Gerucht: Samsungs vouwbare smartphone heeft schermen aan binnen- en buitenkant

Samsungs vouwbare smartphone heeft volgens een nieuw gerucht een buigbaar scherm aan de binnenkant en een plat scherm aan de buitenkant. Het scherm aan de buitenkant zou 4,58" zijn, dat aan de binnenkant 7,29".

Het is onbekend wat de beeldverhoudingen zullen zijn, waardoor het onbekend is hoe groot de schermen precies zullen zijn. Samsung heeft lang getwijfeld over het plaatsen van het scherm aan de buitenkant, meldt The Bell, een Zuid-Koreaanse financiële nieuwsdienst. Dat scherm maakt de telefoon bruikbaar als het hoofdscherm binnenin dubbelgevouwen zit.

Samsung zou rond 100.000 exemplaren van het scherm per maand willen produceren. Dat zou erop wijzen dat de fabrikant geen groot succes verwacht van het model. De Zuid-Koreaanse fabrikant levert volgens analisten momenteel rond de 25 miljoen smartphones per maand.

De fabrikant heeft de hulp ingeroepen van het Zuid-Koreaanse bedrijf KH Vatec om het scharnier te ontwerpen, terwijl het de interface heeft ontworpen samen met Google en Task Force, een ontwikkelaar van grafische ui's.

Samsung zou deze week voor het eerst details willen laten zien van zijn vouwbare smartphone. Wanneer hij uitkomt, is onbekend. De marktleider is daarmee niet de eerste. Het Amerikaanse Royole presenteerde vorige week zijn smartphone met vouwbaar scherm, die in december uitkomt.

Concept voor vouwbare smartphone van Samsung uit 2012. Dit lijkt de vorm te zijn waarvoor Samsung heeft gekozen

Door Arnoud Wokke

Redacteur

05-11-2018 • 07:44

42 Linkedin

Reacties (42)

42
39
20
0
0
18
Wijzig sortering
Zou je het scherm kunnen vastzetten na openklappen om het als tablet te gebruiken?

De royole was een beetje vreemd omdat het scherm aan de buitenkant zit, minder kans op vouwen denk ik.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 5 november 2018 07:50]

Probleem bij alle materialen die je wil vouwen is de minimale buigradius voordat het materiaal breekt/scheurt. Deze is afhankelijk van de gebruikte materialen, materiaaldikte en verschil in mechanische eigenschappen tussen de materialen van de verschillende lagen. Vouw maar eens een paar vellen papier dubbel. De lagen verschuiven ten opzichte van elkaar, de buitenste laag wordt opgerekt en de binnenste laag wordt wat opgefrommeld (gestuikt).
Een grotere buigradius kunnen toepassen is een stuk gunstiger en/of eenvoudiger ontwerpen.
en ik vraag me af hoe vaak je het kunt vouwen. Vouw maar eens een stukje blik of hard stukje plastic, hoe vaak en tot hoe ver kun je dat vouwen? Allemaal dingen die je in het lab getest hebt tot in den treure, maar wat in de praktijk nog wel eens anders kan verlopen.
Dat ligt aan de rekgrens. Als de buiging de rekgrens niet overschrijd buigt het gewoon weer terug en dit kan heel lang goed gaan. Als je over de rekgrens heen gaat kan het materiaal plastisch gaan vervormen en dus uiteindelijk scheuren of breken.
De rekgrens is niet de enige beperkende factor. Vermoeiing kan ook optreden zonder dat de rekgrens overschreden wordt. Het ene materiaal heeft hier natuurlijk meer last van dan het andere.
Bij deze Samsung wordt het display ook niet gevouwen. Uit de foto maak ik op dat er tussen de twee helften wat ruimte zit waar het gebogen gedeelte in kan vallen.
idd, op de vouw loopt het waarschijnlijk een beetje rond.
Gemiste kans, dat kleinere scherm aan de buitenkant.
Ze hadden er een opvouwbaar scherm in drie delen van moeten maken. Bij opvouwen vouw je twee delen tegen elkaar aan en vouw je één deel naar buiten, waar het dienst doet als 'smartphone' scherm. Vouw je het open, dan heb je een drie keer zo groot 'tablet' scherm. Dat lijkt me een nuttiger gebruik van dat extra scherm.
Je zult dan alleen wel twee soorten scharnieren moeten gebruiken en waarschijnlijk meerdere platte accu's.
Hoe kan je nu spreken over een gemiste kans als dit nog maar een gerucht is...
Hater?

Iemand die waarschijnlijk bij Het beste idee van Nederland ook steeds zou zeggen dat hij het beter had geweten...
Ik denk dat ze na jaren ontwikkelen, testen en prototypes hier wel over nagedacht hebben hoor....
Gave gimmick. Ben benieuwd hoe lang de bewegende onderdelen het gaan volhouden voor ze gaan schuren en slijten door zand/stof/vuil.
Dit zou natuurlijk op deze manier een prima alternatief worden voor de alsmaar groeiende smartphones.Ik heb liever een wat kleinere telefoon die eventueel wat dikker is dan de huidige minitablets. Ik heb niet echt grote handen dus bedienen van een groter toestel is meestal niet prettig. Op deze manier met een klein scherm aan de voorzijde voor basis gebruik en een groot scherm aan binnenzijde voor meer het "werken" en overige zaken waarbij je een wat groter beeld wil hebben los je dat op.
Zolang het maar voor het grootste gedeelte in de breedte is en niet in de lengte. Dat is niet mooi. Een langwerpig scherm wat je nu steeds meer te zien krijgt.
Dat is geen phablet meer maar een flexblet! :P
Rare render, de interface ziet er precies hetzelfde uit als een Galaxy S3 met Android 4.3 :|
Kijk eens naar de leeftijd van de render. Dan is het niet zo raar meer.
Er stond eerst geen leeftijd aangegeven, vandaar mijn reactie.
Niet zo gek, het is een prototype uit 2012. Het jaar waarin zowel de galaxy s3 als android 4.3 uitkwam :)
Samsung zou rond 100.000 exemplaren van het scherm per maand willen produceren. Dat zou erop wijzen dat de fabrikant geen groot succes verwacht van het model.
mss is het gewoon heel moeilijk te maken, het scherm, lage yield en hoge productie kosten?
Kan ook te maken hebben met de afzetmarkt, het zal niet de eerste keer zijn dat een product alleen in Zuid-Korea wordt uitgebracht.
Ook, en ik denk dat de eerste versie voor early adopters is en als dan blijkt dat het systeem niet gauw kapot gaat krijg je misschien meer gebruikers.
Ik denk een combinatie van lastige productie en een hoge prijs. Een bedrag hoger dan 1500 euro zou mij niet verbazen. Dan ga je er niet veel van verkopen.

