Opel Mokka-e bevat dashboard met 12"- en 10"-beeldscherm

Opel rust zijn nieuwe elektrische Mokka-auto optioneel uit met Pure Panel. Hierbij is een beeldscherm van 12 inch in het dashboard geïntegreerd. Daarnaast is er de keuze tussen een 10"- en een 7"-scherm voor navigatie, infotainment en andere informatie.

Het Pure Panel van de Mokka-e toont volgens de fabrikant 'alle informatie die je tijdens het rijden nodig hebt'. Daarnaast integreert Opel optioneel Multimedia Navi Pro met een 10"-scherm voor navigatie en infotainment of een 7"-variant voor Multimedia Navi. Via dit touchscreen kunnen gebruikers informatie over verkeer, laadplekken, rijgegevens en het energiegebruik zien, en Apple CarPlay bedienen.

Opel Mokka-eOpel Mokka-eOpel Mokka-e

Dit tweede scherm toont daarnaast het beeld van de achteruitrijcamera, die een blikveld van 180 graden biedt. Onder het scherm zit een mat voor draadloos laden van smartphones die de pma- of Qi-standaard gebruiken.

De elektromotor van de Mokka-e levert een vermogen van 100kW en een maximumkoppel van 260Nm. De maximumsnelheid bedraagt 150km/u. Er is een accupakket van 50kWh aanwezig, waarmee de auto een actieradius van 322km op basis van de wltp-teststandaard biedt. Na een half uur laden zou de accu tot tachtig procent van zijn capaciteit herladen zijn bij gebruikmaking van een publieke dc-snellader. Opel maakt de Mokka-e op basis van het Common Modular Platform van moederbedrijf Groupe PSA.

Opel Mokka-e

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-06-2020 • 15:06

206

Submitter: ronaldm3

Reacties (206)

206
198
68
0
0
108
Wijzig sortering
Touchscreens in auto's zijn levensgevaarlijk. Ik snap niet dat ze dat er in 2020 nog steeds in stoppen.
Net zo gevaarlijk als een radio met draaiknoppen of een navigatiesysteem... daarom gebruik ik Android Auto / Google Assistant Driving Mode met stembediening. ;)
Ik denk dat iets bedienen op de tast toch een stuk veiliger is dan een touchscreen waar dat niet kan.
In theorie wel, alleen zie je in de praktijk dat mensen alsnog kijken waar die knop zit en niet blind op hun dashboard gaan voelen of ze de knop vinden. De mogelijkheid is er, maar er zijn maar weinig mensen die het daadwerkelijk doen.
Daarom hebben ze in vliegtuigen de knoppen ook altijd een speciale vorm gegeven, zodat je ze op de tast kan identificeren. De knop voor het landingsgestel is bijna altijd in de vorm van een wieltje, die voor het landingslicht een strookje met 3 bolletjes, de flaps hebben vaak de vorm van een stukje vleugel.

Alleen de knuppel/gas e.d. hebben dit niet maar dit zijn dingen die je tijdens veel van de fases van de vlucht toch constant vast hebt (zoals het stuur in een auto zeg maar).

Maar ik heb het idee dat dit met name om esthetische redenen in auto's nooit wordt gedaan. Als er al fysieke knoppen zitten dan hebben ze allemaal ongeveer dezelfde vorm en daar heb je dan alsnog weinig aan.
Waar zijn die knoppen in een modern vliegtuig dan?

Volgens mij vergeet je dat de meeste vliegtuig ontwerpen heel erg oud zijn t.o.v. auto’s.
Nou, daar links bijvoorbeeld zie je zo'n gevormde knop, al kan ik op die lage resolutie niet zien waar hij voor is. Maar een F-35 is geen typisch toestel natuurlijk. De cockpit heeft beperkte ruimte en het landen is een van de momenten van gebruik waarop je weinig stress voor de piloot verwacht, in tegenstelling tot een lijnvlucht waar dit juist het grootste is. Daarom hebben bij een F35 andere functies voor tactiele bediening. In een lijntoestel heb je bijvoorbeeld ook geen helm met een 3D weergave geprojecteerd daarin :)

Maar echt elke airliner heeft een wieltje als knop voor het landingsgestel. Ook een moderne als een 737.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 23:31]

737 is juist niet modern, zelfs de Max is een reiteratie van het oude design. Dit is mede gekozen om de herscholing goedkoop te houden (inclusief besparing op het niet uitleggen wat het MCAS systeem doet...). Je kan beter de A220 of een 787 aanwijzen als modern voorbeeld. Die hebben beiden voor het landingsgestel een schakelaar in het midden die je omzet, geen wieltje.
Zoals @Lekkere Kwal al aangeeft is de 737 niet echt een goed voorbeeld.

Maar je zit wel op het juiste spoor: ruimte in de cockpit is beperkt. Wanneer er echt een nieuw basisontwerp gemaakt wordt dan zul je zien dat de meeste knoppen verdwijnen (zoals de F35). Het heeft ook met gewicht te maken uiteraard, daarom gingen alle service handleidingen als eerste het raam uit bij commerciële airliners en werden ze vervangen voor ipads.

Men probeert de transitie naar touchscreens nu al te maken maar dat kan natuurlijk maar beperkt in de huidige ontwerpen. Daarbij kijken ze ook naar HUDs. Niet in de helm geïntegreerd inderdaad, maar mogelijk in de toekomst wel in de pet ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 23:31]

Dan nog hoef je alleen maar het fysieke knopje te vinden, en hoef je niet te controleren wat het effect is.
Touchscreens zijn echt wel gevaarlijke dingen. Ik hoop dat voice control snel gemeengoed wordt.
Bij voice control moet je dan weer op het scherm kijken of ie je goed verstaan heeft. Nah ja, het is makkelijk voor de ontwikkelcyclus. Hele ding wordt ontworpen rond een rechthoek, en geen discussie over dummy-knoppen, teveel of te weinig knoppen en zo op het dashboard.
Het oog wil ook wat hè. Dan maar niet praktisch.
Ik kan me in alle eerlijkheid geen navigatie herinneren waar ik knoppen had. Zowel de losse mio of tomtom's alsook de ingebouwde hadden toch allen een touchscreen.

De radio is een ander verhaal. En ik moet zeggen dat ik blij ben dat in mijn Peugeot toch nog knoppen aan het stuur en een draaiknop (volume) aanwezig zijn.
Navigatie is trouwens ook redelijk te bedienen met stemherkenning.
Er zitten diverse draaiknoppen in het dashboard.
Ga er van uit dat de 3 onderen voor de airco etc zijn en die boven voor het volume?
Omdat dit heel klassieke merken zijn die een nog klassiekere doelgroep aanspreken. Kijk maar naar het Opel design. Niet echt gericht op een jonge vooruitstrevende doelgroep. Opel is de betaalbare en conservatieve tak van PSA. Waarbij PSA op zichzelf al een best wel conservatief bedrijf is.

