AEG-combimagnetron denkt stoomoven te zijn en werkt niet meer na foute update

Gebruikers van een AEG-combimagnetron hebben een automatische update ontvangen, waarna het apparaat denkt een stoomoven te zijn. De combi-oven is daardoor niet meer te gebruiken. AEG zegt aan een oplossing te werken en 'hoopt dat dit op afstand lukt'.

Een bezitter van de AEG KMK968000T, een combinatie van een heteluchtoven en een magnetron, beschrijft op het forum van Tweakers het probleem: "Tot mijn verbazing is de magnetronfunctie volledig verdwenen en heb ik er een stoomfunctie bij", aldus Arloe. Meerdere gebruikers melden dat ze dezelfde problemen ervaren. Een reset naar de fabrieksinstellingen heeft geen resultaat. Alle gebruikers krijgen de foutcode F606 te zien en sommige melden ook de foutcode F254, wat zou betekenen dat de camera niet werkt. De betreffende combimagnetron heeft echter geen camera.

AEG KMK968000T

De AEG-combimagnetron heeft een wifi-functionaliteit en het probleem is veroorzaakt door een automatische update, die tweaker hsijswerda zag binnenkomen: "Gisteravond zag ik in mijn ooghoeken dat de oven een update ging installeren. Nu denkt de combi-oven dat ie een stoomoven is."

Volgens Arloe staat er na de update niet alleen 'stoomoven' op het display, maar heeft de oven volgens het scherm ook alle functies van zo'n apparaat, waaronder een reinigingsfunctie. JJH Westhof schrijft dat geen enkele functie van het apparaat werkt na de foutieve update. Volgens de gebruiker werkt ook wifi niet meer, waardoor een over-the-air update om het probleem te verhelpen, niet mogelijk zou zijn.

AEG Nederland bevestigt op Twitter dat er verschillende meldingen zijn binnengekomen over de problemen met de combimagnetron. Het account meldt dat er gewerkt wordt aan een oplossing en dat het bedrijf 'hoopt dit op afstand te realiseren'. Klanten die al contact hebben opgenomen met de servicedienst, worden gebeld zodra de oplossing er is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-03-2022 • 10:48

371 Linkedin

Submitter: Xander

Reacties (371)

371
357
143
5
0
116
Wijzig sortering
Nou, na een hoop comments hier gelezen te hebben is het wel duidelijk dat de goede tijden van Tweakers gepasseerd zijn... Je zou haast denken dat we hier op het Flair-forum zitten of zo |:(

Nog nooit zoveel comments gezien die anti-technologie zijn. Heeft die wifi zin in een magnetron, misschien niet voor jou, misschien wel voor iemand anders?
Voor een tweaker moest vroeger iets geen zin hebben, je deed het omdat het kon. Die tijd is voorbij blijkbaar :/
Hoe meer men van technologie weet, hoe meer aversie men er tegen heeft. Ik bedoel de gemiddelde Flair-gebruiker zoals je noemt heeft geen weet van bijv. de miljardenhandel in gebruikersdata, of hoe kwetsbaar en slecht gebouwd veel IoT meuk zoals combimagnetrons gebouwd is. Als ITer ontwikkel je een voorkeur voor eenvoud, hoe eenvoudiger een systeem is, hoe minder er stuk kan gaan.
Voor een tweaker moest vroeger iets geen zin hebben, je deed het omdat het kon. Die tijd is voorbij blijkbaar :/
Ja, mensen bouwen hun eigen IoT-magnetrons omdat het kan en omdat ze er dan controle over hebben; dat gebeurt nog steeds, die Tweaker mentaliteit is er nog steeds. Maar dat heeft niet zoveel te maken met een off-the-shelf oplossing kopen die niet alleen dat doel vervult, maar veel cynische extra's toevoegt of, zoals in dit geval, gewoon uit het niks stopt met werken.

Denk ook bijv. aan camera's. Een tweaker zet dat zelf op, NAS in de meterkast, VPN tunnel zodat ze van buitenaf erbij kunnen, IP camera's met power-over-ethernet, etc. Maar je kunt het ook off-the-shelf kopen, maar wie krijgt dan die data? Wie kan met jouw camerabeelden meekijken? En waarom kan ik niet gewoon bij mijn camerabeelden zonder voor een maandelijks abonnement te betalen?

De tijd is niet voorbij, maar de tweakers willen niet aan de commerciële meuk waar ze geen controle over hebben.
Maar eigenlijk geef je dus vooral aan dat Tweakers willen dat tech een niche blijft, en dat commercie weg moet blijven. Dat is leuk, en die felheid tegen verandering is deels ook menselijk, maar het is gewoon niet realistisch. Het komt er op neer dat Tweakers gewoon wel de baten maar niet de lasten willen, heel veel Tweakers danken hun baan aan commercie. Developers zijn leuk, maar voegen niet zo veel toe als tech alleen voor een niche is.

Daarnaast zie je dat er vooral veel wordt geroepen om het idee dat iets zo is, terwijl een combinatie juist voor iedereen beter is. Er zijn genoeg tech producten te vinden die jij als Tweaker helemaal zelf kunt controleren, zelf 10 servers voor kunt draaien en een hele tutorial voor kunt schrijven hoe je het moet gebruiken. Dat kan prima bestaan naast apparaten die gewoon werken zonder 5 weekenden te stoppen in het leren van een obscure API.
Het idee dat er maar één goed ding is, en dat is alles, dat is gewoon geen goede instelling. Gebruik als Tweaker de dingen die je zelf kunt instellen, maar accepteer ook dat veel mensen daar totaal niet op zitten te wachten (of het gewoon niet kopen als het niet meteen werkt, omdat die 0 affiniteit hebben met tech).

De tijd moet vooral nog komen dat Tweakers weer accepteren een niche te zijn, en dat niet alles wat niet tweakbaar is 'meuk' is (mooi voorbeeld van het verval van Tweakers ook overigens, alles is aggressief geworden en de mening van Tweakers is het enige wat telt: wij zijn de 0,1% en wij hebben gelijk)
Maar eigenlijk geef je dus vooral aan dat Tweakers willen dat tech een niche blijft, en dat commercie weg moet blijven
Jij begrijpt blijkbaar niet wat een tweaker beweegt ?

De gemiddelde tweaker wil best dat de tech gemeengoed wordt, maar niet dat het apparaat slechts twee knoppen heeft, waarmee de features alleen te bedienen zijn in een paar goedgekeurde combinaties die door de fabrikant bedacht zijn. De Tweaker wil toegang tot alle functionaliteit. En de tweaker wil ook niet dat de toegang tot zijn apparatuur, die hij gekocht heeft beperkt wordt door een propriëtaire App/API via een cloudplatform, of een website waar ook alleen weer bepaalde bedieningsmogelijkheden en/of combinaties van features beschikbaar zijn. De Tweaker wil zélf alle details van zijn produkt confiugureren en tweaken, gewoon direkt, bijvoorbeeld met Python vanaf een RPi in de meterkast.
Er zijn genoeg tech producten te vinden
O ja ? Waar zijn de wasmachine, oven. automatische stofzuiger, zonnepanelen, etc. etc. waar je gewoon bij kunt. Zonder dat je voor een obscuur chinees merk moet gaan (als dat al bestaat) ?
Dat kan prima bestaan naast apparaten die gewoon werken zonder 5 weekenden te stoppen in het leren van een obscure API
Die API is obscuur omdat de fabrikant hem bewust obscuur maakt, geen documentatie publiceert, en pogingen om de API te gebruiken frustreert door 'verbeterde' APIs uit te brengen dmv firmware updates, die zodanig anders werken dat bestaande applicaties niet meer werken (behalve met de officiële app/website).
Gebruik als Tweaker de dingen die je zelf kunt instellen
En dat worden er dus steeds minder. Of je moet alles van de grond af aan opbouwen. En dat is ondoenlijk en/of onmogelijk.
De tijd moet vooral nog komen dat Tweakers weer accepteren een niche te zijn
Tweakers waren altijd al een niche, dat weten we, maar het huidige beleid van fabrikanten is (doelbewust !) om die hele niche om zeep te helpen. Aan de ene kant het comsumptie-vee dat standaardspul koopt, aan de andere kant de electrotechnici die zelf spul kunnen bouwen en programmeren, en daartussenin helemaal niets meer. Want alles is afgeschermd
mooi voorbeeld van het verval van Tweakers ook overigens, alles is aggressief geworden en de mening van Tweakers is het enige wat telt: wij zijn de 0,1% en wij hebben gelijk
Als niet-tweaker (dat blijkt uit jouw reactie) begrijp jij blijkbaar niet wat er gaande is. De huidige tendens is om alle APIs van produkten af te schermen voor anderen, zodat de tweaker-gemeenschap om zeep geholpen wordt. Daar zijn we ontstemd / boos / geïrriteerd over. Daar klagen we over. Dat is geen agressie. En dat is ook niet het énige wat telt. Maar misschien is dat wel het enige wat jij ziet. Misschien kun je beter verwijlen op een platform wat meer bij jouw eigen interesses aansluit.
Of het zijn juist de tech enthousiastelingen die zich meer bewust zijn wanneer features overbodig of zelfs contraproductief zijn
Als dat zo is, dan moet je het "enthousiast" uit "enthousiastelingen" halen.
Je kan enthousiast zijn over techniek en technische oplossingen maar van apparaten verwachten dat ze het gewoon blijven doen. Mijn combimagnetron doet het nog steeds en die is ergens halverwege de jaren 90 gekocht.
Ja hoor, dat kan. Gelukkig heb je de keus nog en kun je nog steeds een combimagnetron kopen die niet verbonden is het met internet.
Nog wel ja, maar over het algemeen wordt dat steeds minder en minder. Zie bijvoorbeeld maar een fatsoenlijke TV te vinden zonder "smart" functionaliteit.

Bedrijven hebben data honger en verzinnen de meest gekke dingen om er maar voor te zorgen dat je apparaat verbonden is met het internet.
Ik heb zelfs al waterkokers met WiFi gezien, zodat je op afstand je water alvast kan laten koken.
Ik denk dat het grootste probleem dat wij er mee hebben is dat alles via de servers van de fabrikant moet of kan lopen. Stel die functies gewoon lekker op het lokale netwerk beschikbaar en nergens anders. Hetzelfde geldt voor die Ring toestellen...

Trouwens wel een schattig bericht. The combi that couldn't.

[Reactie gewijzigd door Memori op 4 maart 2022 13:35]

Ja, daar volg ik je wel in (hoewel ik ook een Ring heb :P ), maar hier kiezen ze natuurlijk voor het gebruikersgemak van niet-Tweakers.
Het beste zou zijn om je de keuze te laten, maar dat kost hun waarschijnlijk te veel ontwikkelkosten.
Gebruiksgemak is leuk zolang de producten en/of diensten werken zoals ze zouden moeten en verwachten... Echter, die garanties moet je wel hebben/krijgen voor de daarbij behorende levensduur+ en dan ben je er helaas nog niet 100% zeker van dat bepaalde functies, of zelfs het geheel, blijven werken.

Ik heb het gevoel dat onze consumptiemaatschappij vaak niet goed geschikt/ingericht is om producten voor langere tijd up and running te houden. Denk daarbij aan repareerbaarheid, het kunnen krijgen van onderdelen of het zelf kunnen updaten/activeren van producten en de software die daar op draait.

Laten we een wasmachines als voorbeeld nemen, die wordt gemiddeld na 13,5 jaar vervangen in Nederland volgens een onderzoek van de Consumentenbond. Daaruit blijkt ook dat na ongeveer 6,2 jaar zo'n apparaat de eerste (technische) problemen krijgt, waarbij in dit voorbeeld het meestal de elektronica/printplaat is waaraan iets mankeert. Ik kan helaas nog geen betrouwbare gegevens vinden, maar ik durf er gif op in te nemen dat steeds meer online componenten die levensduur flink zullen inkorten en/of er steeds meer risico ontstaat op problemen (bijv. veiligheid van je netwerk).

Zaken die ik tot nu toe ben tegengekomen:
  • App die bij gebruik nodig is verdwijnt uit de appstore
  • App die bij activatie nodig is bestaat niet meer
  • Dienst stopt er mee, dus product zeer beperkt/feature verlies
  • Geen of slechte beveiliging
  • (Meer) gegevens doorsturen (dan nodig)
  • Reclame toevoegen aan producten na launch
  • Features die je gebruikt worden verwijderd
  • Features die betaald worden
  • Nieuwe afhankelijkheden toevoegen
  • Verkeerde/onnodige updates
  • EOL na 2 jaar terwijl het een product is wat 10-30 jaar mee hoort te gaan
  • Bricking/internet nodig iets onbenulligs (bijv. tijd) in te stellen anders werkt de rest niet
Zelf heb ik vrij uitgebreid smart home systeem, waarbij ik helaas wel wat leergeld heb moeten betalen om er achter te komen welke features echt belangrijk zijn. Denk hierbij aan een 'slimme' thermostaat waarbij functies net na aankoop achter een betaald abonnement gingen. De opvolger erna had geen abo maar van die werd de API aangepast waardoor functionaliteit verloren ging die ik belangrijk vond. Een slimme waterkoker waarbij de functionaliteit om het water voor langere tijd op x graden te houden eruit gesloopt werd, app om het in te stellen verdween (EOL) en de fysieke!!!! knop op het apparaat voor deze functie niet meer werkt. En betreffende Ring, het steeds verder ophogen van de abonnementsgelden (toen ze net begonnen) voor beeldopslag (en niet te koppelen is aan lokale opslag).

Een multifunctionele afstandsbediening die niet meer kan gebruiken omdat het bedrijf erachter is overgekocht en de app uit de store heeft gehaald waardoor ik hem niet kan koppelen aan mijn nieuwe wifi netwerk na een verhuizing. Zonde van de producten die eigenlijk altijd qua staat nog goed zijn maar door de software onbruikbaar worden. Paper weights of naar de schroothoop (recycling).

Vooral de controle over het apparaat, zelf te koppelen en geen externe zaken nodig bij gebruik zijn voor mij belangrijk. Een mooi voorbeeld is mijn huidige thermostaat, is aangesloten op mijn lokale systeem, de gehele logica heb ik zelf gemaakt, geeft inzichten en werkt zowel automatisch als manueel. Naar mijn idee zou er op korte termijn regelgeving mogen komen die er op toeziet dat apparaten altijd ondersteund moeten worden, in de basis offline te gebruik zijn en altijd na een systeem reset terug te zetten naar een modus die werkt.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 4 maart 2022 17:39]

Dat heb ik met mijn Roborock stofzuiger inderdaad, waarom moet dat in godsnaam via hun servers lopen?? Daar zit geen AI of wat dan ook in, die opslag van kaarten in paar KB kan ik ook wel kwijt. Bah.
Je zal maar Russisch zijn en je oven doet het ineens niet meer. :+
Ik zie vooral mensen die volwassen worden in het gebruik van techniek en zich afvragen wat het nut ervan is. En zien wat voor nadelen al die techniek met zich meebrengt. En daar een weloverwogen afweging in maken.
Dus het is niks anders dan: Als je oud wordt ga je zeuren op alles en ben je extreem cynisch op alles wat nieuw is ;)

En deels als grapje, maar dat is wel wat je ziet natuurlijk. Tweakers komen uit de tijd dat hun ouders/grootouders vonden dat computers maar onzin waren, nu zijn de Tweakers die cynische mensen (en ja die denken betere argumenten te hebben, maar dat denkt iedereen die gelijk denkt te hebben)
Niet alle Tweakers willen elk apparaat Tweakable hebben. Ik heb het liefst zo weinig mogelijk apparaten aan het internet. Een fabrikant kan makkelijk apparaten aan het internet koppelen, maar het blijkt dat het goed implementeren van security toch een stuk moeilijker is.

En je zet je mede-Tweakers wel heel makkelijk weg zo. Skeptisch zijn over het nut van wifi op een magnetron is niet direct anti-technologie.
Kleine tip: die magnetron verbindt zichzelf niet op je wifi, dus als hij een auto-update doet is dat omdat de gebruiker hem op de wifi gezet heeft.
Geen wifi, geen security-issue.

Skeptisch zijn over het nut van wifi op een magnetron als je niet weet waarvoor het eventueel gebruikt wordt is naar mijn idee wel een stukje anti-technologie.
Tech enthousiastelingen: Mijn hele huis is smart!
Tweakers: Het enige slimme apparaat in mijn huis is een printer en daar ligt een knuppel bij voor het geval hij een geluid gaat maken dat ik niet herken
Meh. Mijn hele huis is smart! Zelf geprogrammeerd ;)
(en ja, ook met tal van Google devices die er op aansluiten en vanalles doorsluizen naar Google).
hahaha Dit inderdaad. Ik heb met ietwat tegenzin mijn huis nu voorzien van smart-lampen en 2 camera's, maar dat komt alleen maar omdat we weg gaan. Bij terugkomst gaat de boel wel weer uit.
Ik vind dat soort spul enorm leuk om te zien, maar ik wil het niet in huis hebben. Ik volg een beetje deze XKCD daar in.

Ik snap de functionaliteit en voor bepaalde dingen zou ik die graag willen. Maar ik wil alles lokaal kunnen draaien zodat ik het zelf onder controle houd. Ja, dan moet ik maar wat meer moeite doen qua updates, maar dan kan ik het wel blijven gebruiken als de fabrikant over 5 jaar zegt "dit is oude meuk die we niet meer ondersteunen". Ik gebruik een TV van 15 jaar oud en zit er nu pas over na te denken om hem te upgraden. Voor mijn combimagnetron zou ik graag hetzelfde willen doen.
Inderdaad als het werkt, dan werkt en hoeft een huishoudelijk apparaat niet automatisch ge-update te worden. Laat mij dat maar handmatig doen als ik daar behoefte aan heb en op een moment dat mij schikt.

Enige smart functionaliteit die ik wens is kunnen sturen op PV opwek, en dat kan met een potentiaal vrij contact. En dan nog alleen maar voor apparaten die niet bedoeld zijn om eten te bereiden, want die moeten gewoon klaar zijn als we gaan eten.

Ik zal bij mijn vrouw echt met betere argumenten dan “omdat het kan” moeten komen :+
Ik zie de term Flair-forum een paar keer, wat is dat? ik vind flair.nl en flair.co, welke bedoel je?
Anoniem: 715452
@Fire694 maart 2022 18:19
In een tijd waarin we zuinig moeten zijn met energie zou daar de focus moeten liggen. Niet op het inbouwen van functionaliteit die niet noodzakelijk is maar nice to have…
Heb sinds een jaar een auto met de nodige technologie. Ik zou willen dat ik de domme versie had kunnen bestellen. Simpele dingen moet je vooral niet moeilijker maken dan nodig. Ik zie geen enkele meerwaarde in wasmachines, kookplaten, ovens en koelkasten met cloud connectie. Kan alleen maar ellende van komen, zo dadelijk zorgt Moskou ervoor dat ik geen piepers meer kan koken. Ook zorgt de ict component vaak voor een noodzakelijke vervroegde vervang van een product.
Elk apparaat wat aan internet hangt is een potentieel risico. Ik kan echt niet 1 reden bedenken waarom mijn magnetron of stoomoven aan het internet moet hangen of een firmware update op afstand moet krijgen.
Nah, klooien met dingen omdat het kan doe je met hobbyspul. Als de magnetron/verlichting/verwarming/etc niet meer werkt door geklooi in het 'smart'-gedeelte, dan heb je de poppen aan het dansen.
Ik ben het helemaal met je eens.

Mijn magnetron moet de mogelijkheid hebben een botnet te kunnen zijn. 8)7

Maar eventjes heel eerlijk, welke usecase is er voor een magnetron op wifi anders dan borked updates en botnets?

Dat je vanaf de bank kan kijken hoelang het nog moet? Daar hebben ze een piepje voor. Om vanaf de bank de magnetron aan te zetten? Wie zet het er dan in? Om te tweeten dat je noodles klaar zijn? Om Netflix te kijken terwijl je je producten er halfbevroren inzitten? Om hem uit te zetten als moeder de vrouw hem gebruikt om haar te pesten? Of als je halverwege Duitsland zit en je je afvraagt of je de magnetron wel hebt uitgezet?

Ik kan geen goede reden vinden om een magnetron aan de wifi te hangen?

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 8 maart 2022 09:03]

Waarom zou je een magnetron aan wifi willen hangen?
En waarom zou je zo’n ding updaten.
Als hij doet dan doet hij het toch.

Dit zijn nou typisch van die apparaten waar een update zinloos is als het functioneert.

Edit:Ik bedoel waarom uberhaupt een wifi-magnetron.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 4 maart 2022 11:53]

nee dat zie je verkeerd,

Updates zijn wel degelijk benodigd. Naarmate de tijd verstrijkt zie je dat steeds meer apparaten beveiligingsissues hebben of dat ze ontdekt worden. Door een dergelijk apparaat in je netwerk op te nemen is het dus belangrijk dat deze ook up-to-date blijft. anders wordt het voor een kwaadwillende wel heel makkelijk om via een dergelijk zwak apparaat binnen te dringen.
Ik ben het daarin niet met je eens. Er is blijkbaar een keuze gemaakt om "smart" functies toe te voegen die vervolgens vereisen dat het apparaat connected is. Precies dit stuk zorgt voor overbodig complexiteit en bovendien voor afhankelijkheid van de fabrikant.

Fabrikanten van huishoudelijke apparaten hebben niet veel ervaring met software ontwikkeling, wat resulteert in een grotere kans op problemen: van security issues tot bugs die de werking beïnvloeden.

Een echt slimme magnetron moet dan natuurlijk ook buitenhuis te benaderen zijn en dus moeten er poorten in het netwerk openstaan, dit brengt natuurlijk risico's met zich mee.

Het komt er dan op neer dat mensen iets kopen waarvan ze de verwachting hebben dat het net zo goed werkt als een niet "smart" apparaat met daar bovenop dan de toegevoegde functies, maar in de praktijk betalen ze er veel meer voor en krijgen ze problemen die niet zouden moeten kunnen voor het betaalde bedrag.

tldr: slimme huishoudelijke apparaten zijn leuk in theorie maar in de praktijk voegt het vaak complexiteit toe die de kans op problemen dusdanig groter maken dat het de kosten niet waard is.

[Reactie gewijzigd door IThom op 4 maart 2022 11:09]

neemt niet weg dat bij een dergelijk appararaat de updates noodzakelijk zijn. of het een smart device is of van mij part een aardappel met wifi, security updates zijn immers noodzakelijk
Nee natuurlijk niet.

Ik heb thuis een magnetron staan.
Die wordt gebruikt om eens een kliekje op te warmen ofzo.

Deur open > bord vreten erin > deur dicht > slinger aan de knop > 3 minuten wachten > klaar.
0 toegevoegde waarde om daar "smart functies" aan toe te voegen en om dit apparaat daarom te "connecten".

Zelfde voor een waterkoker.
Stekker erin > water erin > knop omzetten > wachten > warm water.
Noem mij dan maar een boerenlul maar dat hoeft van mij echt niet smart.
Zo hou je de prijs een stuk lager, hoeft er niet geupdate te worden en krijg je al helemaal geen huishoudelijke apparatuur met een identiteiscrisis als mijn magnetron ineens denkt een PlayStation te zijn ofzo

[Reactie gewijzigd door Dograver op 4 maart 2022 11:26]

Jullie doelen op hetzelfde, Gavriil zegt dat áls het wifi heeft, dat het security updates moet krijgen.
En daar heeft @Gavriil wel gelijk in.

Maar waar @Dograver op doelt, en wat ik ook heb: wat voegen smart functies toe aan een apparaat dat alleen bedoeld is om iets op te warmen? Dat ik een appje krijg als mijn prakkie klaar is? Ik hoor de bel/zoemer/toeter wel.

Het feit dat je een apparaat slim kan maken, wil niet per definitie zeggen dat dat ook een goed idee is. :)
In de ochtend voor je naar werk gaat je bevroren pizza er in leggen. Dan via de app op werk als je klaar bent zeggen dat hij mag starten met opwarmen. Loop je door de voordeur en je pizza is al klaar. Kun je in 10min eten en weer direct naar de sportschool om je ongezonde maaltijd weer op te branden.

Ik en vele andere zullen bovenstaande scenario niet doen. Maar er zijn toch altijd wel usecases te bedenken. Dat jij iets niet gebruikt betekend niet dat niemand die functies wil.
Een bevroren pizza (diepvriespizza) hoort bevroren in de oven te gaan. Na een dag te hebben ontdooid is hij niet meer top. Dit is juist geen goed scenario.
Precies, en daarbij moet de oven dan eerst voorverwarmen zonder dat die pizza erin zit...
Er zullen inderdaad best mensen zijn die dit doen maar als je dit als fabrikant faciliteert moet je er dus wel rekening mee houden dat er ook mensen zijn die hun kip 's morgens in de oven leggen om die op afstand om 17:00 aan te zetten. En er dan geen rekening mee hielden dat het die dag 23 graden zou worden. :X

Als je dat afweegt tegen het extra gemak dan vind ik in ieder geval deze use-case niet zo overtuigend.
Ze voegen vooral iets toe aan de prijs. Ik keek net even wat die magnetron/stoomoven kost, dat is niet grappig.
Wifi uitzetten is de ultieme security update.

Dat had Microsoft al door ten tijde van Windows NT 3.5 en 4.0: deze hadden een C2 security certification zolang ze maar niet op een netwerk waren aangesloten :+
Chips waren lange tijd zo goedkoop dat zo'n beetje alle apparaten "slim" werden. Staat goed op de doos. Koffiezetapparaat met Bluetooth!
Koffiezetapparaat met Bluetooth heb ik ook! Gebruik het ongeveer 1 keer per jaar om naar de statistieken te kijken en meestal pas als iemand me er aan herinnert dat ik die functie heb.

Zometeen weer eens naar de stats kijken dus, bedankt. 8-)
je mist compleet het punt, of smart functie op een apparaat nut heeft of niet is totaal niet aan de orde. Het apparaat bestaat in de huidige vorm met smart functies. Vanwege die functionaliteit zijn updates benodigd.

niet meer niet minder
Heerlijk antwoord, de wat duurdere oven/magnetrons hebben automatische kookprogramma's die zelf het gerecht monitoren om te zien of het klaar is, bestaat overigens al heel lang. Waarschijnlijk kan het apparaat via WIFI andere recepten ontvangen en qua beveiliging zullen er dan ook updates gedaan worden.

Mijn magnetron is gelukkig nog extreem dom en wordt ook alleen gebruikt om mijn vreten van (eer)gisteren weer op te warmen, mijn waterkoker is wel slim, die stopt met verwarmen als het water kookt, lol
Dank voor het bericht! Kan/Mag ik de kleur nog wijzigen? De zwarte versie vind ik heel mooi, maar de groene versie triggerd mij eigenlijk ook wel😊

Kijk, das pas slim!
De eerste vraag die je je moet stellen is of dat apparaat überhaupt wifi nodig heeft. Mijn wasmachine heeft het, maar het enige wat ik er aan heb is een melding dat die klaar is.

De tweede vraag is of die wasmachine dan ook het internet op moet? ik zou niet weten waarom.

De derde vraag is al nauwelijks meer relevant: waarom zou een wasmachine, een magnetron of wat dan ook vanaf het internet benaderbaar moeten zijn? Security in huis begint bij een firewall die domweg het onmogelijk maakt van buiten in de loggen op het interne netwerk. Het apparaat moet zelf een beveiligde verbinding leggen met een voorgeprogrammeerde server. Dat moet in de basis goed zijn en dan het je geen security updates nodig.
dat zou helemaal ideaal zijn, helaas is security bij ontwikkeling vaak een ondergeschoven kindje, in de huidige vorm zijn die apparaten dus enorm vatbaar zonder die benodigde security updates
Hoezo, ondergeschoven? De 'S' in IoT staat toch echt voor Security.
:+
Mijn wekker heeft firmware. Maar is niet connected, en heeft geen security updates nodig. Misschien kan ik hem wel bricken met een heel bepaalde toetscombinatie, wie weet. Maar met dat risico kan ik leven.
Hetzelfde geldt voor een klassieke rekenmachine, voor de processor in de dvd-speler (al kan die aangevallen worden via een rogue schijfje, maar goed dat is niet "leuk" want met het overgenomen apparaat kan verder geen schade worden gedaan).
Ach ja, mijn ondertussen 24 jaar oude wasmachine heeft ook een computertje, maar geen internet. Nog geen firmware update nodig gehad. Wat een luxe.
Een echt slimme magnetron moet dan natuurlijk ook buitenhuis te benaderen zijn en dus moeten er poorten in het netwerk openstaan, dit brengt natuurlijk risico's met zich mee.
Die apparaten zijn niet direct van buiten te benaderen. Ze verbinden met een server van een fabrikant, en via hen verloopt de communicatie bij benadering van buitenaf.
Haha...sorry hoor, maar je praat onzin. OMDAT ie WiFi heeft, heb je beveiligingsissues. Als je dat niet gebruikt, heb je ook geen beveiligingsproblemen. Met andere woorden: de noodzaak van de updates komt juist door die feature.

En dit soort apparaten via je mobiel bedienen is nogal tamelijk zinloos. Ik heb nu zelf 2 apparaten van Bosch die ook WiFi functionaliteit hebben: een kookplaat en een vaatwasser. Uiteraard heb ik die apparaten niet gekocht vanwege deze functie, maar ze zitten erop. Nu kan ik met mijn mobiel de instellingen van de kookplaat aanpassen. Echt superhandig... :+ Heel misschien kan ik bedenken dat met een stoofschotel de pit na een bepaalde tijd hoger of lager moet, maar met koken is het toch heel vaak zo dat je ook even een blik in de pan wilt werpen. Een andere 'feature' is dat ie de timer die je op de kookplaat kan zetten (als iets 20 minuten moet koken oid) ook op je mobiel af laat gaan. Bij mij niet nodig, want ik hoor dat piepje door het hele huis. Ik kan mij voorstellen dat iemand die dan op zolder of in de schuur bezig is dat niet hoort. Maar dat is wel een heel smalle en gezochte use case.
De vaatwasser kan ik nu van afstand aan en uit zetten. Hoera! Dat ik wel met de hand er zeep in moet doen en de deur goed dicht, en als ik er dan toch naast sta, kan ik de startvertraging instellen. Ik zie echt het doel niet van die features. Nouja...één doel zie ik wel: in het geval van Bosch/Siemens gebruiken ze het Home Connect platform van een derde partij. Die heeft nu dus toegang tot gebruiksgegevens van een heleboel klanten.

Al met al heeft WiFi connectivity op dergelijke apparaten echt heel erg weinig nut en eigenlijk alleen maar nadelen: zowel privacy als functionele zoals we aan dit artikel kunnen zien.
Ja maar... Ik kan de kleur van de binnenverlichting van mijn Siemens vaatwasser instellen middens een RGB kleurwiel in de app, terwijl ik voor die setting op het apparaat zelf alleen maar kan kiezen uit een beperkte set kleuren! Dus die app heb ik gewoon nodig.

(Dat iemand überhaupt een andere kleur dan gewoon wit wil instellen ontgaat me even. Default is ie blauw. Ziet er high-tech uit, maar ik wil mijn vaat gewoon goed kunnen zien 8)7)
Ja, je slaat de spijker op zijn kop! Totaal overbodig...

Overigens heeft die van mij die kleurkeuze niet, alleen aan/uit en gewoon wit licht. Ik heb het goedkope model... :+
Wat dan wel een voordeel van zo'n app is, is dat het doorgaans wel veel makkelijker is te bedienen dan op het apparaat zelf (los van extra opties :P ).

Vaatwassers en ovens hebben vaak nog wel een bruikbaar display waar je dat in kan doen. Maar bij iets als een kookplaat is het al gauw een hele onhandige bediening om een instelling te veranderen.

Bij die van mij moet je direct na het aanzetten een paar seconden lang op een toetsje drukken en dan net zo vaak op de +/- tot het goede cX-cijfertje in beeld komt voor dat specifieke menutje. En de specifieke opties zijn daarbinnen ook met obscure codes van 2 of 3 karakters beschreven. Terwijl via de app de instelling gewoon via scrollen is te bereiken en met beschrijvende namen en opties in beeld is.
Hahaha, de kleur instellen van de binnenverlichting van je vaatwasser. Je maakte een grapje toch?

Ja toch?

JA TOCH????
https://tweakers.net/i/fe...zhlefetB.jpg?f=user_large -O-

"Emotielicht" ook :')

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 maart 2022 15:25]

Dit soort apparaten als die al op wifi moeten Dan aub in apart VLAN wat geen toegang heeft tot de rest van je netwerk.
Ik heb zelf een VLAN (Internet of insecure things)
Hoe is jouw setup precies? Want je zult toch willen verbinden met een app op je telefoon oid die niet in dezelfde VLAN hangt. Routeer je dan tussen de VLANs? En als je dat doet, welke extra veiligheid biedt het dan precies?

Serieuze vraag. Zelfs mijn kookplaat heeft WiFi, en ik moet er nog werk van maken om het netwerk een beetje fatsoenlijk in te richten. Maar ik zie behoorlijk wat beren op de weg als ik al die apparaten in hun eigen VLAN hang.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 maart 2022 13:05]

Meestal gaat zo'n apparaat direct naar internet, net zoals de app, dus lokale communicatie is niet nodig. Dit ook het geval bij mijn omvormer. Ik heb hier ook een VLAN voor gemaakt, met daarnaast nog client-isolation bij de WiFi. De apparaten kunnen dus lekker met internet praten en doen wat ze willen, maar ze komen niet bij de rest van het netwerk.
Meestal gaat zo'n apparaat direct naar internet, net zoals de app, dus lokale communicatie is niet nodig
Ik heb apparaten van Siemens, wat werkt via de HomeConnect app, en die verbinden direct. Het kan ook via de servers, maar imho werkt dat wat minder prettig. De wifi hub van Luxaflex heeft volgens mij weer beperkte functionaliteit via internet, en zegt ook vaak dat ie geen verbinding heeft (die dingen zijn sowieso een draak wat betreft draadloze communicatie, echt totaal geen bereik :r)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 4 maart 2022 13:21]

In het geval dat het lokaal werkt, dan zou ik gewoon niet de apparaten toegang tot internet geven en ze dus in een VLAN plaatsen die geen internet toegang heeft.

Indien ze dan toch naar internet moeten (voor een update), dan zou ik voor dat netwerk een transparant forward proxy gebruiken met SSL bumping, zodat certificaten gecontroleerd kunnen worden met daarnaast nog een allowlist (domeinen) zodat de apparatuur alleen maar verbinding mag maken naar de domeinen van de fabrikant. Om de juiste domeinen te krijgen is wel een gedoe, maar dan zou je de eerste keer een PCAP moeten maken in een gecontroleerde omgeving om te zien wat de allowlist gaat worden. Op domein filteren is wat makkelijker, dan op basis van IP-adressen. Om het nog verder door te trekken, je zou de forward proxy ook nog kunnen forceren dat die alleen maar verbinding mag maken met websites die certificaten hebben die uitgegeven door een bepaalde CA, als blijkt dat de fabrikant dezelfde CA gebruikt voor de updates.

Kortom het kan behoorlijk ingewikkeld worden als je het echt goed wilt doen.
Ik hang zulke dingen idd in het gasten-netwerk. Dat kun je met de meeste provider modems wel instellen en is eenvoudiger dan met vlans aan de slag te gaan voor de meeste mensen.
Zonder connectiviteit waren er ook geen beveiligings-issues geweest. Witgoed e.d. hoort wat mij betreft gewoon lekker "dom" te blijven. Maar als ik dat zeg klink ik waarschijnlijk oud.
Bij mijn (Siemens) vaatwasser, kookplaat, oven/magnetron combi en stoomoven hebben de updates wel degelijk meer functionaliteit gebracht, los van security updates.

En het is natuurlijk leuk als je kan roepen "Google, boil me eggs" en je een pannetje op je plaat zet en ie precies 8 minuten het water kookt (90 graden) en daarna een melding geeft dat ie klaar is.
Zo’n commando aan Google is handig als het ook de eitjes uit de koelkast haalt, pannetje pakt en alles inclusief water op de kookplaat zet.
Zolang daar nog een handmatige stap in zit voegt een commando niets toe en zet ik de kookwekker zelf wel op 9 minuten.
Of gewoon een berichtje naar je partner stuurt om de eitjes te pakken, pannetje te pakken, e.d.

Als ik dat thuis zou doen via Google dan krijg ik die eitjes en het pannetje waarschijnlijk naar mijn hoofd :)
En waarom zou je zo’n ding updaten.
Als hij doet dan doet hij het toch.
Zodat een kwaadwillende misschien niet het ding onbedoeld kan aanzetten, om te kijken of het apparaat uitgezet wordt, zodat bekend is dat iemand thuis is?
Kan natuurlijk meerdere redenen hebben. Zo zou je in het geval van een combimagnetron bijvoorbeeld extra voorgeprogrammeerde programma's in een update kunnen stoppen voor opwarmen, ontdooien etc.

Of eventuele (beveiligings-)problemen in de firmware op te lossen die na levering aan het licht gekomen zijn.

En ook is het mogelijk om op die manier nieuwe opties te kunnen toevoegen aan een apparaat, als je daar bij het ontwerp al rekening mee gehouden hebt.
Als het in je ontwerp zit waarom zou je functies dan pas later toevoegen? Dat dient alleen de fabrikant; kortere time to market en meer controle plus opties om klanten later te naaien.

Is ook allemaal al beleid... denk aan infotainment in autos. Nu gaat je witgoed ook die kant op. Want het is handig... en men trapt er nog steeds in.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 4 maart 2022 11:11]

Zo spannend is dat ontdooien/voorverwarmen niet. De fabrikanten doen wel alsnog het hogere magie is, maar veel stelt het niet voor en veel beter gaat zo'n nieuwe ontdooistand ook niet werken voor je gerechten.
Met de update krijg je soms nieuwe functies maar sowieso nieuwe gerechten/menu's doorgezet. En veiligheid is natuurlijk een tweede, maar dat is alleen maar nodig OMDAT je aan het internet hangt. Een offline (lees; internet-loze) oven heeft geen security updates nodig natuurlijk :)
excuus ik had erbij moeten zetten dat ik zon ding helemaal niet internet zou hangen.
Security updates zijn dan ook juist enkel nodig omdat die aan het internet hangt.
Wat? Heb jij geen last van inbrekers die fysiek inbreken om vervolgens je combimagnetron te hacken? ;)
Nu je het zegt. Wat dacht je anders van twee staps verificatie op je magnetron? Gewoon even elke keer als je je magnetron wilt gebruiken, met die half brakke draaiknop 6 getallen invullen. (bonuspunten voor de veiligheid als de geldigheid van de codes < 30 seconde is) Dan kan een hacker nooit je magnetron aanzetten zonder jouw telefoon.
Gewoon geen wifi-functionaliteit hebben is voor security net wat beter. Gaat ook nog eens heel goed samen met geen updates doen.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 4 maart 2022 11:06]

Dat weet ik ook wel, echter antwoord ik op de vraag:
En waarom zou je zo’n ding updaten.
Als hij doet dan doet hij het toch.
Nou dat ik een reden om te updaten. Als je security al hoog ik het vaandel had staan had je er al eerder over nagedacht voordat je een combimagnetron met wifi koopt.
Als hij doet dan doet hij het toch
Daar valt wel wat op af te dingen. Ik heb een inbouw combi-magnetron van een bekend Duits merk. Als ik de oven gebruik, draait eens in de zoveel tijd het plateau niet rond.. Dan verbrandt je pizza aan één kant dus dat is niet handig.

Motortje is al vervangen, kast / mechanisme is open geweest ter controle, maar aan de hardware is niets te zien.

Kortom het zou heel goed kunnen dat dit iets softwarematigs is en ik zou dat graag verholpen hebben.

Neemt niet weg dat je als gebruiker wat mij betreft zelf zou moeten kunnen bepalen of je automatisch updates wil en welke.
Waarschijnlijk om ze steeds vaker producten gaan lanceren waarbij de software nog niet helemaal af is, net als bij games. Dan kunnen ze achteraf de software nog afmaken of verbeteren. Uiteraard biedt het ook mogelijkheden om later features toe te voegen.
Echter zijn er nog teveel nadelen (storingen, updates etc) die voor mij zwaarder wegen dan de extra opties die je eventueel krijgt en dan neem ik nog niet eens de premium die je betaald voor dit soort 'connnected products'
Als het functioneert wel ja, ik heb een vaatwasser waar een bug in zit waardoor een feature niet werkt. Dat zou men dus op afstand kunnen fixen. Ideaal toch ?
Zodat je, terwijl je bij thuiskomst je fiets in de schuur aan het zetten bent, alvast die verschrikkelijke kant-en-klaar maaltijd kan opbiepen en hij klaar is terwijl je binnenloopt :+
Die heel de dag heeft staan bederven, omdat AEG nog geen robot heeft die hem vanuit de koelkast in de oven plaatst. Hahaha
U noemt het bedorven, ik noem het "met toegevoegde paddenstoelen".
De kant en klaarmaaltijd die al vanaf 's ochtends in de oven staat toen je de deur uitging. Vooral maaltijden met vis of kip het liefst. Dat maakt het leven weer een stuk gemakkelijker.

Dat is ook de reden dat de betere keukenapparutuur dit soort functies beperkt heeft omdat mensen ermee de fout ingaan.
Aangezien het een combimagnetron is, zit er ook een ovenfunctie op. Dus, het is best handig om op afstand je oven voor te verwarmen. ;) Is het nodig? Nee. Is het handig? Nou, voor sommige mensen wel, maar helaas moet je dus wel een risicoafweging maken. :/

[Reactie gewijzigd door gday op 4 maart 2022 12:09]

Ik heb altijd geleerd dat je niet de oven moet aanzetten/aanlaten als je niet thuis bent. En altijd even kijken of er niet nog iets inzit - zeker als je huisgenoten hebt - want geur van verbrande meuk van vorige week is geen goed begin van de maaltijd :p
Als ik boven ben en de kinderen aan aan het kleden ben en onderwijl de oven wil voorverwarmen, ben ik gewoon thuis hoor. ;) En hier wordt de oven altijd schoongemaakt na gebruik, zoals het hoort. :P

[Reactie gewijzigd door gday op 4 maart 2022 12:24]

Nouja, op afstand alvast de oven aanzetten zodat ik meteen de broodjes erin kan gooien is een overbodige luxe die ik wel fijn zou vinden.
Mijn oven verwamt voor in enkele minuten. Het afbakken zelf duurt langer.

Als ik daar tegenover zet hoe goed menig producent van consumentenelectronica is in software maken en updaten, en vooral ook hoe lang menig fabrikant updates blijft uitbrengen (en hoe beperkt de informatie en beloften daarover vaak zijn op moment van aanschaf) weet ik wel waar ik voor kies.

Zelfde bij TV's: als niet al te fervent TV-kijker hoef ik al dat smart-gebeuren eigenlijk niet. Als ik echt iets smarts wil hang ik wel gewoon een HTPC aan de TV, kun je ten minste zelf beheren, herinstalleren en vervangen zonder het hele scherm meteen naar de afvalstort te moeten brengen.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 4 maart 2022 11:13]

TV is wel een slecht voorbeeld. Dat is één van de weinige huishoudapparaten waar een smart-functie voor de normale gebruiker wel zin heeft. Een HTPC is eigenlijk alleen handig voor de tweakers onder ons.
Als ik daar tegenover zet hoe goed menig producent van consumentenelectronica is in software maken
Vertel mij wat. Ik heb hier een inbouw Whirlpool combi-magnetron waar op willekeurige momenten een failsafe activeert en de stroom eraf haalt. Monteur is er twee keer bijgeweest. Eerst een eerstelijns, toen één van Whirlpool zelf. Die tweede wist te vertellen dat het een fout in de aansturing in de hoofdprintplaat betreft die tijdelijk geen chocola kan maken van de sensors, panikeert en afslaat. Kennelijk doen alle modellen ovens van Whirlpool die van dat specifieke board gebruik maken (en dat zijn er nogal wat; hij kon even door de parts list scrollen op z'n telefoon) dat in meer of minder mate, al minstens een jaar.

Vraag je: "En dat hebben ze nooit hersteld? Gaan ze daar nog iets aan doen met een software-update of zo?"
Krijg je (bijna letterlijk 1-op-1) als antwoord: "Nee, dat is te duur en de ovens blijven op zich werken. Ze vallen gewoon uit en herstarten daarna weer. U kunt ook niet te veel verwachten voor een model van 700 EUR."

Ooph.
Dat spant toch wel de kroon hoor.
Heb een collega die dat ooit eens met afbakbroodjes geprobeerd heeft.
Dat was, zo gezegd, letterlijk slappe hap.
Ik doe dat regelmatig. 6 minuten 180 graden. Gewoon vanaf koud erin. Perfecte broodjes.
Nouja, op afstand alvast de oven aanzetten zodat ik meteen de broodjes erin kan gooien is een overbodige luxe die ik wel fijn zou vinden.
Ik heb een oven met een speciale snel-voorverwarm stand.
Gaat van kamertemperatuur naar 220 voor afbakken in ca. 5min.

Dus de noodzaak om dat nou van te voren te gaan doen.
Duurt als je thuiskomt waarschijnlijk bijna net zolang om eerst je telefoon tevoorschijn te trekken; de app te vinden; verbinding te maken met de oven; de app te bedienen; en dan nog te dubbel-checken dat ie ook echt a/h voorverwarmen is --- dan om gewoon naar binnen te lopen; jas en schoenen uit te doen; en het voorverwarmprogramma te starten.
In deze tijd van thuiswerken en genoeg beweging proberen te krijgen is het een functie die ik vaak gebruik. Kamertemperatuur naar 220 met snel-voorverwarmstand is exact 7 minuten, tijdens mijn pauzewandeling zet ik hem dus 7 minuten voor thuiskomen aan. Dan kunnen die broodjes er meteen in als ik thuisben en ik dus net wat meer tijd heb om te wandelen. Noodzakelijk? Nee. Handig? Best wel.
Kun je beter eerst de oven aan doen voordat je je schoenen en jas uittrekt, scheelt weer minstens 30 seconden :9
Ik gooi de broodjes er gewoon in als ie nog koud is. Ding op 200C voorverwarmen en dan een paar minuten langer bakken dan op de voorverwarmend. Staat je oven het minst zinloos aan.
Hetzelfde als een smartwatch... heb je het niet, dan mis je het ook niet.
Smartwatch heeft iig nog positieve invloed op je gezondheid
Omdat je daardoor tijdens face-to-face-gesprekken bij elk trilletje naar je pols kijkt en zo niet vermoeid wordt door het gesprek waaraan je bezig bent?
Zodat je vanuit je woonkamer, achter je PC etc, kunt zien hoelang hij nog moet, zonder er steeds naartoe te moeten lopen?

Of middels een app het lopende programma aanpassen, of de tijdsduur bijstellen bijvoorbeeld.

Veel huishoudelijke apparatuur, niet alleen in de keukene, is tegenwoordig nu eenmaal connected om het mensen makkelijker te maken.
Mijn oven piept gewoon als die klaar is... Stuk makkelijker volgens mij, maar goed ik ben blijkbaar niet de doelgroep voor een 'smart' oven.
Dat denk ik dan ook niet. Wij zetten boontjes (gedopt en wel) klaar in de oven voor werk, en op afstand kunnen we deze aanzetten wanneer we weten hoe laat we thuis zijn. Dan zijn de boontjes gaar en scheelt dit om 19.00 nog eens 20-25 minuten in je kookproces soms. Gemak dient de mens.
Al is deze storing/update wel nasty - als de wifi het niet meer doet, is dit niet op afstand op te lossen. Dat worden heel wat ritjes voor AEG.
Een oven, magnetron, droogkast, fornuis., etc.. wil je toch echt niet aan hebben staan als je niet thuis bent?
Alleen al voor het brandgevaar dat zo’n dingen hebben.
Ik ben liever niet thuis als mijn huis afbrande
Moderne droogkasten (wasdroger?) hebben een warmtepomp en geen verwarmingselement. De warmtepomp is veel minder brandgevaarlijk (werkt eigenlijk als een omgekeerde koelkast).
De koelkast laat je ook aan staan als je de deur uit gaat, neem ik aan.
Komt dat idee van het brandgevaar niet uit de tijd dat we nog gasovens en slechte elektrische ovens hadden?
Tsja, met software updates op afstand weet ik niet hoe slecht de oven vandaag is. Stel in de software zit een bug (dat is zeker) en de oven gaat in overdrive en oververhit zichzelf en voordat je het weet heb je alsnog brand.
Dit lijkt me ook wel fysiek afgeschermd, tenminste ik mag hopen dat er een fysiek/analoog circuit is die het element geforceerd uitschakelt bij oververhitting, los van het OS.

[Reactie gewijzigd door smiba op 4 maart 2022 12:13]

Wanneer heb jij voor het laatste een oven in brand zien vliegen?

Ja, er is een klein risico, maar met diezelfde ingesteldheid kan je evenzeer heel je woning spanningsloos zetten als er niemand thuis is.
Ik heb liever een droogkast of een oven niet aan te laten wanneer ik niet thuis ben dat het, hoe klein het ook mag zijn, het risico te lopen dat mijn huis in brand staat.

Het mag allemaal wel beter en beter beveiligd zijn, het risico is er.

Ik laad ook nooit batterijen op als ik niet thuis ben. En ja, ik koop kwalitatief goede batterijen van merken die zich al bewezen hebben op de markt.
Maar je CV (waar gas in verbrand wordt) of warmtepomp (met een veel hoger vermogen dan een oven of magnetron) is geen probleem?
Een cv is beter beveiligd.
Als de elektriciteit uitvalt valt de klep van de gastoevoer dicht.
Als het vlamoog geen vlam ziet valt hij ook direct in veiligheid of als hij iets ziet wat niet juist is.

Een droogkast blijft echter gewoon draaien als er brand zou zijn totdat effectief de elektriciteit uitvalt.
Het feit dat iets of iemand hem aan kan zetten op afstand zonder te weten wat erin zit lijkt me geen veilig gevoel.
Nog niet. Maar ik heb meer vertrouwen in een hardware failsafe (zeg maar een dingetje dat smelt als de temperatuur boven X komt) dan een software ding wat een sensor uit moet lezen etc. etc. Dat gaat op den duur wel mis. Combineer dat met OTA updates en je hebt genoeg ingredienten om jezelf in je voet te (laten) schieten. Dus het is hypothetisch, maar niet ondenkbaar (die sensor moet er zowiezo inzitten ivm. de ingestelde temperatuur dus het is logisch om in het kader van kostenreductie alles naar software te schuiven).
We hebben nu een combi die gaat denken dat ie een stomer is.

Met dit soort fuckups zet ik vraagtekens bij de veiligheid, inclusief brand.
Komt dat idee van het brandgevaar niet uit de tijd dat we nog gasovens en slechte elektrische ovens hadden?
ja maar bij de volgende update denk ie een heteluchtoven op gas te zijn en kan hij de gaskraan niet toedraaien O-) en dan heb je het vodden natuurlijk.
..en dan blijkt dat je vergeten bent om er water bij te doen.
Heel je keuken in de zwarte rook (of erger in de fik).. voor een korte tijdsbesparing.
Ik snap het idee.. maar net als dat ik mijn droger niet aanzet als ik het huis verlaat.. zou ik dat met een oven/magnetron ook echt niet doen.

Ik ben helemaal niet anti-connected en zie in de meeste gevallen het nut er ook wel van in (of gewoon de technische fun) maar op een oven ben ik toch niet heel enthousiast over dergelijke functionaliteit
Niet alleen zitten zulke foutjes inderdaad in een klein hoekje, maar je moet er ook maar zin in hebben om s'ochtends voor werk je ontbijt, lunch en avondeten te gaan voorbereiden :z ieder zijn ding i guess.

De timing lijkt me ook haast onmogelijk om goed te krijgen als je naar huis gaat van werk. In mijn geval is mijn reis een half uur als alles goed gaat. Maar ik sta ook vaak genoeg halverwege ineens in de file waardoor ik dan ineens een uur onderweg ben.
Vergeten water bij te doen zou inderdaad kunnen, dan begint het programma niet of hij gaat halverwege aangeven dat het water op is. Je moet het wel goed voorbereiden natuurlijk. Maar ik proef zomaar dat jij geen stoomoven hebt ;)
Je oven in de fik - ik zou niet weten hoe. Boontjes stomen op 120 graden. En het reinigingsprogramma is 500 graden, dat gaat prima.
Natuurlijk kan er altijd wat mis gaan in huis met elektronica maar dan moet je inderdaad altijd je hoofdzekering uitknallen als je weg gaat. Er zijn vast mensen die dit doen trouwens.
Het artikel ging er juist om dat de oven dacht een stoomoven te zijn maar dit niet was.
Vandaar dat ik dacht, als je dan groenten in de oven plaatst moet je er wel water bij doen.
Bij een stoomoven werkt dit wel anders inderdaad en kan me voorstellen dat zo'n ding niet start met te weinig of geen water. (nee ik heb niet zo'n ding inderdaad)

Overigens je oven of magnetron in de fik kan prima.. probeer maar eens een broodje bapao op 5 minuten te verwarmen en zo zijn er ook voor de oven nog wel legio bereidingswijzen te noemen waardoor er dingen fout kunnen gaan en je voedsel vlam vat (bijvoorbeeld groenten opwarmen zonder water.. zoals ik eerder aandroeg)
Nou, als je oven, die bij aankoop geen reinigingsprogramma had, na een update onbedoeld ineens wel over die functie beschikt ga ik me toch zorgen maken...

Er zitten namelijk wel wat 'hardware' verschillen tussen modellen met en zonder die functie. Bv dat de 'deur' tijdens die functie hardware-matig 'op slot' gaat en niet geopend kan worden tot de temperatuur weer voldoende gezakt is, die harde vergrendeling ontbreekt op de modellen zonder reinigingsprogramma.
Dat is inderdaad best link. Al zou dat 1 voordeel opleveren. Je kunt dan thuis echte goede pizza's bakken ;)
Het probleem zit vaker in de wan verbinding dan in de wifi.
En je eet alleen boontjes? Of ook gekookte aardappelen? (die ook 15-20 minuten moeten)

Btw, boontjes koken duurt 10 minuten vanaf kookpunt. Geen 25 minuten.
Je kookt de boontjes ook niet in een stoomoven ;)
En vanaf dat de stoomoven warm is en op temperatuur, duurt het inderdaad nog 10 minuten ofzo. Kan varieren, de oven kijkt zelf hoe gaar het is. Daarom noemen wij de broccoli ook "smokkolie" omdat er in het begin 28 minuten staat en dit meestal maar 18-20 wordt, afhankelijk van de hoeveelheid en hoe dik we de roosjes laten.
Anyway, ik drijf af. Het topic gaat over het updaten van fw waardoor het apparaat niet meer werkt en zelfs een identiteitscrisis heeft. Dat is niet best en een internet-connected household appliance kan dus door een menselijke fout onbruikbaar of onveilig worden. Zoals met zoveel dingen tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 4 maart 2022 15:16]

Dat denk ik dan ook niet. Wij zetten boontjes (gedopt en wel) klaar in de oven voor werk, en op afstand kunnen we deze aanzetten wanneer we weten hoe laat we thuis zijn. Dan zijn de boontjes gaar en scheelt dit om 19.00 nog eens 20-25 minuten in je kookproces soms. Gemak dient de mens.
Wat zou jij een tijd "overhouden", wat voor nuttige dingen doe je in de tijd bespaart?
Die "bespaar" wachttijd van je boontjes kan je toch daar dan aan besteden, wat netto het zelfde resultaat is O-)
En die fabrikant maar lachen en de afvalberg wordt maar groter...
Wat ik in die tijd doe? Naar huis rijden. Dat moet toch, maar dan kan ik dus 2 dingen tegelijk. Bonen stomen én naar huis rijden. :)
Dan kom je thuis, kan je de bonen meteen verder verwerken in je wokgerecht b.v. (want die moet anders wachten op voorgegaarde boontjes) en voilà - je kan door de weeks dus toch een gerecht eten dat een langere bereidingstijd nodig heeft!
De fabrikant lacht zeker want je hebt een mooie nuttige oven gekocht, dus ik lach mee. De afvalberg snap ik niet zo. Maar gezien allerlei reacties hier over dit soort activiteiten en apparaten ben ik blijkbaar te progressief voor Tweakers.
Genoeg mensen welke 's morgens hun maaltijd er in parkeren en vanaf bijvoorbeeld werk het ding aan zetten om bij thuiskomst een warme maaltijd te hebben.

Voor anderen is het makkelijk als je (in een app) kan kiezen wat je gaat koken, zodat deze automatisch naar de juiste temp/tijd gaat.

* D4NG3R houd van lekker koken, dus heeft er ook geen behoefte aan. Echter kan ik er het nut wel van inzien. Heb buiten een "slim" gemaakte koffiepot (aanzetten met een tijdschakelaar er achter :') ) niks in de keuken staan wat slim is. Ikzelf misschien, soms. O-)

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 4 maart 2022 11:08]

Is dat goed voor je eten eigenlijk? Want dan staat je eten dus vanaf 08:00 a 08:30 in je magnetron / oven te broeien op kamertemperatuur, tot een uur of 17:00 a 18:00.

Daar wordt het vast niet beter van.
Dat is geen probleem hoor, vooral niet als deze vanuit de koelkast/vriezer er in wordt gezet. Het is bij bijvoorbeeld vlees sowieso al belangrijk om deze eerst goed op kamertemperatuur te laten komen voor het bakken. Tenzij deze in de zon ligt te broeien is het echt geen probleem als die een paar uurtjes op kamertemperatuur in een donkere oven ligt. :)

Edit: @Ozzie eens met hieronder overigens, klein beetje verstand gebruiken kan geen kwaad nee. :')

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 4 maart 2022 11:30]

Nou je wil je verse kip echt niet vanaf 8 uur 's ochtends in een oven hebben liggen zodat je die om 18:00 een keer aan kan zetten. En het op kamertemperatuur laten komen van vlees is ook niet helemaal waar, als je dat al doet wil je het eigenlijk niet langer dan een uur laten liggen. Je vlees laten rusten nadat het is klaargemaakt is veel belangrijker.
Maar ik hou van lekker koken dus vind het helemaal niet erg om een uur in de keuken te staan als ik thuis kom.
Die kip staat al bij de voordeur te wachten op jouw thuiskomst...

En inderdaad, ik vind het ook wel even ontspannend om even te koken, ook om bij te praten met vrouw en kinderen. Echt zo'n ding wat we proberen om zo veel mogelijk samen te doen.
Lekker die verse doperwtjes laten uitdrogen boven het laagje water in de schaal.
Of boven niets als je het zonder water doet.

Gewoon het eten opzetten en in de tijd dat het kookt douchen o.i.d.
Is het even goed? Vast niet

Is het acceptabel? Vast wel

Helemaal als je iets hebt als overgebleven lasagne, deze is al eens gebakken en moet puur alleen even weer goed warm worden. Verwacht niet dat in een afgesloten oven dit in 9 uur compleet geruïneerd word.
Ehm, als gouden regel mag je al bereid voedsel niet meer dan 2 uur aan kamertemperatuur bewaren.

En dat geldt zeker voor pasta - alle pasta. Die lasagne zit na 8 uur in een niet-functionele oven vol bacteriën. E-colli in bijzonder is tijdelijk meer bestand tegen hitte in voedsel dat al opgewarmd is.

Je zult er (hoogstwaarschijnlijk) niet aan dood gaan, maar het is wel een risico op milde vergiftiging dat je even goed kunt vermijden.
Maar die koffiepot met tijdschakelaar denkt tenminste niet dat hij een vaatwasser is!
Ik hoor vaak de oven niet als ik elders in het huis ben. Dan is het toch wel handig om een notificatie te krijgen ipv elke 5 minuten naar de oven te moeten lopen om te checken :)

Niet dat ik persoonlijk er het extra geld voor over heb, maar ik begrijp het gemak best wel.
Dat is absoluut handig, maar waarom zou het ding dan aan het internet moeten hangen? Hij kan toch een WiFi-verbinding gebruiken om UDP-pakketjes het lokale netwerk op te spugen?

Totaal zinloos om je oven dat berichtje naar de fabrikant te laten sturen over het internet, om hun servers vervolgens weer te laten terugbellen naar jouw telefoon.

Of: als de oven (al dan niet over UDP) piept en niemand hoort het, is het gerecht dan wel klaar?

Ik haat het dat alles verbonden is, en dat een fabrikant exact weet hoe jij hun apparaten gebruikt. Reken maar dat dat ding naar huis belt met hoe vaak je de deur opendoet, welke functies je gebruikt, enzovoorts.

Aan de ene kant kunnen ze hun producten daarmee mogelijk verbeteren, aan de andere kant hebben ze er geen reet mee te maken.
Je kan niet de begintijd checken op je Apple watch en na x tijd op je Galaxy watch naar de magnetron lopen om die uit te zetten. :)
Ben je dan zo vergeetachtig, dat je niet weet dat je gaat eten? :p
Ik bedoel, als jij je gerecht in de oven zet voor 30 minuten, dan weet je toch ongeveer hoe laat het klaar is?
Ik zou de doelgroep moeten zijn voor deze meuk. Mijn nieuwe keuken is gewoon 100% wifi-loos en dom. Nadeel is dat ik niet van afstand kan zien wat er in mijn koelkast staat (waarom ik dat zou willen is mij volstrekt onduidelijk) maar het voordeel is dat mijn inductieplaat niet ineens denkt dat hij een koelkast is...
"waarom ik dat zou willen is mij volstrekt onduidelijk"
Dat zeiden ze vroeger ook over mobiele telefoons...
Alleen bij een mobiele telefoon goed je niet eerst naar huis om op te nemen. ;)
Bij een slimme oven/magnetron zul je toch echt fysiek je eten erin moeten stoppen. Dus als je toch al het apparaat bedient om je eten erin te stoppen, waarom dan ook niet meteen om je kookprogramma te starten?
Waarom ook niet als je dat vanaf de bank kunt doen... om de over voor te verwarmen of een melding krijgen als het klaar is. Als iets anderhalf uur in de oven staat en je bent net buiten in het zonnetje een biertje aan het drinken.. dan is het toch handig dat je een melding krijgt op je telefoon ipv eerst een kookwekker instellen en die meenemen...
En de vaatwasser nog even aanzetten remote omdat je dit vergeten bent... of de oven een reinigingsprogramma laten doen als je er niet bent (kan uren duren)... of de voortgang van je stoofvlees op je inductie in de gaten houden als je bij de buren nog wat aan het drinken bent...
Het gaat niet alleen om het op afstand bedienen, maar ook de verdere intelligentie. Automatisch aangepaste temperatuurinstelling op je inductie voor stoofvlees, je oven met kerntemperatuurpen die de temperatuur en looptijd automatisch aanpast en het vlees perfect maakt, wat je op afstand kan zien of over ingelicht wordt via de app.
Nodig? Niet per se. Handig? Ja toch wel.
ik weet ook altijd wat er in mijn koelkast staat hoor :P
Stel je bent boodschappen doen en je weet niet zeker of iets al op is of niet, om maar een voorbeeld te noemen.
Hiervoor maakt mijn vrouw altijd een lijstje voot mij. Maargoed, dat ik er geen belang aan hecht betekend natuurlijk niet dat het voor iedereen nutteloos is. Verder heb ik mijn nieuwbouwhuis bewust vrij dom gehouden. (geen usb in mijn stopcontacten omdat de aansluiting na 5 jaar heel anders kan zijn of het amperage te laag is om bruikbaar te zijn, geen alexa oid). Maar iedereen moet maar lekker doen waar hij zin in heeft (vind het namelijk wel geinig om het bij anderen te zien).
Maar met die technologie heb je geen vrouw meer nodig. :+
Hahaha same here. Ik verwonder me wel elke keer weer hoeveel mensen wel een doelgroep zijn voor dit soort onzinnige dingen. Die groep lijkt toch hard te groeien.
Mijn oven ook. Mijn air fryer doet dat ook. Daar kan ik echter ook wat in gooien en dan via een app het gerecht selecteren en de instellingen automatisch naar mijn air fryer sturen en starten/pauzeren/stoppen/warm houden.
Maar broodbakken kan uren duren. Of kip braden. Dan kan het makkelijk zijn. ;)

Een smart tandenborstel snap ik dan weer niet. Of gaat dat ding je poetspatroon plotten en advies daarvan geven.

Tandarts: heeft uw voor mij uw poetspatroon? 8)7
Ja dacht ik ook net .. Dat piept, en als iets 30 minuten opstaat ofzo dan heb ik meestal wel een goed idee wanneer dat gaat klaar zijn. Het enige interessant zou zijn als er een camer zou instaan, zodat je kan zien hoe het er voor staat, is het al niet aangebrand ofzo :). Ik ben dus ook al 42 en blijkbaar behoor ik ook niet tot de doelgroep van een smartoven. Een vaatwasser zou ik nog kunnen verstaan om eventueel op te zetten remote als je opbrengst hebt van je zonnepanelen ofzo en je niet thuis bent. Nuja dat is ook iets dat wij niet gebruiken, omdat er een paar dingen de dag nadien nodig zijn, denk brooddozen van de kinderen etc. Ja die kunnen we ook gewoon zelf afwassen, maar waarom heb ik een vaatwasser vraag ik me dan af ? Veel dingen zijn zolang "dom" geweest en het nut van "smart" begrijp ik soms ook niet. En we moeten allemaal minder energie verbruiken, maar we gaan wel voor alles de wifi belasten en een constant verbruik laten hebben. Geef mij dan maar "dom" en ik ben zeker geen groene rakker (heb wel zonnepanelen), maar lijkt me nog goed voor de energieconsumptie en milieu dat een apparaat gewoon dom is. Met een simpele aan/uit :)
Met kans dat het gehackt wordt en iemand zomaar je oven voor lange tijd aan laat staan.
Veel huishoudelijke apparatuur, niet alleen in de keuken, is tegenwoordig nu eenmaal connected om het mensen makkelijker te maken.
Ja.. Nou.. Dat blijkt.. ;)
Het is een combimagnetron, dus je zou voor de oven functie met recepten kunnen werken. Die moeten dan op internet worden opgehaald.
Dus je zoekt dan Cake op, en de oven zorgt er zelf voor dat de juiste temperatuur en timing wordt gekozen.
Dat is een vraag die ik mij ook altijd heb gesteld totdat ik er nu twee heb (zowel een combi als een stoomoven) die het hebben. Gebruik het nog wel eens om ze op afstand te laten voorverwarmen. Dit doe ik overigens vooral binnenshuis als ik bijvoorbeeld op zolder zit te werken en de oven warm wil hebben om tijdens de lunch bijvoorbeeld broodjes af te bakken. En vind het ook wel handig om gewoon notificatie te krijgen van timers die aflopen of als ik toch nog even het programma wil aanpassen. Het is vooral gemak, dat geef ik toe. Vind er wel een nadeel aan zitten, want vaak is het niet mogelijk dat die apparaten zonder internet verbinding kunnen worden bediend. Dus ook als je op dezelfde wifi zit als het apparaat, dan loopt de communicatie toch nog via een clouddienst.
om hem vanop afstand te kunnen updaten, lol
Ik heb Wifi op mijn kookplaat en oven, achteraf spijt van, gebruik het nooit en wel voor betaald.
inderdaad, waarom zou er een update voor een magnetron zijn?
mensen worden lui gemaakt. Straks krijg je ineens een telefoontje van de ISP dat je spam verstuurt, blijkt je magnetron, -herstel, je stoomoven, mail te versturen.

8)7
Waarom zou je een magnetron aan wifi willen hangen?
Simpel.

Deze ovens (net als de mijne, maar dan wel met stoom) krijgt met enige regelmaat updates waarin ook gerechten gepusht worden. Hiermee kan je met enkel het kiezen van het juiste programma direct je eten bereiden en hoef je er niet meer naar om te kijken.

En je kan hem op afstand inschakelen. De mijne heeft vooral met stoom een enorm lange opwarmtijd. Dan is dat wel fijn.

Eigenlijk iets wat je ook gewoon zonder wifi van te voren kan inladen, maar AEG heeft voor deze optie gekozen.
Om een melding op je smartphone te krijgen als je hap is opgewarmd?
Dat vraag ik me ook steeds af, waarom moet je in godsnaam o.a. een magnetron een update geven of überhauptaan wifi hangen?? Alles lijkt tegenwoordig maar smart te moeten zijn of aan wifi hangen. De eeuwige honger naar data van fabrikanten begingt langzamerhand een beetje enge vormen aan te nemen. Ik doe er niet aan mee en weiger apparaten waarvan ik het niet nodig vindt om die aan internet te hangen ergo ik laat ze juist zoveel mogelijk links liggen. Alleen wanneer het een nuttige aanvulling acht wil ik er over denken.
Dit is de Onontbeerlijke funktie : Easy-to-clean email 8)7
Zodat je op je mobiel de camera even kunt checken als je je poes al een tijdje niet meer hebt gezien.
Zodat ik hem alvast aan kan zetten als ik vanuit het werk naar huis ga. Of 's ochtends als het alarm af gaat, ook meteen de koffie gezet wordt en de oven aan gezet wordt voor wat warme broodjes bij het ontbijt.

Redenen genoeg.
Wifi is erg belangrijk voor een magnetron. Zonder Wifi kan de magnetron niet gehackt worden. Of stuk gemaakt worden door de fabrikant.
Om informatie uit te wisselen tussen IT systemen en OT systemen om vergaand te automatiseren.

AEG heeft ook slimme koelkasten, waar men naar toe wilt is dat jij je diepvries pizza type Y van merk X neemt, de slimme koelkast herkent de verpakking en vervolgens word de oven automatisch afgesteld specifiek op dat product. Moet je u eens afvragen hoeveel opties een moderne oven heeft, hoeveel gebruik je er daar van? Doorgaans duw je al je oven gerechten op min of meer dezelfde instellingen in de oven. Of ondersteunen in planning zodat je vlees in de oven just in time klaar is als je aardappelen net gegaard zijn.

Dan heb je ook nog integratie met Google of Alexa voor spraakbediening ,+ camera in de oven . Die camera in de oven kan een zuiver visueel beeld geven maar als het een thermische camera is dan kan de oven zelf bepalen dat de binenkant nog koud is of nog niet helemaal gaar is. Andere mogelijkheid is om die informatie in een cloud AI te verwerken om specifiek bij te regelen .

Dat word dan verkocht als met deze oven kan u excotische gerechten klaarmaken als een chefkok zonder er zelf iets van te kennen. Of het vandaag ook effectief al zo is laat ik in het midden maar heel die integratie tussen IT & OT , van de oven , de wasmachine, de auto , supply chain (denk aan pakje volgen) , industrie & nutsvoorzieningen zal niet te stoppen zijn. Cloud is oud nieuws , IoT the next thing, de grote tech giganten zoals een MS of een Cisco hebben dat al lang begrepen,.
Denk dat het antwoord daarop kort kon zijn, nl. "niet". Zelfs als liefhebber van gadgets en gemak trek ik ook ergens de grens, en voor witgoed als ovens enz zie ik absoluut geen meerwaarde voor "smart".

Aan de andere kant ben ik bang dat het onvermijdelijk is, als was het maar om het energieverbruik slimmer te maken. Als een koelkast een half uurtje kan wachten met het starten van zijn compressor, omdat er dan meer elektriciteit beschikbaar is, dan kan dat (als het op grote schaal gebeurt) pieken en dalen gladstrijken.

Maarrrrrrr zo'n "smart" component komt onherroepelijk met nadelen en kwetsbaarheden, zoals dit artikel oveduidelijk laat zien.
Ik zal het wel even gemist hebben.. maar waarom heeft een oven/magnetron wifi nodig en waarom moet die met het internet kunnen communiceren en waarom zou er een camera in moeten zitten?
Zodat ze uiteindelijk precies in kaart kunnen brengen wat en wanneer je iets op temperatuur brengt?
Vind dit soort tech niet echt een goede ontwikkeling..
Bijvoorbeeld:
- Wanneer de timer van de oven is afgelopen krijg je een melding op je smart device
- Als je het waterreservoir van de stoomoven leeg is krijg je een melding
- De camera gebruik je om de grillstand in de gaten te houden zonder telkens naar de oven te hoeven lopen
- Oven op afstand starten (op terugweg naar huis bijv.)

Er zijn legio redenen waarvoor wij het gebruiken. Ik vind je opmerking dan ook enigszins in de categorie vallen: waarom zou ik ooit met een telefoon over straat willen lopen? #1992
- Want je bent buiten een ommetje lopen wanneer je iets in de oven aan het bereiden bent? Of je verblijft dan aan de andere kant van je paleis?
- Die melding kan ook op het scherm van de oven.
- Jeetje, elke keer opstaan, heel vervelend.
- Daarvoor heeft een oven een timerfunctie. En anders eet je gewoon wat later.

Ik zie hier vooral features voor luie mensen. Wat is volgende? Een stofzuiger met ingebouwde camera om te zien of de slang verstopt zit? Echt, mensen kunnen ook overdrijven.

btw, waarvoor wil je op afstand je oven aanzetten? Om voor te verwarmen? Daar bereik je niet echt veel tijdwinst mee. Paar minuten over het algemeen. Of om een gerecht te verwarmen die je eerder erin hebt gezet? Want dat is niet echt veilig, aangezien de meeste gerechten vanuit de koeling in de oven gaan. Je wilt geen vlees/vis gerecht urenlang buiten de koeling houden.

[Reactie gewijzigd door segil op 4 maart 2022 14:30]

Ik vind dit altijd een beetje dubbel. Zelf denk ik inderdaad, waarom heeft dat ding wifi nodig. En er worden in reacties ook zaken genoemd die nuttig zijn als functie. Ikzelf heb er geen behoefte aan, maar een ander wellicht wel.

Het belangrijkste om niet te vergeten is dat deze smartfunctionaliteit inderdaad ook keerzijdes kent.
- Afhankelijkheid van een fabrikant/leverancier
- Hoe secure is het?
- Wat voor data wordt er verzameld en wat gebeurt ermee.

Dat er data wordt verzameld hoeven we ons waarschijnlijk niet eens af te vragen, kans is groot dat dit gebeurt. Wat ik mij dan wel afvraag heeft de gebruiker ook op het scherm van het apparaat een EULA voor zijn neus gekregen met de mogelijkheid deze niet te accepteren en de dataverzameling te stoppen.

Maar het overgrote deel van de gebruikers van deze apparaten zijn geen techneuten of tweakers die bij dit soort zaken stilstaan. Die zien het nut ervan in en gebruiken het zonder erbij na te denken. Is het luiheid? Gemakzucht? Wellicht, maakt dat uit? Nee ik het niet, maar ik moet altijd wel een beetje lachwekkend denken aan de film Wall-E bij dit soort discussies. Daarin wordt een beeld geschetst van de mens in dusdanige staat dat de botten bijna weggevolueerd omdat de mens niet anders meer doet dan in een zwevende stoel liggen en alles aangereikt krijgen.

Ikzelf heb als voorbeeld in mijn huis elektrische vloerverwarming liggen. De app om de thermostaat te bedienen is afhankelijk van een verbinding met de fabrikant. Daarnaast kan ik ook op de unit zelf de instellingen doen. Zei het wat minder makkelijk. Maar wat als de fabrikant besluit via een firmware update (waar ik geen controle over heb) de lokale bedien functie uitzet en vervolgens failliet gaat of de stekker uit de server trekt. Het is een risico waar het gros van de consumenten niet bij stil staan.

Dus wellicht ben ik oud(erwerts) maar geef mij maar een lokaal bedieningspaneel zonder dat er een internet connectie moet worden gemaakt. Of geeft mij een app die werkt op mijn lokale netwerk zonder dat er een noodzaak is om een connectie te maken met de fabrikant.

De honger naar data is groot, en zolang het gros van de consumenten zonder na te denken die honger stilt zal er weinig aan veranderen.
- Want je bent buiten een ommetje lopen wanneer je iets in de oven aan het bereiden bent?
Ik heb altijd geleerd dat weglopen bij een oven die aanstaat voor langere tijd een dom idee is. Ik heb twee huisgenoten gehad die dat ook hebben gedaan en twee keer is bijna het huis afgefikt. Nooit weglopen bij zoiets.
Ik zie hier vooral features voor luie mensen.
Ik zie hier iemand die voor iedere oplossing een probleem verzint.
btw, waarvoor wil je op afstand je oven aanzetten?
Jij hebt klaarblijkelijk geen stoomoven en/of maakt bijvoorbeeld ingevroren left-overs klaar in de stoomoven.

Nogmaals, jullie hoeven deze functies niet te gebruiken, hè?
Dat kwam ook in mij op, hij omschrijft een luierik
- slecht zicht + slecht te been: je kan de resterende timer niet aflezen op het scherm, wel in de app
- slecht zicht + slecht te been: melding niet te lezen vanop afstanf, wel in de app
- slecht te been: inderdaad vervelend om recht te staan ja

Inderdaad functies die amper toegevoegde waarde hebben voor de gemiddelde persoon, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Jij ziet functies voor luie mensen, mensen met een beperking zijn enorm dankbaar voor die functies.
Bijvoorbeeld:
- Wanneer de timer van de oven is afgelopen krijg je een melding op je smart device
Heeft hij geen internet voor nodig, kan ook gewoon binnenshuis
- Als je het waterreservoir van de stoomoven leeg is krijg je een melding
Heeft hij geen internet voor nodig, kan ook gewoon binnenshuis
- De camera gebruik je om de grillstand in de gaten te houden zonder telkens naar de oven te hoeven lopen
Heeft hij geen internet voor nodig, kan ook gewoon binnenshuis
- Oven op afstand starten (op terugweg naar huis bijv.)
Timer? daarbij heb ik liever geen oven aanstaan als ik er niet bij ben
Er zijn legio redenen waarvoor wij het gebruiken. Ik vind je opmerking dan ook enigszins in de categorie vallen: waarom zou ik ooit met een telefoon over straat willen lopen? #1992
Bereikbaarheid is iets heel anders dan een oven.
Je hebt helemaal gelijk. Dat hele internet is ook nergens voor nodig. Lampen kun je met een schakelaar prima aan doen, je bent toch in die kamer.
En 640k geheugen is genoeg voor iedereen.
- Oven op afstand starten (op terugweg naar huis bijv.)
Op magische wijze is je te bereiden diner in de oven gekomen terwijl je van huis was? Of laat jij bijvoorbeeld kip een dagje in de oven staan voordat de oven aangaat?
Voorverwarmen is toch wel handig? Kan je gelijk aan de slag als je thuis komt.
Het scheelt 25% aan energie wanneer je het gerecht in een koude oven zet en deze vervolgens met gerecht en al aan zet, je hoeft de deur niet open te doen als de oven warm is. Het is een simpel rekensommetjes, je telt gewoon de voorverwarmingstijd bij de bereidingstijd. Ik hou zelf 6 minuten aan, zal wel iets verschillen per oven.
Het is wat mij betreft onzin en onveilig om een oven op afstand te bedienen. En op bovenstaande manier heb je al die onzin niet nodig. Ik zie het zelf in de product ontwikkeling, "we willen iets met Smart" uitbrengen dat geen enkele meerwaarde biedt en schijnveiligheid brengt.

[Reactie gewijzigd door Floor op 4 maart 2022 22:29]

Dat is correct, maar niet elk gerecht kan je zo maken. Ik denk bijvoorbeeld aan een moelleux, daar heb je juist de initiële hitte nodig. Zonder voorverwarming zal je een brownie hebben. Een pizza op een baksteen zal je ook eerst goed warm moeten krijgen of het heeft geen nut. Maar bijvoorbeeld aardappelen of lasagne ofzo in de oven, maakt het dan weer niks uit
Klopt, daar heb je gelijk in.
Overigens pizza kan je prima in een hete lucht oven maken. Ik maak deze dan wel volledig zelf, inclusief bodem (super simpel en erg lekker). Helemaal lekker in een hout oven :9

[Reactie gewijzigd door Floor op 5 maart 2022 17:13]

True doen we hier ook wel, maar dan heb ik ook wel graag de initiële hitte. Deze zomer eens kijken voor zo een kleine pizzaoven voor buiten op pellets of gas ofzo :). En als dat goed werkt, misschien volgende zomer eentje zelf maken in steen ofzo. Maar ik hanteer hetzelfde principe hoor, als de initiële hitte niet nodig is, ga ik niet een oven voorverwarmen, gewoon zo erin en dan pas oven opzetten.
Het kost onze oven echt minder dan 10 minuten om voor te verwarmen naar 210C. Het meer kwalijke van de zaak is dat men niet eens meer in staat is een oven uit te ontwikkelen en te testen voordat ie gelanceerd wordt.
Aangezien diverse ovens al een tijdje een 'sabbat functie' hebben... Daarmee kan ie langdurig op een warme stand staan en zou je inderdaad op afstand dan kunnen overschakelen naar een normale stand.

Waarom je dat precies zou willen weet ik ook niet, maar er is blijkbaar een doelgroep die langdurig eten in een oven heeft staan.
Nee de kip hoeft niet de hele dag in de oven te liggen, die is gewoon 10 minuten van tevoren van de koelkast in de oven terecht gekomen, want de koelkast is ook met wifi verbonden.
Dat is ook een AEG, maar die denk momenteel dat ie een wasmachine is.

[Reactie gewijzigd door JackBe op 4 maart 2022 19:25]

waarom zou ik ooit met een telefoon over straat willen lopen? #1992
Simpel antwoord: Ik heb toch al een antwoordapparaat! ;)
Op zich zijn die updates ook prima, maar zijn die regelmatige updates nodig? En wat doet Samsung met die data?
Of wat moet je thuis met een kompjoeter? #1982
Dit is tech omdat tech, zonder enige toegevoegde waarde voor de klant, helaas.

Ik vind het van mijn auto ook schijtirritant dat ze denken door een OTA het display 'beter' te maken (Tesla Model 3), maar je vervolgens de functies die je het meest gebruikt niet meer kunt vinden. De enige nuttige toevoeging in dat systeem is een kaartupdate m.b.t. de navigatie.
Zonder toegevoegde waarde voor JOU als klant. I fixed that for you ;)
Welke klant is er dan bij gebaat dat zijn combi-magnetron gesloopt wordt door de fabrikant via een OTA? En om producten te bereiden moet je er toch al fysiek bij aanwezig zijn.
Daar is natuurlijk niemand bij gebaat, maar deze situaties zijn niet alledaags. Het is zeker vervelend voor de gebruikers van dit product.
Producten bereiden hoef je dus juist niet altijd bij te zijn! Neem b.v. een slowcooker, dit staat 5 uur lang te pruttelen. Dat kan prima als je dus niet thuis bent, want je gooit alles er in en zat 'm aan. Daar ga je niet al die tijd bij staan kijken.
Dan stop je het er toch in en loopt weg? Als er niks hoeft te gebeuren, hoef je toch ook niet connected te zijn? :?
Het voorbeeld is als je uit werk komt, dat je eten dan (deels) klaar is. En niet dat je pas begint als je thuis komt om 19.00. Groenten stomen duurt 20-30 minuten (afhankelijk van de soort) en rijst b.v. ook (ook weer afhankelijk van de soort).
Heerlijk toch als je dat kan starten op commando zodat het klaar is als je de deur binnen stapt? Of; in ieder geval getimed met je andere eten.
Ja wellicht ontbreekt het daar bij mij aan kookkunsten danwel angst dat eten, dat de hele dag op kamertemperatuur staat te wachten om bereid te worden, wellicht niet meer zo gezond is om te consumeren.

Als er dan dingen geautomatiseerd worden, zou ik liever dingen zien die nut hebben als ik juist niet thuis ben, zoals bv. beveiliging in eigen beheer met daadwerkelijk bruikbare beelden (i.p.v. de 320p shots die je nu nog vaak bij Opsporing Verzocht ziet).
Welke klant is er bij gebaat dat andere onderdelen van een product defect raakt? Nu is het toevallig de.software, maar het verwarmingselement kan ook een probleem hebben.. Jouw argument gaat dus niet op.
Maar hoe meer (al dan niet nutteloze) onderdelen erop zitten, hoe meer er stuk kan gaan :*)

Mijn aangereden Tesla wilde niet eens meer in de versnelling nadat de airbag was afgegaan, dus stond pontificaal midden op de kruising te wachten op hulp. Dat voelt toch alsof je, ondanks alle 'vooruitgang', toch een beetje letterlijk en figuurlijk tot stilstand bent gekomen :'(
En waarom zou je het niet willen als die techniek zo simpel is om in te bouwen.. esp8266/esp32 erin en je hebt wifi.. die dingen kosten nog niet eens een euro inkoop maar daarmee verhoog je het aantal features wel. En je kunt het gebruiken, het hoeft niet!
het probleem hiermee is dat alles duurder wordt, terwijl we juist ruim honderd jaar ovens hebben en nooit problemen mee hebben gehad van een wifi chip, omdat die er niet was.
dit is niet even relevant als het ontleden van broncode in software bijvoorbeeld, maar wel belangrijk.

zo'n chipje van negen euro, daar moet een fabrikant winst op maken, dus je oven wordt vierentwintig euro duurder, daarbij kost het ook nog is per chipje zevenendertig liter water, dat is krankzinnig duur.heeft dit iets met tweakers te maken? nee, niet perse.we zijn niet tegen Tech, maar we mogen toch wel mensen er op wijzen hoe de markt in elkaar steekt en wat dit met het milieu doet

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 4 maart 2022 17:08]

En dan vergeet je nog de grootste kostenpost, de ontwikkeling en onderhoud van de soft/firmware voor dat "chipje"
De camera is er om via wifi in een app op je telefoon het eten in de gaten te kunnen houden.

Wat niet nodig zou moeten zijn met de automatische programma's of enige kennis van bakken maar goed.
En ook niet voor mensen die wat meer bewegen, ipv lui op hun kont zitten :)
Met een camera in je oven kun je tennissen terwijl je je lasagna in de gaten houdt, ipv thuis blijven om af en toe naar je oven te lopen. Wie is er dan "lui"?
Je kunt ook jumping jacks voor je oven doen, goed voor je conditie. :D

Sowieso zou ik niet je huis verlaten als een oven aanstaat, maar goed. Ik neem aan dat je een geintje maakt.
Alleen een dubbelhandige backhand is lastig als je steeds met je telefoon rondloopt om je lasagne in de gaten te houden.
aah, tussen de games door ;)
Game, set and lasagna!
Ik maak (en bedenk) ook regelmatig nieuwe dingen waarvan ik vooraf nog niet precies weet hoe het uitpakt. Ok kan natuurlijk bij de oven blijven zitten maar waarom zou je techniek niet inzetten om dingen makkelijker te maken. We gebruiken techniek ook om informatie snel te vinden, terwijl je dat ook op een veel ingewikkeldere manier kunt vinden daar klaagt niemand over.
Ik denk dat we aan het doorschieten zijn met onze behoeftes. Ja, genoeg mensen die zeggen "omdat het kan" of omdat ze er het willen of er nut van inzien. De ervaring leert helaas dat meer technologie naast meer gebruikers-ongemak ook een kortere levensduur inhoud. Of in dit geval met een connectie met het Internet gevoelig voor foute software van niet alleen hackers maar blijkbaar ook van de fabrikant zelf.
de meeste mensen schieten niet door... het zijn met name de fabrikanten dievan alles en nog wat in apparaten aan het proppen zijn die de discussies starten of het wel of niet nodig is.. via je telefoon je eten in de gaten houden... moet je wel de hele tijd je tel bij je hebben... als ik thuis kom, ligt de telefoon ergens, dus of ik moet dan naar de telefoon lopen of naar de oven om te kijken hoe het staat met het eten..... voor fabrikanten is het big data, kunnen ze je helpen met kookboeken kopen omdat ze weten wat je in de oven stopt, straks of wat je in de oven stopt wel zo gezond is... goed voor de zorgverzekering die je dan in de gaten houd omdat ze via de fabrikant meekrijgen dat je elke dag een pizza in de oven propt.. 8)7
Het enige echte nut van WiFi is dat bij meerdere ovens de tijd nu wel synchroon met elkaar lopen.
Enigszins off-topic maar wellicht voor de geïnteresseerde wel een leuk artikel.
De Consumentenbond heeft gisteren een artikel gepubliceerd over het update-beleid van slimme apparaten.

Oven/magnetrons zijn er niet in opgenomen maar vele andere categorieën wel:
  • Airco's
  • Babyfoons
  • Beveiligingscamera's
  • Deurbellen
  • Draadloze speakers
  • Elektrische tandenborstels
  • Espressomachines
  • Koelkasten
  • NAS
  • Printers
  • Robotstofzuigers
  • Slimme lampen
  • Slimme thermostaten
  • Smartphones
  • Televisies
  • Vaatwassers
  • Wasmachines
  • Wearables
Fun fact: bij de categorie "vaatwassers" staat:
** AEG laat weten dat de productie van wifi connected toestellen wordt stopgezet.
Toeval?
Dat heeft te maken met het chiptekort

"Steeds meer elektronische producten zijn uitgerust met chips. Ook in huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines vind je ze terug, bijvoorbeeld in wifi-modules die ervoor zorgen dat je een apparaat met een app kunt bedienen."
https://www.consumentenbo...blemen-bij-veel-producten
Vast niet, maar het is wel goed nieuws! Redelijke kans dat onze volgende vaatwasser een AEG is. :D
Ik weet niet of je meteen meerdere apparaten gaat kopen, maar als je in 1 koop 4 (of meer) AEG apparaten koopt, kun je de garantie kosteloos uitbreiden naar 5 jaar. Wel even registreren...

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 4 maart 2022 11:38]

Bijna ieder merk heeft zo'n regeling. Bij mijn keukenapparatuur ging het zelfs om 8j garantie.
Dat klopt. Ik attendeer iemand gewoon op die regeling, met enkel goede bedoelingen. Niet iedereen kan van alles op de hoogte zijn.

Mijns inziens is dit volledig on-topic: Het heeft betrekking op het merk waar dit topic over gaat èn geeft een stukje houvast voor het geval je je als klant zorgen zou maken over de garanties waar je aanspraak op kunt maken, mocht je met het probleem uit het artikel geconfronteerd worden.

Ik snap dan ook werkelijk waar niks van het 'ik vind...' ge-mod hier door menig Tweaker, waarom mijn advies met een '0' en zelfs '-1' beoordeeld moet worden.
Hmm dat klinkt als https://en.wikipedia.org/wiki/Confusopoly. Maar goed, ik begrijp dat bijna alle fabrikanten dit doen…
[tune]
AEG laat je niet in de steek *pling*
[/tune]
Haha dat schoot ook gelijk door mijn hoofd. :)
Het is wel een heel karig artikel. Wanneer je de kop leest ben je er eigenlijk al "Onvoldoende informatie over updates slimme apparaten". Ik durf bijna te zeggen: "een typisch consumentenbond artikel".

Het onderzoek is alleen een inspectie van websites geweest lijkt het. Daarbij loop je de kans dat de info niet goed te vinden is maar er wel is (natuurlijk ook niet goed) of dat er misschien wel info is maar dat deze niet op de website staat vermeld.

De lijsten missen een hoop producenten waaronder ook relatief bekende namen. Bij babyfoons mist Philips, bij deurbellen Ubiquiti en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bij draadloze speakers missen veel erg populaire merken. Ook is niet duidelijk of de termijnen voor een bepaald type gelden of niet.

[Reactie gewijzigd door Bor op 4 maart 2022 12:15]

Eens! Zo komt Apple aan bod waarbij ze geen informatie kunnen vinden over de updates. Echter wordt zelfs iOS 12 nog onderhouden met beveiligingsupdates waardoor de iPhone 5S van mijn vader bijv. nog "mee kan". Dan spreken we over een toestel uit 2013 maar het Consumentenbond artikel geeft dan de indruk dat Apple geen waarde hecht aan updates.
Wie in godsnaam moet er een "smart tandenborstel" hebben (of een tandenborstel met wifi) ?! Zodat je je tanden op afstand kan poetsen? Een firmware update voor een tandenborstel!!! Komaan, waar gaat de wereld naartoe?!
Ik heb een Bluetooth tandenborstel.
Het is handig om de tijd/druk/programma mee in te stellen dat anders niet mogelijk is door of een veel te klein scherm of erg ingewikkeld knoppen combinatie schema...
Dan is een smartphone rete handig.
Ja, bluetooth is lokaal, maar wifi klinkt een beetje zinloos voor een apparaat dat alleen zinvol is als het in je mond zit.
De tandenborstel van mijn vrouw (Oral-B Genius X) heeft een bluetooth optie zodat je met een app kunt zien of je goed poetst etc. Opzich leuk bedacht en deels ook goede marketing. Maar geen must om te activeren.
Ik poets al jaren en nooit gaatjes en als je wel gaatjes hebt krijg je gewoon feedback van de tandarts waar je beter moet poetsen
Ik krijg elk jaar het devies om meer te flossen. Dat betekent niet dat ik hier altijd aan denk of de tijd voor neem. Een smart tandeborstel maakt je hier elke keer attent op.

Verder volledig met je eens dat ik er zelf ook geen meerwaarde in zie, maar de fabrikant zal vast wel marktonderzoek gedaan hebben of een dergelijke functie meerwaarde kan creëren.
Niks puur voor de fabrikant hogere marges.

En met timing dat heeft mij domme tandenborstel ook
Zonder Wifi op je tanden borstel weet je niet hoe lang je welke tanden gepoetst hebt. En na het poetsen slapen met een Wifi smartwatch/slaapmeter aan je pols, zodat je 's ochtend kan zien hoe goed je geslapen hebt. Lampjes uit via Wifi en de smartphone, slaap lekker.
Lampenweer aan via je Smartphone, dus toch wel belangrijk dat die aan Wifi hangen, scheelt je weer op een knopje drukken. En dan lekker koffie zetten op je Wifi koffiezetapparaat. Bedenk wel, zonder Wifi kon hij je niet laten weten dat de bonen bijna bijgevuld moeten worden. Even melk pakken uit de koelkast met Wifi, die overigens na de laatste update denkt dat ie een wasmachine is.
Thermostaat even graadje omhoog via je telefoon, maar goed dat ie aan Wifi hangt, had je anders zeker twee meter moeten lopen. Na het douchen snel naar de auto, die je uiteraard via je Smartphone opent. Maar goed dat ie aan het Internet hangt, sleutels zijn zo ouderwets.
Geloof dat de wereld daar naar toe gaat.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 4 maart 2022 12:16]

Sorry hoor, zal wel aan mij liggen, maar een combi magnetron met WiFi?
Vind ik een beetje treurig: alles weer omdat het kan en het dus moet....
Wat wil je toch met al die gekke dingen in je keuken: je wordt totaal afhankelijk van kwetsbare verbindingen en kwetsbare software. Ik heb al vrijwel dagelijks problemen met de 'aanraakschermpjes' van oven en magnetron omdat die dingen gewoon te gevoelig, cq. ongevoelig zijn en ik soms 8x moet tikken op een functie om die eindelijk te activeren. Waarom niet gewoon die 'ouderwetse' knoppen die het altijd doen?
Ga gewoon lekker koken en bakken zonder al die overbodige elektronische franje 'omdat het kan'.
Ik zit ook met verbazing de reacties te lezen, hoe veel mensen het wél handig vinden, een notificatie als je door je huis loopt? Dus ook altijd je telefoon in de hand/zak, zelfs als je thuis bent? Ik begin het "tech-contact" met mede-tweakers flink te verliezen.
Kennelijk. Maar ik snap het niet, is dit soort functionaliteit nu niet *exact* de kern van een site als Tweakers? "Tweaken" is toch het aanpassen en uitbreiden van bestaande functionaliteit van electronische apparaten? We smullen allemaal van Tweakers die van alles en nog wat inbouwen in van alles en nogwat. Zelf een intelligente broodrooster maken? Zelf je laadpaal ombouwen en programmeren? WiFi camera's maken van een Raspberry Pi?
Ik mis misschien wat, maar hoe is WiFi functionaliteit in een magnetron anders? Omdat het al ingebouwd is misschien?

Ik heb een wasdroger en een wasmachine in de bijkeuken staan. In de weekenden draaien beide meerdere wasjes en het is dan vreselijk handig als je een melding krijgt dat de sessie is beeindigd en dat de was van de wasmachine in de droger kan en de wasmachine weer gevuld. Ik zou een arm en een been geven voor een wasmachine met wifi-functionaliteit zodat ik een notificatie krijg op mijn telefoon, die altijd op een plek ligt waar ik hem kan horen. Ik weet niet waar jij het scenario vandaan haalt dat je je telefoon altijd in je broekzak moet hebben?
Pas als de droger zelf zijn was ophangt, dan zie ik er het nut van in. Vooralsnog is al dat "smart" gedoe pure marketing-bullshit & een aantal luie mensen, met teveel geld trappen er met open ogen in :D
Pas als de droger zelf zijn was ophangt, dan zie ik er het nut van in
Ah, het aloude "als het niet helemaal goed is hoeft het van mij niet". Grote nutten: grote blij, kleine nutten: geen blij.

1970? Dan ben je zeven jaar jonger dan ik, waar is in godsnaam het enthousiasme voor techniek gebleven? Weggelekt? Ik heb zo langzamerhand het gevoel dat ik één van de weinige dinosauriërs ben die nog blij hapt naar een langsvliegende pterosaur....
Was uit de droger is droog dus waarom ophangen? Liever dattie het in de kast legt.
@ Multikoe

Mijn wasmachine geeft een 'ouderwets' piepje wanneer de klus geklaard is. Mijn oren zijn nog prima, dus dan weet ik wat mij te doen staat..... Reden temeer om niet de hele dag met een telefoon in mijn handen te moeten lopen/zitten. Dat zie ik ook als positief....
En overigens: ondanks die 'handige' elektronica zul je toch echt zelf die was in de wasmachine moeten stoppen of dat gerecht in die oven moeten zetten. En wat lichaamsbeweging kan geen kwaad.
Je hebt mijn post helemaal niet gelezen! Bijkeuken = aparte ruimte. In mijn geval zitten er zelfs twee deuren tussen.
Ik zeg zelfs expliciet dat ik niet met mijn telefoon rondloop, waarom zeg jij dan toch weer "Reden temeer om niet de hele dag met een telefoon in mijn handen te moeten lopen/zitten"?

"En wat lichaamsbeweging kan geen kwaad." Waar komt dat nou weer vandaan? Je bedoelt als in: drie keer naar de bijkeuken lopen om te kijken of het programma al geeindigd is? Kom...
Precies dat dacht ik ook, ik lijk wel op de site van anti-techers terecht gekomen te zijn "waar hep dat nou voor nodig"?
Dat zie toch ook iedereen van de Kermit? Je toch kunt thuis bellen, of een telefooncel zoeken?
Nou, mij is het gewoon te veel geworden, de hele dag alles kunnen zien en bijhouden, ik word er helemaal gek van, als ik bijvoorbeeld boodschappen ga doen, dan laat ik de telefoon maar thuis, soort van rust.

Heel in het begin was het leuk, elke ochtend een SMSje van Quios wat het weer zou worden, maar nu toch de meeste notifications uit staan, ik lees het wel als ik erop kijk. En als iemand belt, belt ie wel weer.

Maar misschien leeftijd?
Leeftijd is nooit een excuus om ergens niet blij van te worden.
Op een gegeven moment hoef je niet de hele dag meer prikkels van alle kanten, dan moet je ook af en toe even afstand doen van alle tech om je heen.
Ik geloof meteen dat jij persoonlijk last hebt van die prikkels. Dat is natuurlijk sterk persoonlijk en als jij er werkelijk last van hebt, dan moet je daar naar handelen.
Het gros van de mensen in mijn omgeving weet de "prikkels" uitstekend te doseren.
Ik zat met verbazing te lezen dat er tegenwoordig al magnetrons met een wifi aansluiting zijn. Ik zie ook totaal het nut er niet van in. Je koopt een magnetron en die moet het gewoon doen en geen updates nodig hebben.

Maar om toch ontopic te blijven. Slordig van AEG. Je zou verwachten dat ze een update eerst testen voordat ze hem uitbrengen.

edit & offtopic: naar aanleiding van dit nieuwsitem was ik eigenlijk benieuwd hoe oud mijn magnetron eigenlijk is. Na enig zoekwerk heb ik het gevonden. Hij komt uit 1991 en is dus iets ouder dan het internet zelf

[Reactie gewijzigd door Technomania op 4 maart 2022 13:14]

Helemaal mee eens. Niet alles moet omdat het kan....
Met wifi en app. Dan zet je het eten in de over klaar en zet je de oven aan als je naar huis gaat (als je niet van te voren weet wanneer dat is) en is het klaar als je binnenkomt. Als dit met thermostaat of het licht gebeurt, dan klaagt niemand?
Het meeste eten bewaar ik liever in de koelkast/vriezer dan in een magnetron.
Bijna alle ovens hebben een klok-programma: je zet het eten in de over, stelt in hoe lang het moet bakken en hoe laat je thuis komt en het klaar moet zijn. Dit is een enhanced versie daarvan, prachtig voor tweakers zou ik denken, maar in dit onderwerp lijkt het tegenovergestelde het geval te zijn.
huishoudelijke apparatuur op wifi met update functie. Moet niet gekker worden, waarom zou een keuken apparaat willen updaten? Wat is de meerwaarde van iets wat werkt om te updaten?

Het ding is een oven en moet oven gerelateerde dingen doen, wat doet zon update dan
Ook lekker link om een oven aan het internet te hangen, lekker dan als je oven ge-hacked wordt, staat je huis in de fik door een oververhitte oven :D
Misschien dat je alleen kunt kijken of hij al klaar is, maar bij een magnetron lijkt me dat ook niet zo nuttig. Die gebruik je maar een paar minuten.
Zelfs dat is een redelijke overbodige luxe, mijn combi-oven heeft een timer/wekker functie. Die gebruik ik dan wel als ik er wat in heb zitten, en als ik er bij wegloop dan zet ik eff een timer op mijn smartwatch. Ik zie echt letterlijk de meerwaarde van een wifi over niet....

Net als je wasmachine aan de wireless, was daar het nut van? Dat je kan zien wat en wanneer die wast? Of dat je hem van afstand kan aanzetten? En er dan achter komen dat die een uur eerder klaar is vanwege I-sense water besparende functie... Lekker een uur lang die was in je trommel, ken je weer opnieuw wassen.
Waarom zou zo'n product een camera moeten hebben?
Zodat je op afstand kan zien dat je eten verbrand....
De camera in de magnetron werkt niet meer? Is dit het moment waarop we te ver zijn doorgeschoten met dingen smart maken?
Ik zou best mijn broodjes of cake timelapsed gebakken zie worden, of in slowmo die exploderende tomaat.

Voor de rest is het wel handig om te zien of het nog even in de over moet blijven, het opspringen vanuit de luie stoel om vervolgens de warmte te laten vrijkomen is versplide energie natuurlijk. :)
Is dit het moment waarop we te ver zijn doorgeschoten met dingen zwart maken?
Daarvoor die camera ook natuurlijk :Y)

[Reactie gewijzigd door HWSHHZ op 4 maart 2022 10:58]

De camera werkt niet omdat dit model er geen heeft...
Een smart oven is echt super relaxed. Ik kan onderweg naar huis de oven aanzetten waar het eten al in staat en het is klaar wanneer ik thuis ben.

Dat iedereen maar afvraagt waarom het Wifi heeft, ja dat kun je met elk 'smart' device afvragen.

Dat een update het volledig sloopt is natuurlijk nooit goed, zelfde geld voor alle andere 'smart' devices. Als een TV een update krijgt en daardoor denkt een radio te zijn en daardoor werkt Wifi niet meer. Is ook niet goed. AEG heeft nog wat te leren.
Dus de hele dag je eten in de oven ipv de koelkast? Goed voor de salmonella.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee