De Universiteit Twente en de Saxion-hogeschool hebben op Vliegveld Twente de Red One gepresenteerd. Met deze zonneauto doet het Solar Team Twente mee aan de World Solar Challenge. De zonneauto heeft een 5 procent groter paneeloppervlak dan de vorige.
De Red One gebruikt panelen met silicium zonnecellen die een rendement van 22 procent hebben. De efficiëntie van de motor is 98 procent. Het totale oppervlak van het zonnepaneel is 6m2 en voor het eerst maakt het Solar Team Twente gebruik van een asymmetrisch ontwerp: omdat er slechts één keer per dag schaduw van de bestuurdersoverkapping op de zonnepanelen valt, zorgt dit ontwerp voor meer energie en dus een snellere race.
Het paneel is verder aerodynamischer dan dat van Red Engine. De luchtweerstand zou evenveel zijn als die van de zijspiegel van een auto en de bestuurder zit bijvoorbeeld nog geen 10cm van de grond af. "Tijdens de afgelopen twee edities lag de focus op zo laag mogelijke energie-uitgaven van de zonneauto, zoals de aerodynamica en rolweerstand", zegt teamleider Irene van den Hof. "We verschenen in 2013 met de lichtste auto aan de start. Nu richten we ons juist op de perfecte combi tussen inkomsten én uitgaven."
Het totale gewicht van de auto bedraagt 149 kilo en de lithium-ion-accu neemt daarvan 20 kilo in beslag. Het team claimt 7 kilogram bespaard te hebben ten opzichte van de vorige auto, de Red Engine, door verbeteringen bij de achterwielophanging en het lichter maken van de motorbehuizing. Tenslotte bevat de zonneauto een achteruitrijcamera die de bestuurder 360 graden zicht geeft.
Het Red One doet in oktober onder nummer 21 mee aan de World Solar Challenge, de race die om de twee jaar gehouden wordt en over een afstand van 3000 kilometer Australië doorkruist.
Foto's gemaakt door Jérôme Wassenaar