Het zal een soort grote beta test worden gok ik.
Dat zeiden we eerst ook over Nokia, en daarvoor Motorola, en daarvoor ...
Punt is dus... De prijs gaat constant omhoog. Daar hebben meerder merken voor gezorgd. Apple is echt niet het laatste bedrijf ter wereld

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 5 november 2018 11:08]

Lijkt me nog een aardige klus om daarvoor een (harde) screen protector voor te ontwikkelen. Het is natuurlijk maar mijn bescheiden mening maar dit lijkt me meer een gevalletje solution in search of a problem (en bijgevolg appelerend aan een vrij beperkte nichemarkt).
Zijn ze al mee bezig. hier het artikel over het "onbreekbare" plastic scherm. Imo ook veel beter dan glas wanneer het ook niet snel krast.
Dat lijkt me een ideaal scenario: een zacht maar flexibel plastic scherm dat voorzien kan worden door een vervangbare, krasvaste screenprotector. Maar dan liefst een vlak scherm, geen gebogen schermen. Zelfs op mijn S8 moet ik nog een screenprotector vinden die langere tijd (lees: meer dan twee maand) kan blijven zitten zonder dat die barst (door de gebogen randen).

[Reactie gewijzigd door Mamoulian op 5 november 2018 12:44]

Als het in de praktijk ook echt zo is, zou dat ideaal zijn inderdaad. Maar na dat artikel gelezen te hebben verwacht ik er niet veel van. Althans van dat speciefieke prototype. Uit het artikel:

"Over de krasvastheid van het flexibele scherm laat de fabrikant zich niet uit."

Dit is waar het allemaal om draait en juist dat is iets waar ze niets over zeggen. Dan staat er, ietsje eerder in het artikel:

"Volgens Samsung is het gebruikte plastic substraat op het oledpaneel erg vergelijkbaar met glas wat transmissie en hardheid betreft."

Dat zijn gewoon nietszeggende woorden van de marketingafdeling. We weten allemaal dat een kunstof beschermlaag veel beter tegen stoten kan dan glas, maar het gaat juist om de combinatie van een materiaal met een hoge treksterkte (bescherming tegen vallen en breken) en tegelijkertijd een hoge hardheid heeft (bescherming tegen krassen). Dat is de uitdaging, want die eigenschappen gaan over het algemeen niet samen en het feit dat ze juist daar niets over zeggen is veelzeggend.
Ik heb ooit de Sony Arc-S smartphone gehad. Het scherm was gewoon plastic (van Gorilla glass was er nog geen sprake). Dat ding was ondanks zijn tengere uiterlijk even robuust als een Nokia GSM. Die heeft tientallen keren (vrij letterlijk te nemen) tegen de straatstenen gelegen naar ik heb nooit een barst gezien. Krasvast was hij uiteraard niet maar mocht je een (harde) screenprotector kunnen gebruiken had je het beste van beide werelden. Je hebt er geen fancy nieuwe technologie voor nodig. Zelfs de hardste screenprotector of het beste soort Gorilla glass kan bekrast worden door een simpele zandkorrel dus je maakt de toplaag best vervangbaar. Ik zit nu met de S8, een heel goede smartphone waar ik nog jaren mee kan doen maar ik kan er geen deftige screenprotector voor vinden dankzij de kromme randen (die geen meerwaarde bieden) en ik heb geen zin om iedere twee maanden een nieuwe screenprotector te kopen van 15 euro per stuk. Wat moet dat niet geven met een flexibel en plooibaar scherm.
Een glazen screenprotector op een kunstof scherm is inderdaad een hele goede oplossing, maar lang niet iedereen gebruikt een glazen screenprotector. Het komt gewoon niet goed over om als fabrikant een apparaat uit te brengen die, hoogstwaarschijnlijk, flink wat geld kost met een scherm dat erg snel krast en de opmerking in de trant van "een glazen screenprotector is eigenlijk wel een must". Helemaal met de verschrikkelijke mentaliteit van zowel consumenten als media van vandaag denk ik niet dat dat goed komt.

Ik vind het inderdaad ook jammer dat een glazen screenprotector eigenlijk niet te doen is op mijn S9, maar stellen dat de afgeronde schermranden geen meerwaarde bieden is een beetje raar. Voor jou niet, voor genoeg andere mensen misschien wel. Iedereen heeft zijn eigen smaak...gelukkig :)
1,2 miljoen exemplaren per jaar is toch niet zo weinig voor een gloednieuwe techniek?
Het is in ieder geval een zeer interessante ontwikkeling nu de 'normale' smartphone zo'n beetje is uitontwikkeld.
Een (veel) groter scherm in een compacte verpakking zou een uitkomst zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee