Nee, die pieken intern nog steeds per cel op ~5V, en de brandbaarheid blijft nog steeds ongeveer lager dan dat van een benzine auto.
Het verschil zit hem ook niet in spanning, maar in stroomsterkte. De huidige laadpalen (met label 300kw) hebben een bereik van 200-900V, en de huidige "800V" auto's zoals mijn Ioniq 5 hebben de capabiliteit tussen 200-800V. Tesla's bijvoorbeeld kunnen tot 500V.
Volt = spanning, Ampere = kracht, en een vermenigvuldinging van spanning naar kracht = vermogen.
Om een auto met 200kW of meer te moeten laden heb je, om het met 400V te doen, 500A nodig. En dát is nou juist wat warmte veroorzaakt. Doe je het met 800V, heb je ineens nog maar 250A nodig. Ineens kan je dunnere kabels gebruiken!
De grap is dat een auto intern natuurlijk allerlei vertakkingen heeft, naar elke individuele cel. Mijn Ioniq 5 heeft 384 cellen verdeeld over 32 modules. Elke module is min of meer individueel bekabeld, en wordt door de DC lader die dit voltage gebruikt dan ook tegelijk geladen met een lager vermogen, terwijl de auto én de paal tijdens dit laden van elke cel de temperatuur in de gaten houdt, en koelt EN verwarmt (naar gelang behoefte). Vanzelfsprekend werkt dit anders als je via AC aan het laden bent, immers, er komt geen 800V uit je stopcontact. In Nederland komt immers 230/400V uit het stopcontact (immers, 3-fase draaistroom is hier de norm, 3 fase op 120 graden van elkaar gescheiden met één neutraal).
Bij de cellen individueel aangekomen is het het vermogen dusdanig laag, dat het brandgevaar nihil is, sterker nog: we moeten verwarmen doorgaans.
Het hele verhaal is significant verschillend van LPG tanks waar een drukval in kan ontstaan. Bovendien is snelladen niet iets wat doorgaans in een parkeergarage gebeurt, het hele 800V verhaal is dan ook niet een factor daar. Ontladen is een heel ander verhaal.
Ik denk dat met een 800V architectuur in potentie dat het brandgevaar zelfs áf kan nemen, omdat het grootste knelpunt, de kabeldikte, in potentie minder extreem is: de kabels hoeven minder dik te zijn.
Voor rijden is het voltage natuurlijk ook een factor, maar omdat de meeste EV's met een variabele frequentie inductiemotor rijden, is daar sowieso een slag met een inverter nodig, en dus in principe een ander systeem dan het laadsysteem. Bovendien hebben EV's de neiging om het vraagstuk "meer vermogen" op te lossen met "meer motoren", zo heeft een Model S Plaid drie stuks, bijvoorbeeld. Maar de associatie 800V is doorgaans bedoeld voor het laden hier, en dan specifiek het snelladen. Iets wat je doorgaans met een EV niet doet tenzij je een absurd lange rit maakt (een snellader is een 'range extender'). En die dingen staan op de plek waar nu nog benzinestations staan. Niet in parkeergarages. Dat zijn AC palen.
[Reactie gewijzigd door Umbrah op 6 februari 2023 15:18]