Tesla toont nieuw interieur Model S en X met aangepast stuurwiel zonder hendels

Tesla heeft beelden naar buiten gebracht van het interieur van de vernieuwde Model S en X. Daaruit blijkt dat er sprake is van een aangepast ontwerp voor een stuurwiel, dat geen ronde vorm of hendels meer heeft. Ook zou er een behoorlijk krachtige computer voor games aanwezig zijn.

Tesla duidt het stuur aan met de term 'Yoke-stuur'. Beelden van het interieur zijn al op de eigen website te zien in het bestelproces van de nieuwe Model S en de X. Het stuur heeft geen traditionele hendels meer om bijvoorbeeld de richting aan te geven en de ruitenwissers te bedienen. Volgens de website Elektrek zijn de controlemogelijkheden voor deze functies verwerkt in het stuur, in de vorm van force touch-knoppen. Zo zijn er knoppen voor het aangeven van de richting, groot licht, toeter, Autopilot, de ruitenwissers en het geven van stemcommando's.

Tesla Model S stuur

Op basis van interne Tesla-documenten stelt Elektrek dat de vernieuwde Model S en X gebruikmaken van Autopilot-sensoren en AI om te bepalen welke rijmodus de software moet activeren. Zo zou de auto bijvoorbeeld detecteren als de neus tegen een garagedeur staat, waarna automatisch de versnelling in zijn achteruit wordt gezet nadat de bestuurder het rempedaal intrapt. Dat hoeft dan niet meer handmatig te geschieden. Dat laatste kan nog wel; daartoe heeft Tesla nog gewoon de verschillende instellingen van een automatische versnellingsbak verwerkt in de centrale console.

Verder is het voorste 17"-scherm nu gekanteld en dus in landschap-oriëntatie geplaatst, in plaats van de verticale oriëntatie in eerdere modellen. Het formaat is ongewijzigd, maar de resolutie is wel verhoogd van 1900x1200 naar 2200x1300 pixels. Verder is er een 12,3"-scherm aanwezig direct achter het stuur en een 8"-scherm voor de inzittenden op de achterbank.

Op basis van de afbeeldingen suggereert Tesla dat op het 17"-scherm op het dashboard ook The Witcher 3 is te spelen, al is dat nog niet geheel duidelijk. Onlangs vroeg topman Elon Musk al wel op Twitter of mensen daar interesse in hadden. Volgens Tesla zal er in alle nieuwe modellen een computer aanwezig zijn die op het vlak van rekenkracht zou kunnen wedijveren met de nieuwe next-genconsoles. Het zou gaan om een rekenkracht van maximaal 10 teraflops. Ook Cyberpunk 2077 zou volgens Musk speelbaar moeten zijn.

Tesla vernieuwd interieurTesla vernieuwd interieur

Verder heeft Musk laten weten dat de Plaid Model S de volgende maand geleverd zal worden. Dit zal de eerste productieauto zijn die de sprint van 0 tot 100 km/u in minder dan 2,1 seconden aflegt, aldus Musk. De duurste Plaid+-versie gaat 139.990 euro kosten en heeft een motorvermogen van meer dan 1100pk en een geschat bereik van meer dan 840km. De reguliere Plaid kost 119.990 euro en doet een fractie langer over de sprint tot 100km/u, namelijk precies 2,1s. Deze versie heeft 1020pk en een geschat bereik van 628km. De Long Range-versie kost 89.990 euro en heeft een geschat bereik van 663km en legt de sprint van 0 tot 100km/u nog altijd af in 3,2s. De geschatte actieradia zijn waarschijnlijk niet gebaseerd op de WLTP-norm.

Uit de kwartaalcijfers blijkt dat Tesla in heel 2020 499.550 auto's leverde en er 509.737 produceerde. Het leeuwendeel daarvan wordt gevormd door de Model 3 en Y, waarvan de fabrikant er 442.511 leverde en 454.932 produceerde. In het afgelopen vierde kwartaal produceerde Tesla 179.757 auto's, een stijging van 71 procent ten opzichte van het aantal van het vierde kwartaal uit 2019. Van dit aantal waren 163.660 auto's Model 3's en Model Y's. Het aandeel dat de Model S en X hebben in de productieaantallen neemt steeds verder af. In totaal leverde Tesla in de afgelopen drie maanden 180.667 auto's, een stijging van 61 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De omzet kwam over heel 2020 uit op 31,5 miljard dollar, een stijging van 28 procent.

Door Joris Jansen

Redacteur

28-01-2021 • 10:28

546

Submitter: KingFox

Lees meer

Reacties (546)

546
530
241
17
0
264
Wijzig sortering
Ik blijf het ongelooflijk vinden dat men positieve feedback krijgt over touchscreens voor zaken als airco, verwarming, radio etc.

Touch screen en knoppen zijn wat mij betreft de meest gevaarlijke design optie van de 21e. Je kan niet meer blind op een knop drukken zonder je ogen van de weg te moeten halen, omdat je de knop niet kan voelen.
Ik snap de positieve feedback over de touchscreens ook niet. Volgens mij is het vooral een “het is nieuw en cool” tech ding maar is het praktisch gewoon een waardeloos systeem. Bepaalde fabrikanten voeren het aanzienlijk beter uit dan andere. Tesla heeft dit wel relatief goed voor elkaar.

Zat auto's waar je nu menu's in moet om basale zaken aan te passen als temperatuur en stoelverwarming. Je ziet wat fabrikanten (BMW, Mercedes o.a.) vasthouden aan knoppen voor een aantal veel gebruikte functies wat in mijn ogen ook gewoon 10x beter werkt (ja ik ben bevooroordeeld als bmw rijder...).

In mijn huidige auto zit een dubbel systeem: zowel iDrive als touch mogelijkheid. Touch is soms handig maar je moet best ver rijken, je beeldscherm komt onder de vingerafdrukken en je kunt het niet goed doen zonder te kijken. Gebruik het dan ook amper.
Zat auto's waar je nu menu's in moet om basale zaken aan te passen als temperatuur en stoelverwarming.
En dat is juist waar tesla het heel goed doet. Al die dingen zijn vanaf het hoofdscherm in te stellen zonder submenu's.

Daarnaast heb je de wagen natuurlijk van tevoren ingesteld op je voorkeuren en slaat ie dat netjes op.
Voordat ik weg zet ik de verwarming alvast aan en terwijl ik rijd zet ik hoogstens een ander nummer op, of de stoelverwarming helemaal uit (wat gewoon op het hoofdmenu kan) dus dat is geen argument. Het probleem met alle fysieke knopjes waar ik tegenaan loop is dat het vaak vrij onoverzichtelijk is en ze kriskras door elkaar zitten. Er is geen consistentie in de vorm en plaatsing en vaak zijn er lege spots voor knoppen voor opties die je niet hebt genomen. Hierdoor heb je veel onnodige clutter op je dash. Vind de cocpits van Audi en BMW dan ook erg druk en afleidend. Mazda heeft imo dan wel weer een goed doordacht ontwerp, met fysieke knoppen voor de airco en display bediening voor de rest.

Overigens rijd ik op autopilot als ik iets met knopjes wil doen, dus dan maakt het al niet zoveel meer uit.

Ik denk dat je je mening wel iets aanpast als je er ooit een tijdje in gereden hebt.

Autorijden is dan helemaal niet meer zo "oh pas op" maar gewoon heel relaxed. je kunt nog eens van het uitzicht genieten en komt ook nog eens uitgerust aan op de plek waar je moet zijn.
Autorijden is dan helemaal niet meer zo "oh pas op" maar gewoon heel relaxed. je kunt nog eens van het uitzicht genieten en komt ook nog eens uitgerust aan op de plek waar je moet zijn.
Kijk en dat is nou juist het probleem. De huidige 'autopilot' is nog niet op het niveau dat je als bestuurder lekker mag relaxen. Het is niet voor niets dat je als bestuurder nog altijd je handen aan het stuur moet houden.
Als je aan het rijden bent moet je focussen op het verkeer en niet zoeken waar dat knopje op het scherm zit, een dashboard vol met knopjes kun je voelen waar je moet zijn (zonder te kijken) bij een touchscreen niet.
Kijk en dat is nou juist het probleem. De huidige 'autopilot' is nog niet op het niveau dat je als bestuurder lekker mag relaxen. Het is niet voor niets dat je als bestuurder nog altijd je handen aan het stuur moet houden.
Onzin. Ik kan heel veilig zitten relaxen op een snelweg waar ik gewoon nog steeds mijn handen aan het stuur houd en niet met m'n telefoon bezig ben.

Ik kan actiever om me heen kijken naar verkeer naast me en achter me zonder direct de weg voor me in de gaten te hoeven houden zodat ik niet mijn rijbaan verlaat bijvoorbeeld. Heel fijn op bijvoorbeeld een A2.

Er zijn zat scenario's waar ik best ff om me heen kan zitten kijken.
een dashboard vol met knopjes kun je voelen waar je moet zijn
Ja die hoor ik vaker, negen van de tien keer zat ik alsnog verkeerd of ik keek ff welk knopje het daadwerkelijk was. in veel gevallen had ik ook geen idee wat een knopje überhaupt deed.

Knopjes in de auto gebruik ik vrijwel nooit meer nu en als ik ze wel gebruik dan weet mijn vinger ook waar ze zitten en kan ik indexeren tegen de schermrand.
Ik heb nog nooit in een Tesla gezeten.
Krijg je feedback als je iets indrukt? Trilt er iets? Of een geluid?

Ik heb het idee dat bij fysieke knoppen en touchscreen je bij allebei 0,2 seconde kijkt.
Maar als ik de fysieke knop indruk, dan is er travel of een klik en dat is mijn feedback en hoef ik niet meer te kijken.
In mijn mercedes- en leaf touchscreens zitten geen feedback. Je moet toch altijd even kijken of de touch is geregistreerd. Hoe zit dat bij Tesla?
Nee is geen feedback verder, maar om heel eerlijk te zijn is dat echt irrelevant.

Als je de temperatuur in wil stellen heeft een geluidje of tik niet veel zin, want je zit met een nummertje en niet met aan of uit. Je moet dus kijken. Of je moet zelf gaan zitten tellen, maar dat is net zo afleidend als zitten bellen oid.
Oke, dus super slecht eigenlijk. Net als in mijn leaf en mercedes. Nu moet je meerdere malen kijken of je touch is geregistreerd.
Bij fysieke knoppen is dat niet nodig.
Nou nee eigenlijk niet. Of je touch geregistreerd wordt is namelijk nooit de vraag. Dat is namelijk altijd het geval.

Je kunt het systeem van Tesla absoluut niet vergelijken met het infotainment systeem van andere fabrikanten.

En bij fysieke knoppen moet je ook kijken of de boel geregistreerd is. Leuk als je op een knopje drukt, maar als de feedback van die knop is dat het lampje gaat branden moet je nog steeds kijken.

De handeling kan misschien blind, maar de feedback of het allemaal goed is gegaan niet.
Wat je zegt lijkt mij niet te kloppen. De fysieke knop voel je duidelijk aan. Een touchscreen is overal hetzelfde. Als je bij de fysieke knop halve centimeter ernaast zit, dan voel je dat. Bij een touchscreen niet. En dan moet je bij een touchscreen dus kijken. En bij een fysieke knop niet. 9 op de 10 keer zou wel goed gaan. Maar je gaat af en toe misklikken op de touchscreen. En dat is de hele clue.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 22:25]

Wat je zegt lijkt mij niet te kloppen. De fysieke knop voel je duidelijk aan.
Maar je weet niet wat het resultaat is.

Overigens zat knoppen die niet altijd correct registreren hoor. Alarmlichten in een VW Polo willen soms niet reageren dus gaan ze of niet aan of niet uit.

het punt is niet dat je de knop niet kunt vinden (want dat kan blind vast), maar of je ook feedback krijgt over het resultaat (dat is meestal niet het geval).

Ik kan wel aan een knopje gaan draaien voor de temperatuur, maar ik moet nog steeds op het schermpje kijken hoe warm ie dan staat.

Again. ik hoef tijdens het rijden absoluut niet op het scherm te kijken. Ik hoef tijdens het rijden ook niks aan te passen, Misschien ander nummer of volume omhoog/omlaag, maar dat kan allemaal op het stuur met een knopje. Zelfde voor snelheid van Cruise Control.

Als ik het scherm gebruik rijd ik op AP en kan ik prima veilig ff een blik werpen zonder dood te gaan. Iedereen hier die zegt dat dat gevaarlijk is, snapt het niet, want ze hebben geen idee hoe het werkt, wat er allemaal kan en spreken alleen uit ervaring met systemen die überhaupt gewoon ruk zijn in dat opzicht. Wat jij benoemd over touch die niet geregistreerd wordt, dat is gewoon nooit het geval. je kunt misklikken, dat klopt, maar wat ben je aan het doen dat het per se direct moet en niet kan wachten? Als ik wil kan ik tijdens het rijden mijn stuurbekrachtiging aanpassen, maar zelfs als daar een knopje voor zou zijn zou ik het tijdens het rijden niet doen, want je weet gewoon pas wat het daadwerkelijk doet bij de volgende bocht en dat ga je onderschatten. -
Bij alarmlichten hoor je geluid. Net als bij richting aanwijzen. Dat is een slecht argument. Er is letterlijk feedback.
Bij draaiknoppen is elke klik 0,1 graden. Bij indrukken weetje elke druk is 0,5 graden. Je weet precies hoeveel je moet draaien/drukken. Er is feedback. Dus je hoeft niet te kijken.

Ik heb niet gezegd dat jij moet kijken op de touchescreen. Waarschijnlijk ben je die 1% die alle op de touchscreen perfect aanraakt, net als op je telefoon. Dan is de touchscreen in de auto perfect voor jou.
Maar 99% vd andere mensen moeten meer kijken naar een touchscreen om te kijken of hun vinger op de juiste plek was.
Als je AP aan moet hebben om veilig een kijkje te nemen is al een argument dat zonder AP het minder veilig is.

Het maakt niet uit of het belangrijk is of niet. Dat is een non-argument. Als je op dat moment iets moet invoeren, dan moet je kijken. Bij fysieke knoppen niet. Daar kan je niet omheen draaien en dan komt je met argumenten als:
- Waarom wil je iets aanpassen;
- Kan het niet wachten;
- Welke functie wil je aanpassen.
Dat maakt niet uit. Als je iets op dat moment wilt aanpassen, dan wil je dat. Je kan bij alle non essentiële zaken even wachten. Maar het hele systeem is ontworpen om het wel on the go aan te kunnen passen. En dan zijn fysieke knoppen makkelijker te vinden en je krijgt feedback.
Voor jou werkt het perfect en dat begrijp ik. Ik heb het ook niet over jouw specifiek, maar over het algemeen hoe een touchscreen werkt.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 22:25]

Bij alarmlichten hoor je geluid. Net als bij richting aanwijzen. Dat is een slecht argument. Er is letterlijk feedback.
Dat is bij een Tesla niet anders.
Bij draaiknoppen is elke klik 0,1 graden. Bij indrukken weetje elke druk is 0,5 graden. Je weet precies hoeveel je moet draaien/drukken. Er is feedback. Dus je hoeft niet te kijken.
Oneens. sommige knopjes zijn namelijk variabel en gaan harder als je meer draait. Dit zie je bijvoorbeeld bij FM draaiknoppen. Harder draaien voor grove instelling, zachter voor fijninstelling. Geld vaak ook voor volumeknoppen. Daarnaast, voor bijvoorbeeld airco, Leukl dat je weet dat het 0,1 graad meer is, maar kom je vandaan en waar wil je naartoe? Ik stel airco altijd in op een temperatuur en niet op "doe maar 3 graden erbij". De feedback van een fysieke knop kan handig zijn voor simpele aan/uit scenario's, maar met variabele snelheid potmeters en sliders (voor airco richting bijvoorbeeld) moet je begin situatie en eindsituatie gewoon bekijken om te kunnen zeggen dat je er tevreden over bent.
Als je op dat moment iets moet invoeren, dan moet je kijken. Bij fysieke knoppen niet.
Maar daar ben ik het dus al niet mee eens. Ik kon absoluut niet blind een knop vinden in m'n vorige auto. Moest ik ook altijd even kijken welke van de x het was. Ja volumeknopje van de radio en het knopje voor de CC kon ik vinden, maar dat kan ik nu ook.
Als je AP aan moet hebben om veilig een kijkje te nemen is al een argument dat zonder AP het minder veilig is.
Nee, met AP kan ik rustig de krant gaan zitten lezen zonder er aan dood te gaan echter hebben we afgesproken dat we dat niet gaan doen en je nog steeds verantwoordelijk bent dus doen we dat niet.

Ook zonder AP kun je rustig dingen in gaan zitten stellen, net zo veilig als even naar je fysieke knopje kijken waar die ook al weer zat, misschien veiliger omdat je in de perifierie nog je blik op de weg hebt en niet bijna op de vloer.
Voor jou werkt het perfect en dat begrijp ik. Ik heb het ook niet over jouw specifiek, maar over het algemeen hoe een touchscreen werkt.
Dat snap ik, maar mijn punt is juist dat je niet algemeen kunt praten over hoe een touchscreen werkt, met zoveel variatie in hoe het geheel als systeem werkt. naast dat je goede en slechte touchscreens hebt heb je ook nog de snelheid van het systeem en bijvoorbeeld foutgevoeligheid door off axis viewing. Je kunt een systeem uit een nissan leaf niet vergelijken met een tesla. Zelfde voor een Mercedes of BMW.
Jij begon over de alarmlichten van een vw dat ze geen feedback geven. die hebben dus wel feedback.
Een touch knop moet je net als fysieke knop zoeken. Als je uit je hoofd weet waar je op de touchscreen moet drukken dan kan je dat ook doen op een fysieke knop.
Enige verschil is. Bij fysieke knop krijg je feedback en bij touch niet.
Zo simpel is het.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 22:25]

Jij begon over de alarmlichten van een vw dat ze geen feedback geven.
Nee ik zeg dat de knop ondanks de fysieke klik soms niet het gewenste resultaat geeft.

Het hebben van feedback is dus niet voldoende om te weten dat het gewenste resultaat ook bereikt wordt.
Dan is dat een defecte knop. Dat heeft niets te maken met fysiek vs touch.
Nee dat is geen defecte knop, dat is net als met toetsenborden niet goed ontworpen en geen stabilisator erop. Sommige knopjes hebben de vervelende eigenschap dat je ze ook aan de zijkant kunt indrukken zonder dat je daadwerkelijk de switch goed induwt en contact maakt. Net als dat je met touch scheef kunt zitten kun je dat met fysieke knoppen ook.
Nu ga je weer specifiek in op de slecht functionerende alarmlichtknop van een VW. Terwijl het hier gaat om het fysiek vs touch in het algemeen.
Bij een fysieke knop heb je travel. Als je niks indrukt, dan weet je dat. Bij touch niet.
Niemand zei dat je bij fysiek niet mis kan tikken. Bij touch is de kans alleen groter.
Bij een fysieke knop heb je travel.
Het punt is dat het niet uitmaakt. of je dat hebt of niet. het doet niets af aan het feit of het gewenste resultaat pas zichtbaar is als je ergens kijkt. Je kunt de knop fysiek indrukken en nog steeds niet het gewenste resultaat krijgen dordat je te zacht drukt, te hard drukt, de functie niet ondersteund wordt in stand X, het spulletje al aan stond en je het nu uit zet, je vergist hebt in de functie van de knop, whatever reason.

ook met een fysieke knop moet je gewoon kijken of het goed gaat. Al dan niet door een lampje wat gaat branden of een dingetje wat iets gaat doen. Alleen met audio kun je het ook horen (volume lager, nieuw nummer). De rest zul je altijd naar moeten kijken. een knopje in je auto is niet zoiets als een versnellingspook die je dusdanig veel gebruikt dat je exact weet hoe en wat. Als jij je airco controls in muscle memory hebt zitten dan zit je te vaak aan die knop.

Je kan dit dan ook helemaal niet generiek trekken, want Tesla zit met dit systeem echt kompleet in een andere league. Kijk maar bij willekeurige reviewers. Die geven dat allemaal aan.
En een hele leger reviewers geven ook aan dat touch niet ideaal is. Dus ik snap niet echt wat je met de laatste zin wilt zeggen.
Het is persoonlijke voorkeur.
Er is geen knop in de auto die je “te hard” kan in drukken. Dus ik weet niet welke knoppen je bedoelt.

Het is een feit dat blind tikken bij touch je er vaker naast zit. Ongeacht je voorkeur.
En een hele leger reviewers geven ook aan dat touch niet ideaal is.
Dat er een verschil is tussen touch an sich en touch in een tesla.
Er is geen knop in de auto die je “te hard” kan in drukken. Dus ik weet niet welke knoppen je bedoelt.
Dat was het enige wat je uit dat rijtje kon halen? Kom op zeg. Te hard duwen kun je te hard draaien ook onder scharen. Dan gaat het te snel (volume, temperatuur) want variabele snelheid.
Het is een feit dat blind tikken bij touch je er vaker naast zit. Ongeacht je voorkeur.
Volgens wie? Het enige wat je van fysieke knoppen kan zeggen is dat het makkelijker is om een knop te vinden. Of het dan ook nog de goede is, is maar de vraag.
Ik weet niet wat jij met de draaiknoppen doet. Er is letterlijk nog nooit een review geweest waar iemand commentaar had op de sensitiviteit van draaiknoppen. Ik heb nooit iemand horen klagen dattie de airco te ver draait. Maar ik wacht rustig op de knoppen die jij bedoelt.
Volgens wie? Het enige wat je van fysieke knoppen kan zeggen is dat het makkelijker is om een knop te vinden. Of het dan ook nog de goede is, is maar de vraag.
Wacht even, blind op de touchscreen is anders??? Fysieke knoppen zijn makkelijker te vinden en je krijgt feedback. Daar kan je niet echt omheen.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 23 juli 2024 22:25]

Kan me met al het bovenstaande wat je schrijft mbt Tesla alleen maar 100% aansluiten. En voor de duidelijkheid, er stroomt benzine door mijn aderen en puur vanwege bijtelling voor een Model X gekozen. Geen liefhebber van elektrisch rijden, te saai voor woorden, maar qua touchscreen vs fysieke knoppen. Ik heb geen wetenschappelijk bewijs maar in de Tesla vind ik alles, direct, snel, logisch, en ja toch ook extra veilig door AP en dat was bij mijn vorige auto’s nooit het geval, en ik heb de afgelopen 27 jaar een flink aantal merken getest ;).
Is het niet zo dat het afdoet aan de rij-instructies die je tijdens je rijlessen hebt gehad? Lijkt me van wel, wat ook nog eens strafbaar is in het geval van een onderzoek en deelnemer aan het verkeer!
Nee hoor. Sterker nog. Alleen maar minder aangezien ze daar ook zeggen gewoon niet aankomen tijdens het rijden.

Ik vind het nogal onzin. Het is net als met op je telefoon zitten koekeloeren Dat doe je niet tenzij je stilstaat. Right?

Als ik mn airco zachter zet kijk ik hoe dan ook ff. Of het nou touchscreen is of niet. Dus gewoon niet doen tijdens het rijden en vooraf gewoon netjes instellen.
Leuk voor je dat het goed werkt in een Tesla van 70 mille met autopilot.

Echter het is nu al jaren de standaard aan het worden in auto's die geen autopilot hebben of andere mooie snufjes die het gevaar van ogen van de weg halen mitigeren. Mijn moeders Peugeot 208 is een regelrecht drama om te bedienen, allerlei zaken die via het touch screen moeten. Daar komt nog eens bij dan dat dat systeem retetraag is en de interface ontworpen is door een geschoren aap.

Levensgevaarlijk. Maar wel lekker goedkoop voor de fabrikant. En het wordt ook niet beter, de nieuwe Golf heeft ook zo'n systeem dat volgens Autoweek ook om te janken is.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 23 juli 2024 22:25]

We hebben het alleen niet over je moeders Peugeot, want daarbij geloof ik direct dat het een drama is.
Daar komt nog eens bij dan dat dat systeem retetraag is en de interface ontworpen is door een geschoren aap.
Ja en exact dat heeft Tesla dus aangepakt. De snelheid waarmee je daar dingen mee doet en de vloeiendheid zijn ongekend.

Een gemiddeld android toestel is trager.
En het wordt ook niet beter, de nieuwe Golf heeft ook zo'n systeem dat volgens Autoweek ook om te janken is.
Had je anders verwacht dan? Sotfwarematig is VW nooit sterk geweest en met de ID.3 is dat helemaal pijnlijk duidelijk geworden. Het feit dat ze 10.000 devs aan hebben moeten trekken zegt dan wel genoeg toch?
Leuk voor je dat het goed werkt in een Tesla van 70 mille met autopilot.
Dan heb je de Model 3 performance met alles er op en eraan. Hij start €20K lager he. Das best een verschil ;).

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 22:25]

Voor sommige functies is touch ideaal, en voor andere is het waardeloos. Ik ben op zich blij dat onze auto beiden heeft (veelgebruikte zaken hebben nog een fysieke knop, andere dingen zit in het touch systeem). Jammer dat het verder een vrij waardeloos systeem is (Opel Crossland X).

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 22:25]

Dat de auto automatisch kan rijden (binnen de lijnen en kan remmen wanneer het nodig is), compenseert het probleem. Maar handig is het niet.
Rij nu ruim een jaar in een model 3.

Je moet gewoon de autopilot (adaptive cruise control + lane assist) aanzetten en dan je ding doen op het scherm. Dat gaat prima. Anders niet aankomen.

Verder heeft het natuurlijk vooral te maken met kosten, flexibiliteit en toekomstgerichtheid.
  • Het is goedkoper dan een hele rits knoppen met bekabeling ontwerpen en installeren. (maar een tesla is heel duur! Ja dat komt vooral door de grote accu's. Touchscreen helpt wel om het enigszins betaalbaar te houden).
  • Je kan via software updates alle functies blijven updaten/verbeteren en nieuwe functionaliteit toevoegen. Met fysieke knoppen zit je vast aan design keuzes van jaren geleden en is het toevoegen dan nieuwe functionaliteit bijna ondoenbaar of veel te duur.

[Reactie gewijzigd door Frietzegger op 23 juli 2024 22:25]

Dat je autopilot nodig hebt om het volume van je radio te bedienen zegt al genoeg. Volkomen doorgeslagen en onveilig dus.
Audiobediening kan gewoon op je stuurwiel. Net als de autopilit/cruise control en je ruitenwissers aanzetten. Vrijwel alle andere functies kunnen ook via voice control. Buiten climate (altijd in beeld, maar bij mij staat ie gewoon altijd op 21 en de hele winter de stoelverwarming standaard aan, dus ik zit er eigenlijk nooit aan) of een album/nummer zoeken heb je je scherm dus totaal niet nodig tijdens het rijden.

Het scherm zit ook veel verder naar je toegeplaatst dan bij bijv. BMW, daar moet je echt helemaal over je dashboard heen leunen en dan is die touch ook nog eens totaal niet accuraat, terwijl je t scherm bij tesla gewoon heel makkelijk kan bedienen, zonder naar voren te leunen.

Als je er eenmaal aan gewend bent hoef je echt nauwelijks nog te kijken, ik mis mn MMI knop alleen nog als je op een hobbelige klinkerweg rijdt, dan is raak klikken op een touchscreen echt niet te doen.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 23 juli 2024 22:25]

Daarvoor zit gewoon een wieltje op het stuur. Volkomen kletsen over iets waar je niets vanaf weet, dus.
Ik denk niet dat een touchscherm of touchknoppen goedkoper zijn dan normale knoppen, die in productie maar centen kosten. Hetzelfde voor het beetje bekabeling. Vervanging wanneer het kapot gaat is al helemaal niet goedkoper of praktischer, ipv 1 knopje kapot/repareren doet alle functionaliteit het niet meer en moet je een duur scherm vervangen.


Welke functie kan je verbeteren aan radio aan/uit, verwarming aan/uit, airco aan/uit, stoelverwarming aan/uit, stoelen/ramen/spiegels verplaatsen? Want in 60 jaar is er nauwelijks wat veranderd aan die functies laat staan dat bediening verbeterd is.

En wanneer je je auto op auto pilot moet zetten om de radio te veranderingen of de verwarming aan of uit te zetten, wordt het er zeker niet veiliger of praktischer op.
Want in 60 jaar is er nauwelijks wat veranderd aan die functies laat staan dat bediening verbeterd is.
En toch heeft iedere fabrikant ze op een andere plek, tig verschillende dingen voor zones en onhandig draaiknoppen voor waar de lucht vandaan moet komen.
dat heeft naar mijn idee ook te maken met voor wie de auto bedoeld is een beetje personalisering richting het klantenbestand zeg maar :)
Uiteraard, maar in de afgelopen 60 jaar is er absoluut veel energie en effort gestoken in hoe een knop geplaatst is en wat de look en feel ervan is.

Zeggen dat de bediening niet verbeterd is, slaat dan ook echt nergens op. In 60 jaar tijd is dat echt wel het geval namelijk
Ik gebruik het zelf nu een paar maanden en ikben er wel aan gewend. Ze zijn altijd op dezelfde plek en het is erg zichtbaar wat je doet. Het valt wel mee in de praktijk. Bij mijn vorige auto moest ik ook kijken of ik de airco knop of de verwarmde voorruit knop indrukte.
Ik vind het juist verschrikkelijk in de praktijk. Je moet namelijk kijken wat je doet. Je kan het knopje of hendeltje niet vinden zonder te kijken, want je kan het niet voelen.

Vaak staan opties dan ook nog eens in een submenu, dus moet je door menu's heen terwijl je aan het rijden bent.

Leuk dat je autopilot aan kan zetten, maar op het moment dat je naar het scherm zit te kijken op zoek naar een knopje of optie, ben je niet in controle van de auto, want je kijkt niet naar wat er om je heen gebeurd.
Ik merk dat het voor mij niet een groot verschil is, durf zelfs wel te zeggen een klein verschil. Mijn vorige auto had overal fysieke knoppen voor die allemaal net iets verschilde van elkaar maar niet genoeg om dat blind te doen, dus ik keek alsnog naar de knoppen. Mijn nieuwe auto heeft alles in een touchscreen en als ik de climate al wijzig, dan is dat vrij simpel te doen eigenlijk geen verschil.
Vaak staan opties dan ook nog eens in een submenu, dus moet je door menu's heen terwijl je aan het rijden bent.
Welke opties dan? Ik hoor dit namelijk vaker, maar ik ben het zelf echt nog nooit tegengekomen. Tenzij ik tijdens het rijden de stuurbekrachtingssetting aan wil passen, maar moet je dat überhaupot tijdens het rijden willen doen vraag ik me dan af?
Het is ook niet zo dat men zo enorm positief is over touchscreens.. Enkel dat het prima is...
De wereld is niet zwart-wit. Het is niet zo dat touchscreens automatisch slechter zijn of knoppen beter.
Ik durf zelfs te wedden dat men net zo goed de ogen van de weg haalt wanneer men knoppen bedient.. Dat doe je namelijk volledig onbewust, net als bij touchscreens.
Ik heb de Kia e-Niro, waar bijna voor alles een knop geregeld is. En inderdaad moet ik even kijken om het goede knopje te nemen. Maar als ik meerdere stappen op een scherm zou moeten nemen, zijn mijn ogen natuurlijk wel langer van de weg af.
Voice control is the way to go
Zeker, maar ik merk dat als ik een voice control heb gebruikt, ik toch nog even naar het scherm gluur om te kijken of hij het daadwerkelijk heeft doorgevoerd ;)
Touch screen en knoppen zijn wat mij betreft de meest gevaarlijke design optie van de 21e. Je kan niet meer blind op een knop drukken zonder je ogen van de weg te moeten halen, omdat je de knop niet kan voelen.
Ja, ik heb hier ook grote twijfels bij. Je zou er wel kunnen 'tegenoverstellen' dat dit soort wagens qua veiligheid natuurlijk door de moderne techniek beter kunnen anticiperen op verkeersituaties / fouten; maar dat laat niet weg dat de bestuurder in principe gewoon 'blind' de nodige knoppen zou moeten kunnen gebruiken.
Het is gewoon gelul van mensen die nooit in een Tesla gereden hebben. De belangrijkste knoppen zitten gewoon op je stuur. Alles wat net iets minder belangrijk is is direct bereikbaar op je touchscreen.

De rest, waarvoor je een menu in moet, heb je tijdens het rijden niet nodig en stel je 1x in.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 22:25]

Yup, ik ben gewend om bij het wegrijden even met de climate control te pielen. Dat heb ik moeten afleren met mijn Model 3. Voice commands helpen wel, maar toch kan is een knop gewoon beter.
Vraag is waarom je dan pielt met je climate. Toch nergens voor nodig? Daarnaast kun je je climate gewoon op het eerste zicht vinden onderin je scherm. Je hoeft er geen menu voor in.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 23 juli 2024 22:25]

Gewoon op de automatic modus laten staan en 20 C zetten, hoef je nooit meer naar te kijken. In de winter doe je 5 - 10 minuten voor het wegrijden even op de app de verwarming alvast aan, om te ontdooien enzo.
Als je om een of ander reden toch echt moet primelen met het scherm, tijdens het rijden, dan doe je dat met autopilot aan (of wacht je tot je hem aan kan zetten).
maar Dauthi, deze auto let op de weg ;) (kijk naar het grotere -toekomst- plaatje)

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 23 juli 2024 22:25]

de knop voor zetelverwarming, stuurverwarming, voor en achter mist licht is allemaal fysiek bij mijn auto (ford escort) en toch moet ik serieus zoeken met mijn ogen waar die zit voor ik er op kan drukken...
Veel onveiliger dan moest dit allemaal op hetzelfde screen zitten centraal zodat ik nog iets van zicht heb op de weg.
Ik stel in mijn Lease Model 3 bijna nooit de airco opnieuw in
en mocht ik het warmer of kouder willen kan ik het ook gewoon zeggen
Knopje stuur Temperatuur 20,5 klaar
Maar eigenlijk staat het goed ingesteld en hoef ik niks meer aan te passen.
Bijna alles kan je spraak gestuurd doen.
Waarom zou je aan de airco en verwarming knoppen moeten zitten? Zelfs in kleine auto's gaat die al automatisch op voorruit ventilatie en verwarming als hij beslaat, de radio bedien je vanaf het stuurwiel. Ook binnen ventilatie aan/uit gaan bij veel auto's automatisch op basis van snelheid en sensoren.
Heb je wel eens in een Tesla gereden? Ik vind het prima werken namelijk.
Dat "blind op een knop drukken" is een fabeltje. Ook met knopjes moet je kijken wat je doet.

Mijn vorige auto was een Audi A6 met climatecontrol. Die had 2 kleine LED-schermpjes bij de knopjes om de temp aan te geven. Betekent dus dat wanneer je de temperatuur aanpast je altijd naar die schermpjes zit te kijken. Ook zonder schermpjes wil je weten hoe ver je 'm hebt staan tussen blauw en rood. Theoretisch kun je misschien de temperatuur 1 tikje verder of terug zetten zonder te kijken. In praktijk kijk je altijd.

Radio in mijn Audi idem. Daar moest je de zender ook kiezen op het 6"-schermpje en dus kijken naar het scherm ipv het verkeer. Ook daar kun je dus niet blind een zender kiezen. Komt nog bij dat voor een radio zender je eerst naar het radio menu moet gaan (met de knopjes rond de versnellingspook) en daarna pas een zender kunt kiezen. Bij Tesla blijft het laatst gekozen scherm actief simultaan met navigatie. Wijzigen van zender gaat in een Tesla dan ook in minder handelingen dan in mijn Audi.

Last but not least kun je al deze zaken in een Tesla ook met voice control doen.

Mijn inziens zijn jouw 3 punten (eigenlijk 2) over klimaatbeheersing en radio dus onjuist als ik kijk naar mijn gedrag in de auto in mijn vorige auto, en mijn Tesla nu.
zelfs met mijn auto moet ik toch kijken welke knop ik in moet drukken waardoor ik niet op blinde gevoel op knop kan drukken.
Nu met automatisch airco doe je het voor je wegrijdt. echter tijdens het rijden en komt condens op de ruit dan zet je ff de elektrische voorruitverwarming waarna het ook weg is. Moet toch naar beneden om te kijken waar het zit
airco, verwarming hoef je toch niet in te stellen tijdens rijden?
Ik denk dat ik die knoppen al bijna 4 jaar niet meer heb aangeraakt in mijn lease auto.
Climate Control doet het vanzelf, net als de verwarming. Stoelverwarming staat vrijwel altijd in dezelfde stand of zet je voor je wegrijdt in de juiste stand.
Radio verander ik ook nauwelijks met rijden en kan ook via voice.
Ik blijf het ongelooflijk vinden dat men positieve feedback krijgt over touchscreens voor zaken als airco, verwarming, radio etc.

Touch screen en knoppen zijn wat mij betreft de meest gevaarlijke design optie van de 21e. Je kan niet meer blind op een knop drukken zonder je ogen van de weg te moeten halen, omdat je de knop niet kan voelen.
Ik ben blij dat mijn volgende auto geen touch screen meer heeft, maar een navigator knop. Dan kun je met minimale effort, vrijwel blind dingen doen. Misschien iets minder snel, maar wel veiliger. En laten we wel zijn: meestal roep ik tegen CarPlay wat het moet doen, en dan wordt het geregeld.
Ik denk dat je het een beetje overschat hoe problematische dat is. Ik rij momenteel in een Tesla en heb er 3 jaar gewerkt tot 2016.

Je kan op het stuur gewoon de airco, radio en volume bedienen met de scroll wielen. Ook heb je met de recentere MCU modellen geweldige spraak herkenning zowel in Engels als Nederlands. Je zou dus met gemak je radio zender kunnen wijzigen met 1 druk op je stuur.

Maar zelfs wanneer je het touchscreen bediend is dit zeer gemakkelijk. Airco besturing zit precies in het midden aan de onderkant van het touchscreen naast de mogelijkheden dit via de knoppen op je stuur of spraak herkenning te doen.

Touchscreens als basis zorgen voor meer mogelijkheid en gebruikers gemak. Het scherm deelt de info die je op dat moment daadwerkelijk nodig hebt en je zit niet met 10tallen knoppen die je nooit meer indrukt. Dit allemaal verstopt in de instellingen en heb je tijdens het rijden niet nodig. Navigatie, radio, Airco & camera is allemaal gemakkelijk te bedienen op het touchscreen of via spraak.

Ik zou persoonlijk zelf nooit meer tevreden kunnen zijn met een klassieke stijl auto gezien ik nu heb ervaren hoe handig zo'n systeem kan zijn.

Deels wegen de entertainment mogelijkheden als Netflix tijdens het laden en internet in de auto ook mee maar voor het rijden zelf is een touchscreen altijd handiger dan knoppen die niet kunnen wijzigen. Hazzard lichten zijn uiteraard wel nog in knop vorm uit veiligheid. Een airco hoger of lager zetten is absoluut geen veiligheid issue maar enkel comfort. Ik vindt het daarom ook erg overdreven om hierover te oordelen zonder het zelf eerst te ervaren. Een touchscreen hoeft niet gelijk afleidend te zijn. De heads up display in andere moderne auto's of een navigatie systeem is daarin afleidender dan het touchscreen in de Tesla.
Joh, touchscreen is zo groot en prima qua layout. Ik was in mijn Volvo soms meer aan t zoeken. Daarbij staat mijn airco op 20 en stel ik de navigatie in voor vertrek.
Touch screens zijn ongeschikt voor bestuurders van auto's.

Wat je nodig hebt is iets dat je blind kunt bedienen. Touchscreens met de dynamische positionaring van controls en gebrek aan haptische feeedback zijn daarin de meest waardeloze optie.
Als je blind op een knop kan drukken, kun je ook blind op een knop binnen het touchscreen drukken. Je hoeft in de Tesla interface niet ver door te klikken om je airco, verwarming en radio aan te passen.
Niet mee eens. Vorig jaar een Audi gehuurd (met die volledig digitale interface) en een week mee gereden en no way dat ik na een week ook maar dichtbij was met het blind vinden van het "knopje" (op het touchscreen dus) van de verwarming/airco.
Je hoeft in de Tesla interface niet ver door te klikken om je airco, verwarming en radio aan te passen.
Helemaal niet. kan gewoon via het menu wat je altijd hebt. Ook als je webbrowser of muziek controls op je scherm hebt.
Dat bedoel ik. Ik hoef er niet langer mee bezig te zijn dan met fysieke knopjes. En voor muziek doe ik veel aan het stuur. Mocht ik iets met het scherm doen is het vaak tijdens autopilot.
ah oke. Dan snappen wij elkaar ;)

Ik denk echt dat men het gewoon een keer moet ervaren. Dan zal het vanzelf anders worden.
Daarom haalt Tesla ook ook die dingen weg.
De beste knop is geen knop.
Yay, geen knop voor de toeter om te waarschuwen voor een gevaarlijke situatie. :Y)
stap je toch even uit. Kleine moeite :*)
Een stuur is niet voor niks rond toch? Het lijkt me oprecht vrij onhandig, overpakken of doorgeven is toch een vrij fundamenteel onderdeel van het besturen van een auto.
Overpakken is bij verschillende nieuwe wagens niet meer nodig door "Active Steering":https://en.wikipedia.org/wiki/Active_steering

Hierbij moet je je stuurt niet meer volledig draaien bij lage snelheden (zoals tijdens het parkeren), maar is aantal graden dat je wielen draaien naargelang de stuurbeweging omgekeerd evenredig met je snelheid
Kun je dat eigenlijk ook uitschakelen? Want ik vind het gewoon fijn zoals het nu is :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 23:28]

De bedoeling is natuurlijk dat dit intuitief werkt, en je het niet eens merkt. Grote kans dat je auto dit al doet.
Nu ik erbij stilsta, zelfs een tractor deed dit eigenlijk al, 25 jaar geleden, gewoon omdat de mechaniche/hydrolische systemen zo werken, dus zonder computer.

edit: een letter

[Reactie gewijzigd door Barryke op 23 juli 2024 22:25]

Maar het lijkt me wel dat je stuur mechanisch losgekoppeld moet worden van je stuurstang. Wordt dat bij auto's al gedaan? Je moet wel een hoop extra veiligheidsmechanismen toevoegen lijkt me.
Dit is inderdaad steeds meer een trend, ook om geadvanceerde hulpsystemen mogelijk te maken. Drive-by-wire om zo te zeggen. Veel rempedalen zij niet meer dan een potmeter en een veer. Zo kan je adaptive cruisecontrol het remmen overnemen van je. Active steering hoort hier ook bij. over redundancy weet ik niets, maar vermoed dat dit wel in veiligheidsnormen is vastgelegd, wellicht dat iemand anders daar meer over weet
Ik meen dat er gewoon een verplichting is voor een mechanische koppeling tussen pedaal en remcilinder binnen de EU, maar kon het even niet zo snel terugvinden. Het is ook onjuist dat een mechanische koppeling automatisch remmen in de weg staat in Adaptive Cruise mode. Mijn Model3 remt gewoon netjes en je voelt daadwerkelijk het rempedaal onder je voeten wegzakken, het is dus gewoon een elektronische bekrachtiging van het systeem waar je normaal je voet voor gebruikt.
Ik zie nu dat active steering van BMW werkt via een planeetstelsel in de stuurkolom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Active_steering

Dat is wel slim, als de elektronica niets doet is er nog steeds een directe koppeling van het stuur met de wielen.
Anoniem: 894165 @Barryke28 januari 2021 13:43
Ik weet niet op welke trekkers jij hebt gereden 25 jaar geleden maar veel (smalspoor) trekkers hadden niet eens stuurbekrachtinging en je kon het stuur zeker 2-3 keer volledig ronddraaien als je een hele scherpe bocht wilde maken.
Bij de trekkers die mijn vader heeft/had is dit zeker niet zo. Sterker nog hij heeft zijn duim een keer gebroken precies om deze reden. Hij reed over een mestschuif heen met de trekker waarna zijn wiel scheef klapte en hij zijn duim aan de binnenkant van het stuur had.
Je hebt het niet geprobeerd dus hoe kan je het dan weten? :)
Toen ik het stuur zag dacht ik gelijk het zelfde, ik zit niet in een formule 1 wagen. Als je altijd al in een auto hebt gereden met een rond stuur is dit stuur echt niet fijn. er zijn er ook vele bij die hun stuur op rechten stukken op het stuur houden. Nu word je gedwonge het stuur aan de zeikante vast te houden. Hier moet je echt aan wennen en sturen lijkt me hier ook een issue worden. ondanks active sturen met lage snelheid is dit misschien nog te doen, hoe weet je auto eigenlijk of je bedoeld een beeste naar recht of scherp naar rechts? met wat hoge snelheid is dit natuurlijk funnest.
ja, met de arm op schoot de onderkant van 't stuur beetje losjes vasthouden op de snelweg immergeradeaus is er met dit design niet meer bij. je zou al haast dan autopilot aan moeten zetten! ;)
Als dat het enigste probleem was die ik zag konde we daar nog wel mee leven, maar in de stad lijkt me dit stuur echt niet fijn, wel is geprobeerd om een bocht om te gaan met twee handen aan het stuur vasthouden zonder over pak, dat stuurd gewoon echt kut. Maar goed laaste 10 jaar weinig auto gereden. kan zijn dat het sturen in die tijd kompleet is veranderd ?.
Overpakken doe ik 180graden tegenover elkaar +/- dus dat kan met dit stuur nog steeds.
Nu is t natuurlijk wel zo dat je je stuur eigenlijk altijd op de positie van dit stuur moet vast houden, ook ivm de airbag. Dat dit in de praktijk niet gebeurt wil natuurlijk niet zeggen dat dit stuur zo fout is. Ik ben sceptisch maar wil het eerst eens geprobeerd hebben voor ik er een echte mening over heb.
Wel eens van "tien voor twee" gehoord?
Als je lange stukken rijd is het wel lekker om af te wisselen tussen kwart voor drie en tien voor twee.

In het verleden zijn dit soort stuurvormen wel eens vaker geprobeerd omdat het er lekker futuristisch uitziet. (in de jaren zestig)

Uiteindelijk komt men toch weer terug op een rond wiel omdat het in de praktijk beter werkt.
Toen ik mijn rijbewijs haalde (dat is nu zon 13 jaar geleden) mocht ik alleen kwart voor 3 rijden, 10 voor 2 was namelijk gevaarlijk voor je armen en polsen in geval van een ongeval waarbij de airbag uitklapt.

Dat in de praktijk nagenoeg niemand continue kwart voor 3 rijdt wil niet zeggen dat het niet de meest logische keuze is. Wat Tesla hier probeert is gewaagd maar kan ook goed uit pakken.

Met de ambitie die tesla inzet de laatste jaren is het een kwestie van tijd totdat het stuur zal verdwijnen, gezien de vooruitgang in hun autopilot, al is die nog niet perfect en zeker niet overal toegestaan.
Tsja, als ik lange stukken rij zit ik helemaal niet aan mijn stuur in de model 3. Je idee van autorijden gaat echt veranderen met zo'n Tesla. Tik het stuur zo nu en dan aan met mijn knie of laat 1 vinger losjes hangen aan het stuur. Lekker relaxed achterover zitten en muziek luisteren.
Ook mijn ervaring. Aangezien Tesla al bezig is met detectie van de aandacht van de bestuurder op basis van camera zal het stuur vasthouden mogelijk op termijn ook niet meer nodig zijn. Dat of autopilot word zo snel betrouwbaar dat het helemaal niet meer uitmaakt.
Lekker relaxed achterover zitten en muziek luisteren.
lekker gevaarlijk rijden bedoel je

Zoals Tesla zelf ook heel duidelijk in hun handleidingen aangeeft zijn die systemen nog niet klaar om gebruikt te worden zoals jij doet.
Je moet zelf goed op blijven letten en het stuur vasthouden.

Daarom kies ik er heel bewust voor om gewoon zelf te blijven sturen. Dan let je automatisch veel beter op.

Ik laat alleen de auto sturen als ik wat muziek opzoek.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 22:25]

Ik let zo goed mogelijk op (vind ik zelf...), hou mijn stuur vast, zit ondertussen zeer relaxt en luister lekker naar muziek en gebruik daarbij ook nog de auto pilot. Meerdere malen heeft het ingrijpen van de auto pilot ervoor gezorgd dat er niets is gebeurd ook al had dat door andere weggebruikers heel anders af kunnen lopen. Ik ben ervan overtuigd dat hoe goed en alert ik ook probeer te rijden, mijn Tesla dat toch echt nog net een tandje beter kan, en hij waarschuwt me ook keurig als hij denkt dat ik het op dat moment toch echt nog even beter zelf kan doen, zo eerlijk is hij dan ook weer.
Binnenkort hoef je je stuur helemaal niet meer vast te houden. (FSD).
Inderdaad en niet je duimen op de airbag laten rusten (wat bij kleine stuurtjes kan).
2,1 s van 0-100km/u laat ons stellen dat dit wel heel dicht bij F1 komt :)
Ja het is gelukkig geen auto voor de gewone man, en kost ie ook meer dan 3 gezin auto's
F1 cars can accelerate from 0-100km/h in approximately 2.6 seconds and 0-300km/h in an impressive 10.6 seconds

bron: Autosport
Toen ik het stuur zag dacht ik gelijk het zelfde, ik zit niet in een formule 1 wagen.
Nou, met die acceleratie van 0-100 in 2,1s begint het er wel een beetje op te lijken.
Je kan natuurlijk altijd een andere auto kopen ;)
Maar ik dacht dat auto's juist vol met opties zaten tegenwoordig, zeker op stuurgebied, zoals offroad-modus, sportieve modus, etc.? Dan is het toch geen idee om zoiets als dit uit te kunnen schakelen?
Kun je dat eigenlijk ook uitschakelen? Want ik vind het gewoon fijn zoals het nu is
Waarschijnlijk heeft je huidige auto dat ook al, aangezien eenzelfde stuuruitslag bij hogere snelheid een veel groter effect heeft. Om die reden wordt de uitslag evenredig (met een bepaalde curve) verminderd met de snelheid, om geen auto te besturen die (te) zenuwachtig reageert. Bepaalde auto's zullen hier uitzondering zijn, als het sportversies betreft of een sportstand als optieknop.

Zie ook https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_steering_response

Dus ja, leuk dat je zonder wilt maar tenzij je Max Verstappen bent heeft het enkel nadelen zónder deze vorm van sturen.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 23 juli 2024 22:25]

Je huidige auto heeft het tot een zeker niveau al: Je stuurbekrachtiging is minder sterk als je op de snelweg rijdt. De eerste generatie met stuurbekrachtiging had dat nog niet, dan kan je dus met 120km/u redelijk makkelijk ene haakse bocht, bleek minder bevorderlijk voor je veiligheid.
hoe kan je niet aan iets wennen?
Ligt eraan wat voor schimmel. Genoeg kazen die ik zo zou eten met schimmel.

Wij zitten nu denk ik wel in de transitie van "auto" naar "auto". De functies worden steeds groter en beter. De volgende stap is automatisch rijden op snelwegen zonder op te hoeven letten. Zo langzaam aan de stad in. Dan zal het stuur snel verdwijnen.
Dan zal het stuur snel verdwijnen.
Als je met snel 40 jaar bedoeld, dan ja "snel"

Als je de voorspellingen van Musk gelooft dan zouden we nu al volledig automatisch rijden.
Ik geloof niet Musk als ik hem moest geloven zouden wij al jaren level 5 auto's hebben. Je ziet nu steeds meer merken hun tenen dippen in automatische piloten. Niet alleen automerken zijn hier meebezig maar ook chipmakers zoals NVidia. Zodra er groenlicht komt juridisch zal er een stroomversnelling komen want dan kunnen bedrijven er geld aan verdienen.

Alleen wat nu wet en regelgevers tegenhoud is ethiek. Wat moet een auto doen? Ten allertijde de bestuurder beschermen of zo min mogelijk aantal slachttoffers? Bij een ongeluk wie is er aansprakelijk? Kan ik als eigenaar van een auto nog aansprakelijk zijn als ik niet kan ingrijpen?

Dat soort vraagstukken drukken denk ik meer op de ontwikkeling van automatische piloten dan de techniek. Er komt ook bij als de fabrikant aansprakelijk is voor een ongeluk. Wil deze nog wel een automatische piloot ontwikkelen? Dit werkt allemaal niet mee(de vraagstukken zonder antwoorden).
Of spreken wij af als er aan XYZ regels en alles gehouden worden er niemand persoonlijk aansprakelijk is maar gewoon vergoed wordt uit een algemene pot die gevuld is door eigenaren(BV via verzekering), fabrikanten(per verkochte auto X euro in de pot) en overheden?
Ethiek is een belangrijk punt ja. Maar vergeet ook niet dat al dat gejubel over autonoom rijden gebaseerd is op super simpele wegen. Vooral snelwegen.

Er zal een zeer grote periode zitten tussen het moment dat een auto volledig autonoom over snelwegen kan rijden en het moment dat ie door Amsterdam kan rijden. (zonder dat ie uren bij een kruispunt stil staat vanwege voetgangers en fietsers)

(En dan hebben we het nog niet eens over sneeuw, ijzel etc)
Overpakken doe ik 180graden tegenover elkaar +/- dus dat kan met dit stuur nog steeds...
Waarschijnlijk komt er de optie om hem met rond stuur te bestellen, op Reddit deelden mensen plaatjes die ze in de code van de configurator hadden gevonden;

https://preview.redd.it/8...c4476d66eb2c709f87a63109b
Ik vermoede al hetzelfde. Tesla wil natuurlijk ook veel gratis reclame. Een opvallende keuze voor het stuur zorgt er gelijk voor dat er over gepraat wordt. Maar wss zullen veel mensen blijven bij wat ze kennen en de ronde versie kiezen.

[Reactie gewijzigd door The_Woesh op 23 juli 2024 22:25]

Het is hetzelfde stuur als de roadster volgens mij.
Overpakken of doorgeven is wel een beetje "rijles"-gedrag. Je kan prima met 1 hand je stuur indraaien toch?
Moet jij je auto eens uit een slip zien te halen zonder rond stuur. Dan moet je blind je stuur kunnen pakken omdat je ogen gericht moeten blijven op de gewenste rijrichting, die je al tollend dus niet volgt.
Lijkt me niet te doen, misschien als je een speciale training voor dit stuur volgt, maar dat lijkt me dan toch het paard achter de wagen spannen.

Maar het hoort bij vooruitgang, om af en toe een ontwerp te maken dat grenzen overschrijdt. Misschien heb ik het mis, en is het ingebouwd conservatisme....

EDIT: Of misschien hebben alle Tesla modellen de electronica aan boord waarmee hij zichzelf automatisch uit een slip haalt? Dan wel óók de niet-FSD modellen graag!

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 23 juli 2024 22:25]

Een stuur als dit (wat je normaal alleen vindt in raceauto's of vliegtuigen) heeft over het algemeen een beperkte uitslag van maximaal +- 45 graden of zo. Je hoeft dus nooit het stuur los te laten of over te pakken.

Dat kan alleen maar werken als ze idd iets van dynamisch stuurgedrag implementeren (waarbij de stuuruitslag bij hoge snelheden automatisch kleiner wordt). Als dat zo is, is het te hopen dat het systeem zo intelligent is om in een slipsituatie direct de volledige uitslag beschikbaar te maken.
Overigens hebben die Tesla's natuurlijk sowieso al alle mogelijkheden om automatisch te sturen, dus automatische slipcorrectie zal ook wel geimplementeerd zijn. Een computer kan dat nou eenmaal beter dan een mens.

Als er geen dynamisch stuurgedrag geimplementeerd is is zo'n racestuurtje sowieso een ramp om door de bebouwde kom te rijden, dus dan denk ik sowieso niet dat ze 'm (in Europa) in deze uitvoering verkocht krijgen.
Dat kan alleen maar werken als ze idd iets van dynamisch stuurgedrag implementeren (waarbij de stuuruitslag bij hoge snelheden automatisch kleiner wordt). Als dat zo is, is het te hopen dat het systeem zo intelligent is om in een slipsituatie direct de volledige uitslag beschikbaar te maken.
Dat is echt de perfecte manier om het stuurgedrag van je auto nooit lekker te kunnen leren. Wat je beschrijft is vrijwel letterlijk "mouse accelleration" (of "enhance pointer precision" zoals dat in Windows misleidend genoemd wordt). Voor kantoorprut is het soort van bruikbaar maar zodra je er iets serieus mee wilt doen waarbij precisie nodig is (competetieve FPS) fuckt dat serieus met je muscle memory. Je kan er wel behoorlijk aan wennen maar erg consistent zal het niet zijn. En dan de allermooiste uitzondering van een slip erbij waardoor je stuurgevoeligheid opeens heftig verandert ten opzichte van de situatie waar je een seconde geleden in zat, in een situatie die toch al vrijwel niet regelmatig geoefend wordt door de meeste bestuurders, lijkt me een prima recept voor gegarandeerde overcorrectie en aan de andere kant eraf. Nee, dan hoop ik dat de auto het zelf gewoon doet inderdaad. Echter, een computer kan dat inderdaad in theorie beter, maar is nog steeds niet zo goed in situaties die afwijken van het verwachte. Dat kunnen mensen doorgaans nog steeds beter. En als je met zo'n heftig gecomputeriseerde auto in een slip terecht komt denk ik dat we wel mogen stellen dat je al buiten de verwachte situaties zit te kijken (de computer had de hele situatie al moeten voorkomen) dus dan hou ik liever zelf de controle op een voor mij zo voorspelbaar mogelijke manier.
Waarom zou je het stuur gedrag van een auto moeten leren kennen als dat niet langer nodig is?Een autoclicker is veruit superieur aan jouw muisklik en er zijn vele cheats beschikbaar die 10x beter kunnen reageren dan een mens. In de context van (menselijke) competitie noemen we dat valsspelen, maar dat lijkt me hier toch niet aan de orde?
Hoe goed wil je een computer dingen laten managen? ABS en ESP zijn ook computersystemen en ik denk dat die toch superieur zijn aan jouw eigen rechtervoet en persoonlijke consistentie. Ik snap je punt hoor, en ik zeg ook niet dat alle systemen al op het gewenste niveau zitten, maar je vergelijkingen gaan naar mijn idee een beetje mank.
Nou ESP zet ik uit als er sneeuw ligt, want die doet dan erg gekke dingen. De eerte keer dat ik met ESP uit een parkeervak kwam met sneeuw (fileparkeren aan beide zijden), slipte de auto vrolijk langzaam naar de overkant, scheelde milimeters en ik had zelf erg weinig te zeggen. Toen leerde ik wat ESP was, uitgezet en alle controle veilig bij mijzelf.
Een slip zoals @dingo35 beschrijft heb ik ook meegemaakt op de snelweg, ik weet wel zeker dat een computer daar geen raad mee zou weten. Er was een laken (ja echt waar, gewoon in NL) gewikkeld aan mijn rechter voorwiel en met zo'n racestuur zou ik echt niet het juiste gevoel hebben om de auto weer op rechte baan te krijgen.
Ja, er zijn natuurlijk altijd situaties te bedenken. En natuurlijk zullen er altijd dingen mis blijven gaan. Ik zou alleen raar opkijken als een computer niet in staat zou kunnen zijn om hierop te anticiperen / te corrigeren als een mens dat wel kan. Dat het er nu nog niet is en/of kan, a la.
Overigens heb ik dat glijden met de auto ook eens gehad, en heb me nooit gerealiseerd dat dit de ESP was!
Ja dat is de ESP die dan 1 of meerdere wielen blokkeert omdat die aan het glippen zijn, maar dit werkt averechts. Het beste is ESP uitzetten en rustig in zn 2 manoeuvreren. Misschien dat nieuwere auto's of een Tesla daar slimmer mee omgaat, geen ervaring mee.

Als mens kun je nooit eerder meegemaakte bijzondere situaties die één op de miljoen kans hebben toch afhandelen. Bij een computer moet alles ingeleerd zijn en ergens waar één op de miljoen kans op is, is meestal economisch niet aantrekkelijk om er tijd in te steken. In mijn geval was ik paar keer om en om links en rechts horizontaal over de snelweg aan het slippen waarbij ik ook nog op andere wegliggers en de vangrails moest letten, plus de laken om mn voorviel. Denk dat de computer er wel een paar errors uit zou gooien :)

Maar je hebt gelijk, ooit zal het mogelijk zijn, maar doe nu nog maar even een ronde stuur voor mij waar ik zelf volledig kan ingrijpen. Niet dat ik geld heb hiervoor hoor gewoon zeiken om te zeiken :)
Op het moment dat je in een slip bent gekomen heeft de computer kennelijk al gefaald, waarom heb je dan het idee dat die het alsnog wel beter zal weten dan jij? Als iets "simpels" als het herkennen van een stoplicht al misgaat met een lichtgevend reclamebord dan heb ik in de rest ook niet enorm veel vertrouwen. Je hebt zelf ook gefaald op dat moment hoor, maar als mens heb je nog het voordeel dat je de situatie met alles om je heen kan inschatten en mogelijk een betere beslissing kan maken om de eerdere fouten te herstellen. Zelfs met de huidige stand van de techniek weet de auto nog lang niet alles (anders reden ze al wel volledig autonoom) en zullen er best veel situaties zijn waarin menselijk ingrijpen alsnog gewenst is.Als de auto dan het stuurgedrag op hetzelfde moment dramatisch verandert weet je in ieder geval zeker dat er helemaal niks meer is wat je kan doen voor een goede afloop. Of het stuur moet gewoon helemaal losgekoppeld worden op dat moment, maar je moet niet de eindverantwoordelijkheid wel bij de bestuurder (en niet de auto) leggen terwijl je die op dat moment in een slechtere situatie zet.

Ter verduidelijking, de quote die ik quote gaat over snelheidsafhankelijk dynamisch stuurgedrag (wat volgens mij op zichzelf al niet per se wenselijk is voor consistentie) en het compleet veranderen daarvan op het moment dat je in een slip komt.
Wat ik al zeg; systemen zijn zeker (nog) niet perfect (een mens overigens ook niet). Maar ik heb 10x meer vertrouwen in een computer die 100en keren per seconde kan corrigeren (als die mogelijk er is natuurlijk) dan Kees of Klara die 3x per jaar sneeuw ziet. Ik geloof er namelijk geen fluit van dat als een gemiddeld mens in de slip is geraakt nog even rustig overal over na gaat denken en perfecte de situatie kan inschatten. Paar weken geleden nog tijdens de sneeuw moeten rijden; het aantal mensen dan keihard op de rem blijft trappen omdat er sneeuw ligt tussen de weg en de afrit is om te janken... dan heb ik liever een computer die gecontroleerd remt.

Maar je hebt gelijk dat de bestuurder natuurlijk nooit gehinderd moet worden door vreemde / onverwachte zaken zoals een opeens anders gedragend stuur. Maar ik neem aan dat de engineers dat zelf ook wel weten te bedenken.
"Maar ik heb 10x meer vertrouwen in een computer die 100en keren per seconde kan corrigeren (als die mogelijk er is natuurlijk) dan Kees of Klara die 3x per jaar sneeuw ziet."

Je gaat een beetje off-topic: het stuur wordt op Tesla's geleverd, en daar kun je dus mee rijden, óók als je Autopilot of FSD uitgeschakeld hebt. En zelfs al heb je het ingeschakeld, zover ik weet zit er helemaal geen antislip-software of als je in een slip zit, iets dat hem er uit haalt. ESP en ABS en that's it.

Of denk je dat je met standaard ESP en ABS niet meer in een slip kunt raken? Dan heb je nog erg weinig rij-ervaring....

EDIT: Zie hieronder van een eigenaar (supersnathan) dat er blijkbaar een "slipstart" op zijn Tesla zit die hij uit moet zetten om 'm in een slip te krijgen....

[Reactie gewijzigd door dingo35 op 23 juli 2024 22:25]

45 graden is wel erg klein, wellicht dat je 90 graden bedoelt (het stuur van horizontaal naar verticaal)
F1 autos hebben volgens mij iets van 270graden in totaal. Wat volgens mij voor een personen auto niet hoeft en makkelijk kan met 180. Misschien iets verder voor het gevoel? 200 in totaal. Ik ga er even vanuit de een gewone bestuurder niet zoveel uit zijn auto haalt als bijvoorbeeld Bottas doet van zijn Mercedes.
Ik weet het niet exact van een F1-stuur, maar zelfs in de scherpste bochten zie ik ze het stuur maximaal naar verticaal draaien (=90 graden per zijde). Dat bedoelde ik ook in mijn vorige post, 90 graden voor beide zijden, dus 180 graden in totaal.

Overigens denk ik dat je er zo aan gewend raakt, athans dat leert mijn persoonlijke ervaring met soortgelijke veranderingen (stuurbekrachtiging in zijn algemeenheid, automaat i.p.v. handbak, (adaptieve) cruisecontrol etc.)
Het heeft niets te maken met "zoveel uit je auto halen". Een F1 auto is gemaakt voor 1 doel en dat is op hoge snelheid rondjes over een vooraf bekend circuit rijden.

Een personenauto is het ene moment aan het fileparkeren in Amsterdam, en een kwartiertje later een uur lang rechtdoor aan het rijden over de A1. Dat zijn twee extreme uitersten die compleet verschillen met wat een raceauto op een circuit doet. En daarom heeft een personenauto ook een ander stuurwiel, wat zo een paar rondjes kan draaien. Dat maakt dat het stuur op de snelweg niet te zenuwachtig is, maar in de bebouwde kom genoeg uitslag kan geven om scherpe bochten te maken.

Als je een stuur hebt wat niet geschikt is om over te pakken, moet je dat dus op een andere manier oplossen.
Ik stuur nooit op basis van een aantal rondjes of graden. Ik stuur op basis van wat mijn auto doet. Daarnaast, sturen 'alle'auto's tegenwoordig met een bekrachtiging die snelheid afhankelijk is, dus dat is ook al een dynamisch iets.Toch?
Dat is alleen de kracht die je nodig hebt, tijdens parkeren licht, bij hard rijden zwaarder. Je wielen draaien altijd dezelfde hoeveelheid.
Klopt, ik doelde meer op dat het ook onder omstandigheden aangepast wordt en dat je er aan went. Ik denk dus ook aan de versie met meer/minder uitslag.
Of misschien hebben alle Tesla modellen de electronica aan boord waarmee hij zichzelf automatisch uit een slip haalt?
Jup.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat de tractiecontrole van een Model 3 er eigenlijk altijd voor zorgt dat het überhaupt niet gebeurd. Die ene keer dat je er wel dwars doorheen stuurt weet de auto het zelf heel keurig op te lossen. Zelfs op relatief besneeuwde wegen is de tractie van een tesla bijzonder goed. Het weer van een paar weken geleden was weer leuk om 's avonds weer eens wat rondjes te tollen op de kruising, maar ik moest wel expliciet slipstart aanzetten (dat ie dus niet gaat corrigeren) om het voor elkaar te krijgen. Zonder bleef ie ook met een relatief strak bochtje keurig op de weg.

Overigens is het wel zo dat geen enkele gemiddelde bestuurder een auto op de weg kan houden als ie overdwars komt te staan. Probleem is dat men uit paniek direct gaat remmen en dat moet je dus juist niet doen.
Lijkt me niet te doen, misschien als je een speciale training voor dit stuur volgt, maar dat lijkt me dan toch het paard achter de wagen spannen.
Dat is het met een normaal stuur ook al.
Ze zouden een slipcursus verplicht moeten maken :)
In elk geval heb dit 2x gedaan, 1x rijopleiding dat ik mocht doen bij peugeot, van peugeot uit als je onder de 26 bent en je koopt een nieuwe wagen, dan mag je een cursus gaan volgen. Alvast hier in België toch en krijg je ook een bewijs voor korting op je autoverzekering. En dan nog 1x op een gelicensieerde rijschool. Maar daar leer je echt wel iets bij. Vandaar dat ik ook zeg, dit zou verplicht moeten worden.
Maar met alle moderne technologie, moet je het al echt bont maken moest je het nog nodig hebben.
Als een opleiding leidend zou zijn voor de kwaliteiten van de bestuurders dan hadden we een hogere ondergrens gehad. Tevaak doen bestuurders het juist niet goed ondanks dat ze wel de juiste manier hebben geleerd. Hierbij telt leeftijd, aandacht, ervaring en hoe lang geleden was het rijbewijs gehaald.
Dus extra opleiding geeft misschien voor een klein aantal bestuurders een verbetering van het rijgedrag / voertuigbeheersing, maar toch zal het effect beperkt zijn.
Als je kijkt naar wat iedereen zou moeten kunnen en hoe slecht dat soms wordt gedaan dan vraag je immers af of degene het rijbewijs bij de boter heeft gekregen... :P
Alvast hier in België toch en krijg je ook een bewijs voor korting op je autoverzekering.
Echt serieus? Dat is wel apart gezien ik vaak dit soort dingen hoor:

Waar onderzoekdetails over slipcursus?

Ik zou dan ook graag eens zien dat er een onderzoek komt naar het nut van dit soort dingen. Ik denk namelijk dat het informatieve deel dan ook het enige is aangezien je in onvoorziene situaties waarschijnlijk de verkeerde kant op reageert.

Ik weet namelijk donders goed dat je bij een echte slip niet moet remmen, toch deed ik het wel een keer, met alle gevolgen van dien.
Maar met alle moderne technologie, moet je het al echt bont maken moest je het nog nodig hebben.
Vooral dit. Ik weet hier in de buurt een plek waar het heel makkelijk gaat (met nat weer, met zomerbanden, wegdek wat is afgefreesd en dus geen toplaag heeft en met instantaan koppel achter het pedaal), maar dan zoek je het ook wel echt op. En dan weet de wagen het uitstekend te corrigeren.
:+ Kan mijn auto niet in de prak rijden want de beveiliging is te goed om niet te slippen.

Maar een computer kan veel sneller en veel meer berekeningen doen hoe te handelen bij een slip dan jij ooit als mens kan. Als mens begin je aan een handeling en gaat door op automatische pilot. Terwijl misschien een handeling onderbreken of juist versnellen beter en veiliger geweest zou zijn. Plus als je auto al berekend wat te doen voor de echte slip inzet kan je de slip misschien wel vermeiden.
Geen idee wat Tesla levert, maar volgens mij is ESP op nieuwe auto's al jaren verplicht...
Ja maar zelfs met ESP op (wat verplicht is) kan je nog altijd slippen. ESP helpt enorm, maar als je het echt te bont maakt, zal die ESP je ook niet helpen. En er wordt nog altijd aanbevolen om ESP uit te zetten bij zeer koud weer en ijzel plekken. Dit heb ik toch een paar jaar geleden nog gelezen, misschien dat dit al anders is ondertussen.
Ik zou denken dat je juist bij ijzel je ESP goed kan gebruiken. Klinkt als gevaarlijk advies.
Enige reden om 'm uit te zetten is als je vast zit in de sneeuw. Met ESP gaat de rem er op zodra je iets wegglijd in de sneeuw waardoor je niet weg kan komen.
wat bzzzt zegt is waar. ESP uit bij ijzel is weer zo,n feestboekwaarheid.
Weet je hoe weinig mensen een auto uit een slip kunnen krijgen? Echt veruit de meerderheid doet maar 1 ding bij een slip: de rem intrappen.

Voor die mensen is een rond stuur dus echt overbodig om een slip te corrigeren. Een model S kan dat veel beter zelf dan dat zij dat ooit gaan kunnen.

Voor de mensen zoals jij die dat wel kunnen (en zelf willen doen) zijn er gelukkig andere auto's te koop dan een Tesla Model S.
Wat bedoel je met slippen? Rechtdoor slippen is zo eng nog niet en makkelijk op te lossen afhankelijk van je snelheid en obstakel waarvoor je remt maar daarvoor hebben we gelukkig ABS.

Rem intrappen zou ook mijn reactie zijn als je echt helemaal dwars ligt. Remmen zorgt er voor dat je uiteindelijk weer recht komt wanneer je rem los laat waarbij timing belangrijk is.

Als het een kleine slip is is mijn eerste reactie gas los en sturen om te corrigeren en rekening houden met hoeveel je corrigeerd anders beland je waarschijnlijk aan de andere kant.

Wellicht moet ik nog een keer de slipcursus volgen staat nog op mijn to do lijst. Ik heb alleen ervaring met slippen in simulators de werkelijkheid zal iets anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 23 juli 2024 22:25]

Als je remt terwijl je overstuur hebt creeer je meer overstuur. Je verplaatst immers het gewicht van de auto naar voren waardoor de achterwielen minder druk hebben en de sliphoek groter kan worden.
Bij een voorwielaangedreven auto dien je gas bij te geven om de voorwielen je uit de sliphoek te trekken, bij een achterwielaandrijver zou je idealiter gas loslaten (waarmee je ook gewicht verplaatst naar voren)(het stoppen van de bandenslip is belangrijker dan de druk op de achterwielen) en tegensturen
Zoals ik zei mijn ervaring is gebaseerd op simulators, bij een spin kan je juist uitkomen (zoals verstappen in brazilie 2016) door je rem in te drukken en los te laten. Als je het goed doet rijd je auto weer rechtdoor en kan je zonder schade verder. Lijkt me alleen niet de best practice met een personen auto :+
Bij moderne auto's kun je beter niet teveel nadenken, gewoon vol remmen en de ABS + ESP regelt de rest, zo'n systeem reageert hoogstwaarschijnlijk veel sneller en beter dan dat wij dat kunnen in een onverwachte situatie.

[Reactie gewijzigd door Navi op 23 juli 2024 22:25]

Autopilot zit in alle Tesla's, dit is wat ervoor zorgt dat het zo veilig mogelijk is.
Iemand een normaal rijbewijs kan zelfs de Semi besturen. :P
Iemand een normaal rijbewijs kan zelfs de Semi besturen
Probleem zit niet in het besturen van de Semi/vrachtwagen, maar op de juiste manier de bochten nemen. :)
Ja, een normale vrachtwagen kan ik ook wel besturen op de snelweg.

Waar vrachtwagenchauffeus het 100x beter kunnen, is navigeren door Nederlandse binnensteden. Met tientallen fietsers om je heen krioelend. Of de trailer achteruit een supermarkt in rijden in een krap straatje. Op krappe weggetjes rijden zonder in paniek te raken als het even niet past. Et cetera.

Daar komt ook een hoop non-verbale communicatie bij kijken. Laat een auto je ervoor, als je zijn weghelft nodig hebt? Wat gaan alle fietsers om je heen doen? Hoe gedraag je je op een bouwplaats?

Ik denk niet dat AI dit snel over zal nemen.
Laat een auto je ervoor, als je zijn weghelft nodig hebt? Wat gaan alle fietsers om je heen doen? Hoe gedraag je je op een bouwplaats?

Kom, kom. We hebben nog altijd zoiets als verkeersregels. Het is prima duidelijk wie er voor mag of hoe men om moet gaan met fietsers. En bouwplaatsen zijn natuurlijk niche zaken. Dan moet je het laatste stukje zelf even doen.

Het internet staat vol met FSD video’s dus het is wel duidelijk dat veel zaken nu al prima verlopen. Nu is het een kwestie van verfijnen.

Dat is, in de VS uiteraard want hier is de regelgeving zo streng dat een tesla niet eens de bocht mag halen (hij moet dan onmiddellijk controle teruggeven aan de bestuurder).
Je hebt dingen als verkeersregels ja. Maar dat betekent niet dat mensen zich daar altijd aan houden.

Iemand kan natuurlijk iets doen wat niet is toegestaan. Dat betekent nog niet dat diegene omver gereden dient te worden.

Iemand kan ook juist behulpzaam zijn: Stel je rijdt achteruit, auto of vrachtwagen maakt niet uit, en hebt al de helft van de weg geblokkeerd. In principe dien je dan nog steeds voorrang te verlenen als er iemand aan komt, maar in de praktijk wordt je bijna altijd even voorgelaten.

In stedelijke omgevingen gebeurt er zo veel wat niet per se volgens de verkeersregels is.
Iemand kan natuurlijk iets doen wat niet is toegestaan. Dat betekent nog niet dat diegene omver gereden dient te worden.
Wat? Wie heeft het over omver rijden?
Dit is misschien nieuw voor jou: Mensen omver rijden is ook tegen de wet... Daarom hebben wij überhaupt verkeersregels.

Verkeersregels zijn er om na te leven. Als er mensen zo dom zijn dat ze het niet snappen kun je nog niet tegen een zelfrijdende auto zeggen: breek de regels maar. Dat is letterlijk tegen de wet....

Dus als er een situatie komt waarbij een mensen zich niet aan de verkeersregels houden dan zal een zelfrijdende auto echt mee gaan doen met het overtreden. De auto gaat dan gewoon stil staan. Deze auto's hebben heel veel camera's dus de dader zal gewoon opgepakt worden door de politie (of waarschijnlijker, gewoon een boete thuis krijgen).

Iemand kan ook juist behulpzaam zijn: Stel je rijdt achteruit, auto of vrachtwagen maakt niet uit, en hebt al de helft van de weg geblokkeerd. In principe dien je dan nog steeds voorrang te verlenen als er iemand aan komt, maar in de praktijk wordt je bijna altijd even voorgelaten.

Wat denk je dan, dat een zelfrijdende auto er dan maar gewoon tegenaan rijd? In welke wereld leef jij?

Ik raad je aan om eerst in het onderwerp te verdiepen voordat je misinformatie spreid over hoe deze voertuigen werken.
Nee, wat ik beweer is dat je regelmatig de intentie van je medeweggebruiker moet inzien om beslissingen te maken in het verkeer. En gezien zelfs een Tesla soms een voetganger en een verkeersbord door elkaar haalt, heb ik er niet veel vertrouwen in dat rijden in complexe situaties snel door AI overgenomen kan worden.
Nee, wat ik beweer is dat je regelmatig de intentie van je medeweggebruiker moet inzien om beslissingen te maken in het verkeer.

Dus een mens die uit het raam kijkt en ergens van uit gaat is beter dan een computer die 100x per seconde de mogelijke routes van alle bestuurders in je omgeving berekend en daarop handelt?
Mensen maken zo enorm veel inschattingsfouten en dat is juist het probleem dat we oplossen met autonoom rijden...

En gezien zelfs een Tesla soms een voetganger en een verkeersbord door elkaar haalt, heb ik er niet veel vertrouwen in dat rijden in complexe situaties snel door AI overgenomen kan worden.
Ik rij zelf in een Tesla en deze heeft mij nog nooit een verkeersbord of mens door elkaar gehaald. Autopilot heeft mij zelfs positief verrast toen een voetganger zomaar even een 80 weg overstak. Ik had zelf ook nog wel kunnen afremmen maar hij was mij ruim voor.

Maar, echt? Verkeersborden en mensen door elkaar halen? Waar baseer je deze onzin op? Geef eens een bron. En nogmaals, ik raad je aan om eerst in het onderwerp te verdiepen voordat je misinformatie spreid over hoe deze voertuigen werken.
Maar, echt? Verkeersborden en mensen door elkaar halen? Waar baseer je deze onzin op? Geef eens een bron. En nogmaals, ik raad je aan om eerst in het onderwerp te verdiepen voordat je misinformatie spreid over hoe deze voertuigen werken.
https://youtu.be/xj73Q3lWvFM?t=150
Eén voorbeeld en iemand die 'zegt' dat de auto een mens detecteert (let op: er is nog steeds geen enkel bewijs)... Daar baseer jij je mening op? Daarnaast rijd deze man helemaal niet op een snelweg maar een normale weg. Autopilot werkt alleen op een snelweg, dit wordt niet alleen heel duidelijk uitgelegd als je het inschakelt maar staat ook overal vermeld:
https://www.tesla.com/support/autopilot
Navigate on Autopilot (Beta): Actively guides your car from a highway’s on-ramp to off-ramp, including suggesting lane changes, navigating interchanges, automatically engaging the turn signal and taking the correct exit

Dit gebeurt heel vaak trouwens. Mensen denken dat autopilot zomaar overal al werkt maar de autopilot op dit moment kan enkel en alleen zijn werk correct uitvoeren op de snelweg. Niet daarbuiten. Het werkt dus van oprit tot afrit. Wat mensen daarbuiten doen is leuk om filmpjes van te maken maar de code hiervoor zit nog niet eens in de auto. Die code is alleen in beta in de US uitgebracht.

Hier urenlang bewijs dat mensen of verkeersborden helemaal geen problemen vormen (zelfs in de beta):
Pushing Tesla's FSD BETA over the limits
FSD Beta 8.1 - 2020.48.35.7 - ALMOST perfect drive in Chicago Suburbs
FSD Beta 10 - 2020.48.35.1 - City Driving (Pre-Defined Loop)
Tesla Autopilot FSD San Francisco to Los Angeles with Zero Interventions
Model 3 - Beta FSD - Run to grocery store in the rain - 2020.48.35.7 - 28 Jan 2021

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 22:25]

Iemand een normaal rijbewijs kan zelfs de Semi besturen
Ik zie nog te vaak mensen met een klein stadsautootje die veel problemen hebben met inparkeren. zou die mensen niet graag in een Semi op de weg zien rijden.
mogelijk krijgen ze hier vrijstelling voor door alle veiligheidssystemen.
De cybertruck zou ook verboden moeten worden door het totale gebrek aan voetgangersveiligheid, toch wordt daar ook gesproken over vrijstelling omdat de kans op een aanrijding zo minimaal is door de actieve systemen.
Ik ben het daar niet mee eens trouwens, er gebeuren nog steeds ongelukken met volledig autonome auto's dus zolang deze zich in het normale verkeer begeven moeten ze aan dezelfde regels voldoen lijkt mij.
Moet jij je auto eens uit een slip zien te halen zonder rond stuur. Dan moet je blind je stuur kunnen pakken omdat je ogen gericht moeten blijven op de gewenste rijrichting, die je al tollend dus niet volgt.
Formule 1 rijders hebben al jaren een plat stuur, dus het is niet per definitie slecht. Tegelijkertijd zie ik een stuur overpakken niet als gewenst gedrag bij een slip, en wil je juist het stuur met beide handen vasthouden (tenzij je lekker wilt glijden op de driftcursus).
De stuurratio van dit stuur is gewoon anders (volledige wieluitslag bij bijv. 60 graden draaien), en dat is enkel het leren wennen aan deze ratio. Mensen zijn verbazingwekkend goed in zich aanpassen aan verhoudingen (denk aan koppelpunt wat per auto verschilt), dus het is slechts een kwestie van wat tijd spenderen in de auto.
Lijkt mij gewoon fundamentele techniek voor bijzondere verrichtingen en ingrepen. Niks met rijles te maken.
Je kan een tesla besturen zonder ooit het stuur los te laten. Ook tijdens parkeren.
niet alleen 'rijles' gedrag. Met 1 hand sturen kan gevaarlijk zijn als het stuur uit de hand glipt...
Dat kan maar met doorgeven heb je het stuur steviger in de hand en heb je meer controle over het stuurwiel. Dat leren ze je althans bij anti-slipcursussen zo
Alleen als je tegelijkertijd scheef in je stoel gaat zitten, een petje op hebt en in je andere hand een blik bier vasthoudt.
Het word ook geadviseerd om over te pakken omdat als jij met één arm je stuur draait, je arm voorlangs jou gaat. Stel je airbag activeert dan krijg je je arm even keihard in je gezicht geknald. Mocht je ook nog sieraden/horloge/knoopjes hebben kan dat best pijnlijk zijn. En ik weet eigenlijk ook niet of je arm het goed overleeft als hij een beetje in een vreemde houding word weggeduwd.
Het punt van de airbag vrijhouden is meer dat de druk initieel (dus vlak voor het stuur) dusdanig hoog is dat je pols het niet houd. Kans is vrij groot dat je iets breekt of kneust en met een beetje pech doet ie het niet meer door zenuwbeschadiging.

You're probably still alive though sooo that's a win right?
(In de basis) 10 voor 2 vasthouden voelt ook gewoon ok en overal een stuur te grijpen hebben ook. Waarom zou je dat onmogelijk maken? |:(
Ja bij de rijlessen vertellen ze je alleen maar onzin. Hoe je het zelf doet gaat velemale beter. Waarom leren ze je dat niet gewoon bij de rijlessen, niet dat ik dat nooit doe hoor. maar zodra je maar een punt hebt om je stuur vast te houden gaat dat een hand draaien toch ineen keer heel anders. Je moet er gewoon echt aan wennen.
Bij lange ritten vind ik het fijn om af en toe mijn greep op het stuur te veranderen. Dat kan met dit stuur niet. Lijkt me onprettig in een verder erg aantrekkelijke auto.
In Europa komt een rond stuur. Op de Tesla site is daar al een foto van te zien als je wat met optie codes speelt.
Het idee hierbij is dat vanwege autopilot je uberhaupt weinig het stuur meer hoeft vast te pakken, dus hoef je ook niet je greep zo vaak te wisselen om je spieren rust te geven.
Je moet bij autopilot toch juist wel je stuur regelmatig pakken of vasthouden? (Zelf geen ervaring mee, nog nooit Tesla gereden.)
Regelmatig ja, maar dat wil dus zeggen dat je de rest van de tijd je handen op je benen of waar dan ook kan laten rusten. Dat is een stuk ontspannender dan permanent een hand aan het stuur moeten houden (en waarbij je dus van greep wil gaan wisselen).
Mijn ervaring met de autopilot (ong. 900km gereden in een Model S), is dat ik het erg irritant vond om telkens het stuur te moeten vast pakken, dat is echt wel om de paar minuten, ik hield het stuur liever gewoon vast, al is het maar met een hand i.p.v. twee. Mijn vader die doet het half volle flesje water in het stuur klemmen, maar dat lijkt mij ook niet helemaal de bedoeling.
Klopt, na een seconde of 10 begint ie te janken dat je het stuur moet bewegen (vastpakken is niet genoeg), dus je moet ook steeds een beetje "slingeren" als je lekker rechtdoor rijdt op je autopilot. Echt heel irritant, waardoor ik het eigenlijk veel minder gebruik nu dan toen.

Die timer was in het begin (2015-16) echt veel ruimer, maar is daarna steeds strakker gezet. Waarvoor dank aan de figuren die zichzelf gingen filmen op de achterbank e.d.

Het zou wel heel fijn zijn als Tesla overstapt op een driver-monitoringsysteem ipv alleen de stuuruitslagsensor, zoals bij GM supercruise, daarbij kan je het stuur gewoon volledig loslaten zolang je naar de weg blijft kijken. De camera op de bestuurder hiervoor hebben de meeste Tesla's al.
Precies mijn ervaring ook inderdaad, hoewel je het stuur wel zo kan draaien dat de auto niet daadwerkelijk heen en weer beweegd, er zit wel een iets van 'play' op de beweging die je moet maken. Maar ik was ook vrij snel gestopt met de autopilot om dezelfde reden. Merkte ook dat het veel makkelijker is om 'afwezig' te raken qua gedachten waardoor het veel moeilijker is alert te blijven.
Dat klopt idd, je zal niet echt zichtbaar gaan slingeren omdat ie dan ook een beetje tegenstuurt. Maar het heeft voor mij wel een hoop plezier van de autopilot verpest tov de eerste versies.

Sowieso zijn dit soort systemen maar op 2 momenten handig imho; in de file en als savonds de weg echt helemaal leeg is. Bij druk-maar-rijdend verkeer werkt het voor geen meter, mede omdat de "full-Audi" stand ontbreekt qua afstand en er dan telkens mensen voor je schieten en je auto weer vol op de rem gaat.

Ik blijf het op lange, rustige stukken waar het wel bruikbaar is toch wel fijn vinden, je merkt gewoon dat je dan véél minder vermoeid de auto uitkomt na zo'n rit. Ook heb je vind ik veel meer "situational awareness" omdat je meer "cpu" cycles vrij hebt in je hoofd om in je spiegels en voor je uit te kijken. Gek genoeg kost dat tussen de lijntjes sturen toch een hoop meer energie en aandacht dan je zou denken :)
Je hoeft het stuur niet te bewegen.

Je hoeft er alleen maar een roterende kracht op uit te oefenen. Dus je hand aan een kant van het stuur laten hangen is voldoende.
Ik kan me ronde sturen in de Formule 1 niet meer herinneren...
Met de hoeveelheid stuurbekrachtig is het 'uit de handen slaan' van het stuur ook een uniqum. Ik vraag me af of ze dit uberhaupt nog behandelen in rijlessen.

Mercedes heeft trouwens ooit een concept met een joystick gemaakt.
Formule 1 auto besturen is iets anders dan een gewonen auto, bovendien zitten daar mensen in die echt goed in een auto kunnen rijden, die getrained zijn om met dit stuur te formule 1 wagen te sturen, houden 99 % van de race het stuur met twee handen vast. zijn 100% gefocust op de weg en het verkeer om hun heen. Dus de vergelijking is echt onzin.
Een stuur is (meestal) rond omdat het in elke positie moet kunnen vastgepakt worden. Het stuur moet echter alleen op erg lage snelheden meer dan 90° gedraaid worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal de maximale uitslag links en rechts 80/90° zijn waarbij de snelheid mee bepalend is hoeveel je wielen effectief draaien. Dan is het niet meer nodig om een rond stuurwiel te hebben. Dit vergt wel gewenning, zeker bij variabele snelheid en het stuur in een bepaalde vast te houden.
Moesten mensen nu effectief eens hun stuur doordraaien bij het maken van bochten zou het al geweldig zijn, ben vaak genoeg op de baan en mag toch regelmatig op de rem gaan staan omdat tegenliggers bochten maken alsof ze in een vrachtwagen zitten (door wat uit te wijken) of bij 90° bochten gewoon niet het stuur doordraaien |:(

Om toch ontopic te blijven; als ik het stuur zo bekijk lijkt me het best wel te doen inderdaad beetje zoals de ronde sturen met een uitsparing tussen het middenste en bovenste gedeelte waar je je hand in kan steken voor de meer scherpere bochten aan lage snelheid, niet zeker of dat exact de bedoeling is, maar zo doe ik het toch met enige regelmaat.
Mij is geleerd je stuur nooit aan de binnenkant vast te pakken, raak je iets, dan kan het stuur terugslaan. Kan erg pijnlijk zijn.
En zeker ook niet te vergeten, er zijn veilig en onveilige posities van je armen m.b.t. de airbag.
Is stuur ‘doorgeven’ het veiligst? Dan komt je linkerarm nooit rechts van de stuuras en vice versa.
Ik ben geen expert, maar mij is altijd verteld dat je de bovenkant van het stuur moet vermijden (als rustpositie) omdat je handen dan tegen je gezicht kunnen worden gekwakt. Oftewel, grote kans op gebroken of op zijn minst gekneusde handen, armen en gezicht.

Stuur doorgeven is om verschillende veiligheidsredenen ook hoe we het standaard leren voor zover ik weet. Als ik me niet vergis een combinatie van altijd goed grip hebben zodat je nooit de controle kunt verliezen en inderdaad wederom die airbag.

Edit: dus veilig is op 9 en 3 uur, hoger is onveilig omdat je armen dan voor het stuur zitten in het spoor van de airbag.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 23 juli 2024 22:25]

Is allemaal achterhaald, je spreekt nog van single stages (1 lading) airbags die mechanisch geactiveerd werden. Zelfs airbags van 20 jaar terug zijn al minstens dual stage (2 ladingen) waarbij minstens gekeken word of de stoel niet te dicht op het stuur staat om dan 1 lading niet te gebruiken.

Tegenwoordig heb je multistage airbags met geavanceerde computersturing die optimale deploy parameters berekenen. Ofwel als jij aan lage snelheid rijd terwijl je u stuur aan het draaien bent, als hij al beslist een airbag te laten afgaan, de kracht waarmee die afgaat is héél zwak tov als je ergens aan 90 per uur op knalt waar hij eerder al zijn ladingen laat afgaan (en dan wil je idd geen handen of benen voor de airbag hebben want dat kan je leven kosten)

Zelfde verhaal met @Peenutzz dat het stuur terugslag kan geven, stamt ook nog van de tijd als de stuurkolom naar achter geduwd word dat het stuur mee naar achter kwam. Dat wilt zeggen dat bij een zware frontale botsing het stuur in je borstkas geduwd word, iets wat doorgaans instant overlijden tot gevolg had. In de jaren '90 kon je dat nog voor hebben afhankelijk van het merk maar tegenwoordig zitten er bij iedereen verzwakkingen in de stuurkolom zodat die breekt/los komt als er een klap op terecht komt zodat het stuur altijd mooi op zijn plaats blijft zittten.
Ik heb het niet over de stuurkolom die naar binnen komt, maar over het verdraaien van het stuur omdat je wielen iets raken, door een aanrijding, of een voorwerp op de weg of iets dergelijks. Is niks achterhaalds aan, zijn gewoon dagelijks voorkomende dingen.
Dat zijn op zich interessante toevoegingen, maar ze spreken noch mij noch @Peenutzz tegen.
Op de autostrade doe je het niet inderdaad, maar als je aan het parkeren bent of de oprit opdraait zal het zo nauw niet komen
Je zou de eerste niet zijn die iets breekt, door net dan aangereden te worden.
Elon Musk probeert het (stuur)wiel opnieuw uit te vinden.
Maar ik begrijp de gedachtengang wel.
Over een paar jaar is de Tesla volautonoom zonder stuurwiel.
Nu is hij halfautonoom met een half stuurwiel.
Daarom zitten er ook geen racespelletjes op ondanks gamestuur.
Werkt straks niet meer.
Als je de bovenkant van dit stuur vastpakt druk je waarschijnlijk ook een of meer van de knoppen in, en gaat dus je ruitenwisser, richtingaanwijzer of toeter aan. Of de force-touch moet precies zo zijn afgesteld dat hij het onderscheid kan maken tussen bedoelde en onbedoelde aanrakingen, lijkt me lastig.
Sowieso moet je dan elke keer kijken waar je precies moet drukken, lijkt mij onhandig voor die essentiële functies.

[Reactie gewijzigd door Wesco op 23 juli 2024 22:25]

Dacht ook dat dit ongeveer de oplossing zal zijn. Maar het lijkt me nog steeds niet erg comfortabel om 90 graden gedraaid te zitten.
Volgens mij is dat wettelijk niet toegestaan. Er moet een vaste verbinding zitten tussen het stuur en de wielen. Wat jij beschrijft is steer by wire.

