Solar Team Twente gebruikt efficiëntere zonnepanelen bij nieuwe zonneauto

Het Solar Team Twente heeft het ontwerp van de nieuwe zonneauto Red E onthuld voor de Challenger-klasse van de World Solar Challenge in oktober. Voornaamste wijziging is het type zonnepaneel; dit jaar gebruikt het team GaAs-zonnepanelen in plaats van siliciumpanelen.

Volgens het team is het GaAs-zonnecel op dit moment de meest efficiënte soort. Die efficiëntiewinst heeft echter wel een prijs, want waar de regelementen van de World Solar Challenge een maximum van 4m² aan siliciumpanelen toestaan, ligt de limiet bij de GaAs-panelen op 2,64. Daardoor is de Red E ook meteen de kleinste auto die het team tot nu toe heeft ontwikkeld, zo schrijft Solar Team Twente.

"Toch zijn de panelen zodanig efficiënt en is de aerodynamica van een hoger niveau waardoor dit beter is", zegt Jasper de Groote tegen Tweakers. Volgens De Groote liep dezelfde discussie tussen de GaAs- of siliciumpanelen ook al bij de vorige race in 2017. "Toen twijfelden we nog of deze panelen wel beter zijn. Nu hebben we echter ander rekenwerk kunnen toepassen, waardoor we er zeker van zijn. Daarom dat we de panelen nu toepassen."

Hoeveel kleiner de auto is in vergelijking met voorgaande jaren wil het team nog niet verklappen. Ook blijven specificaties over bijvoorbeeld de motor of de panelen vooralsnog geheim. "Maar we hebben er wel het volste vertrouwen in. We zijn klaar voor de wedstrijd en om voor de winst te gaan."

De kleinere auto leverde het team echter wel een probleem op. Hoewel het team voor iedere race de mechanische en elektronische onderdelen verder ontwikkelt, was er de angst dat de onderdelen dit jaar niet klein genoeg gemaakt konden worden voor de kleine auto. "Maar uiteindelijk hebben we toch een ontwerp gerealiseerd waarbij dit is gelukt", zegt mechanicus Evert van der Hoek in het nieuwsbericht.

Hoewel het team nog maar weinig prijs wil geven over de nieuwe auto, gaan ze wel veel verklappen over een eerdere zonnewagen. Via een openbare, online cursus worden de technieken en werkprocessen van Red One, de zonneauto voor de 2015-editie, gedeeld.

"Er doen namelijk dertig teams mee aan de challenge, hiermee willen wij de andere teams kunnen helpen", zegt De Groote. "Zo kunnen we samen innoveren en werken aan een betere zonneauto. Ze krijgen een kijkje in onze werkwijze en kunnen dat misschien meenemen naar hun eigen voertuig. We willen het ook op een vrij laagdrempelige manier opschrijven zodat mensen met minder technische kennis het ook kunnen begrijpen. Het wordt een beetje een 'zonneauto bouwen voor dummy's'." De cursus 'How to build a solar car' is vanaf de zomer te volgen via FutureLearn.

De Bridgestone World Solar Challenge wordt dit jaar van 13 tot 20 oktober gehouden. Deelnemende teams beginnen in het Australische Darwin en rijden drieduizend kilometer naar het zuidelijk gelegen Adelaide. Met de Red E doet het Solar Team Twente mee in de Challenger klasse, waarbij het de bedoeling is om zo snel mogelijk die drieduizend kilometer te rijden.

Een schaalmodel van de Red E, foto door Martina Ketelaar

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-03-2019 • 16:33

21 Linkedin

Submitter: martijntwente

Lees meer

Reacties (21)

21
21
18
2
0
3
Wijzig sortering
Wat ik me afvraag in hoever gaan we dit in auto's op de weg meemaken en hoeveel effect zou dit hebben ? stel bijvoorbeeld je plakt een Tesla model 3 vol ? wat voor effecit zou dit hebben ? (meer range tijdens rijden ?, lagere kosten op jaarbasis ?)

[Reactie gewijzigd door DEXSTAR op 21 maart 2019 18:18]

Dat wordt al toegepast op de binnenkort uit te komen Sion auto van Sono motors https://sonomotors.com/sion.html/
Veel km's levert dat niet op overigens. Wellicht als ze switchen naar GaAs panelen dat dit wat beter wordt, maar verwacht er geen wonderen van.
Sono zegt zelf tot 34 km stroom per dag uit de zonnepanelen te halen. Vind ik persoonlijk best veel eigenlijk. Hoef je toch minder snel aan de oplader . Weet niet hoeveel dit gemiddeld per jaar aan stroom zal opleveren. In de winter zal het een stuk minder zijn er dag
Vergeet ook niet het Nederlandse bedrijf Lightyear met hun Lightyear One (https://lightyear.one/lightyear-one/, plan: Kijk hier de Meet-up Technologie & Milieu terug, nieuws: Eindhovens bedrijf presenteert commerciële zonneauto). Voortgekomen uit het Solar Team Eindhoven (en hun Stella personenauto). Leuk detail is dat ook minimaal 2 oud-leden van het Solar Team Twente inmiddels bij dit bedrijf werken.
ik maak een bierviltje berekening (in excel).

de sion (ik weet nog niet zeker of ik de Lightyear al serieus genoeg vind.) heeft +/-1200Wp.
https://sonomotors.com/en/sion/
maar de helft van de cellen zit aan de zijkant en leveren minder op.
die tel ik maar voor de helft mee.
kom ik nog aan een goede 900Wp.
mijn dak heeft panelen met vrijwel de zelfde cellen.
die panelen liggen op west, dus leveren net zo als een lager staande auto minder op.
kom ik op +/-720kWh per jaar uit.
nu ben ik een slechte rijder en slurp kWh's en haal ik daar door maar 4km per kWh.
(op de site van de sion hebben ze het over meer als 7km per kWh.)
maar dan nog kan ik een ruime 2500km per jaar gratis rijden.
nu rij ik ongeveer een 3000km per jaar met de auto, dus zou ik 2x per jaar toch nog de auto moeten laden, dit vooral in de winter, opbrengst is dan tegen vallend met de cellen.

zet ik dit af tegen de opbrengst gegevens van mijn dak. (stoeien in excel.)
dan zie ik dat er best veel maanden zijn dat ik niet genoeg opbrengst heb.
dus waarschijnlijk word het toch 4x laden in de winter.

kijk ik naar de beperkte accu van maar 35kWh, dan ga ik in de zomer maanden veel te veel kWh hebben.
de accu zal regelmatig te vol zijn en dan verlies ik verdere opbrengst.

al met al, kan ik denk ik 50% van het "tanken" dus doen met de panelen op de auto.
en dat vind ik toch niet slecht.
dit komt grotendeels door mijn weinige km die ik rij.
rij je een 30.000 kilometer per jaar, dan zakt het percentage flink.
maar ach een 2500km gratis rijden is altijd nog niet zo slecht.
het glas is half vol, niet half leeg.
je moet een pessimist zijn om dit niet aardig te vinden. ;)

(ik neem verder geen verantwoordelijkheid over deze bierviltjes berekening.
ik rond alles wel aardig af in nadeel van de cellen op de auto en kom nog steeds niet eens zo heel gek uit.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 maart 2019 12:34]

Je vergeet dat Sono het als extensie van je woning wil zien. Dus wat je auto op kan wekken op je oprit terwijl zijn eigen accu vol zit levert hij terug via je meter van de woning.
Ik zag deze week een busje rijden met een zonnepaneel op zijn dak. Geen idee waar die voor gebruikt werd (of waar die bedrijfsbus voor gebruikt wordt), maar ik krijg daardoor wel de stille hoop dat we dit vaker gaan zien :)
Tweakers kwam laatst ook met het maken van je eigen Pong gameconsole. Zou het niet geweldig zijn als ze ook hun eigen solar auto bouwen en daarvan een soort blog bijhouden!

[Reactie gewijzigd door Fernon op 21 maart 2019 16:41]

Leuk maar totaal niet haalbaar en praktisch. Weet je wel hoe lastig het is een auto goedgekeurd te krijgen om er vervolgens mee op de openbare weg te rijden? Dat is bijna niet haalbaar. Je mag in Nederland niet eens met een elektrische step de weg op. Laat staan een eigen gemaakte auto. Het is zeker niet onhaalbaar maar realistisch is het ook niet.
Maar dat maakt het niet minder interessant. Het is wellicht onrealistisch dat de gemiddelde tweaker erop duikt en even op de zolderkamer een zonnepaneelauto in elkaar beunt. Maar ik denk dat het meerendeel van de mensen ook de pong console niet maken. Het grootste deel van de lezers zal het toch lezen uit pure nieuwsgierigheid, en ik denk dat zoiets ook erg inzichtelijk zou zijn om alle aspecten van het ontwerp en bouwproces te zien.
Exact mijn punt. Zo vond ik het ook prachtig hoe HWinfo een eigen thuisbioscoop maakte.
Een elektrische step heb ik al regelmatig in Amsterdam gespot op het fietspad, net als hoverboards (ook verboden). Probleem is handhaving.
haha je hebt wel een heel positief beeld van het budget van Tweakers. Gaat hier prob om tonnen en maybe meer.
Toen ik de comment schreef, had ik niet nagedacht over de kosten. Denk dat ik iets te enthousiast ben.
Zo'n budget heb je nodig om geen flater te slaan in het klassement.
Om gewoon een concept uit te werken, waarbij gewicht en snelheid niet zo belangrijk is, zou het met wat sponsors/ donoren van materiaal een heel stuk betaalbaarder zijn.
Je eigen Pong game kun je met 1 man in 40 uren bedenken, ontwerpen en bouwen met een paar tientjes als budget.
Je eigen elec auto kun je met 20 man in 2.000 uur bedenken, tekenen en bouwen met enkele tonnen aan budget.

Zowel in manuur als in budget is een elec auto een factor 1.000 maal zo groot. En dan ben ik nog heel optimistisch, het kan voor beide ook een factor 10.000 zijn....
Het lift er maar net aan wat je met die elektrische auto wilt bereiken.
Een technisch onderlegde persoon, met misschien een beetje hulp van deskundigen, kan best binnen een paar honderd uur voor een paar duizend euro een elektrische auto op zonnecellen maken die op een afgesloten terrein met een redelijke snelheid kan rijden. Natuurlijk maak je daarmee geen enkel kans in een Solar Challenge, maar een verslag daarvan kan zeker interessant en leerzaam zijn.
Waarom wordt er gekozen voor een maximum oppervlakte van zonnepanelen en niet bijvoorbeeld een alleen een maximum afmeting van het voertuig?
Ik snap deze keus wel. Het gaat niet enkel om hoeveel energie de zonnepanelen kunnen aanleveren maar ook om de rest van de techniek in de wagen. Als je paneel bijvoorbeeld 2x zoveel energie per m2 kan leveren dan kan dit leiden tot een minder leuke competitie.
Volgens mij zijn er restricties aan beiden, al zullen de maximale afmetingen voor een auto met GaAs panelen niet heel relevant zijn.

Door de jaren heen zijn de afmetingen overigens wel steeds kleiner geworden. De eerste edities werden verreden met 9 m² zonnnepanelen, die over het hele voertuig geplakt waren (ook de zijkanten). Maar zonnecellen van tegenwoordig zijn zoveel efficiënter, dat auto's met 9 m² GaAs cellen, de hele route de maximale toegestane snelheid zouden kunnen rijden. Daarom zijn de afmetingen een aantal keer verkleind, en is er op een gegeven moment ook onderscheid gemaakt tussen de maximale afmetingen voor GaAs en Si panelen, om de goedkopere en milieuvriendelijkere Si panelen ook een kans te geven.

Wat zou volgens jou het voordeel zijn van een restrictie op voertuigafmetingen?
Omdat het doel van de beperking is om de snelheid (om veiligheidsredenen) en kosten binnen de perken te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee