Fastned installeert eerste 400kW-lader

Fastned heeft in samenwerking met het bedrijf EVBox een 400kW-lader geplaatst op een van zijn Nederlandse laadlocaties. Volgens de bedrijven is dit een van de eerste losstaande laders in Europa met dit vermogen.

Volgens Fastned kan een elektrische auto na drie minuten laden bij deze 400kW-lader 100km rijden, al moet de auto in kwestie dan wel laden met dit vermogen ondersteunen. Fastned zegt dat het laadvermogen ook dynamisch kan worden gedeeld, dus dat bijvoorbeeld twee elektrische voertuigen gebruik van de laadpaal maken en elk een laadsessie starten met maximaal 200kW voor elke auto.

De 400kW-variant is volgens Fastned 'de volgende evolutiefase van onze flexibele en schaalbare familie Troniq Modulaire snellaadstations'. De installatie van deze zogeheten EVBox Troniq Modular High-Power-laadpaal is op 13 december voltooid op de laadlocatie in De Watering, langs de A8-snelweg bij Oostzaan, iets ten noorden van Amsterdam. In maart 2018 opende Fastned hier zijn eerste snellaadstation met een 350kW-lader in Nederland.

EVBox is in 2010 opgericht en richt zich op het aanbieden van laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Zo biedt het bedrijf commerciële laadstations en laadstations voor woningen aan, maar ook snelladers en laadbeheersoftware. Naar eigen zeggen heeft EVBox meer dan 400.000 laders aan klanten geleverd en worden er met de EVBox Everon-laadbeheersoftware maandelijks meer dan 1,4 miljoen laadtransacties verwerkt.

Door Joris Jansen

Redacteur

21-12-2022 • 16:53

132

Reacties (132)

132
131
57
5
0
58
Wijzig sortering
Ik snap niet dat die snelladers zoveel meer kosten...
Als ik aan de benzinepomp tank met de knop voor vrachtwagens ingedrukt moet ik exact evenveel betalen voor mijn benzine, en is de tank gewoon sneller vol, en ben ik sneller weg...

Waarom is de prijs voor elektriciteit plots het dubbel als je veel minder lang aan het laden bent??? dit slaat toch helemaal nergens op... maar blijkbaar vinden we het wel allemaal normaal
Omdat we geen (effeciënte) manier hebben om massaal elektriciteit in een vloeibaar stofje te steken wat klaar zit in een een groot vat waarbij het niet uitmaakt of jij nu snel of traag aftapt.

Vraag eens aan je distributiebeheerder hoeveel het zou kosten om op de middenspanning of hoogspanning aangesloten te worden plus de transformator cabine plus dat laadstation zelf. Ik denk dat je aan een bedrag gaat zitten waar je comfortabel een huis mee kan kopen.

Dan zit je nog met het fenomeen dat je als grootverbruiker aanzien word waarbij je in tegenstelling tot de consument, vooral betaald voor piek belasting en niet voor verbruik. 400 kW vermogen wil jij niet rechtstreeks van het net halen, daar wil je een batterij tussen om je pieken van het net af te vlakken wat niet enkel opnieuw serieus wat geld vraagt, dat levert je ook nog wat verlies op.

Sowiezo is het onhoudbaar geworden dat consumenten zuiver op verbruik betalen, dat stamt uit de tijd waar we allemaal min of meer hetzelfde verbruikprofiel hadden en niet de situatie waarbij consumenten niet enkel van 1 fase naar 3 fase aansluitingen gaan, ze willen zelfs meer. Eenmaal dat in voege is zal ook jij thuis meer betalen als jij aan 22 kW laad dan dat je aan 11 kW laad. De reden daarvoor is simpel, de uitdaging van een elektriciteitsnet is het in balans houden van vraag en aanbod, alles wat jij doet waarbij je het uit balans haalt (zoals plots een piekvermogen vragen of stoppen), kost veel geld.

Dat moet je zo zien, als je echt een groot verbruiker (fabriek bijvoorbeeld) bent waarbij je continu veel stroom van het net haalt is er geen probleem waarbij je, relatief gezien, nauwelijks gaat moeten betalen voor het verbruik. Maar zet die fabriek 10 keer aan uit op een dag dan krijg je een gepeperde rekening + een boze telefoon + dreigement als je daar niet snel mee stopt dat men juridische stappen overweegt.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 19:56]

best zinnige reactie. Hier in België is er voor consumenten ook al een capaciteitstarief vanaf 1 januari.
Echter zou men daar aan de laadpalen ook iets meer rekening mee moeten houden. Als er overproductie is: goedkoper tarief... Zie je nu ook nog maar hier en daar bij Tesla superchargers dacht ik
Elektriciteit is momenteel inderdaad stukken duurder dan fossiele energie. De grote betaler daarvan is ons klimaat/de wereld en uiteindelijk wij/toekomstige generaties. Zouden we fossiel eerlijker belasten op de neveneffecten en impact is het onbetaalbaar.
Maar goed dat is een principiële discussie.

De grootste kosten voor nieuwe snellaadstations betreft volgens mij de aansluiting op midden- of hoogspanning net. Dat zullen veelal eenmalige investeringen zijn, er vanuit gaande dat men meteen ruime (over)capaciteit neerlegt omdat het graven, trekken van de kabel, aansluiten etc. het duurst zal zijn. Met de tijd zal die investering worden afgeschreven. Dat in combinatie met steeds meer duurzame energie zal naar verwachting de prijzen weer doen laten dalen. Er zijn dus factoren die nog ten gunste van de prijs voor snelladen kunnen beïnvloeden, bij fossiel zijn die factoren er niet meer en is er dus geen tot weinig 'winst' meer te boeken. In de tussenliggende tijd doet de overheid er denk ik wel verstandig aan door te rekenen of tijdelijke subsidie op zijn plek is om te zorgen dat elektrisch rijden nog steeds financieel aantrekkelijker is dan fossiel.
Waarom is de prijs voor elektriciteit plots het dubbel als je veel minder lang aan het laden bent??? dit slaat toch helemaal nergens op... maar blijkbaar vinden we het wel allemaal normaal
Waarom is de prijs van een biertje hoger in een restaurant dan in de supermarkt?
Waarom betaal je meer voor benzine langs de snelweg dan aan de pomp in het dorp?
Waarom betaal je dezelfde prijs voor een knip-beurt, ongeacht hoeveel haar je hebt?