[Reactie gewijzigd door STFU op 23 juli 2024 22:25]

Niet per se... Er zijn variabele overbrengingen die volledig mechanisch zijn. Dat is bij meerdere wagens gewoon een optie.
Variabel tov de snelheid zoals Herr_Boogie suggereert of variabel tov de stuuruitslag!? Dat laatste wordt inderdaad wel eens toegepast.
Maar mechanisch betekent een 'vaste' verbinding tussen stuur en wielen en precies dat bedoelde ik.
Hoe sportiever een auto is - hoe directer het stuur zal (zou moeten) reageren. En vervolgens hebben race-auto's een hele grote draaicirkel = kleine maximale stuuruitslag. Op hoge snelheid heb je dus geen rond stuur nodig bij dergelijke auto's. En langzaam rijden en sturen is flink wennen (hard rijden vermoedelijk ook maar de feedback is dan ook veel sneller). Maar bij reguliere auto's heb je toch echt wel een rond stuur nodig. Behalve dan als de auto progressieve overbrenging heeft (en het ook zodanig progressief kan uitvoeren dat het niet nodig is natuurlijk). Maar meestal zijn die progressieve overbreningen zodanig dat ze juistr bij hoge snelheid de overbrenging (iets) directer maken - dus moet je nog altijd overpakken op lagere snelheden.
Zal lastig zijn tijdens rijlessen met zo'n stuur en de 10 voor 2 handen plaatsing ;)
Wel eens een slipcursus gedaan? Wordt erg lastig als je stuur niet rond is..
De meeste raceauto's hebben al jaren jokes als stuur. Die kunnen daar prima mee uit de voeten.
Je hoeft ook geen 900 graden aan je stuur te draaien om te sturen.
Met stuurbekrachtiging is 450 tot 540 graden meer als genoeg.
Een Formule 1-2-3-4-E heeft zelfs maar 360 graden stuur uitslag, soms nog minder.
Alleen bij inparkeren moet je nog eens voluit te draaien, maar dat doet deze auto ook al zelf.
Een raceauto is dan ook een drama om korte bochtjes mee te maken, wel eens geprobeerd in een sim racer ofzo? Als er 1 voorbeeld is om zoiets niet op een straat auto te introduceren dan is het wel hoe slecht je met een raceauto korte bochtjes kunt maken.

Ik vraag me dan weer oprecht af wat in hemelsnaam het nut/voordeel is van dit stuur behalve dat Elon Musk weer even aandacht kan trekken door lekker tegendraads anders te doen.
Alleen maar omdat je te hard de bocht in gaat, bij raceauto's worden voor bepaalde circuits dan ook extra wieluitslag ingesteld. Er is geen directe link meer tussen stuurhuis en wielen.
Een gewone auto's is ook geen raceauto, dus snelheden zijn stuk lager.
Dus kun je deze ze zo scherp laten sturen als je nodig is voor de applicatie.
Meeste tegenwoordige stuurbekrachtigingen gaan bij hoge snelheden minder stuuruitslag geven.
Dat is al jaren zo.

[Reactie gewijzigd door Aerophobia1 op 23 juli 2024 22:25]

900 graden (...) 450 tot 540 graden (...)
Ik neem aan dat je 90, 45 en 54 graden bedoelt? ;)

edit: O wacht, je hebt het over situaties waarbij je moet overpakken. Excuseer.

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 23 juli 2024 22:25]

Nee hij heeft het daadwerkelijk over het totale bereik van veel stuurwielen, race auto's daarin tegen hebben een veel beperkter bereik. Moderne stuurbekrachtiging houd zelfs in dat er geen directe verbinding is tussen het stuur en de wielen, maar het snelheidsafhankelijk meer of minder uitslag tot gevolg heeft bij dezelfde hoek op het stuur.
Je hebt gelijk, ik was abuis :)
Nee. Probeer maar eens hoeveel graden je het stuur van de gemiddelde auto kan draaien.
Nou om en nabij de 720 graden beide kanten op.

Normaal gesproken is het zo'n anderhalve draaiing van het stuur.
Ja, dus niet 90, 45 en 54.
Behalve bij normaal gebruik, zou ik mijn hart vasthouden wat er gebeurt bij een technisch defect of een calamiteit waardoor je spontaan je stuur (anders) moet vastpakken. Ik zou het erg angstig vinden om te weten dat ik in het 'niets' kan grijpen.
Ach in de racewereld gaat het jaren goed, die hebben meerdere situaties als die in een enkele race.
Anoniem: 894165 @Tr4nnel28 januari 2021 13:43
Vraag het eens aan David Hasselhof, KITT had ook al zo'n stuurtje
De kitt was volgens de rijder idd lastig om mee te rijden met zo'n stuur. Nu weet ik alleen niet of de orginele kitt rijders waren. Of de gene was die een replica heeft gemaakt van de auto.
Sturen doet de auto zelf toch, op termijn in elk geval. Het stuur zit er dan in om in te grijpen en voor de wet misschien?
Dus alleen in noodsituaties waarin je acuut moet ingrijpen is het onhandig? Klinkt top.
Formule 1 auto's hebben allemaal dit model stuur.
Als voorbeeld: https://topgear.nl/formule-1/f1-stuur-van-mercedes-amg/
Met zo'n stuur zou je toch mogen verwachten dat FSD standaard aanwezig is? Ik snap echt niet dat dat 10.000USD extra moet kosten, FSD zou toch juist de grote unique selling point van elke tesla kunnen zijn?
Ik zie mij in het begin al eens naar de bovenkant van het stuur grijpen.. die er niet is dan..
Jaren geleden eens in een Engelse huurauto gereden voor 2 dagen, de keren dat ik de deurhendel vastgreep in plaats van de versnellingspook toen... |:(

Kwestie van gewoonte natuurlijk, maar of het aangenaam is.
Zelfde had ik toen ik voor het eerst in een automaat reed, ik moest me vooral in de stad er op focussen dat ik de koppeling niet in hoeft te trappen waneer ik bijna stil stond. :) zodra je gedachten even afdwalen en je op de auto pilot fungeert, gebeurde dat geheid.
Altijd leuk die plotse rem acties bij de eerste keer rijden met automaat :9 :+
Inderdaad, het is geen vliegtuig / F1...
Hoezo michael knigt kon toch ook rijden met zn stuur? oh wacht...toen was je nog niet geboren..

https://en.wikipedia.org/wiki/KITT fotootje iets onderin rechts. zie je t interieur.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld en F1 auto - met soortgelijke stuur - zie je dat die nauwelijks meer dan 45 graden kantelt tijdens een race. Alleen bij bijvoorbeeld de pit inrijden (echt de garage induiken, niet tijdens een bandenwisseling) zie je de stuur verder draaien dan 90 graden.

Het lijkt mij dat dit ook hier de bedoeling is - behalve tijdens heftige parkeeracties (nul snelheden dus) zal je altijd beide handen op de "yoke" houden.
Dit is bijna een race stuurtje.
Ben benieuwd hoe dat rijdt, ben toch redelijk gewend aan het tussen kwart voor drie en 10 voor twee rijden met een 5 over half 5 bij de relaxte rechte stukken waar de auto het voor een groot deel overneemt op lane assist en adaptive cruise control.

Met zo'n race stuur heb je toch een wat meer krachtigere continue actieve houding die op lange stukken niet zo lekker lijkt te rijden (tenzij je F1 coureur bent natuurlijk)
Daarnaast een grote tablet in een houder en weinig tot geen standaard menuknoppen die je in submenu moet gaan zoeken lijkt me ook niet echt veilig.
Ook ziet het er niet uit. Je kan op zijn minst het netjes integreren in het Dashboard
Ster by wire. https://www.youtube.com/watch?v=G-NYVKKrEIM
Dan is de stuuruitslag nog maar 180*, afhankelijk van de instellingen. Werkt blijkbaar perfect.

Ook zal tesla deze auto wel ontwikkelen met autonoom rijden als standaard instelling. Ik besef dat er veel mensen non-believers zijn, maar ik schat de kans heel groot in dat volgende Model S ergens is zijn bestaan 99,99% autonoom zal zijn en je niet meer met klaarstaan om over te nemen. Die 0,01% moet je dan nog assisteren. Maar ondertussen rij je dan 99,99% veiliger dan een menselijke chauffeur.
Dus jij hebt wetenschappelijk vast gesteld dat de mensen die met tweehanden het stuur vast houden niet de beste rijders zijn op de weg. Of heeft je onderbuik dat vastgesteld?
Ik zeg niet dat het niet kan , ik denk dat het wel wennen is, al helemaal voor de mensen die niet zo goed kunnen sturen als u.
gek, das niet wat hun accountants zeggen:
  • Tesla net income for the quarter ending September 30, 2020 was $0.300B, a 109.79% increase year-over-year.
  • Tesla net income for the twelve months ending September 30, 2020 was $533M, a 163.84% decline year-over-year.
En dat terwijl er hard gebouwd en geïnvesteerd wordt in nieuwe fabrieken, nieuwe modellen, en nieuwe superchargers.
Het heeft 18 jaar geduurd voordat ze een beetje winst kunnen schrijven — het is maar de vraag wat de toekomst brengt, ik denk dat Tesla verder moet diversificeren — alleen auto’s zal niet genoeg zijn.
Dat vindt Elon Musk gelukkig ook want:
- ze worden een zeer grote speler op het gebied van batterycel productie
- ze worden een zeer grote speler op het gebied van energieopslag
- ze worden een nog grotere speler op het gebied van energieproductie (zonnedaken)
- ze hebben een sterke focus op software, waaronder autonoom rijden (met Robotaxi) en "Autobidder" software waarmee je in essentie een virtuele, decentrale powerplant krijgt.
- ze worden steeds meer een techniek bedrijf...inclusief productietechniek

Energie, techniek en software....zal een succesvolle combo blijken.
De hele supply chain willen leveren... zal een niet successvolle combo blijken.
Daar zijn ze al lang mee bezig tho, superchargers, solar panels, power wall etc.
Zoals thuisbatterijen en/of zonnepanelen? Misschien accu's om wijkbatterijen op te zetten? Superchargers die mits een deal met een andere fabrikant misschien geld opleveren? Zelfrijdende technologie die worst case ook gedeeld kan worden?
Maar hoeveel daarvan is structureel en hoeveel komt door eenmalige kapitaalverhoging? En als we het over structureel hebben, laat er dan ook even de overeenkomst met FCA uit waarmee FCA in staat is om het teveel van hun emissies door te geven aan Tesla om boetes in Europa te vermijden.
Niet structurele inkomsten eruit? Dan moeten niet structurele uiutgaven zoals het bouwen van een fabriek er ook uit natuurlijk.
Waar ik vooral wil dat men over nadenkt is: hoe zit het met de verwachte winstgevendheid op lange termijn, en dan moet je naar de structurele winst kijken, de winst die je krijgt uit je wagenverkoop alsook de structurele uitgaven die naast grondstoffen, arbeid en R&D ook bestaan uit investeringen waarvan je weet dat ze regelmatig terugkomen.

De eenmalige investering zoals de bouw van een fabriek die betaal je met behulp van eenmalige injecties. Dat kunnen leningen zijn, maar dat kan bijv. ook met het verkopen van aandelen.

Daarom ook dat winst en verliescijfers in zijn geheel niet veel zeggen maar je dieper in de cijfers (en toekomstplannen) moet duiken wil je weten hoe goed of slecht een bedrijf er eigenlijk voor staat.
Het bouwen van 3 fabrieken. ;)
Dat is Q3 2020, ze hebben net de resultaten van Q4 2020 gepubliceerd ;)
Fine
q4 2020:
The main financial details from the Q4 2020 report are as follows:

$10.74 billion in revenue
$0.80 profit per share (Non-GAAP)
Dit is echter erg vertekend.

Tesla maakte over vorig jaar namelijk 700 miljoen dollar winst. Maar ze verdienden ook ruim 1.500 miljoen dollar met het verkopen van certificaten voor koolstof credits aan andere autofabrikanten.
Voornamelijk in de EU en Californië moeten automakers namelijk een minimaal percentage elektrische of hybride voertuigen verkopen. Wanneer ze dat niet doen moeten ze een boete betalen of die rechten van een andere automaker overkopen. Tesla heeft daar afgelopen jaar dus flink geld aan verdiend. Deze winst maken ze dus niet op de productie en verkoop van eigen auto's. Maar puur als neveneffect omdat ze alleen elektrische auto's maken.

Andere autofabrikanten zijn om die reden echter ook sterk in aan het zetten op de productie van elektronische modellen. Zodat ze in ieder geval voldoen aan de minimale eisen per merk. Daarom zie je onder andere ineens al een elektrische versie van de Fiat 500. Terwijl de vraag is of die er anders al was geweest.

Vraag is dus of Tesla deze credits ook dit jaar kan blijven verkopen. En vooral in welke mate.

Maar puur met de verkoop van auto's en onderdelen maken ze dus nog steeds ruim 800 miljoen dollar verlies (niet kijkend naar de andere Tesla-activiteiten zoals zonnepanelen, powerwalls, etc.).

Zie voor meer informatie ook het nieuws op RTL Nieuws:
https://www.rtlnieuws.nl/...-elektrische-auto-id3-id4

[Reactie gewijzigd door Gregoor op 23 juli 2024 22:25]

Je maakt verlies als je iets verkoopt dat meer geld heeft gekost om te kopen.
Tesla verkoopt auto's. Die autos leveren geld op, en leveren c02 credits op die ze wellicht kunnen verkopen.
De auto maken kost natuurlijk ook geld, maar per stuk kosten ze minder dan wat ze opleveren. Echter moet er wel geïnvesteerd worden in fabrieken. Die fabriek kost natuurlijk vooral in jaar 1 een achterlijke bult geld,maar kan dan daarna over vele jaren terugverdiend worden met alle auto's die er uit komen. Heck, de gemiddelde Duitse autofabriek heeft een levensduur van wat, 50 jaar ondertussen? (natuurlijk niet zonder her-investeringen, maar het kan uit blijkbaar).

Dus ja, er zijn incidentele inkomsten (we moeten we zien hoe lang die incidenteel blijven), en er zijn incidentele uitgaven en daar wordt echt wel mee gerekend door de accountants.

Nog los van alle ontwikkelde IP, systemen leverancierscontacten, het laadnetwerk, de waarde van het merk, het klantenbestand en alle andere opgebouwde waarde.
Ik snap je punt. Ik gaf dan ook aan dat de cijfers vertekend zijn. Uiteindelijk verdienen ze dat geld natuurlijk wel. Het is echter niet zo dat Tesla ook daadwerkelijk geld verdiend met enkel de verkoop van auto's, dat is nog steeds verlieslatend.

Daarnaast kost de bouw van fabrieken je vooral op dat moment geld. Maar boekhoudkundig worden die bouwkosten uitgesmeerd over vele jaren waarin het gebouw gebruikt wordt. Dus ook daar is in de boekhouding en de cijfers dus al voor gecorrigeerd. Dus dat specifieke argument is hier dan ook niet van toepassing dat dat de winst tijdelijk erg zou drukken.
De automotive gross margin was 24,1% afgelopen kwartaal.
Kortom, auto maken levert 24.1% winst op per auto.
Hou jezelf bij de feiten. Afgelopen kwartaal een GAAP winst van $721M, vrije cashflow van $1.9B. Totaal heeft Tesla ruim 19 miljard aan cash op handen, dus de uitbreidingen in Shanghai, Berlijn en Texas gaan op volle kracht vooruit. Voor 2021 meer dan 1 miljoen voertuigen aan productiecapaciteit (nu al!) en dan komen Berlijn en Texas dit jaar nog online.

https://ir.tesla.com/
Tesla groeit en investeert elk jaar als een gekke. Zo heb je elk jaar verlies, maar zijn de inkomsten van het jaar erna nog steeds groter dan de verliezen het jaar ervoor. Zolang er een sterke groei is, is het geen probleem om "gecontroleerd" verlies te maken. En nu wordt er winst gemaakt... Let op waar je je informatie haalt.
Eerste volledige jaar met winst. Hoe kom je bij flink verlies?
Ook weer fake news. De automotive gross margin was 24,1% afgelopen kwartaal.

https://tesla-cdn.thron.c...SLA-Q4-2020-Update.pdf%22
Nee, de auto's zelf zijn winstgevend. Het zijn de enorme investeringen die ze doen, zowel in R&D als in de uitbouw van fabrieken die voor het verlies zorgen.
Is dat nou handig? Het voordeel van handels is dat je ze blind kunt vinden.
Is dat nou handig? Het voordeel van handels is dat je ze blind kunt vinden.
Nee, dat is niet handig. Onderzoek wijst keer op keer uit dat bediening met een touch screen in een auto net zo gevaarlijk is als bellen met je telefoon in de hand. Het totale gebrek aan haptische feedback zorgt er voor dat je iedere keer weer moet nadenken en zoeken naar de juiste plaats op het scherm.
Maar het is wel strak, futuristisch en cool.. En vooral gericht op 100% zelfrijdende auto's later..

Ook niks voor mij, maar ik begrijp het wel..
Ik rij ook tesla, en als je meerdere handelingen moet doen zet je gewoon de autopilot aan door twee keer op je rechter hendel naar beneden te tikken... dan kan je alle handelingen doen die je wil. (binnen 20 sec. want dan moet je even druk op je stuurwiel zetten). (ik doe t vaak met mn been en dan hoef je je stuur helemaal niet meer aan te raken.

Ik doe hele potjes patieance..... zonder naar de weg te kijken .... gaat prima en autopilot in de basis rijdt veilger als ons (op de snelweg zekerr)
Zelf al eens geprobeerd? Is echt verschrikkelijk, je zult je verbazen over hoeveel je normaal doet in een auto zonder te hoeven kijken.
Ja, enige wat ik afgeleerd heb is de radio bedienen. Dat doe ik met Play "naam afspeellijst". Climate control raak ik nooit aan, stoelverwarming geen fan van.

Navigatie (adres invoeren/wijzijgen) moet je eigenlijk niet rijdend bedienen, want dat leidt wel af.
De meeste functies in die hendels kunnen tegenwoordig simpelweg vervangen worden door sensoren. Alleen de richtingaanwijzer zal je nog handmatig moeten doen, maar daar heb je slechts 1 schakelaar op het stuur voor nodig. De lampen en ruitenwissers kunnen prima automatisch werken.
De lampen en ruitenwissers kunnen prima automatisch werken.
Ook groot licht?
Als je al een lichtsensor hebt dan is het relatief makkelijk om in plaats van if...then select..case voor wat verfijndere logica. Tussen 0-50, licht uit, tussen 50-75 dimlicht en tussen 75-100 grootlicht. Wat extra logica erin om grootlicht te dimmen bij tegenliggers. Als je het extra geavanceerd/complex wil maken koppel je het aan de GPS en laat je binnen de bebouwde kom en op snelwegen het grootlicht altijd uit.

Het zijn geen auto's meer, het zijn computers op wielen.
Als er veel sneeuw valt, wellicht ook bij dikke mist, dan wil ik groot licht meestal niet aan hebben (omdat het dan de sneeuw verlicht waardoor ik minder ver kan kijken) maar zet ik het soms even aan om iets beter te kunnen zien. Het lijkt me sterk dat mijn auto voor mij kan beslissen wanneer ik dat nodig acht. Om nog maar te zwijgen over het waarschuwen van een passerende auto dat hij zijn achterklep open heeft staan met behulp van signaallicht.
Ja. Die functie heet Auto High Beam.
En wat dacht je van het rijden op hobbelige wegen? Veel pezier met je touchscreen...

"The Effect of Road Bumps on Touch Interaction in Cars": https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3239060.3239071
Wauw > 840km bereik. Iemand een idee hoe groot de batterij dan wel niet is? 120 kWh?
120 a 140kWh is het vermoeden. Uitgaande van 160Wh/km (test norm) kom je dan op 134kWh.
160Wh/km in de Model S is wel erg optimistisch :).

Gemiddeld zit je eerder aan 200Wh/km. Dan nog zou 600km bereik erg netjes zijn.
Daarom schreef ik er ook ‘test norm’ bij. Ik heb nu al 370.000km in totaal met mijn twee Model S gereden.

220Wh/km vind ik realistisch
Dit lijkt me een hele vervelende stuur om mee te rijden. Zeker voor momenten als parkeren.
Misschien is het stuur een kwartslag naar links draaien hetzelfde als een "traditioneel stuur" twee volle slagen naar links draaien, afhankelijk van de snelheid van de auto? Het lijkt me handig als je je handen niet meer van het stuur hoeft te halen om bijvoorbeeld een bocht te maken, nu is er toch altijd dat kleine moment dat je moet overpakken waarbij je heel even minder snel kunt reageren.

Wat me vooral lastig lijkt met dit stuur, is dat je 'm eigenlijk maar op twee punten goed kunt vastpakken. Bij een rond stuur kan je denk ik iets makkelijker je armen in een andere stand houden als ze zwaar aan beginnen te voelen. Ook vraag ik me af als je stuur een kwart naar rechts is gedraaid en je je rechter hand los laat om iets op de bijrijdersstoel te doen, hoe makkelijk je muscle memory daarna het stuur weer op precies de goede plaats vast kan pakken.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 23 juli 2024 22:25]

Iets anders doen tijdens het sturen lijkt mij in elke situatie onverstandig... enige wat ik mij kan voorstellen is schakelen als je de bocht verkeerd ingeschat had, maar dat is niet van toepassing bij een automaat.
Je afgezakte bril goed op je hoofd zetten lijkt me een goede reden om je hand even van het stuur te halen. ;) Voor motorfietsen is bijvoorbeeld normaal alles wat je tijdens het rijden zou moeten doen, met je linker hand bereikbaar (zoals het hendeltje aan het vizier van je helm) om te voorkomen dat je plotseling moet remmen en je rem (rechts) niet snel genoeg terug kunt vinden. Ook als je een flap voor je rits hebt, zit het klittenband rechts van de rits zodat je die met links los kunt trekken mocht je je jas verder open of dicht moeten doen tijdens het rijden.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 23 juli 2024 22:25]

Bij een rond stuur kan je denk ik iets makkelijker je armen in een andere stand houden als ze zwaar aan beginnen te voelen
I.d.d. je kan bij een rond stuur je hand onder of boven op het stuur laten rusten en zelfs even helemaal van het stuur door je been omhoog te doen en daarmee te sturen.

Een rond stuur draait ook niet als je het per ongeluk aan stoot.
gaat dat niet automatisch?
Mogelijk, mijn Mercedes kan ook automatisch parkeren maar in de meeste gevallen geef ik de voorkeur aan handmatig omdat ik dan maar 2/3 van de ruimte nodig heb.
Met mijn nieuwe wagen prefereer ik toch een stuk parkeerplaats verderop waar ik aan beide kanten een parkeervak leek heb rondom de auto. Aangezien veel mensen hun kinderen zelf uit laten stappen en die gewoon de deur open smijten, of net de deur wind vangt en open zwaait. Helaas te vaak meegemaakt.
Niet iedereen heeft die luxe. Ik moet regelmatig een rondje rijden door de wijk om überhaupt een plekje te vinden.
Nee oké, ik zit dan ook in het rustige Friesland. Maar ik parkeer meestal op parkeerterreinen. Thuis heb ik een oprit, dus daar is het een non-issue, maar meestal parkeer ik alleen ivm boodschappen en dergelijke.
En dan kom je terug en waarachtig staan er auto's naast jou op een leeg parkeerterrein.
Zie dat zo vaak. Het maakt geen bal uit waar je parkeert. Mensen vinden het blijkbaar belangrijk om niet alleen te staan. :P
Maar in de tijd die je even we bent, en je zet je auto neer, heeft je auto wel een moment alleen gestaan. Ik parkeer meestal maar voor even (boodschappen etc). De kans wordt een flink stuk kleiner dan dat je pal bij de deur van de supermarkt gaat parkeren.
Daarvoor heeft een Tesla (en BMW ook) een ingebouwde 360 graden dashcam/sentry voor tijdens het parkeren. Ik heb de eerste 2 fransrijdende (uiteraard) hufters die mn auto hebben beschadigd op een parkeerterrein (1x vol de deur in mn zijkant en 1x achteruit de trekhaak in mn bumper, vervolgens doodleuk even kijken of ie zelf geen schade had en dan gewoon weer wegrijden) en vervolgens zonder briefje oid wegreden daarmee al te pakken. Vond de politie ook erg leuk, kant en klaar zaakje voor ze zo met alle beelden.

Oh en dat automatisch parkeren, dat heb je bij Tesla nu alleen nog in de Full Self Driving package (wat vrijwel niemand neemt). Heb t op de model S denk ik 2x gebruikt, t werkt vrij goed maar het duurt zo lang dat ik de mensen achter me niet langer wilde laten wachten en het zelf maar afgemaakt heb.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 23 juli 2024 22:25]

Dat Renault/Mercedes systeem is ook niet een echte hoogvlieger qua zelf inparkeren. Meer een gimmick.
om nog maar te zwijgen over de benodigde tijd die jij maar nodig hebt in vergelijking met parkeerassistent ;)
Automatisch inparkeren zit op veel autos van de afgelopen 10 jaar en ik heb op de laatste paar lease autos ook van mogen "genieten". Ik zet dat in quotes omdat hoewel de techniek echt fantastisch is, ik nog altijd 0 vertrouwen heb. Niet in het succesvol in en uit parkeren van mijn auto zonder schade.. dat gaat prima. Het probleem ligt bij andere mensen. Wanneer er maar amper beenruimte tussen autos is en jouw fancy uit-parkeer functie kan daar mee omgaan.. hoe gaat die afgetrapte barrel achter jou daar mee om?

Juist.. niet. Ik rijd altijd maar een stukje verder en loop wel een stukje.
dan is het zó lékker als je een bus hebt waarbij je een zijdeur (ik heb er 2 :) én een achterklep hebt. Toch lollig als je tussen twee te dikke bakken staat en jij er als enige in en uit kunt.
Volgens mij kan je alleen automatisch file parkeren. Insteekvakken heb ik nog niet eerder gezien. Daarnaast werken die systemen in praktijk ook niet altijd handig. De mensen die ik ken met dit systeem (VW, MB, BMW) gebruiken het allemaal niet.

//edit
I stand corrected. Zal is vragen waarom ze het systeem niet gebruiken voor insteekvakken.

[Reactie gewijzigd door JCreations op 23 juli 2024 22:25]

BMW kan naast fileparkeren ook insteekvakken gebruiken. Er is 1 vereiste en dat zijn goed zichtbare belijningen. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat dit zeer goed werkt. (demo)
Er is 1 vereiste en dat zijn goed zichtbare belijningen.
Je zou de lijnen bij onze supermarkt moeten zien. Of niet zien, dus, want we rijden hier al sinds ongeveer november, dus bijna 3 maanden met spijkerbanden rond en dat blijkt niet goed voor de zichtbaarheid van lijnen te zijn.

Wat ik vaak hoor is dat het automatisch inparkeren van Tesla's (en wellicht alle merken) veel te wensen over laat. Jammer, want dat lijkt me nou net iets dat een auto perfect zou kunnen doen aangezien deze kan bereken welke hoek het stuur moet hebben, in plaats van te gokken en te compenseren zoals ik doe.
Of als er 1cm sneeuw ligt.. dan wordt het ook lachen als de mensen gewoon helemaal niet meer zelf kunnen parkeren en de robot-parkeerder er geen touw aan vast weet te knopen.
Insteek vakken kunnen ook op mijn Ford Focus uit 2015.
Tesla kan beide varianten, dus je kunt fileparkeren en achteruit insteken. Mijn ervaring ermee is wat wisselend. Ik vind het vaak wat sloom gaan, wat zeker hier in regio Amsterdam erg irritant is, omdat er altijd wel ander verkeer is dat op je moet wachten. En ik heb altijd het gevoel dat ik het zelf net wat beter/strakker kan. Zelf fileparkeer ik bijv. wat dichter op de stoeprand zodat de kans op schades kleiner is (bijv. door langsfietsende mensen die net je spiegel meepakken). Maar sinds de laatste update doet de Tesla het wat beter, dus wellicht is dat gefixt (of ik had gewoon geluk een paar keer).
zelfs mijn ubervette Toyota Corolla (2020) kan automatisch inparkeren in zowel een vak als in file. Maar ook ik doe het veel liever zelf.....
Mijn Opel kan ook parkeervakken, moet je van parkeerstand veranderen, geen idee of het ook echt werkt, ik parkeer nog steeds sneller handmatig.
Volgens mij kan je alleen automatisch file parkeren. Insteekvakken heb ik nog niet eerder gezien. Daarnaast werken die systemen in praktijk ook niet altijd handig. De mensen die ik ken met dit systeem (VW, MB, BMW) gebruiken het allemaal niet.

//edit
I stand corrected. Zal is vragen waarom ze het systeem niet gebruiken voor insteekvakken.
Omdat het tergend traag is, voor alle veiligheidsystemen met elkaar overlegd hebben of het wel kan.
Als ik een steekvak zie, heb ik de neuze bij aanrijden al gemaakt, vooruit of achteruit.
( en dat ligt puur aan het aantal boodschappen )
Om vooruit in een vak te rijden heb je toch geen 'hulp' nodig ?
Als dat zo is, moet je niet meer autorijden.
Dat je achteruit wat lastiger uit de voeten kan, is mogelijk, niet iedereen kan in spiegelbeeld denken.

Zijwaarts in de rijrichting, mwoah, als je het genoeg doet, ken je je auto ook wel, en weet je wel of het past of niet.
Achteruit inparkeren is juist veel makkelijker. Ik doe nooit anders in elk geval.
Mijn Merc kan het ook, maar ik doe het zelf nog steeds sneller ;-)
Ik vind het heerlijk, vooral voor krappe plekken, dus voeg maar aan je lijstje toe: ken 1 iemand met dit systeem van Ford die het wel gebruikt ;) .
Ik heb een Tiguan gehad uit 2012 die beide kon. Je moest dan wel zelf kiezen of je wilde file parkeren of insteken.
Ja, maar vele auto's zijn zeer traag bij het automatisch inparkeren. Mijn vorige wagen had die optie ook, en de enige keren dat ik het echt gebruikte (niet als demo voor passagiers die ik had) was wanneer de ruimte zeer beperkt was en ik niet voldoende vertrouwen had in mijn eigen stuurkunsten (was een grote wagen). Het systeem van dat merk geeft je namelijk de mogelijkheid om zeer precies aan te geven waar je wenste te staan (1 van de weinige systemen destijds die ook kon parkeren als er nog geen wagens stonden).
Grappig, ik heb precies de tegenovergestelde ervaring. Ik word helemaal nerveus als ik de auto automatisch laat inparkeren in krappe omstandigheden. Vaak pak ik bijna direct de controle zelf toch maar over omdat ik het systeem niet durf te vertrouwen.

Ik ben een veel grotere fan van de 360 camera systemen zoals volvo die aanbiedt, waarbij je tijdens het parkeren ook de kleine obstakels ziet, maar wel zelf moet sturen.
Ik ben ook heel benieuwd hoe dat gaat werken. Kan eigenlijk maar één ding verzinnen en dat is dat het stuur niet meer mechanisch gekoppeld is met de as, en de stuuruitslag op basis van snelheid en locatie, dynamisch wordt aangepast. Anders wordt het idd zo goed als onmogelijk met zo'n stuurtje door de bebouwde kom te manouvreren.
Volgens mij heeft Musk er eerder voor gepleit om geen mechanische koppeling meer te hebben. In vliegtuigen hebben ze ook 'Fly-by-wire'. Technisch zou het gewoon mogelijk moeten zijn dat dit veilig kan. Maar ik heb al enkele kritieken gelezen dat RDW-equivalenten van andere landen dit niet toestaan, net als een stuur dat niet rond is.
ik ga zeggen niet gesloten, want de peugeot sturen zijn zeker niet rond, maar ovaler.
Inderdaad, elk merk zou dit kunnen gebruiken :)
Klopt, maar er moet voor de wet nog altijd een directe mechanische verbinding zijn tussen stuur en stuurhuis/wielen. Dus 'echte' steer-by-wire is niet toegestaan.

Misschien dat dit in de nabije toekomst kan komen te vervallen om het wel mogelijk te maken om een yoke als autostuur te gebruiken.
Dat vind ik een mooie theorie, lijkt me echt goed. Issue wat ik zie is dat het stuur binnen de bebouwde kom dan wel extreem gevoelig wordt Wat als je hem per ongeluk een paar centimeter stuurt, dan maak je al een flinke slinger, in tegenstelling tot een 'normaal stuur'.

Overigens zijn er toch al veel meer auto's met dynamisch stuur? Mijn Ford reageert op de snelweg ook een stuk minder gevoelig dan in de bebouwde kom. Op lage snelheid kun je met een korter rondje al scherper insturen dan op de snelweg. Hoe werkt dit dan?
Grofweg: de stuurbekrachtiging die minder mee helpt op hogere snelheden is wat de gevoeligheid al omlaag drukt.

Dat is nog extra te regelen met software.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 22:25]

Je kunt de stuuruitslag op basis van snelheid al lang dynamisch aanpassen, ook als het stuur mechanisch is gekoppeld. Audi noemt dat bijvoorbeeld Audi Dynamic Steering. Wanneer een auto de optie heeft om de Steering ratio (mate van draaiing stuur t.o.v. draaiing van de wielen) dan noemen we dit Dynamic Steering Response. Veel luxere auto's hebben dit al meer dan 10 jaar. En dat is altijd gewoon met een mechanische koppeling geweest.
Dat bestaat al 'eeuwen', zo had ik op mijn eerste punto zelfs een 'parkeermodus' zodat ik bij wijze van spreken met het puntje van mijn neus het stuur kon rond draaien.
ik wil niet bestrijden dat het al jaren bestaat, maar dynamisch de stuuruitslag aanpassen is iets anders als de stuurbekrachtiging wat harder of zachter zetten.
dat was ook direct mijn gedachte, op snelweg prima, maar parkeren... en ik merk dat ik bij lange afstanden vaak even wissel met mijn handen, weet niet of dit prettig wordt met dit stuur. maar goed, dat moet ervaring uitwijzen...
Wat dacht je van rijlessen?

Instructeur: "handen op 10 voor 2!"
Kwart voor 3 is het tegenwoordig (in verband met de airbag enzo)
ik dacht kwart over negen.
Dan houd je je armen gekruist ;)
wel met je rechterhand op de 9 :)
10 voor 2 is het al een hele tijd niet meer. Het is nu kwart voor 3, wat met dit stuur prima kan :)
Mischien leert het je ook gewoon een keer om je stuur netjes vast te houden in plaats van met een hand bovenop. Goed voor je rijgedrag, en je lichaamshouding!
Voor lange afstanden en "lui" sturen kan je prima ook de onderkant gebruiken. Het missen van de bovenkant heeft maar weinig te maken met je rijgedrag en lichaamshouding.
Ik zie inderdaad als ik wat verder zoek naar de juiste houding in een polo dat het meer gaat over de aibag tegenwoordig. Als je met je hand bovenop je stuur rijd ben je er zeker van dat je arm een verkeerde kant op vouwd als je in een ongeluk komt, en je airbag geactiveerd wordt. Lijkt me ook niet geheel ideaal.

[Reactie gewijzigd door disjfa op 23 juli 2024 22:25]

Waarschijnlijk is de gedacht dat hier autoparking voor gebruikt zal worden. Maar erg prettig lijkt het mij ook niet rijden dit stuur.
Autoparkeren op van die krappe plekken naast een gracht? Klinkt als plons ;).
In de toekomst parkeren we niet meer zelf. Je plaatst de auto naast een lege plek en de auto doet de rest.
Nee, als je er fatsoenlijk achter zit is het zelfs beter om te sturen. Ik heb ooit eens een "kitt" stuur mogen gebruiken. En als je achterover hangt is dat inderdaad niet te doen. Maar als je er normaal achter zit stuurt dat vele malen beter dat een normaal stuur.
Eindelijk K.I.T.T. 8-)
Of dit stuur echt handiger (de vorm) is betwijfel ik, maar misschien is het een kwestie van wennen.

Ik hou echt wel heel erg van dit strakke interieur, ziet er gewoon erg futuristisch uit. voor sommige een beetje kil misschien.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 23 juli 2024 22:25]

Nee, mooie van een cirkel is dat je altijd grip op het stuur hebt op alle plaatsen waar je het verwacht.
Veel veiliger.
Hoe doen ze het dan in F1 wagens want die hebben al jaren een stuur met alleen links en rechts houvast.

Wellicht is het nu zo dat je niet langer het stuur helemaal rond hoeft te draaien.
In een auto moet je ongeveer 3 omwetelingen met het stuur maken voordat je full lock hebt.
Bron: https://www.gtplanet.net/...ck%2Dto%2Dlock%20rotation

Edit: 3 omwentelingen is lock-to-lock. Dus 1.5 om vanuit rechtdoor full lock te krijgen.

In een F1 auto is het 240 graden, of zelfs iets minder.
Bron: https://www.reddit.com/r/...at_240_steering_lockwhat/

Nogal een verschil dus.

[Reactie gewijzigd door Kliko op 23 juli 2024 22:25]

Een F1 wagen heeft geen stuurbekrachtiging. Een regulier autostuur draait verder door vanwege de werking van mechanische stuurbekrachtiging, waardoor het stuur verder moet draaien met een kleiner resultaat. Ik kan je met vrij grote zekerheid zeggen dat je niet blij zou worden als je in je gewone auto geheel zonder enige stuurbekrachtiging moest rijden (ja ik weet dat oudere auto's dat ook hebben, maar ook die hebben nog steeds een grotere stuur uitslag).

Nu heb je tegenwoordig inderdaad dynamische stuurbekrachtiging, dus wordt dat minder nodig, maar ik bedoel hier meer mee te zeggen dat een raceauto geen realistische vergelijking is met een reguliere straat auto. Ander puntje is ook dat dit *enkel* het geval is bij formule x auto's, waarbij vermoedelijk ook ruimte en aerodynamica meespeelt, bij touringcars is het grotendeels gewoon een rond stuur (en als deze vorm van stuur daar optimaler was geweest lijkt me dat dit al jaren geleden veranderd zou zijn).
Ze hebben wel degelijk stuurbekrachtiging in de F1
F1 auto's hebben wel degelijk stuurbekrachtiging.
F1 wagens hebben max 180 graden stuuruitslag naar 2 kanten. Hierdoor hoef je niet over te pakken.
Een F1 auto hoef je niet achteruit in te parkeren met <10km/u.
F1 rijders houden hun handen aan 't stuur in tegenstelling tot Tesla rijders.
Tsja. Kunnen we het net zo goed helemaal weglaten als we het toch niet gebruiken.
In F1 staat veiligheid niet op nummer 1, maar snelheid en reactievermogen. Daarnaast ben je in F1 100% gefocused op de race, in een auto is dit heel anders. Kinderen achterin, bijrijder, bagage en navigatie allemaal dingen die afleiden.
Dit stuur lijkt niet gemaakt te zijn om over te pakken. Theoretisch hoeft dat ook niet, alleen zijn de meeste sturen zo gemaakt, dat ze maximaal een bepaald aantal rotaties (1,5?) realiseren om de wielen in de uiterste stuurstand te krijgen.

