Niet laden, maar in vijf minuten een lege accu verwisselen voor een volle? Dit idee is vooral populair bij mensen die nog niet elektrisch rijden. Je hoeft dan immers niet meer te zoeken naar een beschikbare laadpaal, te klooien met kabels of te wachten bij drukke snelladers. Ook hoef je je niet meer druk te maken om een accu die langzaam achteruitgaat. Die accu koop je niet, maar huur je en het zou zelfs mogelijk zijn om over enkele jaren te upgraden naar nieuwe technologie.
Dat is exact waar Nio op inspeelt. In China verkocht het merk met vijf modellen al bijna 200.000 wagens. Dit jaar komt een aantal hiervan naar de EU, in ieder geval de ES8 SUV en de ET7 sedan, al kan dit per land verschillen. Nio richt zich niet op de onderkant van de markt; het merk wil vooral de concurrentie met BMW, Mercedes, Audi en Tesla aangaan. Waar het zich echter vooral mee onderscheidt, is de accuwisselfilosofie. Je hebt als koper de keuze om een accu te kopen of te huren, maar Nio probeert vooral dat laatste aantrekkelijk te maken. Met succes, want in Noorwegen koos tot nu toe meer dan 90 procent hiervoor. Je kunt de auto nog steeds (snel)laden, maar zo nodig ook de accu wisselen.
Dat concept is niet nieuw, maar eerder geprobeerd toen de laadinfrastructuur nog te wensen overhield. Of de tijd er nu wel rijp voor is, is de vraag. Weliswaar zijn er grote voordelen, vooral bij lange reizen en op vakantie, maar uiteraard staan daar nadelen tegenover. In Noorwegen namen we de proef op de som, en we zetten de voor- en nadelen op een rij.
00:00 - Intro
01:02 - Battery as a service
01:44 - Batterij wisselen met de Nio ES8
02:49 - Volledige batterij-wissel met timer
07:10 - Kosten
07:54 - Het batterij-wissel-station
09:27 - Platform
09:55 - Accutechniek
10:54 - Voor- en nadelen
14.22 - Conclusie