Ik vind het maar belachelijk en iedereen, behalve ik, vindt dat kennelijk normaal...
Als je die dingen belachelijk vind moet je eens wat over economie lezen ;-)

Of, begin zelf een restaurant wat supermarkt prijzen rekent en vertel ons waar je de rekeningen voor huur, personeel, elektriciteit etc van betaald.
In de winter sta ik met mijn id4 nog 1u en 15 minuten aan de snellader. Terwijl in de zomer dit 30 minuten is. Als deze technologie in de winter nog steeds dit veroorzaakt heeft het nog geen nut
Ik vind het allebei nog te lang. Ik zie weleens mensen in het donker laden bij Fastned terwijl het regent zit je daar een half uur of een uur in je auto te wachten Joepie. Ik tank in 3 minuten haal nog een lekker bakje koffie en ben weer vertrokken. Elektrisch rijden is toch een eenzame bezigheid. Ik zou er nooit aan beginnen momenteel.
Aan de andere kant van dat tanken, (een volle tank) tanken kost écht gauw 5-10 minuten, geen 3, echt niet, (en inclusief het halen van die koffie zéker méér. Zelfs met mijn aygootje was ik voor 30liter zéker 5 minuten kwijt bij een onbemand station direct aan de weg.

Ik ben met aan / afstekkeren elke werkdag maximaal een half minuutje kwijt. (getimed). Dat is 2,5 minuutjes per week voor altijd een volle accu. Elke week +- 1,5 keer tanken voor dezelfde afstand kostte mij, optimistisch dus ergens 7,5-10 minuten per week. Dat is op jaarbasis dus een uur of 4 "bespaard". Die ik incidenteel wel eens moet inleveren voor een 20 minuutjes laden ergens.
Maar naast de besparing qua tijd, is zéker de afgelopen jaren, het financiëel ook leuk geweest. Voor €5000 per jaar lijd ik wel een paar keer "ongemak" door even mijn benen te strekken na 2,5-3 uur non stop doorrijden.

Vorig jaar in mijn Leaf, wat absoluut geen snelle-lange-reizenauto is, naar zuid duitsland gereden, en tegelijkertijd reden er vrienden (met kids) naar hetzelfde park. De heenweg waren zij, dankzij een uur file voor mij, nét die file sneller. Terug scheelde het een 20 minuten.

Maargoed, ieder zijn geluk ;).
Mijn tank van +/-45 l is echt vol in minder dan 3 minuten hoor.
+ koffie halen + afrekenen. Kom je toch uit op rond de 5 tot 7 minuten ;)
Slecht pomp dan, gemiddelde pomp doet 40liter per minuut.
dat is best wel veel. Is dat standaard voor gewoon euro benzine? Diesel gaat wel sneller valt mij op.
Was even "vlug" googelen, staat niet bij of het voor diesel of benzine was. Maar toen ik zelf nog een diesel reed met grote tank drukte ik altijd het knopje met de vrachtwagen erop in, was die binnen record tijd vol.
Het hangt voor mij helemaal af van de use case van je auto. Veel mensen rijden 99% van het jaar korte afstanden. Dan kan je prima 's nachts opladen en is het super comfortabel om niet langs het pomp station te hoeven (had hiervoor een plugin hybride en kwam soms maanden niet bij de pomp). Maar nu rij ik vaak lange afstanden en is het zoeken naar snel laad stations, zeker in het buitenland, voor mij een showstopper.

Afgelopen week in de vrieskou heen en weer naar Noord Duitsland gereden. Met een benzine (hybride) met 160+ over de autobahn stond ik binnen 5 uur voor de deur terwijl mijn collega met z'n Tesla daar bijna een uur langer over doet (combi van laden en langzamer rijden). Dat uurtje is geen probleem als het 2x per jaar tijdens de vakantie is, maar om de week als je na een week werken naar huis wil is voor mij een reden om recent toch voor een nieuwe benzine te zijn gegaan ipv elektrisch. Plugin hybride zou ideaal zijn maar is door de overheid (en verkeerd gebruik door berijders -> niet laden) veel te duur gemaakt.
Dat is absoluut waar natuurlijk. :) Het is ook nog afhankelijk van je bereidheid om "iets" in te leveren op sommige momenten. Maar als het je elke week een uur of méér kost is dat gewoon irritant.

Ik vind het bijvoorbeeld bizar dat er mensen zijn die koste wat kost een benzineauto rijden omdat ze dan die éne keer per jaar die 1500km naar zuid frankrijk in 1x door kunnen rijden. Of nog te bang zijn voor de techniek. Ik ken iemand die kon een Model 3LR rijden voor werk, nog eentje met de juiste bijtelling, en die heeft toch maar een Seat Ibiza gekozen, want dan had hij nooit gezeik met laden. Woont ergens waar in de parking 40 laadpalen staan, en werkt wel redelijk flexibel, maar maximaal een kilometer of 125 van huis, dat begrijp ik écht niet :+.

In mijn gebruik (160km woon-werk per dag) sta ik alleen met vakanties aan een snellader te wachten, en met de trips die ik met de zakelijke Model 3 maak, ten opzichte van mijn eigen Leaf 40, merk ik al dat daar een wereld van verschil tussen zit, en dat kan alleen nog maar beter worden in de toekomst, met zuiniger auto's, betere accu's, méér en betere laadmogelijkheden. En dan grenst het, voor langere reizen voor mij, met het gemak waarmee je in een Tesla lange ritten maakt, al aan hoe goed een ICE daarin is. Maarja, dat is dus puur met een "vakantiegebruik" niet met wekelijks noodzaak aan een lange reis.
En dan heb je nog mensen die een Tesla kiezen met het argument; lange afstanden is niet nodig want voor vakantie pakken we toch het vliegtuig :+
Langzamer rijden is nergens voor nodig en kost je tijd op trajecten in Duitsland waar je zelf snelheid mag bepalen. Zie bijvoorbeeld https://youtu.be/GAbg5BYEWF4?t=240
Net als bij fossiel nemen je kosten wel exponentieel toe voor een steeds geringere tijdswinst maar als je er een wedstrijd van maakt zijn er genoeg EV's (bepalende factor is uiteraard hoe snel je kan snelladen) waarbij hard rijden zorgt dat je eerder op bestemming bent. Of je dat moet willen is een tweede want ook met een fossiele auto overdag hard rijden in Duitsland levert mij altijd maar sporadisch tijd op en kost mij persoonlijk energie i.v.m. verhoogde concentratie en telkens weer (hard) afremmen voor baustelle of iemand die 'even' een baantje opschuift naar links..
Die tabel heb ik ook gezien ja maar in de praktijk hoor ik daar toch nogal wisselende verhalen over. Hangt uiteraard af hoe snel je kan snel laden maar ook van de beschikbaarheid van laders (omrijden, wachten, etc) en de accucapaciteit van je auto natuurlijk.

Wat betreft snel rijden v/s energie verbruik (van bestuurder en ICE) heb je helemaal gelijk. Als je de avond/nacht ingaat is dat echter nog wel goed te doen.
Ik heb op een reis van 2500km naar Zuid Spanje nooit langer dan 25 minuten (meestal iets van 18 tot 20 minuten) staan laden. In Nederland doe ik weinig snelladen, soms heel even (5 tot max 10 minuten?) Om mijn bestemming te bereiken. Op bestemming (vrijwel altijd thuis) aan de langzame lader. Ik denk dat ik minder lang aan de snellader wacht per jaar dan jij aan alle tankbeurten bij elkaar op een jaar ;)

Edit:typos

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 19:56]

Wow zuid Spanje met je elctrische auto. Das knap. Wij zijn met onze model x naar zuid Frankrijk gereden. Het was een hel om elke 2 uur weer te stoppen en te chargen. Als tweede auto komt er nu een benzine variant.
Ik vind het geen enkel probleem. Had 2 kinderen in de auto en na 2 uur rijden was het wel lekker om ze even te laten rennen, wat drinken, wc. Soms wat langer om te eten. Wel met 2 overnachtingen, ongeveer elke 1000 km een overnachting. De laatste 500km is dan heel relaxed. Ik heb deze reis vaker gedaan met auto, minder vaak stoppen. Ik had na de reis wel een dag nodig om bij te komen. Je kwam kapot aan. Nu, met de "verplichte" stops elke 2 uur kwam ik heel uitgerust aan. Ik vond het heerlijk. Uiteindelijk iets van 4 tot 5 uur langer over gedaan met een EV in vergelijking met een diesel/benzine.

En onderweg en paar keer gratis kunnen laden (zelfs een keer gratis met een snellader 50kw in een dorp). Maar voornamelijk Tesla snelladers.
Tesla is het enige merk dat elektrisch rijden nog redelijk goed voor elkaar heeft dankzij het supercharger netwerk. Als je zo comfortabel mogelijk elektrisch wilt rijden ontkom je er eigenlijk niet aan om een Tesla te kopen en dat wil ik absoluut niet, ik heb echt helemaal niks met dat merk en al helemaal niks met Elmo.

Ik ga ook regelmatig naar Franrkijk en dan zie ik toch een hoop mensen sukkelen met hun EV6-je, I-Pace of Skoda bij de laadpalen. 7 pasjes proberen, nog niet laden of wel laden maar veel te traag.

Ik kijk lekker de kat uit de boom. Ik heb nu nog een PHEV gekocht net maar over 12 jaar mag ik met dat ding niet meer gratis de lage emissiezone binnen, dus over 12 jaar als het echt niet meer anders kan en alle kinderziektes eruit zijn en het laadnetwerk flink is verbeterd koop ik 'misschien' wel een BEV.
Tegenwoordig worden de laadpalen van Tesla ook op veel plekken voor andere merken opengesteld.

En ik ben het volledig met je eens dat het (snel)laadnetwerk in Nederland voor mensen zonder eigen oprit en in Europa in het algemeen behoorlijke stappen moet gaan maken de komende jaren. Gelukkig zie ik daar wel verandering in. In Zuid Spanje waar ik in een straal van 150km maar 2 snelladers had zijn er nu al 8 en er komen nog een paar bij. En dat in anderhalf jaar tijd. Dat geeft hoop voor de toekomst ;)
Ik las van de week dat er elke week 7000 nieuwe laadpalen bij moeten komen in Europa om het laadnetwerk klaar te maken voor de toekomst, afspiegelend op de groei van het aantal EV's. Ze zitten nu aan geloof ik 1000 - 2000 per week dus de doelen worden voorlopig nergens gehaald.

Vergeet niet dat de meeste EV-rijders nu thuis kunnen laden, maar degene die dat niet kunnen worden straks ook gedwongen een EV te kopen, in Belgie geldt dat bijv vanaf 2025 voor zakelijke rijders. En ook dat thuis laden, als heel je straat het straks doet kan het netwerk het niet aan. Ik ken iemand die heeft met z'n buren afgesproken dat ze om de beurt laden anders knalt de wijkkast eruit.

Nog genoeg uitdagingen dus wat dat betreft. En die politici lijken niet veel te doen. Die verzinnen enkel regeltjes van ja dan moet het voor 2035 maar hoe dat dan moet gebeuren daar hoor je ze niet over.
Vergeet niet dat de meeste EV-rijders nu thuis kunnen laden
Rond de 40% van de autobezitters in Nederland hebben een eigen oprit volgens de anwb. Daar zouden ook plekken tussen kunnen zitten waar het echt niet mogelijk is om je eigen paal te plaatsen, maar laat het dan 35% zijn die dat wel kunnen. De oplossing voor de resterende 65% moet dan wel komen, voornamelijk vanuit de gemeente. Genoeg uitdagingen zoals je zelf al aangeeft. Dat de overheid niks doet is denk ik ook niet helmaal waar. Zo willen ze de upgrade van de infrastructuur versimpelen door versneld vergunningen uit te geven die soms jaren duren.
En ook dat thuis laden, als heel je straat het straks doet kan het netwerk het niet aan
Ook daar zullen slimme oplossingen voor komen, maar niet in de laatste plaats door een betere infrastructuur die EVs aankan, maar ook massale teruglevering door zonnepanelen én de vervanging van CV ketels door Warmtepompen.
Iedere twee uur? Dan rij je of heel hard of je sleept een caravan oid mee (voor dat laatste is electrisch verre van ideaal). Twee uur a 100km/u is net 200km range in je auto van 100.000+ euro. Mijn standard range model 3 en kia e-niro komen verder (300km en 400km)
Tesla SR heeft bij 100% geladen een range van rond de 350km. Bij zeer lage temperaturen gaat dat nogal snel omlaag. Als je dan een lange reis maakt waarbij je tussen de 15% en 80% blijft (want snelladen boven de 80% is niet handig en probeer je te voorkomen) dan blijf je steken rond de 200km, ook als je 100-120km/u rijdt. Nogmaals, je rechtervoet heeft enorm veel invloed ;)
Ja in de winter sure, maar TgrKing had het hier over vakantie naar zuid frankrijk. Die is toch wel in de zomer ging ik van uit :)

Neemt niet weg dat je zelfs dan niet veel verder komt dan 250km als je geen range anxiety wil hebben
ja dat is waar. Dan zou ik bij 80% 277km mee kunnen rijden, tussen 15 en 20% een stop om te laden, heb je iets meer dan 200km. Maar, dat is wel als je 100 of 120 rijdt. Zodra je de 130km/u paseert dan ga je procentueel flink achteruit. Ik stopte ongeveer elke 180 tot 200km dus dat was prima te doen. 1000km rijden per dag, 4 of 5 stops om te laden en één overnachting (inclusief laden). 2 van die stops wel minimaal 40 minuten, want lunch/diner. Dat is ongeveer elke 2 uur stoppen. Behalve bij Parijs natuurlijk. Daar zat 5 uur tussen de laadstops....man man man wat een verschrikking is die stad. Op de terug weg wel vermeden.

Range anxiiety heb ik eigenlijk nooit ervaren, zelfs niet op locaties waar je echt geen laders hebt. Ik heb maar één keer meegemaakt dat ik door een brand langs de weg 70 km moest omrijden door berggebied. Ik heb toen een restaurant gevonden die een lader had (7kw) en daar gegeten met vrouw en kinderen. tijdens het eten was de auto genoeg geladen om thuis aan te komen. Dat is in 2 jaar tijd de enige keer geweest waarop het wel even lastig werd.
Onze Model X is een 75 D en met 100% laden kom je op 300km range. Je wil niet met 0 km ergens aankomen dus rond de max. 50 km laden -> 250 km effectieve range.
Frankrijk rij ik meestal 130 op de cruise control en dan ben je met 2 uur rijden echt wel door je 250km range heen. Hopelijk verklaart dat het.
Je moet wel in perspectief plaatsen dat je Model X nog gebaseerd is op hardware uit 2016-2019? Ondertussen is er weer heel wat veranderd.

Mijn Model 3 SR+ 2020 is een hel, in de winter haal ik 200km op de snelweg. Een collega met Model 3 SR+ uit 2021 heeft een warmtepomp en haalt hierdoor bijna 50-100km meer (snelweg)range.

De nieuwe Model S/Model X halen een pák meer range uit hun accu.

Deze boodschap probeer ik steeds mee te geven als mensen elektrisch rijden in twijfel trekken of (zoals mezelf) tegen de negatieve kanten van de range aankom. Erken de technische (r)evoluties en accepteer dat je zelf met legacy rijdt.

Voor mezelf heb ik de keuze gemaakt dat elektrisch rijden me bevalt, maar net zoals jij, is de batterij te klein. De nieuwe Tesla is echter in bestelling, met meer range en nieuwe HW. De beperkte range van mijn wagen is dan voor iemand anders voor wie dat wel voldoende is.
Mijn Model 3 SR+ 2020 is een hel, in de winter haal ik 200km op de snelweg
Zelfde model hier, afgelopen winter naar Oostenrijk op wintersport. 2 kinderen en oma mee. Geen probleem. Wel is je rechtervoet heel erg bepalend voor je bereik, ook in de winter ;). Als er tussen snelladers 150 tot 180km zit kun je los gaan, zit er >200km (als je het zo gepland hebt) dan doe je wat rustiger aan en haal je het zonder problemen.

IK geef wel toe dat het iets meer plannen is dan met benzine, maar onderweg kwam ik ook een tankstation waar er 10 autos per pomp stonden te wachten. Dat heb ik onderweg niet ervaren tijdens het laden gelukkig,

De grootste ellende onderweg? de 5 uur file in Oostenrijk omdat er onderhoud was aan een tunnel en er maar één rijstrook beschikbaar was :'(. Gelukkig verbruilkt een EV vrij weinig in de file.
Ik zou niet weten waarom je in de auto moet zitten.

Tanken, bakje koffie en afrekenen is een serieel proces. Snelladen is een parallel proces.

Auto inpluggen, bakje koffie gaan drinken, terug naar auto lopen, loskoppelen en rijden.
vol tanken en koffie halen is ongeveer even lang, dat kan je even goed parallel doen met soms nog wat tijd om je ruiten te wassen als je snel bent :+
Die Fastned dingen staan vaak in de middle of nowhere zonder mogelijkheid om een bakje koffie te halen.
Een half uur wachten met zo'n trage lader vind ik idd ook lang. Maar ik denk dat zo'n snellader meest tot z'n recht komt voor korte laadsessies om even weer een actie radius boost te geven. Laten we wel stellen; snelladen is relatief duur, dus het liefst doe je zoiets zo min mogelijk.

Tevens is de vergelijk met brandstof auto's niet helemaal eerlijk. Ja in 3min kan je bijvoorbeeld 50L tanken, en met zuinig rijden 1000km ver mee komen. Als je vervolgens een korte pauze neemt van (incl tanken) 10minuten, kan de auto er weer 1000km tegen aan.
Daarintegen zou ik niet 2-3 uur achtereen zonder stops rijden. Als je die 1000km in zeg 10 uur aflegt, dan heb met je 2 uur intervallen nog 4 stops gemaakt. Zelfs als die stops iets korter zijn (5min), heb je alles bij elkaar 30min stil gestaan.

Een elektrische auto die met bvb 2000km/h kan laden (300kW laadsnelheid bij 150Wh/km), zou dan ook 30min tijd nodig hebben om dat te realiseren. Toegegeven, het is wel meer gedoe om telkens de stekker in te pluggen en de paal te activeren..
Ik heb er geen last van, plug de auto elke avond in (duurt nog geen 10 seconden), en in de ochtend als ik vertrek haal ik de kabel er weer uit en stap ik in een lekker voorverwarmde wagen :D

Voor mij komt elektrisch rijden veel beter uit, maar dat komt ook omdat ik dichtbij mijn werk woon, en thuis de mogelijkheid heb om op te laden. Als ik verder weg zou wonen of thuis niet zou kunnen laden dan zou ik niet elektrisch willen rijden. Het is net zoals kiezen tussen een stadswagentje of een SUV: de ene heeft de ruimte nodig, de andere wil liever een kleine auto want dat is makkelijker parkeren. Voor en nadelen, elke situatie is anders.
Inderdaad, dat is het eerlijke verhaal. Ik heb 3 kinderen en een hond van 50 kg dus weinig EV's bieden de ruimte of ze zijn enorm duur. Plus ik woon in de stad dus thuis laden is er niet bij. Ieder situatie is idd anders.

Maar vaak zijn het degene met oprit en zonnepanelen die dan zeggen ja je moet dat maar gewoon doen ook al heb je dat niet dat is geen probleem. Ja lekker makkelijk! :+
Als ik verder weg zou wonen of thuis niet zou kunnen laden dan zou ik niet elektrisch willen rijden
Wat is volgens jou de woon-werk afstand waarboven je dan niet meer met een EV zou willen rijden? ik vraag dit puur uit interesse :)
Voor mij persoonlijk ligt de grens op 60km enkel. Dan kan je in het allerslechtste geval 2 dagen zonder opladen toekomen. (in de winter)
ok, bedankt. Voor mij is dat met een wltp range van 277km bij 80% laden rond de 80km-90km. Aangezien ik thuis kan laden is het voor mij geen "straf" om dagelijks te laden als het nodig is.

edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 19:56]

De gemiddelde EV rijder hoeft in Nederland zelden tot nooit bij een snellader te staan. Dit vraagt wel wat plannen en natuurlijk (thuis) laden wanneer het kan. Dat beetje plannen en vooruit kijken vinden veel mensen lastig, collega's eindigen dus wel eens bij de snellader omdat ze thuis te lui/vergeten waren even de stekker er in de avond in te steken. Tja.

Als je dan toch bij een snellader staat is het nu inderdaad voor veel auto en paalcombinaties nog wat matig qua snelheid. Anderzijds, de gemiddelde EV is vrij luxe uitgevoerd. Dus even zitten met stoelverwarming, Netflix/muziek, een verse koffie en een stil doorlopende verwarming is an sich ook niet het ergste wat er is in de wereld.

Kijk je 3-4 jaar de toekomst in zullen de meeste EV auto's dus stukken sneller kunnen laden (nu zijn dat de happy few) en wordt het nog veel minder een issue.
Of misschien kunnen ze thuis niet laden. Elektrisch rijden is enkel interessant als je thuis kunt laden en vergeet niet dat 6 op de 10 mensen dat niet kan.

En als ik 's avonds in de spits naar huis moet wil ik zsm thuis zijn. Ik zie het dan echt niet zitten om 30 minuten Netflix te gaan kijken aan een laadpaal, nee ik wil naar huis.
Deels eens, het leven met een thuislader is wel vele malen makkelijker. Maar ook afgelopen half jaar gewoon de palen in de buurt gebruikt (op straat laden was goedkoper dan thuis). In Amsterdam ook lang gedaan en daar was de laadsituatie nog beter. Het is nu even op de app kijken welke vrij is en combineren met een wandelingetje, daarbij wel geholpen dat we een hond hebben dus paar keer lopen per dag moet ik toch. Er zijn genoeg plekken te verzinnen waar dit echt nog niet lekker werkt dus ben de laatste die iedereen dwingt over te gaan. Al leert de praktijk bij veel (jonge en in steden wonende) collega's die eerst terughoudend zijn en het toch even een paar maanden met een EV proberen dat het ze in 9 van de 10 gevallen alles meevalt en ze de toch wel lekker rijdende en luxere EV blijven rijden in plaats van hun ICE..
Ik laad, net als de meeste mensen, 95% thuis / op straat en zeer af en toe onderweg. Als ik bij Fastned of een supercharger ga laden en een kopje koffie drink dan kan ik na een kwartiertje, 20 minuten altijd weer door naar mijn bestemming. Tenzij je de accu helemaal vol wilt gooien omdat je nog naar Zuid Frankrijk wil. Helemaal niet eenzaam dus.
De accu moet "voorbereid" worden om de hoge laadsnelheid direct aan te kunnen. Als het koud is heeft de accu een probleem en duurt het langer. Is er geen mogelijkheid om de accu 5 of 10 minuten voordat je gaat snelladen op te warmen? Want zou dat wel enorm schelen. Je verbruikt wel wat met de voorbereiding van de accu maar vervolgens heb je dat weer ingehaald omdat je veel sneller kan laden.
Helaas heeft VW geen preconditioning ingebouwd in de software.
@C6DL dit is in veel auto's niet zo'n probleem, maar helaas is de ID4 niet een heel doordachte EV op dit gebied.
Best wel triest eigenlijk, dat een Tesla Model S uit 2012 wat accu management betreft het beter voor elkaar heeft dan een nieuwe ID4. Het op temperatuur houden van de accu bij koud weer komt ook de levensverwachting van de accu ten goede. Ik begrijp die keuze van VW niet.
VW staat niet echt bekend om hun software oplossingen ;)
Ik zou het eerder zo lezen, VW staat niet echt bekend om hun software of oplossingen.
Wow. Dat is echt bizar slecht.

Dit probleem zou echt veel bekender moeten zijn.
3 januari krijgt mijn EV6 deze preconditioning update! :)
Snelladers worden meestal gebruikt om een beetje juice tussen 20 en 80 % op te laden. Dan ben je een stuk korter aan het laden. Jij hebt ‘t over een scenario waarin je de auto van 0 naar 100 laadt. Snelladers worden meestal niet op die manier gebruikt
Nee het gaat om snelladen met een koude accu, dat kan gewoon niet. De auto moet eigenlijk gaan voorverwarmen zodra je onderweg bent naar een snellader. Dat doen Tesla's ook.
Nee het gaat om snelladen met een koude accu, dat kan gewoon niet. De auto moet eigenlijk gaan voorverwarmen zodra je onderweg bent naar een snellader. Dat doen Tesla's ook.
Schijnt in versie na 3.2 te komen dus misschien dat we het voor volgende winter hebben :*)
Oh dat is wel heel beroerd zeg, Tesla's beginnen met voorverwarmen van de accu op het moment dat je naar een snellader navigeert.
Ligt vermoedelijk ook aan de software van VW, als die met een goeie planning/route weet dat je wilt laden, wordt de accu op temp gebracht zodat deze sneller kan worden geladen.

Human error niet uitgesloten of slechte GUI.
Dat ligt helaas aan jouw / de ID4 en niet aan de lader.
Misschien verwarming aan gooien in de app :+

Helpt wel een beetje ondanks dat het wat lomp is en gewoon geld kost bij het snelladen (hoewel je vervolgens ook met een warmere accu wegrijdt, dat scheelt weer).
Dat ligt niet aan de snellader maar aan de gebrekkige pre-conditioning van het VAG MEB platform
Imho is het meer interessante nieuwtje hier dat deze kW's gedeeld kunnen worden over meerdere auto's. Als ik namelijk even snel in EV-database kijk komen de snelst ladende auto's amper boven de 250 kW. En dat houdt hij zeker niet de hele tijd vol.

https://ev-database.nl/#s...entPage=0|paging:number=9
Los van dat je praktisch gezien gelijk hebt, is je filter wel een rare. Sowieso een rare die ev-database aanbiedt hoor, want km/u laden zegt niks over de laadsnelheid. In jouw zoekfilter vallen de Kia EV6 modellen moet grote accu er namelijk buiten, evenals de Hyundai IONIQ 5 terwijl die technisch identiek zijn aan de IONIQ 6 die er wel tussenstaat.

Zelfde geldt als je de Tesla Model 3 en Y vergelijkt: zit een duidelijk verschil tussen, terwijl hun techniek ook (nagenoeg) identiek is. En dat heeft allemaal met efficiëntie te maken. Ik heb zelf een Kia e-Soul 64 kWh en die is ondanks dat ie pas 2 jaar oud is, vandaag de dag achterhaald qua laadtechniek, maar de nieuwe EV6 (en de IONIQ 5 als evenknie) is minder zuinig in verbruik. Ik haal over het hele jaar gemiddeld zo'n 16,5 kWh/100 km in de praktijk, terwijl ik een EV6 eigenaar ken die dat in de zomer met airco uit nog niet eens haalt, laagste wat hij heeft gehaald is zo'n 18,0 kWh/100 km. Nog steeds geen Audi e-Tron cijfers (wat een dramabak is dat qua efficiëntie) maar daarom zegt km/u niet zoveel over wat de auto kan. En tegelijk moet een onzuinigere auto ook wel sneller kunnen snelladen om hetzelfde te bereiken.

Nu lijkt km/u wel een waardevol cijfer, want je weet dan ook hoe lang het duurt om 100 km bereik bij te laden, maar daar zit het issue hem in: dat ligt aan je SoC, wat jij ook al aangeeft met je laatste zin. Kortom: kW is nog altijd de beste graadmeter, maar dan wel ook kijkend naar de laadcurve.
Niet alle EV6 eigenaren over 1 kam scheren. 😉 In de zomer zit ik tussen de 15 a 16 kWh/ 100 km en dat is dan de AWD. Oh en met airco aan 😉

Voor de rest geen commentaar :+
Blijkbaar is je rechtervoet nog steeds het belangrijkste qua verbruik. ;) Ik geloof je gelijk hoor, ik realiseer me nu ook dat de waardes die ik in Spritmonitor voorbij zie komen natuurlijk ook gemiddeldes zijn, dus die gemiddeld 18 kWh/100 km van de paar lagere zal ongetwijfeld ook deels koud weer bevatten.

Wat haalde jij de afgelopen week met de vrieskou als ik vragen mag? De EV6 zie ik namelijk als mooie opvolger voor mijn e-Soul waarmee we afgelopen week zo'n 21 kWh/100km hebben gehaald, daar zit dan wel bijna dagelijks 5 min voorverwarmen ook bij.
Hey, dat verschilde per rit. Langere ritten dook die onder 20kWh/100 km en korter was dat rond de 22kWh/100km Zo slecht is het nog niet. Zit tegen de 400 km aan in de winter. Met een RWD zou dat zeker haalbaar moeten zijn
Dat klinkt erg vergelijkbaar dus, misschien zelfs soms zuiniger als je op langere ritten 20kWh/100km haalt. De e-Soul is dan ook bijna een baksteen op wielen, nog nét niet zo erg als de Ford F150 Lightning. :P En dat merk ik op de snelweg met name, boven de ±105-110 km/u op de teller gaat het echt hard omhoog vaak. Dus ik merk juist met kortere stukken of meer binnendoor (60/80 wegen) dat mijn verbruik heel erg daalt. Anyway, goed om te weten, 22 kWh in de winter met een 77 kWh AWD EV6 vind ik echt niet slecht. Al zou ik zelf voor de RWD gaan waarschijnlijk.
Klopt, zoals ik al zei, even snel iets werkbaar vinden om aan te tonen dat 400 kW op dit moment eigenlijk nog overkill is.
Ik heb een aantal jaar een Opel ampera gehad, ook daar was de laadsnelheid en techniek (alleen één fase bij niet snelladers als ik het me goed herinner) op het moment dat hij uitkwam al mega :P achterhaald.
Tesla megachargers kunnen tussen de 1 en 1.6 MW leveren en die worden gelijk met de Tesla Semi's uitgerold. Tesla zelf wil binnen vijf jaar de stations aan de snelweg naar .5 MW ombouwen (de nieuwste zijn daar al klaar voor). Volgens Tesla ligt de logische grens op .5 MW laden omdat je daarboven tegen veel thermische problemen aanloopt.

De laatste generatie superchargers kan ook load tussen de stations distribueren.
Ben benieuwd hoe dat in Nederland gaat waar het net al overbelast is.
Ik heb deze prachtige video ook onder de Tweets over hetzelfde onderwerp geplaatst;

https://www.youtube.com/watch?v=uzDLQ4gIFF4

Kempower doet dit echt super slim, en al jaren! Er staan er ook een paar in Nederland.
Maar wat is er dan nieuw aan? Laders die hun vermogen kunnen verdelen over meerdere wagens bestaan al langer dan vandaag en heb ik zelf ook al meegemaakt dat ik beperkt werd bij het laden omdat ernaast een andere wagen ook stond te laden.
Wat er nieuw is is dat die lader 400kW aan één auto kan leveren.
Deden de eerste Tesla superchargers allang, en zijn ze nu juist vanaf gestapt omdat het best vervelend is als je snel wilt laden en er staat net iemand naast je waardoor je maar halve snelheid haalt.
Dit is niet helemaal het gedrag dat hij bedoeld.
Hoeveel praktische tijdwinst kun je hier werkelijk uit halen vergeleken met bijvoorbeeld 250 kW? Ik laad sporadisch bij een supercharger maar die waarde van 250 kW kan hooguit een paar minuten in stand worden gehouden voor de eerste slag, daarna wordt het alweer afbouwen geblazen richting het einde van de laadsessie.
Het gaat inderdaad lekker rap met 200kW+ tot 30-40% en dan is het vrij snel terug naar ~120kW bij 60% en ~50kW bij 80% bij de meeste moderne EV's.

Je kan er dan wel voor kiezen om kortere stukken te rijden en te laden tot max 60%. Dan ben je echt met 10 minuten weer onderweg.
50kW, daar mag ik van dromen...... :z
Voor mijn ioniq 38kW is dat de absolute max in de zomer. Als het onder nul is wil hij met geen mogelijkheid sneller dan 32kW, ook niet aan de 275kW lader.
Onze Ioniqs zijn dan ook gebouwd met een kleine batterij en op een 400V architectuur zonder goed thermisch management (neen, dat ventilatortje gaat de boel echt niet koel houden als je continue grote vermogens trekt). Mijn 28kWh variant kan trouwens sneller laden en topt op net geen 70kW aan een snellader die voldoende vermogen kan leveren.
En de 38kWh Ioniqs hebben een lager nominal pack voltage waardoor ze langzamer laden. Naar mijn nederige mening had Hyundai veel meer uit de Ioniq kunnen halen, als ze er een 64kWh accu als van de Kona onder gehangen hadden was het een absoluut range-monster geweest met een zeer laag verbruik, relatief prima snellaadeigenschappen met 70kW snelladen.
Ik snap dat er geen ruimte onder de ioniq is, desalniettemin vind ik het een gemiste kans :)
Bjørn heeft dat idd bevestigd. Over 1000 km ben je met de 28kW ioniq sneller dan met de 38kW.
Maar ach, ik troost mij maar met de gedachte dat de ioniq extreem zuinig is en ik snelladen bijna nooit nodig heb.
Wat dat betreft zie ik ook liever meer 150kW DC laders die ze goedkoper kunnen neerzetten en exploiteren dan een paar Megawatt laders die de prijzen van DC laden door de bank genomen alleen maar opdrijven want ontwikkelingskosten...
Voor echt snel laden heb je ook wel een accu nodig van minstens 70kW. Meestal is 2-3x de accucapaciteit ook zo'n beetje de maximale laadsnelheid.
Daar zou ik ook al blij mee zijn. Op dit moment is het 1,5x in de zomer en 0,85 in de winter. De 28kW versie doet inderdaad 3x.
Gaat niet zozeer om wat er nu mogelijk is, maar ook wat we in de toekomst kan. Ik heb een Ioniq 5 maar het aantal >200kw palen is echt nog niet om over naar huis te schrijven, terwijl ik hier wel veel voordeel van heb.
Zo maar een vraag met hogere spanningen grotere kans op ongelukken/warmte ontwikkeling/geleiding??
Of is dit heel strikt en geen kans op en blijven mensen die dit bedienen die geen notie hebben van gevaarlijke situaties de risico factor?
Bart ® Moderator Spielerij @fozzie21 december 2022 17:42
Hogere spanning geeft juist minder warmteontwikkeling. De stroom is immers lager. Daarnaast had je beeldbuis vroeger een aanzienlijk hogere spanning. Maar uiteraard zijn er risico's. Laders zijn echter beveiligd en moeten aan diverse normen voldoen. Ik zou zeggen dat de risico's niet veel hoger zijn dan het aan je voertuig toevoegen van een licht ontvlambare vloeistof via een open verbinding.
In Polen zit een leverancier die binnenkort (of ondertussen) 450kW laders gaat leveren. Ben overigens we benieuwd of EVbox de kwaliteit gaat leveren. Hebben slecht in het nieuws gestaan
Hopelijk krijgen ze dit ding wel enigszins betrouwbaar. Als we de ervaringen van het verleden moeten bekijken, ook specifiek van EVTronic (het bedrijf dat EVBox in 2018 gekocht heeft, EVBox zelf maakte snelladers en ook AC laders zijn ze pas sinds enkele jaren zelf aan het ontwikkelen) wordt je niet echt vrolijk. En dit is een voorbeeld dat dusdanig uit de hand loopt dat het een publieke strijd wordt, in de industrie is de naam zeker niet best en dat is niet zonder reden.

Ik vind het moedig in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door GoldenSample op 22 juli 2024 19:56]

Ik ben benieuwd gezien dat Engie ondertussen al 500 miljoen in EVbox heeft gestoken en deze dochteronderneming miljoenen blijft verliezen. Dan zijn technische hoogstandjes leuk maar als het niks opbrengt schiet het nog niet op.
dus 50kW in 4.5 jaar er bij.. niet echt een grote voorruit gang meer..
Stel we hebben in 2030 nieuwe technologie ontwikkeld waarbij laden met, does gek, 800 kW gaat en dat effectief volladen van een auto slechts enkele minuten duurt. Wat gebeurt er dan met alle legacy palen die maar 100-150 kW kunnen laden? Vervangen? Heb een zee aan vragen... Wat als het niet 800 kW is maar meer, moeten bij alle laadstations de infrastructuur opengehaald worden en nieuwe kabels getrokken worden?

Laat ik het zo zeggen dat ik niet het gevoel heb dat men met plaatsen van apparatuur rekening heeft gehouden met de nabije toekomst en de snelheid waarmee we kunnen innoveren en ontwikkelen
Ik denk dat we ons inmiddels af kunnen vragen hoe ver we deze technologie überhaupt nog moeten ontwikkelen.

Momenteel gebruikt een EV grofweg 15kWh per 100km. Het lijkt mij eerder dat dat getal zal dalen, dan stijgen.
Een 400kW lader kan dus in 6 minuten grofweg 40kW laden. Dat is ruim voldoende voor meer dan 250 kilometer rijbereik. In de tijd van een plaspauze of een rij voor de koffieautomaat kan je in principe weer 2 uur verder rijden, waarna je in principe geadviseerd wordt om 15 minuten pauze te nemen.
En dat is dus enkel voor incidentele stops, eigenlijk wil je bij iedere bestemming traag laden en zo altijd een volle accu hebben. Dat is veel efficiënter en fijner dan iedereen maar op snelladers duwen 'omdat we dat gewend zijn' van de benzineauto.

Nee: 150kW snelladers zijn voorlopig nog dikke prima en meer dan snel genoeg :P sowieso voor het gros van de auto's. Laadcurves kunnen ook verder geoptimaliseerd worden.

Oprecht: ik heb liever dat de Autocharge handshake van Fastned (na plugin herkent het systeem je auto en gaat hij automatisch laden + factureren naar je account) geoptimaliseerd wordt (dat duurt >40 seconden bij mijn auto) dan dat die laadsnelheid zoveel hoger zou moeten :P
Ja die 6 minuten is in principe genoeg, ware het niet dat de laadstations niet afgestemd kunnen worden op die 250 km range. Dus het kan zijn dat je dan nog wel 250 km kan rijden, maar dat de laadstations op 175 en op 251 km afstand liggen wat je range dus beperkt tot 175 km.
Nog vervelender is als je moet wachten op iemand die aan het laden is. Want zelf wachten op het laden van je auto vinden de meeste mensen nog wel prima, want dat is nuttige wachttijd. Maar wachten op anderen is IMHO erg vervelend.
Dat moet je toch ook vaak zat als je reguliere brandstof gaat tanken? Ik sta vaak zat in de rij...
Ik zie totaal geen probleem om onderweg bij te laden overigens. Het is gewoon een mindswitch, maar een die ik zeker ga maken als m'n huidige wagen versleten is. Vroeger ging men met t paard en dat moest ook vreten of slapen, duurde ook lang. En toen kwam de brandstof auto. Zijn we aan gewend. Aan laden gaan we ook wel weer wennen.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 22 juli 2024 19:56]

...20 tot 30 minuten te wachten totdat je voorganger vol is?
Klopt: ik heb liever dat men focust op kwantiteit, dan op supersnelladers en het daardoor al dan niet 'verwijderen van legacy palen'. Dat is voorlopig niet nodig vind ik :)
Als je meer kW’s over dezelfde bekabeling wilt laten lopen dan moet je het voltage verhogen. Bijvoorbeeld 400V naar 800V kun je 2x zoveel vermogen kwijt met hetzelfde amperage.
En wat stel je dan voor? Wachten? Dat is zoals iemand die aangeeft nog even te wachten met de aankoop van een nieuwe PC want binnenkort komt een nieuwe CPU uit, is die CPU er dan nog even wachten, want de nieuwe GPUs komen eraan. En als die er dan eenmaal zijn gaat ie opnieuw wachten op de volgende generatie CPUs.

Je kan wachten en blijven wachten. Er gaat nog heel veel vooruitgang geboekt worden in de komende decennia, maar als je dan gewoon blijft wachten, blijf je ook gewoon verder vervuilen.
Uiteindelijk is de beperkende factor voornamelijk de auto momenteel. Een Ioniq5, ioniq6, EV6, E-Tron GT of Taycan doen allemaal over slechts een deel van de laadcurve tot grofweg 250kW.
Er is voor zover ik weet geen enkele 'grote' fabrikant die ergens in 2023 of zelfs 2024 een auto wil introduceren die >350kW kan laden.

Dan kunnen we wel snellere snelladers hebben, maar heel veel praktisch nut heeft het voorlopig nog niet :) laat FastNed dan vooral investeren in méér laders ipv snellere laders.
Fair enough :P maar ik moet nog zien dat Tesla dat binnen de gestelde termijn gaat bereiken.
Daarbij zal de Cybertruck waarschijnlijk eerst nog niet in Nederland beschikbaar zijn én zal je voor die cijfers een Tesla-plug nodig hebben, geen CCS, denk ik.

Ook zal het waarschijnlijk gaan om accupakketten van gigantische omvang, waarbij het maximale snellaadniveau op een slechts zeer beperkt deel bereikt zal worden... uiteindelijk gaat dit om meer buzzword dan praktisch gebruiksgemak.
Maar toegegeven, er is inderdaad een fabrikant die in 2023 een dermate snelladende auto wil introduceren ;)
Maar die ene lader kan dus ook meerdere auto's bedienen met een lagere throughput.
Leuk allemaal maar ik zou liever lekker traag laden in de voortuin tijdens de nacht en genoeg radius hebben om dit nooit te gebruiken. Dit kan niet goed zijn voor je accu.

Ik zie liever snel vooruitgang in de efficiëntie van de auto's en in accu capaciteit. Daar hebben we veel meer aan.
Waarom hebben we bijvoorbeeld nog geen versnellingsbakken voor EV's dat moet zuiniger zijn. Die dingen hebben koppel zat om een efficiënte gear ratio aan te drijven.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 19:56]

Ik zie liever snel vooruitgang in de efficiëntie van de auto's en in accu capaciteit. Daar hebben we veel meer aan.
Het is én én. Het is niet alsof de ontwikkelcapaciteit zo beperkt is dat me alleen aan sneller laden werkt.
Nou ja ik heb de afgelopen 10 jaar eigenlijk zo goed als geen vooruitgang gezien in accu capaciteit per vierkante cm. De enige reden dat we in telefoons grotere accu's gekregen hebben bijvoorbeeld is omdat de telefoons groter geworden zijn en dus ook de accu pouches.

Ik hoor al 10 jaar over nieuwe technologieen maar het resultaat is eigenlijk altijd hetzelfde. Slechte capaciteit of traag laden of beperkte laad cyclusen en daardoor niet bruikbaar. Enige dat veranderd is is de samenstelling van lithium batterijen maar dat is puurt om zaken als kobalt uit te sluiten en geld te besparen.
Zo is de nieuwe tesla accu zonder slechter als de oude met.
Een Taycan en E-Tron GT hebben een versnelling, om inderdaad de efficiency >100km/u wat te verbeteren. Verder voegt het voornamelijk gewicht en kosten op zonder dat het enorm veel energie bespaart. Vandaar dat je het eigenlijk niet ziet.

Volgens mij moeten we vooral meer betaalbare auto's met helemaal niet zulke grote accu's hebben, maar inderdaad: vooral heel erg veel trage laders, zodat je op iedere bestemming even kan inpluggen.
Kosten zal inderdaad het grootste deel zijn want het gaat fabrikanten vooral om de flappen natuurlijk. En als dat gewicht zo veel invloed zou hebben dan hadden die grote accu's dermate veel radius gekost dat een kleinere accu beter was en dat is gewoon niet het geval. Er is dus vast wel een middenweg te vinden waar een extra verstelling of 2 een groot veerdeel geeft. Er is alleen niet heel veel aandacht voor vanwege de financiën denk ik. Maar eerlijk is eerlijk de EV motoren zelf zijn ook nog lang niet uitontwikkeld dus misschien is de focus daar leggen wel interessanter momenteel.

En juist de radius is voor velen een reden om ze niet te kopen. Je betaald meer en je heb totaal niets aan je auto voor langere ritten. Dat rijmt gewoon niet. voor mij is 400 KM in de winter gewoon een vereiste.
Die grotere accu willen ze natuurlijk ook niet ivm kosten, maar die schroeven ze erin omdat klanten zoals jij denken dat ze die range nodig hebben :P

Desalniettemin ben ik niet overtuigd dat het gewicht van een versnellingsbak dermate veel efficiency toevoegt dat het onder de streep meer rijbereik toevoegt. Ik denk dat de winst zeer minimaal is.

In de realiteit heeft 95% van de mensen (toegegeven, ik weet niet of jij bij de 5% hoort) ruim voldoende aan grofweg 100km voor dagelijks gebruik met uitzondering van vakantie of in hoge uitzondering elders heen. Voor precies die situaties bestaat de snellader.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.