Zolang kopers en auto"reviewers/testers" een merk afkeuren als er geen touchscreen in zit, als voorbeeld, kijk maar eens naar Nederlandse reviews die massaal zeuren over het gebrek aan touchscreen bij de Mazda 3/CX-30, ondanks dat er bewezen is dat de Mazda aanpak veel veiliger is, blijven merken lekker veel schermen voor je neus knallen.

Er is een reden dat in NL het minst vooruitstrevende merk (VW) goed verkoopt. Juist die terughoudendheid maakt dat klanten bij zo'n merk blijven, want verandering is eng. Zeker als er redelijk forse zakken geld mee gemoeid zijn.
PSA, conservatief? Het interieur van moderne Peugeots doet anders vermoeden. Hetzelfde hoe ze met Citroën regelmatig nieuwe dingen proberen, zoals met de C4 Cactus of de DS lijn. Wat dat betreft is het vrij jammer dat men daar niet een merk heeft als Audi, met bijbehorend budget, waar ze zich echt mee uit kunnen leven. Ondanks dat ze met de nieuwe 508 een deels geslaagde poging hebben gedaan. Maar wat Opel betreft heb je gelijk en het zal me niks verbazen als dat de Skoda van PSA moet worden. Niks ten nadele van Skoda overigens, de propositie daar is duidelijk en slaat aan.

Overigens hangt het er wel van af welke reviews je kijkt. Mazda krijgt van velen, zoals bijvoorbeeld bij Autoweek, lof over het feit dat ze tenminste nog gewoon een draai-/drukknop bieden voor het infotainment systeem omdat dit bewezen de beste manier is om op een relatief veilige manier de boel tijdens het rijden te bedienen. Reviewers die een clean dashboard boven bedienbaarheid zetten vallen voor mij persoonlijk in dezelfde categorie als reviewers die standaard het sportieve model kiezen: Niet serieus te nemen omdat ze zich niet in de potentiële klant kunnen verplaatsen.

Overigens biedt VW al jaren touch-screens. Om vervolgens tegen meerprijs een tweede scherm te kunnen krijgen achter je stuur, zodat je toch nog middels toetsen de juiste persoon kunt kiezen als je moet telefoneren. Mooie handel hoor, een probleem veroorzaken door te sparen op onderdelen en de oplossing achter een paywall zetten.
Peugeot doet dingen die iedereen doet, maar met een eigen sausje. Dat is weinig innovatief en gewoon conservatief met een ander materiaal of kleurtje. Citroen idem.
Overigens biedt VW al jaren touch-screens. Om vervolgens tegen meerprijs een tweede scherm te kunnen krijgen achter je stuur, zodat je toch nog middels toetsen de juiste persoon kunt kiezen als je moet telefoneren. Mooie handel hoor, een probleem veroorzaken door te sparen op onderdelen en de oplossing achter een paywall zetten.
Via het kleine schermpje tussen de tellers (wat volgens mij al jaren standaard is) kun je door de contacten heen scrollen. Maar de veel gebruikte zet je toch als snelkoppeling? En zoeken gaat best snel door een aantal letters van de voor of achternaam te toetsen op het centrale scherm? En anders kun je er ook nog tegen spreken.
Persoonlijk vind ik het nieuwe Opel-design verre van conservatief; wat mij betreft hebben ze hiermee zelfs één van de mooiste compacte SUV's van dit moment gecreëerd.
Conservatief hoeft niet lelijk te zijn. De opel designs kun je best mooi vinden, maar modern of vernieuwend is het zeker niet. Dit is een design zoals alle Duitse suvs van de afgelopen 20 jaar. Als je mij niet had gezegd dat het een Opel was, had ik overtuigd geweest dat dit een vw t-roc was. Het is een veilig design, waar niet veel mensen over gaan vallen want het verdwijnt zo in het straatbeeld. Ondanks het lekke kleurtje.
Zo te zien zitten er gelukkig nog gewoon knoppen op het dashboard en het stuur :)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 23:31]

Ben al blij dat er nog een stuur in zit ,die verdwijnen ook nog wel :'(
Niet te snel huilen. Bij mijn Mazda wordt het touchscreen uitgeschakeld zodra je begint te rijden. Werkt enkel als je stilstaat om bijv. eenvoudig en snel je navigatie app erbij te pakken en een adres in te vullen.
Tsja, het is nou niet alsof je op je console een prima trackball navigatie hebt zitten. Vind ik tijdens het rijden een stuk minder foutgevoelig.
Ben zelf ook grote fan van de draaiknop a la BMW en vorige generatie Mercedes, maar moet zeggen dat sinds ik eigenlijk continu CarPlay heb opstaan het scrolwiel nogal omslachtig is en een touchscreen welkom zou zijn :) De interface is er niet echt op gebouwd.

Nog niet geprobeerd, maar het infotainment met semi-touchscreen van Porsche en Audi ziet er veelbelovend uit (@ 14:05).
zie het probleem niet. Je zit toch ook niet tijdens het rijden aan je telefoon?
Is dit gewoon dus een e-2008 met Opel badge?
Ze delen inderdaad dezelfde basis, maar van binnen zijn de auto's echt wel anders.

Net als de 2008 en de Crossland X. Ik heb zelf de 2008 gehuurd vorig jaar en daarna de Crossland X gekocht. Veel fijnere stoelen bij de Opel en meer opties voor minder geld. De Crossland heeft ook betere speakers meer ruimte in de kofferbak, een dubbele vloer zelfs. De 2008 had dan wel weer automatisch inklapbare zijspiegels en die optie kon ik niet kiezen voor de Crossland, enige nadeel vind ik. Rijgedrag is nagenoeg hetzelfde inderdaad. Vind zelf ook dat de Crossland er volwassener uit ziet dan de 2008 en dus overal de betere van de 2, maar dat is maar gewoon een mening natuurlijk :D
Opel is natuurlijk nog niet zo lang in handen van PSA. Waar de Crossland en de 2008 nog veel verschilden zullen de toekomstige modellen steeds meer overeenkomsten krijgen.
Zoals bij de Peugeot 208 en Opel Corsa, waarbij panelen als de motorkap uitwisselbaar zijn. Naast de motor, de stoelen, deel van het interieur, de ophanging, de wielen, de velgen, de hoedenplank, kofferbak, achterbak, deurhendels, deel van de binnenkant van de deurpanelen, ruiten, enzovoorts.
Dan neem je toch een Renault?
Is dat een nadeel? Dat klinkt alsof de onderdelen in de toekomst goed leverbaar blijven, en de tweedehandswaarde dus niet verdampt. En mocht je 208 toch total-loss raken, dan weet de sloper dat het strippen van onderdelen lucratief is en krijg je nog wat voor het wrak terug.
Geeft iemand aan dat het een nadeel is? Ik niet in ieder geval.
Weet je of ze ook de software delen?
Ik rij ook een CrosslandX, maar ik vind de software een drama. Wat een traag geheel is dat zeg... Vooral de tijd die het duurt voordat CarPlay eens werkt is heel vervelend vind ik, áls het al werkt. Dat werkte in de Citroën C4 Cactus die ik vorig jaar gehuurd had stukken beter.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 23:31]

