Kia introduceert elektrische e-Soul met 39kWh- of 64kWh-accu

Kia heeft voor de Europese markt een nieuwe versie van de Soul gepresenteerd. Het gaat om een geheel elektrische versie van de auto, genaamd e-Soul. Deze komt beschikbaar in een versie met een 39,2kWh-accu en een variant met een 64kWh-accu.

Kia laat weten dat de e-Soul is gebaseerd op de derde generatie van de Soul-crossover. Met de 64kWh-accu heeft de auto een bereik van 452 kilometer volgens de wltp-norm. De goedkopere 39,2kWh-accuversie zou een bereik van 277 kilometer hebben. In Europa brengt Kia alleen deze geheel elektrisch aangedreven versie van de Soul op de markt; versies met verbrandingsmotoren verschijnen hier niet.

De e-Soul is te beschouwen als de opvolger van de Soul EV. Dit is een Soul-model van een eerdere generatie die eveneens geheel elektrisch wordt aangedreven en in 2014 uitkwam met een 27kWh-accu. In 2018 volgde een Soul EV-versie met een 30kWh-accu. De Kia e-Soul is tot op zekere hoogte vergelijkbaar met de Kia e-Niro en de Hyundai Kona Electric. Zo hebben de auto's dezelfde aandrijving en accupakketten.

Ten opzichte van deze vorige versie van de geëlektrificeerde Soul heeft de e-Soul niet alleen een beduidend groter bereik, maar ook meer vermogen. De versie met de 39,2kWh-accu heeft een vermogen van 136pk en de 64kWh-accuversie heeft 204pk. Ook zou het koppel met 39 procent zijn toegenomen tot 395Nm. Daarmee moet de e-Soul de sprint van 0 tot 100km/u in 7,6s afleggen.

Kia e-SoulKia e-Soul

De e-Soul heeft volgens de fabrikant verbeterde accupakketten ten opzichte van de Soul EV. Waar de laatstgenoemde uitkwam op een energiedichtheid van 200Wh/kg, komt de lithium-ion-polymeeraccu van de e-Soul uit op 250Wh/kg. De cellen kunnen dus 25 procent meer energie opslaan, waardoor het accupakket relatief licht en compact is. Bij beide versies kunnen de accu's in 42 minuten van 20 tot 80 procent op te laden, al moet daarvoor wel een 100kW-lader worden gebruikt.

De Zuid-Koreaanse autofabrikant gaat de derde generatie van de Soul-crossover in bepaalde Europese landen uitbrengen, waaronder Nederland. De e-Soul zal op de Autosalon van Genève worden gepresenteerd. Kia stelt dat de elektrische auto naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in Nederland wordt geïntroduceerd. Wat de e-Soul gaat kosten, is nog niet bekendgemaakt.

Kia e-Soul

Door Joris Jansen

Redacteur

27-02-2019 • 12:41

119

Reacties (119)

119
118
24
4
0
83
Wijzig sortering
Ze doen ècht wel hun best om de meest lelijke auto ooit te ontwikkelen, amai.
Ze doen ècht wel hun best om de meest lelijke auto ooit te ontwikkelen, amai.
Smaken verschillen, ik vind de auto namelijk niet zo heel lelijk.

Wat ik me afvroeg, is het niet haalbaar om standaard zonnepanelen op elektrische auto's te zetten? Of wordt de auto daar veel zwaarder van?
[...]
Wat ik me afvroeg, is het niet haalbaar om standaard zonnepanelen op elektrische auto's te zetten? Of wordt de auto daar veel zwaarder van?
https://www.energielevera...en/opbrengst-zonnepanelen
Gemiddelde opbrengst zonnepanelen. Zonnepanelen verschillen sterk in hun efficiëntie. Het gemiddelde formaat van een zonnepaneel is 1 meter bij 1,65 meter en het standaard vermogen is 250 Wp. Per jaar levert een zonnepaneel dus gemiddeld 225 kWh zonnestroom op.
Op die +1500kg die een EV al snel weegt zal het extra gewicht van het zonnepaneel wel mee vallen. De opbrengst is echter voor een paneel op een dak gemiddeld maar 225 kWh per jaar! . Dat is zo'n 3 volle accu ladingen. Dan moet het nog weggewerkt worden in het dak zelf, wat weer ten koste zal gaan van je hoofdruimte. Het dak ligt altijd plat dus zal je opbrengst ook niet ideaal zijn en in de garage heb je er niks aan.
Ik vraag me af of de extra kosten dan wel opwegen tegen het (in mijn ogen) minimale voordeel wat je er mee kan behalen. Beter laadt je de auto middels je zonnepanelen thuis :) Daar kan je heel wat meer oppervlakte op kwijt.

edit: na aanleiding van reacties hieronder verduidelijking per jaar toegevoegd. Zoals @84hannes aangeeft gaat het over luttele km per dag in het meest gunstige geval.

[Reactie gewijzigd door Wackerstamfer op 23 juli 2024 01:35]

Als je geen mogelijkheid hebt tot thuisladen, zou dit toch een uitkomst kunnen bieden? Thuis en op kantoor kan de auto de hele dag (of weekend) bijladen.
Thuis en op kantoor kan de auto de hele dag (of weekend) bijladen.
@Wackerstamfer citeert dat een zonnepaneel 225kWh per jaar produceert. Om je accu vol te krijgen.
39,2kWh-accuversie zou een bereik van 277 kilometer hebben.
.
Zeg dat je een hele gemiddelde dag je auto in het zonnetje hebt staan. Je hebt dat 225kW/365=0,6kWh gespaard. Dat is 1,5% van een volle accu, waardoor je 3,5km kunt rijden. Wellicht op een zonnige dag wat meer, op een winterdag een stuk minder. Lijkt me niet zo nuttig.
Gemiddelde Nederlander rijdt 13.000 km per jaar. Een kleine groep (zakelijk) veel meer, het gros van de mensen veel minder (even snelle (oude) CBS link).

Als je 3,5 kilometer per dag kunt laden met een paneel van 250Wp zoals hierboven genoemd (1277,5 km per jaar), dan komt dat neer op 10% besparing op je laadkosten en energieverbruik. Dat is veel, en nog duurzaam ook.

Als we even naar de toekomst kijken: nu al leveren standaard zonnepanelen 300-330Wp (20-40% meer dan de 250Wp hierboven. Gebruik van een nu verkrijgbaar paneel zou dus al 12-14% besparing op je kosten/energieverbruik opleveren. Ga je uit van een duurder paneel met hogere efficiëntie, dan kan dit nog verder omhoog. Zoals eYaTed al aangeeft staat de techniek niet stil. Je kunt 2 panelen (>=20%) en zelfs ruiten vol zonnecellen stoppen.

Dan misschien nog het belangrijkste: Als dit zelfs in NL zulke voordelen oplevert, hoe zit dat dan in zonniger landen?
Een zonnepaneel gebruiken om elektriciteit op te wekken, en je auto met elektriciteit opladen; daar hoef je mij niet van te overtuigen. Maar leg nu eens uit waarom dat ding op de auto moet liggen? De elektrische auto heeft een accu. Hij staat soms in de garage of elders in de schaduw. Dus als je dat extra paneeltje koopt, leg me dan alsjeblieft uit waarom je die op de auto zou schroeven, en niet op je schuurtje, garage of huis. Pas als alle andere oppervlakken vol zitten zou ik plaatsing opeen auto in overweging nemen.
Inderdaad, de enige reden waarom je een paneel op het dak van je auto zou leggen is om de auto koel te houden in de zomer wanneer je niet thuis bent.
Eens: op dit moment zou ik ze allereerst op een mooigelegen dak van een gebouw schroeven. Goedkoper en meer opbrengst.

Dat wil niet zeggen dat PV op auto's geen potentie heeft en wat dat niet ook z.s.m. moeten doen. We hebben relatief weinig ruimte in Nederland, en als 10-20% van de energie voor mobiliteit door mobiliteit zelf opgewekt kan worden, scheelt dat het volleggen van landbouwgrond.

Belangrijk verschil met auto laden via PV op je dak of ergens anders is dat je geen conversie hebt van DC (PV) naar AC (je huis en stroomnet) en weer naar DC (je auto). En geen transportverliezen. Kan direct in je accu. Ook minder risico op een te lege accu (degradatie) als je de auto lang laat stilstaan. Win-win-win dus.

Ik zou de business case wel eens willen zien, denk dat die nu al vrij goed te maken is.
Belangrijk verschil met auto laden via PV op je dak of ergens anders is dat je geen conversie hebt van DC (PV) naar AC (je huis en stroomnet) en weer naar DC (je auto).
Als ik dit lees lijkt het alsof je rechtstreeks de polen van de zonnecellen op de polen van je accucellen wilt aansluiten. Ik heb geen detailkennis van beide, maar ik vermoed dat je dan alles styuk maakt. Dus er vind een conversie plaats. Transport ben ik met je eens, maar als je je auto oplaadt dan zal er toch al transport en conversie plaatsvinden van de elektriciteitscentrale naar je huis. Daarbij wil je ook iets doen met de zonnecel op je auto als je autoaccu vol is, dus wil je toch kunnen leveren aan je huis en het net. Bovenop dit alles vermoed ik dat transportverliezen heel, heel laag zijn. Ik pak maar een willekeurig artikeltje:
Er is berekend dat elektriciteit via een hoogspanningsleiding een verlies heeft van 15% per duizend kilometer.
Dat is een ernstige vereenvoudiging van [url=https://www.mijnepb.be/transportverliezen-voor-elektriciteit/]Mijn EPB[/quote] maar het sterkt mijn vermoeden dat we het hier over minder dan een procent hebben. Ter vergelijking, 1% van een dag (12 uur zon?) is minder dan 8 minuten schaduw op je auto. Als je elektriciteit van Alaska naar de rest van de verenigde staten wilt verplaatsen, van de Sahara naar Noord-Europa, van China naar Zwitserland (allemaal scenario's die ik op termin wel zie gebeueren), dan mag je je druk gaan maken over conversie- en distributieverliezen. Op de schaal waar we het in Nederland hebben kun je er vanuit gaan dat de converters en infrastructuur weliswaar geld kosten, maar de verliezen niet significant zijn. En die kosten moet je toch wel maken, daar veranderd een zonnepaneel op je auto weinig tot niets aan. Maar het rendement van een zonnepaneel is zo laag (men heeft het op dit forum over 25%) dat je precies daar je winst kan pakken. Een beetje kantelen, een beetje draaien, iets minder schaduw...
Op de lange termijn, als alle daken, schuurtjes, misschien zelfs muren en straten vol liggen met panelen, dan ben ik het met je eens, monteer ook zo'n ding op je auto. Maar in 2019? Nee, doe alsjeblieft geen moeite.
En ik wil juist geen zonnepanelen op mijn dak (huis) of garage of ...
Maar goed als we toch over technologie spreken laden we binnen x-aantal jaren gewoon tijdens het rijden zoals je smartphone wireless oplaadt.

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 23 juli 2024 01:35]

Jaja, net zoals mijns ooms van mening waren dat er een nucleaire pil achter de kachel kwam te liggen en je altijd gratis stroom zou hebben.

Technisch kan draadloos laden tijdens het rijden, economisch is het totaal niet haalbaar.
Zonnepanelen die op daken gelegd worden hebben vaak maar een rendement van minder dan 10%. Ik denk dat we voor transport moeten kijken naar panelen met een hoger rendement, panelen tot 25% zijn goed verkrijgbaar en in de ruimtevaart wordt met nog efficiëntere panelen gewerkt.

Nadeel: Efficiënte panelen zijn duur.

Toch is dit denk ik wel onderdeel van de toekomst. Auto's staan een groot deel van hun leven stil, dus er valt best wel wat te laden. Natuurlijk heb je er enkel wat aan voor korte ritjes, voor lange ritten, en daar hoort wellicht de 25 km naar je werk al onder, zal laden nodig zijn. Echter als juist het rijden van korte ritjes zoals boodschappen doen, kinderen naar de zwemles brengen e.d. met nul-komma-nul CO2-uitstoot kan, dan scheelt dat ecologisch al een slok op een borrel.
gezien je veel minder laad dan een goed gepositioneerd paneel vraag ik me af of dat wel waar is immerds moeten de productie vervuiling er ook nog af om co2 neutraal te worden. dan kan je toch beter dat 25% paneel in de tuin zetten.
In de tuin is veel ruimte, dus kun je voor de maximale opbrengst beter meer goedkope panelen kopen. Panelen met een hoog rendement worden ingezet op plekken waar weinig ruimte is, of een laag gewicht gewenst is. Een auto lijkt een toepassingsgebied daarvoor.
Maar de auto kwam het ophangen niet ideaal positioneren, daar gaat al veel van je efficiëntie verloren. Daarnaast is de theoretische maximale opbrengst op de auto nog ongunstiger. Elke tunnel, brug, viaduct, bomen etc waardoor je zonlicht even niet op de auto valt gaat van je efficiëntie af. Parkeergarages, schaduw van alle gebouwen om je heen... Je mag die efficiëntie wel met 80-90% verminderen.

Nee. Gewoon thuis, of in een zonneweide panelen leggen en aan het net leveren. Daarnaast van het net afhalen om te laden. Dat is voor het milieu en qua investering 10x beter.
Zonnepanelen op daken halen tegenwoordig al courant rendementen van tegen de 20%...
Maar zelfs met 50% rendement heeft zo'n panneeltje op het dak geen nut voor de gemiddelde 40K km/jaar leaserijder. Zeker in de winter als je moeite moet doen om wat fotonen te vangen. Ik betwijfel zelfs of zo'n panneeltje voldoende is om de airco aan te houden.
Anoniem: 583079 @M2M27 februari 2019 22:41
Mijn punt was gewoon dat je het rendement van moderne panelen niet correct vermeldt.
Het probleem is dan dat je die auto wel een paar maanden moet laten staan voor een volle lading. Lijkt me niet handig.
Er zijn wel productie EV's met zonnepanelen op het dak, maar die wordt dan gebruikt voor de airco o.i.d. Voor de hoofdaccu levert het veel te weinig.
Dan kan je beter het dak van je huis of kantoor vol leggen met panelen en met die energie je auto opladen. Meer energie en goedkoper per kWh.
Het paneel zou gebruikt kunnen worden om op zonnige en warme dagen het interieur koel te houden zonder veel van je accu te vragen. Daarbij zou je als koper de optie moeten hebben om het aan te schaffen als het jouw uitkomt.
De prius heeft al zonnepanelen op het dak. Als zij het kunnen, kunnen andere constructeurs het ook.
Voordeel van zonnepaneel is dat je bv radio, airco?, electrische bediening autoruiten, enz daarop kan laten draaien om zo de batterij van de auto te sparen.

Edit:
De technologie staat niet stil, binnenkort cellen in je voor-, achterruit.

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 23 juli 2024 01:35]

Die prius gebruikt dat zonnepanneel enkel voor de airco en wat in-car snufjes. Niet om op te rijden. Die site die je linkt geeft ook aan dat je JUIST met zonnepanelen thuis je auto kan laden, en dan tot max 50 km elektrisch kan rijden. Ja, je kan zonnepanelen op je auto zetten, maar of je er verder door gaat rijden...?
De laatste Prius Plug-in Hybrid rijdt ook echt op de energie uit de zonnecellen.

Hij laadt wel alleen als hij stil staat en niet aangesloten is op een laadpaal. Toyota stelt dat je in Nederland zo'n 1000 km per jaar kan rijden op de verzamelde energie. Ik gok dat er zo'n 100 tot 150 kWh te verzamelen valt. Weegt niet op tegen de kosten, maar hij kan het wel.

[Reactie gewijzigd door kdeboois op 23 juli 2024 01:35]

Ik moet zeggen dat ik 1000km geheel niet slecht vind; ik heb afgelopen jaar 16000km gereden, dus in mijn rijpatroon zou dat 6,25% van m'n kilometers zijn. Ook als we bedenken dat de cijfers van Toyota waarschijnlijk wat rooskleurig zijn, is het nog steeds best redelijk. Natuurlijk zul je als je met zo'n auto 200km gaat rijden er benzine in moeten gooien, maar voor de rest is het best leuk dat hij na een weekeinde op de parkeerplaats weer een paar km kan rijden voor nop. Een het is daadwerkelijk bespaarde uitstoot, geen elektrische auto die in werkelijkheid op vieze kolenstroom rijdt.

Wellicht economisch niet aantrekkelijk, maar met een beetje toekomstvisie is het best een waardevolle kant om op te kijken. En... het is ook een stukje gemak. Gemak mag best wat kosten.
Het ging er om dat de Toyota dat wel kan inbouwen zonder teveel hoofdruimte verlies. En als dat een klein beetje energie wekt bij het rijden om de stroomverbruikers te laten functionneren ga je automatisch minder van de auto-batterij vragen waardoor je effectief wat km verder kunt rijden, miniem ok maar toch wel verder...
Dat van die 50km electrisch rijden is omdat de Toyota een plug-in hybride is met een batterij van 8.8kW, kan je moeilijk vergelijken met die van de Soul :).
Wordt al gedaan op de Sono Sion. Daarmee haal je nog geen schokkende resultaten, maar alle beetjes helpen.
Tja vanuit een privé perspectief lijkt dat wellicht niet zoveel, maar als je een miljoen auto's produceert die zoiets zouden hebben, dat zet wel zoden aan de dijk. Misschien dat overheden hierin een gelijk werkveld moeten creëren. Het creëert dan schaalgrootte en daarmee luttele euro's bij de productie en een boost bij de ontwikkeling van hoog efficiënte zonnepanelen.
Het doet me denken aan de TU Delft studenten die een volledige elektrische auto op zonnepanelen energie willen maken.

[Reactie gewijzigd door oks op 23 juli 2024 01:35]

Je vergeet in je vergelijking wel dat een zonnepaneel op een dak van een huis veel effectiever zal zijn dan een zonnepaneel op het dak van een auto waar de omstandigheden altijd minder ideaal zullen zijn. Zo lang er op betere plekken nog veel ruimte is kan je die resources beter daarin investeren. (Hoe lang doe je met een auto? Hoe lang met een dak? etc.)

Wat betreft de solar-cars als je daarmee doelt op de Solar chalange race in Australië. Dan is de TUe auto nog interessanter. Dat lijkt ten minste al een beetje op een "normale" auto. Voor een normale EV is er nog een heeeeeeeele lange weg te gaan wil je over op solar.
Ehm je stelt van alles. De vraag is of je stellingnames allemaal kloppen. Je zou ook kunnen zeggen dat dakruimte bedoeld is voor het energie verbruik in huis. De 'dakruimte' van auto's inzetten voor vervoer is als het ware beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Het loslaten van aannames die je doet helpt soms om ook alternatieve ontwikkelingen te overwegen.
Een EV paneel is flexibel, dun en eigenlijk vrij licht, het is natuurlijk niet te vergelijken met een paneel als die op je dak, die heel zwaar gemaakt wordt (omdat hij ook veel duurzamer moet zijn)
Zie b.v. dit soort panelen.
Ook al heeft en zonnepaneel geen nut op je dak in termen van extra range. Het is wel makkelijk om je auto cool te houden in de zomer of accu pack warm te houden in de winter. En het geeft extra laad real estate als je auto voor de deur staat.
Schiet niet enorm op. Maar je zou eens naar de lightyear kunnen kijken.
Ik denk dat dat ook wel een antwoord biedt op de vraag waarom dit normaal niet toegepast wordt. Op een auto die helemaal volgeplakt zit met zonnepanelen maximaal in ideale omstandigheden tot 30km aan extra range voor een hele dag in de zon staan. Aangezien dit 'up to' is ga ik er dan ook vanuit dat dit berekend is uitgaande van de langste dag van het jaar met de hele dag volle zon. En het zou me ook niks verbazen dat het extra gewicht van al deze panelen ook nog wel een negatieve impact kan hebben (dit is natuurlijk complete speculatie). Plus je hebt natuurlijk de extra kosten van de zonnepanelen, die zullen ook niet heel goedkoop zijn.

Het is een leuk idee en concept, maar als ik dit zo zie denk ik dat de voordelen meestal niet opwegen tegen de nadelen.
via: https://autorai.nl/nederlandse-verkeer-cijfers/
Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar, ofwel ongeveer 32 kilometer per dag. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle door motorvoertuigen afgelegde kilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s 13 procent en zware vrachtvoertuigen 5 procent.
De auto wordt er zwaarder van en je moet die dingen dus overal mee naartoe slepen. Het rendement keldert dan gewoon. Je kan ze beter op je huis hebben liggen met een vaste positie, minder schaduw en betere helling.

