Bedrijf gaat in België elektrische deelauto's opladen met 'mobiele laadpaal'

De Antwerpse start-up UZE gaat elektrische deelauto's van GreenMobility opladen met zijn zogenoemde mobiele laadpalen, elektrische karren waarin een accu zit. Een mobiele laadpaal zou een auto in veertig minuten kunnen opladen.

Door de samenwerking krijgt UZE inzicht in het accuniveau van GreenMobility's auto's, om deze op te kunnen laden als de EV's stilstaan. Een mobiele laadpaal van UZE wordt dan naar de auto gestuurd, leggen de bedrijven uit aan VRT. De mobiele laadpaal zou een EV binnen veertig minuten van 20 naar 85 procent kunnen opladen, maar specifieke cijfers over het vermogen of de accucapaciteit worden niet vermeld. GreenMobility gebruikt Renault Zoe's, die 395 kilometer halen op een 52kWh-accu en met maximaal 50kW kunnen worden opgeladen.

Na elke laadbeurt wordt de mobiele laadpaal weer opgehaald en moet hij op zijn beurt worden opgeladen op een centrale locatie van UZE. Het samenwerkingsverband geldt voor zowel Antwerpen als Brussel; in beide heeft UZE drie mobiele laadpalen. Eind dit jaar wil het bedrijf zestien van dergelijke laadpalen in Antwerpen hebben en zes in Brussel. Het bedrijf hoopt het platform dan ook voor particulieren open te kunnen stellen. GreenMobility heeft nu zo'n vierhonderd deelauto's, schrijft Nieuwsblad.

UZE claimt dat er met zijn concept minder publieke laadpalen nodig zijn en auto's ook sneller opgeladen kunnen worden dan met zo'n publieke laadpaal. Hoeveel UZE's dienst kost, is niet duidelijk. Het bedrijf wil volgend jaar diensten aanbieden in Kopenhagen. In de kar van UZE zit een elektrische step, zodat de UZE-werknemer tussen de mobiele laadpalen kan reizen.

UZE laadt een Renault Zoe van GreenMobility op

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-05-2023 • 09:27

208

Submitter: Kris VD

Lees meer

Reacties (208)

208
208
63
3
0
136
Wijzig sortering
Dit lijkt toch wel heel erg een tussenoplossing om het probleem van het ontbreken van publieke laadpalen op te lossen. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat dit een goede businesscase blijft.
Tenzij.... Je spotgoedkoop (want met zonnepanelen) die mobiele accu kunt opladen en die spotgoedkope stroom naar de auto brengt. Hmmm..
En daarna is de technologie en het bezitten van accu's nuttig voor gestrande auto's. Dat zal natuurlijk ook steeds vaker gebeuren, zeker op plekken als Schiphol waar auto's soms weken stil staan.
Of je zorgt gwn dat die aan de stekker zit..
Weekje weg, auto hele week aan de lader? Lijkt me ook niet de manier.
Waarom niet? Met een hele vloot aan laadpalen kun je nog selectief zijn in het laden ook: bij een piek van nieuwe voertuigen kun je dit mooi faseren. Ik zie het voordeel er wel van. Maar dan moet er inderdaad wel die vloot laadpalen worden bijgeplaatst, met bijbehorende infrastructuur.

Nog mooier: aan de hand van wanneer je terug verwacht te komen, kun je de auto laten laden: blijf ik een week weg, mag de auto best over 3 a 4 dagen pas worden opgeladen of met lage stroomsterkte. Blijf ik maar 1,5 dag weg heeft dat meer prioriteit.
Het geeft de infrastructuur wat meer uitdaging en vergt een stukje planning, maar het zou een mooie manier zijn om:
- piekbelasting af te vlakken
- constante stroom gebruiken (wel zo fijn voor netbeheerders)
- iedereen bij terugkomst een volle accu te geven
Laadpalen plaatsen en infrastructuur is een flinke investering. Wat van die laadkarretjes op Schiphol voor de langparkeerders lijkt me dan een betere optie.
Met de aantallen op schiphol is dat niet te doen. Een laadpaal hoeft helemaal niet duur te zijn (het is nauwelijks meer dan een stopcontact met een aan/uit relais) en hele series laadpalen kunnen serieel op dezelfde bekabeling zitten als ze aan load balancing doen.
Vliegtuig parkings kosten voldoende om die kosten te dekken lijkt me. Echt een melkkoe die parkings.
laadpalen zijn super goedkoop; zeker vergeleken met dit soort mobiele oplossingen. Al is het maar omdat er een persoon aan te pas moet komen om die dingen heen en weer te rijden, in/uit te pluggen etc.

In Canada zijn er hele parkeerplaatsen waar iedere plek een eigen stekker heeft om een motorblokverwarming op aan te sluiten. Zo gek is dat idee dus niet om hele garages hiermee uit te rusten.

Meer dan een eenvoudige 16A 1-Fase aansluiting hoeft het niet te zijn (want lang ingeplugd). Als het zowat standaard wordt op iedere plek in een parkeergarage of parkeerplaats (met een beperkt aantal plekken op 11/22 kW voor mensen die niet heel lang daar parkeren) kan die prijs echt flink omlaag. Op Alibaba zie je ze al rond EUR 100-150 gaan en ik denk dat het nog lager kan worden als het flink opschaalt.
Haha, precies die rekensom wilde ik als voorbeeld geven waarom het niet uit kan. Een CSS dispenser per laadplek kost een klein vermogen! Ja met een Kempower achtige oplossing hoef je niet per plek een complete laadpaal te bouwen, maar je hebt het nog steeds wel over duizenden terminals.

Wat je wil is mensen de garantie geven dat ze na hun vakantie nog weg kunnen rijden. Dat kun je doen door iedere parkeerplek van stroom te voorzien. Nou lijkt mij de som dan vrij makkelijk. Je brengt een paar stopcontacten naar de auto's die het nodig hebben. Je kunt niet op een plek met een stekker gaan staan als je auto al leeg is. Dus als je het via vaste plekken op wilt lossen heeft iedere EV er eentje nodig.
Waarom moet dit met CCS? Traag laden (want we spreken over meer dan 1 dag) is toch voldoende voor deze use case? Daarvan is de kost, infrastructuur,... per laadplek aanzienlijk minder.
Omdat je met CCS kunt sturen hoeveel stroom de auto krijgt. Doe je dit met shucko dan hebben veel mensen de lader niet bij zich, en moet je uit gaan van 3500W per auto, als het niet meer is.Een rij auto's afzekeren op minder lijkt me ook niet zo verstandig.
CCS is meteen een snellader met DC stroom met typerend 50kW vermogen. Een type 2 lader is meer dan afdoende, zelfs met 7.6kW laad je gelijk welke auto op als je een dag de tijd hebt. Als je dan ook nog type2 terminals zou kunnen krijgen zonder op elke plaats een volledige paal te moeten zetten komen we nog ergens.
Shucko is niet nodig. Type 2 zal volstaan, kan je ook sturen geloof ik...
Dat kan prima met Type 2 - die kan de auto vertellen dat hij maximaal op 6A mag laden (1,3 ish kW). Hoeft niet eens slim op een plek als Schiphol langparkeren - vrijwel elke auto is zelfs na slechts 2 dagen vol of in elk geval vol genoeg. Hiervoor is geen complexe load-balancing lader nodig.
Hoewel het nog even voor ons ligt met hier en daar een proefproject uitgezonderd. Ik mis eerlijk gezegd V2G in je betoog...

