Solar Team Twente onthult ontwerp van nieuwe, smallere zonneauto

Het Solar Team Twente van de Universiteit Twente en Saxion heeft het ontwerp van de zonneauto die gaat meedoen aan de Bridgestone World Solar Challenge, gepresenteerd. De auto genaamd 'Red Shift' is een halve meter smaller ten opzichte van de in 2015 gebruikte zonneauto, de Red One.

Teamleider van het Solar Team Twente, Olivier Berghuis, toont zich hoopvol over de overwinningskansen van de auto. "Met een aantal belangrijke ontwerpinnovaties maken wij een goede kans op de wereldtitel in Australië. In de auto verschuilen zich net zoals vorig jaar mooie elektronische, mechanische en structurele systemen die het verschil kunnen maken tijdens de race”, aldus Berghuis. Het team zegt met enkele technische verrassingen te verwachten de concurrentie voor te blijven. Nadere technische details hierover worden op een later moment bekendgemaakt.

De ontwerpinnovaties bestaan uit allerlei kleine veranderingen aan de auto. Zo is er bij het ontwerp tot op detailniveau rekening gehouden met het creëren van een lagere luchtweerstand. Ontwerper Jeroen Minnema zegt dat door het continue proces van berekenen, analyseren en het doorvoeren van verbeteringen een zeer sterk aerodynamisch ontwerp is neergezet. Zo is de hoofdvleugel ten opzichte van de wielen naar voren geplaatst en is het aantal wielkappen teruggebracht van drie naar twee.

De versmalling van de auto hangt samen met de gewijzigde reglementen die de organisatie van de Bridgestone World Solar Challenge vorig jaar heeft bekendgemaakt. In plaats van zes vierkante meter mogen de zonnepanelen op de auto's in de Challenger-klasse nog maar vier vierkante meter in beslag nemen. Teams moeten ook een koelsysteem inbouwen en het is niet langer toegestaan om het voertuig actief te besproeien met gedemineraliseerd water.

Hoewel de auto's minder zonnepanelen mogen bevatten, zijn de maximale afmetingen verruimd. De organisatie denkt dat dit zal resulteren in meer diversiteit in de ontwerpen van de deelnemende teams. Ontwerpen voor de Challenger- en Cruiser-klasse mogen maximaal 5 meter lang, 2,2 meter breed en 1,6 meter hoog zijn. Bij de race in 2015 was dat nog 4,5x1,8x2,2 meter.

Sinds het jaar 2001 hebben Nederlandse teams op twee edities na in alle edities van de tweejaarlijkse World Solar Challenge gewonnen. In 2015 won het team uit Eindhoven de Cruiser-klasse en ging TU Delft ervandoor met de winst in de Challenger-race. Er doen aan de komende editie meer dan 50 teams mee afkomstig uit 25 verschillende landen.

De eerstvolgende Bridgestone World Solar Challenge gaat op 8 oktober 2017 van start in Australië. De route van Darwin naar Adelaide is 3000km lang en de verwachting is dat de eerste auto's op 12 oktober de finish bereiken. De race kent vier verschillende klassen. Het Twentse solarteam doet mee met de Challenger Class, wat wordt gezien als de koningsklasse voor zonneauto's.

Door Joris Jansen

Redacteur

27-03-2017 • 18:27

71

Lees meer

Reacties (71)

71
70
37
7
2
27
Wijzig sortering
Hierbij ook een reveal trailer die ik met mijn collega's in onze beperkte vrije uren hebben gemaakt voor de presentatie van de wagen:

https://www.youtube.com/watch?v=OUd0w1sn4O8
Hoe zit het eigenlijk met de koeling voor de bestuurder. Kan me voorstellen dat in deze totaal gestripte vorm van enige luxe tbh minimum gewicht en minste lucht weerstand de airco is gesneuveld. Maar bakken de bestuurders niet langzaam gaar in de hitte als ze van noord naar zuid gaan, ondanks de winter is het dan volgens mij in Darwin nog steeds 30 plus en je gaat ook door een hoop woestijn terrein.
Volgens mij heeft er nooit een airco ingezeten maar zitten en luchtgaten in. De bestuurders komen idd drijfnat van het zweet uit de cabine bij een wissel
Ziet er goed uit. Is smaller alleen niet gevaarlijk vwb stabiliteit ?
Ziet er erg mooi uit, alleen jammer dat het filmpje in een soort fabriekshal is als de auto bedoelt is voor zonne-energie. Had dan een mooi uitgestrekte vlakte (zoutvlakte) gemaakt met lekker veel zon. Was waarschijnlijk nog simpeler te maken in een 3d omgeving ook ;)

Ik hoop dat ze weer gaan winnen, gezien ik uit Twente kom ben ik toch wel een beetje trots op teams als deze. Al is het al mooi dat de Nederlandse teams het zo goed doen.
Wij Regelen altijd het vervoer en verpakking van de auto
Ik heb we wel eens laten vertellen dat deze klasse zonneauto's evenveel luchtweerstand hebben als de zijspiegel van een auto.
Hoe laag de luchtweerstand van de nieuwe auto is? Minder dan de buitenspiegel van een vrachtwagen bij 100 kilometer per uur.
Bron: Nuon Solar Team
Luchtweerstand: Evenveel als een zijspiegel van een Ford Transit.
Bron: Solar Team Twente
Is nog waar ook :P
Bij de wagens van 2007 zaten de CdA waarden van te topteams (Umicore Solar Team GroepT, Nuon Delft en University Michigan) rond de 0,09. In de opeenvolgende edities zijn de wagens kleiner geworden en zal de luchtweerstand alleen nog maar verminderd zijn. De inschatting van de spiegel is moeilijk te maken maar dit zou kunnen
Lijkt me een verdomd lastig zonnepaneel om te maken met al die halve en geknipte cellen. Vraag me af hoe ze dat netjes gaan doen.

Ik heb zelf ooit het paneel gemaakt voor de solar boat van Windesheim. Erg leuk en leerzaam om te doen!
Voor de auto zelf zijn afgelopen jaar (Red One) zowel gehele als deels gesneden cellen gebruikt die in een speciaal laminaat verwerkt zijn. Dit laminaat vormt een soort paneel (maar dan van een plastic-achtig materiaal) waarbinnen de elektrische connecties gemaakt worden.

Er waren panelen met gehele cellen en panele met gesneden cellen (alleen middelste deel van de cellen). DIt verschil is in bijvoorbeeld deze foto goed te zien (kleine cellen naast de Canopy). Leuk feitje is dat door het gebruik van deze hele en halve cellen exact 6.0000 (4 cijfers achter de komma) m^2 aan zonnepaneel op deze zonneauto ligt.

De laminaten bieden stevigheid (en kunnen zelfs gebogen worden) en zorgen er vanwege hun anti-reflectieve structuur voor dat zonlicht minder reflecteerd wordt waardoor het rendement van het paneel omhoog gaat. Dit heeft vooral bij zonlicht onder een hoek een groot effect. Alle top-teams van de World Solar Challenge Challenger Class maken overigens gebruik van vergelkijkbare laminaten.

Dus ja, er wordt een beetje 'geknipt' met de cellen, maar dit wordt onder vrij professionele omstandigheden gedaan, waarna de cellen alsnog in een soort paneel verwerkt worden. Uiteindelijk leveren deze panelen méér op dan de conventionele glazen panelen.

[Reactie gewijzigd door RoL0 op 23 juli 2024 05:13]

Dank voor je antwoord!

Dat knippen/snijden gebeurt met lazer? is de opbrengst per mm2 daarvan niet significant lager dan van een hele cel door micro fracturen etc?
Een optie is inderdaad om dit met een laser te doen. De opbrengsten gaan hierdoor niet significant omlaag. Wel iets, maar de over de exacte percentages kan ik natuurlijk niets zeggen. :P
Zelf gemaakt? Hebben jullie daar ooit een flashtest mee gedaan? Ik kan mij moeilijk voorstellen dat er iets van efficiëntie overblijft.
Onze boot passen we liever aan naar de panelen :p
Jup, die hebben we voor de race bij TU-Delft laten testen, beste zelfgemaakte panelen van onze klasse, alleen die van TU-Delft waren 1% beter, en die hadden er tienduizenden euro's bij een gerenommeerde panelen maker voor betaald.

