NIO plaatst eerste EV-accuwisselstation in België

NIO heeft zijn eerste Power Swap Station in België geopend. Het accuwisselstation voor NIO-auto's bevindt zich in Edegem, in de buurt van Antwerpen aan de E19. NIO-EV's zijn vooralsnog overigens niet in België beschikbaar.

NIO Power Swap Station BelgiëDe Chinese autofabrikant heeft inmiddels 59 accuwisselstations in Europa, waarvan 10 in Nederland. Voor Nederlandse reizigers die bijvoorbeeld naar Spanje of Frankrijk op vakantie zouden willen gaan, was het zuidelijkste wisselpunt vooralsnog Tilburg of eventueel Maastricht, afhankelijk van de route. Het bedrijf stelt dat reizigers nu ook bij Antwerpen kunnen wisselen van accu om rechtstreeks naar Parijs te kunnen rijden. In een statement laat NIO weten dat er vooralsnog 'geen nieuws over Belgische marktintroductie' van de voertuigen van het bedrijf is.

Volgens NIO ondersteunt het nieuwe Power Swap Station net als de andere locaties 'in theorie 312' accuwissels per dag. De locatie in Edegem beschikt over 13 accupakketten, die binnen drie minuten in een NIO-voertuig gemonteerd kunnen worden, zo claimt het bedrijf. Uit een test van Tweakers in 2022 bleek dat de accuwissel in de praktijk grofweg zes minuten duurt. Het bedrijf meldt in het persbericht dat onlangs de honderdduizendste accuwissel in Europa heeft plaatsgevonden.

NIO maakt elektrische voertuigen die allemaal standaard accuwissels ondersteunen. Klanten moeten naast de aanschaf van een elektrisch voertuig dan wel tevens een accu afnemen. De klant kan kiezen om de accu volledig te kopen of met een abonnement af te nemen. Alleen klanten met een abonnement krijgen daarnaast toegang tot de accuwisselstations. Tweakers publiceerde eerder dit jaar een interview met NIO.

Door Yannick Spinner

Redacteur

12-12-2024 • 16:28

64

Reacties (64)

64
63
47
1
0
10
Wijzig sortering
Dat verbaasd me aangezien er al een tijdje een aantal in Nederland zijn. 6 minuten voor een accuwissel, wat is dan nog de toegevoegde waarde t.o.v. gewoon laden. Ook rekening er mee houden dat de laadtijden in de toekomst korter zullen zijn met de komst van solid state batterijen.
Zelfs met een langzamer ladende EV (mijne doet max 70kW) vind ik accu-wissel een niet boeiend onderwerp. Het kost de hoofdprijs (flink abbo per maand), en hebt een zeer beperkt aanbod aan lokaties, dus moet alsnog meestal gewoon bij een laadpaal staan, en tijdens het accu-wisselen kan je de auto niet uit, dus je wc/snack-break moet je daarvoor/daarna doen, in die tijd had je kunnen laden.
Als je auto sneller laad, (150kW of meer), dan is laden meestal vergelijkbaar qua tijd, die je dan nuttiger kan gebruiken.
Ik weet niet of het in Nederland al kan, maar het idee is ook dat je kan wisselen van capaciteit. Ga je ver weg: wisselen voor grotere accu. Rij je alleen korte stukjes: kleinere accu erin zodat je niet constant dat hele gewicht mee moet slepen. Ik denk dat dat een groot voordeel kan zijn van het wisselen. Samen met accu's die vervangen worden als ze versleten zijn en de mogelijkheid om nieuwe accutechnologie te introduceren.
Ja, dat kan, maar om daar ~100,- per maand voor te betalen
of iets van 9k om m te kopen waarbij je zelf het risico voor je accu neemt. Als ik van mensen om me heen horen wat die betalen voor private lease dan is die 100 euro ook wel op te hoesten om risico af te kopen en een beetje comfort te krijgen
Maar Nio weet dat die batterijen niet stuk gaan. Dat hele onbetrouwbare sentiment over batterijen gaat vooral over de eerste EV's waar je nog wel eens slechte cellen had uit de productie. Na 2016 is de kwaliteit van cellen en vooral de betrouwbaarheid van cellen enorm toegenomen. En heb je alleen last van degradatie.
Dat is kennis die de consument ook kan opdoen en op dat moment kan besluiten om zowel het risico te nemen als het geld te investeren. Natuurlijk is het verhuren een verdienmodel, maar de consument heeft een keuze
En je mag niet uitstappen ofzo. Dus je kan niet naar het toilet... Dan moet je na het swappen dus eruit rijden en dan ergens naar het toilet. Dus geen tijdwinst dan.
Dat stond letterlijk ik mijn post: "n tijdens het accu-wisselen kan je de auto niet uit, dus je wc/snack-break moet je daarvoor/daarna doen, in die tijd had je kunnen laden."
Die wisselstations zijn ook duurder tov snelladers. Daarbij loopt de wachttijd op bij een rij. 3 EVs voor je en het is minimaal 18 minuten wachten voor je aan de beurt bent
Dat argument kan je overal aanhalen hé.
Bij snelladen kan je evengoed voorgangers hebben waarop je moet wachten.
Ik kom zelden op locaties waar niet minstens 10 snelladers staan. 3 autos voor je betekent vaak amper 5 minuten wachten. Dat is wat anders als je maar één wisselstation hebt
En hoeveel wagens rijden er rond die verwisselbare accu’s hebben?
spreek je uit ervaring of is het een aanname
ik stel een vraag.
Niet meer, niet minder.
simpel. Met jouw vraag suggereer je dat weinig EVs een wisselbare accu hebben en daarom de kans op wachttijd klein is.
Om de wisselstations rendabel te houden? Want als het niet lukt om genoeg autos te verkopen die gebruik kunnen maken van de wisselstations denk ik dat ze na 10 jaar weer verdwijnen uit het toneel.

Ik ben nogal sceptisch wat betreft wisselstations. Al meer dan 4 jaar EV rijder en ik zie het nut niet echt. Met een 50kWh accu heb ik al meerdere reizen gemaakt van 2500km enkele reis in de zomer of 1000km in de winter. Prima te doen. De meerprijs (bij aanschaf auto, huur accu en de bijbehorende kosten bij wissels) die ik zou moeten betalen voor (tijdelijk) een grotere accu of snel weer door kunnen rijden is niet aan mij besteed helaas.

[Reactie gewijzigd door david-v op 12 december 2024 23:15]

tenzij het handelen op de onbalansmarkt voldoende oplevert, want dat doen deze wisselstations natuurlijk ook. Naarmate het net minder stabiel wordt, zijn de prijsschommelingen groter. Dat is wat je momenteel ziet gebeuren.
Totaal niet.
Inmiddels bestaat het Supercharger-snellaadnetwerk van Tesla in ons land uit 872 laadpalen, verspreid over nu vijftig Supercharger-stations
En koffie halen en naar het toilet gaan? Bij Nio swapstation moet je in de auto blijven en pas na het swappen kan je eventueel naar het toilet of koffie halen of ervoor. Ik doe dit altijd tijdens het laden.
Die wisselstations zijn ook duurder tov snelladers. Daarbij loopt de wachttijd op bij een rij. 3 EVs voor je en het is minimaal 18 minuten wachten voor je aan de beurt bent
Ik werk in het grensgebied en ken mensen die rustig een half uur voor een Duitse pomp in de rij staan te wachten omdat ze daar 8 tot 12 euro kunnen besparen op een volle tank benzine...
Dat is niet hetzelfde/ Als klant kies je daar zelf voor

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 15 december 2024 16:17]

Dit is niet hoe innovatie werkt.
Innovatie is geen lineaire lijn, waarbij alles lukt, en je stap voor stap vooruit gaat.
Er zijn meerdere uitkomsten, afhankelijk van wat er gebeurt in de praktijk. Het kan ook goed dat de twee technologieën naast elkaar kunnen bestaan, voor een verschillend marktsegment.
Laat het bloeien, groeien en weer afnemen. Dat is innovatie, het proces regelt zichzelf tot de juiste uitkomst.
De toegevoegde waarde kan ontstaan door de mogelijkheid van een wagen met een kleine batterij te leasen en, wanneer je eens een lange reis maakt, er een grote batterij in te laten zetten. Er is ook een meerwaarde dat je altijd een relatief gezonde batterij zult hebben daar NIO batterijen met een lagere SOH gewoon uit het systeem kan halen. Je koopt ook een goedkopere wagen waarna je de batterij erbij huurt, wat op lange termijn duurder kan zijn, maar wanneer je de andere voordelen positief kunt nemen kan ook een belangrijke factor zijn.

Maar in dagdagelijks gebruik zijn er niet echt voordelen. Het swap station neemt de plaats in van 6 parkeerplaatsen en kan 6 tot 8 wagens per uur van een andere batterij voorzien. Op diezelfde tijd kan je al snel 12 wagens van een degelijke lading voorzien op dezelfde footprint met gewone snelladers. En als het druk is moet je die batterijen die je wisselt ook weer snel opgeladen krijgen in het station.
Dat horen we nu al 10 a 15 jaar maar er is qua Accu tech bijzonder weinig veranderd. Er zijn xat proefbalonnetjes maar niets concreets in massaproductie.
En toch zien we wel degelijk innovatie en vernaderende batterijsamenstellingen. Natuurlijk gaat men niet elk jaar heel de productieketen omgooien om weer de nieuwste innovatie te kunnen introduceren, maar als je kijkt naar laden 10 jaar terug, toen laden met 50kW als zeer snel werd aanzien en vandaag, waarbij we met meer dan 200kW kunnen laden, dan kan je niet zeggen dat er geen vooruitgang is geweest. En neen, dat is niet enkel doordat de batterijen vandaag een grotere capaciteit hebben.

En ook voor solid state batterijen zien we wel degelijk vooruitgang. De eerste batterijen beginnen we stilaan terug te vinden in commercieel verkrijgbare voertuigen, maar echte massaproductie, waarbij er honderdduizenden wagens per jaar mee uitgerust gaan worden zal misschien tegen 2030 gerealiseerd worden.
maar de energie per kilo is nauwelijks veranderd. Laadsnelheden zijn inderdaad wel over de kop gegaan, net als prijzen
Weinig veranderd?! De capaciteit is verdubbeld end de kost is met 90% omlaag gegaan... Ook kun je nu sneller laden dan ooit

[Reactie gewijzigd door Goderic op 12 december 2024 22:04]

Er zijn nu al accu's die in 12 min kunnen geladen worden van 10-80% waardoor je weer 300km verder kan, tegen 500kW weliswaar. Er wordt elk jaar vooruitgang geboekt (vooral in China gaat het rap) en ook Samsung heeft al solid state batterijen in auto's in test. Er wordt idd al lang over gepraat, maar over 5 jaar is range geen issue meer bij EV's, daar ben ik van overtuigd.

Ik rijd zelf met 'n EV sinds anderhalf jaar en zelfs met 'n max range van 300km snelweg in de zomer is het eigenlijk al geen probleem meer. De huidige EV's zijn alweer een pak beter en elk jaar gaan ze erop vooruit.

De dag dat solid state batterijen effectief in EV's zitten die te koop zijn, is het over en out voor alles wat ICE is.
Edegem heeft echter geen officiële op/afrit bij Edegem. Als je de dichtstbijzijnde afrit Kontich neemt, dan rij je de P&R parking met fastned-oplaadlocatie voorbij. Heen en terug van die parking is al een kwartier. Als je daar een half uur laadt aan 300kW (je verliest immers bij NIO ook al een kwartier), dan ben je zelfs sneller klaar en moet je niet eens letten op de openingsuren van NIO. Het blijft nog steeds een minderwaardige (duurdere) oplossing voor een probleem dat er niet meer is :/
Tot je EV x aantal jaar oud is en je hem probeert te verkopen met een versleten batterij.
Of een batterijtechnology die niet meer up to date is.
Swaps hebben zeker hun voordeel - of het de prijs waard is moet ieder voor zich uitmaken.
de hele procedure om te swappen ipv te laden is juist om tijd te winnen en daar extra voor te betalen, maar dat doe je met dit beperkt aantal slechte locaties en openingsuren totaal niet. Dit is geen kip of het ei verhaal meer, maar eerder een doodgeboren kuiken aan het worden. Vanuit China wordt er nog veel geld in gepompt, maar ik zie gewoon geen rendabel businessmodel in hun opzet en ze doen niets wezenlijk anders dan de paar andere bedrijven die dit geprobeerd hebben.
Ja. Kijk batterijen verliezen relatief snel de eerste 8% aan capaciteit. Dan gaat hij settelen. Daarna gaat het langzaam. Bijvoorbeeld bij een LFP voordat hij naar 80% capaciteit gaat duurt wel 6000+ cycles. NCA/NCM batterijen slijten 3x zo snel. Maar over het algemeen kun je batterijen tegenwoordig wel zeker 500.000km mee gaan. En LFP tussen 1 miljoen en 2 miljoen km.

Je overdrijft het "slijten" enorm. Mijn advies is wel. Koop een auto op 80/90% van zijn nieuwe rijbereik van wil je graag zou willen.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 19 december 2024 06:03]

Waar in Edegem komt het station? Kan het nergens terugvinden. Als het in de buurt van XL Carwash komt (Prins Boudewijn) zit je maar op 2km/4min van afrit Kontich. Het kon wel iets strategischer, maar SC van Tesla zit daar ook.
zelfde plaats als die van Tesla, als je een beetje verkeer hebt ben je al direct 2 tot 3x zo lang onderweg. Ik heb jarenlang in de Pierstraat gewerkt en dat duurde al langer dan die 4 minuten waar jij over spreekt en is slechts 2 kruispunten van de oprit verwijderd.
Kansloos concept, veel nadelen:
- Duur om te bouwen / onderhouden
- Duur als abbonnementsvorm
- Veel ruimte nodig
- Enorm beperkte hoeveelheid stations en trage uitbreiding.
- Niet sneller eens er 2 mensen aanschuiven. (Ik heb tesla stations gezien met 32+ stalls die best vol stonden).
- Heeft als nadeel dat het gewicht van de wagen stijgt.
- Niet gek veel sneller dan de 500kW laders die er aan komen.

Ik voorspel dat we ze binnen 5 jaar niet meer gaan zien. Hier gaan ze geen geld in kunnen blijven pompen.
Ik lees dat het 10€ per swap kost (+ energiekosten) en je krijgt 2 tot 4 swaps gratis als Nio eigenaar (bron : https://elektrischeautova...n-vanaf-april-2024-bekend). Vraag me af wat ze doen met batterijen die veel range verloren zijn, 10€ om te swappen is dan geen slechte deal *kuch*. Hierboven werd ook een mogelijk voordeel aangehaald op vlak van recycling/reperatie dat centraal kan gebeuren. Dat voelt momenteel toch nog als het pijnpunt op de tweedehandsmarkt.

Maar voor de rest helemaal met je eens.
Vergeet niet dat je ook 169Euro per maand moet betalen als leasebedrag voor de batterij.
Dat klinkt dan geschikter als lease, niet als koop.
Verschillende argumenten die toch best wat kort door de bocht gaan, voor een mening. Ik neem je laatste punt als voorbeeld: Er zijn nu in België, van alle auto's, 4,2% elektrisch (vrtnieuws.net, 4 oktober 2024).

De lease-maatschappijen in Belgie, hun top 10 van meest geleasde wagens, bestaat uit 4 vd 10, full electric wagens. Dat zijn de Volvo XC40, Tesla Model 3, Peugeot e-3008. De lease-wagens in Belgie, zijn de grootste groep elektrische wagens, particulieren zijn een significante minderheid.
De laadsnelheden van deze wagens: 150, 160 en 250 kW maximaal (piekvermogen).
(bron: Directlease.be in De Tijd, november 2024)

We nemen de 10 meestverkochte wagens, particulier en bedrijf, samen, van het laatste jaar in België, die ingeschreven zijn met een Belgisch kentteken:
Tesla Model Y: 250 kW
Audi Q4 e-tron: 143 kW
Tesla Model 3: 250 kW
Volvo EX30: 175 kW
BMW iX1: 130 kW
VW ID.4: 135 kW
BMW i4: 180 kW
Volvo XC40 BEV: 136 kW
Mercedes EQB: 112 kW
Skoda Enyaq: 143 kW

Als we buitenlands verkeer negeren, en ook vrachtwagens die hier niet elektrisch rijden, is van die 4,2% die volledig elektrisch rijdt, nog geen 5%~10% in de mogelijkheid om 250kW piek te halen bij het opladen.

De courante gemiddelde auto, die deze snelladers van 500kW kunnen benutten, die er ook nog maar héél magertjes zijn verdeeld (ik citeer "enorm beperkte hoeveelheid stations" ging over die wisselstations), zijn er morgen dus evenmin niet. Het laadwisselstation in Edegem, bedient dus momenteel een markt, die grosso modo, en daar heb ik geen cijfers van, misschien maar even groot is, als die auto van Jan Modaal die er nu ook (nog) niet is.
Ben zelf niet van mening dat dit de "oplossing" is. Maar ik kan niet ontkennen dat ik eerder skeptisch was over dit systeem en me afvroeg tot in hoeverre ze dit in rap tempo konden uitbrengen. Gaat vlotter dan ik verwacht had.
Tesla had dit idee ook bij model S'en maar is daar van af gestapt. De eerste model s'en hebben wel de mogelijkheid om de accu er sneller onderuit te hebben en de connectoren zijn ook zo gemaakt dat er wat speling op kan zitten.
Ik meende dat men het echt van plan was, omdat de wissel heel snel kon. 1-2 minuten dacht ik.
Maar net rond die periode was er een Tesla uitgebrand die over een betonnen duiker was gereden en die had de batterij dusdanig beschadigd, dat de auto in brand was geschoten. Als ik me niet vergis was dit het 2de incident op korte tijd.
Om die reden heeft tesla dan een extra beschermplaat aangebracht, maar die maakte de batterijwissel veel complexer en vooral veel tijdrovender.
Er is niet 1 oplossing. Het gaat een combinatie worden van velen oplossingen. Voor iedereen zal de oplossing anders zijn.
Mechanisch nogal een complex ding. Maar best wel knap.

En zou het ook kunnen netdiensten leveren met 13 batterijen in het magazijn?
Heel knap inderdaad. En zeker vandaag met gigantische prijsverschillen tussen 's ochtends en 's avonds zou het geld kunnen generen. Ik vraag me af hoeveel. Zeg maar ideaal scenario:= 975kwh. Ongeveer 1mWh. 700 euro per dag?

Eigenlijk zou je elke dag moeten vergelijken prijsverschil om 04:00u en 18:00u. Misschien kom je dan uit op gemiddeld 100 euro per dag. Mijn optimistische inschatting zal zijn €36.000 per jaar aan opbrengsten. Realistisch eerder tegen de €20.000 per jaar? Het lijkt me nog niet de moeite te lonen zeker gezien de grondhuur ook. Het is een leuke bijkomstigheid voor elektrische LFP auto's die toevallig toch stilstaan.

[Reactie gewijzigd door Harm_H op 12 december 2024 17:55]

Ja, ik weet niet of het in NL actief is, maar NIO heeft aangegeven ook terug te kunnen leveren vanuit het station.

Zo'n wisselstation zou eventueel ook handig kunnen zijn als de lokale stroomaansluiting snelladen niet toe staat. Met het aantal NIO's in Nederland hoef je die accu's natuurlijk niet met 100 kW vol te pompen, dat kan veel rustiger aan. Waarschijnlijk kunnen ze ook zien of er lege NIO's in de buurt zijn, en de laadsnelheid hierop aanpassen.
Eigenlijk nooit begrepen dat dit niet al eerder van de grond is gekomen want ik kan mij dit plan van verwiselbare accu's al van eerder nog herinneren. Tijd lang hoorde je er niets meer van en ik er wel van op kijk dat er blijkbaar nu wel een aantal wisselstations gerealiseerd zijn.

Mij lijkt dit vooral dan wel prima geschikt voor vooral kleinere auto's met lichtere accu's want ik zie ze niet zo snel even binnen 3 tot 6 min. een Tesla accu verwisselen. Zal wel dan ook eraan liggen waar de accu dan geplaatst is want b.v. het kofferbak zou onhandig kunnen zijn. Je zou dan elke keer je kofferbak eerst moeten ruimen als ze de accu gaan vervangen. Maar ik ga er wel vanuit dat zo'n accu dan wel aan de onderkant of onder de voorklep zal zitten.

Denk ook wel dat dit aan de langdurigheid van een EV kan bijdragen omdat je dan niet meer zit met een defecte accu en hoge reparatie. En ja ook met recycling van accu's lijkt een verwisselbare accu toch wel veel praktischer. Geen gedoe dan met eerst nog het uitbouwen van een accupack en het dan veel gemakkelijker is om dan defecte cellen te vernieuwen.

Ander punt is ook nog eens dat b.v. ik in mijn situatie geen mogelijkheid heb een accu op te laden en zeker dan bij goedkopere EV's duurt het laden bij een laadstation toch aanmerkelijk langer. Tja en ik heb dan geen zin erin om om de zoveel tijd dan een aantal uur te moeten wachten bij een laadstation.
Batterijen van EV's zitten voor zover ik weet altijd in de onderkant van de auto verwerkt, over een groot oppervlak. Vandaar dat ze vaak ook wat hoger zijn.

Recycling is wel een goed punt. Het concept op zich is wel interessant, maar enkel als er een soort standaard ontwikkeld kan worden. Daar wringt het schoentje momenteel nog.

Ik heb trouwens nog nooit langer dan 40min bij een snellaadstation gestaan. En dat was in 2020, ondertussen zijn we verder geëvolueerd. De meeste moderne EV's laden van 10 naar 80% tussen de 15 en 25 minuten (Model 3, Ioniq, EVx, ...).
Batterijen van EV's zitten voor zover ik weet altijd in de onderkant van de auto verwerkt
Wij hebben zelf dan een wat oudere hybride maar daar zit de accu dus achter de achterbank verwerkt en niet aan de onderkant. Accupack kan ook alleen via de achterbak verwijderd worden maar het is dan wel een kleiner accupack. Denk dat men voor de onderkant vooral gekozen heeft vanwege de grootte maar dat hoeft dan geen rol te spelen bij verwisselbare accu's.
maar enkel als er een soort standaard ontwikkeld kan worden.
Absoluut, dat je bij wijze van spreken bij b.v. elk tankstation terecht zou kunnen.
Ik heb trouwens nog nooit langer dan 40min bij een snellaadstation gestaan.
Evenzogoed, ik weet niet of ik dat dan elke keer weer zou willen, 40 minuten maar wat moeten zitten in de auto. En tja, bij een oudere 2de handse EV zal die tijd toch nog steeds een stuk langer zijn want ik zou mij b.v. geen nieuwe EV kunnen permitteren.
6 minuten is ook echt lang... Begrijp dat niet zo goed.
Je ziet het in het filmpje:
- 1 minuut inparkeren,
- 1 minuut om te bevestigen, spraakwaarschuwingen aanhoren, systeem dat zich voorbereidt
- 1 minuut 30 om de accu te verwijderen en weg te leiden
- 1 minuut 30 om de nieuwe accu aan te leveren en te monteren
- 30 seconden afronden (self-check e.d.)

Vooral het begin kan nog sneller, helemaal als je hem zelf tot de ingang inrijdt en hij alleen het laatste stukje hoeft te doen.
Net terug van paar weken China. Heel eenvoudig, ieder appartementsgebouw hangt vol AC chargers. In shopping malls kan je het aantal laders niet op 2 handen en voeten tellen. Iedereen rijdt er lekker met een EV zonder enige issue.

In europa moet er gewoon masaal geinvesteerd worden in AC chargers, zelfs zeer lage output als 5-7kw zal perfect voldoende zijn om het ABC ( Always Be Charging) systeem toe te passen en kost zeer weinig om te instaleren.
5 a 7 kW is niet "zeer laag", das nog steeds meer dan een gemiddeld huis trekt. Het maximale vermogen van een woning in NL is 9 of 17 kW (afhankelijk van 1 of 3 fase hoofdaansluiting). Als jij dus een parkeerpaals wilt voorzien van laadpalen die 5 a 7 kW kunnen leveren, is dat gelijk aan het bouwen van een extra wijkje aan huizen. Dat kan echt niet op de bestaande bedrading die aangelegd is voor bv de verlichting.

Ik ben het met je eens dat dit een goede investering zou zijn, zeker als we met die palen ook stroom terug kunnen leveren. Als alle stilstaande EV's als buffer kunnen dienen, hebben we ineens een enorme capaciteit. Maar ik denk wel dat je onderschat hoeveel geld het zou kosten.
Nogal kort door de bocht, de nieuwere versie(s) van de swapstations gaan sneller dan de oude, is een test van 2022 wel relevant voor dit type swapstation?

https://www.nio.com/news/nio-pss-4.0?&noredirect= Gen4 zou bv 144 seconden zijn?

[Reactie gewijzigd door anessie op 12 december 2024 17:51]

Mag hopen dat je dan een auto zonder accu koopt. Die kan dus een stuk goedkoper zijn. Anders koop je een nieuwe dure auto met nieuwe accu en krijg je na een paar honderd km een oude accu terug. Nee dank je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.