Mercedes-Benz wil vanaf 2025 voor elke brandstofauto elektrische variant bieden

Alle nieuwe 'voertuigarchitecturen' die Mercedes-Benz vanaf 2025 uitbrengt, zijn volledig elektrisch. Dat is althans het plan van de Duitse autofabrikant. Klanten moeten dan kunnen kiezen voor elektrische varianten van elk model dat Mercedes-Benz maakt.

In 2025 introduceert Mercedes-Benz drie platforms waarop het volledig elektrische voertuigen baseert. Het bedrijf blijft dan wel bestaande auto's met brandstofmotor produceren, valt uit de aangekondigde planning op te maken, maar bij elke brandstofauto moeten klanten vanaf 2025 voor een elektrische variant kunnen kiezen.

Het bedrijf maakt zich op om tegen het einde van het decennium 'volledig elektrisch' te zijn, waarmee tegen die tijd dus ook de productie van brandstofmodellen ten einde lijkt te moeten zijn. Overigens houdt het bedrijf nog een flinke slag om de arm; het spreekt van een overgang naar volledig elektrisch 'waar marktomstandigheden dat toelaten'.

De drie elektrische platforms die in 2025 verschijnen, zijn MB.EA, AMG.EA en VAN.EA. MB.EA is voor middelgrote tot grote passagiersauto's. Dit moet in de woorden van Mercedes een schaalbare en modulaire backbone voor toekomstige elektrische voertuigen worden. Het AMG.EA-platform is voor het segment van klanten die zich op prestaties richten en VAN.EA is, zoals de naam al aangeeft, voor elektrische busjes en lichte bedrijfswagens.

Al volgend jaar wil Mercedes-Benz in alle segmenten waarin het actief is, een volledig elektrisch voertuig hebben. Volgens de fabrikant is de elektrificatie van het vervoer aan het versnellen en het bedrijf is zelf bereid hier meer dan 40 miljard euro in te investeren tussen 2022 en 2030. Het bedrijf wil met dit geld onder andere acht fabrieken extra bouwen voor de productie van accu's, in aanvulling op de negen fabrieken die het al gepland had. De uitbreiding moet een capaciteit van meer dan 200 gigawattuur opleveren.

Een groot aantal autofabrikanten heeft plannen aangekondigd om in de nabije toekomst alleen nog elektrische auto's te produceren. Hierdoor spelen technologie, software, chips en connectiviteit een steeds grotere rol voor de automotive sector.

Mercedes EV

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-07-2021 • 16:11

242

Reacties (242)

242
230
71
5
0
137
Wijzig sortering
Wat me wel zorgen maakt is het volgende statement:
To maintain profit margins, Mercedes will seek to "increase net revenue per unit" by raising the proportion of high-end Maybach and AMG models sold, and by generating more revenue through digital services.
Dat klinkt als een soort abonnementsvorm of éénmalige betaling
Tja, daar zijn andere fabrikanten ook al mee bezig. Op zich geen gek idee om te betalen voor wat je ook daadwerkelijk gebruikt toch? Ik ben er zelf nog niet klaar voor, maar het klinkt ook niet verkeerd om gewoon te betalen voor iets als ik het vaak/graag gebruik. En als ik het niet hoef dan scheelt mij dat ook misschien weer geld.
Doorgaans koop je daarom ook een auto met die opties er op. Die opties zijn vaak een extra apparaat, zoals betere speakers, stoelen, achteruitrij-camera, adaptive cruise control of eenvoudigweg een andere motor of handbak of automaat.
De meeste opties die echt een extra appraatje vereisen (radar, camera, etc) zijn standaard aan het worden, en sowieso meestal al bekabeld, want dan heb je minder variaties wat goedkoper produceren is. Met EV is er ook minder te kiezen in motor- / batterijvermogen en natuurlijk al geen handbak of automaat meer.
Kortom, de enige opties die nog mogelijk zijn, zijn puur software, die met een vinkje aan/uit gezet kunnen worden.
Vroeger kocht je nog iets, nu heb je alles al maar zit het achter een software-vinkje...
Mochten veel van die hardware al ingebouwd worden en dan ook nog zo maken dat je met een vinkje een optie kunt toevoegen, denk ik dat we binnenkort veel van de crack/trainer/hacked/whatever software zullen vinden die dat ook allemaal kan doen voor bijna niks.
En dan krijg je auto's met Denuvo en die gaan ineens schokken tijdens het rijden, of je Navi loopt niet meer vloeiend.. en degene met een gekraakte versie hebben ineens de beste auto 8)7
Zou mij niks verbazen als autopiraten straks net zo groot wordt als computerpiraten, of nog groter zelfs. Krijgt straks alle premium functies al in de auto terwijl die auto hetzelfde kost als de auto nu zonder premium functies en dan kan je zo een kerel inhuren voor een paar tientjes en je hebt je waarde van je auto dik omhoog gegooid. Net zoals AzaZPPL zei.
Dat gebeurt nu al eigenlijk.

Ik weet zelfs nog van een Opel Corsa (model D) dat je in veel gevallen gewoon het knipperlichthendeltje met cruise-knop (want daar zat hij) ergens kon kopen en aansluiten, en dan werkte dat gewoon.

En in VAG-autos kun je ook al sinds jaar en dag features aanzetten mbv software en een OBD-dongle (of andere connector).
Koop een echte electrische auto,wel duur maar hij zal verkocht worden.
https://www.ad.nl/auto/be...rcedes-benz-eqs~af1fb1ef/
Teslas hebben dit al tijden, o.a. meer range, performance en in sommige modellen zaken als stoelverwarming kun je via de software kopen, dus de hardware heb je al. Geloof niet dat dat al gekraakt is op de een of andere manier.
Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik denk dat je misschien een ban kan krijgen en daardoor software updates misloopt, de kaart-app dienst weigert en zelfs de Tesla Super Charger een partij moeilijk kan gaan doen.

Altijd tricky natuurlijk met een apparaat wat een berg geld kost.
Software wordt al langer als product verkocht. Binnen de Volkswagen Groep werd dit ten tijde van de update van de Golf VI geïntroduceerd.
Het kwam erop neer dat wanneer je bijvoorbeeld 'Points of Interest' als functie op je navigatie wilde hebben dit als extra stukje software kon worden aangeschaft (het installeren betrof niets anders dan het 'aan' zetten van de functie).
Dit gold bijvoorbeeld ook voor het achteraf inbouwen van een originele cruise control. Bij de dealer kocht je de hardware, liet die daar installeren en kocht vervolgens de software voor het instrumentenpaneel en motormanagementsysteem daar nog apart bij.
Tesla is daar nog een stapje verder in gegaan door de hardware al standaard in de voertuigen te bouwen en de functionaliteiten van die hardware in- en uitschakelbaar te maken (desgewenst op afstand). Dit vermindert het aantal verschillende leveringsvarianten op de productielijn en scheelt daarmee geld.

De beargumentering van Tesla vind ik echter wat krom. Men zegt 'als je het niet gebruikt hoef je er niet voor te betalen' en als je als je het wel gebruikt betaal je ook voor de softwareontwikkeling van het systeem. Voor Autopilot snap ik dit, omdat dit blijvende kosten met zich meebrengt (dataverbinding e.d.) maar voor stoelverwarming dus niet (en die is dus ook uitschakelbaar d.m.v. de app).
Nee dat slaat inderdaad ook nergens op. Bij aanschaf niet je niet denken in termen van hard en software. Je betaalt gewoon prijs X voor feature Y als je het dat waard vind. Dat die hardware al in je auto zit is eigenlijk niet relevant. Maar goed, ik deel het gevoel helemaal dat het 'moeilijk' voelt om te moeten betalen voor zoiets wanneer er fysiek geen verandering nodig is.
Klopt, alleen kan misschien een meerprijs van een paar duizend voor een 'simpele' optie de reden zijn om het niet te nemen, terwijl een paar (tientallen) euro's per maand het dan wel toegankelijker maakt.

En ik kan me voorstellen dat 99% identieke auto's ook de productielijn makkelijker kunnen maken, en dat de prijs ook kan zakken. Maar dat is maar een aanname, ik ben niet bekend hoe dat werkt met extra opties normaal gesproken.
Ik denk dat deze ontwikkeling van 2 kanten kan komen: beheer van complexiteit (1 model variant produceren), maar wellicht ook dat sommige sensoren al wegens veiligheidseisen in de auto zitten, maar ook kunnen worden ingezet voor comfort.

Denk aan camera/radar modules die ongelukken met voetgangers of verkeer proberen te vermijden1, maar ook kan worden ingezet voor adaptieve cruisecontrol, lane assistance, snelheidsbord herkenning, etc.

Tegenwoordig is de techniek ook al zover dat bijna alles digitaal wordt aangestuurd en uitgelezen. Je zou eigenlijk ook verwachten dat elke auto voorzien is met basis cruise control, aangezien gaspedaal al elektronisch wordt uitgelezen en geactueerd. De optie bestaat dan enkel uit een fysiek knopje in de auto, plus de activatie van een paar regels code die een PID regelaar draait in 1 vd controllers.
Maar goed.. het is comfort.. dus valt daar aan te verdienen.

Voetnoot 1: Ik ben niet bekend of dit daadwerkelijk een eis in sommige markten, maar ik kan mij zomaar voorstellen dat het er wel aan gaat komen, net zoals dat ABS en ESP ook al jaren verplicht is geworden op moderne auto's

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 22 juli 2024 21:59]

Of opties zijn wel al ingebouwd maar nog niet te gebruiken. Audi heeft bijvoorbeeld in nieuwe modellen standaard de meeste sensoren al ingebouwd, maar deze moeten dan met software worden geactiveerd. Let maar op als je een configurator van Audi doorloopt, daar staat een optie in met allemaal sensoren (gratis) maar deze moet je daarna met een optie activeren (betaald).
Dat is precies wat is zei / bedoelde :)

Persoonlijk vind ik het vreemd, of in ieder geval de verhouding prijs tot de hardware die je al hebt, te groot.
Want de hardware betaal je blijkbaar al, wanneer je de auto koopt. Of de hardware is zo goedkoop dat het minimaal is.

Ik voorzie dat er over niet al te lange tijd hacks komen om de opties wel te unlocken. Beetje vergelijkbaar met een gameconsole voor gekopieerde spellen. Tot de volgende update, of updates uitschakelen.
ja, maar voor auto's verwacht ik dat verzekering en leasemaatschappij (voor zakelijke rijders) hier best wel invloed op kunnen hebben door in hun polis/voorwaarden op te nemen dat met alternatieve software niet gereden mag worden oid.
Ja, daar heb ik nog een aantal kabels/dongels en software voor die prima functioneert. Alle VAG auto's kan je bijna alles mee aanzetten.
Dit zal op zich niet echt veranderen. Waar Tesla de keuzes heel beperkt zijn, kun je bij tegenhangers zoals de e Tron deze volledig speccen. Ja technologische opties zijn deels een kwestie van software, maar ook dit is niet geheel het geval. Maar waar traditionele merken toch wel uitblinken is in hoeverre je alles kunt personaliseren. Dit zal ook zo blijven, en dit is ook het grote verschil, dit was vroeger ook niet zo maar merken bieden alleen maar meer opties aan.

De keus qua battery pack en hoeveel motors is niet veel anders dan bv een motor van x liter al dan niet met turbo's. Hier is eigenlijk weinig verschil in.
scheelt mij dat ook misschien weer geld.
Nee, dat waarschijnlijk niet omdat ze de winst willen vergroten en dat moet ergens vandaan komen...

Het nadeel met abonnements vorm is dat je nooit klaar bent met betalen. Nu kun je argumenteren dat de software nog updates krijgt. Maar dat betekent dus dat ze het ook weer gemakkelijker onafgemaakt uitleveren.

Voor de 2e hands markt is het ook niet zo best want dan blijf je dus betalen voor opties die eigenlijk al afgeschreven zijn en derhalve veel minder zouden moeten kosten.
Ben benieuwd hoe ze dit met lease rijders gaan doen. Want doorgaans hebben die 3-5 jaar een auto en de werkgever gaat toch echt geen maandelijkse bijdrage voor opties betalen. Lease werkt net lumpsum bedragen.

Tenzij het bijvoorbeeld in business modellen de “abbo” voor 5 jaar er standaard op zit. Beetje zoals Skoda doet met de skoda-connect app wat 3 jaar actief is.
Lease werkt juist andersom: in plaats van een “lump sum” bepaal je een bedrag per maand. Alsof je een dienst huurt, zeg maar. Gebruiker zou onafhankelijk daarvan zelf nog een paar opties kunnen activeren voor de tijd dat die nodig zijn, of de leasemaatschappij zou dat kunnen doen en bij het maandbedrag op kunnen tellen.
Ik zie geen probleem.
Mooie ontwikkeling, ik wil ook enkel betalen voor wat ik gebruik.
Spijtige zaak dat de overheid nog een monopolie heeft, ik gebruik er niet veel van maar moet wel nog de volle pot betalen. :+
Voor de consument in Nederland merk je het wel degelijk. Vanaf 2026 worden ook de elektrische auto's 100% belast (wegenbelasting). Wanneer alle opties ingebouwd zijn kost je dat dus wel geld ondanks dat je het niet gebruikt.
Aan de andere kant betaald een deel voor opties die ze niet gebruiken. En dat is dan weer wel spijtig. Want als jij het niet hoeft heb je wel betaald voor de hardware. Je krijgt het alleen als onbruikbaar.
Behalve dat ze dit als mogelijkheid zien om meer geld per voertuig op te halen dus dat je als gebruiker zeker weten slechter af bent, het wordt niet in jouw belang gedaan.

Als ik een auto van 75K of meer koop (wat bij Mercedes al heel snel het geval is als je geen A-klasse wilt) heb ik helemaal geen zin om ook nog eens maandelijks te gaan betalen voor de opties die ik gebruik. De opties die ik wil hebben moeten er dan gewoon op zitten en Mercedes moet helemaal niets meer te zeggen hebben over de vraag of ze het blijven doen.
Ben ik het deels mee eens. Voor opties die een continu investering vereisen (bv. bijhouden van navigatiekaarten en verkeersinfo) is betalen per maand misschien handiger dan de situatie die je bij huidige wagens hebt waar de kaarten voor x jaar gegarandeerd worden en daarna niets meer beschikbaar komt of je jaren rondrijdt met achterhaalde navigatie omdat je niet ieder jaar 200 euro wil betalen voor updates.
Maargoed, navigatie doen we allemaal op de smartphone. Maar als Carplay stukgaat omdat Apple aan iOS heeft lopen sleutelen moeten er ook developers op zitten om dat te patchen...
omdat je niet ieder jaar 200 euro wil betalen voor updates.
Dat is een goed voorbeeld dat je aanhaalt. Klanten waren dus al niet zo dol op die abonnements kosten. Nu wordt het trucje van 1 euro per dag i.p.v. 365 euro per jaar, ook veel gebruikt.

Een abonnement zou enkel bedoeld mogen zijn voor diensten waarbij de aanbieder telkens een effort moet verrichten / reources moet aanwenden. Dus of content creatie (streaming services) of netwerk onderhoud (telecom service). Het zou niet mogen worden gebruikt om instapprijzen laag te houden of een melkkoe van de klant te maken. Maar ja - het is natuurlijk dikke winst.
Dat ligt denk ik ook flink aan de horizon van de koper. Voor een zakelijke rijder wordt het bijgeplust in je maandkosten die je toch al betaald dus die ziet het verschil niet direct. Als je hem prive koopt met een bepaalde tijdshorizon (zeg 4 jaar) dan kan je daar ook een financiële som op loslaten (in 1x versus gespreid over 48 maanden), alleen als je hem voor jezelf koopt zonder specifieke tijdshorizon (of een hele lange) ben ik het met je eens en koop je die opties liever af, dan dat je die iedere maand moet betalen.
Je neemt het mee in je TCO berekening dat klopt maar ik kan me slecht voorstellen dat EN Mercedes meer gaat verdienen per auto EN dat het voor de mensen of bedrijven die auto’s rijden goedkoper wordt.
Eens, ik beweer ook niet dat het goedkoper wordt. Ik denk juist dat het duurder wordt over de totale levensduur van de auto, maar dat de 1e koper het verschil (wellicht) niet direct merkt.
Ja en gras is groen. Wat wil je nou eigenlijk zegen?
Dat wanneer je meer neer legt je maandelijke abonnements kosten vervallen
Dat je in de toekomst gewoon 1 uitvoering hebt en dat alles behalve de lakkleur OTA aan- of uitgezet kan worden. Betaal je €75.000 dan krijg je een auto met €75.000 aan waarde. Betaal he €10.000 meer dan krijg je opties ter waarde van die €10.000 ingeschakeld.
Waarom denk je dat binnenkort de lakkleur ook niet via software aangepast kan worden?
Mwah. Als je een soort projectie gebruikt kan er een hoop. Maar dat leek me wat optimistisch on dat als reeel te omschrijven.
Kopen ? Denk het niet. Huren of leasen. Als er iets stuk gaat na 5jaar moet je nog zelf de onderdelen betalen en dan nog eens maandelijks betalen. Tweedehands onderdelen kan je er niet in plaatsen, want die wordn geweigerd door de hoofdcomputer. Nieuwe EV's zijn helemaal niet aantrekkelijk om te kopen, je kan er later zelf niets meer aan doen en je kan er niet langer mee rijden dan de fabrikant wil.
Niks nieuws voor de "premium" merken toch?


Een elektrische Audi Q4 heeft standaard geen elektrisch verstelbare stoelen of een achteruitrijcamera. En dat kost je dan >40K...
Ja, maar nu zitten alle opties er in maar moet je alsnog extra betalen om ze van slot te halen.
Alleen lijkt het mij dat de versie zonder alle opties van het slot wel goedkoper is dan voorheen waar alles fysiek aan was toegevoegd. Dus dan maakt dat ook niks meer uit. Dan kan je voor een maandbedrag dingen aanzetten als je het wil, en uitzetten als je het niet gebruikt. Scheelt weer initieel veel kosten kan ik mij voorstellen.
Nee, in de basisversie komt nu alle hardware waardoor die net duurder wordt om te maken. Je wint een deel door efficiëntere productielijnen maar maakt meer kosten op de basis wagens.
Ik denk dat hij bedoeld "net" duurder dan als ze de hardware er niet op zouden zetten.

De auto's die wel met alle opties aangevinkt verkocht worden kost een stuk minder doordat het productieproces veel gestroomlijnder kan zijn omdat er maar 1 variant gebouwd wordt waar alle opties al op zitten.

Mercedes kennende zul je wel weer verschillende exterieur/interieur stijlen hebben.
Daardoor zullen ze wel wat minder besparen.
Dat voelt inderdaad fout. Maar het voordeel is wel dat op de tweedehandsmarkt alle auto’s dan alle opties hebben. Dat maakt zowel koop als verkoop iets makkelijker.
Ja, totdat ze (net als Tesla al een paar keer per ongeluk gedaan heeft) bij verkoop alle opties weer uitzetten als de nieuwe eigenaar de auto op zijn account zet. Dan betaal je voor opties die bij doorverkoop verdwijnen. Je kan bij Tesla opties die je hebt gekocht ook niet doorschuiven naar je nieuwe Tesla (wat wel zo handig zou zijn!).
De auto van de toekomst zal volledig uitgerust zijn met alle opties (maar dan softwarematig uitgeschakeld), waar je in abonnementsvorm gaat betalen om ze te kunnen gebruiken. Deze transitie is nu al bezig bij verscheidene merken.
Hier een voorbeeld: nieuws: Audi-bezitters kunnen tegen betaling functies toevoegen aan auto via app
Klopt en voor de zakelijke markt schreef het hieronder al is dat een mooi model.

Nu koop je met alle opties zeg voor 100k dikke mercedes.
Daar betaal je dan wel prive bij zakelijke auto bijtelling over.

Straks is die auto kaal 75k en betaal je over 75k bijtelling.
Dat scheelt een heleboel.

De opties kosten dan misschien 5k per jaar en de vraag is moet je daar bijtelling over betalen of niet. Zo ja dan zal het uitsluitend over de 5k zijn dus zit je op 80k bijtelling i.p.v 100k bijtelling bij je inkomen.
Dat is in dit voorbeeld 20k verschil.
Maar bij kleinere auto kan dat nog steeds 10k verschil in bijtelling zijn dus voor die groep zelf een betere en goedkopere keuze.
En dan moet de leasemaatschappij elk jaar die 5k aftikken? Of de baas? En na 4 jaar verkoopt de leasemaatschappij een kale auto?

Nee, dat zie ik niet als succesvol model :+
Zou zeggen verdiep je eens in wat opties op een auto na 5 jaar waard zijn.
Die 25k aan extra opties verdampt na 4-5 jaar als je geluk hebt tot 5% aan extra waarde. Opties schrijven juist het hardste af.

De leasemaatschappij kan dat idd aftikken of het bedrijf zelf. Dat ligt helemaal aan het model Ga er van uit bedrijf zelf en je least kaal en kunt zelf opties bij de fabrikant bijboeken, paar maand jaar net hoe je wil.

De leasemaatschappij verkoopt dan na leasecontract idd kale auto. De leaseprijs is altijd een inschatting / kennis tussen nieuwe en gebruikte waarde aan het einde van de lease.
Nog even los van of er 95% afschrijving is op opties of niet, wat mij belachelijk lijkt, maar oke.

Die 5k per jaar betaald dus de leasemaatschappij en rekent het door in de leaseprijs, dan zal de belastingdienst simpelweg de bijtelling op basis van leaseprijs (evt icm nieuwprijs) gaan bepalen.

Als de baas die 5k betaald zal de belastingdienst dit zien als loon/bonus waardoor je dik boven het bijtellingspercentage uitkomt en die opties wel heel duur worden.

Van een ding kan je zeker zijn, elke cent die je van je baas ontvangt (direct of indirect) zal belast worden, met uitzondering van vrijstellingen.
Nog even los van of er 95% afschrijving is op opties of niet, wat mij belachelijk lijkt, maar oke.
Waar zeg ik 95%, dat maak jij er van.
Maar zou zeggen check wat 2de hands sites, kijk naar full option auto en bekijk dan de afschrijving. Opties schrijven heel hard af. Enige uitzondering vanaf middenklasse naar boven is automaat.
Opties schrijven harder af dan de auto zelf.

Ik geef aan dat deze manier van werken geen duidelijke belastingregels heeft en je er dus nog zoals het gat niet gedicht is je voordeel mee kan doen.
Dat is echt kortetermijn denken. De wagen van 100K met alle opties en een wagen van 75K met per jaar 5K abbo. Dat betekent dat na 5 jaar de prijs van 100K is bereikt. alleen daarna zit je nog steeds aan je abbo.
Hetzelfde dus, een tweedehands wagen van 30K met alle opties of een wagen van 25K met ieder jaar 5K aan abbo, welke denk je dat verkocht word?

Het enige is dat mercedes de wagen van 75K na 20 jaar nog een keer heeft verkocht aan abbonoment inkomsten en bij de 100K heb je alleen het onderhoudt mits de wagen bij Mercedes in onderhoud blijft.

Om nog niet te spreken over de jaarlijkse kosteninflatiecorrectie voor de abbo. Dus per jaar 2/3% erbij.
Nee Laten we AUB stoppen met alles in abbo vorm te doen en gewoon terug gaan naar bezit.
Ga een voorbeeld, uiteindelijk is het aan de fabrikant te bepalen hoeveel ze voor wat vragen en of je het nieuw als optie kan afkopen of per maand bestellen.

Ben ook niet gek van abbo maar geef je gewoon vanuit belastingtechnisch lees bijtelling een alternatief aan om er naar te kijken. Voor de leaserijder betekend het een lagere bijtelling en de kosten voor het bedrijf zullen over het leasecontract gezien ook niet veel hoger zijn. Vanuit belastingvoordeel gezien dus win win situatie.
Het is uiteindelijk aan de klant te bepalen of deze nog wel interesse heeft in auto's van fabrikanten die alles in abonnementsvorm aanbieden. Tenzij de kartelvorming al zo erg is dat er geen keus meer is...

Voor de leaserijder is de prijs van het leasecontract ook relevant. Als niemand die kale ex-lease bakken waarvoor je een abonnement moet afsluiten meer wil hebben gaat de restwaarde naar beneden waardoor je als leaserijder alsnog meer betaalt.
bij de mercedes A reeks kan je ook achteraf android-auto of carplay laten activeren.
Tegen betaling weliswaar
Is al jaren zo, bijv ook bij Volkswagen. En daarvoor had je functies die mechanisch uitgeschakeld werden op goedkopere modellen.
Betekent dat niet dat je dus je auto zou kunnen "hacken" en eigenlijk alle extra opties gratis zou kunnen krijgen?
Met altijd online makkelijk te checken natuurlijk..
Stap 1 is dus dat eruit slopen, moet vrij makkelijk te doen zijn als je niet bij de dealer komt voor garantie/onderhoud.
Dan een grace period van 2 dagen om weer online te komen. Lukt dat niet? Dan gaan álle opties uit totdat een dealer dat weer aan zet.
Anoniem: 334725 @peize922 juli 2021 17:34
Ik durf er geld op te zetten dat ze dat illegaal gaan maken door politici te overtuigen dat het voor de veiligheid is.
Kunnen ze al makkelijk tegengaan: Garantie vervalt bij aanpassingen.
Hacking* bestaat al een tijdje bv. chiptuning om minder brandstof te verbruiken, prestaties van auto te verbeteren , etc etc.
Bij Volkswagen men detecteert zoiets en dan blokkeert je auto en je mag enkel max. 60km/h rijden en sneller niet. Nadien moet je naar servicepoint gaan om uw auto te diagnoseren -> Je hebt enkel 2 opties:
Je zegt wat je gedaan heb of je rijdt verder met 60km/h.
En wat doen ze als je zegt wat je hebt gedaan?

Op zich ook wel logisch dat de auto in storing gaat; je rijdt nl rond met een configuratie die niet is gekeurd voor toelating op de weg. En zuiniger en sneller gaat meestal niet en zeker niet in combinatie met de toegelaten CO2/stikstof uitstoot en de garantie die de fabrikant moet geven op onderdelen.
Je mag kiezen tussen proces-verbaal of nieuwe on-board computer.

[Reactie gewijzigd door LadyVodka op 22 juli 2024 21:59]

Of de derde optie: je levert de auto terug in en eist je geld terug omdat die auto niet meer werkt. Een maximumsnelheid van 60 k/h is overduidelijk een non-conformiteit volgens de wet, en de wet gaat boven VW's mening.
De vierde optie:
idpvb naar servicepoint gaan, gewoon terug naar chiptuning bedrijf gaan.
Die kunnen alles terug resette .
De auto van de toekomst zal volledig uitgerust zijn met alle opties (maar dan softwarematig uitgeschakeld), waar je in abonnementsvorm gaat betalen om ze te kunnen gebruiken. Deze transitie is nu al bezig bij verscheidene merken.
Je ziet het vooral bij merken die nu ook al extreem met opties werken en daar hun marges fors mee vergroten. Je ziet het bij Audi, BMW, Mercedes, Mini, Volkswagen, enzovoorts, dus vooral bij de merken die al veel (basale) functionaliteit als opties aanbieden en daar nu al grof geld mee verdienen. Zaken die vaak al standaard zijn bij andere merken. Audi is een mooi voorbeeld. Fancy lampjes zijn een optie, dat zijn lampjes die op sommige normale merken al standaard zijn op de goedkoopste uitvoeringen. Zeker bij alternatieve "premium" merken. Er zitten zelfs features tussen die standaard zijn op een Kia Picanto. Nu kan Audi die opties blijven leveren en ze krijgen er twee voordelen voor terug; versimpelde productie, dus goedkoper te produceren én uiteindelijk een hoop meer geld in het laatje.

Er zijn genoeg merken die nu ook niet meedoen met die optiegekte. Zowel luxe of "premium" als 'normale' merken. Er zijn genoeg goede spullen op de markt, waardoor je ook niet vast zit aan dit soort merken. Het is vooral een beetje een Duitse autodingetje. Niet iets van de markt in z'n geheel.

Omdat we hier in NL veel kijken naar de Duitse merken en ons autowereldje dus erg klein is, lijkt het erop alsof ze allemaal veel vragen voor opties en dat ze dus allemaal opties op abonnementsbasis willen doen, maar dat is absoluut niet het geval. Dat gaat alleen op voor the usual suspects.

Stellen dat 'de auto van de toekomst' dat dus gaat doen, klopt dan ook echt niet. Er is meer op aarde dan het zoveelste trucje van onze oosterburen om meer geld binnen te harken. Pas als de andere merken dit soort dingetjes gaan doen klopt je statement.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 21:59]

De auto van de toekomst zal volledig uitgerust zijn met alle opties (maar dan softwarematig uitgeschakeld), waar je in abonnementsvorm gaat betalen om ze te kunnen gebruiken.
Daar is menig optie met zijn fabrikagekosten te duur voor.
Voor simpele opties kan dat best gelden, net als voor opties waar vanwege andere redenen al hardware aanwezig is.
Auto's full option te leveren zonder voldoende betaling, is voor zulke grote jongens niet lonend. De aantallen groot genoeg om variaties te rechtvaardigen.

[Reactie gewijzigd door rene_fb op 22 juli 2024 21:59]

Dit is niet geheel waar. Als autos verschijnen met nieuwe systemen die de veiligheid verbeterd zet de EU deze na 5-10 jaar op de verplichte lijst. Dus natuurlijk zie je momenteel een wild groei aan software en technische opties, maar over 10 jaar dan zijn die gewoon standaard.
Dit zijn de rijhulpsystemen die vanaf 2022 verplicht zijn:
  • Vermoeidheids- en smartphonegebruik-waarschuwingssystemen
  • Rijbaanassistentie (Lane Departure Warning)
  • Parkeersensoren
  • Noodremsysteem
  • Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruikers
  • Achteruitrijcamera
  • Verbeterde veiligheidsgordels
  • Intelligente snelheidsbegrenzer
  • Voorbereidingen voor een alcoholslot
Tesla vaart er wel bij. Alle hardware zit standaard ingebouwd en je activeert simpelweg de functies die je wil via een update/software setting/licentiecode.

Iets wat IBM ook al heel wat jaartjes doet met hun pSeries (en ongetwijfeld zSeries) systemen. Meer CPU of memory nodig? Even een licentie regelen, updaten en klaar!
Mmm... Klinkt mooi, maar ook Tesla is beperkt tot de hardware capaciteiten. Na 2 jaar was de helft van de software updates al niet meer van toepassing op mijn MX, nu na 4 jaar is het praktisch niets meer. Zelfs mijn eigen huis en straat staat na 6 jaar nog niet in de GPS, terwijl dit bij mijn vrouw haar KIA met software update beschikbaar werd.
Juist, Tesla heeft laten zien hoe het kan. Maar softwaregedreven functionaliteit hoeft er niet al in te zitten, het kan er OTA bij komen.
De auto van de toekomst is als een soort OS, waarvoor je apps en services kan kopen voor functionaliteit.
Zijn al genoeg auto's met in-app aankopen helaas, maar ik ben bang dat het een standaard binnen de autoindustrie gaat worden.
De grootste markt voor auto's ev is de zakelijke markt.

In veel landen ook Nederland heb je met bijtelling te maken dus de nieuwwaarde inclusief opties betaal je bijtelling over. De vraag is nu hoe de belastingdienst straks gaat kijken naar optie die je per maand betaald en bijtelling daarvan.
Voor je bijtelling kan het een heel groot verschil maken. 10k aan opties betekend bijtelling over die 10k extra.
Als die opties nu in een huur zitten krijg je of geen bijtelling of hooguit bijtelling over het jaarbedrag dat misschien maar 1500 euro is. Uiteindelijk scheelt dat de zakelijke rijden bijtelling over 8500 euro. Dat is netto tegen de 1000 euro per jaar meer c.q die je aan bijtelling bespaard.

Dit weten ook de grote fabrikanten dus in de zakelijke markt rekent men daarom heel anders.
Meestal tellen after market aanpassing niet mee in de bijtelling. Denk bijvoorbeeld aan een trekhaak achter af ipv als optie bij aankoop.

Vraag me af of werkgevers op een jaarlijkse fee buiten het lease bedrag zit te wachten. Denk dat dan de business modellen inclusief 3-5 jaar aan abbo inclusief hebben.

Zou mooi zijn. Zit je op auto pilot te cruised houd je abbo er ineens mee op…..

Mijn werkgever heeft al best strikte (arbitraire) regels. Maar goed uiteindelijk is dit voor een leaseauto meer een luxe probleem vind ik zelf.
Werkgevers zullen gewoon kijken naar de totaalprijs die ze over een leasecontract moeten betalen.
Leasecontract zal dan wel zo zijn dat je basis hebt en de opties of zelf kan bijboeken of via de leasemaatschappij.
Zoals gezegd een lage koopprijs betekend lagere bijtelling.
De wetgever zal als dit grotere vormen aanneemt met een oplossing moeten komen als de inkomsten op bijtelling dalen.
Uiteindelijk zal er toch betaald moeten worden.
Maar in het begin zul je er nog je voordeel mee kunnen doen.
Ja en nee.

Zoals bij ons bijvoorbeeld, stel het lease budget is €600 daarvoor mag je leasen.

Echter waarde opties mag niet meer dan 7%van waarde van de auto zijn.

Ook al past het binnen het budget.

Gek genoeg heb ik hierdoor een duurdere auto moeten nemen om toch die optie te kunnen nemen. Uiteindelijke zijn ik en mijn werkgever duurder uit. Maar goed met lange afstanden rijden vind ik ACC toch echt wel een aanwinst.

Ik denk ook dat d diverged hier echt wel een stokje voor gaat steken. Als iedereen basis model neemt en alles als optie er op gooit dalen de bijtellingen.
Die regels die je benoemd gelden voor jou werkgever, bij anderen kan dat natuurlijk weer anders zijn.

Ik geef uitsluitend aan wat de bijtellingsvoordelen van dit systeem kunnen zijn voor jou belasting.

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 21:59]

Begrijp ik. Hopelijk begrijp jij ook dat de overheid zijn geld wel weet te vinden als blijkt dat de lease rijder deze loophole gevonden heeft.
Zal voor een korte tijd kunnen net als de bijtelling op ev nu ook omhoog gaat en straks ook gewoon 20 of 25% is. Neemt niet weg dat de wetgever beetje achter de feiten aanloopt.

Wat bijv interessant zou zijn is hoe bereken je bijtelling als een model niet te koop maar uitsluitend te huur is. wat is dan de nieuwwaarde ?
Ben ook benieuwd hoe ze de extra's die je niet koopt maar per maand betaald gaan belasten. Totaalbedrag wat je per jaar betaald ?

Maar uiteindelijk heeft onze overheid inkomsten nodig en die komen ergens vandaan.
Whups, niveau te diep gereageerd, mea culpa.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 21:59]

Aangezien je Netflix binnenkort kan kijken, lijkt het me logisch dat het standaard gaat worden. ;)
Dat klinkt als een soort abonnementsvorm of éénmalige betaling
Is met bestaande auto's niet anders. Alle extra's zijn vaak al aanwezig (de benodigdheden ervoor althans) net het vinkje in de ECU staat uit. ;)

Vrachtwagens kennen het ook, die kunnen letterlijk on-demand meer vermogen krijgen tijdelijk, afhankelijk van het abo dat je hebt voor die truck, dus ook hoeveel extra vermogen je kan krijgen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 21:59]

Ik word ook een beetje flauw van de 'aanbiedingen' die ik krijg van de dealer om voor een euro of 500 dik 30pk extra erbij te krijgen. Even een software flash uitvoeren, en weer goed verdiend. De auto kan het kennelijk nu ook al aan...
Dat klinkt als een soort abonnementsvorm of éénmalige betaling
Dat is de nieuwe maatschappij. Eigendom bestaat niet meer, je huurt alles. De volgende stap is dat we de wet vervangen door een EULA.
}>

Maar het is eigenlijk :'(

Uiteindelijk zijn het telkens mensen met veel bezit die rijker worden (zoals vroeger de landheer met alle grond in bezit en de boeren als pachters daarop).
Je kunt nog altijd de aandelen bezitten van deze bedrijven. Waardoor je weer een stukje eigenaar bent.
Maar veel mensen hebben geen aandelen. Wat dan eigenlijk wel een beetje raar is.
Zag het al in een Volkswagen T-Ric die we gehuurd hadden. Div. functies uitgeschakeld in het scherm en voor activatiecode contact opnemen met de dealer 😢 Zal een mooie melkkoe worden dan als je voor allerlei software functies moet betalen.
Het EV gebeuren legt een bom onder het verdien model van een merk als Mercedes. Immers het verschil in productiekost om een A of een C klasse te maken is peanuts net zoals de productiekost tussen een 2 liter motor en een 4 liter V8 motor peanuts is.

Mercedes draait dus veel omzet op instap modellen maar heeft enorm veel marge op high-end modellen. Nieuwe techniek word dan typerend ontwikkeld voor de S klasse (het limousine/Maybach model) waarna het verder sijpelt naar de lagere modellen.

Echter tegenwoordig word de fabrikant afgestraft als het nog met fossiele brandstoffen auto's maakt laat staan dat je nog veel V8 motoren verkoopt. Bovendien is niemand geïntresseerd in een snelle elektrische wagen, behalve in stadswagentjes zijn al die EV modellen standaard snel zat.

Ondertussen zitten je instapwagens ook op de laatste technologie omdat je in een snel innoverende markt zit, vandaag kom je er niet meer met een leuk uitziende instapper met wat fancy opties, hij moet maximale range hebben dus die nieuwe warmtepomp en de laatste nieuwe generatie batterijen moeten meteen naar al je modellen ipv eerst 5 jaar exclusief voor je high end modellen.

Ondertussen zit je ook nog met de race naar een autonome wagen wat je op korte termijn veel investeringen kost maar op lange termijn het huidige verdienmodel pas echt volledig opblaast. De weg naar level 5 autonomie is nog lang maar beeld je in dat deze er is, waarom zou ik nog een wagen in bezit nemen als ik simpelweg een auto autonoom kan oproepen via een app? Naar kantoor, de goedkoopste graag. Heb ik een date? Laat de luxe wagen maar afkomen. Sta ik bij een meubelzaak en heb ik net iets groot gekocht, busje graag.

Bijgevolg zijn autofabrikanten op zoek naar andere verdien modellen want het dubbele van de prijs vragen omdat de auto 20 cm langer is en 4 extra cylinders heeft, die tijd is echt wel gepasseerd.
Alle voertuigen? Inclusief de vrachtwagens die ze maken?
Het lijkt hier te gaan om Mercedez-Benz Cars. De vrachtwagendivisie is Mercedez-Benz Trucks wat weer onderdeel is van Daimler Trucks.

Dus nee, dit gaat enkel over de auto-tak.

Maar Mercedes-Benz Trucks/Daimler Trucks maakt ook al electrische trucks hoor, zoals de Mercedes-Benz eActros die net is gelanceerd.
'waar marktomstandigheden dat toelaten'.
Lijkt me dat de marktomstandigheden voor vrachtwagens anders zijn / anders beoordeeld worden :P
Je linkjes gaan over auto's, mijn vraag over vrachtwagens. Wat is je punt?
Vrachtwagens gaan ook over.

Alles gaat over geloof er maar aan.
Betwijfel het voor zwaar vracht, die accupacks nemen veel ruimte in beslag en zijn ook nog eens heel zwaar, hierdoor is het al beperkter wat de EV truck mag slepen. Tenzij accu's vele malen lichter worden en tegelijkertijd meer capaciteit krijgen, zie ik binnenkort geen grote overstap op elektrische vrachtwagens.
Give it time :-) ontwikkeling 10 jaar is een hoop op dit moment :-)
Helaas ga je ongelijk krijgen, ik durf er zo geld op te zetten. Truck bedrijven beginnen zelfs statements naar voren te brengen zoals Scania: (En geven aan niks te zien in waterstof)
https://www.scania.com/gr...ry-electric-vehicles.html

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 21:59]

Het is vrij simpel, die gigantische accu's maken de trucks zwaarder, waardoor je al minder kan slepen. Ook in de link die je hebt gedeeld kan je lezen dat ze in de komende jaren van plan zijn trucks te introduceren die 40 ton voor 4.5 uur slepen, dat is niet veel.
Eens, daar speelt wel gewicht een rol. Maar goed waterstof is daar sowieso geen optie, omdat de kosten dan omhoog gaan in plaats van omlaag. Een truck op batterijen heeft nog het voordeel dat er een positieve ROI op zit. Nadeel van een waterstof vrachtwagen is weer, dat waterstof enorm veel ruimte inneemt, waardoor je dus minder ruimte hebt voor vracht + dat het hogere kosten met zich meebrengt per kilometer.
Volvo trucks, Scania, DAF en Mercedes zijn daar volop mee bezig met elektrische trucks. Hoezo?
De beste elektrische auto's zijn de modellen die engineered worden als zijnde een elektrisch model.
Dwz, betere aerodynamica, electromotoren op assen, batterijpack onderaan voertuig, enz enz.

Modellen waarvan de batterij op de plaats zit van het originele motorblok en alle andere oplapmiddelen zijn de moeite niet waard om te kopen. Dat zijn flauwe afkooksels van wat een niet-ICE wagen moet zijn.
Ik ken geen enkele EV waar de batterijen op de plaats van het oude motorblok zitten.
Restomods, van origine brandstof auto’s maar nu met electro. De motor is meestal veel compacter en dan is daar ook plaats voor accu’s
de volkswagen e-golf. Wat een horror onder de motorkap wat eigenlijk een lege frunk zou moeten zijn :)
Converters, Laders e.d. zitten allemaal voorin, batterijen achterin. Korea doet het beter, die heeft echt goede multi-aandrijving platforms gemaakt zoals Hyundai Ioniq, en Hyundai Kona. De e-golf is echt puur gemaakt als brandstof auto, en later omgebouwd. Hyundai heeft dit beter aangepakt.

Maar ook hyundai en volkswagen gaan over op 100% EV platformen.
Vermoedelijk draaien ze het nu om en wordt een EV chassis 'aangepast' aan een ICE motor.
Betere aerodynamica is niet iets dat specifiek voor EV's ontwikkeld is, het is alleen voor EV's extra noodzakelijk omdat ze anders hun bereik niet halen. Elektromotoren zitten zelden op de assen, daar zijn ze (nog) veel te zwaar voor. Elektromotoren zitten nog steeds vast aan het chassis en drijven de wielen aan via aandrijfstangen en koppelingen.

Er zijn nog maar weinig EV's op de markt die niet een speciaal voor de elektrische aandrijving ontworpen chassis hebben.
Na het zien van de EQS was mijn eerste gedachte: kan niet wachten tot die in het maatje C-klasse of E-klasse komt. Maar dan zie je de EQA wat in feite een GLA is waar een elektrische aandrijflijn in gelepeld is en dan denk je toch weer ‘jammer’. De komst van dit EA platform belooft in die zin veel goeds want Mercedes heeft met de EQC al in de praktijk laten zien goeie EV’s te kunnen bouwen.
Volgens mij waren er wel problemen met de EQC: eerst 1-fase laden (nu een magere 2-fasen) en het verbruik is ook niet al te best.
Vraag me af, komt er straks ook een 'faircar', volledig 'eerlijke' auto, of een 'open source' variant, die geen vendor-lock-software-abbo-ding gaat hebben?
Je noemt meteen een groot probleem, iets dat we zien in alle takken van apparaten. Werkelijk alles moet een abonnement worden, ongeacht wat voor aandrijving het heeft. Je kon ooit een toestel kopen en zelf repareren/onderhouden indien nodig. Ook de lokale reparateurs/garages konden gewoon hun werk doen en er iets aan over houden. Die hele trend van fabrikanten om dat tegen te gaan begint echt vervelend te worden. Weigeren van het leveren van onderdelen, het tegenwerken van herstel door derde partijen om de klant volledig uit te zuiger als er iets mankeert aan het verkochte product. Aangezien dit bij EV's een standaard praktijk blijkt gaat dit ook niet helpen om het wagenpark volledig elektrisch te krijgen.
Dat schiet op gelukkig. Ben als fietser echt heel blij met de elektrificatie van het wagen en brommer park. De lokale uitstoot is er straks gewoon niet meer. Echter ben ik als particulier aan het kijken voor een elektrische auto en dan is het gewoon nu nog te duur. Dat is jammer heb een eigen oprit met carport en zonnepanelen nog even wachten tot de occasions gaan zakken in prijs
Ligt er maar net aan wat je nodig hebt. Als je kleine afstanden reist is een tweedehands Zoe of Leaf best betaalbaar. Of een Dacia Spring als je nieuw wil.
Maar als je er ook mee op vakantie wil zou ik daar ook nog even mee wachten.
Zou geen tweedehandse EV kopen die geen vloeistof gekoelde accu heeft. Is mijn persoonlijke advies.
Als je weinig rijdt, ben je er met een tweedehands EV vanaf pakweg 10k. Als je veel rijdt, heb je best wat meer bereik en dat kost ook wat meer, maar je bespaart ook een stuk meer op brandstof. Zeker met zonnepanelen en wat slim laden als dat mogelijk is, kan je je overproductie voor een stuk in je auto stoppen in plaats van er bijna niets voor te krijgen.
Klopt inderdaad ben opzoek dan naar 300km echte km. Golf e gehad met 250 op papier maar in het echt maar 190~ te weinig maar als je 300km dan is het perfect en ik denk voor 90% van de mensen meer dan genoeg daarom denk ik ook range fair beetje overdreven is. Zeker als je een goede laad infrastructuur hebt
Ik denk dat een EV momenteel vooral nog te duur is voor mensen die op een jaar niet zoveel rijden, maar wel regelmatig wat langere afstanden doen (300km enkel of zo). Omdat je niet genoeg rijdt op jaarbasis, is je besparing aan brandstrof beperkter dan iemand die gemiddeld 100km/dag rijdt, maar zelden meer dan 200.

Ik val in die laatste categorie, en die paar keer op een jaar dat ik meer dan 200km op een paar uur rijd, ga ik met de Leaf (pakweg 230km effectief bereik met mijn rijstijl) wel eens aan de snellader hangen onderweg :)
150km heen en een halve dag later weer 150km terug is ook geen probleem als er een laadpaal bij de bestemming is. In de praktijk kom ik echter bijna altijd toe met de 2,3 kW lader die bijgeleverd werd.

op 24k km scheelt dat toch snel aardig wat aan brandstof (1200 euro op jaarbasis ongeveer) en aangezien er in België ook nog geen wegenbelasting op EV's zit bespaar ik dat ook nog eens. Nauwelijks onderhoud is ook een besparing, waardoor het in totaal toch snel 1600 a 1800 euro op jaarbasis scheelt.
Het probleem wat ik nu nog zie is inderdaad bij korte ritjes zijn de tweedehands EV's goed, maar te duur tegenover een goedkope benzine auto. Ga je veel kilometers maken, dan is de beste optie een Opel Ampera-E 60kWh accu tussen 20k en 25k euro. Watergekoelde accu.
Leaf heeft veel problemen, met laden, batterij degradeert. Alle problemen met de leaf, hebben ermee te maken dat er geen watergekoelde accu pakket in zit.
Mijn simpele plugin-hybride met 16kWh/(netto:10.6kWh) heeft zelfs uitgebreide waterkoeling. (Opel Ampera)

De goedkoopste 5 deurs auto in Nederland, totale kosten van aanschaf tot aan verkoop is nog wel een 5 deurs Volkswagen UP met een MPI motor. (Geen TSI, want die motor behoeft meer onderhoud en lagere levensduur)

Heb zelf moeten kiezen tussen de UP en de Opel Ampera(100% op elektrisch naar het werk) maar heb gekozen voor de Ampera vanwege comfort, en soepelheid in het verkeer dankzij 150pk elektrisch.
Maar zelfs bij 100% elektrisch is de 5 deurs UP met MPI motor goedkoper. In o.a. verzekeringen, wegenbelasting e.d.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 21:59]

Ik ben absoluut voor EV's, maar wat je zegt over de uitstoot klopt niet helemaal.

Een EV weegt véél meer, dus meer fijnstof door bandenslijtage en remstof. Dat is uitstoot waar je ook niet vrolijk of gezonder van wordt, maar dat wordt momenteel handig verzwegen.
Remstof valt mee omdat remenergie meestal weer omgezet wordt in electriciteit (regeneratief remmen).
Banden is wel een dingetje. Al weegt niet iedere EV 2 ton en zal het gewicht van batterijen met de tijd ook wel iets minder worden. Bovendien zijn er ook genoeg ICE wagens die zoveel wegen en dus net zoveel bandenslijtage hebben.
rapport 1

rapport 2

rapport 3

rapport 4

rapport 5

Moet ik je nog meer links bezorgen? Ga je ze allemaal grondig doorlezen? Of blijf je in je 'ik rij met een EV, dus ik ben goed bezig-mentaliteit' zitten?
shit man nu ben ik gebanned, you got me there! 8)7 _/-\o_ Maar met rapporteren heb je nog geen gelijk.....

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 21:59]

Als ik zo hoor hoe het razor blade business model bijna tot perfectie wordt uitgeknepen, vraag ik me af of de farmaceutische industrie niet beter een vaccin ontwikkelt tegen de hebzucht van de mensheid....Oeps, als dat zou lukken krijg je iets bizars: zouden de CEO's zichzelf ook laten inenten om hun hebzucht voor eens en altijd te onderdrukken ???
Is de elektrische variant ook goedkoper dan de kleinste benzine motor? Dan is het interessant.
17 fabrieken voor 200GWh??
Game over Mercedes!

Tesla bouwt dat in 1 fabriek.

Zelfs al is het 200 GWh in de 8 extra geplande vestigingen (is me niet helemaal duidelijk en te lui om op te zoeken).
Tja, misschien is dat wel helemaal niet zo slim van Tesla. Mercedes maakt al een tijdje auto’s, ik denk dat ze uitstekend weten hoe dat optimaal winstgevend te doen.
Maar ze hebben geen ervaring in het maken van batterijen hé.
Niet slim van Tesla?

Hoe verlaag je de kosten?
Door processen te vereenvoudigen, te versnellen en door goedkoper/kleiner/sneller fabrieken te bouwen dan de concurrentie.

Heb je battery day gezien van Tesla?
https://www.youtube.com/watch?v=l6T9xIeZTds&t=2010s
Dat is zo ongeveer de eerste les die een ondernemer leert. De tweede is: onderschat nooit je concurrent.
Ik heb battery day gezien en vond dat bijzonder “underwhelming ”: ze beschreven een normaal R&D proces alsof ze het wiel uitgevonden hadden, niks revolutionairs aan.
Tesla doet best dingen goed, maar vergis je niet: accu’s en elektromotoren zijn bekende technologie die relatief eenvoudig te verwerven is. Een goede auto bouwen is een stuk complexer, en dat is dan ook exact het probleem dat Tesla heeft: het zijn niet zulke goede auto’s. Het gaat hard, soit, maar goed: mêh.
Hmmm. Dan heb je er waarschijnlijk niet veel van begrepen. Underwhelming??
Hun test-faciliteit zal maar liefst 100GWh produceren!! Dat is de helft van wat BMW plant tegen 2030 of zo! In een 'veredeld labo' hé.
Berlijn en Texas krijgen initieel wss elk 200GWh om te starten.

Tesla heeft momenteel al by far de goedkoopste cellen (+/-$100/kWh) en zullen dankzij hun nieuwe technologie zowat halveren in prijs, op relatief korte tijd.
Battery Day gaf ons volgende info (vereenvoudigd uitgelegd):
Nieuwe form factor (4680) die zorgt voor snellere productie (5x minder nodig per pack) en 16% meer rijbereik.
Daarnaast structurele batterij, wat gewicht bespaart en auto nog stijver en zuiniger maakt.

Dry electrode technologie die zorgt voor zo goed als geen waterverbruik (extreem verschil met huidige methode), 10x kleinere footprint van de fabriek en 10x minder energieverbruik.

Tabless design zorgt ervoor dat grotere cellen mogelijk zijn, zonder de nadelen van de oude formfactor, vooral wat betreft warmte-ontwikkeling en -afvoer + snellere assemblage mogelijk. Ook hierdoor zuiniger.

Mede daardoor 7x snellere fabricage van de cellen.

Totaal ruim 10x compactere fabriek!
Tot 56% bedparing in $/kWh
Tot 54% range-verhoging
Tot 69% minder investering/Gwh

Als dat underwhelming is...
En bekijk dan de Power day van VW...


De accu's (en ook het bms) en de motoren van Tesla zijn NU REEDS stukken beter dan de concurrentie. De manier waarop ze zijn samengesteld en bevestigd, het gewicht, de complexiteit, de koeling... Zo eenvoudig als jij het voorstelt is het blijkbaar niet hé. Anders waren er auto's met concurrerende cijfers (range, acceleratie, gewicht, cargo space...) in dezelfde price range!

Bekijk ook eens de video's van Sandy Munro op YouTube. Die mens heeft al voor zowat alle automerken mogen werken, vliegtuigen en straaljagers mee ontworpen... De ideale expert om te oordelen over de bouwkwaliteit, efficiëntie... van de wagens. De bouwkwaliteit van de eerste Model 3 was inderdaad ondermaats (maar batterijen, motoren en technologie waren jaren voor op de concurrentie). De 2021 versie is al zoveel verbeterd in bouwkwaliteit, laat staan de Made In China variant.
De Model Y daarentegen...
Tesla is vóór op alles wat er toe doet!
De MIC Model Y is dan nog beter dan de Fremont versie. Berlijn en Texas worden next level.

Als Herbert Diess zelf zegt dat ze alles uit de kast zullen moeten halen om Tesla bij te halen... En je ziet de snelheid waarmee Tesla steeds verder evolueert...

Het worden leuke tijden voor wie EV-tech volgt.

[Reactie gewijzigd door robindemey op 22 juli 2024 21:59]

TL;DR
Ik heb het uitstekend begrepen, dank je voor je neerbuigendheid. Ik denk dat je onze oosterburen onderschat. Meer is niet altijd beter en zo, en misschien kunnen specialisten (Panasonic, LG etc) met de juiste patenten het wel beter dan jijzelf en zo.
Als traditioneel Duits fabrikaat rijder vind ik Tesla auto’s maken die matig in elkaar steken en goedkoop zijn afgewerkt.
Ik vind de beloftes van Musk weinig waarde hebben (hardware die FSD ondersteunt en zo, al 8 jaar) en getuigen van zowel tomeloos optimisme als een duidelijk gebrek van besef waar de auto industrie nou echt over gaat.
Ik voorspel zware tijden voor Tesla, we gaan het zien.
Rij zelf ook al jaren Audi (met 3 jaar Toyota tussendoor - nooit meer). Afwerking is inderdaad top. Maar bouwkwaliteit gaat over meer dan interieurafwerking of panelgaps natuurlijk. Interieur van de VW ID3 en 4 is ook maar plastiekerig hé. Misschien vindt de doorsnee consument dat niet zo belangrijk?

Je verwoordt het perfect: meer is niet altijd beter. Dat is waar de VW-groep momenteel in uitblinkt: meer batterijen in hun wagens steken voor minder range 😆.

Benieuwd naar welke zware tijden je voor Tesla verwacht en wanneer 😋.

Zelf hoop ik vooral dat Audi ooit een degelijke elektrische variant voor de A4/A6 maakt. Maar dan geen zo'n technisch ondermaats geval als de e-tron. Oogt mooi (al is het niet mijn ding), rijdt goed waarschijnlijk, maar ondanks de grote batterij een rampzalige range.
Mijn huidige A4 avant is zuiniger dan mijn vorige, lichtere Toyota Auris.
Vooralsnog zie ik het niet zo positief voor de VW-groep. Al zijn ze de enige die echt beweegt.
100% eens met je idee over de Etron , al denk ik dat ze het met hun Taycan Audi nog wel eens goed zouden kunnen maken. De Taycan komt trouwens 30% verder dan de door de EPA toegekende range, waar Tesla’s meestal 25% minder ver komen. Dit brengt ze redelijk in overeenstemming met elkaar.
Dat gezegd hebbend denk ik dat onze oosterburen het (VW en BMW misschien daargelaten) best aardig door aan het krijgen zijn : voorgenoemde Taycan met 800V architectuur en de nieuwe EQS van Mercedes (wow) zijn daar IMO voorbeelden van: zeer goed gebouwde wagens met prachtige afwerking. Als een EQS in de EU dan inderdaad ook nog een start prijs krijgt van ~100k, denk ik dat er veel gaat veranderen…
De E-tron is 1 van de minst betrouwbare elektrische auto's met gigantisch veel problemen. En dan moet je vooral PON hebben als importeur.. Die doen letterlijk NIKS voor je, gigantisch klant onvriendelijk.
Anyway, terug naar de E-tron. Vraag de vele eigenaren maar eens het internet staat er bomvol van hoe slecht die elektrische auto is. En dan praat je niet over bereik e.d. maar over algemene zaken die bij een normale auto gewoon goed moeten zijn:
https://www.youtube.com/watch?v=5xe-kuvh4vg

Vraag een E-tron gebruiker maar eens naar de problemen. :) Geloof me dan heb je liever panel gaps.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 21:59]

Oude bedrijven, onderschatten disruptie vaak altijd. En dan heb je managers die niet kunnen omgaan met verandering. Die kunnen alleen goed het 'Huidige' bestaande concept uit de vorige generatie optimaliseren en de cashflow verbeteren. Dat soort managers op grote bedrijven zijn geen visionairs. Normaal zonder disruptie ook niet echt nodig als je een goede marktpositie hebt en de markt onder controle hebt.

Echter komt er disruptie, zie je die managers spartelen. En proberen ze hun goedbetaalde positie te behouden, en laten ze liever het bedrijf zinken dan dat ze opstappen. Samen met hun andere manager vriendjes gaan ze liever samen een langzame dood tegemoet van het bedrijf tot aan hun pensioen zodat ze daarna heerlijk kunnen pensioneren. Zie o.a. Nokia.
Ik denk dat je beide nodig hebt: disrupters en conservatieven. Disrupters kennen de markt vaak niet goed genoeg om een blijvende impact te kunne hebben en conservatieven zijn -zoals je al aangeeft- vaak te conservatief. Ik geloof niet dat in een goed gerund bedrijf ruimte is voor managers die als alternatief motief het behouden van hun baantje hebben, is meer iets voor de overheid, dunkt me. Er zal echt wel eea veranderen in auto land, maar of dat onze Duitse vrienden gaat raken betwijfel ik: ze maken meer winst dan ooit en zullen het ICE model uitknijpen tot de laatste druppel (pun intended) alvorens op alternatieven over te stappen…
Momenteel bestel je een auto met een (onzekere) wachttijd van met gemak 8 tot 12 maanden. Door chiptekorten en andere grondstof tekorten. Zal me niets verbazen wanneer je in de toekomst zo'n accu op wielen besteld en er zo lang op moet wachten dat de facelift alweer om de hoek komt kijken :+
Vraag me ook af wat de occasion markt doet met al die elektrische wagens. Moet je straks bij aanschaf van een tweedehandse auto er een nieuwe accu inleggen van 2k?
De gemiddelde leeftijd van huidige ICE's gaat richting de 10 jaar, als ik dat omzet in EV's.. dan wacht ik nog rustig 10 jaar. Die dinkytoys van 'toen' (eerste leaf, I3, zoe etc) wil je nu ook niet meer in rijden.
De gemiddelde leeftijd van een ICE voordat hij op de schroothoop beland is 18 jaar....

EV's moeten dat nog aantonen, maar de cijfers van Tesla-gebruikers bieden hoop. 300.000 km moet minimaal haalbaar zijn, waarna je nog op 90% van je capaciteit zit.
Ik heb vorig jaar een Cayenne S gekocht als gezinsauto. Met een 4.7l V8 is dat ding met 85.000km net ingereden. Dus is al 10 jaar terwijl hij nog makkelijk 10 mee kan. Dus ik vind 10 jaar echt niet lang voor een auto.
Dat is de gemiddelde leeftijd van de wagens op de weg.

De gemiddelde leeftijd van de Nederlander is ongeveer 42 jaar ;-).

Ook afgeschreven dan :-)
Die chiptekorten gaan nog wel even duren, maar de vooruitzichten zijn niet dat die permanent zijn. Productie wordt van alle kanten flink opgeschaald nu dus verwacht eerder een chip overschot volgend jaar.

Een nieuwe accu is wel meer dan 2k. Denk 5k voor een Leaf tot 20k voor een high-end Tesla. Hopelijk dalen de accuprijzen in de tussentijd wat, maar zou op dit moment niet gaan 'investeren' in een tweedehands Tesla model S van 7 jaar oud (met 8 jaar garantie op de batterij).
Het chip tekort krijgt straks met iets anders te maken namelijk grondstoffen tekort. Dat speelt nu al in veel andere bedrijfstakken.
Heb je daar een bron voor? Lijkt me sterk dat er een gebrek aan silicium zal ontstaan.
De bottleneck zit volgens mij veel meer in de capaciteit van de beschikbare machines.
En betalen om weer alle opties te activeren natuurlijk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.