Solar Team Eindhoven gehuldigd als winnaar van de World Solar Challenge

Het team uit Eindhoven heeft de World Solar Challenge in de Cruiser-klasse officieel gewonnen. De Nederlanders stonden al ver voor in het klassement, en haalden dit weekend de overwinning binnen. Eerder won het Delftse team de Challenger-klasse.

Het team uit Eindhoven werd zondag gehuldigd na de winst in de Cruiser-klasse. Het is al de derde keer dat de studenten van de TU Eindhoven de Cruiser-klasse in de World Solar Challenge winnen. In deze klasse doen de 'gezinsauto's' mee, waarin de Eindhovenaren zich verreweg de beste toonden; ze stonden al zo ver voor op de naaste concurrenten dat zelfs de jurybeoordeling op de laatste dag geen roet meer in het eten kon gooien. Daarbij kreeg Solar Team Eindhoven nog de hoogst mogelijke waardering van de jury, met in totaal twintig punten.

De Eindhovenaren reden met hun zonneauto Stella Vie de afstand van iets meer dan 3000 kilometer met een gemiddelde snelheid van 69 kilometer per uur. Daarmee waren ze ongeveer net zo snel als het team uit het Duitse Bochum, maar omdat het in de Cruiser-klasse niet alleen draait om snelheid maar ook om zaken zoals comfort, was de TU Eindhoven toch de beste.

In de Challenger-klasse, waarbij het wel alleen draait om snelheid, won eerder al de Nuna9 van de TU Delft. Tijdens de vorige editie van de World Sollar Challenge, in 2015, was de uitslag hetzelfde, met een Delftse overwinning in de Challenger-klasse, en een Eindhovense overwinning in de Cruiser-klasse.

TU Eindhoven - World Solar Challenge - 2017

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

15-10-2017 • 13:30

106

Reacties (106)

106
103
72
10
2
16
Wijzig sortering
Ik denk dat we België ook moeten noemen. 3e plaats is ook best goed. Maar ook hun idee om alle 4 wielen te besturen, en dus je kar een beetje schuin op de weg te zetten en gebruik maken van zeil effect bij zijwind is innovatie.
Dat is inderdaad best gaaf.
Oo Facebook nog wat foto's van de keuring waar ook te zien is dat er ook nog ruimte was om een fiets mee te nemen :+
https://m.facebook.com/st...883459&id=263850547068131
Wordt dat ook meegenomen in de beoordeling?
Van de jury beoordeling, waarbij 20 punten behaald kunnen worden, zijn zaken als comfort, features, afwerkingen en ook bagage ruimte criteria. Gezien een fiets toch wel aardig groot is is het duidelijk dat er veel bagage mee kan.

Voor de eindscore is dus 80 punten op energy verbruik en personen kilometers en 20 punten jury beoordeling. Leuk om te weten, solar team Eindhoven behaalde de maximale score op beide onderdelen!
Leuk om te weten, solar team Eindhoven behaalde de maximale score op beide onderdelen!
Ik vind het echt een prestatie en ik doe het ze niet na, maar als Nederland jaar op jaar beide categorieën wint dan ga ik me afvragen of anderen hun best wel doen. Ergens krijg ik niet het gevoel dat het een uitdaging is als je op alle onderdelen wint. Een beetje meer spanning zou voor iedereen goed zijn denk ik.
Ik vind het echt een prestatie en ik doe het ze niet na, maar als Nederland jaar op jaar beide categorieën wint dan ga ik me afvragen of anderen hun best wel doen.
De Cruiser klasse is pas drie keer gereden, maar de Challenger klasse heeft een historie van meer dan tien edities. Het traject is al jaren (nagenoeg of helemaal?) hetzelfde en de regels zijn alleen maar strenger geworden (zoals steeds strakkere grenzen op de hoeveelheid zonnecellen). Dus door de resultaten van de verschillende edities met elkaar te vergelijken kun je zien of "Nederland" lekker lui op haar lauweren ligt te rusten of dat er wel degelijk flinke vooruitgang wordt geboekt (hint: het laatste, echt heel erg het laatste!).

In de vorige race (2015 Challenger) heeft Nederland onderling (Delft vs. Twente) enorm hard geknokt om de eerste plaats (37:56 vs. 38:04 uur racetijd; 1/3 % verschil), met Tokai er vlak achteraan (38:50 uur). Zelfs als uiteindelijk "altijd dezelfde wint" (behalve de twee keer dat ze niet wonnen natuurlijk), dan nog kan het vlak bij elkaar liggen!

Ja okee, Eindhoven lijkt gigantisch voor te liggen op de concurrentie, maar... ik krijg een beetje het idee dat die teams niet zozeer voor de overwinning gaan, maar vooral ook hun eigen doelen nastreven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de auto van Bochum dan heb ik het idee dat ze (nog veel meer dan Eindhoven) de "reguliere auto form factor" proberen aan te houden, in plaats van alles (binnen de regels) helemaal te optimaliseren om net nog een minuut van de tijd af te schaven. Daarnaast waren er (2015 Cruiser) überhaupt slechts vier teams die de finish gehaald hebben, waardoor een vergelijking misschien niet heel erg veel zegt.
Ik zie dat ik mezelf door een vraag te stellen niet populair heb gemaakt, maar ik ben blij met de inzichten die je deelt. Ik moet wel zeggen dat ik de Bochum nog lelijker vind dan de Stella Vie, maar smaken verschillen en smaken veranderen. Als dit soort vormen nodig zijn om een duurzame auto te maken dan zal ik blij zijn als over 50 jaar iedereen in dit soort auto's rijdt.
Dat was dan ook een erg oude foto uit 2013, dit is hoe de auto van Bochum er dit jaar uit zag. Dat lijkt wel iets meer op een standaard auto dan de Stella Vie.
Gelukkig. Ja, daar mag je wel in gezien worden.
Wat je vergeet te melden dat het ieder jaar nieuwe studenten zijn en vaak het wiel opnieuw moeten uitvinden.
Maar ik heb geen idee wat de leraren en de archieven van vorige edities daar aan hebben bijgedragen.
Anoniem: 855731 @84hannes15 oktober 2017 18:52
Zal het niet zijn zoals in heel veel industrieën ook gebeurd: de winnaars of marktleiders hebben een dusdanige voorsprong dat het voor anderen moeilijk blijft om ze in te halen. Het team uit Eindhoven heeft ongetwijfeld al een hoop nieuwe ideeën die nu nog niet konden worden geïmplementeerd, maar die volgend jaar misschien wel kunnen. De concurrentie moet eerst de kennis van dit jaar inhalen.
Het is heel knap. Na de uitslag moeten alle teams alle techniek (hardware en software) delen. De voorsprong die je dit jaar hebt vervalt dus omdat alle teams jouw innovaties het jaar erop mogen implementeren.
Uhm, hoe kom je hier precies bij?
Dat teams intern dingen delen met hun opvolgers, soit.
Maar ik heb nergens gelezen dat de BWSC een open innovation challenge is.
Waar heb je de regel gevonden die jouw stelling onderbouwd?
Ik ben de afgelopen jaren een paar keer bij de TUe geweest en ik heb dat daar opgevangen. Maar nu ik erover nadenk zou dat best bij het robot-voetbal zo kunnen zijn.
Ik kan bevestigen dat dit het geval is bij de Robocup ja. :)
Op energiegebied haalt het winnende team per definitie de maximale 80 punten als ik het goed heb. Dat is de benchmark voor de rest van het veld. Hoe het met de jurybeoordeling werkt weet ik niet, maar dat zou zomaar hetzelfde kunnen zijn?
Nee het winnende team (van de race) krijgt niet pertinent de 80 punten met dit gedeelte van de Solar Challenge (Cruiser klasse). Hier word niet alleen gekeken naar hoe snel je hebt gereden, maar ook de efficiëntie van de auto.
Winnende als in beste persoon*km/kWh bedoel ik. Niet als in eerste over de finish. Voor zover ik weet haalt het best scorende team op dat gebied 80 punten (zolang ze op tijd binnen zijn). Dan betekent winnen dus automatisch volle punten.

[Reactie gewijzigd door ATS op 22 juli 2024 15:21]

waarschijnlijk wel, immers zullen ze het anders niet doen.
Het blijft natuurlijk een Nederlandse auto :P
En dan horen we hier regelmatig dat Nederland weinig bijdraagt aan de innovatie op het gebied van technologie.
Zowel Delft, Twente als ook Endhoven draaien nu al jaren mee in top van de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto's. Dit soort projecten dus.
Ze doen het zo goed, dat andere landen misschien progressie maken, maar dat deze Nederlandse universiteiten dezelfde maten van ontwikkeling blijven produceren.

Dus we kunnen echt wel innovatief zijn. En daar mag best wel wat trots bij komen kijken.

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 15:21]

Op zich leuk, maar ik heb nog geen praktische innovatie uit dit project naar voren zien komen. De "Cruizer" klasse begint een beetje in de richting te gaan, maar in mijn ogen is het nog steeds een race voor elektrische ligfietsen, die dan ook nog eens gereden wordt in een laag bevolkt, zonovergoten gebied met veel lange rechte wegen.
Juist het team uit Eindhoven vond dat de auto die in Australië meedeed als een volwaardige familie auto moet worden gezien. Vandaar ook een auto waar je met 5 personen in kan zitten en daarbij nog een ruime bagageruimte. Ze hebben de auto ook door de Rijksdienst voor het Wegverkeer laten keuren. Die keuring was voldoende, waardoor de auto een kenteken heeft gekregen en gewoon op de openbare weg mag rijden.

De Stella Vie is zelfs een paar weken voor woon-werk verkeer gebruikt om hem als normale auto te kunnen testen. Daarbij wilde men ook 100% op de zelf opgewekte zonne-energie rijden. Of dat gelukt is weet ik niet, maar wel dat de Stella Vie als normale auto geen slecht figuur sloeg. Omdat men de lat voor zichzelf veel hoger had gelegd dan de reglementen voor de Solar Challence verwachtte men bij de keuringen gewoon het maximale resultaat.
.
Het team van twee edities terug (van de eerste Stella) is ook een startup gestart om de techniek uit de zonne-auto's naar de praktijk te brengen.

Het naar de praktijk brengen van de technieken die bij races worden gebruikt is altijd een weg die veel tijd kost. De auto industrie is ook nog eens verschrikkelijk behoudend (men sjoemelt liever om oude motoren te kunnen blijven gebruiken dan om nieuwe motoren te ontwikkelen). Een zonne-auto is technisch nauwelijks te vergelijken. Voor de bestaande auto-industrie is die verandering te veel ineens. Er zal dus een totaal nieuw "merk" moeten komen om de zonne-auto op de markt te brengen.

Ook voor de volledig elektrische auto moest eerst een nieuw merk (Tesla) komen om de ontwikkeling in een stroomversnelling te brengen.

De komende jaren zullen echt een aantal technieken uit de Solar Challenge worden gebruikt, maar of je dat echt duidelijk ziet is maar de vraag. De technieken hoeven niet eens in een auto te zitten, maar kunnen bijvoorbeeld ook in een zonnepaneel of omvormer terecht komen.

Kortom, de race mag dan een race voor "elektische ligfietsen" in een gunstig gebied lijken, die weinig praktische producten oplevert. Toch is het een zeer goede uitdaging om innovatief om te gaan met bestaande en nieuwe technieken.
Het feit dat de stuurinrichting zomaar los kwam omdat het gelijmd was denk ik zeker niet dat de auto bij de rdw fatsoenlijk gekeurd is zoals een normale productie auto wel gekeurd moet worden. Lijkt er dus meer op dat het een vriendendienst is geweest, dan een serieuze keuring. En juist vanwege het zo simpel loskomen van de stuurinrichting mag wat mij betreft het kenteken ingetrokken worden en moet de auto een serieuze keuring krijgen waar elke productie auto die hier de weg op mag aan moet voldoen, en ja, dat betekend dus ook een botstest.
Anoniem: 939609 @SuperDre15 oktober 2017 23:25
@WillySis Hierboven (edit):

Voor zover bekend heeft de Stella Vie helemaal geen kreukelzones.
Ook is het zeer ongebruikelijk om alleen aan de achterkant kreukelzones te hebben:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kreukelzone
Wellicht kun je aangeven waar de informatie omtrend een kreukelzone achter vandaan komt ?