Vind deze auto op zich niet lelijk, ook niet echt mooi. Als het een betaalbare auto zou zijn geweest zou het voor mij echt een prima woon-werk auto kunnen zijn, maar elektrische auto's zijn gewoon nog steeds te duur voor Jan Modaal helaas, moet je kiezen tussen deze auto en een leuke (noem een merk) luxe auto, dan gaan de meesten toch voor de traditionele auto. Ik ben heel benieuwd wat er gebeurd zodra het break-even punt wordt bereikt. Ik vermoed een massale dump van auto's met verbrandingsmotoren zodra men er achter is dat elektrisch op termijn goedkoper is. Schat dat dat nog wel een 5-10 jaar gaat duren, maar we gaan de goede kant op. Of het batterijen gaan worden of waterstof, wie weet :)

[Reactie gewijzigd door Fairy op 23 juli 2024 01:35]

Vergis je niet hoe snel het gaat. De sion kost zonder batterij €19.000 inclusief een aantal gratis kilometers uit de zonnepanelen. En de accu huur je met de besparing op de wegenbelasting en goedkope kilometers. De prijzen van batterijen zelf dalen als een baksteen en halveren iedere ~3 jaar. Over 5 jaar worden er haast geen benzine auto's meer verkocht en de gemiddelde tweaker is al veel eerder goedkoper uit met een EV
Als het een betaalbare auto zou zijn geweest zou het voor mij echt een prima woon-werk auto kunnen zijn, maar elektrische auto's zijn gewoon nog steeds te duur voor Jan Modaal helaas, moet je kiezen tussen deze auto en een leuke (noem een merk) luxe auto, dan gaan de meesten toch voor de traditionele auto.
Ja? Ik zou de Toyota Avensis niet bepaald zien als een 'luxe auto'. En die zit in dezelfde prijsklasse als een Hyundai Kona Electric. Dan weet ik wel welke ik zal nemen, want de gebruikskosten van een elektrische auto zijn een fractie van die van een ICE-wagen.
(vorig weekend een weekendje naar Oldenburg geweest, met m'n vorige Suzuki Jimny (qua brandstofverbruik vergelijkbaar als de Avensis) zou mij dit meer dan honderd euro aan benzine hebben gekost. Nu was ik in totaal drie hele euro's kwijt voor de elektriciteit.)
Als je 101€ aan benzine koopt dan kun je daar ongeveer (met mijn 1250KG zware auto) 900-1000 KM mee rijden.
Voor 3€ koop je met thuis laden 15kWh aan elektriciteit. Daar kun je misschien 90-100KM mee rijden

Ergens gaat je berekening falikant mis.
Ergens gaat je berekening falikant mis.
Mijn Jimny reed, met geluk, 1 op 15. Zoiets deed de Avensis van mijn vader zaliger ook. 100 euro benzine koop je 60 liter Euro95 voor, dat is wel ongeveer genoeg om van mijn huis naar Oldenburg en weer terug te gaan, in de Jimny. :o

Die 3 euro komt van die ene snellaadpaal die vroeg of je via Paypal even 3 euro over wilde maken vóór je kon laden. Elektriciteit leent zich, nog meer dan benzine, voor slim rondshoppen, en prijzen varieren al snel van grijpstuivers, flat-fees tot gratis. Als gierige tatta streef ik natuurlijk voor die laatste optie. ;)
Zonnepanelen worden warm in de zomer niet echt wenselijk lijkt mij
Zonnepanelen worden warm omdat de zon er op schijnt.
Een deel van de energie wordt echter afgevoerd in de vorm van elektrische energie.
Als je geen zonnepaneel hebt, heb je gewoon een dak, waarbij álle niet gereflecteerde energie wordt omgezet in warmte. Blijft ook niet echt koel dus.

Voor aandrijving niet heel zinvol, voor (beperkte) koeling tijdens het geparkeerd staan kan het juist best interessant zijn.
Als ik me niet vergis had de Audi A8/A6 een 10-tal jaar geleden een zonnepaneel die een actieve koeling aandreef. Blijkbaar was het geen succes want die optie bestaat al lang niet meer.

Aanvulling: blijkbaar plant Audi in de volgende generatie opnieuw (efficiëntere) panelen te integreren in het dak: http://autotechvibes.com/...come-solar-panel-sunroof/

[Reactie gewijzigd door SlasZ op 23 juli 2024 01:35]

Als je bedenkt wat een simpele mobiele airco aan stroom verbruikt (ongeveer 1kwh), en dat afzet tegen de hoeveelheid warmte die de auto in komt via de ramen, kom je vrij snel tot de conclusie dat het dweilen met de kraan open is. Een dak van een auto komt namelijk niet tot die opbrengst.

Misschien een beetje bijkoelen, maar het extra gewicht wat die panelen en elektronica nodig hebben doet wel weer af aan de efficiëntie van het geheel.

Of er moet energie opgeslagen kunnen worden en de gebruiker (via een app) aangeeft wanneer hij weer naar de auto toe komt, dan zou het misschien kunnen, maar blijft meer een comfortfunctie dan dat het echt eco te noemen is.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 23 juli 2024 01:35]

Mensen zeggen altijd airco, maar in werkelijkheid kan er alleen een ventilator op draaien voor zover ik weet.
Je vergeet het aspect dat er met een auto gereden wordt, wat de zonnepanelen zal afkoelen.

Nu we toch even bij de ontwikkelingen stilstaan mbt zonnepanelen op voertuigen: check Trailar eens (voor grote voertuigen).

https://www.trailar.co.uk/

Dit kan mogelijk wel tot een doorbraak in de transportindustrie leiden!
Dat is beter dan een zwart dak of een kleur die een groot deel van de zonne energie absorbeert. Een zonnepaneel zet een gedeelte van die energie om naar elektrische energie in plaats van hitten dus je auto zal er minder warm van worden.
Op zich geen gekke vraag, er zijn wat (concept)auto's (zoals de Sion / video) die dit hebben. Alleen wekken deze zonnepanelen, zeker in Nederland, niet genoeg stroom op om écht van toegevoegde waarde te zijn.
Alleen wekken deze zonnepanelen, zeker in Nederland, niet genoeg stroom op om écht van toegevoegde waarde te zijn.
via: https://autorai.nl/nederlandse-verkeer-cijfers/
Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar, ofwel ongeveer 32 kilometer per dag. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle door motorvoertuigen afgelegde kilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s 13 procent en zware vrachtvoertuigen 5 procent.
't sop is de kolen niet waard.
Stel dat het hele dak een paneel zou zijn kan die misschien in ideale omstandigheden 300Wh genereren.
Op een ideale dag gaat dat misschien 1.000 zijn.
Als je dan ziet dat de kleinste accu al 27.000Wh heeft als capaciteit zie je ook wel dat de winsten klein zijn.
't sop is de kolen niet waard.
dat zou ik niet zeggen.

we kunnen nu met veel gemak (goedkoop) 220Wh per m2 maken.
een auto heeft al snel 5m2 dus 1100Wh is wel mogenlijk.

dan word ook nog wel gezegd, het gewicht is te groot.
tja mijn panelen wegen wel 10 kilo per m2, maar 90% daar van is de constructie.
5m2 aan zonnepanelen op het dak van een auto als je het dak gebruikt als constructie.
dat is maar een fractie van het gewicht.

dan de vraag wat levert 1100Wh op, dat kan met gemak een 4,5kWh zijn per dag.
dus na 2 weken is de accu weer vol, of is het gewoon 2 weken 1x minder tanken. *
de panelen werken ook als je niet aan het rijden bent en kunnen gewoon de accu vullen als je geparkeerd staat.

en dan is het maar de vraag of t' sop de kolen waard zijn.
het zal er erg om hangen, winter maanden heb je er geen bal aan.
zomer maanden scheelt het wel een aantal keer tanken.
het is krapjes en marginaal, maar omdat je een team ingenieurs er op kunt zetten.
die best de lichtste en best werkende set van kunnen maken.
kan het echt anders zijn als verwacht.
ik denk eerder laat de toekomst dat maar eens gaan vertellen als ze op de markt komen.
ik wil mijn blik veld nu niet laten vertroebelen door een onderbuik gevoel. :P

edit:
*) lol ik tank minder als 1x per 2 weken.
dus dan zou ik heel de zomer gratis kunnen rijden en alleen maar extra hoeven bij te laden in de winter.
zou best wel cool zijn eigenlijk. :9~

[Reactie gewijzigd door migjes op 23 juli 2024 01:35]

Je vergeet een aantal zaken in je redenering.
Een PV dat horizontaal ligt brengt minder op dan onder de juiste hoek.
2m² aan panelen, dat is al behoorlijk veel hoor. Wij rijden met een caddy maxi, daarop gaat dat misschien lukken, maar niet op een wagentje als deze.

Ik denk ook wel dat de extra prijs er voor veel tussen zit. Die EV's zijn nu al verschrikkelijk duur.

Op termijn zal het rendement wel nog verbeteren, hopelijk sterk genoeg om inderdaad een echt verschil te maken.
nop, PV die plat licht brengt bijna net zo veel op als PV onder een hoek.
het verschil is maar een % of 5, veel minder als mensen verwachten.
(ik zij ook niet voor niks 4,5kWh, een 1100Wp doet wel 6kWh met gemak.
die had ik al ingecalculeerd. ;) )
we doen het op daken onder een hoek, zodat je het niet hoeft te poetsen en de regen het schoon spoelt, want je kunt er vaak zo slecht bij op dak.
maar verder kan net zo goed plat, geen probleem.

je zou ook nog kunnen kijken naar dunne film panelen.
die kun je al aan brengen op een laag metaal (met de juiste verf soorten als isolatie).
die kun je aan brengen op allerlei oppervlakte en ook de motorkap b.v.
en dan is 5m2 met veel auto's haalbaar.
(door juiste indeling van de cellen kun je ook meerdere richtingen aan.)
dit voegt ook erg weinig gewicht toe aan de auto zelf.
dunne film heeft wel een nadeel dat je vaak niet verder komt als 140Wh per m2.

maar prijs is altijd een probleem, maar ook dat kan best wel eens mee vallen.
je koopt vandaag de dag al panelen voor minder als 150€ voor 300Wp, dus op bedrag auto is het pinda's.

en dan zie je toch dat een stelletje studenten het wel snappen:
https://solarteameindhoven.nl/stella-vie/stella-lux/
oke, mischien ben ik wel iemand van het glas is half vol en niet half leeg.
(als het glas meer als half leeg raakt, dan bestel ik een nieuw biertje. :*) )
maar de stelling: 't sop is de kolen niet waard, is alleen maar tijd en ontwikkeling voor nodig om onzinnig te maken. mischien niet vandaag mischien niet morgen, maar straks wel een zekerheid. ;)
Inderdaad. Ik had er 'voorlopig' moeten bij zetten.
we doen het op daken onder een hoek, zodat je het niet hoeft te poetsen en de regen het schoon spoelt, want je kunt er vaak zo slecht bij op dak.
maar verder kan net zo goed plat, geen probleem.
Heb je daar ook een bron voor? Als ik de panelen plat zou leggen zou ik mijn oppervlak kunnen verdubbelen en over die 2x opbrengst dus 5% verliezen. Dat is geweldig nieuws, Raar dat niemand dat doet!
Het klopt volgens mij van geen kant.

het ligt er aan waar je woont. Hoe verder van de evenaar, hoe belangrijker een flinke hoek is voor je efficiëntie.

In Australië is in het meest ideale geval (locatie)een reductie van efficiëntie te verwachten van 10-12%. Bij ons is dat nog veel meer.

Als het bij ons 30%-40% is kijk ik daar totaal niet van op.

In jou voorbeeld ga je dus misschien wel 40% minder opwekken met 2x zoveel panelen. En je moet ze beter schoon gaan houden (ook 'plat' gemonteerde panelen worden vrijwel altijd in een hoek van 2-5° gelegd om ze niet dagelijks schoon te hoeven maken. Dus je verdubbelt je oppervlak niet eens). Daarnaast heb je dus je extra investering in een dikkere omvormer (je jaaropbrengst gaat niet omhoog zoals ik net zei, maar je piekopbrengst als de zon loodrecht boven je staat gaat wel omhoog. Als je omvormer dat niet aankan lever je nog meer in op efficiëntie) meer panelen en misschien meer gedoe in je meterkast (vanwege die piekopbrengst die kort hoger is dan een groep).

Heel logisch dus dat niemand dit doet. Zelfs op de evenaar doen niet veel mensen dit, al is er daar soms een businesscase rond te krijgen.
zijn vele bronnen voor te vinden, maar ook vele die dat weer tegen spreken.
als je alleen simpel theoretische kijkt dan lijkt het er op dat een hoek van 40 graden met zuid het beste is.
dat lijkt de meeste zon te vangen heel het jaar door.

maar dan neem je niet mee, dat de zomer maanden meer uren hebben.
neem je die wel mee, dan lijkt het dat 20 graden het meeste aantal uren per jaar de zon vangt.

maar dan neem je niet mee, dat als het bewolkt is, het licht nog weerkaatst word en dan is nog platter nog beter.

maar dan nog neem je niet mee dat we in de zomer maanden juni/juli we wel 16 uur zon kunnen hebben.
wil je dat ook nog kunnen op vangen, dan kun je nog beter panelen oost-west leggen.

ik zou zelf geen plat willen eigenlijk, moet ik elk jaar een 6 meter hoge ladder op klimmen om te poetsen.
nog die ladder nog dat poetsen, dat zijn niet mijn hobbie's. ;)

wil je hier meer over weten, check het forum.
Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) Deel 8
Je verbruik is, zelfs met constante snelheid, richting de 20kW.
In de meest optimale omstandigheden levert het zonnepaneel ~250W, net iets meer dan 1% van wat je verbruikt. In het echt zal je nog veel minder opwekken. Iets met een deuk in een pakje boter ;)
Er was een Prius met een zonnecel-dak, die laadde er net de accu mee op voor de verlichting...
Ik vermoed dat dat paneel alleen de 12V accu bijhoudt. De Ionic staat erom bekend dat deze accu nogal eens leeg is, vooral bij mensen die niet dagelijks laden en de functie dat deze accu vanuit het grote accupakket bijgeladen mag worden uit hebben staan.
De sion doet tot 30 km per dag en kijkend naar https://autorai.nl/nederlandse-verkeer-cijfers/
Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar, ofwel ongeveer 32 kilometer per dag. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle door motorvoertuigen afgelegde kilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s 13 procent en zware vrachtvoertuigen 5 procent.
nee hoor, je heb van die zonnen panelen voor op een boot en buigen enersinds soort follie
https://www.solarpowersup...38jWXyI3cFggaAsizEALw_wcB
Lightyear one is een Nederlands project, zeker interessant om naar te kijken.
Een moderne oma auto blijft een oma auto...

