Kia wil 800V-snelladen in goedkopere elektrische auto's zetten

Kia is van plan om vanaf volgend jaar laden met 800V mogelijk te maken in goedkopere auto's. Het snelle laadsysteem zit nu alleen nog in de Porsche Taycan-modellen. Het gaat specifiek om modellen voor de Europese markt.

Niet alle elektrische auto's van het Zuid-Koreaanse bedrijf zullen met 800V kunnen laden, zegt Kia. "Sommige modellen, vooral die gericht zijn op prijsbewuste consumenten, zullen laden met 400V bieden. Het 800V-laden is niet alleen voor Kia's vlaggenschipmodellen, maar ook voor productlijnen waar het snelle laden aansluit bij het gebruiksprofiel." Daarbij gaat het om modellen waarvan gebruikers 'mogelijk vaker leunen op snelladen of meer kilometers rijden'. Het is onbekend om welke auto's het precies zal gaan.

De eerst komende generatie elektrische auto's van de fabrikant voor de Europese markt komen volgend jaar uit. Kia wil tot 2025 elf modellen van elektrische auto's uitbrengen. Op hoeveel 800V-snelladen zal zitten, is nu nog niet bekend.

Het snelladen zit al op de Porsche Taycan-modellen. Die biedt laden met 350kW dankzij het 800V-accusysteem. In theorie kun je daarmee in tien tot vijftien minuten 80 procent volladen, goed voor een geschat bereik van 300 tot 400km. Dit is in de praktijk ook getest, waarbij zelfs een vermogen van 400kW werd gehaald, waarmee een bereik van 100km in drie minuten werd bijgeladen.

Kia EV

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

14-05-2020 • 14:33

239

Reacties (239)

239
235
86
6
1
122
Wijzig sortering
Dat zijn tenminste laadtijden waar je in mijn ogen echt in de buurt van benzine tanken komt. Als hopelijk in de nabije toekomst de accu's ook betrouwbaarder en betaalbaarder kunnen worden (wellicht solid state?), dan kom je met de elektrische auto in het algemeen al een stuk dichter bij de levensvatbaarheid waar nu de benzine auto van geniet.

Kleine aanvulling:
Met betrouwbaarder bedoel ik een stabieler kilometrage, ook in de winter. En een nog kleinere kans op brand zoals dat een aantal keer is voorgekomen bij Tesla's en BMW's. Maar ook op een langer houdbare accu. Ik geloof dat de eerste Renault Zoe's een dusdanig matige kwaliteit accu hadden dat deze na een jaar of 3-4 al veel van hun maximale capaciteit kwijt waren (i.t.t. de Tesla's van die tijd).

En met betaalbaar bedoel ik echt de prijs-range van ook de kleinere auto's (15.000-20.000) natuurlijk, zonder dat je dan een KM-range over houdt van 200km :)
Deels klopt je reactie, echter het snelladen moet je niet overschatten. Ik rij 40.000 kilometer per jaar en de laatste keer dat ik aan een snellader stond was op vakantie naar Frankrijk (juli 2019). En dan is 20 minuten koffie drinken ontzettend fijn en aan te raden na 2-3 uur op de snelweg rijden. Uiteraard hangt dit alles samen met een fatsoenlijke accu (400km+ range).
Heb je inderdaad wel gelijk in, maar die 20 minuten is natuurlijk zelf in te plannen als je daar tijd voor hebt (zoals op vakantie). Maar meestal rijden de meeste mensen toch het woon-werkverkeer, en dan is het wel fijn dat je 'even snel' kunt tanken en weer door kan :)
Voor woonwerkverkeer zou je nooit een snellader nodig hoeven hebben, tenzij je op een dag meer rijdt dan het bereik van de accu. Dat doet bijna niemand...
Gemak dient de mens. Je wilt tenslotte ook niet ná je werk als je zin hebt om naar huis te gaan om even te eten en met je ega te kunnen genieten, nog eens 20 minuten moeten wachten zodat je de volgende dag weer naar je werk kunt. Dat is ook 'n voordeel van de benzine auto op 't moment.
Ik dacht dat het concept net was dat je gewoon thuis (of op het werk, indien daar voorzieningen zijn) oplaad, wat dus een voordeel is ten opzichte van benzine waarmee je nog langs het tankstation moet? Dit geld natuurlijk wel enkel voor degenen die voor de deur/op de oprit/in een garage kunnen parkeren, of een publieke laadpaal in de buurt hebben.

[Reactie gewijzigd door bertware op 23 juli 2024 06:18]

Inderdaad, opladen doe je daar waar je auto toch al stil staat.
In theorie helemaal mee eens. Maar in de praktijk is het gros van de parkeerplaatsen nog zonder lader helaas. Dus dan electrisch kunnen rijden zoals een ICE (bijvoorbeeld 1x per week naar de pomp) zou perfect zijn.
Ook ik rij een kleine 40.000 per jaar, en heus, in de praktijk gebruik je snelladers alleen op vakantie-trips. Vrijwel alle kWh stromen via het laadpunt thuis de auto in, alleen heel af en toe gebruik je een 'bestemminglader' om wat bij te vullen - vaak puur voor de zekerheid of omdat je daardoor makkelijker een parkeerplaats vind (binnenstad ergens).
En op vakantie is het echt prettig: ja, je 'moet' je reis vrij nauwkeurig vooruit plannen, maar dat maakt die reis dan ook echt ontspannend en dus onderdeel van je vakantie, ipv een vermoeiende prelude.
Dat laatste vind ik wel onzin, de rest snap ik helemaal. Mijn huidige auto heb ik volgetankt voor vertrek naar Zuid Frankrijk, en zonder verdere tankstops rijden we die kant op (de laatste keer 1250KM, gemiddeld 117KM/uur gereden, met 2x een switch van bestuurder (ik eerst, dan mijn vrouw, dan ik weer), en verder niks.

Elke extra stop zou zelf gekozen zijn, niet omdat de auto ons dat dicteert. Of je dat nou erg vindt of niet doet er niet eens echt toe dan.
Ben ik toch benieuwd wat je rijdt, 1250km op een tank redt ik never nooit
Een Astra K sports tourer.

Ik rijd gemiddeld 1:25 als ik continue max snelheid rij, maar ik rij er ook hele stukken 1:28 mee als ik iets meer oplet.

Hij heeft een tank waar 50 liter ingaat, ik haal er dus vrijwel altijd 1250KM mee voor ik weer tank.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik goed zuinig kan rijden hoor, maar met zo'n grote auto (hij is echt best fors, neem hem ook wel eens mee op reis met een standaar 200x90 matras achterin, zodat ik geen hotel hoef te nemen) is het lastige rom zuiniger te rijden.

Ik heb ooit eens een wedstrijd gewonnen van een zuinigste bestuurder van Nederland. Toen reed ik 1:27 met een benzine auto (nieuwe auto in het Golf/Astra segment). Met mijn Peugeot 306 cabriolet haal ik gemiddeld 1:16, benzine, terwijl vele mensen die niet beter dan 1:12/1:13 rijden :-)
ik haal 1:12 en ik ben al blij ;)
wel erg netjes als je zo'n goede discipline hebt.
:-) Daarom ben ik ook wel benieuwd hoe ik het red in een elektrische auto. De rol van de bestuurder is daarin natuurlijk veel minder belangrijk dan in mijn huidige auto, dus ik verwacht niet dat ik veel meer KM kan halen uit de accu dan anderen, maar toch ben ik wel heel benieuwd hoe het echt presteert.

Maar ja, het is nog veel en veel te duur voor mij nu.
Rol van de bestuurder is juist wel best groot - veel optrekken en remmen is, ook met re-gen, nog altijd minder efficient dan een constante snelheid rijden. Dus telkens naar de 130 optrekken om dan weer een stuk 90 te moeten etc etc, is minder efficient dan een constante 100 oid te rijden, maar levert zelfde reistijd op. Ver vooruit kijken dus - maar dat kan je denk ik wel, als je 4!!! op 100 weet te rijden met een stationwagen... dat haalde ik met mijn toch op papier bijzonder zuinige Megane bij lange na niet (~5.3 als ik een beetje oplette)!
20 jaar geleden reed ik ook nog samen met mijn vrouw (afwisselend) 1400 km naar huis en alleen stoppen om te eten. Maar inmiddels vind ik het heel prettig om na 2 uur zitten even een kwartiertje te lopen. Niet alleen na auto rijden, maar ook op kantoor.
Op kantoor doe ik dat ook. Naar Zuid Frankrijk rijden wij nog lekker 's nachts, zo veel mogelijk in 1x door. We hebben ook zo'n zender voor de tolpoortjes dus hoeven daar ook niet meer te stoppen.

We hebben 2 hele kleine kinderen slapend op de achterbank zitten en zodra de auto stilstaat wordt er minimaal 1 wakker, en niet zelden maken ze dan elkaar wakker. Soms met alle gevolgen van dien :-) dus doorrijden is voorlopig nog ons motto.
Anoniem: 1322 @DrRoetker14 mei 2020 20:19
Als je meer 400KM per dag rijdt dan sta je wel meer dan 1x per week aan de pomp ;)
Enige is dat een AC laadpaal niet heel veel vermogen levert. Vaak maar maximaal 11KW en de prijs niet duidelijk is op onbekende plaatsen (en altijd duurder dan thuis).
Prijs ligt aan je kaart verstrekker niet aan de paal...

Op ons werk blokkeren wij actief andere pasjes en staat gewoon op de paal vermeld dat je bij ons als gast kan laden en buiten kantoortijden met je pas.

Waarom? Wij bieden onze gasten gratis laden en onszelf. Daarbuiten mogen de palen door ieder betalend persoon gebruikt worden echter werd het beetje te gek dat onze eigen laadpalen in begin 70% van de tijd 4 stuks door derden (bedrijven) gebruikt werden waardoor eigen personeel niet kon laden.

Snelladen doe ik eigenlijk omdat ik 250 km op mijn accu atm heb en ik momenteel de “voorloop” auto rij en mijn laadpaal pas eind mei geplaatst wordt. Daarna verwacht ik niet meer te hoeven snelladen omdat ik kan plannen wanneer ik precies leeg wil rijden en wanneer niet.
De paal eigenaar bepaald de prijs. Niet je kaartverstrekker. Je kaartverstrekker rekent een prijs per laading of per kWh of een vast bedrag per maand.
Moeten er wel genoeg parkeerplekken zijn op het werk en moet de werkgever ook willen investeren in laadpalen etc.
Met de huidige “voordelen” willen genoeg werkgevers;-) de gemeentes en publieke laadpaal verstrekkers zijn anno 2020 moeilijk, 3 maanden voordat je een paal krijgt is natuurlijk te gek voor worden.
En wat nou als je op het moment dat je thuis komt de auto aan de lader hangt en de volgende dag weer met een volle 'tank' kan vertrekken? Dan kun je 's ochtends iets langer bij je ega blijven omdat je niet onderweg nog hoeft te tanken. Op kantoor hang je hem ook weer aan de lader en als je naar huis gaat heb je weer een volle accu. Een van die twee laadmomenten is eigenlijk al voldoende voor >99% van de ritten, dus je hebt niet perse een laadpunt nodig thuis. Mocht je nou iemand zijn die voor zijn werk het hele land door moet rijden, dan is er bij de klant ook steeds vaker de mogelijkheid om je EV aan de lader te hangen.
De afstanden die in Nederland gereden worden zijn ideaal voor de range van een degelijke EV.

[Reactie gewijzigd door Who Am I? op 23 juli 2024 06:18]

Dat is juist een voordeel van elektrische auto's: Met benzine auto's moet je geregeld nog even langs de pomp voor je naar huis kunt. Met een elektrische auto hang je 'm gewoon thuis aan de stekker. Scheelt een hoop tijd. Méér dan genoeg om die 2x per jaar dat je langs de weg moet laden goed te maken.
Met benzine auto's moet je geregeld nog even langs de pomp voor je naar huis kunt.
Ik hoef maar één keer per week te tanken met m'n benzinewagen en dat duurt ongeveer 2 minuten. En ik heb ook geen publieke laadpaal in de buurt en de oprit is al bezet met onze gezinswagen (diesel). Als ik bekijk wat het verschil zou zijn met de tijd die laden kost en de tijd die het volgooien van een tank benzine/diesel kost bespaar ik mezelf heel wat uren per jaar met mn normale tanken.

En daarnaast kun je niet iedereen een laadpaal geven, want dat kan het elektriciteitnetwerk niet aan. Ik blijf zelf het meest overtuigd van een verbrandingsmotor op waterstof als schone en moderne brandstof en aandrijflijn voor de toekomst
"Dat kan het netwerk niet aan" is een onzinargument. Met slim laden (bv Jedlix doet dit al) is het heel goed mogelijk om altijd snel zat te laden en toch de netwerkbelasting te spreiden en zelfs bij te dragen aan de stabiliteit van het netwerk. Lokale productie zorgt er ook nog eens voor dat het netwerk minder belast word.
"slim laden", dus ik kan niet weg wanneer ik wil omdat mijn auto nog niet aan de beurt is gewe
est. Nee, geef mij dan maar 1000x liever een tankstation waar ik mn tank vol kan gooien wanneer ik wil
Nee, het is echt slim laden. Je geeft zelf op hoeveel bereik er direct geladen moet worden en wat daarboven nog optioneel is. Ook geef je aan wanneer je verwacht weg te moeten en dus klaar moet zijn met laden. Je kan dit makkelijk in de app aanpassen of slim laden even uitzetten als je direct op volle kracht moet laden. Kleine moeite en je krijgt zelfs een vergoeding voor het beschikbaar stellen van je accu voor slim laden.

In mijn geval wil ik altijd minstens 100km in de accu hebben voor noodgevallen dus als ik erg leeg thuiskom word er eerst op maximum vermogen geladen totdat er 100km range in de accu zit. Alles daarboven maakt niet heel veel uit wanneer of hoe snel het gebeurt gedurende de nacht, als de volgende ochtend bij vertrek de accu maar weer vol zit. Als ik een keer meerdere lange ritten op een dag heb en tussendoor thuis kom zet ik slim laden uit en werkt alles ook gewoon prima. Dit levert me zo'n 20 euro per maand op (Long Range Model 3, 3,7 kW lader).

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 23 juli 2024 06:18]

Je mist het hele punt. Tanken hoeft niet meer, je spaar dus uw omweg naar het goedkope tankstation uit omdat je thuis laad.

Als je niet thuis kan laden of continu meer dan 400km per dag rijdt dan is een EV of plugin Hybride misschien niet de beste keuze.
Als je elkaar zo weinig ziet dat die 20 minuten het verschil maakt heb je ergens anders in je leven al heel veel verkeerde keuzes gemaakt. ;)
Anoniem: 951889 @Kapotlood14 mei 2020 17:25
Heeft jouw gemeente dan geen laadpalen in de straat gezet? Kan je die ook nergens aanvragen? Dat zou wel heel slecht zijn, ik zie bijna overal waar ik kom minimaal 1 paal per 300 meter.

En als je voor de deur kan parkeren leg je gewoon een kabel naar je auto met zo'n rubber mat er overheen.

En als je een eigen oprit hebt mag je al helemaal niet zeuren :Y)
Meestal zet je de auto als je thuis komt aan de lader. Ook hebben veel mensen hem tijdens het werken aan de oplader. Zou geen snellader aan te pas moeten komen. Ook heel slecht voor je batterij dat snelladen.
Waarom denk je dat je moet snelladen voor je naar huis kunt gaan. Dan laad je toch gewoon thuis op. Hoeft ook niet snel dan, of je moet er nog even op uit willen in de avond of nacht.
Als 20% elektrisch rijdt heb je een tekort aan trage publiekelijke laadpalen. Ik zie een laad station met 10/15 snelladers wel zitten. Binnen 15 minuten ben je weer klaar. Nu nog het bereik verdubbelen.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 23 juli 2024 06:18]

Je zult eerder minder benzine stations nodig hebben in de toekomst omdat iedereen op werk op thuis laadt. Voor die paar uitzonderingen zullen ze op de snelweg wél veel meer ruimte moeten maken voor snelladen.
Het zal me overigens ook niks verbazen als je over 20 jaar met vakantie pack richting de 2000KM bereik gaat. Dat is natuurlijk geheel afhankelijk of de technieken hogere capaciteit halen.
Hoe zie jij het voor je als iedereen EV rijdt? 50% van parkeerplekken laadpalen? Een giga klus qua kosten. Snellaadstations zijn een oplossing
Hoe zie jij het voor je als iedereen EV rijdt? 50% van parkeerplekken laadpalen? Een giga klus qua kosten. Snellaadstations zijn een oplossing
Iedere lantarenpaal zou in principe al geschikt zijn om een lader aan te plaatsen, zonder al teveel kosten. In Duitsland nemen inmiddels veel electrische deelauto’s de openbare laadplekken in bezit. De aanbieders zijn niet verplicht een laadpaal bij de deelauto neer te zetten. Daar zijn laadpalen in steden als Berlijn ondanks de hoge aantallen toch opeens schaars geworden. In verschillende plaatsen wil men gaan werken met de lantarenpaal laad optie om snel laadcapaciteit op te plussen. Wie weet kan dit bij succes ook naar Nederland toe getrokken worden.
Dit is een enorme klus om te realiseren. Er moet een compleet nieuw elektriciteitsnet aan worden gelegd voor snelladers op lantaarnpalen. Grote kans dat er vanuit de hoofdvoeding in de regio een kabel moet worden gelegd naar regionaal verdeelstation. Vervolgens moet er een nieuwe kabel naar elke lantaarnpaal worden gelegd. De bekabeling in de lantaarnpaal is en blijft een apart netwerk dat je niet kunt gebruiken.

Bedenk ook dat als iedereen tussen 17:00 en 18:00 thuis komt en de auto aan de snellader hangt je een enorme piek krijgt in het elektriciteitsnetwerk. Stel dat een huishouden 4kW verbruikt als ze thuis komen. Een snellader verbruikt 100kW. Dat is 20x het normale verbruik. Hierdoor moet je alle schakels in het elektriciteitsnetwerk gaan upgraden.

Alles moet vervangen worden en wie gaat dat betalen?

[Reactie gewijzigd door wootje op 23 juli 2024 06:18]

Aan de lantaarnpaal hangen zal dan geen snelladen worden, gewoon 3kWh of max. 11kWh. Je gaat toch niet snelladen bieden als een wagen toch minstens 8 à 10 uur daar staat te laden.
Aan de lantaarnpaal hangen zal dan geen snelladen worden, gewoon 3kWh of max. 11kWh. Je gaat toch niet snelladen bieden als een wagen toch minstens 8 à 10 uur daar staat te laden.
Precies, en kijk eens naar Hybrides die nu “echte” laadpalen soms bezet houden: die hebben vaak slechts een 12 tot 15 Kw/h accu. Die hebben echt geen gewone laadpaal nodig. Een gewoon goed aangelegd 230 volt buitenstopcontact is voldoende. Juist omdat verl auto’s meer stil staan dan ze rijden.

Hier in de wijk hebben we veel vrije sector huurhuizen, waarbij het pensioenfonds wasrvan de huizen zijn geen enkele interesse heeft in de EV plannen van bewoners. Ook niet als een bewoner dat op eigen kosten wil realiseren. Wat je dus ziet is dat men een hybride koopt en een buitenstopcontact aanlegt ipv. een laadpaal ophangt. Voor die kleine accu’s is dat voldoende.

In Noorwegen hangen ook benzine en diesel auto’s aan het 230 volt stroomnet om bij -18 de motor voor de verwarmen. Die “gewone stekker” infrastructuur wordt daar nu ook voor traag laden van hybrides en EV’s gebruikt. In het menu van je auto kan je de maximale laadstroom beperken als je geen sterke huisinstallatie hebt met dikkere kabels. Je laad niet snel, maar je laad wel.

Vaak wordt ook gerekend met het volledig leegrijden van je accu. Laat dat met de auto’s die er nu zijn met 320-400km-500 km range steeds minder vaak gebeuren. Je accu gaat het langste mee als je laad tussen de 20 en 80% van je accucapaciteit. Juist die laatste 20% laden kan “stress” geven in de accu, vooral bij warmte door snelladen. Vermijd je die stress dan spaart dat je accu.

Moet je een wat verdere rit maken naar een klant en kan je daar aan een gewoon stopcontact laden tijdens je klus daar, dan geeft dat weer genoeg power om met wat nog in je accu zat weer goed thuis te komen.

Hybrides kunnen prima aan de trage 230 volt gewone stopcontacten en EV’s aan de snellere “echte” laadpaal. Zo verdelen we de echte laadplekken beter naar wie hem echt nodig heeft.
Gaje niet halen. Het ov-net is te dun daarvoor.
OV zit apart op een 6 of 10mm koper kabel, soms is het een apart net. Soms zit hij als aparte kabel bij de hoofdkabel, een combikabel.
Een standaard lantaarnpaal heeft alleen een fase-, nul-, en aardedraad nodig en zal daarom ook niet meer bezitten. De fasedraad wordt geschakeld door een centrale schemer- of astroschakelaar. Dus overdag is een lantaarnpaal "spanningloos" Bovendien zijn de kabels natuurlijk afgestemd op het wattage van de lataarnpalen in de steng en is dit altijd 1-fase. Je kan dus hooguit één lader op een lantaarnpaal in een serie van lantaarnpalen installeren. En die lader werkt dan alleen tussen zonsondergang en de zonopkomst en moet zijn maximale vermogen dan ook nog eens delen met de lampen uit de string. Stel dat in een gunstig geval een string van 50 lantaarnpalen van 40W zijn afgezekerd op 16A dan is er dus nog ((230V*16A)-(50*40)) 1680 Watt over om überhaupt mee te laden. Dan zijn er nog wat verliezen dus dat wordt laden met 1500W.... Als alle lampen in de straat/wijk ooit op halogeen o.i.d. werkten en zijn omgezet naar LED heb je misschien iets meer ruimte over. Maar als het altijd al LED was zullen ze simpelweg lager zijn afgezekerd of in langere strings zitten.
-
Laden via lantaarnpalen is derhalve quatsch, tenzij je alle kabels, zekerkasten en wijkcentrales gaat vervangen.
Parkeerplekken bij kantoren hoeven niet allemaal snelladers te zijn. Opladen met 3KW geeft meestal genoeg energie om een retourtje werkwoon te rijden.

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 23 juli 2024 06:18]

Dat is juist mijn punt. Wie gaat die 100% laadplekken financieren? Wat is het probleem als je de dezelfde hoeveelheid snellaad laadstation als pompstation heb? Je kan toch binnen 15 minuten 80% laden.
Of vind jij je smartphone traag laden ook geen probleem meer?
Of vind jij je smartphone traag laden ook geen probleem meer?
Ik persoonlijk niet. Ik laad m'n telefoon `s nachts op en met mijn gebruik doe ik heel de dag met één acculading. Alleen heel af en toe (ik schat gemiddeld om de maand maand) moet ik hem is 'bijladen' en dan is snelladen inderdaad wel handig.

Ik heb zelf geen elektrische auto, maar het lijk mij fijner als ik hem gewoon iedere dag thuis en eventueel op kantoor kan opladen. Dan hoef ik niet elke zoveel dagen 10-15 minuten te wachten bij een laadstation. Is het niet ook zo dat snelladen de accus sneller degraderen? Of is dit marginaal/niet van toepassing.
Maar er zijn legio rijders die veel rijden
Dan volstaat een oplaadtijd van 4 uur simpelweg niet.
Publiek laden met 11 KW is 70 km per uur erbij
Wanneer de techniek er is, en dat betekent 15 minuten snel laden zonder snelle degradatie aan je batterij zie ik geen reden om traag te laden.En deze maand zou Tesla een nieuw batterij onthullen.
Financiering: ik dacht zelf aan degene die profiteert van lagere mobiliteitskosten.
lagere kosten, het klinkt mooi maar onze overheid verdiend miljarden aan bijtelling, accijns brandstof en bpm. Denk je nu echt dat ev rijden goedkoper zal worden. Dat zou betekenen minder inkomsten voor de overheid en tja on ze overheid heeft een begroting dus die paar miljard minder zal ergens ander toch weer betaald moeten worden.

Conclusie onder de streep gaat het niet goedkoper worden. Reken er maar vast op dat je straks gewoon per km een heffing krijgt.
Vroeger laadde ik mijn telefoon altijd 's nachts op. Opgeschrikt door verhalen over brandende accu's e.d. doe ik dat nu nooit meer en wat dat betreft is snelladen (1.5 uur) een zegen. Een groot verschil met de auto is dat ik de telefoon de hele dag door gebruik om te bellen, te appen, te surfen, e-mail, rekenmachine en noem maar op. Grote verschil met de auto staat 23 op 24 uur stil en doet niets.

Voor wat betreft de financiering kost een laadplek bij een kantoor op normaal vermogen (tot 11 kw) ongeveer 2.000 €. Met een beetje creativiteit is dat voldoende voor 3 a 4 parkeerplekken. Er zijn 3 miljoen plaatsen bij bedrijven en instellingen, dus detotale investering voor dit soort laadinfrastructuur is 2 tot 3 miljard. Dat klinkt als heel veel geld, maar vergeet niet dat de investeringen in een regulier tankstation (waar er ook ruim 4.000 van zijn) ook heel veel geld kost.
Ik heb een eigen 1 fase laadpaal in de voortuin geplaatst, gezien de drukte bij het publieke laadpunt, ben ik van plan alle EV's uit te nodigen contact met mij op te nemen wanneer ze nodig moeten laden en de publieke paal bezet is.

Bij TNM betaal ik 5 euro per maand voor laadpas vergoeding. Vergoeding 30 cent per kWh en ik betaal maximaal 23 cent per kWh.

Op die manier ga ik break-even proberen te spelen op de laadpaal. Alleen red ik dat niet. Een laadpaal en installatie haal je er nooit uit.

Maar als straks iedereen met een EV een eigen paal plaatst, maakt het mij niet uit of ik bij de buurman moet laden of thuis. Alleen nog een gemeentelijke oplossing voor het wegwerken van kabels in de stoep.
De meeste mensen laden hun telefoon als ze slapen en maken geen gebruik van de snellaadfunctie. Op dezelfde manier kun je je auto laden. Voorwaarde is dan wel dat je thuis over een laadpaal beschikt. Voor mensen die in een stadscentrum wonen, kan dat ingewikkeld worden. De meeste mensen wonen daar niet
Je weet dat de meeste laders niet veel meer zijn dan een fancy stopcontact? De huidige prijzen zijn inderdaad absurd daarvoor maar in scandinavie hebben ze al laten zien dat een stopcontact voor iedere parkeerplek echt geen probleem hoeft te zijn. Ik laad overigens thuis altijd langzaam (3,7 kW) mijn Model 3, deze laad ik niet bij de klant en snelladers zie ik alleen op vakantie. Tot nu toe nog nooit problemen mee gehad, iedere ochtend zit ie gewoon mooi vol.
Ik vind gedecentraliseerde laadplekken in de openbare ruimte sowieso belachelijk. Die dingen hoor je op je eigen oprit te zetten en anders niet. Wie dat niet heeft kan terecht op de bedrijventerreinen, gecentraliseerde plekken in woonwijken of laadstations langs de snelweg.

Iemand die geen zin heeft om langs de weg te tanken kan ook geen benzinepomp naast het parkeervak in de woonwijk krijgen.
Dus iedereen zonder eigen oprit mag van jou geen EV rijden omdat er niet geladen kan worden???
Mag wel, maar als je geen oprit hebt moet je er wat meer moeite voor doen. De openbare ruimte is er voor iedereen en niet voor de (laad)problemen van het individu. Bovendien zijn al die losse laadpunten in de openbare ruimte ontsierend, overlastgevend, duurder en hebben deze een grotere impact op het elektriciteitsnet dan goed uitgewerkte gecentraliseerde laadstations.

[Reactie gewijzigd door Badderbeest op 23 juli 2024 06:18]

Alle parkeerplekken weg want die ruimte is van iedereen en niet alleen van mensen met een auto.

Weet je wel hoe belachelijk je precies klinkt? Lees bovenstaande zin nog een keer dan heb je een idee.
Je redenatie is onzin.

Ten eerste betalen mensen met een auto veel belasting, waaronder -houderschapsbelasting en assurantiënbelasting- over dat apparaat wat hen het recht geeft dat ding in de openbare ruimte te stallen (BPM, BTW, en Wegenbelasting) Wie niet betaalt wordt zwaar beboet en afgesleept. Een plaats met een laadpaal gaat ten koste van het aantal plaatsen dat ook bedoeld is voor (en mede betaald door) hen die een auto met een andere energiebron dan stekker-elektriciteit kennen. Het is derhalve discriminerend.

Ten tweede is het geen goed vergelijk. Een beter vergelijk zou het zijn als iemand die in en flatgebouw woont een paar zonnepanelen in het groenstrookje op de hoek, het speeltuintje of het parkje aan de overkant zou mogen (laten) installeren omdat hij/zij zelf niet in het bezit is van een geschikt dak of tuin, maar wel wil kunnen profiteren van de financiële voordelen die het op kan leveren. Of nog gelijkender; Het is alsof een bedrijf als Oxxio een stukje openbare ruimte in een woonwijk mag gaan exploiteren om er een windmolen of zonneparkje aan te brengen. Onder het mom van dat dat groen en duurzaam is voor hen die zelf geen dak/terreintje hebben om daar wat groene energie op te wekken. Iedereen die klant wordt mag dan zijn huis inpluggen op die windmolen of dat zonneparkje.

Dat zou een mooie janboel worden. What is next?

Als je klein zonder tuin woont, maar toch een paard koopt mag je in het openbaar gebied een voerbak en stal plaatsen, zodat je je paard in je "eigen" straatje kwijt kunt en er niet voor naar de lokale manege hoeft?

Er is in tegenstelling tot parkeren geen enkele noodzaak om de luxe te bieden dat mensen in hun eigen straat hun auto kunnen laden. Als je geen oplaadmogelijkheid op eigen terrein hebt zou je zelf moeten voorzien in een voor jou passende oplossing.Bijvoorbeeld laden op de zaak of bij een charging station. Vind je die oplossingen voor jezelf niet passend dan is dat een keuze en staat het je vrij om een huis met (tenminste) een oprit te kopen, of een huis te kopen of huren dat op een voor jou meer acceptabele afstand tot een gecentraliseerd laadstation gelegen is. Het in het geheel afzien van de aanschaf, huur of lease van een stekker-auto is evenzogoed een mogelijkheid.

Zoals ik al zei planten we de straten van Nederland óók niet vol met diesel- benzine-, LPG-, LNG en Waterstofpompen omdat dat wel eens gemakkelijk zou kunnen zijn voor de bezitters van een auto op één van die brandstoffen. Thuis (of op loopafstand van huis) laden is een luxe en geen noodzaak en zou daarom geen maatschappelijk probleem moeten zijn.

De openbare ruimte is van iedereen, maar niet van commerciële partijen die geld verdienen aan het volplempen van die openbare ruimte met laadpalen, en al helemaal niet als de bijbehorende parkeerplaats niet door hen wordt aangelegd en dus ten koste gaat van de ruimte die een ander (lees: niet hun klanten) had.

Die commerciële partijen moeten maar gewoon onbenutte lapjes grond en groenstrookjes kopen en daar hun laadstationnetjes plaatsen. Netjes, zoals het eigenlijk met alle andere commerciële ontplooiingen in dit land gaat. Als die bedrijven er een haalbare business-case in zien om die oplaadterreintjes ook in de woonwijken te gaan exploiteren komt het vanzelf goed.

[Reactie gewijzigd door Badderbeest op 23 juli 2024 06:18]

Een laadpaal in de straat is natuurlijk niet meer belastend voor het net dan laadpalen aan de gevels van particuliere woningen.

Ik ben het wel met je eens over het bezet houden van een parkeerplaats. Ik ken straten waar niemand een EV of plugin heeft maar wel een laadpaalplek waar uit protest nu gewone auto's parkeren.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 06:18]

Dat is het wel, een private laadpaal deelt 3x25A met het huishouden en zal in de nacht laden. Een openbare laadpaal moet laden bij inpluggen en dus op de piekmomenten als iedereen thuis komt.
Het is straks geen laadprobleem van het individu meer als het merendeel elektrisch rijdt en wat is er ontsierend aan een laadpaal? Vroeger stonden bij elke parkeerplek parkeermeters. Nooit iemand horen zeggen dat ze ontsierend zijn, al waren ze wel duur in het gebruik. ;-) Ten slotte is het omgekeerde waar wat de belasting van het elektriciteitsnet betreft. Spreiden is beter dan enorme piekbelastingen op bepaalde plekken creëren.
Die parkeermeters is wel heel lang geleden, maar die hadden in ieder geval geen aanduidingsbordjes, lampjes en kabels over de stoep. Die parkeermeters maakten geen onderscheid naar de verschillende gebruikers en die parkeermeters werden niet commercieel geëxploiteerd.
-
Je aanname van het spreiden is zeer onjuist. Wijknetten zijn niet ontworpen op de extra belasting. En kunnen de piekbelasting nu al amper aan. Gelijktijdig gaan we van het gas af en dus moet het gros van iedere eerder afgenomen hoeveelheid energie uit iedere liter benzine of diesel en iedere kg aardgas en lpg ook door het elektriciteitsnet dat daar nooit voor ontworpen was. Openbare palen zijn bovendien "nooit" aangesloten op een duurzame opwekkingsbron zoals een zonneinstallatie. Dit in tegenstelling tot het merendeel van de private laadpalen.

Als de laadpalen worden gecentraliseerd kan de commercie fijntjes zichzelf bedruipen inclusief het betalen voor het laten aanpassen van het elektriciteitsnet. En kunnen er afspraken worden gemaakt of eisen worden gesteld aan een minimale hoeveelheid van de geleverde energie die men lokaal met een pv-installatie of windturbine moet opwekken.
-
Anders is het sowieso heen haalbare kaart. Je vooruitblik op het wagenpark dat voor het groorste gedeelte geelektrificeerd is, is geen haalbare kaart en zeker niet als er geen centrale regie ontstaat in plaats van de huidige vrijwel willekeurige wildgroei aan op zichzelf staande laadpalen.

Bovendien kunnen op de lange termijn, door gecentraliseerde laadterreinen buiten de stad of wijk de binnenstedelijke straten vol woningen zonder oprit worden "ontblikt" de straten kunnen dan weer teruggegeven worden aan de bewoners, met meer broodnodig groen en ruimte voor recreatie. Men kan dan de fiets, voet of OV pakken naar het gecentraliseerde terrein en vanaf daar met de auto verder reizen.

De overstap van brandstoffen naar elektriciteit is een gigantische opgave. Zo niet by far de grootste uit de geschiedenis van de mensheid. Wat we nu aan het doen zijn is geen houdbaar model. We kunnen niet bezig blijven met gedecentraliseerde wildgroei. De beschikbare middelen zullen we zo efficiënt mogelijk moeten gaan inzetten. Het huidige model is veel te verspillend terwijl we zelfs een zeer efficiënte transitie realistich bezien al niet of nauwelijks kunnen dragen. De transitie zal tot stilstand komen voordat deze goed en wel van de huidige startpositie zal losraken.

[Reactie gewijzigd door Badderbeest op 23 juli 2024 06:18]

Een tankstation naast je huis. Dat is pas ontsierend. Laadplateautje in het trottoir of laadsocket in lantaarnpaal merk je niks van... we’re getting there ;)
Ik heb hem in de voortuin geplaatst, met een matje over de kabel naar de auto.
Onteheffing voor verleend door de gemeente.

Maar ik zie in de toekomst wel een oplossing in gleuven in de stoep.
Dan heb je geluk dat dat mag. In bijvoorbeeld Den Haag is dat niet toegestaan: https://www.denhaag.nl/nl...ektrische-oplaadpalen.htm
Kabel
De gemeente Den Haag is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. U mag vanuit uw huis geen kabel over de stoep trekken om uw elektrische auto voor de deur op te laden. Dit mag ook niet als u een kabelmat gebruikt.
Dan zal de gemeente toch moeten meedenken naar oplossingen hiervoor m.i..
In Zoetermeer is het wel gewoon toegestaan en ik ben er blij mee.

Idealer zullen gleuven in de stoep zijn.
Dat klopt, je kunt daarom ook een laadpaal aanvragen. Nadeel (vooral als particulier) is wel dat die tarieven (veel) hoger zijn dan thuisladen.
In principe is dat helemaal geen al te dure klus. Er zijn in Nederland circa 3 miljoen parkeerplekken bij instellingen en bij bedrijven. Als je daar 1 miljoen laadplekken wil creeren (gewoon op max. 7 of 11 kw) kost dat een schamele 4 miljard Euro. Ter info dat is in principe voldoende om tijdens normale kantooruren 7 miljoen automobilisten in staat te stellen hun dagelijkse woon-werkverkeer elektrisch te rijden.
De laatste ontwikkeling is dat lantaarnpalen gebruikt kunnen worden als lader. Weet niet meer hoe het er mee staat.
heb er geen een gezien en schat die kans ook klein in
Dat lijkt me nogal vreemd omdat die kabels niet zijn berekend op auto's die laden. Daarbij moet je dan alle lantaanpalen aanpassen omdat die nu centraal geschakeld worden en ze ook nog eens niet altijd op logische plekken staan om te kunnen laden.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 06:18]

Het gaat dan ook voornamelijk om nieuwbouw las ik. Dus dat klopt.
Maar nu gaat het hele draadje uit van een laadpaal voor de deur. Precies wat voor de middenklasse het grootste probleem is. En wie gaat een "goedkope" Kia kopen: Juist ja, de middenklasse. En die gaan het dus wel gewoon gebruiken als een benzineauto. Dat jij je Tesla elke dag kan opladen op je eigen oprit is natuurlijk mooi, maar verre van het normaal in NL op dit moment.
Hoezo is dat voor de middenklasse een probleem ? Er zijn ongeveer 4 miljoen mensen met een eigen oprit, carport of garage en juist die woningen zijn allemaal in bezit van de middenklasse.

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 23 juli 2024 06:18]

Er zijn ongeveer 4 miljoen mensen met een eigen oprit, carport of garage en juist die woningen zijn allemaal in bezit van de middenklasse.
Dus 2 keer modaal en hoger woont allemaal zonder oprit? :?
Ik weet niet wat u precies tot de middenklasse rekent, maar ik zal het preciseren.

Er zijn in Nederland 1.2 miljoen huishoudens met een netto besteedbaar inkomen van >40.000 € (dat is circa 2x modaal). Natuurlijk wonen die allemaal in een mooi huis, vermoedelijk met eigen oprit of garage, met als uitzondering waarschijnlijk de grachtengordel-yuppen.

Dat betekent dat nog steeds dat ruim 40% van de huishoudens (of 60% van de "middenklasse") gewoon een huis heeft met eigen oprit en/of garage en verreweg de meeste huishoudens zonder deze voorziening hebben een straatgebonden parkeerplaats in de directe omgeving, denk aan woonerven etc.

De crux van mijn verhaal is echter dat voor meer dan de helft van de huishoudens een eigen parkeerplaats met een laadstation in principe eenvoudig realiseerbaar is.
Het is wel te realiseren, dat klopt. Maar dat gaat veel tijd kosten. Ik denk toch dat sneller opladen meer mensen over de streep gaat trekken. Ook kijkend naar de critici die niet aan de lader willen, omdat lastig is met de zomervakantie 1 keer per jaar. En daarboven op dus iedereen die in een appartement woont, of een rijtjeshuis zonder parkeerplaats.
U heeft volkomen gelijk dat snelladen een deel van de oplossing is, zeker langs doorgaande wegen en op plaatsen waar we nu de grote tankstations hebben liggen. Ik zie ook dat de commerciele ontwikkelingen (Allego+McDonalds, Ionity, etc.) op zich gelijke tred houden met de verkopen van EV's. U heeft zeker gelijk dat dit belangrijk is voor de marketing.

Ik ben er echter van overtuigd dat er, naast laadpalen thuis, ook op tal van bedrijfsterreinen en parkeerterreinen van instellingen (ziekenhuizen, supermarkten, etc.) op zich een redelijke business case te maken valt van het plaatsen van laadpalen, welke heus niet allemaal snelladers hoeven te zijn. Juist bij die middenklasse waar u het over heeft (2 auto's, 20k en 12 k per jaar, dat soort huishoudens) staat de auto toch een groot gedeelte van de dag op dit soort terreinen (een bedrijventerrein, een P+R, een rustige woonwijk)
Ja er zeker een business case omheen te bouwen. De adoptie wordt beter. En inderdaad veel auto's staan 23 uur per dag stil. Ik hoop dat de deel auto nog wat meer in opkomst komt. Dat is voor alles beter. Minder parkeerplaatsen nodig, minder laders, minder files. En er is ook nog het probleem met het energienetwerk natuurlijk. Dat moet ook nog significant uitgebreid worden om al die laadpalen te kunnen ondersteunen. Er zijn dus zeker nog wat slagen te maken, maar dat komt in een land als Nederland vast wel goed. :)
Ik weet dat een zekere netbeheerder geen capaciteit en geld heeft om het netwerk aan te leggen. Dus er is meer geld en zijn meer mensen nodig in de sector.
Heel slecht voor de batterij dat snelladen, dat is dus de oplossing niet op dit moment.
Snelladen (ook voor je telefoon) is inderdaad minder goed.
MAAR dit gebruik je alleen als je een lange reis moet maken en je batterij moet onderweg bij geladen worden. Dit is niet voor thuis of in de straat dus zal incidenteel gedaan worden (zeker ook omdat snellaadstations duurder zijn dan thuis/straat laden).
Veel nieuwbouw woningen worden nog steeds zonder oprit/garage gebouwd. Ik heb een kennis die meer verdient dan ik en een duurder huis heeft en toch geen oprit (Utrecht). En zo is dat in meer grote steden zo.
Het feit blijft dat er véél meer woningen zonder oprit zijn dan met, zelfs duurdere woningen hebben niet altijd een oprit.
Ja precies, dat gaf ik ook aan. En die mensen gaan wel sneller elektrisch zodra ze kunnen elektriciteit kunnen "tanken".
Ik moet mijn Tesla anders gewoon met een kabel over de stoep laden hoor. In de randstad zijn die woningen met eigen oprit een stuk minder. Onze hele wijk bestaat voor 90% uit woningen zonder eigen oprit.

Laadpaal in de voortuin, kabel mat erover, over de stoep en ontheffing hiervoor verleend door de gemeente.

Hoe meer mensen dit aanvragen, hoe meer de gemeenten zullen gaan denken aan oplossingen, gleuven in de stoep bijvoorbeeld.
Dat zei ik toch juist ook? Ik gaaf juist aan dat veel huizen geen oprit hebben. En dat die mensen dus erg lastig overgaan zonder snellaadfunctie.
Mijn broer laadt zijn e-tron vaak zat onderweg op. Thuis geen zin om een vrije lader te zoeken, of de vrije lader is er niet. Volgende dag een kwartier eerder van huis, even 10 minuten aan de snellader langs de snelweg en door naar het werk / een klant. Werkt prima, zolang er nog niet al te veel elektrische auto's zijn. Of er moeten flink wat laders bij komen, anders wordt het in de rij staan.
Dat ligt heel erg aan de situatie zelf. Een gemiddelde vertegenwoordiger redt het niet met de standaard range op een dag. Zeker niet in de winter met veel elektrische auto's. Ik moet af en toe vanuit regio Utrecht naar Heerlen. Dat red ik niet zonder te laden in de winter met mijn Tesla Model 3 Long Range. Op papier zou ik het redden (340 km retour), maar in de praktijk red ik het niet. Dus dan moet je toch even aan de lader en bij de klant is er geen ruimte.

En er zijn toch aardig wat vertegenwoordigers op de weg.

Voor het overgrote deel werkt het prima, maar bijna niemand zou ik niet zeggen.
Voor afstanden als Utrecht-Heerlen laat ik mijn EV staan; in de trein kun je doorwerken. Voor vertegenwoordigers is een elektrische auto nog niet ideaal, dat klopt.

Opvallend dat je met een M3LR geen 340km haalt, zeker met de nieuwe vmax van 100 overdag zou dat goed haalbaar moeten zijn

[Reactie gewijzigd door Gluten Parody op 23 juli 2024 06:18]

Als je veel spullen mee moet nemen is de trein weer geen optie. Ook mensen met een leaseauto mogen in veel gevallen niet met alternatief vervoer, omdat de auto al betaald wordt. Gelukkig heb ik vanuit mijn werk zowel een leaseauto als een NS business card voor een X aantal dagen in de week.
En hoe is dat als de treinen straks op 40% capaciteit gaan rijden ivm de 1.5m samenleving?
Is er dan nog wel plaats in de trein en hoe duur gaat dat worden?
Geweldig als je van het centrum van Utrecht naar het centrum van Heerlen wilt... maar nu even van "een klein dorpje ergens bij Utrecht" naar "een ander klein dorpje ergens bij Heerlen"...

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 23 juli 2024 06:18]

Klinkt niet als een typische woonwerkreis, maar point taken.
Kan echt wel: ga maar eens in een pittoresk dorpje wonen... en je moet langs bij een clubje in een bedrijvengebied... maar goed je ziet hem al gebeuren.
Typisch woonwerkverkeer is wel: van buitenwijk in de ene stad naar industrieterrein in de andere stad. Van station naar station is een half uur, maar het stukje van en naar het station is (in mijn geval) minimaal twee keer een half uur erbij en dan valt er ineens vrij weinig meer door te werken in verhouding tot de tijd die je kwijt bent.
Voor vertegenwoordigers juist wel.

Je ben bij een klant geweest rijdt naar een lader, je werkt je notities uit stuurt wat mailtjes naar mensen die iets aan de hand van het gesprek moeten gaan doen.

En je vervolgt je weg weer naar een volgende klant.

Maar dat is voor mensen die niet enkel problemen zien.
340km op 1 dag moeten rijden is toch echt veel meer regel dan uitzondering. Maar in die uitzonderlijke gevallen is een electrische auto inderdaad veel minder geschikt.
Met een Model 3 longe range zou je toch een heel eind moeten komen. Als de auto bijna leeg is langs een supercharger en je hebt na 10-15 minuten genoeg om thuis te komen.
340km op 1 dag moeten rijden is toch echt veel meer regel dan uitzondering
Heb je daar een bron van? Maar puur op gevoel, zou ik zeggen dat de meeste automobilisten (80%) niet boven de 200km per dag komen. (uiteraard onder normale omstandigheden. Dus vakanties e.d. niet meegerekend). Allicht onderschat ik het enorm hoor, maar meer dan 340 vind ik wel echt heel veel om dagelijks te rijden. (als je geen vertegenwoordiger/taxi/postbezorger/etc. bent)
Ik vermoed dat onok "meer uitzondering dan regel" bedoeld.
Het omgekeerde dus.
Nedrlanders rijden gemiddeld 29 km per dag volgens het CBS. De rai komt met 32 km op basis van onderzoek. Aan de hand van deze en overige cijfers kan ik wel halen dat 340km echt heule veul is :)

https://www.cbs.nl/nl-nl/...liteit-naar-vervoerswijze
De gemiddelde Nederlander rijdt voor woon-werkverkeer 22.6 km en 60% werkt in een andere gemeente dan hij woont. In grote gedeeltes van de Randstad (Den Haag/Amsterdam) is de gemiddelde afstand zelfs kleiner dan 18 kilometer. Dit is natuurlijk een gemiddelde dus extremen van > 300 km zijn er natuurlijk ook,
Als er genoeg laders zijn voor iedereen niet.. Bij veel bedrijven zijn er minder laders dan stekker-auto's, dus moet je na een paar uur de auto verzetten. Snellere lader betekent dan ook meer laders per plek opgeladen kunnen worden
Je denkt teveel aan benzine/diesel. Je hangt je EV aan de lader als je thuis komt. 's Morgens weer een volle 'tank' of je doet dat op je werk. Bij normaal woon werk verkeer hoef je bijna nooit naar een laadstation.
Hoeveel mensen hebben die mogelijkheid? In verhouding hebben bijzonder weinig mensen de mogelijkheid voor een laadpunt aan huis. En nog meer mensen hebben uberhaupt al amper een laadpunt in de straat of in de buurt. Juist daarom heb je bij normaal woon-werkverkeer de noodzaak van een laadstation. In de winter hebben menig elektrische auto een bereik van ca. 200km... er zijn genoeg mensen die 40-50km per rit moeten afleggen om bij hun werk te komen, en dan loop je niet de kans om op dag 2 onderweg te moeten tanken ;)
Bij de gemeente aangeven. Normaal gesproken wordt er binnen een paar honderd meter laadvoorzieningen geplaatst als die niet aanwezig zijn. De mensen die ik ken met een EV kunnen of thuis, of op het werk of heel dicht in de buurt laden.
Aha, vandaar dat er hier altijd ruzie is om een laadpaal voor 2 auto's terwijl er 20 elektrische auto's zijn. De mensen die jij kent zijn geen realistisch referentiekader.
Hebben al die 20 mensen zich ook aangemeld voor een paal? Vaak denken mensen, “mooi, dan kan ik die paal gebruiken”. Maar die is door iemand aangevraagd. Je moet aan vraagbundeling doen.
Als zich er daadwerkelijk 20 auto’s gemeld hadden bij de gemeente had de gemeente echt wel meer palen neergezet. Kan wel een half jaartje duren, dat is een ander verhaal.
Ook dat kan je aangeven zodat er een extra laadplek gerealiseerd kan worden.
In Eindhoven ( https://www.eindhoven.nl/...en-voor-elektrische-autos ) kun je een laadpaalplek aanvragen als er geen aanwezig is binnen 300m of als deze "altijd bezet" is.

De netbeheerder kan ook zien of deze maximaal gebruikt word of niet en vervolgens extra capaciteit regelen
Het voordeel van een dorp waarschijnlijk ;)
Ik woon in de politiek groenste stad van Nederland en zelfs hier zie ik het gebeuren dat mensen van elektrisch afstappen. Vanwege de bijtelling, maar vooral omdat er thuis niet geladen kan worden. En wij hebben hier echt een hoge dichtheid laders, maar het is nog lang niet genoeg. Het net kan het ook gewoon niet aan. Straks hebben we, bij wijs van spreken, een mini kernreactor nodig in iedere wijk. Onrealistisch. Wie weet is waterstof de redding.
https://en.wikipedia.org/...l_modular_reactor_designs opzich zijn kleine kernreactoren wel een ding, niet geheel onrealistisch :D
Electrisch is sowieso voor de overgangsperiode naar waterstof ;)

Je kan de auto toch ook thuis aan je eigen stekker opladen?
Dat kan dus niet altijd, zie de vorige posts. Niet iedereen heeft een oprit of een publieke paal ter beschikking.
Ongeveer 50% van de Nederlandse huishoudens heeft een garage of eigen oprit, dus zo'n probleem zal dat uiteindelijk niet zijn na een overgangsfase.
50%? Dat lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Bron? Neem nou een flatgebouw, die brengen dat gemiddelde snel flink omlaag. Vooral in grote steden is een eigen oprit bijzonder.
Stichting CROW heeft in de loop der jaren diverse onderzoeken naar buiten gebracht met cijfers over parkeren en parkeerbeleid.

BZK (woningmarkt 2019) geeft ook aan dat er circa 5 miljoen eengezinswoningen zijn in Nederland en dat ten opzichte van ca. 2.5 miljoen appartementen. 4.5 miljoen woningen (incl. appartementen) zijn gebouwd na 1970 toen er bewust werd nagedacht over de plaats van de auto in de samenleving. Dus het door mij genoemde cijfer van ca. 4 miljoen woningen met plaats op eigen terrein lijkt daarmee grosso modo in overeenstemming.

[Reactie gewijzigd door FilipSP op 23 juli 2024 06:18]

Als je met cijfers afkomt graag dan ook de bron vermelden aub
Zie mijn reactie op @MrDayOff
Onzin, het rendement van waterstof is zoveel lager dan van accu auto's...
Niet rendabel voor alles onder hele dure autos en vrachtautos
Het maken van waterstof doe je met elektriciteit.

Bij mij op het werk hebben we 10 elektrische auto's en 9 daarvan kunnen altijd thuis laden.
Vanwege de bijtelling? Die is juist lager.
Hoe kom je dan aan waterstof ? Tevens heb je dan nog steeds een 400V systeem of 800Volt systeem nodig ;)
Uiteraard alleen jouw ervaring is realistisch. Want jij hebt wel eens op een afstandje mensen zien ruziën om een laadpaal. Dat is idd een beter referentiekader. :/

Als er niet voldoende laadpalen zijn kan je exact hetzelfde doen, de gemeente plaatst dan palen bij.

[Reactie gewijzigd door Flagg op 23 juli 2024 06:18]

Gewoon een regelrechte leugen. We hebben om de paar 100 meter een paal. Maar het is onvoldoende en de gemeente plaatste in de afgelopen 3 jaar nog niks bij. Ik rijd zelf elektrisch. Niet echt een afstandje hè?

Er zijn overigens wel wat initiatieven buiten de gemeente om meer palen te plaatsen, maar zoals ik zeg, in de afgelopen 3 jaar is er niks bijgekomen.

[Reactie gewijzigd door Yordi- op 23 juli 2024 06:18]

Mjah, maar zo'n gedeelde paal is natuurlijk weer vervelend. Want als je auto dan vol is moet je ook weer naar buiten om het te verplaatsten (want mogelijk anders een "boete"?). Als ie om 23u vol is heb ik daar echt geen zin meer in.
Uit de afdeling techneuten oplossingen: Waarom zo'n paal niet uitrusten met 4 contactdozen, zodat je er vier auto's op aan kunt sluiten, die om de beurt hun stroom krijgen? Paal optimaal gebruikt, niemand z'n bed uit.
Waardoor er elektriciteitsdraden overal op de stoep liggen (die uberhaupt lang genoeg moeten zijn) :P
Er zijn ook laadpalen met meerdere aansluitingen dus dat is prima te realiseren. Laadpalen zijn echter nog verdomd duur voor wat er aan elektronica inzit en dat houd de uitrol nog wat tegen.
"binnen een paar honderd meter" kan betekenen dat je 700-1000m moet lopen om bij een laadpaal te komen. Da's leuk dat je dan op 10 minuten rijden van je huis werkt maar heb je alsnog 30 minuten reistijd enkele reis.... Dat lijkt me niet de bedoeling.

De reden dat jij alleen mensen kent met een EV die thuis of op het werk kunnen laden is dat anderen er simpelweg geen kopen/leasen omdat het ze veel te veel tijd gaat kosten.
Heb je dit uitgezocht of roep je maar wat? In Eindhoven ( https://www.eindhoven.nl/...en-voor-elektrische-autos ) kun je een laadpaalplek aanvragen als er geen aanwezig is binnen 300m.

"Ja maar deze is altijd vol" Ook dat kan je aangeven zodat er een extra laadplek gerealiseerd kan worden. De netbeheerder kan ook zien of deze maximaal gebruikt word of niet.
Dat is nu natuurlijk nog vol te houden maar niet als iedereen die nieuw koopt er straks 1 heeft zoals in het regeerakkoord staat voor 2030.
Zouden we dan geen self-driving hebben waardoor dit helemaal geen issue meer is? Je auto rijd voor wanneer nodig. Er kan veel veranderen in 10 jaar.
Zie ik eerlijk nog niet gebeuren. Volgens de Jettisons zouden we nu allang vliegende auto’s hebben in het dagelijkse verkeer :9
Heb je dit uitgezocht of roep je maar wat? In Eindhoven ( https://www.eindhoven.nl/...en-voor-elektrische-autos ) kun je een laadpaalplek aanvragen als er geen aanwezig is binnen 300m.
Yup. 300m hemelsbreed. We hebben het voor m'n schoonzus uitgerekend. Ze moest, voor die laadpaal 300m verderop, 650m lopen inclusief 2 doorgaande wegen oversteken. Dan ben je dus rustig 10-15 minuten onderweg. Laadpaal in/uitloggen, kabel opbergen/ophalen, ben je zo 20 minuten verder dan voor de deur, uitstappen, klaar.

Ik heb het niet alleen uitgezocht, ik heb het 2 jaar lang geleefd hier in Helmond waar 300m betekende dat ik 500m moest lopen als ik al kon aankoppelen want meestal stonden er autos voor. Ja, aangemeld, resultaat is dat er na 3 maanden een "Niet parkeren" vak getekend werd wat niet gehandhaafd werd..... Die regel van 300m is zinloos.

[Reactie gewijzigd door Croga op 23 juli 2024 06:18]

Ik woon in Amsterdam er stonden er 6 in de buurt maar allen op net iets minder dan 300meter. Nu komt er binnenkort bij mij voor de deur een bij. Het kan wel.
Als je op 10 minuten van huis werkt hoef je maar 1 x in de 2 weken te laden ofzo. En trouwens dan kun je ook op de fiets
Voor die woon-werkers is de ideale plaats voor een laadpaal misschien de bedrijfsparking, want daar staat het ding een hele dag stil?

Zorgt het er ook nog eens voor dat de energie niet allemaal verbruikt wordt als iedereen 's avonds thuis komt. En ongetwijfeld kan dit via fiscale achterpoortjes zelfs nog gunstig uitdraaien voor beide partijen (hier in België met al die salariswagens zeker).
Hier in NL is de stroom zakelijk een pak goedkoper dus zou het ook prima uitkunnen. Leasemaatschappij bied echter vaak inclusief laadpaal thuis aan, niet inclusief laadpaal op de zaak. Veel werkgevers hebben er ook gewoon geen kaas van gegeten en de keuze voor elektrisch is meestal door de werknemer.
een soort voordeel van electrische voortuigen zou kunnen zijn dat je ze gedurende de hele nacht kunt laden, laten we wel zijn, nu 100 over het algemeen de max is op onze snelwegen en nu digitale rijhulp steeds meer comonplace wordt kan de electronica in een auto heel erg goed adaptief rijden (veel beter dan mensen),

even los nog van het plaatje dat we over 10 tot 25 jaar met maximaal 30cm tussenruimte in overkapte snelweg-tunnels zouden kunnen rijden in luchtweerstand-omstandigheden vergelijkbaar met die van een extreem hoog skiegebied. waardoor de luchtweerstand enkel tot enkele tientallen procenten lager wordt.

zouden we nu al computerchip comunicatie kunnen inzetten om atomatisch iets minder gas te geven (en uit te rollen) bij een rood stoplicht, een file of een ongeluk verderop.

daarnaast dus de voogenoemde 100km/h waardoor auto's vele male zuiniger zijn dan bij bijvoorbeeld 150.

het lijkt me daarom niet zo moeilijk om overdag grote hoeveelheden zonneenergie op te laten wekken door grote panelen die dan savonds kunnen worden afgegeven aan accu's voor auto's en de geneugten binneshuis.
even los nog van het plaatje dat we over 10 tot 25 jaar met maximaal 30cm tussenruimte in overkapte snelweg-tunnels zouden kunnen rijden in luchtweerstand-omstandigheden vergelijkbaar met die van een extreem hoog skiegebied. waardoor de luchtweerstand enkel tot enkele tientallen procenten lager wordt.
Dat zou nu ook kunnen maar het heeft schijnbaar niet genoeg voordelen om het zo te doen.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 juli 2024 06:18]

Loop in Vegas word exact dat (zonder de onderdruk). Een tunnel met Tesla's die autonoom rijden.
LIefer op het werk opladen. dat is meestal overdag, en overdag is er een stroom overschot op het net dankzei de zonnepanelen.
Savonds opladen betekend dat het opladen van de auto samen gaat met de tv kijk/wasmachine piek op het net savonds.
woon-werkverkeer is toch juist de issue niet? dat is mega voorspelbaar.

lees: je hebt OF thuis, OF op je werk een lader. zodat je auto altijd 8+ uur aan de lader kan. toen ik nog veel woon-werk reed kon ik altijd voorspellen wanneer ik weer moest tanken, dat is met een elektrische auto niet anders, lijkt me?
Je mist het idee dat de auto heel de tijd thuis kan bijladen. Hoef je overdag niet aan de lader.
Ik kan me voorstellen dat snelladen niet vaak nodig is. Maar voor de keer dat het wel heel handig is (vakantie), is het wel enorm waardevol. Mijn vakantie is in de zomer vaak naar een bestemming van zo'n 1.200km ver. Dat is in één dag te doen. Ik reis nu vaak met de tent, maar stel dat ik dat met een caravan zou willen doen, dan wordt het bereik al een stuk minder. 1.200km is misschien te doen, maar dan moet je héél vroeg vertrekken.
Met een caravan stort het verbruik en daarmee het bereik in, de achilleshiel van een elektrische auto.
Stel dat ik elke 200km drie kwartier kwijt ben aan tanken/laden, dan ben ik op 1.200km ~4 uur kwijt aan laden. Anders zou ik elke 300km pauzeren en gemiddeld 20 minuten rust pakken. Kortom: ik tel ~3 uur bij mijn reistijd op. Dat betekent dat ik misschien 900km op een dag haal. Ook geen ramp, maar dat betekent ergens een overnachtingsplek vinden en effectief een dag (of 2 dagen) minder vakantie.

En als een elektrische auto me 1 tot 2 vakantiedagen kost (of me dwingt me te beperken in mijn vakantie), dan wacht ik nog wel even.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juli 2024 06:18]

Met een elektrische auto mag je geen caravan trekken

Edit: zie info van T_Spirit die terecht aangeeft dat het nu blijkbaar kan.

[Reactie gewijzigd door OptimalApex op 23 juli 2024 06:18]

Dat is achterhaald, er zijn echt al wel modellen die dat wel mogen

Bron: caravantrekker.nl

Onder aan de pagina

Overzicht electrische auto's die iets mogen trekken:
Audi e-tron (1800 kg)
Jaguar I-Pace (750 kg)
Mercedes-Benz EQC (1800 kg)
Opel Vivaro e (1000 kg)
Polestar 2 (1500 kg)
Sono Sion (750 kg)
Tesla Model 3 (910 kg en sommige 1000 kg)
Tesla Model Y (1600 kg)
Tesla Model X (2268 kg)
Volvo XC40 P8 (1500 kg)

[Reactie gewijzigd door T_Spirit op 23 juli 2024 06:18]

Goed om te weten dat het eindelijk mag. Op enkele uitzonderingen na wel erg dure auto’s.
Met veel electrische auto's is het inderdaad niet mogelijk om een aanhanger te trekken. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Zo mogen de Volvo XC40 Recharge en de de Polestar 2 1500 kg trekken, genoeg voor een caravan.
Ik kan met mijn 4 jaar oude MX gewoon een caravan trekken... Dat is dus al minstens 4 jaar dat er minstens 1 type elektrische auto het kan.
Kan of mag?

Maar heb mijn post al ge-edit op basis van jullie info
Nou nog caravans met ingebouwde range extenders en hulp motoren.
Extra accu's in de caravan is misschien zo'n gek idee nog niet. Het enige lastige is dat dat de caravan flink zwaarder zal maken en meestal zijn ze al (te) zwaar. Hulpmotoren wil je niet denk ik: je auto heeft waarschijnlijk voldoende vermogen en het zou nog meer gewicht betekenen, plus je wil niet dat de caravan jou gaat duwen.
Kijk even op het linkje wat ik hierboven heb gepost, helemaal onderaan dan zie je dat de ideeën er al zijn.
1200 kilometer in 1 dag, dat is meer dan 15 uur rijden! Ja, je mag soms 100 met je caravan, maar gemiddeld ga je dat nooit realiseren.

Zelfs als je om 5:00 weg gaat en maar korte stoppen maakt, kom je dan ‘s avonds laat aan in het donker en moet je ook nog op een camping (die over het algemeen trouwens om 21:00 dicht gaan voor nieuwe aankomst) het spul neerzetten.

Dit lijkt me niet een heel fijne start van de vakantie... iedereen die ik ken met een caravan rijdt het daarom ook in 2 dagen.
Ik reis nu met een volgepakte auto (tent). Heb de originele reactie er op aangepast.
1.200km met een caravan is inderdaad wel erg ver. In Duitsland zou je, mits je caravan ervoor geschikt is, een ontheffing kunnen krijgen om 100km/uur te rijden. In Frankrijk mag je zelfs tot 130km/uur, afhankelijk van gewicht en omstandigheden, in België tot 120km/uur.
Met wat zoekwerk kun je dus wel wat tijd besparen. Ik zou zelf niet veel harder willen dan 100km/uur met een caravan denk ik, maar t.o.v. 80km/uur zou je 3 uur reistijd besparen, wat heel aardig is.
Je vergeet een aantal zaken:
Je neemt een model S, waar een model 3 meer realistisch is (scheelt krap €35.000 in aanschaf). De actieradius is hetzelfde (volgens Autoweek), al heeft een Model S minder last van een caravan dan de model 3.
De routeplanner die je gebruikt, gaat uit van de WLTP. Dit is niet realistisch, dit scheelt ~20% met het werkelijk verbruik.
Een caravan zal je verbruik met zo'n 40% of meer toe laten nemen.
Kortom: ik zou zeggen dat je minstens 2 extra oplaadbeurten nodig hebt (maar 3 lijkt me realistischer).
Je route is 1063 kilometer. Neem je Slovenië, dan kom je uit op een extra laadbeurt (4 stuks i.p.v. 3, dus +40 minuten).

Uitgaande van deze gegevens, zal de werkelijkheid eerder liggen bij 7 keer opladen (heel misschien 6 keer). Dat betekent ~1,5uur tanken/rusten voor niet elektrisch rijden tegenover 4,5 uur laden/rusten of meer. Dat is 3 uur verschil (en dat is aan de voorzichtige kant).

[Reactie gewijzigd door Nas T op 23 juli 2024 06:18]

Ik neem een model 3, de link veranderd het blijkbaar.

Een laad beurt duurt geen 1,5 uur maar eerder 40minuten.
Bij 6 keer laden (gemiddeld 45 minuten per keer, volgens de link die je gaf) zit je op 4,5 uur.
1,5 uur zal je kwijt zijn aan rusten (met af en toe tanken tijdens de rustpauze) als je niet elektrisch rijdt.
Anoniem: 1330988 @Merlin1991719 mei 2020 09:07
En dan is 20 minuten koffie drinken ontzettend fijn en aan te raden na 2-3 uur op de snelweg rijden.
Dit dus. Voor de kilometervreters onder ons zijn er nog steeds geen geschikte elektrische auto's en dan is laden met de snelheid van ouderwets tanken en het bijbehorende bereik noodzakelijk om een overstap te maken. We kruipen er wel langzaam naartoe maar het zal vermoedelijk nog wel een jaar of 10 duren voor dit ook het goedkope segment bereikt. Dat is prima. Tot die tijd voldoet mijn benzineslurper nog prima. Die moet sowieso z'n tijd nog uitzitten.
Met een EV rij je smorgens altijd weg met een 'volle tank', de kans dat je onderweg moet stoppen om te laden is erg klein. En als je dan moet bij-laden moet je met 800V wel heel snel je koffie opdrinken.
En als je meer dan 400Km per dag moet rijden zit je denk ik wel in een Tesla wat dat betreft :)
Daar ben ik 't toch niet helemaal mee eens. Hoeveel huizen hebben überhaupt de ruimte voor een eigen laadpunt? En op publieke parkeerplekken heb je vaak of maar een enkel laad-plekje, of je betaalt er in verhouding woekerprijzen voor. Plus op de meeste plekken om me heen (Delft, Pijnacker, Den Hoorn, Berkel & Rodenrijs e.d.) mag je nog een redelijk stukje lopen naar je auto toe als je überhaupt al een laadplek kan bemachtigen.

Des te meer voor dichtbevolkte gebieden zoals grote steden. Bij appartementen complexen heb je al snel een probleem als je daar in de buurt je auto wilt laden. Maar ook bij o.a. Blijdorp, is het knap lastig in de buurt een laadplekje te vinden én te bemachtigen.

Het is daarnaast ook niet dat je 400km per dag moet rijden, maar wel dat je niet om de haverklap 20+ minuten bij een laadstation staat. Een groter bereik gaat er meer om dat je zonder problemen/gedoe/wachttijd, op je plek van bestemming kan komen. Dat is ook een beetje 't bijkomende probleem: als je dat nu wilt ben je al snel €30.000-35.000 kwijt.
De kans dat er op je bestemming wel een laadpaal staat, is redelijk groot. Dus als het laden thuis niet heel eenvoudig is, kan je proberen om steeds bij te laden op je bestemming (werk, supermarkt, stand, stad, P&R etc.). In woonwijken is het aanbod schaars, maar bij bedrijven of publieke plekken is het juist weer groter.
In woonwijken is het aanbod schaars, maar bij bedrijven of publieke plekken is het juist weer groter.
Hier op de zaak staan ongeveer 80 auto's en we hebben 4 laadplekken (3x16A elk, of 3x32A als er maar één auto op de paal zit). Deze plekken zijn in principe voor de lease rijders.
Wat voor infrastructuur moeten we aanleggen als al die 80 auto's elektrisch worden? En waarom is dit een taak voor de werkgever?
Ik zie het nog wel gebeuren dat op kantoor er veel meer 1-fase 230v aansluitingen komen voor "druppelladen" van EV's die daar toch 8 uur per dag staan. De 3-fase laders zullen dan een soort snellaad stations worden voor werknemers die daar geen 8 uur gaan staan.

Het is zeker geen taak voor de werkgever. Gelukkig werkt het ook kostenbesparend als je je personeel laat opladen tegen zakelijk tarief vs. €0,34/kWh bij een publieke laadpaal.

Op het moment dat al die 80 auto's elektrisch zijn, dan is de wereld al zo veel verder dat we niet meer altijd aan een lader staan en dat er veel meer snellaad stations zijn waar je onderweg gewoon gaat laden, net zoals je nu tankt.
Het was toch juist je punt om niet onderweg te laden?

Quote:"De kans dat er op je bestemming wel een laadpaal staat, is redelijk groot."
Ik vind dat behoorlijk tegenvallen, na twee jaar ervaring met een elektrische auto rond te rijden. Ze zijn er wel, maar steeds vaker al bezet. En lang niet altijd met een elektrische auto op die plek, of een Tesla, en die staat er dan nog wel even... Wat ook vervelend is, is als het laden gekoppeld is aan betaald parkeren. Als je dan even bij oma langs moet ben je meteen een fortuin aan gewone parkeerkosten kwijt (terwijl je in de buurt wel gewoon gratis kan staan).

Het laden bij Fastned ging voorheen echt probleemloos, de app werkte als een speer. Nu, met de nieuwe app steeds vaker problemen. Opeens moet je weer een wachtwoord invullen, of de pomp wordt niet herkend. Het vervelendste is als je na 20 minuten van de koffie terugkomt en er in beeld staat. "Laadfout" kun je opnieuw beginnen ...
Misschien is mijn beeld wat vertekend. Ik heb een Model 3 LR en een eigen oprit met 11kW laden. Ik ga voor mijn werk vaak langs zorginstellingen die allemaal laadpalen hebben staan, daar is meestal wel wat vrij gezien de meeste bezoekers niet heel lang blijven en het mensen uit de regio zijn (hoeven dus niet op te laden daar).

Ik erger me wel aan de Volvo V90 T8 en Golf GTE die hier in de straat 90% van de tijd de laadpaal bezet houden.
Als ze gewoon aan het laden zijn geen probleem toch?
Die auto’s zitten binnen een paar uur vol. Maar de eigenaren verplaatsen de auto dan niet. Dat is nog een groot probleem met de huidige laadpalen, er is geen incentive om de laadpaal vrij te maken zodra je vol zit.
Op snelladers zie je al steeds meer een kleeftarief komen. Dat zal met normale laadpalen ook wel komen als de bezettingsgraad te hoog word. Een Model 3 met Sentry aan zal echter iedere 20 minuten een klein beetje bijladen dus die heeft daar weer geen last van.
Je zou kunnen zeggen alles onder de 3kW laden wordt gezien als niet noodzakelijk. Sentry mode zorgt voor een gebruik rond de 300w. Misschien dat je op koude dagen nog boven de 3kW komt wanneer je de verwarming aanzet en de batterij ook moet opwarmen, maar dat zijn dan echt uitzonderingen.

Of er moet toch communicatie mogelijk zijn tussen de auto en laadpaal.
Met BEV's zal dat in de toekomst wellicht ook blijven gebeuren indien combinatie kleine accu + 11 kW laden.
Zeker, dat gebeurd nu al en is eigenlijk ook niet goed te praten. Ook de Tesla's met 75kWh of meer zie je soms kleven aan de laadpalen. Echter voelt het minder asociaal, gezien ze er vaak langer staan en ook geen alternatief hebben. Een PHEV hoeft een laadpaal meestal niet langer dan 3 uur bezet te houden. Daarnaast heeft een PHEV als alternatief ook nog benzine, waardoor die niet direct in de problemen komt als er niet geladen kan worden. Je koopt natuurlijk geen PHEV om alleen op benzine te rijden, maar naar mijn mening komen die toch echt op de 2e plaats in het geval van schaarste.
Heb ervaring met een PHEV (Outlander, 4,5 jaar) en nu een Model 3. Met de Outlander moest ik altijd laden en werd ik echt pissig als iemand aan het kleven was. Nu met een Model 3 is het allemaal niet zo'n probleem meer. Als het handig is om ergens te laden na een lange rit doe ik het, maar ik ga echt niet met een 80% volle accu aan een laadpaal hangen voor een parkeerplek op een voorkeurslocatie (wat sommige Tesla rijders wel doen).
Ik kan je volgen in de redenering, maar ze krijgen soms het verwijt dat ze enkel gekocht worden o.w.v de fiscale voordelen (hier in België toch zeker, in het verleden nog meer dan nu) en dan niet ingeplugd werden. Dus ik begrijp wel dat ze dan wel gaan pluggen zoals het hoort om dat verwijt niet te moeten horen :) . Zou me ook niet verbazen als de werkgever aandringt op pluggen o.w.v de -normaalgezien toch- lagere kosten. Hier in België pleit een autotechnoloog er zelfs voor om het pluggen te controleren :? : https://www.vrt.be/vrtnws...-de-tankkaart-van-werkne/
Dat geld alleen als je thuis je auto kunt opladen.
En dat geld lang niet voor iedereen !

Ken genoeg mensen die voornamelijk aangewezen zijn op (snel) laders langs de openbare weg
ik denk dat dat een belangrijke kwestie is voor gemeentes en andere partijen, die zullen samen met woonco-operaties aan de slag moeten om te investeren in zonne-energie en andere projecten, in de opslag van die energie en in de afgifte-mogelijkheden op zo veel mogelijk parkeerplaatsen.
afgifte-mogelijkheden op zo veel mogelijk parkeerplaatsen.
Dat zijn dan geen parkeerplaatsen meer maar laadplaatsen waar het verboden is te parkeren als de auto niet (meer) aan het laden is.
Als je de auto toch weer moet weghalen kan je misschien beter even naar een snel lader. Zeker als dat maar 10 minuten duurt.

Laad plekken in de wijk nemen parkeerplek weg en zijn vaak nauwelijks nuttig behalve voor bekeuringsinkomsten. Beter veel laadplekken bij een supermarkt of zo waar je ook op mag staan als je niet laadt (bijvoorbeeld de verste plekken die het laatst bezet zijn voor niet laders).

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 juli 2024 06:18]

Gezien wat een ramp andere initiatieven van die partijen zijn (huistekort anyone?) heb ik er weinig vertrouwen in.
Deel van de betrouwbaarheid zat 'm geloof ik ook in het feit dat de Renault geen / minder doet aan actieve koeling/verwarming van de accu tijdens het laden en/of gebruik. De Tesla doet dat wel, wat de betrouwbaarheid ten goede lijkt te komen.
Nee, niet de Renault Zoe maar de Nissan Leaf had (en heeft nog steeds!) geen degelijke thermale management systeem.

De Renault Zoe heeft een degelijkere koeling. Verder kwamen ze voor een lange tijd met alleen een huuraccu dus dat zat altijd goed.
Die Zoe's hadden vooral slechte koeling accu. Hyundai (waar zowel Hyundai zelf als KIA onder vallen) hebben dit wel goed voor elkaar met een actief temperatuursysteem die de batterij tussen de 20 en 30 graden houdt op alle momenten dat de auto aan staat.

Met een KONA en e-Niro haal je dan ook wel de daadwerkelijke WLTP range bijna (ook bij benzine auto's haal je de opgegeven range niet geheel).

Dat maakt ook dat nu de Hyundai groep en Tesla leidend zijn in het segment tot €55.000 als het aankomt op pure kwaliteit. Daar waar Hyundai voor benzine auto's hooguit als B in dat segment bekend staat.

Zo zie je wat de elektrificatie ook doet: het gooit de 'perceived quality index overall' van autofabrikanten flink omhoog. Want terwijl de merken uit de top van de benzine 'perceived quality index overall' de grootste moeite hebben met elektrificatie (laat staan betaalbaar) zijn Tesla en de Hyundai groep naar de top van die index geschoten. Het zal alleen een tijdje duren totdat die kwaliteitsperceptie ook in de hoofden van mensen zit. Bij Tesla is dit al het geval, Hyundai maakt met de KONA en e-Niro (via KIA) erg veel reclame voor zichzelf op dit moment qua kwaliteitsuitstraling. Als ze nu ook nog even de interieurafwerking op het niveau van Audi/BMW/Mercedes krijgen is het helemaal Duitsland dat een probleem heeft. Van de infotainmentsystemen (een sterk punt vroeger van die merken) hoef je het niet meer te hebben: zelfs de goedkope modellen op de markt hebben het verreweg superieure CarPlay en Android Auto nu, dus daarvoor hoef je geen Audi/BMW/Mercedes meer te kiezen.
gevoel van kwaliteit is iets anders dan daadwerkelijke kwaliteit :)
Ja, Audi/BMW/Mercedes zijn steeds meer het eerste en andere merken steeds meer het tweede.
Die beleving zit tussen je oren. Ik rij mijn tweede Tesla en ben nu zo'n 90.000 elektrische kilometers verder. Een feestje ben er mee naar Engeland, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland geweest. Marginale vertraging ivm laden. Wel veel relaxter rijden met autopilot. In bijvoorbeeld dichte regen zie ik zelf nauwelijks de strepen maar de autopilot wel. Woon werk verkeer is een no brainer, als je thuis en/of de zaak kan laden helemaal. Inmiddels een elektrische fiat 500E uit Amerika voor de kids. Ruim 120 kilometer range klinkt niet als veel maar is voor 90% van de ritten genoeg. Parijs met de Tesla 1x snelladen="gratis"(bij aanschaf ruim betaald:-)) even met de trein met 5 man is circa € 1000,-- Kortom ik ga niet snel weer "gewoon" rijden
Marginale vertraging? Paar maanden geleden met gewone snelheid naar Spanje gereden met een MX, ca 3u30 langer erover gedaan dan met een brandstofauto (nergens hoeven te wachten bij supercharger). Ik snap dat je lyrisch kan zijn over je elektrische auto, maar je moet ergens ook wel neutraal blijven vind ik, 3,30h langer is niet "marginaal".
Daarbij, bij alle modellen die ik gereden heb (meeste modellen en updates behalve de M3) is de cruise control en bijhorende autopilot ruk, beetje regen of sneeuw en je mag zelfs de cruise control al vergeten op de snelweg, werkt gewoon niet omdat camera niet genoeg zicht heeft en Tesla te gierig is om een normale cruise control sensor te kopen. Tesla heeft het trouwens gewoon schriftelijk toegegeven dat hun cc niet werkt bij regen en sneeuw (jaja L5 capable bij aanschaf...), staat blijkbaar ergens in kleine lettertjes.
Niet voor het een of andere maar er vliegen jaarlijks ook aardig wat benzine autos in brand alleen daar hoor je niemand over.
Duidelijk de reactie van iemand die geen EV rijdt. Laden doe je thuis, op werk, of vlakbij je huis of werk aan een publieke lader. Als dat niet kan is een EV niet geschikt voor jouw situatie. De Tesla model 3 kan in principe met 1 uur rijden op 125 km/u en 15 min snelladen constant 100km/u rijden. Zie Tesla Bjorn zijn 1000km challeng. Sneller kunnen laden klinkt leuk maar is echt niet noodzakelijk. Het laden bij snelladers is minder goed voor de batterij dan normaal laden. Naar mijn idee is een 3 fase lader aan boord belangrijker dan de maximale snellaad snelheid.
Wat vragen die bij mij opkomen?
Wat heeft een zo snelle laadtijd voor gevolgen mbt de levensduur van de accu?
En wat kost een nieuwe accu?
Wat heeft een zo snelle laadtijd voor gevolgen voor de belasting van het electriciteits netwerk ?
Jazeker, de accu is dan snel einde levensduur https://batteryuniversity...what_causes_li_ion_to_die.
Kosten zijn hoog, niet echt een idee hoe hoog.
Het netwerk wordt de komende jaren verzwaard op kosten van ons allemaal.
Het netwerk wordt de komende jaren verzwaard op kosten van ons allemaal.
Is dat een soort sneer? Want je begrijp dat verbrandingsmotoren ook gewoon op kosten van ons allemaal leunen? Niet direct in geld, des te meer in de vorm van gezondheid (en de zorg die daar dus uit voort komt).

Wat ik uit dat artikel begrijp valt of staat het dus vooral met de C-rating waarmee je (ont)laad, zonder die te weten, weten we eigenlijk niks en kunnen we er niet zo veel over zeggen. Dus de invloed van die 800v snellader op de kia die nog moet komen weten we simpelweg niet :)

Tesla overbemeet zijn accu's wat ik daar lees waardoor ze op 0.25C uitkomen wat erg laag is, als Kia dan op 0.5C komt omdat ze 2x zo snel kunnen laden is die invloed veel kleiner dan dat we van 1C naar 2C gaan bijv.

Dus wat weet jij dat je zo zeker bent dat het snel einde levensduur is?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 06:18]

Het betreft hier een artikel uit 2014 als ik het goed zie. Inmiddels zit Tesla op een C waarde van 3.3 met hun Model 3.
Deze heeft een accu capaciteit van 76 kWh en kan met 250 kW opladen.

Voor degradatie is hitte ontwikkeling met opladen momenteel de grootste boosdoener aangezien de meeste EV's inmiddels goede limitaties hebben om iniedergeval niet aan het laden zelf kapot te gaan.

Die hitte ontwikkeling is verder niet alleen met laden maar ook met rijden veelal de grootste boosdoener (mits er niks mis is met het pakket).

Daarna komt nog eens dat in veel accu's tegenwoordig ook grafiet zit wat tot wel 300% kan uitzetten en krimpen met een cycles van 0-100%.
Veruit de meeste degradatie daar van komt in de eerste en laatste 10% te zitten van de accu lading en daarom wil je het liefst eigenlijk tussen de 20-80% blijven.
Vaak is dit prima te doen maar als je bv een lange trip plant is het een keer tot 100% laden geen probleem.

Andere merken worden ook steeds beter in het managen van hun accu's (neem ik aan) dus ook bij andere zal ik me steeds minder zorgen maken of dat snel laden nou echt zo schadelijk is.
Hoe kom je bij 0.25C? Op 250kW (SuC v3) zit een Tesla pack tegen de 3C met snelladen. Af en toe is dat geen issue, maar veelvuldig wel.
Het zou je sieren als je dan ook het artikel leest waar ik zeg dat ik het vandaan heb :)
Ik ken het artikel wel. Die 0.25C heeft niks met snelladen te maken maar met “highway speeds”. Vandaar mijn vraag. Omdat het hier over snelladen gaat.

[Reactie gewijzigd door Inspired op 23 juli 2024 06:18]

Warmte is de nummer één oorzaak van accuslijtage. Als ze koeling goed in orde hebben (en dat hoop ik met 800V), kan die extra slijtage redelijk beperkt worden.
Maar niet met koeling, en dat hebben heel veel merken al toegepast.
Voor die vragen ga je naar de dealer ;) Er zit vast 7 jaar garantie op.
@arnoudwokke . Intro : "Kia is van plan om vanaf volgend jaar laden met 800V mogelijk te maken in goedkopere auto's.

2 zinnen verder : "Sommige modellen, vooral die gericht zijn op prijsbewuste consumenten, zullen laden met 400V bieden 8)7
Goedkoper dan topmodellen betekent niet hetzelfde als budgetmodellen.
Kia doelt hiermee natuurlijk allereerst op auto's die een stuk onder de prijs van de Porsche Taycan liggen.

Maar daarnaast:
"Het 800V-laden is niet alleen voor Kia's vlaggenschipmodellen, maar ook voor productlijnen waar het snelle laden aansluit bij het gebruiksprofiel." Daarbij gaat het om modellen waarvan gebruikers 'mogelijk vaker leunen op snelladen of meer kilometers rijden'.
Ze mogen mijn Kia e-Niro wel aanpassen om dit te testen :) :+
Goede ontwikkeling! We moeten meer keus hebben dan alleen Tesla. Concurrentie is goed.
Er zijn al zo'n 50 modellen in productie, in alle segmenten. En nog zoiets wat er binnen korte tijd aankomt.

https://ev-database.nl/

[Reactie gewijzigd door Giant87 op 23 juli 2024 06:18]

Ik heb nu +- 30.000 km elektrisch erop zitten, waarvan nog slechts enkele keren snelladen. Je hebt het helemaal niet nodig zoals het wordt gepromoot.

Mijn Tesla model 3 laad ik bijna elke dag op tot 70% daarmee kom ik overal. (ruim 8000km nu) De overige 25k km was met en Hyundai Ioniq.
Mits je een (koop)huis hebt met eigen parkeerplek en eigen paal tegen jouw eigen tarief: eens. Voor alle andere combinaties van wonen/laden zitten er teveel haken en ogen aan die de regering eerst moet wegnemen als ze serieus willen dat vanaf 2030 alleen nog nieuwe elektro’s verkocht mogen worden, inclusief hoe je al die stroom gaat opwekken en op die plekken gaat krijgen tegen een acceptabel tarief.

En gezien diezelfde schizofrene overheid vanaf 2021 doodleuk via de bijtelling elektrische auto’s gaat ontmoedigen vs nu heb ik weinig vertrouwen erin. En dat zeg ik zelf als KONA EV bezitter (die wel een eigen laadplek heeft, vandaar).
Ik woon in Amsterdam zonder eigen paal zonder eigen tarief zonder eigen laad plek. Nog steeds goedkoper dan snelladen.
En versus benzine?
Ook, maar thuis laden is zo een 10 cent per kwh goedkoper, dat is 7 euro per lading/500km.
warmteontwikkeling is meer door de A dan de V gedreven.....
Hoe hoger V hoe lager A kan zijn. Dus zeker veel voordeel ;)
Tja, je kunt ook eerst het huidige 400V model optimaliseren. Er zijn merken die 2 keer zo snel laden met 400V als Kia dat doet met de huidige modellen. Niet nodig om meteen over te stappen naar 800V zou ik zeggen.
Maar dan moet je een hogere A toepassen AxR = warmte = ~degradatie
Mijn Ioniq met 28kW accu laad met 60-68kW (max 175A). Dat is best wel rap voor de grootte van de accu
Mooi dat ze dit nu eindelijk gaan toepassen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.