Documenten Microsoft en Intel hinten naar Windows 11-release in oktober

In documenten van Intel en Microsoft wordt gehint naar een release van Windows 11 in oktober. Intel verwijst in een update voor drivers naar het nieuwe besturingssysteem van Windows en ook Microsoft zelf lijkt zich te richten op oktober 2021 voor de release.

De verwijzing naar Windows 11 werd ontdekt door Bleeping Computer. In de releasenotes van Intel werd verwezen naar een Windows 11-update, die gepland staat voor oktober 2021. Inmiddels heeft Intel de verwijzing weggehaald, maar de verwijzing is wel opgeslagen in de Internet Archive.

Daarnaast werd ook al een hint ontdekt in een blogpost van Microsoft zelf. In de post staat dat fabrikanten tot eind september hebben om drivers in te dienen bij Microsoft als ze met Windows 11 geleverd moeten worden. Dit wijst mogelijk ook op een release in oktober.

Bij de aankondiging van Windows 11 maakte Microsoft nog geen releasedatum bekend, alleen dat de nieuwe versie van het besturingssysteem later dit jaar moet verschijnen. Eerder deze zomer kwam er al een eerste Insider Preview-build uit voor ontwikkelaars van Windows 11. Vorige maand verscheen er ook een stabielere build in het Beta-kanaal. Daarin zijn al een groot aantal van de nieuwe features van Microsofts besturingssysteem te bekijken.

Door Robert Zomers

Redacteur

03-08-2021 • 18:58

133 Linkedin

Reacties (133)

Wijzig sortering
Mocht je nu de Insider kunnen draaien betekent dit nog niet dat je de final in oktober kan draaien. Microsoft heeft onlangs nog gezegd dat de minimale PC eisen bij de final versie afgedwongen worden:
Microsoft's Program Manager Aria Carley has confirmed that it would not be possible to bypass Windows 11's TPM 2.0 and Secure Boot requirements once the OS launches some time in October. Insider builds can currently be installed on a wider range of Intel and AMD CPUs, but the OS will support only Intel 8th gen and above and AMD Ryzen 2000 and above consumer processors at launch with no way to bypass these enforcements.
Handige tools om te zien of je computer geschikt is voor Windows 11 zijn:

Windows 11 Requirements Check Tool
https://bytejams.com
of
WhyNotWin11
https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11/releases

De eerste tool kijkt ook of je PC AutoHDR en DirectStorage ondersteund. Waarbij DirectStorage ook voor Windows 10 versie 1909 (of nieuwer) beschikbaar komt: https://devblogs.microsof...er-preview-now-available/

[Reactie gewijzigd door erikloman op 4 augustus 2021 08:15]

Kleine correctie voor de WhyNotWin11 link, zie: https://github.com/rcmaehl/WhyNotWin11/releases

Dit is de officiële link waar je altijd de nieuwste versie kan downloaden. Zou je a.u.b. je downloadlink voor WhyNotWin11 kunnen aanpassen?

Edit: PS, dit staat ook in de link die verwijs naar tweakers die weer verwijst naar een specifiek versie. Met de link hierboven kan men altijd de nieuwste versie vinden.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 4 augustus 2021 01:49]

Mijn moederbord met Ryzen 1700x heeft de optie voor een TPM2 module, zou jammer zijn als ik deze alsnog niet kan gebruiken. Dan wordt het nog maar even op W10 blijven hangen tot ik volgend jaar of het jaar erop weer eens ga upgraden.
Mogen we ook weer gratis upgraden van 10 naar 11 ?
Als je computer aan de eisen voldoet, TPM chip versie 2,0, secure boot en een processor die microsoft niet heeft geditched. Dan heb je mazzel, maar het is amper de vraag hoe dat os op je hardware draait. :/

Ik heb ook een laptop die zogezeged aan de systeem eisen voldoet, echter ga ik bij versie 10 blijven de komende 4 jaar. Als windows 11 gemeengoed is en de techniek staat verder dan heb ik nood aan een nieuwe pc. Nu halsoverkop gaan kopen is geen goed idee voor een aangepaste windows 10.
En dan nog die electronic waste die het veroorzaakt. Ik moest mijn disk van MBR naar GPT omzetten, booten in UEFI secure boot activeren, 1 success, 2 success, Reboot, en ja hoor, blue screen of death. Uren gegoogled, laat maar, kon met heel veel moeite weer terug naar MBR wat eigenlijk überhaupt niet eens mogelijk is. Ze willen weer dat iedereen zijn oude pc weggooit en een nieuwe koopt, Green Deal?? Waar is Frans Timmermans als je hem ECHT een keer nodig hebt? Belachelijk dat dit zo maar mag.
Tja, als je termen door elkaar gaat halen en te veel zaken in 1 keer aanpast, dan kan ik mij voorstellen dat je uren zit te gogelen en er nog niet uit komt.

Bij het omzetten van je machine van bios (legacy) naar uefi wordt altijd aangeraden om een schoon systeem in te richten en te gaan gebruiken.
Bij het omzetten van de harddisk indeling van MBR naar GPT wordt altijd aangeraden om een schoon systeem in te richten en te gaan gebruiken.

Ja, het kan wel 'on the fly' en zonder alles op nieuw in te stellen maar dat is voor de techneuten die weten wat ze doen en waar ze mee bezig zijn. Die het dus meerdere keren gaan doen, kennis van zaken hebben en weten waar ze wat moeten opzoeken en instellen. Het is aan het geïnstalleerde besturingssysteem in welke volgorde je deze omzetting zou doen. maar zeker niet alle twee tegelijk.

Voor jou informatie: SecureBoot staat hier weer los van. Tot en met W10 heb je dat beslist niet nodig en zou ik het ook niet gebruiken bij een omzetting. Dat hoef je pas in te stellen als de rest werkt.
Thanks. Ik heb de handleiding al gelezen, ik snap wel veel van Windows, maar al die moeite, en dan maar hopen dat ie nog opstart. Ik denk dat ik eerder klaar ben als ik er een nieuw mobo ingooi (het is al zelfbouw) Mja jij bent tenminste serieus, ik vind het niks gek dat ik er nou pas achter kom dat ik al die tijd met MBR opstart ipv GPT. (Ooit van Windows 7 mogen opwaarderen naar Win10) maar ja als het al 11 jaar probleemloos loopt, ik wist niet van GPT, pas vanaf win11 topics, misschien dom inderdaad vindt de rest maar ok (rest vd hardware is wel gloednieuw, behalve mobo en processor) maar ja mobo verwisselen, durf ik dat..in ieder geval thx.
Je kan ook je huidige bord waarschijnlijk wel instellen om in UEFI-modus te starten. Bijna elk UEFI-bord heeft een instelling om legacy/MBR boot te doen die vaak standaard aanstond, vandaar waarschijnlijk je situatie.
Dan kan je met dit bord al kijken hoe ver je komt.

Wie weet kan je straks zelfs een clean 11 install doen hierop als ze de vereisten niet strict "vereisen" (zie nog wel gebeuren dat ze een aantal checks weglaten na alle heisa).

Niet ondersteund wil ook niet zeggen dat het niet werkt, gewoon dat je niet mag klagen als je het toch probeert. Maar daar zijn we tweakers voor 😁
Ik ga het uitproberen, thx :D
Tip: Als je op je huidige moederbord alles al een keer vervangen hebt en je hebt de oude extra's nog, Dan kan je natuurlijk een nieuw moederbord kopen en daar op over zetten wat je in je nieuwe machine wilt hebben.

Ondertussen (of beter: eerst) je oude systeem terug bouwen met de oude hardware zodat de 'nieuwe/hidige/courante hardware over blijft. Dat blijft dan 'gewoon' met de huidige software draaien.

Heb je toch mooi een redelijk recente set hardware liggen waarmee je een nieuw systeem mee op kan bouwen.

Detail: de msWindows installatie is standaard (voor 64 bits installatie) als volgt:
- Staat de bios in bios/legacy/compatibility stand: dan wordt dat als 'bios' gezien en wordt de schijf met mbr ingericht.
- staat de bios in EFI, UEFY stand, dan wordt dat als UEFI gezien en wordt de schijf met gpt ingericht.
Een msWindows update/upgrade gebruikt wat er is en hoe het staat.
heel gek ik kan in UEFI, maar ik kan nergens kiezen opstarten met pureUEFI of UEFIcompatible zoals in instructiefilms van Microsoft ipv met MBR in UEFI zelf.
UEFI 1502 P8P67 Deluxe van Asus, Google is your friend maar ik kom er niet uit
Over obstakels gesproken qua Win11....
In de uefi instellingen heeft 'terug naar bios' of 'bios compatible' vaak de cryptische afkorting "CSM". Ook de termen 'legacy-boot' kan voorkomen. Zie ook https://www.ct.nl/achterg...fi-systeem-op-bios-modus/

Als de hardware is voorzien van UEFI is het tegenwoordig vaak zo dat UEFI niet uit kan. Het is alleen dat de BIOS/Legacy/CSM aan kan.

Daarnaast: Met CSM/Legacy/Bios aan kan meestal geen gebruik gemaakt worden van security instellingen en dergelijke.
GPT heeft er geen reet mee te maken. GPT is al gemeengoed als partitietabel sinds UEFI de norm is geworden in pakweg 2013-2014. Het bewust draaien in CSM/Legacy modus met het antieke MBR waarmee je niet eens voorbij 2TB schijven kan is de eigen schuld van de gebruiker :)
GPT is wel degelijk van belang. Je zal MBR om moeten zetten naar GPT om via UEFI te kunnen booten.
Als dat laatste niet goed geconfigureerd was en je hebt Windows geïnstalleerd dan zit je met een MBR disk zoals moviegeek ook had. Gelukkig is het met MBR2GPT in een minuut om te zetten.
@nelizmastr zegt ook niet dat het niet van belang is. Het heeft alleen niets te maken met de specifieke systeemvereisten van Windows 11, omdat de configuratie van @moviegeek inderdaad redelijk antiek is.
Toch maar een nieuwe pc kopen dan. Gooi ik die antieke zooi met de allersnelste Intel van 2011 gewoon in de kliko, het maakt toch niet meer uit qua afvalberg straks
Waarom? Mijn Ryzen 1700x wordt ook niet ondersteund, ik blijf nog wel even op W10 hangen, die wordt nog een paar jaar ondersteund.
Is het een probleem dan dat je niet de nieuwste software op een 10 jaar oud systeem kan draaien?

10 jaar geleden was een 10 jaar oud systeem een Pentium III. De sprongen waren toen veel groter elke generatie. Wees blij dat je je ding nog kan doen met die “oude bak”.
Windows 10 heeft bovendien nog een paar jaar ondersteuning, dus je kan nog even door als je dat per se wil.
Ik heb ook een laptop uit 2011. Zie het absoluut als een probleem als die straks niet meer ondersteund zou worden. Begin 2000 ging het allemaal een stuk harder vooruit en was het snel te traag. Maar zie niet echt waarom deze laptop in 2031 niet nog dezelfde taken zou kunnen uitvoeren ?

[Reactie gewijzigd door borbit op 4 augustus 2021 08:36]

Waarschijnlijk kan-ie dat nog wel, maar niet meer onder Windows.

Zijn ook zat oude Pentium 4 tijdperk machines nog tot een paar jaar terug bruikbaar geweest onder Linux (met name LXDE als onderliggende DE) voor basale taken als internetten en tekstverwerken.

In de IT wereld moet je rekening houden met lifecycle management. Jij als consument bepaalt niet wanneer een apparaat is afgeschreven, dat doet de fabrikant c.q. de ontwikkelaar. Op een gegeven moment zul je ermee moeten leven dat je apparaat te oud wordt om mee te gaan, ongeacht of deze nog bruikbaar is.

Je staat er dan alleen voor vanaf dat moment om met je machine om de keuze te maken deze te vervangen, door te gaan op EOL software of een andere route te zoeken.
Linux draait meestal goed op oude hardware.

Bij Apple ook hoor... heb een Mac Mini van 2012 waar Mac OS echt heel traag op loopt, terwijl diezelfde machine echt prima te gebruiken is met Fedora Workstation.

Tsja.

Maar ook op nieuwe hardware... heb een AMD Ryzen laptop die gewoon ruim een uur extra haalt op de accu met Linux. Simpelweg omdat Linux niet zoals Windows de hele tijd allemaal zooi op de achtergrond wil draaien (Defender etc).
Ik snap niet zo goed waarom je zo gefrustreerd kan zijn over het eind van hardware support op hardware van 10 jaar oud. Dat jij de allersnelste Intel van 2011 koopt is jouw keuze geweest. Je had kunnen bedenken dat een processor 10 jaar later minder support zou krijgen. De IT wereld staat niet stil. Je gaat toch ook niet klagen dat jouw TV van 3 jaar oud geen 120hz en HDMI 2.1 en dus geen VRR en 4k/120hz heeft? Kwestie van overwegingen maken tijdens het aanschaffen van je apparatuur.

Daarnaast vind ik het überhaupt apart dat je anno 2021 nog steeds niet op UEFI boot. Het kon in Windows 7 al en het is sinds Windows 8 de defacto standaard. Lastly, Windows 10 wordt nog lang genoeg gesupport voor jou om je hardware gewoon te blijven gebruiken. De voordelen die de Windows 11 kernel qua performance zal bieden, zullen waarschijnlijk toch amper verschil maken op jouw 10 jaar oude hardware, dus wat voor nut heeft het voor jou om over te stappen?

[Reactie gewijzigd door geeMc op 5 augustus 2021 14:58]

Schoonpoetsen, uithuilen en opnieuw beginnen zou ik zo zeggen. Een schone installatie zal ongetwijfeld wel kunnen. De hardware hoeft zeker niet weg.
Niks gpt hier gewoon mbr en gaan met die banaan.....
Nu halsoverkop gaan kopen is geen goed idee voor een aangepaste Windows 10.
Kan het niet meer met je eens zijn. Er is op dit moment geen enkele reden om tot overhaaste acties over te gaan. Is je systeem niet meer compatibel, maar is het nog niet aan zijn levensduur? Dan laat Windows 10 je nog lang genoeg van het systeem genieten totdat je de stap tot upgrade neemt. Ook als een systeem wel aan zijn levensduur is, laat dan Windows 11 eerst maar eens in de schappen komen. Zodra ook de nodige gebruikersinformatie beschikbaar is gekomen dan is het vroeg genoeg zo'n upgrade te plannen en met de informatie die dan beschikbaar is optimale keuzes te maken.

Voor mijzelf sprekende, van de vijf systemen die hier in huis in gebruik zijn voldoet niet een aan die TPM 2 check. De twee jongste systemen zijn uit 2015, de oudste, een Thinkpad Laptop, uit 2011. Ik vermoed dat ik niet de enige zal zijn, hardware gaat tegenwoordig lang mee. En met hoe goed W10 draait gaat W11 die planning niet op de helling zetten.

[Reactie gewijzigd door teacup op 3 augustus 2021 20:41]

Hardware gaat niet langer of korter mee dan 10 jaar geleden.

De innovaties van 10 en 20 jaar geleden gingen alleen sneller. Ook werdt het xp zwaarder in gebruik waardoor je hardware updates die al sneller opvolgde dan tegenwoordig nodig was om het jaar daarop nog leuk mee te draaien.

Daarnaast zijn natuurlijk ook je persoonlijke voorkeuren leiding gevend. Ben je hardcore gamer?! Dan zal je sneller een update nodig hebben hardware matig. Dan dat je de computer voor wat bankzaken en Facebook zou gebruiken.
TPM chip is zo een beladen term, een beetje CPU kan dezelfde compatibele functionaliteit aanbieden. Dit is echt zo’n non-issue.
Een CPU kan geen key in non-volatile geheugen opslaan, dus dit is niet echt een vergelijk.
Geen idee wat je bedoelt, maar uiteraard werkt het Platform Trusted Technology onderdeel van de CPU zamen met de UEFI chip, en bewaart whatever het daarin wilt bewaren.
Dat je geen idee hebt blijkt. non-violatile geheugen is speciaal opslag geheugen. Dat zit standaard niet in de meeste cpu-s.
En als het wel in CPU-s zit, dan zit de TPM daar in de regel ook in. En ja, het geheel wordt vanuit/via de UEFI aangestuurd en beheerd.
Voor de goede orde: daar zitten 'sleutels' in die voor diverse beveiligingsdoeleinden worden gebruikt. Dat is niet aan de cpu zelf toe te laten, slechts aan de TPM module.
Het lijkt me niet dat Windows 11 veel meer is dan een service pack voor Windows 10, met een grafische update. Dus ik zou er niet veel schrik van hebben.
Eigenlijk is dat altijd de grootste verandering, natuurlijk komen er meer dingen bij die je vroeger los eventueel bij een ander moest kopen.
Onderwater veranderd er weinig .
Raar, ik heb het op verschillende apperaten getest, waaronder 2 apperaten met 8th gen CPU`s en het gaat gewoon net zo snel als Windows 10, ik merk kwa snelheid geen verschil.

In dit geval een i7-8650U en i5-8350U Processor. Lagere TDP mobiele varianten dus

Dit zijn bij onze bedrijf de laptops die het oudste zijn (Feb 2018)
De beta-build en zijn voorloper hebben niet alle Windows 11 mogelijkheden ingebouwd, waardoor elke vergelijking die nu wordt gemaakt met de huidige Windows 10 versies compleet mank loopt.

Net zoals de vergelijking tussen deze versies van Windows 11 en de Windows 11 versie die in Oktober word uitgebracht trouwens. Dus leuk dat de huidige versie(s) van Windows 11 allemaal lekker gaat op je huidige hardware. Het is alleen totaal geen garantie dat dit zo blijft.
Op lange termijn, daar zit eigenlijk het probleem, dat je een langzame pc overhoudt. Microsoft gooit windows zo vol dat je een krachtige computer nodig hebt. En dan is het nog maar het os.
Ja maar dat is gewoon normaal. Behalve Unix/Linux builds, welk ander OS doet dit niet?
Zowel Android en ook IOS als Mac OSX worden continu volgeladen met meer en meer elk jaar zodat zaken steeds langzamer en langzamer word op oudere hardware. Zo gaat dat nou eenmaal.

Ik reageerde puur op iemand die zei dat Windows 11 beta nu al niet vooruit te branden is op een 8th gen CPU, en dat is een ervaring die ik absoluut niet deel. Het boeit me totaal niet of de huidige beta wel/niet garant staat voor wat de performance is in Oktober.
Ik had op Linus Tech Tips gezien dat windows 11 hogere frame rates behaalt dan windows 10. weliswaar erg weinig, maar achteruit zal je er misschien niet op gaan. Alleen dat is natuurlijk nog niet de windows 11 die straks word uitgebracht...
Ik draai de Windows Dev build op een Lenovo laptop met een i3 4030u en ik moet zeggen dat het minstens even goed draait als windows 10. Ik heb het ook draaien op een laptop die wel aan alle eisen voldoet en daar draait het ook erg goed op.
Je draait een stukje beta software, windows 11 final gaat een andere hap wezen. Waar haalt microsoft anders die hoge systeem eisen. Jouw versie is niet eens af en is niet het volledige product. :9
Waarom zou je vrijwillig upgraden naar de nieuwe Windows Vista 2021 ? Heb je bv al uitgevonden hoe je je MBR omzet naar GPT? Linux lonkt met zijn twee muisklik install. Voor de nieuwe Vista 2021 moet ik een zeldzame encryptie chip die compatibel is met mijn moederbord zien te vinden en een hoog geschoolde programmeur voor de software install van Windows Vista II 2021.
Wat je zegt is gewoon onwaar. Ik heb windows 11 hier draaien op twee pc’s, een intel 8th generation en een Amd ryzen 2nd generation. Er waren welgeteld twee aanpassingen nodig, zijnde tpm (voor amd wel effe moeten googelen) en mbr naar gpt. Ik heb wel een fresh install gedaan en geen problemen ondervonden.
Bij een eerdere upgrade had ik problemen met mijn netwerkkaart en windows defender, die zijn na de fresh install (met de versie uit het dev channel) opgelost.
Je zou om te beginnen Windows 11 gewoon bij de naam kunnen noemen in plaats van zelf verzonnen rant termen te gebruiken. Je post komt dan al iets volwassener over. De belachelijke overdrijvingen helpen overigens ook niet echt.
Dan zet Microsoft er wel vaart achter zeg :o Persoonlijk lijkt mij het nog te vroeg aangezien er nog genoeg bugs in zitten.
Wel jammer dat ze het dan in oktober doen en niet november (=11e maand).

Ik ben benieuwd (y)

offtopic: Zelf draai ik sinds vrijdag Windows11 en tot nu toe aangenaam verrast.
Draai het nu al een aantal weken... Afgezien van wat kleine bugs werkt het heel behoorlijk.
Leuk maar een enkele thuisgebruiker die geen problemen ervaart zegt weinig over een globale uitrol op miljoenen computers, zeker zakelijk al zal die wereld nog lang de kat uit de boom kijken.
Het is nou ook weer niet zo'n grote upgrade als van 7 naar 10. Ik zie Windows 11 meer als een grote cum-update voor Windows 10, of zo'n halfjaarlijkse mini-upgrade.

Maar ik denk dat Microsoft de voors en tegens wel afgewogen heeft. Het kan dus zijn dat ze juist *willen* dat terughoudende mensen terughoudend zijn. Of ze hebben iets in petto om ze juist over te halen.
Of ze hebben iets in petto om ze juist over te halen.
Ja eigenlijk ook weer die TPM2.0, en de beveiliging die het impliceert.

We lopen natuurlijk allemaal tegen de compatibiliteit met onze huidige hardware aan, dat is irritant, zeker met een relatief jong systeem. Maar die hardware certificering die TPM2.0 mogelijk maakt, maakt het net weer even wat moeilijker voor aanvallers van je hardware. Dat is ook wat waard. Tja, wat eigenlijk precies? En hoe is die extra beveiliging te kwantificeren? Zal dit argument bij gewone gebruikers gaan resoneren?

Blijkbaar is het voldoende geweest voor Microsoft om zijn volle gewicht in de strijd te gooien. Dit is natuurlijk op zich veelzeggend, en moet niet zomaar opzij geschoven worden. Een disclaimer is nog wel dat we op dit moment, afgezien van het wapengekletter, nog niet zo goed kunnen inschatten hoe stringent die eis uitpakt.
Maar die extra veiligheid is tevens een drastische beperking op het repareren van je hardware, wat voor heel veel mensen data verlies betekent. Ook hardware upgraden is met TPM minder vanzelfsprekend.

En dat allemaal voor een boot probleem dat eigenlijk niet eens voor had mogen komen.
Daar heb je denk ik een punt, al had ik mijzelf hierover nog niet voldoende ingelezen. Ik vind er ook weinig over. Kan je aangeven waarom precies?

Wat ik mij kan voorstellen is dat als je TPM2.0 de hardware combinatie die het heeft aangetroffen onthoudt en bij uitwisselen gaat mekkeren.

Of als je TPM 2.0 combineert met disk encryptie dan lijkt die PC identiteit verknoopt te raken in de encryptie van het bestandssysteem. Het systeem en de opslag van elkaar ontkoppelen gaat dan niet zomaar.

Microsoft lijkt niet zo erg van zelfbouw te houden, zelfbouw lijkt niet zo in haar use cases te vallen. Dit zou W10 lang populair kunnen houden en van Windows 11 een "tussen OS" maken met te weinig draagvlak. Dit zou nog niet zo erg zijn als ze dan in W12 nog wat meer investeerd in die veiligheid. Ook snap ik Microsoft wel, ze heeft met veel aanvallen te maken en ze moet veel inspanning leveren om W10 veilig te houden. Maar dit lijkt wat een noodgreep, vooral omdat in eerdere documentatie de TPM 1.2 als voldoen werd gecommuniceerd bij upgrades van bestaande hardware.
De TPM 2.0 is een systeemeis voor Windows 11 certificering, afaik. Geen eis voor installatie.
Op zich is de installatie wel uit te voeren met het aanpassen van wat registry settings, BleepingComputer is zo de eerste bron die ik hierover tegenkom, en zo zat het ook in mijn hoofd. Ik begrijp hieruit dat het out of the box niet vanzelf installeert.

Ik moet zeggen dat het daar bij mij stopte. Ik neem aan dat je het over hardware certificering hebt? TheVerge schrijft wat over de hardware certificering van de hardware van OEM's. Al grijpt ze daar (eind Juni) terug op de situatie bij de introductie van W10 die de site voor het gemak extrapoleert naar het nu. Dat OEM's in het verleden braaf die certificering bemachtigden belette ons er niet van gewoon onze systemen te bouwen. Dit kwam omdat die eis voor die TPM 1.2 bij Windows 10 nog niet een verplichting inhield. Dat is het nu wel, vanuit Microsoft gezien tenminste.

Nu laten velen zich hier niet tegenhouden door wat registry settings, maar voor de gewone man/vrouw is dit denk ik een brug te ver.

[Reactie gewijzigd door teacup op 4 augustus 2021 20:42]

Hoe dan ook, Windows 11 is nog niet gereleased, dus er kan nog vanalles gebeuren. Wat nu een registry-setting is, is morgen wellicht een vinkje.
:) Dat zeker.

En zelfs na de livegang kunnen regels nog gaan schuiven als de werkelijkheid zich niet volgens het verwachtingpatroon van Microsoft ontvouwt.
Dat heb ik ook nooit beweerd... Heb het op een Elite Book geinstalleerd die ik eventueel kan missen. En daar werkt het heel behoorlijk op. Touch werkt goed, 4G werkt goed, WiFi zou iets beter kunnen. En heel af en toe een Freeze, soms uit te komen met CAD, en soms moet ie gewoon uit.
En een enkele thuisgebruiker die wel problemen ervaart zegt weinig over een globale uitrol op miljoenen computers.
Dan zet Microsoft er wel vaart achter zeg :o Persoonlijk lijkt mij het nog te vroeg aangezien er nog genoeg bugs in zitten.
Wel jammer dat ze het dan in oktober doen en niet november (=11e maand).
Intel zal ook wel het een en ander aan druk zetten zodat de release van Windows 11 gelijktijdig valt aan die van Alder Lake, zodat er gelijk een OS is met een scheduler die fatsoenlijk om kan gaan met big.LITTLE.
Wel jammer dat ze het dan in oktober doen en niet november (=11e maand).
Dat zou wel lastig gaan worden als Windows 13 uitkomt.

Maar ik heb veel liever dat software gewoon uitkomt wanneer het klaar is. Niet haasten om het op een leuke datum af te krijgen, en ook niet nutteloos gaan zitten wachten op die datum.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 3 augustus 2021 20:25]

mja 11/11 om 11u11 lijkt me hapklare koek voor marketing :D
Je bent 10 jaar te laat daarmee... Skyrim. 11-11-11
het kan nog steeds 11-12-21 om 11:11:11
Niet echt, dan wordt het einde van de eerste wereldoorlog in de rest van de wereld herdacht.
Windows 11... 11e maand: lijkt me eigenlijk best logisch.
Misschien zoals Guy Fawkes het ooit zei: remember, remember, the 5th of november? :+
Met een amerikaanse datum notatie zou de datum 10/11 wel een aardige zijn.
Daarmee zou de introductie in de metrische/iso rest van de wereld op 10-11 zijn: 10 november.
In beide gevallen staat daar iets van 10 naar 11 :-)

Nog een handvat: Het is de maandag voor 'patch-tuesday' in oktober. Daarmee kan de introductie/presentatie meteen gevolgd worden door de update voor alle systemen die het aan zouden moeten kunnen.

In andere berichten had ik al gezien dat ze mogelijk op 11-11 de release zouden kunnen doen. Maar dat is de 'wapen stilstand dag' van de Eerste wereldoorlog.

[Reactie gewijzigd door beerse op 3 augustus 2021 19:13]

Ik denk niet dat Windows 11 een volautomatische update gaat worden. In elk geval in eerste instantie verwacht ik dat het een bewuste/vrijblijvende upgrade is, net zoals destijds van 7 naar 10.
Van 7 naar 10 was 3 stappen. Daar zat 8 en 8.1 tussen.
Daarbij: Ik herinner mij wel dat ik daar (vanaf 8.0 of 8.1) op 1 of andere manier een aanbod heb gekregen om een update/upgrade te doen. In ieder geval naar 10.

En daarbij, de updates/upgrades die windows 10 de afgelopen jaren zo ongeveer om het jaar kreeg waren ook automatisch waar je bij voorgaande versies toch handmatig iets met service packs en dergelijke moet doen.

Tel daar bij dat wat windows 11 nu in het vooruitzicht stelt niet veel meer/anders is dan wat we de afgelopen jaren hebben gekregen. Het meeste zit in de gebruikers-kant van het operating systeem. Echt spannende zaken verwacht ik niet diep in windows, rond drivers, services en de manier waarop zaken gaan.
Het is een grote update die de complete Windows installatie vervangt.
Het zal uiteraard langzaam en gespreid uitgerold gaan worden.
Binnen de windows 10 trein aan versies zijn er updates/upgrade geweest die groter waren dan een paar cumulative updates. Als je het updaten vanaf het begin hebt gevolgd en in detail hebt bekeken, heb je volgens mij 3 keer gezien dat er een 'windows.old' directory is ontstaan, die na een paar maanden ook weer netjes werd opgeruimd.
Die upgrades zijn naar mijn idee ongeveer net zo groot en uitgebreid geweest als servicepacks van wxp of van W8 naar W8.1. En terug kijkend was de upgrade van W8.1 naar W10 ook vergelijkbaar al had dat wat meer voeten in de aarde: De standaard ging daar van 32 naar 64 bits, uefi en gpt zijn er bij gekomen en het driver model is stevig aangepakt.
Veel mensen hebben 8 overgeslagen, en 8.1 was een service pack op 8. Voor mij heeft 8 gewoon niet bestaan, net als Vista en Me.
In elk geval in eerste instantie verwacht ik dat het een bewuste/vrijblijvende upgrade is, net zoals destijds van 7 naar 10.
Microsoft heeft Windows 10 wel aardig zitten te pushen. Ja je kon het weigeren maar genoeg verhalen gelezen dat men verrast was dat ze ineens de volgende dag Windows 10 hadden. Dus helemaal een bewuste keuze was het ook niet helemaal voor genoeg gebruikers. Vooral in de tijd dat Microsoft de berichtgeving had veranderd. In plaats van "wil je Windows 10 niet hoef je niets te doen" werd het "als je niets doet dan krijg je Windows 10". Dit noem ik dus echt geen bewuste keuze dat Microsoft dit ineens zo deed. Je kan natuurlijk zeggen het is dan de fout van de gebruiker en je had dus bewust kunnen kiezen voor niet installeren. Maar ik neem het de gebruiker niet kwalijk als je al zo vaak dezelfde bericht heb gelezen dat je verwacht de volgende keer alles hetzelfde is en reageert. Maar zelfs als je de gebruiker hierop wel de eigen schuld wil geven was het nog steeds geen bewuste keuze.

Daarom ben ik wel benieuwd hoe Windows 11 dit gaat doen. Ik verwacht niet dat het nu zo erg zal zijn door de TPM 2. Al zou het me ook niet verbazen dat Microsoft dit checkt op de computer en voor de computers die wel Windows 11 aankunnen toch licht pushen weer. Als het inderdaad wel gebeurd verwacht ik niet dat het zo erg zal lijken als bij Windows 10 omdat genoeg computers Windows 11 nog niet kunnen draaien.
Ik draai het nu een tijdje op mijn test laptop. Ziet er goed uit, maar sommige zaken werken nog niet helemaal goed (VPN deployen via Powershell werkt niet altijd goed, bepaalde Endpoint configuraties worden niet goed doorgevoerd, etc). Maar ik ben ervan overtuigd dat dat wel goed komt.

Autopilot uitrol lijkt echter wel sneller te gaan met Windows 11 dan bij Windows 10.

Toch denk ik dat wij de uitrol van Windows 11 op ons netwerk gaan tegenhouden tot we 100% zeker zijn dat alles goed werkt. Die optie (uitrol tegenhouden) zal vermoedelijk tegen die tijd ook wel beschikbaar komen in Endpoint.

Dan misschien maar gelijk combineren met Office 2021..
Zou wel relaxed zijn als er ook een LTSC versie van beschikbaar is dan.

Edit: Oh die komt ook, maar op een later moment.

[Reactie gewijzigd door danoam op 3 augustus 2021 21:00]

Bij Windows 10 werd af en toe praktisch tegelijk een windows server versie uitgebracht: 2016, 2019 en straks 2022. De Windows 10 versie die ongeveer tegelijk is uitgekomen is de long term support versie. Grote kans dat die routine gewoon wordt doorgezet: Dus de W11 die gelijk met windows server 2022 uit komt zal een lts versie kunnen zijn.

Of er gelijk met windows server 2022 ook een windows 10 en/of een windows 11 versie uit komt zal te tijd leren. Eind volgend jaar weten we het allemaal.
Filmpje bekeken en ziet er best gebruikersvriendelijk uit. Bijna net zo handig als mijn Linux versies. Kijken ze toch goed af. Maar ja, privacy issues blijven bestaan dus voor mijn mainpc zal ik het niet gaan inzetten. Helaas nog wel nodig voor mijn games.
Ondersteunde processor lijst is een stupide lijst. Ik heb een gen7 Intel core i7 die niet wordt ondersteund maar een i3 gen 8 wordt wel ondersteund. Of atom procs waarvan ik zeker weet dan de i7 die ik heb sneller is.
Maar helaas, het enige waar ik niet aan voldoe is deze eis. Een top of the line 4 jaar oude laptop met PCI-Express 3.0 NVME SSD en 32GB RAM kan niet upgraden naar Windows 11.
Hoeveel smeergeld zal MS van Intel krijgen om alle procs ouder dan 4 jaar niet meer te ondersteunen?

Edit:

https://www.cpubenchmark....Intel-i3-8300T/2906vs3285

[Reactie gewijzigd door aileron op 3 augustus 2021 22:53]

Smeergeld? Zoek toch niet overal een complot achter.

Mijn recente processor staat ook niet op de ijst. Ik draai Windows 11 zonder problemen.
Microsoft laat Windows 11 gewoon op bepaalde systemen installeren en kan dan zo mooi monitoren welke CPU's er problemen geven.
"Zoek niet overal een complot achter" Bij Win10 was men zo vriendelijk om zelfs pentium D systemen te ondersteunen, nu is men al weigerachtig om een 4de gen intel CPU te ondersteunen. En allerlei rare vereisten. Dat ze het eens mogen uitleggen.
Heb je een bron voor deze uitspraak? Microsoft heeft namelijk recent in een AMA bevestigd dat de systeemeisen wel degelijk harde eisen zijn.
Volgens mij is de ondersteunde processor lijst meer een lijst met processors die een ingebouwde firmware TPM hebben.
Als jouw top of the line laptop een TPM module heeft zal er waarschijnlijk wel Windows 11 op kunnen.
Helaas, het is een harde lijst en ze gaan actief systemen weigeren die niet aan de voorwaarde voldoen.
Dan moeten ze toch nog wel wat aan optimalisatie doen, programma's starten voelt aan als op ik terug een hdd heb in de plaats van een SSD.

Lightroom is onbruikbaar onder windows 11 op dit moment.
Vreemd want bij mij start alles sneller dan ooit.
Hier heb ik de indruk dat alles extra tijd nodig heeft om te starten, kleinere dingen als een browser niet zo, grotere dingen als visual studio, photoshop, lightroom... zijn overduidelijk veel trager.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee