Studententeam toont elektrische raceauto die met gemiddeld 300kW kan laden

Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een elektrische raceauto ontwikkeld die met gemiddeld 300kW kan laden. De auto gebruikt hiervoor accukoeling op celniveau. Autofabrikanten als Tesla doen dit ook, al gebruikt het studententeam andere, plattere pouchcellen.

De raceauto, die Revolution heet, heeft een 29,2kWh-accu die met maximaal 322kW kan worden opgeladen. Gemiddeld bedraagt de laadsnelheid 300kW, zegt technisch manager Stijn van de Werken tegen Tweakers. Auto's als de Porsche Taycan kunnen met maximaal 270kW opladen, maar hierbij gaat het om een pieklaadvermogen dat niet voor een langere periode kan worden vastgehouden.

Van de Werken stelt dat de Revolution het laadvermogen langer hoog kan houden, vanwege de gebruikte koelmethode. Het studententeam, dat InMotion heet, heeft een koelmethode ontwikkeld dat de individuele cellen koelt. "Veel andere fabrikanten gebruiken koeltechnieken die modules van meerdere cellen bij elkaar koelen. Daarbij blijven de middelste cellen echter warm. Dit zorgt ervoor dat de cellen minder snel kunnen worden opgeladen en dit is bovendien slecht voor de levensduur van de accu."

Koeling van de accucellen van een Tesla accupack
Koeling van de accucellen van een Tesla-
​​​​​accu. Bron: George Bower, InsideEVs

Onder meer Tesla koelt de individuele cellen ook, maar deze fabrikant gebruikt cilindrische cellen. Dit betekent dat een deel van de cel warmer wordt dan de zijde die gekoeld wordt. Van de Werken zegt dat zijn team plattere pouchcellen gebruikt, waardoor er een grotere oppervlakte is die gekoeld wordt en de koeling zo 'veel makkelijker bij de warmte kan'. Dit betekent dat de auto sneller kan worden opgeladen, 'dit ook meerdere keren achter elkaar'.

De 800V-accu bestaat uit 384 NMC-cellen, kort voor nikkelmangaankobalt. Het koelmiddel is een mengsel van water en antivriesmiddelen. De accu kan in 3 minuten en 56 seconden worden opgeladen, waarna de auto ongeveer 250 kilometer kan rijden. De eerder genoemde Taycan heeft een 71kWh-accu die in 22,5 minuten kan worden opgeladen, van 5 tot 80 procent.

Revolution is een gemodificeerde LMP3-raceauto waarmee het team uiteindelijk aan de 24 uur van Le Mans hoopt deel te nemen. "Daarnaast hopen we dat de industrie geïnspireerd raakt en deze koelmethode ook in personenauto's gebruikt wordt."

InMotion Revolution
Bron: Charlie Acuna

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-07-2023 • 20:04

198

Reacties (198)

198
198
80
8
0
104
Wijzig sortering
Dit soort accubeheer is best handig en best nodig. Toen ik dit vandaag voor het eerst op de NOS las had ik echt zoiets van: "benieuwd naar de deep dive", maar tegelijk ook daar las ik al wat caveats.

Het is feitelijk de accu van mijn vorige EV, maar met het laadsysteem van mijn huidige, met wel wát meer koeling.

Accubeheer is niet alleen koelen, maar óók het verwarmen, het hebben van een koelsysteem wat dat kan aansturen is een must. Dit doen moderne EV's vrij aardig, mijn Ioniq 5 pre-conditioneerd ook. Onder de 15 graden en boven de 45 graden laad de accu immers minder optimaal "snel". Dit koelsysteem is waarschijnlijk wat fijnmaziger en complexer, maar desalniettemin: goed dat dit al bekend was.

Het 800V concept is dan ook vrij normaal als je moderne EV's ziet. Dat dit voorzien is van een warmtepomp die kan verwarmen én koelen over de accu is ook best wel een positief ding.

Maar zelfs dan heb je een laadcurve. Deze is wel beter dan mijn Ioniq5 maar ik denk dat daar ook het design van de auto achter zit, de i5 zou het vast wel kunnen ware het niet dat het een productie auto is met een lange garantie.

Wat ik wel jammer vindt is dat dit artikel ook op de NOS tot op het journaal gezien wordt als: "Een EV rijden alsof het een benzine auto is". Ik snap dat de charme daar is voor als je mega lange ritten maakt, maar met 400+km bereik heb ik eigenlijk wel genoeg voor ~95% van mijn ritten. Die paar keer per jaar dat ik moet snelladen maakt dan niet veel meer uit. Een EV rijdt je niet om er nét als een benzine auto mee om te gaan, maar juist omdat het laden kan gebeuren als hij toch stil staat. Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis? Dat is juist de charme van elektriciteit. Het komt van praktisch alles vandaan! Je zal zelf je EV op kunnen laden door een paar honderd hamsters in een wieltje laten lopen.

Dit is duidelijk voor de 24h van LeMans, en daar is de auto ook op ontworpen. Niet omdat 300kW nou zo revolutionair is. Ik zou het wél revolutionair vinden als de curve dat echter tot ~90% zou kunnen volhouden. Mijn i5 houd het tot ~60% vol, en tot 85% blijft hij boven de 100kW. Maar nogmaals, dat heb ik in 15000km nu drie keer gedaan. Meeste stroom komt vanaf m'n oprit, of vanaf een parkeergarage ergens in een stad bij de klant.

Overigens, hoewel ik erken dat mijn i5 met z'n 240kW trager is, is de schaalbaarheid van het concept erg goed aanwezig, en ik ben blij dat de studenten dat ook aangeven. Dit is ook het principe achter https://en.wikipedia.org/wiki/Megawatt_Charging_System -- ik had stiekem de hoop dat ze dat op een raceauto hadden gezet, het is namelijk bedoeld voor vliegtuigjes en vrachtwagens .1250V en zo'n 3000A gelijkspanning voor 3,75MW aan laadvermogen. Dat voegt letterlijk een nieuwe dimensie toe aan "ride the lightning"

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 22 juli 2024 13:39]

Je kan toch helemaal niet ontkennen dat een benzine auto gewoon handig is met betrekking tot 'refill'? 22,5 minuten opladen voor een Taycan versus 1 minuut aan de pomp is nog steeds geen vergelijking.

Het irriteert me mateloos dat in het kader van groen is beter elke keer maar weer elk nadeel aan de technologie wordt afgedaan als niet relevant. Het is juist wél relevant. Naar Frankrijk / Italië rijden met een gezin duurt met een EV gewoon langer. Daar kan je dan allemaal dingen omheen verzinnen als van 'ach, je moet ook van de reis genieten' of 'ach, dan neem je een hotelletje voor een dag extra' of 'ach dat doe je niet zo vaak' maar dat verandert allemaal helemaal niks aan dat het gewoon langer duurt en het daardoor duurder en onhandiger maakt om te reizen. Laat staan dat het vrachtverkeer, waar we JUIST groener zouden moeten willen hier extra last van heeft. En kom nou niet aan met thuisladen. Dat is voor de lucky few met een oprit en kan nooit een vervanging worden voor de benzinepomp/snellader - zeker niet voor de vrachtsector natuurlijk.

Dat gezegd hebbende ben ik blij dat de ontwikkelingen zoals in het artikel beschreven maar blijven doorgaan, want dan krijgen we inderdaad exact wat we met z'n alleen gewoon moeten durven te zeggen: een EV waarmee je net zo snel en makkelijk tussentijds kan bijtanken als met een benzineauto. En misschien uiteindelijk wel nog sneller, en nog makkelijker.

[Reactie gewijzigd door rodie83 op 22 juli 2024 13:39]

Je kan toch helemaal niet ontkennen dat een benzine auto gewoon handig is met betrekking tot 'refill'? 22,5 minuten opladen voor een Taycan versus 1 minuut aan de pomp is nog steeds geen vergelijking.
Dat klopt, maar mensen maken van die 21 minuten extra wachten wel een enorm drama hoor. Wat gaat het toch goed met ons als we ons daar druk om kunnen maken :D
Het irriteert me mateloos dat in het kader van groen is beter elke keer maar weer elk nadeel aan de technologie wordt afgedaan als niet relevant. Het is juist wél relevant. Naar Frankrijk / Italië rijden met een gezin duurt met een EV gewoon langer.
Dat is gewoon niet per definitie waar. Zoals ik vroeger met mijn ouders op vakantie ging, duurt het met een EV net zo lang. We reden in twee dagen naar Z-Frankrijk. Eerste dag zo'n 750-800km rijden tot ergens ter hoogte van Lyon ofzo en de tweede dag door naar de bestemming, waar je dan relaxed en ontspannen aan kwam iets na het middaguur. Dat kan gewoon prima met moderne EV's en je hebt er maar 1 à 2 laadstops voor nodig. 's Morgens rond 8 uur thuis wegrijden betekent rond etenstijd aankomen op je overnachtingsplek. En op de overnachtingsplek kun je tegenwoordig ook vaak opladen en dat hoeft helemaal niet snel, je hebt de hele nacht om die accu vol te krijgen.
Daar kan je dan allemaal dingen omheen verzinnen als van 'ach, je moet ook van de reis genieten' of 'ach, dan neem je een hotelletje voor een dag extra' of 'ach dat doe je niet zo vaak' maar dat verandert allemaal helemaal niks aan dat het gewoon langer duurt en het daardoor duurder en onhandiger maakt om te reizen. Laat staan dat het vrachtverkeer, waar we JUIST groener zouden moeten willen hier extra last van heeft. En kom nou niet aan met thuisladen. Dat is voor de lucky few met een oprit en kan nooit een vervanging worden voor de benzinepomp/snellader - zeker niet voor de vrachtsector natuurlijk.
Dus van die ene rit per jaar maak je een enorm drama, maar dat je auto ieder moment van het jaar thuis opgeladen voor je klaar staat en je niet vele uren per jaar kwijt bent aan het naar een tankstation rijden om bij te vullen, dat tellen we even niet mee? De mens kan zo slecht tegen verandering dat we alleen focussen op wat minder wordt, niet op alle voordelen.

Ik wed dat als we al die tijd op elektriciteit hadden gereden en iemand komt nu met een brandstofauto, menigeen (jij waarschijnlijk ook) vooraan stond om te claimen dat zolang er geen leiding naar jouw huis liep, je niet van plan was om om de haverklap naar een tankstation te rijden om je auto op te laden. Nog even los van het lawaai van zo'n auto en hoe de buurman een aso is dat hij zo'n plofauto rijdt en daarmee de hele buurt wakker maakt. Oh, en die troep die uit de uitlaat komt, dat kan toch niet? Mag dat zomaar? We hebben wel een rookverbod, maar uit een uitlaat mag ineens wel giftige damp komen?
Dat gezegd hebbende ben ik blij dat de ontwikkelingen zoals in het artikel beschreven maar blijven doorgaan, want dan krijgen we inderdaad exact wat we met z'n alleen gewoon moeten durven te zeggen: een EV waarmee je net zo snel en makkelijk tussentijds kan bijtanken als met een benzineauto. En misschien uiteindelijk wel nog sneller, en nog makkelijker.
Ik ontken niet dat dat nog mooier zou zijn, maar van de EV-rijders (Tesla Model 3, Hyundai Kona, Kia Niro...) die ik ken die met hun EV op vakantie zijn geweest, hoor ik unaniem dat het prima te doen is en dat ze niet later op hun bestemming aan kwamen. Ik denk dat de enigen die echt klagen, mensen zonder enige EV-ervaring zijn die de horrorverhalen van jaren geleden hebben onthouden, toen er nog nauwelijks laadpalen waren OF mensen die nu in 1 keer door jakkeren met hun ICE-auto, zonder stops, enkel om te tanken.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:39]

Zoals ik vroeger met mijn ouders op vakantie ging, duurt het met een EV net zo lang. We reden in twee dagen naar Z-Frankrijk. Eerste dag zo'n 750-800km rijden tot ergens ter hoogte van Lyon ofzo en de tweede dag door naar de bestemming, waar je dan relaxed en ontspannen aan kwam iets na het middaguur.
Tsja...dat deden jullie. Maar de haastmensch wil in één dag naar Zuid Frankrijk of Spanje rijden en vinden het niet leuk om onderweg opgehouden te worden. Er is altijd zo'n advies geweest van 2 uur rijden, dan wat rust. Nou is dat met de huidige comfortabele auto's misschien iets langer, maar het is helemaal niet zo gek om af en toe uit te rusten. Je hoeft echt niet 1500km op een dag te rijden, ook al denk je dat je dat kan. In de praktijk valt het overigens bar tegen. Al die mensen die claimen met gemak zoveel/zo lang te rijden, zouden voor de gein eens een reactietest moeten doen bij aanvang, halverwege en aan het eind. Gagarandeerd dat ze daarvan schrikken.

Ik rijdt niet electrisch, maar heb laatst wel een reisje gemaakt met vrienden van Rotterdam naar Dortmund, daarna naar Dussedorf en weer terug naar huis (de volgende dag). Dit met een Kia weetikveel. Op de heenreis moesten we even aan de snellader en op de terugreis ook. Op zich geen probleem, bakkie doen en 20 minuten later heb je weer onderweg, maar Dortmund is niet het einde van de wereld. Het is zo'n 250km en dat kan ik met mijn Seat Mii heen en weer op 1 tank. De afstand is ook weer niet zodanig dat ik onderweg nodig een pauze nodig heb. En dan is het laden aan de snelweg doorgaans niet zo'n probleem (al schijnt het in het noorden van Duitsland lastig zijn volgens die vriend), maar in de stad is dat blijkbaar wel een klein drama af en toe. Er worden laadpalen getoond die niet openbaar zijn en je ziet niet altijd of ze vrij zijn. Allemaal kleine dingetjes misschien, maar fact of the matter is dat het reizen met een EV planning vereist. En wij zijn nu al decennia gewend dat we gewoon in een auto kunnen stappen en rijden. Is ie leeg, vullen we 'm bij. Hier in West Europa zijn er voldoende tankstations en het is maar op enkele plekken dat er in ieder geval langs de snelweg geen of weinig tankstations te vinden zijn. Dus het is een omschakeling die echt wel wat gewenning vereist en een infrastructuur die veel te langzaam groeit naar mijn idee. Als je een paal wilt laten plaatsen, krijg je te horen dat er al een is in een bepaalde straal, dus er komt er geen bij. Ja, lekker is dat: iedereen moet aan de EV, maar de palen mogen niet te dicht bij elkaar staan. Je reinste kolder is dat. Die hele overgang gaat achterstevoren: eerst wordt iedereen zo'n ding in gejaagd en pas dan komt de infra. Dat is niet zo handig. Ik ben er helemaal voor, hoor. EV rijden is best fijn heb ik gemerkt. Maar als ik voor elk pisritje een planning moet gaan maken, sta ik niet te springen.
Dat kan gewoon prima met moderne EV's en je hebt er maar 1 à 2 laadstops voor nodig.
Geen EV die dat gaat halen. Utrecht --> Barcelona is net geen 1600KM, dat zijn op z'n minst 5 a 6 stops van elk minimaal 25 min. Exclusief wachttijd voor de laadpaal. Ik rij zelf EV, en ik ken de voor en nadelen, we moeten het niet mooier gaan praten dan het is.

Ga je op vakantie en wil je actieradius? Ruil met de brandstof station van een vriend of collega :P

[Reactie gewijzigd door skaars op 22 juli 2024 13:39]

Uh.. Maar op een afstand van 1600km neemt een verantwoorde chauffeur sowieso 5 stops van 25 min (dat is inderdaad ongeveer wat ik met mijn Tesla doe op die afstand). Gewoon omdat de mens ook zijn batterij wat op moet laden :-). Ik heb 90 000 km EV gereden tot nu toe en hoef zelden 'extra' te wachten bij een supercharger buiten wat ik als verantwoorde verkeersdeelnemer sowieso zou moeten wachten.

Vroeger met mijn ICE wilde ik nog wel eens koppig 600km zonder pauze rijden. Het is ergens wel goed dat mijn auto mij nu tegen mijn overmoedigheid beschermd ;-).

Als we echt zelfrijdende auto's hebben kunnen we dit punt nog eens herevalueren :-).
Als je met een gezelschap op pad bent, zijn er altijd wel 2 personen die kunnen rijden, dan is de enige stop die je wilt maken het wisselen van de stoelen. Dan kan de ander rusten, en verlies je geen tijd en meters. En daarbij zeggen we nu 25 min, maar met een tesla (en waarschijnlijk ook andere EV's) kost het gewoon meer dan 35 minuten in de meeste gevallen om boven de 80% lading uit de komen.

[Reactie gewijzigd door skaars op 22 juli 2024 13:39]

Nee hoor. 25 is zo goed als altijd voldoende voor een goede 250km.

Jij leeft duidelijk met meer haast dan ik :-). Oostenrijk rij ik nu in 10 uur tegenover 9.5 met mijn benzine auto. Dat half uurtje kan ik echt missen.
Helemaal niet nodig die brandstof auto. Ik heb er net 1800km opzitten (Antwerpen-Valencia) en was zeer aangenaam verrast door m'n EV. Geen enkele keer moeten wachten om te laden terwijl je bij sommige tankstations wel files zag om te tanken. +- elke 200km een half uurtje stoppen vind ik echt ideaal als ik met 2 kinderen op stap ben. Meestal waren we nog niet klaar met onze pauze of we hadden al genoeg geladen om weer verder te gaan.

Laden gaat vlot bij Tesla met een niet-Tesla en is nog eens goedkoper dan diesel of benzine ook, om nog maar te zwijgen over die onaangename geur aan de tankstations.

Die extra pauze is wat aanpassen, maar imo veel gezonder, veiliger en aangenamer dan in 1 trok doorrijden.

Over een paar jaar is dat sowieso ook een non-issue voor de mensen die er wel een probleem van maken dankzij technologieën zoals deze.
[...]


Geen EV die dat gaat halen.
Geen enkele EV die in een dag naar Lyon kan rijden, dat zeg je serieus?
Utrecht --> Barcelona is net geen 1600KM, dat zijn op z'n minst 5 a 6 stops van elk minimaal 25 min. Exclusief wachttijd voor de laadpaal. Ik rij zelf EV, en ik ken de voor en nadelen, we moeten het niet mooier gaan praten dan het is.
Nee, we moeten elkaars woorden niet gaan verdraaien. Ik heb het over in één dag naar Lyon, jij verdubbelt de afstand en claimt dat geen enkele EV dat met 1x onderweg laden kan. No shit. Dat beweert ook niemand. Maar mijn benzineauto redt dat ook niet zonder stops, zelfs niet met één stop.
Ga je op vakantie en wil je actieradius? Ruil met de brandstof station van een vriend of collega :P
Dat ligt helemaal aan je manier van reizen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 13:39]

Ik ontken niet dat dat nog mooier zou zijn, maar van de EV-rijders (Tesla Model 3, Hyundai Kona, Kia Niro...) die ik ken die met hun EV op vakantie zijn geweest, hoor ik unaniem dat het prima te doen is en dat ze niet later op hun bestemming aan kwamen.
De Model 3 LR is denk ik de koning van het kilometers maken (naar EV begrippen). Maar zelfs met deze auto ben je gewoon iets langer onderweg dan met een benzine-auto. Geen drama, maar roepen dat je net zo snel bent is confirmation bias. Ik rij met een Model S (trager laden en minder efficient) en ik tel zeker 20-30% bij mijn reistijd op t.o.v. toen ik met mijn A4 diesel op vakantie ging.
Ik zeg dat het voor mij geen verschil zou maken en dat ligt aan het feit dat ik wel stops maak onderweg. Zoals ik al zei: de mensen die het hardst klagen, willen zo snel mogelijk in Zuid Europa zijn, met constant wisselende rijders of door onverantwoord lang door te rijden zonder rust stops ("die heb ik niet nodig")...

Ik stop af en toe om mijn benen te strekken, even te plassen, wat te eten of drinken... Dat gejakker geeft mij geen vakantiegevoel en dan nog vind ik het echt debiel om die ene lange rit in het jaar erbij te halen die met een EV marginaal trager zou worden, terwijl je wekelijks tijd bespaart op langs het tankstation rijden. Mijn vakantie begint als ik in de auto stap, muziekje op en rijden maar. Mijn reisdoel per dag ligt niet op een afstand die "net kan", maar die ik "makkelijk haal", ook met oponthoud. Dat scheelt stress, daar heb ik op werk al genoeg van.

Overigens zou ik nog liever de autoslaaptrein pakken naar Zuid Europa. Meer treinen, minder vliegen...
Je hebt hier sterke argumenten voor EV-bezit plus een eigen plekje om de auto overnight te laden. Ik kan het ook niet uitstaan dat telkens dezelfde drogredenen worden aangehaald om toch maar weer een ICE-auto aan te schaffen: meer bereik en sneller in Zuid-Frankrijk. Om maar te zwijgen over 'die accu's zijn slechter voor het milieu dan benzine'... Dit is al zo vaak onderuit gehaald met feiten dat het een conservatieve echoput aan het worden is.

En dat onveilige gedrag van in 1 keer 800 kilometer rijden is niet iets om over te pochen. Zeker met kleine kinderen achterin is het extra onverantwoord om de aandacht als bestuurder zo onnodig te belasten.
De zomervakantie is ook niet zo’n probleem. Die is lang genoeg dat mensen ook op een andere dag kunnen reizen dan (zwarte) zaterdag. Ik heb 5 jaar vol electrisch gereden (tesla 100kw) en afgelopen 2 winters me toch steeds meer gestoord aan het opladen op de heen en terugreis naar de Alpen (Tirol). Met je EV rijdt iedereen toch in bepaalde tijdvakken achter elkaar aan. Maar het is steeds drukker met EV’s en door beperkt aantal laad plekken kan je niet stoppen bij plaatsen waar je zou willen stoppen vanwege drukte.
Het Duitse laad netwerk is niet slecht, maar om al die Nederlanders met lease EV’s op wintersport in de krokusvakantie te krijgen… voor die piek is het gewoon niet ingericht. Waar ik in 2018/2019/2020 overal voldoende plaats had is het nu wachten op je plek.
Ben ook geswitcht naar een BEV met actieradius waar ik iedere dag woon/werk 100% electrisch kan rijden en naar vakantie, familie en vrienden de benzinemotor kan gebruiken.
[quote]
[...]


Dat klopt, maar mensen maken van die 21 minuten extra wachten wel een enorm drama hoor. Wat gaat het toch goed met ons als we ons daar druk om kunnen maken :D


[...]
Zelf rij ik een EV (BMWi4). De reis duurde zeker 1,5 tot 2,5 uur langer dan van een reisgezel die met een ICE onderweg was (verschil tussen heen en weer reis)

Hij stopte 2 x. Ik moest zeker 4 keer stoppen en mijn stops waren langer (in de praktijk gewoon 30 minuten) en mijn kruissnelheid lag op de autobahn een stuk lager. Hierdoor kwam ik tegen 6 uur in de ochtend aan....

Een EV die laadt als een ICE is voor die zaken echt fijn.
Waarom altijd die jaarlijkse vakantie erbij wordt gehaald, waar gebruik je de auto het vaakst voor? Woon werk verkeer, of werk werk, dan lijkt mij het handigst om je daar op te focussen.
Omdat de jaarlijkse vakantie belangrijk is voor veel mensen. Sommige mensen kopen een 2.0l auto, omdat ze een caravan willen trekken. Betalen ze ook het hele jaar voor twee ritjes per jaar. Maar als je niet (relaxt) op vakantie kan met een EV, dan laat je hem gauw links staan. Ik vind een brandstofauto ook fijner voor de vakantie.

Daarbij is een EV enkel relaxt als je thuis kan laden. Anders ben je aangewezen op een lokale laadpaal. Als ik geen eigen oprit had gehad met mogelijkheid voor een laadpaal, dan was ik er nooit aan begonnen.
Joh als ik met mijn ICE auto op vakantie ga stop ik ook elke 2 uur even voor een 15 a 20m pauze. Dat dat met een EV "moet" verandert daar niks aan. Doorstampen en zo weinig en zo kort mogelijk stoppen is hoe we ongelukken krijgen.
Klopt. Maar kijk dan ook even iets verder dan de neus lang is.
Er wordt enkel naar Nederland gekeken. Met de relatieve korte afstanden en veel laadpalen.
Ga de grens over en het is een compleet andere wereld. Hier in Duitsland is het normaal om 100 + Km te rijden naar je werk. Opladen op het werk vaak verboden, is namelijk inkomsten. En publieke laadpalen zijn schaars.
Met ook direct het volgende probleem. Opladen thuis. Om dit te kunnen heb je een eigen oprit/parkeerplek nodig.
Ook dat is iets dat veel mensen niet hebben.
Tot nu toe is EV rijden iets voor mensen met wat meer te besteden of leaserijders. Voor een heel groot deel van de autorijders in dit deel van Europa is het onbetaalbaar.
Volgens de Duitse statistiek gaat slechts 5% van de werkenden verder dan 50km
https://www.destatis.de/EN/Themes/Labour/Labour-Market/Employment/Tables/commuter-1.html
Opladen op het werk vaak verboden, is namelijk inkomsten
Dit snap ik niet helemaal, kan je dat uitleggen? Bedoel je dat een werknemer gratis mag laden op het werk? Of dat de werkgever hiermee geld verdiend omdat werknemers bij de werkgever laden en betalen?
Gratis laden bij de werkgever zal gezien worden als 'Inkomsten' voor de werknemer denk ik...
Ik weet niet hoe het bij andere werkgevers is, maar bij de laadpalen op het werk moet je gewoon een pas er tegenaan houden. Is het een lease auto, je baas betaald (net zoals bij een benzine auto). Is het je eigen auto, wordt het gewoon doorberekend op je persoonlijke laadpas. Ik ben nog geen gratis laadpunten tegengekomen bij werkgevers. Is dat in Duitsland anders?
Opladen van privé dingen op kosten van de werkgever mag niet. Een privé telefoon opladen is ook niet toegestaan.
Dat betekend dus dat er een sluitende registratie bijgehouden moet gaan worden als er niet enkel bedrijfsvoertuigen aan de lader mogen. Iets dat werkgevers niet willen.
Je neemt ook toilletpapier mee van huis? Als ik een opdrachtgever tegen kom waar ik mijn telefoon niet mag opladen, dan is het meteen doei. Het in-/uitpluggen is denk ik al duurder qua verloren arbeid.

Een EV even aan de 3-fase hangen zou ik niet doen, want dat zijn significante kosten. Veel bedrijven hebben een enorme overproductie qua zonnepanelen. Die krijgen dan een lage TLV, dus als ze je dan tegen dat tarief laten laden dan loopt de werkgever niets mis en heb jij lekker voordelig de auto vol.
Het gaat in dat geval over Duitsland hé, daar gaat niet alles hetzelfde als hier, maar ook in Nederland gaat op voor het laden van een EV:
"Volgens de Belastingdienst is het een voordeel uit dienstbetrekking en derhalve loon. Vorenstaande geldt niet voor het opladen van een fiets of mobiele telefoon."

Maar wat 'de grens' dan wel precies is...
Ik ken werkgevers waar je een elektrische scooter (25 en 45 km/u modellen), net als elektrische fietsen, mag opladen, bij anderen mag het weer niet. De elektrische motorfiets is ook in opkomst, hoe zit het daar mee? Komt nog meer in de buurt van een EV-auto. Ik kan er (voor de duidelijkheid; voor NL) geen eenduidig antwoord op vinden.
Wat dacht je van snelwegen die je opladen terwijl je rijdt, daar zijn ook al proeven mee. Als er meer dan dat soort draadloos laden komt, bij stoplichten, parkeervakken etc. dan valt het allemaal wel mee.
Wat denk je dat dat zal kosten aan investering om landelijk uit te rollen? We lopen nu al te worstelen met uitbreiden van de capaciteit op het stroomnet.

En dan ga je er gemakshalve ook nog even van uit dat fabrikanten het daar eens over worden. Zelfs al zouden ze het nu op een akkoordje gooien voor en standaard, dan heb je op z’n vroegst over 2 jaar die techniek op de meeste auto’s. Alle EV’s die daarvoor gebouwd zijn vissen achter het net.

Even voor de beeldvorming: zelfs spoorlijnen electrificeren ze maar mondjesmaat. Diesel, en tegenwoordig waterstof vergt namelijk geen enorme investering die de spoorlijn voor een langere tijd beperkt in capaciteit.
Draadloos laden is een stuk inefficiënter. Er gaat flink wat energy verloren tijdens de overdracht. Dat is dan niet echt groen. En het laden duurt dan langer of het netwerk moet veel zwaarder belast worden.
Naast de kosten voor het aanleggen en het onderhoud van zo'n systeem zijn uit alle experimenten hiermee gebleken dat het wegdek zo danig warm wordt dat het een gevaar wordt voor de verkeer veiligheid... en het rubber op je banden
1 minuut aan de pomp? Overdrijven is ook een vak. Ik kan het niet meer vinden maar ergens gelezen dat het tanken van een auto gemiddeld iets langer was dan 8 minuten. Je bent dan die 8 minuten ook letterlijk bezig met het tank proces, van begin tot je weer in de auto gaat zitten om te vertrekken. Bij laden ben je 5% van de tijd bezig met het laadproces, de rest is uitrusten, wc, shoppen, krantje lezen
8 minuten GEMIDDELD?! Ik was gisteren, inclusief betalen en 35 Liter tanken, niet meer dan 3 minuten kwijt.
Die 8 minuten moeten dan wel vrachtwagenchauffeurs mee hebben gerekend.
Heb je de tijd gemeten met een stopwatch? ;) Ik dacht vroeger ook dat laden veel tijd zou kosten totdat ik vrijwel nooit op tijd terug was bij de auto als die al klaar was om verder te gaan. Er was altijd wel iemand van het gezin die nog aan het plassen was of ik had mijn koffie nog niet eens op.

Als je druk bezig bent met het tank proces dan heb je niet eens in de gaten hoe lang je bezig bent denk ik. Maar aangezien ik het niet meer terug kan vinden waar een gemiddelde tank beurt duurt kan ik het ook niet onderbouwen helaas.
Als je plassen en koffie mee telt, tel je dan ook de tijd mee dat je staat te wachten tot je überhaupt bij de laadpaal staat als je op vakantie gaat met het gezin?
Ik heb het geluk dat ik nooit goed te wachten bij een laadpaal, altijd eentje beschikbaar gehad. Zowel op een reis naar Zuid Spanje als tijdens carnaval vakantie naar Oostenrijk (ok, een keer moest ik 2 minuten wachten totdat iemand wegreed).

Ik ben het trouwens volledig met je eens dat alles je niet het Tesla netwerk kan gebruiken, wat in Europa redelijk opengesteld is nu voor alle merken, dat je echt wel een uitdaging hebt. Op elke laadplek waar ik langs kom staan er gemiddeld 12 tot wel >20 snelladers. Het minste wat ik ben tegengekomen was 4 in het binnenland van Spanje. Maar ik was de enige dat, dus nergens last van
Ik rij vrijwel altijd met Waze aan.
Als ik dan m'n aankomsttijd zie en na het tanken zie dat deze met 3 minuten is toegenomen, meestal, dan heb ik een beetje het idee dat m'n tankbeurten meestal rond 3 minuten liggen haha.

Maar 35 liter de auto in gooien gaat namelijk ook in minder dan 1 minuut.
Snelste is onbemande tankstations (met vlotte betaalsysteem), dan ben je echt in no time weer op de weg.
Inderdaad. Ik tank altijd onbemand. Rustig tijdstip. Altijd plek. Kaart erin, pin, tanken en gelijk weg. Duurt zeker niet langer dan 3 minuten.
Pasje er in, pincode en km invoeren. Tanken en weer door.
Ik ben hooguit 2 minuten kwijt.

8 minuten? Zeker om 20 jerrycans te vullen zeker.

[Reactie gewijzigd door Tux3.14 op 22 juli 2024 13:39]

Pasje er in, pincode en km invoeren. Tanken en weer door.
Ik ben hooguit 2 minuten kwijt.
Op de snelweg in Frankrijk? Nee, naar het feit dat dit niet overal kan met pinpas aan de pomp betalen.

Ik ben overigens 5 seconden tijd met laden als ik thuis aankom, niet eens een pasje nodig en de kabel is al aanwezig op mijn laadpaal. Dus ja, zo kan ik het ook ;)
Euhm ja, ook op de snelweg. Laat het een minuut extra zijn om binnen af te rekenen.
Vervolgens weer 1000KM door, ipv over 300 alweer te moeten stoppen. Scheelt mooi weer 1,5 uur ;)

Die 5 seconden heb je thuis, niet op vakantie en andere lange ritten.
1000km aan een stuk rijden, ofwel, bij gemiddelde snelheid van 100 tot 110km per uur ben je bijna 10 uur in een stuk aan het rijden. Totaal onrealistisch als je alleen rijdt, als je met je gezin rijdt onmogelijk.

In 3 minuten klaar zijn met tanken is onderweg via de snelweg echt niet te doen. Ga het voortaan maar eens echt meten en niet op gevoel. Ga ook naar wens werkelijk meten hoeveel minuten je daadwerkelijk stil staat als je pauzeert met je gezin op een reis naar Italië, Oostenrijk of Spanje. Als ik mijn kinderen na 5 minuten weer in de auto stop dan moet ik na een uur weer stoppen om ze uit elkaar te houden. Die energie moeten ze echt kwijt, anders is het rijden van lange afstanden een hel :D

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:39]

inderdaad. HET GROTE voordeel van electrisch tanken is dat je alles paralel kan doen.
De auto tankt zichzelf en ondertussen kan je naar de wc gaan, benen strekken, eten, drinken, etc.

Dus dat verschil zou inderdaad wel es kleiner kunnen zijn dan we zelf denken.

Ik heb nog maar enkele keren snel geladen onderweg, en mijn auto was al terug vol voor ik mijn eten en drinken op had.
Anoniem: 345323 @TMT14 juli 2023 09:16
Op Autoweek ontspinnen zich deze discussies iedere dag, vooral tussen mensen mét ervaring en mensen zonder ervaring die iedere keer opnieuw bewijzen uitsluitend in het tanken paradigma te kunnen denken.

Ik rij nu 3 jaar met een BMW i3 en ik ben er inderdaad nog nooit mee op vakantie geweest, maar daar is dat ding ook helemaal niet voor bedoeld. Ik mis het tanken iig nooit, laden is veel gemakkelijker en kost minder tijd. Gewoon op straat, om de hoek.

Maar met een beetje recente BEV zal het inderdaad geen enorm verschil meer maken als je met vakantie gaat. En als het wel veel verschil maakt, hoe doen mensen met een brandstof auto dat dan? Iedere 3,5 uur 2 minuten stoppen om te tanken? En de familie allemaal luiers aan?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 22 juli 2024 13:39]

Heb je wel eens in Frankrijk aan staan te schuiven op de afrit van de snelweg om bij een tankstation te komen? Ik heb al meegemaakt dat ik een half uur aan het fillerijden was om bij 1 van de 20 brandstofpompen te komen. Je kon pinnen en gelijk weer door, dus het aantal mensen dat ze konden verwerken was gigantisch.

Nee, ik denk dat 20 minuten wachten om te laden niet zo erg is. Maar hoe komen we aan 20 minuten? De Ioniq5 en Kia EV6 zijn relatief rap ladende auto's, maar in 20 minuten zitten die nog steeds maar aan de 80%...

Mijn grootste angst is de wachttijd om bij een lader te komen als het druk is.

Ik zit overigens te wachten op levering van mijn Ioniq5, het is niet dat volledig anti EV ben, maar ik denk dat sommigen wel wat te licht denken over " even laden" als je op vakantie bent.

[Reactie gewijzigd door osluis op 22 juli 2024 13:39]

Snelladen doe je in het algemeen ook maar tot 80% omdat de laadsnelheid bij de meeste auto's dan al behoorlijk afneemt. Het is veel efficienter (qua tijd) om meerdere keren korter te laden (tot 80%) dan om minder keren langer te laden.

Die wachttijd is in mijn ervaring geen enkel probleem. Je probeert aan te komen met 20% over in de batterij en je laadt 60% bij. En als alle laders op een bepaalde stop een keer bezet zijn, dan is er op de meeste drukke routes in Duitsland, Frankrijk etc wel een volgende snellader binnen enkele tientallen km's. Dat haal je makkelijk.

En nee, ik heb nog nooit hoeven wachten bij een benzinestation. En we hebben twintig jaar lang naar Zuid-Frankrijk gereden. En weer nee, ik heb nu vijf lange ritten gemaakt naar een vakantiebestemming (Zwitserland, Frankrijk) en tot nu toe maar één keer een laadstation moeten overslaan omdat alle palen bezet waren.
De range van de Ioniq5 is onder ideale omstandigheden ongeveer 500km. Laat ik even heel optimistisch zijn en zeggen dat ik 450km haal op een volle accu. Dan wil dat dus zeggen dat ik met jouw rekensom om de 270km (450*0.6) 20 minuten aan de laadpaal hang (er vanuitgaande dat ik een snellader tref). Ik ben nog niet onverdeeld enthousiast :/
Dat zit tussen je oren :)
Je hebt jezelf aangeleerd dat je op lange reizen om de vier uur vijf minuten moet stoppen om te tanken en je bent dat als normaal gaan beschouwen. Nu reken je uit dat je om de 250 km 20 minuten moet wachten en dan wordt je zenuwachtig. Ik kan jou niet vertellen hoe je je leven moet leiden en ik kan niet in je hoofd kijken maar dit zijn mijn ervaringen:

Wij (gezin met drie kinderen) hebben jarenlang zuid-frankrijk bezocht, 1200 km rijden. Dat deed ik in ongeveer 12 uur. Vier uur rijden, stoppen om te plassen, te tanken en wat te eten en weer voort. Ging prima, iedereen sliep of keek gewoon dom voor zicht uit, ik was nog jong en fris en fruitig en het leven was goed.

Een maand geleden hebben we ongeveer dezelfde reis opnieuw gemaakt. 1150 km. We hebben er (geloof ik) vijftien uur over gedaan, waarbij een uur file. Veertien uur gewone reistijd dus. In totaal twee uur geladen (verdeeld over drie laadstops). Die laadstops zijn fijn. Auto aan de laadpaal hangen, naar binnen lopen, koffie en een broodje bestellen, opeten, nog even een rondje lopen en je auto is weer vol.

Het is dus een kwestie van aanpassen: ja, je doet er langer over (praktisch gezien dus twee uur) maar je kunt dat zo'n trip nog steeds binnen een dag doen. En ja, de reis is meer ontspannen en die rusttijden kun je ook gewoon prettig besteden. Voor ons is die "omslag" of verandering positief geweest.
Op zich wel een interessant standpunt. Ik denk wel dat het valt of staat bij de beschikbaarheid van de laadpunten, maar ik zal er tzt wel achter komen denk ik.

Bedankt voor deze interessante uiteenzetting, wordt zeer gewaardeerd :)
inderdaad. HET GROTE voordeel van electrisch tanken is dat je alles paralel kan doen.
De auto tankt zichzelf en ondertussen kan je naar de wc gaan, benen strekken, eten, drinken, etc.
En ik die de koffie to-go meeneem ben dan al 50km verder op ;)
Gewoon 150 hoor op de cruise hoor, wil prima met een gezin. Zeker als je 's nachts rijd, dan slapen ze gewoon. Dan wil ik juist weer snel de weg op.
Dus zeker wel realistisch.
150 op cruise control 1000km rijden. Waar dan? En dan ben je 6 uur tegen hoge snelheid aan het sturen. Lijkt me niet echt veilig met kinderen in de auto. En bij 150 haal je het waarschijnlijk niet zonder tankbeurt. Dus, overdrijf je niet een beetje? Eerlijk?
Duitsland.

Mijn auto haalt dat prima. 65 liter brandstof tank.
Dat bedoel ik. De afstand max van NL naar Oostenrijk door Duitsland is ongeveer 800km. Nu heb ik even gekeken naar Google Maps, en wat blijkt? Overal wegwerkzaamheden. En ik geloof best dat je auto 1000km op een tank diesel kan doen, maar ook dan denk ik dat dat niet gaat lukken terwijl je tegelijkertijd aangeeft GEMIDDELD 150m/u te doen (cruise control) en dan ook nog eens legaal en veilig bezig zijn.

Ik denk dat dit maar weer aantoont dat de discussie moeilijk is als je er zelf geen ervaring mee hebt: de gemiddelde gezin met kinderen, knallen niet 1000km tegen 150km door Duitsland en moeten ergens in die 6 uur best wel even naar het toilet en de benen strekken. En elektrisch rijden is dan echt wel goed te doen. Ik had een Ioniq (2018) en een laadpaal vinden die het doet was toen lastig, maar voor de rest heeft het mijn reis niet echt negatief beinvloed.
Ah, dus niet alleen harder dan toegestaan maar ook midden in de nacht, als er statistisch gezien meer ongelukken gebeuren door oververmoeidheid. Na 8 uur aan een stuk rijden in het donker ben je letterlijk kapot.... 8)7. Een dat terwijl je hele gezin met je meerijdt. Mag ik trouwens vragen als je bijvoorbeeld 2000km moet rijden wanneer je dan wel slaapt? Skip je dat volledig (lekkere eerste dag van de vakantie dan). Of ga je dan als een zombie aan het zwembad liggen ;) na 30 uur gereisd te hebben zonder de nodige (nacht)rust te nemen?

En laten we maar niet over trombose beginnen.... Maar goed, als je jonger bent maak je je daar minder druk om, net zoals opbouwen pensioen zeg maar :D
Niet om het 1 of ander, maar van NL naar pak 'm beet het Gardameer is iets van 11 uur. Overdag tank je wel bij. Echt geen 30 uur onderweg, misschien dat je het met een EV bent vanwege de vele en lange stops ;)
Sowieso mag je harder dan 130 in DE hoor ;)
Alsof je met een ev 30 uur onderweg bent. Vergeleken met een diesel of benzine auto schat ik dat de reistijd met een ev tussen de 4 tot 5 uur max langer duurt op een afstand van 2500km (eigen ervaring). Je rijdt dan wel een stuk relaxter en uitgerust de hele rit, dus het heeft ook zijn voordelen :)
Nou nou, "onmogelijk" is toch een straf woord. ...
Real-world case, vorige maand nog gedaan, met het gezin (2 kinderen + 2 honden in de bench) om 21u zondagavond vertrokken uit Biarritz, en om 05u maandagmorgen stond ik op m'n oprit in Brugge, toch ook een 1000km. Ideale omstandigheden, geen verkeer op de baan, iereen in de auto slapen. En toch 2x moeten tanken (mijn multivan ehybrid heeft maar een kleine tank).
Ik was héél blij dat ik niet moest wachten op elektrisch laden toen !

Edit : ik heb even de tripdata opgevist uit VW Connect. Blijkbaar was ik om 20u42 vertrokken, en om 5u37 aangekomen, voor een trip van 984km. 110km/u gemiddeld. ( en overal binnen de snelheidslimiet gebleven - dat is met je tesla voorbeeld aan 190km./u niet zo natuurlijk !)
Mijn punt was dat de tijd verloren door het tanken minimaal was tijdens deze trip.
En verder :
- de meeste dagelijkse korte trips met multivan zijn gewoon volledig elektrisch,
- ik hou wel eens van een nachtje doorprogrammeren waarbij je toch nog net iets geconcentreerder bent, dus dat autorijden lukt ook wel
- 's nachts rijden als iedereen slaapt vind ik wat relaxter dan overdag, zeker met honden die dan niet rustig zijn en af en toe moeten uitgelaten worden.
- ik heb gewoon nog een EV ook hoor, maar bewust ernaast grote hybride voor de lange family trips

Misschien zet even "dit soort praktijken" wat in perspectief ;)

[Reactie gewijzigd door hcd320 op 22 juli 2024 13:39]

Gemiddelde snelheid van 125km per uur, inclusief 2 tankbeurten, 8 uur lang doorrijden in het donker, als de meeste ongelukken gebeuren door jawel, oververmoeidheid.

Ik kan het overigens ook zo snel met een ev. De snelste manier om van A naar B te komen met een Tesla 3 is bijvoorbeeld rijden met 190km per uur als je een langere afstand moet afleggen en laadsessies tussendoor

Maar goed, het blijkt dat sommige mensen helemaal blij worden van dit soort praktijken op de weg met je gezin in de auto. Ik kies daar bewust niet voor :)
en de tijd die je dan toch verliest om die 2 keer per jaar 20 minuten langer moet wachten op een laadbeurt win je ruimschoots terug de rest van het jaar.
Ik rij lekker de tankstations voorbij 99% van het jaar :) (edit: ik moet er nog zijn voor benzine voor mijn grasmaaier ;) )

[Reactie gewijzigd door TMT op 22 juli 2024 13:39]

Voor mij iets langer omdat ik 2500km rij met een ev, enkele reis. ;)

Het is ook wel een stuk goedkoper per kilometer. Heb zelfs een keer gratis kunnen opladen met een snellader. Is toch wel iets van 250km wat je gratis erbij krijgt.
snelladen weet ik nu niet of dat zoveel goedkoper is, of zijn de prijzen terug gedaald?

Thuisladen wel. Heb onlangs berekend met gewoon tarief 50% goedkoper dan benzine en op de zon (heb sinds april bijna uitsluitend op de zon opgeladen thuis, sorry ik ben bij de "happy few" die dat kunnen...) zelfs 90% goedkoper: 1€/100km (Belgie en digitale meter dus ik "verlies" alleen mijn laag teruglevertarief)
In Frankrijk momenteel 32 tot 36 cent, afhankelijk van het tijdstip. Ik ben een van de "happy few" die gebruik kan maken van het Tesla netwerk voor een lage prijs ;)

Gisteren een andere geprobeerd, bij een total station. Drama. 1 van de 2 snelladers was in onderhoud. De andere van 175kw ging niet verder dan 30kw. Ik ben toen overgegaan naar de iets langzamere 50kw CCS ernaast. Iets beter met 45kw, maar echt waar, zelfs als ik heb Tesla had zou ik het voorlopig houden bij de Tesla laders.
Dat dacht de Fransman met gezien ook die gisterennacht onder een vrachtwagen gereden is in Belgie nadat hij in slaap gevallen was... ... ...
Tjah, das niet slim van hem om door te rijden als je moe bent.
Porbleem is dat veel mensen niet beseffen dat ze heel moe zijn... Laat staan in slaap kunnen vallen... Tenslotte zijn we allemaal übermensen in ons hoofd op dat ogenblik...
Ik vind het wat makkelijk om het uitrusten, wc, shoppen en krantje lezen ineens te zien alsof dat niet telt. Die activiteiten voer je alleen maar uit omdat je geen enkele andere keuze hebt. Je moet toch wachten op je auto dus ga je uitrusten. Daarmee is het m.i. net zo onderdeel van het tankproces als het naar de kassa lopen bij een benzine auto.
Ik heb het dan ook over lange auto ritten, waar je in de 200 tot 250km moet stoppen. Ik weet niet of je 2000km met je gezin wel eens rijdt, maar ja, die moeten allemaal wel passen, eten, rondrennen een elkaar het leven even zuur maken, zodat ze daarna weer rustig in de auto zitten :D

Dus ja, ik tel dat allemaal mee want dat die je ook als je op vakantie onderweg bent, toch?
Het staat je natuurlijk vrij om je er aan te ergeren, maar iedereen die wel eens met een moderne EV op vakantie is geweest weet dat je -juist met een gezin- nauwelijks extra reistijd hebt.

Voor een groepje vertegenwoordigers op zakenreis kan het laden een bottleneck zijn ja…
Ik ben vorig jaar voor de eerste keer met de EV op vakantie geweest (Spanje), daarvoor hadden we een diesel die 1000km op een tank kon rijden.
Toen knalden we altijd maar zo snel mogelijk door om op de locatie te komen.

Ik ging vanuit dat het pittig ging worden, vooral omdat m'n vrouw altijd graag door reed.

Grappige is dat ze aangaf dat ze nog nooit zo relaxed de reis ervaren heeft; we moesten ongeveer een half uurtje per keer stoppen om te laden. Zij met de kinderen naar het toilet, even wat eten in het zonnetje (lunch of iets lekkers) en dan weer door. Normaal zouden we een toiletstop van ~10 min doen, die is nu idd wel 20 min langer. Zullen een dikke 2 uur langer onderweg zijn geweest, dat is dan wel hetgene wat je "betaald".

@rodie83 heeft gelijk dat het handiger is als het allemaal wat sneller gaat, maar de impact is niet zo groot als ik had gedacht.

Van de andere kant, mijn kinderen zijn 8 en 10 jaar, ik denk niet dat ik het net zo relaxed had gevonden als ze 2 en 4 waren. Elke situatie is anders.
Dit is wel interessant. Ik heb ook zulke familie namelijk die dan in '2 dagen' uit italy/spanje terugrijden maar als ze toch bezig zijn in 1rit doorknallen naar NL.
En ik zou er zelf ook aan mee doen. Maar die EV dwingt wel mooie rijtijden af.

Wellicht accu capaiciteit aanpassen aan de rij-tijd-wet :+
Hoe heb je het laden ondervonden in het land zelf? Ik zag in Zfrankrijk amper of zelfs niets van laadpunten voor een EV.
Wel prima eigenlijk, ik gebruik ABRP dan wel en die plande het goed voor me
2 uur extra is zelfs nog redelijk lang (en komt deels uit de wens om het relaxt aan te doen, groot gelijk overigens). Als je naar de testen van Bjorn Nyland kijkt (spreadsheet op google drive te vinden). Dan zie je ten op zichten van een fossil reference je bijvoorbeeld met een Tesla Model 3 slechts 40 minuten langer bezig bent om 1000km af te leggen. En dan test hij het zo dat ie zo snel mogelijk probeert te rijden en zo min mogelijk te stoppen. Als je inderdaad toch al een paar keer naar toilet moet of een broodje moet eten dan is de 116km/uur gemiddeld (inclusief stoptijd) voor de fossiele variant ook niet echt realistisch bij normaal gebruik.

Ik merk om me heen dat alle argumenten over de moeilijkheden tijdens een lange rit vooral komen van mensen die fossiel rijden en nog nooit een lange rit/vakantie hebben geprobeerd met een EV. Ik vind het prima wat ieders voorkeur is, maar zonder het echt te ervaren kan je niet echt goed oordelen over praktijk.

Belangrijkste is dat je een auto met een accu uitzoekt die bij je past. Als je het heel belangrijk vind om heel ver te komen zonder te laden en dat laden ook zo snel mogelijk gaat kijk dan eens naar wat praktijktesten om te zien welke EV bij je past. Tesla's doen het over het algemeen vrij goed. Niet vanwege grootste accu of snelste laadvermogen, maar vanwege combi van alles (relatief zuinig tov andere + redelijk snel laden wat in de praktijk ook gehaald wordt.).

Eens met wat er eerder gezegd is, vooral mensen die 600km tot 1000km aan 1 stuk door kunnen jakkeren is het wel vervelend. Maar volgens mij zijn dat er steeds minder. Is ook niet bepaald veilig in mijn ogen.
Idd, meestal de mensen die geen ervaring mee hebben die de problemen melden :+
Ik zei dan "ik ga het gewoon proberen en zien..."

Je laatste punt qua veiligheid is bij ons niet van toepassing; ik hoor vaak dat de man alleen rijdt, maar mijn vrouw en ik wisselen elkaar af wat het heel relaxed maakt
Nou, dat vond ik vies tegenvallen. Vorige zomer ben ik met vrienden naar Slovenië gereden; één EV, en een paar auto's met een brandstofmotor. Niet in een groep gereden, maar allemaal los. Mensen die eerder vertrokken en een avondje hotel hebben genomen waren alsnog eerder daar dan wij, omdat we niet even hard konden doorrijden en langere pauzes moesten nemen. Constant rond de 100km/u omdat sneller rijden geen tijdwinst oplevert doordat je eerder moet laden en die langere pauzes hakken er best in wanneer de rest lekker met 150km/u over de autobahn knalt en eventjes tankt en bestuurder wisselt en weer door.

Prima te doen met die EV, daar niet van, maar het kan wel degelijk flink je reistijd beïnvloeden.
Laden gaat veel sneller dan leegrijden. Naar mijn ervaring kan je beter wat sneller rijden (~130) en iets vaker/langer laden. De stukken waar je onbeperkt kan rijden zijn ook niet zo talrijk meer, en vaak ook werken waar je maar 60 of 80 mag.

Op een rit van 1000km had ik een verschil van 40 minuten tov ICE.
Op weg naar Oostenrijk voor wintersport let ik in mijn Model 3 altijd op de volgende laadstop die de auto zelf aangeeft. Wanneer de auto zegt met meer dan 5% aan te komen trap ik de auto lekker op zijn staart.

Wat je zegt, laden is veel sneller dan leeg rijden, vooral in het begin van het laden zit dat al snel op meer dan 1000km/u. Pas wanneer je echt meer stops moet maken is de overhead te veel en wordt alle eventuele tijdswinst van harder rijden teniet gedaan.

Wij kwamen ongeveer een uurtje later aan dan mijn zwager in zijn ICE die enkel stopte om te tanken en verder als een machine is doorgereden. Resultaat? Wij kwamen erg relaxt aan op locatie (ik was enige chauffeur), en hij was helemaal kapot (ook enige chauffeur).

Mensen maken zich echt veel te druk over die extra reistijd voor een tripje die je hoogstens een paar keer per jaar doet. Het is echt een non-issue in het grotere geheel. Netto bespaar ik veel meer tijd per jaar omdat ik 99% van de tijd thuis oplaadt. Ik rijd normaal nooit meer op 1 dag dan mijn accu aankan, dus hoef nergens te snelladen.

Wanneer je 1 keer per week je ICE zou moeten tanken ben je al minimaal 4 uur per jaar kwijt aan tanken, de netto extra reistijd die mijn vakanties nu hebben zijn onder die 4 uur. En je gaat mij niet vertellen dat een ICE bestuurder nooit honger heeft of moet plassen, dus het netto verschil zal nog kleiner zijn.
Dit valt onder de categorie doorblazen, niet een gezinstrip. En zelfs dan valt er nog flink wat te optimaliseren als je een beetje handig je laadstops plant. Max 100 km/u is niet de beste strategie. Daarvoor kan je op het YT kanaal van Bjørn Nyland van veel EV’s de 1000km challenges vinden, grote kans dat de jouwe er ook tussen zit.
Juist als ik alleen rij ervaar ik het laden niet als vervelend. Dan pak ik de laptop en ga even wat e-mails verwerken. Vaak is het laden dan klaar voordat ik klaar ben. Met z'n tweeën doe je dat minder snel, want het is niet erg sociaal.
Het ogenschijnlijke nadeel van laden vs. tanken werkt in de praktijk totaal anders.
Ik moet bekennen dat ik voor dat ik zelf elektrisch reed ook vooroordelen had:
"Leuk zo'n batterij, maar ik zal wel veel meer tijd kwijt zijn met het opladen..."
Niets is minder waar!

Ik sluit mijn model 3 thuis aan op mijn Tesla wall charger die met één druk op de knop de laadklep opent:
max. 5 seconden werk. Een enkele keer niet 'vol' vertrokken en hang ik onderweg aan een supercharger.
Alleen op vakanties ben ik onderweg meer tijd kwijt dan die paar seconden. Dan rijd ik een paar honderd kilometer naar de volgende rustpauze aan een supercharger.
Op mijn werk ben je 5 extra seconden kwijt bij de laadpaal: het autoriseren van je EV laadpas.
Een auto tanken kan alleen op een tankstation en daar ben je gedwongen erbij te blijven wachten.
Het is echt relaxed dat je je auto aan de stekker kunt hangen zonder dat je erbij moet blijven.
Als ik alle netto wachttijd voor tankbeurten vergelijk met de netto tijd die ik effectief wacht bij opladen dan wint de benzinewagen het niet.

Een heel groot voordeel wordt vaak onderbelicht: Ik kom echt nooit meer op een tankstation.
Als je een bezinewagen staat te tanken kun je de benzinelucht ruiken. Maar elke keer dat je dit ruikt zou je erbij stil moeten staan dat benzeen een kankerverwekkende stof is. In lage concentrates!
Ik vind het een relaxed idee dat ik hier niet meer aan blootgesteld wordt...
Als ik alle netto wachttijd voor tankbeurten vergelijk met de netto tijd die ik effectief wacht bij opladen dan wint de benzinewagen het niet.
Dat is in mijn geval ook zo. Toch ervaar ik het wachten op vakantie als veel vervelender, dan de tijd die het me kost om te tanken. Dat doe ik op momenten dat het mij uitkomt. Laden onderweg is vaak bij dramatische plekken. Ik kan gratis laden bij Tesla, dus laad enkel daar. Daar zitten pareltjes tussen (bijv. Hilpoltstein), maar ook verlaten snelladers bij een klimcentrum waar niets te doen is. Daarbij lijkt in Duitsland elke supercharger bij zo'n smerige Burger King te zitten. Met tanken heb je net even wat meer vrijheid...
Een alternatief zou kunnen zijn een accustandaard die snel te vervangen is op vaste punten, wat je middels een soort van statiegeldsysteem kunt doorwisselen.

Neemt niet weg dat 4 minuten op je benen te strekken na 250 kilometer geen slecht idee is.
Dat is het concept van Nio (en voorheen BetterPlace). Het probleem van verwisselbare accu's is dat veel auto's dezelfde form-factor moeten hebben of dat je veel soorten accu's op voorraad moet houden. Dat eerste remt innovatie en heeft beperkingen m.b.t. het ontwerp. Het tweede is simpelweg niet rendabel.

Vergeet ook niet dat het wisselen van een accu niet zo eenvoudig is. De accu maakt wezenlijk onderdeel uit van de constructie. De er uithalen vereist dat je de auto zeer goed ondersteund, anders knakt die gewoon. Dat is ook op te lossen met extra verstevigingen, maar dat kost ruimte, geld en vooral gewicht.
Je zult er idd alles op moeten aanpassen, van framewerk tot aan accu en aansluitingen. Dit gaat ook niet gebeuren, snelladen is in veel gevallen goed genoeg.
M'n EV is op komst dus echt praktijkervaring met laden heb ik nog niet maar ik denk dat het voor 95% van de verplaatsingen best meevalt als je thuis beschikt over een laadpaal.

Voor langere ritten is het inderdaad iets minder, als ik in ABRP kijk dan geeft hij voor een rit naar Noord-Italie (skiverlof dus mogelijk koude en slechtere prestaties) 1u35 in totaal aan voor het laden op een rit van 8u57... da's toch 16% langer onderweg wat niet min is.

De planning is dan ook dat hij steeds rijdt tot op 10%... geen idee welke stress me dat gaat geven als de betreffende laadpaal dan toch niet werkt of bezet is.
Ik moet zeggen dat ik ABRP vaak erg optimistisch vind. Ik haal die tijden nooit.

Tot 10% leegrijden is geen enkel probleem overigens. Alleen als het erg druk is, dan zou ik niet gokken op dat laatste laadstation. Vorige jaar gehad (in Italie) dat een verbindingsweggetje dicht zat en ik de snellader niet kon bereiken. Toen moest ik 30km omrijden om er toch te komen. Dan begin je toch te zweten. Maar dat is echt een uitzondering.
Met het volgooien van een tank met 1-2 minuten bij een snelle pomp ben je nog niet klaar. Dat is dan nog minus betalen aan de kassa wat ook nog wel een paar minuten duurt. Als je dan die techniek hebt van die studenten ben je nu al bijna sneller weg met de elektrische auto dan een benzine bak.

Als je het over race refills hebt sure maar dan is die 3 minuut nog iets toch wel heel erg dichtbij voor nog opkomende technieken? Denk niet dat het heel lang duurt voordat het verschil marginaal is
Het is niet de extra tijd waar ik mij aan stoor, maar op vakantie vooral:
  • [Niet altijd direct aan de snelweg. Soms moet je 4-5km rijden naar het snellaadstation./li]
  • Vaker laden dan tanken door beperkte range. Vooral als je van 10-60% een fatsoenlijke laadcurve hebt sta je best vaak te laden.
  • Slechte dekking in sommige "verlaten" gebieden. Als je over de snelwegen gaat is er niets aan de hand. Wil je rondreiden in het achterland (bijv. Wales, Schotland, Slovenië, ...) dan is het best een gepuzzel.
Deze techniek is leuk in het lab, maar als ik het lees is de truc vooral meer oppervlakte om te kunnen koelen. Daardoor is de energiedichtheid van de accu waarschijnlijk een stuk lager en het gewicht hoger (per kWh). Daarbij ben ik ook benieuwd hoe lang deze accu heel blijft. Een EV accu moet minstens 10 jaar mee kunnen. Een race-accu hooguit 24 uur.

Elk jaar zijn er wel "spectaculaire" doorbraken op accu-technologie. In de praktijk blijkt dat het gewoon langszaam steeds wat beter wordt.
Tevens vergeten veel mensen dat er ook nog mensen op vakantie gaan met dakdragers of fietsendragers wat enorm invloed heeft bij een EV. Daarbij zijn er ook veel groene campings waar je niet op je plek mag of kan laden.

Er is voor ieder wat wils, maar het lijkt wel of elk nadeel dat je van een EV ten opzichte van een ICE aandraagt simpelweg wordt afgedaan met "ach die tijd valt mee". "je bent toch op vakantie" etc etc.

Ik zie bij m'n huidige werkgever zoveel mensen die voor de vakantie nog even een EV wisselen met ICE van een collega. Zolang dit nog moet is wat mij betreft de EV nog geen vervanger.

Ja voor woon werk is het ideaal. Voor m'n totale autoverbruik niet, maar dat gaat ongetwijfeld snel veranderen. Ik wacht nog een aantal jaartjes.
Ik rij al 5 jaar een EV (Tesla Model S 75D) en in de meeste gevallen is het heel fijn dat je vrijwel nooit hoeft te tanken, omdat je thuis of op het werk kan laden. Waar het misgaat is inderdaad de vakantie. Onderweg even laden gaat nog wel, maar je bent absoluut langer onderweg. Ik reken zomer's op 20% extra reistijd en 's winters rond de 30%. Nu reed ik vroeger vaak stukken van 4 uur achter elkaar en ik merk wel dat ik relaxter aan kom.

Wat ik als "stressvol" ervaar is dat je niet weet waar je aan toe bent. Elk jaar in de wintersport periode weer die aangekondigde drukte (die elke keer toch weer bleek mee te vallen). Dat valt in de praktijk dus nog wel mee. Het grote probleem zit hem voor mij als ik op de locatie ben. Blijft je 3 weken in en rond de camping, dan zal het prima gaan. Ga je veel meer rondreizen, dan wordt het lastiger.

In het achterland zijn snelladers dun gezaaid en moet je er erg ver voor omrijden. Gecombineerd met een beperkte range moet je uitwijken naar trage laders. Daar sta je al gauw een paar uur en op vakantie is dat erg jammer tijd. Vaak zijn deze trager laders reeds bezet, kapot, vereisen speciale laadpas en/of stervensduur. In het buitenland 80ct/kWh betalen is geen uitzondering (dat is dus zo'n 15ct/km).

Afgelopen jaar ben ik met mijn 30 jaar oude cabriolet naar Wales geweest (we zouden met de Tesla gaan, maar met 2 weken mooi weer voorspeld toch de gok gewaagd). Wat een verademing vergeleken met het jaar ervoor naar Kroatië/Slovenië/Oostenrijk. Een range van 700km en je kan vrijwel overal tanken (werd soms lastig ivm E5).

De beschikbaarheid van snellaadpunten moet gewoon omhoog. Ook moet het eenvoudiger zijn om een laadpaal te gebruiken en er meer duidelijkheid zijn in prijzen en betaalmogelijkheden. Ze moeten gewoon verplicht stellen dat elke laadpaal ook met een PIN-pas gebruikt kan worden. Tot die tijd ga ik denk ik toch maar weer met een ICE op zomervakantie (als we rondreizen).
De ANWB heeft een grootschalig onderzoek laten doen waaruit onder andere blijkt dat 41% een eigen oprit of parkeerplek heeft. Dat dat alleen voor de ‘lucky few’ zou zijn weggelegd, klopt niet.

Overigens is het technisch doodeenvoudig om bijvoorbeeld lantarenpalen te voorzien van een oplaadpunt. Het is gewoon een kwestie van doen. Het is puur weer de trage bureaucratische molen van de overheid die op gang moet komen. Nu zijn elektrische auto’s nog in de minderheid maar als het andersom is, komt dat heus wel goed.
Ik rijd nu enkele jaren een EV. Laden op werkplek, en soms ook laden thuis, gewoon in de wijk. Wandelingetje van 5 minuten naar huis - soms langer want je komt nog wel eens iemand tegen. Snelladen doen we zelden. Lange ritten ook geen probleem. Mijn kind wil nooit meer een benzine-auto: die laadmomenten zijn zeer welkome pauzes, ook omdat die lang genoeg zijn om even wat lekkers te halen, dat rustig op te kunnen eten / drinken en even echt te bewegen. Wij, als ouders, krijgen daarmee een ongevraagde les in onthaasten.

En ja, soms is het superonhandig zo'n EV. Even naar een crematie in Groningen waar dan de lokale laadpalen allemaal stuk zijn: dat betekent na crematie dus op zoek naar een snellader, iets waar je dan eigenlijk niet op zit te wachten. Maar die situatie maken we misschien eens per jaar tegen. En, bij een snellader blijf je niet langer dan nodig: het laden gaat dan best snel. Ook tijdens vakanties is het soms wat onhandig want vlakbij de camping zijn er natuurlijk geen laadpalen. Maar ook dat bleek zelfs in de Franse laadwoestijn niet onoverkomelijk. NB we rijden dan met een vouwwagen achter de EV met daar ook nog eens fietsen bovenop (Enyaq iv60).

Al met al, het was aanvankelijk even wennen maar het bevalt nu prima. Ik zie er zelfs tegenop om weer benzine te moeten tanken met mijn 2e auto (die via deelauto.nl vooral als deelauto in de buurt wordt gebruikt).
Even los van eventuele lagere co2 uitstoot, waarom zou je deze reis met de auto afleggen? Vliegen icm met een huurauto op locatie is toch in bijna alle gevallen veel sneller en praktischer lijkt mij..
Je kan toch helemaal niet ontkennen dat een benzine auto gewoon handig is met betrekking tot 'refill'? 22,5 minuten opladen voor een Taycan versus 1 minuut aan de pomp is nog steeds geen vergelijking.
Als je eenmaal een EV rijdt, kijk je er heel anders tegenaan. Ik rij vaak langs de pomp hier in het dorp en heb dan echt medelijden. In de rij staan, vieze brandstof tanken, naar binnen om af te reken en de hoofdprijs betalen.

Mits je een eigen oprit hebt, hoef je nooit meer te tanken en is je "tank" elke morgen weer gevuld met 500 verse KM's.. Nooit meer naar het pompstation, wat een verademing.
Wil je verder gaan, kan je eventueel een dynamisch energiecontract afsluiten en 's nachts goedkoop (of gratis) tanken (denk aan 7,50 tot 15 euro) voor een volledige laadsessie. (waar in meestal zo'n 35% moet laden op dagbasis). In de zomer rijden we zelfs bijna volledig op de zon.

Heb je echter geen eigen oprit, dan is het hebben van een EV een stuk minder aantrekkelijk en ben je afhankelijk van de beschikbaarheid van openbare laadpalen en hun tarieven.
Ik ben naar Italië geweest met een Polestar 2 en dat gaat echt fluitend. Met twee kinderen wil je toch echt wel elke 2,5 a 3 uur stoppen voor een pauze. En die pauze duurt langer dan de auto nodig heeft om op te laden (wat kopen, plassen, lunch, even benen strekken enzovoort).

De tijd dat ik aan één stuk doorblaas en tussendoor snel tank ligt wel ver achter mij. Mijn lijf en hoofd kunnen dat niet en mijn kinderen zouden dat ook niet trekken.

Voor mij is elektrisch rijden naar Italië dus net zo snel.
ik had stiekem de hoop dat ze dat op een raceauto hadden gezet, het is namelijk bedoeld voor vliegtuigjes en vrachtwagens
Met zulke vermogens heb je wel joekels van elektronische componenten nodig, probeer daar maar de ruimte voor te vinden in zo een auto. Maar inderdaad, in de volgende stap zal wel gekeken moeten worden naar zoiets. De huidige standaard van CCS kan maximaal 350 kW leveren. Als ze het huidige concept gaan schalen, moet je een andere poort, of meerdere CCS ports gaan gebruiken. En nog is een charger hebben die het kan leveren.

Moet je voorstellen, even twee laders in beslag nemen bij Fastned :P
De huidige standaard van CCS kan maximaal 350 kW leveren. Als ze het huidige concept gaan schalen, moet je een andere poort, of meerdere CCS ports gaan gebruiken. En nog is een charger hebben die het kan leveren.
Nee, vermogen is spanning maal stroomsterkte.

Aan de spanning is wat te doen en met zulke dikke connectors en geleiders aan de stroomsterkte vast ook wel.

Tesla heeft ook al met 900kW geëxperimenteerd met hun NACS.
En de elektrische vrachtwagens van Volvo laden met max 750kW. 350kW is standaard laden. Ik zag in RTL Transport wereld dat er gewerkt wordt aan megawatt laders voor transport.
Kleine vraag over uw ionic 5. Gaan bij de versies hier in eu de remlichten aan als je motorisch afremt? Je kan er best hard mee remmen als je het zodanig instelt maar de usa modellen alvast tonen geen remlichten als dit gebeurt. Enkel als de rempedaal ingedrukt wordt of de auto ergens zelf voor remt. Niet tijdens uitbollen met zeer hoge weerstand.
Ja ze lichten op bij regeneratief remmen.
iets waar je compleet gestoord van wordt als je er achter rijd. Telkens oplichtende remlichten zonder dat de wagen echt remt. Bult af en elke 10 a 15 seconden de remlichten aan zonder dat de snelheid echt omlaag gaat. En als er dan een keer wel echt geremd wordt is het bijna boem omdat je dat niet meer verwacht.
Niet alleen de i5 heeft hier last van.
Ook bij 1-pedal driving? Ik zag inderdaad een video online dat hij het (in de VS) dan niet doet, maar wel als je met het rempedaal regerenatief remt in de normale modus.
Overigens, hoewel ik erken dat mijn i5 met z'n 240kW trager is, is de schaalbaarheid van het concept erg goed aanwezig, en ik ben blij dat de studenten dat ook aangeven. Dit is ook het principe achter -- ik had stiekem de hoop dat ze dat op een raceauto hadden gezet, het is namelijk bedoeld voor vliegtuigjes en vrachtwagens .1250V en zo'n 3000A gelijkspanning voor 3,75MW aan laadvermogen
Toch ben je er dan nog niet (helemaal), ouderwets tanken gaat met het equivalent van 20-30 MW..
Een benzineauto gebruikt ook veel meer kWh /km. Een liter benzine bevat ongeveer 8,9 kWh/liter. Bij 7l/100 km zit je op 62,3 kWh per 100 km. ter vergelijking, een EV zit op ongeveer 15 kWh/100 km.
Dus je tankt brandstof met een hoger vermogen, maar je hebt ook meer energie nodig om te rijden. Onder de streep is brandstof tanken voorlopig nog wel een stuk sneller (voor wat het waard is)
Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
Vertel dat aan de miljoenen mensen in flats en dergelijke zonder oprit...
Als je geluk hebt staan er 2 laadpalen vlakbij maar dan houdt t vaak al op.
Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
Een hoog percentage autobezitters hebben geen oprit. Dan is het toch best handig om ergens (onderweg) snel te kunnen laden. Er zijn allerlei (goede) argumenten te vinden waarom supersnel laden niet echt noodzakelijk is, maar het is toch wel iets wat ICE rijders over de streep kan trekken.
Een hoog percentage autobezitters hebben geen oprit.
Ik dacht iets van 60% van auto bezitters heeft geen eigen oprit. Met laadkabel goten zoals sommige gemeentes al aanbieden zou dat percentage wel verder naar beneden kunnen voor opdaden. Maar het blijft absoluut een uitdaging bij plaatsen waar veel flats voorkomen.
Wat ik wel jammer vindt is dat dit artikel ook op de NOS tot op het journaal gezien wordt als: "Een EV rijden alsof het een benzine auto is". Ik snap dat de charme daar is voor als je mega lange ritten maakt, maar met 400+km bereik heb ik eigenlijk wel genoeg voor ~95% van mijn ritten. Die paar keer per jaar dat ik moet snelladen maakt dan niet veel meer uit. Een EV rijdt je niet om er nét als een benzine auto mee om te gaan, maar juist omdat het laden kan gebeuren als hij toch stil staat. Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
En net dat is -imho- de crux van de EV in context van massagebruik, in context van de langzame uitfasering van ICE motoren, in context van de EV als volwaardige vervanger van de ICE en op termijn naar een volledige switch.

Dwarsliggers lijken wel bewust te doen alsof de tijd (en techniek) 20 jaar heeft stilgestaan wanneer ze hun argumenten tegen de EV opwerpen. "en je kan maar zo ver, en dan moet je weer een paar uur staan schilderen tijdens het opladen, en je bereik is 's winters niks meer waard, en je zit constant te rekenen om niet zonder stroom te vallen (alsof plots iedereen dagelijks 400+km wil rijden), en je accu heeft na 2 jaar alle capaciteit verloren, en vanwaar komt die stroom dan wel? en hoe produceren ze die batterijen, en dit en dat...

Het argument dat huidige EV's die al in massaproductie zijn op 30 minuten (de tijd dat je een kop koffie drinkt en wat op je telefoon foemelt in, of aan het tankstationwinkeltje) van bijna leeg naar 85% geladen kunnen zijn, valt op een koude steen, of beginnen ze over dat duivelse snelladen, dat uiteraard ook alleen maar slecht kan zijn.... het is soms vermoeiend.

En dan ben ik niet eens een Tesla-fan of Musk-fan of whatever, ik vind het ergens spijtig dat ICE langzaam (maar zeker) uitgefaseerd wordt, net zoals ik het spijtig vind dat grote merken rev-limiters zetten op hun sportwagens waardoor de opvolgers van iconische wagens van weleer nu klinken als een stofzuiger, net zoals ik het spijtig vind dat wagens die klinken als een symfonie zoals de Lexus LFA of de Porsche Carrera GT, en de turbocharged V10 motoren in F1 finaal tot het verleden behoren en we nooit meer zoiets gaan meemaken.
Ja ik ben een petrol-head, maar ja ik kan ook rationeel zijn en inzien dat het gek is om ziende blind te blijven en maar geen afscheid te willen nemen van steeds schaarser (en duurder) wordende fossiele brandstoffen met al hun ecologische nadelen én in dezelfde beweging massaal met de lach op ons gezicht ons geld naar decadent rijke Saoudische sjeiken en moordenaar-kroonprinsen en andere schurkenstaten met dictatoriale regimes blijven gooien...

En ja, ik zie ook dat EV nadelen heeft, tell me again, wat heeft 0 nadelen?
Het enige dat m'n vrouw en mezelf in 2021 nog heeft tegengehouden om EV te gaan toen we onze nieuwe wagen kochten was de realisatie dat we -nog steeds- de keuze hebben tussen een EV (of hybride) met weinig tot geen 'creature-comforts', of voor een ICE met een mooi, compleet optiepakket, voor hetzelfde geld...

Dat was toen, ik gok dat we ongeveer even lang met onze huidige wagen zullen rijden als met de vorige, dus we maken de rekening terug rond 2028, ben er zeker van dat het prijsverschil tegen dan al een pak kleiner zal zijn, én de beschikbare EV's ook al van een andere, betere generatie zullen zijn.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 13:39]

Je vergelijkt dit met je ioniq5. :X

Dat is hetzelfde als een F1 auto vergelijken met een polo omdat hij ook op benzine rijdt.

Over bias gesproken.
Bias? Het gaat om het vergelijk met wat nu al standaard/op de markt is.
De IONIQ 5 laadt gemiddeld met 180kW (10-80%) en die is al 2 jaar op de markt.
Dus zo bijzonder vind ik dit niet en waarom moet dit in het NOS Journaal?
Op de piek zelfs rond de 225kW
Yep, heb al een keer 230kW (bij 39% SoC) kunnen aanschouwen! Top auto.
Ik reed laatst achter een zilver/chrome kleurige Ioniq 5, volgens mij heeft de designer iets te veel BattleStar Galltica (de 1978 versie) gekeken. Ik miste alleen nog een rood lampje op de led bar, dan was het net een Cylon geweest.
Als dat erin zit, ga ik hem gelijk kopen !
maar juist omdat het laden kan gebeuren als hij toch stil staat.
Mee eens. En precies dat is dus ook de reden dat je of je gebruikspatroon moet aanpassen (soms maar heel weinig) of dat het niet praktisch is. Maar het is zeker een mooie 'feature'.
Ik snap dat de charme daar is voor als je mega lange ritten maakt, maar met 400+km bereik heb ik eigenlijk wel genoeg voor ~95% van mijn ritten.
En die paar ritten van 400+ km die je maakt zal de bestuurder toch ook af en toe een pauze moeten maken; en dan is een met 300kW ladende auto binnen een eet/drink/plaspauze zo weer bijgeladen.
In hoeverre wordt het accupakket groter en zwaarder door dit koelsysteem?
Als ik het goed begrijp is er vooral meer contactoppervlak voor de accu-cellen. Dat houdt het volgende in:
- Meer omhulsel voor de cellen, dus een hoger gewicht en lagere energiedichtheid.
- Meer ruimte om de cellen, dus weer een lagere energiedichtheid.
Dus grote accu's of minder kWh. Gewichtstoename is natuurlijk ook wel iets om in de gaten te houden.

Als je beter kan koelen, kan je ook beter verwarmen. Preconditioneren zal dus ook sneller gaan, maar ook vaker noodzakelijk zijn, omdat de accu minder snel uit zichzelf zal opwarmen.

Ik denk dat de technici bij Tesla ook wel hebben nagedacht over dit soort opties. Het vergroten van het contactoppervlak om meer en gelijkmatiger te koelen is een redelijke no-brainer. Het productie-rijp maken van die technologie is veel lastiger denk ik. Het liefst zou je denk ik cellen willen hebben in een bolvorm. Dat koelt het beste en gelijkmatig. Maar het is een drama om te maken.
Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
Hij is er weer hoor. De ik-heb-een-eigen-oprit Tweaker die geen benul heeft van het feit dat half Nederland niet voor de deur zijn auto op kan laden met zelfopgewekte stroom.

Ik kan het opladen binnen 5 minuten alleen maar toejuichen want dan hoeft tenminste niet het hele land volgestampt te worden met laadpalen.
Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
Jij hebt een oprit? Die ontbreekt helaas bij mijn appartementje. Dat hele stuk van je verhaal werkt gewoon niet voor een significant aantal mensen. Nou heb ik zelf geen behoefte aan een auto, maar als ik naar mijn broer kijk die er wel een nodig heeft voor werk. Hij mag thuis, bij zijn vaste parkeerplek, geen laadpaal laten plaatsen van de eigenaar van zijn gebouw, en moet vaak naar klanten die lang niet altijd een laadplek vrij hebben. Dan zou hij met een range van 500 kilometer bijna 2 keer per week een half uur moeten laden langs de weg.

Zelf hoop ik in de komende jaren trouwens wel een huis met oprit te kopen, voor een groot deel met het oog op een elektrische auto ooit. Dan zou ik best met een kleine range afkunnen.
Ik snap dat je geen benzinepomp op je oprit hebt, maar je hebt toch wel elektra thuis?
Jij hebt een oprit, niet iedereen heeft dat.

Als je geen oprit hebt moet je dus geluk hebben dat de lader vrij is als die in de buurt van je huis is. Dan je auto daar parkeren, als die vol is weer weg zetten en ergens anders een parkeerplaats vinden.

Dus ja, ik vind het niet raar dat hier vraag naar is. Elke dag gedoe om je auto te laden is na een maand gewoon frustrerend.
Wat hier echt bijzonder en knap aan is is niet het absolute laadvermogen, maar het vermogen relatief aan de capaciteit van de accu.

Deze accu laadt met 300kW/29.2kWh=~10C (vermogen/capaciteit, normaal gesproken in A/Ah maar nagenoeg gelijk) terwijl een Taycan slechts 270kW/71kWh=3.8C haalt.

En dat met NMC cellen, wat een heel gangbare chemie is. Een niet bijv Lithium Titanaat.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de vraag is wat de energiedichtheid (kWh/kg) van deze accu is tov de Taycan. Als de netto bruikbare capaciteit kunstmatig veel lager is door bij wijze van spreken de cellen maar 50% op te laden dan gaat de vergelijking mank.

[Reactie gewijzigd door Krankenstein op 22 juli 2024 13:39]

Knap... Als ie na 100x al stuk/versleten is valt het wel tegen. Bij een racewagen die weinig word gebruikt minder belangrijk maar bij normale personenwagen is dit natuurlijk een ander verhaal.
Dat is dus het hele punt van deze prestatie. Door extra en nieuwe koeling te hebben voor de accu heb je dus minder last van die degradatie. Die degradatie treedt namelijk onder andere op door de hitte, dus met een beter koelsysteem kan je sneller laden met net zoveel degradatie.
Dat weet ik, maar met 10C laden is zelfs met deze koeling een lange levensduur bijzonder twijfelachtig.
Cooling loops nemen ook plaats in en dus heb je weer minder capaciteit in dezelfde beschikbare ruimte.
Het blijft allemaal compromissen maken met de huidige batterijchemie.
De racewereld is dan ook vooral aan het ontwikkelen van het uiterste wat mogelijk is. Technologieën kunnen dan later (mogelijk in mindere mate) toegepast worden in normale auto's. Een motor van een racewagen wordt ook gereviseerd naar een of meerdere races.

Juist het idee om het concept te laten zien tijdens een 24h race op LeMans zal aantonen dat dit batterijpakket in staat is om voor langere tijd onder extreme omstandigheden te werken. Bedenk ook dat de motoren van de auto de accu ook op hoge C-rates weer leeg trekt. Een LMP2 auto op LeMans rijd in een half uur zijn tank leeg, en dat zal bij een elektrische auto nu nog wel sneller zijn met de huidige capaciteit.

Met betere koelingen in EVs zouden ze waarschijnlijk sneller kunnen opladen met dezelfde cellen. Nu is dit (weliswaar in extreme vorm) laten zien dat dit kan in een racewagen, maar later zouden dit soort technieken ook in normale EVs kunnen komen.
Ga eens RC racen in Amerika. Cellen verwarmen mag niet maar die lui ontladen hun 8000mAh 2S accu's met 40A en daarna laden ze met 40A om de cellen intern te verwarmen. OK, geen 10C maar zelfs 6C is ver boven de aangegeven specs.
Waarom verwarmen? Cellen met nominaal 3mOhm interne weerstand kunnen bij verwarming zelfs 1mOhm interne weerstand vertonen. Ik vraag mij dan ook af of bij deze auto de koeling ook tegelijk op een zekere hoogte een geregelde verwarming is.
Daarom is het ook nog geen product wat je kunt kopen. Het is in eerste instantie onderzoek.
Betere koeling - zeg 40% (is erg veel) geeft toch niet een verhoudingsgewijze verbetering van 40% minder degradatie tijdens het snelladen? Het chemische process verloopt ook bij een vaste temperatuur nog steeds veel sneller en dat geeft de degradatie.

Maar misschien hebben ze heel veel overcapaciteit. Dan kun je ook veel langer laden met hoog vermogen.
Tesla gebruikt de geïllustreerde koeling overigens alleen in de S en X.
Bij de 3 en Y hebben ze een gekoelde plaat aan de kopse kant van de batterijcellen zitten. Dat is ook makkelijker aan te passen aan verschillende batterijen. Ze gebruiken namelijk verschillende types accu, afhankelijk van de uitvoering die je koopt. De LFP accu in de model 3 RWD is bijvoorbeeld prismatisch en niet cilindrisch.
hoe ga je een heel startveld van 20 auto´s tegelijk laden met 300kw?
Dat hoeft ook niet tegelijk. Voor de start kan je laden wanneer je wilt. En tijdens een race komen ze nooit met 20 tegelijk de pits in
Ze staan 4 minuten stil in de pits. En bij een safetycar komt soms het hele veld binnen in een paar rondes. Denk dat je er dan toch zeker 12 gelijktijdig moet kunnen laden.
Da's dus 3,6 MW. Dat is veel, maar ook weer niet super bijzonder.

Technisch is het een koud kunstje. 't zal 'm meer zitten in de kosten van een dergelijke aansluiting.
Gelukkig heeft Frankrijk voorspelbare atoomstroom.
Ja maar als ze er allemaal staan mogen ze ook iets langzamer laden lijkt mij? Ze zijn toch allemaal aan het wachten tot de safety car weer weg is.

Enige is ervoor zorgen dat iedereen met dezelfde (lagere) snelheid tegelijk aan het laden is. Dat moet te realiseren zijn, gewoon alle snelladers als ‘laadplein’ aansluiten met 1 verdeler en aansluiting op het net.

[Reactie gewijzigd door Banjy op 22 juli 2024 13:39]

Lijkt me niet. Tijdens de safetycar zie je de monteurs toch ook niet op halve kracht werken bij de pitstop?
Nee maar als je het afspreekt, elektrisch rijden is anders dan fossiel. In een race wil je geen oneerlijke voor- of nadelen van rijders ten opzichte van elkaar. Het allemaal tegelijk kunnen snel laden op maximaal vermogen vraagt onredelijk meer van de infrastructuur wat je dus met een beetje bereidwilligheid prima kan ondervangen :-)
Je kunt ook van auto wisselen, deed formule e ook jaren.
Ook een prima oplossing inderdaad :-)
Superspannende pitstop, wie laadt er sneller. Jaj!
Ieder zijn eigen energieleverancier in de pits?
Tenzij dat dat wel gebeurt maar nogsteeds is dat niet echt een probleem. Want hiervoor kan je gewoon accus gebruiken om de accus op te laten.
Eigenlijk gewoon een grote capacitor om de piek op te kunnen vangen.
Door voor elke pitbox een 'reservoir' te hebben, waarschijnlijk in de vorm van een accuset.

Op Le Mans is het nog mooier, daar hebben we het namelijk niet over 20 auto's zoals bij de F1, maar over 62. Waar regelmatig 10 a 15 auto's tegelijk in de pits staan wegens safety cars. Maar als elke pitbox een eigen energie opslag heeft voordat het de auto in gaat is het een constante stroom om deze weer op te laden. Dit zal hoogstens minder worden naar hoe lang de race duurt gezien de uitvallers.
Durf te betwijfelen of de nog geen 30kWh accu die 250km bereik haalt op racesnelheid.
Met 80km/h lukt het mss wel maar heeft niet zoveel zin met een LM auto.
In normale (niet race) omstandigheden zou je die 250km kunnen halen, wordt gesteld. Maar dan wel in dit ontwerp auto, niet in een normale 4- zitter personenauto. Dan blijft het toch vaak op ~15kWh/100km steken, en dat is met deze accu 200km. In de zomer, in de winter gaat er rustig 20-30% vanaf en dan is de resterende 130km redelijk krap.
De gemiddelde autorit is 19 kilometer lang en gemiddeld staat een auto in Nederland 23 uur van de dag stil. Zou dus al boodschappenwagentje/tweede auto prima kunnen zolang de accu degradatie beperkt blijft, gezien afschrijvingskosten van een accu vaak hoog zijn. Leaserijders zullen hier niet massaal op overstappen en voor een vakantie buiten Nederland (of voor sommige zelfs binnen) is dit ook niet zo handig.

Maar ook een use case waarbij je af en toe een zwaardere auto huurt, mocht je er eentje nodig hebben voor vakantie of verhuizing is zeker wel te maken voor gebruikers. Dit kan een kosteneffectieve en duurzame oplossing zijn, omdat de meeste dagelijkse ritten waarschijnlijk binnen de door mij genoemde actieradius van een dergelijke auto vallen. Bovendien wordt de uitbreiding van laadinfrastructuur verder versneld, waardoor het opladen gemakkelijker en toegankelijker wordt.

Accutechnologie heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, met name op het gebied van energiedichtheid, oplaadtijden en levensduur. Nieuwe generaties lithium-ion-accu's bieden hogere capaciteiten, terwijl snel laders oplaadtijden aanzienlijk hebben verkort. Batterijbeheersystemen, zoals hier in het artikel besproken, om degradatie te verminderen en de levensduur te verlengen worden steeds beter en beter.

Interessante ontwikkeling die de samenkomst van bestaande en nieuwe technologieën laat zien. Het biedt mogelijkheden voor verschillende gebruikersscenario's en draagt bij aan de verschuiving naar duurzamere mobiliteit.
Als ik naar mezelf en om me heen kijk, is er slechts budget en parkeerruimte voor 1 auto per gezin. Dat betekent dat de auto nagenoeg alles moet kunnen ook een paar keer per jaar familie/vrienden bezoeken aan de andere kant van het land.
Anders krijg je de discussie of iemand wel of niet een auto moet hebben, voor die paar keer per jaar met het gezin even 4 uur met het OV a €150 retour is nog steeds goedkoper dan wegenbelasting + verzekering + brandstof + afschrijving + onderhoud (een auto hebben is immers al snel ruim €400/mnd excl brandstof).

Eigenlijk heb je, al helemaal voor een boodschappenauto, ook geen fast charger nodig, zoals hierboven al aangehaald wordt door een EV rijder.

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 22 juli 2024 13:39]

In normale (niet race) omstandigheden zou je die 250km kunnen halen, wordt gesteld.
Ik zie die stelling anders nergens terug in het artikel. Het verhaal gaat over een electrische racewagen.
Daar ga je 'onder normale omstandigheden', racen dus, geen 80km/h mee rijden. Vandaar mijn opmerking.
Je hebt gelijk, het staat wel in het artikel op nos.nl"
Dat ze testen met een raceauto is niet voor niets, zegt teammanager Julia Niemeijer. "Als onze technologie werkt in de zwaarste omstandigheden, dan zou die overal toegepast kunnen worden. Op racesnelheid houdt de batterij het ongeveer acht rondes vol op een circuit, maar de maximale actieradius is ongeveer 250 kilometer."

Maar het systeem is zo aan te passen dat er ook een actieradius van 500 kilometer gehaald kan worden, zonder dat de oplaadtijd van 4 minuten omhooggaat, zegt Niemeijer. "Als we het pakket groter maken en er voldoende energie naartoe gaat, dan bereiken we dezelfde laadtijd."
Ook relevant voor hier in mijn ogen.
Een ronde op Le Mans is ruim 13,5Km dus op race snelheid haalt deze zo’n 110 Km op een lading…

Edit: blijkbaar ging het on rondes zandvoort dus ik was nog te optimistisch.

