Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Luke van Drie en Jeroen Horlings

Hyundai Ioniq 5 Preview - Retro-EV met 800V-accu en 230V-stopcontact

10-05-2021 • 06:00

302 Linkedin

De Hyundai Ioniq 5 valt direct op met zijn strakke retro-ontwerp. Toch is de interessantste techniek niet echt van buiten te zien. De Ioniq 5 staat op een compleet nieuw platform (E-GMP) dat geoptimaliseerd is voor elektrisch rijden. De wielen staan verder uit elkaar, waardoor er binnen veel meer ruimte is dan je op basis van zijn uiterlijk zou zeggen. Hij lijkt misschien wat op een Golf, maar is beduidend groter dan een Kona - vooral van binnen is dat te merken. Het interieur is strak en minimalistisch, maar de meeste innovatie zit in de bodemplaat. Voor het eerst zien we nu een 800V-accu in een relatief betaalbaar prijssegment (vanaf 43.500 euro). Het voordeel daarvan is dat je veel sneller kunt laden: in 18 minuten tijd zou de auto van 10 tot 80 procent opgeladen moeten zijn.

Verder heeft hij 306pk, kun je er ongeveer 481km mee rijden en sprint je in 5,2 seconden naar 100km/h. De Ioniq 5 komt in de zomer op de markt, maar wij konden een paar uurtjes kennismaken met een rijdend prototype. We bekeken het interieur, kregen een indruk van het rijcomfort en konden proberen waarvoor het 230V-stopcontact handig kan zijn.

Het prototype was nog niet perfect. Zo maakten de achterste wielen wat lawaai en werd de resterende aantal kilometers niet goed weergegeven. Deze eerste kennismaking is dan ook met nadruk een preview en geen review.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (302)

Wijzig sortering
"ze reageren ook ontzettend snel"
Ehhh... Moet dat doorgaan voor ontzettend snel?? Ik zie toch heel duidelijk dat je bij elke aanraking zit te wachten tot het scherm verspringt. Dat hoort gewoon instant te zijn. Zijn moderne auto systemen werkelijk zo traag dat dát voor ontzettend snel door moet gaan?
Het lijkt me dat een gemiddelde telefoon soc véél sneller zou moeten kunnen reageren, blijft toch belachelijk dat ze bij zulke dure auto's blijkbaar nog steeds bezuinigen op dat vlak.
Helaas zijn automotive parts (en dus ook Socs en schermen) meestal gerate voor veel hogere temperaturen. Om een onderdeel te kwalificeren voor automotive standaarden kost meestal veel extra tijd waardoor automotive systemen meestal op 3-4 jaar oude chipsets gebouwd worden. Tesla neemt vaak risico's door non-automotive onderdelen te gebruiken, waardoor ze er in UI snelheid en schermresolutie positief uit springen. Heeft ook nadelen zoals het prematuur verslijten van de geheugenchips in de 1ste generatie van hun multimediasystemen en het vergelen van de schermen in de eerste generatie model S en X.
En toch.. is dat niet nodig. In onze vorige auto zat een HDD, een speciale 32GB automotive HDD die temperaturen aan kon tot -20 graden Celcius. Maar een HDD die dagelijks veel wordt gebruikt (muziek, navigatie) heeft ook maar een beperkte levensduur. Tevens had het systeem bij echt koud weer een wat tragere opstart. Ik heb de HDD met veel pijn en moeite vervangen door een compact flash card van dezelfde omvang (had met restricties te maken). De vervangende automotive HDD zou me ongeveer 400 euro kosten (voor 32GB), mijn industrial CF-card (temperaturen tussen -40 en 85 graden Celcius) kostte me ongeveer een tientje. CF-cards die overigens ten tijde van het bouwjaar van mijn vorige auto al ruimschoots jaren voorhanden waren. Die heeft het al met al langer volgehouden dan de automotive HDD. Je hebt wel een punt hoor, maar toch denk ik dat er veel verbetering mogelijk is, zonder de consument op kosten te jagen.
Dat jij er 1 kan vinden is prima, maar de fabrikant moet eerst forecasts plaatsen op een onderdeel. En daarna offerte's, orders etc... Met als gevolg dat de leverancier zegt nee sorry wij kunnen niet 10 jaar elk maand x duizenden componenten leveren op contractueele basis.
En meestal lopen die contracten gewoon door, daarom gebruiken ze vaak "Verouderde" componenten. Het is niet makkelijk om zo maar even 10.000 stuks per maand van een ander component in te kopen.

Zie ook nu de "Chip shortage".
Met als gevolg dat de leverancier zegt nee sorry wij kunnen niet 10 jaar elk maand x duizenden componenten leveren op contractueele basis.
uh... sorry? Ik denk dat de gemiddelde fabrikant zijn handjes dichtknijpt als hij een contract binnen kan slepen voor x jaar om y onderdelen per maand te mogen leveren. En zeker aan een wereldwijde speler, ongeacht of dat dat Hyundai, Tesla of Volkswagen is. Dat betekent namelijk een gegarandeerde omzet van een bepaald bedrag gedurende een aantal jaren.
Ehh, nee. Je wilt je product niet aan 1 afnemer verkopen waardoor zij je gehele productie capaciteit opslokken. Zeker niet omdat dergelijke klanten ook heel goed weten wat de productiekosten zijn en feitelijk jouw marge bepalen en door de contracten alle risico's zoveel mogelijk bij jou neer legt. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je als fabrikant een dergelijke opdrachten niet zomaar accepteert. Zeker als je het ook aan meerdere afnemers kan verkopen welke bereidt zijn hogere prijzen te betalen.
je hebt gelijk dat je die opdrachten niet zo maar accepteert.
Maar ik zeg ook niet dat je die klant als enige klant zou moeten hebben :)
Een ander risico van met één of twee grote afnemers te werken, is wanneer je afnemer beslist een ander product te gebruiken, je de boeken kan dicht doen
Het moet wel geschikt zijn om op grote schaal te produceren he, dat is niet altijd mogelijk. En soms kan het gewoon niet.
Waar mensen zich erg in vergissen is dat veel van dit soort gimmicks gewoon een financiële afweging zijn.

Een één of tweetal schermen in je auto is sinds 8 jaar beduidend goedkoper dan alle knopjes, bedrading, dashboard elementen en andere ongein die erbij komt kijken om fysieke knopjes en andere elementen die erbij horen te leveren. Daarbij kun je met OTA updates natuurlijk gewoon bugs blijven oplossen. De software in de Ford Mach-E en VW ID serie is ook zo'n grote bak ellende, maarja er is een kans dat ze het ooit oplossen met updates. Door die schermen kan de rest van je dashboard één groot plastic element zijn en je bent klaar. Desnoods een coating eroverheen met nep stiksel en het lijkt nog ergens op, terwijl het extreem goedkoop is om te maken. Dit soort geintjes verdienen ze nu geld op. Wat mij betreft valt dit onder hetzelfde geklooi als speakers in de uitlaten (ik kijk naar jou Audi) en nepluchtintakes.

De reden dat je alles op die schermpjes hebt, heeft ook helemaal niets met veiligheid te maken (want het is onveiliger), weinig met cool doen te maken, maar veel meer met dat het gewoonweg flink goedkoper is, terwijl het er voor veel mensen niet goedkoper uitziet. Dat is een flinke win. Tesla heeft dat mooi laten zien. Hun dashboards en interieurs zijn extreem goedkoop te maken. Zelfs het interieur van een Nissan Micra is nog duurder te maken op sommige plekken, maar mensen ervaren het als veel luxer bij Tesla.

Ondertussen zijn al die schermen traag en blijven ze de komende tijd ook trager dan fysieke knopjes. Ook bij Tesla. Ondertusen beginnen steeds meer onderzoeken aan te tonen dat we flink afgeleid worden door al die gimmicks en hebben autofabrikanten door dat als men toch afgeleid is door fancy dingen op die schermen, andere zwaktes van de auto's minder opvallen, dus daar komen bezuinigingen om de hoek. Iets dat het meest pijnlijk zichtbaar is nu bij de ID.3.

Wat ik dus zie bij deze ioniq 5, is dat 't een ouderwetse auto is die vooral marketing doet en weinig oog heeft voor de veiligheid van de bestuurder en medeweggebruikers. Een auto die de standaard trucjes uithaalt om er wat van te maken, maar waar onderhuids gewoon ontzettend harde bezuinigingen zitten die je na een paar maanden wennen, stuk voor stuk tegen gaat komen en je mateloos aan gaat irriteren.
Dat al die schermen onveiliger zijn vind ik ook.

Vroeger kon je blindelings wel het knopje van de radio verzetten. Nu moet je echt kijken naar dat domme touchscreen om een handeling te kunnen uitvoeren. Dat leidt de aandacht af van de weg.
Is vooral een kwestie van wat tijd steken in leren hoe dingen werken. In een model 3 bv. kan je m.i. alle kritieke zaken gewoon met de knopjes op je stuur en de pookjes achter je stuur bedienen, en ook nog radiostations uitkiezen.

Een voice command geven zoals "ontwasem voorruit" scheelt ook juist weer een hoop gedoe voor veel mensen, knopjes zijn leuk, maar niet alles hoeft een eigen fysieke knop te hebben.
Daar bovenop hebben ze vaak in de middenconsole ook een extra melding. Dus als je radio zender wil veranderen kan dat op je stuur via de knopjes met feedback in je hoofdconsole.
En als je een auto hebt met headsup display wordt het daar vaak ook getoond. Hoef je je ogen helemaal niet meer van de weg te halen.
(maar ook bij knopjes drukken is dat niet blindelings, je ogen kijken misschien wel op de weg, maar je hersenen zijn bezig met dat knopje, richting geven aan je arm, hand en vingers, zenuwinfo of je wel bij het knopje zit etc. en missen alsnog alles wat zich voor je ogen afspeelt)
Je omschrijft het inderdaad heel goed. Je bent er mentaal alsnog mee bezig en daar schuilt ook het gevaar. Je kunt dat nooit op nul krijgen, knopjes vereisen ook aandacht, maar je kunt het wel zoveel mogelijk minimaliseren, door wat er te verwerken is door je hersenen simpel, logisch en doelgericht vorm te geven en zo dicht mogelijk bij je zicht te hebben. Een scherm is intensiever in gebruik dan een knopje. Het gebrek aan feedback is ook een extra zwakte, dus je knopjes moeten wel duidelijk zijn.

Het is een opeenstapeling van zaken waardoor het met touch screens zo fout gaat. Je moet naar een object kijken dat relatief ver bij je gezichtsveld vandaan zit, het object (scherm) is ook vééél dichterbij dan de meeste objecten op de weg (hoop ik althans) en je moet dan nog op dat scherm zoeken naar het element waar je wat mee wilt doen. Dan moet je interactie plaatsvinden en moet je mentaal wachten op een stukje feedback, dat puur visueel is en dus ook tijd kost waarin je niet naar de weg kijkt. Dan moet je weer naar de weg kijken en verwerken wat daar gebeurt, inclusief het opnieuw scherpstellen op objecten die verder weg zijn.

Het enige dat je kunt doen is je scherm zo ver mogelijk weg zetten, dichterbij je zichtlijnen over de weg heen en zo simpel mogelijke informatie te laten weergeven op een zo basaal mogelijke manier. Mazda probeert dat te doen. Maarja het is een klein merk met een relatief klein budget en veel mensen zijn het niet gewend dus motten 't niet, dus het kan ongetwijfeld beter, maar gelukkig zijn er wel mensen bewust mee bezig ergens op de wereld.

Al die schermen in de auto's zijn ideaal als de auto's zelf zouden rijden, maar dat doen ze nog niet.
Werkt die voice command ook in een stort bui met schreeuwende kinderen op de achterbank?
Eén keer een noodstop maken en de achterbank is stil!
Grappig voorbeeld, maar dat werkt dus verbazend goed in die omstandigheid. Heeft te maken met microfoon locatie, richting gevoeligheid en goede AI denk ik dan maar, geen idee wat precies de motor is achter de spraakherkenning in model 3's.
duidelijk dat je geen kinderen hebt.
Hoop dat je zelf geen kids hebt, anders klinkt alsof je hun wil hebt gebroken. Kids kunnen ook gewoon enthousiast zijn en ja daar komt geluid vanaf.
Meeste auto's hebben een volumeknop op het stuur lijkt mij? Maar inderdaad de meest gebruikte functies horen een fysieke knop te hebben. Mijn vorige auto moest ik het klimaatsysteem bedienen via menu's. Niet handig.
Ford Mach-E
Waarom is die software een bak ellende?
Kijkend naar de titel ga ik de video niet kijken. Praktisch iedere review is positief over de auto en met name over het rijgedrag, en deze meneer gaat even beweren dat het een onaantrekkelijke auto is om te rijden :) . Dat de built-in navigatie wat langzaam is is jammer maar hier staat wel een uitstekende integratie van AA en CarPlay tegenover. Tesla is de benchmark maar een hoop merken doen het slechter. Het een bak ellende noemen omdat je smartphone sneller is vind ik nogal ver gaan.

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 10 mei 2021 16:56]

Deze review is ook positief over het rijgedrag, maar benoemt wel waar Ford met de marketing de fout in gaat. Ze hadden het nooit Mustang moeten noemen. Uiteraard is de mening onderbouwd met materiaal van Ford zelf.

Niet zo kortzichtig op een grappig bedoelde titel gaan zitten zeuren. Enig gevoel voor humor kan geen kwaad hoor.
Het is maar hoe je het bekijkt, ik denk niet dat het succes/verkopen van de auto zonder het Mustang label op hetzelfde niveau had gezeten. Ford is een commercieel bedrijf en velen vinden dat geen andere elektrische auto kwa looks en rijgedrag vergelijkbaar is. Ja ik ben daarom fan van de mustang :*) kijk ook weer naar deze Hyundai, zijn er nou mensen die dit echt mooi vinden? De zoveelste elektrische auto met een 'apart' design..

Maar de discussie over mustang is off topic, ik ging in op de software

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 10 mei 2021 20:20]

Het grote, achterliggende probleem is dat de gevestigde autofabrikanten geen elektronica fabrikanten zijn.
In de auto-technologie gaan ontwikkelingen over het algemeen traag. Voordat een nieuw onderdeel werkelijk in een auto terecht komt ben je al snel vier of vijf jaar verder. De ontwikkeling van elektronica voor beeldschermen duurt soms zelfs nog geen jaar. Na een jaar of drie is die elektronica al weer verouderd.

De auto industrie werkt nog steeds met het oude ontwikkelproject. Een groot deel van de onderdelen worden al aan het begin van het traject gekozen en moeten op dat moment al gewoon goed werken en de levering moet voor een aantal jaar gegarandeerd zijn. Voor gebruik in een auto gelden ook een aantal andere eisen. De temperaturen onder een dashboard kunnen behoorlijk hoog oplopen. Temperaturen tegen de 100 graden zijn niet uitzonderlijk. Parkeer je auto maar eens op een warme zomerdag met de zon recht op de voorruit. Daarnaast staat alles in een auto continu bloot aan trillingen. In Nederland valt dat nog wel mee, maar op de Belgische kinderkopjes moet alles gewoon blijven werken.

Als men bestaande onderdelen wil gebruiken, moeten die eerst voor automotive gebruik getest en eventueel aangepast worden. De tech fabrikanten doen daar niet zomaar aan mee, want die werken niet graag verder aan spullen die al bijna verouderd zijn. Ook leveringen die starten over vier jaar en dan nog tien jaar gegarandeerd moeten blijven is in die sector niet normaal. Binnen de automotive sector is het weer niet normaal om een model regelmatig van een nieuwe versie van een onderdeel te voorzien.
Ik vind dat gepraat over knopjes, maar raar. Ik heb ook zo'n mooi scherm zitten in mijn auto. Maar die gaat naar spotify of maps, en blijft daar. De tijd dat ik nog wat instel anders dan de temperatuur van de auto, is nul komma nul.

Kreeg laatst een BMW X1 leenauto - ik dacht dat ik gek werd van alle knopjes, heel erg onrustig allemaal.
Na 2 jaar model 3 zéér herkenbaar.
Dat klinkt meer als gewenning. Dat je iets gewend bent en het jou daardoor niet stoort hoeft niet te betekenen dat het goed is. Dat kan net zo goed betekenen dat je je door die gewenning niet meer van de negatieve effecten bewust bent. Dat is een gevaarlijk iets.

Mensen die bellen achter het stuur denken van zichzelf ook dat er niets aan de hand is, tot het fout gaat. Dat is iets dat vele onderzoeken al hebben laten zien. Als er iets is waar wij mensen ontzettend slecht in zijn, is het wel ons eigen gedrag en beperkingen in dit soort situaties in te schatten. Als je afgeleid bent, ben je ook te afgeleid om dat door te hebben namelijk. Daarom heet het ook afleiding. Net als dat mensen denken dat ze weinig met hun telefoon doen, tot je gaat turven hoe vaak je dat doet en erachter komt dat je er met je initiële schatting compleet naast zat.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 11 mei 2021 00:08]

Die CF zal best tijdens het bouwjaar van je auto beschikbaar zijn geweest, maar niet 4-6 jaar eerder toen de fabrikant de hardware specs vastzette. Het ontwikkelen van een auto kost veel tijd.
Die CF zal best tijdens het bouwjaar van je auto beschikbaar zijn geweest, maar niet 4-6 jaar eerder toen de fabrikant de hardware specs vastzette. Het ontwikkelen van een auto kost veel tijd.
De RT4 is een geupdate versie van de RT3. Sterker nog, de eerste 'RT4'-modellen, hadden een letterlijk nog een RT3-typenummer. De RT3 was er bij de introductie van de 307 in 2001 en maakte toen gebruik van de automotive HDD. Met de introductie van de facelift van de 307 (2006) is gewoon gebruik gemaakt van hetzelfde systeem met dezelfde automotive HDD. M.a.w., men had gewoon een jaar of 5-6 om in te spelen om nieuwe techniek (goedkoper, betrouwbaarder en aantoonbaar sneller) in te bouwen. Er is echter (door Peugeot, Citroën o.a.) gekozen om gedurende de gehele levensduur (12+ jaar) van de RT3 / RT4 gebruik te maken van een automotive HDD (tegen een veel hogere inkoopprijs en daarbij een hogere doorberekening aan de consument), in plaats van te innoveren. Dat hobbyisten zoals ik zelf oplossingen daarvoor zoeken en vinden, laat mij zien dat het een ondergeschoven kindje is. Het betreft hier bijvoorbeeld slechts een opslagmedium. Door meer voorop proberen te lopen, meer te innoveren, denk ik dat autofabrikanten de klant een betere beleving kunnen bieden voor, onder de streep, minder geld (of een hogere winstmarge, wat aannemelijker is).
Waarom iets aanpassen als het werkt? Dat het na garantie kapot gaat en duur is om te vervangen is prima voor een autofabrikant want dan hebben dealers weer iets te doen.
Met die redenatie zou er nooit een nieuw type auto komen natuurlijk, want waarom iets aanpassen als het werkt? De Golf type I was een fijne auto. Geen stuurbekrachtiging, maar wel betrouwbaar. Waarom aanpassen? :) De wensen van de consument wijzigen. Snelheid (van de interne systemen) wordt steeds belangrijker. Een goede reden om op dat gebied te innoveren. Daarnaast kun je, op den duur, concurrerender worden op prijs, wat, samen met een goed verkooppraatje over je snellere hardware, je product (nog) aantrekkelijker maakt.
ik denk (speculatie modus) eerder dat PSA zich contractueel vastgelegd heeft om gedurende een aantal jaren die HDDs af te nemen. Om dan halverwege te roepen dat je het contract beëindigd kost héél veel knaken, want de leverancier van die HDDs wil natuurlijk wel dat het contract nageleefd wordt.
Met inderdaad als gevolg dat de consument de klos is.
Automotive temperatuur range is van -40 tot +125. Die extra 40 graden kost echt meer moeite m.b.t. ontwerp en lifetime.
Als hardware het verschil moet maken dan is het bij voorbaat al slecht geprogrammeerd.
Ik zeg niet dat dat niet waar is, maar als je een automotive platform ontwikkelt op basis van Android 2.1 terwijl Android 5 net uitkomt loop je wel tegen een hoop extra uitdagingen aan (praktijkervaring). Ook heb ik een aantal custom linux platforms gezien (meestal zo custom dat de gemiddelde linux gebruiker er geen raad meer mee weet) en er werd toendertijd ook nog op basis van Windows CE gewerkt.

Autobouwers zien een multimedia platform meestal als iets wat er nog even bij moet, waardoor er naast oude hardware ook meestal weinig geld is en de BOM (bill of materials) leidend is. Dat er daarna een paar miljoen extra aan software dev uitgegeven moet worden om met moeite de ideeen van de UX afdeling (die vaak fugly en onbruikbaar zijn) van het merk te realiseren op een enigszins bruikbare wijze is iets wat je steeds ziet terugkomen.

Ook bij een fabrikant van huishoudelijke artikelen heb ik dit meegemaakt. Maken prima electronica, maar dan moet er last minute nog even een hippe app aan gekoppeld worden en dat mag de BOM niet te veel omhoog werken. Resultaat: crappy bluetooth of wifi chipset en heel veel moeite om daar nog iets bruikbaars mee te doen. Apparaat werkt uiteindelijk prima maar alle smart/connected funtcionaliteit is traag of onbetrouwbaar.

Terugkomend op autos: een standaardplatform zoals Android Automotive (oa in Polestar) is een prima oplossing voor fabrikanten die auto's willen maken en niet de inhouse specialiteit en kennis hebben om een volledig MMI systeem op te tuigen. Ook het afschuiven van alle functionaliteit naar de smartphone (Android Auto, Apple Carplay) is een prima oplossing. De Chevy Bolt/Opel Ampera-E heeft bijvoorbeeld een MMI die puur een Android Auto/Apple Carplay front is. Dat ding kan helemaal niks zonder een gekoppelde smartphone.
Ik zou daar echt niet tegen kunnen, en niet trots kunnen zijn op mijn werk.

Als ik jouw verhaal lees dan is de relatie tussen steakholder en developers niet goed, en komen de developers niet genoeg op voor zichzelf om de steakholder te behoeden van een slecht werkend product, of worden de developers niet serieus genomen.
Als developer ben jij de professional die kan beslissen of het kan of niet, en een slechte gebruikerservaring doordat het te traag werkt vindt ik iets wat niet opgeleverd mag worden.
Features kun je schrappen en later toevoegen, een slechte basis blijft je achtervolgen.
Oh, in theorie helemaal mee eens. Maar de fabrikant bepaald de hardware en besteed dan de volledige MMI uit naar een ander bedrijf. Dat bedrijf bied expres laag om het contract te krijgen en dan loopt alles uit omdat het achteraf allemaal maar net of met veel moeite kan. MMI softwarehuis kan dan lekker extra kosten rekenen en de autofabrikant (omdat alles op maat moet) heeft niet echt keuze meer om over te stappen. Zelfs met inhouse MMI development zijn dit nog zulke gescheiden silos dat dit vaak voorkomt, kijk maar naar de ontwikkeling van de ID3 die vertraging opliep omdat de MMI nog niet goed werkte. Ik heb een keer in de praktijk meegemaakt dat een fabrikant al auto's aan het produceren was maar de headunit (en dus ook deels de aansturing van het instrumentencluster) nog niet af was vanwege dit soort praktijken.

Als developer zit je aan het einde van een lange keten aan niet-technische mensen die allemaal een vinger in de pap hebben en de laag boven zich willen beschermen. Je kan zo hard roepen als je wil maar je hebt 0 invloed op de mensen die de beslissingen maken. Het beste wat je dan dus kan doen is gewoon ergens anders gaan werken (zoals ik heb gedaan).
Als developer die regelmatig steaks eet kan ik zeggen dat developer en steakholder niet of/of is, maar ook en/en kan zijn!

Of bedoelde je toevallig een stakeholder :D :D
Ik stel voor dat we stakeholder gewoon helemaal laten voor wat het is en vanaf nu alleen maar met steakholders gaan werken.
Je kunt stakeholders mooi aan steakholder rijgen..... nooit luisteren naar die mensen
Ben doorgaand absoluut geen spellingsnazi, maar kon deze niet laten gaan.

*Stakeholder, niet steakholder. Dat is iemand die een 'steak' (stukkie rundvlees) vasthoudt.
Hehe, was gewoon een missteak
"steakholder" :D Spelfout van de maand!
(Steak betekent biefstuk, stake is belang, hier werd natuurlijk stakeholder bedoeld)

Sorry voor het taalpolitie uithangen, maar deze was gewoon te mooi. Edit: nu zie ik ook nog dat iemand me al voor was...

[Reactie gewijzigd door mwolthers op 10 mei 2021 13:35]

Als toevoeging: QNX van Blackberry is een veel gebruikt platform voor multimedia en bedienings/display panelen. Maar dat is niet bepaald snel van nature en mijn ervaring als gebruiker en tweakers van die producten is inderdaad dat de versies oud zijn, de chips waarop het draaie meerdere generaties mee moeten kunnen en al 1 generatie oud zijn op het moment dat het ontworpen word en dat dus nog enkele generatie meer mee moet. (denk minimaal 10 jaar).
Lijkt een Android bases OS te zijn?
Android auto op mijn Ford Fiesta reageert direct, dus het kan blijkbaar wel. En dat voor een stuk goedkopere auto. Het gaat in het geval van de Hyundai nog om een prototype, dus allicht wordt het multimediasysteem van de productie versie sneller.
Android Auto is niet hetzelfde als Android Automotive. Android Auto is een doorgeefluik voor je mobiel, Android Automotive draait in z'n geheel op de auto en is onafhankelijk van een smartphone.
Daar heb je een punt, al moet ik zeggen dat ook het stuk software van Ford soepel draait.
Heeft ook nadelen zoals het prematuur verslijten van de geheugenchips in de 1ste generatie van hun multimediasystemen
Dat kwam door het enorm aantal logberichten die ze wegschrijven, niet omdat ze niet 'automotive' gecertificeerd zijn, dat heeft namelijk niks met de flash techniek te maken noch met het aantal schrijfacties, waarbij een kleine write je steeds een heel block kost. Dit was simpelweg een beroerde implementatie van dataopslag voor je logging. Elke embedded-tech expert kan je vertellen dat je bijvoorbeeld hybrid storage kan gebruiken, waarbij de logging naar RAM gebeurt met eens in de zoveel tijd een sync met de flash storage. Dat heeft dan ook een noodbatterij mocht de stroom wegvallen voordat de data volledig in flash is opgeslagen.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 10 mei 2021 12:06]

. Heeft ook nadelen zoals het prematuur verslijten van de geheugenchips in de 1ste generatie van hun multimediasystemen
Ik geloof hetzelfde probleem was er ook voor een latere generatie. In elk geval lag dat niet aan de componenten, maar aan slechte software. Ze schreven die flash gewoon kapot met al de Tesla logs. Dat zou nu gecorrigeerd moeten zijn.
Maar 4 jaar geleden kon je een scherm van laten we zeggen 1080p ook gewoon vloeiend aansturen, 't is niet alsof er super ingewikkelde graphics gestuurd worden: 95% van het scherm is statische informatie. Dat "ze reageren ook ontzettend snel" klinkt als de reclame rondom de Lexus LFA destijds: die had een motor die zo snel in de toeren kon klimmen en dalen, dat ze zeiden dat alleen een lcd-scherm dat kon bijhouden. Leuk voor de marketing, maar ik geloof daar weinig van. Sindsdien is dat door allerlei fabrikanten overgenomen als argument voor digitale schermpjes ipv wijzers. Maar dit is gewoon traag, zowel de beeldopbouw van het scherm voor de navigatie als het verspringen van de snelheid als je accelereert.

Begrijp me niet verkeerd: zo'n display vind ik ook een verbetering, want het maakt het geheel customizable. Laat het maar aan de bestuurder over om de informatie die hij nodig heeft in beeld te krijgen en wat niet interessant is weg te laten. Of laat allerlei metertjes en wijzers achterwege, tenzij er een waarde moet worden weergegeven die buiten het gewenste bereik ligt (een te hoge koelvloeistoftemperatuur bijvoorbeeld).

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 11 mei 2021 08:54]

Ik zag bij een review van de ID4 de kaart krakend en piepend stotterend inzoomen. Dan valt zo'n auto meteen af.
Die heeft gelukkig draadloze carplay :)
Autobouwers kunnen toch niet op tegen Google en Apple qua software.
Ik prefereer in mijn auto anders toch echt het ingebouwde systeem. Het ligt er natuurlijk ook heel erg aan wat je gewend bent, wat je verwachtingen zijn en hoeveel aandacht je autobouwer eraan heeft gegeven.

Android Auto en carplay vind ik te druk, vereisen teveel input en aandacht terwijl ze juist weinig hoeven doen. Je merkt dat Android Auto en Carplay ontwikkeld zijn zoals smartphones, continu aandacht vereisen door (zinloze) info geven. Terwijl dat in een auto totaal ongewenst is. Zowel Carplay als Android Auto kunnen ook niet fatsoenlijk met breedbeeldschermen omgaan en ze vereisen eigenlijk grotendeels touch input, terwijl dat in auto's juist onveilig en onhandig is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 10 mei 2021 08:47]

Dat is nogal een andere ervaring dan ik heb inderdaad. Waarom vind je dat die twee teveel input en aandacht vereisen als ik vragen mag?

Bij mij staat de telefoon automatisch op niet storen, enkel "favoriete" personen komen er dus door, hij kent mijn agenda dus weet waar ik heen moet zonder dat ik het in hoef te typen en m'n muziek speelt gelijk via Spotify. Daarnaast staan Flitsmeister en Waze automatisch aan/open omdat ik een hardrijder ben.
Teveel interface elementen op het scherm, veelal te klein in apps/functies (dus niet homescreen, maar bijv Waze of Google knopjes in de hoeken), teveel input vereist en akkoord vereist voor het navigeren door de interface en activeren van functies via touch screen. Natuurlijk werkt voice, maar ook niet altijd. Er is qua bevestiging te vaak iets te zien op het scherm dat toch soms nodig is om op te nemen. Er zitten elementen in waarbij je kunt scrollen. Scrollen vereist extreem veel aandacht van gebruikers. Werken per pagina werkt veel beter. De knoppenrij onderin is veelal te klein op veel schermen. Zeker schermen die breed, maar niet zo hoog zijn. Terwijl brede, lage schermen relatief gezien de beste ergonomie leveren. De knoppen zitten per app en per scherm ook niet op dezelfde logische plekken, dat is iedere keer anders.

Ik vergelijk het ook met mijn huidige configuratie. Simpele draaiknop met weinig interface elementen in het scherm. Nooit touch screens nodig. Iets als Flitsmeister hoeft alleen te roepen als er iets is, dus draait gewoon vanaf telefoon, waar 'ie ligt. Mijn maps zijn ook gewoon up to date en hebben een veel duidelijkere rijbaanbegeleiding. Muziekspeler is sneller en simpeler te bedienen in de auto zelf. Geluidskwaliteit is gewoon FLAC, daar heb ik ook het geluidssysteem voor, dus dat gaat sowieso niet via Android Auto of Carplay zonder het toevoegen van compressie. Ook is de native splitscreen ondersteuning veel prettiger dan die van Android Auto/Carplay.

Zo zijn er nog legio zaken die bij Android auto en Carplay teveel op een smartphone gebaseerd zijn. We rijden nog niet zelf hè, iedere nanoseconde extra afleiding is een risico in een voertuig waar we zelf als bestuurders helemaal niet bewust van zijn.
Wauw, dat is inderdaad heel anders dan hoe ik er tegenaan kijk. Hier staan afspraken met locatie in m'n agenda, dus dat is met 1 klik geregeld. Verder gebruik ik het scherm alleen om andere muziek te selecteren. Bij Carplay zitten dezelfde knoppen altijd op dezelfde plek en bij mij zijn die dan ook prima van formaat, maar dat is nogal subjectief.

Ik vergelijk het dan ook vooral met VAG auto's, en dan ben ik heel erg blij met Carplay, veel soepeler, overzichtlijker en altijd up-to-date..
Ik vergelijk het dan ook vooral met VAG auto's, en dan ben ik heel erg blij met Carplay, veel soepeler, overzichtlijker en altijd up-to-date..
Daar kan ik mij helemaal in vinden. Ik heb een tijdje in het vorige model Seat Leon rondgereden en dan snak ik inderdaad naar Carplay of Android Auto. Die zijn dan wel intuïtiever, sneller, makkelijker, betrouwbaarder en completer.
Waar vergelijk jij het mee dan?
Mazda 3 sedan, 2020 model. Maar ook het nieuwe Mercedes systeem doet het redelijk. Al is dat wel weer heel druk en dat is weer een nadeel en er zijn teveel manieren om hetzelfde te bedienen. Nu moet ik ook zeggen dat een van de redenen dat het bij de Mazda 3 Sedan goed bevalt is omdat de navigatie integreert met de voorruitprojectie, iets dat Carplay en Android Auto niet kunnen. Misschien is dat wel een beetje valsspelen. Toyota doet dat met de nieuwe modellen ook redelijk, maar die hebben het voor elkaar gekregen om de voorruitprojectie veel te druk te maken. Weer een ander uiterste. En daarbij is het centrale navigatiesysteem beperkt en klassiek.
goed bevalt is omdat de navigatie integreert met de voorruitprojectie, iets dat Carplay en Android Auto niet kunnen
Dat ligt aan de implementatie van Mazda, in Ford Sync 3.4 werkt AA en Carplay navigatie namelijk wel samen met de IPC/voorruitprojectie (navigatie in instrumentcluster)

[Reactie gewijzigd door Joost124 op 10 mei 2021 11:49]

Schijnt inderdaad op sommige Honda's ook te werken. Goed nieuws dat dat kan. Lijkt erop dat het sinds Android auto 5.5 ook flexibeler in Android Auto te realiseren is. Maakt de HUD toch een stuk beter, aangezien dat de minst problematische plek is om info te leveren.
Hm, de Mazda vond ik ouderwets aanvoelen, maar dat is natuurlijk subjectief. De Mercedes beviel me een stuk beter inderdaad. Al gebruikte ik uiteinlijk toch gewoon Carplay.
Mijn vag auto heeft ook gewoon carplay hoor. Niet draadloos jammer genoeg
Dat is nogal een andere ervaring dan ik heb inderdaad. Waarom vind je dat die twee teveel input en aandacht vereisen als ik vragen mag?

Bij mij staat de telefoon automatisch op niet storen, enkel "favoriete" personen komen er dus door, hij kent mijn agenda dus weet waar ik heen moet zonder dat ik het in hoef te typen en m'n muziek speelt gelijk via Spotify. Daarnaast staan Flitsmeister en Waze automatisch aan/open omdat ik een hardrijder ben.
Helemaal mee eens, kan me ook totaal niet vinden in wat fapkonijntje zegt. Persoonlijk heb ik nog geen betere navigatie/maps applicatie gezien in auto's dan dat ik op mijn smartphone heb. Nou heb ik wel alleen ervaring met Renault, Kia, Audi, Volkswagen en Ford auto's van de afgelopen ~6 jaar. Juist het voice control gedeelte en de input van bijvoorbeeld adressen vind ik 9 van de 10x verschrikkelijk om te doen in navigatiesoftware van de auto's zelf.
Tot nu toe heeft elke review die ik heb gezien hetzelfde aangegeven: het werkt heel erg snel allemaal.

Ik heb de video ook gezien, en vraag me af of hyundai het bewust zo heeft gedaan dat je de gekozen optie even grijs ziet worden alvorens verder te gaan. Het echte antwoord weet ik natuurlijk niet.

Met de fysieke knoppen lijkt het schakelen redelijk instant te gaan naar bijvoorbeeld de navigatiekaart. Kan me daarom niet voorstellen dat door wat menutjes bladeren voor vertragingen moet zorgen.
Dat was ook het eerste wat ik dacht. Maar ook de rest van de interface zag er nu niet heel intuïtief uit.

De samenwerking tussen Hyundai en Apple zoals in de geruchtenmolen voorbij kwam is kennelijk hoog nodig..

Maar volgens mij is deze samenwerking alweer van de baan?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 10 mei 2021 09:38]

Er is slechts een passend antwoord hier: koop een dergelijke wagen niet en laat dat het liefst ook even merken aan de verkoper (met reden). Als iedereen massaal een auto links laat liggen vanwege dergelijk cheap-skate gedrag van autofabrikanten dan gaan ze zich vast nog wel eens achter de oren krabben.

En maar jammeren dan Tesla zo'n dominante voorsprong heeft. Goh, hoe zou DAT nou komen (*kuch*softwarehardwareupdatebeleidaantalpkentorquesuperieurbatterijmanagementensuperchargernetwerk*kuch*)
Ik denk dat dit toch tijdelijk is, ik ken bijv. ruim 8 mensen met een Tesla, van model 3 tot iemand met een P100S, en geen één neemt er hierna nog één, dus ik denk dat die voorsprong van Tesla vnl nog zit in de bijtelling voordelen want voor 80k heb je inmiddels ook Duitsers die je toch meer auto geven met meer kwaliteit etc. En ja, acceleratie en ota updates zijn uitstekend, maar ik zie toch erg weinig Tesla's vol weg trekken bij een stoplicht, je moet immers dan wel vooraan staan toevallig dus of je nu in 3 sec aan de 100 zit of in 5 in een bijv. een E-tron, tja, dan voor mij toch die Duitser hoor dan een Amerikaan met een tablet en een stuur aan de vensterbank.
En aangezien het gebaseerd is op Android, wordt het na verloop van tijd steeds trager? Ik zou daar echt niet tegen kunnen, een infotainment systeem met navigatie e.d. moet gewoon instant reageren en niet schokkerig bewegen als je door de kaart scrollt of van Radio naar Bluetooth switched.

De seconde wachten, zoals hier in het filmpje te zien is, is gewoon te veel. Daar wordt echt niemand (lijkt mij) vrolijk van. Dan heb ik nog liever een 'klein' schermpje met knoppen.
Mijn Honda uit 2017 draait nog android 4.4!
Bovendien reageert de software traag op input, de geluid installatie is echter goed van kwaliteit.
Mijn oplossing: bovenop het scherm heb ik een samsung tablet gemonteerd, resultaat: snelle interface, google maps en waze tezamen met Spotify
Het volume bediening via de knoppen op mijn stuur.
Ik zou graag een keer een achtergrondartikel zien over het prijsverschil tussen 'tradionele' benzinevoertuigen en 'moderne' elektrische voertuigen. Met bijvoorbeeld de onderstaande vragen, welke mij doen twijfelen over de aanschaf van een EV.
  • Zijn de accu's echt de (enige) oorzaak van de hoge aanschafprijs?
  • Een elektromotor is toch juist eenvoudiger en compacter?
  • Waarom hebben de EV's vaak zoveel high-end snufjes aan boord die het alleen maar duurder maken?
  • Hoe lang gaan de accu's mee? Kan je dan niet beter leasen?
  • Wat is de invloed van de (accu) leeftijd op de tweedehands waarde?
De accu's zijn zeker 1 van de grootste boosdoeners voor de veel hogere prijs. Als je bedenkt dat er in de kleine Ioniq 5 iets meer dan 60kWh aan ruwe capaciteit zit en Hyundai toch nog snel een 100 euro per kWh neertelt dan heb je al 6000 euro enkel en alleen voor de batterijen. De elektromotor is dan wel compact en eenvoudig, maar volgens mij zal die niet veel goedkoper zijn om te fabriceren dan een brandstofmotor. En dan heb je ook nog eens enkele duiznden euro nodig voor alle vermogenelektronica om de spanning om te vormen.

Dat EVs meestal goed uitgerust zijn is net door dat hoge prijskaartje. Als je een kale EV zou afleveren zou deze alsnog een prijs hebben vergelijkbaar of hoger dan een gelijkaardige klasse brandstofwagen met een top spec van uitrusting. Mensen betalen veel geld voor een EV en dan wil je ook veel wagen terugkrijgen. Wanneer je in de optielijst van een brandstofwagen kijkt en voor enkele duizenden euro aan opties aankruist is de kans groot dat de meerkost voor de fabrikant slechts enkele honderden euro is. De grote winsten worden vaak net genomen op al die gadgets die mensen erbij wensen te nemen.

Hoe lang een batterij zal meegaan is onmogelijk om te zeggen, maar als je vandaag kijkt naar de afgelopen 10 jaar dan zien we dat elektrische wagens met een degelijk thermisch beheer van de batterij met gemak verder geraken dan hun gemiddelde brandstoftegenhanger zonder al te veel degradatie op de batterij. Een Tesla Model S met +300k km op de originele batterij is al lang geen uitzondering meer.

De invloed op tweedehands is zeer moeilijk in te schatten. Het is een jonge markt en die zal nog heel wat jaren in beweging zijn voordat deze in zijn plooi komt en we een stabiele prijsevolutie gaan zien.
Hoe lang een batterij zal meegaan is onmogelijk om te zeggen, maar als je vandaag kijkt naar de afgelopen 10 jaar dan zien we dat elektrische wagens met een degelijk thermisch beheer van de batterij met gemak verder geraken dan hun gemiddelde brandstoftegenhanger zonder al te veel degradatie op de batterij. Een Tesla Model S met +300k km op de originele batterij is al lang geen uitzondering meer.
Als ik een 2ehands zou kopen zou ik niet bang zijn voor geleidelijke degradatie, maar voor het plotseling compleet falen van de batterij. En aangezien de computers van de auto alleen een originele batterij accepteren zal je die dus nooit voor een redelijke prijs kunnen krijgen.

Er zijn idd Tesla's met veel kilometers en de originele batterij, maar ook waar die batterij onder garantie vervangen is. Of na garantie gefaald, wat in feite een total loss is.
Ik rijd een Model S en die zit vol met snufjes, maar ik ben het wel met je eens, waarom kan er niet gewoon een simpele EV komen die wel voldoet aan de veiligheidseisen, maar niet te veel poespas heeft om de prijs gedrukt te houden?

Moet ik hiervoor dan een Dacia EV gaan rijden met een hele beperkte range?
Skoda Citigo, Up en de Seat Mii komen aardig in de buurt. Prima wagens
En bedenk je dan even dat die Dacia Spring alsnog meer kost dan een Dacia Duster met alle opties. Dus hoewel ze de prijs weten te drukken tot onder de €20k, blijft het in de basis een ongunstige prijs als je het afzet tegen de andere modellen van dat merk.
"Augmented Reality" hoor ik in het filmpje, maar wat ik zie is toch echt gewoon simpelweg een HUD, zonder AR. Bij AR moet er toch echt wel sprake zijn van elementen in de display die relatief naadloos passen op wat je in het echt te zien krijgt. Een voorbeeld van AR zit bvb in de Mercedes S waar je via de HUD pijltjes op de weg ziet verschijnen voor je navigatie.
Heeft de Ioniq 5 dat ook niet? Had ik wel gelezen maar wordt me niet duidelijk uit de video.
Wat ziet hij er mooie uit zeg! Super design.

Ik denk dat het een topaankoop is als je met z'n tweetjes bent en inderdaad 1 a 2 x per jaar een redelijke verre reis maakt voor vakantie (Spanje bijv). Dan heb je toch totaal geen beperking meer met de actieradius.

Maar qua prijs denk ik nog steeds dat ik een ID.4 of Enyaq zou nemen en dan maar voor lief nemen dat je 20 min langer aan het laden bent. Een gezin met jonge kinderen heeft veel ruimte nodig en je moet hier dus dan een afweging maken in ruimte en actiradius/laadsnelheid
Ik denk dat je je verkijkt op de afmetingen van de Ioniq 5. De Ioniq 5 is een soort halve MPV vermomd als hatchback. Hij is vijf centimeter langer en vier centimeter breder en dan een ID.4. De wielbasis is zelfs bijna 23 centimeter langer. In een Ioniq 5 ga je ongetwijfeld meer binnenruimte hebben.
Ow wow!
Het lijkt op het oog een iets grotere Peugeot 308, maar dat is dus schijn.
Zodra hij in de showroom staat, toch eens een kijkje gaan nemen :)
Lijkt meer op een Porsche Cayenne formaat ... met deze foto's.
Wow, dat is een gigantisch verschil. Ik heb 3 kids en deze Ioniq 5 was bijna afgevallen puur afgaand op de pers foto's en visuals. Daar lijkt deze auto op een 308 maar dit is compleet iets anders. Bij deze staat hij opnieuw op de shortlist!
Hier ook 3 kids - die over 5 a 10 jaar net zo groot gaan zijn als ik (1.90m+) en nog achterin moeten passen. Hopelijk wordt deze Ioniq 5 een opzetje voor de autobouwers om mijn use-case te gaan bedienen. En intussen hopen dat m'n ouwe Grand Scénic II het nog paar jaar blijft doen tot er een volwaardige EV-opvolger is.
Dan had ik de Q4 toch ook nog even op een lijstje gezet als kandidaat...
Dat klopt. Wat ik super belangrijk vind aan een auto, en dus ook een EV, is de kofferruimte. En daar wordt in deze preview helaas geen aandacht aan besteed. (Tweakers is hier helaas niet alleen in, dit is bij quasi alle previews zo)
Ik zou wel een willen zien hoeveel reiskoffers er in passen op een comfortabele manier. Je kan de inhoud in liter wel terugvinden, maar dat zegt toch verre van alles vind ik.
Qua design zou ik de ID4 nemen, die Ioniq5 begint eigenlijk al heel snel te vervelen met al die lijnen en vormen. Dan oogt de ID4 toch wel lekkerder uiteindelijk.

De Kia broer lijkt mij de leukere keuze als het dan toch buiten uit Europa moet komen.
De ID4 is een zeer conservatief ontworpen auto. Blijkbaar heb je de voorkeur voor klassiek design dat heel goed past bij wat we de laatste 20 jaar gewend zijn van auto's. Dan ben je ook in de meerderheid in Nederland en precies de reden dat de elektrische auto's van VW heel klassiek ontworpen zijn.

Ik verwacht ook dat precies om die reden deze auto niet zo heel hard zal lopen in NL.

Je ziet VW altijd bewust een paar generaties teruggrijpen naar het design. Dat scoort erg goed voor ze. Een mooi voorbeeld is dat de nieuwe Seat Leon wel héél veel lijkt op het vorige Mazda 3 model uit 2013. Om je een idee te geven hoe snel die designontwikkeling gaat bij VAG en waar ze zich op baseren. Voor je -1 doet of een boze reactie neerplempt, adviseer ik om eens de auto's naast elkaar te zetten. Zelfs de velgen komen overeen. Naast dat Seat natuurlijk wel dichter bij de kleur van Mazda komt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 10 mei 2021 10:00]

In vergelijking met deze vind ik dat niet kloppen. Juist de Ioniq is retro doordat hij terugleunt op de Pony van de 70'er jaren.
Ik denk ook dat ik het met de Ioniq en ID.4 verkeerd verwoord. De Ionic is wat unieker omdat 'ie ideeën haalt die verder teruggaan dan wat VW doet, iets dat nu niet als 'normaal' bekend staat. VW doet wat mensen nu op dit moment verwachten en conformeert zich aan de huidige normaal, hoe goed of fout dat ook is. VAG kijkt niet naar de toekomst of te ver naar het verleden, maar juist naar wat mensen nu gewend zijn en dus geneigd zijn om te kopen. Puur salesgedreven dus. VAG ontwerpt helemaal naar de belevingswereld van de gemiddelde klant nu. Hyundai pakt nu designconcepten van veel verder terug die mensen nu juist niet (meer) verwachten. Misschien is dit een betere omschrijving. Hyundai wil natuurlijk ook de auto nu verkopen, maar ook opvallen met iets unieks en hoopt dat dit werkt. Dat is een vorm van innovatie die ik zelf wel kan waarderen, ondanks dat ik het in deze situatie niet zo geslaagd vind.

Ik ben voorstander van merken die hun best doen en durven na te denken over of wat we nu doen wel zo goed is voor 'ons' en dan tegendraadse beslissingen nemen met goed onderbouwde redenen. VAG maakt het tegenovergestelde. Bijvoorbeeld een merk dat in de huidige tendens dat alles (touch)screen moet zijn, juist touch screens uit de auto's haalt, omdat het bewezen problematisch is, verdient mijn aandacht (en geld).
Da's bij de Ioniq ook maar eenmalig. Gewone Hyundai en Kia designs zijn nogal Volkswagen-achtig, wat ook niet heel vreemd is als je hoofdontwerper Peter Schreyer is.

Ik vind m wel grappig, maar zie liever een gewone betaalbare hatch.
Ehm... Kun je daar voorbeelden van noemen? Ik vind Kia's en Hyundai's helemaal niet VW-achtig, maar veel frivoler met allerlei, in mijn ogen, minder smaakvolle elementen. Ze hebben meer gemeen met Franse merken zoals Renault. Deze Ionic echter doet europees aan, ik vind hem erg mooi! Ben wel nieuwsgierig naar de beschikbare kleuren, want deze kleur vind ik saai.
"Wat" unieker bestaat niet. Het is uniek of het is het niet. Een beetje of wat unieker kan niet.
Nou, met het laatste zijraampje lijkt de Leon van opzij zelfs ook veel op Mazda 3 voor die van 2013:
https://www.cstatic-image...00/usc30mac172b121003.png
De ID4 is een zeer conservatief ontworpen auto.
De ID.4 staat op een revolutionair platform, helemaal als je bedenkt dat het van VAG komt!
Blijkbaar heb je de voorkeur voor klassiek design dat heel goed past bij wat we de laatste 20 jaar gewend zijn van auto's.
De ID.4 ziet eruit als een courante SUV, het segment dat door de Nissan Qashqai op de kaart is gezet. Een 15 jaar oude Qashqai ziet er overigens alweer belegen uit, de ID.4 niet. Maar een revolutionair uiterlijk, of revolutionaire rijeigenschappen, zoals bij de Tesla's, nee, dat mis je bij de ID.4.

Maar klassiek design... 15 jaar is oud in de IT, maar voor auto's is het nieuw!
De ID.4 een SUV? Er is werkelijk geen enkel 'stoer' element op de ID.4, dus volgens mij kun je het met geen mogelijkheid een SUV noemen. Hij staat ook niet hoog op de wielen, zoals bijna geen enkele EV vanwege de accu's. Weet niet in welke categorie hij wel thuishoort, MPV?
De ID.4 een SUV? Er is werkelijk geen enkel 'stoer' element op de ID.4, dus volgens mij kun je het met geen mogelijkheid een SUV noemen.
Kijk eens hier. VW zelf zegt "Maak kennis met de ID.4, onze volledig elektrische SUV".

Overigens, de "S" in "SUV" staat niet voor "Stoer".

Dat het niet aan jouw smaak voldoet is prima. Dat jij het niet stoer vindt: idem. Dit is hoe VW de ID.4 in de markt zet, het zit in het segment van de Enyaq en e-Niro, en dat is, of je het ermee eens bent of niet, het SUV EV segment.
Tja, je hoeft autoverkopers niet uit te leggen hoe ze iets moeten brengen. SUV's zijn hot, dus is het een SUV. Prima hoor, maar ik denk dat SUV liefhebbers deze links laten liggen.
Dat denk jij.

Ik denk het niet.

Dus 2 meningen, en gebaseerd op deze 2 meningen kunnen we concluderen dat 50% het met jou eens is, en 50% niet.
Haha de mazda 3 uit 2010 2010 lijkt er nog meer op. nog een generatie eerder.
Ongekend hoe gelijk die Mazda en Seat zijn. Ik klikte eerst de link naar de Seat aan en dacht een Mazda te zien. Echt ongekend.
Smaken verschillen natuurlijk. Ik vind de hele ID range van VW mislukt qua design. Zowel het exterieur als interieur is niet mijn smaak zullen we maar zeggen.

Heb een tijdje een Hyundai Ioniq hybrid gereden. Was best een fijne auto en zeer volledig aangekleed voor het geld.
Super design is wel echt een mening heh ;)
Ik vind em lelijk. Weer het zoveelste hatchbackje dat (re)designed is om net te doen alsof het een crossover is.
Dit is zeker geen 'hatchbackje'...

De Ioniq 5 is groter dan een VW ID.4: 5 cm langer, 4 cm breder. En ja, hij is 7 mm lager, maar de ground clearance is ook 8 cm minder (meer ruimte dus tussen de bodem en het dak).

Op het scherm is het niet direct duidelijk, maar de Ioniq 5 is ongeveer van het formaat Peugeot 5008.
Ik zei ook niet dat het een hatchbackje *is*, maar dat het eruitziet als een hatchback die een crossover wil worden. Denk aan de Toyota Yaris Cross, waarbij de gewone Yaris een compacte personenauto is, is de Yaris Cross een Yaris met wat hogere wielbasis en wat oppervlakkige "spieren", op dezelfde manier als dat sommige mensen met teveel spieren helemaal niet zo sterk zijn.

Zo oogt deze auto ook. Een auto die alleen maar groot lijkt door z'n carosserie, maar eigenlijk ook een wat bescheidener auto had kunnen (moeten, in mijn ogen) zijn.
Zo oogt deze auto ook. Een auto die alleen maar groot lijkt door z'n carosserie, maar eigenlijk ook een wat bescheidener auto had kunnen (moeten, in mijn ogen) zijn.
Ik zie het dus precies andersom: de auto lijkt juist veel kleiner dan hij werkelijk is. Dat komt door de wielbasis van 3 meter, de grote wielen en het feit dat hij relatief laag bij de grond staat. Hij doet dus het omgekeerde van wat jij omschrijft: het is niet een kleine auto die groot wil lijken, maar juist een grote auto die kleiner lijkt...

Maar goed, verder is het natuurlijk een kwestie van smaak.
Ja ok, het is een mening natuurlijk, maar dat hoef ik er niet persé bij te zetten lijkt me :p

[Reactie gewijzigd door Boy op 10 mei 2021 14:09]

Super design is wel echt een mening heh ;)
Ik vind em lelijk. Weer het zoveelste hatchbackje dat (re)designed is om net te doen alsof het een crossover is.
Design is altijd een mening. Daarom heet het ook een (p)review. Het is geen feit of zoiets dergelijks.
Ik vind een Tesla Model X lelijk. Een mislukte EV die zoiets als vleugeldeuren nodig heeft om hip te zijn.
Je kunt er niet verder naast zitten. Uiteraard verschillen smaken... Maar, deze auto gaat denk ik de basis zijn voor een nieuw segment. Hij is veel ruimer dan veel SUV's nu op de markt. En ook veel groter dan het standaard 'hatchbackje'.

Nee, Hyundai zet hier even de toon. Ik zie op dit moment nog geen waardige alternatieven in de EV markt.
Slim ruimtegebruik is belangrijker dan een grote auto. Daarbij: Als je die ruimte alleen en vooral nodig hebt wanneer je op vakantie gaat kan je dan beter een auto huren.

Ik had vroeger een Audi A3 (e-tron). M'n huidige auto is kleiner, maar veel ruimer dan die Audi was. Ook een tweede kind zou geen enkel probleem zijn.

Als je vooral kinderwagens mee wil nemen; koop gewoon een station. Die hoge elektrische auto's die je tegenwoordig overal ziet verschijnen zijn de domste uitvinding ooit. Belabberde stroomlijn en dan wel verbaasd zijn dat je lang moet laden.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 10 mei 2021 11:24]

Als je kinderwagens moet meenemen, koop een Quinny Zap. Die past zelfs achterop je fiets.
Het kiezen is in ieder geval niet moeilijk bij een EV station. Er is er namelijk maar één en die heeft een matige range. :(
m'n kinderen zijn 6 en 8, dus ruimte achterin was voor mij de belangrijkste.
Voor vakantie neem ik wel een dakkoffer.

Ik wilde juiste een hogere auto, dat hij dan iets meer verbruikt vind ik prima.
We rijden wekelijks 100km enkele reis naar schoonfamilie, dan is lekker ruimte binnen belangrijker.

Ben nog steeds tevreden met de aanschaf van de ID.4
Ik heb een Smart. Daarmee kan ik met 4 volwassen kerels van net geen en net over de 2 meter prima op pad... de bagageruimte is in die "modus" helaas wel beperkt.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 11 mei 2021 11:43]

Voor het eerst zien we nu een 800V accu in een betaalbaar prijssegment (vanaf € 43.500).


Betaalbaar segment?
Door de subsidies betaalbaar als je anders voor een "D klasse" (grote middenklasser) benzine of diesel was gegaan...
(en gezien de grote hoeveelheden Mondeo's, Passats, 508s etc op de weg is dat voor een groot gedeelte van de bevolking betaalbaar)
Precies. Mensen moeten wel de juiste vergelijking maken.

Bijv. de ID.4 (grote batterij) begint bij ongeveer €47.000 en is volledig uitgerust bij ongeveer €56.000
Een Tiguan begint in de goedkoopste benzine-uitvoering bij €38.500. Dat lijkt dus €8.500 goedkoper, maar... als je de optielijst dan ingaat en dezelfde zaken aanvinkt kom je ook al snel bij dezelfde €56.000 uit. En dan heb je bij de ID.4 eigenlijk een betere versie van al die opties.

De Ioniq 5 begint bij €43.500 (en je kunt beargumenteren dat je door het snelle laden ook met de kleinere batterij uit de voeten kunt voor langere reizen), dus dan is het verschil al veel kleiner. Bovendien heeft de Ioniq ook in die basisversie al opties als de Lane Follow Assist die je bij VW pas in de hogere pakketten krijgt (Travel Assist). Overigens, als je een hybride of diesel Tiguan neemt is de aanschafprijs al veel hoger.

En ja, de goedkoopste Hyundai Tucson is zo'n €10.000 goedkoper in de kleinste motor uitvoering. Maar eigenlijk moet je al naar €38.000 voor een vergelijkbare uitrusting of als hybride versie. En als plug-in hybride is de startprijs gewoon gelijk aan de Ioniq 5.

Gezien het aantal Tiguans en Tucsons dat ik zie rondrijden is dat voor veel mensen dus echt wel een betaalbare auto... En dan heb je het over een EV die dankzij het snelle laden gewoon echt prima bruikbaar is voor >80% van de gezinnen.

Veel particulieren kopen natuurlijk tweedehands. Die moeten nog even wachten. Over een paar jaar komt deze golf aan EVs op de 2e handsmarkt terecht.

Alle nieuwe EVs zullen dan qua bereik en laden nog beter (ik verwacht wel dat andere fabrikanten ook naar de 800V architectuur gaan), laadinfrastructuur zal snel uitgebouwd worden en door nieuwe concurrenten uit China zal de aanschafprijs ook nog wel dalen. Ook komen er meer EVs met goed bereik in A, B en C segment aan in de periode tot 2025, die dan rond 2030 als tweedehands beschikbaar komen.
Veel particulieren kopen natuurlijk tweedehands. Die moeten nog even wachten. Over een paar jaar komt deze golf aan EVs op de 2e handsmarkt terecht.
Dat help ik je hopen. Veel van de plug-in hybrid wagens zijn vanwege teruglopende fiscale voordelen geëxporteerd. Omdat de eerste generaties betaalbare EV's nou ook niet echt aantrekkelijk zijn (kleine range, traag ladend en onzekerheid over accukwaliteit na langere tijd) denk ik dat mensen die in de markt zijn voor een tweedehandsje de EV's nog wel een tijdje links laten liggen...
Ja, en dit is de volgende generatie aan elektrische auto's. Deze hebben een prima bruikbare range, acceptabele tot uitstekende laadcurves en allemaal zeker 8 jaar garantie op de batterij (en dus nog in de garantie als de auto tweedehands op de markt komt). En je kunt tegen die tijd de batterij gewoon testen. (zoveel mogelijk leegrijden en dan kijken hoeveel kWh er nog in gaat).

Bovendien zijn alle nieuwe EV's (alleen de LEAF niet) uitgerust met vloeistofkoeling en velen ook met verwarming. Door de batterijen op de optimale temperatuur te houden tijdens laden en gebruik is degradatie helemaal niet zo'n ding. Bij Tesla is de ervaring dat de oudste Model S'en gemiddeld tussen 10-15% kwijt zijn na 7-8 jaar en honderdduizenden kilometers. De degradatie vlakt daarna af. Als een batterij 2000 laadcycli kan doorstaan (met behoud van >80%) en gemiddeld 400 km rijdt op 1 laadcyclus, dan gaat het batterijpakket gewoon 800.000 km mee. Dat is dus echt geen zorg als je zo'n auto koopt na 4 jaar gebruik en ergens tussen 100.000 en 150.000 kilometerstand.

Ik heb het dus over de ID.4's, Enyaqs, Ioniq 5'en, EV6'en, Mustang Mach-e'e, Model Y's etc. die nu in groten getale als lease auto op de markt beginnen te verschijnen.

Dat exporteren zal overigens wel mee gaan vallen. In Duitsland en de meeste andere landen worden EV's nog veel meer gesubsidieerd (Duitsland tot €9.500 op de aankoop), dus misschien komen die al wel eerder naar Nederland als zeer gunstige occasions.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 10 mei 2021 12:13]

Tja, een plugin-hybride. Die waren alleen maar interessant in de zakelijke markt vanwege de belachelijke bijtellingsregels. Daarom rijd half NL met zo'n afzichtelijke outlander, zonder ooit de stekker erin te steken. Privé zit je niet te wachten op zo'n auto met dubbele techniek. Je hebt het onderhoud en verbruik van een brandstofauto (en meer), en de prijs van een elektrische auto.

Maar als er echt goede courante full-electric auto's op de tweedehands markt komen, reken maar dat die populair gaan zijn.
Als tweede auto zijn eerste generatie EV's zoals een Leaf prima. Wij hebben er zelf ook een staan. Vanwege corona wordt er momenteel weinig in gereden maar dat is prima want het ding kost maar drie tientjes per maand aan verzekering om op de weg te houden.

PHEV's moet je niet vergelijken met EV's. Particulieren hebben een hekel aan hoge runnings costs. Daarom behouden kleine koekblikjes hun waarde verrassend goed. De MRB is laag, ze zijn vaak betrouwbaar en wat er kapot gaat is niet duur.

EV's hebben lage running cots zonder dat je hoeft in te leveren op comfort. Alleen range kan bij eerste generatie EV's uitdagend zijn. EV's die wel range hebben zoals de Tesla Model S hebben een uitstekende restwaarde. De vraagprijs van exemplaren uit 2013 ligt boven de 30K terwijl, aanzienlijk meer dan van bijvoorbeeld een BMW 5-serie van hetzelfde bouwjaar met vergelijkbaar kilometrage.
De vraagprijs voor een Tesla heeft natuurlijk ook wel enigszins te maken met het 'Tesla effect'. Denk dat over 7 jaar een Volkswagen ID3 wel eens meer dan door de helft is gegaan, maar dat is gelijk het grote probleem: daar zit nog een grote onzekerheidsfactor.
Het is ook maar net de vraag hoe lang de huidige EV modellen op de weg gehouden kunnen worden; juist omdat al die auto's voorzien zijn van een hoop custom onderdelen en software en er nog geen standaardisatie plaatsgevonden heeft zoals bij brandstofwagens kan dat betekenen dat een EV op een bepaald moment vanwege stilvallende support acuut total-loss is na een defect.
Dat je 40K hebt liggen wil natuurlijk niet zeggen dat je dat wil gaan (verspillen) gebruiken voor mobiliteit als je ook 20K kan uitgeven en de rest voor gigantisch veel andere zaken kan gebruiken. Dat er genoeg mensen zijn die 40K op de bank hebben staan weet ik wel zeker
Met die 20k verspil je meer want je restwaarde is waarschijnlijk veel slechter je verbruikt veel dure brandstof, je hebt wegenbelasting etc. als je gewoon 40k hebt liggen en nog een brandstof auto rijd dan is het nu overstappen zo gek nog niet, je geld word minder waard op je bankrekening als je naar inflatie kijkt.
Een auto is nooit een goede investering. Wegenbelasting gaat er ook komen voor de elektrische auto's (zwaar). Daarnaast zijn de batterijen het duurste onderdeel van de auto, als deze gedegradeerd zijn dan zal het lastig worden om je auto nog te verkopen. Dan is er niks mis mee om een goedkope benzine/hybride auto te kopen.
Even over de batterijen. Dat gaat wel meevallen vermoed ik. Hierboven schreef ik ook al het volgende:

Alle nieuwe EV's bieden zeker 8 jaar (meestal 160.000 km) garantie op de batterij (en dus nog in de garantie als de auto tweedehands op de markt komt). En je kunt voor je koopt die tijd de batterij gewoon testen. Heel simpel: zoveel mogelijk leegrijden en dan kijken hoeveel kWh er nog in gaat. Kan ook wat grondiger met EVNotify, maar hoeft dus niet.

Bovendien zijn alle nieuwe EV's (alleen de LEAF niet) uitgerust met vloeistofkoeling en velen ook met verwarming. Door de batterijen op de optimale temperatuur te houden tijdens laden en gebruik is degradatie helemaal niet zo'n ding. Bij Tesla is de ervaring dat de oudste Model S'en gemiddeld tussen 10-15% kwijt zijn na 7-8 jaar en honderdduizenden kilometers. De degradatie vlakt daarna af. Als een batterij 2000 laadcycli kan doorstaan (met behoud van >80%) en gemiddeld 400 km rijdt op 1 laadcyclus, dan gaat het batterijpakket gewoon 800.000 km mee.

Dat is dus echt geen zorg als je zo'n auto koopt na 4 jaar gebruik en ergens tussen 100.000 en 150.000 kilometerstand. Bij een fossiele auto begin ik na 150.000 km echt wel bedenkingen te hebben en kun je verwachten dat de onderhoudskosten omhoog schieten.
Bedankt, zo heb ik er nog nooit over nagedacht.
Hmm, dus een 2de handse EV kopen is niet eens een heel slecht idee.
Let dus wel op een aantal zaken:

- merk en model: heeft dit model daadwerkelijk goed thermal management van de batterij? Liefst koelen en verwarmen. Op deze grond zou ik erg terughoudend zijn met de Nissan LEAF.
- hoe is de auto meest opgeladen? Als er veel gebruik is gemaakt van snelladers zou de degradatie iets groter kunnen zijn
- zoeken op internet naar de ervaringscijfers. Bij Tesla zijn die het meest voorhanden, omdat ze al het langst rondrijden.
- en zoals gezegd zelf testen. Als je de batterij bijna helemaal leegrijdt en dan meet hoeveel kWh erin gaat tot 100%, dan kun je uitrekenen wat nog de capaciteit is. Dit deel je door de oorspronkelijke nominale capaciteit en dan weet je wat het verlies is.
- wat is de batterij garantie en valt de auto daar nog in?

Zou mooi zijn als er iets voor komt, een soort State of Health rapport voor een 2e hands auto.

Verdiep je ook wel in de historie van de auto en bekende issues. Hij kocht een 2e hands Kona en was al erg tevreden met de range. Door de terugroepactie krijgt hij volgend jaar een gloednieuwe batterij. Stel dat hij zijn auto over twee jaar verkoopt, dan is dat een 5 jaar oude auto, maar met een batterij die nog maar 1 jaar oud is. Dat zou echt een koopje zijn!
Het is ook geen investering maar wel een goed alternatief als je nu nog veel geld op de bank hebt staan en een huidige brandstof wagen hebt, die accu's dat loopt wel los over de logische levensduur het onderhoud van een brandstof motor kost een veelvoud tijdens diezelfde levensduur.

Die wegenbelasting komt er ook zeer zeker maar waarom zou die 1 op 1 gelijk zijn aan benzine of aan diesel? De komende 3 jaar hebt je het in ieder geval nog geen wegenbelasting dus dat is sowieso uitgespaard.
Helemaal mee eens, met 40k op de bank zou ik geen 40k gaan uitgeven. Ook niet aan een auto. Maar dat zijn persoonlijke keuzes die voor iedereen anders zijn.

Maar met 40k op de bank, is een auto van een 40k wél betaalbaar.
Klopt wel wat je zegt, maar voor veel mensen is dat toch niet niets om op je 40ste al 40k bijeen te krijgen. Had op mijn 34ste 180k bij elkaar gespaard en dat heb ik dan bijna allemaal in de bouw van mijn huis gestoken. Nu 6 jaar later ben ik gescheiden en dus alleenstaand en heb ik een hypotheek van 950 euro/maand voor datzelfde huis, Al heb ik een veelvoud van 40k op de bank, ik zou dat nooit stukslaan op een auto...
Maar gelukkig heb ik een Belgische bedrijfswagen (diesel) van 50k met een bijtelling van 2600 euro bruto/jaar :D.

Ben overigens in de markt om een nieuw voertuig te kiezen na de zomervakantie en dat zal 9/10 EV zijn (PHEV kan ook). Ik kijk naar de Tesla model 3, Polestar 2, Mercedes EQC en BMW iX3. Wat de lijst wordt na de zomer is onzeker aangezien ze aan de budgetten aan het rommelen zijn. Al zijn de afmetingen van de IONIQ 5 wel huge en rijdt de hyundai van mijn ouders prima, de IONIC 5 zal vermoedelijk wel duur zijn in lease.
Doe ik toch iets verkeerd...
Daar kan ik (en wil ik) niet over oordelen. Wanneer je 200 euro per maand spaart, zit je al op 2400 euro per jaar. Zet het op een aparte spaarrekening, eentje die je UITSLUITEND gebruikt voor de serieuze uitgaven, zoals huis, auto, studie, etc. , dan spaar je in 15 jaar al een 36.000 euro bij elkaar. Dus al geef je vandaag alles uit en begin je weer met niks, over 15 jaar heb je weer 36.000 euro.

Alleen bij een minimum inkomen kan ik me voorstellen dat je geen 200 euro per maand kan sparen, maar anders lijkt het er op dat je wellicht iets moet aanpassen in je uitgaven.
Wil niet zeggen dat men al het spaargeld aan een auto wil uitgeven. Een auto is na kleding kopen zo ongeveer het slechtste wat je met je geld kunt doen. Reken eens uit wat je eerste 2 jaar in afschrijving kwijt bent, + brandstof/stroom + belasting + verzekering + onderhoud. Word je gewoon naar van. Menig gezin geeft veel mer aan een auto dan aan hun huis (hypotheek + onderhoud, etc). Kijk eens na 2de hands elektrische auto's, 95% zijn lease auto en worden ex-btw aangeboden.

Auto rijden is gewoon duur, te duur in Nederland. Als ik naar Belgische collega's kijk die betalen maar 2.500 euro per jaar voor hun lease auto, dat is goed te doen. Een auto is gewoon kapitaalvernietiging, ik heb ook nog maar 1 auto die ik grotendeels zelf onderhoud.
Wil niet zeggen dat men al het spaargeld aan een auto wil uitgeven.
Helemaal mee eens!
Een auto is na kleding kopen zo ongeveer het slechtste wat je met je geld kunt doen.
Dat is niet meer dan een mening en vooral geen feit. Wij hebben diverse auto's en daar ben ik heel blij mee. Ik zie het als een hobby. En wat kleding betreft, er zijn dagen in het jaar dat het toch wel prettig is om wat aan te hebben. En dan heb ik het nog niet eens over al die anderen op straat, waarvan ik het heel erg fijn vind dat zij zich hebben aangekleed!

Daarnaast worden auto's en kleding ook gemaakt, verkocht en onderhouden, wat veel mensen werk oplevert.
Reken eens uit wat je eerste 2 jaar in afschrijving kwijt bent, + brandstof/stroom + belasting + verzekering + onderhoud. Word je gewoon naar van.
Wat dacht je dan van een vakantie? Dan is na hooguit een paar weken je geld al foetsie. Of een avondje stappen met vrienden? Aan het einde van de avond sta je even te pissen en zie je al je geld zo het riool in verdwijnen... Economisch gezien allemaal slechte ideeën en toch doen we het.
Menig gezin geeft veel mer aan een auto dan aan hun huis (hypotheek + onderhoud, etc).
Dat heeft vooral met de afschrijving te maken. Een huis is redelijk stabiel dankzij (kunstmatige) schaarste en auto's worden aan de lopende band geproduceerd. Maar ook een huis kun je in 10 jaar afbetalen, dat scheelt aanzienlijk in de totale kosten. Alleen zijn er veel mensen die voor 30 jaar (of nog wel meer) kiezen en imho onnodig lang betalen. Maar dat geeft niet, dat is weer goed voor de hypotheekverstrekkers.

Een auto geeft je vrijheid. Ik kan op ieder moment van de dag in de auto stappen er ergens heen rijden. Zonder eigen auto gaat dat niet, dan moet je met OV of eerst een huur/leen/deel- auto regelen. En na afloop weer schoonmaken en inleveren. Met de eigen auto heb je jouw eigen zooi voor het grijpen in je eigen auto. En vrijheid mag wat kosten.
Man, als je zo'n hok de drempel bij de dealer over hebt gereden ben je al 10K van de waarde kwijt. Als nu nu een paar ton op je spaarekening hebt staan, dan snap ik het nog. Maar om al je spaarcentjes aan een nieuwe auto uit te geven.. Je kunt dan beter 40K uitgeven aan een tweedehands, moet je eens kijken waar je dan in rond kunt rijden.
Ja, dat staat er toch? Betaalbaar segment.

Het alternatief zijn de Audi eTron of Porsche Taycan, die zijn aanzienlijk minder betaalbaar. En een EV kost al gauw rond de 40 mille.
Op basis van de video is de letterlijke quote 'in een meer betaalbaar segment'. ;)

Er zijn geen andere EV's in dit prijssegment die zo snel kunnen laden. Tesla's (400V) kunnen het, maar de instap M3 is een stukje duurder. De enige andere EV's met een 800V accu zijn de Porsche Taycan en de Audi e-tron GT, die grofweg twee keer zoveel kosten. Oftewel: in relatief korte tijd komt nieuwe, veelbelovende technologie (het serieel en parallel schakelen van accucellen, waardoor een hogere spanning in combinatie met een lagere stroomsterkte mogelijk is) naar een meer betaalbaar prijssegment.
Exactly, wat 1 woordje wel niet kan doen ;)
Ik weet niet of de snelheid van laden nu persé het doorslaggevende argument is, al is het wel een grote pré natuurlijk. Maar sowieso zijn er voor dit geld geen waardige alternatieven beschikbaar, nog los van de laadsnelheid.
Yep praat er eens over met je baas of vraag wat deze auto in de private lease doet of een lening bij een bank. Betaalbaar houd in 500-900 euro per maand, dat geven heel veel mensen uit aan hun auto.
je spreekt jezelf tegen, we hebben het over betaalbaar en jij hebt over een lening en/of lease via werkgever of prive. Met andere woorden zelf bekostigen zit er niet in.

Betaalbare segment vind ik bijv de standaardprijs van een golf of 308. Dan zit je tussen 27k en 30k.
Er zijn europese landen waar deze ioniq ook rond 30/33k de deur uitgaat ivm subsidies, maar dat zie ik in NL niet gebeuren.
Ik spreek mezelf niet tegen, jij betaalt uiteindelijk gewoon voor die auto, denk je echt dat de meeste mensen een nieuwe auto rijden zonder (deel) financiering en/of lease constructie?

Een elektrische auto van 43k is veel goedkoper dan een brandstof auto van 30k, niet bij aanschaf maar wel binnen 2-3 jaar, een auto kopen is maar een klein deel van de kosten.
Kan je misschien uitleggen waarom een elektrische veel goedkoper is dan een brandstof auto?
Waar ligt het kantelpunt mbt kosten/ tanken per x weken?
Daar is helaas geen eenvoudig antwoord op maar hoe meer je rijd hoe voordeliger het in verhouding word alleen al omdat een volle tank van 74 kWh, zelfs aan de dure snellader, maar zo'n 18 (á €0,23) tot 45 (á €0,60) euro kost en je daarvoor tenminste 550 kilometer mee aflegt.
Voor 18 euro krijg je nog geen 12 liter benzine waar een hele zuinige auto net 240 kilometer mee haalt, voor 45 euro word het al makkelijker maar toch met nog geen 27 liter komt ook een zuinige auto slechts 540 kilometer ver.
Je hebt de komende 3 jaar geen wegenbelasting ook makkelijk € 1800,- euro (36×50) en verzekering is iets gunstiger in vergelijking met de catalogus waarde 43k = 65 euro vs. 32k = 55 euro per maand.

Je moet wel nagaan dat deze auto beduidend groter is dan een Golf of 308 dus ook al lijkt de vorm er op is het een andere klasse auto.
Een ander belangrijk punt is dat het onderhoud van electrische auto's beduidend lager is. Met een uitzondering dan; de slijtage van de banden.
Zeker een belangrijk punt maar bij nieuwe auto's is er in 3 jaar tijd eigenlijk geen noemenswaardig onderhoud/kosten het verschil per fabrikant en model kan wel vrij extreem zijn zo kost een Kia Picanto de eerste 3 jaar regulier onderhoud beduidend meer dan bij een Renault Captur.
dat geven heel veel mensen uit aan hun auto.
Echt? Dat vind ik echt heel veel. Daar kan je echt veel leuke dingen mee doen.
Ik geloof je hoor, maar I'm shocked.
Yep ik heb alle kosten van mijn vorige auto en mijn huidige auto op de wasbeurtjes na vast gelegd en heb een redelijk inschatting van de inruil waarde van mijn huidige auto maar het kwam er op neer:

Alfa Romeo GT ~ € 670,- per maand (gekocht voor € 10.000, 7 jaar en 200.000 km meegereden)
Fiat Punto ~ € 520,- euro per maand (gekocht voor € 9.995, tot nu toe 3 jaar en 60.000 km meegereden)

Dit waren dan ook 2e handsauto's toen ik ze kocht als ik ze nieuw had gekocht had het bedrag vele malen hoger geweest door alleen al de afschrijving en de hogere (all-risk) verzekering.

Nu is het verschil van 150 euro per maand aanzienlijk maar om nu te zeggen dat ik "goedkoop" rij gaat mij wat te ver, goedkoper dat is het maar goedkoop word het niet snel met ~ 20.000 km per jaar.

Toyota Aygo ~ € 389,-* per maand als private lease voor 20.000 km per jaar

* Ter vergelijk voor 20.000 per jaar kost je ex. brandstof € 249,- en met 20k per jaar gaat daar zo ~ 84 liter ofwel € 140,- per maand aan brandstof in en ben je ook zo € 389,- per maand kwijt. Dan rijd je nog goedkoper maar goedkoop is het nog steeds niet echt én ik zou persoonlijk gillend gek worden in een Toyota Aygo voor zulke kilometers, zelfs de Fiat Punto is al een aanzienlijke achteruitgang in comfort t.o.v. de Alfa Romeo GT.
Bedankt, nuttige om dat zo becijferd te zien worden.

Ik heb dus zo'n Toyota Aygo en geef niet meer dan €250 per maand uit, inclusief alles.
Maar wij rijden minder dan ook maar 5k tot 7,5k per jaar, vandaar mijn schok toestand :)
Je geeft ook niet al die maandelijkse euro's elke maand uit maar stel na 4 jaar verkoop je de auto of ruil je hem in dan heb je nog het verschil van aanschaf van bijv. € 10.000 voor de Alfa Romeo GT en de uiteindelijk inruilwaarde (door een hele waslijst aan problemen aan het eind van de rit), van € 250,- moet je nog van zijn de maanden bezit afhalen dus dat is~ 117 euro per maand (€ 9750,- gedeeld door 84 maanden) die je niet uitgeeft maar wel kwijt bent aan het einde van de rit.

Edit: ex. afschrijving zijn de 2 auto's die ik als voorbeeld heb wel iets goedkoper maar niet schokkend veel, koop je hele jonge auto's of zelfs nieuwe auto's dan stijgt dit bedrag nog fors, dat was dan ook de reden dat ik de Alfa Romeo GT destijds zo goedkoop kon krijgen 75% van de nieuwwaarde was weg in 7 jaar tijd en 130.000 kilometer maar sommige auto's zijn nog veel erger zie ook: https://www.ad.nl/auto/de...iets-meer-waard~af2cc6cd/

Edit 2: En hier kan je uiteraard je voordeel mee doen als jij van plan bent die auto langer te rijden dan is die afschrijving niet zo heel belangrijk meer.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 10 mei 2021 15:24]

Het punt is dan ook dat vooral veel jongeren geen zin hebben om een (nieuwe) auto aan te schaffen.
Voor het zelfde geld kan je elk jaar een leuke reis maken om wat van de wereld te zien..of je hebt het geld nodig voor je (veel te dure) hippe huurapartment of ander vaste kosten,

Dus het zogenaamde pay per ride en allerlei vormen van car sharing gaat de komende decennia enorm stijgen. Zeker als dit in combinatie kan met autonoom rijden. Fabrikanten als Mercedes zijn al een tijd aan het investeren in allerlei toekomstige platforms gericht op deelauto gebruik.
Dat LED-paneel wordt natuurlijk meteen gekraakt om berichten op weer te geven :D
Hele gave bak! De cockpit ziet er in het filmpje wel heel krap uit. Is dat bij elektrische auto's anders dan bij 'gewone', of ia Jeroen zo groot, of wat is dat?
Ik zat me dus ook al af te vragen of dat de presentator zo groot is of de hoofdruimte zo weinig is, dat zou "bij ons" met al die relatief lange mensen wel eens een spelbreker kunnen zijn...
Deze bekende auto reviews is over 2 meter en zit nog steeds er goed in, dus dat komt wel goed:

https://youtu.be/il8CWSxKTyg
Ik ben redelijk lang (tik tegen de 2 meter aan) maar pas wel in mijn Model 3. Het nadeel van een EV is dat de skateboard vaak de vloer verhoogd waardoor je stoel verder naar achteren moet om je benen kwijt te kunnen. Ruimte van het zitvlak tot het plafond is vergelijkbaar met andere auto's van hetzelfde formaat. Heb ook een Kona geprobeerd maar dat was toch echt veel te krap (en er kon echt helemaal niemand meer achter me zitten). De Niro is een tikje ruimer maar scheelt niks met de Model 3 qua passagiersruimte.

Ben hiervoor ook enigszins verwend met de ruimte in een Outlander PHEV, daar kan je als lang persoon zowel voorin als achterin ruim zitten.
Ik ben zelf bijna 2m (1,93) en kon met moeite in de Model 3 gaan zitten, laat staan eruit komen. Met name vanwege de lage zit,
Voor de rest een prima auto en wat mij betreft mooie auto..

Uiteindelijk ben ik op de, nu niet meer verkrijgbare, Opel Ampera-e uitgekomen. Die heeft een erg ruime en hogere zit en zeker de passagier voor heeft een riante voetenruimte. Ook de achter passagiers hebben voldoende ruimte, omdat de stoelen niet in de achterste stand hoeven voor mij.
Dat is uniek want in al mijn grotere luxe auto's hiervoor moest de stoel tot chagrijn van mijn kinderen in de achterste stand.

We rijden in de Ampera-e met veel plezier en comfort.

Deze Ioniq 5 staat erg hoog op mijn verlanglijstje. Even nog afwachten wat de Model Y gaat brengen.
Geen kinderen hier dus de achterbank is meestal leeg. Ik (1.98m) heb weinig moeite met in/uit de Model 3 stappen (gebuik easy entry profiel om de stoel wat te verplaatsen). Meeste lengte van mij zit in de benen en ik ben nog jong en flexibel genoeg blijkbaar. Heb ook naar de Ampera-E gekeken maar de range en laadmogelijkheden (supercharger netwerk) icm met de rijervaring waren doorslaggevend.
Tesla is natuurlijk heer en meester op EV gebied. Zeker het supercharger netwerk is een gamechanger.
Met prijsprestatie en de onzekere periode begin vorig jaar heb ik rationele keuze gemaakt.

Volgende auto wordt denk ik een Y of misschien wel de nieuwe S. Maar die Ionoq-5 ziet er ook zeer goed uit.

Range van minimaal 300km is voldoende voor mij. Ik hoef niet perse 400-600km range te hebben.
En ik laad eigenlijk in 99,9% van de gevallen thuis.
Mijn 3 is van de eerste batch. Toen waren er nog weinig initiatieven voor concurrerende snellaadnetwerken. Ook was de keuze boven de 150km range nogal beperkt.
Sommige mensen zitten ook gewoon heel graag ver naar achter is mijn indruk. Ik ben 1,89 dus ook niet klein, maar in mijne-niro kan ik heel ruim achter mezelf zitten. Heb ook testgereden in de Kona en in de model 3 gezeten, en dat was minder ruim (vooral de kona wel duidelijk minder dan), maar ik paste ook wel gewoon achter mezelf.

Ik moest ooit iemand die exact zo groot als mij was, in zijn auto naar huis voeren en ik voelde me helemaal verloren in zijn zetelinstelling. Ik rij graag in "zit" modus, sommige mensen hebben graag (zo goed als) gestrekte benen.

[Reactie gewijzigd door FReNsJ op 10 mei 2021 12:07]

Probleem van de 3 is dat de stoel nogal dicht op de bodem zit. Er is gewoon erg weinig ruimte om je benen naar beneden te steken en de stoel omhoog is niet echt een optie met mijn lengte. Dan maar naar achteren dus. De zit in mijn Outlander was meer rechtop, maar daar was er een stuk meer ruimte om de stoel wat hoger te zetten.
Kan ik me wel inbeelden. Met die extra 10cm die jij hebt tov. mij zou ik in de Niro ook tegen het plafond zitten met mijn zitpositie. Zelf heb ik ook maar een cm of 3 over schat ik. Maar beenruimte is er in ieder geval zat :)
Dat is alleen een nadeel afhankelijk van het type model. De ID3 bijvoorbeeld is een stuk hoger dan de model 3 waardoor de hoofdruimte beter is(idem voor de ID4, etc.)

Maar je hebt verder gelijk, als het dak niet de lucht in gaat dan heb je minder ruimte.
De hoofdruimte is in de ID3 beter, maar met het panoramadak van de 3 heb je met een paar cm ruimte al niet echt het gevoel dat je klem zit. Vooral het feit dat de stoel dicht bij de bodem zit is wat mij in de Model 3 veel ruimte kost. Ik moet ver naar achteren om m'n benen kwijt te kunnen.
Hele gave bak! De cockpit ziet er in het filmpje wel heel krap uit. Is dat bij elektrische auto's anders dan bij 'gewone', of ia Jeroen zo groot, of wat is dat?
Ik denk dat de ultragroothoeklens van de primaire camera en de GoPro als tweede camera het wat vertekenen. ;) Het interieur is bijzonder ruim, zowel voorin als achterin. Veel ruimer dan je zou verwachten op basis van de buitenkant. Dat komt vooral door de wielen die zo ver uit elkaar staan.
Bij "ver uit elkaar staan" werd me niet echt duidelijk of dat over de lengte of over de breedte is. Maar beide lijkt me niet ideaal. Een langere auto is lastig met inparkeren, terwijl een bredere auto lastig is in woonwijken.
Hij is 4,64m lang en 1,89m breed. Dat is niet compact, maar het is nog wel te doen (al ligt het er een beetje aan wat je gewend bent). Dat de wielen verder uit elkaar staan hoeft niet te betekenen dat de auto ook langer wordt - zie b.v. de ID3. Omdat er geen grote motor is, kunnen de wielen veel verder naar voren staan.
Wat gebeurt er als je de granny charger aansluit op de 230v stekker, en de andere kant in de oplaad poort van de auto?

Edit:waarom word ik naar 0 gemod? Ik snap ook wel dat op deze manier laden niet gaat werken, maar ben wel benieuwd hoe het technisch in elkaar zit om dit te voorkomen.
Een kat in de magnetron snapt ook iedereen dat het geen goed idee is, toch kwam het wel eens voor, met de nodige waarschuwingen tot gevolg.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 10 mei 2021 12:54]

Zal tzt vast wel een of andere youtuber met een filmpje komen, maar wat verwacht je zelf nou? Of je batterij loopt iets sneller leeg (laadverlies) of er zit iets slims in de auto wat laden blokkeert...
Wat gebeurt er als je de granny charger aansluit op de 230v stekker, en de andere kant in de oplaad poort van de auto?
dat is precies wat er in de link van @nils7 gebeurt.
Ik ga er van uit dat dat stopcontact gewoon niet genoeg kan leveren en er dus helemaal niets gebeurd. In mijn e-Niro (een ouder neefje van deze auto) levert het stopcontact max 180 watt als ik het goed heb. Voldoende voor de switch of een (zware) laptop, maar zeker niet voldoende om een EV mee op te laden.

edit: nevermind, gaat denk ik over een ander stopcontact dan het interne in de auto :)
Ik zie in het filmpje ook (wat onduidelijk) dat ze V2G 3.6kw kunnen leveren.
Het ene Kia-model kan het andere Kia- of Hyundai-model onderweg opladen.

[Reactie gewijzigd door FReNsJ op 10 mei 2021 12:45]

Voor een elektrische auto heeft ie wel een hele hoge neus. Gezien het meeste in de vloet en tussen de wielen lijkt te zitten, vraag ik me af: Wat zit er onder de "motorkap"?
Bij het Hyundai platform zit juist het meeste onder de "motorkap".
Hier staat wel een foto van onder de kap.
https://www.tek.no/nyhete...om-her-er-ioniq-5-i-norge
Jammer dat het helemaal niet meer lijkt op de oorspronkelijke Ioniq. Ook het verbruik gaat flink achteruit met deze minder aerodynamische versie. De eerste ioniq verbruikt zo'n 146 Wh / km en is daarmee de zuinigste e-auto (net voor de Tesla 3) ooit. Deze versie verbruikt nog meer dan een Zoé of ID3...

Leuke features erbij wel, maar ik zou alleen overstappen als ik elektriciteit teveel had. Dan kwam het vehicle2grid ook nog van pas (na vervallen salderingsregeling)

bronnen:
https://ev-database.nl/auto/1057/Hyundai-IONIQ-Electric
https://ev-database.nl/au...ONIQ-5-Standard-Range-2WD
Bedenk wel dat je batterij meer dan 2x zo groot is. Tevens is de uitrusting en gebruiksgemak een stuk verbeterd. Ja je gebruikt wat meer 24 Wh/km maar tegenover wat je ervoor terugkrijgt aan uitrusting en range is dan behoorlijk goed, Zelf ben ik een Tesla fan, maar petje af voor Hyundai met de Ioniq 5 _/-\o_ .
Ik heb me enigszins verdiept in EV's. Ik zeg enigszins omdat we nog maar aan het topje van de ijsberg zitten aangaande de mogelijkheden van dit hele elektrische ontwerp.
Toch zegt mijn gevoel dat (qua EV's) Hyundai, Kia en Tesla wellicht mijlenver voorlopen op onze geweldige Europese autofabrikanten. Als ik de huidige generatie VW zie.. de nieuwe Mercedessen.. Er mankeert altijd iets aan. Laadsnelheid, rijbereik, vormgeving.. Ik kan spreken uit ervaring aangaande rijbereik en functionaliteit.
Wat zijn onze Koreaanse vrienden dan goed op weg..


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True