Vouwbare smartphone FlexPai werkt vooralsnog niet op mobiele netwerken in EU

Schermleverancier Royole zal zijn vouwbare smartphone wel in Europa gaan leveren, maar vooralsnog werkt hij alleen met Chinese providers. Daardoor is de telefoon niet bruikbaar op Europese mobiele netwerken.

De FlexPai zal eind december uitkomen voor Chinese consumenten, maar Royole zal zijn apparaat ook tegelijk in Europa gaan leveren, zegt een woordvoerder van een door Royole ingeschakeld pr-bureau tegen Tweakers. Vooralsnog zal hij in feite als tablet en niet als smartphone functioneren in Europa, omdat hij alleen Chinese providers ondersteunt. In de specs staat wel dat hij enkele van de veelgebruikte frequentiebanden voor 4g in de Benelux ondersteunt.

Royole presenteerde de FlexPai woensdag en heeft inmiddels gedetailleerde specs online gezet. Het 7,8"-oledscherm heeft een resolutie van 1920x1440 pixels, waarmee de pixeldichtheid uitkomt op 308ppi. Royole produceert het scherm zelf en het is onbekend of het daarbij gaat om rgb-pixels of dat Royole net als Samsung en LG voor een subpixelstructuur kiest met twee subpixels per pixel.

Het scherm is van eigen makelij. Royole heeft in China een fabriek opgezet voor de productie van zijn dunne, vouwbare oledschermen. Die zijn niet alleen voor smartphones, maar bijvoorbeeld ook voor speakers en T-shirts. De fabriek in Shenzen kan tot 50 miljoen oledschermen per jaar fabriceren.

In het apparaat kunnen twee nanosims. De behuizing is 190x134x7,6mm groot en weegt 320 gram. De accu heeft een capaciteit van 3800mAh, terwijl gebruikers die met 25W kunnen opladen. De FlexPai kost in China vanaf 8999 yuan voor de versie met 6GB geheugen en 128GB opslag. Dat is omgerekend momenteel ongeveer 1135 euro. Er is ook een iets duurdere variant met 8GB geheugen en 256GB opslag. Die kost rond de 1265 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-11-2018 • 11:17

55 Linkedin

Reacties (55)

55
52
33
1
0
9
Wijzig sortering
Meer informatie betreft alleen het scherm:
http://www.royole.com/flexible-display

Het scherm is bijvoorbeeld maar 0.01mm dik => https://www.youtube.com/watch?v=8AmKJCXhyD4

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 1 november 2018 12:48]

Tja, veel bedrijven uit China hebben geen https, laat staan een goed werkende website. (Ja exclusief de grote jongens).
Tevens hebben hun gewoon Https, maar indd, http laten ze nog toe.
En waarom zou je dan voor een gewone customer facing website in godsnaam https nodig hebben?
Zodra je trouwens verder in de SHOP ga, moet je via HTTPS verder.
Customer facing websites hebben geen https nodig? Aparte redenering.
Alle websites hebben HTTPS nodig. Maar jij "hebt waarschijnlijk niets te verbergen". De implementaties van HTTP2 staan gelukkig ook geen onveilige verbindingen meer toe.

Ontopic: dit is wel de formfactor die het volgens mij gaat maken wanneer het over vouwbare schermen gaat. Nu nog een stuk dunner (de telefoon zelf) en de prijs omlaag ;-)
Zet er zelf een s bij...
Het heeft een paar jaar geduurd. Maar daar is hij dan toch, de opvouwbare smartphone.

Vind het qua design niet helemaal geslaagd, lijkt wel een boek.
Het zal nog op zich wachten voor echt hele mooie releases. Heb vroeger hier op tweakers een render gezien van een Nokia telefoon dat als horloge gebruikt werd, zie linkje.

Dit zou een nog steeds een mooi idee zijn of iets soortgelijks.

nieuws: Nokia laat visie op nanotechnologie-mobieltje zien
Ik wacht al 12 jaar op de massa productie. Maar nu het eindelijke eens gaat gebeuren is het zoals altijd alleen niet in Europa 😂😂😂😂

Het is een beetje Rainair die om de 3 jaar met de grap van staanplaatsen komt, ook zo iets wat er nooit komt. Dit bericht komt gewoon in mijn mapje 1april grappen zie hier de zelfde grap sinds 2006:

nieuws: Philips: massaproductie oprolbare schermen in 2006

[Reactie gewijzigd door xbeam op 1 november 2018 17:12]

Acht dit heeft even tijd nodig.
Zie het meer als een prototype van wat we in de toekomst kunnen verwachten.
Over een paar jaar hebben we een pennetje in onze zak waar we een compleet scherm uit kunnen trekken.

[Reactie gewijzigd door Wootism op 1 november 2018 11:31]

Wat mij opvalt zijn de speakers en de microfoon, die dus zo geplaatst zijn dat je in de opgevouwen stand ermee moet bellen. Uitgevouwen zal voor bellen ook niet prettig zijn, maar als je hem dan voor je op een bureau legt en in de speakerstand aan de gang gaat zitten ze aan de zijkant. Het wordt nog even wennen denk ik.
Ik ben inderdaad benieuwd hoe dit dvd-hoesje het gaat houden. Deze oplossing lijkt op de mobiele telefoons die we twintig jaar gelden hadden. Daar is vast nog wat winst te behalen.
Technische gezien is het knal dat we hier al zijn, maar ik verwacht ook meer van de ingenieurs van Samsung en LG.
Doet me meer aan een DVDD-doosje denken.

Wat is het nut van omklapbaarheid als beide schermhelften al zichtbaar zijn? |:(
Idd, hij is verschrikkelijk lelijk maar wat is het vet om te zien!
Vind 'm zelf op een VHS-hoes lijken :o
Ik zit meer te wachten op een ontwerp zoals samsung dat een paar jaar geleden toonde:
Ik ook. Echter twee schermen geeft dus nog meer productiekosten.
Ik zou het dubbele scherm toch liever aan de binnenkant hebben en een enkel scherm aan de voorkant, voorzover dit technisch (al) mogelijk is.
Dat idee had ik ook, maar als je erover nadenkt betekend dat dat de vouw veel harder wordt. Nu kan het scherm een beetje krommen om het scharnier, maar als je het aan de binnenkart doet wordt het echt 180 graden. Dat zullen de schermen nu nog niet kunnen denk ik. Hopelijk in de toekomst, maar ik denk dat je dat voorlopig kan vergeten :)
(en het scherm aan de binnenkant met een scherm aan de buitenkant betekend natuurlijk ook gewoon een extra scherm, dus extra kosten, extra kwetsbaarheid etc etc.)
De 'bend radius' is 1 mm dus dat lijkt geen al te groot probleem.
Dat is inderdaad niet al te veel - en icm met een uitsparing zoals @Brousant aangeeft zou dat moeten werken. Al kan ik me voorstellen dat als je echt die 1mm opzoekt dat het scherm sneller slijt op die plek, en dat ze daarom hebben gekozen hun eerste versie van de telefoon op deze manier te lanceren. Maar dat is ook allemaal maar giswerk aan mijn kant. Ik ben benieuwd wat versie 2, of de versies van andere fabrikanten gaan leveren op termijn.
Ik denk het ook. Als ik smartphone maker was dan wist ik het wel. Dan werd het een horizonatle 'clamshell'. Een scherm aan de voorkant die je naar links schuift en dan naast het scherm komt dat aan de binnenkant zit. Als je het goed ontwerpt schuift het bovenste scherm niet over het onderste/middelste scherm heen dus geen beschadigingen.
als je het aan de binnenkart doet wordt het echt 180 graden.
Dat hoeft niet als je uitsparingen maakt waar de kromming van het display in kan vallen.
Het schijnt dat samsung hier aan werkt. Dus een telefoon met 2 schermen, 1tje voor basic functies, en 1tje die je pas ziet als je de telefoon openvouwt.

Ik denk dat dit apparaat van Royole echter vooral is om te laten zien wat ze kunnen. Ik zie LG en Samsung hun 1e batch vouwbare schermen niet zo maar verkopen, dus als bijvoorbeeld Huawei ook een vouwbaar model op de markt wil zetten, dan moeten ze bij een partij als Royole aankloppen.

Overigens denk ik ook dat dit echt "the next big thing" gaat zijn, vouwbare telefoons. De 1e jaren zullen het vooral prototype achtige apparaten worden, maar ik denk dat over 10 jaar iedereen een gevouwen telefoon gebruikt. Zowel te gebruiken als iedere telefoon nu, en uit te klappen naar een tablet achtig formaat, voor als je bijvoorbeeld thuis op de bank zit. Ik zie het wel zitten.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 1 november 2018 11:42]

Alles wat je opvouwt wordt dikker (zelfs papier). En dat dikke apparaat dan in je broekzak stoppen zit niet lekker. Tenzij ze het voor elkaar gaan krijgen dat de opgevouwen telefoon even dik is als de huidige telefoons (minder dan 10 mm dik). Moet je dan deze telefoon open gevouwen in je broekzak stoppen? Daarvoor is ie wel een beetje aan de grote kant. Dus ik zie dit niet als oplossing voor een probleem, eerder een oplossing op zoek naar een probleem.
Anoniem: 310408
@zonoskar1 november 2018 12:51
Ach 10 jaar geleden had ik mijn telefoon ook in mijn zak en die was zeker dubbel zo dik als mijn iPhone nu.
10 jaar geleden waren de toestellen ook een stuk kleiner met de Samsung D600 etc. Maar we zijn grotere toestellen gaan gebruiken omdat het grote voordelen heeft. Zo kreeg je een paar jaar geleden nog te horen dat een smartphone niet groter dan 4.5" moest zijn omdat het anders een koelkast zou zijn.
Deze manier van vouwen zou ik eerder dubbel buigen willen noemen. De vouw is zo enorm dik dat je het geen vouw meer kan noemen.
Nu de highend smartphones al nagenoeg randloze schermen hebben, zou ik geen bezwaar hebben met een naad in het midden. Dan hoeft het scherm zelf niet meer te buigen. De schermen kunnen dan gewoon van glas gemaakt worden. Zo'n scherm is maar ongeveer 2 mm dik. Alles bij elkaar zou je dus een telefoon van minder dan 15 mm dik kunnen maken. Met Gorrilla glas maakt het ook niet veel meer uit of dit aan de binnenkant of de buitenkant komt. Als een fabrikant handig is, dan gebruikt hij een scharnier waarmee beide mogelijkheden gewoon kunnen.
Je introduceert natuurlijk wel weer een nieuw probleem: Waar laat je de camera's!
Ik had gedacht dat R&D grootmacht Samsung de eerste zou zijn met een commercieel geproduceerde opvouwbare smartphone. Gaat die primeur toch maar naar een onbekend Chinees bedrijf, dat notabene ook zijn eigen schermen weet te produceren.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 1 november 2018 12:12]

