Nuance: bevat slimme vaatwasser Miele kwetsbaarheid in webserver?

Diverse sites berichtten over een lek in een slimme vaatwasmachine van Miele. De vaatwasser zou over een webserver beschikken die vatbaar blijkt voor een aanval. Toont dit geval opnieuw de risico's van de smarthome- en internet-of-things-gekte om alles aan het internet te hangen?

De verwijzing naar een vaatwasser is onder andere bij The Register en ZDNet te zien, terwijl ook het Nederlandstalige Numrush en Security.nl erover schrijven. Bij de originele melding op Full Disclosure spreken de beveiligingsonderzoekers die het lek ontdekten helemaal niet over een vaatwasser.

De Miele PG 8528, want om dit apparaat gaat het, betreft een washer-disinfector volgens kwetsbaarheidmelding CVE-2017-7240. Een simpele zoekopdracht leidt naar de productpagina van de PG 8528 op de Miele-site, waar te zien is dat het inderdaad om een professioneel reinigings- en desinfectieautomaat gaat voor medische toepassingen. Ziekenhuizen en laboratoria kunnen dit soort machines gebruiken om bijvoorbeeld chirurgische instrumenten schoon te maken en te desinfecteren.

Maar is het dan wel een slimme reiniger? Waarom moeten dit soort apparaten een webserver bevatten? In de handleiding staat inderdaad dat er een ethernetinterface aanwezig is, voor aansluiting op een netwerk, pc of ander extern apparaat. Er staat ook dat de signaaloverdracht bedoeld is voor de koppeling met een external report printer. Dit soort professionele apparatuur bevat de mogelijkheid procesprotocollen af te drukken met parameters van het procedé en in sommige gevallen grafieken van temperatuur. Het is niet vreemd dat daar een webserver voor nodig is.

Die geïntegreerde PST10 WebServer blijkt inderdaad een lek te bevatten, waarmee het apparaat vatbaar is voor zogenoemde directory traversal-aanvallen en er door onbevoegden informatie ingezien kan worden. Het is niet netjes dat Miele, gelet op het grote belang van een goede beveiliging van medische apparatuur, al sinds november vorig jaar niet reageert op meldingen van de beveiligingsonderzoekers. Met enige fantasie en creatief taalgebruik kan er over een 'vaatwasser' gesproken worden, maar met smarthome en internet-of-things heeft dit onderwerp in ieder geval niets van doen.

Miele PG 8528

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-03-2017 • 17:39

76

Reacties (76)

76
70
26
1
0
21
Wijzig sortering
voordat de eerste de kop leest en gelijk naar de comments gaat (je weet wie je bent 8)7 ) "maar waarom moet een vaatwasser aan het internet hangen!"


"Dit soort professionele apparatuur bevat de mogelijkheid procesprotocollen af te drukken met parameters van het procedé en in sommige gevallen grafieken van temperatuur. Het is niet vreemd dat daar een webserver voor nodig is."

Het is nogal wenselijk voor professionele apparatuur die vaak in grote aantallen geinstaleerd word om een centraal monitor punt te hebben

[Reactie gewijzigd door dakka op 23 juli 2024 08:07]

Die industriële dingen hebben een aansluiting om uit te lezen. Waarschijnlijk UTP.

De reden is dat het noodzakelijk is dat er per spoelbeurt een log is van bijvoorbeeld de temperatuur en de tijd. Als de procedure voorschrijft dat iets 30 minuten op 85 graden gewassen moet worden, dan kan je dat afleiden uit de print. Bij ons stond er een printer naast die de grafieken printte. Die werden gecontroleerd en bewaard. Als de printer het niet deed mocht de ITer 's nachts zijn bed uit :P.

Wat kan je nou met dat lek? Als je erbij kan komen kan je het als hub gebruiken om de rest van het netwerk aan te vallen. Zo heb ik een keer een printer gezien die gescande patientpassen in een word doc zette, daar een locky virus aan toevoegde en dat naar buiten mailde. De eigenaar van de printer wist van niks overigens.
Dat lijkt me inderdaad erg logisch. Zulke dingen luistert nou in die branche.

Echter een printer die gescande patiënten documenten in wordt zet, beveiligd en door mailt. Dat is echt niet fijn :X Dat is direct ook wel een groot probleem met IoT en slimme printers etc.
Die printer was geïnfecteerd. Als je dacht dat dat niet kon, bij deze.

Al geruime tijd hebben die dingen een web interface, en dus een http servertje. De Ricoh dingen die ik ken draaien een Java applicatie op de achtergrond. Aangezien ze worden neergezet en verder niet worden bijgehouden is het voor hackers uiteraard een walhalla met bekende zero day lekken.

Overigens was de ellende deels voorkomen als de printers niet het recht hadden buiten de organisatie te mogen mailen.
Ik ben bekend dat printers en netwerk printers dat hebben. Maar ik vind het altijd opzienbarend dat dat ook effectief exploit wordt. En ja misschien het is naïef van mij gezien ik ook in die branche zit. Maar toch, als je dat als dokter/ziekenhuis hebt is dat behoorlijk vervelend.
Waarschijnlijk UTP.
[nitpick]
Je bedoelt waarschijnlijk een Ethernet of RJ45 ("internet") verbinding. UTP zegt enkel iets over het type kabel, niet over wat voor connector of protocol er gebruikt wordt.
[/nitpick]
Daar heeft HP nu een reclame van. Een serie van vier filmpjes die 1 voor 1 getoond werden als reclame op Youtube. Best interessant om eens naar te kijken. Met 1 printer kun je in weze het hele bedrijf kapot maken door gegevens te lekken.
UTP is puur de fysieke laag volgens OSI (of liever nog, het type kabel.. waarom niet STP?) ... had ook coax of safetyline, draadloos of RS232 kunnen wezen.

Niettemin, de rest van je punt blijft geldig :) maar SNMP was misschien ook wel goed genoeg geweest. Geen hele, interne webserver nodig.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 08:07]

Laat ik eens wat licht in de duisternis scheppen voor je :) .

In deze moderne maatschappij gaan belangrijke zaken 24 uur per dag door. Zaken die voor sommige mensen van levensbelang zijn. Iedere nacht zijn er mensen aan het werk om in geval van nood levens te kunnen redden. Die mensen kunnen niet zonder IT en in die branche kan je als ITer gewoon uit bed gebeld worden als er iets mis is. Niet voor het niet kunnen openen van een agenda ofzo, maar specifiek in die gevallen waarin een mensenleven afhangt van jouw bereidheid om je nest uit te komen. Dus ook als de sterilisatie afdeling stil ligt.

En nee, ik hoefde dat niet, dus ik ben nooit gebeld.
Oh balen, joh... Jij bent een keertje 's nachts uit je bed gerost om een printer uit en weer aan te zetten? ;) _/-\o_
Hoe simpel het ook mag zijn, maar mijn mensen mogen echt niet "even" een ontvanger Uit & Aan te zetten, ondanks dat het een 'gewone' pc is, met daarin ( geavanceerde ) modemkaarten.
Net als zo'n printer, zijn daar protocollen voor, juist om meer storingen te voorkomen.
Dat komt vaker voor dan je misschien zou denken... Gebeurde bij ons ook regelmatig, als de spooler vast liep moest 'ie herstart worden. Ook midden in de nacht, gezien er ook dan gewerkt (en dus geprint) werd.
Ook leuk als je daar als eerste lijns geen rechten toe hebt (de spooler herstarten op de server); dan zijn er twee wakker :D
Nu is dat gelukkig geautomatiseerd met een watchdog...
Jij denkt nu na wat doet een vaatwasser aan het internet, ik hoor net dat een maatje van mij een slimme waterkoker in de winkel had gezien.
Je kan dus dan op afstand de waterkoker aan zetten ,of als je bijna thuis ben vast aan doen dat je warm water heb voor de thee als je thuis ben.

Hij blijkt ook blijkbaar te gaan gillen na de telefoon als er geen water in zit, dus dan kan je hem gaan bij vullen. 8)7
Klinkt echt kansloos inderdaad. Ik ben benieuwd hoe we daar binnenkort over praten. Ik kan het me ook echt niet voorstellen dat je dat soort spul wilt of nodig hebt (hoe moeilijk is het om de waterkoker aan te zetten als je thuiskomt etc).

Maar we kennen vast ook allemaal dit filmpje over hoe we dachten over de mobiele telefoon in 1999: https://m.youtube.com/watch?v=ri6HRHZ20RI

Kan me dus ook voorstellen dat we over 10 jaar echt niet meer beter weten en we onze ik uit 2017 voor gek verklaren.
Zou inderdaad vast kunnen en ben ook echt benieuwd, maar ik denk dat niet iedereen het zal gebruiken.
Ja een grote groep wellicht vooral de tieners onder nu, die weten niet beter dan vast geplakt te zitten aan de telefoon en notificaties te lezen.

Maar er zal vast ook een groep zijn dit deze dingen niet gaat gebruiken, maar ik denk wel dat er steeds minder apparaten zullen komen zonder deze functies.
Zelf zal ik hem er ook nooit aan hangen als het aan mij ligt, sorry maar een wasmachine hoef ik niet vanaf de bank of mijn werk aan te doen of een waterkoker :).

Al moet ik zeggen dat ik nu nog prima zonder mijn mobiel kan, ik kwam er gisteren achter onderweg na werk dat ik hem vergeten was.
Ik zij dat tegen een paar collega's en dan ga je niet na huis heel verbaasd, ik zij nee waarom zie het wel weer wat ik gemist heb al ik thuis ben :)
Mwah. Ben toch wel blij met m'n robotstofzuiger, die gewoon 's nachts de kamer en de keuken even onder handen neemt. Ben ook wel blij met een programmeerbare koffiezetter die gewoon 's ochtends om 06.30 uur de koffie klaar heeft als ik m'n vrouw naar beneden stuur om 't te halen. Na 2 jaar heb ik ook eindelijk de e-thermostaat in m'n denkpatroon zitten, zodat ik na een weekendje weg er wél aan denk dat ik onderweg m'n huis alvast kan verwarmen en niet in een koud hok thuis kom. Zelfde geldt voor m'n beveiligingscamera; gewoon live kijken wat er thuis gebeurd.

Alleen de thermostaat en de camera hangen hierbij aan het internet, dat dan weer wel - maar programmeerbare- of afstandsbestuurbare apparatuur is wel érg handig en het went wel héél snel. (Behalve dus die thermostaat.. ik vergeet dat ding nog regelmatig :) )

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 08:07]

Anoniem: 120539 @Carlos0_028 maart 2017 12:40
Je kan dus dan op afstand de waterkoker aan zetten ,of als je bijna thuis ben vast aan doen dat je warm water heb voor de thee als je thuis ben.

Hij blijkt ook blijkbaar te gaan gillen na de telefoon als er geen water in zit, dus dan kan je hem gaan bij vullen. 8)7
Je kunt ook gewoon een kokend-water-kraan (Quooker b.v.) installeren, die staat altijd klaar, is energie-efficiënter dan een losse waterkoker en vult zich zelf.

Maar goed, meer on-topic:
Dit artikel toont meer aan dan een kwetsbaarheid in een apparaat met een webserver, want dat weet iedere bezoeker hier wel.
Wat meer relevant is, en wat het artikel ook subtiel probeert aan te stippen is dat er veel heisa wordt gemaakt van een relatief klein ding.
Dat lijkt in de media in het algemeen het geval en in de regel doet ook Tweakers hier al een paar jaar lekker in mee.
Goed om ook eens een kritische noot te zien, en hopen dat het lijdt tot wat zelf-reflectie.
Anoniem: 636203 @dakka27 maart 2017 20:26
Zegt het woord 'compliance' je iets?
Boulevard Media......
Het is niet netjes dat Miele, gelet op het grote belang van een goede beveiliging van medische apparatuur, al sinds november vorig jaar niet reageert op meldingen van de beveiligingsonderzoekers.
Niet netjes? Dat is nog netjes uitgedrukt.

Het zou in het ergste geval doden tot gevolg hebben. Denk hierbij aan een aanpassing in het wasprogramma waardoor medische instrumenten niet goed worden gedesinfecteerd worden met alle gevolgen van dien.

edit: Aangepast nav. opmerking MSalters. Daar had ik overheen gelezen.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 23 juli 2024 08:07]

Op Tweakers zouden we beter moeten weten dan dit soort "oe eng hackers" geroep. Uit het artikel: het probleem is dat [i]door onbevoegden informatie ingezien kan worden.[i]. Inzien is niet hezelfde als wijzigen.
Anoniem: 84766 @MSalters27 maart 2017 18:03
Voor Stuxnet gebruikten ze ook meerdere exploits. Eentje moet de eerste zijn.
Niet alleen simpele exploits. Gewoon meerdere zero day exploits!! Meestal bevat een aanval een enkele zero day exploit. :) Het is de mona lisa onder de virussen.
Het een sluit het ander niet uit. De meeste netwerkaansluitingen zijn niet alleen gemaakt om informatie uit te lezen maar ook om remote commando's te geven. Ik ken dit apparaat niet (ik heb thuis geen ziekenhuis) maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat het ding nog meer via het netwerk kan dan alleen maar rapportjes downloaden.
Het een sluit het ander niet uit. De meeste netwerkaansluitingen zijn niet alleen gemaakt om informatie uit te lezen maar ook om remote commando's te geven.
In de productomschrijving spreekt men van Service op afstand mogelijk dus dat kan je als remote commando's beschouwen.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 23 juli 2024 08:07]

Met slechts met inzien van /etc/shadow kun je toch al wel een serieuze eerste stap naar wijzigen zetten.

Om in de woorden van The Register te spreken: That's pretty sad.
Dat valt allemaal erg mee. Het betreft een ultrasoon desinfectie-apparaat, geen sterilisatie-apparaat. Voor chirurgisch instrumentarium en andere dingen die steriel moeten zijn, is reiniging met dit apparaat niet voldoende. Dit wordt vaak als soort "voorwas" gebruikt, hierna gaat het nog door een apparaat wat (vaak met hoge drukken en temperaturen) steriliseert, maar niet de troep eraf spoelt. Of het wordt gebruikt voor dingen als bekkentjes waar je je spullen in kan leggen, die wel schoon maar niet steriel hoeven zijn.

Daarnaast, zoals MSalters al zegt, kunnen uitlezen is iets anders dan kunnen aanpassen.
Mooie nuance, goed uitgezocht, kudo's!
Anoniem: 101094 27 maart 2017 17:49
Een dergelijke kwetsbaarheid zit er ook in de Samsung Chef Collection NQ50J9530BS.
Om die reden ook de wifi functionaliteit uitgeschakeld.

Er zal maar iemand zijn die de oven op pyrolytisch reinigen zet met een extra hack. Wij zitten thuis niet te wachten op mannen in pak en met brandweerslang.
Hulde voor het genuanceerde artikel.
Zoals MSalters al zei, moetenn we hier wat beter weten dan altijd maar "oe eng hackers" te roepen.

Natuurlijk zijn dit soort kwetsbaarheden vervelend, het uitlezen van medische informatie zou niet moeten kunnen. Dat overal webservers achter moeten zitten vind ik persoonlijk ook wat overdreven.

Dat dit soort apparaten (en vele anderen) een netwerk interface hebben heb ik geen probleem mee. Ik ben wel benieuwd of de funtionaliteit niet gewoon kan worden gewaarborgt zonder web server.
Network printing bijvoorbeeld is niet zo heel erg moeilijk om lokaal op te zetten. Dan kun je simpelweg gewoon alle remote acces naar dit apparaat blokkeren, je hoeft immers nooit off-site te printen/loggen.

Het probleem, en dus ook de nuance voor fabrikanten is:
Connected, Ja. zeker doen. Het vehoogt efficientie en bevordert gemak. Of dat nou allemaal via de cloud of een webserver moet is de vraag. Laat dit soort apparaten lekker lokaal werken, dan kun je het met een goede firewall allemaal afschermen voor de buitenwereld.
Werk zelf bij een bedrijf met labomgevingen, en bijna al deze apparaten zitten (soms via een pc) aan het netwerk. Kwaliteit van de software die bij deze apparaten geleverd worden is vaak bedroevend laag. Zo is er vaak local admin rechten nodig of kan de software niet om met meerdere gebruikersprofielen, dus moet iedereen een account delen. Daarom zitten deze apparaten in een afgezonderd netwerk, zonder internet toegang, etc., etc.

En waarom blijven bedrijven dit soort apparaten kopen? Vaak is het zo dat er maar 1 zo’n machine bestaat op de markt, en dan kan IT hoog en laag springen, dat apparaat komt er dan toch wel. Ook verbaast het mij niet dat deze “wasmachine” een webserver aan boord heeft. Soms moet je als bedrijf vanuit reguleringen kunnen aantonen dat iets echt schoon is geworden.
Dit soort apparatuur is niet bedoeld om aan internet te hangen maar aan een netwerk zodat er centraal alle apparatuur gemonitord kan worden. Vroeger ging het over RS485 en hoorde je er niemand over nu het over IP gaat is het eng. Per definitie wil je dit dus niet aan het internet hebben niet nodig geen meerwaarde en alleen maar risico. Het fijne is wel dat je het allemaal nu in een VLAN kan zetten en geen aparte kabels hoeft te trekken.
Jammer dat de nuance zo slecht gelezen wordt.
Toevallig ken ik een toepassing van zo'n koppeling. Bij operaties worden zogenaamde netten gebruikt, dit zijn een soort manden met benodigde materialen voor een operatie. Mocht er een infectie optreden kun je nagaan welke patiënten allemaal nog meer geopereerd zijn met netten die in die zelfde batch gesteriliseerd zijn. Hiervoor moet je wel de grafiek kunnen terugzoeken of de temperatuur hoog genoeg is geweest. Die grafiek moet daardoor wel terug te zoeken zijn in het ziekenhuisinformatiesysteem. Qua veiligheid zal dit soort apparatuur eigenlijk altijd in een gescheiden netwerk draaien wat niet toegankelijk is voor bezoekers.
Een digitaal lekke wasmachine is nooit grappig
Wat is er slim aan, ik ben nog steeds de slimste schakel haha. Hangt bij mij niks onnodig aan het stroom. Is de vaatwasser klaar, gaat er een fysieke schakelaar om. Zo ook met de wasmachine en droogtrommel. Ook mijn oven, wil geen klok die me de tijd verteld. Schakelaar om wanneer niet in gebruik. Zo ook met de magnetron etc etc.
dit is een beetje appels met peren vergelijken.

Voor huis tuin en keuken gebruikers heb je een dergelijke machine niet nodig en in dat geval is het ook maar de vraag wat de toegevoegde waarde is van een dergelijke interface.

Voor professionele apparatuur dat op meerdere locaties in het land / in een ziekenhuis wordt gebruikt is een dergelijke interface wel zeker noodzakelijk voor preventief onderhoud / probleem detectie. Immers downtime kan directe gevolgen hebben voor de patiënten/klanten/bedrijfsproces.

Wel vind ik dat het nu een trend is om ELKE lek als een televaag nieuws artikel te behandelen zonder na te gaan wat het potentieel risico is. Immers in dit specifieke geval zal er weinig medische gegevens aanwezig zijn in een wasmachine. Ja, Miele zou beter moeten weten maar het is wel een heel veel lager risico voor privacy als een fileserver met FTP die open staat naar het internet.

M.i. is de overheid nog steeds te lief voor de fabrikanten. Fabrikanten krijgen waarschuwingen van de overheid/FBI/CERT/.... voor problemen die bij elke professionele ITer bekend zouden moeten zijn. Immers het risico van het gebruik van telnet/ftp/anonymous accounts/goedkope camera's/zwakke wachtwoorden/...... hoort men toch echt te weten als een professional.
Het wordt tijd voor automatische boetes per risico profiel (profiel afhankelijk van privacy impact/(staats)veiligheid/milleu gevolgen/...) als zoiets gebeurt, want fabrikanten gaan alleen security als probleem zijn als het gevolgen heeft op de P&L.

[Reactie gewijzigd door _Zedd_ op 23 juli 2024 08:07]

Tja wij weten dat wel allemaal maar een klant van mij heeft meerdere locaties en per locatie wilde hij perse een algemeen medewerkersaccount met een wachtwoord zonder verplichtingen van complexiteit. Alleen een minimumlengte van 6 tekens. Hij heeft hiervoor een formulier getekend dat wij niet verantwoordelijk zijn voor problemen in welke vorm dan ook voor schade ontstaan door het gebruik van deze accounts
wouw, dat men tegenwoordig nog steeds moedwillig om dit soort dingen vraagt. Hopelijk hebben de machines met een dergelijk verzwakte toegang geen toegang tot grote hoeveelheden van persoonsgegevens.

Wel een goede zaak dat dit soort verzoeken expliciet op papier worden gezet. Zat er bij dat document ook een risico analyse?

In hoeverre hoor je dit soort zaken preventief te melden bij Autoriteit Persoonsgegevens?
Wat is er slim aan, ik ben nog steeds de slimste schakel haha
Totdat er een tijd komt dat we als consument ook variabele energie prijzen hebben. Dan wil je voor apparaten als vaatwasser/wasmachines/autoladers inschakelen (of koelers (diepvries)/verwarmers (boilers) een standje extra) op het moment dat de prijs het goedkoopst is. Voordat de prijs variabel is komen dit soort apparatuur wellicht terecht bij huishoudens met bv zonnepanelen indien de salderings regeling wordt afgeschaft, het levert dan meer op om de opgewekte energie zelf te gebruiken ipv terug te leveren.
Dat kun je bewust kiezen, wil je piek en dal tarief. Prima jou feessie. Wil je maar een tarief, dan geef je dat aan. Wil je zomer/winter/herfst/lente/ochtend/middag/avond/kerstdiner tarief. Prima jou feessie. Ik heb een vast tarief, ik wil namelijk niet na willen denken wanneer ik wat verbruik.

Kun je dat niet kiezen, heb je een pakket afgenomen voor een vaste prijs.
Piek/dal is niet waar ik op doelde, maar variable tarieven over de dag:

nieuws: Energiedienst voor slimme meters belooft handelsprijzen te rekenen
Anoniem: 310408 @sugarlee8927 maart 2017 19:41
Wat is er slim aan, ik ben nog steeds de slimste schakel haha. Hangt bij mij niks onnodig aan het stroom. Is de vaatwasser klaar, gaat er een fysieke schakelaar om. Zo ook met de wasmachine en droogtrommel. Ook mijn oven, wil geen klok die me de tijd verteld. Schakelaar om wanneer niet in gebruik. Zo ook met de magnetron etc etc.
En ik wil een diepvriezer die overdag minder stroom verbruikt dan 's nachts als het goedkoper is. Ik wil ook drommels graag dat ie me waarschuwd als de temperatuur boven nul komt (omdat hondje hem weer eens heeft weten open te krijgen). Ik wil graag dat de wasmachine gaat draaien als de stroom het goedkoopste is en dat de droger niet tegelijkertijd loopt.

Nu denk ik dat ik net zo veilig ben als dat jij bent. En ook slimmer want als jij het nodig vind om uit veiligheidsoverwegingen je magnetron voor gebruik te moeten inpluggen denk ik dat jij elke dag kijkt of alu folie ergens in de aanbieding is.
veiligheid? dat boeit me niks. waar mij het om gaat. het standby verbruik. Waarom moet een magnetron tijd aangeven en 5 watt gebruiken in standby. Of een senseo die 5 watt verbruikt. Of een oven die de hele dag de tijd weergeeft. Dat ding hoeft alleen nuttig te zijn als ik het nodig heb daarna hoort die dood te zijn. Thats it.
Anoniem: 426269 @sugarlee8927 maart 2017 18:03
Veel schakelaars heb je dan. :)

Maar eigenlijk wel volledig mee eens. :)
Dat zijn een hoop, maar het went zo. Snap ook niet dat de keuken geen schakelpaneel heeft om apparaten in en uit te schakelen. In de UK een normaal gegeven.
Anoniem: 426269 @sugarlee8927 maart 2017 20:12
Ja, dat zou eigenlijk op elk stopcontact erbij moeten zitten. Maar mijn vaatwasser en mijn wasmachine (ik heb geen droogtrommel) die staan volgens mij toch echt uit als ik ze niet aan zet. Op mijn oven blijft wel de huidige tijd branden. Maar dat zal zijn vaart niet zo lopen. Ik merk het niet aan de energierekening in elk geval.
De schakelaars die hij gebruikt ook niet, want een oven / vaatwasser die niet aanstaat ( draait ) verbruikt niet noemenswaardig.
Soms zijn mensen zó doorgeslagen in hun veiligheid/bezuiniging, dat het mij niet eens leefbaar meer lijkt.

Maar iedere gek zijn gebrek, ik heb ook mijn onhebbelijkheden, waar anderen zich aan zullen storen, of achter de oren krabben
Dat is alleen leuk als je een magnetron (of ander apparaat) hebt die je niet iedere keer verplicht opnieuw in moet stellen (taal, tijd, etc) voordat het ding uberhaupt iets nuttigs wil doen, nadat de stroom er af is geweest.
daar heb je misschien wel gelijk in maar tegelijkertijd is de betere vraag waarom je magnetron niks nuttigs wil doen zonder taal en tijd.

Kookt ie anders op een ander tijdstip van de dag? gaat ie in Duitsland sneller dan in NL? Het is dus een nutteloze verplichting.
Zo een ding komt er bij ook niet in, gewoon een volle bak power jaren 90 magnetron met duidelijke bediening.
Ik heb ook een magnetron gekocht zonder een klok etc, gewoon simpel 2 draai knoppen hoe warm het moet en de tijd en klaar.
Ook andere apparaten gasfornuis, machine etc hebben geen klok bij mij, er zijn nog genoeg apparaten die niet ingesteld hoeven te worden.
Bij mij precies het zelfde had gekookt vanavond hup stekker van gasfornuis eruit, toen van weekend gewassen had hup aan touwtje trekken schakelaar om uit die handel.
Zo ook voor koffie apparaat etc noem maar op, als ik vanavond ga slapen gaat stekker van verlengsnoer bij de pc en de tv ook gewoon om hup uit die handel.

Die standby dingen denk je o dat is niet zo veel, maar alle kleine beetjes elke dag is toch veel bij elkaar opgesteld.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 08:07]

Prima keuze, hier ook altijd zo gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.