Door Luke van Drie en Jeroen Horlings

Technisch vernuft van de Tesla Model Y - Betere Model 3 met hoger prijskaartje

11-09-2021 • 06:00

588

De Model 3 is sinds maart 2019 een veel geziene wagen - het was dat jaar zelfs de beste verkochte auto. In datzelfde jaar werd de Model Y aangekondigd en deze wordt op dit moment uitgeleverd. Dit is een cross-overversie van de Model 3, met veel overeenkomsten én verschillen die we in de bijgaande video bespreken. We focussen daarbij vooral op de onderliggende techniek en niet op algemene zaken als wegligging.

Terwijl de Model 3 een sedan is, is de Model Y een hatchback, met een veel grotere achterklep en daardoor bijna vier keer zoveel opbergruimte achterin. Ook de opbergruimte onder de motorkap is royaal. Dat komt doordat de Y een crossover is de daklijn een stuk hoger zit. Momenteel is alleen het model met grote 75kWh accu en twee elektromotoren (AWD) beschikbaar. Later volgt er nog een goedkopere versie, evenals een optie met twee extra stoelen voor kinderen voor in totaal zeven personen. Andere interessante aandachtspunten die we in de video bespreken zijn de nieuwe accuchemie, de toekomstige fabriek in Berlijn en enkele unieke Tesla-eigenschappen. Maar uiteraard zijn er ook wat punten van kritiek.

Reacties (588)

588
543
227
28
0
223
Wijzig sortering
Zonder Tesla zouden we niet zijn waar we nu zijn. Hun supercharger netwerk (hoewel in Nederland voor de meeste autoritten niet nodig) daar kunnen andere providers nog een puntje aan zuigen, ze laden snel, software is top, je hoeft niet lange ritten te plannen dat doet de auto voor je.
Maar als particulier zou ik een Tesla niet rijden, duur in aanschaf, als er iets is is het duur om te repareren, geen garagenetwerk etc.
Ik ben groot voorstander van EV's (vooral omdat het mooie techniek is) maar als particulier heb ik maar een mager budget dan kan ik een auto van 60K niet betalen.
Ik heb dus nu een Ioniq (28) wat ook geen wow auto is, maar is goedkoop 2e hands verkrijgbaar, betrouwbaar, dealernetwerk, laad ook snel (ook omdat hij zeer zuinig is)
Ik ben blij met Tesla, anders had het nog wel een aantal jaren extra geduurt voordat de grote autobedrijven om gingen, maar rijden kan (en doe) ik het niet.
In tegenstelling tot vele anderen ben ik het niet met je eens. Ik weet dat velen denken dat we zonder Tesla vandaag nog geen EVs zouden zien, maar dat is niet correct. Wel ga ik ermee akkoord dat Tesla de markt grondig dooreen heeft geschud en wel degelijk een invloed heeft gehad op auto's die vandaag van de band rollen.

Wanneer we het hebben over massaproductie wagens, de Tesla Roadster dus even buiten beschouwing laten daar dat handgebouwde wagens in beperkte oplage zijn, dan was Tesla niet eens de eerste op de markt. In die periode, zowat 10 jaar terug waren er ineens vele merken die met EVs op de markt kwamen zoals de Renault Fluence ZE, de Mitsubishi iMiev of, waarschijnlijk de bekendste van allemaal, de Nissan LEAF. 10 jaar terug had je enorm veel keuze in EVs. Grootste struikelblok in die tijd was de kost van batterijen waardoor de meeste van die wagens slechts een zeer beperkt bereik hadden. Maar, ze waren betaalbaar. En Nissan was zelfs succesvol. Het heeft Tesla bijna 10 jaar gekost om Nissan in te halen met de verkoop van EVs. Ook een feit dat wel eens vergeten wordt.

En waarom kwamen 10 jaar terug ineens al die EVs op de markt? Dat was niet omdat men schrik had van het toen bijna onbekende Tesla dat met de Model 3 afkwam. Neen, Europa stelt elke paar jaar steeds strengere eisen aan de uitstoot van auto's en dit was een manier om de gemiddelde uitstoot naar beneden te krijgen.

Ook de introductie vandaag van al die nieuwe EVs is niet zozeer een antwoord op Tesla, maar wel op de Euro7 norm die er binnen enkele jaren aankomt. Vele fabrikanten zien die norm als zeer moeilijk te halen met brandstofmotoren alleen, sommige halen zelfs de huidige normen al lang niet meer en betalen jaarlijks miljoenen in boetes of kopen credits in bij andere fabrikanten. En na die Euro7 norm zijn meer en meer landen van plan om tussen 2030 en 2035 de verkoop van nieuwe auto's met een brandstofmotor volledig te gaan verbannen. Daar moet je ook klaar voor zijn, en je bouwt niet heel je gamma om van ICE naar EV in een jaartje of twee. Daar heb je 10 jaar of meer voor nodig om al die wagens en productielijnen grondig te hervormen.

Dus nee, ook zonder Tesla zouden we vandaag op dit punt staan dankzij normering en regelgeving.
Veel van de EV's die jij noemt van jaar geleden hadden allemaal een korte bereik terwijl tesla in 2012 al een model s had met een bereik van 426km op de EPA rating.

Zoals je zegt waren al die EV's soort van complience car, ze waren er alleen maar om te voldoen aan de uitstoot regelingen en zo een minder hoge boete te betalen. Deze auto's werden met verlies verkocht want de offset van de boete maakte het weer dat onder de streep er winst werd gedraaid. Hoewel de auto's goedkoop waren was hun bereik en laadsnelheid zo slecht dat het alleen een handig auto was voor rijke mensen die een tweede auto konden veroorloven.

Als Tesla er niet was geweest dan zouden we nog steeds alleen compliance car's als EV's hebben. En zouden de automakers gaan lobbyen om de boete op uitstoot laag te houden en had je nu ok geen Euro7 norm. Kijk maar naar Toyota die hebben op waterstof in gezet en dat was een blunder en nu proberen ze de adoptie van ev's te vertragen (bron: https://www.theverge.com/...v-congress-biden-donation )
Nu Tesla heeft bewezen dat een EV best wel een goed alternatief kan zijn voor een normale auto's en je die met winst kan verkopen hebben de lobbyisten het veel moeilijker gekregen. De actie van Toyota lijkt dus nu ook niet gelukt te zijn en hebben ze ineens aangekondigd om veel in elektrische auto's te investeren.

Kortweg, zonder Tesla had je nog steeds de normering en regelgeving van 10 jaar geleden en geen Euro7 en zaten we nog steeds op het punt van matige complience car's die met verlies verkocht werden.
En wat was het prijsverschil tussen de wagens die ik aanhaal en die Model S uit 2012 met 426km bereik? En hoe vaak heb je zo een bereik nodig?

Tesla heeft 2 dingen teweeg gebracht. EVs zijn duur geworden en mensen zijn gaan letten op dat bereik. Ondanks dat 90% van de mensen voldoende heeft aan een bereik onder de 300km voor dagelijks gebruik blijven mensen erop hameren dat zelfs 600km, waarmee je heel het land door kunt, nog niet voldoende is.

En wat maakt het uit dat het compliance cars zijn? Het toont net aan dat de technologie er is en dat het kan. De rest volgt automatisch. Als in 2035 geen ICE wagens meer verkocht mogen worden heb je alsnog 100% EVs nodig om aan de wetgeving te voldoen. Daar moet naartoe gewerkt worden.

En zoals ik hierboven ook al schreef. Die Euro 7 norm is er helemaal niet gekomen dankzij Tesla. Daar werd al aan gewerkt toen nog niet eens duidelijk was of Tesla wel zou overleven op lange termijn. En wat Toyota doet moet Toyota weten. Laat hen hun eigen graf maar graven. Zo lang zij blijven dwarsliggen terwijl andere fabrikanten aangeven dat het perfect kan zijn ze gewoon zichzelf in de problemen aan het brengen.
Je vergelijking gaat niet op:
De Model S is in Europa een "E-segment" wagen en vormt dus concurrentie voor de BMW 5 serie, Mercedes E klasse, Audi A6, etc. In 2012 was er in die markt géén EV-concurrentie. Sterker zelfs: die is er pas gekomen in 2019 (!) met de Porsche Tycan. Het is een vrije markt en Nissan, Renault, of gelijk welk merk mocht gerust een "Tesla killer" uitbrengen, maar het mag duidelijk zijn dat deze hier niet klaar voor waren (of geen waarde zagen in de markt?)
Dat de sales van de Model S beperkt was, kwam vooral door de beperkte productiecapaciteit, niet omdat ze de wagens niet verkocht kregen.
De Euro 7 norm is er niet gekomen dankzij Tesla, maar Tesla heeft er wel voor gezorgd dat EVs DUURDER geworden zijn? Rare kronkels in je redenering maak jij.
Tevens niet biased: rij zelf met een LEAF, geen Tesla.
laat de zin "rare kronkels in je redenering maak jij." weg en je zegt nog steeds hetzelfde maar vriendelijker.
En op een gegeven moment durf je helemaal niets meer te typen omdat iemand zich ergens misschien aan gaat storen. Ik vind het een terechte opmerking. Het had me anders niet eens opgevallen.
Dat komt dan ook omdat Tesla de S met dikke verliezen verkocht om zich aggressief in het E-segment in te kopen. Pas in 2020, door de model 3 voornamelijk, heeft Tesla voor het eerst winst. Voor de Porsche Tycan waren er dus enkel EV's in de hogere segmenten door investeerders met diepe zakken, niet persé omdat Tesla het geweldig deed. Ook op de lange termijn zouden de S en X op zichzelf niet alle investeringen terug hebben verdient, voor de Tycan is de verwachting dat die in 2023 winstgevend is op lifecycle basis, dat zet denk ik veel meer merken aan om in de markt te stappen dan wat Tesla doet.

De model 3 is wel een succes trouwens, daar mag Tesla wel credits voor krijgen. Die is er echter pas sinds 2019 toen al best veel merken bezig waren met EV's.
Tesla heeft nog nooit wagens met verlies verkocht!!
Je moet toch geen econoom zijn om het verschil te begrijpen tussen verlies maken op een artikel en verlies draaien op uw onderneming?
Als ik 1 miljoen winst maak op mijn verkopen, maar 2 miljoen investeer in R&D en nieuwe lijnen, maak ik 1 miljoen verlies!

Het ene heeft niets met het andere te maken.

Amazon is trouwens langer dan Tesla verlieslatend geweest. Helemaal niet abnormaal dus voor een start-up/groeibedrijf.
Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat je generieke kosten op je producten moet afschrijven. Dan is de model 3 de eerste die fatsoenlijk zijn investeringen terug verdient.
De kosten van R&D voor een nieuw product schrijf je niet af op je oud product hé. Evenals een nieuwe fabriek!
Dat ligt er helemaal aan hoe je de boekhouding regelt natuurlijk.

Maar de S en X hebben zich niet terugverdient als je de R&D kosten + bijbehorende fabrieken op die modellen afschrijft, tenminste dat is wat ik had begrepen. Pas met de model 3 hebben ze een product dat op zichzelf winstgevend, over de product lifecycle genomen, en gelijk zo winstgevend dat het ook de lifecycle verliezen van de model S & X kan compenseren op jaarbasis (voornamelijk dankzij de verkoop van emissierechten).
Ik ben geen econoom, dus ik kan me moeilijk uitspreken over de bedrijfsvoering van Tesla op financieel vlak.
Ik denk wel dat ze voor een enorme uitdaging stonden om überhaupt een markt van gevestigde waarden binnen te dringen vanaf 0 (geen productiehallen, geen gedeeld platform zoals de Taycan of partners voor een laadnetwerk uit te bouwen).

De Model 3 kwam al in 2017 op de markt in de VS. Toen waren er inderdaad al wat merken bezig met EVs, maar zeker niet in alle segmenten of met toegewezen EV platformen.

Toen wij begin 2019 onze LEAF kochten was er in vergelijking met nu nog steeds weinig keuze. Van het handvol modellen waren de LEAF en Model 3 trouwens de enige die per direct leverbaar waren.
Dat is nu wel wat anders met de lancering van de Model Y op de EU markt: ID4, Enyaq, Ioniq 5, Mach E, EQA, Q4 E-tron, iX3,...

Ik ben benieuwd hoe de Model Y bij ons zal verkopen, want de catalogusprijs is niet mals. Ook naar leasingprijs lijkt deze een categorie hoger te vallen dan zijn concurrenten.
In mijn beleving is het ongeveer zo gegaan:
Het idee van Musk was om eerst een performance EV te maken, daarna een luxe segment auto en daarna een middenklasser waar uiteindelijk winst mee gemaakt kan worden. Hij had door de verkoop van Paypal een vermogen van 1 miljard opgebouwd geloof ik. Vlak voor het bouwen van de fabriek voor de Model S heeft hij zijn laatste 1 miljoen dollar overgemaakt om al het personeel te kunnen betalen. Uiteindelijk heeft hij volgens mij op de valreep een subsidie gekregen van Obama voor de fabriek.
Tesla heeft eerst met de Roadster aangetoond dat je performance kan halen uit een EV. Heel duur en veel verlies op gemaakt.
Andere fabrikanten hebben met hun EV's geprobeerd aan te tonen dat het leuk en groen is, maar niet praktisch. Weinig range, langzaam laden en te duur. Daarmee zeggen ze eigenlijk tegen de overheden: we willen ons best wel doen maar je kan niet teveel vragen want de techniek is nog niet zo ver. Ze wilden liever hun ICE productie zo lang mogelijk beschermen volgens mij. De EV1 van GM bijvoorbeeld, die hebben ze bewust om zeep geholpen in de jaren '00 (zie documentaire: who killed the electric car?).
Tesla heeft toen de Model S uitgebracht in 2012. Het idee was om in het luxe-segment een EV te maken die qua performance vergelijkbare ICE auto's overtrof en qua range voldoende hadden om praktisch te zijn. De p85+ ging van 0-100 in iets van 4,5 seconden en was daarmee sneller dan bijvoorbeeld een BMW M5. Ook zat er een 17 inch touch screen in die veel sneller was dan de schermen in de meeste andere auto's. Ook was de autopilot erg geavanceerd (hoewel je kan discussieren over de kwaliteit ervan). Veel mensen die normaal keken naar de BMW 5-serie, Mercedes E klasse of Audi A6, vonden die Tesla Model S toch wel erg interessant. In NL ook geen bijtelling en een stuk sneller weg bij het stoplicht dan die andere auto's. De insteek om de performance uit te laten blinken in EV's vond ik in ieder geval een geniale zet. Veel vermogen maakt het voor sommige mensen toch aantrekkelijker (voor mij wel in ieder geval).
Daarbij heeft Tesla enorm geinvesteerd in het supercharger netwerk waardoor de drempel om een Tesla te kopen lager werd. Ook de ontwikkeling van batterijen ism Panasonic die veel minder kobalt gebruiken en de investering in een gigafabriek voor batterijen was een erg slimme zet.
Winst maken zat nog niet in de planning, die zou pas komen bij de Model 3 die 'betaalbaar' was voor iedereen.
Toen de Tesla Model S net uitgebracht was waren de grote autofabrikanten niet onder de indruk. Ze vonden het wel grappig maar mensen zouden echt geen behoefte hebben aan elektrische auto's. Die jongens uit Silicon Valley weten niks van auto's bouwen dus die lopen vanzelf wel tegen een muur aan. Stuk voor stuk gaven ze aan dat EV's niks zou worden en dat ze er niet over dachten om ook EV's te ontwikkelen. Toen Tesla toch wel serieus begon te verkopen die dingen toch wel verdomd snelle wagens waren met versies die Ferrari's, Porsches en Lambourghini's konden verslaan waren ze nog steeds niet echt overtuigd. Sommige mensen die anti-Tesla waren zeiden ook: leuk die Tesla's maar wacht maar tot de grote jongens elektrische auto's gaan ontwikkelen, dan blazen ze Tesla zo van de markt.
Nu is het 2021 en volgens mij hebben bijna alle grote autofabrikanten aangegeven in de komende 10 jaar ongeveer alleen nog maar EV's te ontwikkelen. Er zijn nu al veel EV's op de markt en dat is een goede ontwikkeling. Toch vind ik het een klein beetje een afgang dat ze eerst zo anti EV's waren en zeiden dat het niet zou werken, vervolgens veel te laat zijn begonnen met serieuze EV's te maken en dat de modellen die uitkomen toch niet de performance (muv de Taycan misschien) en range hebben, en ook geen supercharger netwerk. De batterijen van Tesla zijn toch net even wat beter, de motoren toch net wat sterker. Misschien dat ze ook niet graag EV's maken die sneller zijn dan hun eigen sportieve ICE auto's.
Ik denk dat als Tesla er niet geweest was, de ontwikkeling van EV's op dit moment helemaal niks was, de bestaande fabrikanten wilde er gewoon niet aan beginnen. Door Tesla durven overheden ook strengere eisen te stellen aan autofabrikanten. Musk heeft het erg slim aangepakt allemaal vind ik, hij had een slim plan en hij heeft alles op alles gezet om het uit te voeren, en met succes.
De compliance car toonded juist aan dat een EV niet een vervanging van ICE's waren. Het was de perfecte auto om mee te lobbyen bij overheden. Ze hadden een klein bereik en waren ook nog eens alleen met verlies te verkopen. Het idee dat EV's een klein bereik hebben bestond trouwens al nog voordat Tesla met de model s kwam. In 2008 had top gear al in scene gezet dat de roadser's batterij op ging tijdens het testen. Die compliance cars waren zoals ik al zei een soort tweede auto die je naast je ICE kon hebben, alleen voor mensen die het geld hebben om een tweede auto aan te schaffen.

Tesla heeft juist aangetoond dat EV's wel goede vervanging zijn van ICE's. Dit hebben ze al 9 jaar geleden gedaan met de introductie van model S (je zegt in je reactie hierboven dat tesla 10 jaar geleden geen eens bestond maar de model s werd al in 2009 aangekondigd). In 2013 hebben ze al laten zien dat dit winstgevend kan zijn. Maar omdat ze enorm aan het uitbreiden waren leken ze verlies te draaien, je kan het mooi zien in dit artikel: https://arstechnica.com/c...-cash-flow-critics-wrong/ Telkens als ze net weer winst gaan draaien besluiten ze een nieuwe model te introduceren waardoor ze weer een tijdje negatief staan.

Die euro7 norm had er heel anders uitgezien als tesla niet bestond, er werd misschien al wat langer aan gewerkt maar de comment/feedback periode voor euro7 was in 2020. Wat Toyota net deed hadden veel andere fabrikanten ook gedaan als er geen Tesla was geweest. Ik noemde Toyota als een voorbeeld en ja ze graven hun eigen graf hiermee. Maar andere fabrikanten hebben dit ook gedaan, bron: https://electrek.co/2016/...ng-effort-since-election/
Tesla heeft nu er voor gezorgd dat de autofabrikanten geen poot meer hebben om op te staan als ze gaan lobbyen.
Tesla heeft juist aangetoond dat EV's wel goede vervanging zijn van ICE's. Dit hebben ze al 9 jaar geleden gedaan met de introductie van model S
Ze hebben aangetoond dat je met veel subsidie door omkoping (Zie Pieter Omzigt notities) hun auto konden verkopen. Zonder die subsidie, die ik nog steeds absurd vind, had Tesla geen poot aan de grond gekregen.

Je wordt gewoon misselijk van de Tesla shills op dit forum met hun eindeloze opinion spamming. Ik rijd een Leaf maar vind Tesla beter? Een variant op: Ik gebruik Linux maar ben terug gegaan naar Windows. Ik gebruik Libre Office maar vind MSO beter. Ik gebruik nu Android maar mis mijn iPhone. Het is allemaal afgeleid van "ik was een zondaar/moslim/ongelovige, maar toen vond ik Jezus". Evangelisme 2.0.

Dat is een bekende wending om zijn geloofwaardigheid te vergroten. Met doet zich voor als een onpartijdige waarnemer door zich enigszins te distantiëren van wat men wil verkopen. Kan in het bijzondere geval waar zijn (niet te controleren), maar in zijn algemeen wordt het te vaak gebruikt op dit forum om geloofwaardig te zijn. Tel daarbij op dat elke topic over EV gekaapt wordt door Tesla promoters (We zijn nu zo gelukkig dat we de blijde boodschap moeten uitdragen) en je weet dat je besodemieterd wordt. Ik begin echt een hekel aan de Amerikaanse marketingpraktijken van Tesla te krijgen. Om die reden zal ik nooit een Tesla kopen: De onethische verkooppraktijken zullen wel niet op zichzelf staan.

Nog even en mensen verklaren dat ze uit hun rolstoel zijn gekomen door een Tesla te rijden. Believe in Musk and the Planet will be saved! Kom laat je niet verlakken mensen. En was die Model Y niet aangekondigd als de goedkope Tesla? Misschien moet Musk zijn eigen heilsverwachtingen nog even teruglezen.
De Model 3 is Tesla's meest betaalbare tot nu toe. Daarnaast denkt Musk aan een nog goedkopere variant, de Model Y, die eind 2019 op de markt moet komen, schrijft persbureau Bloomberg.
Maar uiterlijk eind dit jaar hebben we wel autonoom rijden fase 5 volgens Musk en ga jij je auto uitbaten als taxi (Of zit het nog in fase 2 zoals zijn techneuten beweren).

Maar lullen kunnen ze, die Amerikanen. Gewoon tablet tegen een dashboard plakken en dat futuristisch noemen. Want zo ziet het er in de "Starship" (die niet naar de sterren gaat maar de Maan) ook uit.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 22 juli 2024 15:04]

[...]


Ze hebben aangetoond dat je met veel subsidie door omkoping (Zie Pieter Omzigt notities) hun auto konden verkopen. Zonder die subsidie, die ik nog steeds absurd vind, had Tesla geen poot aan de grond gekregen.
Ja, Tesla heeft die subsidies gebruikt om een nieuwe technologie in de markt te krijgen. Maar dat konden de anderen ook doen. Die kozen er alleen voor om subsidies te misbruiken om sjoemeldiesels en onzinnige plug-in hybrides te verkopen, omdat ze te beroerd waren om te investeren in goede EVs. Ze investeerden dat geld liever in lobbyisten om strengere uitstootnormen tegen te houden.
Dat moeten ze maar in hun eigen land doen.
Je hoeft geen fan van Tesla te zijn. Maar je kan onmogelijk ontkennen (concurrentie doet dat ook niet) dat Tesla qua techniek jaren voor staat. En niet over afwerking beginnen zeuren. De wagens uit China behoren tot de top van de industrie.

Ondanks er voor Teslas al heel lang geen subsidies meer zijn in USA, hebben ze een steeds groeiende verkoop.

En vergelijk de 2dehands-markt gerust: de Leaf krijg je bijna gratis (want waardeloos na paar jaar). De Teslas blijven goed presteren.

Musk heeft nooit beweerd dat de Model Y goedkoper zou zijn dan de Model 3. Misschien goedkoper om te produceren!

Tesla heeft ook helemaal geen marketingafdeling. Ze spenderen geen cent aan marketing (in tegenstelling tot de miljarden die andere fabrikanten spenderen), behalve nu en dan een release.

Uw grappigste opmerking betreft toch wel de 'onethische verkoopspraktijken'. Wat is er onethisch aan een simpele webshop met amper keuzemogelijkheden?
De manier bij de traditionele autohandel lijkt me toch meer louche 🤣
Tesla fans kunnen ook hun roze bril afzetten want de concurrentie is al volop aanwezig en het marktaandeel van Tesla slinkt enorm. De jaren voorsprong is inmiddels al verdampt door stilstand. In 2012 was de range iets van ruim 400 km. Wat is de gemiddelde Tesla range in 2021? Nauwelijks meer dus. In 9 jaar van batterij ontwikkeling is de toename best wel teleurstellend. Persoonlijk vind ik een Tesla een auto met een saaie en ietwat suffe uitstraling. Laten we zeggen dat de bijtellingsvoordelen belangrijker waren.
Dit heeft de overheid miljarden euro's gekost door misgelopen BPM, MRB, accijnzen en bijtellingen. Wat heeft het opgeleverd voor de 'gewone man'. Helemaal niets.
je vergeet het krachtigste deel van de tesla , het autonoom rijden,

Door de grote aantallen komt het neurale netwerk van de grond wat tov alle andere autonomen autos een veel betere oplossing is.

daarnaast staat tesla ook niet still en hebben ze middles alweer betere variant van de batterij met 16% meer capaciteit. alleen kun je niet verwachten dat dit door blijft gaan de batterij zit aanzijn max en er moet een andere vorm van opslag uit gevonden worden .
Als niet 30-40% van de tweedehands Tesla's S/X naar het buitenland zouden verdwijnen, zou de gewone man er al een stuk meer aan hebben. Weer een standaard miskleun van onze overheid m.i. Je loopt 5 jaar bijtellingsinkomsten mis van mensen die anders ook wel 100k voor een leasebak hadden uitgegeven maar minder bijtelling betalen dan een vertegenwoordigertje met een Golfje, en vervolgens heb je niet dichtgetimmerd dat die auto's in NL moeten blijven.
(Bijtelling van 0% is al een tijdje afgeschaft, maar nooit begrepen waarom dit praktisch gezien alleen bij auto's van 150k werd toegepast, een Leaf van 45k voldoet niet voor een vertegenwoordiger. De eigenaren/leasers uit die tijd die ik ken met een Tesla, huurden vrolijk een andere auto als ze een keer 500km op een dag moesten rijden ipv een half uurtje bij een charger te gaan staan).
Ook zonder roze bril kun je genoeg bewijs vinden dat Tesla (1) hun batterij-onderhoud vrij goed onder de knie heeft (relatief weinig degradatie op lange termijn) in tegenstelling tot de luchtkoeling van de eerdere Leafs bijvoorbeeld. En (2) een grote batterij een groot bereik geeft: al heb je het niet nodig, als een gemiddelde LiIon batterij een levensduur heeft van 500 keer volledig ontladen, kun je waarschijnlijk de 5000 keer ontladen halen als je tussen 80% en 30% lading blijft.Netto dus simpelweg 5 keer MEER. Hoe groter de batterij, hoe simpeler het is om in alle omstandigheden binnen die 30-80% te blijven.
En Musk weet precies wat we willen horen. Als het minder gaat schildert hij nog grootsere vergezichten. En Musk weet steeds weer op sluwe wijze kapitaal aan te trekken. En hij weet zich te omringen met goed technische mensen die het eigenlijke werk doen en steeds zijn ass redden. En hij weet anderen te interesseren voor zijn bedrog
dacht je nou echt dat hij elke onderdeel van starship zelf uitgevonden heeft ?? tuurlijk niet het gaat om de ideen , een vliegende raket vangen had het zelf maar bedacht. tuurlijk besteed je dan de uitwerking uit daar heb je stuctual integrity engineers voor die voor je werken.
En hoe vaak heb je zo een bereik nodig?
Zelden of nooit, maar een hoger bereik is nodig zodat de eeuwige commentaren zoals deze eens op kunnen houden:

"Een 48 uurs proefrit is volgens Renault mogelijk,jammer is wel dat het rijbereik onder ideale omstandigheden iets meer dan 200 km bedraagt.
Dus voor meer dan een boodschappen wagentje kun je deze Twingo niet gebruiken, integendeel tot de Twingo de hier nu voor de deur staat,met de conventionele benzine motor redt ik met een volle tank met gemak 550/650 km.
"

Gewoon even een random commentaar van een random EV advertentie op Facebook gepakt. Je vindt er duizenden van dezen. Beetje als de de MP hype van jaren geleden, slaat nergens op, maar toch belangrijk voor de verkoop.
Mijn auto heeft maar een 10.6kWh netto batterij, 16kWh bruto die je niet kan aanspreken. Maar met die 10.6kWh kan ik in de winter 50km ver komen en in de zomer 70km. Dus altijd daartussen. Ik zou met 1x laden in de winter net niet thuis komen op de batterij. Want ik heb 55km nodig. Gelukkig hebben we genoeg laders op het werk. 20x 11kW AC laders. En ook nog 2x een DC lader van 50kW maar mijn auto kan alleen op AC. 6 en 10A laden.

Maar ondanks die kleine mini accu, kan ik wel meer als 90% van mijn dagelijks kilometers elektrisch doen. De langere ritten door het hele land heen doe ik natuurlijk voor het grootste gedeelte op benzine. Waarbij de auto 18.5km kan halen op 1 liter E10 bij 100km/u. Niet super goed, niet super slecht. Prima voor die 10% langere ritjes.

Probleem van zulke auto's. Techniek is extreem complex en duur om te maken. Vandaar dat zulke auto's niet meer gemaakt worden en men gaat voor volle EV's. En ik denk ook dat dat de weg is hoor.
Goede infrastructuur + volledige EV's lijkt mij beter.

Daarnaast kan ik mij indenken dat die accu's met al die korte afstanden totaal niet slijten. Helemaal niet als de eigenaar besluit om de laad limiet op 80% te zetten. Dan gaat die accu misschien wel 30+ jaren mee. Hoe groter de accu, capaciteit hoe minder kant op grote slijtage ook.

Mijn simpele plug-in hybride die je kan kopen voor minder als 10.000 euro toont geen enkele degradatie qua accu. En dat is een accu uit 2013.... het is nu 2021 en ben van plan er nog zeker wel 7 jaar in te rijden.
Mensen verwachten grote range niet omdat een auto van 80k een range had van ~400km, maar omdat hun dinosapauto 700km op een tank kon rijden.
Sorry, maar jouw EV rijdt zeer waarschijnlijk ook gewoon op electriciteit uit "dinosap" of (bruin)kool.
Ik snap dat de EV rijders dat graag vergeten en ICE daarom bashen, het is wel de harde realiteit.
In Polen misschien? In NL draaien we vooral op aardgas (langetermijntrend zie hier, in 2020 was kolenstroom nog slechts 7%, en dalende), dat scheelt al de helft aan CO2. En de stroom wordt elk jaar schoner dankzij de offshore wind uitrol de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 22 juli 2024 15:04]

Sorry, maar jouw EV rijdt zeer waarschijnlijk ook gewoon op electriciteit uit "dinosap" of (bruin)kool.
Ik snap dat de EV rijders dat graag vergeten en ICE daarom bashen, het is wel de harde realiteit.
Zelfs als dit het geval is dan is een energie centrale nog altijd "groener" dan een lokale ICE motor. Bij een energie centrale kunnen we ook gebruik maken van carbon capture waarmee we een groot gedeelte vande CO2 weer kunnen opvangen en kunnen omzetten in andere grondstoffen om de klimaat impact te beperken.

Daarnaast zal naar verloop van tijd het "groene" energie gehalte van je EV auto alleen maar groter worden als huidige trends doorzetten.
Maar onderaan de streep toch heel wat minder dinosap nodig per km 😉
Is compleet irrelevant. Niemand zegt dat elektrische auto's perfect zijn. Ze zijn alleen op alle vlakken veel efficiënter over hun levensduur dan dinosap equivalenten. 100% fossiel betekent nog steeds veel minder CO2 uitstoot (zeker in een vergelijkbaar segment, ik meen dat een Model S al beter is over de levensduur dan een B segment fossiele auto). Dus als je moet kiezen tussen dinosap of EV dan is de keuze met milieuoogpunt heel eenvoudig gemaakt. Het is zeker niet de enige oplossing, maar het geeft ons veel tools om in de toekomst minder fossiel te gebruiken en is nu ook al beter in CO2 uitstoot én beter voor de lokale leefomgeving.
we staan natuurlijk nog in de kinderschoenen van elektrisch rijden en kunnen nu al redelijk een benzine auto benaderen. Mijn dinosapauto, een diesel, rijdt 1200 tot 1300km op een 65liter tank, deze vul ik in 5 minuten.
Niet iedereen, ik denk zelf voor de meeste mensen, kan makkelijk hun auto opladen in de nacht.

Vooral nu met het thuiswerken en een 60-100KWH accu in je auto zou dit een soort (tussen) oplossing kunnen zijn voor je zonnepanelen als straks de saldering er af gaat. Je bent nu aangewezen op een redelijk prijzige powerwall die straks alleen maar voordelen krijgt van de ontwikkelingen van de accu capaciteit en ontwikkelingen in EV's.
het bereik is al lang geen argument meer. de auto houd het langer vol dan je blaas of maag. dus gewoon opladen tijdens de breaks die je toch al moet doen om onze vleeszakken operationeel te houden gebruik je om meteen bij te laden en dan is er echt geen verschil meer op langere afstanden. en dan nog, ook al heb je wel wat verschil onderweg door een onhandig laden onderweg bespaar je nog steeds zoveel geld in vergleijking met benzine/diesel dat het een simpel financieel punt word, niet een tijdsding. de kmkostprijs is nog steeds een fractie van een brandstofauto. helemaal als je langs de snelweg moet tanken a 2 euro de liter...
en dan nodg, je begint elke rit met een volle tank, dus je staat vrijwel nooit te laden onderweg. in tegenstelling tot een brandstofauto die je altijd elke 600kkm aan de lang moet leggen a 100 euro per keer...

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 15:04]

De vergelijking qua prijs gaat bij snelladen langs de snelweg (vaak) niet op. Veel aanbieders vragen rond de € 0,79 per kWh. Een zuinige EV met een actieradius van 350 km en een accu van 55 kWh kost dus € 0,12 per kilometer. Een benzineauto die 1:18 rijdt kost bij een benzineprijs van € 1,85 slechts € 0,10 per kilometer.

Er zijn uitzonderingen. Bij Shell kun je (met een Shell laadpas) voor € 0,35 per kWh laden en wie thuis kan laden zit helemaal goed rond de € 0,20 per kWh.
Die € 0,79 is wel zo ongeveer het hoogste tarief dat er is en dus niet representatief. Bij Fastned kost het bijvoorbeeld € 0,59 zonder abo. Voor de meeste snelladers is er wel een abo (en die krijg je er soms zelfs voor een paar jaar bij) en dan betaal je een veel lager tarief: € 0,28 tot € 0,35. Dat is vergelijkbaar met een standaard laadpaal en dat maakt het plaatje totaal anders. Last but not least: snelladen doe je alleen wanneer je in korte tijd behoorlijk lange afstanden rijdt (>+-350km). Voor de meeste mensen is dat slechts af en toe het geval.
Het ging over lange afstanden op de snelweg. Nog genoeg snelwegen waar je geen keus hebt als je moet laden. De twee euro per liter benzine was ook een maximale prijs, soms kun je onder aan een willekeurige afslag voor twintig cent minder tanken.

Kun je thuis niet laden en ben je afhankelijk van snelladers maar heb je alleen een Allego-punt in de buurt, dan kan je makkelijk ook op de korte ritten meer dan drie keer meer dan het thuistarief kwijt zijn.
Ik kwam op texel (tempelierweg) wel een recordje tegen:

2,41 start tarief en ik meen 0,65 per kwh.

Dat is pas ontmoedigingsbeleid! Met een laadpas van de baas interesseert het je niet zoveel.
Maar hier gaat hij privé aan de stekker.....
Als je kan laden met stroom van je eigen zonnepanelen laad je voor +/- 6 ct / kWh.
Alleen moet je dan wel een huis met eigen oprit hebben.

Als je je auto op een nabijgelegen openbare parkeerplaats moet parkeren
komt de optie om te laden middels je eigen zonnepanelen/stopcontact al
snel te vervallen.
En over een jaar of twee vervalt die optie thuis ook al grotendeels, als de salderingsregels worden aangepast. Je kunt dan alleen nog direct je zelf opgewekte zonne-energie gebruiken als je auto ook aan de oplader zit, wat lastig is voor wie overdag niet thuis is.
Gewoon 2 elektrische auto's kopen
De salderings regeling wordt in de laatst bekende voorstellen vanaf 01012023 langzaam afgebouwd. 9% per jaar tot 2031. Vanaf 2031 is het pas echt over.
Of een publieke parkeerplaats voor je deur en een gemeente die het OK vind om een kabelgootje over de stoep te leggen...
En de aanschafprijs van je zonnepanelen ;)
Die 6 ct / kWh is grofweg de afschrijving op je zonnepanelen. Als je de panelen al hebt en niks doet met afschrijving kan je zeggen dat je gratis tankt ;)

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 22 juli 2024 15:04]

Nou nee, want dan zou je 6-7 cent krijgen (aangenomen dat de saldering weg is) voor elke kWh die je nu in je auto moet stoppen. Opportunity cost is ook een cost natuurlijk. Momenteel kost laden via je zonnepanelen dus 22-23 kWh dankzij saldering. Tenzij je anders die stroom niet zou terugleveren maar dat die verloren zou gaan (bijv. als je off grid zit), in dat geval zou je wel 'gratis' tanken met enkel afschrijving van aankoop en onderhoud.
Dat red je op dit moment echt niet hoor. Die 6 a 7 cent is het teruglevering tarief.
Of eigenlijk kost het je het terugleveringstarief wat je anders zou krijgen. Ik weet wal dat je een hoop meer aan dinosapkosten bespaard dan dat je aan teruglevering kan vangen iig. Je bespaart al snel 50-60 ct aan benzine (ongeveer een derde liter aan km) voor elke kWh die je elektrisch kan afleggen (in ons geval plugin hybride, 180 Wh/km elektro, 1 op 17 op benzine). Dus boven de 60 ct/kWh snelladen wordt het pas duurder, maar hoe vaak maak je daar nu gebruik van denk ik dan...

Zelfde verhaal met een warmtepomp, met elke kWh die je stookt bespaar je zo 50 ct aan gas bij een COP van 4 met de huidige gasprijs a 1 euro/kuub. Zo verdien je die afschrijving ook wel binnen een jaartje of 7-8 terug.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 22 juli 2024 15:04]

ik heb momenteel alleen ervaring met tesla en afhankelijk van je bouwjaar is snelladen gratis of ~25 cent per kwh.
* bij een Supercharger.

Als jij met je Tesla bij een Allego of Fastnet staat betaal je net zo veel als ieder ander.
ik heb dat in al die jaren nooit gehoeven, het tesla netwerk is beter/betrouwbaarder en groter dan de connurentie.
dinosap??

Welke boom komt dit uit??
Ik dacht dat die gewoon water dronken?
Dinosauriers dronken natuurlijk geen dinosap, net zoals wij geen mensensap drinken :+
Wat een verdraaing van de geschiedenis. Tesla heeft net bewezen dat een EV ook in het premium segment kan aanslaan en sexy is. Wie wilde nu rijden met nissan leaf omdat het een sexy auto was? Nee het waren louter overtuigde groene profielen. Die markt vlakte heel snel af.

Erger nog, de EV markt leek niet te gaan floreren. Zelfs met de nieuwe euronormen kan je vandaag kan je als constructeur perfect overleven met hybrides. Vooral dankzij de ICE lobby.

Heel dat verhaal dat Tesla EV’s duur heeft gemaakt en mensen op range focussen is toch van de pot gerukt?
DaimlerChrysler zou het in ieder geval niet gedaan hebben: die hebben Kuwait (Q8) als grootaandeelhouder. Maar dat geldt voor veel meer autofabrikanten, dat ze eigendom zijn van olieboeren. Er werd overigens ook bijna geen research naar electrisch rijden gedaan binnen de fabrieken, om bedrijfspolitieke redenen.

Daarnaast is er door fabrikanten altijd gezegd, bij elke Euro-norm, dat het dodelijk voor ze zou zijn. Het dieselschandaal liet al zien dat fabrikanten van buiten de EU wel de norm haalden, daarbinnen voor geen meter. Ze konden al langer niet meekomen op research en development. Uit zichzelf waren ze nooit voor elektrische auto's gegaan. Het is puur dankzij Tesla, die geen olieboer als eigenaar had, en geen bureaucratie die was opgegroeid met dikke motoren, dat de markt is opengebroken.
Tja Tesla als auto bestond al veel langer. Alleen was het dus een compliance auto zoals je zelft zegt. Nadat Elon musk het roer overnam nadat die meer en meer met zijn PayPal geld kon investeren werd het iets leuker. Maar de huidige auto toen was ook een lachertje.

Persoonlijk is het een dom merk voor mij trekt het niet aan. Maar goed een saai design is waar de meeste lease rijders van houden hebben we gezien. Doordat fiasco kwam het sneller aan de daglicht bij Tesla en andere merken.

Of het goed is weet ik niet. Heb geen 60k voor een merk wat me niet aanspreekt als ik het persoonlijk moest kopen. Want quality is toch al een dingetje apart. En dat bullshit gepraat over maar ze zijn pas begonnen. Dus ze hebben een van de beste engineers overgenomen om het een beter product te maken en alsnog is het kwaliteit flut.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 22 juli 2024 15:04]

Je hebt dus in 2012 een EV die 426KM kan rijden en een slecht afgewerkte auto.

Het probleem dat ik met tesla heb is dat ze wel leuke EV's zijn, maar als "Auto" zijn ze benedemaats.
Nogsteeds hoor je veel klachten over QC problemen die je bij andere merken niet heb, Neem de nieuwe Polestar 2 eens. De auto ziet er mooi uit, Strak interieur, goed uit zient interieur maar... duurder dan de Model 3 Performance. Gaat minder ver en heeft 0-100 in 5 seconde.

De Model 3 Performance is sneller, heeft beter bereik maar... dan heb je ook tesla kwaliteit auto.. dus heb je de kans op niet goed aangesloten panelen, Matige kwaliteit interieur. Een raar ontworpe dashboard waarbij je zelf niet eens je ventilatie kan richten waar je het heen wil.. Tesla is de Apple van de auto industrie aan het worden. Zij bepalen voor jou hoe jij je auto moet gebruiken. Al helemaal in de Plaid, gelukkig is die auto enorm illegaal in nederland.

En dan heb je de Model Y.... Die is net op de markt. Nu al mensen die klagen over.. ja wel! Niet goed aangesloten panelen! Tesla moet het misschien maar houden bij electrische motoren en batterijen en deze verkopen aan fabrikanten die wat kritischer naar de auto's kijken en wel een enigzins degelijk Quality Control hebbe. We hebben het niet over een auto van pak weg 20k ofzo.

https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T
Zelfs Bram Schot (ex-CEO van Audi) is het niet met je eens: https://www.quotenet.nl/z...n-iedereen-wakker-geschud. In een interview met BNR's Nationale Autoshow zegt hij letterlijk dat Audi niet op dit punt had gestaan zonder Tesla.
Op welke punt zou Audi niet staan? Want met die 3 E-trons die ik heb zien rijden gaan ze het volgens mij niet redden.
Ja als Bram Schot het zegt, dan moet het wel waar zijn. Das logisch.
Zal ik je eens wat vertellen: zonder Dieselgate was VW nooit versneld over gestapt op EV's. Daar heeft een Tesla helemaal geen invloed op gehad.

Ja Tesla is innovatief maar zal flink aan de bak moeten want ze zijn de voorsprong in rap tempo kwijtgeraakt. Die Model Y verandert daar niets aan want die is voor Jan Modaal niet te betalen.
De Dieselgate was een geschenk uit de hemel voor investeerders. Want hierdoor was er een catalyst ontstaan om ontzettend veel oud denkend management compleet weg te vegen.
Volkswagen had anders wel op Nokia kunnen lijken. Het probleem bij Nokia was vooral dat door jaren en jaren succes je op ten duur een optimalisatie management krijgt. En niet een management wat disruptie aan kan. En management aan de top gaat niet graag weg, royaal salaris en vriendjes politiek en elkaar helpen om te blijven zitten. Dit gebeurde bij Nokia, en had ook kunnen gebeuren bij Volkswagen.

Gelukkig maakte de dieselgate schoon schip, en heb je nu Herbert Diess wat ook een topper is met zijn manier van denken. Hij omarmt, en staat positief naar de concurrentie toe en ziet het als een uitdaging. En praat niet de concurrent omlaag. Het is een man met een goede visie, en dat dankzij de Diesel Gate.

Een groot probleem bij grote bedrijven + disruptie is vaak een management op hoge leeftijd wat daar zijn tijd zit uit te zitten tot hun pensioen en nog even een flink geld bij elkaar te rapen voordat ze stoppen met werken. Heel gevaarlijk voor veel bedrijven. Disruptie kan heel hard aankomen, of het niet willen accepteren van vooruitgang zoals Kodak die letterlijk zelf zijn ondergang heeft uitgevonden maar niet zich heeft weten om te transformeren naar het digitale tijdperk. Volkswagen heeft hetzelfde probleem, want je wilt door de transitie heen wel winst blijven maken. Tesla heeft die probleem niet.
Zonder alles, dan hadden wij pas ergens in 2040 EV’s gezien… of nee… BWM was al bezig met HO2, dan zou elke wagen een HO2 uitvoering zijn geweest.
H2 bedoel je denk ik? Dat is de toekomst!!! Want de overheid zet er flink op in. En ik maar denken dat we windmolens nodig hebben voor energievoorziening, maar volgens de overheid staan die dingen schijnbaar hele dagen te niksen dus kunnen ze waterstof gaan maken (met een waardeloos 50% rendement vergeleken met 80+% als je de elektriciteit in accu's opslaat).
Gelukkig is waterstof goed op te slaan, lang houdbaar, goed te vervoeren en zonder problemen weer om te zetten in elektriciteit. Oh wacht, dat is alle vier niet helemaal waar...
Er is menig autofabrikant gepakt op bedondering van de uitstoot tests. Als dat hun manier is om het gemiddelde naar beneden te halen vanwege de EU milieu targets, dan ben ik oh zo blij dat Tesla het marktaandeel van EV omhoog heeft gekrikt. Dat heeft de urgentie voor bestaande autofabrikanten echt duidelijk gemaakt. Voordat Tesla kwam, zagen we (op enkele aziatische stadsautootjes na) helemaal geen EVs waar je ook op reis mee kon.

En met bedondering bedoel ik niet alleen de diesel gates, maar ook de discutabele business cases van hybride auto's enzovoort. Veel autofabrikanten wilden heel graag van daken schreeuwen dat hun plug-in hybrid een verbruikslabel A had door slim de auto door de tests heen te loodsen. Maar ondertussen op ICE reed die wagen amper zuiniger dan een gemiddelde normale wagen, deels ook door al dat (onnodig) extra gewicht dat meegesleurd werd. Het was duidelijk dat een andere mindset nodig was, in plaats van de strategie om zoveel mogelijk van de investeringen in ICE's proberen te redden.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 22 juli 2024 15:04]

Tesla heeft elektrisch rijden zeker wel interessant gemaakt. De wagens zijn enorm mooi, software waar geen andere fabrikant aan kan tippen. Een goed laadnetwerk en zeer goede accucapaciteit. En dan nog het feit dat ze bizar snel zijn en vol zitten met grappige features.

De meeste mensen die elektrisch willen rijden zouden tesla willen als geld geen probleem was.

Niks mis met al die andere auto's maar 9 van de 10 mensen leasen, dan kies je toch voor die sexy tesla als het kan.
Het interieur van een Tesla vind ik eerlijk gezegd nogal sjofel en zo'n idioot grote tablet in de middenconsole afzichtelijk. Als geld geen probleem was zou ik juist niet voor een Tesla kiezen. Zo zie je, smaken verschillen.

Bizar snel klopt maar de accu gaat dan ook bizar snel leeg.
Bizar snel klopt maar de accu gaat dan ook bizar snel leeg.
De enige cijfers die ik kan vinden wijzen er op dat de Tesla Mode 3 bizar zuinig is voor z'n grootte. In de lijstjes staat hij tussen de kleinere en lichtere EV's. Dus ik vraag me af waar jij je gegevens vandaan hebt?
Het gaat er mij om dat als je bij ieder stoplicht bizar snel optrekt de batterij ook snel leeg is. Je kan dus hard rijden maar dat heeft consequenties voor de reikwijdte.
Dat snel optrekken heel erg slecht voor je gemiddelde verbruik is is gewoon niet waar. Bij een ev al helemaal niet. Want je kan de kinetische energie voor een groot deel weer terug in de accu stoppen. Bij een ice moet je gewoon het rempedaal niet gebruiken.
Tevens is de motorcurve qua efficiëntie ook totaal anders. Dus bij het optrekken is een EV veeeeeeel zuiniger dan een ICE onder de streep. Daarnaast zijn er nog meer factoren die een EV veel zuiniger maken bij het optrekken. Het valt bij een EV dus heel erg mee, het is alleen beetje jammer van je banden die slijten wel een stuk sneller vanwege de hoge koppel.
Jammer voor je banden, jammer voor het milieu zul je bedoelen? Al die fijnstof deeltjes heerlijk in de atmosfeer maar heey daar maalt de gemiddelde Tesla rijder niet om. Die denkt alleen aan het stoplicht sprintje en zin eigen portemonnee helaas.

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 22 juli 2024 15:04]

Het voordeel van elektrische auto's die heel weinig vermogen hebben: Het koppel komt heel mooi op, waardoor elektrische auto's weer MINDER fijnstof de natuur in slingert dan een auto met verbrandingsmotor + banden. Mijn half elektrische gebakken auto heeft 150pk(elektrische motor) hoofd aandrijflijn + generatortje, en als je heel rustig soepeltjes optrekt zullen de banden waarschijnlijk heel lang mee gaan.
Mag ik aan jou vragen of 86.000 km op het eerste setje banden waarbij nog genoeg profiel op zit goed of slecht is? Fijnstof staat in DIRECTE verbinding met slijtage. Klopt het dan toch ook dat mijn auto door de tijd heen op 86.000 kilometer weinig fijnstof uitstoot heeft. Toch? Kun je het nog volgen? de logica.
Daarnaast, zijn de remmen uitermate goed, want ik rem op de elektromotor waardoor de schijfremmen helemaal geen slijtage vertonen. Hey => Ook weer minder fijnstof dan een auto met verbrandingsmotor die altijd op de schijven moet remmen.

Conclusie: Elektrische auto's hebben zowel de mogelijkheid om veel minder fijnstof uit te stoten, of heel veel. Dat hangt in principe af van je rechtervoet. Maar als je een baseline qua "voet" zou nemen, zou de elektrische auto minder fijnstof uitstoten. Bij normaal rijgedrag. Ik kan snappen dat wanneer je een Tesla hebt met honderden en honderden PK's en je hebt hem niet op chill mode, dat de slijtage van de banden een stuk groter is.

Maar 86.000 kilometer, en de banden zijn uit 2013 en ze zijn nog goed. Alleen vertonen wel scheurtjes hier en daar door uitdroging. Ik ga ze dan ook wel vervangen binnenkort. Merk? Michelin Green X

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 15:04]

"Het is in een elektrische auto een kick om hard op te trekken. U hoeft niet te schakelen, de auto trekt dus in één vloeiende lijn op waardoor u bij vrijwel alle elektrische auto’s in uw stoel wordt gedrukt wanneer u hard optrekt. Dit is alleen funest voor de actieradius. Trek daarom rustig en soepel op en voorkom een hoge piek in het energieverbruik" zie https://thatslease.nl/de-feiten-over-elektrisch-rijden/

Leasebedrijven merken het wel! En volledig energie 'terugwinnen" is ook een sprookje. Maar goed, wij gaan het niet eens worden.... Trek jij toch als een idioot op zonder meer energieverbruik!
je zou bijna denken dat de leasemaatschappij er baat bij heeft om mensen rustig te laten rijden in hun auto's...

en er wordt niet gesproken over het volledig terugwinnen, iedereen die dat denkt heeft niet opgeled op school.

maar het snel optrekken in een EV heeft weinig invloed op het berijk. hard rijden des te meer.
Nu we het toch over school hebben: alles wat je zegt is eenvoudig te onderbouwen met Natuurkunde van de middelbare school.
Praktijkvoorbeeld snelheid: mijn Prius rijdt stabiel 1op20 bij 120km/u en 1op25 bij 100km/h, windstil en gemeten over 50+ km.

[Reactie gewijzigd door R-P op 22 juli 2024 15:04]

Zoals je het zei leek het erop dat je het specifiek over Tesla had. Snel optrekken kost altijd veel energie, dat geldt voor elke auto, EV's en ICE's.
Optrekken boeit niet zoveel bij een EV zoals bij een verbrandingsmotor. Wat wel heel erg belangrijk is, is de aerodynamica. Laat nou de Model 3 enorm aerodynamisch zijn. En voor een auto die meer als 400km kan halen op een lading is het de meest zuinige EV die er bestaat. Je kan met deze auto de meeste kilometer uit een kWh persen. En ook dat scheelt weer in de kosten.

De Tesla Model 3 SR+ is koning in efficiëntie. De allerbeste. Het is dus gewoon komisch dat je het tegenovergestelde beweerd. Raar eigenlijk, hoe kom je hierop?
De model 3 was al erg lelijk, een soort van bolhoedje met een plat geslagen neus.
Is de SR+ dan nog lelijker gemaakt te stroomlijnen?? Of is dit puur een stukje toegevoegde techniek?

Enige Tesla een beetje in model en om aan te zien is de model S.
SR+ staat voor Standard Range Plus. Je heb ook nog en Long Range (LR) en Performance, maar die hebben alletwee een grotere accu en een extra motor, daarom is de SR+ de zuinigste. Voor de rest is de SR+ identiek aan de LR.
Heb dat ook niet gezegd dat hij mooi is. Ik vind de neus ook lelijk, ook die van de Model Y. Achterkant en zijkant gaat nog wel. Model S is velen malen mooier. Hier ben ik het over eens.
Uit persoonlijke ervaring kan ik beamen dat snel optrekken helemaal niet zoveel energie kost. De grootste killer is snelheid, vanwege de luchtweerstand. Daar heb je van 0-100 nog niet zo veel last van.
Sneller rijden betekent sneller accu leeg (net zoals een brandstof auto, mijn vriendin kon per tank beurt wel 250km meer rijden dan ik O-) ) maar je gaat met een EV wel anders rijen heb ik gemerkt. Je wilt van A naar B zo snel mogelijk, dus doe je dat ook (binnen de grenzen van de wet uiteraard). Zo heb ik in Frankrijk rond de 135 km/u gereden omdat je dan simpelweg sneller van A naar B komt. Als je het maximaal aantal kilometers uit een accu wilt halen dan moet je iets van 40km/u rijden. Ik denk dat de meeste mensen liever eerder aankomen ;)
En wat is het nadeel precies? Dat je enorm bereik hebt voordat je weer langs de benzine pomp moet? Want zelfs met 1200 km bereik sta jij vaker aan de pomp dan ik, dus dat kan het niet zijn.

Voor mij is het grootste voordeel dat ik de kilometers die ik rij niet/minder vervuil met uitstoot die niet bepaald goed is voor je omgeving. Naast het feit dat olie een product is wat niet oneindig aanwezig is en niet te recyclen is na gebruik.

Dat een ev nu duurder is dan een ice neem ik voor lief, net zoals ik de hogere prijs van biologisch voedsel voor lief nemen.
Jou EV gaat zeker niet langer mee. Vooral niet als het volgeladen is en of een camper aanwezig is. Denk dat jij vaker stil staat met je 410km range 8)7 maar goed. Daarnaast moet je ook nog eens wachten totdat het geladen is.
Ah, daar komt het, de 2 dagen per jaar dat je met een sleurhut naar het buitenland gaat.

En wachten totdat het opgeladen is?

Ik zal je een geheim vertellen (wist ik ook niet voordat ik een ev ging rijden), als je met je hele gezin en sleurhut gaat reizen, dan stop je vrijwel zeker bijna elke 2 tot 3 uur omdat iedereen het beu is om in de auto te zitten, omdat het slecht is voor je lichaam (trombose) en je waarschijnlijk tijdens het tanken langer stil staat dan ik. Die 10 tot 17 minuten die je bezig bent om tijdens die drukte dagen te tanken (wachten aan de pomp, een paar minuten, tanken 5 minuten, naar binnen lopen en aansluiten op de rij om te betalen 5 minuten, weer terug lopen naar de auto en deze ergens parkeren waar plek is 5 minuten). Zodra jij begint aan je "pauze" is mijn auto al geleden en kan ik al doorrijden, want vanaf aankomst en de plug in de auto begint mijn pauze. Het is zelfs zo dat ik vaak langer stop dan nodig is omdat als iedereen naar de wc moet en je even wat drinkt langer duurt dan het opladen van de auto (en ik spreek uit ervaring van 2x2500km rijden deze zomer).

Maar je hebt wel gelijk wat één ding betreft, de huidige EV's zijn niet geschikt voor lange reizen met een sleurhut. Daar zal in de toekomst wel een oplossing voor bedacht worden. Bijvoorbeeld een waterstof tank in de caravan die zowel aan de energie voorziening van de caravan voldoet en wellicht zelfs tijdens het rijden de auto van electriciteit kan voorzien. Aangezien je dit maar 2 of 3 keer per jaar nodig hebt lijkt me de waterstof oplossing voor een caravan prima te doen.
Ik neem het ook voor lief, maar kom net 60K te kort om me oude diesel om te wisselen voor een nieuw tesla.. als iemand met hart voor de natuur/biologisch voedsel nou even 60k voor me kan bijschieten... is er toch weer 1 dieseltje van de markt.
Je hebt ook elektrische auto's voor de helft en zelfs stadsauto's voor onder de 20k maar ik snap dat niet iedereen het zich kan veroorloven en dat de tweede hands markt voor elektrische auto's nog weinig voorstelt. Hopelijk veranderd dat de komende 4 tot 6 jaar en dat de prijzen van nieuwe elektrische auto's dalen. Het hoeft niet nu direct, maar als je de kans en middelen hebt, moet je het zeker wel overwegen.
Vakantiegangers hebben vaak haast omdat ze iets op zaterdag gehuurd hebben. Nomaden zwerven en pakken ergens een hotel of tent als het bevalt, moe zijn of andere plausibele reden. Een stekkerauto beperkt je vrijheid van handelen. Benzine stations zijn overal te vinden ook weg van de snelweg, Voor mij geen elektrieke auto. Laat mij maar mooi het Iberisch schiereiland rondtuffen of de laars van Italie besnuffelen in mijn benzine gestookte BM dubbeljoe. Ik heb geen werk godzijdank en trek van Drees :-)

[Reactie gewijzigd door RAAF12 op 22 juli 2024 15:04]

Niks mis met al die andere auto's maar 9 van de 10 mensen leasen, dan kies je toch voor die sexy tesla als het kan.
Hoe moet ik die zin interpreteren? 9 van de 10 autorijders leasen hun wagen en 1 op de 10 rijdt privé? (Wat er vrij letterlijk staat). Of 9 van de 10 leaserijders zou voor Tesla kiezen als het in hun opties zit? (Wat ik denk dat je bedoelt)

Ik denk dat beide interpretaties niet waar zijn, zeker nu andere prestigemerken ook meer en meer volwaardige alternatieven hebben, zullen er best een flink aantal gewoon naar hun Volvo, BMW, Mercedes,... grijpen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 22 juli 2024 15:04]

Ja ik bedoel dat de meeste prive geen tesla kunnen kopen of het niet willen uitgeven en dus voor een minder mooie wagen gaan. Lease wil iedereen een tesla.

Er zijn nu wel een hoop alternatieven maar dat is pas sinds een jaartje. Zelf zit ik te kijken naar de polestar 2 (prive)
Je moet niet vergeten dat een auto kopen een slechte investering is, je geeft bv 50K uit, en 4 jaar later staat er nog 10k op de oprit..

Dus zelfs als je er wel een 'kan' kopen en het geld letterlijk kan missen.. is het enkel een bedrag uitgeven voor een paar jaar luxe rijden.. Het is veel zinvoller om die 4 jaar oude wagen van 10-15K te kopen, hier nog 4 jaar in te rijden en deze dan voor 5-6 k te verkopen.. dan ben je eens 5-10 duizend kwijt in 4 jaar.. das 100/200 euro per maand ipv 1000.. En dan komt onderhoud/verzekering/wegenbelasting er nog bij...

Tis ook maar net hoeveel je kan/wil missen voor een wagentje.. Mij is die 10 minuten per dag dat ik er in zit niet elke keer 10 euro waard..
van 50 naar 10k in 4 jaar is wel heel erg overdreven. Je schrijft misschien 30% af in 4 jaar tijd. Mij was het het waard omdat ik dan zeker wist dat er niet mee gerommeld was en ik hem zelf goed kon onderhouden vanaf dag 1, dus nu nog een betere doorverkoopwaarde dan wanneer ik 2e eigenaar was.

Maar goed, financieel gezien is een nieuwe auto nooit een goede investering nee. Maar gelukkig kan ik het missen.
Niet helemaal waar, maat van me heeft net een volvo v60 hybride diesel gekocht, nieuw 68K, 4 jaar oud.. 14.5K... (hij had wel beetje korting, maar ze zijn voor 16-17K te vinden)...

Natuurlijk blijven sommige auto's meer waard dan andere (en diesel/benzine-hybride maakt ook veel verschil, dezelfde auto, met 100+ pk minder en benzine/hybride kost nu nog 30K+...

Maar blijft idd een hoop met investering, ik koop meestal auto's van rond de 10K.. dan rijd ik er jaar of 4-5 in en doen ze voor rond de 5K weer weg... 100 euro per maand ontwaarding.. maar 4-5 jaar oude auto's gaan meestal ook nog lang niet stuk...

Tis idd ook maar net wat je er voor over hebt, ik rijd miss eens 200km per week... dat is me niet 800 euro per maand (of 1 euro per km) waard voor een iets mooiere auto. Magoed ik begrijp ook best dat sommige mensen dat wel belangrijk vinden.. ik hecht sowieso geen waarde aan materiele zaken.
Dit verhaal heeft zoveel vraag tekens:
Allereerst heeft hij dan wel een hele dikke uitvoering met ongeveer elke optie die er in het boekje staat (lease versie koste destijds pak hem beet 49k, de meest complete r-design 59k).
En het is ook een voorbeeld van een ongunstige wagen (diesel) met hoge kilometerstand gezien de waarde die je aangeeft. Mensen weten dat de korting op de wegenbelasting van 50% eraf gaat. Dan heb je dus een extra zware diesel met veel kilometer te verkopen (plugin is super maar geen voordeel).

Welke particulier heeft hier trek in? Ik zou er als garage ook van weg blijven of tegen een heel gunstig prijs kopen, je hebt geen zin in winkeldochters. Vermoedelijk alleen voor de export nog interessant.
(nog even los van het feit dat er veel subsidies op geweest zijn dat die auto hem waarschijnlijk net 60% van de aanschafwaarde gekost heeft).

Het kan ook andersom: Voor de vrouw een nieuwe mini gekocht, 4 jaar later verkocht en 1500 per jaar op de auto afgeschreven. Onderhoud zat er voor de eerste 4 jaar in bij aankoop, dus naast wegenbelasting en verzekering viel het al met al reuze mee. Het is maar net wat en tegen welke prijs je het aanschaft en hoeveel je het gebruikt hebt (dit geval net geen 10k per jaar).

[Reactie gewijzigd door thefox154 op 22 juli 2024 15:04]

Ik begrijp best dat die maat van me trek heeft in die auto, veel pk's, korte stukjes kan je elektrisch rijden en voor lange afstanden diesel.. Uiteindelijk is die auto meer dan de helft goedkoper 15.000 euro dan een benzinevariant, dat verschil ga je in een paar jaar nooit goedmaken... De eerste eigenaar (zijn vader) had die auto idd ook veel te goedkoop door alle regelingen...

Bij de mini hangt het er ook echt vanaf wat voor versie je hebt gekocht, als je eentje van 18K hebt gekocht en dan 6K afschrijving in 4 jaar dan is het toch 33% er af (dan heb je nog redelijk goed verkocht vind ik)...

Maar was de mini bv 30K en heb je voor 24 verkocht, dan heb je echt goedkoop gereden (lijkt me niet waarschijnlijk)...

Alsnog een stuk goedkoper dan bv een polo leasen voor 4 jaar, 5000km per jaar en dan 440 euro per maand betalen..
Lease wilde iedereen een tesla. Bij gebrek aan concurrentie en lage of geen bijtelling nam of wilde je een tesla.
Nu bijtelling omhoog gaat en er meer ev concurrentie is, is telsa als keuze lang niet meer vanzelfsprekend en zal ook steeds minder vanzelfsprekend worden.
Ik had een budget van 1200 of meer maar ik ging toch echt niet voor de telsa.
Wat @Anoniem: 411179 zegt, hoe bedoel je de 9/10?

*Let op, dit bericht bestaat uit meningen en persoonlijke ideeën*

Ik rij nu een Focus, had geen keuze. Zo ook iedereen in mijn team. Dus ik zit niet in de categorie die Tesla ooit heeft overwogen. Dus ook nooit verdiept in de eigenschappen en mogelijkheden. Ook heb ik geen eigen dak, oprit, stoep e.d.

Zelf vind ik de Polestar, I-Pace en de Mustang erg mooi, ik zou op looks eerder naar die kijken.
De nieuwe Pick-Up van Ford vind ik gaaf, maar ook totaal niet passend binnen de EU.
Laad netwerk? Geen kennis dus kan dat niet beoordelen.
Actieradius? Rij op het moment max 100km voor ik weer parkeer en eventueel kan laden. Volgens mij kunnen alle moderne EV's dit.

Als ik naar mijn collega's kijk, zie ik alleen op management niveau Tesla's en simpel verwoord zijn dat de haantjes managers. De "zie mij nou belangrijk zijn managers".
Enkele sales mensen rijden gewoon elektrische VW's en Opels. Ondanks de zelfde categorie lease regelingen.

Het gros rijd ICE omdat we of geen keuze hebben (Focus verplicht) of omdat ze niet in die regeling vallen. Maar mijn directe collega's kennende wordt er eerder voor een compacter model (500, mini, Leaf) gekozen of juist een grote bus (Vito / Vivaro)

Als laatste;
dan kies je toch voor die sexy tesla als het kan.
Ik vind de Tesla verre van sexy. Hoop dat dit een woordgrap is (S3XY) maar meningen verschillen :)
Misschien omdat ik omgeving Amsterdam woon en regelmatig langs Schiphol rij. Ik zie zo veel taxi's, zo veel zakelijke lease rijders.
Tesla is voor mij niet bijzonder, bijna onkruid, je ziet ze overal verschijnen. Om er dan ook zelf voor te kiezen en in de massa mee te gaan? Nee, niet mijn voorkeur. Misschien mis ik dan iets wat Tesla rijders wel hebben, maar dat zijn keuzes.
Dat het hogere management Tesla rijdt heeft voornamelijk te maken dat Tesla ze veel eerder kon aanbieden en dus als eerste een EV hadden. Dat was bij ons het geval, later was er verschillende aanbod en daardoor is sales, projectleiders e.d. dus meer keus hadden dan het management destijds. Denk dat je het een beetje raar aan het bekijken bent. Denk niet dat het zo te maken heeft met "zie mij nou belangrijk zijn managers". Maar gewoon met wat er toen beschikbaar was. (En het laadnetwerk speelt een grote rol)
Ook die Taxi's, dat had te maken met dat Tesla daar een fatsoenlijke laad infrastructuur had staan in Amsterdam. Het was dus puur een praktische keuze om voor Tesla te gaan.

Zo was er een taxi bedrijf wat in zee was gegaan met Nissan Leafs, en toen waren deze auto's waardeloos omdat de accu's niet konden snelladen wanneer ze te warm werden enzo. Omdat de accu's geen vloeistof gekoelde pakket hadden. En daarnaast, haalden ze het bereik niet vanwege de oude sjoemel test. Terwijl bij Tesla al duidelijk was wat de range was uit praktijk testen.
Tesla had gewoon ALLES qua elektrische rijden GOED voor elkaar. En de rest niet. Punt uit.

Ik denk dat je het verkeerd ziet. En dat je Tesla linkt aan "evil" en gemene managers en dat je door afgunst het niet wil hebben omdat je er negatieve sentiment over hebt. Ik ruik dat je mening puur is gebaseerd op emotie.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 15:04]

Maar Tesla heeft het niet betaalbaar gemaakt. In tegendeel zou ik zeggen. 10 jaar terug werd vooral ingezet op betaalbare wagens, vandaag vooral op luxe wagens.

Dat de wagens mooi zijn is subjectief. Dat anderen niet aan de software zouden kunnen tippen is eveneens subjectief. Dat ze een goed laadnetwerk hebben is zeker waar al kom je er vandaag ook met de andere openbare laadpalen. Belangrijker dan accucapaciteit is wat mij betreft de efficientie en daar is Tesla ook gewoon goed. Een grote accu is leuk voor als je vaak ver moet, maar voor de meeste mensen is dat net niet het geval. Dat de wagens snel zijn is voor mij bijkomstig en net een gevolg van de techniek.

En ik denk niet dat de meeste mensen een Tesla zouden willen. Dat er een groot publiek voor is, dat klopt zeker. Maar we zijn nog altijd allemaal divers met eigen wensen, eigen smaken. Als we alemaal hetzelfde zouen wensen, wat zou de wereld saai zijn.
Maar Tesla heeft het niet betaalbaar gemaakt. In tegendeel zou ik zeggen. 10 jaar terug werd vooral ingezet op betaalbare wagens, vandaag vooral op luxe wagens.
Dat is niet de schuld van Tesla, dat is de schuld van jarenlange achterblijvende inkomens zodat Jan Modaal alleen maar op de occasionmarkt terecht kan, en dat nieuwe auto's vooral een leasehobby zijn en daar dan ook voor gebouwd worden.
In het eerste stukje (van de 3) kan ik me prima vinden.

Het tweede stukje (zinnetje eigenlijk) is al behoorlijk vergezocht, er is v.w.b. EV's toch echt ook sprake van uiteenlopende smaak, merk voorkeur, iets 'tegendraads'/anders willen en nog vele andere zaken die bepalend kunnen zijn in een uiteindelijke keuze. Die keuze zal daardoor lang niet bij "de meeste mensen" op Tesla uitkomen zoals jij denkt. Je hangt dit ietsjes veel teveel op aan je eigen voorkeuren. ;)

Maar deze laatste...?
Niks mis met al die andere auto's maar 9 van de 10 mensen leasen, dan kies je toch voor die sexy tesla als het kan.
Ermmm, nog even los van of Tesla "sexy" is of niet :+ , nee, de meeste mensen met een personenauto in Nederland leasen niet, cijfers van 2020:
- 724.800 zakelijke lease personenauto's
- 214.000 private lease personenauto's
- +/- 8,7 miljoen totaal personenauto's

Hieruit volgt dat in Nederland dat meer dan 7,7 miljoen personenauto's niet worden geleased.
Mijn laatste 2 auto's die vallen onder gewoon particulier personenauto's waren ex lease auto's. Zonder het enorme lease aanbod van die modellen had ik die auto's nooit kunnen kopen. Dus nee ik lease niet zelf, maar gebruik wel de vruchten van iemand anders die heeft geleased :)
Je moet kijken naar aanschaf van nieuwe auto's, dat geeft zeer waarschijnlijk een veel eerlijker beeld.

Zeker ook aangaande wat HakanX zei.
Je moet kijken naar aanschaf van nieuwe auto's
Als je zo stellig zegt dat een ander iets "moet" dien je ook te verklaren waarom men dat zou moeten. Ik verklaar namelijk wel waarom de bewering waarop ik reageerde onjuist is, sterker nog, die bewering is bijna 'de omgekeerde wereld'!
... , dat geeft zeer waarschijnlijk een veel eerlijker beeld.
Eerlijker beeld van (nogmaals) wat?
Een ex lease personenauto is simpelweg geen lease personenauto meer.
Zeker ook aangaande wat HakanX zei.
Een tweedehands personenauto kan inderdaad prima ooit (daar komt de ex weer) een lease personenauto zijn geweest, HakanX heeft volledig gelijk! Maar de vraag blijft, hoe is dat relevant?
Al in 2019 leasden de meeste Nederlanders een nieuwe auto: 51%.
Zonder het enorme lease aanbod van die modellen had ik die auto's nooit kunnen kopen.
Zei HakanX, en dat geloof ik goed.

Auto's zijn alleen maar duurder geworden, dus het zal me niet verbazen als het aandeel van leasen ook verder blijft groeien.

9/10 is natuurlijk onzin, maar een (treurig) groot aandeel is het helaas wel.
Haha, Nissan succesvol? De tweedehands markt spreekt voor zich en niemand zit te wachten op een 5 jaar oude Leaf, Zoė of Fluence. De Model S zie je echter wel voorbij komen met meerdere tonnen op de teller. Een Model X met een ton op de teller wordt ook nog steeds gelijkwaardig gewaardeerd aan gloednieuwe crossover. Dat de nieuw prijs ooit het dubbele is staat daar los van, kijk maar naar de Nissan en Renault.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 22 juli 2024 15:04]

Euhm, ga eens puur naar verkoopscijfers kijken. Het heeft tot 2019 geduurd voordat Tesla meer Model S wagens had verkocht dan dat Nissan LEAFs had verkocht. En dan durf jij de LEAF als niet succesvol bestempelen? Mag ik dan hetzelfde zeggen van Tesla? Of ga ik dan op je tenen staan?

Nissan heeft wat mij betreft wel een zware fout gemaakt door de LEAF geen actief thermisch beheer te geven wat nefast is voor het batterijpakket van die wagen.
Haha, nee hoor mijn huid is wel wat dikker dan dat. Ik hoeveel alleen maar de waarde de bedrijven te kijken en veeg daarmee elk argument van tafel dat Tesla niet succesvol is.

Vergeet niet dat een Leaf destijds ook niet veel concurrentie had en ook lang niet het prijssegment waar de Model S in opereert.

Ondanks de verkoopaantallen is het echter duidelijk dat de markt voor gebruikte LEAFs enorm klein is. Al heb ik wel respect dat ze het geprobeerd hebben maar ze hebben alleen helaas nooit het image van een Tesla of de Prius kunnen evenaren. De LEAF 2.0 was vervolgens ook niet de beste vergeleken met de eNiro en Kona Electric.
Pas nog gekeken, paar leaf maar geen tesla
Vergelijk je nou B klasser met een D klasse?

Ik ga toch ook geen VW Polo vergelijken met Lexus Is ondanks dat zelfde aandrijflijn hebben
Ik kijk enkele naar wat er gebruikt aangeboden wordt. Een B segment auto zou in 5 jaar tijd juist (procentueel) minder moeten afschrijven dan een D segment auto met een zeer hoge aanschafprijs omdat een B segment voor meer mensen te betalen is. Vergelijk bijvoorbeeld maar de afschrijving van een Clio en een 5 serie.

De Fluence is trouwens C segment waar juist enorm veel vraag naar is. Echter zie je die dingen niet eens meer op de markt ondanks dat ze 5 jaar geleden pas geintroduceerd zijn.
Welke alternatief is er voor een 2e hands Model S? Dát is de reden dat een Model S nog altijd zo belachelijk duur is 2e hands. De Model 3 snoept er zeker wat van af, maar het is het zeer beperkte aanbod dat deze auto's zo duur 2e hands aangeboden worden.

En mocht je een leuke gevonden hebben, dan mag je vaak nog leuk 21% BTW er bij betalen omdat ze zakelijk gekocht zijn. Trust me, ik heb het overwogen / er naar zitten kijken.

Ongetwijfeld dat we daar een verschuiving in gaan zien in de komende 5 jaar omdat allerlei 'legacy' merken ook met waardige EVs in hetzelfde segment komen.

In de tussentijd denk ik dat ik nog maar uitstel om mijn auto te vervangen.. :/
Precies, ze verkopen gewoon voor die bedragen. Voor zoveel geld kijk ik liever naar een (nieuwe) 3 of Y.
Eens, wat je Tesla wel mee kan geven is dat ze op het juiste moment een lease knaller konden neer zetten. Auto van meer dan 100k met 0% bijtelling, die wilde iedereen en nam de rest voor lief
Een nederlandse belastingregel is toch geen verdienste van Tesla?
Maar wel de reden dat de auto zo goed verkocht hier.

Je ziet het telkens weer in het straatbeeld; de lease topper van een bepaald jaar zie je ineens in overvloed, zoals de 14% Renault Megane, de 14% Volvo V40, de Mitsubishi Outlander PHEV, eerst de 0% Tesla Model S en later de 4% Model 3.
Plus het feit dat het gewoon een erg goede auto is. Hij is veilig, snel, zuinig, stil, comfortabel, betrouwbaar een met goede software. Dan kunnen andere punten iets minder top zijn, voornamelijk de kofferbak, maar dat maakt de auto niet meteen slecht.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 15:04]

Tesla is goed in heel veel dingen maar comfortabel kan ik ze niet noemen in vergelijking tot andere evs. De stoelen vind ik altijd erg vlak en goedkoop zitten.

Het zou mooi zijn verder als dat charger netwerk gewoon voor elk merk opent zodat de spreiding groter is.
De stoelen zijn tot in behoorlijk detail volledig elektrisch aan te passen naar ieders wensen.

De meeste andere merken hebben minder maar zeker niet meer instelmogelijkheden voor de stoelen.
Stoelen zijn persoonlijk. In de regel denk ik dat er weinig mensen klagen over hoe comfortabel ze zijn.
Het zou mooi zijn verder als dat charger netwerk gewoon voor elk merk opent zodat de spreiding groter is.
Tesla is van plan om volgend jaar zijn supercharger netwerk open te stellen voor andere merken.
Dat ze veilig zijn kan ik uit eigen ervaring zeggen. Er is iemand met 80km/h frontaal op mij gereden en ik had letterlijk 1 blauwe plek. Nu tijdelijk een luxe afgewerkt Mercedes als vervangend vervoer maar ik kan niet wachten totdat ik weer in de model 3 kan rijden. Ik vind de Tesla echt veel comfortabeler dan de Mercedes. Het zal deels ook wel komen doordat je een ICE met een EV vergelijkt, maar ook qua zitten vind ik de tesla comfortabeler.
Tesla kon ze leveren, de premium Duitse merken hadden niks. Right place, right time.
Zonder Tesla had bv VAG nooit zo agressief ingezet op EV, ze vreesden voor hun positie (zeker na alle schandalen). Hyundai en Kia deden er nog een schepje bovenop. Ik sluit niet uit dat de Euro7 norm mede tot stand gekomen is met de gedachte, 'als Tesla uit het niets het kan, dan kan de rest het ook'.
En wat zouden ze dan doen met de strenger wordende uitstootnormen? Wat zouden ze dan doen als binnen 15 jaar geen ICE wagens meer verkocht mogen worden in de EU?

En waar kwam 10 jaar terug ineens die eerste golf EVs vandaan? Dat was ook niet "omdat Tesla het kan" want Tesla bestond niet eens. En het is duidelijk dat de euro normen helemaal niet door de industrie gedreven worden maar wel door de klimaatverandering.

De euro 7 norm is men ook beginnen opstellen in een periode dat Tesla helemaal nog niet zo groot was en er helemaal geen zekerheid was dat het bedrijf op lange termijn zou blijven bestaan. Het is nog maar een jaar of twee dat Tesla structureel winstgevens is. De finalisering van die norm is pas dit jaar gebeurd, maar het tot standkomen van zo een norm is ook een proces dat jaren duurt

Maar uiteindelijk kan niemand zeggen wat er zou gebeurd zijn zonder Tesla. Je kan niet terug gaan in de tijd en het uitproberen. Maar net als we zonder Edison niet in het donker zouden zitten, zonder Marconi nog altijd radio zouden hebben geloof ik niet dat we zonder Tesla vandaag geen EV markt meer zouden hebben.
Het zijn inderdaad meerdere factoren en niet alleen Tesla. Het is een combinatie van omstandigheden.

Tenslotte moeten de EV die je maakt wel verkocht worden, moet er voor wetgeving wel draagkracht zijn en tot slot moeten investeerders overtuigd worden dat het een valide businessmodel is. Het is feitelijk hetzelfde kip-ei verhaal als met elektrische auto’s en laad infrastructuur. Het moet allemaal in balans groeien.
Denk dat Tesla ook overheden heeft laten zien dat het mogelijk is, een "goede" ev te maken. Als alle ICE fabrikanten hadden volgehouden dat het technisch gewoon niet mogelijk was dan was regelreving waarschijnlijk niet zo snel gegaan.
Ik denk eerder dat de schandalen vag deed beslissen om vol in te zetten op evs. Ze hadden geen toekomst anders.
Tesla heeft met name laten zien dat een EV niet saai of traag hoeft te zijn.
Door met modellen te komen die allemaal onder de 6s naar de 100 knallen hebben ze met name gepoogd het logge beeld van EV’s weg te nemen. De auto’s die je aanhaalt als voorbeelden waren alles behalve sexy, sportief etc.
Maar ze waren, in tegenstelling tot een Tesla, wel betaalbaar. En wat is nu net vandaag het grootste struikelblok bij vele mensen voor de aanschaf van een EV? Juist ja, die aankoopprijs.
Tesla heeft als eerste elektrisch rijden cool gemaakt, en dat was (helaas) nodig. Dus geen geitenwollen sokken Prius, maar een zakelijke Model-S waarmee je elke verbrandingsmotor eruit accelereert. Top down elektrisch uitrollen ipv bottom up. Velen zijden dat dat niet kon, maar het is ze wel gelukt!
Top down omdat de EU Euro7 introduceerde bedoel je neem ik aan, en niet Tesla die een langzame Rimac namaakt? ;)
Toen de eerste Tesla Roadster op de markt kwam was er nog geen Rimac te bekennen. Al moet ik zeggen dat ik enorm fan ben van Rimac. Dit bedrijf wordt helemaal opgeslurpt door de Duitsers. En wordt nu 1 met buggati. In zowel de Porsche Taycan als de Audi E-tron GT zit er technologie van hun in. Prachtig bedrijf. Dus het is geen wonder dat VAG dit bedrijf helemaal wil opslurpen.

Maar de Tesla Model S is geen sportwagen. Ze gingen voor praktische luxe, met sportwagen performance. Ze probeerden zoveel mogelijk vlakken te raken. En dat is gelukt. En de huidige Model S is dat nog steeds:
De Model S Plaid is gewoon super praktische wagen + Luxe + verschrikkelijke performance wat te ziek voor woorden is. En dat alles voor 150.000 euro.
Ook de introductie vandaag van al die nieuwe EVs is niet zozeer een antwoord op Tesla, maar wel op de Euro7 norm die er binnen enkele jaren aankomt. Vele fabrikanten zien die norm als zeer moeilijk te halen met brandstofmotoren alleen, sommige halen zelfs de huidige normen al lang niet meer en betalen jaarlijks miljoenen in boetes of kopen credits in bij andere fabrikanten.
Mwah. Dat is het mijns inziens wel. Kijk maar naar hoe gehaast de wagens op de markt komen en wat voor kinderziektes er nog in zitten. De eerste lading ID.3 was niet te doen.

Zelfde geldt voor de ingekochte CO2 credits. Waar denk je dat ze die vandaan halen?

Wat dacht je van de belastingregels op EV’s hier in Nl? Alle fabrikanten hebben volledige de boot gemist. En dat terwijl VW met z’n 2015 Polo een van de laatsten met een 14% wagen was (bleek niet te kloppen, maar dat terzijde) en ook de GTE deed het zakelijk er goed.

De e-golf was een leuk probeersel om mee te komen, maar sloeg nergens op eigenlijk. Dit geld ook voor de kona en e-niro. Allebij omgebouwde auto’s en niet ontworpen als EV. Erg jammer.
Ik ben het voor een groot deel met je eens, maar ik zeg niet dat we zonder Tesla geen EV's hadden gehad, maar dat we niet zouden staan waar we nu staan.
Tesla heeft EV's sexy gemaakt (Of moet ik S3XY zeggen) kijk eens naar de leaf voor de 2018 versie of de iMiev dat zijn geen auto's waar je een petrolhead naar toe lokt.

Ik weet nog dat ik (als techneut erg geïnteresseerd) opeens op een parkeerterein een Tesla naast mijn Skoda Octavia zag staan en net te hard riep: KIJK EEN TESLA (er waren er toen nog niet zo veel) en bleek dat de eigenaar net vlak achter mij liep en ik alsof ik een klein kind was even in zn auto mocht zitten.
Leafs had ik toen al genoeg gezien en ik heb nooit uitgeroepen: KIJK EEN LEAF (Ik heb er overigens wel een gereden)

Wat dat betreft heeft Tesla het gewoon goed gedaan. En dan de bruikbaarheid ism hun supercharger netwerk en dikke afstanden al vanaf het begin.

Maar ze hebben het zeker niet uitgevonden.
Sorry maar ik herinner me nog goed hoe er bij de Europese Commissie opeens letterlijk een Tesla Roadster op de VIP parking stond en dagelijks bleef verschijnen…Maar binnenskamers (en aan de overkant bij de Europese Raad) werkte men toen gewoon aan diesel tot ver voorbij 2030 en het afzwakken van dieselnormen. In Europa alleen was er nooit een Dieselgate gekomen. Dieselgate was niet enkel een enorme streep door de rekening, maar ook een duidelijk falen van de strategie om door politieke connecties milieunormen te ontlopen.
Maar zonder Tesla had Volkswagen in 2018 niet het roer omgegooid want dan was er geen blauwdruk geweest voor succesvolle EVs.
Tesla als nieuw, performant statussymbool toonde hoe je EVs kon verkopen aan de klanten die de Duitse industrie gepaaid had met steeds hogere vermogens.
Iets wat de andere EVs nooit hadden kunnen doen.
Wat Tesla met de Model S heeft laten zien is dat je een praktische elektrische zakensedan kan bouwen en dat dat bovendien een begeerlijke auto kan zijn. Dat heeft de industrie in mijn ogen wel degelijk wakker geschud. Op de Leaf na zou ik geen van de auto’s die jij noemt begeerlijk noemen. Echter krijgt de Leaf absoluut, net als de Zoe, te weinig waardering en credit als het gaat om massa EV’s.

[Reactie gewijzigd door Bigs op 22 juli 2024 15:04]

Niet de LEAF, wel deze Tama Electric Vehicle uit 1947 was de eerste elektrische wagen dat het Japanse merk ooit lanceerde.
Vergeet ook de diesel affaire niet. Ik denk dat dat echt de cruciale zet is geweest die VW op het pad van de EV heeft gezet.

Het laat zien hoe belangrijk regulering werkelijk is in een (hyper) kapitalistisch systeem.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:04]

Sorry maar dat is een beetje zeggen dat zonder apple’s iphone android ook wel bestaan had. Of dat Amazon niet de eerste was die dingen op het internet verkocht.

Tesla heeft gewoon een duidelijke en ambitieuze visie: transitie en innovatie. Dat zie je terug in de schaal, duidelijke roadmap, nieuwe vormen van productie, het laadnetwerk, de centrale computer + Over the air updates, FSD, batterij innovatie, etc.

Er zijn genoeg dingen over te azijnpissen en genoeg dingen in de pipeline van tesla die voor velen moeilijk te geloven zijn dat ze gaan lukken, maar je kunt imo niet ontkennen dat tesla een enorme impact op de transitie naar BEV heeft. Qua wat ze zelf bouwen, maar ook hun impact op concurrenten.

Ik zie overig nog steeds niemand een realistisch plan tonen om daadwerkelijk richting de 10 miljoen EVs per jaar te geraken binnen 5-10 jaar. Enkel om 10 modellen in 10 variaties in beperkte oplage aan te gaan bieden tegen 2025. VW is wel de goede kant op aan het gaan maar beperkt zich tot europa.

Ik kijk hier overigens naar met een globaal perspectief. Vanuit Nederlands perspectief vind ik het wat vertekenend agz tesla nog geen europese fabriek actief heeft, en wat in nederland goed loopt toch wel erg sterk beinvloed wordt door lease constructies.
Ik denk dat je het helemaal gelijk hebt, tot een bepaald bereik dan. Als je ruim 300-350 km bereik wil hebben, maar toch een niet al te hoog budget hebt, kom je bij oa. 2e hands Tesla's uit. Het nadeel van de reparaties blijft natuurlijk wel.
VW Id3 heeft 427 WLTP en met 136km/h op de snelweg trek ik er prima 300 kilometers uit. Die wagens beginnen al bij 36k... nieuw.

En ik heb nog nooit bij de garage gestaan met intussen 12.000 km op de teller.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:04]

Dat is mijn punt. Voor de gewone man zijn Tesla's behoorlijk aan de prijs en reparaties na garantie mega duur. De meeste particulieren kopen toch op de 2e hands markt.
De ID's van Volkswagen zijn alleen nog even te nieuw om 2e hands te kopen, maar zodra die op de markt komen zal dat ook een veiligere optie en goedkoper zijn dan Tesla.
Om even verschil aan te geven, mijn Ioniq (Premium, hoogste uitvoering) heb ik een jaar geleden gekocht met 19000km voor 20.000 euro (na aftrek van de 2K subsidie) zelfde auto nu zou je voor rond de 18k hebben. Wil je een 2e hands tesla dan moet je er 10k bij leggen en heb je dit:
Total loss witte model 3
De Ioniq is absoluut geen slechte auto. Integendeel, hij komt dicht bij de efficiëntie van de Model 3 qua kilometers per kWh. Heb er ook naar gekeken. De Opel Ampera E is ook een interessante tweedehandse EV. met 60kWh
Komt dichtbij?
https://www.youtube.com/w..._channel=Bj%C3%B8rnNyland
Bow to the king :-)

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 22 juli 2024 15:04]

haha, oke daar zat ik fout. Hij was al super zuinig op benzine en hybride. Dus dacht die gaat het vast heel goed doen ook als elektrische variant. Blijkbaar de kampioen.
Zou echt mooi zijn als ze deze uitvoering gingen uitbrengen met iets van 50kWh o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 15:04]

Het grote probleem met tesla is dat zij het right to repair lastig maken. Neem bv een Nissan leaf uit 2012 met een 24kwh accu. Die is gewoon om te bouwen naar een 40kwh accu door externe garages en als je handig bent kan je dat zelf. Want de accu’s zijn te koop. Je kan zelfs je oude accu nog vaak voor 1000 euro verkopen of gebruiken voor je zonnepanelen als je die hebt.

Bij tesla is dat dus super lastig om dit buiten tesla te doen. Er was zelfs een periode dat als je je tesla buiten tesla wilde repareren, je dus donor Tesla’s nodig had omdat je de onderdelen niet direct via tesla kan krijgen. Dat is inmiddels iets anders, maar even naar de dealer gaan met een lijstje ban deze onderdelen heb ik nodig en binnen een week zijn ze er. Dat is best lastig. Als ik dan kijk naar mijn smart roadster sinds 2006 uit productie. Ik ga naar een Mercedes dealer toe en vraag voor de onderdelen dan komen die meestal binnen een week soms iets langer. Want de fabrikant is verplicht om 25 jaar lang na einde productie de onderdelen te produceren.

Leaf: https://youtu.be/bY66PGpR7jk

Tesla: https://electrek.co/2020/...r-cybersecurity-concerns/
Ho Ho Ho. Je kunt mooi Nissan aanhalen met batterij upgrades door externen maar feit is dat dit niet vanuit de fabrikant ondersteund wordt. Sterker nog: er is een hack nodig om die nieuwe batterij or range extender te laten werken.
Zodra het over 2e hands en right to repair gaat, hoe relevant is je garantie dan nog?

Chiptuning wordt ook niet ondersteund. Lekker belangrijk. Ga er maar vanuit dat een hack overal nodig is binnenkort, want anders ben je geheel aan de commercie overgeleverd.

Tesla is de duimschroeven al flink aan het aandraaien a'la Apple en meer van die foute corpos. Het is wachten op, of het is al zo, een blokkade om uberhaupt zelf te sleutelen. Een OTA update en daar sta je dan.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:04]

Ik zou persoonlijk hetzelfde doen als je de (vaak vertekenende) US media aandacht ziet als er een batterij in de fik vliegt

Gezien hoe belangrijk thermal management is voor die batterij, heb ik liever dat tesla op schaal vervanging/reparatie aanbied, en recycled

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 22 juli 2024 15:04]

Tesla is een beetje de Apple van de auto's.
Ik vind dat je Apple hier toch echt te kort doet. Maar ja ik rij ook geen Telsa, ken wel zeurende collega’s die eerst veel geld bijbetaalde voor een tesla en dan opeens blij zijn dat ze op fiets naar hun nieuwe werkgever gaan. Of taxi centrales die tien auto’s hebben staan die niet gebruikt kunnen worden.
Ik snap niet waarom je een -1 krijg. Ik heb ook een Tesla en vind het ook geen goed product. Maar het is wel de enige praktisch bruikbare EV vanwege het supercharger netwerk. Mijn volgende auto wordt niet weer een Tesla (tenzij ze hun QA en service op orde krijgen). Als de andere merken dan geen betrouwbaar en prettig werkend laadnetwerk hebben, dan wordt het gewoon weer een benzine-auto.
Ik bedoelde meer met gesloten ecosysteem / walled garden. Niet zelf onderdelen kunnen bestellen en repareren. En degene die erin rijden geloven er ook in als een soort van religie, net als bij Apple en worden zelfs boos als je er negatief over praat.

Tesla heeft ook een extreem goede marketingmachine net als Apple. Ze hebben daardoor erg veel gelijkenissen.

Wel flauw dat je gedownmod wordt trouwens maar dat maakt mijn punt. Tesla/Apple behoren tot de meest gevoelige onderwerpen hier. Je hebt believers en felle tegenstanders.
Apple en Tesla hebben de hoogste klanttevredenheid. Het zijn de klanten die voor gratis reclame zorgen. Apple geeft maar een fractie uit aan marketing vergeleken met Samsung en Sony. Tesla adverteert geheel niet, en heeft zelfs zijn PR afdeling gesloten.
Toch zie ik regelmatig auto's die slechte afwerkingen hebben en kwaaltje van een nieuw automerk...

Tesla is wat een iphone/ipad eerst was... Domme mensen weten niet beter.
Tesla heeft toch juist hun marketing afdeling opgeheven als ik mij niet vergis? Zelfs geen pr meer
Heb je ook niet nodig als de media zelf en online met reviews eigenlijk al een soort gratis PR is. Wat wel dan nodig is, is dat je product goed moet zijn. Dus straks gaan mensen eerder denken aan ow: Je product heeft reclame nodig? Dan is het vast niet zo goed. ;) En dat werkt, want die gedachte heb ik al vaak bij opdringerige reclames. Heb je dit echt nodig? Of is het product gewoon niet zo goed dat het zichzelf verkoopt door mond op mond reclame? En reviews?
Ben ik met je eens. Een inioq is imho het perfecte voorbeeld van een perfecte electrische wagen.
Hyundai dus auto's bouwen kunnen ze wel, ondanks kleine batterij, relatief groot bereik. Ziet er goed uit van binnen en van buiten. Komt nagenoeg volgeladen. En voor de degene die het nodig vinden, er zijn ook andere aandrijvingen beschikbaar. Gewoon en auto met een normaal vermogen. Betaalbaar

Vreemd genoeg zie je ze in België zelden of nooit rijden. (Ik moet ook El zeggen at ik er geen heb, kijk in ander segment voor wagens).
Uitstekende EV die zijn tijd ver vooruit was, maar het uiterlijk vind ik nog wel discutabel. Echt mooi en “sexy” is die niet.

Wat dat betreft hebben ze met de Ioniq 5 een zeer geslaagde opvolger.
Je hebt een mooi punt: zonder Tesla waren we niet waar we nu zijn, met een heel breed aanbod van EV's en steeds meer modellen die praktisch en betaalbaar zijn. Jouw Ioniq en mijn E-Niro zijn daar voorbeelden van. Het interessante is dat er in de negatieve sentimenten ronde EV's (te duur, subsidie-slurpers, etc, etc) steeds naar Tesla wordt verwezen, maar dat links en rechts de EV markt steeds rijker, mooier en praktischer wordt maar dat dat over het hoofd wordt gezien door de Tesla-bashers.
Zelf een Kona en een Leaf , bijzonder te vreden.
Privé een tesla rijden wordt alleen maar interessanter juist. De bijtelling gaat naar 22% namelijk.

Door veel minder kosten qua onderhoud/stroomkosten zal je denk ik privé best een Tesla kunnen rijden.

Als je een model 3 of Y koopt ben je wel wat meer kwijt qua aanschaf maar ik denk dat onderaan de streep het niet veel zal schelen.

Helemaal niet als je een occasion neemt. Door de OTA blijven die auto’s echt bij de tijd.

[Reactie gewijzigd door Mittchel op 22 juli 2024 15:04]

Elektriciteit is momenteel duurder dan ooit en met de meerpriis van een EV kun je jarenlang je Diesel of benzine auto mee onderhouden en dan hou je nog geld over om te tanken.

Occasion zou ik nooit doen want dan zit je met een accu die nog maar 80% is.
Die accu's van de tesla's zijn wel in orde hoor. Die 80% zitten ze pas op ver na 500k km
https://insideevs.com/new...ry-capacity-retention-90/
Het hangt er ook van af hoe "lief" je voor je batterij bent. Als je altijd alleen maar snel laadt en altijd helemal vol en helemaal leeg dan gaat het sneller.
De Ioniq die ik rij zegt 0% degradatie te hebben na 40K km uiteraard klopt dat niet helemaal maar op verschillende fora op internet zijn er Ioniq rijder die inmiddels 250K km hebben gereden en nog steeds dezelfde actieradius hebben als nieuw. (en dat is met een kleine 28Kwh batterij)
Je zult altijd wel even onderzoek moeten doen. De Leaf's gaan wel hard achteruit zelfs de nieuwe.
De Leaf is vanuit zijn ontwerp al niet lief voor de accu. Omdat de temperatuur niet goed onder controle gehouden kan worden door simpele luchtkoeling. Met vloeistof kun je de temperatuur van de batterijen stabiel houden op hun ideale werkpunt. Zowel koelen als verwarmen.

Een batterij in een mobieltje, wordt eigenlijk op allerlei factoren verschrikkelijk mishandelt. Diepe ontlading, en laden. Temperatuur schommelingen, enorm veel cycles en ga zo maar door. Maar ja, ze doen dit om extra lading per cycle in het begin te hebben zodat men een goed ervaring heeft de eerste 2 jaar. En dan willen ze dat je een nieuwe koopt....
Elektraprijs zit echt al jaren op zelfde niveau. Een volle tank als je dat thuis gaat laden is niet te vergelijken met een benzine/dieselmotor.

Daarnaast gaan accupakketten echt veel langer mee dan een reguliere benzine/dieselmotor. Bij 300K km zit dat toch wel vaak op zijn einde of gaat men vernieuwen. Er zijn Tesla’s die pas bij 500-600K 80% degredation hebben.

Het klopt niet echt wat je allemaal zegt. Vandaar dat ik denk dat het onderaan de streep wel gelijk zou zijn.

Daarnaast gaat een tesla langer mee doordat er minder onderdelen zijn, meer updates. Er rijden tesla’s met miljoenen kilometers op de teller.

[Reactie gewijzigd door Mittchel op 22 juli 2024 15:04]

Elektra zit al jaren op hetzelfde niveau... 21 ~ 25 cent/kwh.
Is natuurlijk niet zo moeilijk voor een bedrijf als ze miljarden aan subsidie krijgen. Dan mag je wel hopen dat ze sneller en makkelijker kunnen gaan ontwikkelen.
Ik twijfel daar ergens aan. DOot tesla is het zeker in de aandacht gekomen, maar vooral voor "ik trek op naar 100 km/h in 2.235s" en "mijn range is naar de maan en terug"

Terwijl dat eigenlijk een beetje de verkeerde aandachstpunten zijn voor EV's.
@LukevanDrie
Leuke video!
Mooie shots en ondanks een "saai" onderwerp heb je met pan/tilt/zoom/fade e.d. er iets aantrekkelijke van gemaakt. (Jij, het team, de anderen :) )

Ook goed dat de voorbeelden van de velgen en alternatieve auto's te zien zijn. Je krijgt dan letterlijk een beeld bij de woorden. Ook de beelden van de accu's vond ik van meerwaarde.

Complimenten
AuteurLukevanDrie Teamlead Mediateam @RedRayMann13 september 2021 09:27
Bedankt voor de leuke feedback! :)
Anoniem: 702616 11 september 2021 16:24
Het is een toffe ontwikkeling, jammer genoeg zal dit voor mij nog altijd onbetaalbaar blijven.

Ik hoop dat ze een keer betaalbare elektrische, auto's gaan maken in de nabije toekomst.
Dat prijs verhaal: Tesla verkoopt ieder model wat ze kunnen produceren zonder enkele vorm van reclame. Zijn hard bezig op te schalen. Prijs verlagen om competitie aan te gaan zou dan wat onlogisch zijn. Fun little fact: Tesla zou dit wel kunnen doen en als nog per unit goede winst kunnen draaien. De competitie kan dit veelal niet en verkoopt de units nu nog per stuk met verlies. Die moeten dus vaak én de hele benzine tak afbouwen én de race met elektrisch zien in te halen. Ik verwacht een aantal afvallers binnen de komende 10 jaar, dit is niet vol te houden.
Een leuke video, echter het stukje concurrentie klopt naar mijn mening niet. De zogenaamde concurrentie een standaard Q4e-tron is inderdaad goedkoper dan een standaard Model Y, maar wat in de video niet verteld wordt is dat je dan een auto hebt die wat uitrusting en prestaties betreft niet in de buurt komt van de Model Y. Wil je vergelijkbare opties hebben in de Q4 e-tron, dan ga je ver over de basisprijs van de Model Y heen. En zelfs dan heb je nog geen auto die net zo ver komt, net zo snel is en net zo ruim is als de Model Y.
Tesla is nog steeds de maatstaaf waar de rest van de wereld aan moet proberen te voldoen.
Grappig dat wordt gerefereerd aan het succes van Tesla in 2019. Terwijl Tweakers zelfde al constateerde dat Tesla optimaal heeft geprofiteerd van de toen geldende subsidieregelingen. En ze inmiddels het marktaandeel hebben wat middelmatige te dure auto's verdienen. Het is een soort statussymbool waarbij alleen de accu techniek onderscheidend is.

nieuws: Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla i...
Misschien moet je je eens beter inlezen.
Ik zeg zeker niet dat een Tesla zonder fouten is, maar ze doen meer goed dan enkel batterij techniek. Ik werk nu voor een autofabrikant die serieus op EV's aan het inzetten is, en de development manager heeft in online meetings al meermaals duidelijk laten weten dat Tesla serieus voorligt op bepaalde punten:
- online verkoopmodel
- stroomlijnen productie
- achterkant van de wagen die uit 1 stuk metaal gemaakt wordt (liggen ze +5 jaar op achter)
- skateboard ontwerp ( nu hebben wij 1e gen EV, pas de 3e gen gaat dit hebben)
- supercharger netwerk: geen gedoe voor klanten: goede laders op belangrijke punten, vaak vrij, voldoende snel en gebruiksvriendelijk.
- OTA updates: andere fabrikanten zijn met de eerste versies bezig. Je merkt echter dat dit geforceerd is door hoe lang zo'n update kan duren omdat men nog steeds +20 chips moet updaten ipv enkele zoals bij Tesla.
- aantal chips in de wagens, octovalve, ...

Ik raad je ook je aan om eens de films van Sandy Munro te bekijken. Tesla is echt met clean sheet design begonnen waardoor ze niet de bagage hebben zoals andere fabrikanten met hun toeleveranciers.

De verkoopscijfers in 2019. Tja, Tesla heeft daarvan geprofiteerd.Hadden ze moeten zeggen? "Nah, dat gaan we niet doen". Natuurlijk niet.
In de US, waar Tesla op dit moment niet meer in aanmerking komt voor subsidies en andere achterlopende fabrikanten wel, heeft Tesla toch nog steeds +50% van de EV verkoopscijfers.

Dan hebben we het nog niet over andere dingen die Tesla doet zoals zonnepanelen, batterijen en energiebeheer (die laatste wordt nog een game changer, bij mijn vorige klant zijn ze toch een beetje bang dat Tesla daarmee naar BeNe komt)

Men kan zeker kritiek hebben op de auto's. Mij staat het bvb niet aan dat de interieur keuzes gemaakt zijn met in het achterhoofd zelfrijdende auto's. Ik heb wel graag een instrument cluster voor mijn neus.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 15:04]

Ondertussen heeft bvb ID3, id4, enyaqi ook dat skateboard design.
En Kia en Hyundai
En een hoop Chinese evs
@Chris_147 refereert ook naar Sandy Munro die duidelijk noemt dat de Chinezen en Korean ver voorlopen op de andere traditionele autobouwers. Over de e-Niro was hij wat minder te spreken maar die was ook van 2019. De Ioniq en EV6 lopen ver voor op de andere traditionele autobouwers.
Klopt, de eNiro noemde hij een "goed gebouwde 90's auto". Evengoed wel een prima auto.
Jazeker, VW is nu ook echt serieus bezig.
Maar ja, Hyundai en Kia hebben ook nog maar sinds nu een skateboard design. Vorige wagens waren omgebouwde ICE middelen (Ioniq, Kona, etc). Volvo en Polestar is omgebouwde ICE. Mercedes ook.

Grootste concurrentie zie ik van chinese fabrikanten komen. Kwaliteit en veiligheid is in orde, enkel nog het verkoopsnetwerk opzetten. Nio, Xpeng zijn niet te onderschatten.
Wat moet ik me daar bij voorstellen?
Skateboard wil gewoon zeggen dat de batterijen zich onder de vloer bevinden, tussen de voor en achter as. Ziet er schematisch voorgesteld een beetje uit als een skateboard.
Ik weet nog dat ik als kind in de Kijk al las over dat skateboard design. Als ik het mij goed herinner was dat van GM of Ford. Maar kan er naast zitten. In ieder geval een skateboard ontwerp. En dan zou je verschillende opbouwen erop kunnen zetten. Je zou zelf een werkbus kunne hebben en een luxe wagen. En die kon je dan zelf in thuis verwisselen op je skateboard. Dit was ergens rond 2000.
Denk dat ik dat ook toen heb gelezen. Modulair koetswerk. Handig als je tijdje pick-up nodig hebt. 8-)
Ik kan me nog herinneren dat in de kijk een zelf rijdende vw bus stond, die op een parkeerplaats kon rond rijden, maar dat was misschien al 20 jaar daar voor
Jaar of 15 terug een keer een leenauto gehad die zelf kon inparkeren. En tijdens liften bij iemand in de auto gezeten die voor Volkswagen werkte. Die auto kon op de snelweg al zelfstandig rijden. (lane assist en adaptive cruise control). De zelfrijdende parkshutle is ook al weer een tijdje terug. Maar de autonome auto lukt nog net niet geloof ik...
Klopt, Canoo (dat bij VDL Nederland gaat bouwen) is ook bezig met dat concept.
Ik lees in je post vooral de voordelen die ik van fans van het merk ken en heb moeite om mij voor te stellen dat een manager zo maar zulke uitspraken over zo een diverse onderwerpen zou doen buiten managersmeetings om.

Wat betreft het online verkoopmodel is er niets dat fabrikanten in de weg staat het zelfde te doen. Hell, bij de meeste kan je al jaar en dag je wagen gewoon online configureren en die config doorsturen naar een dealer om daar de bestelling te gaan tekenen en eventueel de prijs nog wat naar beneden te praten. Wat ik vaak hoor bij fans van het online model van Tesla is dat die dealer er niet meer tussen zit en dat ze niet meer moeten gaan discuteren over de prijs. Maar dan denk ik: je neemt liever de prijs zoals geadverteerd dan te proberen er een paar duizend euro af te krijgen? Geef mij dan maar die verkoper hoor. Als ik er 2000 euro af krijg door een uurtje over en weer te praten is dat goed verdiend.

Wat het stroomlijnen van productie betreft denk ik dat Tesla net geen goed voorbeeld is. Tenzij je het hebt over de verticale integratie omdat ze ook zelf de batterijen maken. Maar de productie zelf bij Tesla heeft jarenlang net zeer stroef gelopen omdat Tesla alles op de eigen manier wenste te doen in plaats van goed te kijken naar hoe de industrie over meer dan een eeuw geovelueerd is en de lessen die daaruit gekomen zijn mee te nemen.

Dat ze de achterkant uit 1 stuk maken is mooi. Maar in tegenstelling tot wat velen denken is dat geen uitvinding die ze zelf gedaan hebben. De pers die daarvoor gebruikt wordt is ontworpen en gebouwd door een Italiaanse firma en kan elke fabrikant gewoon aankopen.

Het skateboard ontwerp is alles behalve uniek te noemen. De batterij tussen de assen had je ook al bij andere EVs die rond 2010 uitkwamen. Zeker niet allemaal, maar ze waren er wel. Of heb je het hier over het structureel batterij pack waar Tesla mee gaat afkomen?

Het supercharger netwerk is ongeevenaard, maar ik ben blij dat niet elke fabrikant zijn eigen laadnetwerk aan het uitbouwen is. Stel je even voor zeg. Nee, open standaarden en open netwerken zodat je overal kunt laden zijn de betere oplossing.

OTA, leuk. Kan Tesla ook weer functionaliteit wegnemen wanneer ze het wensen.
Persoonlijk haat ik het als je door hoepels moet gaan springen om het bedrag omlaag te krijgen. Dan wordt het een soort spelletje verplassen: kan ik ook zoveel korting bedingen als iemand anders? Ik heb liever gewoon 1 simpele prijs met niets erop af te dingen voor iedereen, kun je achteraf ook geen nare verrassing krijgen. En ben benieuwd of jouw dealer de auto binnen 7 dagen terug wil nemen als het toch niet je ding is - zoals Tesla dat doet.
Ik heb het gevoel dat veel van zijn argumenten eerder een kopie is van de amerikaanse youtubers.

Dat anti dealer gedoe is toch vooral een amerikaans gedoe. Daar beslissen de dealers veel meer wat je bij hun kan kopen. Auto's staan daar al afgewerkt op een grote parkeerplaats en moet je meer daar liggen tussen kiezen. Terwijl hier je toch gewoon, zoals je zelf zegt, online kan configureren en met dat papier ofzo naar een lokale garage gaan, of die offerte doormailen en tegelijkertijd nog een optiepakket er gratis bijvragen. Maar hier zijn het ook de automerken zelf die veel meer te zeggen over de garages, hoe hun showroom er moet uitzien, alle modellen moeten er staan enz.

Laadnetwerk, zeker een voordeel, maar in Europa met een standaard stekker zijn er hopen plaatsen waar je als non tesla ook kan laden.

Productie vind ik ook een rare, ik weet wel dat Tesla (of toch Elon) hard heeft liggen roepen hoe ze het Toyota Production System terug overhoop gingen halen en naar de nieuwe eeuw brengen. Volledige automatische assemblage van A tot Z, geen personen meer betrokken. Maar ondertussen zijn ze daar ook hard van terug gekomen. In tegenstelling tot wat Elon iedereen wou laten geloven, hebben Toyota en VAG niet 30 jaren liggen slapen en zijn hun producties nog altijd aan het evolueren. Beiden produceren ook gewoon ruim 7 miljoen wagens ieder jaar.
Zelfs Elon lijkt zijn toon dit jaar helemaal verandert te hebben. Regelmatig tweets dat prototypes maken makkelijk is maar massa productie moeilijk.
Ik lees in je post vooral de voordelen die ik van fans van het merk ken en heb moeite om mij voor te stellen dat een manager zo maar zulke uitspraken over zo een diverse onderwerpen zou doen buiten managersmeetings om.

Wat betreft het online verkoopmodel is er niets dat fabrikanten in de weg staat het zelfde te doen. Hell, bij de meeste kan je al jaar en dag je wagen gewoon online configureren en die config doorsturen naar een dealer om daar de bestelling te gaan tekenen en eventueel de prijs nog wat naar beneden te praten. Wat ik vaak hoor bij fans van het online model van Tesla is dat die dealer er niet meer tussen zit en dat ze niet meer moeten gaan discuteren over de prijs. Maar dan denk ik: je neemt liever de prijs zoals geadverteerd dan te proberen er een paar duizend euro af te krijgen? Geef mij dan maar die verkoper hoor. Als ik er 2000 euro af krijg door een uurtje over en weer te praten is dat goed verdiend.
Wat denk je dat hun huidige dealers daarvan vinden als ze het gaan implementeren? Dat komen ze echt niet mee weg.
Wat het stroomlijnen van productie betreft denk ik dat Tesla net geen goed voorbeeld is. Tenzij je het hebt over de verticale integratie omdat ze ook zelf de batterijen maken. Maar de productie zelf bij Tesla heeft jarenlang net zeer stroef gelopen omdat Tesla alles op de eigen manier wenste te doen in plaats van goed te kijken naar hoe de industrie over meer dan een eeuw geovelueerd is en de lessen die daaruit gekomen zijn mee te nemen.
Ze hebben een van de beste audio systemen, standaard. Ze zijn een van de weinige autofabrikanten die zelf hun stoelen maken en ze bevoorraden hun fabriek niet alleen “just-in-time” maar ook exact op de plek waar het nodig is (GF Shanghai, Berlijn en Austin). Daarnaast hebben ze gemiddeld de auto binnen 8 dagen in handen van de consument zodat ze betaald zijn voordat de leveranciers betaald hoeven worden.
Dat ze de achterkant uit 1 stuk maken is mooi. Maar in tegenstelling tot wat velen denken is dat geen uitvinding die ze zelf gedaan hebben. De pers die daarvoor gebruikt wordt is ontworpen en gebouwd door een Italiaanse firma en kan elke fabrikant gewoon aankopen.
Klopt, maar het aluminium wat ze inspuiten is Tesla IP in samenwerking met de engineers van SpaceX. Waar kunnen de autofabrikanten aankloppen voor deze expertise?
Het skateboard ontwerp is alles behalve uniek te noemen. De batterij tussen de assen had je ook al bij andere EVs die rond 2010 uitkwamen. Zeker niet allemaal, maar ze waren er wel. Of heb je het hier over het structureel batterij pack waar Tesla mee gaat afkomen?
Eens, niet echt bijzonder al zie je wel dat de vloer in andere EVs vaak wat hoger zit omdat ze geen cilindervormige cellen gebruiken maar pouches. Die cilinder vorm komt met name uit de massaproductie voordelen.
Het supercharger netwerk is ongeevenaard, maar ik ben blij dat niet elke fabrikant zijn eigen laadnetwerk aan het uitbouwen is. Stel je even voor zeg. Nee, open standaarden en open netwerken zodat je overal kunt laden zijn de betere oplossing.

OTA, leuk. Kan Tesla ook weer functionaliteit wegnemen wanneer ze het wensen.
Het supercharger netwerk wordt binnenkort vrijgegeven voor derde. Het aanbod om mee te doen lag al jaren op tafel maar geen enkele fabrikant wilde erin investeren. Nu is het de overheid die met subsidies Tesla verleid om andere fabrikanten toe te staan omdat een Fastned of Ionity simpelweg niet de massa kan ondersteunen. Als je denkt dat je naar wintersport met een Tesla al in de rij staat moet je het eens met een E-Tron proberen.
Ze zijn een van de weinige autofabrikanten die zelf hun stoelen maken en ze bevoorraden hun fabriek niet alleen “just-in-time” maar ook exact op de plek waar het nodig is (GF Shanghai, Berlijn en Austin).
VW stuurt de stoelen voor de fabriek in Wolfsburg toch ook niet naar China? :9
Klopt, maar het aluminium wat ze inspuiten is Tesla IP in samenwerking met de engineers van SpaceX. Waar kunnen de autofabrikanten aankloppen voor deze expertise?
Aluminium is aluminium, is aluminium.
Er zal inderdaad niemand op aarde, behalve de engineers van Tesla en SpaceX, aluminium in een die cast machine kunnen spuiten. Behalve dan natuurlijk dat IDRA dit al decennia doet, en de machine gemaakt heeft.
Er zijn verschillende soorten aluminium. Met het gebruikelijk spul kan je niet zulke grote castings maken.

VW koopt stoelen in, net als hun infotainment, lampen en rijondersteuning. Dat zijn allemaal losse eilandjes in de auto.

Daarnaast zullen de meeste fabrieken centraal bevoorraad worden terwijl Tesla het magazijn bij wijze van spreken om de productielijn heen gebouwd heeft. Waar het onderdeel nodig is wordt het uitgeladen en opgeslagen.
Ik werk nu aan de software om productie bij een auto fabrikant te regelen. Dat Tesla dit zelf helemaal moest leren om productie op te zetten (Model 3/Y is nog iets heel anders dan S/X qua aantallen) gaf hen groeipijnen, maar ook voordelen (geen 20 jaar oude software zoals bij ons). Maar daar gaat ook verder voor: traditionele fabrikanten zijn gewoon om veel in te kopen, assembleren veelal modules van Bosch etc, terwijl Tesla veel zelf heeft gemaakt. Dat heeft ook zijn invloed op hoe de auto gemaakt wordt.
Bvb ook die achterkant: klopt dat Tesla dit niet zelf bedacht heeft, maar wel als eerste gebruikt. Bij het merk waar ik voor werk zei men dat men dit over 5 jaar eens ging bekijken. Doordat Tesla dit doet, gaat men nu versneld dit nu reeds onderzoeken. Ipv 20 onderdelen heeft men er nu slechts 1. Geen extra laswerken of lijm werken, geen extra roestbehandeling, etc. Minder assemblage = minder tijd nodig = minder stappen die fout kunnen gaan = minder controles nodig.

Ik weet ook niet of ik dit allemaal als klant wil. Ik zie toch graag een auto live voor ik hem koop. Vloer uit 1 stuk: ok goedkoper, waarschijnlijk beter, maar wat ivm reparatie na een ongeval?
Superchargers: eigenlijk wil ik ook gewoon aankomen, laden en betalen met mijn bankkaart. Maar op dit moment worden er best wat Tesla's extra verkocht door dit voordeel.
Maar dit zijn de dingen die die manager dus eerlijk toegaf dat zij willen nabootsen. Neem er van mee wat je wil.
Na een ongeluk zet je die gewoon op een bank, ander dan ik vroeger deed met een balkje tussen de achterspatborden in de achterbak en een krik, en een touw aan een boom.
Na een ongeluk heb je waarschijnlijk dikke pech omdat je skateboard het equivalent is van een gelijmd telefoon scherm.
Ik super geïnteresseerd in voor wie je werkt en meer.
Tuurlijk ligt Tesla op sommige punten (ver) voor op de concurrentie, maar tegelijkertijd ligt de concurrentie op andere punten weer voor op Tesla (800v, flexibele MEB-platform waardoor VAG direct EV's in allerlei segmenten heeft, decennia aan ervaring in het produceren en onderhouden) en bij Tesla zullen ze zich net zo goed op de concurrentie richten. De vooruitgang bij EV's gaat zo hard dat niemand het zich kan veroorloven om naar achter te leunen en te denken dat ze voorop lopen en het rustig aan kunnen doen. Tesla heeft hier een belangrijk aandeel in gehad en ik denk dat we zonder Tesla wel EV's zouden hebben maar niet de hoeveelheid en met de range van nu. De Nissan Leaf was er eerder dan de Model S, de Renault Zoe kwam in hetzelfde jaar (2012) uit als de Model S. Je ziet echter dat deze lange tijd geen concurrentie hadden en de vooruitgang bij die auto's daardoor zeer beperkt bleef.

Uiteindelijk maakt het voor (willekeurig getal) 90% van de kopers niet uit welke fabrikant voorop loopt maar kopen ze een auto die voldoet aan hun eisen. Het verbaasd me dat de Model Y hier nu pas op de markt komt omdat deze in een zeer populair segment zit waar de concurrentie vrij spel had. Iemand die een cross-over/suv met hoge instap wil kijkt niet naar een Model 3, ook al heeft die betere software en slimmer ontwerp (alhoewel het skateboard ontwerp ook niet heilig is) maar die wil een mooie cross-over/suv met hoge instap.

Het supercharger netwerk is misschien wel de belangrijkste reden om een Tesla te kiezen (al is dat ook niet voor iedereen noodzakelijk, zeker niet in Nederland) en ik vind het onbegrijpelijk dat andere fabrikanten dit bijna compleet genegeerd hebben.
Tesla heeft, denk ik, de EV 'sexy' gemaakt. Als er enkel een Leaf, Zoė of i3 was geweest, dan waren er echt niet zoveel EV's verkocht geweest als nu.
Dieselschandaal en daaruit volgende regelgeving heeft natuurlijk ook wel veel gedaan in Europa.

Model Y: geval van volle productie voor de US en Musk had waarschijnlijk gehoopt dat de fabriek in Berlijn sneller klaar was.
Je kan de leaf natuurlijk niet vergelijken met een tesla die twee keer zo duur was. En de id3 is er pad een paar jaar, en stond voornamelijk op de parkeerplaats van vw.
Tesla had natuurlijk jaren een voorsprong maar die wordt / is natuurlijk al ingehaald.
Spijker op de kop. Het is niet de technologie. Het is de beeldvorming en de visie van Musk. Daar hebben we er te weinig van tegenwoordig.

Ludicrous Mode. Een meesterzet. Een Tesla de ruimte in schieten -idem. Musk is de PR.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:04]

decennia aan ervaring in het produceren en onderhouden
Dit is geen voordeel voor de concurrentie van Tesla: alle autobedrijven (behalve Tesla) verdienen hun geld namelijk met onderhoudsdiensten, niet met de marge op nieuwe auto's. Dus dat ze veel ervaring hebben in subtiel klanten achteraf na*ien met "verborgen" onderhoudskosten lijkt mij niet in het voordeel te spreken van traditionele auto-fabrikanten ;)

Andere merken ontwerpen hun auto's dus bewust om voorspelbaar stuk te gaan om te kunnen cashen op garagekosten.

Ik heb er wel eens een uitgebreide berekening op losgelaten en mijn conclusie was: een Tesla M3 van rond de 45k (2e hands) is over 10 jaar verspreid goedkoper dan een 2e hands Citroen C4 Diesel van 12k EUR in aanschaf over 10 jaar verspreid. En dat is als je echt alle kosten meerekent voor beide auto's (brandstof/stroom, verzekeringen, belastingen, aanschaf en vooral dus: onderhoud).

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 15:04]

Iedereen staat in het recht om te profiteren van bepaalde subsidies. Die zijn er om de markt te stimuleren. Tesla heeft gewoon gedaan wat andere niet deden, een zeer goede electro auto neergezet.

En wanneer je accutechniek onderscheidend is dan ben je al een heel eind. Zeker wanneer je bv minder cobalt in je accu hebt dan de concurrent. Het helpt natuurlijk ook als je concurrent in de tussentijd vooral bezig is met sjoemelen. (En ze blijven gewoon door gaan met veel te optimistische cijfers over bv de actieradius)

Verder zijn international de cijfers van Tesla gewoon enorm indrukwekkend als je beseft waar ze vandaan komen.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 15:04]

Men heeft dan wel recht, maar dat maakt het nog niet terecht.
Bedenk maar wat het verhaal gekost heeft, en of dat geld niet nuttiger op een andere manier ingezet had kunnen worden.
Denk aan het uitkopen van een aantal boeren, of het isoleren van woningen.
Vooral dat laatste was zowel milieutechnische en economisch interessanter geweest. Tesla boert goed door alle subsidieregelingen maar dat geld vloeit zo Europa uit. Dan zie ik liever milieumaatregelen zoals het isoleren van gebouwen of installatie van warmtepompen die bedrijven hier werk oplevert in plaats van het vullen van de portefeuille van Musk.
Isoleren van gebouwen of installatie van warmtepomp is niet echt hoogtechnologisch meer. Je loopt daar echt geen enkel risico op, om dat te doen. Je kunt gewoon doorrekenen wat dat kost en wat het je oplevert, en dan doe je dat gewoon.

Voor elektrische autos is dat wel anders. Jaren terug stond de technologie in kinderschoenen en de prijs was heel hoog. Als je dan geen subsidie op die autos zet, gaat niemand die auto kopen. Want allerlei kinderziektes in die Tesla's en paar jaar later komt er een model uit die financieel veel aantrekkelijker is. Of tesla is failliet en je kunt geen onderdelen meer krijgen voor je dure auto ..

Feit is gewoon dat je dat wagenpark moet vergroenen. De consument gaat niet massaal die eerste autos kopen, alleen een paar liefhebbers. Voor marktpartijen is het ook niet altijd interessant om zo'n groot risico te lopen. Daarom zet je dus die subsidie er op, om dat gat te overbruggen. Omdat anders nooit die technologie van de grond komt.
Ja dat geld vloeit Europa uit omdat Europa blijkbaar geen auto had die fatsoenlijk aanspraak doet op de subsidie. We zitten juist met merken als VW met sjoemelsoftware, Daar kun je Tesla moeilijk de schuld van geven.

Het is een stimuleringsregeling bedoelt om de gehele autobranche een zetje te geven in een bepaalde richting. Ik denk dat dit aardig gelukt is.
… of installatie van warmtepompen…
Wanneer je een warmtepomp de hele nacht naast je slaapkamer hebt horen brommen zul je meteen minder prettig slapen en je enthousiasme voor warmtepompen zal snel minder worden vrees ik. 😎
Hoezo misgelopen inkomsten? Denk je echt dat de gemiddelde Model 3 rijder hiervoor ook een auto van 50k+ reed? De meeste komen uit 7/14/15% bijtelling auto’s..
Wat bedoel je met misgelopen inkomsten? Het geld van die Tesla's is naar het buitenland gegaan, en over een paar jaar zijn die auto's Nederland weer uit.
Die Tesla-rijders hadden anders een auto gereden die goedkoper was in aanschaf, en met minder belastingvoordeel.
Dan was het geld niet naar Tesla gegaan, maar naar de Nederlandse staat. Hadden ze de loonbelasting van kunnen verlagen, hadden ze woningisolatie mee kunnen financieren, hadden ze mensen zonnepanelen voor kunnen tegen.
Lagere bijtelling betekent minder inkomstenbelasting. Geen cent daarvan gaan naar de fabrikant, maar indirect is er wel gekozen voor een hoger segment omdat eronder geen keuze was zoals nu wel het geval is.
Waar blijft dat geld anders dan?
De keus is tussen (A) het budget gaat deels naar de auto en deels naar de belasting en (B) het budget gaat geheel naar de auto.
Bij A blijft een flink deel van het geld in eigen land. Ofwel bij B is een subsidie gegeven die niet zo genoemd wordt.
Wanneer kleding met 50% korting verkocht wordt spreek je toch ook niet over misgelopen inkomsten voor de staat (omzetbelasting, winstbelasting, inkomstenbelasting)?
Die korting wordt niet betaald door je inkomstenbelasting te verminderen.
En het geld dat je overhoudt geef je aan iets anders uit.
Als je meer betaald maakt het bedrijf meer omzet en winst. Daarnaast zal het geneigd zijn meer mensen aan te nemen om verder te groeien. Waarom gaat het geld wat je overhoud bij kleding wel ergens anders heen maar geld dat voor een lagere bijtelling niet? De meeste zakelijke rijders worden beperkt in wat ze mogen rijden van hun werkgever en daar is de fiscale stimulans voor elektrische rijden erg beperkt (MIA). De auto moet nog steeds betaald worden. Bijtelling is enkel een kwestie voor de berijder.
Fijn dat Tesla groeit, maar wat hebben we er hier aan?
Doorgaans spreekt men over uitbuiting en milieuvervuiling als het over dump prijzen van kleding gaat, maar je hebt verder natuurlijk gewoon gelijk.

De politie/fiod valt ook niet binnen als ik iemand een zelfgebakken taart geef voor zijn/haar verjaardag omdat de staat er zogenaamd niets aan verdient.
Er is juist helemaal geen sprake meer van EV's die het land verlaten, netto zijn we zelfs importeur van gebruikte EV's.

Er is wel een periode geweest dat dit zo was maar momenteel niet meer, de vraag is fors toegenomen en de subsidie (in welke vorm dan ook) is daarnaast ook niet echt duizelingwekkend meer t.o.v. andere landen.
De Nederlandse overheid ontvangt nog steeds 21% BTW, en 10% invoerrechten op de Tesla’s. En 66% belasting op de stroom de je gebruikt. En voor de leaserijders ook nog de bijtelling. Dus er wordt nog goed op verdiend. Door in Berlijn te gaan produceren zullen de invoerrechten komen te vervallen, maar blijft er nog genoeg over voor de overheid.
Voor mijn Tesla Model 3 reed ik in een BMW 520i (koop).

[Reactie gewijzigd door maxximum op 22 juli 2024 15:04]

Veel Model 3 rijders komen oa uit de Mitisbishi Outlander PHEV en die was rond de 50K.
Alle model 3 leaserijders die ik ken hadden daarvoor een brakke studentenfiets. Nou hebben we het over n=3, maar toch. Oud-PHEV rijders zitten naar mijn idee in een Model S, iPace of e-Tron, een ander segment.
Wat een onzin, niet alle lease rijders rijden dure auto's, sterker nog ik verwacht dat de meeste gewoon een middenklasser rijden. Ik rijdt al 20 jaar lease en een Model S, IPace of e-Tron zou veel en veel te duur zijn.
Eh, dat zeg ik toch? De Model 3 zit in een ander segment dan de Model S, iPace of e-Tron. Ik denk dat de PHEV (Hiermee bedoel ik trouwens specifiek de Mitsubishi Outlander PHEV) rijders zijn doorgegroeid naar die duurdere EV's, niet naar een Model 3. Model 3 lijkt in mijn omgeving een instap lease auto. Die tank van een PHEV was dat volgens mij niet.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 15:04]

Een instap leaseauto is een Up of Polo. Echt niet iedere junior krijgt gelijk een Model 3 onder de kont.

Wellicht vertekend je branche je beeld een beetje? Gewilde sector in de tech?
Verschillende sectoren/branches. Ik had al aangegeven dat het in mijn bubble is en N=3, dus dat daar enige vertekening in zit snap ik. Toch ga je niet in op wat ik eigenlijk wil zeggen:
Mijn stelling is dat een Tesla Model 3 een andere klasse auto is dan een Mitsubishi Outlander PHEV, waarbij je voor laatstgenoemde een groter leasebudget moet hebben.
Geen idee waar je dat idee vandaan hebt. Een Outlander had een cataloguswaarde die ongeveer vergelijkbaar was met de huidige EV-modellen.

Qua leasebudget kan de rijder van een Outlander dus probleemloos overstappen op een EV.

Ik zou niet weten waarom je de Outlander een klasse hoger schat.
En vergeet niet de ampera , die ik had was ruim boven de 50k en 0% bijtelling.
Volgens mij praten we langs elkaar heen. Ik zeg juist dat ik denk dat veel oud-Outlander leaders nu in EV'S rijden. Ik denk alleen niet dat die EV een model 3 is, maar EV'S uit een hoger segment.

Bij de overstap van ICE/hybride naar EV wordt de aanschafprijs anders gerekend. Mijn vriendin kon bij het kiezen van een lease-auto in geval van EV een bijna dubbel zo dure auto (in aanschafwaarde) rijden dan een ICE. Gezien de lage bijtelling was dat een no-brainer, maar het was sowieso al haar wens om EV te gaan rijden. Lease maatschappij legde uit dat een auto met een zo veel hogere aanschaf waarde mogelijk was vanwege 3 zaken:
- hogere inruilwaarde na leaseduur.
- lagere kosten per km (zowel 'tanken' als onderhoud)
- iets opgerekt leasebudget (10%) omdat de werkgever elektrisch rijden wil ondersteunen.

Lang verhaal kort: iemand die voorheen een Outlander reed, rijdt nu vaak geen Model 3 maar een EV uit een duurder segment (of toch weer een ICE).

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 15:04]

Dan ga ik je toch wederom op je N=1 wijzen. Waarschijnlijk wilde de werkgever van je vriendin EV pushen, door een hoger leasebudget toe te wijzen.

Daar heeft ze geluk mee, maar het zegt weinig over klassen, aanschafprijs, leasebudget of weet ik het.
En toch zei de leasemaatschappij daar iets anders over. Zie mijn eerdere reactie, daar heb ik dat toch echt duidelijk verwoord, maar je lijkt telkens de delen die je niet aanstaan te negeren.

Leasebudget was veel op minder opgerekt dan het verschil in aanschafwaarde. Anders gezegd: met hetzelfde leasebudget kon een veel duurdere EV geleased worden dan een ICE. Ik denk niet dat de leasemaatschappij zo vrijgevig was. Na mijn vriendin konden meerdere collega's ook een veel duurdere EV dan ICE rijden met een gelijk budget.

Je kan gaan roepen dat de werkgever EV wilde pushen, maar dat verklaart het verschil in aanschafwaarde van de auto's bij lange na niet.
Met 7% bijteling, idem met de Golf GTE. De bijtelling op een Model 3 LR uit 2019 is hoger dan de Outlander omdat 4% maar tot 50k ging.
veredeld marketing-verhaal
Typisch dat wanneer ergens Tesla wordt geschreven er een aantal mensen totaal niet meer op inhoud ingaan 🙄

De claim die door @12345j wordt gemaakt,
En ze inmiddels het marktaandeel hebben wat middelmatige te dure auto's verdienen.
Nou, klopt dat?
Ja.
Meest recente cijfers zijn niet bijster positief zoals aangegeven in de link,
in 2020 was het iets meer 11% waarbij de hybrides niet eens mee worden genomen.

https://www.autoweek.nl/a...e-autos-verkocht-in-2020/
Verder zijn international de cijfers van Tesla gewoon enorm indrukwekkend als je beseft waar ze vandaan komen.
https://pushevs.com/2021/...cars-in-china-last-month/
U zegt?? Een merk als BYD maakte clones en NIO bestaat sinds 2014.

En dan hebben we het niet eens over de Indische invasie die er aan komt wat gelijk richting middenklasse en lagere klasse zal zijn zoals de Wuling. Te vergelijken met de a-klasse maar nog wat kleiner.

[Reactie gewijzigd door Iblies op 22 juli 2024 15:04]

Verschil is natuurlijk wel dat Tesla al z'n auto's zelf produceert, accu's ontwikkelt, etc.
NIO besteedt dat uit, bijvoorbeeld.
Nou Tesla doet t anders nog steeds vrij goed. En logisch, ze lopen mijlenver voor op andere EV’s. Zeker qua laad netwerk.
Grappig hoe de kampen verdeeld zijn. De ene helft vind het een superwagen terwijl de andere helft (terecht?) klaagt over oa de saaie uitstraling en de bouwkwaliteit die wel beter had gemogen (Model 3).

Ik denk dat waarheid ergens in het midden ligt, anders zou je er niet minstens 3 tegenkomen als je een broodje gaat halen bij de bakker om de hoek.
Dat je er drie tegenkomt op weg naar de bakker heeft er niet mee te maken dat die auto super goed of super slecht is maar vooral dat hij supergoedkoop te rijden is als je een auto van de zaak hebt.
Maar als het voornamelijk een superslechte wagen zou zijn, dan zou er ook niemand in rijden. Ook niet van de zaak.
Dus vandaar: de waarheid ligt in het midden. Geld is wel een bijkomende factor idd.
Die auto’s zijn vast best prima (vast niet zo goed als de fanboys roepen en zeker niet zo slecht als de haters beweren) maar ik weet vrijwel zeker dat je ze in Nederland (waar naar ik aanneem zijn bakker zit) absoluut niet zo vaak gezien had als er geen giga financiële voordelen aan het rijden van een EV waren gekoppeld (waar ik overigens zelf ook gebruik van maak).
Nee hoor, als je in het buitenland rijdt waar totaal andere regels gelden wat leaseauto's betreft, zijn vrijwel de meeste EV van Tesla. Ze hebben een extreem goeie set auto's vergeleken met andere EV merken en ze hebben een subliem laadnetwerk. Dat is de voornaamste reden, niet de Nederlandse lease regelingen, al heeft dat uiteraard in Nederland wel enorm geholpen, maar dat is alleen in Nederland
Nee hoor, want dat geldt ook voor een Leaf of een Ioniq. En die zie je toch een stuk minder, terwijl ze nog goedkoper zijn ook.

Een Tesla is zakelijk vooral gewild vanwege het supercharger netwerk.
Of omdat ze minder mooi (naar de mening van de meesten) en minder goed zijn dan Tesla’s (qua heel veel eigenschappen).

Superchargernetwerk speelt vast ook mee soms, maar ik (N=1 I know, maar wel veel mensen met een model 3 in de kennissenkring) heb nog nooit iemand dat netwerk als doorslaggevend argument horen noemen. Wel een hoop mensen die waarschijnlijk weer gewoon een C klasse of 3 serie of A4 hadden gekozen als de tesla niet zo voordelig was.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 15:04]

Vraag ze eens waarom ze niet voor een ander model EV zijn gegaan…
Tesla 3 is de leukste EV in die prijsklasse en is al langer leverbaar dan alternatieven als de polestar 2, volvo v40, mustang en t spul van Audi.

Leaf en Ioniq en Zoë en t vw spul zijn duidelijk een klasse of twee lager. Daar kiezen veel mensen niet voor als ze uit een d segmenter van de Duitse drie komen.

Mijn punt is ook niet dat t geen goede leuke auto is. Dat is t wel naar mijn mening. Maar daar zijn er nog meer van. Deze had zonder fiscale maatregelen in Nederland niet zo goed verkocht denk ik. Als jij van wel denkt ook prima, maar dan zijn we t oneens en we hebben niet nog ergens een parallel Nederland in 2018 ofzo om zonder fiscale maatregelen te zien wat er zou gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 15:04]

Tja, Tesla heeft veel losgemaakt in auto-land.

Gelukkig zijn er genoeg merken om uit te kiezen. Wil je liever een japanner omdat je de bouwkwaliteit van Tesla in twijfel trekt. Je bent vrij om een eigen afweging te maken. Maar Tesla heeft gewoon zijn plekje verdient, er zijn veel tevreden eigenaren. De afgunst begrijp ik niet zo goed.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 15:04]

Ik heb afgunst omdat mensen die aan de juiste voorwaarden voldoen enorme belastingvoordelen krijgen om een speeltje te kopen. En ik niet.
Voor iets wat voor ons land al geheel uitermate discutabel is.
Prima, maar dan heb je het dus over de subsidie regeling. Dat zou je toch echt los moeten zien van het merk Tesla, welke je hier moeilijk de schuld van kunt geven. Die proberen gewoon een goede EV op de markt te zetten.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 22 juli 2024 15:04]

Die subsidieregeling was wel zo-goed-als-precies op maat gemaakt voor Tesla.
Hoe dan?

Welke onderscheidende eigenschappen had een Tesla op het moment dat de subsidies begonnen, in vergelijking met andere modellen van andere fabrikanten, waarop de subsidie specifiek gericht zou kunnen zijn?

En belangrijker nog: waarom zou de Nederlandse overheid subsidies zo vormgeven dat ze een niet-Nederlandse autofabrikant, die geen productiefaciliteiten heeft in Nederland, voordeel geven?
In die tijd werden de model S en X in Tilburg afgemonteerd.
Dat beantwoord slechts één van mijn vragen en dan nog maar ten dele. Want het zou betekenen dat de overheid een hele subsidie-structuur optuigt om 96 man aan het werk te kunnen houden. Dat klinkt weinig logisch.

En het beantwoord nog steeds mijn eerste vraag niet: hoe werd Tesla specifiek bevoordeeld door middel van subsidies op EV's? Want @sympa lijkt te suggereren dat de subsidies op de één of andere manier Tesla wel en andere merken niet bevoordeelde.
Iedere fabrikant kon profiteren van diezelfde subsidieregeling. Sterker: dat hebben ze volop gedaan toen ze daar met sjoemeldiesels tot 2012 aan konden voldoen. En wat te denken van de slurpende PHEVs?

Maar de fossiele fabrikanten hebben de hakken in het zand gezet vwb elektrische auto's. Geheel hun eigen schuld door gebrek aan visie en bereidheid om het milieu voorop te stellen.
En 5 jaar eerder kregen mensen die een zuinige diesel kochten allemaal belastingvoordelen en subsidie als ze hun oude auto naar de sloop brachten. Als arme student zonder auto had ik daar niks aan. Het is niet eerlijk!!

Subsidies zijn vrijwel nooit 'eerlijk' maar dat is ook niet de bedoeling van subsidies. De overheid wil stimuleren dat mensen een elektrische auto kopen en mede dankzij die subsidies zijn er nu al vrij veel laadpalen waar mensen die een 2e hands EV aanschaffen ook wat aan hebben.
Een speeltje? Het is een vervoersmiddel. En de regels gelden voor alle EV. Dat je er zelf niet eentje kan aanschaffen omdat de prijzen nog te hoog zijn is niet een reden om de regels of treffen om in een ev te rijden discutabel.
Ik kom op dat zelfde ritje 6 Skoda Octavia's tegen. Ook accountmanagers in een lease-auto.
Ik rijd een model 3 en vind de afwerking niet sterk, een 6,5? Mijn vrouw rijdt een Kia E-Niro en daar vind ik de afwerking veel degelijker van. Om een voorbeeld te geven, ik vind de deuren bij de M3 blikkerig, weet niet goed hoe ik het moet verwoorden. Daarnaast zit mijn koffer klep niet helemaal lekker (denk dat de service dit wel kan stellen) .

Ik denk dat Tesla nog wat jaren nodig heeft om de productie te verbeteren (waarbij de innovativiteit om de productiekosten te verlagen ik vanuit bedrijfs economisch oogpunt dit echt wel gaaf vind, al spekt het met name de winst van Tesla).

Maar, de accu techniek, aandrijving, wegligging, entertainment systeem met updates, snellaadnetwerk vind ik erg sterk. Of ik die auto het geld waard vind in relatie tot de minder sterke punten? Ik weet het niet, maar ik ben inderdaad een van die lease rijders die dat bonnetje niet zelf hoeft te betalen.
Tja, valide punten, maar uiteindelijk: rij je liever de model 3 of de e-Niro?

Wat mij betreft een makkelijke keuze.
Ja , rijdt model 3 liever.
Ik liever de Nero, maar ik heb dan ook een Kona , en mijn vrouw had een leaf
Op zich heeft Tesla aan 10% van de markt genoeg, dus 50/50 is perfect voor ze ;)
Voor Nederland, of iig voor mij niet relevant. Mocht ik met de EV op vakantie gaan, dan moet ik het even goed gaan uitzoeken. Maar als je tijdens het seizoen met je Tesla op vakantie gaat kan je bij de supercharger soms ook even moeten wachten. Rij zelf een Hyundai Ionic, bewust niet voor een Tesla gekozen, mede omdat dat een stuk duurder zou zijn, maar geen spijt van.
Met een Tesla kan je bij de Tesla SC laden, maar je kan natuurlijk ook gewoon bij alle andere elektrische laadpalen opladen. Ik snap daarom jouw stelling niet zo goed.
Snap ik maar ik hoef zelf niet te snel laden. Als ik een Tesla zou hebben ook niet. Dus voor mij heeft het nauwelijks meerwaarde. Misschien dat ik binnen de 5 jaar 1 of 2 keer buiten Europa ga, maar veel meer zal het niet zijn.
Nou ik kan je verzekeren dat ook in het hoogseizoen het geen enkel probleem is en ik nergens moest wachten. Van Nederland naar Zuid Spanje en terug via verschillende routes, geen enkel probleem. In al die laadsessies heb ik maar één keer het volle vermogen van de snellader moeten delen met een andere Tesla. Dan kan je niet met 1000 km/u maar met ongeveer 450km/u (naarmate de accu voller is maakt het toch niet uit, want dan ga je al richting de 350km/u, dus delen met iemand anders is alleen tot 50 of 60% relevant).

Daarnaast heb ik ook regelmatig gezien dat het bij de wat drukkere plekken meer palen gebouwd werden, dus in dat opzicht is het netwerk van Tesla ongeëvenaard en lopen andere leveranciers van snellaadpalen hopeloos achter. Tijdens mijn vakantie heb ik bij andere leveranciers 4 keer een storing gehad, bij de Tesla palen geen enkele storing, terwijl ik daar veel vaker heb opgeladen.
En omdat het zo geweldig gaat met de verkopen van Tesla gooien ze binnenkort het supercharger netwerk (het ENIGE USP van Tesla) open voor andere merken.
Ik denk dat ze per locatie maar een beperkt aantal laders beschikbaar zullen stellen. Als het rustig is geen probleem, maar zodra het druk wordt dat je maar 2 laders voor andere merken beschikbaar hebt Bijvoorbeeld. Dat is ongeveer hetzelfde aantal snelladers die je vaak bij andere netwerken ziet, 2 of max 4 snelladers. Soms kom ik op plekken dat er wel meer dan 20 laders staan en ik de enige ben. Dat je dan een aantal openstelt voor andere merken zal je als Tesla rijder niet merken.
Dat gaat nu nog goed, maar je kan in de bouwvak niet die 5000km file tegelijk voorzien van stroom onderweg.. Dan moet je elke 5 meter een laadpaal neerzetten x4... op dat moment kan je beter stroom onder de weg door leggen dat onze auto's als botswagentjes zijn verbonden... Of ik denk aan een voetbalwedstrijd, even 10.000 auto's tegelijk bij het stadion aan de lader? Ook moeilijk te voorzien.
Ten eerste hoeft het niet tegelijk, met zoals niet iedereen tegelijk aan het tanken is. Je gaat er ook van uit dat je overal waar je heen gaat moet laden, is ook niet het geval. Ik laad werkelijk nooit ergens anders dan thuis, dus als ik een keer naar een voetbal wedstrijd ga, is naar de IKEA, ik hoef niet continu te laden. Je komt best ver heb een weer 300km hoor.

Stel je voor in de nabije toekomst dat je onderweg bij een lange reis niet bij een tank grote tankstation komt met 12 pompen maar een parkeerplaats met 40 snelladers. Ja het gaat nogal wat vergen wat betreft energie voorziening en infrastructuur, maar ook voor benzine pompen is een hele infrastructuur neergezet met leidingen en tank wagens die continu aan het bevoorraden zijn. Het verschil is wel dat electriciteit niet via een tank wagens vervoert niet worden. Maar de infra is absoluut een uitdaging. Spannende tijden voor de mensen die dit moeten realiseren.
Ik zag toevallig vanochtend dit : https://youtu.be/vXzuFprlyrw
Ik kan alleen maar zeggen, wat ben ik blij dat ik vannacht vanuit Toscane terug kon rijden met een Tesla! Wat een genot, overal goede, sneller laders! Hallelujah
Naar zuid Frankrijk en terug vorig jaar dezelfde ervaring. Plus dat je vaak bij een goed hotel of restaurant staat als je aan het snelladen bent, waar je culinair ook nog kan genieten. Ipv de massale fastfood stops langs de snelweg.

Elke keer was de auto eerder vol dan dat wij klaar waren om verder te gaan :)

Het laadnetwerk voegt zoveel waarde toe als je een lange trip neemt.
Dat is ook precies mijn ervaring. Het Tesla laadnetwerk is vergeleken met alle anderen die ik heb geprobeerd een waar genot. Storingen en problemen bij andere snelladers waren eerder regel dan uitzondering. Bij Tesla werkelijk nooit een probleem en maar één keer moeten delen met een andere Tesla (450km/u ipv de gebruikelijke 1000km/u laden, maar die laadsnelheid heb je alleen bij de eerste 30 a 40% laden, daarna begint het te dalen naarmate de accu voller is).

En midden in de zomer, tijdens de ergste dagen op de weg, lekker rustig bij de laadpunten. Betere horeca en schonere toiletten. Wat mij betreft ideaal.

Ik schat dat ik over 2500km ongeveer 2 tot 3 uur langer over heb gedaan dan met een benzine/diesel auto. Door de regelmatige stops (ongeveer om de 2 uur) kwam ik echter wel een stuk uitgeruster aan.
Nu nog wel inderdaad. Het is echter maar de vraag of dat zo blijft als er steeds meer concurrerende EV’s van andere fabrikanten op de markt komen. Veel mensen rijden nu eenmaal graag in hun bekende favoriete merk.

Alleen maar goed voor iedereen, ook tesla zal namelijk concurrerende auto’s in de markt moeten gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 15:04]

Inderdaad, toch niets fout mee dat Tesla 1 van de EV fabrikanten wordt?
Meer concurrentie is zoals je zegt zeker niet slecht.
Tuurlijk is er niks fout mee, tegen de tijd dat alle automerken hun 2e-3e versie van de ev's uitbrengen zullen ze allemaal weer op gelijke voet staan, ik hoop dat een tesla dan genoeg r&D en ontwikkeling heeft gedaan om auto's te ontwikkelen die op kunnen tegen de zware concurrentie van de bekende merken (automerken verdwijnen vaak genoeg).

Uiteindelijk komt het aan op ontwerp/kwaliteit/rijcomfort... wat in een batterijcelletje zit, of welke elektrische motoren worden gebruikt is niet zo spannend, dat kunnen andere merken zo namaken, of anders doet china het zelf wel, daar komt al die rommel immers ook vandaan..
De onderkant van de markt, zeg maar tussen de €12.000 en €25.000 mist nog keuze wat betreft EV's. Ik hoop dat de keuze en aanschafprijs de komende jaren een stuk beter is zodat iedereen de overstap maakt. Ik heb mijn laatste fossiele brandstoffen auto gehad, voortaan alleen maar elektrisch rijden
Accu’s zijn nu nog te duur om in die prijsklasse een goede EV neer te kunnen zetten (zelfs een ice voor minder dan 20K wordt al ingewikkeld).

Komt vast nog wel goed tot de NL regering een nieuw soort BPM bedenkt die ook op EVs van toepassing is.
De Dacia Spring is al een begin, maar er mogen wel wat meer van dit soort auto's gemaakt worden. Het zijn ideale stadsauto's. Hopelijk komen er wat innovaties op accu gebied die de prijs verder doen dalen, maar dat duurt nog wel een aantal jaar.
Klopt zou eerst graag een Tesla willen. Maar nu zou ik toch echt heel graag de Ford F-150 electric willen, en dan zonder wegenbelasting. :)
Niet mee eens dat alleen de accutechniek onderscheidend is. Dat de auto behoorlijk software gedreven is maakt het ook behoorlijk uniek. De updates en nieuwe features die je tijdens de levensduur van een Tesla krijgt is ook uniek te noemen. Andere automakers zullen dat inmiddels ook doen, maar nemen het minder serieus.
Verder breek het interieur can een Tesla behoorlijk met die van traditionele auto’s. En dan is het ook nog een zo dat ze heel goed rijden, en zijn vrijwel allemaal sneller dan concurrerende auto’s.

Doen ze dingen fout. Zeker weten! Maar Tesla’s niet uniek noemen vind ik nogal te kort doen.
Ja, die "over the air" updates is ook wel een voordeel.

Mijn Toyota Corolla (2019) moet nog een Apple Carplay update krijgen maar daarvoor moet hij naar de dealer.
Totaal mesjogge dat je je auto in 2021 nog een dag kwijt moet zijn voor een "simpele" update.

Toyota werkt overigens de EV-transitie met z'n anti-EV lobby ook actief tegen, vermoedelijk omdat ze te lang hebben ingezet op hybride en waterstof en wat tijd willen om de inhaalslag te maken naar hun "Beyond Zero" platform. Dat is voor mij echt een afknapper voor dit merk.

Voor mij een reden om de volgende keer een Tesla te kopen, of iig geen Toyota meer.
Het is een soort statussymbool waarbij alleen de accu techniek onderscheidend is.
Juist, want de maximale score voor veiligheid op alle vlakken en de software die flink voorloopt op de concurrentie zijn voor niemand een reden om een Tesla te kopen...
Blijkbaar dus voor een steeds kleinere groep als het financiële voordeel wegvalt. Ik ga nooit meer terug. Service is beroerd en de auto's zijn gewoon slecht. Die dingen rammelen gewoon uit elkaar

Tesla heeft zich lelijk verkeken dat auto's bouwen gewoon moeilijk is en de aftersales meer is dan software updates.
We Are Borg Moderator Wonen & Mobiliteit / General Chat @gaskabouter11 september 2021 07:46
nieuws: Vijf automerken leverden dit jaar meer elektrische auto's dan Tesla i...

Ja tesla is gedaald maar staat bijv nog steeds op een middenmoot waarbij Tesla bijv de polestar 2 en de Mach voor blijft. Blijkbaar zijn er dus nog steeds genoeg mensen die liever een “rammelt uit elkaar” tesla ophaalt. Mijn tesla geeft geen enkel rammeltje en ik ben er zeer tevreden mee. Service 1 keer gebruik van gemaakt en was top. Ik ken de verhalen van panels gaps, , lak issues en slechte service. Maar om dan een succesvol merk als Tesla compleet af te schrijven is zwaar overtrokken

Het is echt niet de accu techniek waarom ik blij ben met de auto: de standaard opties (ga dat maar eens aanvinken bij Audi), de bediening via het scherm en de kwaliteit daar van (Vw ID topic staat vol met klachten over de touch buttons en slechte performance), de app (ooit wel eens in het polestar topic de issues gelezen?), etc

En nu met de model Y creëren ze een optie voor de mensen die graag een hogere instap willen en meer ruimte. Ja er is meer concurrentie zoals de video ook aangeeft maar ik geloof dat er genoeg ruimte is voor tesla om ook hier marktaandeel in te pakken

[Reactie gewijzigd door We Are Borg op 22 juli 2024 15:04]

Tja ik begrijp best dat het voorbeeld van degene waar jij op reageert exemplarisch is, maar ik snap de reactie wel.

Als ik een auto van 70K zou kopen en die zat niet lekker in elkaar en de service was slecht dan zou dat merk voor mij ook afgedaan hebben.

Maakt jouw verhaal dat jij er een heel fijne auto aan hebt niet minder waar natuurlijk, maar dat iemand anders een slechte ervaring met tesla heeft kan net zo goed waar zijn.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 15:04]

Als Tesla alleen auto's blijft verkopen in de 40.000 euro en daarboven dan is het bedrijf binnen een paar jaar een niche merk. Waar blijft de betaalbare Tesla?
De betaalbare Tesla komt pas als er lokaal, massa geproduceerd kan worden. Dus de fabriek in Berlijn moet volledig operationeel zijn voordat wij hier in Europa pas prijsdalingen gaan zien. Verder zullen we ook prijsdalingen gaan zien als de nieuwe accu cellen (zoals in het filmpje genoemd werd) gebruikt gaan worden. Deze nieuwe manier van assemblage gaat op vele fronten voordelen opleveren tijdens de constructie van de auto. Dit gepaard met gigantische gietstukken/persdelen zorgt ervoor dat de auto een stuk minder onderdelen zal hebben en dat de assemblage sneller en minder foutgevoelig zal zijn.

Op het moment heeft Tesla last van het feit dat ze een van de jongste grote autofabrikanten zijn en dus nog niet een globale productieketen hebben voor massa productie en ook nog geen sterke globale serviceketen. Dit zorgt ervoor dat Tesla concessies moet nemen om aan de vraag te voldoen (de vaak geschreeuwde "bagger kwaliteit" etc.).

Of we ooit model 3 en Y modellen gaan zien voor een nieuwprijs van 20000 Euro, nee dat denk ik niet. Ook de brandstof tegenhangers van de concurrentie zijn bij aanschaf niet zo goedkoop. Wat ik wel denk is dat Tesla in Berlijn straks ook een kleine city car gaat ontwikkelen (zoals ook tussen neus en lippen door is vermeldt). Deze city car zal kleiner en goedkoper zijn dan de model 3 en kan uiteindelijk nog best dichtbij die 20000 EU komen. Dat gezegd hebbende, ik vind wel dat sommige mensen zich verkijken op de prijzen van de Tesla's in vergelijking met de concurrentie. Tesla's komen standaard met veel features, zoals: autopilot (lees, geen enhanced autopilot of self driving, dat is inderdaad extra), overal stoelverwarming en elektrisch verstelbare stoelen (met profielen), een info-/entertainment systeem waar vele fabrikanten nog aan kunnen tippen, 12 speaker (imho) goed geluidsysteem, een glazen dak en een supercharger netwerk dat ook wederom heel handig is wanneer je op vakantie gaat. Dit soort features krijg je amper tot niet bij de concurrentie zonder een flink aantal vinkjes aan te zetten die de mooie basisprijs flink doet stijgen.

Maar u heeft wel gelijk dat de prijzen van dit soort EV's inderdaad te hoog zijn voor de normale bestuurder en dat zal ook nog wel even zo blijven. De kosten van de accu, assemblage en de nieuwe ontwikkelingen zijn nog heftig aanwezig in de prijs en dat zal alleen maar zakken als er flinke sprongen worden gemaakt in die categoriën. Gelukkig zien we dat in ieder geval gebeuren bij Tesla, of dat ook binnen nu en twee jaar te zien is bij de concurrentie gaan we zien.
Tesla verkoopt op dit moment, ondanks de constant groeiende productie output, iedere auto die ze produceren (met wachtlijsten) en heeft daarnaast de hoogste marge per auto van alle grote autobouwers (en dan doel ik niet op niches als Porsche of Lamborgini maar auto's in dezelfde prijsklasse).

Er is voor Tesla, gezien deze situatie, helemaal nog geen noodzaak om de prijzen te verlagen.

En als je ziet dat Tesla letterlijk alles herinvesteert in het laadnetwerk, de FSD, gigapress, accutechniek, nieuwe fabrieken, heel veel nieuw aangenomen engineers, etc dan begrijp je waarom ze in deze situatie liever kiezen voor gezonde marges (en geen dividend uitkeren).

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 15:04]

Ik heb altijd begrepen dat het doel van Tesla was om eerst een luxe auto te maken en dan met het verdiende geld een auto maken voor de massa, maar ik zal het wel mis hebben. Ik blijf van mening, dat als ze niet op korte termijn met een significant goedkoper model komen ze nog meer voorbij gelopen worden door de "oude" merken.
De oude merken moeten eerst nog opschalen, zitten nog met hun ICE productie, etc.

Tesla is volop bezig met de productiekosten omlaag krijgen, zoals met de gigacastings (heeft geen enkele concurrent) en de zelf ontwikkelde, tabless 4680 cellen die de prijs van de cellen per kWh 50% omlaag moeten brengen en de energiedichtheid 16% hoger.

Dat zijn stappen die pas nu z'n vruchten gaan afwerken.

Uiteraard is het lastig om de toekomst te voorspelen / bewijzen dus daarom is het misschien goed om in 2027 nog eens op dit onderwerp terug te komen ;)
Bestudeer de verkoopcijfers van augustus eens. Ik ben het met je eens dat de markt voor elektrische auto's groot genoeg is voor Tesla om een plekje te vinden.

Tegelijkertijd moet je vaststellen dat Tesla tussen de elektrische auto's intussen geen grote jongen meer is, dat geldt op merkbasis, maar nog meer op concernbasis: Volkswagen verkoopt al meer elektrisch dan Tesla, maar gekeken over heel VAG verkoopt het een veelvoud van wat Tesla verkoopt.

Schaalgrootte ga je merken: Tesla bouwt dan een batterijenfabriek in Berlijn, maar in heel Europa schieten de batterijenfabrieken intussen als paddestoelen uit te grond. En dat betekent mijn inziens dat Tesla, dat ijverig probeert zijn kosten lager dan de concurrentie te krijgen, het op prijs zal gaan verliezen.
De verkoopcijfers over 1 maand in 1 jaar zeggen niks over de productie van die fabrikant.

Bestudeer de verkoopcijfers van 2020 maar eens.

Tesla is gewoon de grootste. En blijft dit jaar de grootste.
Ik denk niet dat je de definitie van wereldwijd begrijpt.

Wist je dat er nog andere landen zijn waar ook auto's worden verkocht?

Bijna alle fabrikanten hebben meer vraag naar EV's dan ze kunnen/willen produceren. Ze verkopen dus het liefst in de markt met de grootste marge. Auto's die in Duitsland gemaakt worden kun je bijvoorbeeld veel beter in de EU verkopen dan in de VS. Daarom zijn een aantal van de goed verkochte EV's in Nederland, buiten Europa niet te koop.
Stel je voor: jij bent auto fabrikant. Je kan je auto met €15.000 marge verkopen in het land waar hij gemaakt wordt. Of je kan hem verschepen naar de andere kant van de wereld en verkopen met €7.500 marge.

Wat doe je?

Het gaat er niet om waar de vraag is, als de vraag veel groter is dan het aanbod.
Tesla doet het laatste, want ze produceren in China en verschepen naar Europa. En dat komt omdat ze ze in China aan de straatstenen niet kwijt raken, dus nemen ze alle transport en heffingen voor lief.
Ze komen uit China of Californië.
Dat maakt qua kosten weinig uit. Dus het alternatief is dat ze hier niks verkopen.

En ze komen nu uit China omdat de vraag daar nu inderdaad lager ligt dan in Europa. Maar ook omdat ze er hier €20.000 meer voor kunnen vragen. Dus de marge op een verkoop in Europa ligt hoger dan een in China.
Als ze er hier €20.000 meer voor vragen dan geeft dat te denken over de zakelijke inzichten van Tesla om zich op China te richten.... Maar... terug naar mijn eigen bijdrage. In Europa zijn plannen om brandstofmotoren uit te faseren, niet in de V.S., niet in China. In Europa zullen dan ook vooralsnog de meeste elektrische auto's verkocht worden. De strijd om de markt zal in Europa plaatsvinden, hier zal de winnaar bepaald worden.

Nogmaals de batterijenfabrieken schieten momenteel als paddestoelen uit grond... Tesla probeert prijsvoordelen te behalen in productie, maar de Europese fabrikanten concurreren Tesla straks helemaal weg op prijs en laten we het nog niet hebben over kwaliteit.
De Chinese automarkt is groter dan de Europese. Plus dat je vanuit China de hele Aziatische markt kan bedienen.
En ook in Berlijn wordt een grote Tesla fabriek gebouwd.

En het fabeltje dat "de concurrentie komt eraan" gaat al meer dan 10 jaar rond. Intussen wordt de voorsprong van Tesla alleen maar groter omdat ze sneller innoveren.
Hoe verwacht jij dat Tesla ooit wordt ingehaald door concurrenten die minder snel innoveren en daarnaast gemotiveerd zijn om de transitie naar EV's zo lang mogelijk uit te stellen?
Hoe verwacht jij dat Tesla ooit wordt ingehaald door concurrenten
Ik stel vast dat Tesla ingehaald is door concurrenten omdat die inmiddels groter zijn dan Tesla. Zeker, Tesla heeft een aantal leuke technologische innovaties, en in die zin nog een voorsprong, maar als je dat niet in verkoopaantallen kunt omzetten dan is dat geen duurzame voorsprong.

De reden dat Tesla is ingehaald is overigens een hele simpele:
Voorwaarden elektrische personenauto's

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

Een 100% elektrische personenauto met een actieradius* van minimaal 120 kilometer.
De catalogusprijs* (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
Catalogusprijs Tesla model 3: €48980

Tesla heeft niet de juiste spullen! En hoor ik je weer zeggen... "maar dat is Nederland!". Nou, de twee grootste markten in Europa zijn Duitsland en Italië en hebben beiden een vergelijkbare limiet en die ligt bij beiden op €40.000.

En dit is dus een hele basale reden waarom de verkopen van Tesla aan het instorten zijn. Maar het is wel een probleem dat Tesla niet 1-2-3 kan oplossen, terwijl de concurrentie klaar staat met nog veel meer modellen die subsidie gaan scoren en beter verkopen dan Tesla. De winnaar wordt de komende periode bepaald en daarom heeft Tesla het spel nu al verloren.
En dit is dus een hele basale reden waarom de verkopen van Tesla aan het instorten zijn.
Ja. Zolang je alle feiten negeert heb je helemaal gelijk. Maar dan is de aarde ook plat, de maanlanding nep, Trump president en corona een hoax.

Als je wel naar de feiten kijkt zie je dat Tesla gemiddeld meer dan 50% groei heeft in de verkopen. Ondanks dat ze op veel plaatsen geen subsidie krijgen en de concurrentie wel (in de VS krijgt Tesla bijvoorbeeld ook geen subsidie meer, en bijna alle andere merken wel).

De eerste helft van dit jaar hebben ze zelfs 2x zoveel auto's verkocht als vorig jaar (mede omdat er vorig jaar problemen waren met een pandemie)
Er zijn veel feiten, daar de juiste uitlichten is de kunst. Je hebt gelijk dat Tesla's totale verkopen (nog) groeien, maar kijk ook hoe snel die van de concurrentie groeien.
Kijk gewoon even naar de jaarcijfers van Tesla. Doe eens moeite. Het is een beursgenoteerde bedrijf, ze moeten feiten aanleveren aan hun aandeelhouders. Het is openbaar.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 22 juli 2024 15:04]

De eerste helft van dit jaar hebben ze zelfs 2x zoveel auto's verkocht als vorig jaar (mede omdat er vorig jaar problemen waren met een pandemie)
Welke problemen waren er? Oh, dat de fabriek doodleuk open ging en er 450 mensen COVID kregen op werk? Ah, dat probleem.
Trump heeft gewoon gewonnen hoor, Arizona Audit heeft dat laten zien inclusief extra (canvas)rapport met 90.000 ghost votes en 173.000 missende stemmen.
Wat heb jij gerookt? Die zogenaamde audit is nog niet eens klaar, totaal onbetrouwbaar en zelfs als Trump Arizona had gewonnen had hij landelijk nog steeds verloren.

Waarom is het toch zo moeilijk om te accepteren dat een man die de vorige verkiezingen al 5 miljoen stemmen minder kreeg, nooit een positieve populariteit heeft gehad, 4 jaar lang alles verkeerd heeft gedaan, miljoenen Amerikanen onnodig heeft laten sterven en de economie rampzalig heeft achtergelaten niet herkozen is? De verkiezingen zijn bijna een jaar geleden, get over it.
Sorry maat, nogmaals, geen idee wat jij gerookt hebt, maar het is een mumbo jumbo van willekeurige termen die nergens op slaan, en exact 0,0 bewijs. Ze zijn al bijna een jaar aan het zoeken, hebben tig rechtszaken verloren, en nog steeds niks. Een muur van buzzwords uit Trump media is geen bewijs.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 22 juli 2024 15:04]

Ben je überhaupt wel eens in de US geweest? Of alleen als toerist?
Tesla kan vanwege haar marges prima contracten afsluiten met batterijfabrikanten, wegkapen voor concurrentie en toch meer winst draaien.

Merken als Volkswagen, Ford, GM, Stellantis zijn wel volop aan het inzetten op het bouwen van batterijfabrieken maar op schaal is dat te verwaarlozen.

Een 50GWh fabriek klinkt als heel wat maar het zijn "maar" 750.000 EV's aan accu's (per jaar) en als je Ford F150's bouwt, zijn het er zelfs maar 250.000 ...

En GM heeft net een terugroepactie lopen voor LG accu's... dus die staan feitelijk 1-0 achter nu... want de nieuwe auto's kunnen niet van accu's voorzien worden en alle geleverde auto's moeten de accu's eerst nog vervangen worden. Dat kost miljarden.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 15:04]

"Maar" 750.000 accu's is alsnog 1.5 × het aantal auto's dat de huidige marktleider, Tesla, produceert/verkoopt per jaar.
Dat is als je kijkt naar 2020.
De productie van Tesla stijgt ieder jaar.

2019 -> 367,500
2020 -> 500.000
2021 -> al 386.000 in eerste helft van het jaar

En dan moeten er nog 2 Gigafactories live gaan dit jaar, bij Austin en Berlijn, die vanaf 2022 ieder jaar zo'n 400.000 auto's moeten kunnen produceren.
Dus voor 2022 durf ik wel 1,5 tot 2 miljoen Tesla's te voorspellen.
Ik zit juist te kijken naar die GM auto's waarbij de accu wordt vervangen. Mensen krijgen dan angst en onderwaarderen deze auto's. :) Terwijl ze veel meer waard zijn. Mooie Opel Ampera E met dikke 60kWh accu die net vervangen is en spotgoedkoop te krijgen. Ik ben altijd een koopjes jager geweest. Had mijn Nissan 350z ook voor heel weinig gekocht en voor leuk bedrag kunnen verkopen. Dat ga ik dus ook doen met deze Opel Ampera E strakjes :P
Je hebt de “EV bill” in de USA gemist, vermoed ik ;)
Straatstenen: tesla verkoopt dit jaar in China ruim meer dan vorig jaar.

In juli en augustus worden deels auto’s gebouwd voor de export, zodat die binnen het kwartaal overzees verkocht kunnen worden. September is dan volledig voor de thuismarkt. Als je wilt zien dat er geen Chinese markt meer is voor Tesla, dan zullen de September cijfers dat uitwijzen.
Zoals benoemd in de video zijn de auto’s uit China al van een veel hoger niveau. Dat is hier op het forum ook bevestigd.
Sorry hoor maar in het Tesla topic is nogal hoog fanboy gehalte. Zelfde als je op een gemiddelde Reddit kanaal (insert willekeurige merknaam) vraagt om koop advies

Puur omdat de concurrentie net is komen aandraven had je weinig keuze ja sinds kort VW ID4 en Audi maar als dat concurrentie noemt die 2 vallen helaas tegen met verbruik

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 22 juli 2024 15:04]

Verschrikkelijk die fanboys, waarom veranderd toch bijna elke berijder gelijk in een fanboy (serieuze vraag)? We kunnen moeilijk uitgaan van de ervaringen van niet-berijders die als een klankbord selectief uitspraken uit het verleden blijven herhalen.
Je hebt Tesla(VW,Nissan etc.) fanboys die blind zijn voor elk minpunt en je hebt liefhebbers die terecht erop wijzen dat afwerking gewoon stuk minder/garantie/after sales is dan in zelfde prijs segment.

Wat betreft afwerking is dat typisch Amerikaanse geval(ben ook benieuwd hoe ze dat aanpakken in Duitse fabriek)

Maar ik vermoed dat jij onder nummer 1 valt gezien je reactie.

[Reactie gewijzigd door Amdwarrior op 22 juli 2024 15:04]

Als dat je definitie is van een fanboy is dan niet hoor. Tesla is zeker niet perfect en nog genoeg te verbeteren maar op meerdere vlakken zijn de concurrentie vér voorbij. Die Amerikaanse afwerking zie je trouwens niet terug op de modellen uit China ;)
Daarom ben ik ook benieuwd naar in Duitsland gebouwde Tesla gezien er in Duitsland toch anders wordt gekeken naar afwerking.
Tesla importeert momenteel vanuit China naar Europa. Die auto's zijn prima afgewerkt. De afwerkingsproblemen uit de begintijd zijn grotendeels opgelost. Het is nu zelfs zo dat een auto uit China beter wordt beoordeeld dan een auto uit de VS.

Als Tesla geen rijdende smartphone was zou ik misschien opnieuw overwegen er een aan te schaffen. Helaas volgen andere fabrikanten Tesla's voorbeeld. Het doet me denken aan de reclame over het beveiligen van je woning waarbij de neon reclame op het dak aanspringt wanneer iemand de deur dichttrekt.
Hoor je hoe belachelijk dit klinkt? "Sinds we ze in China maken is de kwaliteit echt veel beter hoor".
Hoor je hoe belachelijk jij klinkt? Ze kunnen in China prima kwaliteit produceren hoor. Niet voor niets dat Apple het gekozen heeft voor hun volledige productie.

Wat betreft elektrische auto’s leren de Chinezen snel en lopen ze voor op Europa en de VS.
Ik ben het met je eens dat ze in Cuba inderdaad prima kwaliteit kunnen leveren. Maar dat is niet waarom apple al hun productie in dat land plaats laat vinden.

Dit reden is 100% kosten, waar ze na de verhuizing, de kwaliteit hebben gewaarborgd, verbeterd.

De kosten zijn, door de werkomstandigheden, afwezig zijn van rechten, lagere lonen en dergelijke nu eenmaal flink lager.
Uiteraard speelt kosten een rol, maar China is zeker ook koploper in produceren van telefoons. Mogelijk kan het elder nóg goedkoper maar als het de kwaliteit niet gehaald wordt zal enkel een mislukte manier dat als een alternatief zien.
De fabriek in China is ook gewoon een nieuwe generatie. Daar zijn verbeteringen gedaan die Californië vooralsnog niet heeft.

De lakstraat in Californië is bijvoorbeeld ernstig verouderd. En vanwege milieuwetgeving en ruimtegebrek heel lastig te vervangen. Daarom is de kwaliteit van de lak van Amerikaanse Tesla's ook ondermaats. De Chinese auto's hebben dit niet.
Het is toch gewoon logisch dat je je nieuwe auto naar voren haalt als dat kan voor een financieel voordeel? Dat betekent natuurlijk niet dat je de auto überhaupt niet zou kiezen zonder dat voordeel.
[...]

Juist, want de maximale score voor veiligheid op alle vlakken en de software die flink voorloopt op de concurrentie zijn voor niemand een reden om een Tesla te kopen...
Er worden weinig Tesla’s verkocht in Nederland. Voor particuliere kopers zijn ze namelijk onbetaalbaar. Ze worden veelal geleast, en de enorme hoeveelheid model 3’s omdat ze te rijden zijn voor een maandbedrag dat voorheen rijden in een Opel Astra mogelijk maakte.
Overstap van Astra naar Enyaq gaf hier geen noemenswaardige verandering in bijtelling. Voor werkgever is zo’n EV wel behoorlijk prijziger. Met de aflopende belastingvoordelen met EV’s wordt het financieel steeds minder interessant om electrisch te rijden. Nu al is de verkoop van Tesla’s gekelderd terwijl goedkopere electrische Skoda’s, VW’s, Volvo’s en Hyundais als broodjes gaan. Tijd dat er een nieuw kabinet komt dat electricifering van autopark weer gaat promoten. Timmermans in de EU had ook al oomerkingen in deze richting.
Voor de werkgever een EV prijziger? Ik weet niet hoe het in jouw bedrijf aan toe gaat, maar bij ons heb je een lease bedrag en dat was het, welke auto je daarmee gaat leasen is aan jou. Je werkgever betaalt niet meer of minder. De kosten voor de werknemer aan bijtelling, ja dat is een ander verhaal, dat fluctueert enorm afhankelijk van wat ze in Den Haag beslissen, dat was ook al zo met benzine en diesel auto's.
Je werkgever betaalt niet alleen jouw maandelijkse leasebedrag, maar ook de rekening van je tankpas.

Het is dus zelfs goedkoper. Mijn werkgever kijkt nu juist naar een hoger leasebudget voor werknemers die elektrisch willen rijden, op basis van de besparing die ze realiseren op de brandstof.
Je vergeet dat je werkgever gewoon over het privé deel ook nog eens belasting betaalt
Full operational lease van vorige (Astra) was voor werkgever stuk goedkoper dan full operational lease van Enyaq (trouwens geen auto van 100k maar 50 a 60k). In bijtelling ontlopen beide auto’s elkaar niet zoveel.
Waarom zou je subsidie geven aan een auto van 100k? Diegene die 100k kunnen uitgeven hebben die subsidie helemaal niet nodig. De grote massa die willen overstappen naar EV hebben juist baat bij subsidie voor goedkopere auto’s. En dat is precies wat de overheid nu doet.
Die subsidie heeft gezorgd voor laadpalen wat weer zorgde voor meer betaalbare EV. Daardoor dus nog meer laadpalen en dat blijft zich herhalen totdat we allemaal elektrische kunnen rijden.

Idem voor de plugin hybrides waar de berijders ook vast wende aan het laden thuis en openbaar. Gelukkig hoef je met een volledig elektrische auto veel minder te laden.
Ik snap even niet wat je bedoelt met subsidie van dure auto's zorgt voor meer laadpalen? Je kan 1x subsidie geven voor een auto van 100k of 3x geven aan auto's van 30k. Welke zorgt voor meer laadpalen? Subsidie voor de grote massa zorgt voor nog meer laadpalen, omdat mensen met een goedkopere auto vaak geen eigen laadpaal hebben.
Omdat die auto’s van 30 k niet bestonden, de eerste leaf van mijn vrouw was 6 jaar geleden al iets van 36
De overheid is sinds kort pas overgestapt naar een maximum. De discussie gaat erover dat de overheid sinds kort een maximum van de cataloguswaarde heeft ingesteld. Misschien moet je eerst de hele discussie lezen voordat je commentaar geeft.
Daarnaast is 30k een fictief getal, heel jammer dat je niet uit jezelf verder kan denken. Om het makkelijker voor je te maken. De echte subsidie is nu tot max 45k. Je kan dus 2,22 personen een subsidie geven ipv 1 met een auto van 100k. Let op, er bestaan geen 0,22 personen. Dus om wat duidelijker te zijn. 222 mensen met een 45k auto ipv 100 mensen met een 100k auto.
Als jij zegt dat ze pas sinds kort een maximum hebben zou ik me schamen, dat je hier überhaupt durf te reageren dat is namelijk al meerde jaren zo. En voor jou informatie had ik een 0% ampera, al weer 3 jaar een Kona , en mijn vrouw is aan haar tweede leaf.
Geen zin om verder te zoeken: 2019
In 2019 vallen alleen bepaalde auto’s zonder CO2-uitstoot in het 4%-tarief. Het verlaagde percentage van 4% geldt voor auto’s op waterstof. Voor nulemissie-auto’s die niet op waterstof rijden, geldt de 4% bijtelling slechts tot en met een cataloguswaarde van € 50.000.

[Reactie gewijzigd door m_snel op 22 juli 2024 15:04]

Er was vroeger geen max, sinds 2 jaar volgens jou wel. En 2 jaar geleden waren al vele goedkope EV’s te koop. Ik snap dus niet waarom jij jezelf tegenspreekt. Maar je bent dus niet slim genoeg om na te gaan dat subsidie maar 1x uitgegeven kan worden. Dus liever aan 2 auto’s dan aan 1.
Je kan natuurlijk ook gewoon de subsidie verhogen, maar ja dat is hogere wiskunde
Want er is onbeperkt subsidie 8)7 En je negeert weer dat auto’s van 100k geen subsidies meer nodig hebben. Er zijn inmiddels genoeg alternatieven. Dat is logica en slim budgetteren. Waarom dat wiskunde is, snap ik weer niet.
maximale score voor veiligheid op alle vlakken
Waar haal je dat in hemelsnaam vandaan? Tesla heeft nog nooit, op geen enkele test de maximale score gehaald op alle vlakken. Ja, er zijn testen waarin ze topscores halen, maar er zijn evenzeer testen waarin ze maar middelmatig scoren.

Kijken we even naar de Euro NCAP cijfers van de Model 3, dan zijn dit de cijfers:
- Volwassen inzittende: 96%
- Kind inzittende: 86%
- Zwakke weggebruikers: 74%
- Veiligheids assistent: 94%

Hoge scores voor volwassen inzittenden en voor de rijhulpsystemen. Maar als je als zwakke weggebruiker zou worden aangereden is het ineens een ander verhaal. En het zijn ook geen maximale scores, nergens wordt de 100% gehaald.
[...]
Hoge scores voor volwassen inzittenden en voor de rijhulpsystemen. Maar als je als zwakke weggebruiker zou worden aangereden is het ineens een ander verhaal. En het zijn ook geen maximale scores, nergens wordt de 100% gehaald.
Volgens mij het maximaal aantal sterren. En veiligste auto 2019. Credits trouwens aan het Europese NCAP voor hun overzichtelijke website met directe link naar de video's!

Belangrijker nog, je hebt in het verzekeringswezen altijd 2 getallen: de schade en de kans op schade. Hier wordt alleen de schade bij een ongeluk op 64km/h bekeken. Nu ben ik ook erg benieuwd naar de kans, want we zien op youtube nogal wat dashcam video's van ontwijkende Tesla’s.

Ik wil best bijgestuurd worden! Is er überhaupt een andere auto die mij automatisch naar rechts manoeuvreert als ik bijna wordt aangereden door een onoplettende bestuurder?

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 22 juli 2024 15:04]

Oh, er zijn ook auto's die, in hun haast om je in veiligheid te brengen, weer naar links sturen als je aan de rechterkant op een smalle weg over de witte streep gaat om een tegenligger de ruimte te geven.....
Mooie stelling, ook samen met het feit dat je er precies 0 redenen geeft.
Dat gaat puur om de Nederlandse markt.
Tesla hoeft zich alleen maar te concentreren op zijn eigen groei en dat neemt jaar-na-jaar fors toe.

Marktaandeel heeft in deze snel groeiende markt op zich niet zoveel waarde als dat je zou denken.
Als voorbeeld:
- 2020 -> 15% marktaandeel op EV markt, 2,5% van alle auto's die verkocht worden is EV
- 2035 -> 5% marktaandeel, 90% van alle auto's die verkocht worden is EV

In welk jaar denk je dat Tesla meer auto's verkoopt? ;)

Wat betreft de groeicijfers van Tesla:
https://i.imgur.com/kmJfiKP.png
https://i.imgur.com/q9A9U8O.png
Niet alleen een statussymbool toch? je hebt met een Model3 nog steeds een hele complete en snelle bak voor je geld, waar de concurrentie een hoop extra opties behoeft om het vergelijkbaar te maken. Voor de Y wordt dat wel lastiger als ik dit zo hoor.
Dit moet de eerste review van een auto zijn waarin geen woord wordt gesproken hoe de auto - een vervoersmiddel - nu eigenlijk rijdt. Over hobbels, in bochten, remmen, onevenheden, etc. He-le-maal niks. Ook geen info over hoeveel weegt deze auto, zodat ik zelf een beeld kan schetsen of het rijgedrag type boot is, of type fijn sturend en licht handelbaar.

Puur op esthetiek kan ik er niet warm van worden, en dan druk ik me nog zachtjes uit. Een opgeblazen speelgoedauto zoals veel merken en modellen tegenwoordig zijn.
In de tekst hierboven staat dat we ons bewust niet richten op zaken als wegligging, rij-ervaring, etc. Anders zouden we exact hetzelfde doen dan Autoweek, etc. Daarom hebben wij heel bewust gekozen voor een focus op de onderliggende techniek, zoals energie-efficiëntie, fabrieksprocessen en accutechnologie (waar je bij automedia juist minder over hoort). Misschien moeten we dat nog duidelijker verwoorden (en 'review' is een wat ongelukkige rubriek, maar het is ook niet echt een achtergrond).

[Reactie gewijzigd door Yero op 22 juli 2024 15:04]

Maar je gaat wel in op diezelfde Autoweek-zaken als hoe groot is de kofferbak? Werkt de navi fijn? Geen HUD? Daarnaast: als de focus op techniek is, waarom geen uitleg of de nieuwere batterijen lichter of zwaarder zijn? Dat is toch juist hét punt van EV's: veel zwaarder vanwege de accus? Er had echt geen doorwrochte analyse hoeven staan hoe deze model Y het doet op de specifieke doordraaiers op de Nurburgring, maar een korte omschrijving wbt rijgedrag zou voor mij - als niet-EV rijder maar wel nieuwsgierig - een meerwaarde hebben. Dat rijgedrag was in de eerste plaats wel het selling point van Musk: de 3 zou een M3 verslaan. Als ik dan in de header lees dat dit een betere versie dan de model 3 is, dan had ik graag wat meer licht op dat aspect teruggehoord. Verder: prima dat je wegligging niet wil belichten, maar de video zelf is wel rijdend geschoten, not least de inleiding. Waarom niet gewoon een stationair staande auto geprojecteerd?
Waarom niet gewoon een stationair staande auto geprojecteerd?
Dat is de makkelijkst te beantwoorden vraagt: een video = bewegend beeld, dus deze moet dynamisch zijn. Een video van een auto zonder dat deze beweegt of je er in rijdt, is enorm statisch en daardoor extreem maar dan ook echt extreem saai om naar te kijken. En onnatuurlijk ook, te meer omdat rijden het primaire doel is van een auto. Maar tegelijkertijd: dit soort rijdende beelden zijn meer opvulling (b-roll).
Maar je gaat wel in op diezelfde Autoweek-zaken als hoe groot is de kofferbak? Werkt de navi fijn? Geen HUD?
Klopt. Ik ben het met je eens dat de scheidslijn soms dun is. We besteden zelden uitgebreid aandacht aan de kofferbak, maar in dit geval is dat (letterlijk) een van de grote verschillen met de M3. De uitgebreide navigatie (inclusief de beschikbaarheid van snelladers) is vrij uniek en dat is juist weer een stukje techniek. Net als de interface en het ontbreken van een HUD.
Daarnaast: als de focus op techniek is, waarom geen uitleg of de nieuwere batterijen lichter of zwaarder zijn? Dat is toch juist hét punt van EV's: veel zwaarder vanwege de accus?
De nieuwe accu is iets zwaarder omdat er wat meer cellen nodig zijn voor 400V (kort besproken in de video). De range van de LFP-versie is daardoor ook iets groter dan de versie met NCA-cellen. Maar dit is geen hard feit, want zoals benoemd gebruiken automakers vaak meerdere leveranciers, dus bij een volgende iteratie kan dit weer anders zijn.
Er had echt geen doorwrochte analyse hoeven staan hoe deze model Y het doet op de specifieke doordraaiers op de Nurburgring, maar een korte omschrijving wbt rijgedrag zou voor mij - als niet-EV rijder maar wel nieuwsgierig - een meerwaarde hebben. Dat rijgedrag was in de eerste plaats wel het selling point van Musk: de 3 zou een M3 verslaan. Als ik dan in de header lees dat dit een betere versie dan de model 3 is, dan had ik graag wat meer licht op dat aspect teruggehoord.
Oke, helder. :) Ik kan er wel iets over zeggen. Maar ik vind een dag ook erg kort om er harde uitspraken over te doen. Idealiter hadden we er dan nog een Model 3 naast gehad (wel meermaals in gereden, maar niet heel recent). Dus puur als indicatie: de Model Y is net als de 3 wat stug geveerd. Dat merk je zeker als je over drempels of oneffenheden heenrijdt (we filmden in/rond Almere 😉). Sportieve rijders zal dit wel erg aanspreken. De wagen is superstabiel, ook in bochten met hoge snelheid. Anderen zweren juist bij maximaal comfort en dus meer vering en minder sportiviteit. T.o.v. de Model 3 is de Y wat minder sportief vanwege de hoogte - dat zul je vast ook merken in de bochten. De Model 3 is dus duidelijk sportiever omdat deze lager op de weg ligt en aerodynamischer is, maar hij is ook iets minder praktisch. De combinatie van kracht/sportiviteit en een ruime gezinswagen kan voor veel mensen wel interessant zijn. Ook andere merken spelen hier overigens op in, zoals de Kia EV6 GT die in 2022 komt.
Misschien is het ook handig om de conclusie in de video hierop te richten. Zeker het accu-gedeelte was interessant. Maar daar buiten houdt het snel op.

Dat je erover praat is mooi, maar als de conclusie niets anders is dan "prijs is hoger dan concurrenten, het is de vraag of de Tesla opties de meerprijs waard is", dan is dat wel erg summier. Blijkbaar spelen de besproken technieken geen rol bij het vormen van de conclusie?
[..] Dat je erover praat is mooi, maar als de conclusie niets anders is dan "prijs is hoger dan concurrenten, het is de vraag of de Tesla opties de meerprijs waard is", dan is dat wel erg summier. Blijkbaar spelen de besproken technieken geen rol bij het vormen van de conclusie?
Bekijk de video nog eens. Dan hoor je dat bij de conclusie ook de unieke features worden benoemd (navigatie met snelladers, updates met nieuwe functionaliteit, interface met herkenning van objecten, semi-autonome functie, de ingebouwde dashcam/beveiligingscamera, etc). Daar wordt in de laatste zin vervolgens weer op ingehaakt.
Heel tof @Yero dat jullie ook aan de slag zijn gegaan met de feedback o.a. vanuit eerdere reviews; reviews: Audi e-tron GT Preview - Sportieve e-coupé met innovatieve 800V-accu

Nog meer deze richting en jullie hebben weer echt een goeie niche te pakken!
Zullen we op Tweakers gewoon anders even helemaal stoppen met het review en van auto's? Dit is een IT Tech site en een auto staat daar mijlen ver vandaan. Het argument "rijdende computers" is totale kul. Neem dan ook moderne benzine auto's mee. Maar nee doe het niet want nogmaals. Tweakers is geen auto website!
Mee eens, de model 3 vond ik al een vrij lelijke auto maar de model Y is echt spuug lelijk. Net alsof iemand in CAD een model 3 wat omhoog heeft getrokken en dacht 'jobs done'.
Hoop het echt niet, we hebben hier echt verschrikkelijk veel model 3's staan en dan bedoel ik niet auto's van de zaak of partners. Die dingen staan hier om 1 of 2 weken wel een meter in de lucht ter reparatie. Er zijn maar weinig modellen auto's of merken die met zo'n frequentie op de brug met mankementen staan. Hooguit een Toyota of VW, maar dat zijn 9/10 keer aanrijdingen en nooit echt hetzelfde model.
Is dat met de recente model 3's ook nog steeds een issue dan? Ik heb zelf een Model S en ik vind de kwaliteit daarvan ook bedroevend slecht. Met afstand de auto met de meeste problemen die ik ooit gehad heb. De auto heeft mij nog nooit laten staan, maar het probleem is vooral dat er veel structurele problemen in zitten die Tesla niet oplost:
  • Dagrijverlichting gaat gemiddeld zo'n 1.5 jaar mee en gaat dan kapot (2017-). Niet zo'n ramp als je zelf een lampje moet vervangen van €5, maar de hele unit moet worden vervangen en dat kost €1.500 per kant. Helaas zijn we ondertussen bij revisie E en die is bij mij nu wederom kapot. Een kwaal die enkel bij de Model S voorkomt en het lijkt te komen doordat de warmte niet weg kan. Binnen garantie wordt het kosteloos vervangen, maar daarna mag je zelf voor de kosten opdraaien. Het is ook APK afkeur (niet-symmetrische verlichting), dus je moet het wel laten vervangen.
  • Draagarmen gaan bovengemiddeld vaak kapot. Nu is dit officieel een slijtagedeel, maar bij Tesla slijt het wel heel erg hard. Wellicht dat dit komt door de enorme acceleratie van de auto i.c.m. het hoge gewicht. Vooral de Model X heeft hier last van.
  • Schermen vergelen en dit wordt door Tesla (provisorisch) opgelost door een UV-behandeling. Daarmee wordt het gele er weer uitgebrand, maar helemaal lekker heeft dat niet gewerkt. Ik heb nog steeds een lichte verkleuring in het scherm.
Daarbij heb ik de airconditioning compressor kapot gehad, wielkastbekleding komt steeds los, drie keer een reparatie aan de laadpoort (nog steeds niet goed), kraakt het onderstel als een dolle (wordt gezien als "producteigenschap"), lak is zeer matig en gevoelig voor steenslag, camera's werken vaak niet doordat er vocht voor de camera komt (beslagen ramen) en dat is na 2 reparaties ook nog niet goed. Ik vergeet vast nog een paar kleinigheden, maar de auto is nog geen 3 jaar oud en heeft 65.000km op de teller. Daarbij zijn de meeste problemen die ik heb bij vrijwel herkenbaar voor de meeste Model S rijders. Het is dus niet een maandagmorgen-auto, maar het is een structureel probleem.

Tesla heeft zogenaamde mobile rangers en die voeren reparaties op locatie uit. Dat is op zich prettig, maar voor sommige zaken moet je toch naar het service-center. Aangezien die bij mij een uur rijden is (enkele reis) is dat ook nog eens een bijkomend probleem.

Als referentie heb ik een Audi A4 (2011, 2.0TDI handbak) en die had na 7 jaar en 210.000km buiten het reguliere onderhoud enkel een kapotte sensor gehad (€200). Mijn Mazda 6 (2.0 diesel) daarvoor heeft in 9 jaar tijd (310.000km) alleen maar onderhoud gehad. Daarna kwamen de eerste kwalen en ging de auto er uit. Moet wel zeggen dat de onderhoudskosten van een Tesla wel laag liggen. Amper regulier onderhoud en op banden na (flink gewicht en veel power) is dat wel een besparing.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 22 juli 2024 15:04]

op banden na (flink gewicht en veel power) is dat wel een besparing
Dat alleen was en is reden voor mij om kritisch te zijn naar reviews die niet het gewicht meenemen. Banden kunnen enorm duur zijn.
Ja, goede banden zijn inderdaad prijzig. Vooral bij een EV, omdat ze vaak behoorlijke velgen en brede banden hebben. Ik was voor een setje winterbanden (zonder velgen) al bijna 1000 euro lichter. Als je een zware rechtervoet hebt bij het stoplicht, dan kan je na 20.000km alweer een nieuw setje monteren. Na de eerste set ben ik dan ook wat rustiger gaan rijden (sowieso ook beter voor het hele onderstel).
Wat voor mankementen zijn dat? Is daar een rode lijn in te vinden?
Heb hem vorige week in het echt gezien, tot mijn verrassing vond ik hem in het echt er beter uit zien dan op beeld.

Blijft een SUV natuurlijk, maar hij viel mij mee en durf zelfs zover te gaan dat hij er beter uit ziet dan de M3.
Goed om te horen, zal ook eens eentje live bekijken dan :)
Het is juist goed dat Tweakers zich richt op haar expertise. Als ik over rijgedrag wil horen of lezen ga ik wel elders. Dit is juist anders en verfrissend om meer in te gaan op de techniek wat juist in de andere reviews vergeten wordt. Tweakers is geen auto site, het is een tech site en op deze manier bieden ze tenminste meerwaarde over Autoweek, Autoblog, ANWB en talloze internationale autoreviewers.
En waarin onderscheidt deze review zich dan ten op zichte van de andere auto media? Specificaties oplepelen kan iedereen. Ik ben serieus benieuwd naar welke diepgang Tweakers wel heeft gedaan bij deze review, die je niet zou hebben gehad op een van de vele website over auto's.
Ik heb vd week een proefritje gemaakt.. ding is knetterhard afgeveerd (lijkt nog harder dan een Model 3). Dit icm de hoge zit maakt het een hele rare ervaring. Iedere kuil was te voelen terwijl het doel van een SUV/crossover juist is om comfort te verbeteren en minder om sportief gedrag. Ik snap dat het door het gewicht de vering harder afgestemd moet worden, maar toch. Vriendinlief kreeg er hoofdpijn van..
Raar dat iemand op tweakers zoals jij blijkbaar niet geinteresseerd is in nieuwe technologie. Je moet toch door het jasje heen kunnen kijken en geinteresseerd zijn in wat ze onderhuids hebben toegepast.
Naast dat het onderstel toch echt onderhuids is, is het gewicht van de batterijen een enorme factor in totaal gewicht en rijeigenschappen. Die zijn voor mij erg belangrijk, naast dat het hoge onderhoudskosten kan voortbrengen zoals banden, dragende delen, etc.
Ik kan mij wel vinden in jouw opmerking Rene44 :) . Ik zou er nog aan willen toevoegen!

Mijn buurman heeft een Tesla 3. Tijdens het rijden krijgt hij een storing in de software/elektra.
Hij kan nog net de auto uitlaten rollen naar de kant op een provinciale weg, maar staat daar waar dat niet mag (gevaarlijk). Vervolgens gebeld met Tesla. Fijn dat ze opnemen. Je kunt volgens Tesla met die storing de auto niet (mechanisch) in zijn vrij zetten en dan weg duwen (zou ook wel zwaar zijn). Het was 3 meter en dan had die de parkeer haven gehaald! De auto met pech moest volledig opgetakeld worden (kon niet gesleept worden). Dan hoeft een Tesla voor mij niet meer, op een snelweg is dat levensgevaarlijk. Natuurlijk vind ik al die technologisch ontwikkeling prachtig, maar het is absoluut niet verkeerd te kijken naar wat er goed is aan de "vorige" generatie auto's. Probeer dat "goede te behouden. Dat start bij het beoordelen van een product!

Ik heb het dan nog geen eens over de Overheid. Parkeergarages waar elektrisch auto's in de FIK staan en waar de blusauto (zo'n speciale ), niet bij kan vanwege de door(in)rij-hoogte. Of van het tekort van deze bluswagens op de wegen!!

Het is erg menselijk, we proberen van alles uit en als het misgaat roepen we : Oh, dat wist ik niet (terecht of niet). Het duurt dan een heel tijdje voor dat het weer verbeterd/verholpen is.
Dus ook daarom is beoordelen van een product op alle aspecten zinvol!

[Reactie gewijzigd door Antonio di op 22 juli 2024 15:04]

Anoniem: 113730 11 september 2021 08:16
Ik vind de model Y niet mooi om te zien en ben benieuwd of deze qua verkopen de Model 3 gaat overtreffen.

De integratie van het Supercharger netwerk in de computer van de auto; is een krachtig verkoop argument en iets waar andere fabrikanten nog te kort schieten.

Qua interieur en bouw kwaliteit kan Tesla helaas nog niet tippen aan Mercedes zijn EQ EV serie.
Zolang je de mogelijkheid hebt om de auto thuis op te laden (eigen oprit of goed beschikbare laadpaal) gebruik je zelden een Supercharger. Echter, het geeft een enorme bak comfort en rust wetende dat je Tesla altijd toegang heeft tot een Supercharger. Zeker omdat de auto en de bijbehorende software erg goed is om een Supercharger op je reis in te plannen. Het openbare laadnetwerk is wel aardig als je ergens in de stad wil parkeren, maar laden langs de snelweg (Fastned, Ionity, etc) is in mijn optiek echt bedroevend. Was goed om te lezen dat de CEO van Volkswagen (link) dit ook heeft ervaren.

Er is weinig mis met de bouwkwaliteit van een moderne Model S of Model 3. Natuurlijk zijn de Duitse vrienden qua interieur een klasse beter, maar het verschil valt mij steeds minder op. Tesla is minimalistisch en misschien zelfs saai qua interieur, maar dat kon ik ook over mijn Audi zeggen.

De service van Tesla wordt beter, maar was in mijn ervaring echt enorm slecht. Het duurde te lang voordat de problemen waren opgelost. Echter, Pon / Audi heeft de motorstoringen en DSG issues van mijn Audi ook nooit kunnen oplossen... ondanks dat ze diverse onderdelen bleven vervangen. Er is natuurlijk geen excuus dat er teveel Teslas zijn uitgeleverd welke nooit door de kwaliteitscontrole hadden mogen komen. De groeipijn van een relatief jonge speler op de markt. Iets wat veel klanten in de afgelopen jaren voor lief namen.

Denk niet dat je de Model Y veel gaat zien in NL, want in de lease is het een dure auto geworden. Tevens heb je voor minder geld een VW ID.4 of Hyundai Ioniq 5.

Rij zelf nu meer dan 3 jaar in een Model S. Een heerlijke auto welke in het begin wat technische shit heeft gehad. Daarna nooit meer last van gehad. De software is ijzersterk, de performance is iets waar ik elke keer van geniet en de looks zijn in mijn optiek nog steeds erg goed. Zelf ga ik waarschijnlijk voor een nieuwe Model S eind volgend jaar (geen Plaid :/ )... maar dat is nog heel ver weg. Tevens is het bij Tesla altijd handig om even 6-12 maanden te wachten voordat je het nieuwe model gaat rijden gezien de verbeteringen in het productie proces en onderdelen / ontwerp.

[Reactie gewijzigd door Zware Unit op 22 juli 2024 15:04]

Ik rij zelf een Ford mach-e waar ik al meerdere keren mee naar Frankrijk ben geweest (Bordeuax e.d.)

Het laadnetwerk buiten NL blijft simpelweg een puntje maar, zolang je apps als ABRP gebruikt gaat het best soepel.

Een electrische auto zit nog even in de "early adoptor" fase. Je hebt hier en daar nog nukken. Maar terug naar een benzine..
Ik denk dat ik dat niet meer ga doen. 😁

Neemt niet weg dat het laadnetwerk van Tesla erg mooi is! En ik ben benieuwd wat voor impact het gaat hebben als ze het openstellen voor andere auto's.

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 22 juli 2024 15:04]

Huh? In vrijwel elke elektrische auto zit toch een navigatie systeem met laadpunten als prominente POI's?
Nee, niet op de manier zoals Tesla dat heeft geimplementeerd. Een route plannen met gebruik making van de actuele beschikbaarheid van laadpunten is (volgens mij) uniek. Mijn E-Niro bijvoorbeeld laat wel laadpunten zien, maar kan daar niet een route op plannen. En (tenzij ik me vergis, heb de auto nog niet zo lang) de actuele status is niet zichtbaar. En de lijst met laadpunten is niet erg up-to-date.
Dan gebruik je een app op je telefoon die het voor je doet. Want heb ook al meerdere Tesla bezitters gehoord die dan weer net iets minder tevreden zijn over die ongebouwde navigatie en graag integratie met andere platformen zouden willen zien.
Dat snap ik, ABPR bijvoorbeeld schijnt goed te zijn. Maar @GewoonWatSpulle was verbaasd dat de ingebouwde navigatie die mogelijkheden niet (altijd) heeft.
Maar volgens mij zorgt Tesla er ook voor dat je accu goed warm is voor je bij de lader aan komt. Dat kan een app niet.
Ah ok alleen ervaring met een Tesla en een Volkswagen op dat vlak en die laten zien waar je op de route dient op te laden.
Ik kan me niet herinneren wanneer mijn wagen voor de laatste keer aan een snellader gehangen heeft. Zo lang is het alweer geleden. Een snellaadnetwerk is leuk als je enorm veel kilometers op korte tijd doet. Maar voor de meeste mensen is dat een zeldzaamheid.
Mooie, slim ontworpen auto met veel ruimte.

Ik denk dat je "gek" bent als je na 2025 nog een nieuwe ICE koopt.
Gezien de opkomst van de EV schrijf je daar straks razendsnel op af.
Daar heb je precies het punt te pakken, ik rijd nu een diesel maar maak de kilometers niet om het nog rendabel te houden. De auto is 5 jaar oud en eigenlijk zou ik wat anders willen. Eigenlijk ben je op dit moment al een dief van je eigen portemonee als je nu nog een ICE auto koopt.

Al ben ik van mening dat een EV ook niet de beste investering is.
1) energienet schiet nu al te kort door de explosie aan zon- en windparken maar ook door particulieren die massaal zonnepanelen nemen om "gratis" via constructies de auto bij te vullen (zoals salderingsregeling etc).
2) open-pit mining waar het lithium en cobalt vandaan komt is smerig werk, vernield het landschap (biodiversiteit, landbouwgrond, bossen etc). Daarnaast zijn het delfstoffen die ook eindig zijn.

Als iedereen aan de EV gaat hebben we weer andere problemen. Ja je houd de meeste uitstoot buiten de drukbevolkte gebieden maar na de saturatie komt die zooi via de wind toch wel weer deze kant op.

Een betere oplossing zou waterstof zijn, via een branstofcel produceer je dan electriciteit. Er zijn al verschillende fabrikanten mee bezig. Helaas Tesla nog niet. Mijn vermoeden is dan ook dat EV straks relatief duur gaat zijn door de dure accu's die voor extra gewicht, onderhoud en verwijdering zorgen.

We hebben dit eerder gezien. Een aantal jaar geleden kocht een vriendin van me een Toyota Yaris Hybrid. 250 kilo aan accu's. De Tesla kwam en binnen no time werd de belasting van 0 terug gedraaid maar mocht je het accupakket in mindering brengen op het totaal gewicht van de auto. Daarna mocht ook dat niet meer en daardoor betaal je voor een Yaris Hybrid nu ook houderschapsbelasting over de accu. Moraal van het verhaal; zodra er weer wat beters/nieuws komt zal ook de EV duurder en onaantrekkelijker worden.

Wat ik wel mooi vind is dat er geexperimenteerd wordt met software en daarin is Tesla wel een pionier.
Kobalt is geen vereiste voor accu's, zoals Tesla al bewezen heeft.
Lithium uit oude cellen is momenteel al 80% herbruikbaar en natuurlijk ook niet de laatste accutechniek ooit.

Waterstof zie ik echt niet als oplossing:
- 2,5 tot 3x meer energie nodig om dezelfde afstand af te leggen
- dure techniek (brandstofcel + EV in 1 auto)
- tankstations moeten op druk naar 800 bar en -40 graden Celsius koelen, kosten meer dan €1m per stuk
- per kilometer 2,5x duurder

Accu's worden daarentegen ieder jaar beter, goedkoper, hogere energiedichtheid.
Waterstof heeft de strijd al verloren.

250 kilo voor een hybride accu is overigens echt nonsens, een Toyota hybride accu weegt zo'n 45 tot 55 kilo. De huidige plug-in variant weegt 80 kilo maar die heeft ook veel meer capaciteit.

Ook wel logisch, mijn Toyota Corolla Hybrid 2.0 TS weegt 1345 kilo. Dat is nog 20 kilo lichter dan mijn Volvo V50 2.4i die ik daarvoor had.
Ik betaal dus minder (!) wegenbelasting dan voor m'n Volvo maar het verbruik is van een gemiddeld verbruik van 8,3 liter op 100km naar 5,4 liter op 100 kilometer gegaan, zonder m'n rijstijl aan te passen.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 15:04]

Toevoeging op je punt van Kobalt: het is ook nog eens zo dat er ook best Kobalt gebruikt wordt bij raffineren van fossiele brandstof. Dus als dat een punt is mag je je ICE ook laten staan!
Waterstof maken kost 3x zoveel elektriciteit. Grijze waterstof uit aardgas gemaakt is het kin met het badwater weggooien. Rij dan meteen op aardgas, of LPG. Waterstof is geen oplossing voor auto's.
Ik heb een zappi charger van MyEngergi. Daarmee stop ik overtollige zonne-energie in de auto in plaats van op het net. Het is een fractie duurder dan tijdens dal tarief laden, maar het helpt om de energie transitie te maken.
Er moet nog heel wat gebeuren aan accu capaciteit, aanschafprijs en laad infrastructuur voordat iedereen over kan op een EV. Denk niet dat dat over 4 jaar zo ver is. Zeker niet voor bedrijfsbusjes met aanhangers of mensen met caravan.
Wat is er mis met accu capaciteit? Hoeveel bereik denk je nodig te hebben?

Gemiddeld rijden Nederlanders zo'n 13.000km per jaar, ofwel 36km per dag.
Als je echt iedere werkdag die 400km range zou leegrijden dan rij je 104.000km per jaar.

De praktijk: je vertrekt iedere ochtend met een volle accu en hebt 400km range.
De dagen dat je geen 400km rijdt, heb je meer dan genoeg aan die range.
De dagen dat je meer dan 400km rijdt, moet je een keer naar een laadstation.

Bedrijfsbusjes komen er wel aan, Canoo komt bijvoorbeeld met een platform met 300pk en 400km range, waar diverse modellen op gebouwd kunnen worden, van bezorgbus tot snackbar op wielen. Volgend jaar moet het eerste model in productie gaan (VDL Nederland), uiteraard zal het opvoeren van productie en modellen minimaal 5 jaar duren maar er zijn bedrijven mee bezig, ook de grote automerken die nu al bestelbussen maken.
Wat ik acceptabel zou vinden is 500 kilometer met 1300kg caravan er achter. Voor een nieuwprijs van zo'n 40k. Mits de laad infrastructuur in West en Zuid Europa er ook op is ingericht om grote aantallen vakantiegangers die willen opladen te verwerken.
Waarom de hele jaar in een bepaalde dure auto rijden voor 2 dagen in het jaar dat je een caravan moet trekken? Ik heb daar werkelijk nog nooit iets van begrepen.

Aan het begin van de vakantie helemaal vanuit Nederland naar Spanje met de caravan en vervolgens na 3 weken weer terug naar Nederland en het jaar daarna gewoon vaak weer hetzelfde ritje.. Ik zou serieus overwegen om de caravan dan ook in Spanje achter te laten.
De verhuur van sta-caravans en huisjes wordt dan ook een stuk populairder.
Kun je ook gewoon lekker met 130 over de péage ipv met 80.
Ik rij nu een Mazda 3 van 32k (goedkoop ivm EV in dezelfde klasse) die prima een caravan kan trekken. De rest van het jaar rijdt ik daar ook met veel plezier mee. Een klein gebakje heb ik simpelweg geen trek in, ik wil comfortabel rijden en c segment is dan het minimum voor mij. Fijn dat anderen een a of b segment auto ook prima vinden maar ik niet. We hebben als tweede auto een 208, wellicht dat die ooit wel wordt vervangen door een e-208 oid.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 22 juli 2024 15:04]

Er zijn wel auto die misschien niet veel duurder zijn, maar het bereik is erg laag.
Als we dan de eerder genoemde elektrische Peugeot en MG erbij pakken, komen we aan de volgende actieradia. In het geval van de e-208 met caravan, kom je dan aan een bereik van 238 kilometer. Bij de MG zou dit zelfs dalen naar 184 kilometer. Het is belangrijk om nu op te merken dat de WLTP-norm nooit een perfecte weerspiegeling is van de werkelijkheid. Deze cijfers zijn daarom eerder te hoog dan te laag ingeschat.
Of dat er voorlopig komt durf ik te betwijfelen, een caravan zorgt nu eenmaal voor meer gewicht en hogere luchtweerstand. Dat heeft bij een brandstofauto ook veel effect op het verbruik.

Maar 89% van de Nederlanders heeft geen caravan, dus voor die groep zal het niet zo'n probleem zijn.
En een groot deel gaat op vakantie in Nederland of net over de grens, dus dat lukt ook nog wel.

Hou je misschien 7% over die jaarlijks met de sleurhut lange afstanden aflegt en die nog wat langer met hun ICE door blijven rijden.

De Model Y mag overigens 1600 kilo trekken, wat dat betreft is de situatie niet hopeloos.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 22 juli 2024 15:04]

Dat is niet economisch denken. Tuurlijk je bent het nu gewend, maar om voor die 2 a 3 keer per jaar zo'n oplossing neer te zetten is gewoon niet verstandig. Dat je dan een uurtje langer onderweg bent om te laden, is echt niet erg.
Prima als jij zo wil leven, ik niet en het hoeft ook niet.
Als je bereid bent de portemonnee te trekken hoeft dat inderdaad niet.
Ondertussen rij ik in een Model S lekker op vakantie naar zuid Italia voor nada want free supercharging :)
EN ja, zeker een paar uur langer onderweg... nou en?
Slechts een paar uurtjes langer onderweg naar Italië met caravan (want daar ging het over) is apennootjes. Maar veel plezier in je Tesla S fijn dat hij voor jou bevalt.
Met een caravan is inderdaad nog een drama. Sorry had ik mee moeten nemen.
Gelukkig zijn er al alternatieven voor aan het komen, maar die investering is nog aanzienlijk.
Wel heb je mensen die dan een dagelijkse auto (EV) hebben en een vakantie-auto. Maar dat is ook nog een aardige investering.

Je kan natuurlijk ook ter plaatsen iets huren. Zijn dan niet helemaal je eigen spullen, maar is wel praktischer.

[Reactie gewijzigd door ItIsTheRock op 22 juli 2024 15:04]

Ik rij als het mee zit zonder te laden naar Groningen en terug. Toch z’n 400 km , soms moet je bijladen als je bv 130 gaat, maar dat is maar 10 minuten
Bij de eerste keer EV rijden was het voor mij al duidelijk: ICE is hopeloos achterhaald en moet verdwijnen. Maar het zal nog wel even duren voordat het voor iedereen bereikbaar en praktisch is.

De Model Y heeft stevige concurrentie maar voor mij is het nog steeds de winnaar. Ik snap dat Tesla niet voor iedereen is, maar het Koreaanse en Duitse aanbod maakt mij als Model 3 rijder niet echt jaloers. Ok, Mercedes EQS en Porsche Taycan uitgezonderd maar die zijn buiten mijn bereik 😬
Was dat van die bewegende wielen tijdens het racespel een grap, of sloop je je banden zo lekker rap?
Viel me ook op ja, ik mag toch hopen dat als je de game met het stuur kunt bedienen dat deze dan niet ook de echte wielen over het asfalt schraapt...
Nope dat is echt. Misschien eerst met je voorwielen op deksels rijden en dan pas gamen? }>
Niet alleen je banden, lijkt me voor de mechanische onderdelen ook niet goed.
Yup, beter gewoon een xbox of ps controller aansluiten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.