Hyundai en Kia gaan na 2019 enkele automodellen uitrusten met zonnepanelen

Autofabrikanten Hyundai en Kia, beide onderdeel van Hyundai Motor Group, zijn van plan om ergens na 2019 bepaalde automodellen te voorzien van zonnepanelen. De panelen dienen om de accu's bij te laden en zodoende het bereik van de auto's te vergroten.

Volgens de plannen van de Zuid-Koreaanse autofabrikanten komen de zonnepanelen op het dak of op de motorkap van de auto's. Hyundai zegt de zonnepanelen toe te voegen aan modellen met een traditionele verbrandingsmotor, maar ook hybride modellen en volledig elektrische auto's. Het laadsysteem bestaat uit een zonnepaneel, een controller en een accu.

Het is de bedoeling dat de met de zonnepanelen opgewekte elektriciteit de brandstofefficiëntie en het bereik van de auto's vergroot door het bijladen van de accu's. Volgens de fabrikant geldt dit ook voor auto's met een verbrandingsmotor, waarbij de reguliere accu of een toegevoegde accu kan worden geladen.

De Hyundai Motor Group ontwikkelt drie verschillende zonnecelsystemen. Allereerst worden normale zonnepanelen gemaakt voor op het dak. Deze komen alleen op hybride automodellen en zijn volgens Hyundai in staat om dagelijks 30 tot 60 procent van de accu te laden, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Ten tweede komt er een zonnecelsysteem van de tweede generatie dat ook op het dak komt; deze panelen zijn semi-transparant waardoor inzittenden ook via het dak enigszins zicht naar buiten hebben. Dit systeem komt enkel beschikbaar voor modellen met verbrandingsmotoren. Ten derde komen er speciale lichtgewicht zonnecellen die op de motorkap en het dak komen. Deze technologie is nog onderdeel van een studie en zal waarschijnlijk voor zowel hybride als volledige elektrische auto's beschikbaar komen.

Hyundai heeft niets gezegd over welke automodellen de beschikking krijgen over deze laadsystemen. Ook is nog niet duidelijk wanneer de eerste auto's hiermee worden uitgerust; het bedrijf noemt 'na 2019' als enige indicatie.

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van auto's is niet nieuw. Luxe elektrische sportauto's als de Fisker Karma beschikken hier al over. Daarnaast kon de eerste generatie van de Nissan Leaf worden uitgerust met zonnecellen voor de stroom voor de air-conditioning. In de herfst van volgend jaar moet de Sion op de markt komen, een auto van de Duitse fabrikant Sono Motors. Deze auto wordt overal volgehangen met zonnepanelen en moet een betaalbare zonneauto worden.

De tweejaarlijkse World Solar Challenge bewijst al jarenlang dat zonne-energie bruikbaar is voor de aandrijving van auto's.

Door Joris Jansen

Redacteur

01-11-2018 • 12:51

127 Linkedin

Lees meer

Reacties (127)

127
126
65
6
0
45
Wijzig sortering
Het is natuurlijk de juiste ontwikkeling, maar met het opervlakte wat je beschikbaar hebt op een auto en de zon in Nederland kun je gemiddeld maar 1kWh opwekken per dag.

Dat is grofweg 7km rijden op de zon, mits je je auto in de zon zet ;)
In de zomer, in de winter haal je dat lang niet.
Gemiddeld, dus in de zomer is het meer en in de winter minder ;)
(Ik heb een wattpiek van 400 gebruikt met een Nederlandse correctie van 0,85 om op dat getal te komen)
Volgens mij houdt die 0,85 correctie voor Nederland wel rekening met een plaatsing onder een 35 graden hoek. Op een plat dak denk ik dat je met minder dan 0,85 moet rekenen.
Denk daarnaast ook even aan schaduw, parkeergarages. Ontzettend veel plaatsen waar auto's staan is er schaduw.

Mocht je je auto op heb bovenste dek van de parkeergarage zetten om zon te vangen, ben je dat voordeel aan extra klimmen met de auto al dubbel en dwars kwijt.

Toch is het een leuke toevoeging want auto's hebben samen een enorm oppervlak, maar of het afweegt tegen de productie van de panelen t.o.v. milieu vraag ik me af.

Als je een elektrische auto hebt en je woont 3km van je werk af zou je in de zomer niet meer hoeven te stekkeren dat dan weer wel :) Alleen die mensen zouden beter de fiets pakken :P

[Reactie gewijzigd door Fairy op 1 november 2018 13:38]

Grappig zou dan ook zijn dat je je auto zoveel mogelijk in de zon zet om goed op te laden om daarna in een bloedhete auto te stappen en de airco vol aan te zetten :+
Waren er niet ook al auto's die zonnecellen hadden om de airco draaiend te houden?
Ik weet niet of het later toegevoegd is maar dit staat in het artikel:
Daarnaast kon de eerste generatie van de Nissan Leaf worden uitgerust met zonnecellen voor de stroom voor de air-conditioning.
Ik heb een minimaal klein zonnepaneeltje achter op de 'spoiler' van mijn Nissan Leaf (model 2013). Dat panneltje is een druppellader voor je 12 volt systeem. Eigenlijk is het een gimmick met geen toegevoegde waarde (ik had die optie ook niet besteld, maar toch gekregen).
Van de Fisker Karma wordt wel gezegd dat het paneel op het dak voldoende zou zijn om de auto koel(er) te houden als deze in de zon geparkeerd staat.

