Door Jeroen Horlings en Mark van der Kruit

Mercedes EQS plus EQE en EQXX - Waanzinnige range dankzij energie-efficiëntie

07-02-2022 • 06:00

589

In 2019 toonde Mercedes het rijdende prototype Vision EQS, een futuristische limousine met zo’n groot bereik dat range anxiety voorgoed tot het verleden behoort. Dat bereik is niet alleen te danken aan de grote accu, maar ook aan optimale energie-efficiëntie. Die is te danken aan het aerodynamische ontwerp, maar ook aan sterk regenererende elektromotoren en slimme software. De uiteindelijke EQS ziet er weliswaar wat saaier uit dan het prototype, maar hij maakt de meeste beloftes waar. Toch is er nog ruimte voor verbetering. In deze video bekijken we niet alleen hoe hij in de praktijk presteert, maar werpen we ook een blik vooruit naar de goedkopere EQE en het EQXX-conceptmodel.

00:16 - Intro
01:15 - Het ontwerp van de EQS
02:10 - Vergelijkingen met het prototype
03:23 - Het comfort
04:55 - Andere opvallende zaken
06:35 - Accucapaciteit en andere specificaties
07:53 - Het 'Hyperscreen'
09:02 - Het bereik
09:58 - Overige modellen
11:48 - Conclusie

Reacties (589)

589
573
216
33
1
297
Wijzig sortering
Het valt me op dat zo veel mensen altijd over die range vallen, als dat het grote punt is om geen EV aan te schaffen rijden we dan niet gewoon onnodig te veel? Die ene keer vakantie vind ik niet echt een reden, de reis is ook vakantie, onderweg laden zou geen probleem moeten zijn.
Waar ik me zorgen om maak is inderdaad de vakanties. We hebben een compacte auto die waarschijnlijk het eerste elektrisch wordt: daarmee rijden we nml exclusief in Nederland en een range van 200-250km zou dan voldoende zijn om familie en vrienden verder weg te bezoeken.

Maar op vakantie is een heel ander verhaal. Als je kinderen hebt, zit je aan de schoolvakanties vast en ga je (bijvoorbeeld) op reis naar de wintersport samen met duizenden anderen op weg op hetzelfde moment. Onderweg staat iedereen dan aan de laadpaal en verwacht ik grote vertragingen door het wachten tot je aan de beurt bent om te laden. Ik ken een paar Tesla-eigenaren die om die reden hun EV niet meenemen op vakantie en een ICE-auto lenen van familie.

Dat laatste kan ik natuurlijk ook doen, maar het voelt wel armoeiig dat je van een "alleskunner" naar een auto gaat die bijna alles kan, alleen de rit die voor ontspanning zou moeten volgen (de vakantie begint bij het dichttrekken van het portier), zorgt voor stress, omdat je niet zeker weet of je bij de volgende locatie je accu wel kunt bijladen. Daarnaast hebben we een ruime auto voor de lange afstanden, als er meer mee moet of als er iets getrokken moet worden*.

Overigens is range niet eens kritisch. Ik heb genoeg videos van Bjørn Nyland gezien om te weten dat laadsnelheid veel belangrijker is. Ik vind het helemaal prima om iedere 1,5-2 uur bij te laden met een Ionic 28kW bijvoorbeeld, maar dan ben je wel extreem afhankelijk van de laadpaalinfrastructuur. Zo'n auto met genoeg range voor een hele dag rijden, neemt die stress weg, want dan regel je gewoon een overnachtingsadres en reserveer je een laadpaal voor de nacht.

* EV's zijn zo efficiënt dat met de caravan op vakantie helemaal een drama is qua range. De meeste EV's mogen niks trekken, maar zij die dag wel mogen, zien hun range ruim halveren met een caravan erachter. Als je dan op 300km range begint, blijft daar misschien eens 150km van over. Dat is wel heel vaak stoppen en aan de laadpaal hangen. En als iedereen dat doet, heb je lange wachtrijen op drukke dagen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:39]

Ja, het laadvermogen van een EV is inderdaad minstens zo belangrijk, of misschien zelfs belangrijker dan het bereik. Ikzelf heb louter positieve EV-ervaringen met lange autoritten in Europa - zowel in de winter als de zomer (Duitsland, Tjechië, Zwitserland, Frankrijk, Slovenië, Kroatië), maar dit varieert inderdaad nogal per merk en type. Zelfs het tijdsverschil met dieselende reisgenoten viel in de praktijk erg mee te vallen. Zeker als stops slim worden gepland. Zelfs met een Zoe (met beperkte range en beperkt laadvermogen) naar Italië is het best te doen: @Hachy kan daar meer over vertellen.

Met een caravan op vakantie naar Zuid-Frankrijk is op dit moment gewoon geen serieuze optie (binnen Nederland/België wel). De oplossingen daarvoor, zoals een caravan met eigen drive train, bieden een beperkt soelaas. Wat je elders voorstelt - deels per trein - zou inderdaad interessant kunnen zijn.

Het is zeker fair om te stellen dat autovakanties met een gemiddelde EV nog niet op hetzelfde niveau zit als we nu gewend zijn. Dat is ongetwijfeld een kwestie van tijd naarmate er meer snelladers komen, 200kW+ en/of 800V de norm wordt en er meer EV's met een 400+ km bereik komen. Tot die tijd vergt het een iets andere manier van aanpak en vooral een andere mindset.
Het laadvermogen zal idd steeds belangrijker worden. De lader fila alse Ned Tesla rijdens op wintersport gaan.
Maar er rijden naar verhouding nog heel weinig ev's rond. Het opladen onderweg gaat nu nog wel maar als het aantal ev's toeneemt moet dat ook zo zijn voor laadstations.

Neem idd vakantie en kijk hoe druk het aan de normale pomp soms al is. Hou zeg 5 minuten per tankbeurt aan. Bij EV kom je daar bij lange na nog niet. Stel dat het 30 minuten is, dan kun je per uur dus maar 2 tegen anders 12 auto's voltanken.
Dus ja de laadsnelheid zal in die situatie zeker moeten toenemen. Dat vraagt echter steeds meer piekvermogens en het net is niet echt gek op onstabiel verloop van energie. Lokale buffer is dan weer nodig. Allemaal vrij complex als straks 50% van de auto's ev is of 100%.
Bij tesla's is het gemiddeld 12-15minuten per laadbeurt. Dat scheelt al weer. Ik heb ook de "horror" verhalen gehoord, en de persoon die asynchroon reed en gewoon direct kon laden. Of een dag later vertrok dan de meute. Dat doe ik nu ook al, ik mijd de zwarte zaterdagen om die reden, zelfs met een brandstof auto. Nee dankjewel om in kilometers file te staan.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 juli 2024 16:39]

Ik rij een Tesla Model S en daarbij is het piek laadvermogen 120kW, maar dat zakt al best snel in.De reden dat ik kort laad is omdat het voorbij de 60% niet meer opschiet. Mijn laadsessies zijn dus meestal van 10-60% en zelfs dat duurt al gauw een half uur. Ik heb een 75kWh accu, dus dan gaat er zo'n 40kWh in. Als ik gemiddeld uitkom op 80kW dan is het al heel wat.

Als ik alleen rij dan vind ik het laden niet zo'n ramp. Dan pak ik de laptop, reageer op wat emails en dan is de tijd zo om. Op vakantie en met een groep mensen is een half uur stilstaan gewoon lang en ongemakkelijk. Ook dit jaar gaan we weer met de Tesla op wintersport (in de krokus), maar als ik een ICE had, dan had ik die denk ik wel meegenomen.

Een dag later gaan is vaak lastig i.v.m. zaterdag tot zaterdag boekingen. 's Nachts reizen is niets voor mij, want ik merk dat ik gewoon minder bedachtzaam ben als ik uit mijn ritme ben. Overigens was het laden twee jaar geleden niet het drama zoals dat in sommige media gemeld was. Ik reed op de bewuste "zwarte zaterdag" overdag van Enschede naar Obertauern en gewoon overal een laadplek. Ik had slechts 1x dat het laadvermogen wat minder was, omdat de stalls allemaal bezet waren.
Iets ouder model dus? Ook vind ik een half uur nog prima na zoveel uur rijden. Zeker met kinderen breek dat de rit erg fijn op. Ze kunnen dan wat spelen of doen en nadien weer een etappe. De horror verhalen over laden proberen ze inderdaad goed uit te melken. Ja sommigen hadden pech denk ik door net in de flow mee te rijden? Kende ook iemand die in zo’n weekend er net voor en achter reed en dus eigenlijk geen enkel probleem had.
Dit schept onrealistische verwachtingen bij mensen die een Tesla willen aanschaffen. Ik rijd zelf met een Model S bouwjaar 2020, 100kW batterij. Al enkele keren mee op skireis geweest, laadtijd is altijd ergens tussen 30 a 55 minuten om van 5-10% tot ergens rond de 75-80% te raken (ongeveer 450km terug bij, op papier), afhankelijk van supercharger capaciteit.

Niet dat dat verder een probleem was hoor. In 3 keer superchargen op bestemming en dit komt bijna altijd op momenten waar een pauze en/of maaltijd welkom is. Tot nog toe nooit moeten wachten op een supercharge plaats. Meestal wel tijdens de iets rustigere weken op reis geweest.
Nope.
Laadsnelheid zal steeds meer afgeknepen worden.

Daar is geen ruimte voor op het netwerk.
Klopt en dat is ook een groot probleem. Hele transitie naar EV, warmtepomp is complex.

Het snellande, of steeds snller laden is iets dat we onderweg willen. Maar dat betekend een gigantische instabiliteit op het net. Staan er in de piekuren ineens 20 auto's aan een 300kwh lader te laden, heb je het dus al over een 6 megawatt aansluiting. Hup ineens 6 megawatt piek om 1 uur later niets te hebben.

Met een paar accu's van je dit soort pieken en hoeveelheden ook niet op. Dan heb ik het alleen nog maar over ev's snelladen.
Warmtepomp is een ander verhaal, dat zijn veel lagere aansluitwaarden. In mijn situatie is het opgenomen vermogen 1,25 kW bij vol bedrijf. Zet dat af tegen een kookplaat van 2x3,5=7 kW of een thuislader op 11 kW dan valt de warmtepomp in het niet.
Kookplaat is idd piekvermogen maar ook daar we moeten van het gas dus krijg je piekvermogen met elektrisch koken.

Warmtepomp zal geen piekvermogen zijn maar wel meer continue vermogen / afname van stroom.
Accus voor netstabilisatie is ook niet haalbaar.
Zeker niet op wereldschaal.

Simpel weg niet genoeg grondstoffen voor.
In de praktijk zal je met een EV enkel snelladen bij lange ritten. Dat zijn vakanties of mensen die voor hun werk meer dan 300km per dag rijden. Het is echt niet zo dat iedere EV bezitter elke dat aan de snellader hangt. Daarbij verwacht ik dat de prijzen voor snelladen om deze reden ook omhoog gaan en dan zullen nog meer mensen gaan thuisladen of hun werk. Met de gemiddelde reisafstand is het prima mogelijk om zonder een hoge belasting op het net de auto's overdag bij te laden.

Laten ze zonnecellen op bedrijfshalen maar pushen. Dan kan je daar laden, hoeft niemand tegen die lelijke platen aan te kijken en verbruik je de energie waar je het opwekt. Toch blijven we woonhuizen volstouwen met die dingen met alle nadelen van dien.
Minimale range kun je beter gebruiken. Ik heb die op 60% van max gezet, want koud weer, hoge snelheid en 88->8% moet je ook meerekenen. Als dit voldoende is voor afstand tussen stops, dan kan je makkelijk een lange reis maken, want het valt best mee. Heb met de Tesla (model 3 long-range) naar Caen (FR) gereden en vond de 30-minuten koffiepauzes heerlijk, want kwam uitgerust op bestemming aan. Moet wel zeggen, dat de rij-assistentie daar ook bij hielp.

Als je een doorrijder bent die 4-6 uur op de snelweg kan rijden, dan wordt range wel een puntje. Mocht je 130 km/u aan kunnen houden, dan kun je 520 tot 780km halen. Dat haal je niet met een EV, want die zou dan geadverteerd 870 tot 1300 km moeten kunnen.

Als je een EV koopt, let hier op:
- de minimale range (zie hierboven).
- batterij verwarming en andere koud-weer-voerzieningen.
- laadsnelheid.
- kijk op ev-database voor range in verschillende omstandigheden.

Zie hier een Mercedes: https://ev-database.nl/auto/1483/Mercedes-EQS-450plus
Kleine aanvulling. Laadsnelheid an sich zegt niet zoveel (ik kijk naar jou fat Etron!). De laadsnelheid in km/h is belangrijker, daarin speelt de efficientie van de auto ook een rol. Immers, een zuinige auto kan met een lagere laadsnelheid toe om hetzelfde bereik erbij te laden dan een inefficiënte auto.
Ik raak nu in de war. Je zegt dat de laadsnelheid niet uitmaakt, maar wel als het uitgedrukt is in km/u? De laadsnelheid wordt al in km/u uitgedrukt... Ik denk dat je wat dingen door elkaar haalt. Zuinigheid druk je uit in Wh/km. Zuinigheid en accu-grootte worden weerspiegeld in de range in specifieke situaties, dus hoeft niet specifiek vermeld te worden.

De laadsnelheid is vaak ook marketing. Zo worden de hoge snelheden (boven de 200km/u) maar een korte tijd aangehouden. Het is bepaald geen appels met appels: https://www.automotivate....s-over-snelladen-van-evs/
Nee, ik haal geen dingen door elkaar, we praten alleen wat langs elkaar heen. Er wordt door ev-leken bij laadsnelheid vaak alleen gekeken naar vermogen in kW, terwijl ik betoog dat km/u inderdaad veel nuttiger is. Helaas is dat door de laadkromme van de batterij inderdaad ook geen perfecte maatstaf maar iig beter dan kW. Dat was het enige wat ik probeerde te verduidelijken met mijn eerste reactie, maar wellicht niet goed in slaagde.

[Reactie gewijzigd door styno op 24 juli 2024 16:39]

Ah, nu snap ik je! Zijn we er toch uitgekomen. :) Vermogen in kW is inderdaad onzin - goed dat je dat aanvulde.

Het grote nadeel van EVs is toch wel dit soort geadverteerde bullshit. Dit zorgt voor een lager vertrouwen in EVs, die helemaal niet nodig is. Mijn eigen ugghhh-top3 is:
  • "Range is 300km!" => Alleen bij warm en mooi weer, als je de auto leeg rijdt tot 0%, en je constant 50km/u rijdt. Voor dagelijkse range gebruik je 80% van de max capaciteit (tussen 8 en 88%). Dit begint gelukkig wel steeds meer door te dringen
  • "Opladen met 250kW" => Alleen de eerste 5 seconden. Het gaat om de kortste tijd om van 8 naar 88% te laden - je kan alleen maar vergelijken met auto's met dezelfde range. Deze cijfers komen gelukkig steeds meer beschikbaar voor nieuwe auto's.
  • "Prima voor de winter" => ligt er compleet aan of bijvoorbeeld het accupack verwarmd is. Tests uit Noorwegen of Zweden zijn best goed om hier inzicht te krijgen, maar soms verkopen automakers een ander type in de Benelux want accuverwarming is niet goedkoop.
Hopelijk komen we snel van deze onzin af, want EV-leken zouden niet een 250km-EV aangesmeerd moeten krijgen.
Ik heb een gebruikte ev gekocht, 8 jaar oud met warmtepomp de vorige eigenaar heeft voor bijna 10k aan opties(kleur interieur, led verlichting, acc rijbaanhulp en sturen tot 60km,zonnedak en de dc lader was ook een optie) ik accepteer dat dat de range beperkt is het geld wat ik aan brandstof bespaar weegt niet op tegen die laadtijd/wachttijd. aangezien de auto toch 95% van de tijd stil staat voor deur of op bestemming.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 24 juli 2024 16:39]

Ik denk inderdaad als je twee keer per jaar met de auto op vakantie gaat, dat de range een heikel punt gaat worden. Zeker als je de caravan ook nog mee neemt. Want als je moet laden, moet je denk ik de caravan loskoppelen, omdat je anders de hele parkeerplaats blokkeert.

Zelf rijd ik een model 3 die 550km zou moeten kunnen rijden. Ik heb nooit range problemen, maar op wintersport vakantie naar Oostenrijk doe ik twee uur langer over dan collega's met hun Polo.
Die stoppen dan zeker nergens of enkel voor het hoogst nodige? Geef mij dan maar de model 3 en af en toe pauze. Veel relaxter rijden dan haasten op de snelweg en zo vermoeid aankomen. En ja ik reed zo'n 100k per jaar dus lange afstanden kan ik wel, maar deed het op het gemak aan een 120kmh en nam mijn pauzes.
De verkopen spreken je tegen, in NL, BE en vooral noordelijker zijn er genoeg particulieren die zelf ev's kopen. Wij zijn ook daar tussen. Wat ik enkel zei is dat veel mensen die in eens op vakantie 1000+ km rijden terwijl ze normaal amper aan de 30km per dag komen een veiligheidsrisico zijn voor de rest van de mensen op de weg. Als je gewoon rijdt en om de 2,5 tot 3 uur pauze neemt van een 15minuten heb je nergens last van.

Dan heb je het over subsidies, heb je ooit al eens opgezocht hoeveel subsidies de olie industrie krijgt per jaar al decennia lang? Tientallen miljarden per jaar. En dan heb je nog de milieu schade die het geeft zoals alweer een olie pijplijn lek in de amazone. En vergeet ook neit die olie staten in het midden oosten die je ook betaald.
Ik betaal mij blauw aan de brandstof aan de pomp. Ik krijg geen subsidie, maar betaal meer dan 100% belasting. Waar komt toch het nepnieuws vandaan dat ik gesubsidieerde brandstof tank? Ik betaal juist voor jouw subsidies.

Onder EV-rijders worden gemiddelden als de nieuwe waarheid genomen. We rijden "gemiddeld 30 km per dag" dus niemand rijdt meer dan 30 km/dag tenzij op vakantie? Een typisch geval van leugens, grote leugens en statistiek.

Verder generaliseer je met de opmerking dat mensen die gemiddeld 30 km/dag rijden, niet veilig 1000 km kunnen rijden.

Overigens zou dan hetzelfde gelden voor EV-rijders. Omdat de EV zo'n gebrekkig product is, zouden we weer het vliegtuig in moeten in de plaats van de dieselauto met de caravan? Het vliegtuig is veel slechter voor het milieu dan een dieselauto met een caravan.

De verkopen van EV's aan particulieren zijn minimaal. Voor 2022 staat het momenteel op 10.000 auto's, op een totaal van 8,8 miljoen auto's. Nog geen 0,15%.

Heb je al eens gezien hoeveel milieuschade de winning van grondstoffen voor lithium-accu's aanricht?
Ja gemiddelden zijn er voor een reden. Het meerendeel hier in Belgie is 20km enkel, hoeveel zijn er niet die maar 10km enkel rijden of minder. Natuurlijk zijn er de mensen die 100-200 of meer per dag doen. Dan nog kom je aan 40km per dag met misschien een detour van een paar km naar de winkel en of kind naar een club/sport whatever brengen.
Een weekendje weg met de auto was bij onderzoek gebleken dat dat veelal tussen de 250-300km van eigen woning is. Dat gaat dus ook prima met menig ev.

Ev gebrekkig product? Het op vele gebieden veel beter dan een verbrandingsmotor, soepelheid kwa rijden, geen onnodige trillingen meer in de auto door de motor. Ja, het heeft ook zeker wat nadelen, daar zijn we zeker van bewust. Als jij iedere vakantie met een caravan 1000km wilt rijden is de ev nóg niet voor jou. Voor 95% van de verplaatsingen voldoen ze al meer dan prima.

Oké, jij denkt dat de olie sector geen subsidies krijgt? Dan ben je niet echt mee met alles he :) Kan gebeuren natuurlijk want het zit hier in Europa ingewikkelder in elkaar dan in de VS waar ze overheid de prijzen goedkoper maakt door het verschil te betalen tussen wat Exxon vind dat hun "break even" punt is voor een gallon en wat ze betalen aan de pomp. Dat is directe subsidie, dat is hier in Europa niet van toepassing en toch geven ze hier zo'n 112miljard aan subsidies Dat is ook subsidie geven.

Ja, mijnen zijn geen goede zaak voor de planeet, net zoals olie boren dat niet is. Maar in tegenstelling tot olie kun je zeer dicht bij een gesloten cycles komen over een flink wat jaren doordat je batterijen recycled en dan maar weinig hoeft bij te leggen gezien nieuwe manieren van de cellen ontwerpen mogelijk maakt om redelijk gemakkelijk 95-99% te recycleren.

Maar ik snap dat het nieuwe eng is. Ik houd ook van échte mooie auto's en motoren zoals bijvoorbeeld die achterin de de Ferrari F1 lag begin jaren 90, die waanzinnige V12. Daar kan ik heel erg van genieten, helaas gaan je oren ook kapot als je dicht langs de baan staat met het geluid dat ze produceren. De Ligier V12 was ook zo prachtig! Zie ik houd van mooi autogeluid. Maar voor onze steden, nee bedankt. Minder auto geluid is minder omgeving lawaai in de steden en de luchtkwaliteit verbetert er ook op. Maar op circuits en historische races ben ik er te vinden. En geef nu toe dat voor het geluid wat sommige mensen beweren hoef je het niet te laten. Want hoeveel auto's op de weg klinken nu echt goed? Die tuners? Nee enkel supercars klinken naar iets als je opgegroeid bent met race wagens of van écht mooi geluid houd. Zelfs de meeste "dikke" Audi's zijn eerder artificieel.

Er is absoluut iets aan te merken op ev's net zoals dat op brandstof auto's is. Het is wel de minder vervuilende aandrijving en ja het gaat samen met een mindset verandering. Er verandert zo veel en zo snel dat het een absoluut interessante tijd is om te leven en bij te houden.
Je vat het niet. Het kan best dat ik gemiddeld 30 km/dag rijd, maar soms is dat nul en soms is het 500 km.
In de winkel verkopen ze ook niet alleen de gemiddelde schoenmaat, maar hebben ze ook schoenen voor jou. Het individu heeft niks aan gemiddeldes

Ik maak mij niet druk over trillingen in de auto of over de soepele aandrijflijn. Dat zijn geen criteria waarop ik een auto selecteer.

Nogmaals, ik krijg geen subsidie op brandstof, maar betaal meer dan 100% belasting. Subsidie is exclusief voor ondernemingen zoals Tesla en Vattenfall.
Maar ik snap dat het nieuwe eng is.
Heb jij daar last van? Ik totaal niet. Wel beoordeel ik een nieuw product op bruikbaarheid en prijs, en dan valt de EV vanzelf af. "Nieuw" is niet altijd "beter".

Prima dat de stedelingen een EV moeten rijden, maar val mij er niet mee lastig. Overigens wordt de lucht in Nederland al tientallen jaren steeds schoner, bij een toenemend aantal ICE's. Laten we er geen drama van maken. De EV is iets milieuvriendelijker dan de ICE, maar de EV is zeker niet milieuvriendelijk.

We hadden de miljarden EV-subdidies beter in huisisolatie kunnen steken. Dat had veel meer klimaatrendement opgeleverd.

Nederland heeft zelf geen EV-industrie. Wij betalen de ontwikkelingskosten van buitenlandse fabrikanten. Dat is ontzettend dom.
Mwah, dat vind ik onnodig negatief. Als iedereen die een 2e auto heeft die inruilt voor een EV (want dat zijn vaak de kleine stadsautootjes voor ritten tot max eens 50km), zou dat al enorm schelen en ik denk dat de meeste mensen dat ook prima vinden om elektrisch te doen. Onderhoud goedkoper, verbruik goedkoper, reizen in meer stilte... Er zijn heel veel voordelen aan een EV.

Maar de 1e auto is vaak de alleskunner: een ruime gezinsauto die ook voor vakanties en andere uitstapjes gebruikt wordt. En wat me echt tegenstaat aan sommige reacties van EV-eigenaren, is dat de nadelen van een EV (die zijn er gewoon) worden weggezet als "daar moet je je gedrag maar op aanpassen".

Ik zou zeker een roadtrip durven maken in een EV, zelfs in een enigszins betaalbare als de Ionic Electric 28kWh, als ik maar zeker weet dat ik steeds kan laden. En juist daarover lees ik in de reacties hier heel wisselende ervaringen. De een zegt geen enkel probleem te hebben onderweg, overal direct te kunnen laden en de ander klaagt dat ze het na 1 poging en een hoop stress en vertraging bij de laadpalen, voorlopig niet meer proberen en wel een ICE-auto lenen van een bekende.

Dat kan niet allebei waar zijn en bij gebrek aan eigen ervaring (ik rijd nog benzine/LPG en sta dus kortstondig voor een pomp te wachten), kan ik ook alleen aandragen wat ik zie en hoor om me heen. Maar zij die tegen problemen aanlopen, zuigen dat toch echt niet massaal uit hun duim. En hoe gaat dat dan de komende jaren, als er meer en meer EV's komen en het elektrische netwerk mogelijk overbelast wordt? Een EV hangt een keer of 6 zolang aan een laadpaal dan een brandstofauto aan de pomp doorbrengt en dat een keer of 2 zo vaak tijdens een reis. Dan heb je heel veel laadpalen nodig die allemaal op vol vermogen moeten kunnen werken. Meer laadpalen bijplaatsen, maar dan op laadvermogen gaan knijpen, is weggegooid geld.

Ik ben geen doemdenker: ik denk dat de mensen die het elektriciteitsnetwerk beheren dit al lang voorzien, maar het vereist wel investeringen in dat netwerk om gereed te zijn voor de toekomst.
De auto die ik nu rij had destijds een catalogus van 46.5k helaas geen 2k euro subsidie. Vond ik niet erg het geld wat ik bespaar op brandstof ten opzichte van de oude auto is binnen 4 jaar terugverdiend en dit is zonder zonnepanelen.
Zij rijden vooral veel sneller door Duitsland en vooral kortere stops.

Maar inderdaad hoor, relaxter rijden is ook wat waard. Deze zomer toevallig met de tesla op vakantie gegaan naar zuid Europa. Om de 3 uur een capuchinotje drinken, pizza delen. Was heel prettig. Enige wat vervelend is, is als je bijvoorbeeld op zondag ochtend rijdt en er is niets open tijdens het laden.

Weekje daarna gingen we een weekendje weg naar de Ardennen , met de benzine auto, want we wilden niet meer zoveel hoeven stoppen. Kijken we elkaar na 3 uur rijden aan: “fuck, ik lust wel een pizzatje nu” 😀
Ja, sommigen zien Duitsland en willen ineens veel sneller rijden voor langere tijd etc. Ik vond het prima om om de 3uur te stoppen als je lange ritten doet. Soms stoppen we zelfs voor een pannenkoek onderweg naar Zaandam vanuit Gent als we naar familie rijden, dat is maar 220km.
Afgunst? Dat ligt bij jou en hoe je mijn comment leest, niet aan mij. Ik reed diesel voor lange afstanden en weet dus hoe dat is en dat dat vermoeiend is. Mensen die amper 30km per dag doen en dan in 1x 1000+ km rijden in een dagje vind ik gevaarlijk op de weg. Dat heeft niks met afgunst te maken maar met veiligheid van andere mensen op de weg. Ik bezoek graag historische races en evenementen als Goodwood. Ik houd van oude auto's, liefst mooie racewagens maar voor woon-werk is de ev echt de beste optie. Geen enkele automaat op een benzine auto rijdt fijner(heb van grote mercedes Maybach tot kleine a segment auto's gereden inmiddels)

Dus gewoon rijden over lange afstanden is om de 2,5-3uur een korte pauze en dat gaat perfect samen met elektrische auto's. Er zijn al best wat auto's waarbij je je koffie nog niet op hebt en je auto al opgeladen is voor de volgende etappe.

[Reactie gewijzigd door Daniel_Elessar op 24 juli 2024 16:39]

Er zijn al best wat auto's waarbij je je koffie nog niet op hebt en je auto al opgeladen is voor de volgende etappe.
Dan ben ik toch wel heel benieuwd welke betaalbare EV's dat zijn en met welke betaalbare laadpunten.

Want vooralsnog hoor ik vooral van mijn omgeving steeds vaker dat de laadpunten bezet zijn en alhoewel hun auto mogelijk in een half uur is opgeladen staat er eerst nog een andere auto voor een uur waar ze op staan te wachten.
Betaalbaar is nogal een vaag begrip natuurlijk. Voor mij is er maar 1 EV die ik serieus overweeg als vervanger van mijn Saab 9-5 op benzine: de Hyundai Ionic Electric 28kWh. Een range van hooguit 200km (als je rustig aan doet in de zomer) en kan laden met ~240km/u (80% SOC in 40 minuten).

Maar omdat je dan best vaak moet laden, maak ik me oprecht zorgen over de beschikbaarheid van laadpalen onderweg en dat is wat me nu tegenhoudt. De anekdotes van sommigen hier helpen niet om dat gevoel weg te nemen. 20k Is veel geld om te investeren in een auto die een deel van de ritten niet aan kan. Ik las ergens een reactie "kun je van het geld dat je bespaart met EV-rijden niet een auto huren voor die ritten?". Dat is een interessante gedachte en dat neem ik zeker mee, maar het knagende gevoel van "dan is een EV het dus net niet voor mij" blijft daarmee hangen.

De originele vraag was: heb je zo'n range als de EQ* nodig? Strikt genomen niet per se, als het laadnetwerk er klaar voor is, maar gezien de ervaringen hier neig ik meer naar: ja, dat is heel comfortabel, maar het kost momenteel onredelijk veel geld en massa.
Alhoewel ik zelf van plan ben om gewoon 5 tot 10 jaar te wachten met aanschaffen van een EV (puur om gewoon af te wachten hoe het laadpalentekort, maar ook toepassingen als auto als accu voor zonnepanelen zich gaan uitpakken)

Hoor ik toch ook om mij heen diverse mensen die juist naar een hybride gaan kijken (en pas EV als volgende, volgende auto zien) de komende tijd, puur om wel gewoon elektrisch te hebben op 90+% van de ritjes, maar voor vakantie en laadpaal problematiek gewoon wel een alternatief te hebben ipv te moeten wachten op een ander.

Want zeker de laadpalen problematiek zie ik wel als iets groots voor die auto's met kleine ranges. Als jij hem 2 a 3x per week aan de lader wilt zetten en je geen eigen oprit hebt, dan ben je puur afhankelijk van openbare laadpalen en hoe beschikbaar die zijn voor de periode dat jij er wilt laden.

En mits je de auto succesvol voor langere tijd als zonnecel accu kan gebruiken, dan valt imho de onredelijke kosten qua geld en massa wel mee. Als jij gewoon een hele winter geen externe stroom hoeft te betalen, maar je huis puur draait op zonnepanelen en auto-accu dan is mij dat best wel wat waard hoor.
Betaalbaar is inderdaad een vaag iets. Maar als ik op de weg kijk is dat tussen de 30-40k best oké. Een beetje Golf aankleden zit je ook al tegen de 40k aan. Dus iD3 is dan een optie, zeker met het 100kWh laden erbij is dat echt een goede auto. MG ZS/5 zijn ook prima in de update van dit jaar. Net iets grotere accu en snel laden is ok, niet denderend maar goed genoeg.
Op de weg zie je vooral leaseauto's rijden, dat is niet wat de particuliere koper aanschaft. 30-40k is het grootste deel van een modaal jaarsalaris, er zijn weinig mensen die dat aan een auto kunnen uitgeven...
Als ik hier in BE kijk zijn het vooral lease en private lease. Maar toch echt veel grote bakken om dan 200m naar de bakker te rijden. Natuurlijk overdrijf ik hier een beetje maar als je die auto's al naar ev's omruilt zet je al een grote stap. Hier in de buurt weer de traditionele auto wissel in de buurt waarbij de SUV's van Mercedes en Audi toch echt wel de favoriet zijn als private lease of op afbetaling gezien de lening zo laag staat momenteel. Ze moeten elkaar overtreffen lijkt het. Maar goed dat zijn ook mensen met geld in grote huizen. Want ook de auto voor hun kind dat net het rijbewijs heeft behaald moet het toch echt minimaal een goed aangeklede Golf zijn of Tiguan of..

De auto's, ev's vanuit de lease komen stilaan op de tweedehands markt maar veel gaan die naar Frankrijk, Duitsland en Italië omdat ze daar nog hogere kortingen krijgen op de aankoop van ev's en de handelaren meer verdienen.
Dat is voor Nederland in ieder geval een groot probleem. Al die plugin hybrides die met weinig of geen bijtelling gebruikt zijn in de lease, gaan naar het buitenland. Zo subsidiëren we met ons belastinggeld zuinige(re) auto's in het buitenland.

En ik geloof zo dat dat met al die Tesla Model S'en ook gaat gebeuren. Die komen te duur op de markt voor de particuliere koper en in het buitenland ontvangt men ze met open armen. In Nederland lijken alle belastingmaatregelen gericht op lease rijders. Voor particuliere rijders is er sinds vorig jaar wel een subsidiepotje, maar voor nieuwe auto's was die binnen enkele dagen al leeg. Aangezien de leaserijder een belastingvoordeel krijgt, is dat geen potje dat "leeg raakt". Hooguit verandert aan het eind van de jaar de regeling en gaat men "nog even snel" onder de oude regels iets anders rijden.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:39]

"elektro-zooi"

Wie heeft er hier precies afgunst?
Maar op vakantie is een heel ander verhaal. Als je kinderen hebt, zit je aan de schoolvakanties vast en ga je (bijvoorbeeld) op reis naar de wintersport samen met duizenden anderen op weg op hetzelfde moment. Onderweg staat iedereen dan aan de laadpaal en verwacht ik grote vertragingen door het wachten tot je aan de beurt bent om te laden. Ik ken een paar Tesla-eigenaren die om die reden hun EV niet meenemen op vakantie en een ICE-auto lenen van familie.
Misschien eens anders na gaan denken over hoe je op vakantie gaat? Met vakantie rijden wij op een dag 2 keer laden. Dat is dus zo rond de 600-800km. Rond die afstand boeken we dan ergens een hotel waar we kunnen parkeren en laden. Ja, dan ben je er een dag later. Maar of ik dan op plek X of plek Y in een lekker hotel zit maakt mij niks uit. De vakantie begint niet als we op plaats van bestemming zijn, maar op het moment dat we de deur thuis dicht trekken.
[...]

Misschien eens anders na gaan denken over hoe je op vakantie gaat? Met vakantie rijden wij op een dag 2 keer laden. Dat is dus zo rond de 600-800km. Rond die afstand boeken we dan ergens een hotel waar we kunnen parkeren en laden. Ja, dan ben je er een dag later. Maar of ik dan op plek X of plek Y in een lekker hotel zit maakt mij niks uit. De vakantie begint niet als we op plaats van bestemming zijn, maar op het moment dat we de deur thuis dicht trekken.
Dat is letterlijk wat ik hierboven beschrijf: de vakantie begint met het dichttreken van mijn portier en de reis hoort daar dus bij. Wij rijden ook max een 700-800km op een dag, maar je geeft al aan dat je daarvoor 2x moet laden. Als je op wintersport gaat, doe je dat meestal in een vakantie van een week, dus als het even kan probeer je op vrijdag weg te rijden en op zaterdag aan te komen. Maar dat doet de rest van Nederland ook, want die moeten in dezelfde schoolvakantie weg. Onderweg 2x laden zie ik alleen zitten als het aantal laadpalen flink uitbreidt. Ik heb geen EV, maar ik heb genoeg filmpjes gezien waarin EV's moeten wachten voor ze kunnen bijladen en als er dan ook nog eens een langzame lader voor je staat, kan dat zo een uur duren. Kun je je voorstellen hoe dat gaat als we massaal naar de Alpen trekken om te genieten van de sneeuw?

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:39]

Toevallig vorige week nog met iemand met een model 3 op skivakantie geweest in de italiaanse dolomieten.
Zij met een model 3 ik met een benzine auto.

Ze hebben twee keer moeten laden. Kostte ze ongeveer 25 minuten per laadbeurt, waarvan één tijdens het eten gepland kon worden, en bij de ander werd even wat gedronken. Weinig verloren tijd al met al.

Laadpalen zijn er echt al méér dan genoeg in ons deel van europa. (dit was overigens al het tweede jaar, en ook de zomervakantie is zo gedaan. Nog nooit ergens hoeven wachten).

Ze waren in elk geval zeker niet slechter af dan ons. Ik heb wél bij een station (Oostenrijk, want benzineprijsverschil) in de rij moeten staan voor ik kon tanken. Reistijd was uitendelijk bijna gelijk.
Maar vorige week was het geen schoolvakantie, dus is het redelijk rustig. Het gaat me om die momenten dat half Nederland vakantie heeft en met de auto op wintersport wil. Die vakantie komt er weer aan en ik ken ook de verhalen van Tesla-rijders dat ze dan moeten wachten voor ze bij de laadpaal terecht kunnen. Die drukte zie je dan ook altijd bij tankstations, maar die auto's zijn allemaal na enkele minuten weer volgetankt, afgerekend en weg. Een Tesla kan inderdaad heel snel laden, maar er zijn ook genoeg EV's die het met een tiental kW moeten doen bij het laden en als je die voor je treft, sta je zo een uur te wachten tot de laadpaal beschikbaar komt.
Ik rijdt nu 8 jaar vol elektrisch, ook alle wintersportritten en de zomervakanties in schoovakantie periodes van regio midden.

Een bezet laadstation ga je echt niet snel aantreffen, je kunt vooraf de drukte van de stations exact zien en bij de grotere snellaad stations gaat het laden tegenwoordig zo snel dat ook daar de wachttijden nooit lang zijn. Die 1 of 2x dat Tesla rijders in 2019/2020 moesten wachten op een vrije plek was door Ernst & Young in de pers een complete collapse van de snelladers langs de wintersportroutes voorspeld. Er gebeurde praktisch niets.

Het was wel drukker, natuurlijk, maar vrijwel niemand heeft hoeven wachten. Rondom die routes is de afgelopen jaren wel 4x zoveel snellaad infrastructuur geplaatst. Je hebt nu werkelijk volop keuze langs de autobahn. En heb je dan toch een keer een station dat echt nokkie vol staat dan zijn er volop alternatieven in de omgeving. Er is nog veel te veel bangmakerij imho. Als je de praktijk kent en de verhalen leest valt het echt reuze mee.
Wij hebben wel een EV en genoodzaakt om tijdens schoolvakanties op vakantie te gaan. Mijn ervaring: het is waardeloos om met een EV in die periodes op vakantie te gaan:
Bij de eerste vakantie met onze EV 2x een laadpaal file gehad en 1x een defecte paal. Dat beviel ons zo slecht (vooral die files) dat we nu altijd een bezine auto huren voor de vakanties.
Dankjewel voor het delen van je ervaring.

Ik sta op het punt een nieuwe lease auto te kiezen (voor de komende 5 jaar).
Omwille van de fiscaliteit in België kan ik ofwel een érg leuke full EV kiezen, ofwel een leuke hybrid (ook een klassieke ICE kan maar die gaat me aan belastingen meer kosten).

Omwille van familie in het buitenland, doen we tijdens de meeste schoolvakanties een ritje van meer dan 1300km (enkel). Ik stond op het punt een full EV te nemen, en er de extra 2,5u rijden (volgens A Better Routplanner) bij te nemen, maar nu begin ik toch terug richting hybrid te neigen.
Nadeel is dan wel dat ik voor hetzelfde budget een minder 'leuke' auto heb.
Het alternatief is inderdaad naast de EV een andere auto te voorzien voor die ritten (door te huren, of door een andere auto binnen het gezin beschikbaar te hebben)...

We zijn er duidelijk nog niet helemaal met de EVs :)
De keuze is voor jou niet heel moeilijk toch? Ik zou me 5 jaar kapot ergeren aan dat onpraktische laden met de afstanden die jij gaat rijden. Lekker op bezoek geweest bij familie/vrienden, net wat te laat geworden en dan ondertussen nog een paar keer moeten laden.... dat zou ik echt slecht trekken. Dan liever een wat minder leuke, maar wel veel praktischere wagen. Anders betaal je behoorlijke forse bijteling voor een wagen wat het net niet is, dat zou ik zonde van m'n geld vinden. Een auto kopen/huren naast een EV, maakt een EV in de lease financieel al helemaal veel minder interessant dan een hybride of ICE.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 24 juli 2024 16:39]

Ik rij al sinds 2015 met een Tesla, ook vakanties. Geen enkel probleem. Lees ik bovenstaande post over defecte laadpalen vermoed ik dat het over laden bij ionity oud gaat. Bij Tesla superchargers tot op heden geen problemen gehad. Ondanks dat ik mogelijk om t vervolg voor een ander merk zou kiezen, maakt het laadnetwerk van Tesla echt het verschil.
Welke auto’s passen dan in je budget?

Ga eens kijken in de files van Bjorn Nyland over ranges en laadtijden.
Zeker zijn filmpjes met 1000 km challenge zijn echt verhelderend.
Zeer mooi uitgeruste bmw ix3
Mooi uitgeruste bmw 330e touring
OK uitgeruste Mercedes C300e estate
(overblijvers na een eerste selectie)

Had die filmpjes inderdaad gezien, en op basis daarvan en abetterrouteplanner.com kom ik er op uit dat de rit met een ix3 dus 14u40 zou vereisen, tegenoever ongeveer 11u30 a 12u nu met diesel.

[Reactie gewijzigd door Church of Noise op 24 juli 2024 16:39]

Ik zit in een gelijkaardige situatie. Ik mag binnenkort van wagen veranderen waar ik het dan 4 jaar mee moet doen. Ik was echt van plan om een elektrische aan te schaffen, want ik heb een TCO budget en dan krijg je toch iets meer. Maar ik ben stilaan aan het veranderen van mening.
Eerst heb ik een Polestar Model 2 getest. Leuk en snel, maar range van 250 km is onvoldoende. Over de BMW i4 was ik te spreken en 350km bereik was voldoende. Maar bij het opstellen van de offerte is de prijs ruim 10% gestegen t.o.v. de maand ervoor. Veel minder opties dus met mijn budget en met zulke praktijken jagen ze me dus weg. Tesla spreekt me niet aan net zo min als SUV's.
Dus bij gebrek aan leuke en bruikbare elektrische wagens zal het waarschijnlijk een hybride worden.

Mijn baas is overtuigd, die gaat elektrisch en huurt een mercedes V om op vakantie te gaan.
Klopt, exact ook mijn ervaring.
EV tijdens schoolvakantie is onmogelijk, zeker wintervakanties waar je een aantal bottlenecks hebt qua laadinfrastructuur op weg naar de sneeuw.

En laten we wel wezen, als je op vakantie gaat voor wintersport dan wil je zo snel mogelijk ter plekke zijn.
Meerdere malen met de Tesla door europa gegaan, nooit ergens hoeven wachten. Laatste keer was de dag dat iedereen hals overkop naar Oostenrijk vertrok omdat de grenzen zouden sluiten voor Nederlanders. Ook toen nergens hoeven wachten en ruim plaats... Het is allemaal zo relatief jongens..
Wij waren aan het oriënteren voor een BEV. Ik heb een aantal BEV eigenaren gesproken en die deadviseerde ons ook een BEV aan te schaffen. Een daarvan rijdt meer dan 70.000km per jaar in NL en hij zegt dat gaat hartstikke goed, maar zodra ik op vakantie ga regel ik een andere auto. Alles buiten Nederland is een ramp.
Naar Italië gereden met een xc40, range 350km. In de schoolvakantie, maar niet op een zwarte zaterdag.

Geen enkele keer hoeven wachten op anderen, meestal waren de meeste plekken beschikbaar. Zal de komende jaren wel lastiger worden, maar voor nu was het geen enkel probleem.
Een maat van me heeft een EV als leaseauto van de zaak, en die heeft een bepaling in z'n leasecontract staan dat hij voor een totaal van 6 weken per jaar tijdelijk een benzineauto in bruikleen kan krijgen, voor de vakantie, maar bijvoorbeeld ook als hij een kar o.i.d getrokken moet hebben, want zoiets is ook lang niet altijd mogelijk met een EV.

Puntje van zorg was wel, dat hij bij de allereerste keer dat hij van die mogelijkheid gebruik maakte, hij tot de ontdekking kwam dat de verhuurder van de benzineauto tijdens zijn afwezigheid met zijn EV op pad ging ( :o lang leve de gps tracker). Dat werd dus nog een flinke rel tussen de leasemaatschappij en de verhuurder, want a) die auto is op dat moment dus gewoon niet verzekerd als er 'een vreemde' achter het stuur kruipt en b) je blijft gewoon met je poten van andermans eigendom af als enkel de zorg en stalling aan jou is toevertrouwd..
Jammer, maar duidelijk. Hoe pakt dat financieel uit? Een elektrische auto is goedkoper (toch?) en dan de huur van de ICE auto erbij, maakt dat het toch even duur of nog steeds voordelig?
Waarom denk je dat een EV goedkoper is? Ik vond het zo grappig toen de model s uit kwam. Ja hij is heel goedkoop om te rijden. Sorry hoor maar voor de prijs van een model S koop en rijdt ik 15 jaar lang een hele dikke Passat. Hoe kan die model S dan nog goedkoper zijn?

Tegenwoordig heb je van Dacia goedkope EV, misschien als je die afzet tegen een Yaris ofzo dat je dan inderdaad goedkoper uit bent.
Je kunt voor het geld van een Passat ook een Ioniq 5 kopen, qua onderhoud is de Ioniq 5 vele malen goedkoper (veel minder onderdelen qua slijtage). De degradatie van accu's is ook al veel minder erg dan mensen vaak denken.

En de "brandstof" kun je zelf opwekken of relatief goedkoop aanschaffen, dus ook goedkoper.

Het rijden van de EV is goedkoper, de aanschaf was een probleem, maar dat is nu dus ook niet meer zo (bij nieuw). Tweedehands weet ik het niet.
Dit zal in de loop der jaren alleen maar goedkoper worden, simpelweg omdat we nog steeds aan het begin van het EV tijdperk staan. Er is nog ontzettend veel te optimaliseren en te winnen, maar de toekomst schreeuwt EV.
De Ioniq 5 bestond nog niet toen de model S uit kwam.

Maar de vergelijking gaat misschien nog wel op:

Je kunt voor de aanschafprijs v an de Ioniq 5 ook een Kia Ceed kopen en 15 jaar onderhouden en rijden. Als je 10k km per jaar rijd. Hoe kan de ioniq dan nog goedkoper zijn?
Nu maak je het helemaal mooi.
De eerste vergelijking is al scheef, omdat vorig jaar het kantelpunt pas is gehaald (EV vs ICE) en dus is er meer aanbod dan de model S.

En nu kom je met een vergelijking waarbij je een stap terug gaat qua comfort / kwaliteit. Je kunt voor 10k km per jaar ook prima in een Fiat 500E rijden (wel vrij prijzig voor zo'n klein karretje, maar soit).

Je kunt hoog en laag springen, er zijn meerdere onderzoeken al genoemd in andere comments, waarbij wordt aangetoond dat EV goedkoper is dan ICE.

Neemt nog steeds niet weg dat dit niet voor iedereen haalbaar is, ik ben me er zeker van bewust dat dit nog steeds voor een klein percentage van de (NL) bevolking zal gelden. Ik ben dan ook zeker geen tegenstander geworden van ICE, maar ik ben wel zo realistisch dat dit aan het veranderen is.

edit: ik lees je bericht nog eens opnieuw, je hebt het erover dat in de tijd dat de eerste model S uit kwam deze goedkoop zou rijden. Ook dat is nog steeds wel waar, maar mogelijk niet tov ICE. De aanschaf is / was hoog, maar het onderhoud en de "brandstof" waren minimaal.

[Reactie gewijzigd door DeMolT. op 24 juli 2024 16:39]

Ook ik rijd nu al 4,5 jaar in een Tesla (Model S).
Ik ben afgelopen oktober op vakantie geweest in Oostenrijk en twee weken terug in Zwitserland.
Beide keren geen enkel probleem met laden onderweg. De auto geeft zelf aan welke supercharger vrij is en waar je dus kunt 'tanken'. Telkens 3 x korte laadstops van max. 20 min.
Daarnaast maak ik voor m'n werk veel langere ritten vanuit Noord Brabant naar Enschede, Oostende, Hannover, Parijs dus ik ben wel gewend om met die 'range anxiety' om te gaan. Ja, in het begin heb ik daar ook wat last van gehad, maar na pakweg een half jaar is dat verdwenen.
Het Tesla supercharger netwerk wordt nog steeds uitgebreid en ook het aantal laadplekken per supercharger, dus de kans dat je een keer moet wachten om te kunnen laden is echt heel klein. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt. Zelfs in het begin in België niet waar de infrastructuur (opnieuw) achterloopt op Nederland.
Ben het met je eens. Ik denk dat veel tweakers een beetje tunnelvisie hebben en veel EV rijders zijn bijzonder defensief als het gaat om commentaar geven op hun EV's. Dat is jammer.

Als tentkampeerder ben ik ook bijzonder negatief, ik wil een auto die alles kan. Ja een EV voldoet waarschijnlijk aan 75% van m'n huidige gebruik, maar moet ik dan voor die 25% een andere auto gaan aanschaffen? Dan liever een schone benzine of desnoods hybride.

Ik ben afgelopen jaar heel frankrijk doorgereden, en zodra je naar de wat kleinere en afgelegen campings gaat is elektrisch rijden een zeldzaamheid. Je ziet daar ook nog amper EV's. Tanken doe je bij de supermarkt waar je soms een behoorlijke toch voor moet maken. één persoon met een model 3 gesproken bij een camping. Hij was bijzonder tevreden, maar moest wel een hele planning maken wilde hij ergens heen gaan omdat daar toevallig weinig laadpalen in de buurt waren. Langs de snelweg was het geen probleem mits de laadpaal beschikbaar was.

Wij gooiden gewoon de auto vol op de pomp langs onze route. Dat is voor mij vrijheid, en gewoon wat de EV als concurrent heeft, hoe oneerlijk dat ook mag zijn.

[Reactie gewijzigd door twowheeler op 24 juli 2024 16:39]

Tja het is alsof ze buiten Nederland geen stopcontacten hebben ?
Misschien zijn er momenteel genoeg laadpalen voor de huidige hoeveelheid EV's. Als er op een gegeven moment, net als bij het tankstation, 3 of 4 auto's voor jou aan de beurt zijn zijn, dan sta je opeens 2 uur te wachten.

Leuke ontwikkeling hoor, die EV's, maar die lange laadtijd is echt wel een achteruitgang.
Als er zoveel EV"s zijn, zullen het aantal laadpalen/plekken ook wel meer worden?
Ik kan mij ook nog vakanties herinneren waar je in Luxemburg ging tanken en je 45/60 minuten in de file stond op de snelweg voor je uberhaubt bij de pomp was..
Er zullen inderdaad meer laadpalen komen ja, maar ruimte is nou eenmaal beperkt. Zeker in drukke steden. Zolang de laadtijd niet omlaag gaat blijf je het probleem houden. Kan je je die vakantie voorstellen als er net zoveel EV's voor je in de rij staan? En inderdaad, zoals iemand anders zei, leuk als je thuis kunt opladen. Veel (de meeste) mensen hebben geen eigen oprit.

Mensen die de lange laadtijden niet als probleem zien onderschatten denk ik hoeveel auto's er daadwerkelijk zijn.
Je kunt alle staplaatsen op een parking uitrusten met kabel of inductie laden. Mensen die niet thuis kunnen laden, dat gaat met zo'n auto als deze geen probleem zijn. Dan rijdt laad je wekelijks met dit bereik even aan de snellader ergens.
En dit is toekomst in dat opzicht voor mensen die niet thuis kunnen laden. Dit was een winstgevend benzine station in een buurt vol met grote landrovers etc die wel wat benzine lusten. En andere merken als BP zien ook in dat een station op die manier uitbaten winstgevender gaat zijn.
De ev-problemen betreffende laden en bereik zouden in de toekomst opgelost kunnen worden met draadloos laden onderweg (zie video.
Laadpalen zullen er bij komen. Het zal wel iets te langzaam zijn, maar meestal niet rampzalig.

Ik vermoed dat er bij de elektrische wagens wel een onderscheid zal komen.
De dure auto's met een steeds groter wordend bereik en laadsnelheid met daarnaast de categorie die betaalbaar zal moeten zijn met een beperkt bereik.
De definitie van betaalbaar is ook vaag. Mensen betalen met plezier 20% extra voor een nutteloze SUV. Modale auto's kosten al snel 30 à 40000 Euro (Belgische prijzen). Dus in die prijsklasse zou een gezinswagen moeten beschikbaar zijn met wat bereik, maar ik voermoed (en zeker nu) dat die eerder gaan richting 60000 Euro. Die middenklasse auto's ontbreken dus nog, wat maakt dat (voor belgië) elektrische wagens alleen maar interessant zijn als bedrijfswagens.
Maar het punt is, dat we helemaal zover nog niet zijn.
Tijdens een standaard zwarte zaterdag op de Europese wegen, moet je al geluk hebben om uberhaupt een parkeerplek te vinden op een Frans benzinestation aan de autosnelweg, laat staan om dan nog maar te kunnen laden.
Eenmaal ter plaatse op vakantie is het ook niet zo simpel, in die achteraf dorpjes heb je ook niet zo heel veel infrastructuur (want wordt maar een paar weken op een jaar intensief gebruikt)
Het punt is dat er nu ook nog niet zoveel EV's zijn.
Ik verwacht dat het aantal laadpunten en EV's redelijk geleidelijk met elkaar op zullen lopen, je ziet nu de grote jongens als Vattenfall en Shell ook al meters maken. Dat kon nog wel eens rap gaan.

Toen de eerste brandstof auto's er waren, had ook niet direct iedereen een auto moeten hebben. Toen was de capaciteit daar ook niet voor, maar dat probleem lost zichzelf op door vraag en aanbod.

Daarbij, je hoeft niet elke dag te laden als je op vakantie bent lijkt mij? In het beste geval zit je auto in 25 minuten vol (lees 80/90% zoals voorgeschreven) en in het slechtste geval duurt het 6 uur, maar zelfs in het slechtste geval hoeft het niet zo te zijn dat je die volle accu nodig hebt. Hij laadt zo'n 70km/u bij een slecht punt, als je op je bestemming bent hoef je toch niet elke dag ook nog eens 400km te rijden?
Ik ben ook absoluut niet bang voor het laden op bestemming. Desnoods hang je hem aan een ordinair stopcontact de hele nacht, dan kun je de volgende dag gewoon je ritjes maken. Of je laadt vlak voor je er bent op de autosnelweg nog even helemaal vol (nouja, tot 80%). Zoveel kilometers maak ik op locatie echt niet.

Voor mij is het puur de reis er naartoe en terug waar ik beren op de weg zie. Ik lees hier ook heel wisselende ervaringen daarover. De Tesla-rijders zijn doorgaans positief, kudo's aan Tesla voor het opzetten van zo'n goed netwerk! De niet-Tesla rijders omschrijven deels wat ik bedoel: laadpaalfiles, defecte laadpalen, shit die ik ook zie langskomen in filmpjes van Youtubers die roadtrips in EV's maken. Ik ben benieuwd of het steeds meer open stellen van het Tesla-netwerk aan non-Tesla EV's hier gaat helpen.

Maar er blijft wel het knagende gevoel: wat nu als over 10-20 jaar (bijna) iedereen EV rijdt? Zijn we in staat om de laadcapaciteit en het onderliggende elektriciteitsnetwerk zodanig uit te breiden dat dat goed gaat? Een paar benzinepompen bijbouwen verhoogt de laadcapaciteit, maar laadpalen zijn beperkt door het netwerk onder de grond. Ik denk dat daar een flinke uitdaging ligt.
Tegen die tijd zijn er meer dan genoeg palen. Dat worden er steeds meer, Plus nu dat de batterijen steeds groter worden zullen velen niet hoeven te laden of zal de slimme navigatie merken dat alle palen steeds bezet zijn, en je naar een eerdere of latere laadplaats navigeren.

Ik zie niet echt problemen die niet opgelost kunnen worden.
Misschien beetje een Luxe positie, maar als je je elektrische auto op je eigen oprit kan opladen is echt wel veel relaxter dan dat je elke keer naar die benzine pomp moet. Dat is dan weer een gigantische vooruitgang. Kan me nog herinneren met mijn vorige V6 met 80 liter tank. Dat tanken duurder ook heel lang dat mijn arm er gewoon pijn van ging doen. Daar heb ik nu geen last meer van!!!!
Waarom word je naar beneden gevote? 100% mee eens. De benzine pomp is lang niet zo chill als ff de auto aan de lader hangen op werk. (Letterlijk 10 seconde werk voor ons).
Wat is de range van een Model 3? Als ik op ev-database kijk zie ik dat de Model 3 long range een actieradius heeft van 325km op de snelweg in de winter. Je rijdt natuurlijk niet tot 0% en je laadt maar tot 80%. Dan haal je nog geen 250km per laad beurt met waarschijnlijk ook nog Nederlandse snelheden van 100 of 130km/h. Dus Duitsland beetje doorrijden een 200km en weer laden? Hoe kom je dan met twee keer laden bij de Dolomieten? Denk je niet dat ze een beetje gelogen hebben over hoevaak ze moesten laden?
Die 325 kilometer op de snelweg is bij echte winterse temperaturen. Volgens de asterix onder de tabel gaat het dan om -10 graden. Afgelopen weken was het op veel plekken ruim boven 0 graden. Het grootste deel van je reis hoef je dus niet zulke winterse temperaturen te hebben, helemaal als de zon ook nog eens schijnt. Als je dan rustig rijdt (100-110 km/h) en je accu een eind durft leeg te trekken kom je al snel op 350km tussen laadbeurten. Met vertrek uit het zuid-oosten van Nederland (Nijmegen, Venlo, Maastricht) is het minder dan 1000km naar de Dolomieten, dus met een volle accu bij vertrek, een laadpaal op plaats van bestemming en twee keer laden tussendoor kun je dat precies redden.

Toegegeven, dan moet je onderweg niet teveel last hebben van range anxiety ivm mogelijk defecte laadpalen of te lange wachtrijen.
Meen je dit nou serieus. Prima dat je gek bent van een Ev maar om nou de stelling te verdedigen dat je evenveel tijd kwijt bent met een ev/benzine om maar de dolomieten te gaan. Ik denk niet dat de benzineauto 100km/h over de autobahn reed.
Huh? Ik zeg nergens dat je met de EV even snel bent. Ik rekende alleen maar voor dat je vanuit een gunstige locatie in Nederland met een Model 3 Long Range in twee keer laden naar de Dolomieten moet kunnen komen mits je zuinig rijdt en enigszins ballen hebt wat betreft hoe leeg je je accu rijdt. Dat gaat je inderdaad een langere rijtijd opleveren.

De totale reistijd is vervolgens ook afhankelijk van de duur van de pauzes. Als de benzinerijder uitgebreid gaat zitten lunchen en avondeten of lang moet wachten bij een tankstation zou het best kunnen dat de totale reistijd enigszins vergelijkbaar is zoals Felyrion aangaf. Het enige wat ik deed was onderbouwen dat zijn verhaal plausibel is als je enigszins gunstige omstandigheden hebt.

Vanuit Groningen of Amsterdam met -10 graden naar de Alpen op een drukke zaterdag zal inderdaad ellende zijn met een EV.
Je hebt bij EV-database gekeken naar de werkelijke actieradius op de snelweg in de winter. Dat is dus 325km, niet 200.
Als je op vakantie gaat, dan gaat ie een keertje vol.
Je vertrekt met volle accu, maar bij de herladingen onderweg ga je met de tesla niet boven de 80% en met wat lef rij je to 4%. Dan kom je op de volgende ladingen ongeveer 250km.
Is dit problematisch: neen. Dit zou mij niet tegenhouden. Maar je moet zeker 2 maal laden voor een korte trip en 3 maal voor een normale.
Wat mij stoort is dat je bij 90% van de verkopers van elektrische wagens moet aangeven dat je weet hoe het werkelijk zit alvorens ze het correcte bereik geven, ander houden ze voor bovengenoemde tesla vol "tussen 500 en 600km". En dan heb je ontevreden kopers die zich opgelicht voelen (en zo ken ik er enkele).

Als er nu maar een wagen naar mijn zin zou zijn in mijn budget zou ik direct verkocht zijn. Maar ik vermoed dat de EQE net buiten budget zal zijn.
Dat was dan vorige week, buiten de vakantie en dus op een rustiger moment. Ik heb net als Grrrrrrene "schrik" om te staan sukkelen in een wachtrij, nog voor je kan laden... Het laden zelf is minder en minder een probleem, congestie bij laadpalen tijdens het hoogseizoen gaat denk ik een groter probleem worden. Wanneer EV's echt gaan doorbreken in de komende jaren, zal de laad infra nog enorm moeten gaan schalen langs die drukke routes om bovenstaand scenario te gaan vermijden.

[Reactie gewijzigd door venqwish op 24 juli 2024 16:39]

Dit dus. Buiten het seizoen op vakantie gaan is zo verschrikkelijk rustiger dan in het hoogseizoen. Tijdens het hoogseizoen is het praktisch overal stervens druk, zeker rond de wintersport.
Als we dan toch anekdotisch bezig zijn:
Een paar weken terug (laagseizoen) ben ik ook met mijn vriendengroep op wintersport gegaan (bestemming St. Anton), verdeeld over twee auto's: een Model S 85kw en een Mitsubishi Eclipse. Beschikbaarheid van en drukte bij laadpalen onderweg hebben geen rol van betekenis gespeeld en de Tesla vertrok met 100% accu. Al met al deed de Tesla zowel over de heen- als de terugreis zo'n 3 uur langer. Een deel daarvan zal in overhead hebben gezeten zoals langer blijven zitten bij bijvoorbeeld een gecombineerde oplaad + eet pauze, maar in vergelijking met mijn eigen ervaring acht ik uw anekdote over 2x 25 minuten laden en nagenoeg gelijke reistijd ietwat onrealistisch positief doorslaan in het voordeel van de EV.

Overigens ben ik groot voorstander van elektrisch rijden en is de enige reden dat ik zelf (nog) geen EV rijdt, dat ik het financieel niet kan veroorloven. Maar dat betekent niet dat we onze ogen moeten sluiten voor de geringe nadelen die er aan elektrisch rijden kleven.
Voor mij persoonlijk is het ook puur financieel dat ik het niet kan trekken. Ik rij nu een Skoda Fabia en dat is aardig wat auto voor 20K wil je een EV gelijke hebben dan ben je rustig 45K kwijt. Dat zou dus betekenen dat ik ongeveer 10 jaar met de EV moet doen wil ik quite spelen qua kosten.
Dat is letterlijk wat ik hierboven beschrijf: de vakantie begint met het dichttreken van mijn portier en de reis hoort daar dus bij. Wij rijden ook max een 700-800km op een dag, maar je geeft al aan dat je daarvoor 2x moet laden. Als je op wintersport gaat, doe je dat meestal in een vakantie van een week, dus als het even kan probeer je op vrijdag weg te rijden en op zaterdag aan te komen.
Als je voor 800km zomervakantie al 2x moet laden, dan moet je voor 800km wintersport minstens 3x laden!

Ik heb een ID.4 Pro (77kWh), WLTP range 521 km, van lente t/m herfst in de praktijk maximaal 450 km, en met temperaturen zo rond de 5 graden, dus met de huidige temperaturen, is het maximaal 300 km. Het is niet ideaal om je auto helemaal leeg te rijden, dus je moet om de 250 km laden.

Maar het wordt gelukkig weer warmer. Rond de 10 graden heb ik alweer 350 km bereik, en boven de 15 graden is het volledige bereik weer terug, tenzij de airco moet gaan koelen.

O ja, even een kanttekening: ik ben geen zuinigheidsfreak. Ik wil comfortabel rijden, dus staat de verwarming / airco altijd aan, en dat is inclusief stoel- en stuurverwarming als ik daar zin in heb.
ik heb hem ook altijd op 20 staan en dat maakt weinig uit kwa range.
Bij een ICE krijg je je warmte "gratis" (daar is beweging bijna een bijproduct), bij een EV kost het extra energie. Het kan dus eigenlijk niet dat verwarmen niks doet met je range.
Het doet weinig, die 10-13km maken toch niet het verschil lijkt me?
O ja, even een kanttekening: ik ben geen zuinigheidsfreak. Ik wil comfortabel rijden, dus staat de verwarming / airco altijd aan, en dat is inclusief stoel- en stuurverwarming als ik daar zin in heb.
Niet meer dan normaal lijkt me. De EV moet toch een vervanging zijn, en geen probleem oplossen en er eentje creëren
Precies dat.

Maar er zijn mensen hier op het ID.X forum die met een winterjas aan in de auto zitten om zo zuinig mogelijk te rijden. Wat ik aan wil geven is dat wat jij en ik normaal vinden, niet voor iedereen normaal is.

Ik wil comfortabel en veilig rijden. Ik gebruik m'n EV net zoals ik een ICE gebruik, alleen het tanken gaat wat anders.
Ik heb het niet over onderweg 2 keer laden. Thuis 1 keer 100% laden, onderweg snelladen naar 80%. In de vakanties die we tot dusver hebben gedaan heb ik geen enkele keer hoeven te wachten op een laadpaal. Het is echt niet zo slecht gesteld als je denkt. Wel moet je even per land bekijken hoe de zaken geregeld zijn (bijvoorbeeld in Frankrijk kun je bij iedere grote supermarkt/hypermarche wel terecht).

Je zorgen laten dus vooral je onwetendheid zien, het is echt allemaal prima te doen. Je moet alleen niet van huis gaan met haast (sowieso een slecht idee voor je vakantie). Haastige mensen kunnen beter benzine blijven rijden.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 24 juli 2024 16:39]

Maar als jij 800km kunt rijden met maar 1x bijladen tot 80%, heb je dus al een EV die een flinke range heeft (450-500km). Het punt dat hierboven gemaakt werd, was juist dat je die range helemaal niet nodig hebt. Zoals jij het schrijft heb je die range dus wel nodig :)

Een betaalbare EV (en voor velen is ~20k euro niet betaalbaar) is een Ionic 28kWh. Die doet optimistisch gerekend zo'n 200km op een 100% acculading als je rustig rijdt (dus niet 130km/u rijden, maar max 100km/u). Dat betekent dat je sowieso 8 uur aan het rijden bent voor de door jou geclaimde 800km op een dag. Maar je laadt niet tot 100% vol, want dat laatste stukje is traag laden, dus je zult een keer of 4-5 moeten bijladen om die afstand te halen.

En je gaat ook voorbij aan mijn opmerking over het trekken van aan caravan of aanhanger. Je zult echt je manier van op vakantie gaan moeten aanpassen, wil je met een EV naar Z-Europa kunnen rijden met een caravan erachter. Ik hoop daarom dat er geïnvesteerd wordt in meer treinen waar je met je auto en caravan op kunt rijden in een straal van ~200km rondom je huis (over de grens in Duitsland bijvoorbeeld) en de volgende ochtend sta je in Noord Italië, Z-Frankrijk, Noord Spanje, o.i.d. Dan rijd je de laatste paar honderd km met je EV + caravan zonder stress.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:39]

Een betaalbare EV (en voor velen is ~20k euro niet betaalbaar) is een Ionic 28kWh. Die doet optimistisch gerekend zo'n 200km op een 100% acculading als je rustig rijdt (dus niet 130km/u rijden, maar max 100km/u). Dat betekent dat je sowieso 8 uur aan het rijden bent voor de door jou geclaimde 800km op een dag. Maar je laadt niet tot 100% vol, want dat laatste stukje is traag laden, dus je zult een keer of 4-5 moeten bijladen om die afstand te halen.
Ook anders over je auto aanschaf gaan nadenken. Een Kona Electric begint op 33k, voor 37k haal je bijna 500km. Ja die auto is een fors stuk duurder, maar je kunt de aanschafprijs van een benzine auto en een elektrische auto niet 1 op 1 vergelijken zonder de kosten van het rijden en onderhoud mee te tellen. Dus laten we er eens vanuit gaan dat we naar een situatie gaan waar iedereen straks een elektrische auto gaat hebben die 400-500km gaat halen. Kwestie van tijd. Dat jij geen early adopter bent en daar op wacht is prima, maar we weten allebei dat het er aan komt.
En je gaat ook voorbij aan mijn opmerking over het trekken van aan caravan of aanhanger. Je zult echt je manier van op vakantie gaan moeten aanpassen, wil je met een EV naar Z-Europa kunnen rijden met een caravan erachter.
Sorry, maar als ik hoop dat we ergens wel vanaf komen door elektrische auto's is het de caravan. Hoe eerder die dingen van de weg af zijn hoe fijner de vakantierit gaat worden. Het is ook totaal inefficient en zeer milieu onvriendelijk om zoveel gewicht half europa door te zeulen voor een week of 2. Het hele idee is idioot als je er over na gaat denken. Totaal niet duurzaam, dus niet toekomstbestendig. Het zou beter zijn om op plek van bestemming een caravan te huren.
[...]
Sorry, maar als ik hoop dat we ergens wel vanaf komen door elektrische auto's is het de caravan. Hoe eerder die dingen van de weg af zijn hoe fijner de vakantierit gaat worden. Het is ook totaal inefficient en zeer milieu onvriendelijk om zoveel gewicht half europa door te zeulen voor een week of 2. Het hele idee is idioot als je er over na gaat denken. Totaal niet duurzaam, dus niet toekomstbestendig. Het zou beter zijn om op plek van bestemming een caravan te huren.
Wat is dit nou weer voor absurde stelling? Dat het jouw vorm van vakantie vieren niet is, prima, maar dit slaat nergens op. Moeten we tenten en campers dan ook maar afschaffen? Is net zo inefficiënt toch? En wat dacht je van verhuiswagens? Je spullen meenemen naar een nieuwe plek, das toch niet meer van deze tijd. Of wat dacht je van vrachtwagens? Je kunt je eten beter bij de lokale boer en je meubels bij de lokale houthakker/timmerman kopen!
Weet je wat? Met de auto op vakantie gaan kan dan ook wel afgeschaft worden, thuis kun je je net zo goed vermaken, waarom zou je daarvoor helemaal naar zuid-Tirol of zuid-Spanje moeten gaan? 8)7
Ergens best wel goede ideeën natuurlijk. We zijn inmiddels zo ver dat een verre vakantie naar de sneeuw of de zon voor iedereen een ‘recht’ bevonden wordt, dat bovendien binnen een enkele reisdag behaald moet kunnen worden maar, historisch gezien, is het de uitzondering op de regel. Het milieu en klimaat voor onze (klein)kinderen heeft er flink onder te lijden. Misschien zou het helemaal niet zo gek zijn om daar wat minder van te hebben?
Een tent in je auto gooien is zeker een stuk duurzamer dan een caravan! Een caravan kost gewoon heel veel energie om te verplaatsen, elektrisch of fossiele brandstof. Mijn punt is gewoon dat we de komende decennia toch echt wel afscheid zullen moeten gaan nemen aan sommige gewoontes, omdat deze simpelweg niet meer duurzaam zijn. Dat mag je absurd vinden, maar dat vonden mensen 30 jaar geleden ook als je ze verteld hadden dat je nergens meer binnen mocht roken. Tijden veranderen, we gaan als maatschappij andere keuzes maken.
Je kunt je eten beter bij de lokale boer en je meubels bij de lokale houthakker/timmerman kopen!
Klopt! Kun je prima op letten!
Weet je wat? Met de auto op vakantie gaan kan dan ook wel afgeschaft worden, thuis kun je je net zo goed vermaken, waarom zou je daarvoor helemaal naar zuid-Tirol of zuid-Spanje moeten gaan? 8)7
Er zijn goede redenen om daarheen te willen, in beide gevallen het weer. Als we dat op een duurzame en efficiënte manier kunnen doen is er weinig mis mee. De huidige manieren zijn dat alleen niet altijd. We zullen dus moeten gaan kijken naar hoe we reizen, als we willen dat onze kleinkinderen ook nog wat van de wereld kunnen zien.
Totale onzin dat je er vanaf moet zien, maar mijn mening dan.

Efficienter kan ook. Voor mijn EV wacht ik al een tijdje, ik wil graag de F150 Lightning kopen en anders een Chevrolet Silverado Electric. Die F150 trekt makkelijk een caravan. Ik laad dat ding thuis het hele jaar op met mijn eigen geproduceerde energie (zonnepanelen) en zal misschien onderweg 1 á 2 keer moeten laden v.w de afstand. Mijn panelen leveren op vakantie gewoon terug aan het net, dus wat ik bij de snelladers pak heb ik inprincipe al terug geleverd aan het net. Echter ik betaal er nog eens een premium op. Maar goed, dat nemen we dan voor lief.

Zelf ben ik geen fan van een caravan, maar 'duurzaam' moet niet doorslaan bij de geitenwollensokken typetjes.

Wij moeten als beschaving veel meer energie gaan gebruiken om vooruit te komen, echter moeten we schone en onuitputbare voorzieningen vinden om dit te realiseren. Het ITER project is zoiets wat een goeie kans van slagen heeft, zodra dat ding zichzelf bewezen heeft is er spoed bij om massaal honderden van die dingen wereldwijd te bouwen om zo iedereen te voorzien van schone, veilige, en voordelige energie.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 24 juli 2024 16:39]

Of met de trein naar de regio van bestemming en daar een auto huren.
Als die autohuur nou eens uit het hoekje van louche bedrijven zou worden gehaald ("ja meneer die all risk verzekering die u geboekt heeft die heeft een eigen risico van 4000 euro, wilt u de auto nog en wilt u 200 bijlappen er plekke?") dan zou dat nog kunnen ook.
Sorry, maar als ik hoop dat we ergens wel vanaf komen door elektrische auto's is het de caravan. Hoe eerder die dingen van de weg af zijn hoe fijner de vakantierit gaat worden. Het is ook totaal inefficient en zeer milieu onvriendelijk om zoveel gewicht half europa door te zeulen voor een week of 2. Het hele idee is idioot als je er over na gaat denken. Totaal niet duurzaam, dus niet toekomstbestendig. Het zou beter zijn om op plek van bestemming een caravan te huren.
Ligt eraan waar je het mee vergelijkt. Eén keer met een gezin van 4 op en neer naar Kreta met het vliegtuig geeft een veel hogere CO2-uitstoot dan die rit met de caravan naar de zon. En sowieso is zelf rijden naar je bestemming ook erg inefficiënt. Dan kan je beter met de trein reizen en ter plekke een elektrische auto huren.

Daarnaast is er veel meer inefficiënt, zoals je spullen in China laten fabriceren en met enorme vrachtschepen de halve wereld over slepen. Of groenten in Spanje kweken, in Zuid-America laten verpakken en in Nederland in de supermarkt leggen (gebeurt echt). Het heeft niet zo veel zin om caravanbezitters een schuldgevoel proberen aan te praten als de problemen nog veel groter zijn dan dat. Maar ik begrijp dat je op je reis naar het zuiden last hebt van caravans? Leven en laten leven, zou ik zeggen.
[...]


Sorry, maar als ik hoop dat we ergens wel vanaf komen door elektrische auto's is het de caravan. Hoe eerder die dingen van de weg af zijn hoe fijner de vakantierit gaat worden. Het is ook totaal inefficient en zeer milieu onvriendelijk om zoveel gewicht half europa door te zeulen voor een week of 2. Het hele idee is idioot als je er over na gaat denken. Totaal niet duurzaam, dus niet toekomstbestendig. Het zou beter zijn om op plek van bestemming een caravan te huren.
Is de verplaatsing van een caravan van 1300 kg over 3000 km per jaar nou echt relevant in vergelijking met een (elektrische) auto van 1500 kg over 20.000 km om gemiddeld 80 kg naar kantoor te brengen (die prima thuis kan werken)? Je mag prima tegen caravans zijn, maar laat je mening geen argumenten vormen. Argumenten horen je mening te vormen.
[...]


Ook anders over je auto aanschaf gaan nadenken. Een Kona Electric begint op 33k, voor 37k haal je bijna 500km. Ja die auto is een fors stuk duurder, maar je kunt de aanschafprijs van een benzine auto en een elektrische auto niet 1 op 1 vergelijken zonder de kosten van het rijden en onderhoud mee te tellen.
Ik ben het eens dat auto-eigenaarschap niet klaar is met de aanschaf van de auto, maar je vergelijkt een EV met een EV, dus wat heeft de aanschaf van een brandstofauto daar nou mee te maken? Als ik een budget van 20k voor een EV heb, kan ik dat niet magisch oprekken naar 37k omdat die auto meer range heeft. Dat geld heb ik in dat geval dus niet of wil ik anders besteden.
Dus laten we er eens vanuit gaan dat we naar een situatie gaan waar iedereen straks een elektrische auto gaat hebben die 400-500km gaat halen. Kwestie van tijd. Dat jij geen early adopter bent en daar op wacht is prima, maar we weten allebei dat het er aan komt.
Die tijd komt zeker, maar het geeft dus nogmaals aan dat ik gewoon gelijk heb dat er behoefte is aan die range van 500km en dat range anxiety ook bij ervaren EV-rijders een ding is. Je bent zelf nota bene bereid 2x zoveel geld uit te geven aan een auto met 2x zoveel bereik. Dan is dat dus een belangrijke eigenschap en niet "nutteloos voor 99% van de ritten" zoals hierboven beweerd werd.
[...]


Sorry, maar als ik hoop dat we ergens wel vanaf komen door elektrische auto's is het de caravan. Hoe eerder die dingen van de weg af zijn hoe fijner de vakantierit gaat worden. Het is ook totaal inefficient en zeer milieu onvriendelijk om zoveel gewicht half europa door te zeulen voor een week of 2. Het hele idee is idioot als je er over na gaat denken. Totaal niet duurzaam, dus niet toekomstbestendig. Het zou beter zijn om op plek van bestemming een caravan te huren.
Nogal een absurde manier van redeneren. Omdat jij een caravan niks vindt, moet de rest er maar afstand van doen. Vergeleken met vliegen is het veel milieuvriendelijker en je kunt ook wat vinden van het bouwen van appartementen voor toeristen die minstens de helft van het jaar leeg staan omdat het weer niet mooi genoeg is of men geen vakantie heeft.

Bovendien gaf ik aan dat ik graag met de trein zou willen, maar jij verdraait dat naar "half Europa doorzeulen voor een week of 2".
"Ja die auto is een fors stuk duurder, maar je kunt de aanschafprijs van een benzine auto en een elektrische auto niet 1 op 1 vergelijken zonder de kosten van het rijden en onderhoud mee te tellen."

Nou, dat gebeurt wel gewoon hoor. Je moet die extra 13-17k ook kunnen aftikken. TCO maakt dan echt helemaal geen reet uit als je die initiele betaling niet kunt doen, en terecht. Get off your high horse, zeker die opmerking over caravans laat zien dat je niet objectief reageert.

"Je zorgen laten dus vooral je onwetendheid zien" --> ook deze opmerking.. ik rijd al 2.5 jaar elektrisch en merk de laatste tijd dat ik moet aanschuiven bij snelladers. Dan ben ik niet enkel de 20 minuten laden kwijt, maar ook nog eens 10-20 min van de ladende voor mij. BEV's rijden heerlijk, maar het is nog altijd niet volwassen en ik ben bang voor de verkoopcijfers die de EU beoogt zonder dat we echt beduidend meer infra krijgen op korte termijn.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 24 juli 2024 16:39]

Een Kona Electric begint op 33k, voor 37k haal je bijna 500km.
Met "484 km volgens WLTP" zou je dat bijna gaan denken, maar inmiddels weet iedereen 'die een beetje serieus met EV's bezig is' toch wel dat WLTP-cijfers niet overeen komen met de werkelijkheid? Je mag gemiddeld (als in; er zijn veel EV's en er zijn dus behoorlijke verschillen) blij zijn als je 'ongeveer 3/4 van de WLTP cijfers' haalt, dan blijkt die "bijna 500km" ineens nog maar ongeveer 360km.
Ook anders over je auto aanschaf gaan nadenken. Een Kona Electric begint op 33k, voor 37k haal je bijna 500km. Ja die auto is een fors stuk duurder, maar je kunt de aanschafprijs van een benzine auto en een elektrische auto niet 1 op 1 vergelijken zonder de kosten van het rijden en onderhoud mee te tellen.
Velen kunnen niet zomaar zo'n groot bedrag in 1 keer neertellen...
Tijd voor een Caravan met Accu pakket en zonnepanelen zodat je auto kan bijladen van de caravan? Probleem blijft natuurlijk wel gewicht en luchtweerstand, wordt langzaam aan tijd voor meer carvans zoals:
https://beauer.fr/en/3x compact om mee te nemen, maar toch groot genoeg bij aankomst,
Die gelinkt caravan heeft zeker geen lage luchtweerstand, als je om 'behoorlijk wat ruimte, een lage luchtweerstand en laag gewicht' vraagt zul je meer in de richting van vouwwagens moeten gaan zoeken.
Ook tijdens vakanties hou ik er van om met mijn audi a7 met 200-240 km over de autobahn te scheuren. Heerlijk gevoel.

Oktober vorig jaar nog lang weekend Berlijn gedaan, 650km enkele reis in mnder dan vjjf uur, wel gestopt, niet getankt, in NL meeste tijd verloren.

Gelukkig blijven de meeste ev rijders rechts rijden
Dit is alleen een probleem als je net als iedereen overdag gaat rijden. Wij rijden om 02:00 in de nacht weg en hebben nooit file en kunnen overal laden wat we willen. Beetje bijslapen na aankomst of eerste avond vroeg er in en klaar. Ik heb weinig begrip voor mensen die het zo aanpakken dat ze alle files meepikken terwijl ze het van tevoren weten.
Kinderen geeft het juist een extra vakantiegevoel om in de nacht te vertrekken ook nog. Als ze heel klein zijn slapen ze wel weer zodra je rijdt, en wat oudere kinderen vinden het geweldig om 's nachts te rijden.
Maar blijf het vooral zo doen, want dan kunnen wij in de nacht lekker relaxed op pad.

[Reactie gewijzigd door iiooii op 24 juli 2024 16:39]

Tsja, wat begrip betreft: Ik heb daarentegen weinig begrip voor mensen die na een lange werkdag even kort slapen en denken dat ze dan alert genoeg zijn om zo'n rit te maken midden in de nacht. Zeker met kinderen achterin de auto. Nu zijn dat vaak dezelfde mensen die vol trots beweren in 1 ruk door naar Italië te kunnen rijden, dus ik hoef daar verder geen discussie over hoor :)
Ja, dan ben je er een dag later.
Dat is op de heen én terugweg, dus 2 dagen vertraging. Op een vakantie van een week is dat echt heel veel.
Dat is dus wat ik zeg, je moet het anders gaan zien. Dat is geen vertraging, dat is vakantie in een ander Hotel. Het is onderdeel van je vakantie.
Ik denk dat voor 99% van de reizigers een extra dag in de verkeersdrukte en een overnachting in een overnachtingshotel niet gelijk staan aan een dag op de piste of aan het strand.

Wat me algemeen opvalt is dat de tekortkomingen van een EV worden afgedaan als "de gebruiker moet maar..." Mensen houden niet van verandering en ik vind het als ingenieur altijd een beetje een zwaktebod om de gebruiker zich maar te laten aanpassen.

Terug naar het originele punt: een auto met een grote range is wel degelijk iets dat veel mensen willen en dat is geen onredelijke eis, het kan gewoon. Voor veel mensen zit het alleen nog niet in het prijsbereik dat zij kunnen uitgeven aan een EV, of je de lagere onderhouds- en verbruikskosten nu meeneemt of niet.
Het valt idd op dat jij ingenieur bent. Altijd heldere en rationele redeneringen.
Een zeldzaamheid deze dagen, zelfs op een forum zoals tweakers waar je toch wat STEM profielen verwacht.

Ik zou het voor politici bijna verplichten om een opleiding STEM achter de rug te hebben, om toch maar dat stuk logisch redeneren en rationaliteit onder de knie te krijgen.
Ik ga niet op vakantie naar een hotel onderweg maar naar mijn eindbestemming. De hotels onderweg waar ik heen wil zitten ook niet op 1 EV rijbereik.
Is de reis voor jou een noodzakelijk kwaad, of is dat onderdeel van je vakantie?

Bij ons is dat al jaren onderdeel van de vakantie. Probeer dat ook eens, dan ga je veel relaxter op vakantie!

En ja, ook met 130 km/u naar het zuiden rijden kan relaxt zijn, als je geniet van de pauzes onderweg.
Hangt ervan af wat en waar je overnachtingshotel zit. Kan best erg leuk zijn in het zuiden van Duitsland of midden Frankrijk. genoeg leuks als je even van de snelweg af gaat al is het 20min.
En ook minder fantastische plekken zijn vaak wel leuk voor 1 nacht. Vaak genoeg dat ik er nog eens naar terug wil. Denk "roadtrip" in plaats van "forensen".
Maar ja iedereen beleeft vakantie anders. Misschien moeten we ook af van dat gedoe met heel veel korte vakanties. Dan reis je meer dan dat je ergens bent.
Sure. Nu weet ik neit of dat altijd even goed zal gaan met een ev op de oude route du soleil bijvoorbeeld. En de leuke dorpjes bezoeken in de tussentijd. Geen idee hoe dat in de praktijk gaat met een ev maar wil dat best eens uittesten. Paar jaar geleden, met een brandstof weliswaar, naar de Cotswolds en Brecon beacons geweest in het UK en dat is ook niet echt ver weg eigenlijk maar super mooi.
Nee dat is het niet, want je verprutst de meeste tijd langs de snelweg op een plek waar je niet wilt zijn.

Bij mij begint de vakantie ook zodra ik in de auto stap, en ik probeer ook op bv zondag te reizen. Daar zit het probleem echt niet. Normaal rijden mijn vrouw en ik de eerste 600-700 km flink door, met een korte plaspauze tussen de wissels. Daarna nemen we wat vaker een break.

Maar ik had eerst een dieselauto waarmee ik bijna 1100-1250km haalde op een tank van 70l. Nu rij ik al benzine (want duurzamer :D ) en kom ik op 650-700km uit op 52l. Dat is al een halvering. Met een heel gezin in bv een ID.4 op 350-400km uitkomen is dan een flinke verdere achteruitgang.

Voor een trip naar Toscane kon ik dus prima een tussenstop tussen Zuid-Duitsland en Noord-Italië boeken en dat binnen 10-11 uur halen, inclusief stops. Met vroeg vertrekken heb je dan zelfs nog daglicht op je terrasje. Met een EV is dat bijna niet meer te doen.

[Reactie gewijzigd door curkey op 24 juli 2024 16:39]

Zo kan je alles goed praten.
Als je anders naar de gevangenis kijkt is het gewoon gratis huisvesting & catering...

Sorry, maar ik ben niet bereid om in ruil voor een lagere bijtelling mijn ski-vakantie met 2 dagen in te korten op een vakantie van maar 7 dagen.
Zelf nu (met een ICE auto) rijd ik al 's nachts om zoveel mogelijk tijd op de piste door te kunnen brengen. Ja, de reis is onderdeel van mijn vakantie, maar die moet niet 2 dagen van mijn vakantie opslokken.
Na het avondeten (19:00) beginnen met rijden.
Iedere 3u stoppen voor toilet + tanken + wisselen van bestuurder (kan de ander 3u rusten).
Om 03:00 kom je aan op plaats van bestemming.
Daar in de auto slapen tot 07:00.

1e dag op de piste nergens last van, die avond wel om 20:00 naar bed.
Werkt voor mij echt prima. Als dat niet zo zou zijn dan zou ik mijn schema al lang hebben aangepast.

Ieder z'n ding, en wellicht vind je mijn manier van reizen te gehaast. Dat is een prima mening, mijn eigen ouders geven ook aan dat het voor hun te vermoeiend is geworden dus dat snap ik ook van anderen.

Maar waar de discussie hier om draait is dat je met een elektrische auto tegen een probleem aanloopt dat bij drukte je waarschijnlijk geen andere keuze hebt dan je reis te verdelen over 2 dagen. Je raakt dus een stuk vrijheid kwijt, de vrijheid die ik nu heb om ervoor te kiezen 's nachts te reizen en mijn vrije dagen optimaal te benutten op de piste.
Ik denk dat er nu al heel veel mensen hun reis in twee dagen doen, puur door al die files. Tis gewoon een mentaliteitswijziging, meer niet. Maar dat is voor veel mensen doemdenken. De generatie die nu wordt geboren gaat zelf lachen met het concept dat wij nog een auto in eigen bezit hadden. Voor iets dat 95 procent stilstaat zoveel betalen, het is de slechtste investering dat je kan doen.
Je spreekt hier over +-1000km rijden? Dat schema zou met een EV gewoon gaan hoor, je vertrekt met 500km capaciteit en dan 3 keer 35% laden (15min).
Mss 20min langer onderweg als je anders super snel je pit stops zou doen. Die 20min kunnen er nog wel vanaf zeker? Dat je de rest van het jaar met een EV wekelijks 10min wint omdat je niet moet gaan tanken gaan we even vergeten.
Nee, het punt is dat tijdens de voorjaarsvakantie zó veel mensen tegelijkertijd naar de Alpen rijden dat de laadpalen allemaal bezet zijn, en dan ga je dus veel meer vertraging krijgen dan die 15 minuten. Die 15 minuten haal je namelijk alleen als alle palen beschikbaar zijn.
Als je tijdens "zwarte zondag" wil reizen zal je moeten voorbereiden, heb zelf geen last ondervonden tijdens de zomervakantie.
Ik zie dat Tesla bv zijn superchargers in februari op bepaalde skireis trajecten buiten de piekuren gratis gaat maken.
https://www.tesla.com/nl_nl/holiday-supercharging
Ben benieuwd wat het effect is op de piekmomenten door de aanpassingen in reisgedrag.
Lijkt me best dat het gedrag door prijsprikkels zodanig gestuurd wordt dat je op eender welk moment zonder vertraging ergens kan geraken, als je de prijs er voor over hebt.
Ik beschouw het niet als een probleem voor de gemiddelde persoon.
Het lijkt misschien een specifiek EV probleem, het snelladen tijdens de jaarlijkse reisdrukte.
Maar eigenlijk is dit er bij het tanken ook gewoon: ik tankte vroeger nooit langs de snelweg op mijn dagelijkse snelweg - woonwerkeer, maar bij mijn vertrouwde goedkope pomp in de buurt.
Op reis ging ik dan wel tanken langs de snelweg.
Het zijn misschien wat groeipijnen in de uitbouw van de snellaadnetwerken. Het groeit allemaal zodanig snel en men leert bij over welke trajecten men zwaarder moet uitrusten.
Je ziet bv duidelijk maatregelen op het traject vanuit nederland, langs duitsland.
Dus mogelijks naar verhouding plots veel Nederlanders op de baan, in een gebied waar ten behoeve van het normale verkeer anders minder laadpalen nodig zijn.
Je ziet bijvoorbeeld de route langs luxembourg, strasbourg, colmar, metz, basel geen maatregelen getroffen worden: omdat er wrs naar verhouding minder Belgen een EV gekocht hebben.
Volgens mij dus groeipijnen, onder andere door ongelijke adoptie doorheen Europa van EV's.
Ik zie dat Tesla bv zijn superchargers in februari op bepaalde skireis trajecten buiten de piekuren gratis gaat maken.
https://www.tesla.com/nl_nl/holiday-supercharging
Ben benieuwd wat het effect is op de piekmomenten door de aanpassingen in reisgedrag.
Dat zal wel effect hebben, want het is in principe hetzelfde als wat er nu al gebeurd; mensen zijn bereid om de nadelen van een EV te accepteren in ruil voor een lagere bijtelling.
Slechts een fractie van de EV rijders koopt een EV voor de praktische voordelen of het milieu.
Het lijkt misschien een specifiek EV probleem, het snelladen tijdens de jaarlijkse reisdrukte.
Niet lijkt, maar is. Een EV bijladen duurt gewoon veel langer dan een ICE tanken. Je kunt allerlei discussies beginnen over aanpassing van gedrag, maar het feit blijft gewoon dat een EV bijladen langer duurt, en bij drukte onderweg wanneer de laadpalen bezet zijn wordt dit probleem opeens nog veel groter.
Het is een redelijk lange waslijst aan voordelen waardoor ik reeds 3 jaar enthousiaste EV rijder ben en dat is ook de ervaring die ik hoor van andere EV rijders.
Het belastingsvoordeel is maar een leuke extra.
Het nadeel om (op dit moment nog) aandacht te moeten hebben voor piek drukte momenten op bepaalde reisroutes weegt niet op tegen de lange waslijst van ICE nadelen waar je alle ritten mee te maken hebt en die je mss pas echt doorhebt als je eenmaal een EV hebt ervaren.
Het langer moeten laden aan een snellader dan de tijd die nodig is om benzine te tanken is niet de dynamiek van het probleem.
Het is het systeem dat niet voorzien is op de piek aan vraag. Ook voor brandstof auto’s is er dezelfde factor x keer extra pompen nodig bij de piekmomenten dan tijdens de rest van het jaar. Want tijdens de normale “werkdag” momenten tank je ook niet langs de snelweg.
Het feit dat je langer moet laden aan een snellader zorgt er gewoon inherent voor dat je meer laadpalen moet voorzien om dezelfde capaciteit te hebben. Indien alle wagens EV’s geworden zijn: zeg maar ruwweg op elke parkeerplaats van de snelwegbenzinestation zou moeten volstaan.
Gelukkig zijn laadpalen veel goedkoper dan benzinepompen.
Er moet nog veeeeeel laadinfra bijkomen wil je met een gerust hart een hotelletje boeken. Wat als iedereen om 7 aankomt met zijn elektrische auto en tegelijk wil laden? Met files e.d. gaat dat een drama worden.

Ik vind mensen die elektrisch rijden vaak toch echt onrealistische verwachtingspatronen hebben, ik rij zelf elektrisch al 2.5 jaar en het is heerlijk om niet te hoeven tanken maar lange afstanden doen is toch altijd zwaar klote. Zeker nu ik de laatste tijd niet meteen kan laden aan snelladers maar moet wachten tot hij weer vrij is.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 24 juli 2024 16:39]

das allemaal makkelijk gezegd vanuit jouw situatie. Als je 2x per jaar op vakantie gaat (zomer/winter) kost je dat al zowat een week extra aan vrije dagen. En als je net als Jan modaal 25 dagen p/jaar hebt, is dat niet echt meer een optie. Nee, ik rij liever in 1x naar de bestemming. Mooi 180 op de CC door Duitsland :) paar keer tanken en hop!

Jouw manier van vakantie vieren is een achteruitgang. Je zou verwachten dat nieuwe techniek voor vooruitgang zorgt ;)

[Reactie gewijzigd door Tusk op 24 juli 2024 16:39]

Jouw manier van vakantie vieren is een achteruitgang. Je zou verwachten dat nieuwe techniek voor vooruitgang zorgt ;)
Dat is dus mijn punt. Ik denk dat we omwille van het klimaat eens moeten gaan nadenken of ongebreidelde vooruitgang haalbaar of gewenst is. Door de pandemie hebben we allemaal wel ergens een stapje terug moeten zetten en lang niet alle stapjes terug heb ik als vervelend ervaren. Het kan dus ook anders, het kan ook minder.

Ik neem voor vakantie geen 2 extra dagen. Ik ga minder ver en vermijd zelfs grote stukken de snelweg. Met 90 door Frankrijk en echt Frankrijk zien is vakantie.
Zie mijn reactie eerder. Ik heb meermaals gezien dat er onderweg in Frankrijk bij echt grote rustplekken (afslag over de snelweg, tankstation met 16 pompen en meerdere motels) maar een paar of zelfs geen laadpalen waren. Dat zal wellicht per maand toenemen, maar 'even van de snelweg af om te snelladen' zit er buiten Nederland nog niet in.
Rij bijna 8 jaar EV, Tesla, en nog nooit ellende bij een laadpaal gehad. Bij geen enkele vakantie, dit is zo achterhaalt.
Maar wanneer ga jij op vakantie dan? In de schoolvakanties of daarbuiten? Ik zie heel veel EV-rijders reageren met "geen enkel probleem", maar die rijden allemaal buiten de schoolvakanties als het sowieso veel minder druk is. Dat was mijn punt dan ook niet: als het rustig is en je kunt gewoon overal direct en snel laden, is een EV een prima reismiddel voor vakanties, ook als de range maar 200km zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 24 juli 2024 16:39]

Afgelopen zomervakantie (in de schoolvakantie) met mijn Ioniq 28kW met een range van iets meer dan 200 km zonder problemen heerlijk door Duitsland gereden, ik mag iedere 2 uur aan de volgende paal hangen, ongeveer 20/25 minuutjes precies voldoende om de beentjes te strekken en een plas te doen. Van het midden van Nederland naar Berlijn, zeer relaxed aangekomen. 1! keer even 7 minuten moeten wachten omdat er geen laadpaal beschikbaar was, even gekletst met de Duitse EV rijders die aan het laden waren en toen was er al weer een paaltje vrij. Onderweg meer auto's in de file bij het tankstation gezien dan bij de laadpalen.
Op de zwarte zaterdag (2 dagen voordat ik vertrok) waren er wel wat meer ev file's en daarom ben ik ook niet op die dag gaan reizen.

Iedereen moet het natuurlijk zelf weten en ik kan niemand mijn mening opleggen, maar om een batterij voor 1000km iedere dag mee te slepen, en voor te betalen bij aanschaf omdat je 1x per jaar bang bent om 15 minuten in een laadfile te staan gaat er bij mij niet in.
Maar dan heb je het over een Coronajaar. Dat zal ook wel meespelen toch?
Nou... Nee... Er mocht op dat moment gewoon binnen Europa vakantie gehouden worden en niet er buiten, dus was het juist overal druk.

Je hebt geen idee hoe het is om met een EV op vakantie te gaan voordat je het zelf een keer hebt gedaan. Ik rij nu een paar jaar EV en was zelf ook als de dood voor palen die bezet zouden zijn, palen die niet werken etc. Angst dat ik niet op bestemming zou komen, het is allemaal net iets minder spannend dan het lijkt. Je moet even over die initiële "angst" heen....

Dan erbij heb je ook apps (bijvoorbeeld abetterrouteplanner) die kan zien welke palen bezet zijn en je kan omleiden naar minder drukke punten als er ergens file is.

Natuurlijk zijn er tijden en plekken waar het echt druk is en waar je soms even moet wachten, maar een paar uur later kan het op die plek alweer heel rustig zijn. Het is niet zo dat hele dagen die laadpalen allemaal bezet zijn. In NL en DE heb je trouwens zoveel snellaadpalen dat er meestal wel een paar plekken binnen je range zitten. Je hoeft niet perse op de raststatte te in de file als je ook even van de snelweg af gewoon lege snelladers hebt staan.

En er zijn altijd mensen met goed en slechte ervaringen, mijn ervaring na een aantal (4) jaar is: het valt wel mee
Wij gaan het ergens komend voorjaar binnen Nederland of dichtbij in buitenland proberen met een Enyaq 60 met daarachter een vouwwagen - we verwachten een range-verlies van 30%. In de zomer is de range-zonder-vouwwagen zo’n 360 km.
en een range van 200-250km zou dan voldoende zijn om familie en vrienden verder weg te bezoeken.
Gaan we het straks nog beleven dat de gastvrijheid niet alleen uit koffie en koek, maar ook uit het spenderen van een paar kWu voor de terugreis bestaat?

Voor wie zijn Duits eens wil opfrissen: hier een bibberend verhaal van een Beierse e-autojournalist die een elektrische VW in Wolfsburg ophaalt. De belangrijkste beginnersles is dat het laatste restje acculaden verhoudingsgewijs de meeste tijd opslokt, wie met 80% weer verder rijdt, en dan maar een keertje extra laadt, schiet het snelste op.
En die motorwarmte van mijn luchtgekoelde tweetakter is zo gek nog niet... ;)

[Reactie gewijzigd door trabant op 24 juli 2024 16:39]

Dat kan ik bevestigen. Verwante familie hebben ook een ''dikke tesla'', maar als ze op vakantie gaan dan komt de bezine-sleurpende Mazda uit 1990 de garage uit waar mevrouw door de week een keer boodschappen mee doet, simpelweg omdat ze geen zin hebben om 2 keer te laden per dag.

Het liefst ruilen ze die Mazda in voor een zuinige stadsauto, en dat ze op vakantie gaan met de Tesla. Maar totdat de Tesla geen enorme afstanden kan overbruggen zoals een benzineauto zal dit voorlopig het resultaat zijn.
Wellicht erg simpel van mij gedacht maar Is het niet een idee, en wellicht is dit al in ontwikkeling dat er op accu cardridges geïnnoveerd wordt. Ik bedoel, je rijdt met je wagen over een speciaal geprepareerde brug, je accu wordt onder je auto weg gehaald en er wordt een volle accu onder je auto geklikt.

Moet er overigens wel een soort standaard geïmplementeerd worden op elke auto platform. En enorm veel ruimte onder een “tank” station :)

Mist goed geïmplementeerd, ben je volgens mij sneller dan het hedendaagse tanken.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 24 juli 2024 16:39]

Gekke vraag, maar zou je met de kosten die je bespaard met een EV aan brandstofkosten, niet (met gemak) een auto kunnen huren voor de vakantie?

Eigenlijk is het natuurlijk van de zitten dat velen met een stationwagen rondrijden, enkel voor die vakantie 2x per jaar O-)
Oei, een EV gaat niet want we moeten 10 keer per jaar met de paarden naar het zuiden van Frankrijk, in 1 ruk met 2 chauffeurs wisselend en met de bedpan onder onze reet en zompige chocolade broodjes en een 2 liter fles Coke Light in de hand.
Afgelopen december een lang weekend wintersport naar Meribel in de Ioniq 5 zonder problemen. Stukken van 2- 2,5 uur rijden en de auto is sneller klaar met laden dan dat wij allemaal naar de wc zijn geweest en de benen hebben gestrekt. Ik plan naar de Franse Alpen altijd een overnachting rond Chambéry, zodat we in de ochtend met daglicht en uitgerust de berg oprijden. Dat nu ook gedaan bij een hotel met laadpunt en dus met volle batterij naar boven.

Die pauzes hadden we anders op precies dezelfde manier gepland, dus ik heb weinig tot niets gemerkt van tijdverlies vergeleken met eerdere trips. En dat was bij winterse omstandigheden waar de Ioniq 5 nog niet eens zo heel snel kan laden. Ja, misschien kun je een krap uurtje sneller zijn als je alleen 5 minuten stopt om te plassen en van bestuurder te wisselen en al rijdend eet. Dat heb ik vroeger ook wel gedaan, maar dan kwam ik wel gebroken aan.

Ja, je moet wel zorgen dat je drukke momenten vermijdt. Maar reken er ook maar op dat het laadnetwerk in Duitsland enorm snel wordt uitgebreid: https://nationale-leitstelle.de/en/
Er komt een enorme hoeveelheid snelladers bij langs de Autobahnen.

Met de sleurhut heb je meer een punt. Echt lange afstanden op 1 dag zijn dan niet heel handig. Maar het leuke van een caravan is nu juist dat je je huisje mee hebt en op iedere camping kunt neerzetten. Lekker opbreken dus die lange rit en maak er een soort rondrit van. Dan ontdek je ook nog eens dat er tussen hier en de Costa Brava nog heel veel leuke en interessante plaatsen zijn.

Maar dan nog. Stel dat het allemaal zo negatief is als je schetst. Als dit stukje 'ongemak' nou het enige is dat je moet opofferen om je CO2 uitstoot van autorijden drastisch te verlagen, waar hebben we het dan nog over?
Alsof je een auto koopt voor die ene keer vakantie per jaar.. 98% van alle ritten op jaarbasis haal je méér dan uitstekend met de range die een gewone EV heeft op dit moment.
Stukje praktijk ervaring: Hier een model 3 standaard range (daadwerkelijk bereik 250km in de winter, 320km in de zomer). Is nu 2 jaar en 3 maanden in gebruik. Jaarkilometrage van 30.000. Ons gezin bestaat uit 3 jonge kids en onszelf.

In de afgelopen 2 jaar heb ik welgeteld 7x 'onderweg' opgeladen in de zin dat je tussendoor stopte om te stekkeren. Telkens slechts korte tijd (10-20min).

Vakanties is een ander verhaal en ruilen wij doorgaans de auto voor een paar weken met een familielid. Dit niet perse ivm range maar vooral vanwege de baggageruimte. Daarbij zijn de 'aerodyanmische' dakdragers van de Model 3 te breed om onze skikoffer te monteren. Weekjes / weekenden weg in Nederland overigens wel met eigen auto gedaan.

Lang verhaal kort: Op vakantie na is range van een doorsnee EV (met mogelijkheid tot snelladen) in de praktijk (lees: onze praktijk) helemaal geen issue.
Ook hier stukje praktijk ervaring. Gezin met 2 kinderen. Geen skikoffer nofig. Reis naar zuid Spanje, 2500km enkele reis. Geen enkel probleem. Wel gebruik kunnen maken van het beste laadnetwerk (dat is één van de redenen dat ik het aandurfde). Stoppen om de 2 uur, laden was vaak eerder klaar dan dat je zelf klaar was (iets drinken, WC). Dit alles wel in de zomer, waar de range beter is dan in de winter.

Binnenkort op wintersport, ongeveer 1000km. 3 volwassenen en 2 kinderen. Ook deze reis gaan we met de EV doen. Ik verwacht geen problemen maar we wachten het af ;)
Dat bedoel ik dus. In die zeldzame gevallen dat je écht lang (onder)weg bent kun je altijd nog kijken naar een vervangende auto, of simpelweg ánders op vakantie gaan. Een caravan kun je meestal* ook niet trekken, maar een volledig gemeubileerde tent (glamping!) is wel weer een prima optie.
.oisyn Moderator Devschuur® @Jappie19857 februari 2022 14:16
stekkeren
Ah ja, "stekkeren", analoog aan "vulpistolen" welke we immers ook zo vaak gebruiken als we gaan tanken. 8)7. Noem het dan accu'en of batterijen, dan klopt het in ieder geval nog (al is tanken ook een raar werkwoord als je erover nadenkt).

(Geen kritiek op jou hoor ;) maar op de persoon die dit de wereld in heeft geslingerd)

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 16:39]

Zo slecht vind ik de term niet.

Tanken is een bezigheid, het vullen van de brandstoftank.
Stekkeren klinkt mij in de oren als "de stekker in de auto steken", eveneens een bezigheid.
Dus in plaats van een ding-ding vergelijking een activiteit-activiteit vergelijking.

Maar we kunnen het ook gewoon bij laden houden.
Tanken is een bezigheid, het vullen van de brandstoftank
Klopt, en het werkwoord leent zich van datgene wat je aan het vullen bent. Bij een EV is dat dus een accu of batterij.
Stekkeren klinkt mij in de oren als "de stekker in de auto steken", eveneens een bezigheid
Maar de actie van het erin steken van de stekker is geen bezigheid. Dat doe je, en daarna is dat gedaan en ga je iets anders doen terwijl ie aan het laden is. Net zoals je ook niet de hele tijd bezig bent met het in de tankopening stoppen van het vulpistool van de brandstofslang. Je stopt hem erin, en daarna wacht je tot ie klaar is.

Volgens mij komt het van de Mitsubishireclame, die hebben geprobeerd dit een ding te maken. Ik ben het woord tot nu toe (gelukkig) nog niet vaak tegengekomen in het wild. Inderdaad, noem het gewoon laden. Stekkeren gaat echt nergens over :P
Vakanties is een ander verhaal en ruilen wij doorgaans de auto voor een paar weken met een familielid
En waar rijdt die dan in?
Het doet me denken aan een bericht over iemand die met nogal grote woorden in een tiny house ging wonen en alle spullen die daar niet in pasten bij vrienden en familie stalde, zodat die persoon eigenlijk nooit meer thuis was in dat tiny house, want altijd onderweg voor andere kleren, eten uit een vriezer halen, de was doen, gereedschap terug lenen, etc..
Een kwestie doorschuiven is niet de kwestie duurzaam oplossen.
Ik heb meerdere familieleden met een station op benzine. Die rijden hun auto prive. Aangezien ik toegang tot een lease regeling heb had ik de keuze: 5 jaar een EV voor 4% bijtelling of 5 jaar een station op benzine voor 22% bijtelling. Ik zal de eerste zijn om uit te spreken dat die keuze financieel gemotiveerd is. Maar ik heb direct erna 9kW extra panelen op mn huis gelegd en rij nu op jaarbasis 'energie neutraal'. En dat is dan vooral vanuit milieu aspect gemotiveerd.

En wat betreft die "grote woorden" kijk er eens andersom tegenaan: Ik had ook 5 jaar elke rit in een benzine wagen af kunnen leggen en daarmee onze wereld weer een stukje verder achterop geholpen. Nu rijd ik het hele jaar energie neutraal. En die 1 a 2 verre ritten per jaar kunnen zij een weekje in een EV rijden wat zeker als je het niet veel doet een leuke ervaring is zo met instant koppel optrekken en heb ik een ruime wagen. Iedereen blij. En komt het een keer niet uit, dan huur ik een wagen.

Maar gezien je reactie had je liever dat ik die 30k kms per jaar op benzine aflegde om zo niemand tot last te zijn denk ik...
Dank voor je toelichting. Je hebt met jouw mogelijkheden voor jouw situatie jouw keuze gemaakt. Ik heb er als privérijder met kantoor aan huis en een zeer bescheiden vervoersbehoefte voor gekozen om onze 22 jaar oude Honda (150k op de teller) eerst helemaal op te rijden eer die vervangen wordt. Andere situatie, andere keuze.
Ik denk dat de fabrikanten en hun meetmethodes mede debet zijn aan de range anxiety.

Elke consument snapt dat de opgegeven waardes onder optimale omstandigheden zijn die je in werkelijkheid niet bereikt. Maar wat zijn de werkelijke waardes dan wel? Moet je daar pas na aanschaf achter komen?

Evident is dat daar niet veel duidelijkheid over word geschept. Ook rijtests laten zien dat zodra je maar een beetje afwijkt van het optimale patroon, er heel snel erg weinig overblijft.

Ik zeg nadrukkelijk niet dat een EV niet voor dagelijks gebruik genoeg range heeft, maar dat als je een flink bedrag neertelt voor een EV, je als consument niet heel veel zekerheid word geboden over de werkelijke prestaties. Het zou helpen als er gewoon wat realistischer en transparanter geadverteerd word.
Ik begrijp wat je zegt, en reële cijfers zijn natuurlijk het makkelijkst en snelst te begrijpen voor de doorsnee consument. Maar wat nog veel belangrijker is, is standaardisatie; we willen wel appels met appels vergelijken. De WLTP-norm streeft precies dat na, een mogelijkheid om EV’s op gelijke basis met elkaar te vergelijken. Dus ik ben al blij dat er een standaard is. Hoe realistisch die standaard is, is een ander verhaal.
Er is gewoon slecht nagedacht over die norm. Door verschillende parameters samen te voegen tot slechts 1 getal wordt de meeste informatie vernietigd, en weet niemand nog wat hij er aan heeft.
Dit had veel beter gekund door simpelweg het verbruik op een beperkt aantal verschillende snelheden te publiceren, en los daarvan nog wat stadsverkeerachtigs en misschien een temperatuursafhankelijkheid. Daarmee kun je dan snel en eenvoudig inschatten wat het verbruik voor de eigen situatie zal zijn.
Je verbaast je hoeveel mensen dat doen. Hoeveel mensen rijden een SUV omdat ze denken dat die beter een caravan kan trekken? Ik kan me niet voorstellen dat je zo'n lelijke juppentank wil rondrijden voor je plezier.
Ik ken wel mensen die echt hun ego ophangen aan hun SUV. Het zijn geen leuke mensen.
Dit vooral, bij de Ikea zie ik ook veel kleine auto's die zeker geen groot bed/zetel/kast kunnen meenemen. maar daar zijn andere oplossingen voor. Voor ons, heb een lange tijd een MG ZS kunnen lenen van iemand, was dat geen probleem. Zelfs met die ZS die een relatief beperkt bereik heeft van zo'n 200 realistische km's op de snelweg ging het prima om in Duitsland te komen vanuit Aalst(BE) Met een klein kind stop je toch vaker omwille van borstvoeding etc. Heerlijke vakantie gehad in het Zwarte woud en kwa laden geen problemen ondervonden. We reden ook buiten de zwarte zaterdagen.
We proberen dit jaar naar Noorwegen te gaan met de Zoe. Nu 2 volwassenen, 2 kinderen ... we kwamen er pre-corona regelmatig met grotere auto's maar één van de eerste keren voor mijzelf was met 4 volwassenen (!) in een oldskool Renault Twingo. En ook dát ging prima destijds.
Jij liever dan ik met een twingo :P Wij probeerden elke 2maand toch zeker eens naar Zaandam te rijden en dat zou prima gaan met de ID4 en de long range ZS. Die laatste is natuurlijk wat goedkoper dan de ID4 maar het lijkt me dat de ID4 ruimer is in alles. In mijn jeugd zijn we ook ooit met een fiat panda naar het zuiden van Frankrijk gereden richting Monaco. Ging inderdaad prima en ik had nog een opblaasboot met peddels mee, ieder een weekendtas met kleding. Dat gaat als het op bestemming mooi weer is. Naar bijvoorbeeld het UK of noorden neem je toch ook wat warmers mee voor de zekerheid.
Ik ben in ieder geval erg tevreden van de ZS en die zal met de nieuwe update echt veel beter zijn dan de vorige. MG5 vind ik ook nog wel een idee, generiek kwa model maar praktisch nuttig.
Dit vooral, bij de Ikea zie ik ook veel kleine auto's die zeker geen groot bed/zetel/kast kunnen meenemen.
Met enig leedvermaak heb ik daar toch eens ras-ras alsof het niets was flink wat van die lange platte dozen achterin mijn Trabant Kombi geschoven terwijl dat stel met die luxueuze Mercedes sedan naast mij maar niet uitgepuzzeld raakte, omdat in de winkel hun ogen groter waren dan de kofferbak... }>
Ja, dat is erg leuk inderdaad :) Heb ook best wat in onze fiat panda, focus gekregen. Maar als we echt iets nodig hadden pakten we de voyager van mijn werk mee. Dan hoefde je amper te kijken naar wat je meenam.
Die enkele keer dat er iets echt groots vervoerd moet worden, is een busje huren, aanhanger regelen of simpelweg laten bezorgen stukken gunstiger dan de kosten van een bovenmaat auto. Want wat onder de motorkap zit, zit niet in de broek. :+
Geheel mee eens hoor. Nu hadden wij met een baby op vakantie in een focus station en zat die ook best goed vol met bedje, matras, buggy en wieg daarvan. Dat had in de ZS ev niet gegaan denk ik zo.
Ik heb een beetje (60.000km) praktijkervaring met het rijden in een EV, inclusief langere roadtrips en rijden met een aanhanger. Ik heb een oprit met bijpassende laadplek, dus thuis laden is voor mij erg makkelijk: parkeren, vaste kabel van de muur pakken en inprikken. Ik ben minder tijd kwijt met laden dan vroeger met tanken. Mijn ervaring is dat range veel minder belangrijk is dan iedereen denkt. Mijn auto haalt als het vriest ongeveer 270km op een volle batterij en bij mooi weer is 350km makkelijk haalbaar. Van de 365 dagen in een jaar zijn er minder dan 10 waar ik tussendoor moet bijladen om mijn bestemming(en) te halen. En zelfs dan nog zijn er gradaties van "ongemak" voor dat laden onderweg:
  • Kan ik op mijn bestemming voldoende laden om weer thuis te komen? Dan is range geen issue.
  • Range voldoende voor bestemming, maar onvoldoende voor terugrit? Laden wanneer de batterij tussen 10% en 20% aangeeft en stoppen met laden zodra de auto aangeeft thuis met 10% resterend aan te komen. Dit duurt meestal maar erg kort, maximaal 15 minuten voor een trip van bijvoorbeeld 450km.
  • Langere roadtrip? Dat wordt tussendoor wat langer snelladen.
Die laatste is waar iedereen aan denkt of voor vreest bij EV's. Het maakt niet uit hoe groot een accu is of hoe ver een auto ermee gaat komen. Er zijn altijd ritten te bedenken zijn waarmee je in deze categorie terecht komt. Daarnaast zullen er altijd mensen zijn die roepen dat het bereik voor hen onvoldoende is, zelfs al maken ze een auto die 2.000km haalt op een enkele batterijlading.

Mijn visie: wanneer je ver voorbij de range van 1 lading wilt reizen, dan is de grootte van je accu niet meer zo belangrijk. Je zult hoe dan ook onderweg moeten laden. Iets anders is dan heel belangrijk: waar kan je laden en hoe snel gaat dat? Nieuwere EV's die in 15 tot 30 minuten van 10% tot 80% kunnen laden zijn dan een stuk relaxter dan mijn ietwat oudere EV die daar 45+ minuten voor nodig heeft. Bij een moderne EV kan je voor langere trips een ritme aanhouden van ongeveer 3 uur rijden en vervolgens 20 a 30 minuten laden. Voor het gros van de mensen is dat een prima manier om grotere afstanden af te leggen en is de range van een EV eigenlijk een non-issue. Waaghalzen die menen dat ze 6 uur onafgebroken kunnen (en dus moeten) rijden, tja...

Bottom line: hoog laadvermogen en een goede laadinfrastructuur zijn belangrijker dan een getalletje waarmee marketeers hun auto's kunnen aanprijzen.
Mijn vrouw heeft inmiddels ook ongeveer 40.000 km ervaring met rijden in een EV inclusief roadtrips, maar haar ervaring is toch wat anders. Ik snap dat je zegt dat range minder belangrijk is wanneer jou range rond de 300 is in winter omstandigheden. Mijn vrouw haar citigo heeft een range van 150-170km in winterse omstandigheden en ik kan je vertellen dat range dan behoorlijk belangrijk wordt.

Zo is ze onlangs met een vriendin naar Lyon gereden voor een midweek weg en dit was echt een drama. Er waren überhaupt erg weinig laadplekken te vinden in België/Frankrijk en 1 op de 3 snel laders in Frankrijk waren ook nog eens buiten werking. Omdat ze maar een range van rond de 170 km had wegens het weer was dit een zeer stressvolle rit waarbij ze gedwongen enkele uren aan een langzame lader heeft gehangen omdat de enige 2 stelladers in een range van 70km buiten werking waren.

Als ze volgende keer weer hun vriendinnen in Lyon opzoeken dan nemen ze wel mijn Diesel mee.

Daarnaast heeft ze ook meerdere keren meegemaakt dat wanneer ze naar Amsterdam moest voor werk bij de RAI geen laadplekken meer beschikbaar waren en ze gedwongen onderweg terug moest laden aan de snelweg.

[Reactie gewijzigd door realmadridsi op 24 juli 2024 16:39]

Ja, belgie en Frankrijk lopen op sommige plaatsen wat achter. Maar zelfs in een benzine Citigo zou ik zo'n trip niet zien zitten eerlijk gezegd naar Lyon. Binnen Nederland is het prima en in Belgie komt het ook goed nu Ionity en Fastned verschillende snelladers neerzetten. Enkel Wallonië is nog een beetje een dood punt maar ook dat wordt beter.
Klopt het grote probleem met Ionity snelladers in Frankrijk is echter dat je niet per kWh maar per minuut betaald. En wanneer je maximaal 50kW kunt laden (in werkelijkheid eerder rond de 40) dan betaal je ineens 50 euro voor een volle batterij..
Dat is inderdaad een probleem. Maar BP, Shell springen ook op deze kar en zetten laders neer. In Fullham heeft Shell al een goed lopend brandstof station omgebouwd naar ev-only. En dat in een wijk waar vooral de grote benzine slurpende SUV's rondrijden. Best opmerkelijk dus, maar ziet er mooi uit als station om even te laden.

Het komt wel in orde, wij zijn ook vorig jaar met een peuter van 2 en een zwanger vrouw in een MG ZS naar het zwarte woud gereden zonder veel problemen.
Je bevestigt hiermee precies wat ik bedoelde met het volgende:
Iets anders is dan heel belangrijk: waar kan je laden en hoe snel gaat dat?
En ja, ik ben met je eens dat het afzien is om met een Citigo naar Lyon te rijden. Met een snellaadsnelheid van 170km/u zijn dat veel kopjes koffie geweest. Diep respect dat ze dat geprobeerd heeft. Je moet immers daarna ook weer terug... Die brakke infra langs de Franse snelwegen is echt om te huilen. Het is tekenend dat Chargemap bij een groot aantal laders in Frankrijk waarschuwt dat ze meestal niet werken... :/
Daarnaast heeft ze ook meerdere keren meegemaakt dat wanneer ze naar Amsterdam moest voor werk bij de RAI geen laadplekken meer beschikbaar waren en ze gedwongen onderweg terug moest laden aan de snelweg.
Dat is gruwelijk irritant en is ook weer een teken dat de infrastructuur nog niet op het niveau is waar je zonder zorgen met een EV ergens naartoe kunt rijden. Eerlijk is eerlijk, ik overweeg een plug-in als volgende auto juist vanwege dit soort ongemakken.
De citigo EV is wel een van de sloomst ladende EV's die je kunt kopen. Ik heb een paar weken terug 25 minuten aan de paal gestaan en in die 25 min. maar 12.2kwh geladen. Dat is gemiddeld niet eens 30kw! Zelfs een opel corsa laadt meer dan 3 keer zo snel.

Ik ben overigens wel fan van de Citigo IV, leuk om in te rijden, zit lekker en prima in elkaar geschroefd, maar als je verder weg moet dan ~200km dan heb je meer aan de 3 cylinder.

[Reactie gewijzigd door B127 op 24 juli 2024 16:39]

Die laatste is waar iedereen aan denkt of voor vreest bij EV's.
Nee, waar 'iedereen' voor vreest bij een EV is dat je geen laadmogelijkheid hebt op eigen terrein (zoals voor de overgrote meerderheid van de mensen het geval is) waardoor je 'ergens in de buurt' moet gaan shoppen voor een laadpaal, waarvan de kosten niet heel veel lager liggen dan tanken nu en je in de regel het ongemak hebt van een 100 meter wandeling door de zeikende regen...
Precies!
ik ga geen slaaf worden van een EV, omdat ik ergens in de wijk een laadpaal moet gaan vinden die vrij is (gelukkig zie je dit wel via en app) en nadat die vol is (ik kom geregeld rond 19-20u thuis van mijn werk) weer moet verplaatsen/vrij maken. heb ik echt geen zin om rond een uurtje of 12 naar mijn auto te sjokken op 300m-500m.
Als EV gebruiker kan ik deze breakdown van 'ongemak' onderschrijven. En tenzij je echt van sturen houdt zijn er maar weinig mensen die op dagelijkse basis meer dan de genoemde 270 tot 350 kms wegrijden zonder ergens te stoppen.

Recent weer een interessante discussie met de buurman over zijn nieuwe leasewagen:
- "Ik wil gewoon minimaal 800km kunnen rijden op een tank".
- "Maar waarom dan?"
- "Nou gewoon voor de vakantie".
- "Maar jullie gaan toch altijd vliegen?"
- "Ja maar stel ik wil ergens de komende 5 jaar toch met de auto."

En dus is Nederland de komende 5 jaar weer een M50d rijker (voor de leken: 3 liter / 6-cilinder diesel) met een CO2 footprint ter groote van IJmuiden. Even los van de discussie over hoe duurzaam EVs en het opladen ervan zijn, voor de bulk van onze landgenoten is er geen reden om niet elektrisch te rijden en schort het vooral aan bereidheid om mee te gaan met de nieuwe realiteit.
Heel herkenbaar. Ik heb lang het vorige model van de MG ZS gereden en dat was net te krap soms ik woon in belgie en familie nog nabij Amsterdam. Dat is zo'n 220km met de ZS kan dat net als je je heel netjes gedraagt. Ik rijdt het liefst zo'n 110-120kmh en dan wordt het net niet. De nieuwe 70kwh versie (68 bruikbaar) lijkt me net dat beetje weg te nemen. Of gewoon een ID4 kwa ruimte binnenin. Stoppen om de zoveel tijd doen we toch al met de kinderen en zelfs met die ZS waren wij langer bezig met de pauze dan dat de auto nodig had. Ik kan binnenkort eens een ID4 testen dus ik ben zeer benieuwd naar die auto. Die zal voor ons perfect zijn als familie auto.
Ook omdat je de range bijna door de helft moet doen om een realistisch beeld te krijgen. Mijn vrouw heeft een Skoda Citigo IV die volgens de WLTP rating een range van 257 km moet hebben, echter wanneer je in de winter met 120/130 over de snelweg rijdt is het eerder 150 km. Nu wisten wij dit en is dit ingecalculeerd gezien ik een nieuwe Diesel rijdt voor de langere afstanden. Echter wanneer ik ook over ga op een EV (wat ik het liefst morgen nog wil) dan wil ik wel een range van 500/600 km op papier (ik moet regelmatig naar A'dam en terug wat 300 km is voor mij).
Ook omdat je de range bijna door de helft moet doen om een realistisch beeld te krijgen.
Het zou een goede stelregel zijn maar wees ook bewust dat dit vooral afhankelijk is van het merk dat je kiest. Ik hoorde hetzelfde verhaal over Kia en kon dat eerst niet geloven. Maar ik rij een ander merk en blijkbaar is het nogal verschillend.... Ook de navigatie is erg van belang, die moet zaken als hoogte en temperatuur in zijn berekeningen meenemen anders wordt batterij (rit) inschattingen simpelweg inconsequent en onbetrouwbaar.
In de winter met sneeuw heb je bij elke EV vooral na 1 uur rijden een groot probleem, het sneeuw verzameld zich op je hele voorkant en op je motorkap. Omdat het niet opwarmd, smelt er niks weg. Dat moet wel meerijden.

Bij een benzine slurper smelt het sneeuw tijdens het rijden er af.
Anoniem: 1322 @x2807 februari 2022 11:01
Sneeuw tijdens het rijden in nederland heb ik de laatste 3 jaar niet veel meegemaakt dus ik kan er niet over meepraten... Maar heb je dit echt zelf ervaren als probleem? De sneeuw glijd er bij mij zo af wanneer ik een beetje optrek..
Hyundai ioniq, ik moest echt een aantal keren stoppen met rijden om de koplampen en motorkap sneeuwvrij te maken.

Tesla model 3 nog niet gehad, maar sinds 2019 heeft het niet zo hard gesneeuwd en zit ik vaker thuis.
Anoniem: 1322 @x2807 februari 2022 11:22
Intressant, het niet smelten van sneeuw was mij ook al opgevallen maar nooit gerealiseerd dat dit (bij sneeuwval) een probleem kan zijn.
maar sinds 2019 heeft het niet zo hard gesneeuwd en zit ik vaker thuis.
Ja, dat 'probleem' heb ik ook. Ik ben benieuwd of ik het ga ervaren.
Zou het mogelijk zijn om een coating aan te brengen hiertegen, om te voorkomen dat sneeuw 'grip' krijgt? Denk aan zoiets als Rain-X (weet niet of dat product bruikbaar is op lak).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 16:39]

Koplampsproeiers zouden terug moeten komen, dan heb je in elk geval licht. Maar de radar, camera en andere systemen geven ook fouten wanneer het compleet bedekt is.
Bij de meeste EV's zijn die dan ook verwarmd, net om dat probleem dus te voorkomen.
Bestaat inderdaad, Nano coating !!
Sommige EV's hebben verwamde accu's om dit probleem op te lossen. Je hebt dan ook meer bereik in de kou.
Daarmee smelt het sneeuw op je auto niet weg, dat is voor iets anders.
Dat realizeerde ik me ook na het typen :+
De accu's zitten immers niet onder de motorkap. Toch zou het wellicht mogelijk zijn om zoiets ook te verhitten? Al is het maar on-demand. Het hoeft namelijk niet erg warm te worden, een graad of 2 moet al voldoende zijn.
Met reguliere ice auto's heb je dat probleem ook trouwens. Zeker energiezuinige LED koplampen worden niet heet genoeg. Ook bevroren of bedekte sensoren in de ruit leveren dan issues op. Zeker met dat vuile opspattende pekelwater is het een crime om tegen de zon in te rijden, de auto gaat al snel piepen over van alles.

[Reactie gewijzigd door curkey op 24 juli 2024 16:39]

De motorkap wordt lekker warm, dat zorgt ervoor dat de omgeving ook op warmd. Een EV blijft ijskoud.
Bij mijn vorige werkgever viel mij op dat heel veel mensen hun leaseauto uitzoeken voor de vakantie. "Met gratis trekhaak en een dikke motor, anders kan hij mijn caravan niet naar Frankrijk trekken op kosten van de baas".
Nja eerlijk is eerlijk, als rekeningrijden er komt dan kan er eindelijk iets van een oude XC70 ofzo voor de deur in plaats van een lichte auto die veel stil staat, maar als ik hem nodig heb de ruimte niet heeft.

Een eigen elektrische auto ga ik denk ik amper nog meemaken.

(nodig als in even naar het bos met de honden, even planken halen bij de bouwmarkt)
Jij dacht dat rekeningrijden (wat we natuurlijk allang doen, door de brandstofaccijns) in plaats van dingen als wegenbelasting kwam? En gij geleuft da.
Ik dacht dat dat het idee was, een auto voor de deur kunnen hebben zonder vaste lasten en alleen veel betalen voor gebruik, dus meer stimulans om vaker met de fiets boodschappen te doen.

Maar goed, dat dacht ik ook bij de afvalstoffenheffing (container maar eens per 3 maanden vol) en dat is nu alsnog 200 vast en 70 variabel ofzo.
Het wordt de huidige kosten + rekeningrijden ...
Daar ben ik ook bang voor. Het zou voor de gemiddelde rijder kostenneutraal moeten zijn, maar daar geloof ik niks van.
Vaak wordt dat zo uitgekiend dat pak em beet autoverkopers er baat bij hebben. Het blijft onder de streep neutraal, maar je moet wel een nieuwe auto kopen. Dus kost het een lap extra.
Dat is het nadeel van een regering die altijd advies vraag bij het bedrijfsleven.
Een elektrische XC/V70? of andere station? Kan prima geen idee hoe ver het bos van jou weg is maar dat zal vast lukken.
Ik meen dat lease maatschappijen hiervoor vaak een regeling hebben dat je kan ruilen voor 2 weken.
Ik ken ook verhalen dat collega's onderling ruilen.

Maar ik hoor het graag van iemand die dit echt weet :)
Bij onze leasemaatschappij kun je idd een benzineauto-met-trekhaak meekrijgen voor de vakantie - zit inbegrepen bij leaseprijs. Onze EV heeft ook een trekhaak. Op dit moment nog geen idee of we die benzinebak gaan gebruiken. We sleuren een vouwwagen, geen caravan.
Wij hebben onlangs de Peugeot e-208 gehuurd om te kijken of dit iets is binnen Nederland. Range = 350km maar met omstandigheden red je dat vaak niet natuurlijk. Van Amsterdam naar Zwolle kwamen we na volle accu aan met slechts 80km range over. Als je dan even snel heen en weer wilt naar familie of dergelijken dan kost een elektrische auto toch snel veel tijd/stress vergeleken met brandstof auto's. Elektrisch is leuk voor in de buurt, maar ik denk dat wij meer baat hebben bij Hybride die je dan in de stad elektrisch kan rijden en voor lange afstand een combinatie. En overigens in de buurt proberen we zoveel mogelijk te lopen / fietsen...

[Reactie gewijzigd door Urbanuss op 24 juli 2024 16:39]

Van Amsterdam naar Zwolle op bezoek lijkt mij geen spontane actie of voor een half uurtje. Daarnaast heb je met een brandstof auto hetzelfde probleem als je tank op een kwart zit. Maakt het dan echt uit of je 5-10 minuten tankt of even 20 minuutjes stopt? Als je op locatie kan laden hoeft dat vaak niet eens.

Met onze eGolf (en 3 kids) loop ik met een bereik van 180-220 km regelmatig tegen dit soort zaken aan, maar er is altijd wel een laadpaal te vinden. Zeker langs de snelweg.
Als je een paar keer per jaar met een auto ver weg gaat, op vakantie, dan zou je er een tweede auto bij willen hebben. Zeg een wintersport, zomervakantie met de auto en nog een paar keer een weekendje weg. Vergeet niet dat de range in de winter ook nog wel eens flink lager uitpakt, net als wanneer je steviger doorrijd (dus 130+).

90% van de tijd rijdt iemand (althans ik wel), alleen. Dus je neemt een passagiersstoel en een achterbank voor niets mee. Toch doe je het niet zonder. Mensen kiezen een auto die al hun wensen vervuld.
Weekendjes weg met de auto zijn in 90% van de gevallen binnen de 300km van woonst. Ben helaas het artikel kwijt van Tui/booking die dat eens hadden uitgezocht. Dat redden de meeste ev's dus ook inmiddels wel. Of eens halverwege een kopje koffie drinken, is ook leuk.
Maar nee, mensen met een Fiat 500/mini kopen ook bankstellen/kasten. Past toch echt niet in die auto's. Dan zoeken ze een andere oplossing zoals ene auto lenen/huren of laten leveren. Al je wensen vullen met 1 auto gaat niet.
Daniel,
Ik begrijp de wens van die lange range wel, zeker wanneer je dit kunt veroorloven. Want je wil een auto die zoveel mogelijk al je wensen vervuld. Wisselen van auto's etc is allemaal gezeik.

Zelf wil ik daarom een EV met 500+ range. Ik ga een paar keer per jaar zakelijk naar het buitenland, enkele reis varieert tussen de 300 en 500 km (zeker een keer of 12 per jaar). Stukken die ik altijd in een ruk doorrij, waarbij zeker bij mijn Duitse uitstapjes de snelheid dik boven de 150 gaat.
Op de plaats van bestemming is veelal geen laadpaal en om het aantal tussenstops te voorkomen wil je toch wel enige range hebben. Met een Nissan Leaf zie ik deze onderneming niet zitten.

Voor de overige dagen van de week rij ik ongeveer 80km per dag, dus dat is geen issue. Zeker niet met een eigen laadpaal voor de deur.
Ik begrijp het zeker, ik weet ook niet of ik het geheel in mijn vogue job kon doen. Ten eerste had ik soms behoorlijk wat spullen mee dus enkel de Mercedes EQV komt in de picture dan. Maar die doet zo'n 186 km in dit slechtere weer aan 120kmh. Dan spreek ik inderdaad ook over trips van 800km+. Ik reed met een Voyager en dat was prima, tanken ging ook niet echt in 5minuten en dan weg ;) Met een Leaf wil je dat ook niet, dus ik snap zeker de bedenkingen daarvan, die heb ik zelf ook nog wel. Maar mensen die zo veel rijden zijn toch echt eerder uitzonderingen en een klein deel van het totaal. Voor de overige is de ev al zeker goed genoeg om 90% van hun verplaatsingen te kunnen opvangen.

Zo zag ik ook een test over 1000km met de iD3 tussen de kleine en grote batterij versie. Beide waren wel uitgerust met de 100kwh laden optie. Het tijdsverschil was een 45 minuten in aankomst. Kwa prijsverschil en over 1000km vind ik dat persoonlijk geen deal breaker en zou ik het geld in mijn zak houden voor de kleine batterij versie. Daarbij moet ik zeggen dat op vakantie met vrouw en kind we ons beperken tot een 600km per dag. Voor de kinderen fijn dat ze aan het eind van de dag in het zwembad kunnen en je hebt nog even iets aan je avond. Dan de volgende dag het laatste stukje. Voor ons zou dat dus perfect werken en dat deed het ook met de MG ZS toen we naar het zwarte woud gingen, helaas moesten we die weer inleveren. Ondanks wat gebreken in die eerste versie was het best een leuke auto.
Zelf heb ik een BMW i4 besteld met WLPT range van 600km, dus praktisch iets minder dan 400. Dat voldoet. Alleen minder is te hinderlijk voor mijn case. Dan moet ik teveel concessies doen, vandaar dat ik de range issues wel een beetje zie.

Of je 1000 km range in Nederland nodig hebt, denk het niet. Maar fabrikanten denken niet alleen aan Nederland, maar ook aan bijvoorbeeld Duitsland waar lange afstanden frequenter voorkomen (icm hoge snelheid). Een land als Italie wil je ook range, want een gebrekkige infra. Of bijvoorbeeld Walonie (waar ik mij moet gaan bevinden), daar zijn echt weinig laadpalen.

Praktisch kan mijn huidige benzine auto ook met een 20 liter tank toe. Kan ik alles mee rijden, ben alleen blij dat er 50 liter in past ;)
Wallonië is inderdaad nog een probleem. Komt ook nog wel goed. Buiten een range van een 220-300km in slechtste omstandigheden is de laadsnelheid het belangrijkste. Toen de een roadtrip deden met een Tesla richting Monaco was de gemiddelde laadstop een 15min. Meer dan prima, maar mijn thee was dan net drinkbaar na het inpluggen en bestellen. Een gemiddelde stop bij een fastfood kostte me een 20-30minuten als ik alleen was. Met kinderen zit je eerder aan de 40minuten voordat je verder kunt als het niet langer duurt. Om dan niet te spreken over een restaurant waar je een lunch neemt.

Maar goed succes met je auto! Het is een mooie. Dat zit er voor mij even niet meer in zulke auto’s. Uit de ICT en in de welzijn als opvoeder/begeleider. Past beter bij me maar geen lease auto meer via het werk. Wel een mooie Riese en muller elektrische fiets, dat telt ook al. Dus voor ons is momenteel de MG5/ZS en eventueel de iD4 in de kijker om onze huidige focus station te vervangen.
Een EV is leuk maar range is zeker wel belangrijk. Ik heb een eigen oprit en kan thuis laden (mits ik een EV zou hebben). Ik rij veel stukken van zo'n 120 km waar ik niet kan bijladen omdat de adressen op dat rondje geen oplaadmogelijkheden hebben. Verder wil ik niet met 5% accu thuiskomen, eerder met 25% zodat je buffer hebt mocht je een omleiding krijgen, er iets tegenzit, je even om moet rijden voor een boodschap op wat dan ook. Ik vind het ook niet prettig rijden als ik maar één liter brandstof in de tank heb, ook al ben ik bijna thuis.

Dus die 120 km range moet 75% van mijn range zijn in de winter. Ofwel, de 100% range moet in de winter dan 160 km zijn. Dan zit je al snel te kijken naar een wagen die zeker een geadverteerde range van 250-300 km moet hebben. Niet dat ik in de zomer lekker 250 km wil kunnen rijden zonder te laden; ik wil gewoon in een koude winter 120 km rustig en zonder stress kunnen rijden (100 km/h, tegenwind, verwarming aan) En dat maakt range dan ineens wél belangrijk.
Ik maak me persoonlijk totaal geen zorgen om vakanties (dat is eens in de zoveel tijd; dan pak ik wel een snellader als t echt nodig is), maar 'gewoon' om dagelijks woon-werk verkeer en de vrijheid te gaan en staan waar ik wil.
Als consultant rij ik stiekem toch nog best het een en ander af, maar ik heb in mijn directe omgeving maar zeer beperkt de mogelijkheden om te laden. (appartement, met beperkt aantal laadpunten in de omgeving omdat de capaciteit van het net zo goed als vol zit)
Ook klanten hebben lang niet altijd laadfaciliteiten ter beschikking, al wordt dat wel steeds beter.

Ik heb simpelweg geen zin om iedere 2 dagen een half uur extra kwijt te zijn enkel omdat ik bij een snellader moet staan omdat ik thuis niet kan laden. Of, wanneer dat wel kan, om 3 uur s'nachts m'n bed uit moeten omdat die auto vol is en ik anders een boete riskeer. (laadplekken zijn geen parkeerplekken)

Die elektrische auto komt er echt wel, maar eerst eens zorgen dat 'ie dagelijks zou kunnen laden (op eigen terrein, in een parkeergarage, of in de directe omgeving). Of dat er dusdanig veel palen zijn dat die boetes niet langer nodig zijn, en al die laadplekken gewoon weer parkeerplekken kunnen worden. ;)
Ik denk heel eerlijk gezegd dat het intussen een beetje flauw herkauwgezeur is. Vroeger was dit zeker wel een probleem, maar met de huidige staat heb je en grote accu's, en heel wat mogelijkheden om even bij te laden, is dit een relatief kleine beperking geworden.

Nuance is wat mij betreft wel dat het wel speelt bij goedkope modellen. Daar krijg je typisch weinig range. En wat ook mee speelt is mogelijkheid tot laden thuis, het is gewoon niet prettig om bij elke degelijke rit via een laadstation te moeten rijden. Aan de straat laden met kabels over de stoep is namelijk verboden, dus als je geen garage of carport hebt wordt het gewoon een stuk minder gebruiksvriendelijk.
Klopt ja fast charging is gewoon te duur dus je moet echt thuis kunnen opladen.
De gemiddelde Nederlander rijd minder dan 50 kilometer per dag maar met ieder gemiddelde heb je er altijd een paar die klaarblijkelijk iedere week naar Irkoetsk rijden.
In mijn vorige job was ik zo'n persoon 100k per jaar. De ene dag enkel even naar de winkel en de volgende dag richting zuiden. Maar wel altijd op het gemak gereden met pauzes.
Inderdaad voor de gemiddelde persoon is een EQS ook niet te betalen.

Voor de kilometervreter is dit wel van belang.
Ik werk om m'n hobbys te betalen. Een van die hobby's is vaak kamperen, verre trips en in het weekend zijn we vaak op reis voor een wandeling. Ik heb een auto nodig die dit allemaal kan, zelfs als het maar een paar keer per jaar gebeurt. Ik weiger er gewoon op achteruit te gaan, en juich het vergroten van range dan ook alleen maar toe. Een EV is voor mij op dit moment niet rendabel, of ik moet een aparte auto (camper) voor vakantie aanschaffen. Dat is qua milieu belasting ook weer het achtereind uit.
Ik heb zelf gewacht met overstappen naar een EV tot de range van een betaalbare auto meer dan pakweg 300 km was. Met een dergelijk bereik kom ik op 99% van mijn bestemmingen en ook weer thuis. Nou heb ik inmiddels een EV met een WLTP-bereik dat daar ruim boven zit (390 km), maar wat mij dus heel erg tegenvalt is dat het effectieve bereik gigantisch varieert afhankelijk van allerlei factoren waaronder buitentemperatuur en windrichting. Dat is bij een ICE voertuig natuurlijk ook zo, maar veel minder extreem. In mijn geval was de worst case een rit waarbij het bereik met een 100% geladen accu slechts 180 km zou zijn geweest.
Het is inderdaad minder "voelbaar" bij de brandstof auto omdat ze al zo slecht efficiënt zijn. je verliest al zo veel per liter aan warmte. Dat is bij de ev anders.
Wie ben jij om te bepalen hoeveel een ander mag rijden met een auto? Als iemand heel veel met de auto wil reizen moeten ze dat lekker zelf weten, dat is gewoon onderdeel van de individuele vrijheid waar we voor staan.. In het geval van auto's met verbrandingsmotoren wordt men daar al genoeg voor "gestraft" via de brandstofprijzen waar veel belasting op zit.. Met EV's zal dat straks via een kilometerheffing gaan gebeuren.. We moeten nog meer naar belasten op gebruik dan op bezit, dan zakt het gebruik vanzelf omdat het voor veel mensen te duur wordt.. Je krijgt dan alleen wel weer de discussie dat autorijden niet weer alleen maar een privilege mag worden voor alleen de rijkeren onder ons..
Als je niet altijd gegarandeerd kan laden is range zeker wel een issue. Hier in de straat staan palen, maar er zijn meer EV's dan dat er palen zijn. Het komt voor dat als ik thuis kom en geen palen beschikbaar zijn. Als dat 2 dagen achter elkaar gebeurd komt je niet ver met een lege accu.

En natuurlijk kan je tijdens een rit ergens 30 minuten laden, maar daar heb je gelijk een praktisch groot nadeel vergelijken met een andere brandstof. 1x per week 65 liter tanken in 5 minuten waar je wilt of met pech 2 a 3x per week 30 minuten laden langs de snelweg.
Dat is dan ook geen ideale situatie, voorwaarde voor een EV lijkt me op zijn minst een eigen lader op de thuisbasis (thuis of op werk bij auto voor zakelijk gebruik).
Vergeet niet dat er ook best een hoop mensen zijn voor wie voor de deur laden geen optie is. Als jij 200 meter van je huis moet laden, dan is het geen pretje als je dit elke dag moet doen, zeker in tijden dat het weer ook nog eens heel slecht is.

Het verkooppraatje van hoe gemakkelijk een EV is gaat snel het raam uit als je elke of om de dag een paar honderd meter door de gure regen en wind moet lopen naar je auto...
Ja dan is het toch ook geen optie lijkt me, eigen paal, anders niet.
Zeker, ik moet van van ver komen bij klanten, dus ik ben vaak laat thuis. Met gewoon parkeren ben ik al vaak genoeg de Sjaak dat ik verderop moet staan. Als iedereen aan de EV gaat, dan weet ik wel wie in de avond niet kan stekkeren...
er zijn voor mij 2 redenen om dit jaar toch weer te starten met een benzine auto:
het gebrek aan oplaad punten in het buitenland (succes in italie lol) en het feit dat elke EV onder de 100k godsgruwelijk lelijk is.
Allemaal lijken ze meer geschikt als tank dan als leuke sportieve auto. De range is niet zo'n ding vind ik.
Het gaat met name om het feit dat de opgegeven afstand bij 100% is onder ideale omstandigheden. (Voor levensduur wil je Max 80% dus al een verlies van 20% bereik) In de praktijk is het meestal rond de 20kwh per 100 kilometer. (Gemiddeld) dan komt de winter die snoept er ook nog wat af. Dan is er nog de degradatie van de accu’s gemiddeld 2,3% per jaar (onderzoek 2020) na plus minus 10 jaar heb je nog 77% over. Dat is iets dat gewoon lastig kan worden je weet als het bereik 500 is vanaf nieuw. Het in de praktijk rond de 350 (100%) is. Winter iets minder en bij 80% 280 is in de zomer. Na 10 is die 280 nog 215km. Dan zijn er de kosten voor het vervangen van accu’s die nog steeds hoog zijn. Ja onderhoud is minder maar als een onderdeel stuk is, is deze meestal wel duurder.

Wij hebben nu de 2e auto EV (Max 140 km in de winter) prima voor hier als 2e auto. En de vrouw kan er mee naar het werk.

Ik zelf zou dat niet kunnen. Aangezien het bereik niet toereikend is. Wil ik dat wel zal ik dus een nieuwe wagen moeten kopen en dat geld heb ik momenteel niet. Dus rij ik door tot met 2030 en zie dan wel wat er op de markt is.

De issues die EV”s hebben is nog steeds hetzelfde als 120 jaar geleden. Toen waren EV”s populairder dan ICE. Maar dat verdween doordat.
- verschil in aanschaf prijs
- laad tijd vs tanktijd
- range


Deze drie zaken zijn nog steeds niet opgelost. Ja het verschil word wel steeds kleiner en in de toekomst zal dit verschil weg zijn. Al denk ik dat aanschaf niet veel zal veranderen want je betaald in nld geen bpm op EV. (Dan word het verschil nog groter)

Ik ben niet tegen EV we hebben er zelf eentje als tweede wagen omdat het momenteel goedkoper is en range/laadtijd daarbij een mindere grote issue is dan bij de gezinswagen. Maar om te zeggen dat de EV er al is en de ICE volledig vervangt. Nee nog niet. Dat komt uiteindelijk wel.
De issues die EV”s hebben is nog steeds hetzelfde als 120 jaar geleden. Toen waren EV”s populairder dan ICE. Maar dat verdween doordat.
- verschil in aanschaf prijs
- laad tijd vs tanktijd
- range
De grootste doorslag was de elektrische starter. aanschaf was in die tijd al behoorlijk hoog en de auto was voor de welgestelden. Tanken? Ja misschien konden ze wat benzine thuis opslaan. Range? Hoe lang geleden denk je dat het is dat auto's 1000km kunnen rijden? Dat is echt zo lang nog niet, kan me de reclames op tv nog herinneren en ik ben pas 36.

Als je normaal rijdt, zoals je zou moeten op lange afstanden dus om de zoveel tijd pauze, dan voldoet elke ev er al aan om lange stukken te rijden. Maar dan spreken we enkel over die lange verre vakantie. De andere 90% van het jaar waar de gemiddelde persoon heir in west Europe amper 50km per dag rijdt is de ev al superieur in rijden en het ontbreken van lokale uitstoot.
10 jaar geleden was dat zo maar nu toch niet meer? Ik begrijp uw reactie dan ook niet op het eerste zicht. Ik lees alvast niets meer in de comments.

Heb ook gevoel dat de journalist geen echte test heeft gedaan want in de praktijk is deze EQS niet zuiniger dan een Model 3.

Erger nog, de EQS waar hij in reed (dual motor) heeft een gemiddeld praktijkverbruik van 19.6kWh/100km. Terwijl de journalist hem net prijst om zijn efficiëntie is het in de praktijk het tegenovergestelde. Model Y, een SUV doet het met 16,6kWh een heel stuk beter terwijl die hoger is.

Ook wordt onvoldoende duidelijk waarom je zoveel extra moet betalen tegenover een Model3. Ik weet waarom maar in deze review hoor je daar niets over.

Wat mij betreft 6/10. Ik mis diepgang. Dit is teveel ‘enthousiast zijn over tech’ video en de specs worden te weinig tegen het licht gehouden.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 24 juli 2024 16:39]

Het valt me op dat zo veel mensen een dure auto willen. Een bedrijf moet kosten maken, anders betaal je belasting en je hebt een mooie auto, en een goede doorverkoopwaarde en het is beter voor het milieu om al je km elektrisch te rijden, en dus ook beter voor je imago. Maar ik denk dat er een paradigmashift moet komen waarin de Roo van de auto gewoon heel sterk moet verminderen. Heel veel verplaatsingen zijn niet nodig en voor het plezier is het beter om je geld in eigen streek uit te geven, meer lokale geld circulatie doet eigendomswaarde toenemen in je eigen streek.
de reis is ook vakantie,
Dat verlangt wel een omdenken, dat eigenlijk al begint met het verminderen van dat o zo dringende en-nu-meteen-zo-ver-mogelijk-weg-hier-gevoel dat zovelen hebben. Het precieze percentage kan ik me niet meer herinneren maar het aandeel van de beroepsbevolking dat zijn baan hartgrondig haat is schokkend hoog.

Een grotere huurauto voor de langere reizen betekent wel dat er een hele SUV-vloot buiten de vakanties niets staat te doen. Die grotere auto's moeten ook geproduceerd worden, ergens gestald en zullen waarschijnlijk ook voortijdig gesloopt worden: daar gaat de energie en milieuwinst.

[Reactie gewijzigd door trabant op 24 juli 2024 16:39]

Wie zegt dat er alleen veel gereden wordt met vakanties. Vakanties zijn voor mij de minste zorg.
In mijn normale dagelijkse werk rijd ik veel kilometers. Nu door COVID is dit minder, maar normaal ruim 50.000 tot 55.000km per jaar, waarin het dagelijks soms wel tussen de 300 en 350km. Dat zijn ritten waar je normaal gesproken ook regelmatig in de file staat en veel snelweg, weer of geen weer. Met een actieradius van 400km, met het vergaan van een accu, rekening houdend met slecht weer, etc. red ik het niet om na een aantal jaar nog fatsoenlijk die afstanden af te leggen. die 400km houd geen rekening met 150km met 130p/u te rijden, die houdt geen rekening met in de zomer continu de airco aan of in de winter de verwarming. Ik wil zo'n rit niet afleggen met 30 minuten tanktijd erbij.

Daarnaast mag nederland dan dichtbevolkt zijn m.b.t. laadpalen, maar niet dichtbevolkt genoeg. Er zijn nog genoeg bedrijven waar ik de auto niet aan de lading kan zetten. Tuurlijk veranderd dat, maar de vraag is dus, als ik nu een auto moet uitkiezen, of over 5 jaar. Voor nu zou ik nog niet naar elektrisch gaan. (ik heb lease auto uiteraard), daarna mis ik ook wel een beetje fatsoenlijke e auto's, de cross overs zijn nou niet echt de varianten die geweldig zijn.

Dus range is wel belangrijker, maar ik ben eigenlijk veel meer geschrokken van het besef hoe onzuinig een elektrische auto is, vergeleken met "leven". Ofwel, ik kan op 1 accu mijn huis een aantal weken van stroom voorzien, en voor mijn werk zou ik dat in een dag wegrijden. Dus zuiniger mag ook echt wel
Duw je auto maar eens naar de winkel, dan weet je hoeveel energie het kost om anderhalve ton een paar kilometer te verplaatsen. Zo veel rijden zou niet nodig moeten zijn.
Ik denk dat mensen geen idee hebben wat werk soms inhoud. Normaal rijd ik 50.000 tot 60.000km per jaar, door de corona is dit denk ik wel terug naar tussen de 25.000 en 35.000km, maar het is nog steeds veel. "niet nodig moeten zijn" is totaal geen bewustwording hebben dat werk niet altijd vanuit 1 plek uitgevoerd kan worden of dat je privé leven zich alleen in je eigen dorp/stad afspeelt. Nogmaals, vakantie laat ik hier buiten.
Specifiek werk misschien, tuurlijk, regiomanager ofzo, maar een tijdje geleden waren hier in de buurt in Drenthe dakdekkers uit Den Haag bezig woon-werk moet je toch niet elke dag 100km of meer willen rijden? Voor de meeste mensen die bijna op de fiets naar hun werk kunnen moet vakantie geen reden zijn om niet elektrisch te gaan. Financieel gezien daargelaten. En verhuizen naar de stad waar je werkt gaat helaas momenteel ook niet echt, zelf wel jaren in Den Haag gewoond omdat ik daar werk had gevonden, maar toen (8 jaar geleden) kon dat nog makkelijk, genoeg woningen van 750/maand vrij, dat zit nu allemaal vol.
Als je een auto koopt voor minimaal 5 jaar en 5 keer per jaar weg gaat dan heb je het toch al over minimaal 25 keer. Het is ook maar het wat je gewend bent.
Anoniem: 1248692 @JDx7 februari 2022 21:46
Tja.. En als dat voor u geen probleem is moet dat voor niemand een probleem zijn of.. Er is geen enkele ev die vandaag meer dan 350km kan rijden tegen 120 op een autostrade.. Stel je de files in Frankrijk is voor in de zomer.. Stel dat dat allemaal evs zijn die elke 350 km moeten gaan laden.. Dat gaan kerncentrales langs de autostrade worden en ellenlange files..
Iedereen kan natuurlijk terug een vliegtuig op stappen maar dat zal groen dan ook weer niet graag zien..
Anoniem: 340120 @JDx7 februari 2022 22:12
Ik heb er sinds kort een. kan natuurlijk maar uit eigen ervaring spreken. Ik heb een goeie twee weken last gehad van range anxiety. Voornamelijk omdat de eerste kilometers van de teller vliegen. Eens je voorbij de helft bent werkt het omgekeerd. Gerecupereerde kilometers zie je makkelijker bijkomen, en je hebt ook het gevoel da je ineens veel zuiniger aan het rijden bent. Onderweg laden is iets waar je ook snel aan gewoon bent. meestal is het niet nodig, en zowel plan je je reis ernaar. Je kan ook gewoon een beetje tanken, "waar dan ook" (Belg zijnde, in Vlaanderen, no problemo). Ik ga in elk geval nooit meer terug :-)
Heb je een tesla of een andere auto? Hoe zit dat met laden? Moet je dan 1 laadpas of x aantal verschillende om overal te kunnen laden? En qua kostprijs om onderweg te laden?
Anoniem: 340120 @quintenV8 februari 2022 10:13
Ben uiteindelijk voor een opel corsa-e gegaan voor een lease van 5 jaar voor 400 euro / maand. Laden doe ik meestal thuis met de slowcharger (we zijn aan het kijken naar laadpalen voor thuis, maar de nood is niet echt groot, dus geen haast). ik heb een abo bij shell recharge (groot aanbod, abokost van 2.5 eur per maand). Je hebt dan een app waarop je alle laadpalen ziet, met hun snelheid en de vrije poorten. kabel inpluggen, kaartje scannen, en iets gaan eten :-) de prijs ligt in Belgie meestal rond de 0.40euro/kWh, en de corsa heeft een batterij van 50kWh. Meestal rijdt ik een 150-tal kilometer en dan "tank" ik tussen de 5 en 10 euro bij tot hij weer vol is.
kleine edit: thuis laden via stopcontact gaat aan 6km range/uur laden. Aan een laadpaal van 22kW is het 42km/uur. Er is een nieuw type laadpaal dat nog sneller gaat, maar die heb ik nog niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 340120 op 24 juli 2024 16:39]

Juist wel als je je vrij wil bewegen is elke verplichte pauze een teveel.
Het is eigenlijk best eenvoudig: mensen willen er simpelweg niet op achteruit gaan. Als je voorheen nog geen 5min nodig had om te tanken en dat is ineens een veelvoud geworden en je moet er ook nog eens bij nadenken wáár en wanneer je gaat laden, dan blijft er weinig van het rijgenot over.

Ik wil op ieder moment van de dag de auto kunnen pakken om zonder planning/afhankelijkheid ergens naar toe te gaan. Mijn gemiddelde actieradius is 500km, maar als ik de sukkelaars om mij heen beu ben en de auto op zijn staart trap, kan dat zomaar worden gehalveerd naar 250km. Dat betekent dus een keer extra (5min) tanken.

Ik rijd niet bijzonder veel, maar voor mij is een auto toch een vorm van vrijheid en soms ook een uitlaatklep. Met 280km/u+ over de autobahn zorgt toch iedere keer weer voor een adrenaline rush. Ik ben dan ook erg gecharmeerd van de Tesla Model 3 Performance, maar als je die op zijn staart trapt, verdwijnt de actieradius als sneeuw voor de zon en bijladen kost meer dan 5min. Ik zal dus pas overstappen op een EV als de accucapaciteit is verdubbeld en de laadtijd verder verkort.
Onderweg laden is wel een probleem. Zeker wanneer je op schoolvakanties bent aangewezen, de drukte dus hoger is en de infrastructuur is nog niet van dermate niveau dat je overal in het buitenland kunt laden. Laadfiles van langer dan 3 uur waren meer regel dan uitzondering. Dan kan dat in een rozewolkvoorstelling van een toffe gezellige reis natuurlijk omschreven worden als romantisch, maar dat is het niet met 2 jengelende etters achterin! ;)
Ik rij regelmatig 200+ km per dag en ik rij niet rustig. De plekken waar ik kom hebben geen laadpalen. Met een volle tank rij ik nu +/- 700 km en tank twee keer per week.

Nadeel van erg afgelegen wonen en werken in de randstad. Ik wil best een EV, maar op dit moment is het laden/bereik een te groot issue.
Ik snap wat je wilt zeggen en je hebt gelijk. Mijn voornaamste zorg is range + laadmogelijkheden. Ik rij niet zo veel (werk van thuis uit) maar als ik ergens naartoe ga is het verder dan naar de supermarkt. Dan ga ik bijvoorbeeld op uitstap net over de grens naar Nederland of Duitsland of bij ons naar de Ardennen. Dat is allemaal niet zooo ver, zo'n 200 tot 300 km maximaal. Perfect doenbaar. Maar dan moet je nog terug naar huis. Als je auto 500km kan rijden (lijkt mij prima) en je maakt een enkele rit van 200km (ook vrij realistisch niet?) Dan zou ik al schrik hebben. Afhankelijk van allerlei factoren kan de range drastisch inkorten.

Het tweede punt is laadmogelijkheden. Ik woon in een rijwoning, zonder garage. Ik kan niet zomaar opladen voor de deur Er is wel een publieke parkeerplaats voor de deur. Maar een laadkabel op het voetpad mag niet van de wet (nog niet).
Nergens in onze straat en met uitbreiding het dorp zijn publieke laadpalen. 2 bedrijven in het dorp hebben die wel maar of ik die zou mogen gebruiken, ik betwijfel het.
Tenslotte wat als ik niet kan laden op bestemming? Ik ga bv naar een klein dorp in Duitsland waar net zoals hier geen laadinfrastructuur is, dan kom ik misschien niet thuis zonder ergens uren te moeten stoppen. Dat wilt niemand. Ergens 2u of meer stoppen omdat je 1 daguitstap maakt.

Kortom, hoewel ik wel zou willen is het voor mij niet zo eenvoudig om gewoon een elektrische auto aan te schaffen. Ik zou op voorhand een aantal zaken goed moeten bekijken en/of aanpassen.
Terecht punt, doorgaans is pakweg 250 km voldoende. Als ik voor mezelf mag spreken dan is het vooral de onzekerheid van het kunnen laden. Hier kan geen laadpaal voor de deur en op het werk zijn ze vrij dun gezaaid en erg populair. Het liefst zou je toch de auto toch om de dag of eens per week willen volladen zeker omdat het niet zoals bij een brandstofauto, in 10 minuten is gepiept.
Anders dan bij een traditionele brandstofauto kun je niet doorrijden tot het lampje gaat branden, even uit het werk tanken en je kunt er weer een week tegenaan. Ik zal moeten gokken dat er een laadpaal beschikbaar is of om het uur moeten gaan kijken of er één vrij is... dat is stress die ik er niet voor over heb. Mijn buurman heeft een EV, ik zie er zo nog twee staan in de straat... geen laadpalen, dus als er één neergezet zou worden dan wordt het vechten om een plekje. Plekjes die in het weekend sowieso schaars zijn.
Dus, samenvattend, is het bereik voor mij in theorie het verschil tussen één keer per week drukte om een laadpaal in plaats van twee keer of nog vaker.
Een Tesla Model 3 met een 108 kWh batterij komt in de werkelijkheid ook een heel stuk verder dan een 75kWh versie, namelijk ca. 465 km (en dat is 100% geladen wat je in de praktijk weinig zult doen).

Een Model 3 met 75kWh batterij heeft een WLTP range van 600km volgens Tesla, met een 108kWh batterij zou de range dan 864 (WLTP) zijn, dus wat is er dan zo bijzonder aan de opgegeven WLTP range van deze Mercedes? Er is toch nog echt een verschil tussen WLTP en praktijk want ik kan toch echt geen 600km rijden met 1 lading.....

Dat duurdere model met 10 kWh per 100 km is wel heel indrukwekkend maar ook dat wordt in de praktijk niet gehaald natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 24 juli 2024 16:39]

Het verbruik is 168Wh/km, dat is dan vergelijkbaar met een Tesla model S (daar vergelijk ik het mee) die een verbruik heeft van 162Wh/km. Het bijzondere is misschien dat ze in de buurt komen van de efficientie en aerodynamica van een Tesla?

Met een 100kW/h+ accu is het ook wel te verwachten dat ze een hoge wltp halen. Maar baanbrekend....nee. Maar goed, laten we afwachten of die 10kWh per 100km el daadwerkelijk wordt, want dat zou wel redelijk baanbrekend zijn (al zit er vooral veel winst in de aerodynamica van die versie denk ik)
Alleen jammer dat Tesla's zoveel problemen hebben en zo plastic zijn van binnen. Heb eens de model X overwogen. Maar na de testrit was dat volledig weg. Niet normaal hoe armzalig voor een auto van 100k+. Kreeg zelfs pijn aan men rug van de stoel. Als je de afwerking vergelijkt met andere auto's in die prijs range dan ben je wel gek om die te kopen nu de subsidie regels niet meer zo gunstig zijn.
Nul problemen met mijn 2021 Tesla Model 3. Over het interieur, dat is je eigen smaak natuurlijk. Ze hebben het interieur wel wat aangepast t.o.v. de 2019 versie, het is nu iets meer premium.
Ik had in 2016 een Model S als zakelijke auto en het is tot nu toe de auto waar ik de meeste problemen mee heb gehad. Het begon prima, kwam van een A3 dus auto was veel groter en rijden was prima. Maar na de 'honeymoon periode' begon ik mij te ergeren aan de talloze geluidjes in de auto. Als je ging zitten kraakte de stoel, als je een bocht naar rechts nam kraakte het dashboard en als je over een hobbelige weg reed leek het net alsof je een pot knikkers achter je dashboard had liggen. Binnen 3 jaar nagenoeg constant in contact gestaan met de 'dealer' (als je het zo mag noemen) maar tot een oplossing is het nooit gekomen. Na 3,5 jaar werkte m'n deurhendel niet meer en na 4 jaar begon begon m'n ruitenwisservloeistof te lekken met behoorlijk wat schade en nare geurtjes als gevolg. Toen ik de mogelijkheid kreeg om hem door te schuiven naar een collega heb ik dat z.s.m. gedaan. Sindsdien nog een paar proefritjes in een Model X en 3 genomen maar ik zie en lees daar dezelfde issues. Het is niet voor niets dat Tesla zo dramatisch scoort op gebied van betrouwbaarheid en klanttevredenheid.

Kortom: Tesla is goed geweest voor de automarkt om EV's van de grond te krijgen, maar nu dat de serieuze autofabrikanten goed en wel van de grond zijn gekomen zie je toch wel dat een BMW i4 bijvoorbeeld een veel betere auto is dan een Model 3 waarbij de meerprijs dubbel en dwars verdiend is. Het grootste pluspunt van Tesla was altijd het supercharger netwerk (waar ik letterlijk niets op kan aanmerken, werkte perfect), maar ook dat wordt straks opengesteld voor andere merken.

[Reactie gewijzigd door Pliskin op 24 juli 2024 16:39]

Het is niet voor niets dat Tesla zo dramatisch scoort op gebied van betrouwbaarheid en klanttevredenheid.

Drá-má-tisch inderdaad: https://www.consumerrepor...d-car-brands-a1291429338/

Een hogere owner satisfaction score dan BMW, Mercedes of Audi. Maar inderdaad, ze scoren écht erbamelijk op klanttevredenheid.
Ik vraag me af wat de reden is achter de klanttevredenheid want het is wel algemeen bekend dat Tesla laag scoort op betrouwbaarheid (ja ja, genoeg Tweakers hier die zullen zeggen "maar ik heb geen problemen",de statistieken vertellen een ander verhaal).
Zijn die mensen over het algemeen dan echt zo tevreden of is het tevreden omdat "het is Tesla"? Gezien het hoge fan-gehalte zou het me niet verbazen als dat een flink verschil maakt.

Kleine verduidelijking: ik bedoel fan-gehalte niet in negatieve zin. Men kan heus echt blij zijn met het merk.

[Reactie gewijzigd door EliteGhost op 24 juli 2024 16:39]

Dit komt van iemand met een S en een X, je hebt gelijk, EV's hebben doorgaans minder problemen. Ze hebben uiteindelijk beduidend minder onderdelen van een ICE echter.. en nu komt het verschil.. als er iets fout gaat met je Tesla met een beetje pech kun je weken zo niet maanden wachten. En dat is toch wel een heel verschil met m'n E300 waar ik in 2 jaar tijd 140.000 KM mee heb gereden alles binnen een dag is opgelost en ook netjes binnen de garantie.

Waar het met Tesla nog verder mee mis gaat is de kwaliteit, ze zijn alle drie bijna even duur maar wederom de E300 is gewoon zoveel beter afgewerkt. Mijn S is gewoon slecht, het leer ziet er gewoon cheap uit, plastic tot aan de ramen, 0 tech achterin, kleine bankjes achterin waar ik niet eens goed in kan zitten (idem probleem bij de X). En dan gaan we het nog niet hebben over de afwerking, maatvoering enz. En nu heb ik daar alle begrip voor toen Tesla nieuw was in de auto wereld, ze doen dingen nou eenmaal anders. Maar nu 10 jaar later knoeien ze gewoon verder. Sterker nog waar ik woon mag je geen pre-inspection meer doen en moet je de sleutels ontvangen alvorens je mag kijken.

Ik weet wel zodra m'n S en X uit de lease vallen zijn ze weg. Je krijgt bij de concurrentie gewoon zoveel meer auto dan bij Tesla en het is gewoon beter, niet een beetje beter maar gewoon veel beter. Het zijn auto's waar ik gewoon recht in kan zitten, waar de stoelen geen kinderstoelen zijn, waar het leeslichtje niet een irriant led lichtje is dat iedere keer als ik de deur opengooi me verblind, waar het leer 2 jaar na datum gewoon top uit ziet en niet als goedkoop plastic.

Ja Tesla heeft de wereld verandert met hun EV's, maar nu de traditionele merken beginnen, is het eigenlijk niet verwonderlijk dat ze het in een keer beter doen.
Had zelf ook dat gevoel na mijn testrit van een model 3. "Is dit een auto van 60k ???" Vrij cheapo interieur en het voelde niet echt als een dure auto aan, eerder een goedkoop koreaanse/japanse auto.
Waarschijnlijk is de oorzaak hiervan dat Tesla winst moet maken op zijn auto's en traditionele merken dit vooral doen op onderhoud. Met elektrische auto's is dit voor deze merken ook geen houdbare strategie, kijk maar bijvoorbeeld ook naar de afwerking van de ID serie van Volkswagen, toch wel een ander niveau dan men gewend was van dit merk.
Sure, sure.

Een BMW, Audi of Mercedes is veel meer premium, met van die lekker glanzende pianolak overal, een scherm wat als een 9 jaar oude tablet reageert en vooral lekker veel knopjes (waarvan de helft niet werkt zolang je niet alle opties aanvinkt).
BMW, Audi en Mercedes weten hoe je een premium auto moet bouwen maar zijn minder sterk in software.. Tesla is heel goed in software maar is nog niet zo goed in autos bouwen.
Generalisaties langs 2 zijdes. Wat je omschrijft voelt niet als mijn BMW 318i Touring (G21 voor de autonerds), scherm reageert snel en knopjes werken gewoon steeds, weet niet goed wat je bedoelt met alle opties aanvinken. Tesla is niet de enige die vooruitgang boekt op dit vlak. Het scherm op mijn Volvo V40 uit 2016 was ook langzaam, dat was dan ook hetzelfde als bij introductie in 2012 en toen was iedereen in hetzelfde bedje ziek, Model S was er nog maar net om dit in gang te zetten.

Ik vond de Model 3 best wel premium aanvoelen, misschien zelfs meer dan de BMW want die heeft wel wat plastic elementen, en een veel duurdere BMW i4 heeft eigenlijk grotendeels dezelfde elementen met een ander paneeltje. Maar persoonlijk vind ik de zetels van de Model 3 echt niet goed zitten. En ik mis modellen in hun lineup, ik zou een Model 3 met hatchback willen maar dan niet hoger zoals een Model Y, bij Europese merken neem je dan een break maar die zijn niet cool genoeg voor de Amerikanen.
Mijn model 3 had anders ook een pianolak zwarte middenconsole. Ziet er niet uit, dus mat laten wrappen. Het is feitelijk dat een interieur van een VW Polo al een meer 'premium' look and feel heeft. En ik kan het weten, want heb beide gereden. Loze knopjes is dan wel weer een punt wat je ziet bij optie-auto's.
De oude middenconsole vond ik inderdaad ook verschrikkelijk maar vond het interieur niet onder doen voor een V90 '21, 3 Serie '19, Golf '20 of Passat '16 waarin ik allemaal een paar maanden gereden hebt. Dat terwijl ik mij bij de laatste twee wel kon "storen" aan het verschil dat het knipperlicht maakt. De V90 en 3 serie waren mij met name veel te "knus" voorin en miste ik direct het gevoel van ruimte van de Model 3, nog even los van het infotainment waarin Tesla in 2019 al jaren voorsprong had op concurrenten vandaag.
Klopt, Polo (of heel VAG) komt niet in de buurt want is mijlenver voor. Volgens mij verwar jij interieurkwaliteit met innovativiteit. Want wat dat betreft ben ik het met je eens dat Tesla ver ver vooruit is.
Ik had in de eerste week van bezit al interieuronderdelen in mijn handen van de Tesla, dus het is niet gebaseerd op hekel, maar op feitelijke constateringen. De richtingaanwijzer is ook een handicap in een Tesla, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dingen die in een Polo gewoon goed geregeld zijn.
Wat een kul. De richtingaanwijzer is een handicap in een Tesla? Hoe gebruik jij hem dan? Oprecht benieuwd wat er nu weer kan mankeren aan een richtingaanwijzer.
Ik heb geen idee over welke problemen jij het hebt en dat blijkt ook niet uit de website waar je naar linkt. Je ziet in de tabel op de pagina wel dat Tesla de op Porsche (92) na hoogste score heeft qua tevredenheid (91). Dus minder betrouwbaar maar dat heeft geen effect op de tevredenheid van de eigenaren/gebruikers.

Mijn 3 is de 2de Tesla die ik dagelijks rijd en als ik al problemen had dan werden die altijd netjes opgelost door Tesla. Met mijn Model 3 ben ik 1x in 2 jaar en 90k km bij de garage geweest voor nieuwe rubbers in de voorophanging en verder 0 issues. De Model S hiervoor had na 430k km wat geluid in de omvormer en ook die is incl. de motor gratis vervangen.

Ik ervaar op een of andere heel wijze vaak een soort Tesla-nijd. Het interieur is niet mooi genoeg, er zitten te grote naden tussen panelen en de stoelen zitten niet lekker, altijd van mensen die er geen rijden. Het interieur is niet van de kwaliteit van een BMW, Mercedes, Volkswagen maar het is niet goedkoop of slecht. Of stoelen fijn zitten is nogal persoonlijk, ik heb er nooit problemen mee met 380km per dag.

[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 24 juli 2024 16:39]

Helemaal mee eens. Het zijn zeker niet de beste auto's ooit gemaakt, en v.w.b. interieurafwerking had de lat wel iets hoger mogen liggen dan wat ze leveren, maar andersom geldt voor de grote merken juist weer dat het interieur wel goed in elkaar zit, maar daar heb je weer het gevoel dat de software en de rijervaring weer 'niet goed is voor een auto van die prijs'.

Zo hebben ze allemaal wel wat, maar waarom specifiek Tesla zoveel haat ontvangt is me niet duidelijk.
Anoniem: 1248692 @Ootje707 februari 2022 21:48
Euh die 600km is tegen een gemiddelde snelheid van 70kmh of zo.. Ga je tegen 120-130kmh rijden dan zijn er weinig wagens die onder de 22kw/100km blijven.. Dus voor vakantie wordt dat een probleem.. Stel je mr voor dat al die wagens op de autoroute in fr in de zomer alle 350km 20min ad snellader moeten...
De WLTP gaan uit van gemiddelde snelheden (dus 50km/uur maar ook 100) maar het blijft een onrealistische waarde. Vandaar dat ik ook aangeef dat ik nooit 600km ga halen in de praktijk.

Maar toch ga ik gewoon met mijn Tesla op vakantie (ook naar Zuid-Frankrijk, Italië) en ik heb geen enkel probleem gehad tot nu toe. Nu laad ik alleen bij Superchargers en als het kan bij een 250kW lader en dan ben ik binnen 10 minuten weer op weg. In het algemeen doe ik niet meer dan een uur langer over maar als er lange rijen staan bij het tanken is het verschil kleiner, veel benzinevoertuigen rijden namelijk maar 550-650Km met een tank (bij 1 op 15 gemiddeld) en moeten dus ook op die route tenminste 1x tanken. Sowieso hebben de bestuurders ook rustmomenten nodig en dan sta ik te laden....

Het is vaak wel lastiger om in de buurt van de vakantielocatie te laden, dat kost altijd wat meer planning, geldt trouwens ook in NL. Maar er zijn inmiddels wel heel veel laadpalen die prima werken. Ik kan niet voor EV rijders van andere merken spreken maar ik begrijp wel dat die wel vaker uitdagingen hebben met laden.

We hebben het hier over 1 tot 2x per jaar vakantie. De meeste mensen gebruiken hun auto 5-7 dagen per week op afstanden van max 100km en dat is met bijna geen enkele moderne EV een probleem. Als het dan toch een probleem blijkt kun je altijd een auto huren voor de vakantie.
Die "waanzinnige range" komt niet door "energie efficientie". Ik kan daar in ieder geval niet over spreken met een verbuik van 200-230Wh/Km. Het is totaal te wijten aan de enorme accu die er in zit. Leg die accu in mijn Ioniq en ik haal nog minimaal 30% meer range dan dit bakbeest.
Dat was ook mijn reactie. In de video lijkt het alsof de EQS een efficientie-wonder is, maar als je hem vergelijkt met zijn grote concurrent de model S of de veel goedkopere KIA EV6, dan is zijn verbruik 'gewoon'.
Sterker nog, Tesla is nog steeds efficiënter!

Mercedes EQS
Tesla Model S
KIA EV6
Grote, luxe en zware auto’s zullen altijd meer verbruiken dan budget auto’s, dat is ook nooit een geheim geweest. Een EQS is qua comfort ook echt totaal niet te vergelijken met een Tesla of Ionic 5 en dat mag dan ook wat extra energie kosten. Ik vind hem zelf ook niet onverdeeld mooi, maar het ding heeft wel een cw van 0.2 en komt echt heel ver. Prima dus.
Leuk zo'n auto. Stukje gezien, maar het lijkt meer op een commercial van Mercedes....

Maar het punt wat ik wil maken is het volgende:
Is het rijden electrisch nou echt zoveel goedkoper? Laatst een stukje gelezen wat de range is bij de gangbare modellen van andere merken. En dan niet wat de fabrikant zegt, maar de praktijk bij 130 km/h.
De afgelegde afstanden vermenigvuldigd met de kWh prijs van nu (tegen de 50 cent) was in gebruik duurder dan de gangbare benzine en diesel auto's .

Vergeet daarbij dan ook niet dat je niet altijd en overal (zeker buiten Nederland) kan laden. Laadduur en de wirwar van pasjes en betaalmogelijkheden nog niet meegenomen.

Begrijp me niet verkeerd, electrisch is de toekomst, maar op dit moment nog niet het overwegen waard voor een gewone consument denk ik
Het rekensommetje is wel wat complexer dan dat. Rekenen tegen 50 cent is ook wel érg ongunstig, dat is jarenlang heel anders geweest, en laten we hopen dat het ook nog weer wat terug zakt. Thuis laden hebben we jaren onder de 25 cent kunnen doen.

Daarnaast moet je eigenlijk rekenen met de TCO (total cost of ownership) over tijd. Reken daar ook onderhoudskosten in mee.
Elektrische auto's hebben geen koppeling, distributieriem, gesmeerde motor, ontsteking, uitlaatsysteem en de remmen slijten nauwelijks door regeneratief remmen.

Ik zeg niet dat het daarmee altijd gelijk in het voordeel van een EV uitvalt, maar het is zeker al wel het overwegen waard als je iets verder vooruit kijkt.
Tuurlijk is het complexer. Helaas wil ik het zelfs noemen. Het zou eigenlijk simpeler moeten zijn.

50 cent is helaas het bedrag wat ik zie, nu ik bezig ben met het afsluiten van een nieuwe energiecontract.

En over de onderhoudskosten:
Ik heb geprobeerd om informatie te vinden over de onderhoudskosten bij electrische auto's.

Een Hyundai kona of ioniq bijvoorbeeld. Waarom zou het ieder jaar of 15000 km een onderhoud nodig moeten hebben? Ja de prijzen zijn minder hoog, maar dat is wel in tegenspraak met de veelgehoorde voordeel van dat het veel minder onderhoud nodig heeft.
En de accu's nog niet meegeteld.

Zoals eerder aangegeven, iets harder (lekker) doorrijden haalt bij de meeste (betaalbare) electrische auto's te weinig range. Of je moet je een auto met een grote accu uit de veel duurdere segment Mercedessen of Teslas kunnen veroorloven.
Ik weet niet wat dat doet met de TCO
Elk jaar of elke 15K is wel erg vaak, maar elke 2 jaar/30K zou heel normaal zijn, dan is je interieurfilter en remvloeistof wel aan vervanging toe, en een inspectie van een stel andere dingen is met zo'n interval ook niet verkeerd.
Hou er ook rekening dat dit per persoon verschilt. Ik kan bijvoorbeeld niet thuis laden
(geen eigen oprit en de gezamelijke garage een aansluitpunt realiseren kost een fortuin)

Als je een eigen oprit heb zou je die hele EV gelijk moeten kopen met zonnepanelen op het dak. Wordt het geheel 6k duurder, maar in de hele berekening haal je het er dan waarschijnlijk in no-time uit.
Bart ® Moderator Spielerij @Ozzy207 februari 2022 13:57
Zelfs al je rekent met een onrealistische prijs van 50 cent per kWh is het goedkoper om elektrisch te rijden. Want reken ook even lagere onderhoudskosten en lagere belasting mee. Plus je laadt doorgaans veel goedkoper dan 50 cent per kWh. Ik laad bijvoorbeeld zelfs 5000km per jaar gratis door mijn zonnepanelen.
Waarom is het volgens jou onrealistisch?

Als ik nu een nieuwe contract afsluit (mijne eindigt per 1 maart, daarom verdiept), zijn de prijzen verdubbeld tegenover mijn huidige 22/24 cent. Jij hebt zonnepanelen die je direct kan gebruiken, veel mensen hebben dat niet.

Prima als je de lagere belasting meetelt (wat tijdelijk is, die gaan geheid omhoog als er steeds meer electrisch gereden gaat worden). Zijn de onderhoudsbeurten zoveel goedkoper?

Je moet dan de hogere aanschaf dan ook meetellen.

Begrijp me niet verkeerd, electrisch is de toekomst. Maar ik voorzie nog teveel issues voor mensen zonder eigen oprit en eigen zonnepanelen.

Wirwar van pasjes en tarieven maakt het er ook niet makkelijker op om te laden.
Hebben we inmiddels al een gestandaardiseerd betaalsysteem voor alle aanbieders? Laat staan voor alle aanbieders in heel Europa/ wereld?
Bart ® Moderator Spielerij @Ozzy207 februari 2022 14:13
Waarom is het volgens jou onrealistisch?
Omdat je energiecontract het komende jaar misschien niet leuk is, maar je rijdt meer dan 1 jaar in een auto. Erg kortetermijndenken dus, als je de gehele levensduur uitgaat van 50 cent per kWh. De benzineprijzen stijgen overigens net zo hard. En om op de lange termijn te denken: die benzineprijzen zullen steeds hoger worden, als olie schaarser wordt. Wind- en zonenergie raakt niet op.
Prima als je de lagere belasting meetelt (wat tijdelijk is, die gaan geheid omhoog als er steeds meer electrisch gereden gaat worden).
De belasting op brandstofauto's wordt ook steeds hoger, wegens de BPM die gekoppeld is aan de CO2-uitstoot.
Zijn de onderhoudsbeurten zoveel goedkoper?
Een brandstofauto bevat zo'n 2000 bewegende onderdelen, een elektrische auto een stuk of 30. You do the math :).
Je moet dan de hogere aanschaf dan ook meetellen.
Elektrische auto's worden snel goedkoper door de snelle ontwikkelingen en goedkopere accu's, onder andere door schaalvergroting. Brandstofauto's worden niet echt meer goedkoper, deze zijn al uitontwikkeld en schaalvergroting is ook niet meer van toepassing.
Wirwar van pasjes en tarieven maakt het er ook niet makkelijker op om te laden.
Ik heb 1 pasje, voldoet prima. Tarieven zijn inderdaad niet helder, gelukkig is er sinds kort wetgeving die dat duidelijker moet maken. Wordt dus opgelost.
Hebben we inmiddels al een gestandaardiseerd betaalsysteem voor alle aanbieders? Laat staan voor alle aanbieders in heel Europa/ wereld?
De huidige pasjes van veel aanbieders werken in NL en in het grootste deel van Europa. Er wordt door leveranciers ook gewerkt aan de introductie van laadpalen waarop je me je pinpas kunt betalen. Dus dat is ook over een paar jaar opgelost.
Om te beginnen over de energieprijzen:
- Ik kan mij niet herinneren dat ze goedkoper zijn geworden. Vrijwel altijd duurder. Eventueel icm energiebelastingen. De kans dat het (flink) lager gaat worden is vrij klein. Ik hoop met je mee. Het klopt dat de benzineprijzen ook omhoog zijn geschoten.
Een brandstofauto bevat zo'n 2000 bewegende onderdelen, een elektrische auto een stuk of 30. You do the math :).
Dat was niet mijn vraag. Zijn de onderhoudsbeurten bij de dealer goedkoper?
Elektrische auto's worden snel goedkoper door de snelle ontwikkelingen en goedkopere accu's, onder andere door schaalvergroting. Brandstofauto's worden niet echt meer goedkoper, deze zijn al uitontwikkeld en schaalvergroting is ook niet meer van toepassing.
Ik lees inderdaad al jaren dat de KW prijs van accu's flink kelderen. Door schaalvergroting en nieuwe technieken.
Ook dat het maken van een electrische auto stuk makkelijker is dan een conventionele auto (minder onderdelen)
Helaas zie ik dat nog niet terug in de prijzen. Ondanks alle voordelen, geen BPM en andere belastingen. Zelfs inclusief subsidies.
Ik heb 1 pasje, voldoet prima. Tarieven zijn inderdaad niet helder, gelukkig is er sinds kort wetgeving die dat duidelijker moet maken. Wordt dus opgelost.

De huidige pasjes van veel aanbieders werken in NL en in het grootste deel van Europa. Er wordt door leveranciers ook gewerkt aan de introductie van laadpalen waarop je me je pinpas kunt betalen. Dus dat is ook over een paar jaar opgelost.
Mooie ontwikkeling! Jammer dat het zo lang duurt. We hebben namelijk al internationale mogelijkheden als PIN of CC om mee te betalen....
Bart ® Moderator Spielerij @Ozzy207 februari 2022 16:11
Dat was niet mijn vraag. Zijn de onderhoudsbeurten bij de dealer goedkoper?
Jazeker, als ze überhaupt al nodig zijn. Tesla heeft bijvoorbeeld al het beleid dat er geen jaarlijks onderhoud meer nodig is.
Helaas zie ik dat nog niet terug in de prijzen.
https://www.ad.nl/auto/te...2-000-goedkoper~a26ec56b/
Daarnaast zie je het terug in het feit dat er überhaupt meer betaalbare modellen op de markt komen, zoals de e208 en de Corsa-e. Dat was 5 jaar geleden gewoon niet mogelijk door de accuprijzen van die tijd.
Voor degenen die niet het filmpje willen kijken: de actieradius is max 770km.
Je hoeft ook niet het hele filmpje te kijken. In de tekst staat keurig aangegeven dat op 09:02 over het bereik gepraat wordt.
“Het bijzondere aan dit platform is dat de achterwielen kunnen draaien.” :+

Ik zie eerlijk gezegd nog steeds niet echt in waarom dit soort “reviews” op Tweakers staan. Daar lees ik de Autovisie voor (en sorry, zo’n test daar zegt echt veel meer). Omdat het “tech” is? Dat waren auto’s met benzine & dieselmotoren ook, en beter tweakbaar. In basis is een accupakket met elektromotor nou helemaal niet zo’n spannende techniek. Nieuw? Mwah, elektrische auto’s zijn ouder dan benzineauto’s.

Een deep-dive in de hard- en software van de in-car entertainment, ja daar zou ik me meer bij voor kunnen stellen.
Prachtige auto met een veelbelovende actieradius. Maar wat een verschrikkelijk prijs! Hij begint bij 102k volgens de mecedes website. Ben benieuwd hoe lang het duurt voordat deze radius naar de enigzins betaalbare auto's komt.. dit is echt een auto voor de elite.

[Reactie gewijzigd door jessy100 op 24 juli 2024 16:39]

Het is inderdaad een enorm prijzige wagen en zoals benoemd in de video daardoor slechts voor weinigen bereikbaar. Die prijs begin bij 91k (voor de 350). Het is dan ook de S-klasse, wat altijd al een enorm dure categorie is. Maar wel interessant om te kijken naar de onderliggende techniek. Het interessante is natuurlijk dat dit from scratch-EV-platform voor meerdere modellen gebruikt gaat worden, zoals de EQE. Die zal een stuk betaalbaarder worden en wie weet wat er daarna komt. De gebruikte techniek zal waarschijnlijk ook steeds meer in betaalbare modellen terecht komen.
Als je geen leasevergoeding van je werkgever krijgt dan zijn bijna alle EVs auto’s voor de elite. Ik vind de 25k die ik betaald heb voor een benzine Golf met de kop eraf al een hoop geld. Een ID3 kost bijna 40k, dat heb ik niet liggen voor een auto. En dan heb je het over zo’n beetje de goedkoopste EVs die voor een gezin beschikbaar zijn.

Vrijwel niemand in Nederland rijdt EVs volledig van hun eigen verdiende centen. Dus in die zin zijn het allemaal vooralsnog elite-auto’s. Hopelijk komen er snel praktische modellen die onder de 30k kosten.

@phage: cost of ownership over vijf jaar is leuk maar neemt dat mee dat veel mensen geld moeten lenen om een auto te kopen? Als ik 15k extra moet lenen voor aanschaf dan betaal ik daar ook fors voor en ik betwijfel of dat meegerekend wordt.

Eigendom van een particulier betekent nog niet dat de auto door die particulier volledig betaald is. Ruim 30% van leningen in Nederland is bedoeld voor auto aanschaf. Keyword in mijn post: volledig.

Verder zie ik allemaal leuke vergelijkingen met auto’s die niet vergelijkbaar zijn. Leuk dat je een Leaf of een Zoe kan rijden op een beperkt budget maar dat zijn geen auto’s die je kan vergelijken met een Golf Variant. Zelfs de ID3 is fors kleiner. Een betere vergelijking is dan een ID4 die je niet voor onder de 47k hebt.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 24 juli 2024 16:39]

Als je geen leasevergoeding van je werkgever krijgt dan zijn bijna alle EVs auto’s voor de elite. Ik vind de 25k die ik betaald heb voor een benzine Golf met de kop eraf al een hoop geld. Een ID3 kost bijna 40k, dat heb ik niet liggen voor een auto. En dan heb je het over zo’n beetje de goedkoopste EVs die voor een gezin beschikbaar zijn.
Dat is niet helemaal te vergelijken omdat de total cost of ownership van de ID3 een stuk lager ligt dan de aankoopprijs doet vermoeden. Brandstof en onderhoud zijn een stuk lager, restwaarde een stuk hoger.
Vrijwel niemand in Nederland rijdt EVs volledig van hun eigen verdiende centen. Dus in die zin zijn het allemaal vooralsnog elite-auto’s. Hopelijk komen er snel praktische modellen die onder de 30k kosten.
Volgens het CBS was vorig jaar 35% van de EVs eigendom van particulieren. "Vrijwel niemand" is wat overtrokken.
[...]
Dat is niet helemaal te vergelijken omdat de total cost of ownership van de ID3 een stuk lager ligt dan de aankoopprijs doet vermoeden. Brandstof en onderhoud zijn een stuk lager, restwaarde een stuk hoger.
De restwaarde zal na een paar jaar nog redelijk zijn, maar tot nu toe halen de meeste electrische auto's de leeftijd van 10 jaar nog niet, en zeker niet de leeftijd van een normale auto, dus je kan nu nog niet roepen dat de restwaarde hoger zal zijn.
Leasemaatschappijen verdienen hun geld met dit soort berekeningen en die gaan er allemaal vanuit. Dezelfde cataloguswaarde is in het maand bedrag een stuk lager als het electrisch is (ex brandstof) vanwege de veel lagere TCO. Valt weinig aan te ontkennen.

Grote kans dat brandstofautos over 10 jaar überhaupt niks meer waard zijn omdat ze op veel plekken verboden en andersinds onbetaalbaar zijn geworden.
TCO is alleen lager als je er 10-15j mee rijdt aan 25k KM per jaar of zo. Dat doet niemand.
Dat omslagpunt ligt bij die kilometers eerder al bij 5 of 6 jaar. Daarnaast kan je een duurdere auto over het algemeen ook voor een hoger bedrag tweedehands verkopen (omdat de volgende eigenaar weet ook op de TCO te besparen).
Je weet ook dat een accu tzt vergaat toch?

https://electrek.co/2021/...-pack-replacement-repair/

Als je een auto aanschaft voor nog steeds een flink bedrag en er gaan modules kapot waardoor je de hele mikmak mag wisselen met een prijs evenveel als de complete 2de hands wagen.


TCO is verre van zaligmakend.
En hoe meer elektrische auto's dat probleem hebben, hoe meer gespecialiseerde bedrijven er zullen komen om enkele de defecte modules te vervangen, tegen steeds lagere kosten. Precies zoals beschreven in het artikel waar jij naar linkt.
So how much did it cost? The modules were $1,500 each, for a total of $3,000. Another $750 in parts for contractors and fuses, with the main one being upgraded to the ones introduced in the Model S Ludicrous.

With diagnostic and labor, it came up to about $5,000, or about 75% less than Tesla was quoting for a full battery pack replacement.
Daarnaast kan ik me voorstellen dat je ook gewoon de defecte cellen uit kan schakelen tegen nog lagere kosten, al neemt het totale vermogen van je accupakket dan natuurlijk wel af. De frequentie waarin accu's onbruikbaar raken en vervangen moeten worden is trouwens wel enorm laag. Als je net de pech hebt dat het jou overkomt is het inderdaad zuur, maar daarom geven veel autobouwers ook langer garantie op de accu dan je op een ICE-wagen krijgt.
De accu is een pakket.

Als er een vergaat weet je dat de rest er aan komt. Daarnaast is het maar twijfelachtig wat een verzekering gaat zeggen als er in een batterij pakket is gerommeld en die vliegt in brand.

Beter zou zijn als je vb van een pakket 60kW naar 20 of 30 kW kunt gaan zonder dat de auto in functionaliteit achteruit gaat.
Nee het zijn modules in mijn Duitse EV en die kan je per stuk kopen en dus vervangen. Of het goed koop is ... het onderdeel is wel betaalbaar maar het uurloon dat het merk rekent wat meer dan de goedkopere segment Franse auto's niks nieuws dus tov brandstof auto's.

Bijkomend voordeel is dat wanneer het accu pakket op zijn end mocht komen er tegen die tijd grotere capaciteiten te verkrijgen zijn voor minder geld.
En als je geen eigen lader hebt en de enige laadpaal in de buurt bijna altijd bezet is wordt het TCO verhaal ook anders. Kijk maar eens bij de prijs van de gemiddelde snellader. IK heb wel een snellader van Fastnet in de buurt en met in de buurt bedoel ik dan op 2,2 km afstand. Dat is best een eind lopen.

Voor mij (en voor velen in dezelfde situatie) is het nog geen oplossing
Uit je eigen link:
I have a Tesla Model X that had a battery pack last for more than 300,000 miles.
En de reparatie kostte uiteindelijk $5000, daar heb je geen 2ehands Tesla voor.
De restwaarde is inderdaad hoger. Mensen willen een electrische auto. Echter is de vraag hoe lang de batterijen meegaan. Want zo'n pakket moeten vervangen en je hangt.
Ik geloof niet dat een EV een hogere restwaarde heeft dan een ICE.
Als voorbeeld heb ik de Tesla Model S (6-7 jaar oud) vergeleken met BMW 7 en Mercedes S. Restwaarde van de laatste 2 zijn hoger dan die van de tesla, terwijl de 7 en S de grootste afschrijvingen hebben in autoland.

Daarnaast gaat de techniek van de EV zo snel dat het nu al niet interessant is om een 2e hands MG SZ (2020) te kopen ivm 1 fase laden. Wat hebben we over 2-3 jaar wel niet?
Dus in die zin zijn het allemaal vooralsnog elite-auto
Elite auto's vind ik wat overdreven. Er is niet voor iedereen en elk budget een goede EV, maar ze zijn niet (meer) enkel voor de rijke elite. Als ik vandaag voor maximaal €15k een auto zou moeten kopen dan wordt het een tweedehands Leaf of Zoe. Ze komen niet zo ver als een nieuwe auto, maar als je niet meer dan 100km achter elkaar moet rijden is dat prima voor mij en ook voor veel anderen. Daarnaast zou ik zonder twijfel voor een ID.3 gaan als ik een lening of financiering nodig heb voor een Golf. De aanschaf is duurder maar je gaat vanaf de eerste kilometer al besparen in het gebruik.

[Reactie gewijzigd door Moortn op 24 juli 2024 16:39]

Dat zou ook mijn max. butget zijn, echter heb ik werkelijk niets aan een Zoe of Leaf. Deze auto's zijn te kllein en mogen niet trekken. Dan vallen ze bij mij gewoon af. Daarnaast leuk dat de TCO zoveel lager is, je moet er wel eerst één kunnen aanschaffen en ik ben niet vanplan te lenen voor een auto.
Waarom niet van plan om te lenen voor een auto? In principe is het dezelfde gedachte om te lenen voor een huis, je bespaard er geld mee.
Omdat er bij een auto er veel meer grote risico's meespelen. Lenen voor een huis is een geheel andere investering. Daarnaast twee van dergelijke leningen (huis en auto) kun je een aanpassing in de Hoptheek voor eventueel verbouwing al vergeten (daar loopt een collega nu tegen aan).

Er zijn twee zaken waarvoor ik leen en dat is een woning en eventueel sstudie, niet voor iets als een auto waarbij veel te veel grote externe risico's meespelen. Overigens deze discussie een poosje geleden ook gevoerd hier op Tweakers. Nu blijkt dat het in België het gewoner is om voor een auto te lenen, dat is in Nederland niet het geval.

Nieuwe EV's zijn op dit moment gewoon nog veel te duur in aanschaf voor de gemiddelde persoon en op de 2e hands markt is er nog niets interressants als je met een gezin zit en een aanhanger wilt kunnen trekken.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 24 juli 2024 16:39]

Zelf heb ik met private lease juist minder risico en heb daarnaast (in NL) recent een hypotheek kunnen afsluiten voor nieuwbouwwoning. Lenen is alleen een risico als je daarmee boven je stand gaat leven. Dat geld voor zowel een huis als een auto. Een te duur huis is financieel ook niet verantwoord.
Jij spreekt nu inderdaad over private-lease, dat ios ook net even weer iets anders en tuurlijk jij hebt helemaal gelijk dat je niet meer moet lenen dan jij kunt dragen, maar dat gaat tegenwoordig al een stuk moeilijker. Toch zijn er riscio's bij het lenen van geld voor de aanschaf van een auto die je niet kunt afdekken, welke bij een huis niet spelen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 24 juli 2024 16:39]

Daarnaast zou ik zonder twijfel voor een ID.3 gaan als ik een lening of financiering nodig heb voor een Golf. De aanschaf is duurder maar je gaat vanaf de eerste kilometer al besparen in het gebruik.
Als we heel simpel kijken ben je 2 euro per liter benzine kwijt, 2e hands benzine auto van 20.000 euro, dan heb je dus nog 15.000 euro over voor brandstof, dat is ong. 75.000 km (uitgaande van een zéér conservatief 1:10). Gemiddeld rijdt men net geen 10.000 km/jaar, dan ben je op dit moment dus ong. 7 jaar aan het rijden voordat die ID3 daadwerkelijk goedkoper is.
Brandstof is niet de enige kosten component. Denk ook aan onderhoudskosten en restwaarde. Beide zijn gunstiger voor een EV dan een ICE.
Restwaarde is geen kostenpost, en alleen relevant wanneer je de auto verkoopt.
@Moortn zijn punt ging juist over de kosten tijdens gebruik na aanschaf.

Onderhoudskosten zijn ergens rond de 100 euro volgens de ANWB (Voorbeeld: VW Golf, 5 deurs, bouwjaar 2015, aanschaf 2022, 90.000km, 1.4L benzine: 89€/m) , Tesla's onderhoudspakket is/was ong. 200 euro per maand.
Vergelijk is een nieuwe Golf met dezelfde opties en vermogen met een ID3. Aanschafkosten is bijna gelijk, TCO van ID3 is toch echt lager. Vooral afschrijving zal veel schelen, dat kan je nu al zien in de data…
Zeg dan gewoon 70.000 kilometer in plaats van 7 jaar. Ik denk namelijk niet dat vele met 10.000 per jaar in een nieuwe/moderne auto rijden.
Zeg dan gewoon 70.000 kilometer in plaats van 7 jaar.
Ik zeg 75.000 km, en 7 jaar?
Ik denk namelijk niet dat vele met 10.000 per jaar in een nieuwe/moderne auto rijden.
Ik denk dat ouderen minder kilometers rijden dan jongeren, desalniettemin lijken ze oververtegenwoordigd in de aanschaf van nieuwe auto's:
Jongere autobezitters van 18 tot 30 jaar hebben gemiddeld de oudste auto’s. Ruim 95 procent van de jongeren met een auto heeft een auto die tweedehands is aangeschaft. Dit is vergeleken met tien jaar geleden niet veel veranderd.
...
De 65-plussers hebben de jongste auto’s: gemiddeld 10,4 jaar oud. Zij kopen ook het vaakst een nieuwe auto. Een derde van de ouderen met een auto is de eerste eigenaar van een auto in 2016. Tien jaar geleden was dit aandeel hoger, toen had 41,2 procent van de 65-plussers een nieuw aangeschafte auto.
...
Ouderen hebben een steeds groter aandeel in de aankoop van nieuwe particuliere auto’s.
CBS: Nederlanders en hun auto - Een overzicht van de afgelopen tien jaar (Februari 2017)
Pagina 8

[Reactie gewijzigd door drdelta op 24 juli 2024 16:39]

In deze cijfers zijn zakelijke lease auto's duidelijk niet meegenomen als nieuwe auto voor een "jongere". Ze kopen geen nieuwe auto's, maar ze rijden er wel in en ze kiezen vaak ook uit.
Of Ioniq. 16k voor de Premium, 70k km. Topwagen voor dat geld. Nooit meer tanken! :-) 200km rijbereik in de winter. In de zomer gaat ie hopelijk richting 240-250km. Op de 2 maanden dat ik de wagen heb, heb ik tijdens 1 verplaatsing moeten snelladen (Vlaanderen > Ardennen > Vlaanderen). Verder is de actieradius voldoende, zolang er voldoende laadpalen in de buurt zijn (niét in de Ardennen dus :-)).
De Ioniq is denk ik echt een van de beste tweedehandsopties.16k is wel erg optimistisch als ik nu kijk, dus als jij dat voor 16k hebt weten te realisern heb je een goede deal te pakken gehad. Prijzen zijn vaak ook ex. BTW, dus je gaat eerder richting de 20k.

Zelf wacht ik totdat de Ioniq (of misschien de E-Golf 2017+ met 37 kWh accu) voor 12k of minder te krijgen is, maar met de gekke prijsontwikkelingen op het moment ook in tweedehandsland kan dat nog even duren vrees ik.

[Reactie gewijzigd door RulazZ op 24 juli 2024 16:39]

De prijzen voor de Ioniq in België liggen, tot mijn verbazing, iets lager dan die in Nederland, de <20k modellen zijn ook snel weer weg.
In Nederland hebben ze dan inderdaad ook nog eens hogere km-standen. Het afgelopen half jaar heb ik 3 Ioniq's weten passeren in de prijsklasse 16-18 000 euro. Ook in Frankrijk vond ik ze af en toe voor die prijs, maar dan moet je durven importeren.
Ik heb ook de e-Golf bekeken, maar zijn laadcurve (max 40kW) en stevige meerprijs (ook tweedehands) alsook zijn hoger verbruik deden hem de das om.
Deze komt over anderhalf jaar voor 28,5K: https://sonomotors.com/en/sion/. Met zonnepanelen en eenvoudig repareerbaar en onderhoudbaar.
Leuk idee, vraag me wel af of die prijs gehaald gaat worden.
De Dacia Spring is er vanaf €18.500,00. Ik zou niet weten waarom niet...
Heb je gezien hoe groot de actieradius is van die Dacia?
Anoniem: 454358 @zonoskar7 februari 2022 12:16
230KM ? Lijkt mij genoeg voor 70+% van de mensen. Zelfs die dacia is een prachtige auto vergeleken met die sonos. Dat lijkt wel een bestelbus hobby project van een dronken kameel.
Hmm, mij stond bij dat het 180 Km was. 230 Km is idd best genoeg, mijn Ioniq heeft dat ook ongeveer.
Met een batterij van 26kwh zou ik voor die Dacia uit gaan van 120 km op een koude winterdag. Zelfs op een warme zomerdag is die 230km erg ambitieus.
Omdat die rijdt als een dweil & 0-sterren bij de NCAP-test krijgt? Eigenlijk was die dan ook bedoeld voor de interne Chinese markt...
Ze hadden bij mij misschien kans gemaakt zonder die taps toelopende raampjes aan de zijkant. Wanneer stopt de autofabrikanten eens met die vervelende trend?
Compleet onrealistisch.

Een auto fabrikant die pas sinds 2016 bestaat, en naast een gemiddeld bereik die de grote merken aanbiedt, óók nog eens overal zonnepanelen en dat alles voor minder dan een grootschalig geproduceerde ID3 qua prijs. Klinkt leuk als je het geld kunt missen, en je een andere auto hebt/kunt kopen als de auto na een paar jaar allerlei mankementen begint te vertonen.
De Sono Sion heeft wel de gunfactor, maar ik betwijfel of het aanbod nog steeds zo goed gaat zijn in vergelijking met de competitie tegen de tijd dat hij beschikbaar komt.
Langzaam komen de 2de hands EV's ook op de markt. Die zijn al een stuk schappelijker geprijsd en doen niet heel veel onder bij de huidige modellen.
Genoeg EV’s te vinden met de kop er af voor minder dan 25k inmiddels. En dan betaal je na de aanschaf dus een heel stuk minder aan zowel vaste lasten als aan energie. Een Amper-e heeft bijvoorbeeld een prima actieradius. En als je ruimte wilt kan je voor een MG ZS EV gaan.

Met een Golf blijf je maar betalen en betalen. Bovendien wil over een paar jaar waarschijnlijk iedereen een EV en krijg je bij verkoop naar mijn verwachting nog maar weinig voor een auto met benzine motor.
Volgens mij private lease je een Nissan Leaf vanaf zo'n €350 per maand. Het is niet niks, maar 'voor de Elite' is echt wel sterk overdreven. Wij hebben zo'n Leaf en dat is echt wel een prima auto hoor.
Het gaat toch niet om een Leaf? De Mercedes die besproken wordt in dit draadje kost meer dan 120k en waarschijnlijk nog meer door een aantal opties!
Ik reageer op deze stelling:

"Als je geen leasevergoeding van je werkgever krijgt dan zijn bijna alle EVs auto’s voor de elite"
Sorry dat ik het zeg, maar ik vond de Leaf niet fijn rijden. Hij gaf mij geen vertrouwen, aangezien het stuur amper op stuurbewegingen reageert & ik enorm veel speling ervaarde bij het insturen van een bocht. Het belangrijkste criterium waarop ik een auto uitzoek is rijplezier & juist op dat gebied voldeed die voor mij helaas niet. Jammer, aangezien het op zich een redelijk geprijsde auto is (voor een EV), die veel ruimte biedt & standaard al aardig compleet is.
Je hoeft je voor je mening niet te verontschuldigen hoor :)

Even los van het feit dat ik het als voorbeeld gebruikte en er andere auto's in ruwweg dezelfde prijsklasse te vinden zijn, maar als ik je post goed interpreteer zijn de redenen waarom je dit voorbeeld niks vind redelijk subjectief, terwijl de voordelen die je zelf noemt "redelijk geprijsd", "veel ruimte biedt", "standaard al aardig compleet" een stuk objectiever zijn.

Ik kan mij daarom goed voorstellen dat een Leaf voor veel mensen een prima instapper is voor een EV
Mijn eGolf (35k) in de private lease bevalt mij prima hoor. Zakeljk leasen was ik veel meer kwijt geweest. Tegenwoordig zijn er zelfs veel betere private lease deals te krijgen met hogere subsidie en meer range.
Ik verwacht dat deze actieradius niet zo snel naar betaalbare auto's zal komen, het is namelijk niet nodig en erg duur. Met electrisch rijden is een andere instelling nodig: je laadt zodra je stil staat, snelladen doe je enkel als het echt nodig is voor een korte tijd, en als je het doet tijdens een broodje/koffie.

Ik hoop wel dat meer merken inzetten op meer efficientie, er zijn genoeg voorbeelden waarbij modellen met een range zover als een Tesla Model 3SR+ een accu met 1,3x zoveel capactiteit nodig hebben.
Prima, maar laden zodra je stil staat zijn we nog lang niet als land. Ondanks dat nederland het goed doet op het gebied van laadpalen, is laden terwijl je stil staat in de praktijk gewoon niet mogelijk tenzij je een van de gelukkige bent die thuis kan laden.

Hier in de wijk zijn er 2 palen op ~5 evs. Elke nacht hangen er aan die palen 2 taxi busjes, die andere 3 pissen dus permanent naast de pot. Om maar een anekdotisch voorbeeld te geven. Voor mij al een reden, naast de belachelijke prijs, om geen EV te kopen.

Ben benieuwd of we op de korte termijn standaard voor elke 2 parkeerplekken 1 laadpaal krijgen, die uiteraard schalen op basis van grid-belasting.

Om nog maar te zwijgen over laadpalen op locatie.

[Reactie gewijzigd door jessy100 op 24 juli 2024 16:39]

Anoniem: 1578568 @jessy1007 februari 2022 09:36
Ik weet niet hoe het in jouw gemeente zit maar hier mag je volgens de de plaatselijke verordening je bedrijfswagen niet aan de laadpaal hangen. Is ook niet heel handig want laadpalen zijn €0.35/kwh, op een depot laden scheelt honderden euros per jaar.
Dit betreft voertuigen voor leerlingenvervoer. Die gaat niet naar een depot maar met de chauffeur mee naar huis. Die verordening lijkt hier niet te zijn, het stikt hier van de handhaving dus dan zou ik verwachten dat die.. handhaven.
Ik zou in gesprek gaan met de uitbater van de taxi busjes en de gemeente. Het lijkt me niet de bedoeling dat dergelijke bedrijfsauto's die waarschijnlijk zonder problemen kunnen opladen op eigen terrein in een depot (en nog goedkoper ook) ook nog eens veel publieke palen bezet gaan houden.
Ik kan thuis niet laden, wij hebben thuis 2 EV''s. Met de ene rijden we zo'n 30k aan kilometers per jaar, met de 2e schat ik zo'n 10k aan kilometers. Daarbij hebben wij ook geen laadpunten op het werk. We zijn dus volledig aangewezen op openbare laadvoorzieningen.

Ervaar ik problemen met openbaar laden? Nee. Maar ik heb wel geluk dat ik niet zoveel aso's in mijn wijk hem welke met continue de laadpalen "inpikken", ook al komt het zeker wel eens voor dat iemand een laadpaal 2 dagen in gebruik heeft.

Mijn ervaring met laden op locatie is erg positief, bij heel veel klanten kan ik de auto tussentijds opladen. Is het niet direct bij kantoor, dan wel "ergens om de hoek".
In onze gemeente plaatsen ze met liefde palen bij als er een aanvraag komt voor een openbare paal. Vanaf de voordeur zie ik er inmiddels 6.
Voor de meeste mensen is een netto/echte actieradius van zo'n 300 KM genoeg. En voor die paar keer per jaar dat je flinke afstanden moet afleggen, dan moet je rekening houden met wat extra pauze's.
Dat is leuk in Nederland, waar laadpalen all over zijn. Rij maar eens naar Zuid-Frankrijk of door naar Spanje. Dan kom je met geluk naast de snelweg een paar laadpalen tegen. En...de daarbij behorende file van EV's (toeristen) die allemaal 30 min. willen snelladen. Je kan makkelijk 2-4 uur in de wacht staan.
Als je niet thuis kan laden is een EV gewoon ruk
Als je geen oprit hebt dan zal je inderdaad meer range nodig hebben omdat je dan onder de 200 km bereik vaak al wilt laden gezien het risico om mis te grijpen. Eenmaal wat ervaring met elektrische rijden maak ik mij niet z'n zorgen en ben laatst ook vergeten om te laden voor ik die verre afspraak had. Op locatie was echter wel een laadpaal beschikbaar en anders was ik 10 min langs de snellader gereden.
Heb je daar ervaring mee? gelukkig is het aantal mensen met een auto die een eigen oprit hebben meer dan 40%. Maar, ja het is zeker fijner als je thuis kan laden. Ik verwacht wel de komende jaren nogal wat veranderingen in het straatbeeld waarbij veel lantaarnpalen bijvoorbeeld vervangen worden door lantaarnpaal met laders of dat gemeentes met oplossingen komen zodat mensen de mogelijkheid krijgen om thuis te laden zonder dat de laadkabel een probleem is op de stoep.
Mijn mening ik vind het een verschrikkelijke lelijke auto, vind Mercedes toch al geen mooie auto's maakt algemeen.
Maar smaken verschillen nu eenmaal, het interieur met kermis verlichting waarvoor je ook betaald in totaal prijs en geen toegevoegde waarde heeft, het is net als je naar een Philips tv kijkt met ambilight en hub.
Ik deel je mening. Toen ik dit artikel voorbij zag komen dacht ik "Toyota prius" voorkant. In plaats van een moderne auto lijkt het aan de buitenkant wel een auto van 15 jaar geleden. We zijn trouwens niet de enige die er zo over denken. Dat een prototype niet één op één in de productie auto terechtkomt snap ik, maar ze hebben er wel een "saai" sausje gebruikt voor het productie model
Extreem lelijke auto inderdaad. Ik begrijp echt totaal niet wat er aan de hand is met designers van EV's.
Het lijkt wel alsof ze ze bewust lelijk maken, zodat ze de benzine en diesel zo lekker blijven verkopen.
Inderdaad smaken verschillen. Mercedes verkoopt het best onder de premium merken (oa Audi en BMW).
Dus ergens vinden veel mensen het wel geslaagd.
Maar geldt dat ook voor deze modellen? De normale E- en S-klasse vind ik heel mooi. Deze EV's vind ik verschrikkelijk.
Geen idee, maar J.E. heeft het over mercedes in het algemeen.
Ik vind vrijwel elke combustie Mercedes op de B klasse, Vito, Sprinter en Citan behoorlijk wat charme hebben. Alle auto's van de EQ klasse slaan wat mij part compleet de plank mis op het gebied van design, maar deze spant voor mij wel echt de kroon. Wat een gruwelijk lelijke unit.

Sowieso die hele middenconsole doet mijn ogen pijn, ik geloof niet dat die de test van de tijd gaat doorstaan, de vorige generatie met de twee platte schermen aan elkaar was een stuk stijlvoller.
Smaak is subjectief. Mercedes maakt in mijn eigen auto de mooiere auto's van de drie Duitse merken.
Het gaat dan ook om een S-klasse, dat lijkt men nog wel eens te vergeten. Dat zijn over het algemeen auto's waarvan de eigenaar niet zelf de bestuurder is.
Grapje?
Er zijn zat mensen die een S-klasse kopen om zelf mee te rijden. (Die wagens rijden dan ook zeer fijn.)
Ik zie hier (ch) anders volop mensen zelf rijden in die dingen en kom er zelden 1 met chauffeur tegen.
Ik denk eerder dat @nst6ldr bedoeld dat de auto op naam van de zaak zal staan ;)
Ik woon hier te lang, ben teveel gewenden aan een rij dure bakken met wachtende chauffeurs :P
No shit.....anders kocht je wel een Mercedes S class? Die zijn altijd voor de meer vermogende mensen geweest. Is deze EQS geen uitzondering op.
Dat is toch niet erg? De eerste auto's waren ook voor de Elite. De rest moest toen nog lopen of ter paard.
Over 10 jaar kan iedereen een EV betalen.
Leuke review, het is eens iets anders maar ik mis een beetje de typische Tweakers insteek.
Er zitten 3 schermen in en geen enkel is doorgemeten geweest met de Calman colorchecker ? Hoe doen de camera's het, wat is hun dynamisch bereik, hoe doen ze het in het donker, hoe zit het met de resolutie ? Er zitten ook batterijen in, hoe lang heb je nodig om die vol te krijgen, wat doet een half uurtje aan de lader ? Het zijn allemaal dingen die Tweakers voor andere hardware ondertussen al héél goed doet, maar hier vergeten ze gewoon alles. Er is geen enkele benchmark in deze review, zelfs niet eens een poging om te driften met de draaiende achterwielen ? :Y)

Er zijn ook wel wat aannames zoals "je kan makkelijk naar Parijs rijden" ... zonder dit dan effectief te testen. Tweakers maakt nooit zomaar aannames zonder dit ofwel te testen ofwel heel hard te dubbelquoten, dus het is een beetje jammer dat we dit ook maar moeten geloven. Er zit ook een octo-core in en toch slaagt het ding er niet in de GPS beelden vloeiend te renderen en hier wordt ook niks van gezegd. En last but not least, kunnen we er al Doom op spelen ? :+
Leuke review, het is eens iets anders maar ik mis een beetje de typische Tweakers insteek.
Er zitten 3 schermen in en geen enkel is doorgemeten geweest met de Calman colorchecker ? Hoe doen de camera's het, wat is hun dynamisch bereik, hoe doen ze het in het donker, hoe zit het met de resolutie ? Er zitten ook batterijen in, hoe lang heb je nodig om die vol te krijgen, wat doet een half uurtje aan de lader ? Het zijn allemaal dingen die Tweakers voor andere hardware ondertussen al héél goed doet, maar hier vergeten ze gewoon alles. Er is geen enkele benchmark in deze review, zelfs niet eens een poging om te driften met de draaiende achterwielen ? :Y)
Ik snap je feedback, maar dit is geen klassieke review. Het is een videoreportage. Er zijn geen benchmarks. Waarom? Omdat dit in de praktijk zo goed als niet uitvoerbaar is. Het hadden zeker tijd kunnen besteden aan het meten van het scherm. Maar wat is dan de conclusie? En hoeveel minuten in de video praten we daarover? Wat voegt dat concreet toe? We zouden graag benchmarks los willen laten op het besturingssysteem, maar dat kom je niet zomaar in en bovendien zijn ze voor iedere auto anders en dus niet direct vergelijkbaar. We zijn op de achtergrond wel aan het bedenken wat we in de toekomst wél kunnen doen - wordt vervolgd.

Uiteraard zijn er op de achtergrond diverse tests gedaan, zoals snelladen, traag laden, het gemiddelde verbruik op 80km wegen en op snelwegen. Dat laatste leverde, na honderden kilometers, voldoende informatie op om te stellen dat er je er in één keer Parijs mee kunt halen vanaf Amsterdam. Maar om dat concreet te gaan filmen zou twee draaidagen kosten en zou, los van het begin en het eind, ontzettend saaie beelden opleveren. En zelfs dan zou het nog steeds slechts een steekproef zijn en geen echte benchmark. Het is immers een test die sterk afhankelijk is van een enorme hoeveelheid variabelen, die op een ander moment anders kunnen zijn (temperatuur buiten, windcondities en -richting, rijstijl chauffeur, andere weersomstandigheden). Hetzelfde geldt voor het snelladen - je kunt niet op een willekeurig moment gaan snelladen en daar dan conclusies aan te verbinden (dat doe je als de auto vrijwel leeg is). Het laadvermogen van ruim 200kW is netjes, maar ook niet schokkend - aangezien je niet álles kunt filmen en keuzes moeten maken, hebben we hier niet voor gekozen.

Wat doen we dan wel? Een technische insteek kiezen en beschrijven. In dit geval is dat het ontwerp (aerodynamica), het from-scratch ontwikkelde EV-platform en met name energie-efficiëntie. De EQS (S-klasse) is een ontzettend dure wagen (de 350-versie begin bij € 91.000), maar het interessante is juist dat dit platform voor meerdere modellen gebruikt gaat worden, zoals de EQE (prijs nog onbekend, maar mogelijk in de buurt van 60-75k). Aangezien dit model, net als een Tesla Model 3 of Hyundai Ioniq, relatief energie-efficiënt is, gaat het daar vermoedelijk niet bij blijven.
Maar om dat concreet te gaan filmen zou twee draaidagen kosten en zou, los van het begin en het eind, ontzettend saaie beelden opleveren.

Gelukkig zijn er geen Youtubers die letterlijk honderdduizenden views trekken met 1000km rapportages. :?
Gelukkig zijn er geen Youtubers die letterlijk honderdduizenden views trekken met 1000km rapportages. :?
Zeker, die zijn er. 😉 Voor een internationaal, dus Engelstalig, publiek.
Niemand, maar dan ook helemaal niemand boeit een volledig verslag van 1000km.

En denk je nou serieus dat die viewers de hele rapportage kijken? :X
82k en 10k mensen denken daar anders over :)

[Reactie gewijzigd door john keats op 24 juli 2024 16:39]

Als er meer videoreportages/reviews komen van auto's zou het inderdaad tof zijn om toch enigzins ietwat vergelijkbare punten te bekijken. Dat het scherm niet gecalibreerd is gaat inderdaad niemand interesseren, maar kijkhoeken, scherpte (PPI) en al dan niet reflectie zijn wel goede punten om op in te gaan, zelfs zoiets als minimale en maximale helderheid zijn goede punten om aan te halen (again: zeker als dit vaker naar voren gaat komen).

En je kan inderdaad niet alles filmen, de volledige rit naar Parijs hoe je uiteraard niet te laten zien, maar bol gewoon een keertje naar daar, schiet een filmpje op een zonnig terras met de auto ernaast en je hebt ineens bewezen dat het effectief kan én dat er grote vooruitgangen worden geboekt (also: dagje Parijs met de tweakers crew op kosten van de firma ?). Ik heb een paar jaar geleden een fimpje gezien van iemand die met zijn Hyundai ook naar Parijs ging ... ik denk dat ze hem 2x hebben moet wegslepen omdat de laadpalen niet werkten en dan hebben ze hem zelfs een keertje ergens gedropt waar de laadpalen ook niet werkten, in één keer naar Parijs rijden is wat dat betreft een serieuze verbetering.
Je moet inderdaad niet alles filmen, maar er zijn toch al vaker videoreviews geweest gepokkeld aan een artikel waarin wél alles getest is :)

Neemt niet weg dat het een toffe reportage is, alleen ja, jezus, wat een prijs heeft dat ding 8)7 . Goed voor een ZZP'er denk ik maar de rest van Tweakers kan er maar van dromen denk ik :9~
Bedankt voor je extra feedback. Ja, iets als kijkhoeken zijn zeker interessant om mee te nemen. En ook de snelheid van het geheel. Tot nu toe hebben de insteek om iets vooral expliciet te noemen als iets afwijkt van de norm; dus ofwel veel beter is of juist veel slechter. Bijvoorbeeld wanneer een touchscreen te ver van de bestuurder zit, zoals dat van de Ioniq 5 (waarbij de rechter bovenhoek net niet fijn bereikbaar is). Bij dit scherm hebben we geen last gehad van slechte kijkhoeken of storende reflecties.

Je suggestie om echt naar Parijs te gaan vind ik overigens best leuk. Zoiets was een theoretische optie geweest en je hebt meteen een unieke insteek. Maar zoiets zou ik dan liever doen in het kader van een videoreportage over range (Parijs - lukt het in één keer?) en niet zozeer over energie-efficiëntie en het onderliggende platform. En het zegt dus - qua test - niet echt heel veel. Ik heb zelf heel Europa afgereisd met een EV, dus ik weet dat het kan. Zoiets was een paar geleden nog wel spannend, maar tegenwoordig staan er voldoende laadpalen, ook voor een plan B voor als er een defect is. En stel dat we in een storm met enorme tegenwind terecht waren gekomen waardoor het toch niet zou lukken zonder stop, dan kun je daar ook niet echt conclusies aan verbinden.

Daarbij vergt het plantechnisch toch ook wel het een en ander. We hadden in dit geval de auto vijf dagen inclusief het ophalen en terugbrengen en er was ook nog ander werk tussendoor. Daarbij is het weer een zeer belangrijke factor - je kunt niet iedere dag draaien. En je kunt pas filmen als je de auto goed kent. Al met al vraagt dat dus om harde keuzes wat je wel en niet doet. Maar we willen dit soort dingen in ieder geval steeds beter gaan doen, dus constructieve feedback als deze is zeker welkom.

De prijs is inderdaad exorbitant. Maar net als een wagen als de Porsche Taycan is er een doelgroep voor. Tegelijkertijd heb ik wel goede hoop dat we steeds goedkopere modellen gaan zien op dit platform (en afgeleide platformen). En meer relatief betaalbare modellen met zowel een mooie range als hoog laadvermogen (zoals de Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6)
Ik snap je reactie en ik zie er ook de humor van in ;) , maar het blijft een blik op wielen dat op een relatief geheimzinnige manier vrij innovatief is. Wat hier gepresenteerd wordt is de ervaring, en dat is uiteindelijk waar het om gaat bij deze auto; het gaat niet zoals bij mijn model 3 waar het draait om updates, software en het geek gehalte. Mercedes zet een ander product neer, een andere beleving, bijna een bijproduct in een science fictionfilm dat er in een flits gewoon vet uitziet en waar je meer van wil weten.

Ik denk dat de boodschap in dit filmpje juist heel erg in lijn is met de bedoeling van het product.

Daarnaast is over de cijfers bij een elektrische auto uit mijn eigen ervaring gewoon enorm weinig te zeggen (overigens ook bij brandstofmotoren). En met cijfers refereer ik aan allerlei optimale omstandigheden voor bereik, laadsnelheid, optionele systemen scenario's. In de praktijk zijn er zoveel scenario's denkbaar dat er weinig over te zeggen valt.

Het uiteindelijke tweakers gehalte bij een product als dit is dat je leert met al die parameters om te gaan ;) .
Wat hier gepresenteerd wordt is de ervaring, en dat is uiteindelijk waar het om gaat bij deze auto; het gaat niet zoals bij mijn model 3 waar het draait om updates, software en het geek gehalte. Mercedes zet een ander product neer, een andere beleving, bijna een bijproduct in een science fictionfilm dat er in een flits gewoon vet uitziet en waar je meer van wil weten.

Tja, meningen verschillen zullen we maar zeggen. Tenzij je met " er gewoon vet uitziet" daadwerkelijk bedoelde dat er eruitziet als een plompe bedoening.

Lijkt me dat die ervaring ook wel tegenvalt als het systeem de kaart niet eens fatsoenlijk gerenderd krijgt.
Dat laatste punt kan ik niet ontkennen, het moet wel werken natuurlijk.
Ik probeerde er inderdaad wel een klein beetje humor in te steken, er zijn de laatste jaren veel zure reacties op tweakers van zodra het eens iets anders is ;(

Er moet toch wel iets meer over te zeggen zijn in cijfers, want de boordcomputer kan jou zeggen hoeveel km je nog kan rijden. Hoe betrouwbaar zijn die cijfers bijvoorbeeld, kan je erop rekenen of zijn het eerder Windows 98 minuten ? Ik heb ooit een auto gehad die met nog maar 30km bereik gewoon stopte met te zeggen hoe ver ik nog kon rijden, dat was ook lekker spannend.
En zoals je zegt, het is geen Tesla maar dat komt uit de reportage ook niet meer uit.
Humor blijft belangrijk, dat is juist het leuke van Tweakers, het gaat niet om wie het slimste zegt, het gaat om creativiteit, sparren, ouweh**ren en goede informatie uitwisselen.

Dat is wel een goed punt, je mag inderdaad onder andere wel iets vinden van de presentatie qua cijfers die je als gebruiker voorgeschoteld krijgt, de vraag is dan bijvoorbeeld wat dat uberhaupt nog zegt en kan deze machine daar wel goed in voorzien. En in hoeverre wil je dan als gebruiker geconfronteerd worden met continu fluctuerende cijfers, of wil je gewoon simpelweg een stabiele range waar je geen vragen bij stelt, zoals bij je klassieke fossiele brandstofmotor het geval is.

Wat ik mooi vind (is echter ook weinig cijfermatig materiaal over te vinden) is de efficiency van deze machine. Het simpelweg toevoegen van meerdere kWh's op basis van oude Lithium-ion techniek vind ik persoonlijk net echt vooruitstrevend.

Ik zeg daarbij niet dat Lithium-ion afgeschreven is, maar ik vraag me af of het bij opslag in automotive industrie de slimste oplossing is.

Als voorbeeld, ik kwam gisterenavond thuis van een ritje, ik zet mijn auto voor de deur met 17% acculading. 4 uurtjes later geeft de boordcomputer nog 4% aan. Heel verklaarbaar natuurlijk door sneeuw en koude, maar daar wil je gewoon als gebruiker niet mee gecontronteerd worden, en dit is puur een gevolg van de gebruikte techniek.
Ik zeg altijd, zolang je erom kan lachen is het niet erg genoeg :+

Nu, met jouw opmerking vraag ik mij ook af in hoeverre die Mercedes misschien interessant kan beginnen worden om in te zetten als thuisbatterij. Vroeger zag je wel al eens ideeën passeren dat elektrische wagens overdag zouden kunnen opladen met zonne-energie en 's avonds dit weer terug op het net zetten (of gewoon enkel voor jouw huis).
Als je op één lading pakt 600km kan doen, dan is 200km afstaan op een doordeweekse dag nog niet eens zo heel erg als je in ruil daarvoor een paar avondjes gratis stroom kan gebruiken.
Zeker waar en ook een goed punt, Kia maakt ook een goeie stap in deze richting. Het nadeel is echter dat het niet makkelijk is om het Kia concept op te nemen in je huidige in house elektrische infrastructuur. Al kun je wel je wasmachine op je Kia laten draaien als je hem rechtsstreeks insteekt. Dat is wat mij betreft nog niet " smart" genoeg.

Lijkt me inderdaad interessant dat dit soort auto's ingezet kunnen worden als thuisbatterij zonder dat de batterij daar meteen te erg door slijt waardoor deze op termijn minder geschikt wordt voor snelle energielevering die benodigd is bij de elektrische auto.
Blijkt toch maar weer dat een sedan veel beter geschikt is om te elektrificeren, dan een SUV, aangezien een SUV de stroomlijn heeft van een baksteen.
Ik vind het nog steeds jammer dat er nog geen betaalbare EV-sedans op de markt zijn; de "goedkoopste" de Tesla Model 3 is nou niet bepaald betaalbaar te noemen. En ja deze Mercedes is natuurlijk voor maar heel weinig mensen weggelegd, iig een indrukwekkende EV...
Niet betaalbaar? Eigenlijk net zo betaalbaar als een golfje. Aanschaf heeft een verschil, absoluut! Maar reken even wat de wagen je over 5 jaar rijden kost. Ga je uit van 30.000km per jaar, dan is de tesla voordeliger. 😉 zeker met de huidige brandstof prijzen
Grappig dat je het vergelijkt met een Golfje, dat is nl. ook een auto die veel te duur is. Duitse auto's zijn vergeleken met Aziaten altijd minstens zo'n 2 a 3K duurder & meestal ook nog eens een stuk kaler.

Leuk dat je een berekening maakt voor 5 jaar, met 30K KM per jaar, maar dat is voor veel mensen geen reële berekening. Ik rij iig hooguit 20K KM per jaar. Natuurlijk is een EV in gebruik een stuk voordeliger, wat onderhoud & brandstof betreft, maar dan moet je hem wel kunnen kopen ;) Ik heb een prima salaris, maar ik kan mijzelf geen auto van zo'n 50K veroorloven. Ik denk dan ook dat 90% vd. Model 3's die je in NL ziet rijden, geleased is door de baas.
Een aziaat vergelijken met een model 3 is nog gekker dan met een golf. Want ondanks dat ze over 5 jaar even duur zijn geeft tesla je een hoop meer auto.
Dan zou je de aziaat met een Kona of leaf moeten gaan vergelijken. En dan ga je met 20.000km per jaar ook in het voordeel van de EV uitkomen. Zelfs tussen de golf en de model 3 heb ik getekend met 40ct/kWh en dan heb je al duurdere stroom dan openbare laadpalen te pakken. 😉

En kopen mensen nieuwe auto’s als ze er amper in rijden? Of kopen die liever tweedehands? 😉

Over het veroorloven: betaal je maandelijks aan de pomp of aan de bank? Met de huidige rente kan dat laatste ook uit

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 24 juli 2024 16:39]

Ik heb een Kona overwogen, maar ook die was met 43K ook niet echt betaalbaar te noemen, bovendien vond ik hem niet ruim genoeg, voor ons gezin. Voor de rest wel een erg goede auto, beter afgewerkt dan een Tesla & ik vond het rijgedrag verassend goed voor een crossover.
Overigens zal ik never nooit niet geld bij de bank gaan lenen voor een auto, of private-lease. Als je je geen nieuwe auto kan veroorloven, dan kun je beter een goede 2e-hands kopen, dat is altijd nog veel voordeliger dan geld gaan lenen & bovendien loop je dan geen risico.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 24 juli 2024 16:39]

Ik heb zelf een Kona (de 64 kw versie, via het werk) en idd, prima auto op zich maar zelfs die is ook echt wel duur qua aanschafprijs. Als particulier zou ik hem nooit kopen

Voor de rest zelfde ervaring als jij , ook al met Tesla's gereden , de techniek is indrukwekkend maar de auto in zijn geheel is echt niets speciaals. Neem die acceleratie weg en je krijgt eigenlijk weinig voor heel wat geld.
Wat dat betreft zijn Tesla's echt Amerikaans; matige afwerking, met veel goedkope plastics. Dat doen de Aziaten toch een stuk beter! Maar goed, de EV-markt is nog maar net op gang gekomen, de komende jaren zullen wel aantrekkelijke modellen voor consumenten op de markt komen. Men verwacht rond 2025 een omslagpunt wat dat betreft. Ik rij mijn benzineauto gewoon op, dat is uiteindelijk het goedkoopste & tegen die tijd zal ik vast een redelijk betaalbare EV kunnen scoren...
Puur qua rijervaring zou ik wel niet meer terug willen, rij nu al 2.5 jaar elektrisch en een dieselauto zoals die van men vriendin voelt nu echt wel archaïsch.

Verder geef ik je weer volledig gelijk, de aziatische EV's op de markt zijn qua prijs/kwaliteit en algemene balans veruit de beste. Bij os op het bedrijf heb je letterlijk alles (we zijn de grootste gebruiker van elektrische voertuigen in België) en zie je zelfs nog niet voor de consument beschikbare modellen die we in test krijgen, wat wel leuk is om te kunnen vergelijken en de markt te volgen.

De nieuwe Skoda is overigens ook al wel zeer knap, dat merk zit echt in de lift, ook qua EV nu.
Dat lenen snap ik, dat is een laatste nood greep.

Die afwerking herken ik niet, ja uit de YouTube “met een vergrootglas lopen mierenn**ken” filmpjes, ga elke wagen zo bekijken en ze zijn allemaal ruk!

(Geloof dat ik een uitzonderlijke prestatie van tesla heb gekregen. Mijne is nooit defect en valt niet om de 3km uit elkaar. Als ik internet mag geloven de standaard van tesla)

De ruimte, keuze, maar met 5 man komen wij uit in een mode 3, gewoon zonder skibox op het dak voor 2 weken naar Italië alles in de kofferbak.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 24 juli 2024 16:39]

Over de betrouwbaarheid kan ik uiteraard niks zeggen, omdat ik zelf geen Tesla heb. Wat de afwerking betreft; bij diverse Tesla's heb ik behoorlijke panel gaps waargenomen & het interieur vind ik op zijn zachtst gezegd er niet hoogwaardig eruit zien, maar dat is bij de meeste Amerikanen gebruikelijk, zelfs bij "premium " merken, als Cadillac.
Het nemen van een bezit is ook het nemen van een risico. Zéker als het een gebruiksvoorwerp betreft en al helemaal als je dat gebruiksvoorwerp over 's lands heerenweegen laat rijden en het in de openbare ruimte stalt.
Als je over betaalbaar praat zou ik wel een auto kiezen die gemiddeld goed wordt verkocht. Dat is nog steeds de golf.

Er zijn al e-auto’s. Dahlia Spring Electric, twingo e-tech, Twingo eQ fortwo, fiat 500e of een e-up. Met de Peugeot e-208 en MG5 aan de 30k grens.

Dus daar hoeft het niet aan te liggen.

Je zult wat vaker moeten laden, maar is wel goedkoper.

[Reactie gewijzigd door phoenix2149 op 24 juli 2024 16:39]

Ik vrees dat stroom ook niet goedkoper gaat worden de komende jaren.
Tja als 3/4 van de stroom prijs belasting is dan ligt het niet aan het stroom hoor.
Net alsof de dinosappen ook niet heftig belast worden.

Electrisch rijden is leuk en met thuisladen, zeker met zonnepanelen, kan het inderdaad behoorlijk goedkoop zijn. Maar als je zoals ik in een appartementencomplex woont, is thuisladen (met zonnepanelen) geen optie. Dan mag je laden bij een publieke paal en daar zijn de tarieven ook niet bijster gunstig. Als je kijkt wat je voor een volle tank dinosap betaalt en wat je betaalt voor laden aan een publieke paal voor dezelfde aantal kilometers, dan ontlopen die 2 elkaar niet zo heel veel. En met de huidige tariefstijgingen voor electra, wordt dat er ook niet beter op.
32k voor een golf, 50k voor een tesla (vanaf prijzen van de websites).

18k verschil, als je dit zeer defensief zou investeren voor 4% rendement vraag ik me af hoe lang het gaat duren met de huidige prijzen bij fastned/thuis laden voordat je je tesla eruit hebt :) 69 cent per kWh laden zonder abbonement pfff. Zelfs voor thuis laden gaat het je nu 39 cent per kWh kosten en dan moet je nog een lader aan gaan schaffen (prijs van de Greenchoice website, 1 jarig contract). Benzineprijzen zijn niet de enige die stijgen...

Enfin; gaat het je dus 6 euro per 100 km kosten voor de tesla (met thuisladen, fastned zonder abbo kost het je 10) en ongeveer 12 voor je golf. 6 euro verschil per 100km, voordat je dan 18k goed hebt gemaakt zit je op 300.000 km... En dan tellen we je rendement uit die 18k niet mee... En de keren dat je bij fastned moet laden omdat je anders niet thuis komt ook niet.

Er zijn natuurlijk nog meer voordelen waar je rekening mee moet houden met een tesla; hopelijk minder onderhoud (ondanks dat ze qua betrouwbaarheid slecht te boek staan, zie bron), minder wegenbelasting tot 2024 etc. Maar in mijn beleving is de rekensom nog steeds niet overtuigend genoeg om voor elektrisch te gaan.

https://www.test-aankoop....s/enquete-betrouwbaarheid

[Reactie gewijzigd door Captain Jorg op 24 juli 2024 16:39]

Waarom zou je met een tesla naar fastned gaan? De supercharger rekent 24/25ct per kWh. Thuis als je een contract hebt 21ct. Reken ook even de 3350,- subsidie mee.

Zoals ik zei: zelfs met 40ct/kWh tegen 2,14 per liter is het voordeliger. Hangt van je aantal kilometers per jaar af, maar goed, de model 3 koop je niet als boodschappen wagen.

Reken je wegenbelasting ook even mee, daarnaast nog het feit dat je niet 2x per jaar voor onderhoud naar de dealer mag.

30k per jaar en met 4,5j is het verschil weg. 👍
Subsidie is al op voor dit jaar, wegenbelasting gaat in 2025 naar 25% van het tarief en in 2026 naar 100%. Heb je een zware EV dan ga je dus ook wat meer betalen.
Zoals ik al zei gaan tesla's blijkbaar een stuk vaker naar de dealer vanwege gebreken. Die gaan niet stoppen na de garantie periode van 80k km.

15kWh per 100km of 6 liter per 100km kost dus 6 euro per 100km voor de tesla of 13 voor de golf met snelwegprijzen.

Wegenbelasting 3000 euro per 5 jaar bij golf, blijft er nog een verschil van 15k over om goed te rijden dan kom ik op een break even point van 215k km, en dan hebben we het dus nog niet over al het leuks wat je met die 18k anders wel zou kunnen doen.

Zoals ik al zei: ik vind het rekensommetje zeker niet overtuigend. Op gegeven moment kan je ook nog een dieseltje gaan overwegen ;)

Dat een supercharger zoveel goedkoper is wist ik niet, dat is wel erg prettig voor de tesla rijder, maar heb er nog niet veel gespot in nl!

edit; typo

[Reactie gewijzigd door Captain Jorg op 24 juli 2024 16:39]

Tesla vaker naar de garage? 😂😂😂
Serieus, al 3 jaar niet geweest, stond er voorheen 4x per jaar!

Niet veel superchargers gespot in Nederland 🤪 36 locaties actief, 17 in aanbouw.

En het wegenbelasting tarief voor EV komt er, maar welk tarief is nog niet bekend, benzine en diesel hebben ook elk een eigen immers.
Lees anders zelf even na qua betrouwbaarheid van Tesla. N=1 is niet echt een manier van onderzoeken (oftewel jouw ervaringen zijn prettig voor jou, maar betekenen eigenlijk niks). Vooral het 2022 onderzoek van de Belgische consumentenbond lijkt me vrij helder. Kan natuurlijk aan de oude model s'jes liggen maar ja helaas wat dat ook een product van ze ;)

Ik zie inderdaad dat er redelijk wat supercharger locaties zijn, maar ik zie ze weinig omdat ze vaak net langs de snelwegen liggen denk ik (bij hotels etc), vallen dus niet zo op als fastned stationnetjes ;)

ANWB site zegt het volgende: 2025 is een overgangsjaar waarin je een korting van 75 procent op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. edit: wat dat tarief dan mogen zijn lijkt me ook lastig te voorspellen, ik denk dat de overheid linksom of rechtsom wel z'n geld van de autorijder af komt troggelen ;)

Zoals ik al zei: het rekensommetje is niet zo makkelijk meer als vroeger

edit2: maar misschien moeten we een golf niet vergelijken met een tesla maar met een ID3. Tesla model 3 lijkt me toch wat comfortabeler en aangekleder..

https://www.anwb.nl/auto/...ng-voor-elektrische-autos

2018:
https://www.autoblog.nl/n...onbetrouwbare-auto-118613
2019:
https://www.automobielman...etrouwbaarheid/?gdpr=deny
2022:
https://www.test-aankoop....s/enquete-betrouwbaarheid

[Reactie gewijzigd door Captain Jorg op 24 juli 2024 16:39]

Grappig, geloof dat we er een stuk of 50 hebben rijden. S, X, 3… alles door elkaar. Maar de massale problemen blijven uit. Gerust wel kleine defecten, parkeer je hem tegen een boom gaat het geheel volgens verwachting gewoon stuk enzo…

Gelukkig hebben andere merken nooit problemen, dus ik neem de Belgische onderzoeken even met een korreltje zout. 😉 En moet eerlijk toegeven: als iets stuk gaat tot daar aan toe, maar hoe los je het op? 🤷🏻‍♂️

Even wat onderzoeken proberen te vinden: het schommelt alle kanten op! Net hoe het onderzoek gedaan wordt. Niet echt een pijl op te trekken en officiële cijfers zijn er niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 24 juli 2024 16:39]

Klopt superchargers liggen meestal op een prettige locatie, in NL vaak bij van der Valk.

Qua betrouwbaarheid: Het is bekend dat oudere Tesla's problemen hadden, met de nieuwere exemplaren is er veel verbeterd (zie bijv het YouTube kanaal van Sandy Munro). Dus als je een uitspraak over de betrouwbaarheid doet, zul je moeten specificeren waar je het over hebt. En die vooruitgang gaat gestaag door. Ook tussen een 2019 Model 3 en een 2022 versie zijn alweer grote verschillen.
Ik heb anders een aantal collega's die al even een Tesla model 3 rijden en ondanks dat het lease is aangeven "eens maar voorlopig even niet weer", omdat men regelmatig de garage aan moet doen. Zelf pannelen weer op de plek moet drukken, omdat deze met regelmaat losschieten om een paar dingetjes te noemen. :)
Ik heb tijden een Golf 7 met 1.2TSI gereden. 105 magere paardjes op stal. Ik ga je vertellen dat het gemiddelde verbruik met 50.000 km/jaar op 7.2 liter per 100 km ligt.

Mijn Tesla Model 3 doet over de afgelopen 40.000 km een gemiddelde van ongeveer 16kW/100 km.
Vergelijk is een nieuwe golf met een ID3 of de i4 met C klasse of 3 serie met vergelijkbare opties en vermogen. De rekensom komt echt wel voordeliger uit voor EV’s.

En de rekensom wordt ook steeds irrelevanter. Vanaf 2025 mag je sommige stadscentra al niet meer in met een ICE bestelbusje. Er zijn al gesprekken om dit door te voeren naar personen voertuigen een jaartje later.

De vraag naar tweedehands ICE’s zal gigantisch zakken waardoor de afschrijving zo hoog wordt dat niemand een ICE wil en kan kopen.
Supercharger is momenteel ongeveer €3,90 per 100 km met mijn gemiddelde verbruik door het jaar heen ;)

[Reactie gewijzigd door Pierz op 24 juli 2024 16:39]

Meschien even groene stroom VS cleanup van je brandstof emissie mee tellen,

dan ziet het plaatje er weer heel anders uit :)
BPM is belasting voor de overheid, die word niet direct gebruikt voor de cleanup van jouw vervuiling
@Anoniem: 30722 @Captain Jorg Het gaat om het volgende: er is een bepaald aantal km's waarop EV voordeliger is dan benzine-auto. Je aankoopbeslissing nemen op basis van comment's hier op tweakers lijkt mij zeer onverstandig. Ik zie jullie beide een extreem standpunt innemen.

@Scriptkid Ik verwacht dat de cleanup ook gewoon in de prijs is verwerkt. Of jij ermee eens bent dat het hoog genoeg is voor mij niet relevant. Er worden door vele mensen allerlei extra kosten bedacht die uit eindelijk alleen maar de boel vertroebelen.

Als ik kijk naar mijn situatie, dan hoef ik maar 1-3 keer per maand naar kantoor/klanten toe, de rest kan ik vanuit huis doen. Het grootste gedeelte van de klanten en het kantoor is ook met het OV te bereiken en doe ik dus ook met het OV. Voor het de boodschappen ga ik middels meerdere keren per week op de fiets naar de supermarkt ipv 1 keer op zaterdag. Ik heb ook geen auto, maar huur ze als ik hem nodig heb ( zeg 6 keer per jaar ). Nu heb ik collega's/medewerkers van klanten (tesla rijders), die aangeven als ik met een benzine-auto langs kom van het verhuurbedrijf, dat ik milieuonvriendelijk ben of dat een tesla vele malen voordeliger is. Daarop worden vele argumenten genoemd, zoals bijvoorbeeld mijn uurtarief bij het ophalen van de huurauto. De veiligheid van de kinderen bij het ophalen van school. Deze leidt er uit eindelijk tot een discussie (hoewel ik bij de meeste gesprekken weg loop), dat ik een rekensom moet gaan maken voor de gezondheidskosten van mijn kinderen, omdat ik ze ongezond gedrag aanleer.

Conclusie: Wat het meest milieuonvriendelijk/voordeligst is, is zeer persoonsafhankelijk. Doe alstublieft zelf je huiswerk, heb een open mind over de mogelijke oplossingen maar laat je teveel leiden door meningen van anderen.
Wat het meest milieuvriendelijkst is moge duidelijk zijn: de EV.

Voordeligste is inderdaad een rekensom die per persoon verschilt. Jij roept over OV, dat is voor mij gewoon geen serieuze optie. Ik moet ook elke dag naar kantoor, dus 50/60k per jaar is geen uitzondering en alleen met Corona heb ik een jaar onder de 30k gehaald. Dus dat is een heel andere som.

Maar zelfs een 2e auto voor mijn vrouw, was EV (leaf, 30k bij 10k per jaar) voordeliger dan benzine. (Zelfs een 2e hands van 5 jaar oud haalde het niet).

Alleen is het uitgeven bij aankoop in plaats van bij gebruik, en dat zien een hoop mensen over het hoofd.

Dus noem mijn standpunt extreem: wie nu een nieuwe auto koopt is gek als hij voor een verbrandingsmotor kiest 👍
Een zeer defensieve belegging met 4% rendement? Dat is er al jaren niet meer...
Hyundai Ionic is een betaalbare sedan (zij het dan met beperktere actieradius)
Wat ik ook jammer vind is dat er zo goed geen enkele betaalbare electrische break op de markt te vinden is.
Klopt ten dele, het is niet echt een sedan, maar komt in de buurt. Ik heb er wel eens naar gekeken, maar vond de range te beperkt.
Wat breaks betreft; naar mijn weten is er überhaupt geen break verkrijgbaar als EV.
Breaks zijn niet echt een markt meer, de vraag daarnaar, zeker in de VS, is minimaal. Mensen willen een SUV. Lekker hoog zitten en overzicht hebben
Totdat iedereen een SUV heeft en dan zijn we allemaal weer terug bij af :)

Don't get me wrong, ik rijd ook een SUV en de stoel in de hoogste stand. Best fijn maar het zicht word almaar beperkter.
Ik heb ooit op een blauwe maandag een crossover gehad, maar ik vind die hoge zit maar niks, net alsof ik in een busje rij. Maar goed, dat is heel persoonlijk...
Ik zou niet veralgemenen. Het is ook zo omdat "mensen" geen electrische breaks kopen omdat er geen verkrijgbaar zijn ...
Dat de station in de VS niet geliefd is, wil niet zeggen dat het hier ook zo is. In Europa is de station nog steeds veel populairder dan de SUV, hoewel dat wel begint te verschuiven. Echter is een SUV vaak bij lange na niet zo praktisch als ze doen voorkomen. Genoeg SUV's in Europa die maar een matige kofferbakruimte hebben, zeker in vergelijk met een zelfde klasse station.

Verder zijn er in de VS wel liefhebbers van de station, maar is deze in 9 van de 10 gevallen niet verkrijgbaar. Amerikaanse CLA rijders zijn best wel jaloers op "onze" shooting brakes.

Persoonlijk ben ik geen fan van SUV's. Heb een hekel aan de hoge zit en hou niet van het model SUV an sich. Dat is gewoon een kwestie van smaak en daar valt niet over te twisten. Vind het bijvoorbeeld ook super jammer dat zelfs de exoten onder de automakers SUV's maken, maar zelden of nooit een supersedan of station. Past in mijn ogen totaal niet bij het imago van het merk.
Vanaf maart 2022 is er in ieder geval eentje opweg:
- https://ev-database.nl/auto/1474/MG-MG5-Electric

Peugeot zou in de toekomst ook met een 308 electric komen, maar daar is nog niet van bekend of dat voor de hatchback of break of beide is.
Chinese merken komen niet in aanmerking
Laadpoort aan de voorzijde, please dont
Waarom niet? Het is juist handiger dan achterstevoren bij een paal te moeten parkeren omdat de stekker aan de verkeerde kant zit
Een Polestar is toch ook een EV sedan?
Daarnaast moet je alle kosten meenemen, niet alleen de aanschaf. De ook de kosten die je maakt in de garage, wegenbelasting en verbruik.
Polestar 2 heeft een achterklep inclusief achterruit dus het is een hatchback, net als bijvoorbeeld de Model Y, EV6, Ioniq 5. Als de achterruit statisch is en het klepje eronder opent dan is het een sedan, zoals de Model 3.
Om het nog verwarrender te maken is een Polestar eigenlijk een liftback, dus de lijn van sedan, maar dan met een achterklep met ruit ;) Sowieso is het een heel raar ontwerp, aangezien die zo hoog is, zou je het ook een crossover kunnen noemen. Ach ja, tegenwoordig heb je zoveel carroserievormen...
Crossover is dan ook een automobiel eufenisme voor vuilnisbakkenras :P
Niet 'eigenlijk', de liftback is een subgroep van de hatchback. In de context van of het wel of niet een sedan betreft maakt het niet uit of het specifiek een stationwagon, shooting break, fast- of liftback betreft, dat zijn allemaal hatchbackvarianten. In de discussie of een alligator geen zoogdier is maar een reptiel hoef je ook niet te specifieren dat het eigenlijk een krokodilachtige is.
Polestar vind ik een twijfelgeval, vind het meer een crossover, aangezien die erg hoog is. Bovendien is vanaf 45K nou niet bepaald betaalbaar...
Wat is betaalbaar volgens jou?
Een vanafprijs van 1250 euro voor occasions :9

Maar serieus, het is mij ooit gelukt door tijdelijk thuis te wonen om een nieuwe auto te kopen (Seat Leon 1.0 TSI) en dat was een showmodel onder de 25k, werkenden met een hypotheek krijgen dat amper voor elkaar, dus die range gok ik.

[Reactie gewijzigd door JDx op 24 juli 2024 16:39]

Misschien is het in Nederland anders dan hier in Belgie maar de meeste bedienden krijgen een bedrijfswagen hier. Die zit tussen 15.000 en 40.000 euro.
Zo'n 30 a 35K, zoals een gewone benzineauto. Het is dat de accu's zo belachelijk duur zijn, anders zou een EV goedkoper zijn, dan een benzineauto.
Ik heb begrepen dat elektrische auto's goedkoper te produceren zijn, maar dat de vraag groot is en de fabrikanten de marges lekker hoog houden.
Ik denk dat dat nog wel meevalt, het is de accu, die een EV duur maakt. Ik kan mij vergissen, maar ik meen dat een 60KW accu al gauw zo'n 9 a 10K kost. Vandaar dan ook dat je bij merken zoals Volkswagen & Tesla besparingen ziet op afwerking/materialen, om de prijs nog enigzins laag te kunnen houden.
Als je het goedkoopste model pakt en daar de accu bij op doet zit je nog onder het meeste luxe model.
Klopt, Tesla heeft bvb een marge van 25-30% op hun auto's.
Dat heeft meer te maken met de efficiëntie van productie bij Tesla. VW komt op 15%
Waarom zou je de marge verlagen als je de vraag niet aankan? Gaat u de prijs van uw ijsjes op een zonnige dag verlagen?
Absoluut mee eens. Als fabrikant zou je heel dom bezig zijn als je de prijzen zou verlagen terwijl je alles verkoopt (Apple doet precies hetzelfde).
Hyundai Ioniq. Met de voetnoot dat snelladen wel een dingetje is met max 50 kW.
Blijft voor mij nog altijd 1 van de EV's bij uitstek, ondanks kleine batterij, relatief groot bereik. Ziet er goed uit (imho), betaalbaar, een normaal vermogen (+-140pk) en goed uitgerust.
Ja helemaal eens, de oude kan met 70 kW een stuk sneller laden. De nieuwe heeft een veel betere range met 38 kWh, maar laadt gek genoeg langzamer. Ik heb ooit de nieuwe versie proefgereden en het rijdt heerlijk.
Heb een Kona en nooit meer Hyundai, allerlei problemen en het voelt gewoon aan als speelgoed.
Heb je geen proefrit gemaakt voor je hem kocht?

Zelf heb ik even in de Kona gezeten en hem bekeken, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat het niet een auto voor mij was. Ik heb er uiteindelijk geen proefrit in gemaakt. Het is een leuke en praktische auto voor mensen op leeftijd die wat hips willen rijden.

(En als je hem 2ehands koopt moet je even controleren of hij al een nieuwe accu heeft).
Heb je geen proefrit gemaakt voor je hem kocht?

Zelf heb ik even in de Kona gezeten en hem bekeken, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat het niet een auto voor mij was. Ik heb er uiteindelijk geen proefrit in gemaakt. Het is een leuke en praktische auto voor mensen op leeftijd die wat hips willen rijden.

(En als je hem 2ehands koopt moet je even controleren of hij al een nieuwe accu heeft).
Het is een short rental tot mijn gekochte wagen(BMW) er komt dus nee geen proefrit gedaan en eigenlijk ook de eerste niet Duitse wagen waarmee ik rijd. Eerste en laatste keer.
Duurzame energie zal er ook niet onbeperkt voorhanden zijn dus is het een mooie taak voor de Europese overheid om verbruikseisen op te gaan stellen. Dan kunnen de accupaketten kleiner worden en de auto's lichter.
Accupaketten zijn al klein - te klein eigenlijk waardoor adoptatie achterblijft. Voor een tweede auto is 35-55 kWh prima, maar voor je primaire auto wil je gewoon 70-110 kWh zodat je ook bereik hebt en we niet heel de snelweg met snelladers hoeven vol te plempen.

Qua verbruik kan er best nog wat verbetert worden, maar denk dat de efficientie niet nog met wereldschokkende getalleen omhoog kan. Ze moeten vooral regeneratieve remmen en een warmtepomp verplicht stellen - bij een aantal merken zijn dat nog steed (prijzige) opties.
Daarnaast moeten de accu's vooral lichter en energiedichter worden - maar dat is iets wat de markt zelf moet doen.
Nóg meer EU in je onderbroekje, altijd een fijne gedachte. Gaat u maar lekker slapen, de EU waakt over uw vrijheden. Morgen eet u eiwitpasta met koolhydraatsaus. Lekker duurzaam en duurzaam eten zal ook niet onbeperkt voorhanden zijn...
Trek van een aantal onderdelen maar eens de Mercedes stickers af, rara welk logo komt dan tevoorschijn? Begint met een T, zit ELS in het midden en een A aan het einde.
Tafelsla,
Tepelsauna

Jeetje, wat lastig!
Noem jij eens 1 voorbeeld van een Tesla onderdeel dat in deze mercedes zit.
Hm eerder Rimac dan ook maar iets van Tesla
Onzin. 10 jaar geleden is er een samenwerkingsverband geweest maar dat is al lang geschiedenis.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.