Johan Cruijff Arena neemt back-upstroomvoorziening van 148 autoaccu's in gebruik

De Johan Cruijff Arena heeft vrijdag een opslagsysteem voor elektriciteit in gebruik genomen dat bestaat uit 148 tweedehands accu's van Nissan Leaf-auto's. De accu's helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren.

Het systeem van 148 accu's heeft een totaal vermogen van 3 megawatt en betrekt stroom van de 4200 zonnepanelen op het dak van het stadion. Die zonnepanelen leveren genoeg stroom voor 10 procent van het verbruik van de Arena, vertelt directeur Henk van Raan aan de NOS. Op de momenten dat er pieken in de vraag naar elektriciteit ontstaan, bijvoorbeeld bij concerten, kan de accu het energienet ontlasten.

De bestaande back-upstroomvoorziening van Amsterdam Energy Arena, het energiebedrijf van het stadion, bestaat uit twee dieselgenerators, maar die waren ontoereikend om pieken in de vraag op te vangen. Organisatoren van concerten namen daarom hun eigen dieselgenerators mee. Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat de twee dieselgenerators verwijderd kunnen worden en organisatoren hun eigen exemplaren niet meer mee hoeven te nemen.

Ook de nabij gelegen podia Ziggo Dome en AFAS Live kunnen inhaken op het opslagsysteem voor energie. Daarnaast kunnen bezoekers binnenkort hun elektrische auto koppelen aan het systeem. De elektriciteit van die accu's helpt dan ook pieken op te vangen, tegen een nog te bepalen vergoeding.

Amsterdam Energy Arena

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-06-2018 • 14:02

165

Submitter: Skit3000

Reacties (165)

165
153
87
8
0
35
Wijzig sortering
Om dit verhaal op waarde te schatten moet je weten dat veel professionele gebruikers vooral betalen voor hun piekvermogen. Ik weet niet of het bij de Arena ook zo werkt maar ik denk het wel. Als je wil besparen op je kosten heeft het dus weinig zin om je op de kleintjes te richten. Je moet de grootste pieken aanpakken.
Dat is precies waar zo'n accupack geweldig goed in is. Die accu's hoeven dus maar af en toe in actie te komen om gedurende korte tijd een piek op te vangen.

Het piekvermogen bepaalt wat voor een aansluiting zo'n klant nodig heeft. Als er voor jou bv extra kabels getrokken moeten worden dan zal daar voor betaald moeten worden, ook al gebruik je die kabels maar 1 seconde per maand. Als je die ene seconde met accu's kan opvangen dan heb je geen extra kabels nodig en spaar je een hoop geld uit.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 10:56]

Gewoon nieuwsgierig is een piek een lichtflits of een 3 uur optreden?
Meer het inschakelen van grote installaties denk ik. Pompen voor koelingen en water. En voedingen voor alle apparatuur. Motoren en condensatoren in voedingen trekken vaak kort een flinke piek. Dus maar hele korte pieken.
Maar voor die pieken zal slechts 3 megawatt ook niet voldoende zijn gok ik? Een flink evenement (audio, licht, koeling) trekt maar zo 2 megawatt.
Een waterpomp trekt bij het opstarten al snel 4x zijn normale stroom. Aan boord schiet de ampére meter bij het starten van een kleine pomp naar de 6-7 ampére om vervolgens heel snel te zakken naar 2.
Treinen en grote installaties werken daarom met een ster-driehoekschakeling om dat effect te beperken.
Thanks interesant om te weten, wist niet dat dat zo werkte. Heb je misschien ook enig idee wat de kosten zijn voor zulke piekbelasting in bijvoorbeeld zo'n situatie als deze? Ik als consument dacht altijd dat je gewoon betaalde naar wat je gedurende periode had verbruikt, maar blijkbaar is stroom voor groot verbruikers dus soms duurder?
Stroom die je betaald, is wat je gebruikt inderdaad waarbij het door belastingstaffels zelfs voordeliger wordt naarmate je meer gebruikt. Maar naast de leverkosten heb je ook netwerkkosten op de factuur staan. Jij hebt dat als consument ook maar bij kleine aansluitingen is het enkel een vast bedrag. Bij grootverbruikaamsluitingen is die afhankelijk van de grote van je aansluiting en de hoogste piek die je de afgelopen 12 maanden getrokken hebt. Daarom bestaat er zoiets als peak-shaven waar flexibele bronnen als batterijen voor gebruikt kunnen worden.

Zie bijvoorbeeld voor tarieven van liander: https://www.liander.nl/gr...actuur/tarieven?ref=16005
Verbaast me dat er nu al zoveel accu’s beschikbaar zijn. Gaan ze voor autogebruik maar zo kort mee?
Rij zelf een Leaf uit 2011 (nog altijd de eerste accu) met 115.000 km op de teller, die acceleratie is nog prima en ik rij er in de zomer ook nog gewoon 150km mee zonder tussentijds te laden. Qua ervaring heb ik dus nog geen slijtage ervaren.
Ga er eigenlijk vanuit dat deze auto's veel kilometers per jaar hebben gereden en veel gebruik hebben gemaakt van snelladers of een flink ongeluk hebben gehad.
Laatst nog gepraat met een taxichauffeur van de taxidienst van mijn werk. Ze hadden eerst 5 tesla's, maar nu gereduceerd naar 1, omdat de accu's na 300.000km al 4x gewisseld waren. De eerste keer werd vergoed door Tesla, daarna niet meer.
Waarschijnlijk broodje aap verhaal. Tesla heeft geen noemenswaarsige batterijproblemen. Bij de eerste series was er even batterij probleem aan de connector en aan een kleine hulpbatterij (dus niet de hoofdbatterij) in de voorkant van de wagen. Tesla geeft een onbeperkte km garantie indien de batterij een fout zou bevatten.

Op 150.000km zal je geen degeneratie kunnen ontdekken of je zou de batterij moeten uitlezen en testen. Het is net Nissan die in nauwe schoentjes zit als het op degeneratie aankomt.

Tesla’s batterijen verliezen 1% capaciteit per 50.000 km. Er zijn vele reciews te vinden van batterijen die 500.000km meegaan met min 80% capaciteit. Ze doen het heus niet slecht terwijl een Nissan Leafs zijn met een 24kwh batterij die onder de 80.000 zakken na 150.000km.

Zelfs na jaren gebruik kan een degelijke autobatterij nog steeds dienst doen in een batterij pack. Op zich een mooi 2de leven.
Tesla biedt garantie op de batterij tot 8 jaar, en dit voor onbeperkt aantal km...
Ik vermoed dat als je de wagen zakelijk gebruikt dat de voorwaarden van Tesla subtiel zullen wijzigen.
Subtiel? Bij B2B geldt soms alleen de wettelijke garantie van 6 maanden en hooguit een jaar |:(
Anoniem: 998261 @Fidesnl29 juni 2018 23:13
Ik weet niet of je dit anekdotisch bewijs als leidend moet zien. Vooralsnog stappen steeds meer taxibedrijven over op Tesla. Die zullen toch niet allemaal gek zijn?
Ze hebben / hadden elektrische auto's omdat klanten hier naar vragen en in sommige contracten het zelfs verplicht wordt gesteld dat de ritten "groen" worden uitgevoerd... de klant is koning.
1 keer een E-taxi genomen. De chauffeur reed lieven in een leaf dan een Tesla. makkelijker instap achterin was een van de voordelen van de Leaf.
Een taxi moet ook zoveel mogelijk rijden, dus staat de auto vaak aan de snellader en dat heeft nou eenmaal een veel zwaardere belasting op de accu capaciteit dan hem elke nacht langzaam opladen.
Daarbij is een acce vervangen bij een taxi eerder rendabel, omdat bij slijtage je vaker moet laden en een chaffeur meer stilstaat zonder omzet te draaien.
Lijkt er op dat een Tesla dan minder geschikt is voor taxiritten? Ben een Roadstar rijder tegen gekomen van het eerste uur. Batterijen nog op 85% en al 320.000 kilometer achter de rug.
Wat doe je in de winter ? Mijn 2017 ioniq haalt in de winter maar 150 ipv 225. Welke ik in de zomer haal.
In de winter is het meestal 80-100km op een accu, afgelopen winter met -7 lukte slechts 70km.
Het nadeel daarbij is dat in de winter het snelladen ook wat trager gaat.
Weet je waarom dat is ?
Warme accu's gaan altijd langer mee dan koude.
Warme accu's hebben een hogere opslag capaciteit dan koude. En daarmee ook meer capaciteit om te leveren.
teveel warmte werkt ook averechts, daarom heeft Teala voor hun accus’s een actieve waterkoeling systeem.
De gegeven antwoorden m.b.t. koude accu's kloppen op zich. Koude accu's presteren minder. Dat is echter niet direct de reden dat de accu minder lang meegaat. De accu's worden verwarmd, dat kost wat energie.

Maar een ander "probleem" is dat je de auto zélf ook moet verwarmen in de winter. Bij een auto met ICE (verbrandingsmotor) gebruik je de restwarmte van de motor. Daarmee verhoog je de efficiëntie van de motor een beetje; de anderszijds verspilde warmte wordt nu deels gebruikt.
Bij een electrische auto gaat dit ten koste van de accuduur. Electrisch verwarmen kost behoorlijk wat vermogen.
Anoniem: 120539 @Whuzz30 juni 2018 22:45
Om de reden van het verwarmen van het interieur hoorde ik het advies om stoelverwarming te bestellen en te gebruiken in de winter. Het klinkt wat tegenstrijd: nog een gebruiker.
In de praktijk heb je echter minder behoefte aan interieurwarmte als je stoel al extra warm is.
Daarnaast scheelt voorverwarmen terwijl de auto nog aan de paal zit ook behoorlijk voor je range.

Iets interessants in het artikel is het terugleveren aan het net vanuit je auto. Nog even los van wat praktische zaken als niet meer thuis kunnen komen. A je concert: is dit nu al voor de bestaande auto’s technisch mogelijk?
Op zich is energie de andere kant opsturen niet heel moeilijk maar er zal toch het één en ander voor geregeld moeten worden...
Ja, dit is technisch mogelijk, in praktijk ook. AC wordt dit bijvoorbeeld in de wijk Lombok gedaan, DC wordt veel makkelijker, dan gaat de energie rechtstreeks op laadspanning met een DC/DC omvormer heen of weer. Hier vind je een overzicht.
In tegenstelling tot bijna elke andere fabrikant van elektrische auto's heeft Nissan geen actieve koeling voor zijn accu's ingebouwd. Hierdoor opereren de batterijen een stuk vaker op niet-ideale temperaturen (te warm of te koud) en slijten ze een stuk harder.

Bij andere fabrikanten is dat heel anders
Het verbaast mij meer dat als ze voor een auto niet meer geschikt zijn, ze nog wel geschikt zijn voor deze backup-voorziening.
Het artikel op NOS legt dat deel uit:
Accu's van elektrische auto's verliezen na verloop van tijd hun piekvermogen. Dat piekvermogen zorgt ervoor dat een auto binnen een aantal seconden van 0 naar 100 kilometer per uur of meer accelereert. Maar als dat piekvermogen verdwijnt, is de batterij nog prima in staat om op een stabiel niveau elektriciteit op te slaan en weer terug te geven.
Ja, viel me ook al op dat het artikel van de NOS inhoudelijk meer heeft dan deze.
Daarom deed mijn Moto X had nog een halve dag maar kon je geen foto's maken.
Datzelfde heb ik bij mijn RC hobby ook .. de LIPO 's die gebruikt worden kunnen maar x aantal keer een hoge stroom leveren tot ze in een verval geraken. Ik kan ze dan misschien niet meer gebruiken in mijn Helicopters en Vliegtuigen, maar voor toepassingen waar geen hoog ampère gevraagd wordt zijn ze nog goed bruikbaar. Ik vermoed dat dit een beetje hetzelfde principe is. Een auto zal om van 0 naar bv. 80km/u te komen behoorlijk wat stroom vreten .. Bij de LIPO's wordt dat aangeduid met een C waarde, dus een 5000mAH 3S (11,1V) batterij kan voor een uur lang 5 ampère leveren; meestal hebben wij een ontladings waarde van bv. 30 C, wat betekend dat je op korte termijn 30x 5A = 150A kan vragen, natuurlijk geen uur lang maar enkele minuten. Dat is ook een van de redenen waarom een electrovlieger maar max 6 tot 10 minuten zal vliegen ... dus even terug on topic .. oudere batterijen kunnen zeker nog dienen, gewoon de juiste toepassing kiezen...
In een auto heb je veel energie per kilo nodig. Is er nog maar 50% van de capaciteit over kom je niet meer zo ver. Heb je de accu ergens op een vaste plek staan is het gewicht opeens veel minder relevant.
In het artikel wat op NOS staat, staat hier wat meer uitleg over:

"Accu's van elektrische auto's verliezen na verloop van tijd hun piekvermogen. Dat piekvermogen zorgt ervoor dat een auto binnen een aantal seconden van 0 naar 100 kilometer per uur of meer accelereert. Maar als dat piekvermogen verdwijnt, is de batterij nog prima in staat om op een stabiel niveau elektriciteit op te slaan en weer terug te geven."


Was al genoemd...

[Reactie gewijzigd door Mitchr81 op 23 juli 2024 10:56]

Anoniem: 58485 @jurri@n30 juni 2018 05:08
Je kunt ze nog heel lang blijven gebruiken, er zit nog een hoop vermogen in. Beetje zonde om dat na gebruik in een auto weg te gooien.
Nissan maak leaf all 7 jaar ;) dus denk dat er genoeg 2e hands accu's zijn.
7 jaar is een korte levensduur voor een auto lijkt mij?
ACM Software Architect @borbit29 juni 2018 14:24
Of dat een korte gemiddelde levensduur is is uiteraard een goede vraag, maar in dit geval niet de juiste. Is het ook een korte levensduur voor een accu?

Allerlei berichtgeving in de afgelopen jaren doet mij vermoeden dat 7 jaar behoorlijk lang is voor een accu; ergo, wellicht rijdt die 7 jaar oude auto nog, maar doet ie dat ook nog met de originele accu?

En wellicht komen de accu's wel uit auto's die sowieso al (dicht bij) total loss waren om andere redenen, het is tenslotte per definitie om voor elke auto om minimaal de gemiddelde levensduur te halen. Dan zou het gemiddelde voor alle auto's exact gelijk zijn of hoger moeten liggen ;)

[Reactie gewijzigd door ACM op 23 juli 2024 10:56]

Of dat een korte gemiddelde levensduur is is uiteraard een goede vraag, maar in dit geval niet de juiste. Is het ook een korte levensduur voor een accu?

Allerlei berichtgeving in de afgelopen jaren doet mij vermoeden dat 7 jaar behoorlijk lang is voor een accu; ergo, wellicht rijdt die 7 jaar oude auto nog, maar doet ie dat ook nog met de originele accu?
Het heeft allemaal te maken met:
1) De gebruikte bestanddelen (chemicaliën), die onderling sterk verschillen
2) Het BMS (Battery Management System)
3) Passieve en actieve koeling (Active Thermal Management System)

Een Nissan Leaf gebruikt sinds het prille begin LMO-type accu's. Tesla en enkele andere EV-makers gebruiken NCA en NCM die minder degradatie vertonen. Daarnaast heeft het ook te maken met passieve en actieve koeling, want hitte zorgt voor snellere veroudering bij accu's. Zowel tijdens het ontladen als laden kunnen ze warm worden. Vooral ook tijdens het snelladen (=>50kW). De huidige Leafs hebben geen actief koelsysteem.

In principe kunnen NCA- en NCM-accu's (met een actief koelsysteem) een behoorlijke tijd meegaan. Dat bewijzen de vele Tesla's (sinds 2012/2013) ook wel. Voorbeeld: https://electrek.co/2018/...battery-degradation-data/ (10% degradatie na 300.000km, dus dan nog 90% capaciteit over)
Ik kan me herinneren uit de tijd dat de Leaf uit was en ik werkzaam was bij een Nissan dealer dat er tijdens de presentatie vanuit Nissan werd verteld dat er 84 maanden (7jaar) verbruik werd verwacht van de batterij. En dat deze na deze periode vervangen moest worden.

De prijzen waren toen €3500+- excl. inbouw en inruil van huidige batterij om deze te vervangen.
Toen de tijd waren er nog veel speculaties over de inruil batterijen. Goed om te horen dat ze toch een 2de leven krijgen!
Kun je zo'n beetje iedere maand de tank van een klein autootje voor volgooien? 7 jaar lang. Tikt toch wel aan hoor.
1x per maand tanken à €50 kost je in 7 jaar €4200.
Maar een elektrische wagen koop je niet voor 6000km/jaar.

Overigens zijn er meerdere Priussen die al meer dan 5ton gereden hebben, zonder problemen met de accu.
meerdere Priussen die al meer dan 5ton gereden hebben, zonder problemen met de accu.
Dat zal vast en zeker de oudere NiMH versie zijn, en geen Li-Ion zoals in de Leaf en de Li-Ion Prius (>2016) variant. Na een paar honderd cycles is die Li-Ion wel afgeschreven qua piekvermogen, zo'n robuste NiMH accu zoals in de oudere Priussen is dan net ingereden. :9

Qua capaciteit schieten die echter wel tekort (met 1.3kWh) voor dit soort doeleinden.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 23 juli 2024 10:56]

De oude generaties een NiMH van Panasonic volgens wikipedia, de laatste generatie (plug-in) een Li-ion.
Een Prius rijdt sowieso op benzine, de plug-in variant (nog steeds een hybride) bestaat pas sinds 2012 :z
Elektrisch rijden doe je er sowieso weinig op, ook de plug-in variant heeft maar een 4,4 kWh accu.
Dat is maar 4,4 keer zoveel als op mijn bakfiets, ook een hybride. Actieradius 150km, als ik een goed ontbijt op heb ;-)
Dan heeft die Prius een betere accu dan de honda civic die bij RWS even populair was. Bij alle auto's hier op het terrein ging er na 2 jaar een nieuwe dure accu in.
Kan het me wel goed voorstellen als de eerste generatie accu's in auto's minder lang meegaan. Blijft toch nog een techniek die sterk in ontwikkeling is en misschien zijn ze erachter gekomen dat de capaciteit misschien wel lang op peil blijft, maar het piekvermogen niet. Dat zullen ze bij de nieuwste generatie accu's wel verbeterd hebben hoop ik.
Als je zo'n ding tegen een boom parkeert schrijf je 'm natuurlijk wel versneld af.
De Accu , zul je bedoelen, de Leaf kan misschien nog wel 20 jaar mee.
Dat valt wel mee, de Leaf is volledig afhankelijk van zijn accu's. Actieradius is beperkt dus waarschijnlijk puur voor woon/werk verkeer. Iedere dag aan de lader en je gaat al na een aantal jaar richting 2000 cyclus. Een LiFePO4 geeft aan ongeveer 2000 cyclus max aan te kunnen. Dus daarvoor verliezen ze natuurlijk al wat kracht. Gebruiker begint te klagen in de garage, waar de accu-set vervangen wordt.
Nissan gebruikt zover ik weet geen LiFePO4, dat doet bijvoorbeeld BYD (die ze dan 'iron-phosphate' noemt om de associatie met lithium niet te maken).
7 jaar is een korte levensduur voor een auto lijkt mij?
Maar dan ga je er van uit dat de auto afgeschreven is als de Accu vervangen moet worden. Dat is niet het geval. Het accu pakket is bij het meerendeel van de EV's gewoon te vervangen.
7 jaar is een korte levensduur voor een auto lijkt mij?
Genoeg leasebakken die na een paar jaar worden afgedankt.
Er is nog veel onduidelijkheid over die accu's zich op lange termijn houden waardoor veel mensen huiverig zijn voor een tweede hands elektrische auto.

Ik denk dat er dus best veel accu's beschikbaar zijn uit elektrische auto's die eigenlijk nog wel goed zijn, maar gewoon niet verkoopbaar.
historische gebruikersgegevens zijn hopelijk uitleesbaar bij een accu van een paar duizend euro en te combineren met een huidige accu test om zo de kwaliteit van de accu te bepalen ?
Ik heb een gewone Fiat Punto uit 2011. Daar is de accu ook van vervangen bij de laatste beurt in mei... :)
Genoeg zeg je dan, maar dat impliceert dat van die auto's dus het pakket al vervangen is? Als Arena ze nu heeft, zitten ze niet meer in een rijdende auto.
"nu al"? De Nissan Leaf rijdt al 8 jaar rond, en de oude Nissan Leafs hebben gewoon accu's die inferieur zijn aan de nieuwe. Nissan vervangt je oude accu voor een nieuwer model accu die vanuit de fabriek al groter opslagcapaciteit heeft tegen een forse korting. Deze oude auto accus hebben de kop van hun capaciteit/morgen al verloren (soms wel 20%) en hadden bij verkoop al significant minder capaciteit dan de huidige modellen, maar zijn nog prima bruikbaar voor statische accus waar kwh/kg veel minder relevant is.

Zelfde voor accu's van hybride autos zoals de prius.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 10:56]

Eerste Nissan Leaf werd geïntroduceerd in december 2010 en kwam in 2011 op de markt in NL. Als je daarbij optelt dat er in Europa 75.000 auto's verkocht zijn en wereldwijd 260.000 vind ik die 148 accu's wel meevallen. Kan me wel allerlei redenen bedenken waarom ze nu al 2de hands zijn. Maar aan de andere kant hoeft niet te zijn dat de accu zelf niet meer goed is maar dat er misschien iets met de auto is.

Referenties:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Nissan_Leaf
Die back-up voorziening lijkt me praktisch. Maar dat je je auto aan kan sluiten, lijkt me niet heel praktisch.
Moet je na een concert nog even twee uur blijven wachten voordat je gewoon stroom hebt om weer naar huis te kunnen... 8)7
Dacht ik eerst ook, tot ik dit las in het artikel op de NOS site:
"Bezoekers van de Johan Cruijff Arena met een elektrische auto kunnen binnenkort zelf meedoen aan het project. Tegen een nog te bepalen wederdienst kunnen ze overtollige stroom uit hun auto tijdens een wedstrijd of concert afstaan aan de batterij van de Arena. De computer van de batterij berekent dan heel precies de hoeveelheid stroom die de eigenaar nodig heeft om weer thuis te komen. Eenmaal thuis kan de batterij dan weer opnieuw geladen worden door bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van het huis."
Dat valt dus als het goed is wel mee...
Dacht ik eerst ook, tot ik dit las in het artikel op de NOS site:
"Bezoekers van de Johan Cruijff Arena met een elektrische auto kunnen binnenkort zelf meedoen aan het project. Tegen een nog te bepalen wederdienst kunnen ze overtollige stroom uit hun auto tijdens een wedstrijd of concert afstaan aan de batterij van de Arena. De computer van de batterij berekent dan heel precies de hoeveelheid stroom die de eigenaar nodig heeft om weer thuis te komen. Eenmaal thuis kan de batterij dan weer opnieuw geladen worden door bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van het huis."
Dat valt dus als het goed is wel mee...
Dit vind ik helemaal geweldig. Dit is wat mij betreft een veel belangrijkere stap dan de vaste accu's.
Het leuke van dit model is dat het geweldig schaalt. Hoe meer mensen er aanwezig zijn, hoe meer elektriciteit je nodig hebt. Als de mensen hun eigen accu's meenemen heb je automatisch meer beschikbaar.
Dat 'heel precies uitrekent' lijkt mij onzin; je zult gewoon eenvoudig zelf aan moeten kunnen geven tot hoever de batterij maximaal leeggetrokken mag worden. Maar verder een slim idee denk ik ook. En niet iedereen hoeft na afloop van het concert zijn batterij helemaal vol te hebben om thuis te kunnen komen. Moderne batterijen kunnen vaak honderden Km bereik leveren dus dan is er genoeg ruimte om hier aan mee te doen.

En belangrijkste detail. Het is waarschijnlijk niet zo dat de Arena niet zelf genoeg vermogen kan leveren voor het concert. Het is meer zo dat bepaalde momenten tijdens het concert, bijvoorbeeld als men helemaal los gaat met lampen en effecten tijdens een epische solo, het vermogen kort de maxima overschrijft. Vroeger kwamen dan de diesel generators in actie, nu tapt men de batterij. Maar zodra er weer ruimte is (omdat de lampen weer uit zijn) zal de energie weer de andere kant op gaan stromen, de batterij in. En dus kun je wellicht én meeleveren aan de piek met je auto én met een volle batterij naar huis gaan.
Eens, de beste aanpak is om die auto's gewoon te laten opladen zolang Arena ruim genoeg stroom heeft. Als er een piek komt kunnen ze gebruik maken van de auto's en na de piek kunnen ze weer verder laden. De computer moet er alleen voor zorgen dat de accu nooit zo leeg raakt dat de eigenaar niet meer thuis komt.
De simpelste manier is om niet meer stroom uit die accu's te halen dan ze er eerst zelf in hebt gestopt.
Het zou best kunnen dat je netto met een vollere accu wegrijdt dan je bent aangekomen.
"Eenmaal thuis kan de batterij dan weer opnieuw geladen worden door bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van het huis."
Dat gaat 'm niet worden. De meeste concerten zijn 's avonds. Je hebt dus wel genoeg stroom om thuis te komen, maar je zult toch echt uit het net moeten laden wil je 's ochtends weer naar je werk kunnen rijden.
Toch helpt het wel bij het afvlakken zo'n lokale piek, zeker als het in de avondpiek valt (iedereen komt thuis). Daarbij scheelt het draaiuren van dieselgeneratoren, toch ook niet de meest schone dingen op aarde. Daarbij zouden ze in theorie (hoewel de capaciteit wat beperkt is) netstabilisatie aan de netbeheerder kunnen verkopen, ook generatoren in ziekenhuizen worden bv. ingezet voor tekorten :)

Of het veel zoden aan de dijk zet...maar in theorie scheelt het.

[Reactie gewijzigd door neographikal op 23 juli 2024 10:56]

<knip>
Niet goed gelezen 8)7

[Reactie gewijzigd door Pietervs op 23 juli 2024 10:56]

Denk dat het meer gaat om de toekomstige situatie waar bewoners zelf ook hun overschotten op hebben geslagen in de vorm van een thuisaccu. Dan kan je wel je opgewekte overschot inzetten. Lijkt me namelijk dat ze bij de arena dit soort plannen niet voor 1 jaar maken.
Heel precies om thuis te komen? Na een concert staat de hele Bijlmer vast. Zou niet te veel vertrouwen op die berekening.
Anoniem: 998261 @jpsch29 juni 2018 23:15
Dat betekent dus dat brandstof en parkeren nog steeds veel te goedkoop zijn als mensen vrijwillig een tijd vast gaan staan voordat ze naar huis kunnen....
Nee, dat betekent dat de OV dekking waardeloos is voor grote delen van het land.
Vorige week was ik met 16999 anderen in de Ziggo. Tegelijk waren er 60000 jongens en meisjes in de Arena, en 7000 in de Afas.
Zeg dat er 9000 op de fiets zijn gekomen. Wat denk je dat er gebeurt als de overigen met de trein naar huis zouden willen?

(Nog even los van dat ik met geen mogelijkheid diezelfde nacht nog bij ons in het dorp kan komen met het OV. Een taxi voor het flinke laatste stuk zou nog kunnen. O wacht, da’s weer een auto en dat is valsspelen.)

Wat wel een voordeel van een EV is dat deze stilstaand nauwelijks iets verbruikt, behalve dan voor verlichting en audio e.d.
Voor een EV is filerijden juist stukken zuiniger dan voor een brandstofauto. Het probleem dat je eerst in de file weg moet komen heeft nauwelijks invloed op het bereik.
Hey, krijg je de laatste 10 kilometer extra beweging doordat je moet duwen. Ook goed voor het milieu...
De computer van de batterij berekent dan heel precies de hoeveelheid stroom die de eigenaar nodig heeft om weer thuis te komen.
Kunstig dat zo'n batterij weet waar ik heen wil na de wedstrijd. :)
Totdat je ook nog even je passagier af moet zetten en 10km om moet rijden.

Kan de computer wel leuk berekend hebben dat je naar huis komt...
In het artikel wat op NOS staat, staar hierover wat meer uitleg en je accu wordt dus niet geheel wordt leeg getrokken:

"Tegen een nog te bepalen wederdienst kunnen ze overtollige stroom uit hun auto tijdens een wedstrijd of concert afstaan aan de batterij van de Arena. De computer van de batterij berekent dan heel precies de hoeveelheid stroom die de eigenaar nodig heeft om weer thuis te komen. Eenmaal thuis kan de batterij dan weer opnieuw geladen worden door bijvoorbeeld de zonnepanelen op het dak van het huis."

Maar hoe 'de computer' dan weet hoe ver je moet rijden om naar huis te komen staat er niet bij. Dat kan je dan waarschijnlijk zelf ingeven voordat je hem koppelt.

[Reactie gewijzigd door Mitchr81 op 23 juli 2024 10:56]

Ik vond het interessanter dat er geschreven werd dat je na het evenement (meestal overdag of 's avonds toch) nog net naar huis mocht rijden en dan ('s nachts blijkbaar...) thuis met zonne-energie je auto weer mocht opladen...
Leuk voor de aandacht, maar ik denk dat weinig mensen hun Tesla vol krijgen met zelf geproduceerde zonne-energie.
Wellicht. Maar ik denk wel dat mensen met een Tesla én zonnepanelen op het dak hun investering in beide kunnen maximaliseren. Want die 2 dingen vullen elkaar perfect aan. Op het werk de Tesla vol geladen en dan thuis terugleveren aan het huis zodat je veel minder stroom hoeft in te kopen. In het weekend gaat overdag de overproductie van de panelen de Tesla weer in enz.
Daar heb je apps voor tegenwoordig kan je prima instellen hoeveel kWh ze mogen gebruiken van je accupakket :+
Het enige wat ik nog een beetje mis in dit persbericht is de benoeming van Tesla die toch wel erg aanwezig zijn in die omgeving met hun taxi's, kantoor, store. Haha.

Los daarvan, het is een heel mooi voorbeeld van circulaire economie en met een mooi / functioneel doel zo te zien. Ik ben benieuwd wie de investering draagt of wat het business model is voor Ajax mits zij dat waren. Krijgen ze een vergoeding van AFAS Live voor deze service? Van het energienet?

Weet iemand dit?
In het artikel staat dat het Nissan Leaf accu's zijn, dus ik zou niet weten waarom Tesla genoemd zou moeten worden als ze er verder niks mee te maken hebben? :?
Tesla NL zit letterlijk om de hoek daar. Dus dat is wel opmerkelijk/grappig. Zo was die opmerking volgens mij ook bedoeld.
Het was inderdaad een beetje een knipoog waarin ik wilde laten zien dat niet alles in dit hoekje van de techniek vanuit Tesla en co komt, maar dat er ook andere clubs klaarblijkelijk aan de weg aan het timmeren zijn. De "Haha" leek mij redelijk duidelijk :)
Buiten dat heb ik wel eens gelezen dat Tesla innovatie gericht is en hun patenten "vrij te gebruiken" zijn zolang je dat netjes doet.
Ik ben benieuwd wie de investering draagt of wat het business model is voor Ajax mits zij dat waren. Krijgen ze een vergoeding van AFAS Live voor deze service? Van het energienet?

Weet iemand dit?
Ajax heeft er niks van doen, die zijn geen eigenaar van de Arena. Ik geloof dat ajax dit huurt.
Meer info over de structuur --> http://www.johancruijffarena.nl/organisatie/organisatie.htm

De investering het deze batterij hangt naar mijn weten (please correct me if I'm wrong) samen met het verduurzamen en uitbreiden van de Arena voor het EK in 2020. Dit omdat Amsterdam met de Arena een kanshebber is om een vd speelsteden te worden (Ik geloof dat het EK in 2020 in meerdere internationale speelsteden binnen Europa wordt gehouden).

De investering zou denk ik gedragen worden door een combi van de gemeente en de eigenaren van de structuur die de ArenA beheert.
De investering het deze batterij hangt naar mijn weten (please correct me if I'm wrong) samen met het verduurzamen en uitbreiden van de Arena voor het EK in 2020. Dit omdat Amsterdam met de Arena een kanshebber is om een vd speelsteden te worden (Ik geloof dat het EK in 2020 in meerdere internationale speelsteden binnen Europa wordt gehouden).
ArenA is een speellocatie voor 2020.
ArenA is een speellocatie voor 2020.
Ah, dat nieuws en het persbericht daarover is VOLLEDIG langs mij heengegaan :+ excuus ;)
Ik denk dat het verdienmodel hier best prima kan zijn. Ajax zal waarschijnlijk wel een bedrag hiervoor betalen, maar Nissan zal vast ook niet de hoofdprijs vragen (is toch een soort promotie nu nog).
Volgens mij kan het ook een aardige duit opleveren, betaald door de netbeheerder, als je een x vermogen aan back-up opgesteld hebt staan om, zoals beschreven wordt, de pieken op te vangen.

Al met al vind ik het een prima idee om de "afgeschreven" accu's alsnog een flinke tijd te kunnen gebruiken!
Ja idd, benieuwd hoeveel ROI.
Ja, ik snap niet dat het GEB (of hoe dat tegenwoordig heet) die pieken niet kan opvangen. Iets met ontwerp enzo?
Tennet regelt de infra voor Noord-Holland en dus ook voor Amsterdam.
Pieken opvangen is het lastigste van het hele elektriciteitsbeheer.
Een centrale start je niet zomaar op.
Dan is tijdelijke opslag van energie veel sneller en goedkoper.

Ook de surplus van overdag is dan makkelijker te verwerken.
Laatste discussie op Tweakers was Vlaanderen krijgt accupark.
- nevermind -

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 23 juli 2024 10:56]

Hier is een bedrijf dat precies hetzelfde doet: link

"Energiehandel:

Verbind uw opslagsysteem met een trading platform om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld de onbalans markt. Door strategisch te laden en ontladen wordt energie aangekocht en verkocht.



Frequentieregeling:

De systemen zijn in staat systeemdiensten te leveren en kunnen bijvoorbeeld dienen als primaire reserve. Door het laden en ontladen aan de hand van een toe- of afnames van de netfrequentie wordt het elektriciteitsnet gestabiliseerd."
Dit gaat dus om de accu's die gebruikt worden bij elektrische auto's en niet om de accu's waar je auto elektronica is op aangesloten (zoals je auto radio, dashboard etc...)?
Echt duidelijk zijn ze zeker niet, grappig hoe ze het ook at random 'accus' en 'batterijen' noemen, maar gaat volgens mij om het accupakket voor het rijden van een leaf, dus niet je conventionele accu.
Klopt.. ik was bij het lezen van de titel ook al van 'de standaard 12V-loodaccu' uitgegaan..
Bart ® Moderator Spielerij 29 juni 2018 14:26
Ik ben heel benieuwd hoe lang die 148 accu's 3MW kunnen leveren... Gevoelsmatig zijn 148 nogal weinig. Als een concert voorheen eigen aggregaten mee had, zou je toch verwachten dat een vervangende backup toch wel enkele uren mee moet gaan.
Dat ligt eraan hoe lang de er een piek is in de vraag naar vermogen. Is dat alleen bij bepaalde licht-effecten? Die een tiental seconden duren? Tijdens bepaalde uitschieters in het geluidsvolume? Of zelfs alleen wanneer je de boel aanzet?
Als dit nooit langer dan een minuut achter elkaar is dan is het prima op te vangen. Het beetje extra wat niet uit het net kan komen leveren de accu's dan tijdelijk.
Urenlang een hogere vraag zal niet op te vangen zijn. Minutenlang waarschijnlijk wel.
148 x 24 kWh
Herkenbaar dat het gevoelsmatig weinig is. Zeker als je het plaatje van de Johan Cruijff Arena ziet met zo’n batterij eronder getekend en de vermelding ‘super accu’ dan zit ik te denken aan een giga opstelling.

Neemt natuurlijk niet weg dat 3 megawatt best veel power is en dat dit een heel mooi begin is van een nieuwe levensfase van een autobatterijpakket. 😊
Klopt niet helemaal. Als je 148*24 kw/h hebt kunnen de accu's ong 71 minuten stroom leveren bij een vermogen van 3 mw/h
Klopt niet helemaal. Als je 148*24 kw/h hebt kunnen de accu's ong 71 minuten stroom leveren bij een vermogen van 3 mw/h
De grootheid van MW/h is niet vermogen. Ik denk dat je ergens een foute berekening hebt gemaakt.
MW is zelf al MJ/s dus je zegt eigenlijk MJ/(s*h)
"Die zonnepanelen leveren genoeg stroom voor 10 procent van het verbruik van de Arena,"

Dus er blijft van wat ze opwekken niets meer over om op te slaan in die accus?
Of verbruiken ze minder dan 10% tijdens zonuren? Volgens mij mis ik iets in deze opzet..
Die zonnepanelen zijn feitelijk greenwashing. Je hebt inderdaad 10 keer meer energie nodig, en die moet door het net geleverd worden. Dat geld zeker voor concerten, die vaak 's avonds zijn. Met al die verlichting, geluid, koeling, horeca etcetera gaat het gewoon hard.

Het voordeel van de batterijen is dat je minder piekvermogen nodig hebt. Je kutn die batterijen overdag opladen voordat je concert begint, inderdaad met energie vanuit het net. Je kunt als grote afnemer zelfs een deal sluiten met een energieleverancier over het tijdstip waarop je die batterijen precies oplaadt.
Wat hier mooi aan is, dat vervuilende diesels vervangen worden door opslag van stroom die kan pieken. Dit zal meer en meer moeten plaats vinden. Vervolgens is het schoon vooral op een plek waar al zoveel vervuiling is.
Alsof dat ene plekje enig verschil maakt.
Maar wees gerust, de vervuiling komt nog als het chemisch afval van de accu's in een afvalberg verdwijnen
Waar komt toch dat idee vandaan, dat we de grondstoffen van accu's onbetaalbaar worden terwijl we blijkbaar die accu's - met dezelfde elementen erin, in geconcentreerde vorm - op de storthoop gaan gooien?
Er is niet 1 soort vervuiling, dus het is niet zo dat als het ene wegvalt (uitstoot) het andere (chemische verwerking) opeens het even erg maakt.
Ik vind het mooi dat die accu's op deze manier een recyclecircuit in kunnen.
Grappig hoe in de afbeelding de ziggo dome en de afas live van plek gewisseld zijn.
Haha, inderdaad. Apart dat ze zelf niet weten waar de ArenA ligt... :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.