Door Luke van Drie en Jeroen Horlings

Voor- en nadelen van accuwissel - Nio introduceert EV’s met verwisselbare accu

06-04-2022 • 06:01

358

Niet laden, maar in vijf minuten een lege accu verwisselen voor een volle? Dit idee is vooral populair bij mensen die nog niet elektrisch rijden. Je hoeft dan immers niet meer te zoeken naar een beschikbare laadpaal, te klooien met kabels of te wachten bij drukke snelladers. Ook hoef je je niet meer druk te maken om een accu die langzaam achteruitgaat. Die accu koop je niet, maar huur je en het zou zelfs mogelijk zijn om over enkele jaren te upgraden naar nieuwe technologie.

Dat is exact waar Nio op inspeelt. In China verkocht het merk met vijf modellen al bijna 200.000 wagens. Dit jaar komt een aantal hiervan naar de EU, in ieder geval de ES8 SUV en de ET7 sedan, al kan dit per land verschillen. Nio richt zich niet op de onderkant van de markt; het merk wil vooral de concurrentie met BMW, Mercedes, Audi en Tesla aangaan. Waar het zich echter vooral mee onderscheidt, is de accuwisselfilosofie. Je hebt als koper de keuze om een accu te kopen of te huren, maar Nio probeert vooral dat laatste aantrekkelijk te maken. Met succes, want in Noorwegen koos tot nu toe meer dan 90 procent hiervoor. Je kunt de auto nog steeds (snel)laden, maar zo nodig ook de accu wisselen.

Dat concept is niet nieuw, maar eerder geprobeerd toen de laadinfrastructuur nog te wensen overhield. Of de tijd er nu wel rijp voor is, is de vraag. Weliswaar zijn er grote voordelen, vooral bij lange reizen en op vakantie, maar uiteraard staan daar nadelen tegenover. In Noorwegen namen we de proef op de som, en we zetten de voor- en nadelen op een rij.

00:00 - Intro

01:02 - Battery as a service

01:44 - Batterij wisselen met de Nio ES8

02:49 - Volledige batterij-wissel met timer

07:10 - Kosten

07:54 - Het batterij-wissel-station

09:27 - Platform

09:55 - Accutechniek

10:54 - Voor- en nadelen

14.22 - Conclusie

Reacties (358)

358
348
141
4
0
183
Wijzig sortering
Anoniem: 1201820 6 april 2022 08:57
Bij lange reizen is een bereik van 300 km toch meer dan genoeg? Is het immers niet goed om na pak um beet 3 uur en kwartiertje pauze te nemen? (Professionele bestuurders dienen drie kwartier te onderbreken na 4,5 uur). Dan is een wisselaccu een prima oplossing.
Mijn ervaring met een EV naar zuid Spanje in de zomer en naar Oostenrijk in de winter is dat je na ongeveer 180 tot 200 km stopt. Dat staat vaak gelijk aan 2 uur, soms meer, soms minder. De WLTP van deze auto is 409km, maar real range 320km wat best wel in de buurt komt.

Ik mag dan wel gebruik maken van de Tesla Superchargers wat, naar mijn mening en ervaring, veel jaren voorloopt op de rest. Zowel wat beschikbaarheid betreft als telefonische support bij problemen.

De reis naar zuid Spanje (2500km) duurde met een EV iets van 4 tot 5 uur langer schat ik dan wat ik vroeger gedaan heb met een diesel/benzine auto. Maar, ik moet eerlijk toegeven dat ik ook al een jaartje ouder wordt elke keer en de consequente stops om op te laden meer dan welkom waren. Daar waar ik vroeger 500km aan één stuk reed zonder te stoppen, dat lukt mij nu ook niet meer. Wat dit consequente stoppen wel als voordeel heeft is dat je veel alerter, uitgerust en relaxed aan het rijden bent. Ook bij aankomst was ik helemaal niet uitgeput, eerder opgewekt. Dat was met benzine/diesel en maar doorjakkeren wel anders.

Elke keer dat ik stopte om te laden was meer dan de helft van de tijd de auto langer aan de laadpaal dan noodzakelijk. Want, de kinderen moesten plassen, in winkeltje kijken, wat drinken, of gewoon rond rennen en met elkaar spelen. Ik heb er nooit bij stil gestaan maar met die simpele acties ben je al gauw 15 tot 20 minuten bezig, en dat is vaak al genoeg om de volgende snellader te halen. Als je gaat eten, wat je op een dergelijke afstand toch wel vaak doet, dan ben je natuurlijk meer dan 45 minuten bezig.

Een wisselaccu zou voor mij totaal geen verbetering zijn, behalve voor het eventueel kunnen vervangen van een accu die stuk of heel erg gedegradeerd is. Het is namelijk zo dat zodra je aan de laadpaal hangt je kan pauzeren, dat is echt een genot. Je rust begint vrijwel direct na het parkeren van je auto. Bij tanken en bij een wisselaccu moet je dan toch echt 5 minuten wachten en dan weer ergens parkeren en dan pas begint je rust (zo beredeneer ik het dan)
Het zal dan ook eerder voor de midde-lange reis zijn. Zo ging ik vroeger vaak even naar Parijs, vijf a vijf en een half uur rijden. Dat gaat dus niet met een EV en dan moet je even tussendoor stoppen. Persoonlijk vind ik 5 uur net lang genoeg om gewoon door te rijden en dan in hartje Parijs uit te stappen in je hotelletje. Nu maakt dat uurtje laden op zich natuurlijk ook niet echt uit maar toch, het is een uurtje heen, en een uurtje terug.

Uiteindelijk zijn dit natuurlijk uitzonderlijke situaties en voor 95% van m'n dagelijkse tripjes vroeger maakte het niet echt uit. Zelfs nu heb ik een S en een X en wordt ik de hele dag door de stad gereden zonder problemen. Neemt niet weg dat juist op een warme dag wanneer het een graadje of 35/40 is, ik toch liever in de Mercedes stap, die net zo duur is, omdat ik dan een stukje meer zekerheid heb wanneer ik langdurig ergens vast sta. Dit heb ik toch wel een paar keer meegemaakt en dan voel je je knap ongemakkelijk.

Maar wederom dit gaat voor mij voor 95% van de gevallen niet op, en ik vermoed voor modaal Nederland 99.5% van de gevallen.
Nu maakt dat uurtje laden op zich natuurlijk ook niet echt uit
uurtje? dat heb ik nooit gedaan bij een snellader. Bij 20 minuten heb ik van 10% naar zeker wel 80% geladen. Meer tijd wil je eigenlijk niet aan de snellader hangen.

Wat betreft langdurig ergens vast staan. Ik heb in Oostenrijk bij de Arlberg tunnel bijna 4 uur in de file doorgebracht. Ik had nog 73km over. Toen ik de file uit was had ik nog 47km over. Waar is het verbruik heen gegaan? verwarming. Mijn ervaring leert dat in de file staan met een EV juist helemaal geen probleem is. Maar, ik kan me jouw gevoel ook wel voorstellen, dat het wel heel spannend is :)
uurtje? dat heb ik nooit gedaan bij een snellader. Bij 20 minuten heb ik van 10% naar zeker wel 80% geladen. Meer tijd wil je eigenlijk niet aan de snellader hangen.
Bij wat oudere Tesla's en eerste generatie superchargers haalde je rond de 400km per uur met opladen dus was je wel even bezig voor je verder kon. In mn huidige Tesla haal ik makkelijk rond de 800 km/u en nog nieuwere zitten als ik het goed heb rond de 1200 km/u dan heb je aan een kwartiertje de kids uitlaten echt wel genoeg om verder te kunnen.

Zelfde bij Fastned, die hebben hun netwerk door de jaren heen ook sterk verbeterd met snellere laders.

Het is verder ook zeker mijn ervaring dat je met een Tesla / supercharger netwerk prima in west europa op vakantie kan
Dan stijgt je tesla bijna op
Dat is vooral de model X met vleugel deuren ;)
Met korte files is het geen probleem. Met lange files (terug vanuit Frankrijk of Zwitserland weleens 8 uur in de file gestaan) wordt het wel meer een probleem dan bij een ICE, vooral als die halve file daarna bij hetzelfde tankstation staat te tanken/laden.
4 uur file, amper 25km range eraf. Bij 8 uur (wat extreem is) heb je 50km minder range (mits je de airco lekker laat doorblazen, want die zou je ook kunnen uitzetten en dan zal het verbruik nog minder zijn). Ik denk dat een ICE die op een 8 uur lange file aansluit waar de reserve lampje nog net niet aangaat ook een probleem heeft. De EV is dan in het voordeel omdat het veel zuiniger is dan de ICE in een file. Ik heb daar alleen geen cijfers van, het is meer een gevoel. Misschien dat iemand die ervaringscijfers wel heeft.
Elke keer dat ik stopte om te laden was meer dan de helft van de tijd de auto langer aan de laadpaal dan noodzakelijk. Want, de kinderen moesten plassen, in winkeltje kijken, wat drinken, of gewoon rond rennen en met elkaar spelen. Ik heb er nooit bij stil gestaan maar met die simpele acties ben je al gauw 15 tot 20 minuten bezig, en dat is vaak al genoeg om de volgende snellader te halen. Als je gaat eten, wat je op een dergelijke afstand toch wel vaak doet, dan ben je natuurlijk meer dan 45 minuten bezig.
Dit viel mij op de reis naar Spanje ook ontzettend op. Helaas moest ik alleen eerst de auto tanken (5-10 min) en een parkeerplaats vinden voordat ik aan de pauze kon beginnen. Dat is met deze accuwissel niet anders en als het druk wordt moet je niet alleen op je voorganger wachten maar bij meer dan 10 wissels per uur krijg je mogelijk niet eens meer een volle accu als je aan de beurt bent. Snelladen is wat dat betreft veel prettiger gezien je op lange reizen vaak toch moet, hoor of wilt pauzeren. Uiteraard zal je bij een snellader ook in de rij komen te staan maar die kans is toch al kleiner met 4 (of 30+) snellaadpalen dan met één of twee accuswap.

[Reactie gewijzigd door Deveon op 23 juli 2024 04:11]

Dat wachten met een snellader is tijdens drukke periodes (ik ging naar wintersport tijdens carnaval dit jaar :'( ) enorm meegevallen. Maar, ik heb een Tesla en dat is toch wel een ander verhaal. Bezettingsgraad bij de Tesla chargers was wel >90%, maar ik heb nergens moeten wachten. Wel is het zo dat je dan niet de maximale snelheid haalt wat betreft laden, maar dat heb je al zodra je boven de 60% komt, dus je hebt dan iets van 5 tot 8 minuten laden als het heel druk is.

Hoe anders was dat bij de ionity snelladers. 4 snelladers, allemaal bezet, en er stonden nog 4 auto's in de rij. Ja, dan gaat het niet helemaal goed. Ook dat zie ik nog wel als een vraag/aanbod probleem wat de komende jaren hopelijk steeds minder gaat worden.
Zelf vind ik bij lange reizen 300 KM even lekker om de benen te strekken en naar het toilet te gaan, maar dat is 5 min en weer door. Met de hedendaagse auto's (Pilot assist) kan ik prima langer rijden. Meestal op de helft van de rit (450 - 600 KM) maken we een langere stop.

En wat panterarosso hieronder ook aangeeft klopt wel. Althans in de winter. Ik denk dat er niet veel betaalbare EV's zijn die in de winter met 130km/h de 300KM aan kunnen tikken.

Zelf heb ik nu een PHEV, maar de kans dat ik hierna een BEV wil is redelijk aanwezig. Alleen vind ik de meeste modellen lelijk (is persoonlijk natuurlijk) op dit moment vind ik de Audi en Porsche range wel mooi. Alleen die laatste is nog buiten budget.
Zelf vind ik bij lange reizen 300 KM even lekker om de benen te strekken en naar het toilet te gaan, maar dat is 5 min en weer door.
Dat denken veel mensen ja, dat het maar 5 min kost als je je benen strekt en even gaat plassen. De volgende keer dat je een langere reis doet, met partner (en al helemaal met kinderen), gebruik een stopwatch en ga maar eens na hoe lang je daadwerkelijk gestopt bent, vanaf het moment dat je uit de auto stapt tot het moment dat je weer de auto instapt en vertrekt. De tijd gaat sneller dan je denkt ;-)

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 04:11]

Oke, misschien 10 minuten met mijn vrouw en kinderen e.d. Ze hebben er ook allemaal een hekel aan om lang stil te staan langs een koude, vieze snelweg. De kinderen zitten achterin kijkend naar hun scherm, knagend aan iets te eten met het drinken naast zich. :)
haha, ja, dat zal per gezin wel anders zijn. Mijn kinderen gingen elkaar spelend te lijf en ik moest ze dan ook de auto in krijgen om verder te kunnen. Dat was dan ook in de zomer. Maar zelfs die 10 minuten is best wel krap. Midden in de zomer staat er vaak een rij voor de damestoilet bijvoorbeeld. Onderweg naar Oostenrijk gingen de kinderen vaak naar de winkels of speeltuinen in de buurt (Tesla superchargers staan vaak op plekken in de buurt van winkelcentra of hotels/restaurants en een totaal andere beleving dan waar jij het over hebt). Dat zal niet voor altijd zo blijven omdat ik verwacht dat tankstations zich om zullen toveren in laadstations.
Dat hebben ze dan wel goed bekeken om ze daar neer te zetten, dan heb je wat te doen :). Ik heb goede hoop dat er over 5 - 10 jaar een stabiel netwerk is met snelladers. En dat de technologie verder volwassen is geworden

10 kWh per 100km (Vision EQXX.) (100KW accu) met 600kw snelladers zoals in de Formule E, dan ben ik om. :)

Dan haal je zelfs in de winter denk ik wel de 700Km voordat je moet laden en ben je binnen 10 minuten weer onderweg, net tijd genoeg voor een plaspauze :D

[Reactie gewijzigd door ruud82 op 23 juli 2024 04:11]

Tja gelukkig verschillen smaken; ik vind juist Audi & Porsche spuuglelijk, sowieso die Tokkietractor-modellen die je tegenwoordig veel in het Kliko-grijs ziet, net een Kliko op 4 wielen :)

Als ik een tussenstop maak, dan moet ik echt wel langer dan 5 minuten pauze nemen, anders kan ik niet geconcentreerd rijden & ik wil dan ook absoluut niet vertrouwen op al die nanny's die ik in mijn auto heb zitten. Hoorde laatst 'n opmerking van iemand die net geblowd had & in zijn E-Niro stapte; 'ik heb toch een zelfsturende auto?" Ja, kan wel wezen, maar uiteindelijk moet jij wel het verkeer in de gaten houden & daar gaan al die rijassistenten jou maar gedeeltelijk mee helpen. Autonoom rijden staat nog steeds in de kinderschoenen, wat dat betreft.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 23 juli 2024 04:11]

Ow ja, daar heb ik ook niets mee... Ik ben meer van de sedan / hatchback's (al heb ik nu een station). Nee je kunt er niet op vertrouwen, maar het rijden wordt wel een stuk relaxter vind ik persoonlijk.
Ik hou zelf ook meer van sedans/hatchbacks & voor een EV is dat ook een veel betere carrosserie-vorm, gezien de veel lagere luchtweerstand.

Wat rijhulpen betreft; ik hou van autorijden & vind al die hulpmiddelen vaak eerder irritant, dan behulpzaam. Autobrake, ABS & camera's vind ik dan wel weer een uitkomst. Adaptive cruisecontrol kan ook fijn zijn, maar bij de meeste auto's werkt het gewoon niet goed in het drukke Nederlandse verkeer. Je auto gaat dan iedere keer abrupt afremmen, omdat er dan iemand ineens de auto er voor gooit, omdat die persoon dan even een gaatje ziet.
Helemaal mee eens, ik ben zelf niet veel onderweg in de spits, dus daar heb ik gelukkig geen last van. En als het rustig is na de spits dan werkt het zalig, maar ook op N wegen werkt het prima. Maar ook de pilot assist werkt erg lekker bij Volvo en ik maak er ook vaak gebruik van.
Ik heb met Volvo geen ervaring, maar ik vind over het algemeen de rijhulp-assistenten bij Mazda matig tot redelijk werken, vooral de adaptive cruise control werkt zoals ik hierboven aangaf, maar matig. Maar goed, daarvoor koop ik nooit specifiek een Mazda, maar puur voor het rijplezier & wat dat betreft vind ik Mazda een goed merk.
Wat betreft luchtweerstand zeker, maar voor de accu is wel ruimte nodig in de bodem. Dus een EV zal toch snel wat hoger op de poten staan. Maar inderdaad, het hoeft niet gelijk een SUV te worden.
300km is voor de meeste ev's een droom in de echte wereld, en dan nog bij auo's zoals de mercedes die heel duur is.
Nee hoor, menig EV dat dat zonder problemen haalt. Ook op de snelweg.
En als ik bij mijn standpunt blijf dan ga jij er nog eens een caravan achteraan hangen om toch maar je gelijk te krijgen. Panterarosso spreekt nergens over een dakkoffer en een wagen die volgestouwd zit om op vakantie te gaan. Wanneer je dat doet haalt je ICE ook geen 1000km meer op een tank diesel.

Maar bij normaal, dagdagelijks gebruik zijn er vele EVs die ondertussen zonder probleem de 300km kunnen halen. Veel hangt ook af van je rechtervoet. Als het moet rijd ik een Tesla Model 3 LR zijn batterij ook leeg op minder dan 200km
Sorry, maar een auto moet ook niet-normaal, niet dagdagelijks gebruik aankunnen.
2x per jaar gaan we met gans het gezin op reis, naar de sneeuw of naar de zon.
Dat zijn 5 personen met bagage en met dakkoffer.
Geen enkele mainstream EV haalt onder die omstandigheden veel meer dan 300km per lading, tenzij je +100k wil neerleggen voor je EV.
Als alternatief heb ik eens de prijzen voor een ICE huurwagen opgezocht, maar dan ben je makkelijk 1000€/week kwijt...

Ik wordt er gek van dat men het steeds heeft over "normaal dagdagelijks gebruik".
Dat is gewoonweg niet de realiteit!!!
Niet de realiteit? Dat is wel degelijk de realiteit. Sorry dat jij dat niet in ziet. Koop jij alles op worst case scenario? Voorzie jij alles op worst case scenario? En wat is er mis met elke 300km stoppen? Want die afstand haal je wel degelijk zonder dat het je +100k kost aan investering.

Dat is iets dat ik dan weer niet snap. Mensen die niet willen zien dat er alternatieven zijn die wel degelijk werkbaar zijn maar mogelijks een kleine aanpassing vragen. Maar met dat laatste weten we natuurlijk ook direct waarom het mensen afschrikt, elke verandering, hoe klein ook, krijgt bij de meeste mensen een enorme tegenwerking.
Ik reageerde op je bewering dat menig EV 300km zonder problemen haalt.
Dit is correct, maar de enige keren dat velen 300km of meer aan één stuk rijden, is als men op reis gaat.
En dat is steeds volgestouwd, met dakkoffer erop en sommigen ook nog met een sleurhut erachteraan.
In dat scenario haalt bijna geen enkele EV 300km, en dat is ook correct.

Ik heb er ook geen probleem mee om elke 300km gedurende 30 minuten te stoppen.
Alleen stel ik me er vragen bij hoe dit praktisch gaat verlopen wanneer over enkele jaren (5?) meer dan 50% van de auto's elektrisch zullen zijn.
Dikwijls staan er nu al files aan de benzinestations, wat gaat dat dan worden aan de laadpunten?
Het aantal laadpunten zal minstens moeten vertienvoudigen om de piek in de vakantieperiodes te kunnen opvangen. Anders sta je niet alleen 30 minuten te laden, maar ook 2 uur aan te schuiven om te kunnen beginnen laden.

Ik ben ook helemaal niet bang van verandering want mijn EV is al enkele maanden besteld en zal in augustus geleverd worden.
Realiteitszin tonen is niet hetzelfde als bang zijn voor verandering.
Wat mij betreft heb je gelijk, ik heb een IONIQ 5 met grote batterij. Volgens mij een auto met een bovengemiddeld bereik (WLTP ca 460km) Afgelopen winter, toen het niet heel koud was, had ik ongeveer 300 snelweg kilometers bereik (als ik stadsritjes mee pak dan rijdt ie een stuk zuiniger).

Ik heb wel eens gelezen dat gewicht dit niet zo heel veel doet op het verbruik (zelf nooit getest). Maar de dakkoffer gaat wel wat meer pijn doen.

Probleem met vakantie is dat je bestemming doorgaans veel verder ligt dan 300 km en je rijdt de auto natuurlijk nooit helemaal leeg. Dat betekent dat je in de praktijk om de ca 200km moet stoppen om te laden. De een vindt dat prima, de ander (waaronder ik) vindt dat veel te vaak.

Kortom, voor mij is een EV het hele jaar door meer dan prima. Nooit meer tanken! (kan thuis opladen) Behalve op vakantie. Maar goed die paar uur vertraging, max 2 tot 4 keer per jaar neem ik op de koop toe.
Probeer het eens :) Er zijn er die dat doen, vast ook op tweakers te vinden, vraag hen.
Tesla model 3, VW ID3&4, Renaul Zoe/Megane, Nissan Leaf, Kia Soul/e-Niro, Hyundai Kona... allemaal elektrische auto's in het lagere segment met (in ieder geval op papier) een bereik van (ruim) > 300km
Het probleem is niet het maximale bereik (is toch nooit genoeg, behalve als je >1000km kan), maar hoe snel je terug 300-400km kan afleggen. In het beste geval is dat nu 20’, dat is al heel wat (bij vw is dat 1u), idealiter halveer je die tijd nog.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 23 juli 2024 04:11]

Hangt er ook van af hoe je reist. Sommige stops zijn enkel om te laden en andere zijn om ook te eten. Zelfs bij een Mac met kinderen ben je al snel minimaal 40min kwijt om te eten.
Reizen en op vakantie maakt niet zoveel uit vind ik, ik denk dat iedereen gelukkiger wordt als we van reizen weer een leuk en plezierig iets maken ipv zsm naar de andere kant van Europa te sjeezen. In plaats van de stoppen bij de McDo kan je dan even goed stilstaan in lokaal eetcafé.

Bij werkverplaatsingen is die laadtijd er vaak niet (in mijn geval vaak tijdsdruk, maar ook geen zin om 30min te moeten staan langs de snelweg om 23u), of vind je geen voldoende laadinfrastructuur op de plaats waar je moet zijn.
Het komt er op termijn wel, maar we zijn er nog niet.
Ik wou nu overstappen, maar praktisch waren er dusdanig veel beperkingen dat ik toch een hybride heb moeten nemen.
En de hybride is enkel om fiscale redenen, want uiteindelijk doe ik nog geen 5de van mijn trajecten elektrisch, nl. enkel de priveverplaatsingen zijn <50km.

Zo een systeem waarbij je de accu kan vervangen was mogelijks een uitkomst geweest in mijn geval, en ik ben vast niet de enige.

[Reactie gewijzigd door road rebel op 23 juli 2024 04:11]

Ben ik geheel met je eens hoor :) Mcdo was meer als voorbeeld dat je bij fastfood met kinderen echt niet zo snel weg bent als mensen wel eens denken. Vaak zit je al snel 40-45minuten met twee kinderen en in die tijd is je auto alweer flink geladen.
Wij stoppen ook vaak niet aan de snelweg maar ergens leuks, de scenic route nemen. Heerlijk ontspannen rijden. Maar ook daar denk ik dat de ev nog wel een probleem kan geven. De B wegen en dorpjes, hebben die laadinfra? Dat gaat nog wel even duren denk ik. Maar het komt vast.
Op papier wel ja. Maar ook op de snelweg, op weg naar wintersport met bagage, 4 personen en een gangetje van 130?. Misschien de long range of de mustang, maar ik betwijfel het.
dus om 1 keer per jaar zo snel en met zoveel mensen en spullen op vakantie te gaan (ok, 2 keer als je de zomervakantie ook niet vliegt) rijd je het hele jaar in een grote vervuilende auto..
Ja heerlijk, mijn eigen genot gaat voor het klimaat. Als iemand een BEV wilt rijden om het milieu te redden, prima. Ik niet. Sorry misschien past dat niet in het gene wat algemeen geaccepteerd wordt. En volgens Volvo is een BEV pas vanaf 90.000 km minder schadelijk… .

[Reactie gewijzigd door ruud82 op 22 juli 2024 19:33]

Dat is dan 90 000km in totaal, een afstand die zowat elke wagen in zijn leven zonder problemen haalt. Wat is je punt met dat laatste dan? Daarnaast is dat ook een cijfer dat jaar na jaar lager wordt door de verdere vergroening van onze elektriciteitsmix en dateerd die studie van Volvo ondertussen al weer van 2020 als ik mij niet vergis.

En hoe gaat het met je genot zijn als je niet meer kunt gaan skiien in de winter door de klimaatverandering? Ben je dan nog altijd zo blij met je keuze? We zien nu al dat het wintersport seizoen korter en korter wordt en dat we gemiddeld hoger moeten gaan om nog op de latten te kunnen gaan staan.
Net of wij er door ev's rijden een grote bijdrage aan leveren. We lossen een probleem op en creëren er weer een. De industrie blijft maar vervuilen en dat los je niet op met een ev, zonnepaneeltje e.d.

Het probleem zit hem in de consumptiemaatschappij. Een leaseauto bijvoorbeeld kun je ook best 10 jaar rijden. Maar nee we hebben er naar 5 jaar een nieuwe nodig, dat is pas vervuilend of het nu een ICE of BEV is maakt niet uit.

En ik doe daar ook aan mee, maar ben niet schijnheilig door te zeggen, foei jullie ice rijders, jullie zijn vervuilend. Iemand die een 5 jaar oude ice blijft rijden is verantwoorder bezig als de persoon die leaset die om de 5 jaar een nieuwe auto moet rijden.

[Reactie gewijzigd door ruud82 op 23 juli 2024 04:11]

Heb je wel eens eentje gereden? Het is een misvatting dat het niet leuk is of kan zijn met een EV. Maar smaken verschillen natuurlijk :)
Jazeker ik heb erin gereden. Ik zeg ook niet dat het niet leuk is, maar voor mij teveel nadelen op dit moment en ik vind alle betaalbare ev's gruwelijk lelijk. Op de taycan en Audi gt na.
Ja daar kan ik wel in komen. Begrijp ook niet goed waarom ze ze zo lelijk maken. Maar dan ben ik ook erg kritisch, vind maar weinig auto’s mooi :O
De gebruiker moet zelf kunnen kiezen een verplichte accupauze beperkt je vrijheid van handelen.
Dat is niet aan jouw om te beslissen.

Ik rij de tank leeg, doe 'm vol, en 5 minuten later terug de baan op. Of ik of de vrouwelijke macht.

Geen gedoe met 45 minuten met mijn vingers te draaien.
Als je die 300km haalt.. dan moet je een parkeerplaats zoeken en hopen dat een van de 2 laadpalen vrij is (anders sta je 45min te wachten tot de vorige klaar is) en dan jouw beurt om 45min te laden, 15min is een fabel... tenzij je niet vol wil laden.
De tijd van de stroom aan te sluiten en de app te activeren... alles samen ben je rap 1 uur kwijt, alle realistische 250km...
Bon voyage. Doe dan maar eens 2000km naar het zuiden laat staan dat je avontuurlijk bent en eens naar Bulgarije wil reizen.. a ja vergeten meeste landen hebben geen laad infrastructuur buiten de steden...
Een verwisselbare accu is gewoon een kansloze oplossing, dat kan iedereen bedenken. De enige toepassing waarvoor het kan werken is een uniform wagenpark dat regelmatig terugkeert naar een plek waar de accuswap kan plaatsvinden. Voor een pakketbezorger zou het kunnen werken.

In een personenauto verlies je veel vrijheid ten aanzien packaging van de accu. Dat gaat ten koste van de range (ruimte kan niet optimaal benut worden omdat er uitgegaan moet worden van een standaard accuformaat) en/of de binnenruimte. De gewicht zal ook hoger worden omdat het accupakket geen bijdrage kan leveren aan de stijfheid van de constructie
Kansloze oplossing ? Dat is wel zeer kort door de bocht.

Ik ben blij dat eindelijk iemand de ballen aan het lijf heeft om hiermee op de markt te komen.
Ik deel zijn mening wel. Straks zijn er diverse automerken, die elk meerdere platformen hanteren en dus een apart wisselstation nodig hebben. Een veelvoud van dit soort boxen op iedere locatie dus nodig om iedereen te kunnen voorzien. Een F1-pitstraat is er niets bij en zie de juiste maar te vinden in het rijtje. Alsof elk merk zijn eigen benzinestation hanteert want elk heeft een andere vulopening. Waar gaan we al deze stations plaatsen?

Ongetwijfeld komt er dan harmonisatie. Maar dat zal nooit zover gaan dat iedereen met 1 type station bediend kan worden. Er zullen er altijd een veelvoud van blijven. Nee, een laadpaal die ELK model, ongeacht merk, formaat, etc. kan laden (en die standaard hebben we al) kan laden lijkt me handiger. Vrijwel geen extra (kostbare) ruimte nodig, alleen een paaltje op destination en een wat groter station langs de snelwegen zoals nu.
Een hoop mensen zijn het daar niet met je eens. We hebben al minimaal 5 verschillende stekkers en zeker een keer zoveel betaalsystemen. Ik reed laatst een stukje met een vriend mee in een EV en hij had een app om laadpalen te zoeken, die liet dan alleen de palen zien met EN een compatible stekker EN een compatible betaalsysteem. Sorry, maar dat is absoluut niet handig. Het is dat er zoveel laadpalen zijn, zodat er altijd wel iets van je gading in de buurt is, maar het is natuurlijk belachelijk.

Ik ben het met je eens dat zo'n wisselstation veel ruimte kost, vergeleken met een laadpaal. Maar het heeft ook voordelen. Als de fabrikanten van EV's het eens worden over een standaardformaat voor de accu, dan kan dit best potentieel hebben.
De drogreden siert je niet zo.
Er zijn slechts 2 standaarden met 3 soorten stekkers voor auto's: ChaDeMo en type 2, waarvan je de combo stekker hebt voor DC snelladen en de 'gewone' voor AC. En type 2 kun je zelfs gewoon in je stopcontact steken met een 'thuislader'.

Daarnaast is Type2/CCS verreweg dominant in Europa, er wordt vrijwel geen auto meer zonder geleverd. Elke laadpaal die geplaatst wordt is Type2 voor AC en CCS voor DC.

Dan mag je het er persoonlijk mee oneens zijn, geen probleem. Je deelt niet of je EV-rijder bent, dat ben ik zelf wel. Daarom kan ik me totaal niet vinden in hetgeen je beweert, mijn ervaring en de cijfers beweren anders.

Over de laadpassen heb je deels gelijk. Er zijn extreem veel laadpassen en de kosten zijn niet transparant. Maar zeker in Nederland werken vrijwel alle passen op alle palen. Dat zijn nog echt gebieden die beter gereguleerd moeten (en gaan) worden.

Heel misschien zal er ooit iets van een standaard formaat komen voor accu's. Lijkt me heel ingewikkeld, er zullen dan al zeker meerdere formaten ondersteund moeten worden. En afspraken gemaakt over chemie, leveranciers, onderhoud, garantie, etc. Erg complex allemaal. Dus ik beweer niet dat het kan. Ik acht het alleen niet waarschijnlijk als er een veel eenvoudiger alternatief voorhanden is, nl. gewoon laadpalen en snelladen.
Een erg kortzichtige reactie. In bijvoorbeeld Israel doen ze dit al jaren gerobotiseerd en nu in China ook al in veel grote steden.

Dit lost in 1 klap een heleboel grote tekortkomingen op van het elektrisch rijden.

Een pitstop van 5 minuten in plaats van steeds dat achterlijke stilstaan.
Alsof je het paard steeds verplicht moet laten rusten van de postkoets. Hoezo ouderwets.

Geen accu degradatie, geen waardevermindering van je auto. Veel minder laadpalen nodig. Bij de accuwisselstations direct volop zonnepanelen. Ideaal.

Hier zou gelijk een wettelijke EU standaard specificatie van gemaakt moeten worden. Iedereen verplicht dezelfde standaard en dan kan het heel hard gaan!
Google leert me dat er in Israël een startup is geweest een batteryswapping heeft geprobeerd en daar jammerlijk in gefaald is.

Accuswapping kan alleen werken als er een levensvatbaar verdienmodel en kostenstructuur is. Er zijn talloze redenen waarom het niet gaat werken:

- Het zou vereisen dat fabrikanten innig u gaan samenwerken bij het standaardiseren van accupacks. Fabrikanten hebben hier echt geen belang bij. Ze verliezen er mogelijkheden mee om onderscheidend te zijn en prijs of prestaties.
- Het exploiteren van accuwisselstations zal zeer kostbaar zijn. De stations moeten ofwel bemand worden met werknemers die de hele dag met heftrucks heen en weer rijden of moeten verregaand geautomatiseerd worden. Arbeid is duur en een gerobotiseerd wisselstation inclusief opslag- en laadmogelijkheden voor accu's zal miljoenen euro's kosten.
- Vanwege de hoge kosten van de accuwisselstations is het niet aannemelijk dat er veel zullen zijn, misschien één voor een grote stad. Zelfs als inwoner van zo'n stad ga je dan nog veel tijd kwijt zijn om je accu geswapt te krijgen. Kun je net zo goed aan een snellader gaan staan.
- De gebruikers van een swapaccu zullen hoge kosten moeten maken ten opzichte van regulier laden, zo'n swapstation moet zich immers kunnen terugverdienen. Je hebt dus hoge kosten en de hassle van het opzoeken van een swapstation. Zelfde reden waarom waterstof niks gaat worden.

Verwisselbare accu's kunnen werken voor specifieke toepassingen, maar niet voor personenauto's. Ik kan me best voorstellen dat accu swappen gaat werken op een bouwplaats om machines emmissievrij te laten werken. Voor personenauto's is de oplossing heel duidelijk: meer publieke laadpalen en hogere laadsnelheden bij / betere beschikbaarheid van snelladers.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 04:11]

Battery swap met als doel in 1 minuut in China. En een standard is daar al afgesproken. Met alle genoemde voordelen. Kwestie van tijd tot dit de nieuwe standaard wordt. Het ideale scenario.

In plaats van alleen maar roepen dat iets niet kan, doen ze het daar gewoon. Groot verschil van mentaliteit.

https://www.cnet.com/road...ttery-standards-approved/
Een pitstop van 5 minuten in plaats van steeds dat achterlijke stilstaan.
Alsof je het paard steeds verplicht moet laten rusten van de postkoets. Hoezo ouderwets.
In het filmpje zie je duidelijk dat je meer dan 5 minuten bezig bent. De accuwissel zelf, was al een dikke 6 minuten, maar dan moet je eerst nog het wisselpunt binnenrijden. Uiteindelijk ben je ook 10 minuten bezig.
Laadpalen kunnen op plaatsten gezet worden waar er voor een wisselstation geen ruimte genoeg is. Dus in de praktijk zal je wellicht verder moeten omrijden - en dus tijd verliezen - om een wisselstation te vinden dan wanneer je een snellader moet vinden.
Geen accu degradatie, geen waardevermindering van je auto.
Hoezo geen accu-degradatie? Die accu's zullen even snel (of traag) degraderen dan vaste accu's. Misschien zullen ze zelfs sneller degraderen omdat ze altijd tot 90 of 100% worden opgeladen terwijl je bij een EV met vaste accu het laadniveau zelf kan bepalen. Ze zullen die accu's vast ook niet uit roulatie halen als die slechts een paar % degradatie vertonen.

En je auto zal, los van de accu, wel degelijk nog in waarde verminderen.
Veel minder laadpalen nodig.
Wat is volgens jou het voordeel van minder laadpalen? Een laadpaal neemt veel minder plaats in beslag en lijkt me een veelvoud goedkoper om te plaatsen tov een wisselstation. Bovendien kan je minstens drie wagens opladen met een laadpaal op dezelfde oppervlakte die nodig is voor één wisselstation.
Poh, harde woorden meteen wel.

Het lijkt mij juist erg interessant. Ik ben geen eigenaar van een auto, aangezien ik alles met OV kan doen. Maar als de markt straks nog wat genormaliseerder is, ben ik zeker van plan om een EV te kopen. Als ik vervolgens de optie heb om thuis mijn accu te laten verwisselen met zo'n apparaat in plaats van elke keer hem te moeten laten opladen, nou dan ben ik verkocht hoor. Gewoon twee accu's kopen, een in de auto en de andere thuis laten opladen; perfect!
Hoe zie je dit voor je? Dat je zo'n garage thuis maakt om de accu te wisselen? Daar kun je waarschijnlijk je leven lang auto's voor kopen qua kosten. En dan nog kun je alleen maar binnen de halve actieradius om je huis heen rijden als je stelselmatig niet wilt laden. Ik snap het probleem van thuis laden aan een paal niet zozeer als er blijkbaar wel ruimte is voor zo'n wisselstation.
Hoe zie je dit voor je? Dat je zo'n garage thuis maakt om de accu te wisselen?
Misschien behoeft het helemaal niet zo'n uitgebreid systeem te zijn. Daarnaast kan er met een beetje techniek ontwikkeling prima een manier bedacht worden waarbij ik zelf handmatig die accu verwissel of dat een robotje aan de muur dat doet. Misschien dat we wel parkeerplekken krijgen met accu-verwissel-robots, of dat accu's zelfs tussen mensen onderling te verwisselen zijn, alsof je ze huurt. Genoeg opties! :)
En dan nog kun je alleen maar binnen de halve actieradius om je huis heen rijden als je stelselmatig niet wilt laden.
Het klopt dat als je inderdaad nooit zin hebt om te laden, dat je maar beperkt bent tot een halve radius. Maar geldt eenzelfde iets niet ook voor benzine tanken? Als ik te lui ben om te tanken, kan ik ook niet rijden. Een verwisselbare accu is dus simpelweg alleen maar extra handigheid zonder extra nadelen. Ik kán als ik wil, nog steeds gewoon bij een station on the road gewoon laden. Daarnaast kan bovenstaande oplossing ook gewoon bij tankstations gefixt worden, dus dit zie ik niet als een probleem.
Volgens mij heb je een iets te rooskleurig beeld van zo'n accuswap. Het gaat hier niet om een accu van een elektrische fiets... Een beetje serieuze accu weegt al snel 500kg en is zo groot als de auto zelf is tussen de assen.
Deze stations met 10 LFP batterijen zouden toch ook voor de netbeheerder zeer gunstig zijn?

Al die batterijen kunnen aangesproken worden om te laden en ontladen, want af en toe komt er maar iemand om te swappen (1 of 2 buffer die vol blijven).

"kansloos, kan iedereen bedenken" nou nee. Veel mensen - ook in Nederland - hebben NIO aandelen gekocht. NIO is nu 10 miljard meer waard dan Albert Heijn/Bol. Zelf ben ik short, want ik zie er ook niets in.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 04:11]

risky
Ja klopt, kan meerdere keren mijn inleg verliezen. Tienduizenden euro's bijvoorbeeld. En het is al een heel volatiel aandeel. Doen waar je zelf in geloofd en je verliest nooit (hoogstens geld).

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 04:11]

Laatst bij de NTR Atlas een interessant concept gezien over de waterstofkorrel:
https://www.ntr.nl/Atlas/439/detail/Atlas/VPWON_1335381 start bij 29:30. Energie dichtheid is veel hoger, makkelijker te transporteren en geen problemen met waterstof wat op hogedruk en lage temperatuur bewaard moet blijven. De chemische reactie is direct te injecteren in de motor.

We moeten ons echt niet blindstaren op EV. Net zoals met aandelen, je moet je risico's spreiden om rendement te creëren.

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 23 juli 2024 04:11]

Wat begrijp je niet van short? "Zelf ben ik short, want ik zie er ook niets in.". Ik ben juist echt tegen al het domme geld dat naar nutteloze initiatieven als Nikola en NIO wordt gegooid.

Definitie 'short': Wikipedia
Ah excuus, short had ik eerder opgevat als kopen en snel weer verkopen.
Heel offtopic, en begrijpelijk hoor, de terminologie van long en short is best vreemd en stamt uit voor 1750 (waarschijnlijk zelfs nog voor 'geld' bestond).

"Everybody knows that "I'm a bit short at the moment" has meant "I haven't got much money". So short=less money is well-established, as probably are many similar metaphoric usages"

Short is dus negatief.
Long is dus positief (als je een aandeel koopt).
Short-selling wordt ook vaak geprobeerd om te verbieden, want je maakt winst als een bedrijf ten onder gaat (wordt gezien als onethisch), en je verliezen zijn potentieel oneindig.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 23 juli 2024 04:11]

Nog steeds short? :)
Nog steeds short? :)
Ja, het wordt spannend komende tijd (zowel NIO als RBLX hebben de weg omhoog gevonden) :
Terugval of Margin Call

https://gathering.tweaker...message/71946412#71946412
Nog steeds short? :)
https://grizzlyreports.co...-margins-to-meet-targets/ geduld en de waarheid komt boven tafel.
Ik wist dat je hem zou gaan posten.
Heb je deze ook al gekeken?
https://www.youtube.com/watch?v=l9FH_cZY3JM
Ik wist dat je hem zou gaan posten.
Heb je deze ook al gekeken?
https://www.youtube.com/watch?v=l9FH_cZY3JM
Haha, ga ik doen. Maaruh. Mijn positie en iedereens mening zijn irrelevant. Ik wil gewoon de waarheid weten en een accurate waardering van een bedrijf.
anyway.... als het klopt dat NIO in 2019 1 miljard geleend heeft van de gemeente, en op termijn 8 miljard gaat terugbetalen... Dan boek je als aandeelhouder simpelweg het geld over naar de Chinese overheid. In dat geval beter nu je verlies nemen? (en bedank me maar over 2 jaar als het aandeel op 3 dollar staat) Eigen risico.
We hebben over 2 jaar wel contact.
We hebben over 2 jaar wel contact.
Ja sure, waarschijnlijk eerder. Maar waarom denk je dat NIO wel een goede investering is?
De auto's die ze maken, zijn auto's die ik aantrekkelijk vind (uiterlijk, technologie etc).
Ik denk dat velen daar ook zo over denken en dat het prima verkocht zou worden.
Koers kan je hoog vinden (beetje mee eens), er zit veel meer potentie in.
Ok. Dankje voor de reactie.

Ja, ik heb geen mening over het uiterlijk dus ik kan me best vinden dat mensen de auto's aantrekkelijk vinden en ze prima verkopen.

Het probleem ligt ook niet bij de vraag, maar bij het 'aanbod'/maken. Naar mijn weten hebben ze geen eigen productiefaciliteit. Ook zijn de auto's niet ontworpen om goed schaalbaar geproduceerd te worden. Het gewicht/aerodynamica/range combinatie is ook niet perfect dacht ik. Zowieso 'high-end' Chinese is een rare combinatie. Maargoed, ik denk dus dat elke auto met verlies wordt verkocht.

Daarnaast is de battery swap helaas een enorme kostenpost. Misschien dat het in 2030 kan werken, maar nu is er een tekort aan batterijen en is het zonde als je die in de battery swap moet stoppen. Op een bepaald moment moet je toch winst gaan maken denk ik.
Met waterstof een ICE maken is echt maar een halve stap maken t.o.v. BEV. Je verbrandt nog steeds zaken, waarvan we weten dat er allerlei bijproducten worden geproduceerd. Elke vorm van verbranding is inherent niet schoon, de ene is alleen minder vies dan de ander.
Ik zelf ben ook niet een fan van waterstof in vloeibare vorm, omdat dit veel lastiger is te transporteren en meer veiligheidseisen bij komt kijken.

Maar de waterstofkorrel heeft in mijn optiek meer potentie vanwege de energiedichtheid en je auto wordt veel minder zwaar vanwege dat je geen accupack nodig hebt. Uiteindelijk moet je voor een EV ook gigantische verzwaring van het net realiseren op het moment dat er 50% een elektrische auto heeft aangeschaft, waarbij elke burger weer bij de gemeente vergunningen moet aanvragen om zelf hun eigen auto op te laden op een algemene parkeerplek voor de deur.

- Gemeentes / vergunningen lopen gewoon achter op de energie transitie
- Energie infrastructuur loopt achter

De waterstofkorrel heeft daar minder invloed op. Maar we zullen het zien. Voorlopig is het voor mij als gebruiker de kat uit de boom kijken wat de industrie doet voordat ik weer een forse investering ga doen ten behoeve van het klimaat. Die 3.300 euro korting op een gezinsauto van 45.000 euro zet voor mij ook geen zoden aan de dijk.

[Reactie gewijzigd door Brawler1986 op 23 juli 2024 04:11]

Maar dat is dan toch helemaal niet interessant? Als er maar af en toe iemand komt swappen, waar betaald je dan dat hele ding van? En als je in die tijd constant je batterijen aan het cycelen bent zijn ze ook nog eens sneller stuk.

En je wilt al helemaal niet hebben dat er ineens mensen zijn die geen volle accu kunnen mee krijgen of moeten staan wachten er op, wat is dan nog je toegevoegde waarde?

Dit is leuk op papier en al een keer geprobeerd, maar het moet wel rendabel zijn. Er is een groot kip-ei probleem want niemand heeft zo'n auto, en niemand anders kan er terecht.

Verder vind ik het ook een super complexe oplossing, met veel potentie voor problemen. Sowieso, raar dat je in het voertuig mag blijven (als er iets mis gaat heb je een probleem) en dat je een waslijst van dingen die je niet mag doen krijgt. Dat klinkt niet heel foolproof en die mogelijkheden zouden gewoon uitgesloten moeten zijn.

Daarnaast heb ik mijn twijfels bij het binnen halen van nog meer Chinese technologie, ik dacht dat we juist ondervonden hadden dat we minder afhankelijk moesten zijn van zaken buiten de EU en meer wilde opletten met systemen waar spionage mee mogelijk is.
Je noemt een heleboel verschillende onderwerpen. Wat betreft het accustation als energie trader, wordt dit op termijn wel interessanter (vooral als de volatiliteit toeneemt). Ik noemde ook specifiek de LFP batterij 🔋, die is veel beter geschikt dan de NMC in het veelvuldig leeg en volladen.

In de toekomst verwacht ik zeker Tesla's met LFP batterijen die wel geschikt zijn als energy trader (V2G). Hyundai heeft het al, en in Nederland wordt het nu ook al gebruikt. Er is geen kip-ei probleem, er is meteen geld als elektriciteit duurder wordt :9~.
Ik ben zelf juist een zeer groot voorstander van dit concept, echter vind ik dat dit vanuit de industrie of des noods vanuit EU regelgeving een standaard moet worden. Alle merken / modellen met hetzelfde accu-concept laten uitvoeren. Dan krijg je een stuk gebruiksvriendelijkere oplossing (want in 5 minuten weer onderweg) maar ook is het laden aanzienlijk beter te regelen met bijvoorbeeld wind-energie of andere vormen van energieopwekking die niet continue beschikbaar zijn. Iedereen kan wel weer zijn/haar eigen oplossinkje gaan maken, maar het lijkt me heel veel zinvoller om dat universeel te maken. Helaas dat ervaring ons wel leert dat alle fabrikanten natuurlijk maar wat graag een standaard willen hanteren, zolang het maar hun standaard is....
Anoniem: 715452 @Femme7 april 2022 16:47
Je hebt ook nog is meer accu's nodig dan als elke auto zijn eigen accu heeft.
Anoniem: 85014 6 april 2022 06:57
In de video wordt gesproken over 'extreem lange' reizen van 300km. Dat is een extreem korte reis. De mindset moet duidelijk anders. Extreem lang wil zeggen dat je twee a drie keer moet tanken met een diesel die zo'n 800 km op een tankbeurt kan. Lang is dan dus zo'n 1000km.

Voorbeeldje: Rotterdam - Zermatt, een populaire bergstreek in Zwitserland (de Matternhorn) in Zwitserland is 847 km. Dat is geen extreem lange reis. Dat is eventueel een lange reis te noemen.

Voor 300km geef ik je Rotterdam - Brussel en terug. Nipt. En ook alleen maar omdat je de E19 hebt.
Over de definitie van 'lange reizen' kun je twisten. Gemiddeld rijdt een Nederlander 30km per dag, al zegt dat ook niet zoveel. Het gaat er om hoe vaak je meer dan 300km op één dag rijdt. Immers, alleen dan zou je moeten snelladen óf accuwisselen met een moderne EV.

Op die momenten zou een concept als dit handig kunnen zijn mits de infrastructuur er ook in voldoende mate is. Ook dit zal per persoon verschillen, maar in de praktijk is dat vooral tijdens vakanties. Dus niet zo vaak. Zo kun je dus simpelweg bepalen of dit concept wel of niet iets voor je zou kunnen zijn of dat +-20-30 minuten snelladen ook een optie is in zo'n geval.
Hiermee is toch direct duidelijk wat er mis is met autobezit? We rijden dagelijks 30km naar kantoor, maar omdat we 1x paar jaar op wintersport willen moeten we een ruime auto met een bereik van >500km hebben (of een die een caravan kan trekken in de zomer)? Bovendien heb je dagelijks aan een klein autootje voldoende, al die SUV modellen zijn onnodig groot (en dus zwaar).

Ik zie veel meer toekomst in een flexible oplossing voor wat je op het moment nodig hebt. Daarmee los je ook direct infrastructurele problemen als parkeerruimte op doordat veel mensen niet elke dag een auto nodig hebben, maar helaas zijn veel mensen nogal angstig om niet een auto te bezitten die 24/7 voor je klaar staat.
Bovendien heb je dagelijks aan een klein autootje voldoende, al die SUV modellen zijn onnodig groot (en dus zwaar).
Als er IETS zwaar is in het verkeer, zijn het elektrische auto's... ;)
Klopt en over het algemeen hoe zwaarder de auto hoe meer fijnstof v.d. banden? Is al bekend hoe een zwaardere ev qua fijnstof v.d. banden zich verhoudt tot een benzine auto van dezelfde categorie. Dus egolf vs golf.

Copy paste google;
Fijnstof in relatie tot autobanden
In 2017 werd er in Nederland 40.700 ton fijnstof uitgestoten, waarvan 10% afkomstig is van niet-uitlaatemissies. Aangezien 35% hiervan door autobanden wordt veroorzaakt betekent dit dus 3,5% van 40.700 ton, ofwel 1.420 ton aan fijnstof.
Maar veel minder fijn stof van de remmen … merk dat, velgen zijn nooit vuil …
Zou daar graag eens wat meer onderzoek naar willen zien. Afgelopen maand was het smog alarm en iedereen moest 90 op de snelweg, ook de EV’s want de banden geven meer fijn stof af … Nu ik betwijfel dat ten sterkste, constante snelheid op de snelweg slijten banden nauwelijks, het is accelereren, stoppen en bochten … Ma goed onderzoek cijfers zouden wel helpen deze discussie meer inhoud te geven.
iedereen moest 90 op de snelweg, ook de EV’s
Maar ik denk dat je ook niet moet willen dat je in een situatie zit waar benzine auto's 90 rijden en er een Tesla voorbij vliegt omdat die een EV is, dat is ook de reden dat rijstroken naast een file niet zomaar 100 mogen rijden natuurlijk.

Overigens is het juist wel weer zo dat EV's de weg sneller doen slijten, terwijl ze grappig genoeg minder wegenbelasting betalen. Dus in de praktijk koop je een dure auto, en betalen de mensen die er geen kunnen betalen jouw slijtage.
Nou met zoveel vrachtwagens die 90 rijden, is dat dan geen probleem? Trouwens vandaag heb je heel wat auto's die 90 rijden wegens de hoge brandstofprijs, ook geen probleem. Theoretisch wordt dit altijd aangehaald maar in de praktijk valt dat best wel mee. (in Duitsland heb je soms veel grotere delta's ;-))

Een EV weegt idd wat zwaarder, maar valt in het niets tov de massa's bestelwagens, lichte vrachtwagens en zware vervoer.
Als je een EV van dezelfde klasse neemt zit er voor een kleine wagen een dikke 150kg verschil (2 mensen meer in de wagen that's it) en voor een dikke SUV 300 a 400kg of te wel 15 tot 20% dat gaat die weg echt niet voelen, dat zijn de 20 tonners die die stuk rijden ...
Trouwens als ze stoppen met over 2 motoren in te stoppen en kleinere batterij zijn ze er all ...
Neem Audi Q7 / Model X ja de model X weegt een pak meer, maar de BMW ix3 is bijna even zwaar als de Q7 en rijdt in praktijk verder dan de model X ... voor wagens die allemaal even groot zijn (te groot, dat wel)
Een bron blijf ik je schuldig, maar het schijnt dat een EV ondanks zijn gewicht juist minder bandenslijtage heeft omdat er geen schakel momenten zijn waar de aandrijving tijdelijk onderbroken wordt. Dit geld uiteraard ook voor een CVT automaat zoals de Prius.
Bij een klassieke automaat wordt de aandrijving ook niet onderbroken omdat er per versnelling een koppeling zit en bij een normale werking de koppeling van de 'uitgaande' versnelling op hetzelfde moment gelijkmatig ontkoppelt terwijl die van de 'ingaande' versnelling koppelt. Alleen bij semi-automaten (in wezen computergestuurde handbakken) is dat niet het geval, maar dat is slechts een fractie van de automaten en dan in het lagere segment, waar de voertuigmassa ook lager is en er sowieso dus al minder slijtage is. Oftewel het lijkt me sterk dat je een significant verschil zou kunnen vinden tussen twee voertuigen puur op basis van het automaattype zolang het geen semi-automaat betreft.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 04:11]

Minder als in minder vaak een bandenwissel of minder als in minder kosten? Want dat laatste is juist (het meest) relevant. Een EV heeft veel optrekpotentie en ik begreep dat dat een grote factor kan zijn bij bandenslijtage. Tel daarbij door de bank genomen op dat een EV vermoedelijk een grotere bandenmaat heeft dan een vergelijkbare ICE variant (want zwaarder, en krachtiger) en dan denk ik dat de ICE wint qua bandenkosten. Maar: tel de kosten door per 100km of per maand. Misschien is dat prijsverschil dan klein. Stel dat het een halve euro per 100km is, dan zou het bij 15.000km per jaar €75 schelen. Een significant verschil, maar niet overkomelijk lijkt me.
Een vergelijkbare ICE is niet minder krachtig maar heeft ook vergelijkbare prestaties. In principe is een EV wel zwaarder dan een ICE maar je ziet dat Tesla al sinds 2018 kan concurreren op gewicht en aanschafprijs met vergelijkbare ICE.

Andere merken lijken daarin wat minder te optimaliseren. Dit zie je met name terug in het formaat van de frunks die extreme zoals de Etron, EQC en iX er niet eens hebben. Overigens is dat ook niet zo gek want een auto volledig opnieuw ontwikkelen kost enorm veel geld dus herbruiken ze graag onderdelen van ICE modellen in het nieuwe EV platform.
... In principe is een EV wel zwaarder dan een ICE maar je ziet dat Tesla al sinds 2018 kan concurreren op gewicht en aanschafprijs met vergelijkbare ICE.
Dat lijkt me nogal vreemd. Een accu betekent dat er een paar honderd kilo aan gewicht bij komt, ik zou niet weten welke modellen je dan met elkaar gaat vergelijken. Of je kijkt naar de 0-100 prestaties en bagageruimte. Dan zul je wel een flinke ICE sportwagen moeten hebben, die zal qua gewicht dan wel overeenkomen en de acceleratie ook, maar qua interieurafwerking en rijdynamiek zal de Tesla het dan denk ik afleggen.
Vergelijkbaar op alle meetbare zaken waarbij 0-100 in 4 of 6 seconde natuurlijk gewoon vergelijkbaar zijn. Daar gaat geen mens in het dagelijks gebruik iets van merken als ze de cijfers niet weten.

Kwaliteit van het interieur, infotainment, rijbeleving of de app zijn erg lastig meetbaar. Al zou je in principe met circuit tijden of “hoe lang van app opstarten tot de verwarming start of warme auto” kunnen uitgaan, maar daar is geen sectorbrede norm in te vinden.
Kwaliteit van het interieur, infotainment, rijbeleving of de app zijn erg lastig meetbaar.
Dit is heel goed te doen. Harde/zachte kunststoffen, gebruik van andere "luxe" materialen, zoals leer/alcantara. Bij het infotainment is snelheid vooral een factor die de perceptie kwaliteit bepaalt en aantal instelmogelijkheden. Prima meetbaar.
Rijbeleving: feedback in het stuur, bochtsnelheid, etc. zijn deels meetbaar, maar alle factoren zijn ook subjectief te kwalificeren.

Daarnaast is er ook persoonlijke smaak. Ik ben geen "knoppenfetisjist", maar ik heb een afkeur van sobere interieurs en ik vind de interieurs van Tesla niet mooi. Bij het stuurwiel krijg ik het gevoel van de knopjes onder het scherm bij een T-mobile G1 smartphone (zoek maar eens op). Het scherm is heel goed gemaakt, maar de rest van het interieur heeft daar onder te lijden (sowieso zou het een interieur sieren als een scherm geïntegreerd is, als deel van het geheel, in plaats van een los toegevoegd blok). En het is dan jammer dat die onbalans er (al jaren) is en daar (nog) niks mee gedaan is.
Jij vindt het niets, ik ben er fan van. Less is wat mij betreft more. Gelukkig is er, ongeacht de aandrijflijn, tegenwoordig steeds meer te kiezen. Mijn eGolf zit vol met knopjes die ik nog nooit gebruikt hebt, zelfs op het stuur, en hetzelfde geld voor de BMW en Volvo die ik hiervoor reed.

Het scherm in het dashboard maakt het niet erg ergonomisch, die keuze snap ik wel. Het enige wat ik wel mis is een heads-up display als je een “premium” auto wilt verkopen.
EVs zijn inderdaad praktisch allemaal zwaarder dan bijvoorbeeld een Mazda CX-5. Zels een E-Up weegt al ruim 1100kg. Een E-Golf weegt al hetzelfde als zo een grote Mazda...

Een Tesla model 3 weegt meer dan bijvoorbeeld een VW Tiguan, meer dan een Lexus NX300h en ook nog meer dan een een RAV4 bijvoorbeeld.
Mis met autobezit? Hoezo.
Omdat auto's een grote aanslag zijn op openbare ruimte (parkeerplaatsen) en weinig efficiënt vervoer zijn bijvoorbeeld qua klimaatbelasting en ruimte op de weg. Meestal zit een auto ook niet 'vol' met personen. Kijk maar eens hoe vaak iemand alleen in de auto zit.
Jouw idee is wellicht dat als de auto's weg zijn er lege straten met extra groen overblijven waar je lekker kun recreëren?

Zo zal het ongetwijfeld verkocht worden, maar ik denk dat het niet heel lang duurt voordat nieuwbouw gewoon veel smallere straten krijgt en ook en bestaande straten op enig moment volgebouwd worden.

Ik zou het dan ook andersom willen stellen: auto's zorgen ervoor dat er (ook buiten parkjes) nog wat openbare ruimte bij iedere woning wordt aangelegd.
Ja dat is mijn idee. Gemeenten kunnen prima de breedte van straten afdwingen. Er is al jaren teveel grijs en te weinig groen, helemaal in nieuwbouwwijken. Er zou dus ruimte moeten komen voor meer openbaar groen. En niet de openbare ruimte veeluit reserveren voor parkeerruimte.
Je verplaatst een of een paar personen in een metalen kooi van meer dan een ton (vaak richting de 2 tegenwoordig) en een paar vierkante meter. Zie het effect vs bus en fiets hier. En bedenk eens de hele industrie die uitstoot produceert om die kooi te maken, en de afvalverwerking als die kooi eenmaal wordt weggedaan. En daar worden er dan alleen al in Nederland enkele honderd duizenden (!) per jaar van verkocht.

Het is niet onlogisch dat veel mensen het toch gebruiken, vaak door gebrek aan praktische alternatieven, maar het is wel iets waar we als mensheid een verbeterslag kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 23 juli 2024 04:11]

Is natuurlijk ook zo maar de auto blijkt nog steeds aantrekkelijk vergeleken met alternatieven. Wanneer laten we nou eens zien dat het menens is, ik bedoel zorg dan als overheid voor een interssant alternatief. De trein is nu géén interessant alternatief, onbetrouwbaar en te duur.
Alles wat je plotseling doet zorgt voor meer problemen, meer tegenstand en meer kosten. Je bereikt dit juist met langzame sturing.
Ja, zei het niet dat we vrijwel allemaal tegelijk vakantie hebben en dat er dan dus altijd te weinig voertuigen beschikbaar zijn, of dat er het hele jaar een enorme stapel auto's staat te verstoffen.

Ook zijn er miljoenen mensen die meer dan 1 vakantie per jaar doen, daarnaast nog andere uitjes doen. Ik ken om eerlijk te zijn maar weinig mensen in mijn omgeving die onnodig (een veel te grote) auto hebben.

Qua bereik kun je nog discussieren, maar met de huidige snelladers wordt dat ook steeds minder een probleem en moeten we alleen wennen aan het elke +/-400km laden wat ik zelf niet als een probleem zie ten opzichte van de enorme meerprijs die ik anders voor zo'n auto zou betalen.
Ik ken om eerlijk te zijn maar weinig mensen in mijn omgeving die onnodig (een veel te grote) auto hebben
nou auto's zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en ja de meeste mensen hebben een veel grotere auto dan ze nodig hebben, alleen is de gewenning aan comfort zo groot dat het weer lijkt dat het normaal is om een suf te hebben omdat je 2 kinderen hebt, waar papa dan elke dag mee naar ze werk rijd en mama de kinderen naar school brengt met de tweede kleine auto of zelfs de fiets.
Helemaal mee eens, maar het is best een lastig dilemma. Sta nu voor deze keuze. Papa in de grote auto 50 km naar het werk, mama in de kleine auto door de stad. Andersom kan ook, maar dan moet mama met de grote auto door de stad. Is ook niet heel logisch. Of, een of twee kleine/medium autos, en wat huren voor de vakantie? Bagagebox/-karretje?

Enerzijds luxeproblemen, anderzijds wel een grote impact op de ecologische voetafdruk.
mijn punt is dat je die grote auto nodig had voor de kinderen te vervoeren, maar in de praktijk de kleine auto word gebruikt. dus inderdaad een luxe probleem. dus eigenlijk niet nodig.
Papa, mama, de kinderen, en bagage. Of spullen voor het klussen. Met een gezin zijn er veel situaties waar je die extra ruimte goed kunt gebruiken. Heel kleine auto's zijn minder geschikt om over de snelweg te gaan. En dan is er nog het probleem dat de grote auto vaak eentje van de zaak is, die daarom dus wel gebruikt moet worden om naar het werk te gaan.

Kortom veel afwegingen. Zoals vaak is het niet zwart-wit :Y)
Precies wat ik zeg vooral een luxe probleem. Die auto van de zaak is voor de meeste vaak een kleine middenklasse hoor. Ik weet zeker dat de baas er niets op tegen heeft als jij geen grote middenklasse wil in de vorm van een SUV. :-) Alle auto's moeten een crash test door staan, kleine auto zijn prima geschikt voor de snelweg, Al is het voor gevoel misschien anders en rijd een grote auto natuurlijk meer comfortabeler. een luxe probleem.
Anoniem: 1248692 @Padvinder6 april 2022 12:36
Leuk maar waar ga je al die autos vandaan halen als de mensen in de zomer op vakantie gaan en dan een grotere wagen nodig hebben met een groter bereik. Of moet dat ook maar afgeschaft worden, vakantie is misschien wat overroepen...Ik hoor het allemaal graag zeggen, koop/lease een ev en in de zomer kan je in de plaats een ice krijgen om dan mee op vakantie te gaan. Hetzelfde met een gezinswagen, die heb je toch ook mss maar 1 keer per maand echt nodig of net alleen op vakantie..
Leuke ideeen maar niet realistisch of uitvoerbaar... Zie je al die auto's die vast staan op de autoroute richting het zuiden na de vakantie allemaal terug op een parking verdwijnen ?

Kris
Ik vermoed dat men hier wel een oplossing voor zal vinden, bijvoorbeeld in de vorm van een aanhangwagen met batterijen, zodat je een groter bereik en laadruimte hebt wanneer het nodig is.

Erwin
Vermoedelijk zal dat niet nodig zijn, al vind ik het wel een interessante gedachte. De lichting auto's die er nu weer aankomt zit al richting de 700 km range. Het is echt alleen de keuze die men wel of niet wil maken. Of men durft het niet aan. Het zijn misschien echt alleen de lieden die in één klap naar zuid-europa willen blazen. Maar de vraag is of deze mensen wel genoeg rust nemen om veilig te kunnen rijden.
Handig, die flexibele oplossing, maar wie gaat er 1.000.000 stationcars op voorraad houden om ze op 2 a 3 piekmomenten (schoolvakanties) te verhuren?
M.i. geeft dit vooral aan waarom deze infrastructuur nooit gaat werken. Als iedereen max 1x per jaar een accu wisselt is het nooit rendabel te maken.
Zolang je het abonnement betaald komt er geld binnen en als je minder wisseld is dat weer winst voor het bedrijf. dus lijkt me rendabel genoeg. Maar mensen moeten dan wel bereid zijn om dat te doen, voorals nog is het veel duurder dan een eigen accu. 200 euro per maand is 2400 per jaar 5 jaar is dat 12000 euro. de prijs van een neiuwe accu pakket. die 15 jaar mee zou moeten gaan. nou kan je discuseren of je daar opladen weer van af zou moeten halen. snellaad stations betaal je ook al gauw 35 euro voor een volle accu.
Ja precies, wie gaat daarvoor betalen als ie in 99% van de gevallen prima uit kan met een stekker?
Het probleem is dan natuurlijk dat je in de vakantieperiode heel veel grote auto's beschikbaar moet hebben.
Aan brood en water heb je ook 'genoeg'. Maar toch wil je af en toe lekker en gezond eten.
Bijna alles is 'onnodig'. Jouw pc/laptop/smartphone waarmee je deze comment post ook.
Gelukkig is het niet aan jou om te bepalen wat een ander wil bezitten.
Als ik het met een Nissan Leaf met omgerekend 136km wlpt nooit in de problemen ben gekomen, dan vraag ik het me af hoe erg mensen doemdenken als ze 600km wltp te weinig vinden voor Nederland. :P

(Wel range anxiety met 136km, maar vanaf >400km hoor je dat niet meer te hebben)
Het is gewenning ... Mensen zijn slecht in het omarmen van nieuwe dingen. Er is soms iets nodig om het populair te maken. Meestal is dat een financiële prikkel die het laatste zetje geeft.

Je hebt nu met 5 tot 10 minuten een volle tank. Nu lijkt het soms dat je langer kwijt bent aan het opladen. Dat is een kwestie van gewenning. Voor EV zou ik met 600 km wltp goed uitkomen. Ook al heb ik nu een diesel die 950 - 1000 km op een tank doet. De vorige diesel deed 1100 tot 1300 km op een tank. Na de overstap was het even wennen dat ik wat vaker moest tanken :) Corona heeft daarin nog grotere wijzigingen gebracht. Al aangegeven dat dit mogelijk mijn laatste diesel zal zijn. Tegen de tijd dat deze eruit moet / mag dan zal EV vol op 2de hands redelijke prijs verkrijgbaar zijn. Dan zal het weer wennen zijn aan wanneer laden en wanneer niet. Het is een kwestie van gewenning.

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 23 juli 2024 04:11]

Wat veel mensen niet begrijpen is dat het inpluggen van een EV bij huis net zo veel tijd kost als het inpluggen van de mobiele telefoon 's avonds op het nachtkastje. Gevolg is dat je elke ochtend een volle accu hebt in plaats van dat je één of twee keer in de week 5 minuten bezig bent met tanken.
Ik was laatst 1 uur verder met de vrachtwagen op LNG bij de transportzone de meer.. Alsjeblieft man waar blijven die elektrische trekkers met 800-1000km bereik.. Moet Tesla nu echt weer alles uitvinden met opladen etc..Ik heb al een megacharger gezien op foto van Tesla gezien 1000kw is het gerucht. Waar blijven de grote jongens! Scania, man, daf, iveco, mercedes?
voor jou is dat misschien prima,
maar dat is per use case te bekijken denk ik zo.

maar als ik naar het kantoor moet in brussel, is dat 105km enkel.
hopend geen file te hebben, dat het niet vriest of +30°c is ...
hopend daar een lader te vinden ...
Misschien moeten we dan ook een beetje af van woon-werkverkeer in Brussel, maar gelukkig is dat een uitzondering
Anoniem: 85014 @Yero6 april 2022 12:06
Gemiddeld rijdt een Nederlander 30km per dag, al zegt dat ook niet zoveel.
Dat zegt niet zoveel omdat het daar niet over gaat. Ik schreef "In de video wordt gesproken over 'extreem lange' reizen van 300km". M.a.w. het gaat over dat wat onder de noemer extreem lange reizen valt (van dus 300km, of meer).
Het gaat er om hoe vaak je meer dan 300km op één dag rijdt.
Precies daarover gaat het.
Immers, alleen dan zou je moeten snelladen óf accuwisselen met een moderne EV.
En daarvoor is een actieradius per batterij-swap van slechts 300km helemaal niet zo veel. Wanneer ik een 'extreem lange reis' maak, dan is 300km maar een klein segment er van.

Bijvoorbeeld, stel, ik reis naar Zermatt in Zwitserland, dan moet ik dus 3 a 4 batterij-swaps ondernemen onderweg. Waar vind ik die punten? Merk ook op dat we een aantal stevige bergen moeten oprijden. Dus zonder echt voldoende batterij capaciteit begin ik daar niet aan. Of ik sta ergens in Zwitserland op een berg in panne met mijn lege batterij. Wel mooi zicht daar. Dankzij de lage temperatuur niet zo'n goed idee om in een wagen (die doordat zijn batterij leeg is geen verwarming heeft) te overnachten.
Bijvoorbeeld, stel, ik reis naar Zermatt in Zwitserland, dan moet ik dus 3 a 4 batterij-swaps ondernemen onderweg. Waar vind ik die punten? Merk ook op dat we een aantal stevige bergen moeten oprijden. Dus zonder echt voldoende batterij capaciteit begin ik daar niet aan. Of ik sta ergens in Zwitserland op een berg in panne met mijn lege batterij. Wel mooi zicht daar. Dankzij de lage temperatuur niet zo'n goed idee om in een wagen (die doordat zijn batterij leeg is geen verwarming heeft) te overnachten.
Niets is onmogelijk, maar een moderne EV met een bereik van 300-400+km zou het echt knap (lees: dom) zijn om onderweg met een compleet lege accu te komen te staan. Het snellaadnetwerk kan absoluut nog beter, maar er zijn in de praktijk voldoende punten (zelf meermaals in Zwitserland geweest met een EV). En ook voldoende noodplannen als een tragere snellader of desnoods een simpele laadpaal bij een restaurant of hotel.

Mocht het horrorscenario uitkomen dat je met een bijna lege accu komt te staan, dan moet je natuurlijk niet tot 0% doorrijden en dan pas in je auto overnachten maar iets eerder stoppen en de verwarming aanzetten - ook met een bijna lege accu (5-10%) kun je nog vele uren de auto verwarmen, voldoende om de volgende dag te halen. Maar zover zal het niet komen als je een beetje oplet. Let wel: bergop kost inderdaad meer energie, maar bergaf win je juist energie dus het houdt zich redelijk in balans.

Maar inderdaad.... mocht je dit scenario met accuswaps willen doen, dan moeten er allereerst genoeg swapstations staan en zul je tegelijkertijd meer dan twee swaps nodig hebben (meer dan binnen het huidige abo valt dus). Geen idee hoe ver deze ES8 zou komen trouwens (WLTP=+-500km). Een combinatie van tussentijds laden (tijdens de lunch of een overnachting) en swappen ligt dan dus voor de hand, dus een perfect alternatief is het nog lang niet.
ook met een bijna lege accu (5-10%) kun je nog vele uren de auto verwarmen, voldoende om de volgende dag te halen.
Dat is wel sterk afhankelijk van hoe koud het is buiten. Die verwarmingselementen in EVs verrichten geen half werk, 5-10% van je batterij gaat behoorlijk rap. Daar kun je geen 8 uur op teren als het aardig koud is buiten.
Volgens mij gebruiken ze een warmtepomp techniek. dus vrij efficent. Daarbuiten, dit scenario kan je natuurlijk ook hebben met een brandstofmotor, niet op tijd tanken geeft precies het zelfde probleem. :) dus een non-isue.
toegevoegd: het voordeel is er trouwens ook met die swap accu's je ook gewoon een laad station kan gebruiken.

[Reactie gewijzigd door trisje op 23 juli 2024 04:11]

Ik weet eerlijk gezegd niet precies wat voor techniek er gebruikt wordt, maar wanneer ik voor de deur de autoverwarming aan zet, dan ben je in 15-30 minuten al gauw tot 5% lading kwijt voordat je überhaupt ingestapt bent.

Dat geeft me niet veel hoop dat je een hele nacht in de Zwitserse bergen doorkomt als je al niet met een volle accu begint 🥶
Je komt ook wel in een de volledig "unlikely event" door in een koude auto, je zult vast wel een dikke jas in de auto hebben liggen toen je besloot naar een koude plaats te rijden. het is niets meer dan luxe probleem een warme auto, zker in Nedrland waar het nauwelijks kouder wordt dan -2 C
Ik zou inderdaad 3/4x snelladen onderweg. Dat kost je bij elkaar een uur extra, maar als je onderweg een hapje gaat eten is dat geen verloren tijd.
Nu weet ik niet hoeveel snelladers er op de route liggen, maar daar is zeker winst mee te behalen. Als we dezelfde dichtheid als hier in Nederland daar kunnen hebben, moet zoiets makkelijk lukken. Voordeel aan snelladers is dat het universeel op alle auto's past ipv deze swaps die alleen op een Nio kunnen.

Batterij wisselen is volledig onnozel :) ik denk dat geen enkele moderne EV rijder dit zou willen.

Bergen bieden een voordeel trouwens, stel je komt met een lege accu te zitten, dan laat je m regenererend de berg af rollen ;) op de terugweg kan je wellicht met minder laden uit.
Anoniem: 1248692 @Richh6 april 2022 12:43
Dat uur dat je dat snel laden extra kost is omdat er vandaag verhoudingsgewijs veel snelladers zijn tov ev rijders. Als we binnen 10j allemaal met een ev rijden zal dit iets anders zijn.
Kijk gewoon nu naar de benzinestations langs de autostrades in de zomer, reken uit hoeveel wagens daar tanken op een uur, dat moet je dan vermenigvuldigen met minstens 4 omdat het 4 keer zo lang duurt om op te laden vs tanken (dat is zeer optimistisch) maw, het aantal laadpunten moet 4 keer zoveel zijn als de huidige pompen die daar staan en dan ga je er van uit dat je direct kan tanken... Waar ga je de energietoevoer daarvoor vandaan halen als er daar 20-30 wagens aan het snelladen gaan en dit gedurende een hele dag? Een kerncentrale naast een laadpunt plaatsen ?.
En ja, het is maar 1 of 2 keer per jaar, maar als je 10-20K meer moet uitgeven voor een ev zou ik die toch graag een heel jaar rond kunnen gebruiken zonder al de nadelen...

Kris
Dat uur dat je dat snel laden extra kost is omdat er vandaag verhoudingsgewijs veel snelladers zijn tov ev rijders. Als we binnen 10j allemaal met een ev rijden zal dit iets anders zijn.
Ik ga er dan ook vanuit dat er over 10 jaar een stuk meer snelladers zullen zijn, en we wellicht veel benzinestations direct door snelladers kunnen vervangen.
Kijk gewoon nu naar de benzinestations langs de autostrades in de zomer, reken uit hoeveel wagens daar tanken op een uur, dat moet je dan vermenigvuldigen met minstens 4 omdat het 4 keer zo lang duurt om op te laden vs tanken (dat is zeer optimistisch)
Nou, zeer pessimistisch eerder. Vandaag kan je EV's kopen die binnen 3x de tijd die je anders voor een tankbeurt bezig was, weer voor ~80% vol kan laden.

Maar het meest belangrijke detail van een EV sla je over... door thuis of in de wijk te laden (en dit hoeven geen snelladers te zijn he; als je 8 uur slaapt mag de lader er ook 8 uur over doen) vertrek je altijd met een volle accu. En als er zoveel EV's zijn, en dus ook laadpunten, dan ga je op je bestemming ook weer inpluggen. Ook geen snellader, maar snel genoeg om met een volle accu weer aan de terugweg te beginnen.

Gezien 99,9% van de mensen voor 99,9% van hun ritten niet meer kilometers aan 1 stuk afleggen dan dat met 1 volle acculading mogelijk is, heb je helemaal niet zoveel tankstations nodig als dat we nu hebben. Ik ben er van overtuigd dat dat aantal fórs naar beneden kan.
Waar ga je de energietoevoer daarvoor vandaan halen als er daar 20-30 wagens aan het snelladen gaan en dit gedurende een hele dag? Een kerncentrale naast een laadpunt plaatsen ?
Dat zijn de echte uitdagingen inderdaad. Daar moeten we de innovaties nog voor gaan ontdekken, om dit op een groene manier zonder uitstoot te kunnen doen. Daar zit de crux.
Als je het milieuaspect laat varen: we rijden nu gigantische tankwagens meermaals naar benzinestations, om die in inefficiënte motortjes te gieten. Met 1 grote, efficiëntere aggregaat op diezelfde brandstof, kan je de efficientere EV's natuurlijk al voeden bij gelijkblijvend energiegebruik.
En ja, het is maar 1 of 2 keer per jaar, maar als je 10-20K meer moet uitgeven voor een ev zou ik die toch graag een heel jaar rond kunnen gebruiken zonder al de nadelen...
Snap ik, zeker met de occasions die nu langzaam enigszins te betalen raken, ben je nog een soort van early adopter en zal je concessies moeten doen (die zich terugbetalen door de lage kosten per km, maar daar zit natuurlijk niet iedereen op te wachten). Tegelijkertijd, EV-technologie staat echt niet stil. De auto's die je vandaag koopt hebben allemaal meer range en laden sneller, kennen veel minder nadelen. Kwestie van tijd tot ook die auto's een betaalbaar prijspunt behalen.

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 04:11]

Grotendeels eens. Enige puntje dat ik denk dat er wel meer beschikbare laadpalen zullen zijn dan dat er in een tankstation tankpistolen geïnstalleerd worden. Bv. omdat één laadpaal meerdere auto's gelijktijdig kan opladen met bv. meerdere kabels. Waar de energie vandaan moet komen ben ik het wel helemaal eens met je: zonder extra kerncentrales zal dit ongeveer volledig en totaal onmogelijk worden.

Waar de windmolen-fanbois mee afkomen komt zelfs niet eens op een tiende in de buurt van wat er nodig zal zijn, zelfs al staat er dan letterlijk een windmolen op iedere vierkante kilometer van het land plus alle capaciteit op zee. M.a.w. ja: kerncentrales bijbouwen. Veel zelfs. En heel wat kabelinfrastructuur om die hoeveelheden energie tot aan de vele oplaadpunt-stations te brengen.
Je vergeet wel even dat 100% van de benzine/diesel rijders voor elke rit, kort of lang, afhankelijk zijn van tankstations. Voor EV's geldt dat maar een zeer klein deel afhankelijk is van snelladers. Het is daarom niet eerlijk om die twee met elkaar te vergelijken.

Natuurlijk valt wel te verwachten dat als er zo meteen 10x zoveel EVs zijn als vandaag, dat de druk op de snelladers ook ongeveer 10x zo groot zal zijn als vandaag. Maar ik vind het altijd leuk om te kijken wat er bij de Fastned staat wanneer ik er langs rij en vandaag de dag kunnen we veilig stellen dat er aardig wat overcapaciteit is op de snelladers... er staat echt bijna nooit iemand.

Tot slot geldt natuurlijk dat snelladers (mits ze gebruikt worden natuurlijk) een goudmijn zijn voor de exploitant. Je kunt er dus veilig vanuit gaan dat wanneer er een tekort ontstaat, dat er voldoende partijen zullen staan te springen om dat gat op te vullen.

De energie aanleveren naar de snelladers zal inderdaag nog wel even een uitdaging zijn, maar (vanwege m'n allereerste punt) een stuk minder groot dan veel mensen denken.
Dat kost geen uur extra, trek maar aardig wat meer tijd. Om je een idee te geven, in januari naar frankrijk wintersport met een model 3 long range. 1080km. Heb er uiteindelijk 3 uur langer over gedaan dan mijn niet EV vrienden. 5 keer geladen van 15 minuten tot 40 minuten duurend per keer.
Dan had ik nog mazzel dat ik het Tesla netwerk had. De autos die aangewezen waren op de publieke snel laders mochten in de rij staan. Meermaals tegen gekomen dat er stuk of 4-6 zaten te wachten totdat er plek vrij was voor de 4 snelladers.
Er vanuit gaande dat het snellaad-netwerk wordt uitgebreid, ipv dat we deze accuwisselstations gaan bouwen.
En er vanuitgaande dat mensen zich gewoon aan de snelheid houden en er vanuitgaande dat mensen onderweg even de benen strekken, zoals eigenlijk ook hoort :P

Wij gaan over een maandje naar parijs, zonder Tesla netwerk. Moet idd zeggen dat ik dat wel spannend vind :+
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Yero7 april 2022 12:32
Gemiddeld rijdt een Nederlander 30km per dag, al zegt dat ook niet zoveel.
Het is een vaak gehoord argument maar wat zegt dit nu exact en welke bron houd je aan? Een korte Google search levert uiteenlopende getallen. Kijk je hier bv naar de gemiddelde afstand in totaal, gaat het om woon-werk verkeer? Binnen welke populatie kijk je? Er zijn bijvoorbeeld doelgroepen waarbij de 30KM gemiddeld een lachertje is.

De gemiddelde afstand kan ook per regio behoorlijk verschillen. Zo zal dat in stedelijke gebieden al snel anders liggen dan elders in het land.

Is er gekeken naar alleen de mensen die daadwerkelijk rijden of zitten hier voor het gemak de mensen welke thuiswerken ook bij met een waarde 0?

300 KM lijkt mij in ieder geval niet in de buurt te komen van "extreem lang". Dat zijn afstanden welke je alleen in ons land al makkelijk kan afleggen (Groningen - Maastricht is bijvoorbeeld al verder).

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 04:11]

AuteurYero Redacteur @Bor12 april 2022 12:25
300 KM lijkt mij in ieder geval niet in de buurt te komen van "extreem lang". Dat zijn afstanden welke je alleen in ons land al makkelijk kan afleggen (Groningen - Maastricht is bijvoorbeeld al verder).
In de video noem ik meerdere keren 'lange reizen zoals vakanties'. Ik zeg één keer op camera 'extreem lange reizen'. Onhandig. Ik bedoel daar dus mee: reizen van 600-700km en meer, want dat moet je immers na 300 of 350km een keer laden. Over wat wel en neer 'extreem' is, kun je twisten maar dat is een niet zo interessante definitiekwestie lijkt mij. Het punt is immers dat iets als accuwissel niet zo snel zal voorkomen, behalve tijdens dat soort 'lange' reizen - dus voor de meeste mensen een paar keer per jaar.
Het is een vaak gehoord argument maar wat zegt dit nu exact en welke bron houd je aan? Een korte Google search levert uiteenlopende getallen. Kijk je hier bv naar de gemiddelde afstand in totaal, gaat het om woon-werk verkeer? Binnen welke populatie kijk je? Er zijn bijvoorbeeld doelgroepen waarbij de 30KM gemiddeld een lachertje is.
In de quote die aanhaalt zeg ik zelf al dat zo'n gemiddelde niet zoveel zegt. Ik doel op het gemiddeld aantal km's dat een Nederlander rijdt: tussen de 10.500 en 13.000 km per jaar (CBS). Veel mensen die niet elektrisch rijden denken dat ze een auto nodig hebben die minstens 500+km kan rijden, terwijl het bereik vaak voor 90% van de reizen voldoet. Oftewel tot zo'n 300-350km per dag.

[Reactie gewijzigd door Yero op 23 juli 2024 04:11]

Die ene 6 weken in de zomer rijden we meer dan 300km per dag.
Ik rijd zelden meer dan 100 km (in de week). Dit is een keuze en voor mij een must om minimaal 1 x per jaar in 2 dagen 1400 km te rijden met caravan. Hiervoor heb ik nu een totaal afgeschreven diesel. Vervangen voor een nieuwe diesel is mij te duur omdat ik te weinig kilometers maak en gaat hem dus niet worden. Een electrische auto die een caravan kan trekken is mij te duur en heeft een te klein bereik. Dan kan een accuwissel best een optie zijn (moet er wel een standaard accu gaan komen). Ook huren is in de vakantie periode vrijwel onmogelijk, omdat alle geschikte auto's al bezet zijn.
Niet om moeilijk te doen, maar met een Caravan is dit helemaal geen oplossing. Voor de wissel ga je elke keer die caravan moeten ontkoppelen, ergens parkeren dus, dan naar het wisselstation rijden, dan terug naar je caravan, hopen dat niemand anders beslist heeft van zich voor je caravan te parkeren en terug op weg. Dat is ook geen 5 minuten job. Dan zie ik meer in snellaadstations op 800V die voorzien zijn op voertuigen die iets achter zich aanslepen.
Het probleem is dat we een compleet huis op wielen mee willen zeulen welke na de vakantie weer 11 maanden in de opslag mag staan. Als we daar nu eens van afstappen en minder zooi meeslepen is een EV opeens helemaal geen probleem meer.
Je hebt natuurlijk gelijk maar pas op, voor je het weet is 1000+km rijden om met vakantie te gaan onzin en kan je net zo goed op de fiets naar het lokale park. Beetje lol hoeft niet zinnig te zijn. Gelukkig bewegen van betalen voor bezit naar betalen voor gebruik. Dan staat de sleurhut straks al klaar op de camping en hoef je niks meer mee te zeulen achter je gehuurde EV.
Nou.... Er zijn mensen die dat meerdere dagen per jaar halen. Als ik een dag naar kantoor ga haal ik dat met gemak. Dan reken ik nog niet de extra km's als ik dan in de avond bij een vriend langs ga. Ook familie woont op 100+ km een dagje daar naar toe is vaak 300+ kilometers.

[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 23 juli 2024 04:11]

Daarom is het ook aangegeven als "gemiddeld rijden mensen 30 km per dag". Voor jou is dit gewoon niet van toepassing.
Het zijn zeker keuzes. Gemiddeld begrijp ik heel goed. Als je gemiddeld per jaar zou rekenen kom ik ook niet veel verder dan 60 tot 90 km per dag. Als was het voor corona het dubbele. x280 gaat in zijn reactie uit van maar 6 weken in de zomer meer dan 300km per dag rijdt.
En laat dat nou net waar zijn voor het gemiddelde......
300 km lang noemen is inderdaad wel echt heel Hollands. Dat is 3 uurtjes rijden, niet veel langer dan wat tot voor kort nog als woon-werk werd gezien. Hetzij aan het lange eind van het spectrum.

Het enige scenario wat ik me voor kan stellen is dat het van interesse kan zijn juist om accu’s klein, dus licht, te houden. Met zeg maar 250km officiele range. Op een stukje van 300km in de winter zou je dan onderweg haast volledig bij moeten laten en dat duurt gezien op de gehele reistijd relatief lang. Dan is wisselen sneller.

Het mooie aan een EV is juist dat je op locatie op kunt laden, hetgeen juist het laden onderweg overbodig maakt, of in ieder geval het concept van “voltanken” als norm tot uitzondering.
Ik zou 50% van de wagen haar capaciteit verwerkt in het frame en of eventueel vervangbaar (voor tweedehans verkoop) maar niet op 5 minuten verwisselbaar in de wagen en 50% op 5 minuten verwisselbaar maken. Dan kan je 50% wisselen wanneer (plots) nodig. En 100% opladen voor de gewone dagen. Wanneer het gedeelte dat niet op 5 minuten verwisselbaar aan vervanging toe is, of de wagen verkocht gaat worden: grote beurt en de garage vervangt die vaste batterij. Klaar voor eenvoudige recyclage of opwaardering er van.

Want ook het idee dat mijn EV na 15 jaar eigenlijk de helft maar zal waard zijn omdat niemand veel voor een wagen met een onvervangbare batterij die versleten is zal willen betalen, staat mij niet echt aan. De restwaarde van een wagen is belangrijk. Wanneer de nieuwe eigenaar door een nieuwe batterij te kopen de tweedehans wagen kan opwaarderen, dan valt dat probleem deels weg.

ps. En voor zij die denken: na 15 jaar is iedere wagen maar de helft waard. Dat kan kloppen. Maar die wagens gaan voor export naar andere landen waar ze nog jaren dienst doen. Dat zal voor EVs veel minder het geval zijn wanneer onvervangbare batterijen plots de geest beginnen te geven. M.a.w. dus veel meer schroot en dus veel meer milieubelasting. Net niet wat je wilde bereiken met EVs.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 85014 op 23 juli 2024 04:11]

Ik zou 50% van de wagen haar capaciteit verwerkt in het frame en of eventueel vervangbaar (voor tweedehans verkoop) maar niet op 5 minuten verwisselbaar in de wagen en 50% op 5 minuten verwisselbaar maken. Dan kan je 50% wisselen wanneer (plots) nodig.
Dit kan niet, want het is niet zo dat je accu's per cel om de beurt aanspreekt. Als je 50% accu beschikbaar hebt, zijn al je cellen deels ontladen.
Verder, wanneer heb je 'plots' meer stroom nodig? Zelfs in een brandstofauto heb ik nooit de tank gevuld toen 'ie >50% was.

Sowieso, als je maar 50% hoeft bij te laden, dan hang je hem toch even aan de snellader? De hele tijdsbesparing van zo'n laadstation is al maximaal 10 minuten tov moderne EV's. Ik snap dat 'tijd = geld', maar alle keren in mijn leven dat ik >800km met de auto heb afgelegd op 1 dag, was 10 minuten eerder vertrekken en/of een keer onderweg eten geen enkel probleem geweest.
Wanneer het gedeelte dat niet op 5 minuten verwisselbaar aan vervanging toe is, of de wagen verkocht gaat worden: grote beurt en de garage vervangt die vaste batterij. Klaar voor eenvoudige recyclage of opwaardering er van.

Want ook het idee dat mijn EV na 15 jaar eigenlijk de helft maar zal waard zijn omdat niemand veel voor een wagen met een onvervangbare batterij die versleten is zal willen betalen, staat mij niet echt aan. De restwaarde van een wagen is belangrijk.
Ik zou zeggen, kijk eens voor welke prijzen men een 2ehands Tesla Model S wilt slijten, en hoeveel % van de accu dan 'versleten' is. De restwaarde van een Model S is beter dan die van een Mercedes of BMW van een ton en vergelijkbare kilometerstand en staat. Een 2ehands Model 3 is nu na 3 jaar amper 10% afgeschreven. En de accu, ik begrijp die 'angst' wel, maar in realiteit is het overduidelijk dat het ongegrond is.
ps. En voor zij die denken: na 15 jaar is iedere wagen maar de helft waard.
Iedere brandstofauto mag hopen dat ze nog de helft waard zijn, meestal zijn die al 60-80 procent in waarde gedaald.
Maar die wagens gaan voor export naar andere landen waar ze nog jaren dienst doen. Dat zal voor EVs veel minder het geval zijn wanneer onvervangbare batterijen plots de geest beginnen te geven.
EV's zullen ook in andere landen nog gewoon door functioneren.
Het is echt klinkklare onzin dat batterijen 'onvervangbaar' zijn. En 'plots de geest geven' is een risico voor brandstofmotoren, accu's gaan niet stuk maar slijten, en een goed battery management systeem kan je dat rúím van tevoren aangeven.
[...]
En 'plots de geest geven' is een risico voor brandstofmotoren, accu's gaan niet stuk maar slijten, en een goed battery management systeem kan je dat rúím van tevoren aangeven.
Accu's kunnen net zo goed stuk gaan. 1 of meerdere cellen kunnen plots de geest geven namelijk.
Statistisch is die kans een enorm stuk kleiner dan dat er een fysiek defect aan je brandstofauto ontstaat.

Daarnaast hebben alle EV's een extra marge aan cellen die een defecte cel kan 'opvangen'.
Tja, maar met dit huur systeem heb je na 15 jaar al €36.000 euro betaald. Dus of dat nu de oplossing is betwijfel ik ook.

En na 15 jaar is een ICE ook al heel veel meer als 50% afgeschreven! De diesel die ik pas gekocht had heeft op 175.000km 90% afgeschreven.
En van ICE hoor je ook niemand zeggen wat als de motor in de soep loopt. Dat kan wel € 10.000 euro kosten om die te vervangen. Dan liever een BEV.
Drie uurtjes rijden als woon-werk? Of bedoel je anderhalf uur heen, anderhalf uur terug?

Ik denk dat toch vooral niet EV rijders roepen dat lange reizen met een EV enorm lastig zijn. Met een EV met een >50kWh accupakket kun je prima op reis, helemaal nu Tesla het SuC netwerk open aan het stellen is. Met 80% kom je zo rond de 300 km ver, en persoonlijk ben ik na 2,5 uur in de auto ook wel weer toe aan een korte pauze, even koffie drinken of een gebakje. In die 20 minuten waarin ik m'n koffie drink, iets eet of even de benen strek is de auto alweer op 80%.
Dat tweede, in geval van een eventuele dagelijkse afstand natuurlijk. 300 KM is in z'n totaal echter gewoon niet zo'n lange afstand. Alleen zijn er wel een hoop EV's op de markt met een accu van minder dan 50 kWh, zoals de huidige Kona Electric instapper, met 39 kWh voor een theoretische range van 305 km.

Als je regelmatig langere afstanden rijdt, is de grotere accu waarschijnlijk een gegeven. Maar juist voor de incidentele langere rit voor iemand die verder goed weg komt met de kleinere range kan ik me de voordelen van het kunnen wisselen goed voorstellen. Accu's zouden zelfs kleiner gemaakt kunnen worden om gewicht en kosten te besparen en zo het rijden van een EV bereikbaarder te maken.

De Honda E en Mini Electric zijn enorm leuke wagentjes en bovendien relatief betaalbaar ten opzichte van long range EV's, maar met hun 35kWh is het voor een regelmatige langere rit, zoals @WillySis bijvoorbeeld hieronder omschrijft, onpraktisch meerdere keren te moeten laden.
Het aantal modellen met een bereik van meer dan 300 km is momenteel erg klein. Zeker onder de min of meer betaalbare modellen zijn die nauwelijks te vinden. Niet iedereen kan een Tesla long-range betalen of mag die van de baas leasen. De meeste betaalbare modellen (< € 45000) halen de 200 km range in de praktijk niet, zeker niet als je de accu tussen 10 en 90% wil houden.
De meest verkochte EV van 2020 en 2021 zit onder de 45K en boven de 200km.
Daar hoef je echt geen Tesla voor te rijden en dat ze er nauwelijks zijn is ook een beetje overdreven.
De meest verkochte EV was de Tesla Model 3 en die kost (nu) 52K.
De basismodellen (meest gekocht door particilieren) van de opvolgende types hebben een WLTP onder de 300 km. In de praktijk rij je een accu nooit helemaal leeg, maar ga je tussen de 10 en 20% laden. Aan de snellader doe je dat tot ca 80%, want daarboven gaat het laden niet snel meer. In de praktijk is het bereik voor onderweg laden daardoor minder dan 200 km.
Van de zaak hebben we een Niro 64 kWh. Die moet 450 km kunnen halen, maar in de praktijk zit er tussen de praktijk kan je daar één keer zo'n 350 km mee rijden als je 's morgens met een volle accu wegrijdt. Na een keer (snel) laden tot 80% komt daar ongeveer 200 km bij.
Natuurlijk, in geval van nood kan je verder komen, maar rijden met een rijbereik van minder dan 60 km (10%) is niet fijn. Op de snelweg ga je dat in de praktijk niet haalbaar.
Kennelijk kwam ik wat marketing achtige bronnen tegen want ik zag op diverse plekken de e-Niro als best verkochte voorbij gekomen.
Maar los van dat had je het over de 45K en 200km en er zijn toch echt wel een aantal modellen die dat doen. In de praktijk ga je ook niet tussen de 10 en 20% pas laden maar doe je dat bij wijze van spreken bij iedere gelegenheid. Dat doet zo'n beetje iedereen bij ons op het werk die ondertussen (verplicht) EV rijdt.

Een EV is geen ICE en moet je als bestuurder dan ook 'anders rijden'. Zodra ik (e-Niro, 64kWh) laten we zeggen richting 100km gereden heb knoop ik dat ding weer aan de stroom. Een EV met 60km laten staan omdat je pas gaat laden tussen de 10 en 20% is gewoon niet handig, die had al lang aan de lader moeten hangen. Een ICE mindset in een EV werkt niet echt en dat is vermoedelijk bij velen het probleem.

Hier nog een lijstje waar toch wel een aantal modellen onder de 45k en boven de 200km zitten
https://www.autoblog.nl/n...onder-45-000-euro-1039396

[Reactie gewijzigd door ninjazx9r98 op 23 juli 2024 04:11]

Ik heb zelf ook een EV in bestelling staan die moet 340 km halen. In de praktijk moet dat ongeveer 280 km zijn. Ik rij meestal lange stukken (150 tot 300 km enkele reis) en ga dan een aantal plekken af. Daar opladen kan ik echt vergeten. Ik kom wel eens bij klanten, maar dat is hooguit een half uur. Verder blijf ik vooral "in the middle of nowhere". Heen en weer is dat vooral snelweg.
Voor een lange rit (zoals de 300 km) zullen de meeste mensen vooral snelweg rijden en dan kan je (zeker in de winter) minimaal een kwart van het opgegeven bereik afhalen. Laden doe je dan als je batterij onder de 20% zakt. Dan laadt je aan de snellader op tot 80%. Het bereik tussen 20 en 80% noem ik bij lange ritten het praktisch bereik. Dat is flink lager dan de WLTP waarden die de fabrikanten vermelden.

De WLTP waarden zoals de fabrikanten die opgeven zijn aan de hoge kant. De ANWB raadt ook aan om daar 10 tot 20% af te trekken voor een meer realistisch bereik en dat is dan van 100% vol tot helemaal leeg. Ik ga ervan uit dat je in de praktijk na 70/75% van het opgegeven bereik weer een lader op moet gaan zoeken. Wie veel kleine ritjes maakt en tussendoor kan laden heeft daar geen last van, maar we hebben het hier over lange ritten.
Leuk lijstje wel, maar hoeveel van die auto's mogen ≥1800Kg trekken en halen ook onder die omstandigheden effectief ≥250Km? Dan begint het voor mij pas interessant te worden. En nee, dat is in mijn geval niet (alleen) voor een paar keer per jaar met de caravan op vakantie.
Voor de meeste mensen is 300 km ook een afstand die ze hooguit maar een paar keer per jaar rijden. Voor een EV is 300 km een lange rit, want het voor het grootste deel van de modellen die nu verkrijgbaar zijn meer dan de range, terwijl brandstof auto's dat gemakkelijk halen.
300 km betekend dat je minimaal één keer moet laden. Als je die afstand regelmatig rijdt, zal het (in de winter) vaak twee keer zijn. Laden op locatie klinkt leuk, maar in de praktijk lukt dat lang niet altijd, of is de laadtijd/snelheid dermate beperkt dat de accu niet noemenswaardig is op te laden.

Ik rijd nog wel eens van Brabant naar Groningen op en neer. Nu doe ik dat met een oude diesel en met een beetje mazzel hoef ik niet eens te tanken. Over twee maanden wordt de diesel vervangen door een EV en dan zal ik minimaal twee keer moeten laden. Op locatie laden is geen optie, want ik moet daar meerdere plekken af en daar staan echt geen laadpalen. Mocht ik daar wel drie uur kunnen laden, dan kan ik iets minder dan een halve lading "tanken" en kom ik nog niet zonder tussentijds laden thuis.

Een accuwissel onderweg kan een hele mooie aanvulling zijn op het normale laadpatroon bij minder zwaar gebruik. Het maakt op zijn minst het wisselen van een versleten accu een stuk simpeler en goedkoper.
[sarcasm] Holland is weliswaar een klein deel van Nederland, maar men heeft het hier tóch over 2x de lengte van de kust (noord én Zuid-Holland). [/sarcasm]

300 km is range genoeg... Als minimum dus denk aan een lading van 80% onder winterse omstandigheden.
Ik kwam er afgelopen weekend achter dat ik met mijn Kia e-Niro 389km kan rijden (waarbij de laatste 50 km achter een vrachtwagen, de rest van de afstand was 120 km/u op de cruise control) en dan nog 3 km bereik over heb. Was even billenknijpen, omdat ik zelf zo stom was geweest om de navigatie gedurende 5 km niet in de gaten te houden en daardoor de afslag naar het laadstation (dat dus ruim 100 km eerder was dan het laadstation dat ik uiteindelijk wel haalde) miste.
Dus 300 km is inderdaad gewoon een redelijk normale reis te noemen, die je prima op 1 lading kunt rijden.

[Reactie gewijzigd door walteij op 23 juli 2024 04:11]

Je kan gewoon de volgende afslag nemen en een stukje terug rijden. In NL rij je dan misschien 5Km extra.
Ja, in NL wel ja, maar in FR op een tolweg wordt dat een iets ander verhaal. Zeker als je verwacht dat er op de tolweg wat snelladers staan (die stonden er ook, maar de helft was weer eens niet werkend).
Anoniem: 88872 @walteij6 april 2022 10:55
de helft was weer eens niet werkend
Weer puntjes voor Tesla. Ik erger mij ook kapot aan die niet werkende 'snel'laders.
Dat is zeker een dingetje. Het gebeurd ook wel eens dat een Tesla kader niet werkt, dan pak je een van de andere 10, 20 of meer die er zijn. Maar als je bij een ionity laadplek komt met 4 snelladers en eentje doet het niet, dan is de kans dat je veel langer moet wachten vrij groot.

Het is ook een kwestie van vraag en aanbod. De komende jaren (10 tot 15 jaar) zal het de hele tijd net wel net niet voldoende capaciteit zijn. Hoort helaas bij de transitie
Tja, in mijn rit van afgelopen weekend naar Frankrijk heb ik dus precies 1 minuut moeten wachten.
Laden op de heenweg (die rit met risico's) kwam ik bij een volledig leeg laadplein terecht. Op de terugweg een Ionity station met 4 plekken, die alle 4 in gebruik waren, maar waar bij aankomst iemand in de auto stapte om te vertrekken.

En zo heb ik dit ook met andere lange ritten gemerkt, als je niet in de piektijden gaat rijden (begin van de vakantie of lange weekenden) hoef je maar weinig te wachten.
In het westen in het land op veel plaatsen wel ja. Buiten de randstad is het meestal een iets ander verhaal. Daar zijn afstanden van 10+ km tussen de afslagen heel normaal. Ga je de Duitse grens over dan is zit er ook verschil tussen Ruhr-gebied, andere stedelijke gebieden en het "platteland". Dan zitten er ook erg grote afstanden tussen de afslagen. Het concept van Rastätte en Autohof is niets voor niets bedoeld voor de lange afstandsreiziger. Daar is (snel)laden aan de laadpaal uitstekend idee. Dan een maaltijd nemen in het restaurant.
Een maaltijd is vaak al iets te lang. Met mijn bijna lege accu heb ik 45 minuten aan de laadpaal gehangen om weer pakweg 300 km te kunnen rijden. Dus een kopje koffie, bezoek aan het toilet, kinderen wat lekkers en een peukje verder is vaak al meer dan voldoende om weer 2-21/2 uur te kunnen rijden. Als ik onderweg wil eten, neem ik daar minstens een uur voor, je wilt tenslotte een beetje genieten van je maaltijd in plaats van het in hoog tempo weg te proppen en dan weet je 100% zeker dat de accu weer helemaal vol zit.

En met nieuwere auto's zoals de Kia EV6 of de Hyundai Ioniq 5 wordt de laadtijd nog eens ernstig verkort omdat die kunnen laden met behulp van 800V-techniek. Na 4,5 minuut is er al 100km bereik bij en in slechts 18 minuten kun je de accu van 10 naar 80 procent volladen. Dus dan is het een kopje koffie en snel naar het toilet gaan, voordat je alweer een flinke afstand kunt rijden.
Amsterdam-Istanbul lijkt mij een "Extreme lange" reis. Namelijk elke zomer gaan er zeker 100.000 mensen dit afleggen met de auto. En niet alleen vanuit NL, maar vanuit heel europa. De vliegtickets zijn niet meer te betalen in de zomer, terwijl je met de auto voor de prijs minder dan 1 vliegticket al daar bent.
(Je reistijd natuurlijk even buiten beschouwing gelaten, maar zelfs met je eindbestemming scheelt het hooguit 1 dag. Met de vliegtuig heb je namelijk altijd een overstap sinds een paar jaar.)

Ik zie niet veel ev's die dit doen.
Anoniem: 85014 @x2806 april 2022 07:21
Bovendien is het milieu-idee toch dat we minder met het vliegtuig gaan reizen? Dus of komt er een mogelijkheid om alle typische 'lange' reizen met de trein te doen (won't happen), of wordt dit mogelijk met batterij-swapping (aan 300km per batterij-swap i.d. volgens mij niet haalbaar maar misschien heel nipt als er inderdaad over heel het Europees grondgebied gestandaardiseerde batterij-swap stations gebouwd worden) of het zal zoals nu met benzine en diesel auto's en het tanken aan het tankstation worden. Of er komen meer vliegtuigreizen (d.i. net niet wat we willen voor het milieu, toch?).

ps. Dit is niet offtopic: het komt letterlijk voor in het filmpje dat batterij-swap volgens de journalist vooral geschikt is voor, ik citeer, extreem lange reizen. Dus het gaat over dat soort reizen. Het gaat nu net over dat soort reizen.
Precies, hierom is battery swapping onrealistisch. Je moet dan over de gehele aardbol swap stations zetten, per merk, en misschien nog wel per model. Not gonna happen.

Realistischer is dat mensen die lange reizen willen maken, onderweg gewoon wat snellaadstops maken. In een brandstofauto zou je iedere 300km de benen strekken voor ~5 minuten (en om de 2/3 stops tanken). In een auto als deze moet je iedere 300km de benen strekken terwijl je accu geswapt wordt voor ~6 minuten. In een moderne EV die goed kan snelladen moet je iedere 300km even de benen strekken voor ~15 minuten, misschien 20 minuten.

Dat is op de genoemde afstand (2700km) hooguit 8x 10-15 minuten extra, oftewel 29u ipv 27u. Echter, je zal onderweg ook eens wat eten en waarschijnlijk zelfs overnachten. Staat je auto dan te laden, dan verlies je geen tijd.
Als we overal eenzelfde snelladerdichtheid zouden hebben als in Nederland, zou plannen ook niet meer nodig zijn. Dan gaat zo'n afstand je misschien eens anderhalf uur langer kosten dan met een brandstofwagen. Amper 5% extra tijd.

Begrijp me goed hoor, er zijn echt wel nadelen aan een EV (caravantrekken, of autobahn scheuren bijvoorbeeld). En dan heb ik het nog niet over aanschafkosten gehad. Daarmee zijn EV's niet voor iedereen geschikt. Maar dat hele 'laden is trager dan tanken', 'batterij-degradatie' en 'onbetrouwbaarheid' zijn argumenten voor mensen die niet juist geïnformeerd zijn.

[Reactie gewijzigd door Richh op 23 juli 2024 04:11]

Minder vliegen moet ik nog maar zien, mensen willen toch op vakantie.
Zakelijk vlieg ik wel een stuk minder sinds corona, van 2x per week naar 1 tot 2x per maand,
Kan me niet voorstellen dat er vanaf schiphol geen directe vlucht is naar Istanboel, Het zijn beide grote vliegvelden. Die veel al voor overstap locatie worden gebruikt voor de lange vluchten. betwijvel of er elk jaar 100.000 mensen afreizen naar turkijen met de auto. ook al denk ik inderdaad niet dat er veel EV op weg zijn naar turkijen.
Ik heb het over alle andere steden na istanbul. Ankara bijvoorbeeld zijn er bijna geen rechtstreekse vluchten.

https://www.hurriyet.com....keye-giris-yapti-41856579
183.000 auto's in de zomer 2021 tot het artikel werd gescheven vanuit Europa.

[Reactie gewijzigd door x280 op 23 juli 2024 04:11]

Dat is meer dan ik verwachte, al bedoelde ik zelf natuurlijk vanuit Nederland. meeste komen natuurlijk wel van uit Duitsland.
Tja met 5 personen vliegen voor 600 euro per persoon weten wel veel mensen beter. Terwijl je buiten de school vakantie om voor 100 euro per persoon ook kan vliegen ...
De gemiddelde persoon rijdt 50 km per dag, heb je enig idee hoeveel % van de (prive) autoritten langer dan 300 kilometer (enkele reis) zijn? Ik denk dat je dan nog niet eens op 1% uitkomt.

Extreem lang zou ik het niet noemen, maar alles waarbij je in principe eigenlijk een pauze zou moeten nemen ( dus na 2 uur rijden / 150-200 km) zou ik wel lang noemen.

Ritten van meer dan 1000 km zijn eigenlijk niet verantwoord in 1 dag te doen (met één chauffeur), en op het moment dat je moet overnachten is de hele discussie van bereik niet meer van toepassing omdat je dan gewoon aan een lader kunt.
Zou je een bron hebben voor 'gemiddelde persoon rijdt 50 km per dag?'. Bedoel je echt 'persoon' (dus ook iemand die fietst), bedoel je 'chaffeur' of 'bijzitter' of enkel 'chaffeur'?

Ik vond cijfers van 2016: "Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13.000 kilometer per jaar, ofwel ongeveer 32 kilometer per dag." En ook nog van 2020: "Het gemiddeld jaarkilometrage nam af van 12,9 duizend kilometer in 2019 naar 10,5 duizend in 2020." Dat lijkt me dus 29 km/dag te zijn. De cijfers gaan dus over hoeveel kilometers een auto maakt, niet over personen.

Gemiddeldes zeggen iets, maar ook weer niet superveel: daar zullen autokilometers bij zitten die eigenlijk met de fiets gedaan kunnen worden en daar zullen de grotere afstanden ook bij zitten. Zelfs als het zou toenemen naar 75 km/dag is dat geen slecht teken, als daar bv. minder auto's en meer autodelen/OV/fiets tegenover staat.

[Reactie gewijzigd door Mattias.Campe op 23 juli 2024 04:11]

Sorry, maar beetje kinderachtige opmerking, het onderwerp van het artikelen en de discussie maken de context wel duidelijk toch? Zo niet, ik heb het over personen auto's voor particulier/prive gebruik.

In de tijd dat is studeerde reden auto's gemiddeld 15.000 km en 1:15, mooi dat dat 20 jaar later 30% minder is geworden, maar nog steeds is dat in dezelfde orde van grootte.

We raken erg of topic, maar als je wil mag je mij eens voorrekenen het gemiddelde niet veel zegt als we het over een bereik van 300 km hebben je in je achterhoofd houdt dat het onmogelijk is om meer dan 3000 km per dag te rijden en dat mensen voor afstanden van >25 km op een enkele uitzondering na, echt niet de fiets pakken om naar werk/school te gaan.
Oei, excuses voor de verwarring. Ik vroeg me oprecht af wat de bron was voor de bewering die ik tussen aanhalingstekens heb gezet. Mijn volledige post gaat vooral over die bewering en is idd wat off topic t.o.v. het Tweakers-artikel.
Mijn aantallen kilometers zijn ook gedaald, niet omdat ik minder kilometer per dag ben gaan rijden, maar minder dagen in de week met thuiswerken. Met twee dagen a 120 km is mijn gemiddelde zogenaamd "34 km per dag". Ik kan me zo voorstellen dat er mensen zijn die gemiddeld onder de 100 uitkomen per dag terwijl ze wel twee dagen de 300 aantikken.
300km is "extreem" lang als je kijkt naar de gemiddelde reisafstand van de doorsnee consument.
Het is idd geen extreem lange reis. Maar 300km een extreem korte reis? Uhh, beetje gekke maatstaven wel xD.
Voor Nederlandse begrippen is 300 KM zeker een lange reis. Buiten dat snap ik sowieso nooit waarom mensen zich zo druk maken om de range van een EV. Maar weinig mensen leggen dagelijks meer dan 300 KM af, met de auto. En wat vakanties betreft; er is niks mis met een paar pauzes om de auto op te laden, aangezien je toch voldoende moet rusten. Hoor vaak van die stoere verhalen van mensen die in 1 ruk honderden KM's doorrijden, dan denk ik bij mijzelf "mag hopen dat ik jou onderweg niet tegenkom, met jouw verslapte aandacht". Dat hierdoor de reis iets langer duurt is voor een vakantie toch helemaal geen ramp? Als ik op vakantie ga, dan hoef ik mij echt niet te haasten.
Extreem lang kan je inderdaad niet als objectieve term omschrijven, interpretatie zal afhangen van jouw noden en gewoontes.
In gebieden of bij mensen die langer dan gemiddeld onderweg zijn zal een accuwissel mogelijks elektrisch rijden mogelijk maken, hetgeen met huidige voertuigen en infrastructuur nog omslachtig is.

Denk aan account managers die 600-700km/dag afleggen, mensen met internationale functies, inwoners van afgelegen gebieden, zeker in grote landen, expats met families in andere landen… er is een markt voor en ik voel me aangesproken. Jammer van de design en de rest rond de technologie, maar ook dat is subjectief!
Ik counter met Den Haag - Drachten (ruim 400 km heen en terug), Den Haag - Groningen (ca. 450km heen en terug) of Groningen - Maastricht (nog grotere afstand). Gewoon simpel binnen de landsgrenzen.
Wat vele EV-enthousiasten en EV promoters voor het gemak vergeten is dat dergelijke afstanden niet eens zo ongewoon zijn in zelfs ons kleine landje.

De mindset is inderdaad te veel gericht op woon-werk verkeer. En de argumenten die vaak voor de wat langere ritten worden gebruikt zijn:
1. Hoe vaak maak je zo'n rit?
2. Dan neem je voor zo'n rit het OV
3. Je kan niet overal rekening mee houden
4. Als je erg rustig rijdt kan een Tesla Model S dat wel halen

Om daar puntsgewijs op in te gaan:
1. De frequentie doet er weinig toe, als ik met mijn oude trouwe benzine/dieselauto dat zo vaak kan doen als ik wil zonder in de problemen te komen.
2. Het OV is absurd duur, komt bij lange na niet overal tenzij je veel overstappen en wachttijden voor lief neemt.
3. De meest gehoorde dooddoener om de ernstige beperkingen van de huidige generaties EV's mee te vergoelijken.
4. Alsof Jan Modaal ook maar zelfs de goedkoopste Tesla zou kunnen betalen. (die dan al weer moeite heeft om die afstand überhaupt te halen)

Er is echter een nog veel groter probleem waar de EV aan lijdt maar dat bijna iedereen angstvallig verzwijgt: accu-degradatie. Het accu-pakket van een EV kent een behoorlijk stevige degradatie (tot 10% per jaar schijnt eerder uitzondering dan regel te zijn) en als de actieradius toch al krap aan is, is diezelfde actieradius al binnen 1 of 2 jaar niet meer haalbaar.
Gemiddeld rijden we nog geen 30 km per dag, dan is 10 keer die afstand wel extreem lang hoor.
Het is heel duidelijk, als je iets eigenlijk nooit doet, wat maakt het dan uit?

Ik rij ook gemiddeld 30 km per dag, waarom zou het mij uitmaken dat als bij die ene rit per jaar van 10x zo lang dat ik dan misschien 15 minuten langer onderweg ben?

Tevens zegt een afwijking t.o.v. het gemiddelde heel veel.

10x afstand van het gemiddelde is gewoon heel veel. Ik snap niet waarom dat zo moeilijk te snappen is?
10x afstand van het gemiddelde is gewoon heel veel. Ik snap niet waarom dat zo moeilijk te snappen is?
Omdat dat veel te kort door de bocht is om dat zo te stellen.
Het is prima mogelijk om gemiddeld 30Km per dag te rijden zonder ooit een rit te maken die korter is dan 300Km, dat betekent dan alleen dat je maar een keer in de 10 dagen zo'n rit maakt.

Afstanden de regelmatig gereden worden en niet tot echt bijzondere uitzonderingen behoren zijn IMO per definitie niet extreem. Er zijn mensen genoeg die met enige regelmaat ritten van meer dan 300Km maken om dat niet als extreem te zien. Er ken ook mensen die maar 10Km per week rijden. Het gemiddelde zegt dus erg weinig over hoe vaak langere ritten voorkomen.

Als je echt hard kunt maken dat (uit de duim gezogen voorbeeld,over exacte grenzen is te discussiëren) slechts 1% van de mensen meerdere keren per jaar een rit maakt die langer is dan 250Km kan je stellig zeggen dat een rit van 300Km extreem lang is.

Lang? Misschien wel.
Langer dan gemiddeld? Ja, maar dat zegt op zichzelf nog helemaal niets
Extreem lang? Daarvoor komen dergelijke ritten naar mijn mening veel te vaak voor.
De journalist heeft het in de video er over dat batterij-swap techniek geschikt zou kunnen zijn voor wat hij noemt 'extreem lange reizen'. Daarover gaat mijn reactie.

Het gaat eenvoudigweg niet over jouw gemiddelde van 30km per dag.

Mensen maken zulke reizen. Dat doen mensen nu éénmaal. Dat jij dat niet doet is prima. Maar veel andere mensen doen dat wel.
Herlees dan de reactie waarop jij reageert. Daar staat toch echt wel:
In de video wordt gesproken over 'extreem lange' reizen van 300km
Die reactie van me is niet aangepast. M.a.w. dat is echt waar ik het over had en heb. Over extreem lange reizen.
Renault had ook zo’n accu wissel station op Schiphol.
Het heeft enorm veel geld gekost en na 1 jaar is de stekker er al uit getrokken.

https://www.nu.nl/auto/34...egens-faillissement-.html

Het punt is dat het steeds minder nodig om je reis te onderbreken wegens meer actieradius en snellere laadtijden.
Vroegah duurde het 2 uur voordat je weer hooguit 150km verder kon.
Nu doe je 150 km in 20 min.

Enigste voordeel dat ik ziet is dat je een goedkopere EV hebt met een kleine accu, maar tegenwoordig tel je niet meer mee met een 1 fase lader of laadtijden van 1.5 uur of meer

Maar de accu’s op het station zijn die:

- 100% opgeladen
- 0% degradatie of kan iemand zijn 70% degradatie accu omwisselen voor een nieuwe?
- Veel accu’s op dezelfde plek brandgevaar?

[Reactie gewijzigd door mrooie op 23 juli 2024 04:11]

Nou accu makkelijk te kunnen wisselen is wel degelijk handig. Bv voor vakantie. Normaal heb je genoeg aan bv een 60kwh accu. Wil je op vakantie dus een lange rit dan kan een 100kwh of 120kwh uitkomst bieden. Het snel wisselen naar zo”n accu die je dan huurt voor de periode (zoiets als met een skiebox) zou uitkomst bieden.

Dat scheelt toch gewicht bijna hele jaar 50kwh en 2/3 weken een 100kwh
Helaas gaat iedereen in dezelfde periode op vakantie en is er dan in een korte periode een piekvraag. Die grote batterij paketten staan de rest van het jaar stof te happen. Zelfde als dat het idee was om in de zomer drie weken een ICE mee te krijgen (al dan niet met trekhaak voor de sleurhut). Idee is leuk maar de rest van het jaar is er geen vraag naar die auto’s.
Tijdens vakanties zijn vliegtickets ook duurder dan buiten het seizoen om. Wellicht dat je variatie in prijzen krijgt. Vraag en aanbod.
Ik vraag me af waarom we zo vasthouden aan dat systeem van schoolvakanties en waar ze vandaan komen, want ik voorzie o.a. dit probleem ook in piekperiodes en dat het volgens mij ook goed in het milieu is om de vakantiegangers 'uit te smeren'.

Willekeurige Google actie;
Historie: landbouwverlof – kinderen hielpen hun ouders op de boerderij. De lange zomervakantie is ontstaan uit het landbouwverlof en was dus oorspronkelijk een vrije periode om te kunnen helpen op het land en met de oogst.

De vakantie is onder andere ontstaan door de hitte en de wens voor meer vrije tijd. Pas sinds 1960 zijn mensen in Nederland ook op zaterdag vrij. Veel mensen vonden een lange vakantie een goede oplossing om kinderen en leraren tijd te geven om uit te rusten van het schooljaar.
Lijkt me een aardig achterhaald systeem. Ik zie nog steeds geen reden in bovenstaand waarom we met een enorme piek moeten gaan werken, versus variabel verlof, welke je alsnog in dezelfde perioden opgenomen kan worden.
Kinderen werken niet meer massaal op 'Het land'. Hitte lijkt me geen specifiek issue met goede klimaatbeheersing. (Meer) vakantie kan je dan variabel opnemen.. mensen met kinderen willen ook graag een keer rustig (betaalbaar) op vakantie ;-) (met een ev en genoeg vrije oplaadpunten etc).
Echter is het schoolsysteem niet ingericht op variabele lestijden per leerling. Als iedere leerling willekeurig per jaar zijn vakantiesaldo kan opnemen dan kun je praktisch niet meer klassikaal les geven.
Dit zal vast een van de hoofdredenen zijn om het systeem niet aan te passen. Dit zou overigens enkel hoeven te gelden voor lagere en middelbare scholen want op het voortgezet onderwijs zou dit mijn inziens best moeten kunnen.
Mijn Kids zitten op een ervaringsgerichte onderwijs vorm waar al een hoop niet meer klassikaal gaat maar meer individueel. Ik denk dat we nog te ouderwets denken en er wel degelijk mogelijkheden zijn met een, desnoods tussenvorm, van variabel verlof. Laat de helft van de ruim 10 weken vakantie per jaar variabel worden..
Gespreide vakanties zijn heel fijn, maar het gros wil alsnog in de goed weer maanden weg.

Zakelijk leidt al die vakantiespreiding soms al tot een hoop frustratie. Afhankelijk van de aanwezigheid van kinderen heb je al snel een periode van 2-3 maanden waarin er steeds een enorm wisselende bezetting is. Zeker bij langer lopende projecten leidt dat nogal eens tot weinig voortgang gedurende de zomer.

Maar op scholen zie ik daar een nog groter probleem. Je krijgt dan continu leerlingen die een deel van de lessen gemist heeft. Hoewel we het graag willen is er simpelweg geen geld en tijd om ieder kind individueel te onderwijzen. Dus dan moet de klas wachten tot Japie het ook weer snapt. Of Japie zakt er maar in en moet maar hopen dat zijn ouders hem kunnen helpen.

Natuurlijk heb je dezelfde situatie bij ziekte, maar dat is doorgaans niet langdurig en zeker niet veelvoorkomend. Gespreide vakanties maken dat je een aanzienlijk deel van het jaar een onvolledige klas hebt.
Dat niet alleen, maar als iedereen willekeurig op vakantie gaat, moet je ook veel meer verschillende toetsen maken, wordt het lastiger om na te kijken. En hoe moeten scholen en/of ouders omgaan met het willekeurig vakantie nemen van de leerkrachten? Moeten er van heel veel vervangende onderwijzers komen of krijg je 6 weken van te voren een mail de de klas dan 3 weken vrij is. En zoek dan maar uit hoe je de opvang regelt?

Voor heel veel zaken is het gewoon overzichtelijker als er een duidelijk en overzichtelijke structuur is.
Net als de bouw gewoon 3 week stil ligt. Daarna zijn personeel en toeleveranciers weer gewoon 100% bereikbaar en beschikbaar.
Omdat er zakelijk geen sprake is van spreiding. 2 weken overlap vroeg/laat maakt het ipv een 2 maanden iedereen volop gespreid vakantie, 2,5 maand iedereen gespreid volop vakantie.

Ik hoor vanuit het onderwijs eigenlijk voornamelijk vaak geklaag over werkdruk en beloning. Ga in de private sector werken. Kijk of het daar een stuk beter is. Ja, dan moet Japie misschien wat extra aandacht krijgen. Zo is het in het bedrijfsleven ook met klanten. Dar werk je ook soms (onbetaald) voor over om net ff dat project af te ronden, werk je door in de avonduren en moet je ook soms in de weekenden werken.
Zoals @buzzlightyear al aangeeft krijg je wel vervelende seizoensinvloeden zo. Tijdens de bouwvak zijn die accu's niet aan te slepen, net zoals tijdens de wintersportperiode... Wat doe je buiten die periodes met die accu's?

Ik denk dat deze techniek onderhand achterhaald is, als je ziet hoe snel moderne EV's al kunnen snelladen. En als ik de verhalen van Tesla-rijders hoor, heeft dat snelladen ook nog eens nauwelijks invloed op de accudegradatie, iets waar menigeen met een smartphone zich zorgen om maakt. Dit zal wellicht van merk tot merk verschillen: over de Nissan Leaf is op dat vlak bijna niemand te spreken volgens mij, die degradeert als een idioot door het ontbreken van een thermisch management systeem als ik het goed heb.
Het is een container met een hoogvermogen aansluiting en meerder accu's. Wijkstation voor netstabilisatie!
ja daar dacht ik dus ook aan.... en dan heb je ze ook nog goed verspreid staan... Enige is de piekbelasting in vakanties enzo, maar dat is door een variabel tarief wel op te lossen.

Ik wacht sowieso nog op een EV die ook terug kan leveren. Als de saldering dan verder gesloopt is, kan die mooi dienen als extra huis accu.
Het ging me om het "even" een grotere accu gebruiken voor vakanties. Dat heeft niks met een container met hoogvermogenaansluiting te maken, maar met de beschikbaarheid van grote accupakketten die na de zomervakantie en/of wintersportperiode niet meer zo gewild zijn.
Dat is grappig, wij hebben dus een Leaf 30KWH. 2e hands gekocht 6 jaar oud en nog een prima actiradius.

Wat we wel missen is in bepaalde periodes de actiradius. En ik weet dat het formaat van de leaf ook de 60kwh accu aankan. Voor ons zou het dus een uitkomst zijn met het huren.

Daarnaast is de aanschaf prijs van een 30kwh auto goedkoper dan die van een 60 of 120kwh accu wagen. Dus ook daarvoor zou huren een optie zijn.

Nee het is niet de oplossing voor iedereen. Net zoals leenauto's niet de oplossing is voor iedereen. toch denk ik dat er een markt voor is of op zijn minst een alternatief is voor mensen die wel geld hebben voor een kleinere accu wagen en soms een grotere accu nodig hebben. Hierdoor kun je die mensen wel uit een ICE krijgen.
Jawel, maar dat werkt alleen als er een constante vraag is naar auto's (of accupakketten) met een grote capaciteit. Ik denk niet dat het voor enig bedrijf rendabel is als je een piekvraag naar grote accu's hebt rond de zomer of ergens in februari, maar de rest van het jaar maar 20-30% van je accu's verhuurd hebt en de rest in stalling hebt.
Het lijkt me universelere oplossing als het mogelijk wordt om een mobiele range extended achter je EV te kunnen koppelen in de vorm van een aanhangertje met bijvoorbeeld een 100 kWh accupack. Kun je meteen zonder stress al je zooi en fietsen meenemen. Als zo'n wagentje een 230V omvormer aan boord heeft heb je ook overal AC power beschikbaar tijdens je vakantie. Idealiter zou die 13-polige aanhangwagenstekker dan opgevolgd worden door een beefier variant waarmee het mobiele accupack al rijdend de auto van extra charge kan voorzien (en anders zou je al stilstaande het karretje aan de CCS-poort van je auto moeten hangen om de auto bij te laden, eventueel terwijl je tegelijkertijd de accuwagen aan de snellader legt :) ).
Grappig en had er nooit aan gedacht maar vanuit een use-case is dit wel een valabel scenario.

Als het 'probleem' vakantie verplaatsingen is, dan moet je idd wat je verplaatst in je vakantie (aanhanger met tent en fietsen, campingcar, caravan, motortrailer...) laten beschikken over range,

Als elke trailer achtig chassis een 200km bijvoegt aan range, heb je voor meeste applicaties al wel alles afgedekt.

Je kan wel zeggen dat je niet elke 300km stopt, maar als je 1000 km rijd stop je na 500km wel zeker eens voor te eten of ... dus je dekt die range af. Tegelijk hef je de cost van iets te trekken op door het getrokken voorwerp zijn eigen range mee te geven ...


Ja waarom niet ?
Haha 😂 de 'powerbank' aanhanger.
Ja dat is waar, maar dan zou je auto ook het volgende moeten wijzigen:

- Nieuwe software/firmware ingeladen moeten krijgen.
- Dealer moet geïnformeerd worden
- Verzekering/kenteken aanpassing ledig gewicht etc.

En natuurlijk de vraag past een accu met meer actieradius(groter) in dezelfde bodem(auto)?

[Reactie gewijzigd door mrooie op 23 juli 2024 04:11]

Dat is natuurlijk alleen als het systeem blijft zoals het nu is.

Autogegevens kunnen ook een ledig gewicht gaan krijgen exclusief accu met een toegestane range voor accugewicht. Een beetje hetzelfde als de ledig vs rijklaar vs maximum toegestane massa.

De dealer hoeft geen update als jij een accuwissel krijgt.

Als er een nieuw type accu op de markt komt, kan die "simpelweg" gehomologeerd worden voor jouw platform net als dat we dat nu al doen met typegoedkeuringen. In de praktijk komt dat waarschijnlijk neer op een set aan grenzen waar het accuplatform aan moet voldoen. Daarbinnen kun je een hoop schuiven.
Ik heb een 49Kwh accu (Tesla van 2020). Zuid spanje (2500km) en Oostenrijk in de winter (950km) geen probleem. Is meer bereik handig? zeker, maar voor die uitzonderlijke lange reizen bij vakanties en de bijbehorende extra kosten en infrastructuur die daar voor nodig is, nee. Dat zie ik niet zitten. Meer snelladers (voor andere niet Tesla rijders) heeft veel meer toegevoegde waarde en is veel praktischer
Ik weet niet wat je bereik is met 49Kwh. maar onze leaf is een 30kwh. inmiddels wat degradatie dus in de praktijk 150 km in de winter. en dan is de accu 0% dus je wilt de accu tussen de 20/100% houden. wat dus ongeveer 125km praktijk rijbereik zijn. met 950 is dat dus al 7 keer laden onderweg als je met een volle accu vertrekt. zouden we een 60KWH kunnen huren word dat dus al 3/4 keer laden. de helft. dat is wel fijn
Mijn bereik met een volle accu is in de zomer iets van 300km tot 320km op de snelweg met nog iets van 10% over. Ik hou zelf aan 15% tot 80% bij langere reizen, dat is in de zomer iets van 220 tot 240km schat ik. De Nissan leaf staat er om bekend als de auto met de slechte degradatie curve. En ook niet om te vergeten, de Tesla 3 is een van de meest zuinige EVs
Ja precies, 240km is toch wel iets lekkerde kan je toch de ene kant van Nederland halen :P
Moet zeggen dat de leaf ook wel redelijk zuinig is. gemiddeld onder 20kwh per 100km.
20 per 100 ? Met mijn ioniq heb ik 10 per 100 gehaald destijds ... Was wel nog met 0km op de teller zeg maar.
Deze zomer tripje naar Zweden gepland met een tussenstop/overnachting in Roskilde Denemarken. Reis wordt gemaakt met een 64kWh EV.
Afstand naar Roskilde is 725km, vertrek met 100% accu, aankomst 20% accu en max snelheid 120 per uur. Totale laadtijd onderweg is dan 1 uur en 6 minuten en de totale reis 9 uur (zijn gewoon apps voor).
Onderweg even een bakkie doen, lunch, honden een paar keer uitlaten en dan doet voor ons dat ene uur laden er helemaal niet toe.
Dat ene uur waren we in het verleden met een benzine auto ook kwijt aan diverse tussenstop. Benen strekken, honden uitlaten, toilet, koffie, lunch en dan hielden we ook een max aan van rond de 800km op 1 dag. Het is immers vakantie en geen race naar de bestemming wat ons betreft.
Renault had ook zo’n accu wissel station op Schiphol.
Het heeft enorm veel geld gekost en na 1 jaar is de stekker er al uit getrokken.
Dat is toch het doel van het wisselen van accu's? :+

Iets serieuzer, uit de tekst:
Niet laden, maar in vijf minuten een lege accu verwisselen voor een volle? Dit idee is vooral populair bij mensen die nog niet elektrisch rijden. Je hoeft dan immers niet meer te zoeken naar een beschikbare laadpaal, te klooien met kabels of te wachten bij drukke snelladers.
Je moet nog steeds zoeken naar een beschikbaar wisselstation als je niet aan een paal wilt laden. Niet meer zoeken naar een beschikbare laadpaal zou ik niet als voordeel zien als laadpalen meer voorhanden zijn dan stations die accu's wisselen.
150km opladen kan tegenwoordig zelfs al in 5 a 10 minuten.
Heb je het filmpje wel (helemaal) gekeken? Dit komt allemaal aan bod, behalve het brandgevaar, maar dat lijkt me eerder kleiner dan dat groter dan bij een tankstation waar tienduizenden liters brandstof in tanks zit.
Ja heb het filmpje gekeken maar ben wel benieuwd na een half jaar of de schroeven van het accupakket nog zo makkelijk los komt (corrosie)

Het lijkt mij dat de kosten niet opwegen tegen de baten.
corrosie zou ik me niet druk om maken, dat is gewoon een kwestie van RVS gebruiken en sowieso, na een half jaar al? Dan zou dat wel heel erg slecht ontwerp en kwaliteitscontrole betekenen. Ik zou me meer zorgen maken over stof/viezigheid die in de schroefdraad komt, je bent toch onder de auto bezig waar veel zand en zooi zit.

Daarom lijkt een soort klik systeem met vergrendeling mij een stuk beter en ook nog sneller, zeg maar zoals je een CPU in een moederbord vastklikt, dan heb je maar 1 of 2 schroeven nodig om de hendel te borgen (of je gebruikt een borgpen)
Idd dat zou fantastisch zijn, ook eventueel bij een aanrijding dat de accu verschuift om erger te voorkomen!
Nou nog hopen dat de fabrikanten dit ook gaan doen, alhoewel ze vast weer niet standaard schroeven zullen gebruiken!
Lijkt mij dat het een soort van accu as a service dienst is, niets is van jouw maar je betaald voor de dienst.
Het is met name interessant in stedelijk gebied waar je afhankelijk bent van openbaar parkeren. In een stad als Amsterdam kan het dan best handig zijn dat wanneer je een paar keer naast de paal grijpt nog even snel de accu kan wisselen.
Het idee is leuk, maar zolang merken samen niet bereid zijn (of verplicht worden) een universeel systeem toe te passen niet echt haalbaar denk ik.
Dan moet je met je VAG auto naar de andere kant van de stad om de accu te wisselen, terwijl het Kia of Peugeot accustation om de hoek zit.

Kijk alleen eens hoelang het geduurd heeft bij mobiele telefoons om een redelijke standaard uit te rollen voor de connector, en dan nog is er een merk wat toch nog zijn eigen aansluiting blijft toepassen. Dan zie ik niet gebeuren dat autobouwers snel over gaan op een universeel accusysteem onder hun auto's.
Standaardisatie is lastig haalbaar ben ik bang.
Denk eens aan laptops. Die dingen zien er min of meer allemaal hetzelfde uit dus hoe moeilijk is het nou helemaal om met z'n allen af te spreken dat in de linker onderhoek een accu moet komen met afmetingen lxbxh.
Heel moeilijk kennelijk gezien de zoektocht die je moet ondernemen als je laptop X rev.1.2a van een nieuwe accu moet voorzien. Zelfs één specifiek merk krijgt het vaak nog niet voor elkaar z'n verschillende modellen van eenzelfde soort accu te voorzien. En wederom, da's bij iets simpel met de vorm van een stoeptegel, laat staan bij een auto.

Auto's hebben onderling een totaal ander ontwerp en een gestandaardiseerde accuvorm past daar maar slecht bij want het zou zomaar het ontwerp van een auto kunnen gaan bepalen. Wellicht is het bij electrische auto's eenvoudiger ivm met de afwezigheid van motor, versnellingsbak, ingewikkelde, al dan niet 4x4 aandrijflijn en zie ik het veel te beperkt. Maar toch, ik zie het niet zomaar gebeuren.
Je zou het ook kunnen omdraaien. Er wordt een standaardaccu gespecificeerd (evt. meerdere types, bijv. voor compacte auto, SUV etc.) en daar gaan de autobouwers hun auto's voor ontwerpen. Dan is er denk ik heel veel mogelijk. Bestaande auto's achteraf geschikt maken voor een standaardaccu is natuurlijk lastig, omdat elke auto nu net even een andere ruimte voor de accu gereserveerd heeft.
Dit lijkt mij een overbodige excercitie. Batterijwissels, als ze al een nut hebben, zullen dit maar heel kort hebben. Snelladen is nu eigenlijk al op het niveau dat een wissel niet echt meer nodig is en laden zal alleen maar sneller gaan in de toekomst.
Je zou het eigenlijk zo snel willen hebben als brandstof tanken nu. Dan heb je in 2 minuten je tank vol (wilde gok, nooit getimed eigenlijk :P) en kun je verder. Net als degenen achter je die staan te wachten om ook te tanken langs de route du soleil waar iedereen in de zomer tegelijk heen gaat (om even een scenario te bedenken). Nu moet je toch al snel 20 minuten wachten bij het opladen. Als er 3 wachtenden achter je zijn moeten 20/40/60 minuten wachten. Ik weet niet of accu's wisselen in dit geval nu de oplossing is, want die zullen op een gegeven moment ws. op zijn bij grote drukte (al zullen degene die ingeleverd zijn 1-2 uur later weer opgeladen zijn), maar 5 minuten wachten is dan toch een stuk korter.

Dit is wel een reden waarom ik nu nog niet sta te springen om een elektrische auto. Een kortere range dan een brandstofmotor en langere 'tanktijd' zorgt ervoor dat lange ritten erg veel vertraging hebben.
Brandstof tanken onderweg op vakantie duurt ook minstens 5 minuten omdat je naar binnen moet lopen, in de rij staan. Betalen en terug lopen...
5 minuten is nog steeds aanzienlijk minder dan 20 tot 60 minuten moeten wachten.
En met een beetje doorsnee brandstofauto kun je dan zo weer 700km verder rijden. Met een elektrische wordt het na 300km alweer penibel en moet je gaan kijken of er nog wel een laadstation in range is. Dus >2 keer zoveel stops en >4 keer zo lange wachttijd per stop. Los van dat je met een elektrische auto ws. ook langzamer rijdt om energie te besparen.

Niet om nu elektrische auto's af te kraken. Vind het lekker rijden en grote kans dat mijn volgende leaseauto ook elektrisch moet zijn van de werkgever. Maar genoemde vind ik nog wel een dingetje.Natuurlijk kun je eea. wel combineren met een lunch/koffiestop, echter lijkt het me niet de bedoeling om lekker uitgebreid te gaan lunchen in het restaurant en je auto onbemand achter te laten, met een rij wachtenden achter je ;)
Rij? Staan? Gewoon betalen aan de automaat met je pinpas, kredietkaart of tankkaart binnen Europa...

Alleen in de USA ging ik express binnen met cash betalen, zie je nog is wat 😅
Juist met laptops zijn de batterijen allerlei rare vormen gaan krijgen omdat ze steeds dunner geworden zijn. Sommige modellen zijn van binnen niet meer dan een moederbord van pakweg 3x10cm, de rest is batterij. Je kunt een ultrabook die een hele dag mee gaat ook niet vergelijken met een gamelaptop waarvan de accu na 45 minuten leeg is, totaal ander doel voor hetzelfde apparaat.
Anoniem: 454358 @YellowCube6 april 2022 11:26
Bij speelgoedautootjes werkte het wel altijd, gewoon 2,4,6 of 8 penlites erin :D
Zoiets zou bij EV natuurlijk ook mogelijk zijn, kleine autootjes hebben het kleine pakket, en een grote auto het grote pakket. Dan moeten auto;'s om die pakketten heen ontworpen worden.
De vergelijking met de mobiele telefoon gaat niet echt op. Elk huis heeft een stopcontact waarmee een mobiele telefoon kan worden geladen. Bij lange na heeft niet elk huis de beschikking over een oprit of garage om de auto zelf te kunnen laden. Een verwisselbare accu kan daarmee een uitkomst zijn.
Maar niet elke telefoon heeft dezelfde laadkabel nodig, laat staan met quick charge en dat soort dingen. telefoonmerken zijn ver van samenhorigheid.
Een connector op smartphones vergelijken met batterijpakketten op EVs is toch wel een vergelijking die helemaal mis gaat. Je vergelijkt niet eens dezelfde dingen. Er zijn geen fabrikanten van smartphones te vinden die dezelfde batterijen gebruiken en er zijn zelfs geen smartphones meer te vinden met verwisselbare batterij.

En in tegenstelling tot smartphoneland is in EV land wel degelijk 1 connector overgebleven die door alle fabrikanten gebruikt wordt, namelijk de CCS connector. Wanneer Nissan dit jaar met de verkoop van de Ariya begint zullen zij de laatste fabrikant zijn om eindelijk een wagen metr CCS te lanceren en wanneer hun huidig model LEAF uit de verkoop gaat wordt hier geen enkele wagen met CHAdeMO meer verkocht.

EVs staan dus al verder in het adopteren van een universele standaard dan smartphone's!

Wat de batterijen betreft is er natuurlijk een reden waarom je geen standaard wenst. Dat remt vooruitgang af, dat maakt ontwerpen ook complexer. Het maakt de wagen zwaarder dan zou moeten en gaat de capaciteit verder beperken. Vloeistof koeling van je batterijpakket mag je ook vergeten.

En ook hier zijn trouwens weer meerdere partijen mee bezig in een poging dit te realiseren, en niet allemaal autofabrikanten. Dus ook dat gaat weer een gevalletje worden van vechten om wie er bovenaan gaat staan in een format-war.
en er zijn zelfs geen smartphones meer te vinden met verwisselbare batterij.
Wut?
Wat de batterijen betreft is er natuurlijk een reden waarom je geen standaard wenst. Dat remt vooruitgang af, dat maakt ontwerpen ook complexer.
Beperkingen kunnen juist ook voor de beste innovaties zorgen. Voor accu's kan het dan bijvoorbeeld opeens wel lonen om meer te investeren in nieuwe technieken, en om deze technieken te implementeren in dezelfde form factor.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:11]

off-topic: die Samsung galaxy Xcover Pro ziet er best netjes uit. ben op zoek naar een nieuwe phone, kan wel eens een winnaar zijn
Laat me dat dan herwoorden: we zijn gegaan van een situatie waarin zowat elke mobiele telefoon een verwisselbare batterij had naar een markt waarin bijna geen enkele mobiele telefoon het nog heeft.

En je vergeet dat nieuwe technieken vaak niet compatibel zijn met oude technieken. Je laat je dus in 1 keer gevangen zetten door een formfactor waaraan je moet voldoen maar dan heb je nog altijd geen oplossing voor de verschillen in bijvoorbeeld laadeigenschappen van nieuwe technologie. Of je eindigt met batterijen die er wel identiek uitzien, maar toch niet compatibel zijn.

Of je moet de batterijmodule nog complexer maken en er direct ook de omvormer mee gaan integreren, maar dan verlies je nog meer ruimte in je batterijpak om te gebruiken voor de batterij. Met alle effecten vandien. Er is een reden waarom Tesla van een verwijderbaar pack is gegaan naar een pack dat onderdeel uitmaakt van de structuur van het voertuig. Het is lichter, het is compacter, er past een grotere capaciteit in maar vooral: het maakt het voertuig steviger. Die stevigheid bekomen met verwisselbare accu zou de bodem enorm zwaar en dik maken wat de efficientie van je aandrijving enorm gaat verlagen.

En als ik dan de keuze krijg uit een wagen met vaste batterij die duurder is in aankoop maar zuiniger in gebruik of 1 waarvan ik de batterij wel kan wisselen, minder ver zal komen en niet eens de batterij in bezit zou hebben, dan weet ik wel wat kiezen.
En dan ben jij aan de beurt en dan zijn net de volle accu’s op[ ;-)
Zelfs als er een universeel systeem zou komen is op dit moment volgens mij voor de fabrikanten winstgevender om die accu’s als onderdeel van een nieuwe auto te verkopen. Voor een acculaadstation zul je toch voor elk laadstation een flink aantal accu’s op voorraad moeten hebben die je anders met veel winst als onderdeel van een elektrische auto verkocht zou kunnen hebben.

Dus zolang de auto accu’s nog schaars zijn en het duurste onderdeel van de auto, zie ik het als een marketing gimmick en niet als serieuze oplossing.
AuteurYero Redacteur @MaD_co6 april 2022 10:20
Het zou inderdaad interessanter kunnen worden als meerdere autofabrikanten samenwerken met zo'n systeem, maar een universeel systeem lijkt om meerdere redenen onhaalbaar. Ten eerste omdat autofabrikanten zo enorm veel vrijheid voor hun eigen ontwerp kwijtraken, wat juist iets is waar ze zich mee kunnen onderscheiden. Ten tweede omdat dit dus alleen voor grote auto's werkt (in dit geval met een wielbasis van meer dan drie meter - dat is behoorlijk groot). Voor kleine auto's is het veel lastiger omdat er minder ruimte is - dan zouden er al minimaal twee of meer accusystemen moeten zijn. Ten derde levert dat allemaal andere nadelen op zoals extra gewicht voor de accumodule, de onmogelijkheid om de accu een onderdeel te maken van de draagconstructie (=lichter en steviger) en netto minder accucapaciteit voor kleinere auto's (je kunt immers geen slimme posities gebruiken, zoals accucellen onder de stoelen of in een middentunnel).
Ik zie nog een probleem waar niemand het over heeft.
Accu's zijn het duurste onderdeel van een elektrische auto.
Nu heb je mogelijk 2 accu's per auto nodig.In ieder geval meer dan 1.0 accu's per auto.
Dat wordt een flinke kostenpost.
Scherp, dat klopt inderdaad, daarom is NIO ook al gered door de Chinese overheid en maken ze zo'n 10miljard verlies per jaar.
Dit is inderdaad niks nieuws, meerdere fabrikanten hebben hier al mee geexperimenteerd, inclusief Tesla, en ze zijn allemaal tot dezelfde conclusie gekomen. Ik blijf het apart vinden dat NIO hier heil in ziet en er zo op inzet.

In wezen betekent dit dat er voor elke lege batterij 'op de weg' te allen tijden ergens een gevulde batterij aanwezig moet zijn op een wisselstation. Dat betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid voertuigen dus een x percentage meer batterijen moet produceren dan de concurrent die dit niet aanbiedt. En nee, dat percentage is niet 100%, maar het is wel een significant percentage, en dat in een wereld waarin batterijen minstens de komende twee decennia niet aan te slepen zullen zijn. Ik verwacht dat de markt dit soort inefficiënt gebruik van batterijcapaciteit in de komende jaren heel snel de kop in zal drukken.

De enige echte winst is een kleinere fysieke voetafdruk dan laadstations, wellicht leuk in drukke of dichtbevolkte gebieden dus (waar vooral kleine afstanden worden afgelegd, dus dat is al weer een punt tegen), maar het is ook niet heel moeilijk om te zien dat de ontwikkelingen in batterij- en laadtechniek dit gat steeds meer zullen dichten.
Het concept van Better Place destijds, in samenwerking met Renault klonk veel belovend en in Israël en rondom Schiphol was men daarmee lekker bezig. Helaas is dat geen succes geworden. Misschien is de tijd er nu wel rijp voor.

[Reactie gewijzigd door John Duh op 23 juli 2024 04:11]

Ik denk dat vooral mentaliteit ook meegenomen dient te worden. Waarom werkte het in de VS niet met tesla? Veel mensen die in een groot huis wonen met eigen oprit, en ze waren hun superchargers al aan het uitbouwen op dat moment. Kijken we naar het thuisland van Nio, daar werkt het wél en is het zelfs succesvol te noemen. Daar heeft lang niet iedereen een oprit en in stedelijk gebied voor mensen is dit zeker wel een uitkomst. Maar ik vrees dat de meeste Europeanen er ook niet voor staan te springen want "het is niet mijn batterij meer". De mentaliteit van delen etc is veel normaler in Azie dan hier.
Maar ik denk wel dat veel van die fabrikanten hebben geexperimenteerd in de VS, waar een eigen oprit een veel meer algemeen goed is dan hier. Voor mensen die bijvoorbeeld in een stad wonen, waar je nooit beschikking zult hebben tot een eigen laadpaal, is dit natuurlijk juist een uitkomst. Dus om te zeggen dat 'de enige winst' is dat je kleinere laadstations hebt, dat vind ik niet juist. Daarnaast heb je het over 'alleen in drukke gebieden' maar je ziet juist een gigantische stroom mensen richting de stad gaan, we gaan alleen maar meer op elkaar wonen. Dus zelfs als dat de enige winst was, dan is dat helemaal niet slecht meegenomen.

Dat Tesla altijd wordt genomen als 'als zij het niet doen, dan moet het niet' is wel een probleem. Tesla maakt mooie batterijen en software (auto's zelf zijn flink onder de maat voor de prijs), maar dat betekent niet dat ze alles helemaal hebben uitgevonden, of dat er maar één model is en dat is wat het moet zijn. One size fits all is waar de Amerikanen bij leven, maar is gewoon niet waar (en zeker niet hier, waar we heel anders leven dan allemaal een gipsen huisje met een oprit met 2 units van een auto er op)
Voor mensen die bijvoorbeeld in een stad wonen, waar je nooit beschikking zult hebben tot een eigen laadpaal
Waarom zou je wel voor elke auto in een stad een parkeerplaats kunnen regelen, vaak overdekt en bewaakt, voorzien van witte strepen en bestrating, en geen laadpaal kunnen plaatsen? Ruimte is in een stad net zo'n schaars goed als elektriciteit en toch is het gelukt.
Waar ik het heb over een kleinere fysieke voetafdruk bedoel ik dat puur in vergelijking met snellaadstations die de functie hebben om onderweg even snel bij te laden, dezelfde functie als zo'n wisselstation van NIO dus. Als we het hebben over mensen die in de stad wonen en dus een eigen parkeerplaats en laadmogelijkheid hebben gaat dit argument natuurlijk niet op, zie ook de reactie van multikoe.

Verder weet ik niet waar je betoog over Tesla vandaan komt maar mijn blik is niet gebaseerd op wat zij wel of niet doen, meer op gewoon logisch nadenken over de toekomst. Grappig genoeg is het ook nog eens onwaar, want bij Tesla krijg je objectief meer EV voor je geld dan waar dan ook.
Wat kan werken zolang het merendeel van EV eigenaren een oprit/garage hebben en wat kan werken als iedereen eraan moet zijn niet noodzakelijk hetzelfde.
Moet zeggen dat dit mij als niet bezitter van een elektrische auto wel wat lijkt.

Waar ik woon is het niet mogelijk een EV op te laden op eigen terrein, dus dan zit ik sowieso vast aan oplaad palen die mogelijk een blok of twee verder weg staan wat ik niets vind.
Zou meer oplaadpalen geen betere oplossing zijn? Dat scheelt je de ritjes naar het wisselstation.
Kwestie van informeren bij de gemeente hoe je een publieke laadpaal kan aanvragen in de buurt van je voordeur. Was hier een kwestie van een webformulier invullen en dan wordt er een proces opgestart als er binnen 250m van de voordeur nog geen laadpaal aanwezig is.
Gewoon je reis beter plannen. Maakt die 10-15 min nou echt zoveel uit? Het is sowieso fijn om even de benen te strekken, plas pauze, wat drinken en dan verder.

Ik heb een range van 350km. Van Amsterdam naar Stuttgart moest ik 1x laden. Dan is het echt wel lekker om eventjes 20min niet te rijden.
Kijk een beetje verder, daar sta je dan aan de grens met Oostenrijk/Zwitserland/Italie op zwarte zaterdag met nog 30.000 anderen...

Kan een EV uberhaupt de hele dag in de file staan met airco zonder dat de batterij leeg is ? Je kan namelijk ook meestal niet meer uit de rij als je al 12 uur staat te wachten.
Dat is wel een erg specifieke use case. En voor die ene mogelijk dag dat je ooit vast zit in zo'n file zou ik een benzine auto huren.

Wat we wel weten is dat Tesla een Camp mode heeft waarbij je dus verwarming aan kan laten. Dit verbruikt ongeveer 1% per uur. Laten we zeggen dat dit 2% is een file, want af en toe rij je een paar honderd meter vooruit, zit je op 24% over 12 uur.

Mocht het echt heel koud zijn kunnen we rekenen met 3% en zit je zo rond de 36%.

[Reactie gewijzigd door n3z op 23 juli 2024 04:11]

Moet je wel met een volle batterij aankomen ;). Maar aan de andere kant dat heb je met benzine ook. Die verbruiken ook als je stil staat met de airco aan.
Specifieke use case ? Dit is de jaarlijkse ritueel als je in de school vakantie op zomer vakantie gaat ...
Ik noem het een specifieke use case omdat het 1x per jaar is. Om voor die andere 364 dagen een elektrische auto te laten liggen vind ik wel ver gaan.

Dat is hetzelfde als Turkse Nederlanders die een dikke Mercedes kopen om mee op vakantie gaan maar rest van het jaar genoeg hebben aan een stuk goedkopere Golf.

Is het vervelend als je in die file zit met een elektrisch auto? Ja. Maar je overleeft het wel. En anders kan je een benzine auto lenen/huren als je die irritatie wil afkopen.
Volgens mij zag ik vandaag al een Nio rijden, gewoon op NL kenteken. Kan dat kloppen?
Heb er al enkele gezien in de lage landen.
Anoniem: 345323 6 april 2022 06:50
Zeker in Nederland wordt er relatief weinig snel geladen, de afstanden zijn simpelweg te klein. Als je niet thuis kunt laden, kun je gewoon op je bestemming of in je eigen straat opladen. Met de afstanden en de huidige actieradiussen van nieuwe elektrische auto's is 1 à 2 keer per week voldoende.

Leuk idee dus, maar voor Nederland niet echt nodig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 23 juli 2024 04:11]

Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 3453237 april 2022 12:50
In je eigen straat kunnen opladen wanneer je thuis kunt laden is in grote delen van Nederland echt een illusie. Dat geldt ook voor het op de plaats van bestemming opladen (of je moet dit begrip wel heel erg breed interpreteren).

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 04:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.