[Reactie gewijzigd door broes_willems op 1 november 2018 16:40]

Deze fisker karma optie was 5000 dollar. Voor dat geld had je toen 2012 8 panelen op je dak en wekte dan factor 14 meer op. Gevalletje solar fietspad krommenie. Voor paar miljoen had heel krommenie vol kunnen liggen met panelen. Ook nu nutteloos eerst maar alle daken vol met zonnepanelen.

[Reactie gewijzigd door x25GSRW op 1 november 2018 18:00]

Volgens mij de Toyota Prius
Niet helemaal correct Nougat. Het betreft niet de A/C bij de prius maar de ventilatie. Het werkt wel fijn maar is maar een gimmick vind ik persoonlijk
Waren er niet ook al auto's die zonnecellen hadden om de airco draaiend te houden?
Audi / VW had dit ergens rond 2006, en is op veel modellen nog steeds als optie te bestellen.
Eerst altijd je ramen open om temp eruit te laten (50+) dan ramen dicht en airco aan. Ik heb 2 keuses, of in de volle zon en dus bloedheet of onder de bomen vol vogelstront waarna water moet volgen want anders gaat je lak naar de klote.
Dan maar volle zon.
Maar hoe zit het dan met het genereren terwijl je rijdt? Want daar lijkt niemand rekening mee te houden.

Als je aan het autorijden bent op een zonnige dag heb je toch vrijwel constant de zon op je dak staan, dan kunnen die panelen natuurlijk ook wat opwekken. Door de wind heb je direct goede koeling voor de panelen... :)
Of je nu rijdt of geparkeerd staat maakt voor het opladen niet veel uit. De energie van de zonnecellen gaat gewoon naar de accu. Natuurlijk gebruik je de energie tijdens het rijden gelijk weer, waardoor je netto nog steeds energie gebruikt.
Dat snap ik. Maar men rekent alleen dat het per dag in de zon staan x aantal watt kan opleveren en dus 7 km radius meer, maar tijdens het rijden wek je vaak op, en dan heb je weinig schaduw.

Stel dat zonnepanelen efficiënter kunnen worden dan zou het natuurlijk geniaal kunnen zijn, als je redelijk kunt bijladen tijdens het rijden, wordt de actieradius ook een stuk hoger (bij zonnig weer)
Het is inderdaad aannemelijk dat toekomstige zonnecellen efficienter worden. Goede kans dat er nog 15% verbetering te halen is in 3-5 jaar. Dan gaan we dus van 7 naar 8 kilometer per dag.
Je schrijft het alsof het niet boeit, maar ik denk juist dat als een auto 7 of 8 kilometer per dag op de zon kan rijden, dat dat een fenomenale doorbraak is, omdat verreweg de meeste autoritjes kort zijn. Zelfs als je een flinke afstand moet afleggen, zeg 40 kilometer, dan is dat toch al 20% minder benzineverbruik. Nog nooit is een dergelijke sprong gemaakt. Een auto staat ook wel eens een dag stil, potentieel betekent dat dan direct een volle accu en dus grofweg een verdubbeling van de elektrisch actieradius.

Nu denk ik dat het in praktijk niet zover komt, want een hybride auto kan niet zonder zijn verbrandingsmotor en die is dus ook nodig als je maar 7 of 8 kilometer rijdt. Maar hoe dan ook, een dergelijke auto zou fors minder CO2 en viezigheid uitstoten.
Als je nu extra langzaam gaat rijden dan hebben de zonnepanelen nog meer tijd om de accu bij te laden en je verbruik gaat ook omlaag. Te langzaam is ook weer niet handig omdat de rolweerstand dan een te grote invloed heeft.
dan ga je nog langs het feit af dat zonnepannelen meestal op het dak van een huis liggen.
Dus op 6 meter hoogte. Een auto is maar 1.40 hoog, dus die staat meestal in de schaduw van je huis :)


En het nut van een normale auto uitrusten met een accu mis ik al helemaal !
Ik rijd zelf ook voornamelijk kleine stukjes <1km en ik heb nog nooit last gehad dat die accu niet zou opladen.

[Reactie gewijzigd door heuveltje op 1 november 2018 14:26]

Normale auto's hebben natuurlijk een accu (lichten, airco, maar natuurlijk ook de bougies hebben allemaal electriciteit nodig), en zoals ik het artikel lees, vergroot het zonnepaneel de efficiëntie door de accu niet meer (of in ieder geval minder) vanaf de verbrandingsmotor op te laden zoals nu meestal gebeurt maar vanaf de panelen.
Grappig dat airco genoemd wordt (gebeurd vaker) maar een airco in een auto gebruikt vrijwel geen stroom los van wat regelelectronica. De airco draait namelijk mee op een as die aan de motor zit (via v-snaar als ik het goed heb) die de airco de druk geeft die het nodig heeft om te werken.

