Een prima alternatief om CO2 uitstoot te compenseren is natuurlijk bomen planten in plaats van ze om te harken hierheen te verschepen […] Onthoud wel dat Nederland echt te klein is om de nieuwe centrales te voeden want binnen een jaar zou er geen boom meer staan.
Sowieso zou er een miljard hectare bos (extra) moeten worden aangeplant om de klimaatverandering te compenseren, met een biljoen bomen.
volgens onderzoek. Dan nog moeten we ons energieverbruik veranderen.
Het vastleggen van CO2 op zich schiet niet op zolang je tegelijkertijd meer CO2 via fossiele brandstoffen blijft verbranden en grootschalig methaan laat ontsnappen als ‘onhandig’ bijproduct en dergelijke.
(Dit is overigens een veel bredere discussie dan die over windmolens.) Windmolens en elektrische auto’s passen juist prima in een 'circulair' systeem.
Je pikt het houtverbranden er nu uit en ja, dat is gewoon een dom idee, maar je moet het wel in de juiste context zien. Op zich is het niet zo gek gedacht om, als tijdelijke / tussenoplossing, biomassa die anders toch letterlijk ergens ligt weg te rotten – en dus sowieso al in de CO2-kringloop zit! – te gebruiken bij onze energie-voorziening. Net zoals koeienmest vergisten op zich ook geen extra CO2 veroorzaakt, maar simpelweg het methaan opvangt en aan ons gasnet toevoegt.
Anderzijds had waarschijnlijk niemand verwacht dat men elders op aarde dit zou gaan doen voor onze kachel-korrels, maar dat doet er niets aan af dat het plan zoals het nu opgezet is, averechts werkt.
Dat we destructief bezig zijn met onze planeet… Ja, daarom juist willen veel mensen het anders doen, bijvoorbeeld met meer alternatieve energie
Ik ben geen kerncentrale-expert maar volgens wikipedia is een SNR een kweekreactor en daarover zegt het: Kweekreactors zijn omstreden omdat ze gevoeliger zijn voor ongelukken dan conventionele kerncentrales.
Zelfs in dit land offeren we natuurgebieden op om maar meer en meer windmolens te bouwen.
Waar zie je dit dan? Ik woon zelf niet ver van Windpark Krammer, een van de grotere windmolenparken (34 stuks) en dat staat op de dammen en sluisen van rijkswaterstaat, wat in de Krammer ligt. Dit sluizencomplex heeft nooit bij het natuurgebied gehoord. Alle andere windmolens in de omgeving (nog enkele tientallen) staan ook geen van allen in natuurgebied, maar of langs de polder.
Windpark Krammer is opgezet door en eigenaar van een lokale coöperatie, van inwoners. De molens zijn voorzien van een speciaal ontwikkelde radar, die de molens stilzet als er vogels of zelfs maar vleermuizen in de buurt komen. Na Windpark Krammer worden de kleinere parken ook hiermee uitgerust, is het plan.
In de Wieringermeer polder geven ze boeren een negatieve stroomprijs om de molens maar niet stil te hoeven zetten bij overproductie.
Er zijn vorig jaar momenten geweest waarop de stroomprijs negatief was, maar dat zijn nog steeds uitzonderingen. Wel is het een feit dat de stroomprijs onvoorspelbaar is. De boeren die een windmolen op hun land hebben staan, verhuren meestal gewoon de grond voor een x bedrag per jaar, misschien deels bij een windex-jaar-verrekening maar merken weinig van een tijdelijke negatieve stroomprijs.
De Wieringermeerpolder is juist een voorbeeld van een stuk IJsselmeer wat 100 jaar geleden is ingepolderd – oftewel omgevormd tot cultuurlandschap – en waar bos is aangelegd. Van dat bos is een strook gekapt voor een windmolenpark. Dit betekent dat het OF geen natuur was OF dat er elders natuur grond voor moet worden teruggegeven aan de natuur. In totaal gaat het om 4 (van de 100) windmolens. Dat is een heel bescheiden stukje grond, zelfs voor Nederlandse begrippen.
Aanvulling uit
https://www.planviewer.nl...4wpwieringer-0003_tb2.pdf
Deze oppervlaktetoeslag is van toepassing op bos wat permanent verdwijnt (categorie A, 18564 m2), maar ook op het bos wat na de ingreep weer op dezelfde plek kan hergroeien (categorie B, 13376 m2).
Dus: totaal te compenseren oppervlakte: A + (2/3 x A) + B + (2/3 x

= 18564 + 12252 + 13376 + 8917 = 53091 m2 (5,31 hectare). Het oppervlakte wat tijdelijk wordt verstoord zal ter plekke hersteld worden (13376 m2). Derhalve blijft 3,97 ha over om elders te compenseren.
[Reactie gewijzigd door laptopleon op 23 juli 2024 02:26]