Gegevens over de Stella Vie
Kostprijs 350.000 euro.
Type auto: Zelfbouw / Sedan Bedrijfsauto.
Aandrijving: Elektrisch
Materiaal: Koolstof
Gewicht: 375 kilo
Kleur: wit
Personen: 5
Efficiëntie: 100km voor 1 persoon / 0,4 kWh.
nummerplaat: PP-301-S

RDW Rapport (zonder enig veiligheidskenmerk)
https://www.rdwdata.nl/kenteken/PP301S?search=1
Homepage
https://solarteameindhoven.nl/stella-vie/
Wiki Stella:
https://en.wikipedia.org/wiki/Stella_(solar_vehicles)
Autoweek:
https://www.autoweek.nl/kentekencheck/PP-301-S

De Stella Vie is vnl gemaakt van Koolstof, dwz geen Composit of Laminated Koolstof wat over het algemeen word gebruikt voor extra stevigheid maar puur koolstof. Welke sterkte dit heeft is onbekend. In de Stella Vie word gereden met een helm voor iedere inzittende. Dat heeft voor mij een vrij hoog elektrische brommer / ligfiets gehalte. De hoogte vd Stella Vie is extreem laag ivm luchtweerstand. Dat heeft als effect dat in NL op de openbare weg ander verkeer bij een ongeluk zeker van achter heel makkelijk bovenop de Stella terecht zal komen. Welk draaggewicht de Stella heeft is mij niet bekend maar dat zal ws niet goed uitpakken voor de inzittenden. De Stella is ontworpen met een zo laag mogelijk gewicht als doel.

Er word geclaimed dat de Stella Vie alle test vd RDW zou hebben doorlopen maar dat kan nooit helemaal kloppen omdat er o.a. geen bostproeven zijn gedaan en er voor zover bekend geen keuring is gedaan tav de kreukelzone en kooiconstructie.

Originele post:
Daar komt nog bij dat deze auto van rijstpapier zo onveilig is als het maar zijn kan bij een botsing.
Zie even voor je wat er van deze auto overblijft tussen 2 vrachtwagens in een botsing. >> :'( <<
Een normale auto moet iets van een kreukelzone ed hebben en bepaalde impacts kunnen weerstaan.
Zelfs een motorfiets rijdt dwars door deze zonne-auto heen zonder daar al te veel van te merken.
Einde originele post.

@robvanwijk
Nergens op gebaseerd, ik roep idd altijd maar wat. Alles komt rechtstreeks uit mijn dikke duimen d:)b
Het heeft dus absoluut niets te maken met gewicht, materialen, doel vd auto & ontbreken botsproef.

@robvanwijk 2
WillySis noemt idd het een en ander, dat doet hij onder de noemers:
"Vermoedelijk" - "Ik vermoed" - "Weet ik niet" Etc. puur gokwerk dus.
Dat de Stella Vie alleen aan de achterkant een kreukelzone zou hebben is extreem ongebruikelijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 939609 op 22 juli 2024 15:21]

Daar komt nog bij dat deze auto van rijstpapier zo onveilig is als het maar zijn kan bij een botsing.
Zie even voor je wat er van deze auto overblijft tussen 2 vrachtwagens in een botsing. >> :'( <<
Een normale auto moet iets van een kreukelzone ed hebben en bepaalde impacts kunnen weerstaan.
Zelfs een motorfiets rijdt dwars door deze zonne-auto heen zonder daar al te veel van te merken.
Is deze uitspraak ergens op gebaseerd? Zo ja, waarop dan? Want het klinkt alsof je zomaar wat roept.

Tussen twee vrachtwagens geplet worden kan geen enkele auto tegen, dus dat zegt helemaal niks. Als je een voorbeeld weet van een auto die er wel tegen kan: dan waren de vrachtwagens die je gebruikt hebt niet zwaar genoeg.
Het heeft dus absoluut niets te maken met gewicht, materialen, doel vd auto & ontbreken botsproef.
De reden dat er geen botsproef is gedaan is omdat er maar één exemplaar bestaat, niet "omdat ze van tevoren al wisten dat ie er toch niet doorheen zou komen", zoals jij lijkt te suggereren? Lees anders even de post van WillySis die hier specifiek op in gaat TL;DR: "De Stella Vie zou bij een botsproef vermoedelijk niet slecht presteren.".
Er word geclaimed dat de Stella Vie alle test vd RDW zou hebben doorlopen maar dat kan nooit helemaal kloppen omdat er o.a. geen bostproeven zijn gedaan en er voor zover bekend geen keuring is gedaan tav de kreukelzone en kooiconstructie.
De keuring van de kreukelzone is uit je dikke duim gezogen - bestaat simpelweg niet. Idem kooiconstructie. Sterker nog, niet alleen heb je de keuring verzonnen, maar het is niet eens zo dat kooiconstructies verplicht zijn.