Niet heel lelijk maar wel lelijk.
Dan is dat een gebrek aan smaak
https://sonomotors.com/en/sion/
Het kan, max 30 km extra. 7 m2!
Auto is niet duur voor een e.v..actieradius is niet super en deze kia is veel meer auto....
De voorkant vind ik nog wel netjes, maar de achterkant...
Vind em niet lelijker dan de doorsnee auto die tegenwoordig wordt geproduceerd.
Is een kunst op zich, toch?
+1 miljoen andere mensen dat het wèl iets vinden. De 2020 versie en GT-line zien er wel een pak beter uit en zal zeker weer goed verkopen.
As of 2015, Kia has produced over a million units of the Soul.[87] In the United States, over 100,000 units have been sold each year from 2011 to 2017, becoming the best selling subcompact car in front of the Nissan Versa.
--
2016 global 400,010 sales
2015 global sales 203,518

[Reactie gewijzigd door eYaTed op 23 juli 2024 01:35]

Lelijk is relatief, maar soms te compenseren door lagere prijs. Alleen dat gaat bij electrische auto's ook totaal niet op, betaal je nog rustig 40k voor een lelijke auto. (en ja, voor een Model S van 100k koop je aanzienlijk mooiere auto's).
"mooi" "lelijk" , allemaal subjectief.
Metalen machine met 4 wielen om van A naar B te gaan.
Véél relevanter (pers mening) is wat je er mee kan, binnenkant dus 8-)
Echt mooi vind ik 'm persoonlijk zeker niet, maar het kan véél lelijker hoor. Nog nooit een Multipla gezien bijvoorbeeld?
De Pontiac Aztec is ook zo'n design wonder :-)

Maar ook van die 2 zijn er grote fans. En niet zonder reden.
Dan heb je de Ami One Concept van Citroën gemist zeker :P
https://www.citroen.nl/ci...cars/ami-one-concept.html?
Wow.. Haha.. Dat handgreep ook, zit telkens aan een andere kant, of bij de spiegel, of waar de deur hendel 'normaal' zit..
Een conceptauto is wel iets anders dan een productiemodel.
Maar mooie concepten bestaan ook :P
Dat was de Multipla al...
De Soul is een bestaand model wijkt niet zoveel af van deze. Maar vooral een model dat populair is in Korea en Japan.
Ik ken een hoop lelijke auto's en hoewel dit geen Model S of 3 is moet ik zeggen dat heel veel lelijkere autos ken. Hij doet me denken aan z'n grote broer, de Kia Niro (vooral de neus).

40 en 65 kWh, de laatste best een aardig aantal trappelende paardjes voor zo'n klein wagentje en niet onbelangrijk: 100kW CCS (en hopelijk ook 3 fase type 2). Ben benieuwd wat het gaat kosten, goed om te zien dat steeds meer fabrikanten serieus werk gaan maken van BEVs en niet alleen met de Model S en X willen concurreren.

In dat licht werd ik ook wel warm van de net onthulde Polestar 2. Met een top-prijs van 60k en een instapper vanaf 40 is het een regelrechte Model3 concurrent, ook qua uitrusting en range.

We gaan veel mooie ontwikkelingen op de weg krijgen de komende tien jaar en Peak-ICE hebben we dit jaar gehad. BEV's zullen de komende jaren de markt voor nieuwe wagens stormachtig op z'n kop gaan zetten.
De vorige gen was inderdaad mooier. Hatelijk, die huidige trend om alle auto's van spleetoog-lichten te voorzien.
Zal ook wel tegen de 40k gaan kosten voor de 64kwh versie. Op zich is het bereik van 39 ook voldoende, maar je verliest wel veel plezier met de fors mindere paardjes. Nog meer dan genoeg mind you, maar als je in zo'n lelijke bak wilt rijden kun je er nog wel wat fun uit halen :)
Een 139PK electromotor is een enorme berg fun, kan ik je vertellen..... Vanaf de streep trekt die beduidend harder dan een 139PK benzine of diesel motor. En met een bereik van 277km wil je de fun niet halen op de snelweg; dan verdampen die 277km met zo'n 3-6km per km ;-)
Optrekken gaat ook om de koppel, niet om het vermogen, dus je vergelijking gaat niet echt op :)
Ook zou het koppel met 39 procent zijn toegenomen tot 395Nm
400 koppel is een compleet ander niveau, een 400 koppel benzine motor rijd heel die electrische auto zoek.
Vandaar ook mijn reactie op Zebby; er gaat nauwelijks plezier verloren omdat het plezier niet uit die 139PK komt......

Een 400Nm koppel benzine auto zit dik over de 400PK en heeft geen schijn van kans om die 139PK electrische auto er uit te trekken aangezien die benzine auto eerst naar de 6000 toeren moet zien te komen om dat koppel op de weg te krijgen.... Een benzine auto die op, laten we zeggen, 1000 toeren al 400Nm neer zet moet zo'n 2300PK mee brengen..... Die bestaan dus niet.

Ofwel: Nee, helaas, ook een 400Nm benzine auto gaat niet veel zien van een 400Nm electrische auto. Waarschijnlijk zal de top snelheid van die benzine auto een heel stuk hoger liggen maar tenzij je een compleet lege snelweg in Duitsland tegen het lijf loopt gaat ook dat je niets opleveren (of je nou een top van 195 of een van 240 hebt ga je zelfs in Duitsland niet snel merken)
Daarmee moet de e-Soul de sprint van 0 tot 100km/u in 7,6s afleggen
Elke benzine motor met 400 koppel die trager dan 7.6sec zal of een amerikaanse V8 zijn, of een semi-truck, ik zit op krap 6 seconde met 'maar' 300 koppel en dat is niet eens een 'echte' racebak. Goed, voegen we nog .6sec toe aan toeren opbouw.
Een moderne turbo-motor heeft het max koppel al bij een laag toerental beschikbaar (en over een heel breed toerengebied). Een BMW 330D heeft 510nm koppel bij 1750rpm. Daar trek je een boom mee uit het bos.

En over elektrische auto's op de Autobahn: meerdere Tesla's gezien op weg naar de wintersport, waarom rijden die allemaal 100 op de Autobahn ? In de zomer op de Franse Autoroute idem: 100/110, sneller gaan ze niet. Ik heb echt nog nooit een Tesla op z'n Duits met 200kmh over de linkerbaan zien zoeven.
Anoniem: 583079 @wpeterw27 februari 2019 18:12
Een electrische wagen is door het hoge koppel, beschikbaar vanaf 0 toeren, veel prettiger om rijden dan gelijk welke brandstofmotor. Hij zal dan ook sneller optrekken dan een even koppelrijke brandstofmotor.
Om aan hoge snelheden te rijden heb je dan weer vermogen nodig, een electrische motor heeft typisch een zeer hoog koppel maar een gemiddeld vermogen.

Dat niemand met een electrische wagen 200 km/u rijdt (dat kan best met een Tesla), heeft dan weer andere redenen:
- een (zeer) hoog verbruik bij (zeer) hoge snelheden;
- een electrische auto is zeer stil en zet daarom niet aan tot zeer snel rijden.
Dat laatste zie ik totaal niet in. Hoe stiller de auto, hoe comfortabeler op hogere snelheid. Maar een elektrische auto is helemaal niet veel stiller op 150KM/uur dan een andere auto van die prijsklasse.

Zijn er eigenlijk cijfers van? Vast wel. Wat als je met 150KM/uur in de winter op de snelweg rijdt. Hoe ver kom je dan met een 80%volle accu? (dat is meestal je sweetspot, van 20-80% vol qua laadpaalbezoekjes)
Verlies je dan niet kracht als je dat probeert boven de 100? Ik kan nu op 130 nog in mijn stoel gedrukt worden, en heb "maar" 315nm. Vervelende vanaf 0 is dat hij simpelweg geen grip heeft om echt goed weg te komen. Hebben die elektrische auto's een elektronisch differentieel dat het ze wel lukt?
En je banden niet te vergeten door het enorme koppel. Mijn ouders hadden een hybride, dat ding had vaker nieuwe banden nodig dan een 'normale' auto, terwijl het hele rustige rijders zijn. Die dingen trekken veel makkelijk snel weg...

[Reactie gewijzigd door Fairy op 23 juli 2024 01:35]

Heb ook een hybride, 315nm koppel. Met een beetje regen is een klein beetje gas al te veel. En dan heb ik er gewoon A+ banden onder liggen (dunlop sport) in een poging dat te verhelpen. Ik denk dat ik al 1 seconde verlies puur door de spin in het begin.
Mijn pa zei ooit al eens, dat ding vreet banden. Zou mooi zijn als er een stand op zulke auto's zit zodat ze niet zo idioot hard optrekken zonder dat je het merkt, vooral vanuit stilstand heeft een verbrandingsmotor even nodig voor er beweging in komt en een electromotor begint meteen hard te trekken, nog los van of je snel optrekt of niet.

Je kan met die hybride automaten altijd nog een kickdown inbrengen om dat te overrulen als het nodig is.
Mijn huidige GTE zit 102 pk pure electric. Als ik niet in GTE mode (150 PK ICE en 102 PK BEV samen) rij dan is de Golf niet een hele snelle wagen, dat was wel een verschil met mijn vorige Ampera die 150pk puur BEV eruit stampte. Neemt niet weg dat de GTE prima kan meekomen als BEV only, ook op de snelweg etc. Maar met name op de snelweg planken zit er natuurlijk niet in. Echter, daar koop je ook geen eSoul voor. Neemt niet weg dat ik (als ik uit deze twee autos zou moeten kiezen) altijd voor de long range met 200 pk zou gaan.

Wat dat betreft kijk ik ook wel uit naar mijn komende M3 met 350pk :)
Mooi dat er steeds meer modellen komen,aangezien we straks allemaal aan de elektrische auto moeten. Hoe meer concurrentie hoe beter, dan zitten we sneller op betaalbare modellen.

Kritiekpuntje: stop eens met dat hameren op de acceleratie. We weten dat deze auto's sneller op kunnen trekken maar het enige wat dat doet is het sneller beschadigen van het wegdek waar de eigenaar, door vrijstelling, niet voor hoeft te betalen. Dat de auto's zwaarder zijn dan vergelijkbare ICE auto's helpt daar ook niet bij.
En het molt je banden heel wat sneller.

Ze zouden die vrijstelling moeten beperken tot een aanschafwaarde van 40.000€ bijvoorbeeld. Dat zou ik heel wat redelijker vinden. Waarom de allerrijksten het allerdikste subsidiëren?

[Reactie gewijzigd door Arokh op 23 juli 2024 01:35]

Helemaal mee eens. Spoort wellicht de fabrikanten aan om meer modellen in die prijscategorie op de markt te brengen.
Is de e-Niro dan niet praktisch even duur, ruimer en met een 'normaler' ontwerp?
Klopt, dit is gewoon een e-Niro met een wat gaver doosje eromheen.
Zelfde bedenking helemaal dezelfde specs als de Hyundai Kona en de Kia Niro
Juist. En daarom is het eigenlijk extra vreemd dat Hyundai met de nieuwe Ioniq die in 2020 uit moet komen niks heeft gedaan aan de aandrijving, alleen een groter accupakket (en wat andere lampen). Een Ioniq met 204Pk/395Nm en 64kWh accu zou wel een te groot verkoopsuccess zijn denk ik, want waar halen ze de accus vandaan als ze nu al een jaar doen om een Kona of eNiro af te leveren. Deze Soul valt niet bij iedereen in de smaak, dus de vraag zal niet heel erg hoog liggen (of zijn de leaserijders zo desperate dat ze zelfs deze Soul gaan rijden om maar van de 4% bijtelling te kunnen genieten?).
Bestaat die 4% nog? Was dat niet tot 1 januari?
Dat heb je wellicht verkeerd gelezen/gehoord:
. Nu komt het: vanaf 1 januari 2019 geldt het verlaagde bijtellingspercentage van 4 procent alleen nog tot 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het bijtellingspercentage van 22 procent. Weet dat deze regeling alleen geldt voor 2019 en voor 2020. Vanaf 2021 is het feest echt voorbij, want dan betaal je over de gehele cataloguswaarde 22 procent bijtelling, zelfs voor elektrische auto’s.
https://autorai.nl/bijtelling-op-de-schop-in-2019/

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 01:35]

Netjes. Okee, dat was me volledig ontgaan. Goed dat ze dat hebben bijgesteld.
Dat is het niet, de Ioniq is een kleiner platform die de accu hoofdzakelijk onder de achterbank en de kofferruimte heeft zitten. Daar kom je niet zo makkelijk mee op 60 kWh of meer. Ook is de 'motorruimte' (tegenwoordig de elektra) erg klein, terwijl je voor een sterkere aandrijving ook een ruimer invertersysteem e.d. moet hebben. Komt ook nog eens bij dat men met 60 kWh+ auto's ook hoge snellaad-snelheden wil halen, dus daar heb je weer actieve koeling voor nodig die er dan ook niet meer bij past (zie nu al het gezeur dat dit bij de 64 kWh Leaf ontbreekt). Kortom dat gaat allemaal niet passen of je moet concessies doen die de cocurrentiepositie verslechteren.