Als je dan toch een asfalt plein vol auto's zet verbonden aan het net en wetende dat die daar dagen tot zelfs weken staan te staan...
Die miste ik ook. Business caseje: plein van 100 plekken voor Langparkerende EV's met V2G (zeg gemiddeld 40kWh per auto). Bij reservering geef je aan wanneer je de auto weer komt ophalen, zodat het systeem jouw laadpaal opdracht kan geven om voor dat moment de auto volledig opgeladen te hebben. In de tussentijd beschikt die parkeerplaats over een redelijke accu van 4000 kWh, die waarmee Schiphol kan gaan handelen in energie (zon&wind energie opslaan bij laag tarief en verkopen bij peikmomenten). Geen idee hoe dat met netverzwaring zit, maar mogelijk dat Schiphol eerst die energie eventueel zelf kan gebruiken om piekmomenten op te vangen (de ArenA heeft ook een enorme lading aan ex Leaf accu's voor hun zonnepanelen om piekbelasting te kunnen opvangen van het aanzetten van de lampen op het veld).
Aan de andere kant kan ik me een systeem voorstellen waarbij het toegestaan is om je auto 1-2 week aan een paal te laten, zolang je er mee in stemt dat jou auto stroom terug levert om bijvoorbeeld snachts schiphol draaiende te houden.
Zeker wel! Het hoeven natuurlijk geen dure snelladers te zijn. Laden met 1 fase 16A is meer dan genoeg voor auto’s die langer dan twee dagen geparkeerd staan. Eventueel kan je via de laadpaal het stroomverbruik wat terugdraaien om de last op het net te verdelen, mocht dat nodig zijn.

De auto’s stoppen vanzelf met laden op de ingestelde “State of charge“, dus voor de batterij maakt het ook niet uit.
Is het nochtans wel. Bij de P3 lang parkeren aan Schiphol kun je, en mag je, de auto gewoon gedurende je hele reis aan de laadpaal laten staan. Probleem is echter dat er maar een twintigtal palen zijn (op een parkeerplaats van letterlijk honderden auto's) waardoor ze zo goed als altijd bezet zijn. En je kunt ze niet reserveren. Ik was laatst 2 weken op reis, kwam op P3 aan met 20% batterij, en toen ik na de vakantie de auto terug ging ophalen na twee weken in permanente vrieskou te hebben gestaan had ik nog maar 12% over. Gelukkig ligt de Supercharger bijna letterlijk naast Schiphol.

Een valet-systeem waarbij je de sleutel van de auto bij een beheerder laat, die er dan voor zorgt dat jouw auto wanneer je terugkomt netjes opgeladen is (liefst ook nog eens met je eigen laadpas), en de auto's wanneer vol van de laadpaal koppelt om zo ruimte te maken voor een andere auto zou veel beter zijn. Daarvoor mogen zo voor mijn part een paar euro extra tellen in de kosten van het lang parkeren, of ze romen wat af op de gemaakte winst aan de laadpaal. Volgens mij is dit een win-win situatie voor zowel de parkeerplaatsuitbater als de klant.
Ik denk niet dat je op Schiphol genoeg stekkers gaat vinden. Paar jaar terug ging het nog wel, laatste paar keer dat ik er was waren ze altijd bezet.
Zal ook een tijdelijk probleem zijn. Naarmate EV standaard wordt, zal op parkeerplekken een aansluiting uiteindelijk ook wel standaard worden. Kan dan prima worden gecombineerd met een parkeerkosten systeem.
Tijdelijk .... ik denk de komende 30 jaar? Je kan niet even 25000 laadpalen ergens wegzetten. Zelf met 1000 per jaar word dat nog lastig.

Wat men wel zou kunnen doen, is de gehele parkeerplaats overdekken met zonnepanelen. En die gebruiken om te laden - uiteindelijk hoeft het niet snel te gaan. Sneller dan dat je accu leegloopt in de winter iig en bij voorkeur ook langzaam laden zodat bij aankomst terug je accu weer vol zit. 0.5 kW zou al voldoende moeten zijn.
En halverwege de vlucht omkeren om je auto te verzetten zodat je geen laadpaal bezet houdt? Lijkt me niet handig...
Als het netjes kan balanceren en met de auto communiceren kan je elke parkeerplaats uitrusten met een AC-lader (11KW, geen snellader)
Dan maakt het ook niet uit als die auto daar de hele vakantie staat, laders genoeg.

Communiceren a la: auto: ik moet over 2 weken vol zijn, laadpaal: ik geef je 0,25KW constant (dit is nog genoeg over 2 weken)

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 17:32]

dat valt nog tegen bij Schiphol. En om de weinige palen bezet te houden terwijl je er niet bent, vind ik ook niet chique. mss moet iemand een Valet Charging parking opzetten.
Als Schiphol al niet genoeg laadpalen heeft voor taxi's. Laat staan voor gewone auto's.
En dan ook gaan verplichten dat per1 oktober alleen elektrische taxi's op Schiphol mogen komen. 8)7
Of fabrikanten moeten leren van de tractiebatterij niet te gebruiken voor secundaire toepassingen, zeker niet onder een bepaald niveau. Voldoende EVs die je weken aan de kant kunt zetten zonder ook maar 1% aan SoC te verliezen.
Uiteindelijk zal je toch de 12V batterij op moeten laden?
Zonder die zal de auto uiteindelijk niet "starten" omdat de boord-electronica niks meer doet.
Maar mee eens dat die 12V batterij met minimaal verbruik weken mee zou moeten gaan zonder te rijden.
Een EV zou je zonder problemen nog langer stil moeten kunnen zetten dan een ICE. Je hoeft tenslotte geen zware startmotor aan te zwengelen om te starten.

Dan zit ik zelf te denken aan dat ie stil staand het makkelijk 1,5 a 2 maanden uit moet kunnen houden en dan nog starten.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 17:32]

Het moet ook niet moeilijk zijn om de 12V accu op te laden vanuit het EV pack als deze een te lage spanning dreigt te krijgen.
Dat gebeurt ook bij (alle) EV's. Dat moet ook wel, want er is geen dynamo die de accu kan opladen (tijdens het rijden). Vanuit de 12V accu wordt ook de data-communicatie in stand gehouden zodat van afstand de lokatie en SoC toestand te monitoren is. Dus die moet wel bijgeladen worden.
Nee hoor, (hybride) EV,s hebben dit vaak niet. Nu heeft die natuurlijk wel een relatief kleine tractiebatter waardoor het bijladen van de 12V accu vanuit de tractiebatter bij een HEV toch nog een minder goed idee is dan bij een BEV, maar ook bij de BEV is de tractiebatterij natuurlijk wel een batterij die je niet leeg wilt hebben.
Mijn model 3 heeft een optie om in diepe slaapstand te gaan om het sluipverbruik te minimaliseren. Mogelijk hebben andere autofabrikanten een soortgelijke optie?
Ja, de IONIQ 5 (en 6) gaan na 3-5 dagen in slaapstand - dwz de data communicatie (modem) wordt uitgeschakeld. Kan zijn dat er misschien nog maar eenmaal per dag even contact gemaakt wordt - dat weet ik niet precies.
Dan lijkt me een vaste snellader een efficiëntere oplossing... En misschien een mobiele lader die je voldoende prik geeft om 500 meter te kunnen rijden naar die snellader toe.
Dat is toch wat ik voorstel? :P Een auto met een accu erin, die jou weer op weg helpt om bij een super charger te komen. Net als de jerrycan benzine die de iemand je kan brengen.
Nee hoor, dat zal juist steeds minder gebeuren. EV's kun je nu in Nederland al op heel veel plekken opladen, de kans dat je ergens in Nederland met een lege accu komt te staan is minimaal.
En accu's lopen niet leeg als de auto stil staat. Ik geloof dat alleen Tesla's daar last van hebben, maar de meeste EV's kunnen weken, maanden stil staan, zonder veel energie te verliezen.
Mensen rijden ook hun benzine auto leeg en de hele infrastructuur is daaromheen ontstaan. Bovendien wonen wij op een postzegel maar kun je in Frankrijk nog wel eens 200km niks hebben. Nu zijn de EV rijders mensen die EVs mooi vinden. Straks is het iedereen. Ik zeg niet dat het een gigantische dienst hoeft te zijn, maar wel een nuttige.
Maar met het argument "gestrande auto's" is een diesel generator dat ook. En dan heb ik het dus enkel over het aspect gestrande auto, niet over duurzaamheid oplossing.
weken stilstaan is geen enkel probleem voor lithium accu's, moet em alleen niet leeg wegzetten, bij voorkeur ook niet 100%. tussen 40-80% is ideaal.

[Reactie gewijzigd door grafgever op 23 juli 2024 17:32]

Niet helemaal correct, op Schiphol stonden "traditioneel" veel fossiele brandstof auto's, die een 12V "startaccu" nodig hadden. (na een paar weken niet voldoende capaciteit)

EV's hebben dat probleem niet, hun accu is na een paar weken nog vol genoeg.
We moeten zorgen dat auto's zelf kunnen gaan rijden, dan gaan ze ook niet stil staan, tenzij ze aan het laden zijn. Delen van auto's kan pas echt los gaan als ze niet meer stil staan.
Mja die spotgoedkope stroom moet wel door een persoon, die ook graag salaris wenst, naar de auto gebracht worden. Hoe goedkoop is, onder aan de streep, die stroom dan nog
Dit is een veelvoud duurder dan een laadpaal. De voornaamste klanten hier zijn voornamelijk nog bedrijven in Brussel en Antwerpen.
De persoon achter dit bedrijfje liet dat ook duidelijk merken in zijn interview op TV, dit is er gekomen specifiek door het gebrek aan laad infrastructuur (er is vraag naar) en niet om de alledaagse mensen het leven met EV makkelijker te maken.
goedkoop gaat het inderdaad niet zijn en de vraag is nog maar of hij met z'n karretje in parkings mag komen, want Antwerpen gaat bovengronds parkeren vanaf 1 agustus voorbehouden aan buurtbewoners en vergunningshouders en laten dat nu net niet de mensen zijn die zo regelmatig moeten bijladen.
Green Mobility en co zijn natuurlijk vergunninghouders dan. Dat is voor de normale auto's ook al, anders had je er weinig aan. ;)
Dan nog steeds moet je dat met een hele dure een zware accu verslepen.

Het enige waarvoor mij dit een goede dienst lijkt is om mensen over de streep te halen die bij voorbaat al laadpaal stress hebben. En dan niet als standaard laadoptie maar als soort garantie om op terug te vallen als je ergens aan komt en alle laadpalen zijn bezet of kapot.

In dit geval lijkt het meer op deel auto’s waarbij het wellicht niet praktisch is om mensen te verplichten hem aan een vrije laadpaal te zetten (en die eerst te gaan zoeken) en wie haalt hem er daarna überhaupt weer vanaf als er niemand anders de auto wil lenen op het moment dat hij vol is? Het klinkt als een overdreven oplossing, maar misschien zit er nog wat logica in.
Wel handig als je ooit ergens zonder stroom komt te staan of geen vrije laadpaal kunt vinden, maar als permanente oplossing voor het opladen van (deel) auto's lijkt het mij een duren inefficiënte oplossing.
Het is inderdaad handig als pechdienst.
In de ANWB bus zou gewoon standaard 10 kwh DC moeten zitten :)
Dat komt wellicht ook wel als het aandeel ev’s echt hoog wordt. Volgens mij hebben ze al dedicated laad auto’s.
Van de website van de ANWB:

De Wegenwacht beschikt ook over een aanhanger die voorzien is van een speciaal ontwikkelde mobiele acculader. Zo kan de Wegenwacht langs de weg elektrische auto’s met een lege accu snel bijladen. De lader levert binnen een kwartier voldoende stroom voor een actieradius van zo'n 10 kilometer. Dat is handig, zeker aangezien je een elektrische auto niet mag slepen, kun je nu in de meeste gevallen tot de volgende laadpaal rijden.
De business case is idd de tussenoplossing, het laden met hun diesten is duurder. Het is dan ook maar voor die éné keer je in de problemen zit met je elektrische wagen (problemen met planning, route, ...).
Dit lijkt me inderdaad dikke zever. Dit is hooguit een noodoplossing voor als een EV een lege batterij heeft, of als die maar voor 5% geladen is.
Ik denk juist dat dit op dit moment geen goede tussenoplossing is. Dit lijkt me meer iets voor over een paar jaar als deze mobiele batterijen autonoom van de ene auto naar de andere auto kunnen rijden en de auto mbv bijvoorbeeld inductie kunnen opladen, zodat er geen werknemers meer nodig zijn om dit handmatig allemaal aan te sluiten.

Nu zie ik vooral een zeer dure oplossing die in noodgevallen gebruikt kan worden als er geen publieke laadpaal in de buurt is en de batterij bijna leeg is. Slimmer lijkt het me als GreenMobility incentives biedt aan hun klanten om de auto na de huurperiode aan een laadpaal aan te sluiten.
Dit lijkt me meer iets voor over een paar jaar als deze mobiele batterijen autonoom van de ene auto naar de andere auto kunnen rijden en de auto mbv bijvoorbeeld inductie kunnen opladen, zodat er geen werknemers meer nodig zijn om dit handmatig allemaal aan te sluiten.
Hoewel het erg mooi klinkt zitten er in deze ene paragraaf al zoveel technische zaken die op dit moment nog niet eens los van elkaar praktisch gebruikt worden.
We kunnen op dit moment nog niet dit soort zware karretjes autonoom door een stad laten rijden en overal waar een EV staat zo parkeren dat ze bij de laadklep kunnen.
We hebben nog geen systeem dat een EV automatisch koppelt aan een stekker (Tesla was er mee bezig, niets meer van gehoord)
We hebben ook nog geen goed werkend systeem om via inductie te laden. Alles is nog experimenteel.
GreenMobility is een auto deel service voor voornamelijk korte ritten. Praktisch gezien hebben ze maar enkele opties om de auto's te laden:
* incentive aan de huurder om ergens te gaan laden (gratis km's oid)
* iemand sturen om naar een laadpaal te rijden (met e-step)
* mobiele laadpaal

Heb zelf enkel ervaring met de concurrent Poppy, en persoonlijk heb ik geen zin om tot een laadpaal te rijden. Gezien de mobiele laadpaal in het leven wordt geroepen ben ik niet de enige.
Lijkt me ook een tijdelijke tussenoplossing, maar daarom niet minder nuttig.
Tussenoplossing in welk opzicht? Milieuimpact? Commercieel?

Het is:
  • Sneller dan wachten op vergunningverleners en netbeheerders voor plekken laadpaal
  • Neemt een onzekerheid van (elektrische) deelauto weg dat gebruiker bij een laadpaal moet parkeren. Goed voor de business.
  • Interessant om eens te rekenen aan impact milieu deelauto vs koopauto, en dat vergelijken met die mobiele batterij. Batterij koopauto word immers veel minder gebruikt.
  • maakt het mogelijk om de mobiele batterij direct bij wind of zonnepark op te laden op de goede tijden, zonder netbelasting en congestie
Tenzij.... Je spotgoedkoop (want met zonnepanelen) die mobiele accu kunt opladen
Zelfs in dat scenario, dat je idd zo'n vermogen aan accu's en zonnepanelen hebt, zou het alsnog efficiënter zijn die gewoon met het elektriciteitsnet te verbinden. En de auto's ook.

Dit klinkt echt alleszins als een wanhoopoplossing voor een gigantisch gebrek aan laadpunten...

Edit: De enige toepassing die ik kan bedenken waar simpelweg een laadpaal neerzetten níét een veel betere oplossing zou zijn, is voor evenementen e.d. waar tijdelijk op een bepaalde locatie extra laadcapaciteit nodig is.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 23 juli 2024 17:32]

Voelt meer als een tijdelijke oplossing in schaarste van laadpalen (en/of accu's).

En is dat laad-voertuig dan ook elektrisch? :9
(Want dan moet deze ook weer worden opgeladen... 8-) )
Het "voordeel" van stroom is => nu hebben we nog veel fossiele bronnen, maar we krijgen steeds meer duurzame bronnen.
Ik woon in Antwerpen en er is geen tekort aan laadpalen. Het enige probleem dat ik ondervind zijn deelwagens die 2-3dagen aan laadpalen blijven hangen
Dit lijkt mij voor veel steden iets dat nodig gaat zijn tot de hele stat op de schop is geweest.
Overal zullen dikkere kabels moeten komen om genoeg vermogen te leveren.

Een mobiele oplaad paal met super caps lijkt mij een oplossing. Kun je supersnel alle stroom van de laadpaal in de auto persen. Dan bij een oplaad punt direct naast een verdeelstation je laadpaal weer opladen en terug de stad in.
Of je bouwt meer laadpalen inclusief een accupark buiten de stad. Dan hoeft de kar met bijhorende constructie, onderhoud en gebruikskosten ook niet meer.

Edit: Maar wel nog de voordelen van spotprijzen

[Reactie gewijzigd door SteenNE47 op 23 juli 2024 17:32]

Ik snap het verdienmodel totaal niet: je hebt een werknemer nodig om met die fietsen rond te rijden.
Je moet telkens 2x laden per auto.
1x ontladen
1x opladen
Reken al snel op €100 per uur (brutto-loon + sociale bijdragen + winst)
Zelfs als je niet ver moet fietsen, ben je al snel 2u kwijt om 1 wagen op te laden.
Reken maar uit!

Laadpalen worden snel veel goedkoper omdat het stillaan massaproductie wordt.
Bij mijn weten ligt een stad vol elektriciteitskabels, dus het maar een kwestie van opgragen, paaltje erin en beton gieten. Klaar.
Bij mijn weten ligt een stad vol elektriciteitskabels, dus het maar een kwestie van opgragen, paaltje erin en beton gieten. Klaar.
Ik weet niet hoe de kwaliteit van het net in België is, maar in Nederland is dat op veel plekken kwalitatief uitermate teleurstellend. Er komt meer bij kijken dan enkel het fysiek plaatsen en verbinden van een paal.
Gelukkig heeft België historisch dikkere kabels gelegd waardoor er simpelweg meer marge is.
Natuurlijk is er een verschil tussen een paal op elk blok zoals je nu al hebt in Amsterdam en quasi alle parkeerplekken. In Antwerpen/Brussel heb je gewoon veel minder palen als in een stad als Amsterdam.
Het net in Nederland is op veel plaatsen al over belast. Geen idee of België dat beter voor elkaar heeft.
Zeker in steden gaat het ook nog wel even duren voor het net een upgrade heeft.
Niet echt milieuvriendelijk gezien er energie verloren gaat omdat batterijen opladen niet 100% efficiënt is.
Wat dacht je van het transporteren van die mobiele laadpaal? Die moet nadat de auto opgeladen is weer terug om zelf opgeladen te worden + misschien de auto die hem rondrijdt zelf ook nog. Dit is echt belachelijk
Je realiseert je echter wel dat Benzine/Diesel ook niet direct uit de grond wordt gehaald bij een tankstation? Sterker nog elektriciteit komt vrij 'lokaal' (vooral bij zon/windenergie) vrij makkelijk naar jou toe maar ruwe olie moet uit de grond gepompt worden in een exotisch warm land, verplaatst worden met een enorme olietanker naar de andere kant van de wereld, verwerkt worden in een fabriek, (etc etc etc) en op het laatst op een vrachtwagen naar jouw tankstation in de buurt.

Vraag me af wat dan het probleem is van een beetje energie in een elektrische 'bakfiets' pompen en die elektrisch naar een bestemming brengen om dan een wagen op te laden. Al zou de bakfiets met een stuk of 4 stuks per keer weer elektrisch terugmoeten naar de centrale dan is de keten zoveel sneller en zoveel schoner dat ik het hele probleem niet zie.
Het valt inderdaad wel mee vergeleken met een ICE, maar vergeleken met genoeg laadpalen op straat is het belachelijk.
Intuitief ben ik het met je eens dat het zo lijkt, maar is dat zo?

Het totale 'netverlies' (in Nederland) is 5,6%, dus er kan zoveel minder energie gebruikt worden dan wordt opgewekt door transport via het net. Als je round-trip efficiency van de accu's dus 94.4% is is dat gelijk.

Er wordt energie besteed aan het produceren en aanleggen van laadpalen (die moet worden 'terugverdiend' in energieefficientie gedurende de levensduur van de paal), maar dat geldt ook voor het produceren en rondrijden van de 'mobiele laadpaal' dus dat zal de vaste paal wel winnen.

Hoeveel energie zou het kosten voor de deelauto om te rijden naar een beschikbare paal in plaats van parkeren waar die wil? Hoeveel levert het op in gestegen gebruiksvriendelijkheid, waardoor net dat handjevol mensen niet zelf een auto kopen maar alleen deelauto's gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 23 juli 2024 17:32]

Het rijden van een EV is het punt dat de meeste energie kost. De rest is compleet negeer baar vergeleken met wat het rijden kost. Indien er genoeg palen zijn zal de (deel)auto niet of nauwelijks extra moeten rijden om te kunnen laden. Die paal op zich verdiend zich zonder problemen terug.

Nu deze mobiele lader. Niet alleen kost het opladen meer energie (2X laden i.p.v. 1), het verbruikt ook energie om dat karretje bij je auto te krijgen en dan terug te gaan naar zijn standplaats. Hierbij kan je makkelijk 10KW/100KM rekenen. btw: bij veel korte ritjes is dit verbruik een stuk hoger.
Die standplaats zal nooit ver weg zijn van het werkgebied waardoor het verschil in netverlies verwaarloosbaar is.

De enige reden waarom dit idee op dit moment uberhaupt levensvatbaar is, is omdat er te weinig palen zijn. Zodra dat probleem opgelost is, is er geen enkele reden om een mobile lader te laten komen. Tenzij je ergens gestrand bent.
Al zou de bakfiets met een stuk of 4 stuks per keer weer elektrisch terugmoeten naar de centrale dan is de keten zoveel sneller en zoveel schoner dat ik het hele probleem niet zie.
De bakfiets in kwestie zou na elke laadbeurt opnieuw opgeladen moeten worden.
Je hebt weliswaar verliezen hier en daar, maar dit blijft alsnog ruim 2x beter dan een ICE.
Met wat geluk heb je 25-30% effectieve energie naar je wielen in een ICE. Bij een elektrische kart 85% of meer. Doe er eventueel nog eens 15% verlies in voor de extra laad-ontlaadcyclus en je zit nog op 70% voor de hele cyclus.
En dan nog rendement van de centrale meenemen...

Waarbij voor de duidelijkheid, in zijn algemeenheid zie ik echt wel elektrisch rijden als de toekomst, maar met de huidige infrastructuur is het ook oneerlijk om het rendement van benzine -> beweging te vergelijken met elektriciteit -> beweging.
Neem je dan ook de energie mee die nodig is om de benzine op te pompen, te raffineren en te transporteren? Dat kost namelijk ook tussen de 2,5kWh en de 3,5kWh per liter.

Als je alles meeneemt, zoals aardig wat onderzoeken hebben gedaan, dan wint de EV het toch echt al vrij snel.
Neem jij dan ook de energie mee voor het oppompen van gas?

Zoals ik zelf al schreef, ik ontken echt niet de voordelen van elektrisch rijden. Maar die vergelijking 1 op 1 maken is gewoon niet eerlijk.

Edit: en eigenlijk had ik ook niet verwacht dat een elektrische auto zover moet rijden voor hij beter is dan een benzine auto, wat @Darksteel83 aangeeft. Ik dacht dat dat eerder al het geval is, met mijn rijgedrag zou benzine dan zelfs beter zijn. Al koop ik wel tweedehands waarbij een ander al veel heeft gereden.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 23 juli 2024 17:32]

Daarom gaf ik ook al aan dat je alles mee moet nemen. En dat er al aardig wat onderzoeken zijn gedaan die het totaal plaatje berekenen. Dus de volledige keten voor energie opwekking, benzine productie, etc. En daar kwam uit dat inclusief productie een EV vaak rond de 40.000 km het kantelpunt komt voor een EV tov ICE. En onderzoek van Ford gaf aan dat over de totale levensduur een EV 64% minder uitstoot geeft bij een Cradle-to-Grave berekening (inclusief fabricage en verwerken aan het einde van de levensduur).

Dit scheelt natuurlijk ook weer per land. In Frankrijk en Scandinavische landen doet een EV het nog veel beter en in Duitsland slechter vanwege de hoeveelheid kolen die daar worden gebruikt.

Neemt niet weg dat het eigenlijk beter zou zijn om met zijn allen minder te rijden of met andere vormen van transport zoals OV. Uiteindelijk is OV per gereden KM per persoon nog altijd stuk beter dan auto.
De energie van het oppompen gas is niks vergeleken met de energie die raffineren kost.
Maar goed laten het oppompen van olie en gas tegen elkaar wegstrepen.

Dan nog steeds heeft een ICE een stuk meer energie nodig voor het uberhaupt in de auto zit. En dan komt nog het slechte rendement van de verbrandingsmotor en versnellingsbak erbij.
Maar dat ontken ik ook op geen moment. Enkel dat het oneerlijk is te vergelijken van elektriciteit naar beweging tov benzine naar beweging. Op die manier kan je wel heel makkelijk wegstrepen dat dit gewoon efficientie kost, en erbovenop dat het gewoon onrealistisch is. Waar ga je die karren parkeren? In welke stad hebben we zo'n overschot aan parkeerplaatsen? Dit is een leuke optie voor problemen met elektrische auto's die met een lege accu staan, niet voor regulier opladen.
Dat ben ik met je eens. Ze moeten gewoon genoeg laadpalen plaatsen.
Mobile laadpalen als dit hebben hun nut voor als bijvoorbeeld pechdienst als je om de een of andere reden met een lege accu staat.
Het opladen van een elektrisch voertuig is elektriciteitsverbuik dat in verhouding heel goed te verplaatsen is naar momenten wanneer (en zelfs locaties waar) er een hoge wind- en zonne-energie-capaciteit is. Daarom is het niet redelijk om bij de energetische kosten of uitstoot berekeningen van elektrisch rijden uit te gaan van de (landelijke) gemiddelde mix van energiebronnen. Er zal heus wel gas en kolenenergie in een elektrische auto gaan, maar er is veel meer de potentie om dat te minimaliseren.

Anders gezegd, als alle andere energieverbruik nu gelijk zou blijven maar we zouden er X elektrische auto's en Y zonnepanelen en windmolens bijbouwen waarbij X en Y evenveel energie opwekken als verbruiken, dan is er daadwerkelijk een manier om al die energie ook van de opwekking naar de auto te krijgen door de auto's op het juiste moment de juiste snelheid te laten laden, omdat auto's zo'n groot deel van de tijd niet gebruikt worden en dus aangesloten zouden kunnen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor het verwarmen van woningen.
Dat is inderdaad oneerlijk vooral omdat er bij benzine nog behoorlijk wat extra CO2 uitstoot zit in de productie. Een procent of 30. Sommige bronnen schatten dit zelfs nog wat hoger in.
https://innovationorigins...co2-uitstoot-dan-gedacht/.

Mocht je hem nog niet kennen deze LCA van XC40 vergelijkt 2 keer dezelfde auto. De benzine versie en de BEV versie.
Na 47000 laden op alleen windmolens is de CO2 uitstoot beter.
Wanneer je laad op de gemiddelde EU mix van 2019 of 2020 is hij na 84000 km beter. We zullen in de praktijk steeds meer richting de alleen wind laden gaan.
Dit is niet de efficiëntste EV omdat het een platform is waar je een benzine en een EV versie kunt kopen.
https://www.volvocars.com...-cars-LCA-report-xc40.pdf.
Lijkt mij te vallen doordat het om snelladen lijkt te gaan, de verliezen bij DC-DC laden zijn beperkt.
Waarom niet voorzien van verwisselbare batterij ? :D
Verwisselbare batterij in de auto?

Het accupakket is bij de meeste voertuigen onderdeel van de structuur en met kabels en koelleidingen gekoppeld aan de rest van de auto en het BMS.

Er zijn wel merken als NIO die accu's kunnen verwisselen maar ook dat vergt infrastructuur, aangezien zo'n accu alleen via de onderkant van de auto te verwisselen is.

Ik geloof niet in verwisselbare accu's voor EV's. Het klinkt in eerste instantie heel interessant maar er zitten bijzonder veel haken en ogen aan.

Sowieso zijn die wisselstations heel duur om te plaatsen qua techniek en footprint, je moet tenslotte ook alle accu's op voorraad hebben, je moet ze tussentijds weer laden, etc.
Als het druk is bij zo'n wisselstation (spitsuur eind van de dag bijvoorbeeld) dan sta je er gewoon in de file te wachten tot je aan de beurt bent en is een snellader waarschijnlijk veel sneller.
Daarnaast kan je makkelijk tientallen snelladers plaatsen voor de prijs van 1 zo'n wisselstation.
Er is maar 1 fabrikant die op dit moment de batterij onderdeel maakt van de structuur van de wagen. Alle andere fabrikanten werken nog altijd modulair met een batterijpakket dat je er gewoon van onder kunt halen. De kabels zijn en koelleidingen zijn relatief eenvoudig los te maken net voor het geval het batterijpakket er onderuit moet.

En of een snellader sneller is dan een wisselstation op drukke momenten hangt ook van enorm veel factoren af. Dat kan je zo niet zeggen.
Of een accu wel of niet structureel onderdeel is van de auto is natuurlijk niet de enige beperkende factor...

En telkens iets loshalen of alleen bij vervanging in de X jaar vraagt toch echt wel andere connectors.
Ja, ik weet dat Tesla met structural battery packs werkt.

Maar het is niet zo dat het bij andere fabrikanten daarom maar even makkelijk accu's wisselen is.
Bij NIO is dit uiteraard anders, die hebben daar snelkoppelingen voor en hopelijk blijft dat ook over 5 jaar nog betrouwbaar, lekvrij en veilig werken.

Het verwisselen van een accu bij een wisselstation kost ongeveer 6 minuten, dus als er 10 auto's voor je staan ben je al een uur verder. Zoiets zou ik niet willen wegwuiven.
Misschien moeten we het juist andersom beredeneren:
Oké, 6 minuten per accu wisselen. 10 per uur... per wisselstation.
Als we dan 6 wisselstations naast elkaar hebben, kunnen we ineens 60 auto's per uur voorzien. Op piekmomenten gaan de wissel accu's wel hard, maar de lege accu's worden weer opgeladen en zullen op dalmomenten de voorraad aanvullen.

Nog altijd beter dan 40 minuten bij een tankstation staan vertoeven.

Daarbij: de meeste accu's zijn redelijk bereikbaar. Laten we dan zorgen dat die allemaal een universeel formaat krijgen en daadwerkelijk met een simpel mechanisme kunnen worden gewisseld. Dat kan een standaard worden, net zoals benzine / diesel standaard brandstoffen zijn.
Belangrijk verschil is wel dat de accu vorm en locatie enorm bepalend is voor de opbouw van de auto's plus is de accu een slijtage onderdeel, dan moet je slijtage meenemen.

Daarnaast zijn er nog grote stappen die gemaakt worden zoals de overgang naar hogere pack voltages wat dan ook niet zou kunnen.
Daar heeft de markt inderdaad nog hele stappen te zetten ja. Kost veel tijd en afstemming binnen de markt.
Het heeft ook een tijdje geduurd voor auto's een standaard maat vuldop voor brandstof hadden. Toen je benzine nog in glazen flessen bij de apotheek kon halen was het ook allemaal anders...
Toch is het wel een groot verschil omdat benzine/diesel tank vrij in te vullen is en zelfs de verbranding een hoop ruimte tot innovatie liet.
Klopt, verwisselbare accu's gaan de vooruitgang wel flink remmen.
Je zit inderdaad met de celeigenschappen, bijhorend BMS, kabeldikte ivm laadstroom en laadvermogen, etc.
Sowieso komt er geen universeel formaat, Tesla is marktleider qua bEV verkopen en heeft structural battery packs. Die gaan sowieso niet op verwisselbare accu's inzetten.

Daarnaast is iedere automodel anders en staan ontwikkelingen van accu's ook niet stil.
Nu al een standaard bedenken gaat de vooruitgang zwaar beperken óf je krijgt honderden modellen accu's.

Denk ook aan BMS, laadkabels, koeling, etc.

Je kan wel stellen dat benzine / diesel standaard brandstoffen zijn. Zo is stroom ook standaard voor EV's.
Dat betekent nog niet dat alle brandstoftanks hetzelfde formaat en model hebben.
Een groot probleem met verwisselbare accu's is dat je per auto meerdere accupakketten moet produceren. De productie van zo'n accupakket veroorzaakt een belangrijk onderdeel van de CO2 uitstoot van een EV.
Plus dat we dan weer een erg complexe infrastructuur moeten optuigen in de vorm van wisselstations. Die wisselstations nemen ruimte in, zijn ook weer mechanisch complex en we centraliseren het "laden" dus ook weer. Terwijl de belofte van EV's ook is dat het laden gedecentraliseerd kan worden (overal laden waar je parkeert).
Ik zie het echt niet gebeuren.
Juist - en precies de accu-pakketten zijn een heel duur onderdeel. En je dient dus ten alle tijden een overcapaciteit aan accu's te hebben (bij alle wisselstations!). Want met 1 accu op voorraad is het hele concept nogal snel nutteloos. En zelfs met 1 accu op voorraad is al extreem veel extra accu's omdat een je toch aardig wat wisselstations nodig hebt.

Als een accu nu een mass-produced AA-staafje was maar nee, duidelijk niet,..

En de vorm van de accu is opeens aan allerlei extra limitaties gebonden...

Misschien werkt het juist wel bij Hydrogen accu's - die hebben al een vaste vorm - die moeten cilindrisch zijn en de aansluiting is ook eenduidiger.
Misschien werkt het juist wel bij Hydrogen accu's - die hebben al een vaste vorm - die moeten cilindrisch zijn en de aansluiting is ook eenduidiger.
Waterstofaccu's bestaan niet, je bedoelt waarschijnlijk waterstoftanks. Maar er is helemaal geen noodzaak om dit te verwisselen want die tank je in een paar minuten vol. Bovendien wil je helemaal waterstoftanks onder hoge druk transporteren en steeds weer opnieuw aansluiten.
Waterstofaccu's bestaan niet, je bedoelt waarschijnlijk waterstoftanks
Ja - ik nam voor het gemak de naam over en is ook nog niet zo fout natuurlijk
Een accu is een accumulator en een dergelijke tank kan je dus een accu noemen.
Maar er is helemaal geen noodzaak om dit te verwisselen want die tank je in een paar minuten vol.
Nee, dat is dus niet waar - want het vulstation kan maar beperkt tanks vullen en moet dan weer druk opbouwen. Als deze dus een buffer zou hebben van al volle tanks, dan gaat dit beter.
Bovendien wil je helemaal waterstoftanks onder hoge druk transporteren en steeds weer opnieuw aansluiten.
Transporteren doen we toch wel als deze in de auto zit...
En weer opnieuw aansluiten - dat ligt aan de koppeling (net zoals bij elektrische accu's dus).
Transporteren doen we toch wel als deze in de auto zit...
En weer opnieuw aansluiten - dat ligt aan de koppeling (net zoals bij elektrische accu's dus).
Met transporteren bedoel ik in het wisselstation. Er moet een constructie komen die de gastank loskoppelt van de installatie (let wel: dit is een koppeling onder druk), verplaatst naar de opslag, daar weer koppelt aan de centrale tank om te laten hervullen. Vervolgens moet er een volle tank worden losgekoppeld van de hoofdtank, deze tank moet naar de auto en daar aangekoppeld en vastgemaakt worden. Dat zijn allemaal mechanische handelingen en dat ook nog eens met gastanks onder zeer hoge druk. Het zou me niet verbazen als een voorwaarde is dat alle passagiers uit de auto moeten....

We hebben dus eerst met elektrische auto's gezorgd voor een verregaande versimpeling van de techniek in een auto en de daarbij behorende verlaging van de onderhoudskosten. Vervolgens gaan we rete-ingewikkelde wisselstations bouwen die allemaal onderhoud gaan vergen. En we moeten dus in plaats van één gastank per auto twee of drie gastanks per auto produceren. Plus alle hardware in de auto om dat verwisselen te faciliteren.
Nee dus.
Maar wisselen van gastanks lijkt me dus levensvatbaarder dan wisselen van accu's. Omdat de de tank zelf vermoedelijk een stuk goedkoper is dan een volledige EV-accu.

En omdat die gastanks juist relatief klein zijn (want de energiedichtheid van vloeibare waterstof is heel hoog) is wisselen eenvoudiger. Ook kun je er veel meer in storage houden.
Daarnaast zijn ze ook veel lichter dan een complete EV-accu.

Het probleem met koppelingen onder druk is natuurlijk op te vangen door afsluiters voor de koppeling. Dat de gastank onder hoge druk staat betekent niet automatisch dat wisselen dan veel moeilijker is. De veiligheidsmaatregelen zullen niet gering zijn maar het blijft goed mogelijk denk ik.

Maar ik ben geen voorpleiter van wisselstations. Ik stel alleen dat juist waterstof zich goed zou lenen tot wisselen.
Maar ik ben geen voorpleiter van wisselstations. Ik stel alleen dat juist waterstof zich goed zou lenen tot wisselen.
Ik ben een groot tegenstander van wisselstations, voor zowel electrisch als waterstof. Het is een onnodig complexe en dure oplossing voor een probleem dat er eigenlijk niet is.
https://europe.autonews.c...y%20the%20end%20of%202022.

NIO heeft al meerdere swapstations in Europa en gaat dit jaar uitbreiden naar 70 tot 100 in totaal in Europa, wisselen kost nu nog 5:40 minuten, dit willen ze nog met een minuut verminderen en is dus min of meer net zo snel als een ouderwetse tankbeurt en sneller dan een snellader.

Huidige model swapstations hebben 13 accus op voorraad, goed voor maximaal 171 wissels per dag.
171 wissels per dag, maximaal, als iedereen netjes na elkaar komt laden verspreid over de hele dag.

Ga eens uit van het huidige wagenpark, 9 miljoen auto's.
Gemiddeld rijden die 13.000km per jaar dus met een range van zo'n 400km zit je dan op 32,5 wissels per voertuig per jaar.
Dat zijn dus 9.000.000 x 32,5 = 292.500.0000 wissels per jaar, ofwel 800.821 wissels per dag.

Dat betekent dat je dus alleen al in Nederland 800.821 / 171 = 4.683 van die wisselstations nodig hebt in het meest optimistische scenario waar iedereen, van vroeg tot laat, netjes na elkaar komt wisselen.
In de praktijk heb je spitsuur en uren waarin er amper een klant komt opdagen, dus zal je dat aantal wisselstations minimaal moeten verdubbelen om geen files te krijgen.

Ik zie het niet gebeuren. Het is een leuk kleinschalige experiment.

Zo'n wisselstation kost volgens NIO zo'n $500.000 per stuk, dus je zet er niet even 9 extra neer op een locatie.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 23 juli 2024 17:32]

Je hoeft natuurlijk lang niet altijd gebruik te maken van zulke wisselstations. Dat doe je alleen op langere ritten.

Nu zal juist dat vaak vooral een piek gebruik tijdens vakanties geven. En je kan altijd nog een laadstation zoeken.
Maar waarom zou je dan een verwisselbare accu nemen voor die enkele keren per jaar dat je zo'n lange rit maakt?

Een keer 20 minuten aan de snellader is dan ook niet onoverkomelijk.
En nu >350kW laden ook in opkomst is, maakt dat wisselstations compleet overbodig.
Over 10 jaar is dat minimaal de standaard bij snelladers en EV's en veel eerder is zo'n accu-wisselstation netwerk ook niet opgetuigd.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 23 juli 2024 17:32]

Genoeg mensen zullen vooral thuisladen omdat dat naar verwachting toch goedkoper zal zijn, en makkelijker, zeker als men zonnepanelen heeft. Daarnaast zie je bij tankstations ook vaak genoeg rijen wachtende auto's staan en zijn er op dit moment zo'n 4000 tankstations.

Ik zie deze wisselstations vooral als een aanvulling op snelladers, met andere kosten, beperkingen qua autos die er gebruik van kunnen maken en andere klanten groepen, mensen die niet kunnen thuisladen bijvoorbeeld, en dan zie ik er best wel een markt voor ontstaan.

In Noorwegen heeft NIO een leaseplan waarbij je 2x per maand je accu kan wisselen, voor meer dan genoeg mensen zal dat voldoende zijn.
En de capaciteit van de wisselstations is natuurlijk beperkt. Die hebben X volle accu's op voorraad. Daarna moeten ook die worden opgeladen en dat kost tijd en heeft dan dus dezelfde functionaliteit nodig als een reguliere laadpaal. Dus de enige winst voor een deel van de klanten, is sneller 'opgeladen' weer verder kunnen...
Dat lost niets op want ook dan moet iemand die wisselaccu vervoeren.
En vervangen is uiteraard veel arbeidsintensiever dan gewoon opladen.

Men wil de dienst ook uitbreiden naar particulieren. Heb je een spiksplinternieuwe accupack en vervangen ze die door een afgeleefde wisselaccu. Nee, vervangen lijkt mij niet de oplossing.
Je kunt bij de Zoe sowieso al je battery pack leasen, en dan heb je een garantie op de capaciteit.

https://www.renaultgroup....sing-for-the-renault-zoe/
Dat vereist standaardisatie, moeten alle fabrikanten dezelfde accupacks gaan voeren, om het commercieel interessant te maken. Op dit moment zou dat de innovatie van accupacks tegen houden. Maar wie weet in de toekomst als alles meer gesetteld is.
Dat wisselen gaat niet werken in een publieke parkeerplaats.
Dit was hoe ik me (lekker naive) altijd voorstelde dat elektrische autos zouden werken.
I.p.v. tanken wissel je je accu om voor een volle bij een "tank"station en hoppa je kunt weer verder met een volle accu.

Waarbij de accu met een soort van docking mechanisme in de auto geplaast zou zijn die makkelijk automatisch te vervangen zou zijn door je auto op een bepaalde plek te parkeren.

Leek mij altijd een veel logischer systeem dan het hele laadpalen gebeuren.
Na elke laadbeurt moet de mobiele laadpaal weer terug naar de centrale.
Dit lijkt me nogal omslachtig. is het niet verstandiger om de infrastructuur van laadpalen te verhogen?

En mag de auto wel buiten de 2 steden komen?

[Reactie gewijzigd door redfightjuh op 23 juli 2024 17:32]

Ze zouden meerdere wagens kunnen laden en batterij wisselen in een depot.
Deze laad step (beetje zoals een bakfiets) blijft in de stad.
klopt, waarom breng je niet een volle auto naar de lege, en rijd je met de lege terug naar de centrale?

Dat lijkt mij een stuk goedkoper dan met de laadpaal rondrijden.
En hoe ga je rijden met een lege accu?
Goed punt, ik ga ervanuit dat hij nooit 100% leeg zal zijn. Tesla service auto's kunnen trouwens ook een andere auto laden, dus V2V zou ook moeten kunnen voor een paar km die nodig zijn.

en wat @starfight zegt klopt enigszins, maar nadat de lege auto vol is kan die weer een andere verwisselen. je zal echt niet 2x so veel auto's nodig hebben. Daarnaast is de accu het duurste onderdeel van de auto. Dus de mobiele laadpaal zal zeker niet goedkoop zijn, en er is ook een auto nodig om de laadpaal te brengen en te halen. Dus 2 auto's heb je zowiezo nodig.
idd - of je moet de auto brengen met een autoambulance. Dan kun je de 'lege' weer mee terug nemen.
En dan heb je altijd 2 auto's nodig zodat er 1 gebruikt kan worden
Personeel ter plekke laten wachten (per auto inclusief rijden met de accu) al snel een uur per auto. Waarbij je vervogels ook voldoende mobiele laders moet hebben omdat ander persoonlijk weer moet wachten.
Een extra auto is duur maar extra persoon op jaarbasis ook.

[Reactie gewijzigd door The-Source op 23 juli 2024 17:32]

Nee, je zult een overhead aan auto's moeten hebben maar niet 100% overhead.
e.g. als je 100 actieve deelauto's wilt hebben, zul je dan misschien 110 auto's in de pool moeten hebben. Lang niet alle auto's zijn na een enkele rit leeg, sommige kunnen wél aan een laadpaal hangen, sommige staan misschien ook wel een tijdje stil, etc…
is het niet verstandiger om de infrastructuur van laadpalen te verhogen?
Is het dan niet verstandiger om gewoon één extra auto beschikbaar te hebben die je gewoon omwisselt met degene die in het centrum staat, om die daarna weer naar het centrale laadpunt te rijden? Natuurlijk alleen als het "niet lukt" om ter plekke laadpalen neer te zetten, want dat is natuurlijk gewoon de oplossing die uiteindelijk nodig is.
Na elke laadbeurt moet de mobiele laadpaal weer terug naar de centrale.
Oplossing: een mobiele laadpaal gebruiken om een mobiele laadpaal op te laden. :+
of een gewone vaste laadpaal ergens inde buurt..?
Als een mobiele laadpaal aan een vaste laadpaal in de buurt kan opladen, dan kan een auto dat daar ook. Je zou dan goed moeten kijken hoeveel capaciteit (tijd) er vrij is op laadpalen binnen fietsafstand en buiten loopafstand.
Als een mobiele laadpaal aan een vaste laadpaal in de buurt kan opladen, dan kan een auto dat daar ook. Je zou dan goed moeten kijken hoeveel capaciteit (tijd) er vrij is op laadpalen binnen fietsafstand en buiten loopafstand.
Dit karretje is wel een stuk kleiner als een normale auto en er is ook geen ruimte nodig voor open slaande deuren enzo, een oplaadplek voor dit karretje zou een stuk compacter kunnen zijn dan een normale parkeerplaats.
En alleen bruikbaar voor dat karretje. Dus geen vooruitgang in beschikbaarheid, maar juist achteruitgang omdat het afhankelijkheid van dit soort karretjes vergroot. Voor het businiss plan natuurlijk wel prima dan...
En alleen bruikbaar voor dat karretje. Dus geen vooruitgang in beschikbaarheid, maar juist achteruitgang omdat het afhankelijkheid van dit soort karretjes vergroot.
En achteruitgang omdat openbare ruimte en lokale netcapaciteit wordt gebruikt voor zo'n beperkt doel.
Ook is "in de buurt" een relatieve term. Als de centrale van UZE ergens aan de rand van de stad ligt, dan is een laadpaal binnen een straal van 1 km al gauw meer "in de buurt" voor het mobiele laadkarretje, maar te ver voor de auto, simpelweg omdat je niet 1 km van je bestemming wilt parkeren. Of omdat de laadpaal die ècht in de buurt is ( e.g. 2 plekken verderop ) bezet is op het moment dat de laatste gebruiker van de deelauto op de locatie arriveerde. Zo'n klein mobiel laadpaalkarretje kan makkelijker even alle laadpalen in de buurt checken omdat UZE medewerker die dat karretje rijdt niet op een specifieke locatie hoeft te zijn en gewoon de eerste beschikbare laadpaal kan gebruiken. De stilstand van het karretje kan de medewerker gebruiken om te lunchen of misschien om wat administratie te doen. Ik zie wel mogelijkheden ! :Y)
En mag de auto wel buiten de 2 steden komen?
Ja, maar je mag er de auto niet achterlaten/afsluiten. Maw de "teller" blijft lopen.
Is dit een 1 april grap? Volgende stap is om elektrische autos uit te rusten met een trekhaak en een diesel agregaat zodat ze onafhankelijk zijn van mobiele laders?
Om eerlijk te zijn, is dit een idee dat al een hele tijd in mijn hoofd spookt. Dit lijkt mij al een ganse tijd een gat in de markt.

Je hebt zeer veel mensen (vooral in de stad) die wel een elektrische auto willen maar geen eigen laadpaal kunnen plaatsen of zelfs maar een kabel kunnen leggen. En voor deze mensen zou het een perfecte oplossing kunnen zijn. Je geeft, als je 's avonds thuiskomt, via een app door waar je auto geparkeerd staat en tussen welke uren je wilt dat ze komen opladen (bijvoorbeeld tussen 21u en 06u). Als je dan 's morgens wilt vertrekken, is de auto netjes opgeladen.

Overdag, als de vraag om te laden kleiner zal zijn, kunnen de karretjes netjes (gedeeltelijk) opladen met zonnepanelen en zo

Dus jij vindt het misschien een april grap maar ik vind het (al een tijdje) een perfect business plan. Heb er meer dan een jaar geleden zelfs nog over gesproken met een hoop andere mensen hoe ik zoiets op poten zou kunnen zetten. Maar ik woon in een boeregat en voor dit heb je toch wel een (middel)grote stad nodig

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 23 juli 2024 17:32]

Maar je hebt wel een sleutel van of toegang nodig tot de auto om te kunnen laden.

Je kan niet zomaar langs een random auto (die jou in dit geval heeft gevraagd om de auto tussen 21 en 6 op te laden) gaan en daar je accu in pluggen en volgooien..
Dat was iets om in de tweede fase over te denken ;)

Er zijn al diverse systemen voor deelauto's waarmee je de auto kunt ontgrendelen via een app. Dus mogelijkheden zijn er wel. Hoe gemakkelijk die te gebruiken zijn, is nog iets anders.

Desnoods maak je een afspraak dat er iemand langskomt op het werk. Dan kan de auto door de eigenaar ontgrendeld worden.

Zoals gezegd, ik zat maar met het idee in mijn hoofd. Het praktisch uitwerken was er nog niet bij :)
Fair enough!
Het is ontzettend inefficient qua energie verbruik. Behalve het energie verlies van de additionele tussenstap accu, heeft het vervoer ook energie nodig.
Daarnaast zal er een persoon dit uit moeten voeren, die niet gratis werkt.
Dit zal dus een ontzettend dure service worden, iets wat een snellader (met een 13 euro maand abonnement betaal je 29 cent per kwh op snellader) ineens veel rendabeler maakt.

Het lijkt leuk op papier, maar financieel zal dit niet gaan werken door de alternatieven.
Het lijkt leuk op papier, maar financieel zal dit niet gaan werken door de alternatieven.
Je kunt met één persoon meerdere mobiele accu's beheren. Je rijdt naar een auto en sluit hem aan, pakt de electrische step en rijd terug naar het basisstation, pakt een andere mobiele accu, sluit die op een andere auto aan, rijdt met de step naar locatie 1 en rijdt die terug naar het basisstation.
Energieverlies is ongeveer 15-20% per laadbeurt, dus ja, dat is weggegooide energie. Als je die energie erg goedkoop en in grote hoeveelheden tot je beschikking hebt, dan is dat helemaal geen probleem. En we gaan in rap tempo naar die situatie toe (wind- en zonne-energie wordt heel rap goedkoper)
Energieverlies is ongeveer 15-20% per laadbeurt
Waar baseer je deze data op? Mijn schattingen liggen aanzienlijk hoger. 15-20% verlies gebeurt al zonder het eerst in een andere accu te stoppen. Door het (nogmaals) van DC naar AC naar DC te converteren raak je meer kwijt, plus de energie die benodigd is om de mobiele accu te verplaatsen van en naar laadstation en van en naar klant.

[Reactie gewijzigd door Razwer op 23 juli 2024 17:32]

Die 15-20% is *per laadbeurt*. Dus je verliest 15% bij het voltanken van de mobiele accu. Daarna nog eens 15-20% bij het voltanken van de auto.

Het was een ruwe schatting.
Iets kan maar te duur zijn als er genoeg goedkopere alternatieven zijn. En (alleszins in de komende jaren) zijn er voor veel mensen geen alternatief. Nederland zal al een stuk verder staan misschien maar in Vlaanderen is het nog niet zo heel dik bezaaid met laadpalen. Je hebt dan ook nog het geluk nodig dat die vrij is.

Het zou misschien relatief duur zijn maar je bedoelt ook voor de dienstverlening. Je hoeft zelf niet op zoek te gaan naar een vrije paal of zo. Je hebt, na je drukke werkdag, maar één ding meer te doen en dat is laten weten waar je auto staat.

Ik vergelijk het met het thuisbezorgen van boodschappen. Het is goedkoper om zelf te winkelen en er zijn voldoende locaties om zelf te winkelen maar (relatief) veel mensen hebber er wel een paar euro voor over dat de boodschappen thuis worden gebracht.
@StraightOn.NL daarom staat er ook
Bedrijf gaat in België elektrische deelauto's opladen met 'mobiele laadpaal'
Later gaat dit bedrijf uitbreiden en kan je, je mobieltje en je scheerapparaat mobiel opladen.
Gaat hier wel om een voertuig, zijn er met deze mobiele bak ook crash testen gedaan. Ziet er niet uit, lijkt wel een omgebouwde flightcase in een bakfiets
https://www.vrt.be/vrtnws...plaadplek-in-antwerpen-e/

(edit linkje)

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 17:32]

Dat is een range-extender... die stap was al genomen (BMW i3 bijv.)
Je zegt het als een grapje, maar er zijn al mensen die zoiets dus al gemaakt hebben.
Humor achter de 'beweegreden' van deze startup:
"Waar zijn mijn sleutels van de voordeur?
Oh nee... ze liggen nog in mijn wagen aan de laadpaal - enkele straten hiervandaan!"

Deze situatie is de reden waarom Dieter, co-fouder van Uze, zijn elektrische wagen verkocht.
Waarom? Dieter woont in de stad en de dichtsbijzijnde laadpaal bevindt zich op 10 min wandelafstand

Ik wil niet weten wat de kosten zijn van deze 'luxe' om geen 10 minuten te lopen.
Ik wil niet weten wat de kosten zijn van deze 'luxe' om geen 10 minuten te lopen.
Het opgeven van die "luxe" is één van de belangrijke argumenten waarom volgens "kan-nieters" elektrische auto's stom zijn.
Beetje flauw, maar is natuurlijk geen 10 minuten, maar 30. 1e keer 10 minuten naar huis, dan erachter komen dat je iets vergeten bent en moet je weer heen en weer, 2x10 minuten erbij ;-).

Maar een paal op 10 minuten afstand is wel een afknapper, want als dat de enige is, en hij is bezet, is de volgende misschien weer 10 minuten verder etc.
Logiestiek voor logistiek; zo hebben we er wéér een businessmodel bij om vooral in de picture te blijven.
In drukke steden ben je al blij dat je de auto zelf kwijt kan. Waar willen ze dat karretje dan neerzetten vraag ik me af.......
Anoniem: 1890360 9 mei 2023 09:43
Wat een negatieve reacties!
Voorlopig is dit een prima idee.
Gebrek aan infrastructuur maakt het nieuwe laadpalen moeilijk, mensen die ze als parkeerplaats gebruiken ook, vooral in steden.
Dan is het fantastisch dat iemand een jerrycan voltjes komt brengen als je leeg staat.
Nou, vooral sceptische reacties. Vermoedelijk omdat dit een behoorlijk duct-tape gehalte heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.