NIO opent 10e Nederlandse accuwisselstation en heeft landelijk dekkend netwerk

NIO heeft zijn tiende Nederlandse accuwisselstation geopend, in Assen. Daardoor heeft het bedrijf naar eigen zeggen nu een landelijk dekkend netwerk. De autofabrikant opende eind 2022 het eerste Power Swap Station in Tilburg.

De autofabrikant zei recent in een interview met Tweakers dit jaar 'richting Groningen' het voorlopig laatste accuwisselstation van Nederland te plaatsen. Het bedrijf meldt nu dat dit Assen is geworden. Hier staat inmiddels een Power Swap Station waar NIO-auto's binnen drie minuten de accu kunnen omwisselen voor een vrijwel volgeladen exemplaar. In Europa heeft NIO nu 55 accuwisselstations, met de kanttekening dat NIO niet in heel Europa actief is, maar vooralsnog alleen in Denemarken, Duitsland, Noorwegen, Nederland en Zweden.

Bij de bekendmaking van de tiende Nederlandse Power Swap Station maakt NIO ook bekend samen te werken met Vandebron voor de balanceerdiensten. De autofabrikant wil de accuwisselstations namelijk niet alleen gebruiken om accu's van auto te wisselen, maar gaat ze ook inzetten om energiepieken op te slaan en zo het energienet te balanceren. Daarbij gaan NIO en Vandebron aFRR gebruiken, ofwel automatic frequency restoration reserve, om de frequentie van het energienet in balans te houden. NIO zei eerder tegen Tweakers op termijn ook energie te willen terugleveren aan het net. NIO biedt ook in Denemarken balanceerdiensten aan en wil dit op termijn ook in andere Europese landen aanbieden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-09-2024 • 16:32

92

Reacties (92)

92
92
32
6
0
53
Wijzig sortering
Er wordt in Nederland erg negatief over deze wisselstations gedaan, wat wat mij betreft niet heel terecht is. Een aanbieder die het toch weer anders probeert aan te pakken dan de grijze rest die achter elkaar aan lopen.

In de commentaren zie je ook vaak staan dat men liever wil snelladen. En dan denkt men dat je bij een Nio alleen maar kan accu swappen. Nee dus. Je kan daarnaast ook gewoon snelladen. We moeten alleen van de gewoonte af om alleen aan laden te denken. Reis je een langere afstand en moet je door: dan kan een accu swap handig en sneller zijn.

Maar persoonlijk zie ik andere voordelen. Zoals in China, waar je als je op vakantie gaat of op een verdere rit, gewoon even een grotere accu ophaalt voor die trip, dan die je normaal hebt. En je koopt een auto voor een lagere prijs, aangezien je de accu niet koopt. Oké, dit verschil betaal je daarna dubbel en dwars terug, omdat je je accu abonnement moet gaan betalen. De hoogte van de prijzen daarvoor lijken nog wel een probleem te kunnen zijn/worden. Vooral voor particuliere gebruikers.

En naast het verdien model van een accu wissel abonnement, kan Nio ook capaciteit voor stroomnet stabilisatie vrijmaken, door al of niet de pakketten op te laden en zoals het artikel ook vermeld stroom uit het net te halen en weer in het net te pushen. Voor die functie betalen de energie netwerken graag een vergoeding aan partijen die dit kunnen en willen.(= 2e verdien model) Dus eigenlijk bouw je een wijk accu, die toevallig ook accu's kan laden en wisselen op slimme momenten voor je EV's.

Tenslotte: nio moedigt andere EV bouwers aan om ook aan te sluiten bij de stations. Ja...zou dat ooit gebeuren, dan kan het veel meer zin krijgen en echt tractie geven aan een keuze om te swappen of te laden.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 5 september 2024 16:47]

Al die voordelen...

Tegen een fikse maandelijkse prijs.

Als ik de prijs van de Nio's in Nederland vergelijk met die van een andere Chinese vooruitstrevend merk, Xpeng, dan zijn de auto's van Nio net iets duurder, met daarboven dus nog de huur voor de accu. En dan laden de Xpengs nog wat sneller.

En, extra stom, tijdens het swappen moet je in de auto blijven zitten. Het duurt dan wel korter, maar het lijkt me wel wat irritanter. En als je toch een kop koffie wil halen ben je alsnog even lang bezig als met een Xpeng.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 5 september 2024 17:11]

Een oplossing voor een niet bestaand probleem. Snelladen is goedkoper en veel beter beschikbaar. Wie gaat er nu veel extra betalen voor een accu swap abonnement met vendor lock in. En als je pech hebt ook nog eens omrijden of wachten. Dat de swap station als buurt batterij fungeert is om het businessmodel van nio werkend te houden. Want ze leggen er geld op toe.
En als je pech hebt ook nog eens omrijden of wachten.
eerder als je heel veel geluk hebt moet je NIET omrijden. Met een zielige 10 swap-stations moet je al behoorlijk ver rijden om er een te vinden met maar gemiddeld 1 per provincie. En dan nu de catch: blijkbaar zijn die dingen maar beperkt open van 7-22u |:(
Dat is vermoedelijk omdat, zoals ik recentelijk heb begrepen, er ten alle (openings-)tijden een personeelslid IN deze stations verbijft en daar zijn/haar tijd zit te verdoen met netflixen.
Het probleem is alleen dat mensen vaak op dezelfde momenten (snel)laden terwijl die swap accu's veel vaker buiten de piekuren kunnen laden, op momenten dat er genoeg overschot aan groene energie is.
Electrisch rijden is sowieso een oplossing voor een niet bestaand probleem. Als je pech hebt moet je de hoofdprijs betalen voor stroom. En als je pech hebt moet je omrijden of wachten. En 'tanken' duurt een stuk langer.
Je kunt het hele 'tanken' idee ook gewoon loslaten, dat is namelijk een oud concept dat hoort bij auto's die op brandbare vloeistoffen rijden. Een EV laad je op als hij toch geparkeerd staat, zo'n 97% van de tijd voor een gemiddelde auto. Slechts als je meer moet rijden dan er aan capaciteit in je batterij zit moet je langs de weg laden. Dat gaat tegenwoordig vrij snel, met 20-25 minuten rijdt je weer 3 uur met een beetje moderne EV. Als je een Ionic 5 hebt, begrijp ik dat de laadsnelheid zo hoog is dat mensen moeite hebben om weer bij de auto terug te zijn voordat die op 80% staat.
Gaat niet gebeuren. Mooie geste maar geen fabrikant gaat hierop in.
Tegen een fikse maandelijkse prijs.
Ik zou zeggen, laat de mensen die het willen en kunnen betalen deze prijs betalen. Deze mensen bezetten dan ook geen laadpalen, wat wederom weer een plekje voor een elektrische auto (met niet verwisselbare accu) vrij maakt
Ja en nee. Xpeng is zeker goedkoper, maar dat merk je ook gelijk. Het zijn echt twee andere categorieën. Ik heb in beide auto’s gereden en vond de de hogere prijs zeker wel waard
In China zijn de eerste autonome swap stations al in gebruik. Je parkeert je auto ergens voor het station en gaat koffie halen. Auto rijd zelf naar binnen, swapt en parkeert de auto weer en gaat uit.

Ander voordeel overigens je inruil is meer waard omdat de oude accu geen probleem is.
Zeker tof, maar lijkt me nog geen reden om in Nederland een Nio te kopen.

Qua restwaarde... Sure, maar je hebt ondertussen wel ongeveer een nieuwe accu aan accuhuur betaald + je autoprijs was al hoger dan de concurrentie.

Dan kan je evengoed gewoon een nieuwe accu + arbeid kopen op een andere EV. Want als je ooit stopt met accu huren dan kun je niet meer swappen.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 5 september 2024 22:12]

Merk op dat vrijwel alle NIOs ook standaard met Lidar komen.. dus de vergelijking met anderen gaat niet helemaal op.
Niet vergeten dat je huur betaald voor de accu, maar je daarvoor wel een verse accu krijgt en na 10 jaar als het goed is geen degradatie hebt aangezien je huurt. Dus de vraag is even of het onderaan de streep duurder is.
Nou is dit typisch een idee wat wel leuk klinkt maar zodra je de echt wel hoge kosten meeweegt dan is het dus vooral een leuk idee....

Het idee dat het dus vooral voor de gebruiker is - daar gaat het een beetje mank. Het geeft vooral een hogere winstmarge lijkt het....[want: huur].

Die tijdwinst voor die verse accu (bij een wissel) en de mogelijkheid om een grotere (of juist kleinere) accu te gebruiken kosten nogal wat.
Tel daarbij op dat de kosten van een dergelijke wisselstation ook niet gering zijn en de dekking al als landelijk wordt gezien bij 10 stations....tja.... we vinden nu de dekking van de huidige laadpaal (in alle snelheden) niet goed genoeg (en zeker niet als er nog meer EV's bijkomen).

Die tijdwinst van de wissel moet je dus wel afzetten tegen een omweg denk ik - met slechts 10 stations zitten die dingen toch nooit 'op elke hoek'?
Het concept klinkt leuk, maar komt ook met een hoop nadelen.

Vooreerst, het wisselen van een batterij is niet zo snel als waarmee men adverteerd. De 3 minuten is vanaf dat de wagen in positie staat totdat je weer kunt wegrijden. Dat is snel, maar betekend niet dat je ineens 20 wagens per uur door zo een swapstation kunt laten gaan. In de praktijk wordt er gerekend met een maximum van 6 tot 8 wagens per uur.

Een pluspunt dat vaak genoemd wordt is dat zo een swapstation niet veel ruimte inneemt, maar dat is toch al snel een parkeerplaats of 6 dat je verliest. En met 6 parkeerplaatsen en wat zinvolle laadstrategie kan ik op 1 uur tijd meer dan 6 of 8 wagens laden. Toegegeven, het kunnen er ook minder zijn.

Ik huur de batterij, lever een batterij met zeer goede SoH in en krijg een batterij met matige SoH terug. Leuk is dat. Nio zal zeggen: deze voldoet nog aan onze normen, maar jij mag ineens een extra laad of wisselstop inplannen.

Hoe meer verschillende voertuigen je wenst te kunnen bedienen in zo een swap station, hoe meer verschillende batterijen je zult moeten opslaan. Er is geen 1 size fits all oplossing voor batterijen. En je maakt het andere fabrikanten ook niet eenvoudig om mee te stappen in dit concept want zij moeten ineens een wagen bouwen rondom een batterijpakket dat ze zelf niet ontworpen hebben willen ze gebruik kunnen maken van je infrastructuur.

Je haalt het zelf ook al aan, de kost. De huurkost van de batterij is niet klein. En niet alleen betaal je die huur, je betaald erbovenop ook nog eens de kWh die in de batterij geladen werd. Je kan de prijs ervan niet eens kiezen want er is maar 1 aanbieder als je de batterij wenst te wisselen. En wil je langer met de wagen doen dan 5 jaar, dan is de batterijhuur ineens een duurdere optie dan de aankoop van de batterij bij de wagen.

Ik wil een accuswap doen, van zodra ik aan het Nio swap station kom totdat ik eruit kan rijden en mijn wagen kan parkeren, kan ik die wagen niet verlaten. Ik moet dus de batterij wisselen en parkeren. Iets wat mij al snel 10 minuten kost, en pas daarna kan ik op zoek naar een toilet en eventueel een verfrissing. Ga ik snelladen, ik koppel de wagen aan de snellader, wagen op slot en ga naar het toilet, zoek iets ter verfrissing, kom terug aan de wagen, wacht nog enkele minuutjes en rij verder. Voor de snelheid moet je het met een goede wagen dus al niet laten om te snelladen.

Snellaadstations kunnen ook perfect investeren in een batterijpark aan een snellaadpark om te helpen bij het stabiliseren van het net en het verlagen van de piekbelasting. De batterijen zijn in dat geval zelfs gewoon ergens netjes weg te werken zonder dat ze parkeerplaatsen moeten innemen.

Wat is beter, de batterijwissel of het snellaadstation? Ik durf echt niet zeggen dat de ene beter is dan de andere. Ze hebben alletwee hun voor- en nadelen. Maar ik zie liever een universele standaard, die niet van 1 fabrikant komt, dan dat ieder zijn eigen ding doet. En dan kom je op dit moment bij snelladen uit.
Dit gaat nooit werken omdat het gewoon te duur is om een dekkend netwerk te krijgen. Het is denk ik ook lastig om dit systeem te standaardiseren zodat meerdere merken gebruik kunnen maken van dezelfde faciliteit. Betekent dus dat elk merk zijn eigen wisselstations moet maken. En om dit te laten concurreren met snelladen zou je op elke 10 minuten rijden een wisselstation moeten hebben. Duur en de ruimte moet er dan ook maar zijn. Snellaad stations kun je makkelijk bij elke parkeerplek inbouwen voor weinig en zijn bovendien gestandariseerd, elke EV kan er op laden. (enige probleem bij ons is dat onze overheid zo wijs is geweest exclusiviteit aan Fastnet te geven langs veel parkeerplekken bij snelwegen, dat wordt nog een probleem)

Het enige positieve aan deze ontwikkeling is dat men nadenkt over hoe eenvoudig een accu te wisselen. Dat zou de standaard moeten zijn. Een defecte accu buiten garantie kan al snel een economisch total loss betekenen, die hoor je dus eenvoudig te kunnen wisselen. Tesla bijvoorbeeld wil gewoon dat je auto versnippert wordt na 5 jaar. De accu is onderdeel van de bodemplaat. Alleen te vervangen tegen hoge kosten met een 2e hands accu voor +10k.
Qua ruimte wil ik dit even kwijt, nio swapt in 4 min. Een snel lader doet laten we zeggen 20 min (langzamer als meer Autos tegelijkertijd laden) dus heb je 1 swap station nodig vs 5 laad palen. Daarnaast is er een dure infrastructuur nodig om zoveel vermogen tegelijkertijd naar die palen te sturen.

Qua winst van die stations, je betaald een abo voor swappen dit betekent een continue geldstroom naar nio. En niet een eenmalige auto aanschaf. Daarnaast werkt het als een energie accu centrale die kan terug leveren als nodig dit leverd ook geld op.

De stations zijn tot nu toe allemaal backwards compatible want onvo gebruikt andere accus dan nio en gebruiken hetzelfde station. Maar er 1 naast zetten zou ook kunnen. Wel heb ik twijfel of bij 10 jaar verder er nog veel oude autos kunnen wisselen of dat dat is opgevolgd en je je auto moet upgraden of doorrijden met een oude accu uiteindelijk.
Alles wordt tegenwoordig een abonnement. Ik was op zoek naar een nieuwe wasdroger, die kun je ook "leasen" tegenwoordig. Maar leasen klinkt eng en duur, dus noemen we het een abonnement, dat klinkt vertrouwd en niet duur. Paar tientjes per maand en je hebt een topmodel staan. Dat je jaar in jaar uit honderden euros uitgeeft, heeft de doelgroep niet door, blijkbaar?

Zelfde met die accu's in EV's. Als jij netjes altijd tot 80% laadt en de momenten dat je tot 100% laadt tot een minimum beperkt, heb je een goede accu... Tot je een keer een accu wisselt en een afgeragd exemplaar krijgt. Dat is overigens ook mijn probleem tegen auto delen: ik ben zuinig op mijn spulletjes, maar niet iedereen is dat. En dan betaal je maandelijks voor een functie die je zelden nodig hebt (in mijn geval hooguit twee keer per jaar met vakanties, verder kom ik overal wel met een actieradius van 400km).

Het idee van accu's wisselen is echt wel aardig, maar ik ben bang dat het snel achterhaalde techniek wordt zodra snelladers auto's in 5 minuten laden. Hoe gaat dat straks met je MRB trouwens? Met een grotere en zwaardere accu zou je ineens meer moeten betalen, want je auto wordt zwaarder (in Nederland betalen we naar massa).

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 september 2024 22:38]

Het geheel is niet super transparant maar wat ik begrijp is dat je:
  • 169 per maand batterijduur betaald voor bijv een Et5 standaard range
  • dan mag je twee keer per maand swappen anders betaal je 10€ per swap extra
  • je betaalt altijd 0,44 per kWh voor verschil tussen de accu die je inlevert en terugkrijgt
In die zin is wisselen echt een luxe dingetje voor de vakantie en een verzekeringspolis voor degradatie… na 71 maanden, oftewel 6j ben je break even met kopen van de accu a 12k waar je 8j of 160k KM garantie op krijgt.

Ik zie dit beetje net zo falen (met name in de occassions markt) als de Zoë met huur accu
Precies, de som komt gewoon niet uit.

Met accuhuur betaal je nog steeds bijna €10K meer dan voor een Xpeng G6. En dan mag je maandelijks nog €170 aftikken aan swap abonnement.

En de kosten voor de infrastructuur moeten ergens verdiend worden.

Zo ook de kosten voor de Nio Phone en de Nio houses. Lijkt me riskant in een zeer competitieve markt.

[Reactie gewijzigd door Grotbewoner op 5 september 2024 22:22]

Om eerlijk te zijn zou ik dit zelf nooit gaan gebruiken (niet dat ik een NIO heb..). Bij je eigen auto weet je hoe je met de accu om bent gegaan, in zo’n wisselsysteem krijg je maar wat toegewezen.
Leuk als je dit vaak gebruik (en het een leaseauto is), ik zou liever mijn eigen accu houden denk ik.

Binnen Nederland heeft het hele wisselen niet veel nut imo. Leuk op weg richting het zuiden voor de wintersport of zomervakantie.
Als je een accu tegenkomt die niet meer lekker is, wissel je toch lekker nog een keer?
Juridisch gezien zou je dus eigenlijk bezitter zijn van de auto en een soort gebruiksabonnement op de accu moeten hebben.
Dat is ook precies hoe het kan werken. Je kunt kiezen om de auto aan te schaffen met een abbo op de accu, of om de accu er ook bij te kopen.

In dat laatste geval kun je niet naar zo’n wisselstation, zie ook het artikel wat Tweakers hier eerder over schreef.

In dat eerste geval ben je geen eigenaar van een accu en kun je dus gebruik maken van zo’n wisselstation. Hoe groot de accu is die je krijgt kun je kiezen dacht ik, en Nio zal wel een slimme manier van laden toepassen waardoor die accu’s niet binnen een jaar eol zijn.

Overigens kun je in beide gevallen gewoon de auto laden aan een laadpaal, dus ook als je geen wisselstation in de buurt heb hoef je niet te lopen ;)

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 5 september 2024 16:43]

Als je een accu tegenkomt die niet meer lekker is, wissel je toch lekker nog een keer?
Juridisch gezien zou je dus eigenlijk bezitter zijn van de auto en een soort gebruiksabonnement op de accu moeten hebben.
De wisselstations testen de binnengekomen accu's voor en na het blijladen. Een accu moet voor die meegegeven kan worden bij Nio minstens voor 80% vol zitten. In Noorwegen heeft Nio zelfs al laten zien dat je de keuze kan krijgen tussen accu's om naar toe te wisselen. Normaal gesproken krijg je geen accu mee die 60% geladen is, maar daar kan je als de gevulde accu's op blijken toch voor kiezen. Ook kan het laadstation de aanwezige accu's sneller of minder snel laden al naar de accu behoefte.

Björn Nyland liet zien dat een lokale taxichauffeur daar bijvoorbeeld voor koos toen er 36 journalisten voor de lol op uitnodiging van Nio stonden te swappen. Met een 60% accu kon die taxi prima door zonder laadtijd kwijt te zijn. Een taxi: ja dat is natuurlijk best een goede use case voor zo'n swap station.

En een accu die het tot 80% laden niet meer haalt wordt sowieso geautomatiseerd uit de roulatie gehaald door de wisselstations.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 5 september 2024 16:57]

Hoe test je een accu ?

Een echte volledige accu test betekend helemaal leeg trekken en weer volladen. (Het liefst daarna nog een keer om te kijken of het herhaalbaar is...)
Dat gaan ze echt niet zomaar doen hoor.
Volgens mij is het ook prima mogelijk om gewoon aan de stekker te laden toch?
Dan kun je ervoor kiezen om 'door de weeks' lekker je accu te houden als die bevalt, maar als je op vakantie gaat en iedereen ineens 1200km in 1x wil kunnen rijden, dan kun je dan wisselen van accu. Als de navigatie de wisselstations meeneemt zoals nu laadpalen worden meegenomen in je rit, dan lijkt het me een prima optie?
Volgens mij is het ook prima mogelijk om gewoon aan de stekker te laden toch?
Dan kun je ervoor kiezen om 'door de weeks' lekker je accu te houden als die bevalt, maar als je op vakantie gaat en iedereen ineens 1200km in 1x wil kunnen rijden, dan kun je dan wisselen van accu. Als de navigatie de wisselstations meeneemt zoals nu laadpalen worden meegenomen in je rit, dan lijkt het me een prima optie?
Wat ik hierboven al aangeef: de Nio's kunnen naast het accu swappen ook prima en vlot snelladen. Dus je hebt met swappen naast het snelladen opeens een extra keuze.

En accu degradatie is geen vijand meer, want de te ver degraderende accu's worden er door Nio uit gehaald in de swap stations.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 5 september 2024 17:00]

Je krijgt op de batterij 8j of 160k garantie. Volgens het verhaal het en der van reviews (want nio zelf zegt er weinig over) krijg je een accu met 80% lading en als een accu dat niet meer kan dan gaat ie uit de roulatie. Dat betekent dat bij 20% degradatie je pas theoretisch beter af bent, tot die tijd is je eigen koop accu net zo prima en in vergelijkbare conditie.

Ik snap de marketing niet helemaal en zolang de prijs per kWh dan ook nog niet significant lager ligt EN er maar 1 swap station staat (op een plek waar je normaliter 4 tot 6 snellaadpalen kwijt kan) dan is het voor mij een gimmick. Zodra het populair wordt is snelladen sneller en handiger en ook flexibeler.

Accu swap als concept na X jaar om je auto een tweede/verlengd leven te geven zou voor mij dan wel weer wetgeving mogen worden met als je bij elke moderne telefoon je batterij kan (laten) vervangen.
edereen ineens 1200km in 1x wil kunnen rijden
Dan wordt dan waarschijnlijk wel 1400 km vanwege het omrijden naar de wisselstations.... :9

Let wel: de stations kosten wel wat denk ik. En het feit dat je een duur abonnement nodig hebt is ook gewoon niet prettig.
Voor die paar keer dat je zou moeten wachten op de snellader? Juist het idee dat die dingen wijd verspreid zullen worden neemt de kans op wachten op een voorganger af. Dat heb je niet bij wisselstations denk ik.
Maar die extra grote accu's zijn toch nooit voldoende op voorraad tijdens de zomervakantie als iedereen ineens lange afstanden gaat rijden?
Dat is toch precies hoe het idee erachter in principe werkt; woon-werk is thuisladen en op lange trajecten (vakantie) rij je via de wisselstations
Zelfs dan, ik moet 20-25 minuutjes laden per 2-3 uur. 20-25 minuutjes rust per 2-3 uur is sowieso geen overbodige luxe, dus who cares?

Misschien helpt het wat paniekvogels over de streep? Of de overmoedige 'ik kan best 5 uur lang non-stop autorijden' types? Maar ik betwijfel het.
Eén van de voordelen is ook dat je kan wisselen tussen capaciteit van de accu. Met andere woorden: je kan voor normaal gebruik met een kleine accu rijden zodat je minder gewicht mee hoeft te zeulen, maar ga je op vakantie kan je en grotere accu pakken. Met name dat concept vind ik nog best interessant. In China hebben ze volgens al keuze uit drie verschillende paketten. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als meerdere fabrikanten hetzelfde systeem gaan gebruiken, daar zet NIO op in.

Ik denk eerlijk gezegd wel dat er teveel mensen zoals jij denken (en daarmee bedoel ik niet dat het fout is ofzo!) en dat het concept niet van de grond gaat komen.
Eigenlijk juist niet. Ik wil die accu helemaal niet zelf. Juist als er een bad accu tussen zit, dan wissel ik hem wel weer opnieuw. Kan gebeuren, maar ik vermoed dat zij de accu's ook gewoon testen.

Bovendien lijkt mij zo'n wisselstation beter dan zelf laden, omdat zo'n wisselstation voorzien is van airco. Thuis je accu laden is gewoon enorm slecht. Bij ons is bijvoorbeeld Nissan Leaf supergoedkoop vanwege de ongekoelde accu's die vaak thuis worden geladen in temperaturen boven de 40 graden (C). Die accu's gaan gewoon niet lang mee.
Fatsoenlijke EV's koelen hun accu's toch tijdens het laden? Ik doel dan op Tesla, Kia, Hyundai, VW... Niet Nissan inderdaad, maar dat is wel bekend een van de redenen waarom die Leafs qua actieradius zo inkakken.

Juist thuisladen lijkt me ideaal en de toekomst. Kun je eindelijk iets nuttigs doen met je overschot aan pv-stroom in de zomer, of de negatieve energietarieven bij veel wind.
Toch is de Leaf hier een populaire auto, omdat hij zo goedkoop is in de lease. De excessive accuwear is inherent aan het product, dus bij een lease is het niet erg om met een defecte accu in te leveren. De temperaturen kunnen hier buiten oplopen tot 45 graden. Als je een donkergekleurde Leaf hebt dan kan de accu tot ver daarboven komen. Opladen bij die temperaturen kost enorm veel energie en doet de accu extreem hard slijten. Maar niemand koopt zo'n auto hier.

Tesla's doen het hier enorm goed door hun vloeistofgekoelde accu's. Forced airgekoelde accu's doen het ook nog redelijk hier.
Maar omdat je niet de eigenaar van een accu bent, heb je er ook geen omkijken naar; over 10, 20 jaar is de accu van een EV minder, maar omdat je bij deze steeds een andere accu krijgt is dat geen probleem. In theorie (ik weet het niet) krijgt met dit systeem de accu bij elke wissel een volledige diagnose, en accus waarbij de capaciteit minder wordt, worden uit de roulatie genomen. Ook, als de batterijtechnologie evolueert komen er mettertijd betere accus in de roulatie, ook daar heb je dan voordeel van.

Maar ik denk dat andere kritiek wel valide is, ik vermoed namelijk dat het totale kostenplaatje van deze auto's hoger ligt, omdat je effectief een belangrijk onderdeel huurt / leaset; die kosten gaan door gedurende de levensduur van de auto. Er zit een omslagpunt waar een eigen batterij goedkoper is.
Verwisselbare accu's kunnen worden opgeladen als het stroomtarief laag is. Dat maakt het weer iets voordeliger.
En als de temperatuur lager is. Dat is denk ik het allergrootste voordeel. De accu's blijven gewoon goed omdat ze in een gekoelde ruimte kunnen worden geladen.
Maar zo is het niet opgezet. Je kiest bij NIO of voor je eigen accu, dan kan je dus niet zomaar omwisselen, of voor een soort lease accu waar je voor zover ik weet maandelijks voor betaald. Die kan je dus bij omwisselstations wisselen. Voordeel is dat NIO zo ook stukje beheer van je accu doet.
Hoe definiëren ze landelijke dekking? Oftewel hoeveel km rijden om bij zo'n station te komen is acceptabel?
Vermoed dat je met een volle accu, altijd de volgende wisselstation moet kunnen halen.
Delfzijl - Assen is 65 km enkele reis, mocht je de accu willen wisselen dan tik je al 130 km af.
Het lijkt me nogal onlogisch dat je op en neer rijd puur om je accu te wisselen. Doel is juist dat je veel langere afstanden kan rijden dan 1 acculading toelaat. Dus bijvoorbeeld Rotterdam-Kopenhagen.
Probeer eens Amsterdam - Marokko of Turkije. Dat zijn pas afstanden waar mensen tegen problemen aan lopen.
Welke problemen dan?
Ken genoeg mensen die dat doen. Jaarlijks. Probleemloos.

Wat dat met een startup te maken heeft die een nieuwe manier bedenkt tegen dat hardnekkige range fear, geen idee.
Je staat zo 10 uur te wachten op de grens overgangen, als dat eerst wordt opgelost kunnen we het proberen.
Huh, waar heb je het in hemelsnaam over. Er is niet eens een overgang je rijd gewoon door 🤷🏽‍♂️
Op papier niet maar servie/roemenie/bulgarije staan er om bekend.

https://www.sonhaber.eu/g...leme-suresi-5-saati-gecti Probeer eens met google translate.
Gast, vanaf je eerste reactie reageer je helemaal niet op het onderwerp van dit artikel en ook niet op mijn reactie. Je praat over totaal andere dingen.

Ik heb het over lange afstanden afleggen dankzij NIO swap stations. Anders check je even welk gebied dat is. Heb jij continu een pilletje op ofzo?
Voor je kijken doorlopen.
HAHA
Dat zeg je vaak wanneer je je schaamt?
Zodat mensen het rood niet op je wangen ziet?
Je wil naar Duitsland, dan is het via Delfzijl eerst naar Assen en dan weer terug naar de Duitse grens een aardige omweg.
Ik snap niet waar je het over hebt. Reageer je op mijn voorbeeld Rotterdam > Kopenhagen?

Want dan wil je niet "naar Duitsland". En is je accu bij een NIO auto nog laaang niet leeg bij de grensovergang.. dus ga je helemaal niet accu swappen in Nederland.
Naar mijn idee compleet kansloos dit. 10 stations in Nederland en daar blijft het voorlopig bij?
Wat kost het aan reistijd om bij een station te komen, en er staat zonder afspraak een soort pitstop team paraat om de swap te doen? Wat kosten deze mensen aan loon? Zie ik iets niet?
De nieuwe stations zijn onbemand. Alleen in het begin niet om mensen te begeleiden.
Ik blijf het een mooie oplossing vinden en ik hoop dat deze ook nog wel aanslaat. Het probleem van EV is namelijk het overtuigen van mensen zonder eigen parkeerplaats en/of parkeerproblemen in de buurt van huis of werk.

Het is alleen wel jammer dat het toch erg aan de prijs is. Een abonnement van 167 per maand (of 289 voor meer range) is toch wel gortig. Dan moet je een aardige kilometervreter zijn om dat te halen. Ik zie mijzelf wel als potentiele klant, maar rij lang niet zoveel kilometers voor een auto van 800+ euro in de maand en dan nog 167 voor de accu. Dat is 30 tot 40% duurder dan wat ik nu rij. En waarom niet ook gewoon een strippenkaart-systeem. Ik denk dat ik zo'n 20 tot 30x per jaar zal wisselen, dat moet toch goedkoper kunnen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 5 september 2024 17:00]

Ik vind 167 per maand wel meevallen. Vergelijk het met 2 volle tanken benzine, dan ben je hetzelfde kwijt. Als je wekelijks wisselt is het eigenlijk zelfs voordelig te noemen.
De range is wel maar 400km oid. Bij de andere is het iets onder de 600. En zo te lezen is het maar 2x swappen, anders betaal je er nog 10 per keer bovenop. Ik had een systeem wat eerlijker kijkt naar je verbruik, wel fijner gevonden. Werk je een maandje wat meer thuis, dan kun je daadwerkelijk wat besparen, nu ben je een dief van je eigen portemonnee.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 5 september 2024 20:30]

Je mag maar twee keer wisselen per maand voor dat bedrag daarna 10tje per wissel EN je betaald 44ct per kWh voor verschil in accu lading tussen degene die je inlevert en meekrijgt. De 170 is dus puur accu huur en het concept, je kan er geen meter voor rijden
167 euro per maand én 44ct per kWh die je nieuwe accu meer heeft dan degene die je inlevert. Voor dat geld tijd ik fluitend 1:12 op benzine. Voor dat geld kun je veel meer range laden via de duurste snelladers. Ik vind het dus vooral veel te duur. Het idee is aardig, maar de uitvoering niet. Het zou misschien mooi zijn als alle fabrikanten mee zouden doen aan een standaard, zodat je universele wisselstations zou krijgen langs A-wegen in Europa. Maar dan moet er wel wat gebeuren met de prijzen en ik blijf erbij dat snelladen straks zo snel gaat, dat wisselen de trage optie wordt.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 september 2024 23:03]

Voor dat laatste, de standaard. Eerst zal toch een partij het concept moeten bewijzen.. en dat is precies wat NIO doet.
Vergelijk het met de stekker standaard in de VS. Recent is besloten dat die van Tesla de standaard wordt.

Daar was wel enorme disruptie van 1 bedrijf voor nodig die 10 jaar daarvoor nog aan de afgrond stond..

Wat jij wil gaat niet vanzelf..zeker niet in een markt die gedomineerd wordt door zeer conservatieve denkwijzen en lakse autofabrikanten die totaal geen prikkel krijgen om te innoveren..
In Tilburg sta ik wel eens te laden en dan zie je er regelmatig eentje naar binnen rijden. Meestal een Taxi.
Het ziet er wel handig uit moet ik zeggen. Ik sta daar vaak een half uur en hun zijn in 5 min weg.

Er staan alleen wel veeeel meer stekker taxis. Dus de taximaatschappijen zijn nog niet masaal om. Of het echt rendementvol is, vraag ik me dus af.
Voor zover ik weet is het business model van NIO ook berekent op het regulier (snel)laden zoals alle andere EV's dat ook kunnen en is de 'wissel-actie' een actie welke ze alleen bieden om eventueel snel verder te kunnen bij ritten welke langer zijn dan dat de actieradius betreft?

Dat 'snelwissel' idee wordt mijn inziens pas interessant op het moment dat er een uniforme batterij komt welke universeel over alle merken EV's te gebruiken is. Dat zelfde grapje krijgen zelfs de fabrikanten van elektrisch handgereedschap (willens en wetens?) nog niet eens voor elkaar ...
Vendor lock-in is inderdaad killing voor welk bedrijf dan ook. Hiermee vechten fabrikanten elkaar de tent uit in de hoop als enige over te blijven. Handhaving hierop vanuit overheden is onze enige hoop.
Ik vind het altijd wel grappig om de negatieve reacties te lezen van mensen die zeer waarschijnlijk nog nooit in de buurt zijn geweest van een NIO.

Als NIO eigenaar kan ik echt zeggen dat het swappen een hele fijne meerwaarde heeft voor mij. Met gemiddeld 30.000 km per jaar in NL let ik er niet meer op hoe vol mijn accu is. Op de route (of een heel klein stukje eraf) lift eigenlijk altijd wel een swapstation.

En ja het is echt snel binnen 5 minuten (all-in) ben je weer onderweg en dat is t.o.v. snel laden wel heel prettig in NL.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @JohanRC6 september 2024 07:46
Met slechts 10 locaties in heel NL klopt dat misschien voor de routes die jij afgelegd maar in heel veel gevallen is dat niet zo en moet men er (behoorlijk) voor omrijden wat extra rijdaverlies en kosten met zich meebrengt. Ik kan een netwerk met 10 punten echt met de beste wil niet landelijk dekkend noemen.
Ik kan me inderdaad voorstellen dat het niet voor alle gevallen voor iedereen "dekkend" is. Als je 10 a 20km per dag "rondom het dorp" rijd of alle dagen dezelfde route rijd dan kan het zijn dat het niet ideal is voor jou toepassing.

Maar daarintegen zullen deze mensen ook vaak geen NIO kopen en zullen die vaak beter af zijn met een andere meer traditionele auto...(benzine of een Renault Zoe of iets in die trend).

Ik rijd vaak door het gehele land vanaf de achterhoek. Daarmee is het voor mij echt een toegevoegde waarde en is het netwerk voor NL voor mij 100% dekkend zonder veel om te hoeven rijden.

Verder is bv wintersport in Italië al heel goed te doen zonder laden, naar Livigno en terug volledig op basis van alleen swappen (met grote dakkoffer)
Verwisselbare accu's zou een norm moeten zijn, als is het maar om als consument de mogelijkheid te hebben om op een makkelijkere manier iets aan je accu te laten doen, in plaats van dat er een dure en omslachtige hindernis wordt geïntroduceerd door de fabrikant om reparaties zo moeilijk mogelijk te maken.
Wat betreft dat laatste: fabrikanten zouden moeten worden verplicht om accu's makkelijk demontabel te maken. Vaak zijn individuele cellen letterlijk de zwakste schakel. Vervang je die, dan gaat het hele accupack erop vooruit.

Dan zouden speciale reparatiebedrijven de slechte cellen kunnen vervangen voor relatief weinig.
Wat is er onmogelijk? YouTube staat vol met video's waarin een accupack eenvoudig wordt gerepareerd door enkele slechte cellen te vervangen.
Helemaal eens. Zie de reactie van World Citizen hierboven. Het is te vergelijken met een tankbeurt: 5 minuutjes en weer door. Helemaal top. Je hoeft zelfs niet uit te stappen. :)
Waarom is terugleveren moeilijk in Nederland? De elektra extremen worden groter en dan komt er uiteindelijk stroom uitval. Het is toch ideaal om batterijen te hebben die de lokale frequenties stabiel houden?
Het is verder jammer dat NIO failliet gaat in februari 2026. Men accepteert - sociaal gezien - nog geen hoogstaande producten uit China voor een hoge prijs.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 5 september 2024 16:41]

Kun je wat meer over die laatste vertellen? Hoe weten ze nu al dat het bedrijf over anderhalf jaar falliet is?
Omdat met de huidige uitgave en inkomsten dan het geld op is zonder verdere investeringen. Kortzichtig, als Startup maak je veel kosten.

Nio earningcall was vandaag heel duidelijk marges worden beter. Productie gaat omhoog, swap was al winstgevend. 3e fabriek in aanbouw. Nio gaat nergens heen voorlopig.
Dat soort opmerkingen worden veel gemaakt door mensen die niet snappen hoe startups werken in een nieuwe industrie. Die vinden, als je geen winst maakt ben je failliet.
Zo werkt het niet. Dergelijke bedrijven kunnen makkelijk 15 jaar geen winst maken en toch doorgaan en uiteindelijk succesvol worden.

Zeker in deze markt, is dat niet ongebruikelijk. Zie ook Tesla.. die in 2012 ook praktisch failliet was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.