De bougies krijgen de stroom wel weer indirect via de bobine.
Oh, dat wist ik niet! Interessant! Maar goed, dan zou je natuurlijk bijvoorbeeld de airco wel weer direct via de accu kunnen laten lopen en op die manier de brandstofefficiëntie verhogen.
Een airco verbruikt in een stilstaande elektrische auto (vrijwel) geen stroom... leg uit …

[Reactie gewijzigd door hatex op 1 november 2018 20:45]

een warmtepomp(airco/ijskast etc) comprimeert/expandeert een vloeistof/gas, om zo de warmte/koude te transporteren.
dit is een mechanisch stukje, en kun je aandrijven met een elektra motor of een benzine motor.

staat een stilstaande auto stationair te draaien, dan kun je daar ook een airco mee aandrijven als je dat zou willen.
Zoiets vermoedde ik ook omdat je het duidelijk in je vermogen voelt wanneer je airco aangaat.
En als je dan zoiets meldt, dan wordt je over het algemeen scheef aangekeken.
Grappig dat airco genoemd wordt (gebeurd vaker) maar een airco in een auto gebruikt vrijwel geen stroom los van wat regelelectronica. De airco draait namelijk mee op een as die aan de motor zit via v-snaar als ik het goed heb) die de airco de druk geeft die het nodig heeft om te werken.
Technisch gezien heb je gelijk als het een verbrandingsmotor betreft, de airco verbruikt weinig stroom, maar wel veel energie. De motor moet een extra vermogen leveren om die as rond te blijven draaien met de extra weerstand van de airco. Een beetje airco heeft een vermogen van 3kW. Niet verwaarloosbaar als je auto in totaal 80kW kan leveren.

Hybride wagens hebben vaak een heel krachtige elektromotor die als een grote generator werkt en veel elektriciteit kan opwekken. Het zou mij niets verbazen als de aandrijving van de airco tegenwoordig gebeurt met een aparte elektromotor.
Bij volledig elektrische auto's is het volgens mij vanzelfsprekend dat de airco zijn eigen elektromotor heeft om de compressor aan te drijven.
Dat laatste hangt ook wel van de auto af... Ik heb meestal kleinere auto's met weinig electrische zooi gereden en die kon ik maanden laten staan of kleine stukjes rijden, geen probleem. Maar heb ook een paar jaar een luxe uitvoering van een Opel Zafira gehad en als ik die twee weken stil liet staan dan was de accu bijna leeg. Heb er ook een keer mee gestaan omdat ik na een tijdje stil staan wel kon starten, paar km rijden, stoppen... En toen niet meer starten. En nee accu en dynamo waren prima, die auto bleef door alle snufjes (waaronder alarm) gewoon wat verbruiken terwijl hij geparkeerd stond...
Even opkrikken met een krik voor een betere hoek voor de zonnepanelen :+
Als je gemiddeld hiermee 7km kunt rijden (heb ik niet gechecked. Met die 1kWh ben ik het wel met je eens), dan hebben we het toch wel over ruim 2500km op jaarbasis. Dat zijn dus gratis kilometers. (qua energiegebruik dan hè)
Daardoor hoef je je auto ook jaarlijks wel 100 uur minder aan een 3,5kW laadpaal te hangen.

Vind ik toch wel zeker de moeite waard, en zeker een mooie ontwikkeling!
Zelfs als je uitgaat van een 50% zon-locatie (soms staat ie in een parkeergarage, of in de schaduw onder de boom), vind ik het nog steeds niet verkeerd.
Bij een auto in de VS neemt het brandstof verbruik ongeveer 1% toe voor elke 45Kg extra massa.

Waarschijnlijk betekend zonnepanelen extra massa, voor de panelen en omvormer. Dus de vraag is of het überhaupt wat oplevert als je veel kilometers rijd in NL.
Die kleine panelen en ook kleinere omvormer + accu zullen écht geen 45 kilo wegen.

Wat ik mij meer avraag: Die panelen, omvormer en accu moeten geproduceerd worden. Dit kost grondstoffen en energie. En aan het eind van de levensduur zit je weer met afval.
Hoe staat dit in verhouding tot de geringe opbrangst van deze paneeltjes?
Dat is sowieso een discussie dan met zonne energie überhaupt...
Maar als we alle auto's bij elkaar zetten is dat toch aardig dakoppervlak , per pers. zal je er niet rijk van worden, alles bij elkaar zal het best schelen
En dan gaat het nog maar over 1 auto. Als elke auto uiteindelijk zonnepanelen zou krijgen, worden de voordelen toch substantieel.
(ik betwijfel of je dit wel zo kunt berekenen en of het wel klopt, maar buiten dat.)

ik rijd per jaar maar een max 5000km per jaar (vaak minder), dus zou dan voor 50% van de tijd gratis kunnen rijden.
dat zou dan wel heel cool zijn. }>
in de zomer ook niet. dan is het te warm en leveren de panelen minder. de beste tijden zijn eind lente en begin zomer, in de maanden: mei juni en juli.
Dat is grofweg 7km rijden op de zon, mits je je auto in de zon zet ;)
Op een hopelijk niet al te warme voorjaarsdag, want anders ben je die ene kWh zo'n beetje al weer kwijt voor het weer op 'normale' temperatuur brengen van de auto, wat je niet had hoeven doen als ie gewoon lekker in de schaduw had gestaan.

Natuurlijk kan het geen kwaad, die panelen op het dak, als ze een beetje licht zijn tenminste, maar het is natuurlijk vooral symbool-politiek. Het is een heel stuk efficiënter om (als je op de zon wilt rijden in de geschikte seizoenen) een carport te bouwen met PV-panelen als dakbedekking, of gewoon een paar panelen extra op andere wijze neer te leggen en daarmee de auto te laden.
Als er nou een soort smart grid zou zijn en auto's die aan de laadpaal hangen met een zonnepaneel hun teveel aanwezige stroom teruggeven aan het net zou het toch wel wat opleveren met de miljoenen auto's in Nederland.

Want eenmaal een auto is volgeladen kan die de zonnepanelen gebruiken om de opgewekte stroom door te sturen in het net.
Het is een begin, denk ik dan. Met wat handigheidjes/slimmigheidjes is het oppervlak vast nog te vergroten door bijv. uitklapbare panelen, en motorkap of ramen ook gebruiken. Dan zit je op 2 a 3x zoveel oppervlakte. Doe er nog 2 a 3x efficiëntere panelen op in de toekomst en je zit op 28 tot 63km, voldoende voor veel woon/werk- en stadsritjes hier :)
Het is in Nederland nu niet heel erg nuttig inderdaad, tegelijk heb je in grote delen van de wereld genoeg zon waardoor het nu al wél nuttig kan zijn. Hoeveel km kun je hier gemiddeld mee rijden in Zuid-Europa/helft van de VS/Mexico/zuiden van China/India? Factor 3 of 4 hoger? Dat zijn al een miljard of meer mensen die er potentieel nuttig gebruik van kunnen maken :)
En dan mag het niet te warm zijn want dan gaat het rendement omlaag .
Aangezien je in Nederland ook veel in de file staat zal je toch nog wel veel zonlicht opvangen :+
Exact ook mijn gedachte. Het idee is leuk, maar aangezien je meerdere kilowatts nodig hebt om uberhaupt op snelheid te blijven, is de opbrengst van je zonnepaneeldak een deuk in een pakje boter.
Ik heb ontzettend het idee dat dit amper zoden aan de dijk gaat zetten voor BEV's. Met een beetje natte vinger werk zal je gemiddeld ongeveer 0,2kw per uur kunnen laden. Dat zou met mijn Ioniq toch wel zo'n 1,5km actieradius zijn.

In dat uur loop ik er 5 :p.

[Reactie gewijzigd door Standeman op 1 november 2018 13:04]

Naja doe dat maal 8 (werkuren) en je komt op 12km 'gratis' actieradius, en daar hoef je 0 km voor te lopen :)
En hij kan natuurlijk ook opladen terwijl je aan het rijden bent, dus als je een lang tripje maakt, kun je net wat verder komen.
Voor het verbruik lijkt me dit maar weinig op te leveren, echter om je (lood) accu in goede conditie te houden kan het wel handig zijn, vooral als je auto langere tijd stilstaat.
De Sono Sion zal in de zomer op deze manier 30km kunnen winnen. Dat is niet niets.
Ik ben snel door de Sono Sion pagina heen gegaan en kan zo snel niet vinden waar ze dat beweren, of op baseren.

Maarrrr als ik even met de natte vinger ga rekenen; gebaseerd op het praktijk verbruik van mijn Hyundai Ioniq Electric (een van de zuinigere) en de praktijk opbrengst van mijn zonne panelen (25*295WP)...

M'n electro mobiel rijdt zomers 13.6KWh/100KM of op 1 KWh kom ik er 7.35KM ver mee.
M'n 25 panelen wekken op een (gemiddeld) goeie zomer dag zo'n 45KWh op. Gedeeld door 25 komen we dan op 1.8KWh voor 1 paneel van 295WP met een afmeting van 1m bij 1.6m.

Als ik dan 1 paneel op het dak van de Ioniq zou hebben en deze de het voordeel van de twijfel geef (hij staat stil, in de zon, en onder een semi ideale hoek) dan zou ik daarmee 1.8 (KWh) * 7.35 (KM per KWh) = 13.23KM verder komen. Hoe de Sono Sion dus 30KM kan rijden op een zomer dag met de opbrengst van panelen, dan hebben ze of een veel lager verbruik (zeer onwaarschijnlijk gezien de vorm) of veel meer opbrengst (ook niet zeer waarschijnlijk, wel meer oppervlakte maar hoek is verre van ideaal van sommige panelen, en efficientie ligt volgens mij ook nog niet heel hoog bij een 'te kleine string' (weet ik niet zeker :X)

Voor deze 13.23KM zou ik:
46 minuten gewoon stopcontact laden (10A)
29 minuten gewone laadpaal laden (16A)
19 minuten 'slimme' laadpaal laden (24A) (semi illegaal; Zie bijvoorbeeld: zappi)
16 minuten maximaal normale laadpaal laden (29A, limiet AC van mijn auto)
4.8 minuten aan een 25KW snellader
2.4 minuten aan een 50KW snellader
1.5 minuten aan een 175KW snellader (auto kan 100KW, maar bij 175KW fastned palen haalt max 70KW)

Van mij hoeft dat paneeltje op m'n dak dus ook niet zo, ik blijf wel 90 seconden langer staan aan de laadpaal van de toekomst :9. En wacht ondertussen op accu en motor efficientie doorbraken.
Ik schat dat de opbrengst berekend is in een land met meer zonnestraling.
De instraling in Noordwest Australie is ongeveer 6,5 kW/m2, dat is hier ongeveer 1...
En wacht ondertussen op accu en motor efficientie doorbraken.
Hier verwacht ik qua rendement niet veel. Beide zijn al erg hoog, richting de 100%...
Opslagcapaciteit zal dan wel weer toenemen, denk ik...
Tijd om de koffers te pakken en te verhuizen naar Australie dus :Y)

Als ze die cijfers daarop hebben gebaseerd, vind ik het wel vreemd dat een duitse (?) fabrikant gaat gooien met cijfers die te behalen zijn in Australie.
Volgens hun info sheet is het gebaseerd op München (pagina 8 ).

[Reactie gewijzigd door _V_ op 1 november 2018 21:53]

Red jij 45kWh per dag op een goede "zomerdag"? In heel erg veel grafieken wordt aangegeven dat de beste maanden op jaarbasis 13% opbrengen. dit betekent dat jij: (45*30) / 0.13 = 10.384kWh per jaar als opbrengst zou moeten krijgen. dit kan nooit in nederland aangezien wij hier iets meer dan 1000 zonuren per jaar hebben. ik verwacht eerder dat je iets van 32kWh per dag kan rekenen (295*25=7375kWh per jaar). en dat is in gunstige omstandigheden...

P.S. let op K = Kelvin, k = kilo. KelvinWatt staat een beetje vreemd
Misschien iets te optimistisch, maar dat was ook de bedoeling. Om aan te tonen dat die 30KM in Nederland in iedergeval niet op gaat.

Dit gaat over zomerdagen in juni & juli waarbij er geen of nauwelijks bewolking is. Met 'gemiddeld' bedoel ik dat het met enige regelmaat voorkomt en niet de uitschieters. Ik zie op mijn PVoutput pagina dat de SolarEdge zelf op dagen 46+aangeeft en PVoutput maar 42-44KWh. Maar jouw gemiddelde zit een stuk dichterbij, wat dan weer in het nadeel werkt van de berekening.

32 (KWh) / 25 = 1.28KWh
1.28 (KWh) * 7.35 (KM per KWh) = 9.4KM per (zomer)dag bijladen :X
19 minuten 'slimme' laadpaal laden (24A) (semi illegaal; Zie bijvoorbeeld: zappi)

Puur nieuwsgierig, waarom is dat 'semi' (il)legaal?
Dat heeft te maken met de zwaarte van de hoofdzekering(en) en de groepen die erna komen. Selectiviteit noemen ze dat.

Kort gezegd, de meeste installateurs/elektriciens willen geen groep hoger dan 16A op een hoofdzekering van 25A.
Interessant!

Dat wil dan ook gelijk zeggen dat je nooit meer dan 25A zou kunnen terugleveren als particulier, zelfs al zou je je panelen onderverdelen met verschillende omvormers met elk een eigen 16A groep.

Tenzij je wellicht je hoofdgroep laat ophjogen, maar dan betaal je weer meer 'vastrecht'.

Aan de andere kant is 6000Wpiek ook wel best pittig :)
Daar heb je uiteraard 3 fase omvormers voor, zoals onze SolarEdge SE10K, die verdelen het over 3 groepen.
Volgens hun info sheet zal de Sion 7.5 m² aan zonnecellen hebben (pagina 14).
cool, leuke berekening. ;)

maar als we het eens anders bekijken.
een paneel op dak, kan in het zonnetje ongeveer wel een 400W leveren.
(grofweg uit de duim berekend)

als je dan 130km/u op de snelweg stabiel rijd.
hoeveel W heb je dan nodig eigenlijk om op snelheid te blijven?
(ik heb geen elektra auto, nog dat ik mag rijden van de regering ;)
dus ik heb geen idee wat daar aan vermogen voor nodig is.)

als die 2 redelijk bij elkaar komen, dan kun je ook zeggen dat je aan het rijden bent zonder dat er slijtage is aan de accu's.
lijkt mij al reden genoeg om het wel te willen. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 2 november 2018 10:46]

1. Zonnepaneel geintegreerd in een autodak zal geen 400WP halen (aanname)
2. Een zonnepaneel haalt alleen zijn theoretische piek onder ideale omstandigheden (In Nederland: Gericht op zuid, hoek ~35 graden
3. Het verbruik bij 130KM/u constant op een vlakke weg verschilt per auto, maar mijn auto (Hyundai Ioniq Electric) welke een van de zuinigste is: ~22KW bij 130KM/u (GPS).

Dus, 22,000W - 400W = 21,600W verschil ;)
1 en 2. daar kun je je aardig in vergissen. (maar is lang verhaal)
een 400W is goed mogenlijk met het oppervlak.
ik factor al een aantal hoek effecten in en zon instraling. ;)
platter is beter, 35 graden is een theoretisch getal wat je voor jaar opbrengsten gebruikt en dan klopt dat.
maar nu wil je dat niet berekenen, dus geeft je geen houvast helaas.
(W = geen Wp in dit geval dus. ;) )

3. dus voor 130KM te rijden (stabiel, niet remmen niet versnellen. je bent dus ook al op snelheid.) voor een uur heb je 22kWh nodig.
wat mij een 130/22= 5,9KM/kWh geeft.
klopt dat?
(vind ik niet echt heel zuinig om eerlijk te zijn?
zeker niet als mijn auto al ruim over de 18KM/l gaat op dat soort momenten.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 2 november 2018 12:09]

Dat klopt. Gemiddelde snelheid ligt dan ook een heel stuk lager dan 130 op vrijwel alle ritten. Gemiddeld verbruik ligt dan ook op 13.6kWh/100KM in de zomer en 14-15kWh/100KM.

Gevraagd motor vermogen per snelheid (GPS, cruisecontrol, niet versnellen of vertragen)
80KM/u = 7-8kW
100KM/u = 9-11kW
110KM/u = 13-14kW
120KM/u = 17-19kW
130KM/u = 20-23kW

Ter vergelijking een liter benzine bevat 9.7kWh, ofwel jouw auto rijd dan 1,85KM/kWh
Een liter diesel bevat 10.65kWh, en dan zou je dus 1,69KM/kWh rijden
30km per dag of per maand? Idd wel handig als je dagje naar het strand gaat :)
Alleen wordt het verschil met wat je in de winter kan rijden dan nog groter (tenminste bij de Zoey en Golf die we hier hebben)
Bij de demodag gaven ze aan dat het misschien toch iets minder was, en vertelde ze dat het systeem niet laad tijdens het rijden. Dan heb ik toch iets meer vertrouwen in de Lightyear One, aangezien die al wat langer bezig zijn met zonnepaneel dingen en ook echt ontwikkelen omdat concept heen en niet zoals de Sono een i3+zonnepaneel.
Men is dan verplicht een bakoven te creëren,men moet dan in de volle zon parkeren voor op te laden.
En dat is dus al een zeer grote misvatting over zonnepanelen. Hoe meer zon, hoe meer energie, dat klopt. Maar ook met wat minder zon zal er geladen kunnen worden. Daarnaast zijn de panelen uiteraard een mooie bijkomstigheid maar zal de primaire lading nog altijd uit het stopcontact komen.
Het verschil tussen in de zon staan, en in de schaduw is voor zonnepanelen echt heel groot. Als in de zon staan 100% vermogen oplevert, dan levert in de schaduw staan (op dezelfde zonnige dag) slechts 25% op. Ja, je wekt nog steeds energie op, maar het is een fractie van wanneer je in de zon zou staan.
En dit is relevant, want het plaatsen van deze panelen maakt de auto duurder, dus het is wel relevant of je dat terugverdient gedurende de levensduur van de auto - inclusief onheroepele storingen/defecten en het moeten vervangen van onderdelen.
25% is nu niet bepaald wat ik 'een fractie' zou noemen.
Als je baas zou komen zeggen dat je 25% opslag krijgt, dan denk ik niet dat je gaat reageren als: bwa, bedankt voor deze aalmoes... ;)

Teveel zon is ook niet ideaal, want dan produceren je zonnepanelen ook niet de volle pond aan energie.
En als je collega 100% opslag krijgt, ben je dan nog tevreden?
Men heeft vaak toch niet zo heel veel keuze om de auto in de schaduw te zetten. Men gebruikt airco, stoelkoeling of de ramen in de auto weer snel op normale temperatuur te krijgen. Alhoewel airco ook weer stroom vreet.
Je moet niks. Het is een aanvulling om de accu duur te verlengen.
Stel je kan met een volle accu 100 KM rijden, maar tijdens die 100KM laad hij weer wat op en win je bijvoorbeeld 20KM mee, dan kan je in totaal dus 120KM rijden.

Dat in combinatie dat de auto ook kan laden zonder laadpaal in de zon, is natuurlijk mooi, maar geen verplichting ;)
Men is dan verplicht een bakoven te creëren,men moet dan in de volle zon parkeren voor op te laden.
dat zou net niet mogen kloppen.
immers de wet op behoud van energie zegt dat er maar een vaste hoeveelheid energie is.
Dus auto a zonder zonnepanelen en b met staan vlak naast elkaar.
wagen a moet al het zonne-energie zelf verwerken (liefst weg kaatsen)
wagen b zet een deel van de zonne-energie om in stroom en niet in warmte, en hoeft dus minder zonne-warmte de vermijden. en met een volle batterij, kan hij misschien zelfs de airco starten zodat het altijd aangename temperatuur in de wagen is.
en hadden ze ook geen techniek om transparante zonnecellen te maken indien niet actief?
dan zouden ze dat ook op de ramen kunnen toepassen zodat ook die energie (deels) uit de auto gehouden kan worden.
PS. indien wagen a wit is zal hij wss minder warm worden dan een zwarte wagen B.
maar het meeste last heb ik van de zetels/stuur die te warm zijn van de zon.
Hopelijk wordt al dit elektrische spul wat goedkoper zodat iedereen er in kan rijden.
Werd wel een keer tijd dat benzine afgeschaft werd.
Kwestie van tijd.

Een elektrische auto kost erg veel aan R&D, en materialen zijn de 1e generaties duur ivm lage productieaantallen. Er moet dus flinke marge gemaakt worden, dus zijn de auto's duur. Straks gaan de technieken van die dure auto's de goedkopere klassen in, want er is al betaald voor de R&D, en kostprijs per onderdeel gaat omlaag omdat er meer geproduceerd kan worden.

Zelfde met, 10 jaar geleden hadden de 1e duurdere auto's een ingebouwd kleurenscherm met navigatiesysteem. Nu heeft de toyota aygo dat ook. Kostprijs per scherm is zo hard omlaag gegaan dat het in de goedkoopste auto's gezet kan worden.
Met de opkoop obsessie van benodigde grondstoffen door China en tekorten die er nu al dreigen te ontstaan moeten we dat allemaal nog maar zien. Normaal gesproken klopt je verhaal natuurlijk wel.
Dat is wel zo ja. Weet nog dat mijn collega een Alfa 164 kocht met navi, koste slechts 2600 euro meer!! Maar goed das met alles zo, mijn eerste 37" plasma van panasonic koste ook 1200 euro, wereldding en heeft het mooi 10 jaar volgehouden.
Het kan wel nuttig zijn om accu's op peil te houden. BEV's verbruiken met al hun mooie computers (Tesla bijv) nog best wat energie als ze stil staan.

Een Model S/3/X kan zo maar 4km aan bereik verliezen na 24 uur stil staan doordat de computers stroom gebruiken. Het is niet de zelf ontlading van de accu, maar echt verbruik van systemen aan boord. De LTE verbinding, battery management system, etc, etc.

Als je deze zo genoemde "vampire drain" kan weg nemen en wellicht de accu nog zelfs een stukje kan bij laden is dat uiteraard mooi.

Ook zou je met de PV energie de auto kunnen koelen in de zomer zonder dat het effect heeft op het bereik van de auto.
Een auto op waterstof verliest ~2% per dag van z'n opslagcapaciteit puur omdat het waterstof tussen de moloculen van de stalen opslagtank heen diffendeert / stroomt. Die impact is een stuk groter dan die (gemiddeld verbruik ~15kWh/100km) 0,6kWh (oftewel €0,13) aan sluipverbruik.
Klopt, maar zeker als je een BEV 1 of 2 weken parkeert is het wel fijn als je niet 50km aan bereik kwijt bent. Als de PV cellen de auto op peil kunnen houden is dat wel fijn.
In tegenstelling tot sommige mensen, vind ik het aanzicht van zonnepanelen altijd iets hebben. Niet omdat ze nou zo mooi zijn maar omdat het technologie en sustainability uitstraalt. Dus zon paneel op het dak krijgt in dat opzicht van mij een dikke pluim.

Maar vraag me wel af waarom Tesla dat nooit gedaan heeft en ik denk dat dit al veel zegt aangezien ze daar veel slimme engineers in dienst hebben die precies uit kunnen rekenen wat de meerwaarde zou zijn.
Een regulier zonnepaneel levert ongeveer 20 to 30 watt op.. Dat is denk ik ook het maximale wat een paneel op het dak van een auto kan opwekken. In nederland is dat dan in de zomer ongeveer 1 KW/u per dag? (bij benadering) Dat is denk ik net voldoende om de lekstroom deels te neutraliseren.. In de winter is het helemaal nutteloos. Dus het hangt echt helemaal af van de kosten en gewicht van een zonnepaneel dat geschikt is om in het dak te integreren.

Ik zie de business case niet vliegen, misschien is het vooral een marketing technisch argument.

[Reactie gewijzigd door procyon op 1 november 2018 13:34]

Iedereen vind ze lelijk. Ik persoonlijk vind ze juist wel mooi. Het heeft iets hitech achtigs!
Ik denk dat je tegenwoordig een stuk meer uit degelijke zonnepanelen kan halen. Als ik bij mij thuis kijk en dan even de zomer pak, genereren mijn panelen gemiddeld (6 stuks) zo'n 17 Kw/h. In de winter natuurlijk minder, zo'n 4-7 Kw/h Dit zullen niet dezelfde panelen zijn, maar ik denk dat er voldoende degelijke alternatieven zijn die meer kunnen genereren voor dit soort toepassingen?

De ontwikkelingen staan natuurlijk ook niet stil en daarbij genomen zijn dit natuurlijk waarschijnlijk modellen die eerst in Azië uitkomen, daar heb je natuurlijk wel wat intensere zon en bovendien meer zonuren per dag.
Je opbrengst is wel erg hoog dan.
Ik heb thuis 2400Wp (9 panelen) liggen op het zuiden @ 35% helling en haal dat bij lange niet, ik haal maximaal 13Kw/u gemiddeld per dag in Juli.

https://imgur.com/a/Covs9Jd
Ik heb 330WP panelen, dus dat zal iets schelen, niet op het zuiden, maar wel vrij veel zonuren:

http://i1148.photobucket.com/albums/o565/JRF840907144/solar_zpsuc4menhh.png

Edit: Trouwens ook in Almere, dus regio kan het ook niet zijn.
Edit 2: Mijn helling is jawel, 18%, apart complex zullen we maar zeggen.

[Reactie gewijzigd door MisterJRF op 1 november 2018 13:52]

Ja ik zie het, mooi rendement heb je op 6 panelen.
Zie dat we beiden maximaal 17Kw/u kunnen halen, op perfecte dagen capped mijn omvormer het af tot max 2000Watt, maar veel zal het niet schelen ;)
https://imgur.com/a/31Uja15

Maar punt blijft natuurlijk wel dat 1 of 2 Kw/u in de zomer helaas helemaal niets is qua vermogen. Dat gezegd hebbende, is het schone stroom dus goed. Maar of het economisch rendabel is vraag ik me af.
Nee inderdaad, meer zit er niet in, maar voor ons het meer dan voldoende! Wel grappig, was me nog niet eerder opgevallen dat ze gecapped waren inderdaad, max is 2.02 / 2.04 dus dat zal wel op hetzelfde neerkomen inderdaad.

back OT, heb je zeker een punt, maar ik verwacht toch wel dat men in de komende 1-2 jaar weer sprongen maakt in de panelen en het rendement. kan me niet voorstellen dat autobouwers panelen plaatsen die eigenlijk alleen maar geld kosten.

Iemand toevallig een idee hoeveel het paneeltje in de audi A8/S8 opwekt? dat zit er al jaren in ook en laadt voor de vele electronica. Wel eens benieuwd wat een premium merk aan rendement kan behalen?
Je verhaal, net zoals in voorgaande reacties, klopt volgens mij niet. Bij de opgewekte energie (per dag) bedoel je waarschijnlijk 13kWh. Je wekt geen 13kW per uur op.

Gerard
Ik typte inderdaad een / waar dat niet hoefde. Dank.
Dit staat verder helemaal los van het punt wat ik maak. Als jij denkt dat dat niet juist is, kan je dan aangeven wat er precies niet juist is? Dan worden we allemaal wat wijzer en heeft je reactie ook toegevoegde waarde.

Dank je Gerard.
Het ging mij alleen om de "/" . Dit viel mij in meerdere reacties op. Dat die 1 of 2 kWh per dag opbrengst niet veel helpt vind ik ook (per auto gerekend).
Je hele argumenten en conclusie baseer je op dat getal van 20-30W voor een zonnepaneel... Waar komt dat getal vandaan? Klopt in ieder geval niet.

De meestgebruikte panelen die je nu op je huisdak kunt leggen zijn 1,6m2 groot, en halen nu makkelijk een vermogen van 300Wp.
De opbrengst die je noemt van 20-30W haal je dus nu al met een paneel ter grootte van een A3-tje... (het velletje papier dan hè.. niet het automodel :+ )
Op mijn autodak + motorkap kan ik hèèl wat meer velletjes A3-papier kwijt, en kan dus heel wat meer energie opleveren.

Ik ben het overigens helemaal eens met jouw mening over het aanzicht van zonnepanelen :)

[Reactie gewijzigd door BrainCrash op 1 november 2018 14:04]

Ach ja je hebt gelijk :)
Het is 200 tot 300 watt. Echter het getal waarmee ik rekende klopt wel, de 1Kw/u per dag. Dit is een opbrengst van 21 cent per dag in de zomer. Zet niet echt zoden aan de dijk, zeker niet als dit een optie wordt van een paar honderd euro.

Het zou wel tof zijn als de auto helemaal bedekt was met flexibele cellen met daarover een blanke lak. Oppervlakte van +/1 4m2 en verdubbeling van rendement van de panelen en je kan al snel ongeveer 30Km per dag gratis rijden :D
Zo krijgt de term "Zonnedak" weer een heel nieuwe invulling. De motorkap wordt tegelijkertijd een laadklep ;)

[Reactie gewijzigd door WillySis op 1 november 2018 12:56]

Anoniem: 310408
1 november 2018 12:56
De Karma laad alleen zijn 12 volts accu bij. Ik meen me te herinneren dat het meer dan 900 uur zou duren om de rij accu's bij te laden met de beste mogelijke zon invalshoek. Een volle dag in de zon leverde evenveel op als twee minuten op een snellader.
Ja, audi had ook ooit zoiets. Het paneel was enkel om een ventilator te laten draaien en zo de auto enigsinds koel te houden tijdens het parkeren op een hete parkeerplaats.

Mensen overschatten hoeveel stroom een enkel paneel geeft. Dat is maar heel weinig.
is iets wat ik moeilijk snap, zelfs al laad het maar 10% bij, het draagt bij tot het laadcomfort en eventueel zlfs het bereik van de wagen.
Tot nu toe maar 1 keer een wagen gezien met zonnepanelen. helaas van een onbekend merk.
Maar zag er verdomd goed uit.
Nu hopen dat parkeer garages uitgerust gaan worden met UV verlichting ;) zodat we ook daar kunnen laden.
Lijkt mij trouwens veel handiger dan overal stopcontacten te voorzien.
De Sono Sion was 1 van de eerste wagens die voorgesteld werd met zonnepanelen op en rondom de auto om de tractiebatterij bij te laden. Op een zonnige dag kan zo tot 30km gewonnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee