Tesla begint levering Model Y-exemplaren in Europa

Automaker Tesla heeft bevestigd te zijn begonnen met het leveren van exemplaren van zijn Model Y-auto in Europa. Het is sinds vorige maand bekend dat de leveringen deze maand zouden moeten starten. De auto kwam eerder al uit in de VS en China.

Een Tesla-topman postte dat de eerste leveringen zijn gedaan, waarmee voor het eerst bevestiging uit het bedrijf is gekomen dat de leveringen zijn begonnen. Leveringen in Nederland en België lijken nog altijd op de planning te staan voor september. Wel staan bij dealers al exemplaren om te bekijken, melden diverse tweakers op GoT.

De auto's komen uit de fabriek in China. Tesla heeft ook een fabriek in Fremont staan in de Verenigde Staten, maar die produceert alleen voor de Noord-Amerikaanse markt. Er komt ook een fabriek in de Duitse hoofdstad Berlijn, maar die is nog niet operationeel.

Tesla kondigde de Model Y 2,5 jaar geleden aan. De leveringen begonnen al eerder in de VS en in China. Bij deze eerste levering kwamen achtduizend exemplaren met de boot van China naar Europa.

Tesla: eerste levering Model Y in Europa

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

23-08-2021 • 13:12

198

Reacties (198)

198
192
49
6
0
60
Wijzig sortering
Berlin moet begin 2022 operationeel zijn. Valt verkoop in China tegen dat ze auto's 'over hebben' voor EU?

Even gezocht, slechts 1/3de van de Made in China Telsa's wordt in China verkocht, rest wordt geëxporteerd.
Even gezocht, slechts 1/3de van de Made in China Telsa's wordt in China verkocht, rest wordt geëxporteerd.
Dat ligt er maar net aan naar welke maand je kijkt.
De ene maand leveren ze bijna alles in China (laatste maand van een kwartaal) en de andere maand leveren ze het meeste naar buitenland (eerste 1 a 2 maanden van een kwartaal)
Berlin moet begin 2022 operationeel zijn. Valt verkoop in China tegen dat ze auto's 'over hebben' voor EU?
China verkoopt behoorlijk goed. Echter verkopen ze waarschijnlijk niet alles.
Vanuit Amerika exporteren ze toch ook de Model 3 hier heen? en het zelfde geld voor de Model 3 SR+ die ze vanuit China hier heen transporteren.

Dit is waarschijnlijk ook deels om een extra model op de markt te hebben. Dan kunnen ze ook mee doen aan de cross-over markt en tegen de tijd dat Berlijn online gaat zal er doordat meer mensen hem met regelmaat zien meer vraag zijn naar de nog verder verbeterde Model Y.

Edit:
Valt verkoop in China tegen
Deels. Tesla produceert inmiddels meer voertuigen in China op jaarbasis dan dat ze in eerste instantie hadden gepland. Maar zoals Blokker_1999 ook aangeeft was GF Shanghai in eerste instantie alleen bedoeld voor de leveringen in China. Echter is de EV markt daar nog niet groot genoeg voor Tesla om ook echt alles kwijt te kunnen in combinatie met de andere factoren die genoemd zijn.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 23 juli 2024 04:57]

Dat was zo in juli. In de eerste maand van het kwartaal worden de auto's naar Europa verscheept, om te zorgen dat ze nog steeds in hetzelfde kwartaal worden geleverd (en dus omzet geboekt). De verwachting is dus dat Tesla in Augustus en September weer meer lokaal uitlevert. Als je terugkijkt was dat precies hetzelfde in januari-maart en april-juni.

Overigens maakt het voor Tesla niet zoveel uit, aangezien ze iedere auto die ze maken ook kunnen verkopen. En als Tesla meer kan verdienen door ze hier te verkopen ipv in China snap ik wel dat ze van Shanghai hun export hub maken. In ieder geval totdat de fabriek in Berlijn opengaat.

En dat verklaart meteen ook deze leveringen uit China: De fabriek in Duitsland zou eigenlijk al geopend moeten zijn, maar dat wordt nu pas eind dit jaar, begin volgend jaar verwacht. Om toch alvast klanten te bedienen wordt de Model Y nu uit China geleverd. In China zullen dan de goedkoper geprijsde SR+ varianten prominenter worden verkocht (hebben ze daar onlangs geïntroduceerd, mede om onder het subsidieplafond te blijven).
Ja, de verkopen in China vallen tegen. Initieel zou de Chinese fabriek enkel voor de binnenlandse markt produceren, maar mede door wat slechte pers alsook enkele problemen met de overheid (niets onoverkomelijk, maar voldoende om invloed te hebben) heeft de reputatie van Tesla in China een flinke deuk gekregen en zijn de verkopen er sterk gedaald.
Dit is helemaal niet correct, je moet niet gewoon aannemen wat de media schrijven.

Hint: Kijk naar de laatste Quarter report van tesla i.v.m. de shift van export hub van Fremont naar China. Kijk daarna ook even naar de laatste kwartalen op maandbasis van Shanghai export.

Deze "FUD" komt steeds weer terug.

Tesla daily legt het ook goed uit:
https://www.youtube.com/watch?v=PROVJM-bFDw
https://www.youtube.com/watch?v=DmA30ayVfjU

Feit is, tesla verkoopt elke auto voor dat deze van de band rolt en er worden prioriteiten gesteld qua leveringen met focus om de eerste 2 maanden van het kwartaal te exporteren en de laatste maand lokaal te verkopen zodat de kwartaalcijfers optimaal zijn met zo weinig mogelijk autos in transport.

Hou er ook rekening mee dat een auto die geproduceerd wordt voor europa NIET in china kan verkocht worden wegens regelgeving/chargeport etc.

[Reactie gewijzigd door idls op 23 juli 2024 04:57]

Berlin moet begin 2022 operationeel zijn. Valt verkoop in China tegen dat ze auto's 'over hebben' voor EU?
Zoek even verder. Dingen die Elon Musk zegt zijn vaak onzin. Tesla krijgt uiteindelijk dingen voor elkaar omdat ze enorm veel kapitaal aantrekken. Dat heeft meerdere redenen, waaronder dat men graag de onzin van Musk gelooft. (Maar ook dat kapitaal gaat naar plekken waar al kapitaal naartoe gaat, want gewoon rente vangen gaat niet zo lekker. Self fulfilling prophecy die we economie noemen.)

Maar eh..
- zelfrijdende auto?
- zelfrijdende taxis?
- tesla truck? (die kan écht niet zolang batterijen zwaar zijn, want er is een limiet aan hoe zwaar een vrachtwagen mag en kan zijn. Er moet ook vracht mee).
- dat gepanserde ding waarvan het glas brak in de demo?
- zonnepanelen in je dakpannen? (nooit op gang gekomen, bleek duur, inefficient, etc.)
- automatisch van batterij wisselen? (weet je nog? een batterij die aan de onderkant uit je auto gehaald werd, kon je zo weer doorrijden)
- de hyperloop? Is nu gewoon een tunneltje waar teslas doorheen kunnen rijden (maar niet automatisch). Niks hyper, niks vacuum.

En veel van de onzin die hij verkoopt was gelijk als onzin herkend, maar niemand wil het horen. Sinds Jobs geloven we dat sommige CEOs een reality bending aura hebben of hoe ze dat noemden. De hyperloop is een goed voorbeeld. Iedereen die iets weet over urban planning en ondergronds verkeer wist: dit gaat niet zo. Je moet namelijk flinke hoeveelheden mensen kunnen vervoeren. Daarom: metro. Snelheid is niet het probleem in steden. Je moet véél capaciteit hebben. Een station dat duizenden mensen in kan laden, elke paar minuten een flinke trein dus. Dat voorkomt files, niet een 'hyperloop' die technisch uitdagend is en weinig mensen meeneemt.

https://www.roadandtrack....musk-and-tesla-have-made/

https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T
Je kunt de plank ook wel erg misslaan. De markt in de VS, EU en Azië is behoorlijk anders en los van de "beloftes" van Elon Musk met zelfrijdende auto's/taxi's qua tijd (Elon Time), merk je puur al door regelgeving dat de VS hierin zal voorlopen.
Wat betreft je punt over het gewicht van de Semi: https://electrek.co/2021/...-weight-on-point-crucial/
De zonnepanelen in dakpakken zijn wel op gang gekomen, later en lang niet zo groot als dat men gehoopt had en de fluctuerende prijzen helpen ook niet, maar het loopt wel, je suggereert alsof het nooit gedaan is.
Het automatisch batterij verwisselen was inderdaad een aangekondigde feature. Dit is om een aantal redenen niet gedaan, een daarvan die ik me kan voorstellen is dat met hun toekomstige ontwerp op "structural batteries" dit niet meer mogelijk zou zijn: https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T
De hyperloop was een geboost concept van Tesla met daaraan verbonden een wedstrijd wie de beste hyperloop zou bouwen. Dit staat ook helemaal los van The Boring Company en stedelijke verbindingen/metro's. Ook hier weer, zeker in Nederland is een hyperloop in de toekomst helemaal niet handig of haalbaar, maar om straks binnen Europa van grote stad naar grote stad te reizen, heeft het echt wel potentie, maar nogmaals, totaal ander concept.
Een boot op stookolie is per tonkilometer minder vervuilend dan een trein omdat er veel meer op een boot past.
Best een karige artikel. Gaat Tweakers nu echt posten wanneer auto's in Europa leverbaar zijn? Leg dan op zijn minst uit wat een Model Y is, wat de range is, iets meer technische data.

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 04:57]

Het zal wel aan mij liggen maar ik heb ook werkelijk geen idee wat het Model Y nu eigenlijk is. Is dit nu nog goedkoper dan het model 3? Is dit een mini SUV? Wanneer exact zijn de leveringen in USA begonnen? Waarom is het relevant dat ze in China gemaakt worden?
Het zal wel aan mij liggen maar ik heb ook werkelijk geen idee wat het Model Y nu eigenlijk is.
Daar zijn vele artikelen over geweest op Tweakers. De Y is een crossover versie van de Model 3.
Is dit nu nog goedkoper dan het model 3
Nee, het model is zelfs duurder. Dat komt ook omdat deze standaard geleverd wordt met de nieuwe computer voor het aansturen van de "Full self driving"-software.
Is dit een mini SUV
Ja, Hij is een kleinere/compacte dan de SUV: Model X, maar hoger dan de sedan: Model 3.
Wanneer exact zijn de leveringen in USA begonnen
13 maart 2020 in the USA. Begin dit jaar in China.
Waarom is het relevant dat ze in China gemaakt worden?
Veel mensen hebben het niet zo op Chinese producten of hebben een voorkeur voor Europa. Aangezien de productie op drie locaties plaats vindt (gaat vinden), is het relevant waar ze vandaan komen. Persoonlijk heb ik ook liever een Europees product. Dat is beter voor het milieu, voor onze economie en voor mijn gevoel betrouwbaarder. Het tegenovergestelde geldt voor China.
Nee, het model is zelfs duurder. Dat komt ook omdat deze standaard geleverd wordt met de nieuwe computer voor het aansturen van de "Full self driving"-software.
Dit is incorrect. Elke Tesla word geleverd met deze hardware. Deze hardware heet ook wel HW 3.0 wat refereert naar de FSD 1.0 computer (die u bedoeld) plus alle camera's en ultrazone sensoren.
Veel mensen hebben het niet zo op Chinese producten of hebben een voorkeur voor Europa. Aangezien de productie op drie locaties plaats vindt (gaat vinden), is het relevant waar ze vandaan komen. Persoonlijk heb ik ook liever een Europees product. Dat is beter voor het milieu, voor onze economie en voor mijn gevoel betrouwbaarder. Het tegenovergestelde geldt voor China.
Het grappige is dat de bouwkwaliteit van China best wat hoger ligt dan die van de Fremont fabriek. Dit is simpelweg omdat ze Shanghai complet van de grond af hebben kunnen ontwerpen (de fabriek) met de nieuwste technieken en alle lessen die ze hebben geleerd van Fremont. Het zelfde zal gelden voor BF Berlijn die weer beter zal zijn dan de fabriek in Shanghai.

Zo gaat Berlijn ook nog eens de nieuwe accu cellen/technologie van Tesla zelf gebruiken en nog wat andere zaken. Zo moet de Model Y uit Berlijn goedkoper worden, meer actie radius krijgen en lichter zijn.

Groot voordeel is natuurlijk zoals u zegt, beter voor het milieu. Je hoeft hem niet te verschepen wat een hoop kosten bespaart.
Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom dit nieuwswaardig is. Het is een model gebaseerd op de 3, dus technisch niet vernieuwend.
De Ioniq 5 of EV6 zijn dan interessanter, of de nieuwe versie van de Y die over een half jaar (oid) uit Berlijn gaat komen.

Dit artikel voegt eigenlijk gewoon niets toe...


offtopic:
Ik vind het persoonlijk een reuze interessant model en volg de ontwikkelingen op EV gebied vrij aardig, maar Tweakers breed lijkt me dit niet echt een relevant artikel

[Reactie gewijzigd door Smobbo op 23 juli 2024 04:57]

De Y uit Berlijn is gewoon dezelfde Y, hooguit met wat aangepaste productieprocessen. Niet echt interessant voor de gemiddelde rijder.
Behalve dat de auto een stuk lichter wordt en minder de panelgaps krijgt. Blijkbaar beide zeer relevant als ik de petrolheads mag geloven.
waardoor wordt die lichter en hoeveel kg? (linkje aub?)
Verschillende factoren die op Battery day zijn geshowed.

Zo gaan ze gebruik maken van de nieuwe 4680 cellen die gebruikt kunnen worden om een structural battery pack te vormen. Deze cellen hebben zelf een hogere energie dichtheid en door ze te gebruiken als "honingraad" structuur dienen ze gelijk als een structureel onderdeel

Daarbij gaan ze nu niet alleen de achterkant maar ook de voorkant compleet in 1 stuk spuitgieten waardoor er van 100-200 onderdelen die aan elkaar vast zitten (dit is inclusief de onderdelen die ze vast zetten) 1 onderdeel gemaakt word. Zo heb je dus een lichter maar ook steviger ontwerp en als extra voordeel scheelt dat ongeveer 20-30% van je assemblage lijn voor de body per gegoten onderdeel (dus 20-30% voor voor en 20-30% voor achter).

De combinatie van structural battery pack plus de spuitgiet onderdelen voor en achter besparen ze zo'n 10% op het gewicht van het voertuig alleen al.

https://www.youtube.com/watch?v=l6T9xIeZTds
Voor als u een link wilt voor het event.

https://electrek.co/2020/...attery-puzzle-innovation/
Een link voor een geschreven artikel hier over.
Dat gaat nog minder leuk zijn bij schade als je deze privé aankoopt. en volgens mij scoorde Tesla daarin al ongekend slecht (deukjes die nog duurder zijn om te herstellen dan bij een Porsche, compleet ontbreken van enige supply chain voor onderdelen) of hebben ze dat nu beter op orde.
Ik denk dat we voor Tesla's naar de situatie toe moeten dat je een reparatie-patch door de 3D printer laat maken. Je wil niet een hele voorkant vervangen als je ook een paar vierkante centimeter kunt vervangen, maar dat moet dus wel lokaal de goede vorm hebben.
Anoniem: 1302638 @eL_Jay23 augustus 2021 18:26
Dus als je niet weet hoe het zit bij Tesla, hoe durf je dan te zeggen dat dit nog minder leuk gaat zijn?
Nice and nice again _/-\o_
10% op het gewicht van de voertuig lijkt me sterk als de batterij-pakket gemiddeld rond de 500kg zit. Dan zou het batterij pakket minimaal 150kg lichter moeten en ze zouden 50kg van andere elementen moeten trekken. Zoals minder metaal voor de verstevigingen.
De mega castings gaan wel voor extra stijfheid zorgen in de carrosserie, wat rijbeleving naar een nog hoger niveau kan tillen. Qua gewicht weet ik niet of het verschil groot gaat zijn. Model Y heeft nu al een deel mega casting en het gewicht verschil met concurrente is niet dermate groot als je de batterij pakketten eruit haalt. (Tesla is efficienter en heeft iets kleinere batterij pakketten en daardoor heeft de concurrentie iets zwaardere batterijpakketten en dus auto's)
Structural battery pack en Tesla is niet zo vrij in specificaties.
Proberen ze het op te lossen is het nog niet goed. Ik benoem het toch als een probleem? Overigens nog nooit eigenaar van een Tesla geweest, wel een paar maanden mee gereden en met mijne was niets mis en in perfecte staat.
Als je "Duits" gewend bent valt het direct op. Je ziet zelden een Tesla waar de achterklep (de "Trunk", moet je dan zeggen) er recht in zit. Let er maar eens op.
Liever een schevere trunk dan een 2x zo dure auto zonder optie’s…
Een lease-rijder accepteert dat nog, iemand die 50k eigen geld stuk slaat op een auto niet.
Niet dat ik mezelf ooit 50k aan een auto uit zie geven, maar ik accepteer eerder een scheve achterbak dan 2x zo hoge prijs omdat het 'Duits' is.
Ik betaal liever wat meer voor een auto zonder problemen, dan het continue gelazer bij Tesla. Werkelijk alles gaat stuk, de service is ruk en de onderdelen hebben levertijden van weken. Gelukkig kunnen ze de software remote updaten, amders stonden we nog vaker bij de dealer - als ze tenminste tijd voor he hebben.
Duitse automerken zijn het duurst om te onderhouden.
https://www.autoblog.nl/n...te-onderhoudskosten-88028

Dat betekent niet per se het vaakst, maar het lijkt me dat je wellicht wat scheef zit te kijken naar Tesla? Van wat ik meelees op het forum is de QA met gigantische sprongen omhoog gegaan en is, als er wat mankeert met de fysieke auto, dat vaak na 1-2 bezoekjes opgelost waarna dat ding gewoon rijdt en blijft rijden.
1. Uit 2016, toen er nog amper Tesla’s rondreden.
2. Gaat over reguliere onderhoudskosten (wat rekent een garage voor een grote/kleine beurt, remschijven vervangen, etc.). Zegt dus niets over alle dingen die kapot gaat.
3. Waarom zijn er class actions gaande tegen Tesla, namens grote aantallen ontevreden Tesla kopers?
4. Op dit forum zitten erg veel mensen die een mening hebben over een Tesla, zonder dat ze er zelf een hebben. Ik heb 2x BMW 5 series gehad, en 5x Mercedes c-klasse. Toen die Tesla en die na alle ellende omgeruild voor een Mercedes E250. Wat een verademing.
5. Ik heb een jaar lang met een Model S gereden. Mooie auto om te zien, rijdt goed mede dankzij luchtvering en is echt rete snel. MAAR: 2x accu pack kapot (volledig vervangen onder garantie gelukkig, wel auto in totaal 3 weken kwijt). Diverse keren software updates die niet goed waren (bepaalde features werkten ineens niet meer) en teruggedraaid werden. Problemen in de aandrijving (trillingen). Storing in het dashboard waardoor alle verlichting telkens uitviel. Autopilot die soms hard in de remmen gaat zonder aanwijsbare reden. Kwaliteit van de materialen aanzienlijk minder dan Audi/BMW/Mercedes.
1. Hier een 2020 onderzoek met Tesla erbij, waarin ze het inderdaad niet goed (zeg maar gewoon slecht) doen. Die Duitsers staan echter ook niet bovenaan de lijst.

https://www.jdpower.com/b...initial-quality-study-iqs

Valt me toch tegen van Tesla.

2. Onderzoek was total maintenace cost over 10y, dus dat lijkt me niet.

3. Er zijn ook class actions gaande tegen Duitse autofabrikanten.

4. Dat is zeker waar, maar ik doelde op de ervaringen die ik lees in het Tesla auto bezitters draadjes.

5. Dat is vervelend, maar het ging mij erom of Tesla statistisch zo slecht auto's produceert. Blijkbaar wel.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 23 juli 2024 04:57]

Enzo Ferrari over panel-gaps:

"I don't care if the door gaps are straight. When the driver steps on the gas I want him to shit his pants."
De Enzo Ferrari die in 1988 overleden is bedoel je?
Volgens mij is de Y uit Berlijn de versie met de nieuwe batterijen die direct in het frame verwerkt zijn. Of volgen die weer iets later?
Dat is het streven, maar zoals je kan verwachten... https://www.inverse.com/i...esla-model-y-suv-redesign
As the cells are still under development, Tesla has a backup plan to switch the cars to their standard cells if there are too many delays.
Dus dikke kans dat je die inderdaad pas later gaat zien.
Een beetje vreemd is wel dat ze in China een model met een hogere range hebben aangekondigd, daar waar ik toch een beetje verwacht had dat dit voorbehouden zou zijn voor de Model Y in Berlijn met de nieuwe batterijen.

https://insideevs.com/new...odely-longer-range-plans/

Die 640km is wel interessant (alhoewel ze in het artikel over 584km WLTP spreken), ten opzichte van de 507km nu. De vraag is dus of ze in China ook al bezig zijn met het niet pack. Uiteraard gaan de modellen die nu geleverd worden dit nog niet hebben.
Ik vind het met die NEDC altijd tricky om daar iets nuttigs uit af te leiden. De NEDC is niet zomaar een 20% of meer grotere range, het heeft een reeks testeigenschappen die makkelijker door de fabrikant 'handig' uit te voeren zijn, eigenlijk op het randje van valsspelen. Zaken als randen afplakken en enorme bandenspanning en zo. Het is eigenlijk jammer dat China dat nog toelaat terwijl 'wij' al met WLTP en EPA hardere cijfers hebben. Maar wellicht is China daar wel al mee bezig, ik ben niet echt op de hoogte van hun ontwikkelingen op dat gebied ;)

Resumerend zou ik het met twee korrels zout nemen totdat we iets zien wat of een bewezen andere techniek gebruikt. Zoals een verbeterde LFP techniek, NAC/NMC ipv LFP of toch 4680, evt import vanuit VS/Europa.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 04:57]

En ook belangrijk om te weten is dat NEDC (2.0) en WLTP (en vermoedelijk ook EPA) gebaseerd is op ICE. Die een voordeliger verbruik halen op de autosnelweg dan in de stad. Terwijl een EV net meer voordeel haalt in de stad dan op de autosnelweg.
Ik volg eigenlijk totaal niet wat je zegt. De WLTP is niet 'gebaseerd' op een bepaald motortype, het is gericht op het (deels) oplossen van de nadelen van NEDC, met name op het feit dat NEDC slechts een zeer simpele test doet (met allerlei ruimte voor handige aanpassingen die ik noemde) en daar een getal uit extrapoleert wat eenvoudig veel te hoog uitkomt. Men heeft WLTP zowel op ICE als xEV's gespecificeerd, waarbij alle xEV's automatisch in klasse 3 getest worden. Bij klasse 3 voertuigen test men 4 verschillende snelheidsscenario's, van stad tot snelweg. Het is dus niet zo dat men maar 1 scenario test waardoor een bepaald motortype een voordeel heeft. Meer info: https://dieselnet.com/standards/cycles/wltp.php

De meest recente versie van de EPA is nog strenger dan de WLTP, vandaar dat de resultaten daar nog een stuk dichterbij de realistische waardes uitkomen. Het is daar helemaal de omgekeerde wereld om te stellen dat EPA op ICE gericht zou zijn, men is juist daar op een punt gekomen dat men een 'degelijke' test doet zonder met veel te optimistische waardes uit te komen zoals bij NEDC. En dan nog komt men hoger uit dan dat je bij real life situaties haalt, dus het is ook weer niet 'te krap bemeten' bij xEV's.

Het is wel zo dat deze tests ook een stuk strenger zijn voor ICE's en daardoor de CO2 waardes bijvoorbeeld hoger uitkwamen dan bij NEDC, maar dat is natuurlijk niet automatisch een uitsluitend argument dat het alleen voor ICE's bedoeld is.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 04:57]

Het verbruik voor een ICE of dit nu diesel, benzine, LPG, ... staat in verhouding met elkaar. Allen verbruiken het minst rond 70-90km/u. Allen verbruiken een stuk meer in de stad. Enzovoorts.
Terwijl dit voor een EV totaal anders ligt. Dus zou het wel beter zijn om daar een nieuwe soort test voor te gaan bedenken, die daardoor ook weer een realistischer beeld geeft van het werkelijke bereik.
Want je moet al serieuze moeite doen om in de buurt van de WLTP bereik te kunnen komen. Doe wat autostrade en je haalt dat al helemaal niet meer.
Scoort Tesla in de praktijk niet onder de wltp? Ik dacht Hyundai/Kia daar beter in scoorde (meer km's dan wltp)
Hangt ervan af hoe je test.
https://www.hln.be/drive/...che-wagens-echt~a31cc364/

Bij ideale omstandigheden komen ze aardig in de buurt, maar die range moet je met een korreltje zout nemen in die zin dat je niet onder de 10% wil komen en ook niet boven de 80%. Daarbij kan je op termijn ook nog een 5% verlies incalculeren op de batterij.

Voor een verre reis ga je misschien wel eens vanaf 100% beginnen, maar dat is maar een paar keer per jaar.

Reken daar ook nog eens de winterdip bij en de zware voet en je komt eigenlijk erop uit dat je met zekerheid 50% haalt bij dagelijks gebruik. Vandaar dat ik range nog wel belangrijk vind.

Ik kan thuis niet (eenvoudig/legaal) laden en zal dus eerder voor zo een zo groot mogelijke range gaan.

Als ze er ooit eentje met 1000km range uitbrengen, dan is het nog beter. In de praktijk zal ik slechts de helft gebruiken, maar van 10% tot 60% kan je heel snel laden.
Hoezo niet ? Haspel van 50 meter ook niet bereikbaar ?
Het mag niet over het voetpad. Ik wou hem eigenlijk door de lucht steken via een boom, maar ik zie net dat ze er al een commercieel product voor ontworpen hebben.

https://www.vrt.be/vrtnws...atie-nieuw-type-laadpaal/

Benieuwd wat de kostprijs is, maar je moet nog altijd min of meer voor je huis kunnen staan.
Erg innovatief idee, vooral de manier waarop de "paal" integreert in het straatbeeld. Als je het wat slim aanpakt, ben je ook meteen van viezigheid op je kabel af als hij op de grond heeft gelegen.

Maar ik zie nog wel wat probleempjes. Met name vandalisme. Wat is er nou mooier om na een avondje stappen met de boys eens wat rekstok-oefeningen te doen aan die balk? Of even lekker te hangen aan de stekker-kabel?

En als ik het goed zie, is hij te bedienen met een afstandsbediening. Dat maakt hem waarschijnlijk ook wat kostbaarder dan een gewone paal.

Maar kudoos voor de bedenker!
Weet je dat zeker ? In Amsterdam mag je officieel een haspel uitrollen, over de stoep en straat etc. Als het maar "Veilig" zit. Definitie van veilig geven ze verder niet. Vraag het nogmaals na bij je gemeente.
Afhankelijk van de omstandigheden. Vanaf een graad of 15 of hoger haal ik wltp of soms beter (model 3). Zeker nu we nog maar 100 mogen rijden is het goed te doen.

In de winter mag je er makkelijk 30% van aftrekken.
Electrek heeft ondertussen beargumenteerd waarom het naar hun idee een misinterpretatie van het NEDC bereik is, wat gecorrigeerd wel gewoon overeenkomt met de EPA van de reguliere Model Y: https://electrek.co/2021/...le-range-rumor-explained/
De model Y uit Berlijn zal technisch gezien ook wel anders zijn. Denk alleen al aan de afkomst van materiaal verbruik zoals staal, aluminium, plastic, leder en dergelijke.
De EV6 en Ioniq 5 gaan echt interessante auto's worden. Heb al even met de Ioniq 5 kunnen spelen en het is echt een hele leuke bak. Ben wel steeds meer fan aan het worden van de Hyundai Group auto's. Heb al eens een Kia Rio gereden en rij nu ook nog een Hyundai. Hun platform voor elektrische auto's is ook gewoon interessant. Zou zelf wel volgend jaar eens willen kijken naar een Ioniq 5 al is een EV6 wel wat groter als gezinsauto.

Kofferbak ruimte valt beetje tegen in de Ioniq 5.
Daarom toch maar voor de E-niro gekozen ipv te wachten. De ioniq5 is me te klein en de ev6 is prijzig.
De Ioniq 5 is langer, breder en hoger dan de E-Niro. Daarnaast is de Ioniq 5 vergelijkbaar qua binnenruimte met de EV6 (met platte achterbanken groter dan EV6). Prijs ligt in de buurt van EV6 dus inderdaad ook een stuk duurder dan E-Niro
Ioniq 5 kofferbak is groter dan die van EV6 (527 vs 520)
Vergis je daarnaast niet in het plaatje, de Ioniq 5 ziet er uit als golf/hatchback. Maar is 4.65 meter lang. Praktisch even langs als een EV6.
De Chinese Model Y is niet heel revolutionair (enkel single casting achterin), maar de Berlijnse krijgt ook een casting voor en een structurele batterij waardoor het gewicht aanzienlijk daalt en bouwkwaliteit consistenter wordt. Verder sluit ik V2G niet uit, dit was tijdens battery day wel even benoemd.
Wat mij veel meer verbaast is dat ik niks kan vinden over Tesla AI day op tweakers tot op heden behalve dan de "Tesla bot" die in de laatste 5 min van een 1.5 uur presentatie werd geshowde.

Mega interessant en zelfs lichtelijk baan brekend deze presentatie. Maar blijkbaar niet bijzonder genoeg voor tweakers en dit wel?

Terwijl dat op Ai, Software en Hardware gebied toch best goed en breed is uitgelegd allemaal....

Edit:
https://cleantechnica.com...echnica-deep-dive-part-1/

Voor als iemand wilt lezen wat ze een beetje hebben gepresenteerd.

[Reactie gewijzigd door mikee368 op 23 juli 2024 04:57]

Even een paar dagen terug scrollen.
Ja, dit snap ik ook niet. Wel braaf de voor de pers bedoelde robot aankondiging oppikken, maar totaal de echte inhoud van de presentatie voorbij laten gaan. Die vond ik namelijjk wél tweakers waardig.

Hoe ze omgaan met de vision-only aanpak, hoe ze de AI stack opbouwen en waarom op deze manier, hoe ze inmiddels zelf situaties kunnen simuleren om de AI te trainen, en natuurlijk de eigen Dojo chip die ze ogenschijnlijk op een best bijzondere manier zo schaalbaar hebben gemaakt dat ze al in staat (nog in opbouw, dus theoretisch nog) zijn om een supercomputer te bouwen de zich in de top van de wereld schaart.

Wellicht is er nog iemand bezig om al dagen de boel te bestuderen om eens een waardevol diepte artikel te maken.....
Ik had een artikel zoals jij linkt verwacht op tweakers.
Heb je dit gebruikt nadat je dit had gelezen/gekeken? https://tweakers.net/submit/
Het is interessant, maar niet baanbrekend.
Heb nu meerdere onderzoekers op AI, Machine learning en NN gehoord die het zeer innoverend en baanbrekend noemen.

Tesla heeft laten zien dat ze een Super computer kunnen maken die 2x zoveel capaciteit (FLOPS) heeft dan de huidige officiele nummer 1 en dat met maar 10 cabinets.

Klinkt behoorlijk baanbrekend.
Zeggen dat ze zo'n Dojo straks kunnen maken he.
In de Q&A sessie geven ze toe dat ze nog niet zo ver zijn, maar denken dat het theoretisch mogelijk is. Heeft wat bandbreedte en distributie probleempjes nog.

Ze hebben geen nieuw NN uitgevonden, alleen bestaande modellen toegepast.
Het is gewoon development werk maar dan in de Machine Learning hoek.
Nog steeds interessant, maar de vraag was waarom het geen nieuws artikel krijgt; daarom dus.

Toekomstige voorspellingen van prestaties op hardware gebied + Toepassing van bestaande NN technieken.

[Reactie gewijzigd door Smurf9852 op 23 juli 2024 04:57]

De Y gebruikt wel allerlei nieuwe technieken die niet in de 3 zaten. Ja uiteindelijk krijgt de 3 ze ook. Maar goed. Er waren wel een aantal verschillen technisch gezien.
Model S: Sedan
Model 3: Hatchback
Model X: SUV
Model Y: Crossover
Correctie
Model S: Hatchback (volledige achterkant kan open)
Model 3: Sedan (kofferklep)
Model X: MPV
Model Y: Compact MPV

Ik vind er weinig SUV aan, de X en Y. Hebben enkel een wat hogere koets zoals een MPV. SUV is toch wat meer geschikt voor ruiger terrein door een hogere bodemvrijheid dacht ik. SUV verkoopt natuurlijk wel beter dan MPV.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 23 juli 2024 04:57]

Hangt er vanaf wat er op het kenteken staat. Mijn CX-30 is geclassificeerd als SUV en dan sub klasse "midi SUV" (MPV dus).
Geen idee hoe de Model X geclassificeerd is, als echte SUV of MPV.
@Shaflic De Model S is een liftback. (Sedan vormige vijf-deurs auto)
Model 3 is een sedan (Conventionele sedan met vier deuren en een kofferklep)
Model X is een full-size SUV (Aangezien de Model X uitsluitend met vierwielaandrijving wordt geleverd)
Model Y is een mid-size SUV (Eveneens een model met uitsluitend vierwielaandrijving)

Waarom zijn de Model X en Y geen crossovers? Omdat een crossover niet altijd geleverd is met (permanente) vierwielaandrijving. Een crossover heeft weliswaar meer bodemvrijheid dan een conventionele sedan/hatchback, echter is een crossover niet altijd geleverd met (permanente) vierwielaandrijving. Dat laatste is namelijk optioneel of überhaupt niet leverbaar op een crossover.
Waarom geen MPV (Multi Purpose Vehicle)? Daarvoor hebben Model X en Model Y te weinig hoofdruimte en met name opslagruimte achterin (door de aflopende daklijn), te hoge bodemvrijheid en zijn bovendien altijd uitgerust met vierwielaandrijving.

@Shaflic De Model Y LR RWD werd halverwege vorig jaar aangekondigd door Elon Musk. Deze is later geschrapt en nooit op de markt gekomen. Uiteraard staat het Tesla vrij om alsnog in de toekomst een Model Y uit te brengen met RWD.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 23 juli 2024 04:57]

De Model S is een liftback. (Sedan vormige vijf-deurs auto)
Sedan vormig? Coupe vormig. Liftback is iets plattere hatchback. Zo zal er voor iedere kleine variatie of afwijking wel weer een nieuwe term zijn. Sedan is volgens mij nog altijd de traditionele koffer.

Model Y is een mid-size SUV (Eveneens een model met uitsluitend vierwielaandrijving)
Nee hoor, komt ook een long-range model met enkel achterwiel aandrijving.

[Reactie gewijzigd door Shaflic op 23 juli 2024 04:57]

Probleem is hetzelfde als bepaalde lichtfrequenties een naam geven. Terwijl er oneindig veel tussenstappen tussen zitten. Zo kun je dus ook oneindig veel namen aan kleuren geven.
Tussen SUV en MPV zou je ook weer oneindig veel modellen kunnen maken....
Klopt, alleen is de een een SUV, en de ander een MPV op papier. Als we dat vast houden wat de officiële benamingen zijn, dan hoeft het niet zo moeilijk.

En qua ruig terrein enz, dat zie ik meer als een klasse apart. Dat is dus letterlijk off-road. Zelfs die gigantische BMW en Mercedes SUV's zijn puur groot, hoge bouw enz, maar betekend niks of ze wel of niet op ruig terrein kunnen. Dat is gewoon een klasse apart IMHO.
een kleur is een range, geen exacte frequentie. ;)
midi SUV" (MPV dus).
Ik volg die redenering niet helemaal. De MPV is toch voortgekomen uit de kruising van een 'busje' en een personenwagen, met bijvoorbeeld de Renault Espace, VW Sharan, Citroen C4 Picasso etc? Daar is weinig sportiefs aan en die staan dus ook niet hoger op de poten met verbrede wielkasten e.d.? Vandaar dat de MPV in de VS gewoon als 'minivan' wordt bestempeld. Dit soort wagens zijn juist breed en log zodat je er in de grootste versies met 6 of 7 man in kan zitten bijvoorbeeld, en hebben daardoor ook vaker meer ruimte dan een SUV (die meer breder 'aan de buitenkant' is).

De CX-30 heeft de kenmerken van een SUV maar dan vrij klein uitgevoerd, vandaar 'midi'. MPV lijkt me wel het laatste om dat als resulterende benaming aan te duiden, je hebt er nog minder ruimte in dan in een volwaardige SUV en die heeft al minder ruimte dan een volwaardige MPV.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 04:57]

Wat op kenteken staat zou ik niet teveel waarde aan hechten. Heb nu al de 3e Golf hatchback die als stationwagen/variant op kenteken staat.
De Model Y staat wel degelijk hoger op zijn pootjes dan de Model 3 en als je het mij vraagt past die precies in het straatje met andere auto’s met de SUV badge erop. Een offroad auto is een heel ander segment.
https://en.wikipedia.org/wiki/Sport_utility_vehicle
"A sport utility vehicle or SUV is a car classification that combines elements of road-going passenger cars with features from off-road vehicles, such as raised ground clearance and four-wheel drive."

Zou hij dan enkel in dual motor/performance variant als SUV door kunnen gaan? Long range heeft geen four-wheel drive namelijk.

Qua design vind ik het in ieder geval veel meer MPV dan SUV, maar dat is slechts mijn mening. Ik denk bij SUV meer aan wat vierkantere hokken :) . Richting BMW X5, VW Tiguan, Nissan X-trail.
Als je het mij vraagt zijn die drie ook hele verschillende auto’s. Een Tiquan kom je in Nederland ook niet snel tegen met 4WD en de X5 heeft AWD (is weer anders)..
Eens.

In mijn hoofd komt het woord 'SUV' overeen met wat er op Wikipedia staat:
Some definitions claim that an SUV must be built on a light truck chassis; however, broader definitions consider any vehicle with off-road design features to be an SUV. A crossover SUV is often defined as an SUV built with a unibody construction (as with passenger cars), however, in many cases, crossovers are simply referred to as SUVs.
Met specifiek voorbeeld:
The 1984 Jeep Cherokee (XJ) is considered to be the first SUV in the modern style.
Zo'n Jeep Cherokee dus. Een comfortabel, groot personenvoertuig dat ook enigzins kan offroaden.
De moderne "SUV" (want ook de nieuwe "crossover" wordt al vaak een "SUV" genoemd) omarmt meer de term "comfortabel personenvoertuig" en de rest niet.

Dit weekend heb ik zo'n 7 uur in nat weer gefietst. Wat me voornamelijk (voor de zoveelste keer) opviel is dat velen, met name de populaire autocategorie SUVs, gewoon weigeren om voor een ander een centimeter van de geasfalteerde baan te gaan. Een 20 jaar oude Ford Ka kan echt wel eventjes een meter over wat zand rijden, en zo'n auto's doen dat ook.
Blijkbaar koopt men tegenwoordig een (")SUV(") enkel voor de looks én te kunnen zeggen dat het een SUV is, maar terwijl wel elke centimeter niet-geasfalteerde baan hardnekking te mijden.

[/rant]
De moderne SUV is dan ook een echte boomerbak met dito rij gedrag "Het is zo lekker makkelijk, zo'n hoge instap". Het is opvallend hoe weinig Nederlanders nog van het asfalt af durven, ze noemen het meteen off-road... het is gewoon onverhard. Ik rij nog wel eens echt off-road buiten Europa en mag dan wel een beetje lachen om wat ze hier "off road' noemen. Niet veel mensen zullen hier hoeven te lieren...
Met goed verder weinig nieuwswaardig artikel.
Fabriek in Berlijn is interessant maar daar mag je weer niets over publiceren, Duitsland is nogal streng.

[Reactie gewijzigd door Floor op 23 juli 2024 04:57]

Tesla Model X staat officieel als SUV bestempeld.
Met de meeste opbergruimte en trekcapaciteit van elke elektrische SUV, en plaats voor maximaal zeven volwassenen, levert Model X maximale functionaliteit.
Correctie, op kenteken staan ze zelfs als hatchback.

[Reactie gewijzigd door faim op 23 juli 2024 04:57]

MPV's waren heel erg flexibele ruimte autos, je kons ze super handig indelen. Dat bestaat tegenwoordig niet meer. Ook de SUVs halen niet meer de flexibiliteit van de MPVs van 15 jaar geleden. Stoelen van de achterbank in een handomdraai verwijderen? Bijrijdersstoel helemaal plat te leggen?
De begrippen zijn uiterst rekbaar. Daarnaast is het maar net waar je naar kijkt en welke eigenschappen je benadrukt voor de typenaam.

Model S: Heeft de afmetingen en carrosserie van een sedan, maar de achterklep van een hatchback. Welke kies je dan? Ieder persoon die de Model S op het eerste gezicht ziet noemt het een sedan door de maten en vormgeving van de auto, pas later zien mensen dat de achterklep bestaat uit het volledige raam, wat letterlijk het enige deel van een hatchback is. Dus ja wat noem je het? Ik noem het een sedan want zo ziet ie er uit, is veel te lang voor een hatchback.
Tesla noemt het een sedan.

Model 3: Enige die duidelijk is, is gewoon puur een sedan, geen andere eigenschappen.
Tesla noemt het een sedan.

Model X: MPV of SUV? Hij staat iets hoger op zijn wielen dan de Model S en 3 maar niet vergeleken een normale auto, wat in mijn mening nog steeds niet geclassificeerd wordt als een SUV doordat ie veel te laag is en zou hem dus als MPV classificeren. Echter vergeleken andere Tesla's staat deze wel degelijk hoger, dus in dat frame zou je het een SUV kunnen noemen.
Tesla noemt het een SUV.

Model Y: Zelfde als bij de Model X alleen dan wat kleiner.
Tesla noemt het een mid-size SUV
Tijd voor een station :)
Model S = grote auto / E-segment.
Model X = een grote SUV gebouwd op de basis van de Model S.
Model 3 = een iets kleinere en goedkopere auto dan de S / D-segment.
Model Y = een iets kleinere SUV gebouwd op de basis van de Model 3.

Het is relevant dat ze uit China komen omdat Tesla een enorme fabriek in Duitsland aan het bouwen is, waar als het goed is ook Model Y's van de band gaan rollen. Dat is blijkbaar nog niet klaar, en de eerste batch komt dus uit China. Er schijnt een batterijverschil te zitten tussen Chinese en Amerikaanse Tesla's, dus de Europese Tesla's zullen ook weer net iets anders presteren.

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 04:57]

S is geen sedan maar een hatchback, de 3 is een sedan. Ook is 'iets kleiner' wel een understatement, de Model S valt in het segment van dikke bakken als de A7 sportback en de Continental GT.
Mja, ik snap het als je puur kijkt naar het formaat van de kofferbakopening. Zelf vind ik het hele hatchback/sedan/fastback etc een beetje overtrokken.
Of anders: is een Model S dan D-segment? Of E-segment? En een Model 3, is dat C- of D-segment?

Volgens mij valt de Model S ook in hetzelfde segment als een Toyota Camry ;)

Van mij mag het allemaal wel een maatje kleiner, hoef niet zo'n grote auto.
Mja, ik snap het als je puur kijkt naar het formaat van de kofferbakopening.
Nee, afmetingen als geheel: https://nl.automobiledime...esla-auto-afmetingen.html
Zelf vind ik het hele hatchback/sedan/fastback etc een beetje overtrokken.
Totdat je een stel grote zaken wil vervoeren. Bij de Model 3 zit de vaste autoruit nogal in de weg als je ook maar iets groters dan een rolkoffer wil meenemen. Ik heb nog steeds het vermoeden dat men de Y wel als hatchback heeft uitgevoerd om alleen al daarmee mensen naar de Y te trekken (premium-feature).
Of anders: is een Model S dan D-segment? Of E-segment? En een Model 3, is dat C- of D-segment?
Model 3 is D, S is E (zie o.a. hier)
Volgens mij valt de Model S ook in hetzelfde segment als een Toyota Camry ;)
Toch is de Model S nog een stukje groter, zet ze maar naast elkaar op https://nl.automobiledimension.com/autovergelijking.php
Gave site! En ik neem mijn woorden terug :) zal m'n post editen.
Model S is E segment en de Model 3 is D segment. Andere auto’s in D zijn de Passat, 3 serie, V60 en A4. De A6, 5 serie en V90.
Mini SUV model van de 3
Hij is echt niet 'Mini'. De Model Y is ook als 7-zitter leverbaar; dat geeft wel een beetje een indruk. Hij heeft ook de grootste koffer van het de directe concurrentie in die prijsklasse: ID.4, Enyaq, Mach-e, Ioniq 5, EV6, etc.

Hoewel iets over prijsklasse... In Nederland staat deze auto nog altijd vanaf €64.000 (€65.000 inclusief leveringskosten, leges etc) op de prijslijst voor de AWD Long Range. Vergeleken met de Duitse en Franse prijzen is dat absurd; die zitten onder de €60.000. Dan nog is het in lijn met de top-uitvoeringen (4WD, grootste batterij) van de genoemde modellen. Alleen beginnen de andere modellen veel lagere prijzen (ongeveer vanaf €43.000) als je voor RWD en/of een kleinere batterij kiest en een basic uitrusting.

Overigens kost dit model in de VS $49.000, wat inclusief BTW en importheffing iets van €53.000 is.

Ik zou in NL dus sowieso wachten op de auto's die uit de Duitse fabriek gaan rollen en dat ze een lager geprijsd model introduceren. Als je bijvoorbeeld een LR RWD versie zou kunnen krijgen voor onder €55.000 koop je wel echt een topper in die klasse.
Ik zou in NL dus sowieso wachten op de auto's die uit de Duitse fabriek gaan rollen en dat ze een lager geprijsd model introduceren. Als je bijvoorbeeld een LR RWD versie zou kunnen krijgen voor onder €55.000 koop je wel echt een topper in die klasse.
Als niet kan wachten, het is een prima model om te kopen al en zoals u aan geeft in zijn prijsklasse redelijk competatief.

Echter de grote reden waarom ik ook zou wachten is omdat de Duitse MY de volgende generatie MY zal worden die lichter, goedkoper en meer actieradius zal bevatten.
Import transportkosten weg, Importheffing weg en goedkopere productie.

Al met al voor mij een grote reden om te wachten tot volgend jaar en misschien zelfs nog wat langer zodat ze ook op schaal kunnen komen en verdere prijs reducties kunnen door voeren.
Ja, maar mijn punt is dus dat als de importheffing eraf gaat en de transportkosten lager worden, de prijs van hetzelfde model al €5000 omlaag kan (of zelfs meer) en eigenlijk ook moet gezien de prijzen in andere landen om ons heen. En dan is het wel zuur als over een half jaar de prijzen enorm omlaag gaan. Best leuk om er nu vroeg bij te zijn, maar dan zou ik liever wat langer wachten en van het verschil wat aandelen Tesla kopen...

Ik heb trouwens zelf een Ioniq 5 besteld, mede omdat het er naar uit zag dat de Model Y nog wel lang op zich ging laten wachten. Maar goed, ik heb een vol uitgeruste versie met grote batterij en RWD en die komt €8.000 onder de huidige prijs van de Model Y uit (met trekhaak); het verschil is nog groter als ik ook de enhanced Autopilot of FSD erbij zou bestellen.

Tesla heeft overigens wel redelijk aantrekkelijke financiering met erg lage rente op dit moment.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 23 juli 2024 04:57]

Als je het echt wil weten is even zoeken geen probleem: Genoeg voer op Tesla.com, youtube en via google.

In het kort De Model 3 is de goedkopere versie van de Model S
De Model Y is de goedkopere versie van de model X.

Alle 4 de modellen zijn S3XY.... I know..oud maar wel leuk.
Wat het Model Y nu eigenlijk is
C-segmenter op hoge poten.
Het is een crossover variant van de 3 met designelementen van de X, dus net zo lelijk als de X en net zo klein als de 3. Worst of both worlds zeg maar... totaal oninteressant model.
Je kan gewoon doorklikken naar het artikel van de aankondiging. Daarvan staat gewoon netjes een link in de tekst. Daar staan meer foto’s, en de specificaties die je zo graag zou willen zien.
Ja en nee.

De Model Y die nu geproduceerd word is niet de Model Y die toen gepresenteerd is.

Zo hebben ze ongeveer 15% meer actieradius weten te halen uit het zelfde model door allerlei upgrades.

Echter zoals u zegt is het in grote lijnen nog wel het zelfde.
Het leuke is dat als je het zou wagen om ergens inhoudelijk te reageren op levertijden je met een MB doorgestuurd wordt naar het desbetreffende '<auto> levertijden' topic op GoT.

Maar goed, er is momenteel weinig nieuwswaardig, de wereld staat een beetje stil nadat alle reserves er door de corona pandemie wel uit zijn. Als je je echt stoort aan dit soort nieuws dan kun je een topic maken in Geachte Redactie met wat er mis mee is en wat je wel graag zou willen zien
Heb ik gedaan maar daar wordt niet in gereageert door de geachte redactie.
Dan komen ze in Google hoger en vaker naar voren als er op Tesla en/of het model wordt gezocht = reclame inkomsten.
Een tweakerauto. Een spelcomputer op wielen, of energieopslagding voor de moderne youngmens.
Wat maakt het gros van de andere artikelen meer nieuwswaardig? De verkapte reclamespot voor Ziggo met de Plume apparaten is wel nieuwswaardig? Of een gerucht dat Apple met meer poorten op een Mac Mini komt? Dit bericht is tenminste concreet nieuws.
Heeft iemand informatie over het type accu in deze "MIC" Model Y?
Voor zover ik kan terugvinden zijn het CATL's LFP of LG's NCM. Of zijn het toch "Tesla made" cellen?

[Reactie gewijzigd door Schaapke op 23 juli 2024 04:57]

Incidentally, when the 4680 cell was unveiled, Musk had still envisaged three cell chemistries: LFP for the low-cost basic vehicles, NCM cells with a high manganese content for volume models and the nickel-heavy cells for the performance models. The manganese-rich cell chemistry thus seems to be displaced by the LFP cells.
https://www.electrive.com...to-limit-battery-variety/
Nee de 4680 cells zijn nog in ontwikkeling dan gaat ze ook het Structural battery pack gebruiken wat productie moet vereenvoudigen en gewicht bespaard. Maar dit loopt vertraging op, volgens de originele planning hadden eerste auto's met 4680 nu ongeveer gemaakt moeten worden. Maar denk pas 2de helft 2022.
Inderdaad. CATL LFP's zullen het waarschijnlijk ook niet zien, aangezien deze een impact hebben op het gewicht en de laadsnelheid van het voertuig (afgaande van de LPF MIC Model 3).

Volgens een artikel zou LG 2170 cellen leveren, met mogelijk al een nieuwe NCMA samenstelling:
https://insideevs.com/new...sla-lg-ncma-cells-modely/
Toevallig van het weekend een vrachtauto vol met Model Y's tegengekomen op de snelweg. Kan Tesla eindelijk meedoen in het crossover segment in Europa _/-\o_
Was dat op de A1 tussen Amersfoort en Apeldoorn? Zo ja, dan hebben we wellicht dezelfde gezien :) Ik zag ze rijden en we waren net grapjes aan het maken over hoeveel Model 3's we zagen rijden. Toen kwam die truck aan de overkant voorbij en zei ik 'gelukkig zijn er ook nog Model Y's'. Toen ik het zei dacht ik 'Huh, waren die er al dan?' Blijkbaar dus nog niet.
Ja, helemaal correct haha. Ik verbaasde mij er ook even over...
Waarom is dat interessant ? (Vanuit een Tweakers oogpunt)
omdat het een open data api is?
Waarom staat Tesla in de PW onder "gadgets? :)
Gadgets=>Tesla=>Model Y=>Model Y=>Prijzen
Op zich zijn zulke dingen tegenwoordig niet alleen meer Auto te beschouwen, het is in ieder geval niet iets meer dat je alleen van punt A naar B brengt.
Maar dan denk ik @tweakers redactie: Als jullie toch zoveel auto artikelen uitbrengen maak dan ook een eigen pricewatch categorie aan voor Elektrische auto's. Heb ik geen problemen mee.
Op zich zijn zulke dingen tegenwoordig niet alleen meer Auto te beschouwen, het is in ieder geval niet iets meer dat je alleen van punt A naar B brengt.
Maar dan denk ik @tweakers redactie: Als jullie toch zoveel auto artikelen uitbrengen maak dan ook een eigen pricewatch categorie aan voor Elektrische auto's. Heb ik geen problemen mee.
Ik ook niet. Ik dacht dat die er al was, vandaar mijn reactie ;)
Als jullie toch zoveel auto artikelen uitbrengen maak dan ook een eigen pricewatch categorie aan voor Elektrische auto's.
Vind ik geen slecht idee.
https://ev-database.nl

en voor ons Belgskes 8-)

https://www.egear.be/elektrische-wagens/

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 04:57]

Nog beter: Een V&A met elektrische auto's waarbij ook de resterende range op vol accupakket zichtbaar is en er gezocht kan worden op met/zonder huuraccu. Alle bestaande autoverkoopsites hebben hier niks voor en dat maakt de zoektocht nodeloos ingewikkeld.
Dat is wel erg afhankelijk van je rijgedrag. De huuraccu zie ik niet echt stand houden maar zou wel graag een slider zien voor zakelijk of privé zodat de BTW en mogelijke subsidie verwerkt wordt. Soms wil er namelijk nog wel eens een i3 van 50k cataloguswaarde geadverteerd worden excl btw en met de subsidie er ook al af.
Klopt, maar een ruwe schatting zou al wat helpen. Huuraccu op een Zoe is voor onze mogelijke tweede auto niet echt rendabel dus alle auto's met huuraccu vallen dan al af. Mensen die adverteren ex btw of met subsidie al afgetrokken spelen gewoon vals en moeten een insta-ban krijgen.
Echt een auto kan je het niet noemen :+
Echt een auto kan je het niet noemen :+
Is een Tesla dan geen "a four-wheeled road vehicle that is powered by an engine and is able to carry a small number of people." ? :)
Autos met 3 of 6 wielen zijn geen auto's dan?
een auto met drie wielen is volgens de RDW een voertuig op drie wielen. Geen auto dus...
Dat is afhankelijk van hoe ver de voorwielen uit elkaar staan. Ik dacht dat het bij 30cm een auto is en dus te berijden met een B rijbewijs.
Even gegraven :
Het is een doolhof van regeltjes op het gebied van gemotoriseerde driewielers en quads in Nederland.

Sommige ‘motoren’ mag je rijden met een autorijbewijs en voor anderen heb je toch echt een motorrijbewijs nodig. Zaken als de spoorbreedte van een driewieler tellen mee om de categorie van een voertuig te bepalen.

Zo valt een ‘normale’ oudere MP3 met een spoorbreedte van 420mm onder de categorie motoren, de L3e-categorie. Twee wielen met een spoorbreedte kleiner dan 465mm worden namelijk als een wiel gezien. Een MP3 Large Track heeft een bredere spoorbreedte en valt onder de L5e-categorie. Je mag hier in sommige gevallen met een autorijbewijs op rijden. En dan heb je ook nog quads met vier wielen die onder de L7e-categorie vallen.
https://www.autoblog.nl/n...-met-autorijbewijs-156532
Het klopt dat je de MP3 met de wielen iets verder uit elkaar (en een handrem) met een "oud" autorijbewijs mag rijden. Maar het is volgens de RDW geen auto.
had beter inderdaad de letterlijke vertaling van Automobile kunnen gebruiken, maar dat terzijde.
automobiel uit Grieks auto- 'zelf' en Latijn mobile 'bewegend'
Ja een tesla is een auto, maar heeft (in mijn ogen) geen karakter
Machines een 'karakter' toewijzen vind ik maar raar.
Het doet me denken aan het woord Antropomorfisme

Is het omdat EV's zo stil zijn?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 23 juli 2024 04:57]

Sinds wanneer hebben machines geen karakters??? Zijn karakters alleen weggelegd voor levende objecten? Hebben huizen ook geen karakters?
Over antropomorfisme gesproken.

Karakteristieke eigenschappen zijn niet alleen weggelegd voor levende objecten, ook machines of wat dan ook kunnen deze hebben.
Nope ...mensen géven ze dat, dat is iets geheel anders.
Een machine kan, net als een hond, niet 'vals' of 'lief' zijn.
Niet alle karakteristieke eigenschappen zijn uitwisselbaar, maar wat jij hier opnoem zijn dan weer persoonlijke eigenschappen die zeker niet aan machines zijn gebonden waar deze aangeleerd zijn.
en herbie, chitty-chitty-bang-bang en vitamientje dan ?
Alle drie auto's hebben veel karakter.
om van de transformers nog maar te zwijgen.
Ah, de Toyota Corolla wel dan? En de Volkswagen Golf (alle modellen)? Zo kan ik nog wel even doorgaan.
Maar goed "I saw what you did there", van "dat is geen auto" soepeltjes naar "die heeft geen karakter" ;)
In de letterlijke zin van het woord is een Tesla natuurlijk een auto, vandaar de " :+ "
Maar vergeleken met een (insert merk hier) die ongeveer hetzelfde geld kost als een Tesla dat doet, heeft het echt 0 karakter. Zelfs een Corolla heeft meer karakter dan een Tesla.
Als prijs onderdeel wordt van de argumenten, dan voeg ik de Mercedes Benz GLE aan mijn lijstje toe, samen met de Porsche Cayenne. Die zitten qua design wat mij betreft in dezelfde categorie als de Tesla en missen ook elk karakter. Terwijl je er dikke pegels voor betaald.
Maar goed, over smaak valt te twisten...
Zijn ook twee redelijk sexloze auto's, ook in mijn ogen. Al vind ik de coupe van de Cayenne nog wel wat hebben. De binnenkant van beide auto's kan je dan weer niet karakterloos vinden.
Nee, maar ook de binnenkant van een Tesla is sterk afwijkend van wat de markt verder biedt, dus daar mag je wel wat karakter in zien. Ik persoonlijk vind Tesla's van buiten wel mooi en van binnen prachtig.
Gelukkig verschillen smaken, kan ze ook niet lelijk vinden.
Er worden zowiezo maar weinig auto's meer gemaakt met karakter en als ze dat al doen worden ze verschrikkelijk afgebrand. De Multipla is een mooi voorbeeld, maar de Japanners en Koreanen kunnen ook erg aparte en leuke auto's maken. De Smart is ook nooit echt van de grond gekomen. De afzetmarkt blijkt daarvoor gewoon te klein.
Daarom viel ik wat over dat geen "karakter" hebben. Fabrikanten proberen dat echt wel, maar het verkoopt gewoon niet en dus willen "we" het met z'n allen kennelijk ook weer niet.
de cayenne heeft nochtans een gepeperd karakter.

hoewel ik dat ding een aanfluiting vind.
Alleen zitten die Mercedes en Porsche wel even wat beter in elkaar en bestaan ze uit kwalitatief veel betere en hoogwaardige materialen dan een Tesla.
Dat kun je dan weer specifieke karaktertrekjes noemen.
Dat kan best, maar we begonnen met "Tesla's hebben geen karakter" en zijn nu al via de prijs aanbeland bij de bouwkwaliteit. Als we even bij het uitgangspunt blijven, dan heb ik nu dacht ik wel voldoende aangetoond dat:
- Mercedes, Toyota en Porsche ook ongelooflijk goed zijn in het bouwen van pakken roomboter op wielen
- Smaak kennelijk sterk verschilt van persoon tot persoon
- Prijs en kwaliteit kennelijk belangrijk zijn voor karakter (Of heb ik dat mis?)
U vergeet telkens "vind ik" eraan toe te voegen.
Karakter is subjectief als smaak.
Karakter is subjectief als smaak.
Per definitie, dus dat maakt "ik vind" strikt genomen overbodig ;)
dat vindt jij :P
maar als je zegt "dat heeft" is dat redelijk definierend.
Terwijl jouw "definitie" niet voor iedereen zo is.
Dan probeer je simpelweg een mening als feit te verkopen...

Maar toch oppassen; "Ik vind u een lul" is vrijheid van meningsuiting, "U bent een lul" is smaad en "U heeft een lul" kan iemand aardig op de pik trappen in deze 'woke'-tijden.
Ik kan alleen voor mezelf spreken, dus lijkt me niet nodig ;)
smaken verschillen natuurlijk :-)
Ik heb totaal geen interesse in auto's... maar sinds Tesla bestaat is die er plots wel deels gekomen. Mijn volgende auto zal dan ook vrijwel zeker een tesla zijn. En wat voor velgen er op zitten kan me geen bal schelen, wel wat voor technische snufjes er in zitten... Elk zijn smaak dus.
- Accu.... check
- Touchscreen... check
- Kan apps draaien... check
- Meerdere camera's... check
- Moet regelmatig opgeladen worden... check
- Microfoon... check
- Speaker... check
- Draadloze connectiviteit.. check

Alle eigenschappen van een smartphone... een Tesla is dus een smartphone op wielen :P
Tot je een keer het gaspedaal (?) intrapt, dan is het opeens geen smartphone meer :p
Je hebt duidelijk nooit in een Tesla gereden.
Tuurlijk wel, vond er weinig aan :)
Dat mag, maar een auto is het toch echt wel.
Sommige mensen hebben je smiley niet gezien geloof ik.
Dat idee kreeg ik ook een beetje ;)
Omdat het rijdende iPads zijn.
Ik vind de 7-zitter uitvoering toch wel erg interessant, maar qua prijs? Hmppf.. Daarnaast zit ik, samen met het gros van de Nederlanders, in een rijtjeswoning zonder oprit. Een openbare laadpaal is zeker 3x zo duur bij het opladen als eentje aan het eigen huis, maar bij veruit de meeste gemeenten mag je prima een oplaadpaal in je voortuin plaatsen, maar mag je de stroomkabel niét over de stoep laten lopen (behoorlijke boete). Er zijn gemeenten die het gedogen (bijvoorbeeld mits een openbaar laadpunt minimaal 200 meter verderop is), maar de vraag is of dat ook goed is. Kan me zeker voorstellen dat voor ouderen het een behoorlijk obstakel kan zijn met de rollator (of überhaupt als je wat slechter ter been bent; je moet er ook maar net op letten). Je bent wettelijk gezien ook nog eens aansprakelijk, mocht er fysieke of materiële schade ontstaan door jouw oplaadkabel.

Dat maakt het voor mij toch al wel minder interessant. Los van de prijs van aanschaf is dan het opladen te duur en het risico op letsel (waar jij de last van moet dragen) te groot.
Als je een laadpaal aanvraagt* bij de gemeente zal de kWh prijs niet 3x je thuis tarief zijn: hier in het noorden is het iets van €0.28 per kWh bij een laadpaal en ik betaal thuis volgens mij €0.22. De laadpaal komt waarschijnlijk niet direct voor de deur en uiteraard kunnen anderen er ook gebruik van maken, dus je bent niet verzekerd van een plek. Verder zou ik op dit moment geen electrische auto kopen maar even afwachten wat de prijzen en actieradius de komende 2-3 jaren doen. De verwachting is dat de prijzen dalen en actieradius gaat stijgen, waardoor de waarde van de huidige EV's flink instort. Als je niet afhankelijk bent van een laadpaal voor de deur en kan/wil (private)leasen dan is het wel leuk. Zelf laad ik op werk of in de buurt op en ben nooit bang dat ik zonder stroom langs de kant van de weg kom te staan. Er zijn inmiddels zoveel laadpalen dat je daarvoor echt je best moet doen.

*kan bij de meeste gemeenten als je geen eigen parkeergelegenheid hebt
Ja komende 2/3 jaar gaat het interessant worden voor particulieren om elektrische auto's aan te schaffen/private leasen, waar het voorheen alleen nog als zakelijke rijder interessant was. Ik kan ieder geval iet wachten om eindelijk elektrisch te gaan rijden namelijk. Tenzij ik in de komende 2 jaar toch van baan wissel en dan een auto van de zaak krijg, anders hou ik het de komende 2/3 jaar in de gaten om er 1 aan te schaffen of private leasen.
ALS ze er al komen als 7 zitter. Sinds de introductie is de optie "7" zitter uitgeschakeld geweest en sinds enkele weken compleet verwijderd als optie. Why? Dus: Tesla als 7 zitter? Wellicht uit het buitenland en anders maar de X... Kost maar 30 mille meer... Waar heb je't over op dat bedrag?

Ik geloof trouwens dat je tegenwoordig hier en daar 'gootjes' mag aanleggen. Daar gaat je kabel in zodat niemand erover struikelt. Maar om elke stoep 'vervuild' te zien met dat soort goten lijkt me ook geen gezicht (ik krijg in ene een referentie naar coolb...) noch praktisch. Vooral niet als iemand daar op stiletto's loopt...

Heeft nog even een weg te gaan dus.
Mooi, dan worden de tweedehands teslas vast ook weer wat goedkoper :)
We mogen stilaan wel wat kritischer staan tegenover in China geproduceerde producten die in het Westen verkocht worden... Ik denk dat het nieuws van de laatste dagen wel genoeg ons met de neus op de feiten heeft gedrukt.
Auto's transporteren van China naar Europa . Totaal niet milieuvriendelijk en helemaal in strijd met waar elektrisch rijden voor zou moeten staan .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.