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 22 juli 2024 13:39]

Allicht, gooi een Yaris over LeMans en je haalt ook niet de 1:25 die je normaliter wel haalt :P
In 1971 konden ze al 100km rijden met 2,36l brandstof, Record staat nog steeds :)
Als je die Yaris net zo aanpast als de elektromobiel in het artikel ga ja 1 op 25 met gemak redden...
24 Uur LeMans is zo'n 5.000 km. Bij 250 km moet je 'm dus al 20x opladen. Bijna 1,5 uur.
Maar op racesnelheid haalt deze auto blijkbaar 8 rondes ofwel ongeveer 110KM, niet de 250 die onder andere (ideale) omstandigheden haalbaar zijn.

Edit: blijkbaar ging het om rondes zandvoort dus ik eas nog te optimistisch…

[Reactie gewijzigd door ToTheBone op 22 juli 2024 13:39]

Nee, klopt. Zandvoort 10 op 4. Dus 4x per uur laden, is 94x laden tijdens de race van de LeMans.
Had de BNR uitzending niet gehoord.
Op BNR gaven ze aan dat ze 8 rondjes Zandvoort halen. Dat is dus 34 kilometer (~10 minuten). Daarna moeten ze dus 4 minuten laden.
Dank je MSalters, dat bedoel ik dus maar. Het afstands record op Lemans gaat op deze manier in elk geval voorlopig nog niet verbroken worden.
Het doel van deze ontwikkeling is op dit moment dan ook nog niet om Lemans te winnen. Het eerste doel is sneller kunnen laden. Maar misschien weet jij het beter en kan jij alles tegelijkertijd?
Kijk, kan je heel zuur over doen, maar @Clubbtraxx heeft toch gewoon gelijk? Een mooie ontwikkeling, vooral mee doorgaan, maar het is er toch gewoon nog lang niet?
"Efficient koelen" klinkt natuurlijk aardig, maar dat betekent dus dat ze veel warmte afvoeren. Warmte, die wel uit de 300 kW lader komt, maar niet in de batterij beland is. Voor een raceauto is dat niet zo heel erg, maar commercieel heb je veel liever een techniek die efficienter is.
Hier mis je wel een punt want het kan prima zijn dat er net zoveel energie verloren wordt maar in een kortere periode. Ook dat vereist meer koeling, dus over de efficiëntie kan je niks zeggen als je de koeling weet.
Nee, sneller laden betekent hogere stromen, en dat geeft je een kwadratisch hoger verlies per seconde in ruil voor linear minder laadtijd. In totaal is het verlies dus omgekeerd evenredig met de laadtijd, bij gelijke techniek.

Dat kwadratische verlies is dus waarom dit wel technisch indrukwekkend is, ook al is het praktisch nut
beperkt. Al die warmte moet uiteindelijk wel de lucht in, vermoed ik. Of ze moeten met een open koelsysteem werken tijdens het laden - dat ze koud water de auto inpompen, en het er warm uit laten komen.
Het lijkt erop dat de koeling aan boord zit. Aangezien het een racewagen zit en batterijen tussen 15 en 45 graden gehouden moeten worden, zal het koelvermogen niet erg hoog kunnen zijn. Dat past immers niet in de auto.

Wat een probleem is met batterijcellen is dat ze ook in de kern opwarmen, maar dat de warmte moeilijk weg komt. Koelsystemen in batterij modules zijn ook erg snel groot en lomp, het is ook een uitdaging lijkt me om elke cel los goed en efficiënt te koelen, zonder te veel ruimte in te nemen. Met efficiënt bedoel ik dan dat je temperatuur verschil tussen de cel en het koelwater niet groot hoeft te zijn, en dan toch voldoende warmte af te voeren. Ik denk dat daar de meeste innovatie in zit.
Ik zag dit artikel vanmorgen ook op rtl nieuws https://www.rtlnieuws.nl/...den-inmotion-tu-eindhoven

Echt een dramatisch artikel. De omvang van de accu is in dit verhaal wat mij betreft toch wel belangrijk. Het rtl artikel impliceert dat je met deze techniek onze gewone personen autos (met vaak veel grotere accus) in een jaar of 2 ook in 4 minuten kan opladen.

Voor 250 km range heb je toch al snel 45kwh accu nodig (met de meest zuinige EV’s). Met deze techniek zou dat dit een laadtijd van 6 minuten betekenen. Daarnaast denk dat juist bij de (goedkopere) autos met kleine accus deze techniek als laatste wordt toegepast vanwege de kosten.

Ben wat dat betreft toch altijd wel blij met de artikelen op tweakers.net die iets meer achtergrond geven.
Het is 10C, dus bij 50KWh zou je met 500KW kunnen laden. Als je dan zeg van 20% naar 80% laad gaat het heel snel.

Of een 1 MWh vrachtwagen met 10 MW, maar dat zal andere problemen gaan veroorzaken dan warmte.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 22 juli 2024 13:39]

250km rijden of racen :) ?
Met een tesla haal je 60km als je op een racebaan snel rijdt.
Op deze vlak presteren de Nederlandse studenten heel goed!
Maar waar haal je die 300kW dan vandaan? In de pits in Zandvoort heb je echt niet 20x 300kW aansluitingen hangen hoor, daar vliegt de stroom er al uit als iemand z'n broodrooster aanzet..

En met 30kWh capaciteit en zeg 200kW gemiddeld vermogen, is het feest in 9 minuten voorbij. Stuk of 6 rondjes.
Dan zet je er toch gewoon een paar aggregaten neer?

20x 300kW is maar 6MW. Dat kan al met 1-2 windmolens, of een paar (reserve) accu's als buffer. Of een kabeltje vanaf Tata Steel uitrollen over het strand (10km), daar merken ze die 6MW geeneens.
Idd mooi Diesel arragaat erbij, liefst met een kleurig zeiltje ervoor met milieu vriendelijke boom/struik achtige opdruk en alle milieuriddertjes kunnen weer vol genoegen roepen hoe groen ze wel niet bezig zijn. :+
Waarom denkt toch iedereen altijd in problemen? Ik weet het al: als het inderdaad niet lukt, dan heb je gelijk gekregen en als het wel lukt, dan valt het mee. Win-win.
Komtie:
Zet een paar hele vette batterijen neer achter de paddock, vul die in de dagen voor de race lekker langzaam tot de rand en als je wil "tanken", gebruik je een loeidikke kabel om je raceauto vol te gieten.
Wat mij opviel dat de laadkabel die ze gebruikten helemaal niet dik was. Wordt die ook gekoeld?
Ik denk dat het vooral realistisch is, niet zozeer in problemen denken. Elektrisch racen kan niet 'echt snel' . Formule E is echt wel hypermodern, maar dat zijn vrij korte races met 'beginner formule auto' snelheid op korte bochtige baantjes.

Snel kunnen laden is wel handig, maar of je nu aggregaten of accu's neerzet, dat is weer een hele bak aan grondstoffen ergens uit een mijn, en gewicht die je mee moet zeulen naar de races. Een flinke deuk in het 'groene' plaatje.

Dit prototype is helaas ook een 'behoorlijk langzame' race auto die maar 6 rondjes kan rijden voordat je de accu moet vullen. 200kW is dan maar 270 pk, terwijl de 'instap le mans auto's (LMP3) 450pk heeft en w.s. minder weegt. En hij kan 60 minuten makkelijk op een tank rijden, 10x langer!

We vergeten wel eens hoe verschrikkelijk geniaal benzine is. Ja het is ook smerig, maar er zit een hele boel energie in, dat gaan we w.s. nooit benaderen met veilige / duurzame / betaalbare batterijen.

Ik heb het ooit eens met een spreadsheet bekeken, mocht je meer diepgang willen https://youtu.be/9W3ZqV4pIEc
Ik denk dat het vooral realistisch is, niet zozeer in problemen denken.
Ik erger me mateloos aan die "ik ben geen pessimist, ik ben een realist" onzin. Als we dit nog even volhouden dan betekenen die twee termen hetzelfde. En de post waarop ik reageerde zit in dezelfde put als heel veel andere "realisten": geen rekening houden met trends en geen rekening houden met het technisch vernuft van de mensheid. Kijk naar het verleden en je ziet dat voor vrijwel elk probleem een oplossing wordt gevonden, als je maar even kunt wachten.

Tekenend is dat jij in je post alleen maar in de tegenwoordige tijd praat. En dan heb je op alle punten gelijk. Maar als je alleen in de tegenwoordige tijd kunt/wilt schrijven, dan bestaat klimaatverandering ook niet.

Ja, benzine heeft een hoge energiedichtheid en de kans is groot dat we dat op korte termijn niet gaan evenaren. Maar asbest was tot voor kort ook de enige manier om huizen brandveilig te maken. Mostergas was onovertroffen in het uitschakelen van de tegenstander, we konden geen groente telen zonder enorme hoeveelheden verdelgingsmiddelen. Allemaal producten die nog steeds hun equivalent niet hebben. Maar we doen het wel prima zonder op dit moment. We zijn best wel heel inventief in het vinden van nieuwe oplossingen. Dus dat snelladen van raceauto's gaat echt wel goedkomen. En over twintig jaar is er een generatie opgegroeid die electrisch racen net zo spannend vind als wij op dit moment de formule1 en dan zitten er een heel stel ouwe lullen te mokken achter de geraniums dat ze het gebrul van brandstofmotoren zo missen :)
Maar wat is dan een 'realistische' voorstelling, als het allemaal nog niet bestaat? Resultaten uit het verleden bieden echt geen garantie voor de toekomst. We weten best veel van chemie, ik denk niet dat er 'plots' die 10x betere technieken gaan komen. Ik hoop het wel hoor, maar ik denk dat we vaak automatisch verwachten dat we het wel even gaan fixen, en niet over 50 jaar maar over 5 jaar.
Racen mag van mij elektrisch, als het maar hard gaat en je een uurtje zonder laden kan rijden.

Dus waar jij mij misschien een pessimist vind, zie ik in jou (en heel velen) een iets te grote optimist.

Intussen consumeren we meer en meer, de wereldbevolking groeit.. Daar zit volgens mij de clou, als we allemaal 40 jaar met onze fietsen (zonder accu), auto's, huishoudelijke apparaten, meubels etc doen, terwijl we iets minder kinderen zouden kijgen.. Dat zet zoden aan de dijk.

Hopen dat onze slimheid ons 'straks' gaat redden, is op z'n minst toch een klein risico... (en ik denk een groot risico). Maar wel makkelijk, dan hoeven we ons gedrag niet te veranderen omdat de techniek ons gaat redden..

Nogmaals, dat zou geweldig zijn, maar gaat dat gebeuren? We weten het pas over jaren..
Ik zeg niet dat onze slimheid ons gaat redden, ik ben er heilig van overtuigd dat we de klimaatverandering en de daarbij komende negatieve effecten niet meer kunnen voorkomen. Ik hield het klein en reageerde op de "onmogelijkheden" als het gaat om racen met electrische auto's. Ik denk dat we uiteindelijk dezelfde spanning terug kunnen brengen in elektrisch racen als in brandstof racen. Laadsnelheden nemen toe, batterijcapaciteiten ook. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die ontwikkelingen nu opeens stoppen.

De beste oplossing is minder consumeren, totaal met je eens. Maar het is ook totaal onrealistisch om dat op een redelijke termijn voor elkaar te krijgen.

En mijn technologische verwachtingen zullen helpen om ons gedrag aan te passen.
Daarvoor heb je weer andere batterij systemen die tijdelijk zulke vermogens kunnen opslaan.
Sommige batterij typen zijn totaal ongeschikt om in een auto te gebruiken maar ze zijn wel uitermate geschikt om heel veel energie tijdelijk op te slaan.
Bijvoorbeeld lithium titanate (LTO) batterijen zijn lomp en groot maar kunnen wel snel heel veel energie opslaan en leveren.
Prima, maar ga eens uitrekenen als je 20 van deze auto's een uurtje wilt laten racen, dat is dus 10x laden, 20 autos, 30kWh accu, met 100% efficientie, 6000kWh capaciteit, die je als alle 20 in de pits staan dus met 300kW x 20 = 6000kW moet kunnen laden.

Dat is niet een bestelbusje met een paar laptop accu's, dat zijn vast meerdere grote vrachtwagens (diesel) die met de races mee moeten rijden om die accu's mee te zeulen! Laten we ff bierviltje pakken:

Google zegt van LTO batterijen tot max 80Wh/kg. Voor 6000kW is het dus 75.000kg aan LTO batterijen.. en daar komt vast nog stalen behuizing, electronica, bedrading, etc bij. 100.000kg aan meuk meenemen om 20 auto's te laden voor 1 uurtje! (x24 voor de 24h van Le Mans..) Een weekend racen is met training en kwalificatie toch al snel 2 uur baan tijd, anders is het wel heel karig voor de coureurs, dus 200.000kg..
Nu valt dat 'bijna nog mee', dat zijn maar 8 dikke vrachtwagens, maar die moet je ook weer als grondstof ergens uit een mijn peuteren en over 20 jaar zit je weer met de resten..

En ERGENS moet je al die batterijen dus gaan laden, weer meer infrastructuur, transport tussen de races door..

Neem dan 100 liter benzine mee, dat weegt 75kg, kan samen met de minder zware race auto achterin een vrachtwagen, en dan kan je ook 2 uurtjes met 270pk racen als het een efficient turbo motortje is.

De verhoudingen zijn echt ECHT zoek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.