De Kona e.d. hebben een veel ruimer platform en de accu neemt daar ook een groot deel van de passagiersvloer in, google maar op 'kona platform' en 'ioniq platform' dan zie je plaatjes die het verschil laten zien. Die extra ruimte geeft wel die mogelijkheden. Het zou me dan ook niks verbazen als Hyundai tzt ook met een ruimer sedan model gaat komen richting om een hoger segment dan de Ioniq te bedienen die niet in een crossover willen rijden.
De model 3 heeft de accu ook in de vloer, dus dat kan bij de Ioniq ook gewoon. Het is wel zo dat het huidige model de accu inderdaad onder de achterbank en in de kofferbak heeft en de facelift die er aan zit te komen is gewoon het huidige model met wat andere bumpers/lichten en een ander interieur, dus qua accu heb je gelijk. De motorruimte is bij een Ioniq niet echt gevuld, dus daar kan best nog wat bij, bovendien kan de Ioniq al met 70 kW laden, dus dat is al lekker snel. Wel is het zo dat de 39 kWh accu in de Kona (eNiro en nu dus de eSoul) minder motorvermogen krijgt, dus dat heeft waarschijnlijk met de ontlaad stroom te maken. Een upgrade van 120 naar 136 Pk zou al erg leuk zijn, maar dat is ook niet aan de orde volgens de geruchten.
"De model 3 heeft de accu ook in de vloer, dus dat kan bij de Ioniq ook gewoon. "

Dus omdat er in de Audi A6 een V8 past kan je in een VW Polo ook een V8 monteren? Je vergelijking gaat geheel mank omdat Tesla's een skateboard-chassis gebruiken waar de batterij altijd de hele vloer gebruikt. Die ruimte is dus altijd aanwezig, of je nou veel of weinig cellen in je batterijruimte plaatst. Maar wat betreft 'reguliere' chassis-vormen met een batterijcompartiement ergens op het chassis houd je het aspect van beschikbare ruimte.

Je mist denk ik de insteek van mijn bericht, ik leg het wat uitgebreider uit:

Een fabrikant bouwt een platform, waarbij die een afweging maakt tussen de ruimte die het beschikbaar heeft in verschillende delen. Dit zijn uitsparingen in het chassis en carosserie en eventueel plekken waar beiden verlengd kunnen worden zonder dat er verder wat wijzigt (wat BMW doet bijvoorbeeld en VW gaat doen in hun ID platform). Je kan niet zonder een platform te wijzigen opeens een dikkere batterij plaatsen waar eerst geen ruimte was, dus als er al geen doorlopende vloerbatterij was in het huidige platform, dan kan je die ruimte niet opeens erbij 'nemen' alsof dat 'gewoon' kan. Er zitten daar al andere zaken zoals de beenruimte van de passagiers. Ook kan je sowieso de auto in het geheel niet ruimer maken, je kan alleen binnen het 'skelet' meer of minder ruimte innemen. Dit is waarom je in reguliere auto's die naar EV worden omgebouwd een deel van je kofferruimte verdwijnt, zie bijvoorbeeld deze A5 waarbij het 'diepe' deel van de kofferbak geclaimd wordt door de batterij: je hebt hier geen ruimte voor in het platform.

Dus wat ik zeg is dat de Kona een in het geheel groter platform gebruikt, een ruimer 'skelet' zeg maar en je daardoor met de batterij meer ruimte hebt om meer cellen te plaatsen, er kan koeling bij enzooort. Die ruimte heb je allemaal niet in het 'nauwe skelet' van de Ioniq. Je kan dus niet 'gewoon' even wat meer batterij plaatsen. Laat staan de koeling toevoegen die je zoals ik al zei ook wilt bijplaatsen om 100 kW te kunnen snelladen, iets wat al vanaf het begin in het Model 3 platform geintegreerd was. Vandaar dat ik verwacht dat men op het Kona-platform eerder nog een niet-crossover model gaat uitbrengen als grote broer van de Ioniq, maar op het Ioniq-platform gaat dat simpelweg niet.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 01:35]

Dat snap ik allemaal. Maar de accu in de bodem hoeft niet ervoor te zorgen dat de auto perse een SUV moet worden, dat leek je te suggereren. Ja, de hele auto moet opnieuw ontworpen worden, helaas is de Ioniq ontworpen als een gedeeld platform voor ICE, PHEV en BEV. Net zoals de Kona overigens. Maar als Hyundai slim is, ontwerpen ze een dedicated BEV platform met een skateboard platform zoals de rest (VW komt er ook mee).

Overigens, check deze: een V8 in een Lupo! :) Toegegeven, het is geen Polo, sorry.
"hoeft niet ervoor te zorgen dat de auto perse een SUV moet worden, dat leek je te suggereren"

Ik zei juist het tegenovergestelde: "Die extra ruimte geeft wel die mogelijkheden. Het zou me dan ook niks verbazen als Hyundai tzt ook met een ruimer sedan model gaat komen richting om een hoger segment "

Juist omdat het platform van de Kona dat biedt. Het platform is namelijk niet de modelklasse zoals SUV, het is puur de groffe maat van een auto. Daarom bouwt BMW een tiental modellen op 1 platform, zowel alle Mini modellen als verscheidene BMW sedans/hatchbacks en de X1 en de X2 die je onder crossover of zelfs SUV zou kunnen scharen.
Klopt, exact zelfde aandrijflijn als Niro en Kona. De Soul spreekt een ander publiek aan en doet het kennelijk heel goed bij jonge mensen en met name in America.
Het aan boord hebben van een zonnepaneel is meer voor de vorm dan functie.
Voor goede functie moeten deze panelen onder een hoek naar de zon zijn gercht.Plat geplaatst paneel,stort enorm in qua rendement/opbrengst.
Nee hoor. Ten opzichte van een ideaal geplaatst zonnepaneel, zal een vlak paneel ongeveer 87% opwekken. Dat noem ik niet "stort enorm in".
http://www.hoogstratengro...installeren-17/hespul.png
of
http://www.solar-nu.nl/im...pie-Solar-nu.nl-PRINT.jpg
Dat veronderstelt wel dat je midden op de dag zon pakt, want dan is de richting inderdaad juist goed (immers de zon staat dan ook hoog). Als je dat niet doet door schaduw of wat dan ook dan stort het wel in omdat de ochtenden en namiddagen dan te weinig opleveren door de verkeerde hoek. Dat is waarom je bij een dak zonder een hele dag zon de panelen moet uitrichten op de zonnehoek die het vaaktst het langst voorkomt (meestal de namiddag).
Ik vind hem niet eens zo lelijk eigenlijk. Ben blij dat er steeds meer keuze komt van elektrische auto's die 350+ kilometer kunnen rijden.
dit is echt het toppunt van lelijkheid

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.