Tesla begint met leveringen vernieuwde versie Model X

Tesla is begonnen met het leveren van de nieuwe versie van de Model X. Ten opzichte van de voorgaande variaties heeft de Model X nu een nieuw interieur, met het centrale touchscreen nu horizontaal in plaats van verticaal en een stuurwiel zonder bovenkant.

De leveringen zijn zondag begonnen, claimt Tesla. De fabrikant kondigde de vernieuwde versie al in januari aan, samen met een nieuwe variant van de Model S. Die kwam al eerder beschikbaar. Het is onduidelijk of de nieuwe leveringen gelijk wereldwijd plaatsvinden.

De Model X krijgt met deze versie een vernieuwd interieur. Het stuurwiel heeft nu geen rondingen meer en de bovenkant is eraf. Bovendien zitten er geen hendels meer rond het stuur voor zaken als de ruitenwissers of richting aangeven. Wel zitten er aanraakgevoelige knoppen voor het aangeven van de richting, groot licht, toeter, autopilot, de ruitenwissers en het geven van stemcommando's.

Het touchscreen is nu een liggend scherm in plaats van een staande display. Het formaat is ongewijzigd, maar de resolutie is wel verhoogd van 1900x1200 naar 2200x1300 pixels. Verder is er een 12,3"-scherm aanwezig direct achter het stuur en een 8"-scherm voor de inzittenden op de achterbank. De vernieuwde versie heeft bovendien een AMD Ryzen-apu met RDNA 2-gpu.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-10-2021 • 12:12

251

Reacties (251)

251
247
95
19
0
121
Wijzig sortering
Verplaatsen van essentiele functies naar touchscreen en/of touch gevoelige knoppen vind ik niks, in sommige gevallen zelfs gevaarlijk.

Met name ruitenwissers bij Tesla vind ik een ramp. Bij de model S 2017 die ik had had je nog een draaiknop op de stick bij het stuur zoals het bij veel andere auto's is waar je de interval stand kan aanzetten en snelheid ervan kan aanpassen.
Bij de model 3 heb je alleen nog een knopje op de stick om 1x je wissers heen en weer te laten gaan en ook ruitensproeien als je dieper indrukt, prima.
Maar het niet via directe controls aanzetten/aanpassen van interval stand vind ik een gevaarlijk gemis want de auto functie is bij Tesla echt ondermaats. Ik denk dat de automatische ruitenwissers van m'n Model 3 2021 net zo betrouwbaar als automatische ruitenwissers van b.v. Volkswagen van ongeveer 20 jaar terug. Tesla probeert alles via de camera te doen ipv een regensensor die via volledig andere principes werkt.

Bij normale omstandigheden overdag en met straatverlichting werkt het bij Tesla best aardig. Maar al meerdere malen snachts in het donker bij wegen zonder straatverlichting wanneer ik bv een vrachtwagen inhaal met veel opspattend water dat de ruitenwissens niet reageren of veel te laat. En dan is knopje om 1x ruitenwissers heen en weer te laten gaan echt onvoldoende, kijken naar je touchscreen om een paar klikken in menu uit te voeren om 'm op handmatige interval stand te zetten is natuurlijk helemaal levens gevaarlijk.

Maar ook wel eens dat ie automatisch aan blijft staan wanneer het al droog is vanwege vuiltje camera of zo. Dan zet ik de auto stand wel eens uit. En vergeet je 'm natuurlijk op een veilig moment weer aan te zetten. Met als gevolg dat je toch weer op een ongunstig moment weer op het touchscreen moet klikken waarbij je weer je ogen van de weg af moet houden om te kijken waar je klikt.
Ruitenwissers kan je ook met stembediening aansturen, hoef je niet naar het scherm te kijken.
heb je dat al eens geprobeerd hoe snel en betrouwbaar dat werkt wanneer er harde regen op je ruit klettert?
Je moet dan ook eerst knop indrukken voor ie op stemcommando's reageert, wachten op de bleep. Zeggen dat ruitenwissers aan moeten, wachten op verwerking.. en ja, dan gaan de ruitenwissers aan. Tegen die tijd kan je al in de vangrail hangen.

[Reactie gewijzigd door JustVodka op 22 juli 2024 22:33]

Ruitenwissers op Auto, en als die dan al niet aanslaat (een zeldzaamheid bij plotseling harde regen, want hij gaat eerder te hard dan te zacht in die omstandigheden) dan druk je op de ruitenwisserknop. Als die het dan al niet oppakt en zelf verder gaat, dan kan je nog met de voice erachteraan slingeren dan die sneller moet.
Misschien niet de meest vloeiende ervaring, maar op geen enkel moment daarvan heb je een ruit vol water zitten die je zicht op de weg blokkeert.

Wat die DeepRain echt niet kan detecteren fatsoenlijk is die fijne regendruppels, maar het overige gaat echt gewoon prima. Verder is de model 3 in ieder geval wat overijverig in de snelheid en gaat bij een beetje regen soms al naar stand turbo++.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 22 juli 2024 22:33]

Dan denk ik dat je op goed verlichte wegen rijd, want in het donker is het bij mij helaas geen zeldzaamheid.

Hoe je het ook went of keert.. het is een achteruitgang van wat ik al jaren gewent bent in andere auto's.
Nope, zowel verhard als onverhard in het midden van het land, dus ook met heuvels en bossen van de Veluwe. Ik heb er zelf dan ook weinig last van dat ze het niet goed doen. Af en toe corrigeren, maar dat was met de handmatige die ik hiervoor had en de automatische van de Seat Leon ook. Vooral die laatste bleef je maar afstellen, maar ik heb begrepen dat nieuwere regensensoren het inderdaad beter doen.
Achteruitgang zal het dus wel zijn als je van zo'n auto afkomt, maar gevaarlijk is het echt niet.
nieuws: Duitse Tesla-rijder is veroordeeld voor aanpassen ruitenwissers via t...

Dat jij het veilig vindt is fijn en prima om dat te uiten. Echter probeer niet een statement of een feit te maken dat het echt veilig is.

Wat is een gegeven? "Tijdens het autorijden moet je ten alle tijde je aandacht bij het verkeer houden"
Dus per definitie is het zelfs niet toegestaan als je de wet erop toepast. Wat we er uiteindelijk zelf van maken (veilig/niet veilig) is prima maar ik moet (ook als tesla 3 eigenaar) toch iets meer neigen naar het niet veilige. Laat ik op zijn minst zeggen dat ik absoluut niet snap dat er geen stuurknop voor is.
Er is geen fysiek iets om gemakkelijk en snel de interval aan te passen.

Een goede (plotselinge) stortbui terwijl je 100 rijdt, vereist een degelijke reactie om te zorgen dat je nog wat ziet. Middels spraak of via een touchscreen zijn naar mijn inziens geen degelijke opties. Met name vanwege de reactie tijd maar voor de touchscreen omdat je dan niet op de weg kan letten.

Als je de ervaringen leest (en dat hoeft jouw ervaring niet te zijn), plus het artikel dat ik linkte over de automatische ruitenwissers dan zijn er genoeg negatieve reacties. Ik zelf ben ook vaak genoeg de sjaak geweest dat ik handmatig moest "ingrijpen" omdat het niet naar behoren werkte.

Ik ben echt voorstander van tech, automation, etc en ik kan echt in heel veel dingen inkomen. Doch het gemis van die hendel welke absoluut wordt versterkt door het niet altijd correct functioneren van de automatische interval is echt een pijnpunt voor mij. Zo te zien ook voor vele anderen.

Net zoals in het nieuwsbericht heeft het al voor een ongeluk gezorgd en waarschijnlijk voor genoeg onveilige situaties.
Model 3: knop op de hendel -> ruitenwisser gaat instant 1x wipen -> al het water weg. Vervolgens heb je genoeg tijd om een spraakcommando uit te voeren. En als je niet genoeg tijd hebt druk je gewoon nog een keer op die knop. Handig? Nee, maar op geen enkel moment hoef jij het stuur los te laten of de aandacht van de weg te halen.

Daarnaast kan je ook na het drukken op de knop, blind de snelheid aanpassen op het scherm. Die knoppen op het scherm zitten namelijk altijd op exact dezelfde plek. Ik geef toe dat het blijkbaar lastig is voor anderen, maar die kunnen dus via spraakcommando hetzelfde bereiken zonder ook maar 1 tel de ogen van de weg af te halen.

De model x in dit artikel heeft wel bediening puur via het stuur, zie 4:30 in het filmpje.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 22 juli 2024 22:33]

Eens. Om maar niet te spreken over spray van andere auto's, die wordt helemaal niet opgemerkt.
Ik schakel daarnaast vaak maar naar handmatig over omdat ik me schaam voor de snelheid waarmee mijn wissers meestal op en neer gaan.

Idem alarmlichten, bij andere auto's zit deze knop al een eeuw midden op het dashboard, makkelijk te vinden zonder, of minimaal, je ogen van de weg te halen. De de Model 3 zit de knop in het plafond, naast de SOS telefoon knop. Bij een plotselinge file wil je niet naar het plafond kijken.

[Reactie gewijzigd door fRiEtJeSaTe op 22 juli 2024 22:33]

Duurde bij mij inderdaad ook even voor ik wist waar de knop voor de alarmlichten zat bij de Model 3. Bij de Model S zat ie nog gewoon op het dashboard. In mijn normale zit positie viel die net weg achter de rand van het stuur. Maar kleine beweging van je hoofd en je zag 'm rood oplichten in je ooghoeken zonder je blik echt van de weg af te moeten halen.
Voor de model 3 heb ik in de manual moeten zoeken. In iedergeval wel blij dat het nog een fysieke knop is.
De automatische ruitenwissers zijn inderdaad ruk (ervaring in Model 3 en Model Y). Je kunt jezelf nog wel een paar klikjes besparen door een enkele swipe te doen (knopje linkerhendel); vervolgens wordt de ruitenwisserstand op het scherm getoond en kun je meteen het aantal druppeltjes kiezen. In alle eerlijkheid duw ik zelf gewoon een flink aantal keren op het knopje als ik langs een vrachtwagen ga, maar dit is echt de beroerdste functionaliteit van de hele auto. Mijn oude Saab uit '94 deed dit al beter!
Gelukkig hebben we in nederland geen plotselinge harde stortbuien, maar worden deze vaak opgebouwd in sterkte. In de tijd dat de regenbui in sterkte wordt opgebouwd lijkt me dat het makkelijk kan om in die tijd de ruitenwissers in te schakelen. Heeft Tesla ook geen automatische regendetector ingebouwd op het voorruit? Zou je die ook eventueel aan kunnen zetten.
Die hebben wij in Nederland wel degelijk en zelfs al zou dat niet zo zijn. Mogelijk rijd je met je auto ergens waar dat wel zo is en dan moet het gewoon goed werken. Het is goed dat Tesla van de gebaande paden af wil wijken maar dan moet het wel beter zijn. Anders omdat het anders is is geen goede filosofie.
Dat hebben we zeker wel. Laatst nog een keer op de snelweg bij Den Haag. Van het een op andere moment stortregen zoals ik het nog nooit eerder had meegemaakt. Dan moet je echt opeens van het gas af, ruitenwisser aan, oppassen dat je recht door rijdt, zelfs met ruitenwisser aan was het zicht dramatisch slecht. Na 1km was het weer over, net zo snel als het begonnen was.
hoe, een Tesla kan toch zelf sturen? :-)
In mijn model 3 heeft de ruitenwisser knop ingedrukt houden me nog wel eens gered omdat hij dan snel blijft wissen (niet doordrukken want dan gaat hij sproeien). Want als auto stand niet volstaat, en het gaat los en iedereen vliegt op de rem, wil je niet je ogen van de weg afhalen om op het scherm te kijken.
En hoe is dat veiliger, betrouwbaarder en intuitiever dan een stengel aan je stuur?

Ik snap hier ook niks van, voor mij iig voldoende reden om een Tesla niet te overwegen (los van budgetkwesties e.d.).
Ik rijdt nu sinds juni in een Tesla 3 (2018) en het bevalt mij echt prima. En ik was een scepticus en fervent dieselrijder, maar het rijdt heerlijk. Ik herken wel wat van de hiergenoemde issues, maar dat was omdat ik nog niet handig genoeg was met de bediening. Bijvoorbeeld, ik kon het knopje van de gevarendriehoek eerst niet vinden. Zat die gewoon boven bij de interieurverlichting...

In het begin denk je inderdaad; hee, ik mis dit of dat als fysieke knop, maar in de praktijk blijkt dat helemaal niet zo vervelend als je er eenmaal aan gewend bent. En is het wel verfrissend om met een nieuwe blik naar de functies in je auto te kijken. Als ik bij de nieuwe andere automerken kijk, zie je een overmaat aan fysieke knoppen, zodat je ook aan het zoeken bent, wat waarvoor is.
in de praktijk blijkt dat helemaal niet zo vervelend als je er eenmaal aan gewend bent
Dus het nog steeds vervelend, maar minder vervelend dan in het begin?
En ik was een scepticus en fervent dieselrijder, maar het rijdt heerlijk.
Er zijn meerdere E-autos die heerlijk rijden. XC40 P8 bijv :)

En die heeft gewoon knoppen
Ik ben ook heel blij met mijn Model 3, maar dat neemt niet weg dat sommige 'vooruitgang' meer als achteruitgang voelt voor mij (knop voor alarmlichten, knop voor ruitenwissers). Dat geeft niet, soms moet je iets proberen om erachter te komen dat het niet werkt. Een hele hoop functies werken wel. Waar Tesla nu echter de mist in gaat is dat ze de feedback van gebruikers niet ter harte nemen en doorschieten in dit reeds ingeslagen pad van 'vorm boven functie'
Bleh. Ik heb niet eens een auto. Ik mag niet eens autorijden vanwege een zichtbeperking.

Echter, ik begrijp goed waar JustVodka vandaan komt. In de muziekwereld probeert men al sinds de jaren 80 dingen als Hammond-orgels en (analoge) synthezisers te virtualiseren. Dat lukt prima, maar de virtualisaties van de user-interfaces die men heeft geprobeerd zijn nooit aangeslagen.

Bijvoorbleeld:

Nord C1 top down

vs:

Nord C2D top down

Het verschil is dat de Nord C1 20 virtuele drawbars (knoppen) heeft (9 bovenklavier, 9 onderklavier, 2 baspedalen), daar waar een originele Hammond 38 echte schuifregisters heeft, en 7 bedieningsknoppen (zie hier)

De C2D komt daar veel korter bij in de buurt, met 38 schuifregisters, en tenminste echte knoppen voor de 7 schakelaars op de Hammond. Zo heeft men ook aanraakschermen en draaiwielen geprobeerd. Niet alleen voor de Hammond, maar ook dingen als de Moog synths en veel andere instrumenten.

Aan het eind van de rit is het allemaal gepruts, en komt men terug bij de directe, mechanische interfaces van vroeger (vaak met vele tussenstappen: "Nu nog korter bij het origineel!... waarom niet metéén zoals het originieel?), simpelweg omdat:

- de mechanische interface blindelings te bedienen is (zelfs door _blinden_)
- sneller te bedienen is
- accurater te bedienen is
- directer is (direct contact tussen instrument en speler)
- en vaak, nauwkeuriger is

Dus het zou me helemaal niet verbazen als voor een auto precies hetzelfde geldt, waar het niet alleen onhandig is, maar zelfs gevaarlijk als je weg moet kijken van de weg om een instelling van het voertuig te veranderen.
gezellig als je met z'n 4en/5en in de auto zit en je hebt een harde regenbui wat we nog weleens kunnen hebben in Nederland en jij lekker boven je gezelschap uit zit te schreeuwen om je ruitenwissers aan te passen op een andere interval wat niet lukt omdat de auto je niet verstaat door de rest van de geluiden in de auto.. 8)7
Nu heb ik een Tesla, en de "regendetectie" werkt behoorlijk slecht. In hoeverre het goed werkt is erg afhankelijk van het soort regen. Miezer detecteert de auto vrijwel nooit (goed).

Nu druk ik aan de linkerkant van het stuur een knopje zodat de wissers even 1x heen en weer gaan.
Als ik dat straks moet doen door elke 30 seconden tegen de auto te praten dan gaat dat snel vervelen.

Nog even los van 't feit dat dat alle audio pauzeert. Daardoor heeft iedereen in de auto "last" van het feit dat jij een instelling moet wijzigen. Iets dat "vroeger" gewoon met een simpel knopje ging. Dit is ook bijvoorbeeld zo bij het aan/uit zetten van Autopilot. Dat geeft een deuntje, waardoor de muziek op een lager volume gaat. Heel irritant voor je bijrijders.

Ik probeer altijd te waken dat ik "bang voor verandering" ben, en dus een wijziging met open vizier ontvangen. Maar bij Tesla heb ik het idee dat ze dit overdrijven. Ik heb bv. opgelet hoe ik mijn stuur gebruik, en ik zou denk ik kriegel worden van dat halve stuur dat ze nu gebruiken. Ik laat het stuur heel vaak in mijn handen glijden.
Standaard reageert hij veel te traag. Oplossing: geef de ruit (jaarlijks) een waterafstotende bescherming. Niet die voor een tientje bij van het tankstation, maar even een merk pakken, zit er na schoonmaak in een paar minuten op. Dan is het zicht zo goed, reageert hij even snel maar voor je gevoel veel te vroeg.
Nu zet ik op de autoweg de ruitenwissers uit omdat ik dan daadwerkelijk nóg meer zie! Regen waait er in dikke druppels af.
Of.....

Misschien moeten ze niet alles in menu's weg willen stoppen. Zeker geen zaken die essentieel zijn voor de veiligheid. Dit is gewoon een misser, waar vorm voor functie gaat.
Het is niet weggestopt. Zodra je op het knopje drukt komt het menu naar voren. Als je na één keer wipen niet tevreden ben kan je ook nogmaals op het knopje drukken. Ik heb hier echt nog nooit problemen mee ervaren..
Als je de ruitenwisser knop aan het stuur kort indrukt voor 1x wissen opent het ruitenwisser dialoog op het scherm ook gelijk. Het is dus een keer fysieke knop drukken en dan eenmaal touchscreen (wat ook altijd op dezelfde plaats staat).
Klopt, maar in de heat of the moment denk je daar niet altijd aan. En je moet toch kijken. Kijk je weer even weg naar de weg dan is het ruitenwisser menu ook weer verdwenen.
Een pook/knop die je blindelings kan bedienen zonder je ogen van de weg af te halen blijft beter.
Mijn ervaring na enkele jaren met een Tesla te rijden is dat dit net heel intuïtief en snel werkt, ik zie zelf echt het probleem niet.
Ik zou er niet aan (moeten) denken als ik op een stormachtige en regenachtige dag in het donker op een tweebaansweg rijd en vanuit tegengestelde richting gepasseerd word door een stoet vrachtwagens waardoor ik geen hand voor ogen meer zie. Dan wil ik gewoon mijn ogen op de weg kunnen houden en een hendeltje om kunnen flippen.

Overigens ben ik heel blij met mijn Tesla Model 3, maar het gebrek aan een fysieke switch voor de ruitenwissers en het gebrek aan een logische plek voor de alarmlichtenknop vind ik wel het grootste gemis aan de wagen.
In zo een situatie druk ik even op het hendeltje aan de linkerkant van het stuur en de ruitenwissers schieten direct in actie. Wanneer die stoet vrachtwagens gepasseerd is neem ik een momentje om de ruitenwissers in te stellen zoals ik wil. In de praktijk heb ik daar nog nooit last van gehad, maar dat is natuurlijk subjectief, kan me best voorstellen dat dit niet voor iedereen opgaat.
Net zoals mijn vrouw na 4 jaar nog steeds regelmatig in haar mini naar het juiste hendeltje moet zoeken om haar lichten te bedienen.
Heb je het filmpje gezien? De ruitenwisser bediening zit nu op je stuur, niet (alleen) meer op je touchscreen.

Eens overigens net je opmerking over de “intelligentie” van de auto-ruitenwissers functie op de model 3. Heb een 2019 model is hij doet het eigenlijk nooit goed. Irritantste vind ik nog wel dat hij soms aanslaat bij extreem droog weer, super irritant geluid.
Inderdaad, vanaf 4:23: rechterduim een keer drukken, linkerduim rollen en drukken. Het touchscreen aanraken is niet nodig voor het aanzetten van ruitenwissers.
Ik blijf het raar vinden dat bedrijven primaire functies wegstoppen in een touch screen. Vreemd dat Tesla's dan de weg op mogen als je dit zo leest.
Ik heb een S en een X en ik ben er zelf helemaal klaar mee. Ik rijd zelf niet maar voor auto's van 100.000 euro kan dit anno 2021 toch echt niet meer. In plaats dat Tesla meegaat in luxe en de kwaliteit op trekt lijkt het alleen maar verder terug te gaan door peper dure modellen uit te kleden. Terwijl concurrenten misschien niet qua afstand mee komen, verslaan ze Tesla met gemak op kwaliteit, afwerking en tech. Recentelijk heb ik een maandje een e-tron getest, wat een verademing, een stoel waar je op kunt zitten in plaats van een kinderstoel, waar je hoofd niet stoot tegen het raam-frame of de deur-bump of waarbij het leeslampje niet in je oog brand.
Je kan ook meerdere keren op dat knopje drukken hé ;) Natuurlijk niet helemaal de gedachte van automatisch systeem maar op het moment dat mijn eGolf (2020) of Volvo V90 (2021) weigerde fatsoenlijk te wipen wist ik ook niet meer hoe dat hendeltje werkte omdat ik ze nooit gebruik. Elk merk interpreteert dat weer anders en voor je het weet staat je groot licht aan. Gelukkig weet ik zelf dat ruiterwisserbediening links zit, maar het verschilt nog wel eens of je omhoog of omlaag moet.
Dit doe ik dus ook (ik rijd regelmatig in een Model 3 van iemand). Het meest frustrerende vind ik nog dat er geen zelflerende mechanisme op zit. De automatische stand begint net een seconde te laat als het regent. Als deze nou op basis van je profiel onthoudt hoe snel hij zou moeten beginnen met ruitenwissen (o.b.v. hoe snel jij als bestuurder het knopje op de stengel indrukt), dan ben je er.

Jaren terug had Musk 'Deeprain' aangekondigd, maar dat is blijkbaar een mooie term gebleven die niet uitgerold is, terwijl het echt niet veel moeite is om zo'n softwarefunctie te bedenken of te bouwen.
Hmm ruitenwisserbediening zit toch rechts van je stuur of rij ik al jaren met niet standaardauto's? :+
Haha helemaal gelijk!
Ben ik wel met je eens. In 2014 reed ik de net nieuwe Peugeot 308 met i-cockpit. Ook bepaalde functies op het scherm, en onhandig in menus weggemoffeld, die je gewoon als fysieke knop wilt. Zat ik altijd met dat touchscreen te kloten tijdens het rijden. Uiteraard werken de schermen van nu beter, maar knoppen op het scherm kun je gewoon niet op gevoel bedienen. Dat moet dan wel uitermate vernuftig verwerkt zijn of anders gewoon ouderwetste knoppen. .
Vind ook dat die auto stand beter moet.

Ik klik dan even door zodat hij gaat 'wassen', wassen gaat altijd gepaard met 3 of 4 hele swipes. Of ik haal die vrachtwagen gewoon even wat rustiger in als het 's nachts regent op een onverlichte weg met veel opspattend water.
Mijn ervaring is dat de auto stand echt prachtig werkt sinds enkele updates terug (voorheen werkte het niet goed). Als je de ruitenwisser even snel moet gebruiken kan je gewoon even op de knop klikken aan de hendel. Voor de rest werkt voice control prima en ook via de touchscreen (wat ik nooit meer gebruik sinds de laatste updates)
Ik snap je probleem niet, als ik in een dergelijke situatie kom, zet ik 'm op autopilot en klik ik wat vaker op het knopje. En dat geeft je net wat meer tijd om op het scherm te kijken.
In die situaties zoals spray van vrachtwagens heb ik juist wel eens dat autopilot waarschuwt dat de camera's verblind zijn.
Dat krijg je als je auto’s ontwikkeld op een plek waar vooral de zon schijnt en het zelden regent… /s
Volledig mee akkoord. Zelf ook een model 3, en automatische ruitenwissers zijn ondermaats, waardoor ik vrijwel altijd de knop gebruik bij regen. Dit lijkt me geen doordachte keuze, of ze hebben de regensensoren een serieuze update tov de model 3 gegeven.
automatische ruitenwissers van m'n Model 3 2021 net zo betrouwbaar als automatische ruitenwissers van b.v. Volkswagen van ongeveer 20 jaar terug.
in 2019 was ik het helemaal met je eens, maar tegenwoordig heb ik er echt geen omkijken meer naar. Wat ik vermoed dat het systeem doet is reageren op dat ruitenwisser knopje? In begin gebruikte ik die best vaak wanneer de automatische ruitenwisser net niet vaak genoeg wiste. Mijn vermoeden is dat de software hiervan leert wanneer je de ruitenwisser aan wil hebben, want ik gebruik het knopje tegenwoordig eigenlijk niet meer.
Bij m'n model s uit 2017 was het echt waardeloos, maar die had nog een stick waar je ook de interval mee kon aanpassen.

Maar ook bij m'n 2021 model 3 zijn het altijd de zelfde soort situaties wanneer het slecht werkt. Erg donker ook de omgeving, weinig verkeer op de weg en voornamelijk opspattende mist door ander verkeer wanneer er geen regen uit de licht valt maar wegdek nog nat is. Of regen zelf wanneer ik in de middle of nowhere rijd dus weinig contrastrijke omgeving.
Wat ik ook snap omdat ze een camera gebruiken ipv regensensor. Zelfde reden hoe omgekeerd onderzoekers door aangepaste reclameborden langs de weg Tesla's konden foppen en de ruitenwissers aangingen bij droog weer.

In de stad of wanneer ik langs verlichte industrie terreinen rijd etc werkt het meestal wel naar behoren. Soms wat traag.
Maar wat kost zo'n pookje nou op de totaal prijs van de auto?

Ik geloof zeker dat het met nog betere camera's en beeldherkenning goed gaat werken in doe toekomst en pookje echt niet meer nodig is. Maar duidelijk zijn we daar nog niet zoals je ook kan opmaken uit andere reacties onder dit topic en diverse Tesla gerelateerde forums. En bij veiligheid gerelateerde functies altijd een veilige optie kiezen en niet zoals Musk "dit lossen we in de toekomst wel op met een software update". Auto moet gelijk uit de showroom zo veilig mogelijk zijn en mensen niet onnodig verwarren in een noodsituatie.
Handen op 10 over 2 wat je leert met rijles is er niet meer bij met deze Tesla. Het oogt ook niet echt vind ik zo'n 'Knight Rider' stuurtje.

Ik vraag me ook af wat er gebeurt als je ooit een kanaal inrijdt met zo'n auto. Welke ontsnappingsmogelijkheden heb je nog wanneer alles automatisch is en op stroom werkt.
Tegenwoordig is dit "kwart over 9" vanwege de airbags, bij het afgaan van een airbag bij 10 voor 2 is het waarschijnlijker dat je handen/armen gelanceerd worden richting het plafond of zelfs in je gezicht.

Daarnaast is de controle over het voertuig ook beter omdat je verder het stuur kan draaien zonder dat de armen met elkaar in conflict komen. Dus zonder dat je hoeft over te pakken.

Edit: Typo "10 over 2" > "10 voor 2"

[Reactie gewijzigd door Martin.Air op 22 juli 2024 22:33]

Ik wil jou wel eens zien rijden met handen op tien over twee :+
Kan wel, maar of je dat moet doen...
Duren/ramen openen wanneer je te water raakt is bij huidige auto's ook al een probleem. Hoeveel auto's worden er nog verkocht met handmatige raambediening?

Deuren krijg je door de waterdruk toch al niet open.

Vandaar dat ook al een poosje een hamertje om de ruiten kapot te slaan verplicht is in de auto.
Als jij een current-carrying switch hebt om je raam te bedienen, dan werkt dat prima, zelfs onderwater. Een 12-volt systeem van een auto heeft niet echt last van water, zelfs niet als dit geleidend zout of vervuild water is. Misschien dat de accu snel leegloopt, maar het verschil in weerstand tussen koperen bedrading en water is dusdanig groot dat dat nog prima functioneerd.

Zoek maar eens foto's van in het water geraakte auto's, die hebben vaak gewoon hun verlichting e.d. nog aanstaan onderwater, tot de accu leeg, de peertjes kapot gaan is of het wordt uitgezet.

De boordcomputer is een ander verhaal, chips zijn immers gevoeliger voor veranderingen van impedance en weerstand van de electrische schakelingen op een moederbordje.
interessant punt ja.
Is dat bij een Tesla ook niet het geval? Die hebben naast hun grote accu pack ook nog een 12v accu.
Die hamertjes zijn een wassen neus. Koop alsjeblieft voor een paar euro een RescueMe ResQme.
Een lifehammer is een stuk groter, en vergt veel meer kracht. Door je zithouding tov de zijruiten kan je nooit optimaal kracht zetten.
Tevens kan je onder water geen snelheid maken om de lifehammer te gebruiken.

Een deur openen lukt pas als de waterstand in het voertuig ongeveer gelijk is aan de waterstand buiten het voertuig.

Ik weet dit uit eigen ervaring (training bij de plaatselijke reddingsbrigade).

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 22 juli 2024 22:33]

Goede tip, het wordt zo geschreven: "ResQme" (anders krijg je hele andere zoekresultaten).
LifeHammer Evolution heb ik twee keer in de auto liggen. Vergelijkbaar met die Aliexpress sleutelhangers. De ouderwetse hamers zijn inderdad niet meer top. Alles met fatsoenlijke keramische kop is stuk sneller en makkelijker in gebruik.
Ik weet dit dankzij de Mythbusters. :*)

Maar idd: beste -in geval je geen andere opties hebt- is gewoon wachten tot er genoeg water in de wagen zit zodat de druk zoveel mogelijk geëgaliseerd is, trachten niet te panikeren, om vervolgens je deur te openen en uit je wagen te zwemmen...

De crux is denk ik het "trachten niet te panikeren" stukje...
Zo'n lifehammer is helemaal niet verplicht. Wel verstandig, maar niet verplicht.

Auto's van de VAG hadden (ik weet niet of ze het nu nog hebben) bijvoorbeeld een systeem dat de ramen vanzelf opengaan als de auto onder water komt. Zolang het 12V systeem nog werkt, kunnen de ramen maar beter open gaan.
Zo'n lifehammer is helemaal niet verplicht. Wel verstandig, maar niet verplicht.

Auto's van de VAG hadden (ik weet niet of ze het nu nog hebben) bijvoorbeeld een systeem dat de ramen vanzelf opengaan als de auto onder water komt. Zolang het 12V systeem nog werkt, kunnen de ramen maar beter open gaan.
Super grappig ...
De BMW X5 had dit systeem ook
Als je op de juiste plek met een waterflesje spoot, gingen de ramen open.
Hilarisch, de jeugd in Zandvoort en Scheveningen hadden de grootste lol ...
( en de minder 'lieve' knapen ook, alleen namen die het hele infotainmentsysteem gelijk mee )
Ja, het ging ook nog wel eens mis tijdens een zware regenbui. Maar volgens mij werkt dat systeem toch niet als de auto afgesloten is?
Nee, die hebben allemaal bij hun eerstvolgende onderhoud een update gekregen.
vzviw werkt het alleen nog maar bij draaiende motor.

Dit speelde ergens begin 2000 meen ik, eerste of tweede versie van die auto's.
Destijds hadden wij via de boordcomputers en alarmsysteem een track&trace.
Vanuit onze meldkamer belden we dan de eigenaar op, om aan te geven dat het alarm was geactiveerd.
verschillende boze lui aan de lij gekregen die gelijk begonnen te roepen dat de ramen er allemaal uitgeslagen waren ;)
achteraf bleken ze dus (gewoon) omlaag gerold te zijn ...
Er staat mij bij dat er in de Knightrider tijd genoeg mensen waren die hun stuur aanpasten (afzaagden). En dat mag in NL niet. Een stuur moet ongeveer rondom grip hebben zodat het in welke stand ook altijd op een zelfde manier kan worden vastgepakt. En dat het bij plotseling wild ronddraaien niet plotseling ergens in hakt.

Voor mezelf weet ik dat ik het af en toe wel lekker vind zitten met 1 hand boven op het stuur. Daarmee is dit stuur voor mij vanzelf een no-go.
En dat mag in NL niet
Oké, dat is gewoon écht niet waar, ik weet niet waarom je dit zou zeggen.

De RDW heeft specifiek over dit soort sturen gezegt dat het geen probleem vormt in Nederland én Europa. In de wetgeving wordt bewust gesproken over 'steering control' in plaats van 'steering wheel'.

Volgende Rijksdienst zijn er namelijk geen harde eisen in de wetgeving die een dergelijke vorm verbieden. Sterker zelfs, dat geldt EU-breed. Er zijn wel eisen aan de stuuruitslag en aan de diameter van de stuurbeweging. Een te klein stuur kan immers zorgen voor te abrupte en moeilijk te doseren bewegingen. Daarnaast dient het stuurwiel natuurlijk in het geval van een ongeval te zorgen voor een adequate 'vertraging' van je hoofd als dat ertegenaan komt. Het moet dus niet te star zijn. Zaken die vooralsnog bij het Tesla-stuur niet direct een probleem lijken op te leveren.

bron
Eerlijk is eerlijk, het was al zo'n 40 jaar geleden, de tijd dat knightrider nog nieuw was. Toen waren hoge remlichten verboden (boven de onderkant van de acterruit geloof ik). Tegenwoordig is dat verplicht.
Daarbij: toen ging het ook om het afzagen van de sturen, dat is wat anders dan een niet-rond stuur door de keuring krijgen.
Ik verbaas me er dan ook enigszins over dat dat nieuwe Tesla stuur toegestaan is, gezien de draaicirkel bij sturen. Ik moet er niet aan denken plotseling het stuur weer te moeten beetpakken. Normaal gezien laat ik het stuur altijd door mijn handen glijden wanneer de auto weer recht trekt na een bocht. Dat is met zo'n F1 stuurtje niet meer veilig te doen.

Ik vind het echt een bizarre ontwikkeling en een 'oplossing' voor een probleem dat er niet was....
De aanraakgevoelige knoppen op dit stuur zorgen ook wel voor uiteenlopende ervaringen / meningen, heb ik begrepen.
En dat mag in NL niet.
Waar haal je dit vandaan? :) Het enige wat niet mag (tenzij uitzondering) zijn extra hulpstukken op het stuur. Zoals de knobbel die je vaak in werkverkeer tegen komt, of mensen die een bepaalde handicap hebben
Volgens mij mocht dat in het verleden inderdaad niet, maar wetgeving kan veranderen.
Er zal vast aan honderden uren ontwikkelingstijd en veiligheidsonderzoeken aan zijn verricht. Het lijkt mij in ieder geval niet uiterst veilig zo'n half stuur.
Als je nagaat wat er gebeurt als je in de slip raakt, als je een botsing maakt of erger en je wil in die chaotische milliseconden het stuur terug in handen krijgen.
Dan heb je meer kans als het een rond stuur is waar je meer houvast in hebt dan een half afgezaagd stuur.
als in "Elon beslist in 15 sec. dat het stuur zo moet en engineers besteden honderde uren om er nog enigsinds iets veiligs van te maken"
Haha, het zou me helaas niet eens verbazen.

Ik vind vooral de reacties van kopers ook best leuk, die vinden het geen probleem. Ik gok dat dit meer te maken heeft met rechtvaardigen van een dure aankoop, dan dat het echt goed / beter werkt dan een regulier stuur...
Denk het ook.

In de racerij snap ik zo'n sturen (gewicht, grootte, afneembaar, goed getrainde chauffeur) maar in consumentenwagens... neh...
Zeker in geval van slippen, ongeval, zoals hierboven ook door iemand beschreven: met een rond stuur hoef je niet na te denken in die milliseconden dat het fout gaat "waar is m'n stuur?" want je pakt het altijd op dezelfde plaats beet ongeacht hoe de wielen gedraaid staan, maar met zo'n raar stuurtje, 'when sh*t hits the fan', afgedraaid tijdens het slippen, zelfs ondanks alle rijhulpsystemen, kan je makkelijk 'boven' je stuur grijpen wanneer je slechts seconden of minder hebt.

Ik vermoed dat het zo'n dingetje zal zijn dat na x-aantal jaar op de openbare weg zal bewezen worden niet de beste -misschien zelfs een onveilige- keuze te zijn, en er weer van wordt af gestapt maar... ik zou me ook lelijk kunnen vergissen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 22:33]

Bij F1 hebben ze ook een hele beperkte draaicirkel, dus hoef je het stuur nooit los te laten. Zodra je verder dan 90 / 180 graden moet draaien wordt het al gevaarlijk...
Dat stuurtje is een afknapper, doet me aan een Peugeot denken.

En die Model X is vernieuwd maar ziet er nog exact hetzelfde uit als de vorige. Die wagen is nu al ouderwets (aan de buitenkant).
Alleen zit deze niet voor je tellers ;)
Er is ook een gewoon een override om je deuren te openen die werkt als je geen stroom hebt.
Er zitten gewoon handmatige releases in. De "emergency door release".
Er zijn wel meer dingen die je leert op rijles die niet op een Tesla (moderne EV) van toepassing zijn. Opschakelen bij 2000 toeren zou ik afraden en met parkeren heb je vele hulpmiddelen tot zelfs automatisch.
Handen op 10 over 2 wat je leert met rijles
En wanneer had je die rijles? vorige eeuw? ;)
Klopt! Ben al iets ouder ;)
Ik ook hoor. Ik houd stug vast aan 10 VOOR 2
Dat gaat uitstekend. Alle electra blijft gewoon werken. Van auto's die te water rijden blijven de lichten bijvoorbeeld nog uren aan staan.
10 over 2? Lijkt mij niet fijn en best gevaarlijk :+
Wat te denken als je in een slip raakt en je stuurt snel moet grijpen. 50% kans dat je mis grijpt.
Die heb je niet! Het beste wat je kan doen is de cyancali capsule in nemen. Die zit immers standaard in een Tesla, toch?
Ik weet niet hoe het bij ander auto's zit, maar alle Tesla's hebben een handmatige noodontgrendeling voor zulke gevallen.

https://youtu.be/01lXcD_Uz74
Sowieso een grote voorstander van innovaties in de automotive, maar dat halve stuur lijkt mij echt verschrikkelijk sturen. Mkbhd heeft er ook zo zijn bedenkingen bij: https://youtu.be/DyKQ7qtTJag?t=673 (Zo'n stuur zit ook in de Tesla S Plaid)
Sowieso een grote voorstander van innovaties in de automotive
Ik vind dat met auto's van tegenwoordig een heel lastige. Veel merken, waaronder Tesla verpakken verschillende dingen onder de term innovatie en dat is zeker niet altijd goed. De reden dat je bij een Model 3 een leeg dashboard hebt, weinig knopjes en één groot scherm is niet alleen qua gevoel van futuristisch leuk, maar het is ook nog eens een bijzonder goede manier om fors te bezuinigen op de productie en op onderdelen. Vooral dat laatste is waar Tesla het voor heeft gedaan. Dan kun je als bestuurder nog zo lyrisch worden van het grote touchscreen omdat het cool staat. Het is en blijft een forse bezuiniging en ik denk dat je jezelf dan ook voor de gek houdt.

Andere merken doen dit ook. VAG, Volvo, Mercedes en andere merken die hard inzetten op veel besturing via touch in auto's doen dat niet voor veiligheid, maar omdat een touchscreentje tegenwoordig fors goedkoper is dan losse knopjes, als je ze bij elkaar optelt en je het inbouwen meerekent. Naast dat een touchscreen bewezen beduidend minder veilig is. Auto's zoals een ID.3 en ID.4 zitten ook bomvol dat soort bezuinigingen die op het gebied van comfort, ergonomie en veiligheid vooral negatief uitpakken.

Dat vind ik dan ook een foute vorm van innovatie. Niemand wordt er beter van, behalve de producenten van auto's in hun portemonnee. Doe mij die innovatie dan maar niet. Veel kopers weten niet beter, want dit staat echt niet in je foldertje. Maar er is genoeg gesjoemel op dit vlak. Jammer eigenlijk.

Ik vind dit stuur (al denk ik niet dat het een bezuiniging is) dan ook weer zo'n voorbeeld van innovatie die niemand echt helpt, behalve de marketing van Tesla omdat het er cool uit ziet. Tja, is dat wenselijk? Ik denk dat de grote meerderheid er lang niet kritisch genoeg over nadenkt.
Tesla bezuinigt niet op knopjes om de kosten. Tesla kijkt naar effectief gebruikt en kan middels software steeds beter de rijder bedienen. Elk "oude knopje" is vervangen door een voice control en een schermknop. Alleen de controls die direct nodig zijn, zijn nog fysiek aanwezig.

De software wordt maandelijks ge-update en de knopjes niet. M.a.w. Tesla is eigenlijk duurder uit om de auto van de klant up-to-date te houden en te verbeteren.

Een goede vorm van innovatie en de rijder is de gelukkige met een telkens verbeterde bedieningsgemak.
Sorry hoor, maar ik denk dat er heel veel mensen zijn die liever gewoon echte knoppen hebben. Waaronder ik. Sommige dingen horen gewoon op de tast bediend te kunnen worden en niet met een of ander vaag touch knopje of verstopt in de (vaak niet altijd al te beste) software. Voice control? Klinkt leuk, maar een knopje is veel sneller en vind ik veel fijner dan voor elk dingetje tegen mijn auto te moeten praten. Het is niet erg als die functionaliteit er is, maar voor sommige dingen moet gewoon echt een fatsoenlijke knop aanwrzig zijn.

Ik ervaar deze 'innovatie' in de automotive helemaal niet als innovatie. De clusterfuck die we kennen van software in verschillende sectoren (ondersteuning, bugs, anyone?) komt nu ook naar de automarkt. Nou, nee bedankt.
Vroeger wilde veel mensen ook liever op een paard zitten want die rijdt niet zomaar een afgrond in. Innovatie is niet altijd leuk, maar Tesla doet het om hun EV winstgevend te verkopen. Enkel van Porsche heb ik kunnen achterhalen dat ze winst maken, voor de rest is het verkopen tegen verlies om op schaal te komen. Enkel van de Aziaten durf ik niet te zeggen dat ze er geld op toeleggen.
Dit is echt niet te vergelijken met een paard. Dat zou misschien vergelijkbaar zijn van brandstofmotoren naar elektromotoren. Dit gaat over iets minder fundamenteels, want ik ben niet tegen elektrische auto's ansich (sterker nog, als het betaalbaar was had ik er graag eentje gereden). Ik vind het gewoon raar dat er tegenwoordig zoveel aandacht gaat naar telefoon gebruik tijdens het autorijden... Nu lijken veel mensen het normaal te vinden dat ze een laptopscherm (kwa formaat) in de auto hebben, en zonder dat ding vrijwel (in het geval van Tesla tenminste) niets kunnen bedienen.

Ik denk niet dat die fysieke knoppen weglaten ervoor zorgt dat Tesla winst maakt op hun EV's. Daarvoor in de plaats moeten ze namelijk een enorme software afdeling onderhouden. Ik denk dat je wat dat betreft meer moet denken aan innovaties op het gebied van de accu. Dat is verrweg het duurste onderdeel in zo'n auto.
Hoe succesvol denk jij dat de transitie naar elektrische auto’s verloopt voor de merken die er geld op verliezen? Tesla durft kostenbesparingen te nemen om een betaalbare EV te verkopen terwijl andere fabrikanten liever lijken te investeren in lobbyen.
Klopt, ik zou ook wel naar Tesla willen owv het ecosysteem en laadpalen waar ze serieus voorsprong hebben. Ben ook wel fan van wat Musk met SpaceX doet, maar dat knoppen-verhaal en gezichtsbruiners in Tesla wagens ( gigantische LCD's ), dat is voor mij dat weer een brug te ver...

Hoe meer knoppen ze wegwerken en naar het LCD migreren, hoe groter de single point of failure wordt.
Plus, het strookt niet dat je je GSM niet kan gebruiken in de auto in een vast houder , maar zo'n LCD in een Tesla kan dan weer wel... De kans dat je op dat LCD naast je gewenste knopje duwt en vervolgens je je ogen van de weg moet halen om het alsnog te vinden, is wat mij betreft een veiligheidsprobleem.

Nu nog dat stuur... als je je wielen kan draaien zoals in een F1, OK, maar als je meer dan 1 omwenteling moet doen om van uiterst links, naar uiterst rechts te draaien, dan hoef ik dat ook niet zo'n F1 stuurtje.
Tesla bezuinigt niet op knopjes om de kosten. Tesla kijkt naar effectief gebruikt en kan middels software steeds beter de rijder bedienen. Elk "oude knopje" is vervangen door een voice control en een schermknop
Dat is het marketingverhaal inderdaad. De praktijk is dat de Model 3 snel winst moest maken en dat dit bijzonder goed helpt om dat te doen.
Dat is wat jouw mening is. Heb je ook bronnen van die aantijgingen?
Uit ervaring kan ik je vertellen dat software updaten, zeker met veiligheidsnormen op SIL1 niveau heel wat duurder is dan een fysiek knopje. :)
De software wordt maandelijks ge-update en de knopjes niet. M.a.w. Tesla is eigenlijk duurder uit om de auto van de klant up-to-date te houden en te verbeteren.

Een goede vorm van innovatie en de rijder is de gelukkige met een telkens verbeterde bedieningsgemak.
Indien Tesla dat inderdaad deed zou je gelijk hebben. Maar waar tot medio 2020 regelmatig handige, nuttige of leuke updates uitkwamen, zijn die nu al zeker een jaar zeer beperkt in functionaliteit (voor de Model 3 in ieder geval). En dan lijkt het toch echt dat het gedaan is om de auto goedkoop te houden.
Jouw mening is niet in de feitelijk weergave per update te halen:
https://www.notateslaapp.com/software-updates/history/

Rij je wel een Tesla?

Overigens voor mijn Tesla (uit 2015) krijg ik nauwelijks nog nieuwe functionaliteit. Die is qua hardware te sterk verouderd.
Enige is bijvoorbeeld kaart updates
Dit geeft nogal een vertekend beeld omdat lang niet alles in NL beschikbaar is en je niet iedere release krijgt, dus functionaliteit in meerdere releases zit.

- carwash mode -> nutteloos
- dat je bij accu% kan switchen naar km bereik -> handig maar bizar dat je daarvoor met een omweg naar toe moest
- immersive sound aanpassen -> je subwoofer in 3 standen zetten, nou nou
- navi kaart update was wel een goede update, maar ja we zaten ook nog op 2019 versie, omdat de update begin 2020 teruggetrokken was. En de nieuwe layout hebben we nog steeds niet.

Ok true: de update van December 2020 had nieuwe layout van linkerkant scherm en paar spelletjes.

en ja rij een model 3 LR AWD uit 2019.
De updates worden zoveel mogelijk voor iedereen gemaakt. Voor de EU worden bepaalde zaken tegengehouden of beperkt. Soms verstandig en soms frustrerend.

Dat jij, vanuit jouw gebruik, dit geen verbeteringen vindt is jammer maar het zijn nog steeds updates die meer kosten dan een fysiek knopje waarmee de discussie begon.
Er komen toch weer aardig wat mooie dingen aan hoor :)

https://www.youtube.com/watch?v=3aPd_VMO-m4
Naast dat een touchscreen bewezen beduidend minder veilig is.
Toch wel raar dat de Model 3 de meest veiligste auto ter wereld is :Y)

[Reactie gewijzigd door PrismSub7 op 22 juli 2024 22:33]

Veiligste? Ik zou zelfs durven beweren: een erg onveilige auto. Het aantal autobranden bij Tesla is bizar hoog. Met vele slachtoffers die niet meer uit een gelockte Tesla kwamen. Zo hoog dat er inmiddels meerdere onderzoeken lopen. Daarnaast blijft de slechte kwaliteit bouw van Tesla een issue in combinatie met veiligheid. Denk aan plotseling afbrekende assen op de snelweg. Of lekkende deuren en achterkleppen.
Volg het account van Ton Aarts maar eens op twitter :).
Dat is allemaal nepnieuws. Als dit echt zo was dan hadden de autoriteiten al lang ingegrepen. Brandstof auto's (jaja, het zit zelfs in de naam) vliegen veel vaker in de fik want ze draaien op explosief spul....

Uit echt onderzoek:
https://en.wikipedia.org/...ic_vehicle_fire_incidents
Regarding the risk of electrochemical failure, [this] report concludes that the propensity and severity of fires and explosions from the accidental ignition of flammable electrolytic solvents used in Li-ion battery systems are anticipated to be somewhat comparable to or perhaps slightly less than those for gasoline or diesel vehicular fuels. The overall consequences for Li-ion batteries are expected to be less because of the much smaller amounts of flammable solvent released and burning in a catastrophic failure situation.[1]
Bron staat in de link.

En wie is Ton Aarts? Is dat een expert op het gebied van autobranden?
Je moet je nieuws niet van Facebook/Twitter halen :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 22:33]

De formele onderzoeken zijn inmiddels gestart. Meerdere. Overigens is een onderzoek naar de teleurstellende kwaliteit niet nodig :) Ton Aarts verzamelt zorgvuldig alle Tesla autobranden / ongelukken en zit inmiddels boven de 1.000.
https://www.nu.nl/tech/61...de-functie-van-tesla.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 620061 op 22 juli 2024 22:33]

Lijkt me logisch dat je aan 1.000 ongelukken met Tesla's komt wanneer er bijna 2 miljoen auto's rondrijden...

Een batterij die in brand vliegt is erg zeldzaam bij elektrische wagens en zeker bij Tesla's, zo heeft de NHTSA net een jarenlang onderzoek naar afgerond met de conclusie “The available data indicate that noncrash battery fires in Tesla vehicles are rare events”.

https://www.nytimes.com/2...tesla-battery-safety.html

P.S. Als ik even snel de twitter feed van meneer Aarts bekijk merk ik vooral veel frustratie naar Tesla toe. Lijkt me iemand met een niet zo frisse agenda.
Ik rijd om die reden tegenwoordig niet meer achter Tesla's - de kans dat er onderdelen afvallen of spontaan ontbrandt is mij domweg te groot. Ik kom echt meerdere keren per week uitgebrande Tesla's tegen onderweg.
Verstandig! De Tesla bumpers vallen er niet voor de eerste keer vanaf na een iets te grote plas water O-)
Dat gaat over testen hoe het ontwerp reageert bij impact, staat hier volledig los van. Bij een touchscreen moet je kijken wat je doet want alles zit meestal verschillende niveaus diep, terwijl je bij aparte knoppen op de tast kan weten "Oke, hier is de bediening van de verwarming, nu gewoon een beetje draaien naar rechts en het wordt warmer.".
Waarom dump je hier een chinees filmpje van een botsproef, wat is precies je punt?
Wat denk je zelf? Tesla is niet de veiligste auto ter wereld,
Ooh dat filmpje van een botsproef was het bewijs. Oke check.
Dat was inderdaad enorm duidelijk en onweerlegbaar bewijs.

Veel duidelijker en overtuigender dan een artikel gepubliceerd door de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) in Amerika wat je daadwerkelijk kan lezen / begrijpen.
Heb je een vertaling? Het eerste comment noemt al dat ze snelheid van beide voertuigen optellen voor de impact snelheid.. Zo ver enige vorm van expertise..

Verder zie je in de praktijk maak weinig een gestandaardiseerde crash en Tesla houd daar wel rekening mee: https://www.youtube.com/watch?v=9KR2N_Q8ep8
Nee ik heb geen vertaling.

Niet nodig ook, de beelden spreken voor zichzelf.

De deur gaat niet meer eens meer open!
Inmiddels is MKBHD om:
I’ve completely gotten used to the yoke, to the point where if given an option to switch to a normal wheel, I wouldn’t take it.
Hoe werkt dat stuur op een rotonde waar je 3 kwart gaat en dan naar rechts wil knipperen terwijl je knipperlicht een captive touch knop is, op het stuur dat helemaal gedraaid is. Ik snap dat het niet onmogelijk zal zijn, maar ik zie er ook niet 1-2-3 een vooruitgang in ten opzicht van een normale richtingaanwijzer waar je gewoon langs glijdt met je handen, automatisch in de juiste richting met het stuur mee.

Heb er zelf nog niet in gereden maar het ziet er verre van comfortabel uit. Zijn er andere auto's die dit hebben? Zijn en Tweakers hier met ervaring met dit stuur in dagelijks gebruik?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 22:33]

Dat is ook het voornaamste probleem waar ik tegenaan loop. Hoewel ik ook liever een rond stuur heb, kan ik me daar nog wel wat bij voorstellen. Maar ik wil niet moeten zoeken naar mijn knipperlicht of ruitenwissers als mijn stuur in een vage hoek ondersteboven is.

Doet me denken aan wanneer ik een racespel speel en ik de handrem wil gebruiken, maar die dan naar een knopje op mijn stuur is gemapt en daarom niet snel vindbaar. Daar ben ik nooit aan gewend omdat het gewoon enorm onhandig is. Waarom zou ik er wel aan wennen dat de knop voor mijn knipperlicht ergens anders is afhankelijk van de stand van je stuur (die juist veel wisselt als je met veel kleine bochtjes te maken heeft).

Ik kan me prima voorstellen dat het op Amerikaanse wegen geen enorm probleem zal zijn, maar op rotondes of in krappe Europese binnensteden kan ik me echt voorstellen dat dat hinderlijk zal zijn en het is voor mij echt een reden om zo'n auto dan ook over te slaan, hoe gaaf de rest ook is.
Ik snap dat het niet onmogelijk zal zijn, maar ik zie er ook niet 1-2-3 een vooruitgang in ten opzicht van een normale richtingaanwijzer waar je gewoon langs glijdt met je handen, automatisch in de juiste richting met het stuur mee.

Heb je de tweet gelezen? Hij heeft eerder deze 'zorg' ook aangegeven en zegt dus nu dat het allemaal gewenning is en hij niet terug wil.

Zijn en Tweakers hier met ervaring met dit stuur in dagelijks gebruik?
Ik denk het niet want dit model is net uit. Dit is ook het enige stuur dat Tesla aanbied dus hun hebben er blijkbaar vertrouwen in. Ik denk dat het allemaal weer lekker overdreven wordt en dat het helemaal niet zo'n groot ding is zoals men hier schreeuwt... Eigenlijk hetzelfde als ieder Tesla artikel hier op Tweakers.. :+
Niet elk land heeft zoveel rotondes als ons. In Amerika zijn ze vrij zeldzaam.
Hoe kom je hierbij? Ik heb video’s voorbij zien komen waar het veel verder gaat dan louter 90 graden.

Zie minuut 2:20 van het YouTube filmpje https://youtu.be/ruy42dWvcqM

[Reactie gewijzigd door Fiscalist op 22 juli 2024 22:33]

Vind ik eigenlijk een raar statement: zelfs al stuurt de yoke goed, wat verlies je met het nemen van een gewoon stuur?
Zicht op het dashboard? Lijkt me eerder een ontwerpfout van de auto dan. Ik heb nog nooit in geen enkele auto een probleem gehad om alles op het dashboard te zien.
Gewoon stuur lijkt me in alle opzichten meer te bieden dan een yoke.

Terzijde: ben geen fan van aanraakgevoelige knoppen voor bediening in een auto. Zeker niet op het stuur.
Hendel is veel handiger en duidelijker. Stembediening vind ik OK voor het ingeven van adressen of zo. Niet om simpele acties te doen die ik VEEL sneller zelf kan doen via de juiste knop/hendel dan het volledig uitspreken van een commando.
Maar ja, moet allemaal zo goedkoop mogelijk, dus geen echte draaiknoppen meer voor airco, maar touch gevoelige schuifknoppen (Golf, ID.3/4) zonder verlichting, of op een scherm waardoor je niet naar de weg kijkt, of vage stembediening.

EDIT: heel mixed feelings over deze update. Wagen zelf is mooier geworden en technisch veel beter. Vorige dashboard vond ik lelijk met het scherm verticaal geplaatst. Heel wat mooier nu. Maar alles wat met bediening te maken heeft, is naar mijn mening er op achteruit gegaan.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 22:33]

Zicht op het dashboard? Lijkt me eerder een ontwerpfout van de auto dan. Ik heb nog nooit in geen enkele auto een probleem gehad om alles op het dashboard te zien.
Je bent vast niet heel lang en hebt recent geen Peugeot gereden ;)
Ja OK, Peugeot gaat tegenwoordig ook totaal de mist in met dat dom klein stuurtje.
Peugeot is ook een merk waar ik waarschijnlijk niet meer ga shoppen totdat ze dat afschaffen.
Laatste Peugeot die ik heb gereden was een 307 SW uit 2006, geen probleem daar.
Edit: zoals ik zei: ontwerpfout dus.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 22 juli 2024 22:33]

Smaken verschillen. Ik ben fan van de Peugeot sturen en zou niet meer terug willen naar een normaal stuur. Als iets anders is maakt het niet per se verkeerd of slechter :+
Nou, men maakt al 100 jaar stuurwielen en dashboards waarbij het bijna nooit een probleem was om het dashboard duidelijk te zien.
Nu ineens krijgt Peugeot het in hun hoofd om het stuurwiel zo klein te maken dat het dashboard niet meer duidelijk leesbaar is op ieder model. Lijkt mij toch echt wel ontwerpfout.
In een auto? Grotendeels wel ja.
Mijn standpunt daarover is:
- om goed afleesbaar te zijn, moet het scherm hoog genoeg geplaatst zijn
- om goed bedienbaar te zijn, moet het scherm laag genoeg geplaatst zijn
2 tegenstrijdige vereisten omdat je je blik van de weg moet weghalen om te zien waar je tikt.

Ik heb een Passat gehad met RNS510, goed systeem voor die tijd, maar veel te laag geplaatst. Daardoor was het redelijk goed te bedienen, maar moest ik mijn blik teveel en te lang van de weg houden.
Nu heb ik een Mazda 6. Scherm staat hoger waardoor het iets moeilijker te bereiken is voor touch bediening. Maar dat wordt goedgemaakt met de MMI controller tussen de voorzetels. Dat is vele malen veiliger dan eender welk touchscreen. Mazda monteert naar het schijnt tegenwoordig zelfs geen touchscreens meer, ik weet niet of ik zo ver wil gaan. Voor vertrek mag men van mij touchscreen zeker gebruiken, maar rijdend bedien ik alles met stuurbediening of de MMI.
MKBHD is maar een YouTuber die zwaar gesponsord wordt door Tesla. Zijn auto heeft hij gekregen.

Off-topic verder:
Daarnaast vind ik zijn reviews zwaar ondermaats en nietszeggend. Hoe vaak dat hij iets zegt over bijvoorbeeld een telefoon “the screen is fine”. Daar kan toch niemand iets mee.
MKBHD is maar een YouTuber die zwaar gesponsord wordt door Tesla. Zijn auto heeft hij gekregen.
Heb je enige onderbouwing van die claim? Hij geeft namelijk zelf aan dat hij deze auto heeft gekocht. Hij zal vast wat voorrang hebben gekregen bij de levering en ja, hij is fan van de auto... Maar je voert hier volgens mij stemmingmakerij?
Hij heeft daarna nog wel gepost dat hij hem na regelmatig gebruikt te hebben toch zou kiezen als dat kon :)
In een later podcast erkende hij dat hij het nu gewend is. De meeste zeggen probeer een week.
Maar zelfs hij zegt halverwege dat filmpje ook dat hij inmiddels niet meer terug wilt naar een normaal stuur. Die opmerking vond ik iig uitermate vreemd, gezien de kritiek die hij net ervoor op het stuur uitte.

Overigens, als dat model net zo krachtig is als hij beweert: wat is in hemelsnaam het praktisch nut hiervan op de openbare weg? Het lijkt me zelfs een risico, dat mensen brokken maken door onbedoeld hard op te trekken?
Vraag me af of de yoke een reactie is op het feit dat mensen hun handen van een normaal stuur halen tijdens het ondersteund rijden . Zou een Joke dat beter voorkomen? Maw zorgt de yoke er voor dat mensen hun handen per saldo op het stuur houden?
Geen ervaring met het rijden met een tesla overigens. Dus vandaar de vraag...
Zal wel meevallen gewoon proberen. Mijn 308 had destijds ook een fors kleiner stuur wat ook wel een gespreksonderwerp was. Blijkt prima te rijden. Elk stuur heeft gewenning nodig, zeker met de hoeveelheid knopjes die er op zitten tegenwoordig :+
De vraag is ook, mag je uberhaupt in Nederland of Europe een auto rijden met zo'n stuur? Ik ken de regels niet maar twijfel of dat "street legal" is.
Dat mag. Er zijn een half dozijn auto's op de Europese markt die dat hebben. Allemaal wel sportauto's met een kleine oplage en een nul meer op het prijskaartje.
Anoniem: 562971 @Polycom18 oktober 2021 15:55
Sowieso een grote voorstander van innovaties in de automotive, maar dat halve stuur lijkt mij echt verschrikkelijk sturen.
Kitt had hem ook al, zal daar wel van afgeleid zijn ;)
ik blijf het ongekend vinden, 2500kg leeg / 3000 kilo gevuld om een paar mensen te vervoeren. Buiten dat dat wegen kapot maakt is dat ook niet eens legaal meer om bepaalde bruggen/wegen over te mogen?
Neem de druk en bandenslijtage maar eens. Fijnstof van banden is een groot probleem: https://www.oponeo.nl/blog/microplastic-fijnstof-autobanden

Zware auto meer druk op de banden, neem daarbij hoge vermogen en koppel en ja een tesla zal op bandengebied meer fijnstof uitstoten.
Minimaal verschil en erg afhankelijk van je rijgedrag. Als je rijdt met de 'chill' achtige functie aan is het algoritme van versnelling echt enorm geleidelijk (dit in tegenstelling tot het wisselen van versnellingen). Zelfde met remmen, EV's stimuleren je anticiperend te rijden waardoor de echte rem bijna nooit gebruikt wordt. Als je dan ook niet te hard door de bochten rijdt dan kan je heel erg lang doen met je banden.

(heb het hier bijvoorbeeld over Volkswagen e-Up! vs Volkswagen Up ICE)

Als je het hebt over EV's met veel vermogen zoals een Model 3 performance moet je dat eigenlijk vergelijken met een leuke snelle ICE auto van minimaal 400PK. Daar zullen de banden ook echt sneller slijten maar dat is niet per definitie inherent aan EV's in zijn algemeenheid)

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 22:33]

Als je het hebt over EV's met veel vermogen zoals een Model 3 performance moet je dat eigenlijk vergelijken met een leuke snelle ICE auto van minimaal 400PK. Daar zullen de banden ook echt sneller slijten maar dat is niet per definitie inherent aan EV's in zijn algemeenheid)
Klopt alleen kun je dat moeilijk vergelijken aangezien een ev naar verhouding veel meer vermogen heeft dan een ICE

Een simpele tesla model 3 heeft al een vermogen richting 300kw en meer.
Kijk je naar de prijs dan kun je daar maar heel weinig ice's voor vinden met zo veel vermogen.
Maar de Model 3 is helemaal geen simpele auto. Verre van zelfs. Vergis je niet, als daar BPM op zat waren ze helemaal onbetaalbaar. Het hele merk Tesla is hoger gepositioneerd qua prijs en zeker qua performance. (tenminste tot de model 2 er is).

Vergelijk het dan met iets vergelijkbaars. Een Golf met een E-Golf. Of een Dacia Spring Electric, Skoda Enyaq, Nissan leaf, Hyunday kona, Peugeot e-208 etc.. Ben heel benieuwd of deze normale EV's extreem veel meer bandenslijtage laten zien dan hun ICE tegenhangers. Ik betwijfel het bij hetzelfde rijgedrag.
is dat ook niet eens legaal meer om bepaalde bruggen/wegen over te mogen?
Ik persoonlijk ken geen bruggen die een limiet hebben onder de 3 ton, maar misschien heb je zelf voorbeelden? Ik denk dat dat wel heel erg vergezocht is.
Bovendien zou niet alleen deze Model X daar dan dus problemen mee hebben, maar nog een hele reeks andere (ook brandstof-) auto's ook.

Los hiervan heb je gewoon gelijk dat moderne auto's wel erg zwaar zijn geworden. Dat is overigens geheel te wijten aan onszelf: wij willen allemaal een super-veilige auto. We willen allemaal deuren die plof doen in plaats van bats. We willen allemaal motorgeluid, bandengeruis en windgeruis niet horen en we willen allemaal airco. Maar die veiligheid is de grootste boosdoener.
Ik denk dat in dit geval de accu de grootste boosdoener is, niet? Het lijkt erop dat bij een EV de accu al snel 500kg weegt, en dan moet 'de auto' nog beginnen.
Motorblok, koelingsvloeistof, radiator, versnellingsbak, hitteschild, diverse olies en het volledige uitlaatsysteem weegt ook al snel 500 kg hoor. Daarnaast worden auto's vaak totaal niet compact ontworpen en zijn er nog vele slangen, bekabelingen en zelfs moertjes en boutjes die lichter of korter kunnen. Elke gram tikt aan op duizenden onderdelen.
Het grootste probleem is dat je het grootste deel van de tijd 4-6 extra zitplaatsen, een kofferbak en een frunk meeneemt die je niet gebruikt. Als je kijkt naar het gewicht en verbruik van een Aptera (nog steeds 2-persoons met een kofferbak) zie je dat er met veel minder gewicht al een hoop mogelijk is. Als tweede auto zou voor ons een Aptera prima zijn.
Dat gewicht van de accu is natuurlijk een grote factor, maar het ontbreken van een zware brandstofmotor en tank ook. Het compenseert elkaar niet, maar volgens mij is de netto toename veel minder. Voorbeeld: de Kia Niro en de Kia e-Niro zijn vrijwel gelijk, op de aandrijving na. De Niro weeg 1400 kg, de e-Niro 1700 kg. Dat is een toename van 300 kg.
Dus ja: EV's zijn gemiddeld zwaarder. Maar niet zo heel veel.
Hmm, dat is wel heel veel inderdaad, 2500 kilogram... Een Volkswagen Up weegt ook al 1000 kg, een Audi A4 1500 kilogram, een id4 2100 kilogram. Dan nog is de sprong naar 2500 kilogram wel serieus!
Er gaan wel 7 volwassenen in he.
En toch zie ik er meestal 1 (forens) inzitten
Sure, maar dat is met elke grote auto zo.
Wat is je bron dat de Model X 2500kg zou wegen?
Zijn gewicht is 2352 kg wat redelijk is voor een dual-motor EV met een 95kWh batterij en 7-zitplaatsen:
https://ev-database.nl/auto/1407/Tesla-Model-X-Long-Range

Om je een idee te geven, de populaire Audi Q4 e-tron 40 heeft maar een single motor, 82kWh en 5-zitplaatsen en weegt 2125 kg: https://ev-database.nl/auto/1490/Audi-Q4-e-tron-40

(edit: gewicht Q4 vergeten)

[Reactie gewijzigd door cool_deepblue op 22 juli 2024 22:33]

Ik hoop wel dat die auto met die automatisch uit- en opklappende deuren verboden wordt in fietsland Nederland. Dat gaat superlink worden.

Reed een keer over het fietspad rechts langs een tourbus vol Japanners die op de rijweg was gestopt toen opeens de deur openzwaaide...
Die falcon deuren zitten vol sensoren. Zelfs als je krap geparkeerd staat passen ze zich aan om alsnog zover mogelijk te kunnen open. Of met een parkeergarage met laag plafond, dan spreiden ze uit vlak langs het plafond.

Het kan wel mis gaan natuurlijk, maar die deuren zijn betrouwbaarder dan een gewone deur die opent zwaait.
De falcon deuren misschien wel, maar de voorportieren niet.

Getuige de vrouw die van afstand het voorportier van haar Model-X opende, welke met een klap tegen mijn auto kwam die ernaast geparkeerd stond :(
Om vervolgens droog te vragen "Oh, kwam de deur tegen uw auto aan ?"

Techniek is fantastisch, maar in de handen van domme mensen brengt het ons niet echt verder.....
With great power comes great responsibility, I agree. Technologie in verkeerde handen is erg gevaarlijk, men wordt ook steed luier.
Je gaat je afvragen waarom de voordeuren niet als falcon doors uitgevoerd zijn, worden veel vaker gebruikt.
Ik zou verwachten dat een auto die sensoren heeft om autonoom te kunnen rijden zelf ook wel een goede inschatting kan maken of de deur veilig geopend kan worden.
Een boel van je fimpjes tonen juist aan hoe goed deze deuren zijn, doe dit maar met je normale deur:
https://www.youtube.com/watch?v=aBtKSTW5CD8

En wat voor sukkels deze planeet bevolken: https://www.youtube.com/watch?v=4vGthsqPOsk

Elon Musk heeft zelf gezegd ooit dat de X veel te complex was, vooral de deuren, 'hadden ze msschien nooit aan moeten beginnen'. Ik kan zn exacte tweet of wat het ook was niet zo gauw vinden, maar dat was wel de strekking. Gelukkig is de X niets voor mij, maar wel leuk om te zien, vooral die gevoelige deuren.

Wel slim dat ze bijvoorbeeld ook niet te ver omhoog open gaan bij laag plafond (garage bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 22:33]

De scenarios zijn volgens mij:

- Onoplettende bestuurder opent normale deur, deur gaat open wanneer het niet moet.
- Onoplettende bestuurder opent deze deur, sensoren detecteren dat het niet kan, deur blijft dicht.

Wanneer de sensoren falen is het hooguit "even risicovol" dan reguliere deuren. Dus het lijkt me sowieso een verbetering.
Ze zwaaien anders minder open dan een normale deur, waarbij je exact hetzelfde probleem hebt natuurlijk.
Daarnaast is het impact oppervlak bij de Falcon deuren kleiner dan de volle mep van een normale deur. Plus ze zijn vrij flexibel, beweeglijk en tjokvol sensoren.
dus een tourbus opende de deur en nu reageer je op een Tesla X?
Het gaat niet om tourbus vs Tesla, maar om elektrisch openende deur vs elektrisch openende deur.
Ik hoop wel dat die auto met die automatisch uit- en opklappende deuren verboden wordt in fietsland Nederland. Dat gaat superlink worden.
Er rijden al jaren Model X'en (en andere auto's met die feature) rond hoor...
Er wordt aan gewerkt om dat voor alle tesla's op te lossen door een signaal te geven als iemand een deur opent met een fietser in aantocht. Geen idee of dat er al in zit atm,niet gechecked. Uiteindelijk moet toch de bestuurder nog gewoon zelf uitkijken en maakt het automatisch openen of sluiten niet heel veel verschil in hoe gevaarlijk het is lijkt me.
Wat is hier erger aan dat de typische automobilist die zonder kijken z'n deur openflikkert?

Hier zitten in ieder geval nog sensoren in.
Die automobilisten stoppen nog wel eens halverwege als hun sensoren :( 'PAS OP!' waarnemen.
Ik kan gewoon niet begrijpen waarom grote auto fabrikanten het "smart" gedeelte van de tesla's niet kan overnemen.

Vandaag nog is er een review gekomen van de IONIQ5 en de EV6. Beide echt mooie auto's, maar nu al lijkt het erop dat die geen updates meer gaan krijgen. Net als de ID.3, heel veel beloofd, maar volkswagen laat het echt afweten daar.

Daarnaast snap ik ook niet waarom ze er niet eindelijk een fatsoenlijke CPU inzetten, zoals tesla dat wel doet. Er is een reden waarom carplay en android auto zo populair is, al het andere is crap.

Ik zou liever zien dat fabrikanten gewoon volledig afstappen van het zelf maken van een infotainment systeem. Ga met apple/google aan tafel, geef gewoon alles vrij, airco control etc. Op die manier hoeven fabrikanten er niet meer naar te kijken en heeft de gebruiker altijd een up-to-date systeem.

Toegegeven, mensen die geen android/apple device hebben, zullen hier wel echt problemen mee krijgen. Maar hoeveel mensen zijn dat nou.
omdat de oude automakers nog vastzitten in hoe het was 20 jaar geleden. en een auto die zichzelf constant verbetert geeft je geen reden om een nieuwe te kopen.

nog afgezien dat het gros van de verkopen leaseautos zijn en het ze geen bal kan schelen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 22:33]

Ik wou dat ik apple carplay of anrdoid auto in m'n Tesla had.

De Navigatie in Tesla vind ik slecht. Beperkte file info en veel wegafsluitingen kent ie niet.

En beperkte entertainment apps. Ja Spotify werkt eindelijk fatsoenlijk. Maar geen Audible of b.v. pocketcast voor de podcasts die ik luister. Ja dat kan via de crappy bluetooth implementatie maar dan moet ik weer m'n telefoon bedienen. En da's natuurlijk niet de bedoeling wanneer je zo'n groot scherm in je auto hebt. En ook verboden natuurlijk. Of ik moet weer een telefoonhouder in m'n Tesla monteren.
https://play.google.com/store/apps/details?id=it.cpeb.teslaa :) Al is dat natuurlijk net iets meer laggy dan je zou willen.
Ooh dit verbaast me. De kaarten en file informatie wordt namelijk direct van google gestreamd (Aka IS gelijk aan google maps) en werkt briljant. heb dan ook wel het connectivity abonnement erbij.

De bluetooth implementatie werkt ook vlekkeloos. Alles van mijn telefoon is af te spelen, nooit connectieproblemen of ruis. Alle apps werken van youtube music tot audible. Je kan zelfs nummers skippen via je stuur. Snap echt niet waar je het over hebt?

Heb juist in de tesla voor het eerst geen enkele reden meer om via mijn telefoon te navigeren.
Of rijd je een oudere model S?
Model S 2018 met kaarten van google en verkeers informatie (Premium Connectivity). Hij stuurt mij gewoon een afgesloten weg op. Open op mn telefoon Google maps, die snapt het wel.
Dus ik weet niet wat ze doen bij Tesla, maar Google is nog steeds slimmer.
Oke dat is inderdaad waardeloos. Wellicht heeft de Model 3 een iets anders systeem of heb ik tot nog toe gewoon geluk gehad.
Denk dat je geluk hebt gehad. Ik rijd een Model 3 2021 met connectivity pakket. Meerdere malen wilde Tesla me over een snelwegen sturen met aangekondigde werkzaamheden. En dit is helaas niet eenmalig. Als het net nieuwe werkzaamheden zijn zoals vangrail vervangen na ongeluk kan ik me er wel iets bij voorstellen. Maar niet als zoals een weekend lang en aangekondigd de a58 bij Bergen op zoom is afgesloten.

En file info heeft Tesla wel, duidelijk minder daj Google maps. Tijdens dagelijkse commute houd ik m'n telefoon met google maps open op de charger onder het scherm en kijk daar af en toe op.
Oke, tweemaal zelfde verhaal. Ik ben overtuigd. Neem wel aan dat jullie kaartupdates wel altijd downloaden wanneer beschikbaar right?
Bluetooth functionaliteit werkt ansich redelijk, maar nog steeds trieste audio codecs. Zo zonde want er zitten best goede speakers in m'n model 3 uit 2021.
De grote fabrikanten kopen de meeste onderdelen in naast de body en de verbrandingsmotor. Al die systemen hebben vervolgens eigen controle units, software en chips die niet op elkaar afgestemd zijn. Tesla is redelijk uniek in hun verticale integratie, aantal chips per auto en daardoor alles centraal te regelen.

PS: Dit is ook mede waarom ze dankzij de chiptekorten wel hun productie weten op te schalen en bied ook vele voordelen in de efficiency van de gehele aandrijflijn (ondanks de dorstige AP hardware).
Dit is exact wat Volvo en Polestar doen. Op de polestar 2, Volvo XC40 recharge (pure electric) en XC60 draait al android automotive. Dit is een volledig infotainment systeem gemaakt door google met over the air updates...

Dat gezegd zijnde denk ik dat er nu ook wel een aantal mensen zijn wat dit net niet willen gezien google en security...
De XC40 Recharge is juist een goed voorbeeld waarom je NIET voor Android Automotive moet gaan. Vergeleken bij de gewone XC40 met een infotainmentsysteem van Volvo zelf is dat van de elektrische XC40 zeer beperkt. Het is bedoeld als een One Size fits all oplossing maar is dan uiteindelijk een One size fits none. Opties die niet meer configureerbaar zijn, schermen die niet meer efficiënt gebruikt worden.
Mogelijk gaat dat over een paar jaar beter, maar nu zou ik er niet voor kiezen.
Ik heb zelf nog niet de kans gekregen om met een Recharge te rijden. Ik kan wel zeggen dat ik over het sensus infotainment systeem wel tevreden ben inderdaad. Al mis ik persoonlijk wel de 1 button camera optie die android automotive dan weer wel heeft (maar dat komt mogelijk nog in een toekomstige update op de sensus ook).
Tja, ik snap wat je zegt. Maar ik wil helemaal geen auto met een systeem dat alles doorzet naar Apple/Google. Gewoon niet. Daarnaast moet de boel ook gewoon kunnen werken zonder Android/IOS devices, dat zou toch wel gek zijn als je zonder een telefoon op zak niks meer te luisteren/navigeren hebt.
Tesla is naast EV-only fabrikant ook puur een software bedrijf.
Geen enkele (conventionele) autofabrikant is een softwarebedrijf. CEO van Volkswagen zegt dat vorige week ook, dat dat 1 van de hoofdredenen is dat Tesla minder last heeft van chiptekorten (want een chip is niks zonder software, en je bent veel flexibeler als je elke chip kan gebruiken die beschikbaar is).

Zie ook de info die nu binnendruppelt over het Volkswagen event met 200 van hun topmanagers, waarbij Elon Musk zomaar gastspreker was :+

Daarnaast belangrijk om te beseffen; de enige reden dat de gevestigde orde autofabrikanten nog bestaat, is omdat ze alles, maar dan ook echt alles met betrekking tot de basis van een auto (motoren!) uitwisselen, en dan bedoel ik niet binnen de groep, maar juist tussen concurrenten. Ze hebben dus vrij weinig nog zelf in huis. Dit scheelt hun kosten.
Tesla is juist (in het verleden werd dit juist als heel slechte keuze gezien) zoveel mogelijk in-house gaan doen. Volgens mij zelfs de koplampen.

Aan de ene kant prijziger wanneer je een onderdeeltje moet vervangen als consument (want je kan alleen Tesla onderdelen passend krijgen, a la Apple), aan de andere kant zijn er veel minder onderdelen in een EV en is de fabrikant minder afhankelijk van derden.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 22:33]

Daarnaast snap ik ook niet waarom ze er niet eindelijk een fatsoenlijke CPU inzetten, zoals tesla dat wel doet. Er is een reden waarom carplay en android auto zo populair is, al het andere is crap.

Ik zou liever zien dat fabrikanten gewoon volledig afstappen van het zelf maken van een infotainment systeem. Ga met apple/google aan tafel, geef gewoon alles vrij, airco control etc. Op die manier hoeven fabrikanten er niet meer naar te kijken en heeft de gebruiker altijd een up-to-date systeem.

Toegegeven, mensen die geen android/apple device hebben, zullen hier wel echt problemen mee krijgen. Maar hoeveel mensen zijn dat nou.
Ja idd... ik vergelijk het steeds met on-board software van smart-tv's vs. een smart-tv met Google TV.
Het ene is -sorry, maar toch- 'crap', werkt ofwel out-of-the box al crappy, laggy, traag, of wordt het onvermijdelijk en het duurt hoeveel? jaar tot je geen updates meer krijgt?, het andere werkt gewoon, krijgt updates, "groeit" mee met de tijd.

(ik doe m'n best om niet teveel als Google-fanboy te klinken :D maar het is niet mijn fout dat ik de ervaring heb dat Google dit soort zaakjes relatief goed op orde heeft )

En in de wagen heb ik dezelfde ervaring: 2021 Jeep Renegade hier, ik gebruik *nooit* het Jeep-eigen systeem (en dan te beseffen dat dit systeem als één van de meer gebruiksvriendelijke wordt gezien). Gebruik altijd Android Auto, alleen spijtig dat dingen als zetel -en stuurverwarming, klimaat, etc, nog in dat andere menu zitten. (maar in het geval van mijn wagen gelukkig ook nog met fysieke knoppen O+ )

ook: Maps is van een basic nav verworden tot een i.m.h.o. heel volledige navigatie-app, met bovendien gratis updates, offline kaarten, you name it...
(vb. mijn pa moet nog steeds naar de garage om z'n updates van z'n Alfa Romeo on-board navigatie te gaan kopen. 8)7 )

Idd: volledig afstappen van eigen infotainmentsystemen voor fabrikanten (tevens ook een besparing voor hen vermoedelijk)

[Reactie gewijzigd door PinusRigida op 22 juli 2024 22:33]

Ze hadden beter wat aan het exterieur kunnen doen. Ik vind alle Tesla's momenteel erg gedateerd ogen. Het ontwerp bestaat al ruim 10 jaar en oogt wat mij betreft niet erg fris meer.

En ja ik snap dat de ze niet allemaal 10 jaar oud zijn, maar net als de fiat 500 en de mini vind ik deze wel een beetje uitgemolken.
Zowel interieur als exterieur vind ik die auto's heel basic. Een Tesla koop je dan ook voor de technologie (soms overbodige) en de rest is van minder belang.
Voor de aandrijflijn denk ik, de technologie is in een soort permanent bèta-stadium lijkt het.
Tesla heeft één ontwerp, en dat is die van de S
De X is een in de hoogte uitgerekte S
De 3 is een verkorte S
En de Y is een verkorte X/in de hoogte uitgerekte 3
Ik vind het echt verschrikkelijk
Je ziet zelfs amper of het is Tesla is uit 2021 of uit 2016
Die daarvoor hadden nog de zwarte plaat aan de voorkant
Dat de voorportieren automatisch openen is toch ook nieuw? Of zat dat er al op?
Dat zat er al op.
Mooi ding, alleen dat stuur.. kan er niet aan wennen.

Is dat stuur in de EU toegestaan? Iemand al eens gereden met zo’n stuur?
hoe weet je dat je er niet aan kan wennen als je er zelf nog nooit mee hebt gereden? :?
Omdat ik er qua design niet aan kan wennen. Misschien rijdt het wel fantastisch, vandaar ook mijn vraag 😄
gezien de meeste mensen zeggen na het een paar weken gebruikt te hebben niet meer terug willen denk ik dat het wel goed zit.

en je staat natuurlijk vrij om een andere 5 zitter famillieauto te kopen die 0-100 doet in minder dan 2 seconden als je het design niet mooi vind, er zijn vast genoeg andere modellen op de markt die vergelijkbare specifcaties bieden voor een vergelijkbare prijs. :+

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 22:33]

Waarom minder dan 2 seconden? Dat doet de Model X ook niet dus . Als je met wat minder asociale acceleratie op de openbare weg ook genoegen neemt zijn er meer dan genoeg auto's voor een dergelijke prijs: €100k.
Waarom zou ik een auto willen die 0-100 in 2 seconden doet? Nergens voor nodig, tenzij je echt een hekel aan je medemens hebt.
Ik vind Tesla een erg interessant automerk, gewoon als tweaker zijnde is het toch gaaf om te zien hoeveel technologie er in een auto gestopt kan worden en hoe je dit het beste kunt aansturen/controleren/door ontwikkelen.
maar wat is die Model X een gedrocht van een wagen zeg. Er zijn auto's daarvan is het onmogelijk om er een foto van te maken waar ze er niet mooi op uitzien, van de Model X is het omgekeerde helaas waar, daar is geen foto van te maken zonder dat die er lelijk op staat.
Een zwarte Model X met turbine velgen is echt een mooie wagen.
In het ontwerp staat aerodynamica voorop, dit scheelt soms tientallen procenten in verbruik en dus range.
Dat ze efficiënt en aerodynamisch zijn, ben ik volledig met je eens. Maar ik heb een zwarte Model X gezien met die turbine velgen en ik (ja, persoonlijk) vind het echt een foeilelijke auto. Het lijkt wel een opgepompte Toyota Prius uit 2008.

Maar ook aerodynamische auto's kunnen mooi zijn. De Model S ziet er al een heel stuk beter uit, net als een Hyundai Sonata Hybride. De i8 is ook een mooie bak (maar een heel stuk minder functioneel dan een model X).

Het kan ook zijn dat mijn persoonlijke afkeer van SUV's met een coupe daklijn er iets mee te maken heeft. ;). SUV's kunnen mooie wagens zijn, coupe's zijn over het algemeen mooie wagens, maar die 2 stijlen gecombineerd levert meestal een monster van Frankensteiniaanse (of zoiets) wanstaltigheid op.
Cw-waarde van de i8 (2 zitter) is 0.26 (Pushing the limits volgens BMW)
https://www.bmw-yachtspor...cas-cup/aerodynamics.html

Cw-waarde van deze brede en hoge Model X 7 zitter is 0.24..

Zo gruwelijk veel beter is Tesla in design.
Zo goed zijn ze in aerodynamica. Design is meer dan alleen aerodynamisch efficiënt.
Absoluut waar. Maar je noemde de i8 in het rijtje aerodynamische auto's met mooi design. Maar daar hoort de I8 niet meer in thuis. Design inderdaad gruwelijk. ;)
Surface area van een Model X is een stuk groter dan de surface area van een i8. Werkelijke drag van een i8 is veel lager dan de drag van een Model X.

Ook is het gemakkelijker om een lage Cw te bereiken bij een grotere auto, omdat kleine details dezelfde drag uitoefenen, maar relatief dus minder invloed hebben op de totale Cw.
We hebben het niet niet over relatieve waardes. Alleen absolute waardes zijn relevant en dezelfde zijspiegels genereren dezelfde absolute drag of ze nu vastzitten aan een Model X of een i8.

En nou begrijp ik ook wel dat die i8 in principe by design een hogere CW waarde heeft om downforce te genereren maar toch, dit doet Tesla erg goed.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 22:33]

Cw is per definitie relatief.
Dat klinkt wel heel fanboy; het ding weegt leeg 2500kg en is enorm, dus van aerodynamica is niet veel sprake.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.