Ja Carplay is wel irritant soms inderdaad, soms herkent ie ook mijn iPhone als een Android en dan moet je opnieuw verbinden. Dat trage heb je vooral als je ook de bediening op het in-car display doet, via je telefoon bedienen gaat beter. Ik gebruik het vooral voor flitsmeister en spotify. Navigatie gebruik ik van Opel zelf, dat werkt supermooi met het schermpje achter het stuurwiel. 't is wel m'n eerste auto dus ik kan ook moeilijk vergelijken ;).

In de 2008 die ik huurde had ik geen carplay, maar dat was ook een oudere auto. Ik verwacht eigenlijk dat ze hun eigen software ontwikkelen. Wellicht wel dingen delen.
Ik gebruik CarPlay wel voor de navigatie (met TomTom op de telefoon), en dat maakt het zo vervelend dat het niet gewoon direct werkt. Je wil je navigatie in kunnen stellen voordat je gaat rijden...
De software ontwikkeling voor PSA groep voor de veiligheidssystemen wordt nu door Opel gedaan in Rüssenheim.
Op dezelfde manier dat een Audi A3 een Golf is. Het platform is hetzelfde, maar het interieur en het uiterlijk niet.
Kort antwoord: ja.
Anoniem: 120539 @nils724 juni 2020 18:03
Is dit gewoon dus een e-2008 met Opel badge?
Het antwoord op die vraag (en nog wat meer info kun je vinden bij Autoweek:
De Mokka staat logischerwijs op het van moederconcern Groupe PSA afkomstige CMP-platform, een basis die al door zijn neefjes en nichtjes als de Peugeot 2008 en de DS 3 Crossback, maar ook door de Peugeot 208 en de Corsa uit eigen huis wordt gebruikt. Wie die modellen ook maar enigszins kent, weet dat ze stuk voor stuk ook beschikbaar komen met een elektrische aandrijflijn. Opel kiest ervoor om de nieuwe Mokka direct als EV te presenteren, maar uiteraard komt hij ook beschikbaar met conventionele benzine- en dieselmotoren. De nieuwe Mokka slankt dankzij zijn nieuwe platform én zijn compactere formaat tot 120 kilo af ten opzichte van de uitgaande Mokka X.
Ik zie het google besturingssysteem (microfoon icoon is toch google icoon als ik mij niet vergis?) en in de tekst is er sprake van Apple CarPlay? Of is er een optie om te kiezen tussen beide?
Android Auto wordt ook ondersteund, maar is officieel niet beschikbaar in Nederland. Dat is waarschijnlijk de reden dat het niet genoemd wordt.
Wás niet beschikbaar in NL. Sinds Android 10 beschikbaar is, wordt het wél ondersteund. Als je een Android 10 toestel voor het eerst aansluit in je auto, wordt Android Auto automatisch vanuit de PlayStore geïnstalleerd. Het heet trouwens geen Android Auto meer maar Goolge Assistant Driving Mode.
Waar nog steeds voice control doormiddel van "ok google" uit gesloopt is.
Dit werkte eerst(vorig jaar nog) perfect. nu moet ik altijd op een knopje drukken op mijn display.
Tevens moet ik nog steeds de nieuwste versie side-loaden.. Dus "beschikbaar" is een groot woord...
Hoezo moet je die side-loaden? Ik kijk net ff op mijn mobiel en zie dat mijn Android Auto app eind mei nog automatisch geupdate is vanuit de AppStore. Op APK-mirror staat wel een versie van 14 juni, maar het zou kunnen dat die nog niet officieel is vrijgegeven. Die komt dan vanzelf wel een keer. Wat betreft de spraakbediening heb je wel gelijk. Ik heb volgens mij alle instellingen goed staan, maar hij reageert niet op 'Hey Google'. Je kan trouwens ook met je duim de telefoonknop op het stuur indrukken om tegen de Google Assistant te praten, dan kan je gewoon op de weg blijven letten met je handen aan het stuur.
Die knop werkt bij mij niet. Daar pakt mijn auto het over en kom ik in de reguliere voice command terug.
Voorheen werkte ok google prima.
Als ik zoek op google assistant driving mode is deze niet terug te vinden in de app-drawer.
Misschien komt dit omdat ik eerder ge-sideload heb maar ik kan de app niet handigmatig starten. alleen als ik mijn telefoon op de auto aansluit(S10+)
Toen ik de update naar Android 10 op mijn Galaxy Note 9 had geïnstalleerd, heb ik Android auto die ik via een APK had geïnstalleerd verwijderd en daarna de mobiel verbonden met mijn auto. Toen werd de app automatisch vanuit de AppStore weer geïnstalleerd en sindsdien automatisch geupdate. De app heet ook nog steeds Android Auto. Bij de instellingen zit een menu met opties voor de Google Assistant. Het is op de één of andere manier geïntegreerd met elkaar, maar precies weet ik het ook niet.
Je kunt de app normaal gesproken ook niet meer los starten. Het is geïntegreerd in Android 10. Side-loaden is ook niet nodig omdat je automatisch de nieuwste versie krijgt. Ook hierbij geldt dat niet iedereen op hetzelfde moment de nieuwste versie krijgt.

Zou je toch een icoon willen hebben: https://support.google.com/androidauto/answer/9468382?hl=en

Je moet dan Android auto for phone screens installeren.
Zie https://play.google.com/s...tion.gearhead.phonescreen

[Reactie gewijzigd door GHorsie op 22 juli 2024 23:31]

Bij mij activeert een korte druk op de knop de voice command van de auto, terwijl lang ingedrukt houden Google assistant start.
je moet op je telefoon dat google zoekbalk widget hebben staan op je bureaublad.
Je telefoon reageert dan ook alleen als precies dat bureaublad open staat. staat de balk op een 2e pagina, maar je beeld staat op pagina1 dan reageert het niet.

tot nu toe nog niemand hier over horen praten, maar dit is al sinds dag 1 van de assistent. Op de telefoon moet je de google zoek widget op je bureaublad hebben staan! dan herkend hij de stem zonder enig aanraken van knoppen.
Ik gebruik Android Auto inderdaad al jaren in al mijn Opels waar ik mee gereden heb (Astra, Grandland, Insignia, Zafira). Ook op oudere versies van Android (v9 in mijn geval) valt het, mits wat prutsen, te installeren. Eens geinstalleerd, dan werkt het als een zonnetje...
Bij veel auto's kun je beiden gebruiken.
In de Mazda (en vele andere merken) heb je beide. En is er gewoon een generieke spraak knop op het stuur. Op CarPlay activeert ie Siri, op Android Auto de Google variant.

Dus is gewoon netjes, cross-platform.
En niet al te onbelangrijk imo: fysieke knoppen!

Wel jammer dat het op Android lijkt te werken
En dat is jammer omdat? Zoveel smaken in auto-software zijn er volgens mij niet
Het weer een markt is waarbij het lastig wordt om geen gebruik te maken van Google.
Kan zijn dat het gewoon Android Auto is. Telefoon inprikken, en afhankelijk van of je een iPhone of Android toestel inprikt krijg je het juiste systeem voor je neus.
Heet heeft ook gewoon Apple CarPlay.
Iets andere prijsklasse maar de Mercedes E-klasse heeft dit al jaren en is vast niet de enige, hoe is dit nieuws?
Het is autonieuws, leuk voor op ANBW.nl of voor Autoweek. Op technologisch gebied is er echter niks nieuws onder de zon. Ik snap dat Tweakers de automotive markt niet negeert, daar vinden interessante ontwikkelingen plaats en er wordt interessante techniek gebouwd. Maar dat Opel nu een versie van de 2008 / DS3 E-tense uit mag brengen heeft naar mijn mening geen relevantie voor Tweakers.

Leuk wordt het wanneer het systeem gehackt is om interessante dingen mee te doen.
De oude S klasse uit 2009 had al een display verwerkt. Heeft Tweakers vast gemist toen der tijd! :+
Wat ik nooit snap is de keuze tussen 2 schermgroottes. Is het hanteren van enkel de grootste uiteindelijk niet gewoon veel voordeliger, dan voor twee maten (software) ontwikkelen en onderhouden?
Wagenfabrikanten zijn hoofdzakelijk hardwarefabrikanten. Als het een 50€ per wagen meer kost om die 2 opties aan te bieden, maar voor de 10" kunnen ze 1000€ meer vragen dan is het voordeliger dus om de 2 schermen aan te bieden. Pas als ze zoals tesla op software gaan inzetten, gaat het zinloos worden om 2 schermgroottes te hebben. Tesla werkt zelf volledig omgekeerd, er zijn model 3 LR ontdekt die motoren van de performance versie hebben ondanks dat het geen performance versie is. Voor hen is de hogere kostprijs van die hardware er in te steken minder nadelig dan het voordeel dat ze halen uit de verkoop van de wagen zelf, en die verkoop zou uitgesteld zijn als ze zouden wachten op de niet-performance onderdelen, wat dus stallen van productielijn is en verloren verkoopscijfers en omzet is. Maar wat wil je, als je de wagen winstgevend kan verkopen qua hardware en dan nog eens 7000$ kunt vragen voor autonoom rijden en nog andere betalende software opties aanbieden, dan is de extra complexiteit van 2 infotainmentschermen voor een 1000€ meerprijs het niet waard.

[Reactie gewijzigd door RandomMens op 22 juli 2024 23:31]

Sterker nog, de camerasuite werd al in alle 3's geinstalleerd toen Autopilot nog een optie was. Ook verwarming op de achterbank zit in alle 3's terwijl dit op de SR+ geen optie was. Nu later met een software unlock toch bij te kopen. Aan de andere kant is mijn LR 3 nu door gratis updates aanzienlijk sneller dan hij was toen ik hem ophaalde (en er is nog een software unlock bijgekomen die aan te schaffen is voor nog meer vermogen, chiptuning als DLC).
Welja, het toont het verschil tussen een hardware bedrijf tegenover een software bedrijf. En tesla is momenteel het enige software bedrijf in de autosector, de rest blijft haperen en probeert te volgen, of blijft in het oude denken:
Volkswagen scheidt zijn software divisie af voor hen VW.OS te ontwikkelen om zo de software approach te halen tegen 2025.
Porsche zegt dat ze probleem hebben met elektrische wagens dat er niet genoeg gedifferentieerd kan worden zoals een verbrandingsmotor dat wel kan. Maar ze vergeten dat de software al een grote differentiatie toelaat, en kijk naar Android, gelijkaardige software maar veel differentiatie in modellen.

We zullen zien hoe het evolueert, maar vroeg of laat gaan ze moeten afstappen van het hardware denken en overstappen op het software denken
Nouja, het zijn er 2 omdat er 1 recht voor je zit (non-touch) en de ander rechts van je (touch). En schermgrootte is echt helemaal niets bijzonders voor software.
Ik ben geen Opel fan, maar het dashboard ziet er wel heel netjes uit. Ook de interface ziet er goed ontworpen uit.
Ik geloof dat niemand echt Opel-fan is, maar recent een aantal keren voor meerdere dagen in diverse huur-opels gereden (Corsa en Astra) en het is echt geen straf.
Ik ben een Opel fan!

Zoals de Manta
https://www.youtube.com/watch?v=2Q5bnEW0K3E

Of de GT
https://www.youtube.com/watch?v=LIVdR9MuBiQ

Zelf heb ik een Crossland X gekocht, geen fantastisch racemonster maar wel gewoon degelijk en veel features voor je geld.

Mercedes, Volvo en Porsche zijn andere merken die ik erg waardeer.

EDIT: beter filmpje van de Foxtail Manta toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Marthyn1990 op 22 juli 2024 23:31]

Ik ben een Opel fan!

Zoals de Manta
Een groene toevallig? :+
Mjah wat is een Opel fan? Onder GM was het een allergaartje wat er aangeboden werd. Wat Chevy spul, wat (voormalig) Daewoo spul en wat "origineel". Het "originele" van Opel werd de laatste jaren steeds minder. Overigens zijn de modellen die je noemt inderdaad iconisch :)
Ik ben geen Opel-liefhebber maar vond de Omega eind jaren '80 een mooie auto. De B1 en B2 (vanaf '94) nog mooier en als ik die nog zie rijden (inmiddels zeldzaam) hebben ze de tand des tijds goed doorstaan. Was een mooi future-proof design :)
Mijn ouders hebben nog een Omega gehad. De gefacelifte die veel mooier was dan het eerste model. Ook de velgen waren mooi. Ik heb er zelf ook nog een tijdje mee gereden. De motor was de befaamde en onverwoestbare twee liter vier cilinder. Niet kapot te krijgen. Er zat een serieus gat tussen de tweede en derde versnelling en remmen deed hij niet zo goed en rechtuit rijden was ook niet zo stabiel. Wegligging was best ok maar de afstelling van pedalen, stuur en versnellingsbak liet wel wat te wensen over(zoals bij wel meer Opels). Maar de zetels zaten wel heerlijk comfortabel en ook ophanging was comfortabel. Ik heb er toch mooie herinneringen aan.
Dit was hem met identiek dezelfde velgen en kleur:
https://www.opelklassiek....4-opel-omega-a-senator-b/

OT: de batterij van 50 kWh is jammer genoeg te klein en rijbereik dus ook. Pluspunt is snelladen van 80% in een half uur.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 22 juli 2024 23:31]

Voor die tijd een mooie auto ja, maar oogt wel gedateerder dan de opvolger die inmiddels ook 26 jaar oud is.

https://www.autobaza.pl/b...van-3.2-V6-740x431@2x.jpg
https://upload.wikimedia....l_Omega_rear_20071109.jpg

Tuurlijk, het is geen auto van nu. Toch nog een nette verschijning.
Klopt ja. Dat latere model op jouw foto's heb ik altijd een mooi model gevonden. Dit was ook een goede en zwaar onderschatte auto. Dit model haalde 8.8/10 in het Belgische autotijdschrift De Autogids wat toen een hoge score was.
En nu is dat niet anders, want de Crossland X waar hij zo'n fan van is deelt het platform met Peugeot.
Anoniem: 217535 @Marthyn199028 juni 2020 16:45
Hey... Same here. Mijn droom auto voor 'erbij' is de Opel Speedster. Toen ik net begon met auto's had ik een Kadett GSi. En een Astra GSi uit 1991-1996 vind ik nog steeds leuk om te zien wanneer men deze op de weg houdt. Maar ook de oude C of D kadett blijft leuk om te zien. De Manta is nu gewoon een klassieker geworden en we hebben twee Opel Calibra's in de straat in originele staat. Ik snap die liefde wel. De huidige Insignia is een brute bak geworden. En last but not least moeten we de Ampera niet vergeten. Futuristische auto waar je ultra-zuinig in kunt rijden. Alleen wel gelijk de bodem tectyleren want het schijnt dat ze flink roesten. Oh, ik vergeet de Fronteren.....hahahaha :9
Ben zelf niet echt een Opel fan, maar de Omega Lotus is voor mij toch een legendarische wagen :)
Ik rij momenteel in zo'n Astra van 2019. Blij dat hij over paar week weer weg kan. Slechtste auto die ik heb gehad de laatste 10 jaar.

-Infotainment loopt elke week wel een keer vast > moet dus enkele minuten van het contact met duren op slot, anders gaat hij niet uit (behalve accu los koppelen).
-Auto tril zichzelf kapot (1 liter 3 cilinder) (De corsa (2018) hiervoor met zelfde moter geen problemen..)
-Niet bepaald stil
Ben ook niet bepaald fan, maar heb goede herinneringen aan mijn witte 2.0 '77 GT/E met zwarte motorkap en 175PK in het vooronder.
Opel was vroeger erg goed met hun N-motoren: niet kapot te krijgen.

Toen kwamen de S-motoren met hun eeuwige koelpompproblemen.

Opel lepelde een dieselmotor op basis van een benzinemotor in de Kadett. Iets slechters bestond er niet. Kapotte accu, startmotor, koppakking, inspuiters en gloeibougies wisselden elkaar af.

Voordeel van Opel is dat de onderdelen niet duur zijn.
Ik geloof dat niemand echt Opel-fan is, maar recent een aantal keren voor meerdere dagen in diverse huur-opels gereden (Corsa en Astra) en het is echt geen straf.
Ik rij nu een slordige 3 jaar in een Astra, en ik kan er niet over klagen. Het is geen blits auto, maar dat heeft me nooit geboeid. Hij moet me comfortabel van A naar B brengen, en dat doet ie. Een stuk comfortabeler dan de Seat Leon ST FR die ik daarvoor had.
Dan hoop ik dat het beter ontwikkeld is dan de laatste model insignia.
Broer van mij heeft er een, maar als je de interface bediend is het net of je een radio uit 2007 ofzo voor je hebt.
Dat is ergens logisch. Opel is de budgetlijn van PSA, net als dat Skoda/Seat de budgetlijnen zijn van VAG en Dacia van Renault/Nissan/Mercedes.

Je krijgt dus onderdelen en features die net een generatie ouder zijn, maar uitontwikkeld en goedkoper zijn. Daardoor een relatief degelijke auto (al zijn de motoren die Opel gebruikt niet altijd even betrouwbaar) voor een paar euro minder dan de directe concurrentie. Dat zie je goed terug in de kwaliteit van het verouderde interieur.
Vind je dat logisch? Als ik in een moderne Skoda/Seat zit dan is de infotainment gewoon goed voor elkaar. Ziet er hip uit, en het is degelijk zoals je mag verwachten van VAG. Het interieur van een Seat bijvoorbeeld is vaak veel hipper en moderner dan een wat burgerlijkere VW bijvoorbeeld, dus die vergelijking gaat (tegenwoordig iig) niet meer echt op denk ik.

Maar dat is bij PSA wel anders, want bij Opel stoppen ze blijkbaar nog oudere elektronica in de auto's waarvan zelfs duurdere modellen al verschrikkelijk spul erin hebben zitten. Als je kijkt naar een nieuwe 3008 of 5008 of zoiets dan word ik daar niet heel blij van. Ziet er op het eerste oog fancy uit, maar qua ontwerp en UX is het niet om naar huis te schrijven.
De infotainmentsystemen van VAG, die je nu in Skoda/Seat kunt vinden, kennen hun oorsprong bij Audi en daarna VW. Pas sinds kort zit dat bij Skoda/Seat. Overigens, goed voor elkaar? Ik vind het een omslachtig en onhandig systeem dat niet altijd even vlot werkt. Dat het voldoende is voor de doelgroep (jij) zal best. Maar er zijn genoeg merken die een beter ergonomische oplossing weten te bieden en af en toe met wat nieuws komen. Ik heb ruime ervaring met de recente Seats, maar het infotainmentsysteem vind ik nou niet echt een hoogvlieger. Maargoed, je moet wel vergelijkingsmateriaal hebben natuurlijk.
Tja weet niet wat er omslachtig is, alle belangrijke dingen die je tijdens het rijden wil doen kan ik er op doen met een of 2 klikken. Ik kan er namelijk gewoon alles op, navigeren, muziek luisteren direct via FM en DAB, kan er Android Auto en Apple Carplay op gebruiken, wat wil je nog meer?

Ik gebruik zelf een Android HU en heb veel auto's gereden waar een deftig infotainment systeem in zit. Ik heb dus voldoende vergelijkingsmateriaal. Klinkt meer als een kwestie van smaak, maakt verder ook niet uit.
Nu ben ik toch benieuwd wat er zo verkeerd is, of wat je precies mist in een recente opel/peugeot/citroen ?
Ik weet niet of dat bij PSA/Oel zo werkt, maar bij vw/skoda/seat weinig van te merken.

Daar zitten "dezelfde" systemen in de auto's van dezelfde generatie.
Net zoals dat de knoppen van bijvoorbeeld het dashboard van de Golf ook in de Leon zitten enz.
Dat er veel onderdelen overeen komen is zo, maar er zijn ook heel wat onderdelen die net van een generatie ouder zijn. Tussen Audi en Skoda zie je dat heel goed. Dynamic driving display begon bij Audi, toen VW, en nu in nieuwere generaties van Skoda en Seat zie je het soms ook voorkomen.

Ophanging? Zelfde verhaal. De Skoda's en een aantal Seats zijn op een generatie ouder gebaseerd dan de VW tegenhanger. Net als dat er een nieuwe ophanging als eerst voorkwam in een Audi Q2 en nu pas naar Skoda/Seat komen.

Elektrische auto's hetzelfde. Eerst Audi, dan VW, dan Skoda en Seat.

Meer soft touch materiaal in je interieur? Begon bij Audi, daarna VW en nu krijgen sommige panelen bij Skoda en Seat ook het verbeterde materiaal. Maar dan in beperktere vorm.
Audi zit ook in een heel ander segment dan skoda, logisch dat audi eerder meer innovatie heeft.

Bij opel krijg ik nu niet het idee dat het binnen psa onder Peugeot of citroen zit. Denk eerder dat men binnen psa verschillende merken heeft met verschillende uitstralingen die verschillende groepen aanspreken maar dat veel techniek juist zo breed mogelijk wordt ingezet om de kosten laag te houden.
Er is bij VAG een goede reden voor ja. Maar bij PSA kun je de verschillen met je eigen ogen zien als je bijvoorbeeld een Grandland X vergelijkt met een 3008. De 3008 is beduidend luxer, de grandland x goedkoper. Terwijl het verder dezelfde auto's zijn. Zelfde gaat op voor de 208 en corsa.

De verschillende merken hebben verschillende uitstralingen, helemaal goed. En Opel is daarvan het budgetmerk geworden.
Dat Seat/Skoda op de vernieuwingen wat achterlopen ivm Audi/VW mag je zeggen. Maar dat men doodleuk de navigatie en andere onderdelen van de oudere generaties in een Seat/Skoda kiepert is gewoon fout.

Edit: ik bedoel dat de stelling 'dat men oudere generatie onderdelen van VW/Audi op nieuwere Seat/Skoda modellen stopt' fout was, niet dat het uitwisselen van onderdelen binnen de autofabrikantengroep fout is.

[Reactie gewijzigd door DenHond op 22 juli 2024 23:31]

Misschien ben je het er niet mee eens, maar ze doen het toch zeker wel. Ik kan je er verder niet mee helpen dat het je op een of andere manier raakt.
Denk dat denhond bedoelt te zeggen dat het niet klopt wat hij verteld, niet dat hij het fout vind dat ze dit doen.
Zoals @MaD_co aanhaalt bedoelde ik dus dat je stelling dat 'oudere generatie onderdelen van VW/Audi op Seat/Skoda worden gebruikt' fout is. Nu ik mijn reactie herlees zie ik dat ik dit wel heel slecht geformuleerd heb. De ganse VAG groep wisselt gretig onderdelen met elkaar uit, en de modellen zijn altijd een combinatie van model/merk specifieke onderdelen en VAG onderdelen van de nieuwe generatie.

Zo kijk ik naar de dashboard unit van de nieuwe Léon, en kan ik deze echt niet vergelijken met zowel de huidige als vorige generatie Golf/A3, idem voor de GPS unit, dit is specifiek Seat. Verder zijn de motoren de gebruikelijke VAG units die zowat in alle vergelijkbare MQB platformen van de nieuwe generaties zitten (voor benzine zowel de 1.5 TSI's als de nieuwe eTSI).

Nu kan het wel zijn dat Seat/Skoda bepaalde opties gewoonweg niet aanbieden die wel verkrijgbaar zijn op VW/Audi. Dit is eerder omdat deze nog niet goedkoop genoeg zijn voor een 'budgetmerk' (de eerste digitale dashboards waren opties van ruim €1000 bij Audi) en om de 'premium' innovaties eerst op hun duurdere modellen te introduceren.
Dit gebeurt al vele jaren. Ik heb een Citroën Xsara Picasso gehad en veel onderdelen daarvan zag je terug bij Peugeot. Ik heb ook nog een Peugeot 307SW gehad en veel bedieningselementen waren gelijk aan de Picasso. Zelfs de unit waarmee je de climatecontrol bedient was hetzelfde en kun je uitwisselen. De flippers aan het stuur voor de bediening van de radio en cruisecontrol waren ook gelijk.

Persoonlijk vind ik het wel logisch, onderdelen kosten minder om op deze manier te laten produceren. Zelfs op de relais zaten de logo's van Volkswagen, Audi, Citroën en Peugeot.

Ik zou het niet zo snel fout noemen al snap ik dat wanneer je er net achter komt, dat het vreemd overkomt. ;)
Ik had mijn reactie wat fout geformuleerd (zie mijn reactie boven).
Laat ze het niet horen in de Opelfabriek!

Zou die Insignia überhaupt al samen met PSA ontwikkeld zijn, of is het Opel-ontwerp?
De Insignia is nog een Opel(GM) ontwerp en gebruikt het platform van GM. Het laatste model heb ik nooit mooi gevonden. De voorkant wel maar de achterkant past niet bij Opel. Halfbakken design. Toch jammer want er was veel meer van te maken van die achterkant. Ook die lijn onderaan de zijdeuren is slecht design want loopt niet ver genoeg door naar achteren. Opel zou beter eens betere designers aanwerven. Ik begrijp niet dat zij die designfouten niet zien. Het eerste wat PSA dan doet bij de overname van Opel is het mooiste model dat Opel ooit gemaakt qua design de Adam schrappen. Ik begrijp dat niet. Ik kan niet geloven dat dat model niet veel verkocht werd want je ziet er veel rijden.
Laatste Insignia heeft niets te maken met PSA, is nog voor de overname ontwikkeld.
Het zelfde geld voor de astra.
Allemaal GM.
Alleen de corsa is psa atm.
Da's pertinent onwaar. De enige modellen die nu nog in productie zijn en die van origine GM-Opel zijn, zijn de Astra en de Insignia. Pas als daar nieuwe generaties van komen, zal dat ook PSA zijn.

De Corsa, de Crossland en Grandland zijn al PSA. (Peugeot 208, 3008 en 5008, in die volgorde, zijn de Peugeot-varianten van die modellen).

De Ampera-e is een Chevrolet (Bolt of Volt, daar wil ik vanaf zien).

Bedrijfswagens zijn al jaren gedeelde modellen met andere merken, vooral Renault Trafic/Master en Fiat Doblo.
Dan had ik het fout. Ben iig blij dat ik niet meer slopel spul hoef te rijen straks. Frans spul heb ik ook niks mee.
Grandland X is eigenlijk soort buitenbeentje, ja is gebaseerd op PSA, maar dat was nog van voor de overname.

En heb niks te klagenm over die bak :). (Alhoewel mijn 23 jarige Vectra B het ook nog altijd goed doet :P)
Opel is de budgetlijn van PSA
Nu wel, maar de Insignia die MaD_co aanhaalde is een ontwerp dat nog uit de GM-stal komt en niet uit de PSA-familie. Opel was niet de budgetlijn van GM, maar het Europese merk.
Klopt niet, psa heeft opel overgenomen, maar is zeker niet de budgetline.

Psa voorziet al hun nieuwe modellen (zowel Peugeot, Citroën,opel,...) Met dezelfde tech...
Jawel Peugeot is meer voor hetzelfde geld dat weet ik, maar psa heeft niet de intentie om opel de low budget variant te maken. Opel heeft nog steeds de "duitse fabrikant" naam. Ze willen met deze uitpakken als degelijke "duitse" wagens.
Helaas kunnen we over de multimedia interface niks zeggen aangezien deze Android Auto laat zien.

Maar ik moet zeggen dat het verfrissend is om in een blik de belangrijke informatie te zien op een moderne elektrische auto zijn instrumentencluster. De snelheid staat in het midden en ook de acculading is niet te missen.
Dat verklaart het gedeeltijlijk. Ik heb onlangs een huurauto met CarPay gehad, dit was echt fantastisch. De auto zelf had ook een mooi systeem (nieuwe BMW 3 serie) maar toch is CarPlay fijner en persoonlijker. Apple en in dit geval Google zijn gewoon erg goed in interfaces maken, ook in de auto. Met de huidige trend zal het straks gedaan zijn met de auto die een verouderd navi systeem hebben, iets wat ik alleen maar kan toejuichen.
Ik vind het nogal dertien in een dozijn qua design?
Interface lijkt me die van android auto te zijn. Dan is het natuurlijk logisch dat je die vaker tegenkomt.
Ik heb het over het gehele dashboard. Vind het nou niet speciaal, of "heel netjes" zoals @OMEGA_ReD het zegt.
Ik vind het er beter uit zien dan de Peugeot 2008 E (wat in principe dezelfde auto is).
Ik ben niet zo te spreken over de interface van het rechter scherm. Echt een gigantisch groot deel van het scherm is gereserveerd voor de klimaatbediening (zie die 22.0 aan de linker- en rechterkant). Ik zie liever aparte knoppen voor klimaatbediening in plaats van zoveel ruimte opofferen op het centrale touchscreen.
Tsja, gelukkig verschillen smaken.

Ik vind het meer standaard PSA "Plastic Fantastic"
Ik ben het met je eens, ben ook verre van Opel fan, maar dit ziet er zeker wel fatsoenlijk uit, een stuk beter dan het gedrocht van de Tesla Model 3, ik wil gewoon een dashboard achter mijn stuur, niet op een grote tablet in het midden..
Ik ook niet. Bij ons komt er absoluut geen Opel in. Waarom weet ik niet maar bij ons is Opel no done.

Tot gisteren. We hebben een Ampera-e opgehaald. En daar zijn wij mega blij mee.
Lange geschiedenis met onbetrouwbaarheid?

Beetje hetzelfde waarom veel mensen ook niet happig zijn op Franse auto's.

Slechte reputatie blijft ook erg lang in stand, en is ook weer snel beschadigd.
Da's een oude hè?

"Vetrouwen komt te voet en vertrekt te paard"
Als de Ampera-E het equivalent is van een Multipla, wat moet een BMW i3 dan niet zijn? :+

Eerlijk gezegd vind het model juist niet zo overduidelijk "look at me, imah EV" schreeuwen.
Is die roest nog steeds een probleem bij Opel?

PSA heeft roest al 30 jaar onder controle. Eerder dan de meeste Duitse merken incl. VAG.
Ja en nee.
Ja, ze roesten nog steeds meer (sneller) dan andere merken uit hetzelfde segment. ( Persoonlijke ervaring, ik weet anekdotisch bewijs)

Maar het is wel echt veel beter dan bijv 20-25 jaar gelden.
Het roesten van Opels was vroeger iig niet anekdotisch. ;)
Dorpels, spatborden.... Je moest als Opelbezitter bij voorkeur in het bezit zijn van een lasdiploma! :)
Idd, bij de Omega van mijn ouders heeft de garagist ook nieuwe spatborden moeten lassen. Was/(is?) wel een probleem bij Opel.
https://youtu.be/C1oKwbovnEc?t=362
Terugspelen naar het begin is natuurlijk leuker, maar Joep bevestigd het. Een auto van 9 jaar oud flink geroest zou niet zo moeten zijn...

[Reactie gewijzigd door Razwer op 22 juli 2024 23:31]

Correctie, zeven jaar oud zegt hij.... En hij geeft de Ampera maximaal 10 jaar vanwege de roest.... :X

Het is niet voor niets dat Opel overgenomen is. Vroeger, ten tijde van de Rekord en de eerste Kadetts, maakte Opel relatief heel goede auto's.
Daarna ging het bergafwaarts.

Ik las eens dat de dealers geen Omega's meer wilden afnemen van de fabriek omdat ze zo slecht afgewerkt waren.

Het is jammer, want ik vind Opel wel mooie auto's. Onder PSA zullen ze hopelijk de betere PSA motoren krijgen en wordt er wat aan de roest gedaan. Andersom kunnen de Fransen van Opel leren om betere electronica te maken.
Grappig dat je het zegt. Wij hebben ook 3 Multipla’s gereden. En als mijn vriendin er 1 ziet Wilbert hem meteen hebben.
Maar de Ampera-e is mijn eerste EL auto. Dat wilde ik graag. De Tesla was te duur net als de I-Pace en de E-tron.
Dit is een heel goed compromis. 400km range en betaalbaar. En verassende ruim van binnen.
Ik denk dat wij de enige zijn in heel Nederland die drie Multipla's hebben gehad. Maar ik win: mijn laatste was een Abarth uitvoering: in de kleur meegespoten bumbers, spoiler achterop, Abarth-logootje op de achterklep en een ongelooflijke 105 pk....
:) baas boven baas

Wij 4 op kenteken zie ik nu.
- 25-VN-TJ
- 06-BK-FT werd 44-RZ-KS (van grijs naar geel kenteken, nieuw gekocht)
- 40-KGR-9 (uit duitsland geimporteerd)

Maar feitelijk waren het er maar 3.

Roep het maar niet te hard, mijn vriendin gaat er NU meteen een halen in Italië als ze zin heeft. Zij vindt ze geweldig, ik alleen maar handig en goed rijdend.
En dat zou dan zomaar de 4e zijn.

Voor het ruimtelijk gemak rijd ze nu in een Citroen Berlingo Multispace automaat rond.
Ik zeg: geen win, die ombouw telt niet :)

We hebben uiteindelijk geen vierde gekocht omdat de onderhoudskosten de pan uit rezen. Voor alledrie....
Maar we (gezin van vijf) hebben er jarenlang ongelooflijk veel plezier mee, om en van gehad.
Over smaak valt niet te twisten. Ik vind het design echt niet mooi, maar ik respecteer de techniek, functionaliteit en het economische plaatje. Oordelen over iemands portemonnaie is niet netjes en zal ik ook niet doen.
Zelf rij ik overigens een Golf GTE (eigendom, niet lease) maar dat is meer voor de performance + economie dan het "groene". Ik heb hem geimporteerd uit Duitsland waar de GTI stickerprijs hetzelfde is maar BPM, wegenbelasting en verzekering veel hoger ligt.
Mijn oog ligt nu op de ID4/Enyaq maar dat is over 1-2 jaar realistisch haalbaar.

Nogmaals, (oprecht) gefeliciteerd! EV rijden is oh zo fijn.

[Reactie gewijzigd door Razwer op 22 juli 2024 23:31]

Ik vind een Tesla S echt super mooi. Zeker versie met de nieuwe neus. En die is technisch samen met de 3 natuurlijk de norm qua EV rijden.
Eigenlijk zou ik hem best kunnen rijden, is financieel haalbaar. Maar gezien de onzekere tijden heb ik besloten me daar nu niet aan te wagen.
Helaas moest ik snel een andere auto hebben vanwege enorme kosten die aan mijn auto zaten aan te komen.
En alles bij elkaar optellend is de Opel Ampera-a een compromis wat me echt verassend goed bevalt.
Ik heb ook proef gereden in de MG EV. Maar heb besloten iets meer uit te geven voor de Ampera-e.
De Tesla Model S zat vol met kinderziektes. Een hagelnieuwe met garantie etc. zou het overwegen waard kunnen zijn maar een 2e hands is vaak een bak problemen. ivm nieuwere technieken en beperkte (mogelijkheid op) onderdelen heb je in mijn ogen een prima keuze gemaakt.
De VW ID3/4 zien er ook echt goed uit. Maar ik heb nog niet zo’n vertrouwen in de EV techniek van VW. Zeker omdat het product nog niet op de markt is.
De Opel is er feitelijk al 2 jaar. En ik lees weinig echt negatief ervaringen.
De Chevy Bolt/Ampera-E is doorgeborduurd op de Chevy Volt/Opel Ampera en Chevy Spark EV technologie en bestaat dus al veel langer dan 2 jaar. Qua uitkristaliseren van techniek zit dat dus veel verder dan je dacht. Ik heb zelf een Ampera gereden (0% lease tijd) en was er uiterst tevreden mee.
Multipla populair? Dat durf ik te betwijfelen. Zo'n gedrocht. 8)7
Hé, niet zo hè! Ik heb een Multipla gehad. Ik rij nu een Fiat Idea. Geloof het of niet, daar zijn er nog minder van verkocht in Nederland. De Multipla toonde aan dat je een fantastisch praktische auto kunt ontwerpen maar dat het uiterlijk uiteindelijk bepaald of je een auto verkoopt.

[Reactie gewijzigd door multikoe op 22 juli 2024 23:31]

Ik heb serieus nog nooit een Idea in Nederland gezien. In Sardinië ooit eentje gereden als huur auto. Wat motiveerde je om zo'n obscuur model te rijden in Nederland?
Simpel: toeval. We waren op zoek naar een kleine diesel en deze stond toevallig te koop bij een lokale auto-handel. Ook dit is een ruimtewonder en voor zijn prijs erg rijk uitgerust. En ondanks onze zeer slechte ervaringen met Fiats qua onderhoud is deze rock-solid. Erg weinig problemen mee gehad de afgelopen zes jaar, ondanks de bijna 300.000 km die er nu op de teller staat en het bouwjaar 2006.
de 3 zit bank voorin was hij de enige in zijn soort. Er is bizar veel ruimte overal en qua prijs was hij super betaalbaar. Ja deze auto was populair om deze redenen.
Populair als in veel verkocht? Misschien in Nederland dan maar in België alleszins niet(ik ben een Belg).
Bedankt. Herinnert mij eraan hoe lelijk hij wel is. :P Maar praktisch zal hij wel geweest zijn met die drie stoelen vooraan.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 22 juli 2024 23:31]

Ik rijd al >25 jaar Opel, zowel als passagier als bestuurder, maar de laatste waar we roestproblemen mee hadden was een Astra-F. Sindsdien geen problemen meer mee gezien.
Dan heb je mazzel. Hier een bevestiging van het stigma: https://youtu.be/C1oKwbovnEc?t=362
Da's dus geen Opel, maar een gerebadgde Chevy Volt. Is niet gebouwd door Opel, dus heeft weinig van doen met de roestbescherming die op échte Opeltjes gebruikt is.
True maar er zijn/waren al zo weinig "echte" Opels.
En zo te zien ondersteund deze ook Android Auto (derde afbeelding).

Als het nu ook nog een mooi ontwerp en een leuke prijs meekrijgt, dan wordt dit een hele leuke auto!
Deze ondersteund zowel Android auto als Apple Carplay.

Als je op de link in het artikel klikt dan zie je duidelijk wat het ontwerp van de buitenkant is.
Enige wat mij lijkt is als ik die stoelen zo zie dat die behoorlijk hard zijn, en daar hou ik niet van.

De verwachte prijs zou rond de £28,000 zijn.
Dit zijn zo ver ik kan zien de zelfde schermen die in de Peugeot 2008 SUV (E) zitten. Wel handig dat PSA dezelfde techniek voor al haar merken gebruikt.
De link in het artikel werkt niet.
Dit is de correcte link
https://www.opel.nl/perso...ka/mokka-e/overzicht.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.