Nadeel van dat je minder vaak rond kan met je stuur, is dat het ingewikkelder wordt om nauwkeurige stuurcorrecties te geven. Dat valt deels op te lossen met een progressieve stuurinrichting: rondom de neutraalstand kleine wieluitslag, verder van neutraalstand grotere wieluitslag, maar dat voelt in de praktijk nogal eens/vaak kunstmatig en niet fijn.

Wat mij betreft: ik zou dit even laten staan en kijken wat de reviews hierover zullen zeggen. Tesla zet natuurlijk wel flink in op autonoom rijden, dus het kan discutabel zijn of dit stuurontwerp in de praktijk problematisch is. Aan de andere kant: never change a winning team. Peugeot probeert ook al langere tijd om kleine stuurtjes in te bouwen (en temperatuurbediening in een menu te verstoppen), maar ik heb nog niet gezien dat dat als voordeel (eerder als nadeel) wordt bestempeld.

Ik stel zelf redelijke eisen aan een auto: dingen moeten gewoon fijn werken. Voorbeeld: mijn huidige auto (Octavia) vind ik duidelijk minder fijn in gebruik omtrent cruisecontrol t.o.v. mijn vorige auto (Peugeot 308). Ik gebruik de cruise veel en om de cruisesnelheid uit te zetten op de Octavia, daarbij zet je makkelijk de hele cruisefunctionaliteit uit. Daarnaast kon ik bij de Peugeot de "+-knop" snelheid omhoog ingedrukt houden, zodat deze in stappen van 5km/uur de cruissnelheid verhoogt. Bij de Octavia kan dat per 1km/uur, wat vervelend werkt.
Dat zijn kleine dingen, maar die het in de praktijk duidelijk minder bruikbaar maken. Een auto kan qua functionaliteit op details veel verschil maken qua rijbeleving.
Eh sportsturen hebben doorgaans altijd een kleinere radius dan de sturen die de fabrikant plaatst. Enerzijds vanwege het voorbeeld dat jij aangeeft, elektronica huisvesten, maar juist ook om snellere stuurcorrecties te kunnen geven. Stuurtjes in karts zijn niet voor niks zo klein.
Tip: de grootte van die + stap kan je aan (laten) passen met VAGCOM, bijv. naar 5.
De model X en S zijn wel meer HALO cars en denk ook aan het feit dat deze auto's infeite heel ver zullen gaan mbt autonoom rijden, dan zul je het stuur steeds minder aanraken. Het volume omzet komt van Model 3 en Y die dus meer traditioneel zijn

Daarnaast hebben zulke grote bedrijven enorme lobbygroepen, dus ga er maar vanuit dat ook de wetgeving hierin aangepast zal worden. En er zijn gewoon landen die hierin voorop willen lopen. Zou me niet verbazen als we ook de joystick gaan tegenkomen als stuur voordat deze uitgefaseerd zal worden.

Een schitterende tijd voor de tech liefhebbers :9~

[Reactie gewijzigd door Praetextatus op 23 juli 2024 22:25]

ik ben benieuwd of de nederlandse wetgeving hier mee zal instemmen.
Ik betwijfel het. Niet zozeer vanwege het stuur, maar vooral vanwege het ontbreken van fysieke handels voor bijvoorbeeld de richtingaanwijzer.

Force touch knoppen zijn niet betrouwbaar genoeg vermoed ik. Tesla is een merk wat misschien wat betere computers en hardware gebruikt dan andere merken. Maar het blijft hard en software.
Nu gebeurd het wel eens dat mijn cruse-control niet wil starten en dat de auto echt eens fysiek weer uit en aan moet worden gezet (ongeveer 3 keer in 2 jaar nu)
De veiligheids systemen die digitaal werken, zijn hoe goed ze ook gebouwd zijn altijd gevoeliger voor storingen dan analoge signalen.

Ik vermoed dat het nog wel even duurt voordat de Nederlandse wetgeving hierop aangepast is.
Zie ook de vele comments over auto-interieurs die knoppen missen voor airco of radiobediening. Dit is al helemaal een ramp. Je kan niet eens voelen welke toets je precies aanraakt als je de richtingaanwijzer zoekt.

Leuk als je ocassioneel een backup nodig hebt om de zelfrijdende auto manueel te bedienen, maar zolang dat niet de realiteit is...
Dit werd ook ooit gezegd over mobieltjes zonder fysiek toetsenbord... Of om bij auto's te blijven over ABS en computer gestuurde stabiliteitscontrole.

Eerlijk gezegd zie ik het ook niet zitten om geen hendel te hebben voor het knipperlicht, maar dat betekent niet dat het geen goed idee kan zijn.
En een fysiek toetsenbord blijft ook voor tactiele doeleinden beter. De markt is naar het compromis gegaan waarbij het scherm groter is en die ruimte dynamischer ingezet kan worden. Het tactiele gedeelte is nóóit teruggekeerd.

In dit geval spreek je over veiligheid. Daar wil je geen compromis voor maken, zeker als het enkel inruilt met esthetiek.
Indien je geen compromis wil maken i.v.m. veiligheid moet je natuurlijk beide handen aan het sturen houden en ook geen fysieke knopjes gaan bedienen. Wat ook vergeten word is dat de voice bediening van nu (Amazon, Google, Apple, Tesla) niet te vergelijken is met de ramp die in de 2000 auto's zaten, of zelfs nog zitten.

Toepasbaar op knipperlicht, denk van niet, maar wederom misschien denken wij te beperkt.

Qua tactiele op mobieltjes zie ik het minder als compromis, de markt heeft namelijk een tijd nog dergelijke toetstellen aangeboden maar hier werden alleen kosten opgemaakt en zijn zo dus zo goed als allemaal verdwenen.
o.a. Ferrari's en mcLarens hebben ook knoppen op het stuur als RAW ipv een hendel. Die zijn ook gewoon toegelaten... FiatChrysler (Jeep) gebruikt ook al jaren losse knoppen op de console voor P/R/N/D, dus ik zou niet weten waarom een stuur zonder hendels niet zou mogen volgens de RDW.
Een artikeltje uit het AD van een jaar geleden. Het lijkt erop dat meer fabrikanten ermee bezig zijn, en dat het is toegestaan. Dit soort sturen zijn overigens niet nieuw. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 22:25]

Ik zie in dat artikel van het AD niets staan over een stuur dat bovenaan open is zoals dit. Het lijkt mij zeer onpraktisch als je je stuur zeer ver moet doordraaien en met de andere hand moet overpakken. Je gaat in zeer onnatuurlijke posities terechtkomen.
moest ook aan KITT denken. En aan de keren dat Michael Knight bijzondere verrichtingen verricht en je hem ontzettend ziet nadenken over waar hij z'n stuur moet vastpakken.

Ik hou daarentegen totaal niet van een dergelijk interieur. Ontzettend saai en karakterloos imo. En dan zo'n groot tablet in het midden op t dashboard geplakt...dat kan toch veel mooier in het dashboard worden geintegreerd. Dit is IMO een beetje lui. Helaas doen bijna alle merken dit tegenwoordig.

En dan ook nog eens het formaat van dat display. Als ik (in een ver verleden) ooit in de kroeg zit en er is voetbal of f1 op de tv (iets wat mij 0 interesseert) betrap ik me er telkens op dat ik er toch naar zit te kijken. Ik ben bang dat dit met zo'n grote tv direct naast je stuur ook het geval gaat zijn...
"Lui" is in dit geval gewoon "goedkoper". Minder knopjes en moeilijke dingen scheelt flink in productiekosten. Je zag het ook bij de stap van de Golf 7.5 naar de 8, terwijl de aanschaf niet goedkoper is leverde je flink aan kwaliteit in. Ik verbaas mij er soms over, zeker omdat Amerikaanse automerken (o.a. Chrysler en Chevrolet) hier erg veel pogingen hebben gedaan om voet aan grond te krijgen. Dat is ze nooit gelukt vanwege interieurkwaliteit, omdat wij Europeanen liever Duitse merken kochten met mooiere knopjes en zachtere materialen. Kennelijk lukt het wel als je flinke subsidies geeft... die Tesla interieurs zijn typisch goedkoop Amerikaans (op een enkel hendeltje van Mercedes na).
Je bericht staat wel vol met aannames die nogal pessimistisch zijn. Prima dat het qua smaak niet bevalt maar om bij voorbaat al zaken af te schieten op basis van wat plaatjes lijkt me nogal voorbarig.

We hebben nog geen idee van de implementatie van dit stuur laat staan dat je hem zelf in de handen hebt gehad. Maar wel een vergelijking trekken met een show uit 1982! En dat scherm, is dat echt zo afleidend? Ik vond het persoonlijk even wennen maar na een paar dagen erg fijn omdat er maar 1 plek is waar info staat ipv verspreid over het hele dashboard. Dat is natuurlijk deels een kwestie van smaak en persoonlijke voorkeur maar je argument verwaterd wel een beetje doordat je liever ziet dat het scherm anders is geïntegreerd. Dat lijkt me nog complexer.

PS. 'IMO' is pas lui. :X
Het scherm is niet geïntegreerd, dat bedoel ik juist. En ja dat is complexer (zoals je al zegt) en als je dat dan liever uit de weg gaat en voor de makkelijkere oplossing gaat, kun je dat toch prima 'lui' noemen?

PS. 'verwatert' ;)
Het scherm is niet geïntegreerd, dat bedoel ik juist. En ja dat is complexer (zoals je al zegt)
Ik denk niet dat het complexer is, maar dat het meer te maken heeft met comfort. Het is juist vanuit de gebruiker nu veel makkelijker om het scherm te gebruiken doordat deze een eind naar voren komt, Als dit in het dashboard geintegreerd zou zijn, zou het juist heel belemmerend worden. Er zit nu zo'n 20 cm ruimte tussen die je ook daadwerkelijk het gevoel geeft van vrijheid en rust. Terwijl het dashboard (met daarin een unit van een soundbar) en de airco sleuf gewoon netjes doorlopen. Ideaal.

Dit is niet per se lui, maar juist een design ding. dat geintegreerde spul heeft iedere fabrikant en is saai. Het is juist verfrissend om eens met iets nieuws te komen.
Je bedoelt dat hij niet verzonken is in het dashboard? Dat lijkt me niet zo gek omdat je dan een hele rare bobbel krijgt óf het scherm moet op een plek komen wat suboptimaal is voor de bestuurder in verband met de kijkhoek. In mijn ogen is het lui door vast te houden aan een dashboard waar al tig jaar geen noemenswaardige ontwikkeling meer heeft plaatsgevonden. Kijk naar al die kekke schermpjes die de gevestigde merken in de gekste (lees: duur) formaten produceren om ze in een bestaande dashboard layout te kunnen proppen. Minimalisme lijkt misschien simpel maar dat is het allesbehalve.
Het display in het midden kun je draaien naar passagier of bestuurder, daarom hebben ze het niet geïntegreerd.
KITT had dan ook geen (elektrische) stuurbekrachtiging, laat staan progressieve.
Ik snap dat ook niet helemaal, al helemaal omdat het dashbord er achter grotendeels leeg is, op ventilatie-leidingen en wat kabelboom na. Netjes, iets verdiept ter afscherming van de zon, fysieke knoppen er onder, dat moet toch te doen zijn?
Rij je in een Tesla?

Los van smaak wat altijd kan verschillen natuurlijk, vind ik het scherm 0 afleiden. Is misschien ook weer voor iedereen anders.
Juist overzichtelijk en alles goed zichtbaar. Vind het juist duidelijker dan een traditioneel dashboard waar je over de gehele voorzijde van het dashboard meters en knoppen hebt zitten en geen afleiding voor je neus, maar gewoon de weg.

En misschien wat minder gewennig, maar mocht je geen knopjes in willen drukken, kom je met stemcommando's erg ver. Wen daar zelf in een auto ook niet snel aan, maar thuis zeg ik ook tegen Siri wat ze mag doen voor me. Kan de "knoppen" zelf makkelijk vinden voor de 3 dingen die ik rijdend aan wil passen onderweg. En anders wordt ik geholpen met adaptive cruise control en lane assist. _/-\o_

En nee, ben geen fanboy en ja, vind Alfa's ook mooier en heerlijk klinken!

[Reactie gewijzigd door fwp op 23 juli 2024 22:25]

Over dat groot tablet, daar was deze CES nog nieuws over hier op Tweakers: https://youtu.be/z3TcIBUR4TM?t=179
Strak is een, maar is het ook kwalitatief iets? We hebben zowel een X als een S in ons wagenpark gehad, maar buiten dat deze niet geschikt zijn om in gereden te worden, vond ik zelf de afwerking voor de prijs bedroevend (ik woon in een land waar Tesla's nog een slag duurder zijn). Zeer matige materialisering en matig qua afwerking. En hoewel deze ervaringen van een jaar geleden zijn, gaat hier in het nieuws ten ronde dat de nieuwe leveringen zo slecht zijn dat Tesla weigert je een inspectie te laten doen in de auto zelf.
De s/x zijn op dit moment behoorlijk verouderde wagens vergeleken met de 3/y. Beetje zoals de iPad 1 tegenover de huidige iPad (insert jaartal). Als iemand me vraagt van welke hij moet halen dan zou ik vaak het laatste model aanraden.

Tesla heeft de beste support als je hun app gebruikt. Waar bij de meeste bedrijven je naar de dealer moet rijden omdat er bijna altijd wel iets mis is met een nieuwe auto, sturen hun gewoon een mobiele garage naar je toe. Veel goedkoper en sneller.

De prijs kan Tesla weinig aan doen, in Duitsland haal je ze al vanaf 40.000 en België heeft leningen onder inflatieniveau. Zou jij als leverancier je wagens naar een land sturen waar de belastingen hoger zijn? :)
Ze zijn zo goed bezig dat ze niet iedereen Harry laten zeiken bij de aflevering maar eerst gewoon gebruik laten maken van de auto. Na een week zien ze meeste panel gaps en trim randjes niet meer als een probleem en hebben ze een fijne auto voor de komende jaren.
Nu nog de summon functie via je horloge :Y)
Kom op Tesla.. er is een reden dat je dat soort sturen alleen in films ziet.
Jaren 60 ontwerp toch? Nooit aangeslagen.
En jaren '70, en jaren '80. Je zag het veel in conceptcars uit de jaren '80 (want futuristisch). Er is een reden dat dit soort sturen niet in straatauto's zit, het is super onpraktisch
Anoniem: 162126 @Vuvuzela28 januari 2021 10:34
En de formule 1?
In de F1 is wieluitslag is veel groter tov verdraaiing vh stuur. Da's op straat vast niet handig.
Volgens mij is de reden dat een F1 stuur er zo uit ziet zodat de rijder over het stuur heen kan kijken wegens de lig positie, dit lijkt mij voor een Tesla niet echt het geval.
Ik voorzie over een tijdje dat er van die 'petjes' liggend rondrijden in een tesla. Zoals ze nu in Golfjes doen. :9
Een formule 1-wagen hoef je normaal niet mee te fileparkeren of vergelijkbare manouvres waarbij meer dan 180° stuuruitslag nodig is... (En als ze het een toch een keer proberen krijg je zoiets :P )
Daar hoeven ze de handen nooit van het stuur te halen, ongeacht welke draaicirkel ze willen maken

Zie https://www.youtube.com/watch?v=Ej8n56fkgWY
Zelfs in de Loews bocht blijven zn handen aan het stuur.
Denk niet dat de Tesla zo scherp stuurt als een F1 dat je maar 180 graden nodig hebt van uiterst links naar rechts.
En vergeet vliegtuigen niet die hebben ook z’n stuur!
waarna automatisch de versnelling in zijn achteruit wordt gezet nadat de bestuurder het rempedaal intrapt.
Hier bedoelen ze natuurlijk: De elektromotor gaat andersom draaien. ;)

[Reactie gewijzigd door TweakTom92 op 23 juli 2024 22:25]

Maar ook daar denk ik weer: leuk in de gevallen waar het werkt, maar als bestuurder zou ik het niet fijn vinden. Het moet maar 1x de foutieve beslissing nemen en je hebt een probleem. En de keren dat de AI niets te detecteren heeft ga jij gas geven en blijf je gewoon stilstaan, heb je zo een "oh, ja, moet hem nu zelf in vooruit zetten" momentje en verlies je meer tijd dan wanneer je er een gewoonte van kunt maken.

Of gewoon het feit dat zulks een basis actie nu op het touchscreen zit is iets wat ik niet begrijp.
Nog een leuk scenario:
Sta je voor het stoplicht achter een trailer of iets dergelijks. Denkt AI dat je voor een garagedeur geparkeerd staat. Geef je toch mooi een kusje tegen je achterligger. :9

Mag hopen dat ze met zo'n dergelijk scenario rekening gehouden hebben. O-)
denk dat dit enkel zo is na het starten van de auto, niet meer eens die al gereden heeft :-)
Dat is puur luxe. Went dat? Misschien wel als het je eerste auto is.
Zo zijn er redelijk wat fabrikanten die de auto direct in park zetten als je stilstaat (in drive) en je deur open doet of het contact afzet. Vergeet je daarmee dat je Park moet gebruiken? Tuurlijk niet, het is meer een vangnet voor als je het zelf vergeet.
In Park sta je veilig, je staat stil en moet dan zelf actie ondernemen om je eruit te halen. En bij het afzetten van het contact vind ik het zelfs logisch dat de wagen zichzelf in park zet. In geval van Tesla kan de AI een verkeerde beslissing nemen en je dus in vooruit of achteruit zetten, jij geeft gas en rijdt daarmee iets aan omdat het de verkeerde beslissing was. Dat is een stuk erger.
Mwah, we hebben twee automatische auto's met deze functie (Een Volvo XC60 en een Mini) en ik ben er helemaal aan gewend dat ik niets hoef te doen behalve de auto uitzetten. Laatst parkeerde ik onze Mini bij de supermarkt, zet de auto uit en stap uit. Tijdens het weglopen begint de auto te toeteren en langzaam naar voren te rollen, omdat blijkbaar het automatisch in de "P" zetten deze keer niet had gewerkt. Ik was er nog op tijd bij, maar was er na 1000x correct automatisch afhandelen niet meer op berekend dat dit ook wel eens fout kan gaan. Het went allemaal heel snel.
Ziet er gelikt uit.. al betwijfel of die 'force touch' knopjes nu echt een verbetering zijn t.o.v. de 'klassieke' hendels.

Het lijkt hier een beetje op 'innoveren om het innoveren'
Kijk eens hoe dichtbij de button voor de claxon zit bij de cruise control. Dat wordt een hoop getoeter op de snelweg :+
Ja idd.. dit lijkt me bijzonder onhandig. Touchscreen voor AC e.d. is nog wel prima. Maar sommige functies (richtingaanwijzer, toeter) moeten gewoon direct d.m.v. fysieke knoppen/hendels te bedienen zijn.
Hoop dat ze snel deze wetten afschaffen die fabrikanten verplicht hoe een toeter moet klinken. Kan niet wachten op de geitengeschreeuw. :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.