commercieel geproduceerde opvouwbare smartphone.
Die bestaan al 10 jaar hoor :Y)

Maar je hebt gelijk, wel denk ik dat je het in perspectief moet zien, wat ze nu uitbrengen had LG of Samsung al lang kunnen doen, gezien buigbare schermen al jaren een feit zijn (alleen nog niet echt toegepast). Waarschijnlijk zit het scherm bij de Samsung (en denk ook LG) dan ook aan de binnenkant wat een uitdaging van een andere orde is.

Maar zoals de reacties al uitwijzen is dit totaal niet praktisch en voor velen ook afzichtelijk, en daarom ook duidelijk gemaakt om te kunnen zeggen dat ze de eerste zijn.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 1 november 2018 12:20]

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dit apparaat niet gaat voldoen aan de kwaliteitsstandaarden van samsung. Het doen is 1, het goed doen is wat anders.
Ik vraag me af of het scherm zo strak blijft als we zien op de foto. In eerdere prototypes die ik zag kreeg je een hele bult in het midden van een dergelijk scherm. Tevens vraag ik me af of deze schermen fijn werken. Huidige smartphones hebben allemaal glas ervoor zitten. Dat zullen deze telefoons niet hebben. Ik heb ooit een goedkope extra smartphone gekocht die een plastic capacitatief scherm heeft en dat werkt echt lang niet zo lekker als een glazen scherm.

Hoe leuk het idee ook lijkt van een vouwbaar scherm, ik vraag me af of mensen hier massaal warm voor lopen als het gaat om de totale ervaring.
Je hebt gelijk. er zijn echter goede coatings hiervoor tegenwoordig. jouw glazen scherm heeft vaak ook een oleophobic coating om het soepeler te maken wanneer je met je vinger overheen schuift.

Je zult ook merken dat dit met de jaren steeds minder wordt. het wordt vaak ook afgeraden smartphone schermen met bijtende middelen schoon te maken voor deze coatings. de coating zal sowieso weg gaan op een gegeven moment door veelvuldig verbruik.
Anoniem: 310408
@mahsalti1 november 2018 12:53
Je hebt gelijk. er zijn echter goede coatings hiervoor tegenwoordig. jouw glazen scherm heeft vaak ook een oleophobic coating om het soepeler te maken wanneer je met je vinger overheen schuift.
Weet je dat zeker? Voor zover ik het weet worden er al vele jaren geen coatings meer op gorilla glas gebruikt.
Het idee is echt wel cool. Zo kunnen telefoons groter worden zonder dat je hiervoor grotere broekzakken nodig gaat hebben. Echter hadden ze de telefoon beter de andere kant kunnen laten vouwen, als een boek naar binnen toe. Op de huidige manier zal het scherm waarschijnlijk snel bekrast raken.
Op uw manier zal die erg snel breken of scheuren
Oke, je gaat een telefoon wel verkopen in de EU maar hij werkt er niet? Wat moet je er dan mee.
De linkjes zijn naar dev-kits, dus ik neem aan dat het voor de bedrijven is die er vast software voor willen gaan maken?
Als het scherm flexibel is, dan kan het nooit zo hard zijn als glas (het oppervlak). Ik vraag me af hoe dit scherm bestand zal zijn tegen krassen.

Ik heb een S8 met glazen scherm, en zelf daar al een klein krasje in zitten. Laat staan als dit een flexibel scherm was geweest, die veel zachter is.
dikke 300 gram. Poeh, dat voel je wel in je broekzak.

Klopt dit trouwens? 190x134x176mm? Dat zou betekenen dat het toestel 13,5 cm dik is????? Dat is dikker dan mijn huidige toestel hoog is :+

Ik neem aan dat het 17,6mm moet zijn voor de dikte? Das bijna 2cm. Dat klinkt nog plausibel

[Reactie gewijzigd door chimnino op 1 november 2018 12:05]

ik vind het er een beetje onhandig uitzien. maar best vet

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee