Automerken Lancia en Alfa Romeo worden vanaf 2026 en 2027 volledig elektrisch

Het moederbedrijf Stellantis wil dat Lancia vanaf 2026 en Alfa Romeo vanaf 2027 volledig elektrisch worden. De focus op EV's voor de twee merken werd dinsdag bekendgemaakt door het bedrijf tijdens de presentatie van de halfjaarresultaten

Tijdens de presentatie kondigde Stellantis de nieuwe strategie voor Alfa Romeo en Lancia aan. Daarnaast wil het bedrijf de komende 24 maanden 11 nieuwe elektrische auto's op de markt brengen, verdeeld over de verschillende automerken. Het bedrijf kondigde eerder al aan meer in te willen zetten op elektrische voertuigen.

Het bedrijf geeft verder nog weinig informatie over hoe het denkt de doelstellingen te gaan bereiken. Ook is niet duidelijk of Lancia weer door heel Europa verkocht gaat worden. Op dit moment is Lancia vooral gericht op de Italiaanse markt.

Stellantis heeft naast de twee Italiaanse automerken nog een groot aantal andere merken onder zijn hoede. Zo valt Fiat ook onder Stellantis, net als Maserati. Ook niet-Italiaanse merken zoals Opel, Dodge, Citroën en Chrysler behoren inmiddels tot het portfolio van de multinational.

Eerder maakte Stellantis ook al bekend dat het Duitse automerk Opel volledig elektrisch zal worden. Het is de bedoeling dat vanaf 2028 alle Opel-auto's elektrisch zullen zijn. Het gaat daarbij vooralsnog wel alleen om Europa.

Door Robert Zomers

Redacteur

03-08-2021 • 18:25

306

Reacties (306)

306
290
143
9
1
98
Wijzig sortering
Tja, door alle Europese regels kunnen dergelijke kleine merken moeilijk anders. Jaguar gaat het ook zo doen, een merk als Mitsubishi verlaat de Europese markt al. Als ze de grote merken niet kunnen volgen in EV's ben ik bang voor een kaalslag op de Europese markt. Dan rijden we straks allemaal VAG of PSA, de luxe merken daargelaten.
Hoe is dat nu anders dan? Welke kleine merken hebben het zonder elektrificatie al niet moeilijk?
PSA is onderdeel van Stellentis. Dan is er naast de VW groep nog Renault-Nissan (incl Dacia) en Toyota (incl Suzuki). En natuurlijk de luxe merken bmw en Mercedes. Jaguar was al lang onderdeel van Ford en is nu onderdeel van Tata, wat ook biet echt een klein bedrijf te noemen is….

Mitsubishi was/is op de outlander na al vrij klein hier, maar dat is niet dankzij elektrificatie (wat ze een boost heeft gegeven met de Outlander PHV). Mazda zou een slachtoffer kunnen worden…

Maar een kaalslag door elektrificatie? Jan en allemaal is al gefuseerd omdat je het ook qua ICE ontwikkeling anders niet redt

[Reactie gewijzigd door Flo op 22 juli 2024 14:19]

Je vergeet Volvo, Daihatsu en Subaru.
Subaru idd!

Daihatsu is onderdeel van Toyota. En Volvo cars is onderdeel van Geely sinds 2010 (wat ook andere merken auto’s verkoopt), en was daarvoor onderdeel van Ford.
En Volvo en Geely hebben samen dan weer Polestar, dus denk dat het met Volvo wel goed gaat komen.
Niet samen. Polestar is gewoon een losgeweekt merk wat eerst een modelnaam onder Volvo was. Geely is gewoon de bovenliggende organisatie en Polestar en Volvo zijn nu twee merken daaronder.
Dat klopt niet helemaal volgens mij, ik dacht dat Volvo en Geely ieder 50% van de aandelen van Polestar hebben en dat Geely weer 50% eigenaar is van Volvo.
Porsche is ook grootste aandeelhouder van VAG, maar dat maakt een Volkswagen nog geen Porsche.
Polestar is een merk op zichzelf geworden.
Een merk op zichzelf zegt niet zo veel. Porsche Cayenne, Audi Q7/Q8, Bentley Bentayga, VW Touareg zijn onderhuids hetzelfde. De Porsche Taycan en Audi E-tron GT ook.
Bij Volvo is dat zelfs nauwer, want Volvo ontwikkelt ook Polestar. De Polestar 2 is een broertje van de XC40 P8. De komende XC90 III en Polestar 3 gaan van dezelfde band in North Carolina lopen...
Maar Polestar is nou ook niet echt een merk met hoog volume. Iedereen houdt van degelijke Zweedse auto's maar het zou me niet verbazen als ze een Saabje doen in de toekomst.
Daihatsu is sinds 2016 volledig van Toyota.
Samenwerking begon in 1967, sinds 1998 had Toyota 51,2% van de aandelen, sinds 2016 volledig van Toyota.
Dat klopt, maar laat ik dan nog Hyundai/Kia toevoegen ;)
Misschien niet door elektrificatie, maar wel door de torenhoge BPM bij minder zuinige auto's. Kijk voor de grap eens wat een nieuwe Subaru STI in Duitsland kost of in Nederland (zo rond de 100.000,-!). De enige manier om in Nederland een niet 12 in een dozijn auto te rijden, zonder torenhoge kosten, is een oldtimer rijden.

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 22 juli 2024 14:19]

Van Stellantis krijgen ze 10 jaar de tijd om zich te bewijzen:

https://www.autoweek.nl/a...-krijgen-10-jaar-de-kans/

Mooie Delta en Lancia is terug lijkt mij.
De Delta heeft een grote naam bij liefhebbers van de rally en misschien sportwagens (van lang geleden) in het algemeen, maar een commercieel succesnummer was het nooit.
omdat de gewone modellen wel mooi waren maar de kwaliteit was niet zo geweldig .
een Koreaan bied de zelfde opties voor minder en gaat niet kapot
Ik herinner me Lancia vooral van het spoor aan loslatende onderdelen wat je door de straat trok.
Mitsubishi heeft dat besluit al weer teruggedraaid.
Anoniem: 411179 @Andros3 augustus 2021 18:38
Hopelijk forceert die 'verplichte opschaling' ook een prijsdaling voor EV's.
Allemaal leuk en aardig voor leaserijders, maar als privérijder betaal je je blauw aan een EV die wat groter is dan een koekendoos.

Ik heb als privérijder liever een goedkopere aanschafprijs en duurdere rijkosten, dan een hoge aanschafprijs met lagere rijkosten. Risico op schade die niet gedekt wordt en daardoor hoge aanschafprijs zo in de vuilbak zien verdwijnen, neem ik liever niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:19]

Heb je gelijk in. Ik rij ev zakelijk maar wil nu de tweede ook electrisch en dat kost echt gewoon serieus 30 procent meer. En dan hebben we het nog maar niet over het bereik van die modellen.

Misschien stom, maar net als met de gulden destijds, ik blijf een grotere accu toch altijd omrekenen naar een grotere tank. Als je je auto in vijf jaar afschrijft betaal je dus duizenden euro's extra per jaar voor alleen minder vaak tanken, of laden. Ik heb geen slecht salaris maar in tijd omgerekend kan het niet uit.....

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 22 juli 2024 14:19]

Hoe vaak rij jij 400 km op 1 dag? :-) bereik is weten wat je rijdt, hoe je rijdt

Enige nadeel aan een EV is voor de sleurhut familie, daar zijn nog geen goede (betaalbare) EVs voor. De rest land der fabelen.. huur der eens 1 … ipv alleen kijken naar Max range waardes.. ik rij veel maar 400 km op 1 dag? Nee dat lang niet meer. Hooguit als ik naar Texel ga ofzo maar daar hoef ik dan ook niet te zijn met de snelheid van de brandweer.
Waar heb je het over? Ik zeg net dat ik er al één heb en een tweede overweeg.

Een long range Tesla 3 kost gewoon 35.000 euro meer dan een gewone. Da's dus 7.000 euro per jaar voor 300 km meer range. Als je 30.000 km per jaar rijdt betaal je dus 7.000 euro voor 50 x laden in plaats van 100x. En da's conservatief.

Als ik tegen jou zeg dat je 7.000 euro per jaar meer moet betalen zodat je minder vaak hoeft te tanken verklaar je me waarschijnlijk voor gek. Maar bij ev's ligt die balans blijkbaar anders.
Tanken gaat over het algemeen wel sneller dan een accu opladen, daardoor ligt de balans waarschijnlijk anders.
Klopt maar het blijft geld uitgeven voor tijd. En kan s nachts laden of een hapje eten ondertussen
Prijs Tesla Model 3 Long Range Dual Motor: €57990.
Prijs Tesla Model 3 Standard Range Plus: €49990. (NCA accu, niet de LFP).
Bron: ev-database.nl
Verschil in prijs : 8000. Wat krijg je voord die 8000?
  • Ongeveer 76 kWh i.[p.v. 50 kWh (50% meer!) [dit is bruikbare capaciteit]
  • Een vierwiel aangedreven auto i.p.v. achterwiel aandrijving
  • 0-100 km.u tijd in 4.4 s i.p.v. 5.6 s
  • top snelheid 233 km/u i.p.v. 225 km/u
  • koppel van 493 Nm i.p.v. 420 Nm
  • max snelladen 250 kWh i.p.v. 170 kWh
Het is dus meer dan een grotere accu dat je krijgt voor die 7000 a 8000 euro. Als je met de range van het standaard model uitkomt en achterwiel aandrijving prima is voor jou, dan gewoon doen en bespaar die extra euros. Maar ben je dagelijks veel onderweg met je auto en cross je half Europa door dan snap ik best dat je meer geld uitgeeft aan de versie met 50% meer accu en dual motor. Ook vierwiel aandrijving vind ik persoonlijk fijner dan een achterwiel aandrijving. En als het in je lease budget past, is de keuze niet zo moeilijk.
Nee, ik kijk voor mezelf gewoon: heb ik het nodig?

Voorbeeld: mijn PC doet het 'zware' werk. Mijn MBP is een RDP/office/browse ding. In mijn PC hangt dus een zware GPU, i9, waterkoeling, 32 GB ram de hele mikmak.
Mijn MBP, 8gb base model. Waarom? NAS thuis, O365... en ik kan RDP-en naar mijn PC. Ik kon voor het gemak de 1TB 16GB versie kopen, maar had ik dit nodig, had soms handig geweest als ik een dagje deed filmen bij de vereniging... Echter niets wat een Samsung SSD T7 van 2 TB niet kan oplossen.

Dat is met het 7000 euro kostende accu pakket ook het geval; heb je dat dagelijks nodig, zoals met mijn PC... dan weet je eigenlijk al dat het 'money well spend' is, ook al is alles wat je aan een niet collectors item auto uitgeeft verloren geld... maar dat bedoel ik dus met huur er eens 1..

Er komen 150k+ laders zijn eerder regel dan uitzondering en echt snelladen a 300kwh is ook steeds meer toegankelijk: dus als je een keer snel weer weg moet zijn, dan ben je na 20 minuten weer onderweg.

De afstand van Texel > Maastricht > Groningen > Texel is 809 km en doe je 10 uur over met een auto.
Meeste EV's zitten nu praktisch rond de 300-400 en Tesla LR zit op 567 en de gewone praktijk 300 KM.
Als je dit zo hierboven leest en net als mij wel eens een LR rijder spreekt bij een laadpaal...

De meeste geven gewoon aan geen range issues te willen en ' voor de zekerheid ' de LR gekozen hebben. Of net zoals mijn buurman te lui om die elke avond op te laden. Wat prima is natuurlijk maar 300 km + rijden doen weinig mensen voor hun lol in deze tijd.
We waren vroeger verwend met 600-1000 km op een tank... al vind ik de 'rust' van EV rijden wel fijner dan snel langs de pomp en weer door vliegen. Nadeel is de Starbucks koffie... maar er zijn ergere dingen in leven toch?
Wat een warrig verhaal zeg.
Schijnbaar is zo'n warrige vergelijking nodig aangezien iedereen denkt 64GB RAM en een i9 met 3090 nodig te hebben om office taken te verrichten.

Want 7 van de 10 mensen zullen echt never nooit niet 400KM dag in dag uit rijden. Het incidentele uitje waarbij dit van toepassing is imho verwaarloosbaar vs de meerprijs die je tegenover een veel groter accu pakket betaald.

Begrijp je nu de vergelijking wel? 8)7
Wat een onzin. Ja 2ehands EV's zijn er nog weinig, maar nieuw, scheelt niks met benzine alternatieven. Mijn ouders hebben net een (demo) mazda cx30 eskyactiv-x gekocht. Nieuwprijs 44k (al betaalden hun 34 voor een 5 maanden oude auto met 4000km op de teller, je bent gek als je nieuw koopt). Een gloedjenieuwe kia e-niro? 45k oid, voor de 64kwh versie.

Kijk ik kan het ook (nog) niet betalen, geef max 6k uit aan een auto, maar nieuwprijs van elektrische modellen ligt ondertussen volledig in lijn met de nieuwprijs van benzine auto's. Plus, geen wegenbelasting, minder onderhoud, en zeker als je thuis kan laden, minder brandstofkosten.
Anoniem: 411179 @Ruw ER3 augustus 2021 19:00
Als ik op de tweedehandsmarkt kijk, vind ik géén EV’s van hetzelfde type tegen hetzelfde bedrag van mijn brandatofwagen. (Ford Focus Station 4 jaar oud in propere staat met 100.000 km voor 7.000 euro)

Nieuwe EV’s even duur als brandstofwagens, maar je moet wel vergelijkingen maken van waanzinnige prijzen € 45.000+. Ver boven de aanschafprijs van de gemiddelde privéwagen.

Als er in de range van 15-20k evenwaardige(!) EV’s zitten als er nu in die range brandstofwagens zijn, kunnen we zeggen dat ze even betalalbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:19]

Het is een beetje de vraag hoe serieus je hem moet nemen met dit bereik en zonder snelladen, maar de Dacia Spring is er al vanaf 18k.
Het is een beetje de vraag hoe serieus je hem moet nemen met dit bereik en zonder snelladen, maar de Dacia Spring is er al vanaf 18k.
Het antwoord daarop is 'niet heel serieus', het is een kleine (stads)auto met bijbehorend weinig bereik en laadlangzaamheid. ;)
Het is voor verreweg de meeste autokopers in NL daarom 'verre van de ideale auto'. Een maatje of 1 - 2 groter (met meer range e.d.) is waar hier de grotere afzetmarkt begint.
En dat zeg ik als Daciast nota bene! :P
Eens, ik heb ook met belangstelling naar dat ding gekeken, Dacia is zo ongeveer het enige merk waar je een nieuwe kan kopen voor de prijs van een tweedehands van een ander merk, maar die Spring met zijn officiele bereik van 230 km, dus vermoed ik met een paar jaar later en in de winter en wat snelweg vermoed ik eerder 120 km, oftewel een afstand van 60 km vanaf je huis of elders laden, vervangt eerder een fiets als een auto...
Nou ja, 15-20k is ook nogal prijzig. Als het beneden de 10k, liefst beneden de 5000, er EVs beschikbaar komen met een afstand per volle accu van 500+ km, dan wordt het betaalbaar. 15k+ is nog steeds vooral voor 2/3x modaal+ en hoger.
2/3x modaal? dat zou 74 tot 104k per jaar zijn?

als je een beetje zuinig doet met een auto doe je er minimaal 5 jaar mee (en 10 jaar ook makkelijk).

dat is 3k per jaar als je er niet echt zuinig mee doet, of 1000 per jaar als je er lang mee doet. Dat moet toch wel te doen zijn met iets boven modaal inkomen? (zeker omdat je de benzine kosten kan verwaarlozen)

[Reactie gewijzigd door dec0de op 22 juli 2024 14:19]

Als ik op de tweedehandsmarkt kijk, vind ik géén EV’s van hetzelfde type tegen hetzelfde bedrag van mijn brandstofwagen.
Klopt, en nieuw ook niet trouwens.
Ruw ER 'vergelijkt appels met peren' door een full option cx 30 met een basis e-niro te vergelijken, tsja...
Een eerlijker vergelijk (nog steeds niet helemaal 'appels met appels' uiteraard); beide auto's in basis versie nemen betekent +/- €10.000 meer betalen voor de e-niro.
Okay ga er 10 jaar 150k mee rijden. Wedden dat je meer voor de niro krijgt, en minder per km kwijt bent geweest?
Wanneer je die €10.000 extra nu simpelweg niet kan betalen is dat geen optie. Het gaat niet over lease, bij een auto kopen 'even 10k extra ophoesten' is voor velen gewoon niet mogelijk.
Ik reed de laatste 8 jaar voor 18 cent per kilometer. ALLE kosten meegerekend. Een EV gaat al snel naar het dubbele.
Hoe. LPG? Want 18 cent per kilometer alle kosten meegerekend lijkt mij bijna onmogelijk. Maar serieus, ik ben heel benieuwd hoe je het hebt gedaan, misschien iets voor mij ;)
Het kan nog goedkoper; ik heb in 2010 een Panda van twee jaar oud gekocht en LPG laten inbouwen (aanschaf+inbouw was 8.500 euro samen) Inmiddels 270.000 km mee gereden en zo'n 32000 euro aan kosten gehad voor alles (aanschaf, onderhoud, belasting, echt alles, inc wasstraat ex parkeerkosten) Dat is 12 cent/km.
Statische kosten (afschrijving, belasting, verzekering) zijn 120 euro per maand. Elke kilometer kost aan brandstof, onderhoud en banden 6 cent.
Een paar jaar geleden heb ik hier een korte blog over geschreven: Hersenspinsels: Meer dan gratis auto rijden, de daadwerkelijke kosten van een...

Dit soort autokosten is met een EV helaas nog niet mogelijk helaas...
jawel, dat kan ook met een EV. MAar verwacht dat niet van een Nieuwe EV (want afschrijving), en niet van een grotere EV of Luxere dan die 2010 Panda. Als je nu een goedkope en kleine 2e of 3e hands EV koopt betaal je ongeveer alleen nog maar de stroom, en die kun je zelfs van je eigen dak halen als je daar ruimte voor hebt.
Vergelijk eens met een 2e hands e-up, zoe of leaf.
Anoniem: 627482 @Ruw ER3 augustus 2021 21:12
Renault Twingo benzine uit 2011. Toen een jaar oud. De laatse 6 jaar WA verzekerd. (Bijna) nooit iets bijzonders mee gehad. Ongeveer 13000 km per jaar. Ik weet niet meer wat ik voor gemiddelde benzineprijs heb geschat maar ik denk 1,50/l
Ik heb met mijn Subaru Forester 2008 op LPG nu anderhalf jaar de kosten meegeteld. Ik kom op 26 cent per km uit. Dit is gebaseerd op 1,5 jaar en 38.000km. Niet heel representatief. Maar een prima indicatie.
Wat voor auto rij jij dan?
Als je een auto kan kopen van 35k, dan zit je hopelijk wel in een financiële positie dat er nog een 25k over blijft. Want anders is zo'n dure auto absoluut een oliedomme investering, koop je een dure wagen, is letterlijk al je geld op.

Je moet altijd wat achter de hand hebben in het geval er wat mis gaat. Ik ben echt niet ontzettend rijk ofzo, maar heb naast mijn normale spaarrekening nog eens 15k low risk low reward weggezet (en met stoploss) op de beurs staan. Want ja wat als er een kind gehandicapped raakt en ik moet verbouwen, wat als mijn vriendin of ik kom te overlijden, wat als weet ik veel. En mocht het niet nodig zijn, dan staat het lekker door te sudderen tot het moment dat ik besluit met pensioen te gaan.
Als je een auto kan kopen van 35k, ...
Daar gaat het nou net om, velen kunnen nu niet 'eventjes 30k-40k neerleggen' voor een auto, en laat dat nou net de prijsrange zijn waar (fatsoenlijke) EV's beginnen.
Dat was toch de hele tijd al het punt?
Een EV is dus voor velen financieel nu nog niet haalbaar (ook als het op de lange termijn goedkoper is/zou zijn) daar waar er bij 'brandstof stokers', zowel nieuw als tweedehands, meer dan genoeg (fatsoenlijke) keuze is onder de 30k.
Je hebt 2 soorten mensen.
1 kijkt naar de aanschafprijs en zegt kan niet betalen, en betaald zich elke week scheel aan benzine.
Andere kijkt naar de totaalkosten en stapt dezelfde maand over naar een AEV. Leningen zijn enorm goedkoop op dit moment.
Een paar jaar geleden zelf de berekening gemaakt.
Een deftige EV (Renault Zoe) zou uiteindelijk een pak duurder uitkomen dan een ICE.
Je kan wel enkele jaartjes rijden voor je 15k aan benzine moet kopen.

EV's koop je (nog) niet om goedkoop te zijn.
Ofwel betaal je je blauw aan de wagen of aan de batterij.
Zelfs al is de elektriciteit gratis.
Toch rij ik liever in een auto die geheel in mijn bezit is, heb er nu 1 die me 1000 Euro heeft gekost. :) Ik verdien wel meer, maar het is mij de investering gewoon niet waard. Lenen doe ik sowieso niet, het huis is mijn enige lening en wat een enorme rust geeft dat zeg. Als 1 van ons uitvalt kunnen we nog steeds alles prima betalen.

Neemt niet weg dat ik heel graag electrisch ga rijden, maar ik moet echt even wachten tot dat een stuk betaalbaarder wordt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 14:19]

Een auto is dan ook geen investering.

Het is het stomste om je geld in een auto te steken. Er is werkelijk geen enkelr ondernemer die zijn auto's koopt. Omdat die zijn geld niet vast zet in het slechts renderende product ooit.

Wij gaan nu een EV leasen en doordat ik nu geen kapitaal erin hoeft te stoppen komt er 5800wp aan zonnepanelen op het dak liggen en aan verwante investeringen die wel daadwerkelijk rendement opleveren.

Je geld vastzetten in een auto is financieel volledig onverantwoord.
Okay, heb je een punt. De grens zit nu rond de 30k, dan heb je net wel een corsa, net niet een ID3. De 20k grens voor een niet A segment EV moet nog komen, true.
Dat zijn bedragen en auto's waar je vnml en n oudere generatie in ziet rijden. Waarom? Jongere generaties hebbeb vaak nog een hypotheek af te lossen, kinderen op te voeden of studerende kinderen. Zo 'even' 35-40 wegleggen voor een auto omdat je dat er aan kan en wil besteden is voor een hoop jongere mensen niet weggelegd. Buiten dat een auto traditioneel gezien een van de slechtste investeringen is. Zeker in belastingland Nederland.
Absoluut waar. Ik heb een jong gezin, en werk pas een paar jaar. Heb al 20k in het huis zitten aan verbouwingen sinds ik het anderhalf jaar geleden kocht. Daarom rij ik een prachtige 20 jaar oude oerbetrouwbare benzine zuipende japanse stationwagen met een heerlijk atmosferisch 2 liter blok. Koste maar een paar duizend euro.
Een mooie Subaru?
Mitsubishi Galant station GLSI. BOMVOL Full option!!!!

Wat betekend dat ie 4 elektrische ramen, 4 airbags en climate control heeft :P
Dat zijn nog eens fatsoenlijke vierwielers.
Jezza claimt dat we beter in onze oude benzineslurpers door kunnen rijden dan dan een EV kopen qua milieubelasting, ik volg dat advies graag op ;-)
Check de studies die in het gelinkt ArsTechnica artikel die hier worden gedeeld door @jcvw.

Daar staat voor een "lower medium segment" ICE dat meer dan 200g CO2eq /km van de lifecycle emissies (diesel, benzine en CNG) door het bandstofverbruik en productie van die brandstof komen. Dat is bij een levensduur van 243,000km, wat de studie heeft gebaseerd op een gemiddelde levensduur van 18 jaar en 13,500 km per jaar (zie de bron daarvoor in het artikel zelf).

Een gloednieuwe BEV zit onder de 100 gr CO2eq/km lifecycle emissies bij de huidige EU grid mix.

Met die studie als uitgangspunt kun je dus stellen dat elke extra kilometer met een al bestaande diesel of benzine auto leidt tot meer CO2eq uitstoot dan een gloednieuwe BEV.

Ja de BEVs zijn vaak nog te duur. Maar ik kijk steeds meewariger naar al die ouders die een 2e hands station aanschaffen voor de 2-3x per jaar dat ze een lange rit maken met caravan. En ik heb steeds meer onbegrip voor de jonge gezinnen die een auto van de zaak mogen rijden maar dan toch een SUV ICE kiezen want dan kun je "gewoon" op vakantie met caravan, wat meer ruimte voor de hond in de auto, en die 250-400km als range als struikelblok zien. Ik gun het ze echt, maar het zijn ouders waarvan de eigen kinderen moeten leven met alles wat klimaatverandering teweeg gaat brengen. Het maakt mij (zonder kinderen en zonder EV) steeds cynischer. Duurzaamheid was "Sustainability focuses on meeting the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their needs", maar als zelfs ouders niet anders kunnen denken, doen of innoveren omwillen van hun eigen volgende generatie...
ik rijd een auto van de zaak. Toyota Corolla hybrid 1.8 station. Heb 3 kinderen, geen hond. Maar er moeten wel 3 kinderen op de achterbank passen. Dat past in deze auto prima en heb dan nog bak kofferbakruimte over voor de vakantie shizzle, en past t nog niet dan een koffer op t dak.

Ik zou graag een vergelijkbare auto willen rijden maar dan EV.
Qua range zou die best gelijk mogen zijn aan mijn Toyota volgeladen op vakantie(dus 500km per 36liter tank). Maar die zijn gewoon niet te krijgen. Niemand geen enkele EV bouwer bouwt een mooie nette gezinsauto a la station.
Geef mij een EV Station met 400~500km bereik en ik ben om.
Er stond gisteren een ModelX naast me te laden met drie kinderen en bagage. Dat lijkt me een mooie gezinswsagen, maar niet de goedkoopste.
33k euro vs 110k euro is nogal een verschil :-D
Op de site van Tesla is dit nu de goedkoopste Model X die je kan kopen...
Aanschafprijs is maar een deel van de total cost of ownership.
das makkelijk praten als je eerst een tweede hypotheek moet afsluiten om die auto te kunnen kopen....
Kweenie, maar er zijn dagen dat ik het niet op de bank heb staan zeg maar....
Ik zie nog steeds minder ouders dan ouderen rondtuffen in dikke SUV's om eerlijk te zijn. Bij mensen met kinderen die nog autovakanties doen, verbouwingen etc, kan ik mij een SUV nog enigzins indenken. Bij een (bijna) gepensioneerde kan ik mij eerlijk gezegd minder scenario's indenken waar je al die ruimte voor nodig hebt. Een kleinere auto mrt hoge instap is ten eetste een stuk zuiniger rijden en ten 2e, als je geen noodzaak hebt aan ruimte danwel zitplaatsen buiten incidenteel, wat is de reden die dan over blijft? Status?
Het licht aan beetje aan de auto en hoeveel je rijd, maar ja, het leven van oude auto's verlengen is over het algemeen stukken beter. Als je echt om het milieu geeft dan koop je een 20 jaar oude stadsbak of hatchback met een 1.2-1.4 liter benzine motortje en onderhoud je hem goed. Autos voortijdig naar de sloop brengen omdat je een nieuwe EV koopt, dat is slecht voor het milieu.
Als je zuinig bent op een nieuwe EV gaat dit natuurlijk miet meer op; uiteindelijk zal de EV ongeacht elektriciteitsmix altijd ‘groener’ uitvallen dan benzineauto’s.
Nou nee, dit klopt dus niet. Dit is heel erg afhankelijk van het gebruik.
https://www.milieucentraa...es-over-elektrische-auto/

Tenzij je aanzienlijk minder gaat rijden en op korte termijn volledig stopt (bijv een aantal jaar), zal uiteindelijk de uitstoot van een nieuwe EV altijd lager uitvallen dan een benzine auto die je langer blijft gebruiken.

Ja, de eenmalige uitstoot bij productie is hoog bij een EV maar na een bepaald aantal KM valt de totale uitstoot alsnog lager uit door minder co2/km.

Het is wel zo dat hierbij geen rekening wordt gehouden met de benodigde grondstoffen voor productie van een EV. Toch zou ik willen vermelden dat we niet moeten vergeten dat verbrandingsmotoren gedurende jarenlang gebruik continue bijzondere grondstoffen vereisen in de vorm van smeeroliën, bougies, riemen, koelwater, injectoren, etc. Het verschil tussen de soorten auto’s zou daardoor minder klein uit kunnen pakken dan we denken.

Al met al lijkt de beste optie op het moment om zsm nieuwe EVs op de weg te krijgen om zo de algehele vloot te verjongen en daarmee de uitstoot op de weg te verlagen.
Zelfs als de complete keten meeneemt en ook nog je elektriciteit met kolen opwekt dan zijn EV's nog groener over de levensduur. Zie bijv. https://arstechnica.com/c...sions-new-study-confirms/
Daar bestaat intussen geen twijfel meer over zou ik zeggen.
Maar we gaan hier uit vanuit een situatie waarbij de ICE wagen al bestaat.

Wat Jezza bedoelde is dat well to wheel van een EV belastender is dan een ICE die toch al bestaat door te rijden tot die op is.

Dus voor de totale milieubelasting moet je rekenen bij EV volledig van well to wheel. En bij ICE enkel de huidige belasting, de productie van de wagen hoef je er niet meer bij te rekenen.

En dan zou ik het straf vinden dat het nog steeds beter is om een EV te bouwen en te gebruiken dan een bestaande ICE op te rijden.
Dank je voor het artikel, goede bron.
Maar hoe ziet de vergelijking fossiel (tweedehands, te kust en te keur) versus elektrisch (nieuw, want "bruikbare" tweedehands nog nauwelijks te krijgen) eruit? I.t.t. tot het artikel waar, terecht en eigenlijk al wat oneerlijk t.o. EVs, alleen de batterij wordt meegenomen, moet je nu de "fabricage milieukosten" van de hele auto betalen met verminderde milieukosten van het elektrisch rijden. Vooral bij mijn model: ik rijd weinig km (thuiswerk, met dank aan COVID19, maar dat zal erna ook niet meer veranderen), maar die km die ik rij vooral op lange ritten NL-DL: kleine elektro auto's minder praktisch.

Dit verhaal gaat de komende paar jaar drastisch veranderen, met meer en betere EVs als tweedehands. Ook de bij kleinere EVs soms dramatische range gaat drastisch verbeteren. Wij hebben op de zaak een bedrijfswagen BMW i3 waar we niet de 55 km van Bremerhaven naar Bremen mogen rijden, kennelijk uit angst dat we niet meer terugkomen... en alles daaronder gaat eigenlijk al op de fiets...
Dat beeld heeft de lobby toch maar mooi gevormd.

Maar laatst kwam er weer een onderzoek uit dat dat statement simpelweg onjuist is.

Zelfs als je je stroom enkel uit kolencentrales haalt is je ev van start tot finish minder belastend voor het milieu.

https://www.google.com/am...ions-lifecycle-assessment
Lees dit artikel eens: https://arstechnica.com/c...sions-new-study-confirms/. Dit is een samenvatting van dit rapport

Quote:
Today in the US market, a medium-sized battery EV already has 60–68 percent lower lifetime carbon emissions than a comparable car with an internal combustion engine...... The study takes into account the carbon emissions that result from the various fuels (fossil fuels, biofuels, electricity, hydrogen, and e-fuels), as well as the emissions that result from manufacturing and then recycling or disposing of vehicles and their various components.
Kanttekening van mij jn kant: in the us market. Waar brandstof goedkoop is, mensen de post nog uit de brievenbus halen met de auto en de gemiddelde auto een dikke v6 heeft. Echt geen 1 op 1 vergelijk met de markt hier.
Is ook zo. Bestaande ICE auto's oprijden is minder slecht voor het milieu dan een auto slopen en een EV bouwen. Denk hierna nog een keer een benzine occasion, en daarna een EV occasion voor mij.
Hier onlangs een outlander phev van 2015 gekocht ter vervanging van m’n 4L 6cylinder Jeep cherokee. (ivm vrouw die graag een betrouwbare gezinsauto wilde 😅) Echter ben ik zo aan dir jeep gehecht dat ik hem in de stalling heb gezet. Denk over een jaartje of 8 maar eens ombouwen naar EV, hopelijk zijn er tegen die tijd betaalbare ombouwkits verkrijgbaar.

[Reactie gewijzigd door joldemans op 22 juli 2024 14:19]

Is dat zo'n 1 die je met een schroevendraaier bijna volledig uit elkaar kan halen? Deze:
https://m.youtube.com/watch?v=3STMfI_PS4Q

Weet je, ik heb nog een 1993 galant naast mijn 1999 galant daily die ik samen met mijn pa onderhoud geef, en zo'n 3000km per jaar in rij. In mijn ogen, als je om wat voor reden dan ook een model prachtig vindt en je houdt het in glorie, applaus. Of het nu een lambo is of een renault 5. Als het bijzonder is voor je en je houdt het rijdend, geniet ervan, mijn probs heb je.
haha ja klopt, bijna alles is met een kruiskop los te draaien. Dit is imo wel het minder mooie model met wat meer rondingen. Ik heb nog zo'n echte koektrommel uit 1992. (verschil zit hem voornamelijk in de voor/achterlichten en het dashboard.
https://ibb.co/yswhHvL
Gaaf man. Goed houden, af en toe uit de stalling voor een rondje. En dan in de toekomst nog plezier van hebben.
Dit is dus echt onzin. Uiteraard zijn er benzinemodellen van luxemerken die even duur zijn als willekeurige elektrische modellen. Maar ga nu even een id3 met een golf vergelijken, en een corsa-e vs een benzine. Dan kun je toch niet beweren dat het onzin is?
Het is geen geld joh, 45k. Heb je enige idee hoe lang een gemiddelde nederlander moet sparen om dat op zijn rekening bij te kunnen schrijven? (Als ze überhaupt al kunnen sparen....)
Er rijden in Nederland dik een miljoen lease auto’s rond. Die maken de weg vrij voor de (particuliere) massa. Mensen die niet kunnen sparen konden ook al geen 30k voor een auto neerleggen, dus zijn van de 2e hands markt afhankelijk als ze een middenklasser willen kopen. Dit probleem lost zichzelf op.
Geen wegenbelasting kan elk moment veranderen als de overheid geld nodig heeft. Gebeurde destijds ook met kleine autootjes met een klein motortje zoals de Aygo. Hoefde je ook geen wegenbelasting te betalen echter een paar jaar alter moest het alsnog.
Minder onderhoud is uiteraard erg fijn tenzij je het batterijenpakket moet vervangen. Dan wordt het ineens een stuk duurder.
Ach die prijsdaling komt er vanzelf. Probleem is dat mensen in het algemeen verwachten vandaag ergens iets glezen te hebben morgen al te koop en dan ook nog betaalbaar.

Zoals bij alle ontwikkelingen begint het bovenaan. Tesla model S was ook +100K.
Nu begint het langzaam naar beneden te druppelen en des te meer ev's er gemaakt worden des te meer accu's en dat is nog steeds het duurste deel dat wel goedkoper gaat worden.

Maar voordat het de onderkant lees gebruikte markt gaat bereiken reken maar snel op 10 jaar verder.
5 jaar verder voordat het echt op gang is. Dan nog eens 4-5 jaar voordat gebruikt in massa op de markt komt.
Anoniem: 392841 @bbob3 augustus 2021 19:22
En dat is het grote probleem. Er ontstaat een periode van meerdere jaren waarbij het nog niet betaalbaar is voor iedereen, maar waarbij je volgens planning dus wel gestraft gaat worden voor het hebben van een ICE-auto (in het geval van autos dmv hogere brandstofbelastingen) of het nog gebruik maken van gas (in het geval woningen) bv. En er lijken geen afdoende compensaties nog op de stapel te staan voor mensen die nog niet het geld hebben om die switch te maken...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 392841 op 22 juli 2024 14:19]

Ik veronderstel dat men wel zal komen met spotgoedkope (of zelfs gewoon gratische) leningen voor mensen die overstappen naar een EV. Of misschien wel verder subsidiëren gedurende de overgangsfase.

Either way, we moeten ons ook stilaan gaan realiseren dat het model "ieder gezin moet één of meerdere wagens hebben" gewoon niet meer opgaat. Door de alsmaar toenemende verstedelijking en bijhorende infra qua openbaar vervoer verkleint de nood om permanent een wagen te moeten bezitten. Covid en de 'doorbraak' van thuiswerk vergroot dit effect nog eens.

Je ziet meer en meer deelwagens rijden.. dat zijn allemaal mensen die voor zichzelf die rekening al gemaakt hebben.

Men verwacht helemaal niet dat iedereen overstapt, men verwacht dat prive bezit van een wagen steeds minder en minder van toepassing zal zijn.
Er zijn nogsteeds delen in nederland waar het openbaar vervoer gewoon slecht is hooguit eenmaal per uur een bus, niet kunnen komen op bedrijfterreinen etc. Tweemaal zolang onderweg zijn met openbaar vervoer, dan met eigen auto (incl. file). Nee, wat dat betreft mag het openbaar vervoer nog een heel stuk verbeteren.

Daarnaast wat betreft leningen, ik wil niet lenen voor een auto en voor de gemiddelde particulier is een EV gewoon nog veel te duur.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 14:19]

Dat kan best maar ik denk dat je met "niet lenen voor een auto" toch wel bij de kleine minderheid zit. Zeker in België is dat nog steeds de klassieke manier om een wagen aan te kopen.

Een gezin dat het met wat minder moet stellen heeft ook 'maar' geen 10k liggen om zomaar even een wagen te kopen, of dat nu een EV is of niet doet er eigenlijk niet toe.
Dat denk ik echt niet. In Belgie en Frankrijk wellicht, maar in Nederland, na wat snelle google's, ligt het percentage mensen dat geld leent voor een auto behoorlijk lager. Zo'n 15%.

Ik zou dat zelf ook echt absoluut nooit doen. Je leent maar voor 2 zaken, studie en een woning :)
Met hoe laag de rentes staan ben je dief van eigen portemonnee als je dingen koopt. :o
Met hoe laag de rentes staan ben je dief van eigen portemonnee als je dingen koopt. :o
Ja en Nee. Met de mentaliteit rentes die laag staan gaan mensen zaken kopen die ze na 2 jaar misschien niet meer kunnen betalen.

Het idee je koopt iets als je het geld hebt is niet verkeerd. Mensen komen juist in de problemen door het mooie koop mop afbetaling. Het lijkt allemaal goedkoop, neem dit dat en nog iets en aan het einde heb je dan wel dikke maandlasten.

Noem het maar ouderwets maar kopen als je het geld hebt is geen verkeerde instelling.
Dit is ook een effect van al het van geld digitaal maken.

Mensen hebben geen overzicht, en geen goed idee meer wat alles kost, en hoe snel je door je geld heen gaat.
Alles betalen met de pas, of je telefoon even tikken bij de kassa, en doorrrr....

Het is een van de redenen dat zoveel mensen in de financiële problemen zitten.
Het 'huishoudboekje' bijhouden is iets dat een groot deel van de mensen niet doet, of onbekend mee is.

Als je altijd een goed idee hebt van je financiële situatie, wordt je bestedingspatroon vanzelf anders.
Noem mij ook maar ouderwets,,, ;)
Ik heb doordat het digitaal is juist een perfect overzicht van mijn uitgaven. Alles staat netjes op een rijtje als je even de app van je bank opent. En er staat netjes bij hoeveel geld je nog te besteden hebt. Met contant geld zou ik juist niet meer herinneren waar ik het allemaal aan uitgegeven heb, alleen dat ik het eerst had en later niet meer.... (vooral uitgaven iets langer terug zijn digitaal veel makkelijker te achterhalen).

Maargoed, ieder zijn/haar manier...
Je hebt een mooie manier maar niet iedereen doet het zo en vele hebben geen manier.
Probleem met de maandelijkse betalingen is dat het er steeds meer en meer worden, 10 euro hier 20 euro daar 50 euro ergens anders. Het zijn uiteindelijk vaak wel vaste kosten als je een contract hebt met een looptijd.

@RobWu gaf het ook al aan, genoeg mensen die juist problemen hebben met uitgeven van geld en overzicht niet hebben.
Helaas is dat waar. Ik neem standaard 1x per jaar al mijn verzekeringen/abonnement etc. door om te kijken of het goedkoper kan (bijvoorbeeld de autoverzekering die een standje lager kan of overstappen omdat dit met een extra schadevrij jaar gunstig kan zijn, sim only abbo die weer afloopt, zorgkosten etc....).

Maar inderdaad tegenwoordig is alles per maand te betalen. Vaak is het significant duurder dat het in 1x te betalen maar mensen sparen ook niet meer en vinden het jaarbedrag dan te groot om af te tikken.

Ik ben dan iemand die het leuk vind om alles langs te lopen en de vaste lasten niet hoger te hebben dan nodig (niet dat ik het niet kan betalen maar ik ga liever een keertje wat luxer op vakantie of uit eten...) maar het gros van de mensen heeft deze hobby waarschijnlijk niet...

Je zou bijna denken dat ze hier wat aandacht aan moeten besteden op school ofzo maar of dat gaat helpen...
Je zou bijna denken dat ze hier wat aandacht aan moeten besteden op school of zo maar of dat gaat helpen...
Dat is helaas een taak voor de ouders en dat gebeurt te weinig. Als je als ouder er zelf niet mee bezig bent leer je dat je kinderen ook niet.

Leer mijn zoon al als hij online ergens iets wil kopen reviews te lezen over het product, doet hij nu braaf. Dan ook te kijken naar de webshop en reviews daarover lezen. Komt hij dan bij mij omdat hij iets wil kopen heeft hij zijn huiswerk al gedaan.
Ik heb geleend voor mijn huidige auto maar had dat liever niet gedaan. Als de auto naar z'n mallemoer gaat heb ik een lening die afbetaald moet worden en moet ik weer uitgeven om een (veel goedkopere) auto te kopen. Dat is een makkelijke manier om jezelf financieel klem te zetten. Enige reden dat ik dit gedaan heb is dat ik wist dat ik maandelijks zoveel overhoudt dat ik het snel kon aflossen. Ook nog specifiek gelet op een lening met kosteloos aflossen en vervallen bij overlijden.... Nee, lenen heeft altijd risico's. Verzekeringen bij leningen zijn vaak het verdienmodel bij leningen met de laagste rentes.
Je hebt je auto dan toch zeker wel all-risk verzekerd? Anders ben je inderdaad geld weg aan het gooien.

Ik kan me voorstellen dat er gevallen zijn dat het niet duurder hoeft te zijn om een moderne auto te financieren dan door te blijven rijden in een oude. Of gewoon dat de situatie om een moderne veiligere auto vraagt bij bijvoorbeeld gezinsuitbreiding.
Ja, daar heb je een punt maar het verschil dagwaarde en aanschafwaarde min afschrijving is nog steeds groot. Mijn punt is dat lenen risico's kent.
Dus iets kost nog altijd meer geld dan wanneer je het direct koopt? Dan ben je nog altijd goedkoper uit. Bovendien denk ik dat de meeste mensen meer plezier en zuiniger op hun spullen zijn als ze het niet via een lening kopen (zie al die lease rijders die hun bak aan poeier jagen zonder problemen).

Nee, die lage rente is _juist_ een slechte zaak want het stimuleert de consumptiemaatschappij en juist daar moeten we vanaf, maar dat is een andere discussie (die ook een stuk breder is trouwens).
Nou ja... wij Belgen zouden dus nooit lenen voor een studie.. om de simpele reden dat studeren hier quasi niets kost ;)
Vergeet dan niet dat in België de prijs van een auto op ongeveer de helft zit t. o. v. Nederland.
En dat vind ik zo raar… de wegen liggen er om naar het bedrijventerrein te komen, maar er worden geen bushaltes gemaakt om dat mogelijk te maken..

Waar gaat het fout??
Bussen zijn onrendabel als ze maar 5 dagen per week rijden, gedurende een klein deel van de dag.
Ok, en ik dacht juist de overheid het openbaar vervoer wilde stimuleren? Zker op tijden dat mensen naar het werk gaan.
Zoals ik het zie nemen de meeste werkende mensen deel aan het verkeer op het moment dat ze naar het werk gaan en naar huis gaan. Maak je toch aangepaste diensttijden op de pieken van de dag om het zo effiecient mogelijk te maken?

Maar goed, het is makkelijk om iets van te vinden zo uit mijn luie stoel :D
Als we de subsidies die we in het mogelijk maken van het rijden van auto's nou eens in OV pompen dan krijg je volgens mij een heel ander beeld.
Juist, het gaat me heel veel langer duren dan de 25 minuutjes om vanuit helmond noord naar mijn werk in odiliapeel te komen via het OV, en dat is bij ons s'avonds sowieso ook al ruk al zou ik naar eindhoven willen.
Je moet niet gek staan te kijken als je bij een rit van 30-40 minuten met de auto je er met het openbaar vervoer meer dan 1.5 uur over doet, dat zouden ze eerst op moeten lossen.
Speed pedelec.

Er zijn meer opties dan alleen 4 wiel voertuigen. Ook daar moeten we in Nederland met naar kijken en rekening mee houden
Geen idee waarom deze reactie op min 1 staat want dit is zeker voor een deel gewoon waar en waar op gerekend wordt.

Dat niet iedereen het leuk gaat vinden is een ander verhaal maar dit gaat zeker een deel van de oplossing zijn.
Door de alsmaar toenemende verstedelijking en bijhorende infra qua openbaar vervoer verkleint de nood om permanent een wagen te moeten bezitten. Covid en de 'doorbraak' van thuiswerk vergroot dit effect nog eens.

Je ziet meer en meer deelwagens rijden.. dat zijn allemaal mensen die voor zichzelf die rekening al gemaakt hebben.
Welkom buiten de Randstad waar niet elke x minuten het OV voor je neus stopt. Veel plekken zijn domweg niet of niet op tijd te bereiken met het OV en deelauto's zijn - vermoed ik - nog een tijdlang niet rendabel in dunner bevolkte gebieden (ook al is dat voor een deel een kip/ei probleem)
Dat is allemaal tijdelijk hoor zoals je zelf al deels aangeeft.

Op ietwat langere termijn gaat een groot deel van NL en een groot deel van Vlaanderen gewoon stedelijk worden, in Vlaanderen is dat in de driehoek Antwerpen Brussel Gent al volop aan het gebeuren, geef het nog wat tijd en dat wordt in de praktijk één grote stad.
Niet iedereen hoeft een nieuwe auto te kopen, dat kon al niet, en dat gaat ook nu niet ineens mogelijk zijn omdat Ev's.

Voor tweedehands ev auto's is er een gezonde markt, en subsidie die nu al snel 10% van de kosten drukt, als de prijzen blijven zakken wordt die 10% ook langzaam aan groter. De accu's en daarmee de auto's worden ook elk jaar goedkoper, wat ook gewoon doorkomt in de 2de hands markt. Ik verwacht dat over een 5 jaar de Ev ongeveer net zo veel nieuw kost als een benzineauto zou hebben gekost, en daar zijn de meeste analisten het ook over eens.
Deze merken waar dit nieuwsbericht over gaat zijn natuurlijk wel premium merken. Een nieuwe Alfa koop je nu ook niet als je het niet breed hebt. Het lijkt er op dat veel van de grote auto giganten beginnen met de premium merken op 100% EV over te zetten, maar die premium merken staan naast de normale en/of 'budget' merken die nog wel wat langer op benzine blijven. Daarom is het nieuws ook vertekent, want een Lancia is gewoon een luxe Fiat 500 tegenwoordig. Leuk als Lancia 100% EV wordt, maar als er een benzine fiat 500 blijft dan zegt het weinig...
Met de prijs van grondstoffen die altijd stijgen, gaat de prijs van een wagen niet dalen. Elk jaar moeten er ook nieuwe snufjes in voor de veiligheid. Iemand moet die betalen en dat is zeker niet de constructeur. Wat wel zo is, dat het productie proces beter en effeciënter zal worden. Maar dat zal zich normaliter niet weergeven in de prijs omdat de prijs van grondstoffen blijft stijgen. En met grondstoffen bedoel ik ook manuren, electriciteit en dergelijke, dus niet alleen het metaal, verf, stof, chips etc.
Dat is net hetzelfde als hier in den belziek de prijs van huizen al 20 jaar gaat dalen ... Maar voor wagens zal dit wel niet zo zijn, maar een halvering van prijs zit er zeker niet aan te komen en om eerlijk te zijn -20% zie ik ook nog niet zo snel gebeuren, ook niet na 10 jaar. Velen zullen teruggaan naar 1 wagen per gezin. 2 zal een luxe worden, dat is gewoon de harde realiteit
Inderdaad wordt er verwacht dat grondstoffen voor accu's steeds moeilijker te vinden zullen zijn. Politici denken dat je met het invoeren van een wet of wat regels en subsidies ook direct een koper of nikkel mijn operationeel hebt. Die grondstoffen zullen door de stijgende vraag de komende jaren nog fors in prijs stijgen. Daar worden EV's niet goedkoper van.
Hopelijk wordt er ooit een doorbraak gevonden waar al die metalen niet nodig zijn. Bijvoorbeeld in het gebruik van grafeen, maar daar kun je nu geen datum aan hangen.
En het zal nog erger worden qua grondstoffen ... daarnet stond ik naast een busje van Monster drinks ... Ik dacht ze nu eens vragen als ze mijn favorite monster drink nog maken (de rest drink ik eigenlijk niet maar kom), want ligt al bijna meer dan een jaar niet meer in de winkel ... Maken ze dus niet meer, nuja so be it, maar deze man wist mij dus te vertellen dat ze eigenlijk een groot probleem hebben, ze hebben niet genoeg grondstoffen om blikjes te maken ... Ze kunnen wel drank maken, maar geen blikjes. En ze produceren met mondjesmaat en zeker tot oktober/november er problemen zullen zijn. En die man zei gewoon doodeerlijk, ik denk dat dit dan zeker niet zal opgelost zijn.
Nu qua wagens, de grote wagens zullen minder gekocht worden en we zullen terug kleiner kopen. Of het met 1 wagen gaan doen. De "middenklasse" zal gewoon verarmen, die trend is al lang ingezet. Je ziet dat ook gewoon als je naar de winkel gaat. 2 jaar geleden ging ik op zaterdag 100-120 euro inkopen doen. Nu is dat al 140-150. En we kopen praktisch altijd dezelfde producten. "Budget" winkels hun omzet blijft stijgen en in andere winkels zie je het aantal dalen. Dus qua wagens zal het oftewel een kleinere wagen worden in de toekomst of gewoon downsizen ipv 2 wagens, naar 1ntje. In NL zitten jullie uiteraard nog met die bijtelling die wel heel fors is. Ik België heb je dan de jaarlijkse rijtaks en de "in gebruik stelling", maar dat is nog altijd een pak minder dan die bijtelling. En veel mensen vergeten ook de werkkost die stijgt, want de lonen stijgen (ok niet veel, maar stijgen wel), dus de koopkracht daalt. En veel mensen gaan gewoon lenen voor een wagen, maar als je koopkracht daalt, zal er niet veel anders opzitten dan een kleinere wagen te nemen of een 2de hands wagen te kopen. En een wagen hoe je het draait of keert is een grote kost en van het moment je over de drempel gaat rijden van je dealer is je wagen al een pak minder waard.
De prijzen waren hoog toen 1 merk serieus met EVs bezig was. Op dit moment worden er stapjes naar betaalbaar gezet, en da's met een paar automerken die een paar modellen elektrisch hebben.
Zodra diverse merken volledig elektrisch gaan, ben ik niet zo bang voor de betaalbaarheid
Oude type Leaf is geen koekendoos en is prima betaalbaar.

Wat ik een beetje proef is dat jij geen zakelijk lease kan/wil rijden dus moet dat stuk industrie zichzelf aanpassen aan jouw wens een nieuwe auto te rijden?

Verdiep je eens in je aankoop en je zult versteld staan wat je met een goede tweedehands kan kopen voor je 20-30k nieuwprijs waar je nu iets groter dan nieuwe koekendoos voor kan rijden vs een goede tweedehandse auto.

Ik kies ervoor om zelf wat meer uit te geven. Lease budget is ook leuk salaris wat je anders kan uitgeven. Bijv in een privé lease, dan zit je ook niet met gezeik als je weggaat met je auto. Nadeel: hypotheek, mja daar zit ik persoonlijk redelijk luxe, maar genoeg opties: bij de ANWB bijv doet men niet moeilijk om contract over te dragen of je plant het dat je even zonder lease zit als je hypotheek onder de loep moet. Kwestie van onderzoek en bellen.

Het hoeft niet altijd nieuwkoop te zijn en dit doet me echt denken aan hoe het in mijn straat ging toen ik met de eerste Tesla aan kwam zetten en daarna een Leaf. Allemaal geklaag en gedoe om een “laadpaal” om er vervolgens zelf 4 jaar later met een E-Golf (deels EV) s nachts aanbellen of die van mij al vol was… 8)7

Maargoed ik zal het wel te zwart wit zien aangezien iedereen in bv Nederland wil rijden wat de buurt heeft.
Anoniem: 411179 @logix1473 augustus 2021 22:53
Wat ik een beetje proef is dat jij geen zakelijk lease kan/wil rijden dus moet dat stuk industrie zichzelf aanpassen aan jouw wens een nieuwe auto te rijden?
Dat proef je dan verkeerd, dat verwacht ik niet. Ik hecht aan weinig dingen minder belang dan aan (de leeftijd van) m'n auto.

TLDR; Als ik nu een wagen van € 20.000 koop, verwacht ik wel dat die niet na 5 jaar al naar het stort moet omdat ik daarna bepaalde regio's niet meer binnen mag. Als je een wagen koopt, moet je bij aanschaf weten hoelang die aan de normen zal voldoen.


Ik vind het -net zoals andere mensen in deze thread aangeven- wel absoluut noodzakelijk dat overheden in hun beleidsplannen rekening houden met deze marktsituatie. Dat zij geen doelstellingen opstellen of maatregelen treffen waar enkel de bovenste helft van de automarkt mee in regel is.

Als Belg vind ik bv. de uitsluitingen van bepaalde wagens in lage emissiezones goed geregeld qua tijdsduur. Je hoeft geen splinternieuwe wagen te kopen om aan de LEZ-normen te voldoen. Op het moment dat de normen verstrengen, zijn ook er ook onderaan de markt voldoende opties om in regel te zijn, en elke geproduceerde wagen kan zijn normale levensduur wel afwerken. Het zou een bijzonder kwalijke zaak zijn als we met te snelle verstrenging van zulke normen een maatschappelijke splijting creëeren.

Daar heb ik wel schrik voor. Ik verwacht nog zo'n 2 jaar met mijn huidige wagen te doen. Wat daarna? Kan ik dan al een EV stationwagen tweedehands vinden voor ± hetzelfde bedrag als mijn vorige wagens? Als dat niet zo is: Hoe duurzaam zal het nog zijn om een brandstofauto aan te schaffen? Ik wil namelijk wel op voorhand een weloverwogen keuze kunnen maken. Het beleid is idealiter minstens de levensduur van een gemiddelde wagen vooruit uitgestippeld. (= 10 jaar in België).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 14:19]

Nu ga ik even de groene en politieke pet opzetten: het zal je niet ontgaan zijn dat we last hebben van extreem water.
Nu kan elke klimaat ontkenner roepen: 'accu's zijn erger dan emissie auto's' Nee, dat is niet zo. Waarom dan wel? Omdat zo'n beetje half diesel land de cijfers toch al niet klopten vanaf moment dat ze de openbare weg op mochten. Feit dat we VW-Diesel gate gehad hebben en hoe de natuur zich nu houdt heeft simpel te maken dat wij (mensheid) niet goed zorgen voor de planeet. Kunnen wij consumenten daar het meeste aan doen, nee, maar wat kan ik wel doen? Moet je elk jaar een nieuwe GPU/PC? Moet je elk jaar een nieuwe telefoon - nee. Omdat iets kan wil niet zeggen dat iets later geen gevolgen kan hebben. Dat moeten we langzaam maar zeker toch gaan beseffen.

Er is geen backup die we terug kunnen zetten als we de planeet goed verkloten - ja, industrie en op bestuurlijk niveau aanpak zal meer helpen, echter dat kost ook tijd, maar dat begint zoals alles bij jezelf. Stem - durf iets te zeggen in 't openbaar. De komst van internet heeft ons ook minder sociaal gemaakt in zekere zin, dat sommige mensen verbaast zijn dat je ook gewoon goede dagdeel, kunt zeggen tegen vreemde mensen op je covid rondje. Idee geef iemand een hengel ipv een vis.

Feit: EV's stoten na productie zo goed als niets meer uit punt einde discussie. Ja het accu pakket moet milieu vriendelijk opgeruimd worden. Een emissie auto moet na zijn levensspan ook opgeruimd worden dus dat zal ook vast wat milieuschade nalaten. Echter is er nog weinig goed of negatiefs bekend over hoe goed zo'n accu pakket zichzelf houdt. Het zal deels aan de eigenaar liggen, deels aan de techniek, maar ik denk wel dat we in de termijn die jij noemt: betaalbare EVs hebben die voor iedereen beschikbaar zullen zijn. Je merkt nu al dat een nieuwe Nissan Leaf die eerst 40-45 kostte nu naar 3-5 jaar rond de 20-25 zit tweedehands en dan heb je een range veelal tussen de 90-95% nog. Rij je elke dag die max range dan is de huidige techniek nog niet geschikt voor jou.

Los van de range/accu/etc discussies. Een auto kopen/leasen is altijd een slechte investering. Het wordt 99,99% nooit meer waard dan wat jij ervoor uitgeeft. De collector items nagelaten die wij niet kunnen betalen. Zeker is dat de techniek alleen maar beter en betaalbaarder wordt en dat de huidige generatie ook zal moeten wennen dat 600+ km op 1 tank rijden ook niet meer van deze tijd is. Straks staan we net zo lang aan de snellaad paal als de huidige pomp. 150+ KwH laders komen eraan, dus dat gaat wel de goede kant op als je het incidenteel nodig hebt.

Ik zou mezelf niet bang maken voor de toekomst... Die komt toch wel, jezelf afvragen hoe die er over 50 jaar uitziet en wat je impact is geweest is voor sommige mensen enger O-)
Terwijl EVs goedkoper te maken zijn. Ze zijn allemaal zo luxe uitgevoerd, hoeft van mij niet. MG is de enige dat enigszins sobere modellen (qua opties) maakt, daar is de prijs dan ook naar. Voor mij nog steeds te duur helaas.
Het probleem is dat de accu die nodig is om een beetje ok range te hebben betekent dat de auto sowieso al vrij duur is. Ook is hij vrij zwaar door diezelfde accu waar de rest van de auto ook weer op gebouwd moet zijn. Bij die hogere prijs denk ik dat er relatief weinig mensen zijn die dan zo'n barebones auto accepteren (zoals je zegt, jij zou misschien wel een barebones EV willen, maar die wat op de markt is is alsnog te duur voor jou... En voor mij net zo).
Zo heeft iedereen z'n voorkeur. Ik heb juist liever een hoger eenmalig bedrag en daarna lagere kosten. Daarom koop ik liever zelf een telefoon en pak een simonly. Of geef wat meer geld uit aan een zuinig elektrisch apparaat. En dus koop ik ook liever een elektrische auto en heb daarna lage stroomkosten. Ik heb dus ook een tijdje privé elektrisch gereden, hoewel ik nu een elektrische auto van de zaak heb.

Ik snap ook de opmerking over risico op schade niet helemaal. Als je dat risico niet wilt lopen moet je je er gewoon tegen verzekeren, bijvoorbeeld een all-risk verzekering nemen. Voor mij zou dat niet een reden zijn om een bepaalde auto niet te kopen.
Dat werkt momenteel wel alleen als je ook genoeg kilometers maakt en liefst ook gewoon thuis kunt laden. Ik reed pre-corona zo'n 5k per jaar en woon in een appartement... Electrisch rijden zie ik voor mij zeker de komende 10 jaar niet rendabel worden (hoe graag ik het ook zou willen). Mogelijk nog een stuk langer maar het zou zomaar kunnen dat het tegen die tijd meer is dat benzine rijden onbetaalbaar wordt...
Vraag is of het met zo weinig kilometers überhaupt de moeite is om een auto in eigendom te hebben. Ik zou dan ook wat andere scenario’s doorrekenen (e-pedelec en af en toe huren of een deeldienst ofzo).

Een nieuwe auto gaat qua afschrijven sowieso heel duur zijn per km.
Ik rij dan ook een oude auto :)
Maar ik heb het een tijd geprobeerd met af en toe een auto huren maar daar zaten toch wel erg veel haken en ogen aan terwijl ik er eigenlijk helemaal niet zoveel mee bespaarde. Daarnaast was het een extra barrière voor mij om iets buiten de deur te gaan doen en ik ben al niet zo'n uitgaand type. Dus uiteindelijk toch erg blij dat ik gewoon weer een autootje voor de deur heb staan zodat ik gewoon wanneer ik wil kan besluiten er in te stappen en te gaan waar ik wil, zonder dat ik het allemaal van tevoren moet plannen en zonder dat ik me zorgen hoef te maken over de haren van mijn hond als ik hem mee wil nemen.

Overigens wanneer ik rij is dat wel bijna altijd tenminste enkele tientallen kilometers, en soms 300+. Ik gebruik hem niet als boodschappenwagentje. Wat ik met de auto doe daar is een fiets geen alternatief voor. Hij staat alleen wel veel stil tussendoor.
Het is gewoon een andere schaal, de besparing kan natuurlijk ook gewoon veel groter zijn.
De andere schaal zorgt voor een ander probleem. 300 euro is een week werk. 35000 is een modaal jaarsalaris. Dat kun je niet zomaar vergelijken. Voor 35000 hebben veel mensen financiering nodig. Die kapitaallasten moet je dan met je kosten meerekenen.
Je hebt nog Hyundai/Kia, die al veel met EV doet.
Toyota en Honda zijn ook bezig en Nissan.
Dus concurrentie komt er wel.
De Koreanen wel maar die zijn ook een stuk groter op hun thuismarkt. Toyota zet al jaren vol in op waterstof en zijn daar de enige in. Maar de kleine Europese merken? Ik ben benieuwd wat daar van over blijft, het is weer een product waarin we het als Europa lijken af te leggen tegen de rest van de wereld. Als ik zie hoeveel er fan zijn van Tesla, een Amerikaans merk nota bene...
Voor nu (t/m 30 juni 2021) Top 10 geregistreerde modellen volledige batterij-elektrische voertuigen
https://nederlandelektrisch.nl/actueel/verkoopcijfers

1. Tesla Model 3 78.996
2. Hyundai Kona 24.616
3. Tesla Model S 24.500
4. Kia Niro 23.442
5. Volkswagen ID.3 Pro 150 KW 20.032
6. Volkswagen ID.3 19.918
7. Renault Zoe 18.798
8. Nissan Leaf 17.380
9. BMW i3 15.378
10. Tesla Model X 10.568

De markt is nog jong.

De VAG groep heeft na het diesel schandaal ingezet op EV.
Hyundai/KIA zetten ook meer in op EV.
Hyundai heeft ook nog een waterstof auto, de Nexo.

De uitdaging gaat zijn genoeg batterijen te kunnen produceren aan telkens lagere kosten.
Binnen 5 jaar kunnen we iets meer zeggen, maar buiten Tesla heeft VAG en Hyundai/Kia nu een voorsprongetje.
Er zullen veel samen gaan werken aan een platform en daarop een koets zetten.
Het zal moeilijk worden je eigen merk identiteit te behouden denk ik ook.

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 22 juli 2024 14:19]

Kijk ik naar de verkoopcijfers van alle auto's in Nederland in juni, dan is Tesla #22 met 1.42% van de markt (bron: Autoweek.nl). EV's zijn een dure niche. De VW Polo alleen verkoopt beter in NL dan alle Tesla's bij elkaar dit jaar. Tesla komt al heel lang met beloftes dat ze nu dan toch eindelijk eens met DE betaalbare EV komen, en het lukt ze steeds niet. Bij de duurdere auto's heeft Tesla al moeite met een nette afwerking, terwijl de grote producenten dit zelfs bij hun meest budget model best goed voor elkaar hebben.

Tesla doet het nu goed omdat ze in de segmenten concurreren waar je normaal redelijk grote marges had, en kan daar nu eindelijk met een beetje winst draaien (vanwege de subsidies die een aantal landen op EVs hebben). De grote bedrijven hoeven zich niet de markt in te vechten voor at best kleine marges, die houden de technologie bij en stappen in als het voor hun zin heeft. Tesla draait nu eindelijk met winst, maar heeft daar zo enorm veel voor moeten investeren, en is ook niet bijzonder veel beter dan de concurrentie.

Interessanter dan de tesla's zelf zijn de ontwikkelingen in batterij technologie. Daar lijken ze wel een edge op te bouwen die waarde heeft, maar ook daar blijft de vraag of dit genoeg gaat zijn om een van de grote jongens te worden.
De hierboven genoemde cijfers, ook al lijken ze te komen van een valide website kloppen naar mijn idee voor geen meter.

Ik heb de gegevens van Tesla erbij gezocht die Autoweek publiceert op basis van de gegevens die de RAI aanlevert en die zijn nogal afwijkend!
https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/tesla/

Als ik op de website van kentekenradar kijk kom ik vergelijkbare cijfers tegen als die van Autoweek. Dus ik denk dat Nederlandelectrisch cijfers gebruikt die niet kloppen.

Geldt trouwens niet alleen voor Tesla, ook voor de andere merken!
De aankomend Kia EV6, Hyundai Ioniq 5 en nieuwe 2021 Kona Electric gaan naar mijn idee erg populair worden komende tijd.
Ik vind je opmerking dat Toyota vol inzet op waterstof wel een beetje vergezocht. Het is waar dat Toyota er meer aandacht aan geeft dan andere merken, maar alsnog stelt het maar een fractie voor van waar Toyota mee bezig is.

Als die fractie, en het ene model dat daar uit voortgekomen is, telt als 'vol inzetten', dan mag Hyundai daar met de al veel langer in productie zijnde ix35/Nexo ook wel bij. Maar laten we eerlijk zijn: geen enkel merk zet vol in op waterstof want buiten wat subsidie om weten de autofabrikanten ook wel dat het nergens heen gaat.
Dit bericht gaat over Lancia en Alfa, die vallen onder Stellantis, een grote organisatie met 14 automerken.
Het vroegere PSA valt daar ook onder.
Het zijn wat dat betreft geen kleine merken lijkt mij.
Euh Stellantis *is* de nieuwe versmelting van PSA en van de Fiat-Chrysler groep, dus heel veel Europeanen rijden al met een auto van Stellantis of VAG (op de luxe-merken na)

De vraag is hoeveel merken je nodig hebt (vooral omdat velen gebaseerd zijn op soevereiniteit)? Misschien hebben we eerder een keuze van verschillende modellen nodig.

Tegen 2026/2027 lijkt me bovendien best wel laat...
PSA is ook Stellantis :)
Waar haal je het dat de fiat groep een klein met is?
Dergelijke kleine merken? Stellantis is een PSA Fiat-Chrysler fusie.
Stelt eigenlijk niet zoveel voor

Alfa en Lancia verkopen op de wereld amper nog wat autos (62.000 Alfas en 43.000 Lancia wereldwijd)
https://carindustryanalys.../2021/02/stellantis-4.jpg

Stellantis maakt 6.210.000 autos totaal

Suzuki bijv verkoopt 2.500.000!
https://static.wixstatic....b5f089133cc3b54e~mv2.jpeg

Dus 62.000 + 43.000 / 6.210.000 = 1.7% van hun wagenpark die volledig elektrisch is op basis van hun huidige verkopen..
Oh, verkochten ze uberhaupt nog auto's dan? Grapje natuurlijk, maar Lancia is vrijwel onzichtbaar geworden en Alfa Romeo worstelt al vele jaren met marktpropositie, gapende gaten in het aanbod en teleurstellende resultaten. Het is nu natuurlijk heel hip om te roepen dat je over x jaar volledig electrisch wil zijn, maar de vraag is of de consument dit uberhaupt wil. De tijd zal het leren. Ik ben bang dat deze merken nog wel een tijdje nodig hebben om weer in de gratie te raken.
Grapje natuurlijk maar ze verkochten samen wel minder dan een "nieuw" merk van één model verkocht, tsja dan kan je historie hebben maar blijkbaar niets te bieden wat de mensen willen.

Alfa Romeo 65k gemiddeld per jaar de afgelopen 5 jaar
Lancia 55k gemiddeld per jaar de afgelopen 5 jaar
Dat is bij elkaar 600k aan auto's de afgelopen 5 jaar
De Tesla Model 3 in zijn eentje al 800k+ in 4 jaar

Eigenlijk helemaal niet grappig maar in en in triest, ik zie zelfs nog steeds liever een gekke Lancia of mooie Alfa Romeo dan een Model 3 maar de werkelijkheid is dat ik die laatste ook eerder zou kopen als het nieuw moest zijn dan de andere twee.
Het gaat mij ook aan het hart hoor. Ben al sinds m'n vroege jeugd (auto)liefhebber en kende vroeger de Autotest jaarboeken uit m'n hoofd. Toen waren de Alfa 33, 75, 155, 164 nog relevante modellen. In de 164 had je een mooie 3.0L V6 en van platformbroertje Lancia Thema was er zelfs de 8.32 met Ferrari motor. Het heeft bij het Fiat concern gewoon erg lang gerommeld en deze merken hebben zware klappen gekregen.
Draag alfa een warm hart toe maar dat beleid lijkt nergens op. Had een 147 maar toen ik die wilde vervangen was er in dat segment niets te koop.

Op een gegeven moment kwam er een guilietta die ook nooit weer een opvolger kreeg. Mito idem.

Guilia en Stelvio best mooi maar hadden eigenlijk al een EV optie moeten hebben (en de guilia een station variant, dan had ik misschien nog 1 x een ice gekocht).

Als je heel af en toe eens een model op de markt brengt en mensen niet eens de mogelijkheid geeft om je merk trouw te blijven doordat ie gewoon geen opvolgers van auto’s aanbiedt….tja dan krijg je zulke cijfers hoe mooi je historie ook is :'(
Helemaal mee eens, helaas. Ik mag mezelf wel een Alfisti noemen, maar ook al meerdere malen meegemaakt dat ik gewoon geen nieuwe kon nemen (lease) omdat er geen opvolger was. Rijdt nu maar Mazda omdat er geen Giulietta opvolger is.
En Mazda wordt voor de grap wel eens de Japanse Alfa genoemd vanwege de designs die goed in de smaak vallen, en wellicht de super schakelende handbakken. Jammer is wel dat we in Europa niet de turbo motoren krijgen die Mazda elders wel verkoopt. De volgende 6 en CX-50 krijgen wel een 6-cylinder en achterwieldrijving, maar die motor zal ook wel niet naar Europa komen.
Japanse Alfa: daarom is het ook Mazda geworden denk ik. Soul Red, is het net alsof ik Competizione Rosso heb :+
De handbak schakelt inderdaad super-strak en is qua positionering perfect. Toch gaf die in de Giulietta nog net wat meer voldoening. En de motor, tja, hele andere karakteristiek dan de turbo blokken natuurlijk. Maar ook wel minder fun moet ik zeggen.
Anoniem: 454358 @Exirion3 augustus 2021 18:37
Lancia en alfa kunnen ze denk ik wel opheffen, daar zit niemand meer op te wachten. Wat mij betreft zonde, ben zeker een liefhebber van Alfa, maar ze krijgen het maar niet verkocht. Maar ze hebben ook vele rare fouten gemaakt.
Anoniem: 392841 3 augustus 2021 18:49
*zucht* Concurrentie wordt minder en minder zo. Leuk dat men vervuilende activiteiten wil ontmoedigen, maar dat lijkt vooral voor 'Jan met de pet' te zijn, niet voor de CEOs en hogere management die 2-3x in de week met 2-3 mensen plus wat stewards/stewardessen in een privejet stappen (welke geen kerosinebelasting hoeft te betalen in de plannen van de EC).

En zolang de prijzen van 'groenere' alternatieven niet vlug daadwerkelijk flink goedkoper worden, is het alleen maar 'Pest de modale en lage inkomens' met de opeenstapeling van alle extra kosten. Probleem is, mochten de electrische autos met een redelijk bereik en een faire prijs slechts van 1-2 grote concerns af gaan komen, dan zal die 'faire' prijs ook zo vlug verdwijnen als het maar kan....
Het valt niet te ontkennen: Ineens moeten betalen voor dingen waarvan je de kosten hiervoor gratis (en waarschijnlijk ongemerkt) op de maatschappij kon afschuiven is nooit leuk natuurlijk.

Maakt het niet minder belangrijk dat dat wel gaat gebeuren.
Anoniem: 392841 @Countess3 augustus 2021 19:37
Om het echter betaalbaar te houden met alle kosten, zou de landelijke overheid het OV veel goedkoper moeten maken of een flinke aankoopsubsidie voor lagere en middeninkomens (en met flink bedoel ik 50-95% van de aankoopprijs, niet die 1000-2000) die nog geen electrische auto zich kunnen veroorloven, of nog niet van het gas af kunnen.

Anders ben je als overheid met een misdaad tegen de menselijkheid bezig door mensen uit te hongeren, tenzij het bedrijfsleven en de overheid opeeens besluiten de lonen en uitkeringen elk jaar met 100% of meer te verhogen voor modale en beneden-modale inkomens.
Een auto is geen primair goed, ik zou het waanzin vinden als een overheid 50% tot 95% daarvan zou vergoeden voor mensen. Natuurlijk als je door invaliditeit echt niet zonder kunt mag daar om mij rustig een forse bijdrage bij zitten, maar voor de gewone jan met de pet zie ik daar echt geen noodzaak toe.
Je hebt echter wel vervoer nodig voor langere afstanden. Dan moet óf de rijksoverheid veel forser bij gaan dragen aan de OV-kosten om deze betaalbaar te houden, of (om mobiliteit intact te laten) autos fors gaan subsidieren. Zeker als binnen de aankomende +- 3-5 jaar het woningprobleem nog niet volledig opgelost is, en lagere inkomens weggedreven worden uit grotere steden waar de werkgelegenheid zich meer en meer aan het concentreren is.
Als de belastingen omhoog gaan kan er prima meer geld naar het OV, en omdat de kosten van een auto voor de onderlaag dan wegvalt kan ook die zwaarder belast worden. Om mij prima.
Het is natuurlijk wat breder dan alleen IB en vermogensbelasting omhoog te gooien, gooi je simpelweg de IB omhoog dan wordt Nederland minder aantrekkelijk voor expats en loont het nog meer om als Nederlander je kennis onder te brengen in het buitenland, tevens wordt het dan minder lonend om vanuit de bijstand aan het werk te gaan omdat de vooruitgang nog kleiner wordt (er is nu al afhankelijk van de situatie zelfs sprake van een achteruitgang) vermogensbelasting verhogen maakt bijvoorbeeld dat een vermogensvlucht aantrekkelijker wordt. Het is niet zo dat als je die belastingen 2% verhoogd dat er ook daadwerkelijk 2% meer binnenkomt. Persoonlijk ben ik van mening dat het huidig niveau van individuele welvaart onhoudbaar is, iedereen wil maar dat de overheid bijspringt voor zijn behoeften maar amper iemand is bereid om meer te betalen. Persoonlijk vindt ik het van de zotter dat mensen die al 10 jaar in de bijstand zitten woningen in een stad bezet houden terwijl iemand die in die stad werkt noodgedwongen 30 kilometer verderop moet gaan wonen.
Over een jaar of vijf komen er vanzelf tweedehands EVs op de markt, dus dat probleem wordt vanzelf minder. Bovendien vanaf 30-35k€ koop je hier in Denemarken al zo’n nieuwe MG EV, wat voor Deense begrippen een koopje is.
Anders ben je als overheid met een misdaad tegen de menselijkheid bezig door mensen uit te hongeren,
ten eerste: Holy shit wat een overdreven stemmingsmakerij. misdaad tegen de menselijkheid? echt ja?
En ten tweede: Waar heb je het over?
Denk je soms dat wanneer er geen nieuwe benzine autos meer verkocht mogen worden in 2030 ook bestaande benzine auto's van de weg af moeten? Want zo werkt het niet.

De mensen die zich nu geen EV kunnen veroorloven kochten waarschijnlijk toch al geen nieuwe auto's dus die merken nog helemaal niks in 2030, en de jaren erna ook niet. En nieuwe EV's zijn nog steeds aan het dalen in prijs en het einde is nog niet in zicht.

Benzine auto's blijven nog wel even rondrijden, en dan komt er vanzelf een kantelpunt.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:19]

Ja, dat is inderdaad zo. Kijk maar even in de Green Plan van de halvegare Timmermans. Dan mogen merken geen nieuwe ICE-autos al meer verkopen.
Dat is wat ik zei. geen nieuwe ICE auto's na 2030, bestaande mogen blijven rijden.
En ja, ik overdreef - maar autos raken op een gegeven moment ook op, zeker als er geen nieuwe meer aangeboden/vervangen worden.
Wat dus nog velen jaren duurt NA 2030. Met een gemiddelde auto leeftijd in Nederland van 11 jaar rijden er zelfs in 2040 nog zat benzine autos rond.

En ik had ook veel liever gehad dat we in de jaren 80 en 90 al aan deze transitie begonnen waren, dan had het veel geleidelijker gekunt. Maarja, toen klaagde mensen dat het te duur zou zijn, deden ze liever niks en schoven het voor zich uit, waardoor wij nu met hogere kosten zitten opgescheept. Bedankt VVD en CDA. Het is net de stikstof affaire, maar dan in het kwadraat.

Echter nu niks doen gaat nog veel meer kosten.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:19]

We zijn nu qua technologie ook veel verder dus het zou maar zo eens goedkoper kunnen zijn om om te schakelen dan 40 jaar geleden (beetje jammer dat we qua opwarming van de aarde wel veel eerder hadden moeten beginnen, dat maakt het waarschijnlijk alsnog veel duurder).

Tegen de tijd dat het 2030 is kan je inderdaad enerzijds al veel goedkoper een EV kopen (nieuw of tweedehands) en zijn er anderzijds nog zat ICE auto’s te koop (tweedehands), met die misdaden tegen de menselijkheid zal het allemaal zo’n vaart niet lopen.
Dat ben ik zeker deels met je eens, maar dingen als subsidies voor betere huizen isolatie had echt al in de jaren 80 kunnen gebeuren.
En het afdwingen dat (vergunning voor) nieuwbouw wijken zonder gas werden gebouwd had ook echt wel 10 jaar eerder mee gestart kunnen worden,

Een van de redenen waarom de technologie beter is geworden is omdat er in is geïnvesteerd omdat er vraag naar is. Vraag die er in de jaren 80 niet was omdat olie goedkoop was en niemand binnen de overheid of de vrije markt zich echt bekommerde over de toekomst.

De vrij markt kan geweldig goed innoveren en problemen oplossen. Het is echter enorm slecht in het voorkomen van problemen, zelfs als ze ze zien aankomen, zolang niks doen nu meer winst op levert.
Door veel eerder al aan de transitie te beginnen dwing je de vrije markt wel te gaan innoveren in deze richting (zoals we nu zien) en hadden we veel van de dingen die we nu zien echt al wel eerder kunnen hebben.
Ik bedoel een warmte pomp is niet fundamenteel veranderd in de laatste 40 jaar. Het is nog steeds gewoon een airco die terug uit draait. windmolens ook. daar is zeker veel in verbeterd, maar er waren geen fundamentele nieuwe inzichten voor nodig, het is vooral technische innovatie geweest met verfijning van bestaande technologie.

En zelfs als het in totaal iets meer gekost zou hebben is het toch veel gemakkelijker te bekostigen omdat het verspreid zou zijn geweest over een langere periode.

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:19]

Elektrisch rijden gaat het opwarmen van de aarde niet tegen hoor. Zolang een enkel containerschip meer uitstoot dan het gehele Europese wagenpark bij elkaar, zetten die paar elektrische auto's echt geen zoden aan de dijk.

Elektrisch rijden is om onze directe omgeving schoner te maken, minder uitstoot in steden. Allicht met kernenergie kunnen we de wereld er echt een beetje (lichtgevend) groener mee maken. Maar die biomassa- en gascentrales gaat niet helpen zolang onze vraag naar energie blijft groeien :) Zolang de vraag blijft groeien zal de uitstoot alleen maar toenemen.
De bestaande benzineauto's worden niet ineens verboden ofzo. Nieuwe auto's zijn sowieso niet voor de lage inkomens.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 14:19]

Ze worden niet verboden, je mag er alleen geen stad meer mee in.
De enige die dat tot nu toe hebben aangekondigt zijn Amsterdam en Utrecht, en dat is ook nog eens alleen voor de binnenstad, en pas vanaf 2030.

Weet niet hoe het met jullie zit maar ik doe Amsterdam sowieso met het OV. Die parkeerkosten zijn niet mals.
Rotterdam ook, maar later. En dit doet snel andere gemeentes volgen. Ik verwacht dat veel stadscentra vanaf 2030 geheel of gedeeltelijk gesloten worden voor ICE-auto’s
Je hoeft dingen ook niet te verbieden om ze effectief volledig te weren.
Ik lees op Autoedizione dat Alfa en Lancia in bepaalde markten uitsluitend elektrisch worden. Dat is toch wel wat anders dan dat de merken algemeen uitsluitend elektrisch worden. Wie heeft gelijk?
In beide gevallen vind ik het erg zonde.
Alfa Romeo en in iets mindere mate Lancia hebben vanouds een reputatie als echte "rijdersauto's", dwz auto's die meer op rijplezier dan andere zaken gefocust zijn en derhalve veel petrolheads als fans hebben. Om nou juist deze twee hun afkomst volledig te laten verloochenen vind ik persoonlijk jammer.

Gebruik dan liever Fiat voor die taak, want die heeft een reputatie als "standaard gebruikersauto"
Toch zal op een gegeven moment elk automerk mee moeten gaan.

Ook Alfa Romeo.
Hmmm... Er is Alfa Romeo als massamerk, Mito, Giulietta, Giulia, maar ook het Alfa Romeo dat om de paar jaar een klassieke gran turismo op de markt zet, denk aan de 8C, Spider en 4C. Voor de eerste categorie moet je beslist met de markt mee, dus als de markt elektrisch wordt, dan moet je ook als liefhebbersmerk elektrisch worden. Voor de tweede categorie... alhoewel ik denk dat er zonder twijfel markt is voor een elektrische gran turismo, zullen er ook puristen zijn die zo'n auto liefst met een brandstofmotor zullen blijven zien en dan bij voorkeur een motor die voortkomt uit de lange traditie die Alfa aan motorentechniek heeft.

Dus ja, men moet mee met de markt, maar juist Alfa Romeo is een merk dat een grote traditie heeft, en die traditie ook moet bewaken.
Massamerk is wellicht wat overdreven met die paar auto’s die ze nog verkopen elk jaar (ok 50K wereldwijd ofzo).

Als ze meer willen dan alleen de sportwagens zoals de 4C en de 8C dan moeten wel met EVs komen en als ze toch bezig zijn een fatsoenlijk beleid rondom modellen en opvolging van modellen maken.

Ook al is het dan misschien tegen die tijd een e508/insignia met een mooiere koets en een iets andere afstelling van het onderstel, ik zou graag weer een keer een alfa rijden.

Oh well, anders maar gewoon doorsparen om er een 4C bij te kopen als ik aan m’n midlifecrisis begin of een jaar of 10 :P
Ik denk dat we er geen doekjes om hoeven te winden dat Tim Kuniskis er een potje van gemaakt heeft als baas van Alfa. Mijn inzien ook een blunder om een Amerikaan die het merk nooit gekend heeft een merk met een berg erfgoed te laten leiden, maar het idee zal geweest zijn dat een Amerikaan nodig was om het merk met succes naar de V.S. te brengen (totaal mislukt). Er zit nu een nieuwe directeur met nieuwe plannen, laten we hopen dat Imparato beter weet hoe hij het merk moet gebruiken.
Maar wat zullen auto's als de Giulia QV door mij in ieder geval gemist worden :'( .
Ja, en zoals hieronder al aangegeven heeft Alfa dat, door eigenaar Fiat opgelegd, ook moeten doen. Toch weet Alfa zo nu en dan te verrassen, met bv de 4C, waaruit toch weer blijkt dat de oude passie nog leeft bij Alfa.
Wat een onzin. Het is allang duidelijk dat met elektrisch aandrijving prima auto's te maken zijn die leuk en sportief te rijden zijn.
Jij kan dat onzin vinden, maar voor anderen is het een passie.
De passie van een stinkende lucht en onnodige klereherrie? Dan neem je je passie maar mee naar een circuit en val de rest die gewoon wil genieten van een schone lucht een een prettige nachtrust er maar niet mee lastig.
Ieder zijn meug. Het risico lopen om omver te worden gereden door debielen die menen dat een EV een vrijbrief is om als een gek door de stad te scheuren lokt mij dan weer niet echt aan.
Want met verbrandingsmotoren rijdt niemand als een gek door de stad? Dan heb ik liever dat die sukkels dom gaan doen met een EV dan dat ik tig keer per dag mijn film/serie/docu op pauze mag zetten of terug mag spoelen omdat ik er weer geen kloot van hoor vanwege "ieder zijn meug".

Van die EV wordt ik tenminste niet om half 3 op een doordeweekse dag wakker omdat de ramen mijn kozijn uit trillen. Stoer man zo'n dikke uitlaat op een 1.3liter VW Polo, gewoon verboden maar politie treed toch niet op.
Idioten zijn idioten, dat ben ik met je eens. Maar herinner je je de eerst hybrides nog? De beruchte Toyota Prius, die veel als leaseauto werd gebruikt en waarvan de bestuurders het gaspedaal veelal gebruikten als een aan/uitschakelaar? Want "ze rijden milieuvriendelijk" en om toch wat prestaties uit dat hok te krijgen was het plankgas rijden.

Een vergelijkbaar fenomeen zie je nu met Tesla's: meneer/mevrouw patser die zo'n ding kan betalen denkt dat hij/zij het acceleratievermogen van de elektromotor constant moet gebruiken "om die benzineauto's te laten zien hoe snel hun Tesla wel niet is" en ach, ze zijn toch zo milieuvriendelijk bezig, wat maakt het dan uit hoe hard je rijdt?

Over je laatste punt: nee, een EV zelf maakt geen lawaai, maar dat wordt door de bestuurder dan weer gecompenseerd door de stereo op standje max te zetten met de ramen open. Want iedereen moet toch horen en zien hoe HIJ/ZIJ milieuvriendelijk in een peperdure Tesla rijdt.
De stelling was dat het merken voor fanatieke autorijders zijn (meestal geïnterpreteerd als mensen die 'sportief' willen rijden) en dat het daarom zonde is als ze alleen nog maar elektrische auto's gaan maken. Dat is onzin. Elektrische auto's vegen de vloer aan met fossiele auto's als het gaat om rijprestaties.

Ik heb niets gezegd over mensen en hun hobby's, ondanks dat ik daar ook wat van vind.
Voor veel mensen hoort bij sportief rijden:
1. een benzinemotor
2. een handgeschakelde versnellingsbak
3. het geluid van een verbrandingsmotor

Laat dat nou net die drie dingen zijn die ze missen bij een elektrische auto.
Ach ja, voor veel mensen hoorde ooit bij sportief rijden:
1. Een goed paardenras
2. Een paar goede sporen
3. Het geluid van paardenhoeven

Embrace the future...
Wat een vergelijking. Alsof je in Nederland nog een knol zou kunnen houden en als dagelijks vervoer zou kunnen gebruiken.

Maar op zich heb je gelijk, elektrische voertuigen worden de toekomst. Alleen gaat deze discussie daar niet echt over.
Elektrische auto's vegen de vloer aan met fossiele auto's als het gaat om rijprestaties.
0-100 tijden hebben niet veel te maken met hetgene wat autoliefhebbers blij maakt en daarbij zijn er nog geen betaalbare sportieve EV's. Zodra er een electrische auto komt die en licht-gewicht is en niet je handje vast wil houden tijdens het rijden (lane-assist, traction control die niet uit kan etc.) ben ik verkocht en met mij veel andere auto liefhebbers. Tot die tijd hou ik het bij mijn dino-sap slurper.
Volgens mij kun je prima sportief rijden met bijv een Model 3 AWD of Performance. Bij die laatste kun je ook de Track Mode aanzetten en daarmee de traction control uit.

Maar laten we eerlijk zijn. De meeste mensen die 'sportief' rijden weten alleen het gaspedaal te hard in te trappen op plaatsen waar het niet mag.
Tja, om nu nog te investeren in verbrandingsmotoren. Zodra elektrisch rijden beter betaalbaar wordt dan ga je gebiedsverboden voor bezinemotoren zien. Als dit gebeurd dan raak je ze aan de straatstenen niet meer kwijt.
Wat is een standaard gebruikersauto? Wat doe je meer met je auto dan erin van A naar B rijden?

(En als het NSFW wordt, dan wil ik het niet weten)
Ik denk dat @TJ Roelsma doelt op gevoel dat de marketingafdeling van Alfa Romeo in spotje probeert op te wekken: https://www.youtube.com/watch?v=UIzwQbOOBkY
Eh, nee dus. Er zijn erg veel autoliefhebbers die Alfa roemen om de passie die hun auto's uitstralen. Een oudere Alfa "leeft": de auto heeft kuren, weigert soms totaal dienst maar als alles werkt is het een beleving op zich. Als dagelijks vervoersmiddel is een oudere Alfa vaak totaal ongeschikt, vanwege de al genoemde lage betrouwbaarheid, maar als redelijk betaalbare hobby-auto die je puur voor je plezier (erbij) hebt, zijn er nog steeds weinig die bij een Alfa in de buurt komen. Uiteraard is dat sterk afhankelijk van smaak en voorkeur.
Een standaard gebruikersauto is precies wat je zegt: een voertuig om van A naar B mee te rijden.
Alfa's en Lancia's waren meer plezier auto's, dwz dat je er niet alleen mee van A naar B rijdt, maar er ook zelf aan sleutelt en toerritjes mee maakt.
Ah ok, dus een auto waarvan als je de motorkap opent, je niet één grote shroud ziet? Dus niet een auto die de motorkap eigenlijk niet nodig heeft? Okay, maar zouden plezierauto's (zonder spatie!) niet júist elektrisch moeten worden? Als het puur is om voor de lol mee te rijden, dan wil je toch dat het milieu daar zo min mogelijk last van heeft?
Nee, hoeveel plezier beleef je als petrolhead aan een auto die vrijwel geen geluid maakt, waar je niet kan schakelen en waaraan je niet eens mag sleutelen omdat dat expliciet door de fabrikant verboden is?
Maar even voor mijn begrip: als het gaat om het sleutelen en de 'romantiek' van de dampende en ronkende benzinemotor. Dan denk ik aan een klassieke Alfa, GM, Citroën DS, etc uit de jaren '80 of eerder. Volgens mij heeft dat niet veel meer te maken met wat Alfa nu op de markt brengt als onderdeel van Fiat-Chrysler en nu Stellantis. Laat staan dat het nog iets te maken heeft met wat Alfa Romeo vanaf 2026 gaat verkopen.

En met de merken uit de Fiat-Chrysler groep hoef je ook geen medelijden te hebben dat dit hun overkomt. Ze hebben decennia lang zoveel mogelijk gelobbyd tegen lagere uitstoot en zuiniger auto's. Als ze iets meer visie hadden gehad, dan waren ze 10 jaar geleden zelf begonnen een super rijdende elektrische variant van een Giulia te ontwikkelen. Nu pas zien ze dat de wereld overstapt op elektrisch en zijn ze veel te laat. Niet zo vreemd dus dat het nu een merk wordt dat binnen Stellantis elektrische rebadges mag maken van andere auto's uit de groep.
Klopt, volgens mij heb ik ook een paar keer genoemd dat het om oudere Alfa's en Lancia's gaat. Alfa is nu voornamelijk Fiat en Lancia is op sterven na dood.

Blijft toch wel jammer dat Fiat deze iconische merken zo behandelt.
Alles wordt elektrisch en brandstof voor personenvervoer faseert helemaal uit over tijd.

Daarnaast heeft een van mijn vrienden die de grootste petrolhead ooit was (Q5RS, Q8, RS5 over de afgelopen jaren) onlangs een Tesla P100D gekocht nadat hij in een M3 van een vriend had gereden.

Ik rijdt al jaren elektrisch en ik denk dat uiteindelijk vrijwel alle petrolheads die het vanwege de performance doen, om zullen gaan naar elektrisch.

Natuurlijk ga je de Eend, E34 en DS clubjes wel houden, maar dat is voor de hobby. Voor de daily driver gaan die op den duur ook wel elektrisch denk ik.
Er zullen er inderdaad wel zijn die de volledige overstap naar EV's maken. Maar voor de wat oudere petrolhead's blijft er toch niets boven een verbrandingsmotor gaan.

Persoonlijk zou ik het liefst overstappen naar een goede hybride als een auto met alleen een verbrandingsmotor (te) problematisch wordt qua belastingen, verboden enz. Maar helaas denken veel fabrikanten van "gewone" auto's bij hybride aan een redelijk amechtig motortje met ondersteuning van een elektromotor. Mijn zoon had een lease Lexus IH200 en persoonlijk vond ik de verbrandingsmotor dramatisch onderbemeten voor het gewicht van de auto. Maar zoals gezegd is dat persoonlijk.
Autoliefhebber dan maar?

Waarom mensen als jij voor anderen denken te moeten bepalen wie een “echte” petrolhead is en wie niet ontgaat me altijd een beetje.
Nou heeft “petrolhead” in de naam ook een zekere eigenschap die niet goed met elektrisch rijden mee gaat. Ik vind mezelf als bierdrinkende ook best een geheelonthouder.
Omdat je aan EV's zelf erg weinig aan kan sleutelen.

Ja, oudere Alfa's staan bekend om hun onbetrouwbaarheid, maar dat is volgens liefhebbers ook weer de charme van een Alfa. Oudere Alfa's worden vaak vergeleken met vrouwen: bij vlagen eigenzinnig of wispelturig maar als ze er zin in hebben onvergelijkbaar (niet seksistisch bedoeld).
Aan een 2021 ICE auto kan je ook niet sleutelen. Alle onderdelen hebben een serienummer en moeten geregistreerd worden in de computer unit voordat deze werken. Als hobbyist kan je er niets mee.

Die tijd is al lang voorbij en heeft niets met de transitie naar EV te maken.

Petrolheads kunnen aan oude autos blijven sleutelen, er gaat niets verloren hoor.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 14:19]

Persoonlijk vind ik dat er dus wel van alles verloren gaat. Neem nou het volslagen achterlijke besluit van Ford om hun nieuwe SUV een EV te maken en die op de markt te brengen als de nieuwe Mustang. Dan heb je als management óf totaal niets begrepen van de iconische status die de Mustang altijd heeft gehad als de ultieme pony-car, óf het verleden interesseert je geen zak en je wil alleen maar op korte termijn profiteren van de naamsbekendheid van de Mustang.

Hetzelfde geldt voor wat Fiat met Lancia heeft gedaan en in wat mindere mate nog steeds met Alfa Romeo doet.
Lancia was ooit een trots Italiaans merk, dat door Fiat overgenomen is en na de zeer succesvolle periode als ultieme rally-auto afgebroken is tot een schim van zichzelf.
Alfa Romeo heeft briljante en nog altijd zeer geliefde auto's gebouwd, maar is door datzelfde Fiat gereduceerd tot badge-engineering met zo nu en dan een verrassende glimp van wat het zou kunnen zijn (denk aan de 8C, 4C).

Ja, de kwaliteit was slecht, maar dat gold ook voor de Fiat's van die jaren en velen vonden dat ook weer zijn charme hebben. Maar om die iconische merken zó ten onder te laten gaan gaat toch velen wel aan het hart.

Wat jij aanhaalt is de strijd die autofabrikanten voeren tegen wat in de VS het "right to repair" heet. Autofabrikanten en autodealers is het al decennia een doorn in het oog dat veel automobilisten naar onafhankelijke garages gaan of zelf werkzaamheden aan hun auto's uitvoeren. Dat de hoofdreden daarvoor is dat zij, de fabrikanten en dealers zelf, zich volledig uit de markt geprijsd hebben met hun vaak belachelijk hoge prijzen vergeten ze voor het gemak: het is allemaal de schuld van (vul maar in).

EV's gaan daar weer een stap verder in: niet alleen zijn de prijzen nog veel verder opgeschroefd, vele onderdelen zijn niet eens te bestellen door de consument en/of moeten ingevoerd worden in de ECU voordat ze kunnen werken. Waardoor je nu de potsierlijke situatie ziet dat een Tesla "total loss" wordt verklaard na een betrekkelijk onschuldige aanrijding waarvan de schade vroeger binnen een week en voor een redelijk bedrag kon worden hersteld. Bedragen van $20.000 zijn in de VS heel gewoon voor wat plaatschade, afgebroken draagarmen en dat soort dingen, waardoor vele Tesla's al na enkele jaren afgeschreven zijn terwijl dat totaal niet hoeft.

Ik vind dat ronduit verbijsterend en een erg slechte zaak. Musk/Tesla lopen constant te brallen hoe hún EV's zó milieuvriendelijk zijn, maar doen tegelijkertijd hun best om diezelfde EV's zo snel mogelijk af te schrijven zodat ze onder de streep juist enorm meer vervuilend zijn dan een ICE voertuig, dat wél vele jaren gebruikt kan worden.
Wat zijn "bepaalde markten"? Is dat "de markt personenauto's" of bijv "de Europese markt"? Eigenlijk beter gezegd, als het bepaalde markten zijn, als *wat* zijn ze dan bepaald?

Anders zijn het onbepaalde markten :)
"In bepaalde delen van Amerika, Europa en China zal enkel het elektrische deel van het gamma in de markt gezet gaan worden"

... geografische markten dus.
Precies, dus daaronder zouden dan ook raceauto's en bestelbusjes moeten vallen, als ze die hebben.
Planning dit of volgend jaar een auto met m'n hart kopen (Alfa) en daarna een auto met "groen" verstand. Dat moet dan minimaal een plug-in hybride zijn, want dan kan ik de teveel geproduceerde energie van m'n zonnepanelen in de accu';s van de auto opslaan.

BTW Vanaf de Alfa 156 zijn de Alfa's kwalitatief stukken beter dan hun voorgangers. Misschien niet op hetzelfde afwerkniveau als de Merc's en de BMW's, maar technisch prima in orde. Dus wel met het hart, maar niet helemaal zonder verstand. ;)
Ach als die afwerking zo belangrijk is voor een apparaat waar je misschien een uurtje per dag gebruik van maakt, dan neem ik aan dat waar je véél meer per dag gebruik van maakt, zoals, ehm, je HUIS, minstens zo strak afgewerkt is. Dus dan heb je dus niets te klagen :)
Afgelopen jaar 6000 km gereden met de auto. Ik hoef niet eens de zuinigste uitvoering te kiezen. :P Idd het huis is aardig voor elkaar.
Maarja, afgelopen jaar is natuurlijk niet echt een standaard jaar geweest :'(
Ik ben benieuwd of Alfa Romeo nog in de formule 1 blijft, of net als Honda zich wil gaan distancieren van verbrandingsmotoren
Dat hangt een beetje af van de richting die F1 uitgaat denk ik. In 2025 gaan ze over naar hernieuwbare brandstoffen, maar wat daarna? Ik denk dat waterstof een interessante piste kan zijn.
Je zou dan kunnen stellen dat de aandrijving van de auto's met elektromotoren gebeurt, maar de opwekking van de energie met waterstofmotoren of fuel-cell.
Dat is niet zo moeilijk voor ze. Hebben die 2 merken überhaupt nog modellen welke ze verkopen?
Alfa Romeo verkoopt momenteel de Giulia en de Stelvio, terwijl Lancia al 10 jaar lang hetzelfde model Ypsilon verkoopt (en dan alleen in Italië, de verkopen van dat graflelijke ding waren elders totaal ingestort). De Lancia naar een EV migreren zal niet moeilijk zijn omdat het platform waar het op gebaseerd is (de Fiat 500) toch al 100% EV werd.
Heb niet eens een auto. Alleen een fiets. Mer heb ik ook niet nodig.
Wel het beste voor het milieu op lopen na, dat dan weer wel. :P
Fiets is energiezuiniger dan lopen.
Lopen heeft geen aanvullende vervoermiddelen nodig met de daarbij behorende onderhoudsartikelen. :P
Zalfje voor de blaren :)
Dat had ik ook niet toen ik nog thuis woonde, wees blij. Straks komt er een tijd dat je het zelfs met één fiets niet meer red.
Opel behoort tot de PSA group, niet tot Stellantis
Stellantis is ontstaan uit een merger van de PSA Group en Fiat Chrysler Automobiles.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.