Er zijn geen botsproeven gedaan omdat dit geen serie-matig geproduceerde auto betreft. De RDW keuring van de Stella Vie zal dus volgens dezelfde normen gebeuren als de TÜV gebruikte voor de Porsche 918.
Anoniem: 939609 @MSalters16 oktober 2017 17:08
Klopt allemaal, botsproeven bestaan dan ook niet, net als kreukelzones en kooiconstructies.
Daarom kan iedereen in een karton & rijstpapieren voertuig direct een RDW goedkeuring krijgen.
Ben toch blij dat mijn stalen auto wel gekeurd is met botsproeven en deze ook goed heeft doorlopen...... :)
Ik vond het zelf wel een belangrijk punt, maar blijkbaar zijn er ook mensen die er geen waarde aan hechten.
Botsproeven zijn verplicht bij volume-productie, niet bij handwerk. Kreukelzones en kooiconstructies zijn optioneel. Omdat ze niet verplicht zijn, zijn er geen eisen, en kun je dus ook niet keuren of ze aan denkbeeldige eisen voldoen.
Met een papieren auto ga je echt geen kenteken krijgen. Er zijn geen duidelijke eisen, maar een tekst als "de veiligheid van de bestuurder en de passagiers mag niet in geding komen" betekent dat de auto wel voldoende stevig moet zijn. Als een auto geen veiligheidsconstructie heeft om de passagiers te beschermen, komt deze niet door de keuring van de RDW. Een cabrio zonder roll-bar maakt ook geen enkele kans meer. Veiligheidsgordels moeten aanwezig zijn en worden ook getest.
De Stella Vie ziet er niet heel stevig uit, maar is van carbonfiber, met een verstevigde kooi. Die kooi is al nodig om er met 5 mensen in te kunnen zitten. Dat hoeven echt geen scharminkeltjes te zijn. 450 kg aan passagiers (90 kg per persoon) is geen probleem.
De studenten zijn prima rekenaars en volgens hun modellen blijft het passagiersgedeelte netjes in takt bij de standaard botsing (50 km per uur met de linkerkant tegen een muur). Die berekening is ook aan de RDW doorgegeven. Die berekening is overigens een verplicht onderdeel van de eisen om met de race mee te mogen doen (zie: https://www.worldsolarcha..._regulations_final_v2.pdf pagina 27). Voor de cruiserklasse golden de regels voorheen alleen voor de bestuurder, sinds deze editie met alle plaatsen bezet.

Mocht je zelf ooit met de Stella Vie de weg op moeten, maak je dan geen zorgen. De veiligheid van de auto is prima in orde.
Anoniem: 939609 @WillySis18 oktober 2017 08:33
Die zijdelingse 50km/u botsing stelt natuurlijk vrij weinig voor. Er staat ook 5 g (49m/s kwadraat ipv km/u)
Het is jouw mening dat dit voertuig veilig genoeg is voor de NL snelweg a 130km/u.
Die mening deel ik totaal niet, zeker wanneer er van achter een zwaar voertuig bovenop de ultra laag liggende Stella Vie terecht komt ben ik heel blij dat ik er niet in zit en jij wel. 8-)
Oh wacht die berekening waren ze even vergeten te maken.....
Van achter overreden worden door een vrachtwagen lijkt mij ook niet fijn en ik ben bang dat het karretje dan nog platter wordt (au). Aan de andere kant is koolstofvezel verdomde sterk. Ik heb wel eens een auto over een fiets met zo'n carbon fiets zien rijden. Het frame gaf geen krimp. Het is dat er een trapper (geen carbon) afbrak, anders had je gewoon verder kunnen fietsen.

Maar als je geen vertrouwen hebt in de veiligheid van de Stella Vie, dan stap je er toch gewoon niet in.
Het was zeker geen vriendendienst, maar een reguliere keuring!
Het gaat niet om een productie auto, maar om een "special car". Die keuring is anders dan een type goedkeuring! Dat neemt niet weg dat er heel wat eisen worden gesteld vooral aan de veiligheid. Eigenlijk ontbreken alleen de destructieve elementen van de keuring. Die worden dan vervangen door een uitgebreide schouw waarbij de veiligheid wordt ingeschat.

Elke keuring is een momentopname en is geen garantie dat je de volgende dag geen pech hebt. Ik ben zelf na een APK keuring (en herkeuring door de RDW) direct terug gegaan naar de garage omdat een koplamp het had begeven. Daar had de auto voor afgekeurd moeten worden. De keuring was bijna drie maanden geleden en daarna is er nog wel wat aan de auto gesleuteld. Dat er iets kapot gaat kan dus gebeuren. Jouw conclusie vind ik erg voorbarig en minachtend naar de RDW en het team achter de auto die zich juist tot doel hadden gesteld om met een "family car" te komen die ook aan de reguliere eisen van de RDW voldoet.

Bij een auto waar maar één exemplaar van is kan je moeilijk botsproeven uitvoeren. Er wordt echter wel gekeken of de passagiers-kooi voldoende stevig is en er voldoende kreukelzones aanwezig zijn.
De Stella Vie zou bij een botsproef vermoedelijk niet slecht presteren. De auto heeft (zeker achter) flinke kreukelzones en door de lichte (maar stevige) constructie is de impact bij een botsing beperkt.
Wat er gebeurt als je in een file staat en er rijdt een auto met volle snelheid achterop. weet ik niet. Ik vermoed dat dit niet goed gaat aflopen. Dat geldt overigens voor heel veel modellen, ondanks een type goedkeuring.

Ik heb de Stella Vie eens kunnen bekijken en ik zou er zonder probleem in durven rijden. Alleen de maximum snelheid is wat aan de lage kant, waardoor je op de snelweg niet altijd goed mee kan komen.
Die snelheid was toen zo rond de 110 km/uur, maar die is door een nieuwe accu wat verbeterd.
Ken je ook andere woorden behalve stuurinrichting?

Dat lijkt namelijk het enige wat je kunt zeggen over deze prestatie.
Anoniem: 145867 @WillySis17 oktober 2017 08:32
En daarom is dit de mooiste klasse. :D Echt super gaaf dat ze het dagelijks gebruik zo serieus nemen. Dat verdient opzichzelf gewoon veel respect.
Het zou inderdaad interessant zijn om zoiets in Europa te doen door steden etc. in normale weersomstandigheden. In een zonovergoten Australië op een weg zonder verkeer is het toch wat minder interessant
Europa is niet zo interessant.

Evenaar en daar rondom.

Regio Spanje en naar beneden, Florida, Mexico, Texas, Brazilië , etc.
En zonaangedreven is hier misschien niet interessant,
maar het concept van licht en weinig kW per km, is altijd interesse naar. Je kunt de bron vervangen door een lichte zuinige conventionele motor met weinig pk’s.
Anoniem: 149075 @Iblies15 oktober 2017 21:13
Juist interessant, je wil het toch overal in kunnen zetten ?
Waarom overal inzetten? Je wil progressie maken daar waar kan,
en dat zal niet gaan met een oplossing.

Hoger in het noorden is er simpelweg minder consequente zonneschijn. Een zonneauto werkt hier niet optimaal.
Maar andere landen kan het een uitstekend alternatief worden.

Een bekend voorbeeld is Brazilië waar je alcohol kunt tanken, auto’s zijn daar ook op aangepast.

Zo kan het gebeuren dat je vb op vakantie gaat naar Spanje en daar dergelijke auto’s langs ziet komen.
Anoniem: 149075 @Iblies16 oktober 2017 00:24
Wat je stelt betekent echt niet dat het ergens anders niet gebruikt kan worden, de lightyear is daar een goed voorbeeld van en ook de zonnepanelen van Delft (als ik het goed heb).
Sorry, maar juist de 'auto' wat betreft bouw is het minst interessant, want veiligheid is iets dat niet goed verwerkt is in deze auto's, gezien het feit dus dat de complete stuurinrichting los komt vanwege dat het gelijmd zit ipv fatsoenlijk verankert.
Je hebt die stuurinrichting nu al tig keer benoemd...we snappen je punt. Je bent weer lekker hollands aan het zeiken op een mooie prestatie.
Is niet de grootste uitdaging.

Zo wordt door steeds meer fabrikanten gebruikt gemaakt van high strength steel,
lichter maar net zo sterk. Kun je een stevig chassis in mekaar zetten met genoeg bevestigingspunten.
waarvan 2 dagen bewolkt en met onweersbuien.
Anoniem: 149075 @Luno15 oktober 2017 21:12
Ja dat hoort erbij toch ?
En welkom bj de realiteit.. wat is nu werkelijk het nut van die solarchallenge als je dat alleen uitvoert in eigenlijk de meest ideale omstandigheid. En zoals hier dus ook gebeurde, complete stuurinrichting die los komt vanwege lijm is toch wel heel erg slecht.
Dat jij het niet ziet betekend niet dat het er niet is.
Tessa doet het niet slecht net elektrisch aangedreven auto's.
De efficiëntie van zonnepanelen worden ook door dit soort projecten steeds beter.

Je moet verder kijken dan wat deze universiteiten tentoonstellen. Het gaat eerder om wat er onder de (electro)-motorkap voor innovaties zijn.
Hoe kom je erbij dat de efficiëntie van zonnenpanelen wordt verbeterd? Ze kopen in feite gewoon off the shelf zonnenpanelen hoor. Daar ontwikkelen ze weinig aan.
Voorbeeldje van praktische innovatie:

Nuna9 heeft een volledige dag gereden op maximum toegestane snelheid in Australië (110 km/h) zonder zijn accu's leeg te krijgen. Vergelijk dat eens met enkele jaren geleden toen de gemiddelde snelheid op 50 km/h lag omdat bij hogere snelheden het einde niet gehaald werd. Toen werd er steeds een balans gezocht tussen de beschikbare energie en de snelheid die werd gekozen.
En dat met zo'n 5m2 minder aan zonnecellen dan de eerste Nuna!
https://www.nuonsolarteam.nl/nuna/
Dat voorbeeld zegt weinig over innovatie, alleen dat ze vooruitgang geboekt hebben. Die kan komen uit eigen innovaties, maar ook uit innovaties van anderen die ze simpelweg gebruikt hebben.
Daarnaast bedoel ik met praktisch zaken waar de gemiddelde mens wat aan heeft, en sneller rijden in de woestijn met een elektrische ligfiets valt daar niet echt onder.
Komt waarschijnlijk meer omdat ze effecientere zonnepanelen en betere accu's/motoren hebben gebruikt en lichtere materialen(wat de veiligheid natuurlijk niet altijd ten goede komt). En al die dingen zijn geen onderdelen die ze zelf gemaakt/bedacht hebben, maar gewoon 'slim' hebben ingekocht.

Zelf zie ik liever bij dit soort wedstrijden dat ze een standaard auto (dus alle teams hetzelfde model) gebruiken en die dus aanpassen (maar wel met beperkingen dat bepaalde zaken aanwezig moeten blijven).
Komt waarschijnlijk meer omdat ze effecientere zonnepanelen en betere accu's/motoren hebben gebruikt en lichtere materialen(wat de veiligheid natuurlijk niet altijd ten goede komt).
Bron?
Zelf zie ik liever bij dit soort wedstrijden dat ze een standaard auto (dus alle teams hetzelfde model) gebruiken en die dus aanpassen (maar wel met beperkingen dat bepaalde zaken aanwezig moeten blijven).
Wat is daar het voordeel van? Juist door van scratch te beginnen geef je maximale vrijheid en dus maximale mogelijkheid tot innovatie (het uiteindelijke doel van het hele evenement). Stel dat het gebruik van drie wielen veel gunstiger is dan vier wielen, dan ga je daar nooit achter komen als jouw reglement een chassis met vier wielen voorschrijft. Als teams hun hele auto zelf mogen ontwerpen kunnen ze dat voordeel wel demonstreren.
Man, wat ben jij zuur zeg? Elke reactie kom jij weer met een klaagzang dat het allemaal simpel, niet nuttig en dom gedaan is. Wat voor fantastische dingen heb jij in je leven gedaan dan?
De zonnepanelen zijn zelf ontwikkeld. De cellen zijn wel ingekocht. Juist het feit dat de panelen zelf ontwikkeld zijn, geeft de nuna9 voordeel tov de concurrentie. Deze keer zijn ze één geheel met de rest van de body, waardoor deze uit één stuk kon worden gemaakt en deze vorm mogelijk werd.

http://www.dutchcowboys.n...nnen-voor-nuon-solar-team
Een van de praktische voorbeelden die uit dit project is gekomen is de Lightyear One. Opgericht door teamleden van het Eindhovense Solar Team uit 2015. Als alle plannen die zij hebben doorgaan en hun efficiëntie claims kloppen, heb je een auto die je ook in een bewolkt land als Nederland zou kunnen gebruiken. Ook al begint innovatie bij "elektrische ligfietsen", kun je hier op voortborduren om aan praktische toepassingen te werken.
Anoniem: 855731 @Zer015 oktober 2017 18:55
Dat is voor andere gebieden en andere onderzoeksinstituten niet anders. Alleen krijg we van de solar races meer te zien omdat toevallig de NL teams zo goed zijn. Je ziet het dagelijks om je heen dat grote innovaties niet zo makkelijk zijn en heel, heel lang duren voordat ze kunnen worden omgezet in praktische producten. Het is niet voor niets dat er sinds pak m beet de introductie van de iPhone weinig revolutionaire innovaties zijn gedaan. De technologie is er domweg nog niet of niet rijp voor massaproductie. Dat heeft tijd nodig.
Op zich leuk, maar ik heb nog geen praktische innovatie uit dit project naar voren zien komen.
Feitelijk heb je daar eigenlijk wel gelijk in. De belangrijkste innovatie op dit project is de body van de auto. Want de zonnepanelen worden niet door het team zelf gemaakt en de motor ook niet.

Alsnog is het een fantastisch project en heel leuk om te zien dat NL het zo goed doet.
Op zich leuk, maar ik heb nog geen praktische innovatie uit dit project naar voren zien komen. De "Cruizer" klasse begint een beetje in de richting te gaan, maar in mijn ogen is het nog steeds een race voor elektrische ligfietsen, die dan ook nog eens gereden wordt in een laag bevolkt, zonovergoten gebied met veel lange rechte wegen.
De technologie zal maar heel langzaam zijn weg vinden in de praktijk. Maar je moet het breder zien.
Hier zijn ploegen studenten aan het werk die zichzelf tot het uiterste van hun creativiteit drijven om het uiterste uit de technologie te halen. Dat zijn de techneuten die je binnen een bedrijf nodig hebt om mogelijke richtingen te bepalen en technische problemen op te lossen. Met dit soort projecten leren ze zich te onderscheiden van de studenten die met zesjes en zevens vooral leren hoe ze bestaande techniek in bestaande situaties moeten toepassen.
Anoniem: 149075 @Zer015 oktober 2017 13:58
Eens, en het staat me steeds vaker tegen dat ze een beetje op de hipstermanier de fancyboys uit lopen te hangen.

Ze doen het absoluut goed echter is alles echt op super kleine schaal, kijk nu bijvoorbeeld naar Tesla, deze hebben problemen met productie van Model 3 omdat ze er geen ervaring mee hebben om alles geautomatiseerd te doen.

Ik vond het echt zeer opmerkelijk dat alles is vastgeplakt en hierdoor een kompleet dashboard naar beneden kon flikkeren. Je zorgt gewoon dat je dat borgt op een manier zodat dat nooit kan gebeuren, gewicht bespaar je er niet mee zeker niet als je het op de cruciale punten doet, of je moet zeker weten dat alle inzittenden ook een clisma voor de rit hebben gehad voor de laatste grammen, en dat kussen om te slapen... veel te zwaar ;)

Ze hadden een ophangings issue best snel gefixt maar hoe het eruit zag, stress en totaal geen structuur in wie doet wat.

Als iedereen een uur opstarttijd zou hebben met zijn auto zoals zij dat doen kan iedereen het wel redden, ga dit maar eens op F1 niveau doen, dat wordt al gedaan, en gaat er toch heel anders aan toe.
Vergelijken met F1 is nogal krom: de F1bestaat al een fors aantal decennia, daarnaast wordt er per auto al zowat meer besteed als aan het hele deelnemersveld van de Solar Challenge...
Om nog maar te zwijgen over het feit dat er in de F1 per team een fors aantal engineers rondlopen met de nodige jaren ervaring tegenover een klein team studenten die alles zelf maar uit moeten zoeken.

Wat betreft Tesla: het is jammer om te zien dat ze zoveel opstartproblemen hebben. Ik vermoed dat dat door de ambitieuze plannen komt. Maar ook daar zie je het verschil tussen decennialange ervaring en een start-up: als bijvoorbeeld Ford of Volkswagen besluit een nieuw model in de markt te zetten, kunnen zij relatief eenvoudig hun productie daarop aanpassen. Een start-up zal zelf het wiel uit moeten vinden...
Anoniem: 149075 @Pietervs15 oktober 2017 17:59
Er is een Solar F1 hoor ;)
Ook daar gaat veel meer geld in om dan het hele deelnemersveld van de Solar Challenge. De bedrijven die daaraan mee doen zijn vaak bedrijven die al ervaring hebben op schaal productie te draaien en dus niet zoveel moeite hebben om een nieuw model optimaal te produceren of relatief snel een prototype uit de grond te stampen.
Anoniem: 149075 @Rutix15 oktober 2017 22:39
Wat heeft dat met geld te maken ? De sponsors van de Solar Challenge zijn ook niet mals hoor, die kijken gewoon de kat uit de boom tegen zeer lage vergoedingen... slim :*)
Eens, en het staat me steeds vaker tegen dat ze een beetje op de hipstermanier de fancyboys uit lopen te hangen.
Hier ben ik het eigenlijk toch wel een beetje mee eens. Heb een paar keer naar het tv verslag gekeken van de NOS; De meeste studenten hadden een enorme aardappel in hun keel en het hele gebeuren zag er erg popie jopie uit. Heb dan ook snel weer gezapt...
Doe mij nog maar een decaf-frappucino-latte...
Het zijn studenten die een wereldwijde wedstrijd winnen om met slechts zonne energie een flinke afstand af te leggen.

Natuurlijk ben je daar op die leeftijd trots op. En dat mag ook best. Er gaat een groot deel van je tijd in zitten.
De beste stuurlui staan aan wal.
Klopt, maar vergeet niet dat dit een project is dat eigenlijk niet de beperkingen heeft van de ontwikkeling/productie van een commercieel product. En ergste is dan eigenlijk nog wel dat er hiervanuit dan wel weer een commercieel bedrijf wordt gestart (zie link hierboven).
Je maakt er wel een sport van he?
Klopt, maar vergeet niet dat dit een project is dat eigenlijk niet de beperkingen heeft van de ontwikkeling/productie van een commercieel product.
En ook niet de voordelen van een commercieel product; alles wordt gedaan door een groep van ongeveer 20 mensen. Als je bij Audi of Renault de ontwerpafdeling oploopt dan ga je daar "net iets meer" mensen aantreffen.
En ergste is dan eigenlijk nog wel dat er hiervanuit dan wel weer een commercieel bedrijf wordt gestart (zie link hierboven).
Waarom is dat erg? Het grootste deel van de kritiek hier is dat er geen daadwerkelijk product bestaat, dat ga je nooit oplossen zonder een bedrijf erachter.
Probleem is dat er met veel belastingcenten iets bedacht is maar dan dus commercieel een slaatje uit geslagen wordt.
Wat is het alternatief, met veel belastingcenten iets bedenken en er daarna niets mee doen?

Waar haal je vandaan dat er veel belastingencenten in gaan? Bij mijn beste weten zijn de sponsoren bedrijven. Studenten (ook degenen die een jaar hun studie op een laag pitje zetten om aan zo'n project te werken) blijven dat jaar collegegeld betalen, dus ook daar loopt de (semi-)overheid niets mis. Dus wat belastingcenten betreft kom ik niet verder dan dat de deelnemers een jaar later beginnen met het terugbetalen van hun studieschuld (die een extreem laag rentepercentage hanteert; het verschil tussen dat percentage en het percentage over een normale lening zijn kosten voor de overheid). Maar dan zitten we bij bedragen die helemaal niks met "veel" belastingencenten te maken hebben.
Waarvan 2 dagen bewolkt, en onweersbuien.
Het is ook hoe je het bekijkt he.


Ik.zie dit niet zo snel in een normale auto terugkomen. Vooral omdat gewicht een cruciaal onderdeel is. Het is leuk voor ze maar ga dan verder testen en pak een auto van merk en probeer daarmee. Zo wordt er dan op snellere manier gekeken naar groen rijden
De conventionele auto is inmiddels overleden. De grote autoconcerns weten het nog niet.
Althans, aan hun gedrag maak ik niet op dat ze de transitie zien die zich voor hun neus afspeelt.
Hoe kom je daar bij? En over welke transitie heb je het? Als het om EV gaat, think again. Ze zetten er allemaal op in. Sowieso zal verandering altijd tijd nodig hebben. Er komen geen nieuwe spelers op de markt met innovatieve technieken die de gevestigde orde schrik aanjagen. Tesla toont net aan hoe moeilijk het wel niet is en hoeveel tijd het kost om deze markt te betreden.
Eerder wishful thinking van TechNico denk ik. Tesla verkoopt auto's als warme broodjes, maar alsnog, als je het afzet tegen de volledig auto markt is het niks. En reken maar dat Volkswagen en Toyota mee kunnen komen in deze strijd.

Overigens denk ik dat er nog minstens 10 - 15 jaar lang veel ruimte op de markt zal blijven voor hybride modellen. Gezien de stand van de batterij techniek en het feit dat de gemiddelde rit maar zo'n 19 km is en men per dag maar zo'n 37 km rijdt lijkt het voorlopig pragmatisch om plug-in hybrides te bouwen met een accupakket waarmee je 100 km elektrisch kunt rijden in plaats van een 5 keer groter (en duurder) pakket in te bouwen. Zo kun je voor die paar ritten per jaar dat je echt ver moet gewoon lekker tanken onderweg terwijl je eigenlijk in de praktijk bijna alleen maar elektrisch rijdt.

Bijna niemand wil een nieuwe auto kopen waarmee je dan niet op vakantie kunt; je wil gewoon als het nodig is 1000 km met dat ding kunnen rijden. Maar eigenlijk heb je het dan maar over een paar dagen per jaar. Het accupakket van een Tesla kost zo'n 10.000 en dan haal je de 500 km niet. Beter voor 2000 een accu pakket voor 100km en dan een kleine verbrandingsmotor er in om hem bij te laden als de accu leeg raakt.
Eerder wishful thinking van TechNico denk ik. Tesla verkoopt auto's als warme broodjes, maar alsnog, als je het afzet tegen de volledig auto markt is het niks. En reken maar dat Volkswagen en Toyota mee kunnen komen in deze strijd.
Genoeg voorbeelden van grote bedrijven die vanuit zelfingenomenheid zo goed als van de kaart verdwenen zijn of alleen nog als naam bestaan.
Bekende technologiebedrijven zoals Nokia, Acorn, Kodak, Yahoo, Blackberry, MySpace, Palm, Polaroid, Atari zijn allemaal verdwenen of onderweg te verdwijnen.
Deze bedrijven hebben allemaal gemeen dat ze niet op zaten te letten toen er producten op de markt kwamen die hun aanbod in de schaduw zette ofwel compleet overbodig maakte (Kodak, Polaroid).

Auto's zoals die van STE of Lightyear zijn nauwelijks vergelijkbaar met de voertuigen die je nu bij de dealer ziet staan. Design criteria laten een hele andere lijst van belangrijke ontwerpvoorwaarden zien.
Ook de productiemethoden zijn niet vergelijkbaar. Tesla bouwt zijn conventionele auto's auto's in een conventionele fabriek op conventionele wijze. De BWSC voertuigen zijn allemaal van composiet, hebben een andere architectuur.
Productiemethoden van 10-15 jaar geleden zijn ook al niet meer vergelijkbaar met nu. Je kunt nu hoge kwaliteit in kleine aantallen maken terwijl de kostprijs van die onderdelen acceptabel is om te gebruiken in een commercieel product. Zover waren we 15 jaar geleden, wat 5 jaar geleden nog niet eens.

Dit zijn leuke topics om over 5 a 10 jaar nog eens terug te lezen.
Anoniem: 855731 @jqv15 oktober 2017 18:56
En dan horen we hier regelmatig dat Nederland weinig bijdraagt aan de innovatie op het gebied van technologie.
Dat zijn vooral de azijnzeikers die geen verstand van zaken hebben.
Bedankt. Jij snapt het.
En dan horen we hier regelmatig dat Nederland weinig bijdraagt aan de innovatie op het gebied van technologie.
Dat hoor ik eigenlijk zelden. Ik zie veel vaker een nieuwsitem of -artikel waarin het gaat over een innovatie die uit Nederland komt. Zo loopt Nederland bijvoorbeeld voorop qua 3D printing.
Geen idee waar deze geluiden vandaan komen. We mogen pronken met de 3e plek in de wereld:

https://investinholland.c...-global-innovation-index/
Ik vraag me af wat er nou precies voor heeft gezorgd dat de Stella Vie het maximum aantal punten heeft gekregen. Wat was er zoveel anders vergeleken met de rest? Het nieuwsbericht is hierin vrij globaal.
Meeste teams hadden 2 personen in de auto: 1 passagier en 1 bijrijder. De auto van de TU Eindhoven had 5 personen; 1 chauffeur en 4 passagiers. Voor meer details even de gerelateerde berichten lezen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:21]

De gerelateerde berichten gaan daar niet over. Als ik het goed heb begrepen wordt het aantal personen al beloond op het eerste onderdeel van de wedstrijd. De jury gaf hier dus waarschijnlijk geen punten voor op het tweede onderdeel.

In het nieuwsartikel wordt gesproken over 'comfort'. Wat moet ik me hierbij voorstellen? Extra luxe stoelen? Een geluidsinstallatie?

In andere berichten las ik over een navigatiesysteem die rekening houdt met de stand van de zon. Ook zou de auto slim kunnen opladen. Misschien dat deze technieken ook hebben meegespeeld bij de jury?
Als ik het goed heb begrepen wordt het aantal personen al beloond op het eerste onderdeel van de wedstrijd. De jury gaf hier dus waarschijnlijk geen punten voor op het tweede onderdeel.
Beide. Bij "de wedstrijd zelf" wordt gekeken naar het aantal persoonskilometers, bij de jury wordt gekeken naar hoeveel mensen erin passen. Als Eindhoven plek heeft voor vijf man (en ook daadwerkelijk met vijf mensen rijdt) dan krijgen ze dus twee keer extra punten ten opzichte van een team met minder stoelen in de auto.

In theorie zou een team met een vijfpersoonsauto de race kunnen rijden met maar twee mensen aan boord. Dan scoren ze veel minder kilometers "in de race" dan een (volle) driepersoonsauto, maar halen ze bij de jury wel meer punten.
De gerelateerde berichten gaan daar niet over.
In een van de berichten over de WSC is er wel over geschreven. Dat het artikel er niet over gaat, betetkend niet per definitie dat het er niet in staat of in kan staan. ;)
Het team hoopt donderdagavond lokale tijd het stuursysteem weer vast te kunnen zetten om zo vrijdag te kunnen finishen in de Australische stad Adelaide. De auto komt vermoedelijk niet als eerste over de finish, maar dat is niet wat de score bepaalt: dat is vooral efficiëntie. Het Eindhovense team staat op een score van 80, terwijl de nummer twee nu een score van 31,5 heeft. De meeste teams hebben zonneauto's met plaats voor drie personen, in de Stella Vie passen er vijf. Door meer personen te vervoeren, scoort het team van TU Eindhoven meer punten.
Bron: nieuws: Stella Vie-wagen van TU Eindhoven gaat vlak voor finish Solar Challen...

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:21]

Ik geloof dat één van de punten was dat ze een groot deel van de race met 5 personen hebben gereden waardoor ze veel hebben gescoord op de "persoonskilometers".
Klik op Lees Meer en bekijk de 2 overige berichten over dit onderwerp. 3 artikelen in 1 artikel plaatsen zou anders teveel informatie zijn voor de mensen die de informatie de afgelopen 3 dagen al voorbij zagen komen.
Anoniem: 101094 15 oktober 2017 13:41
Gefeliciteerd - Ik hoop wel dat de focus van deze wedstrijd inderdaad meer verlegd gaat worden naar de cruizer klasse. De prijs voor snelheid is natuurlijk hartstikke leuk, maar meer toepasbaar is de mogelijkheid om zonneauto's ook echte gezinsauto's te kunnen laten zijn.

Hopelijk zien we snel dat deze techniek eindelijk eens omgezet gaat worden van prototype naar meer echte productiemodellen zoals de 'Lightyear One' (overigens ook een Nederlands product).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 101094 op 22 juli 2024 15:21]

Lightyear is opgericht door oud-leden van het Solar Team.
Voor massaproductie staat deze technologie nog in de kinderschoenen. Er is nog wel een paar jaar nodig voordat je commerciële producten kunt maken. Als het eerder wordt gelanceerd loopt het bedrijf behoorlijke risico's. Dan scoor je leuk op techbeurzen (CES en zo), maar faalt het product in de praktijk. Gewoon goed door- en uitontwikkelen voordat je echt de markt opgaat. Liever als 2e op de markt dan met een onvolwassen product 1e proberen te worden. MP3 spelers is het beste voorbeeld dat snel niet altijd goed is. Er waren al tig net-niet spelers op de markt toen de iPod op de markt kwam. En die werd wel een succes.
Ik ben benieuwd wat het team volgende keer nog allemaal weer verder verbetert aan de auto. Nog een stoel erbij? Meer praktische features voor comfort? Of focussen op efficiëntie?
Zien dat het dashboard de volgende keer niet los komt :)
Verbeteringen die doorgevoerd worden zullen deels ook afhangen van de regels voor de World Solar Challenge 2019.
Ik ben benieuwd wat het team volgende keer nog allemaal weer verder verbetert aan de auto.
Samenwerking met Tesla: zeven passagiers, nul chauffeurs, dikke beamer erin en film kijken op de voorruit? :p
Als de auto zichzelf kan rijden hoef je ook geen fiets meer mee te nemen om van de parkeerplaats naar je bestemming te komen!
Het is al de derde keer dat de studenten van de TU Eindhoven de Cruiser-klasse in de World Solar Challenge winnen.
Aangezien de race eens per 2 jaar is, is deze Cruiser-klasse dus voor de derde keer verreden (eerste in 2013 meen ik mij te herinneren, de tweede dan in 2015 en de derde dus nu) en zou dat dus ook betekenen dat TU Eindhoven tot nu toe alle races van de Cruiser-klasse heeft gewonnen!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:21]

Dat klopt. De TU/e teams hebben in de cruiser class alle edities tot nu toe gewonnen.
Is/was de Stella Vie ook niet de enige auto die officieel op de weg mag rijden? (Zie kenteken.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.