We hebben de cellen zelf gekocht, een techniek ontwikkeld om ze met redelijk tempo en zonder schade te solderen(monniken werk). Van 3M hebben we laminaat gekregen en dat laten lamineren met een speciale machine bij een Nederlandse bouwer van machines voor de solar industrie(Eurotron).

Geen idee hoe je die cellen knipt zonder ze fysiek of thermisch kapot/minder goed te maken, lijkt me mooi om te zien.

[Reactie gewijzigd door Flaat op 23 juli 2024 05:13]

Jup, die hebben we voor de race bij TU-Delft laten testen, beste zelfgemaakte panelen van onze klasse, alleen die van TU-Delft waren 1% beter, en die hadden er tienduizenden euro's bij een gerenommeerde panelen maker voor betaald
Rijdt Tokai niet met de nieuwste experimentele HIT panelen van Panasonic?
Dat zijn de auto's ik had het over boten :P
Is dat de boot die binnen bij de ingang van het t-gebouw staat? Mooi ding, regelmatig toch even een blik naar geworpen!
Jup, de panelen zijn jammer genoeg flink beschadigd inmiddels
Weer gaat een Nederlanse universiteit waarschijnlijk een zonnerace winnen.
En wat doen we als land verder met al die aanwezige kennis?

We bouwen geen auto's, maken geen PV en doen weinig aan battery management systems...

[Reactie gewijzigd door emmerx op 23 juli 2024 05:13]

Jawel hoor, 'we' gaan in Eindhoven een volledige zonneauto bouwen voor de consument.
Zie de website lightyear.one

Is al eens op Tweakers voorbij gekomen/
nieuws: Bouwers Eindhovense zonne-gezinswagen overwegen commerciële auto uit ...
Ik denk dat hij het in dezelfde manier bedoeld als in hoe we bijvoorbeeld bekend staan om onze dijken.
Nederland zou meer moeten doen met deze kennis en niet de hele markt overlaten aan de amerikanen.
Nederlandse versie van een (tesla) gigafactory, samen met een nederlandse elektrisch auto bijvoorbeeld.

Auto's die volledig rijden op zonne energie gaat m voorlopig nog niet worden: personen auto's zijn te zwaar, niet altijd zonnig etc. Kuch lelijk kuch.

[Reactie gewijzigd door TweakJunior op 23 juli 2024 05:13]

Ik heb dat soort visies wel een beetje gemist in de politieke debatten rondom de verkiezingen afgelopen maand. Het ontbreekt met name in de politiek aan ondernemersgeest: zo'n Gigafactory zou prima kunnen draaien in Nederland. Prima infrastructuur, hoog opgeleid personeel, centrale positie in de handel in Europa, mensen spreken hun talen bovengemiddeld goed...Jammer dat Nederland altijd zo heeft ingezet op de dienstensector.
Het ontbreekt de politiek imho vooral een een (lange termijn) visie.

Die inzet op diensten is volgens mij Balkenende legacy met zijn kenniseconomie, door mij al jaren geleden omgedoopt als ken-niks economie.
Ja we kunnen best dingen maken, zeker in Brabant heb je nog veel maak industrie maar we zitten ook met het probleem dat veel mensen liever een goed betaalde baan achter een bureau verkiezen boven een overal in een werkplaats ook al staat die straks vol met robotica, 3D printers, etc
maar we zitten ook met het probleem dat veel mensen liever een goed betaalde baan achter een bureau verkiezen boven een overal in een werkplaats ook al staat die straks vol met robotica, 3D printers, etc
Dat heeft vooral ook te maken met naoorlogse ouders. Kinderen moeten studeren vele konden dat vroeger niet. Goede opleiding betekend dan goed baan. Mensen kicken tegenwoordig ook op titels, manager en ja zelf een 10 mans bedrijf heeft een ceo tegenwoordig.

Nu terug naar de realiteit. Ben je handig met je handen kun je echter ook heel goed verdienen tegenwoordig. Goede vaklui zijn er steeds minder en laten zich ook betalen. Maar ja loodgieter klinkt niet echt als manager, maar betaald wel goed.

In Brabant, achterhoek, zeg maar het boerengebied weten ze ook nog van werken en niet zeuren. In de steden is dat vaak (niet alles) toch anders, eerder zeuren en zeiken.
Veel hele goede mensen willen liever in t buitenland werken vanwege beter loon en veel veel minder belasting.
Er is meer dan alleen weinig belasting betalen. Voor die hoge belastingen krijg je in Nederland ook een hoop terug wat je zelf moet regelen in het buitenland en in de landen waar ze op basis van olie-inkomsten wat beters kunnen regelen zou ik niet willen wonen ;)
Als je goed bent vergoeden ze dat wel. :)
Hoog loon, volledige onbeperkte ziektekostenverzekering incl. dental, tegemoetkoming huisvesting en hypotheek met garantiefonds en dik pensioenopbouw. Als je ergens goed in bent, dan heb je echt de Nederlandse staat niet nodig om de helft van je loon te jatten waar je naar rato echt bijna niets voor terugkrijgt. Als 't in 't buitenland voor je wordt betaald allemaal, dan heeft het "via de staat" gebeuren hier echt geen toegevoegde waarde; maar kost het je enkel heel erg veel geld.

In de USA is 't prima vertoeven hoor :)
Gigafactory? Ik mis een beetje de lithium mijnen in de buurt.
"En wat doen we als land verder met al die aanwezige kennis?"

Twee splinternieuwe kolen centrales bouwen, inplaats van een zonnepark / windmolenpark ;(

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 23 juli 2024 05:13]

Het zal wel effectiever zijn vrees ik. Hoe graag ik ook voor "groen" zou gaan, je moet aan de vraag kunnen blijven voldoen en als dat niet lukt met groene energie dan zal het op een andere manier moeten. Tenzij je groots in gaat zetten op besparing.
En vergeet niet, groen neemt vaak veel meer ruimte in en dat is nou net een van de dingen die NL niet zoveel heeft. En je kan niet alle in zee "dumpen" :)
Maar je zegt het nu alsof het onmogelijk is..

NL had ook het geld kunnen investeren in windmolenparken en/of een investering ergens in het buitenland.

Alleen omdat het wat meer kost dan een super vuile kolencentrale is nou niet bepaald onoverwinnelijk!

Wellicht wat minder kindjes maken allemaal, zou ook helpen :Y)
Helaas maken we al te weinig kinderen. Op dit moment zitten we rond de 1.7 kind per gezin. We zitten al sinds 1973 onder de 2 kinderen per gezin en dat terwijl je ~2.3 nodig hebt voor een stabiele populatie. De enige reden waarom de bevolking nog groeit is de import uit het buitenland. Of het nu een vloek of een zegen is laat ik nu even buiten beschouwing, dat soort gesprekken zijn beter te voeren in de kroeg met flink wat bier op.

Terug on-topic: ik zie liever een superdikke kerncentrale naar de allermodernste maatstaven gebouwd worden. Niet die bagger reactoren van 40+ jaar oud en die niemand (lees politici) wil onderhouden. Nee, gewoon een hypermoderne installatie die zoveel stroom produceert dat het beetje kernafval dat het oplevert minder belasting op het milieu veroorzaakt dan de 5+ kolencentrales die we nu hebben. Wellicht is het ook nog wel schoner dan de windmolen- en zonneparken. Al dat neodymium en andere zeldzame aardmetalen zijn ook een behoorlijke aanslag op het milieu. Niet bij ons maar wel in Afrika en China.
Kernfissie is naar mijn idee de beste tussenstap op weg naar kernfusie. Met de kennis van nu moeten we veel schonere reactoren kunnen bouwen en kunnen we ondertussen de afhankelijk van aardmetalen, gas, olie en buitenlandse mogendheden afbouwen.
Te weinig kinderen? Te weinig waarvoor? Het lijkt me best gezond als de groei van de wereldbevolking eens afneemt, of negatief wordt, om op een gegeven moment te stabiliseren naar een onderhoudbaar aantal mensen. Da's wereldwijd gezien nog verre toekomstmuziek omdat in arme landen kinderen inkomsten opleveren, maar in Nederland niet.

Toegegeven, als je populatie werkenden iets afneemt in de toekomst zal je vast wat meer last hebben van vergrijzing.
Te weinig kinderen om de huidige stand van leven te kunnen waarborgen. Daarom hebben we zoveel buitenlanders nodig om het werk te doen wat we zelf niet willen doen. Maar als over 20-40 jaar het grootste deel van de baby boomers is overleden valt ook die druk op, onder meer, ons sociale stelsel weg want er worden niet genoeg nieuwe mensen geboren om die aantallen weer opnieuw aan te vullen.

Afnemende populatieaantallen zijn goed voor het verminderen op de druk op de natuurlijke bronnen. En de dieren- en plantenwereld zal ook zeer blij zijn met minder mensen die hun leefgebieden steeds maar weer verpesten.

Of de mensheid er blijer van wordt? Ik denk dat het afhangt van hoeveel vooruitgang we kunnen boeken in de automatisering. Nog niet zo gek lang gelden werkte het grootste deel van de bevolking nog in de voedselindustrie. En dat was domweg nodig omdat er teveel handen nodig waren om de voedselproductie op gang te houden. Met steeds maar beter wordende productiemethoden, en de daarbij behorende hoeveelheid vrijkomende tijd, zag je een langzame verschuiving naar artistieke beroepen en een toename van scholing onder de bevolking. Fast-forward een paar honderd jaar en je komt aan in een tijdperk waar een enkele boer duizenden anderen in leven kan houden. Dat zijn duizenden mensen die plots zat tijd vrij hebben om andere zaken te doen en te leren.

Stel je valt terug in aantallen mensen en je productiemethodes verbeteren niet. Ja, je hebt minder boeren nodig maar de grote klappen zullen vallen in de andere werkgebieden. Verhoudingsgewijs verdwijnen er meer mensen in de andere sectoren dan in de boerensector. Er vindt dan een kaalslag plaats op het educatieve gebied waardoor de mogelijkheid om nieuwe dingen uit te vinden steeds kleiner en kleiner wordt. Sta maar eens stil bij hoeveel ondersteuning, direct en indirect, er nodig is om een enkel onderzoeksinstituut op te zetten.

Je zou bijna denken dat het een Anno spel. :) Maar, is dit wat we willen? Is dit wat er nodig is om de mens als soort te laten overleven? Willen we nog genoeg tijd vrijmaken voor andere dingen dan alleen onszelf in leven houden? Niet vragen die ik persoonlijk aan een politicus zou stellen, die kijken toch niet verder dan vier jaar.

Om dit al veels te lange monoloog af te sluiten: Je ziet wel een wereldwijde trend naar steeds minder kinderen. Ja, ook in de meest arme landen. Langzaam maar zeker komen alle landen in de wereld in een positie waar voedsel en educatie is gegarandeerd. En dan zul je zien dat de geboorteaantallen rap afnemen. Kurtzgesagt heeft hier een hele leuke video over gemaakt: Overpopulation - The Human Explosion Explained.
Bedankt voor je uitgebreide reactie en link naar de video :). Interessant om te lezen wat er achter je opmerking zit.

Stof tot nadenken. Mijn eerste gevoelsmatige reactie is dat je ook zou kunnen verwachten dat er door automatisering steeds minder werk zal zijn voor lageropgeleiden, en er dus (a) meer mensen beschikbaar zijn om te helpen in de voedelproductie en (b) meer mensen hogeropgeleid moeten worden, waardoor er juist zal moeten worden ingezet op het educatieve gebied.

Dit is hardop denken overigens, ik heb niks om dit te staven verder.
Zo bedoel ik het niet, maar misschien moeten we juist (net als met veel andere dingen) eens wat zuiniger aan gaan doen. We krijgen steeds meer spullen die stroom gebruiken en dus meer vraag dus meer energie nodig.

Maar meestal wordt er naar ff snel oplossing gekeken en verder niet over de gevolgen nagedacht.

Misschien toch een leuke regeling zodat iedereen minsten 4 zonnepanelen op zijn dak heeft, die ruimte is tenslotte toch beschikbaar. Zou ik al een goede start vinden. Kan iedereen daar vast z'n mobiel / pad / batterijen mee opladen en het net ontlasten. Het is een begin :)
Zonne-energie is alleen een plaag bijna, kolen- en gascentrales moeten continu op- en afgeregeld worden op basis van de zon. En wind. Een centrale regel je niet makkelijk op of af, een kerncentrale al helemaal niet. Die is voor je baseload (de datacenters, de 24/7 industriesector en alle andere 24/7 aan dingen in een huishouden zoals standbyverbruik, routers etc.).

Dan komen de kolencentrales die niet heel snel aan te passen zijn maar dat is met een paar uur wel bijgedraaid, gascentrales zijn heel snel bij te regelen, kwestie van enkele tot tientallen minuten.

Maar zon en wind niet. Er zit wel een kleine hoeveelheid kinetische energie in de turbines van windmolens en power plants (velen werken met turbines die middels stoom in gang gezet worden) welke voor het snel op en afregelen gebruikt wordt. De frequentie zakt dan gewoon wat in tijdelijk en neemt later weer toe zodat je over de dag exact 50hz gemiddeld hebt.

Maar als we meer en meer van dit soort dingen gaan toepassen moeten we energie opslaan. En véél opslaan. Het mag best wat ruimte innemen maar de accu's van de toekomst moeten vooral goedkoop veel energie kunnen opslaan. Als we meer en meer afhankelijk worden van de natuur dan zal dat enkele dagen zijn per jaar dat er bijna niks is (herinner je je de dagen nog dat het continu mistig en windstil was? Die dagen heb je dan gewoon amper energie uit de natuur).

Om die momenten en de nacht op te vangen zijn er accu's nodig. Als je kijkt naar een huishouden zou je zo een paar honderd KWh moeten opslaan die je in de zomer opwekt en in de winter kan gebruiken. Maar ook voor veel andere dingen zullen we rekening moeten houden dat de luxe van nu er in de toekomst niet is. We pompen nu in iets meer dan eeuw alle olie uit de grond en steken dat in de fik en komen dan tot de conclusie dat dat best leuk is, 'onbeperkt' energie. Maar de wet van energiebehoud geldt nog steeds, alles moet uit de aarde komen en het makkelijk te grijpen spul is op.

En ook in de huishoudens zal er véél moeten veranderen. We koken nu elektrisch (oven, tosti-apparaat, waterkoker, fornuis etc.) terwijl dit inefficiënt is eigenlijk (je hebt redelijk veel energie nodig in vergelijking tot andere methodes om te transporteren). Gas bijv. is veel makkelijker te transporteren en op te slaan als energiebron. Misschien als techniek op zichzelf niet, maar bedenk je eens dat je kan koken op 2 gasflessen paar jaar of iets in die richting. Je hoeft niet per sé overal gas voor te gebruiken maar het neemt een hoop van je energiezorgen weg om brandstoffen voor verwarming te gebruiken en niet elektriciteit wat moeilijk en duur op te slaan is.

Mochten we natuurlijk op een goede en efficiënte manier elektra kunnen opwekken, opslaan en transporteren zal dat een beter alternatief zijn, maar tot die tijd als elektra schaars is...
Treu, en daarom vindt ik dit persoonlijk dan ook zo'n goed plan.
Dat probleem heeft de EU "opgelost." Men heeft gewoon hout de status groene hernieuwbare energie gegeven en het biomassa genoemd. De Nederlandse kolen centrales zijn eigenlijk min of meer alles branders dus nu hout verbranden groen is verklaard worden ze met biomassa gevuld. Helemaal CO2 neutraal zodat men netjes de klimaat afspraken na kan komen. In de VS worden nu in rap tempo bossen gekapt om aan de Europese vraag naar deze brandstof, ontstaan door de administratieve kwalificering als zijnde groen, te voldoen.
Zembla van afgelopen week ging hier over.
https://zembla.vara.nl/dossier/uitzending/bos-als-brandstof
Hout is imho ook een acceptabele brandstof. We stoken nu ook het hout op met de olievoorraad. Probleem is dat de productie van hout wel wat beter mag, de bebossing moet juist groeien en niet krimpen. En het stoken ervan kan redelijk efficiënt met percentages richting de 90%. Fijnstof is wel een dingetje als dit op heel grote schaal moet gebeuren. Maar dat kan men filteren natuurlijk.
De energie dichtheid van hout is vrij laag. Zit weer een hele logistieke keten aan vast waar ook allemaal energie word verbruikt. En ik vraag me af hoeveel ton hout je nodig hebt om een ton steenkool te evenaren qua opgewekte energie.

En als men bomen terug plant om de gekapte te vervangen word het als een gewas geplant. Allemaal zelfde soort, in rijen. Komt kwa waarde voor het ecosysteem niet in de buurt van wat er voor gekapt word. En we verbranden veel sneller dan dat er bomen terug groeien.
En het is geen schone energie zoals water, zon en wind hoewel onze politici anders willen doen geloven.
Wat mij betreft word de 3,8 miljard subsidie voor hout beter gestoken in toewerken naar 1/3 van de daken bedekken met zonnecellen en gemeentelijke/provinciale energie buffer stations zodat onze energie opwekking helemaal zonder iets te verbranden gedaan word.
Maar zonne-energie is geen oplossing. Leuk voor de zomer overdag maar in de nacht en winter moet je ook iets hebben. Je kan niet alleen op die 2 bronnen teren.

Opslag van energie is leuk bedacht maar je kan het nergens opslaan. Als je 15kwh wilt opslaan lokaal ben je al richting de 15.000 euro kwijt per huishouden. Overigens is van hout elektra maken en daarvan warmte ook niet alles hoor, dat begrijp ik ook wel. Vandaar de eis dat er goed bosbouwbeleid vereist is. In de US hebben ze daar iig lak aan. Maar het doel is onmogelijk wat je schetst en dan haal je het niet en dan val je volledig terug naar kolencentrales voor baseload...

Heb ook de aflevering van zembla gezien, dat verbaast me dan weer wel, die zooi helemaal uit de VS halen :/
Volgens mij hebben ze ook een aantal uitvindingen om schoon en goedkoop energie op te wekken geheim gehouden. Bijvoorbeeld van Nicola Tesla, Victor Schauwenberger, Stan Meijer. En paar decennia geleden nog iets wat ze verkeerd koude fusie hebben genoemd weer de kop ingedrukt. Waar Brilliant Light Power nu verder mee aan de haal lijkt te gaan, wie weet word dat wat.
http://brilliantlightpower.com/
Sorry maar dat is nogal vergezocht denk ik, als dat echt zo was hadden we wel meer gehoord denk ik... is er een werkend prototype? Dark Matter wordt nu veel onderzoek naar gedaan door de CERN en die lui hebben het al helemaal uitgezocht, ze produceren het op commerciele schaal en harvesten nog energie eruit? Ik ben er skeptisch over.
Ik ook, eerst zien dat ze verkocht worden en werken eerder vertrouw ik niks. Maar volgens verschillende wetenschappers die zich er in verdiept hebben was er toch echt energie productie. Wetenschappers van verschillende unversiteiten hebben de proef gereproduceerd en het resultaat bevestigd.
In de jaren '90 had een Amerikaanse wetenschapper een budget gekregen om verder onderzoek te doen. Onderzoek ging de goeie kant op, zat vooruitgang in en opeens werd de financiering stop gezet. Daarna heeft hij het voort kunnen zetten in Frankrijk. Het doel was om in 2000 een voor productie geschikt model klaar te hebben. Ze liepen 2 jaar voor op schema maar in '96 werd ook dat onderzoek afgebroken.
Hier een docu over dit verhaal waar verschillende betrokken wetenschappers aan het woord komen.
https://youtu.be/htgV7fNO-2k?t=7m35s

En als ik zie dat ze in '73 al een auto konden maken die 160km per liter deed kan dit er ook nog wel bij.
http://www.376mpg.com/
Was een aangepaste Opel P1 uit '59 tijdens een wedstrijd om verbruikt te optimaliseren door Shell georganiseerd.
Je verbaast je hoeveel (kleine) Nederlandse bedrijven er zijn die allerlei onderdelen maken voor bedrijven die deze producten wel maken.
We bouwen auto's in Born, we bouwen bussen in Eindhoven, we bouwen vrachtwagens in Eindhoven. We maakten ook pv panelen in den lande. Dat andere weet ik niet, maar Nederland heeft genoeg kennis om dat ook te regelen.
Donkervoort is nog altijd een actief merk. (Was niet al te lang geleden de snelste op de nurburgring)
Spyker stond vooraan bij de ontwikkeling van de auto. (Schopte niet al te lang geleden nog tot 2 keer toe kont op Le Mans, tot ze uitvielen.)

Plus we zijn haantje de voorste in de zonneauto, we lopen vooraan mee in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, en zijn verder heel belangrijk voor de elektrische auto's.


Wat we hier mee winnen? Meer ontwikkeling, meer geld, meer kennis, meer invloed en een beter Nederland.
Als je hem niet kopieert loop je vier jaar achter, want dan moet je het zelf uitzoeken.

Je kan best kopieren en verbeteren. Wel eens van de wet van de remmende voorsprong gehoord?
Deze post klopt op zoveel punten niet, probeer voortaan iets meer onderzoek te doen voor je dingen gaat beweren....
Anoniem: 903107 @Flaat28 maart 2017 13:51
Of klopt het toch wel..
Vrijwel alle topautos zien er zo uit, dat is op aerodynamisch gebied nou eenmaal van de betere vormen. Als je beter kijkt zie je zat verschillen in de details.
De oude zonneauto staat bij de sponsor Deloitte in een van de slimste en duurzaamste gebouwen, The Edge, in Amsterdam. Leuk om het een keer gezien te hebben.
Ik ben benieuwd naar hoe ze de koeling gaan doen.

[Reactie gewijzigd door bobberg op 23 juli 2024 05:13]

Schitterend gebouw!
Het zal ongetwijfeld duurzaam zijn, maar mooi kan ik het niet noemen. Die open kantoortuinen vind ik ook erg onprettig werken. Op heel veel plekken zie ik dan ook dat er weer allerlei afscheidingen geplaatst worden om de werkplekken weer van elkaar te scheiden en het geluid te dempen.
Smaak is voor iedereen anders.

De open werkplekken zorgen er voor dat je soms afgeleid bent, maar verhogen volgens mij wel de productiviteit van de werknemers door sociale controle. Een oplossing zou zijn om goede headphones mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door bobberg op 23 juli 2024 05:13]

Mooi gebouw, weet je wat nog mooier is? De Mind-tricks. Ik heb me laten vertellen (dus kan het echt niet bewijzen) dat de apps op de telefoons om het warmer of kouder te maken in de meetingruimtes gewoon bullshit zijn. Je kan ook geen temperatuur kiezen, je kan enkel zeggen: huidige temperatuur 2 graden hoger of 2 graden lager. En dan gebeurt er niks. Behalve dat je brein een seintje krijgt dat het geregeld gaat worden en jij houdt je een uurtje koest tot je de ruimte weer verlaat. Of dit nog gaat veranderen weet ik niet, maar het klinkt redelijk plausibel.

Verlichting gaat over PoE, ik weet alleen niet wat kabellengtes zijn dus verlies kan ik niet berekenen helaas... Wel weet ik dat als je telefoon leeg is... dan ben je nogal 'screwed' om het zomaar te zeggen.
Gelukkig zitten er stopcontacten in de bureau's! ;)
Nee nee, er zijn wireless chargers die dat doen! Efficientie nul maar o zo fancy :D
Die ook inderdaad. :)
Ik vroeg me af of ze het gewicht van de bestuurder ook 'optimaliseren'? Met andere woorden: of het voordelig is om de auto te laten besturen door een kleine/tengere Aziatische vrouw. Het lijkt erop dat het reglement hier rekening mee houdt, en het gewicht van de bestuurder aanvult tot 80kg:
2.8 Ballast:
-Ballast will be supplied by the organiser in the form of steel shot packed in canvas bags.
-The combined mass of each occupant and their ballast must be at least 80 kg.
De lege plekken in de auto (heel goed) dichtmaken en vullen met waterstofgas of helium ;)
Je kan bij een zeer lichte bestuurder, het gewicht wel helemaal onderin leggen, plus er is minder ruimte nodig.
Vind ik dit model van 32 jaar geleden er mooier uitzien

http://www.gochermann.com...yjojiwci1dzavx9dwwt8g.png
Een springplank voor de studenten, internationaal!
Maar we gaan toch wel meer elektrisch rijden? Ons land is lekker vlak en dus weinig problemen voor stroomverbruik pieken.
Maar wel veel files en dat optrekken kost extra veel energie, dus wat je aan vlakte wint verlies je op een ander vlak lijkt me...
Juist langzaam rijden en stilstaan is heel efficiënt om dat elektrische te doen. Nu nog alle haantjes van de weg halen die elke millimeter ruimte willen gebruiken door in de file te gaan bumper kleven in plaats van mooi rustig de auto te laten rollen. Dat zou heel veel files schelen en ook het verbruik drastisch laten dalen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.