NIO opent vijftigste Europese accuwisselstation

De Chinese elektrische-autofabrikant NIO heeft zijn vijftigste Europese accuwisselstation geopend. Het Power Swap Station staat in Oslo, Noorwegen. In Nederland heeft het bedrijf nu negen accuwisselstations. De Power Swap Stations wisselen de volledige accu van de auto.

NIO opent vijftigste accuwisselstation
NIO opent vijftigste accuwisselstation

Het vijftigste station, gevestigd in Bryn, een wijk in het oosten van Oslo, kan 21 accu's opslaan en maximaal 408 accuwissels per dag uitvoeren. Het eerste Power Swap Station werd eveneens in Noorwegen geplaatst, in 2022. De afgelopen maand opende NIO vijf nieuwe Power Swap Stations. De Europese accuwisselstations hebben sinds de eerste opening gezamenlijk 71.400 accuwissels uitgevoerd, meldt NIO.

De Power Swap Stations verwijderen geautomatiseerd de lege accu van een NIO-EV en vervangen deze door een vol exemplaar. Dit moet een sneller alternatief vormen voor het snelladen van een EV. Volgens NIO duurt het wisselen van een accu drie minuten. Die lege accu's worden daarna langzaam, flexibel en adaptief opgeladen, wat volgens NIO zorgt voor lagere prijzen en een stabieler energienet. NIO is van plan het in Europa ook mogelijk te maken om de accu te upgraden of downgraden, als de klant dat wil voor bijvoorbeeld een langere reis. Dit kan al in China.

Voor de Power Swap Stations moet de gebruiker wel een ondersteunde accu en auto hebben; vooralsnog zijn dit alleen NIO-EV's. De autofabrikant heeft wel de ambitie om met andere merken samen te werken, zodat zij ook in de toekomst gebruik kunnen maken van de Power Swap Stations.

In China heeft NIO significant meer accuwisselstations: 2443. In deze stations heeft het bedrijf zo'n 48 miljoen accuwissels uitgevoerd. NIO zegt de wisselstations strategisch te plaatsen om lange reizen mogelijk te maken, zoals een route van 1323km van Rotterdam naar München. Tweakers maakte in april 2022 een video van een Power Swap Station.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-07-2024 • 08:01

212

Reacties (212)

212
210
89
7
0
96
Wijzig sortering
Ah batterij swappen, een oplossing voor wederom een niet bestaand probleem als we straks in 10min kunnen snelladen. En al die extra batterijen die geproduceerd moeten worden om dit swappen mogelijk te maken, lijkt me niet goed voor het milieu.

Besides: leuk dat het swappen 3min duurt, maar hoeveel kunnen er tegelijkertijd geswapt worden? Een grote Tesla supercharger laadt tientallen auto's tegelijkertijd. Als er bij zo'n swapstation een paar auto's voor je staan is je voordeel tov snelladen al weg.

Kortom: leuk idee, maar dit is net zo waarschijnlijk om een succes te worden als waterstof voor personen auto's denk ik.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 13:17]

Welk probleem dat niet bestaat? Ze noemen een goed probleem dat dit snelladen veroorzaakt, de last op het energie netwerk. Al die snelladers zijn extreem funest omdat ze een enorme piekstroom trekken maar niet continue. Als je 'rustig' een accu kan herladen kan die eventueel langer mee gaan en heb je minder hoge pieken.

Niet dat accu's milieutechnisch geweldig zijn, maar het aanleggen van zwaardere netwerken voor alle piekstromen die er zijn (en alle andere (rand)zaken) heeft ook zijn (milieu)prijs.
Wat dacht je van accu buffers bij de snelladers om het net te ontlasten indien nodig?

Batterij swaps en waterstof zijn dood geboren kindjes.
Waar komt waterstof opeens vandaan?

En Batterij swaps hebben wel degelijk goede toepassingen, ik vraag me inderdaad wel af of auto's die op de openbare weg rijden er daar één van is.
Beide blijven zo af en toe op komen, zelfde discussie opnieuw.

Ik rijd inmiddels al 11 jaar een EV en heb over 500.000km gereden door heel Europa.

Snelladen is echt de toekomst, al dan niet met lokale buffers. Maar het gros van het laden zal op lagere vermogens plaatsvinden op de bestemming.
Anoniem: 345323 @Snow_King17 juli 2024 10:18
De discussie wordt iedere keer in meer of mindere mate succesvol aangezwengeld omdat driekwart van de mensen nog steeds het idee heeft dat je met een EV iedere 200 km een uur staat te laden. Terwijl diegenen mét ervaring weten dat het inderdaad zo langzamerhand een volkomen non-issue aan het worden is.
klopt helemaal wat je zegt. Je hebt van die "doorrijders" die graag 600km willen rijden voordat ze de eerste stop moeten doen. Maar ook bij die mensen heb ik mijn twijfels of dat klopt. Plassen en eten moet je toch een keer doen als je 600km rijdt, maar dan krijg je alsnog het antwoord: plassen is 3 minuten en eten doe ik in de auto....tja.
Grappig.
Ik rij meerdere malen per maand ongeveer zo'n afstand (tanken bij De Lutte en daarna tanken bij Świecko, ongeveer 570km, gewoon rustig in 1 keer. Cruise control op 120km/h (gps) en doe er een kleine 5 uur over (voornamelijk 's nachts).
Uitzonderingen zijn er altijd, ik ken zelf inderdaad ook weinig mensen die zoiets ook doen.
Dat is 5 uur lang rijden, ook nog eens in de nachtelijke uren. Het zijn natuurlijk uitzonderingen maar je snapt wel dat dit niet helemaal verantwoord of de bedoeling is. Het is lang bewezen dat in de nachtelijke uren de meeste ongelukken gebeuren door alcohol/drugs en daarna door vermoeidheid, ofwel in slaap sukkelen. 5 uur lang op de cruise control, nauwelijks auto's op de weg, dus saai, dat is vragen om problemen ;) .

Ik geef eerlijk toe dat ik dit ook vaak gedaan heb. Maar je raakt daarmee een dag kwijt omdat je lichaam/geest daarna moet herstellen. Ik heb nog nooit zo uitgerust en waakzaam gereden als wat ik nu ervaar met een EV en overdag rijden. Ja, je doet er langer over als je in een benzine auto pas stopt na 4 of 5 uur, maar uiteindelijk heb ik toch liever om iets later aan te komen, uitgerust, dan brak. op 2400km is de extra rijtijd ongeveer 4 tot 5 uur. Dat neem of voor lief want ik raak daarmee geen extra dag kwijt dat ik totaal uitgeput ben bij aankomst

Even los van het feit dat zo lang zitten niet bepaald goed is voor je lichaam (gevaar voor trombose), maar dat even terzijde ;)
lol

regelmatig Luxemburg-Amsterdam en terug.
Ongeveer 800 km, dat gaat makkelijk op 1 tank diesel.
met onderweg plassen , koffie en een broodje

en met een EV zal het gewoon laden/plassen,koffie en een broodje worden.
(maar voorlopig staat er nog geen EV in de planning)

maar de NIO batterij wissel is ontstaan in china.
wel degelijk om daar een probleem op te lossen
wonen op een apartement en geen laadinfra voor je deur

dat het voor velen hier geen probleem is,
danwel straks geen probleem meer hoeft te zijn is iets anders.

[Reactie gewijzigd door hgb380 op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb bijna precies dit ritje gedaan afgelopen weekend (van iets verder noordelijk in Noord-Holland naar Luxemburg) met m'n EV (Model 3). Begonnen op 100% capaciteit en gestopt voor laden bij een tankstation met FastNed lader toen hij rond de 10-15% zat. Vrienden waren verbaasd dat hij alweer op 80% zat toen ze net hun koffie op hadden. Daarmee haalde ik de eindbestemming met nog een kwart batterij over.
Dat is misschien zo voor de duurdere EV's.
Maar als je naar het "betaalbare" aanbod kijkt, ligt de werkelijkheid daar niet ver van verwijderd.

Als ik op EV-Database filter op auto's onder de 35.000 euro en sorteer op range kom de Renault 5 52 kWh naar boven. Dit heeft een range van 320 km, maar omdat we het hier hebben over lange afstanden rijden is het denk ik logisch om naar de range op de snelweg te kijken. Die kom in de zomer uit op 295 km en in de winter 225 km.
Vervolgens kijk ik naar de oplaadtijden, dat is 33 min. voor 10-80%. Dat betekent dat je in de zomer (295*0,8) - (295*0,1) = ca. 206,5 km kan rijden om de een laadtijd van 33 min. te halen.
Als je met vakantie gaat, zal het nog wat slechter zijn, vanwege extra bagage.

In vergelijking met een brandstof auto vind ik dat niet erg aantrekkelijk.
Al zal ik er wel aan moeten gaan geloven, en ik zal er vast mijn weg in vinden.
Maar ik denk dat het te makkelijk is om te zeggen dat de zorgen een non-issue zijn.

Edit:
Bron: https://ev-database.org/n...ault-5-E-Tech-52kWh-150hp

[Reactie gewijzigd door LorenzoBoth op 22 juli 2024 13:17]

Het zou wel eens efficienter kunnen zijn om niet van 10% naar 80% te laden omdat de laadcurve afzwakt. Ligt wel een beetje aan het type auto en dus die curve.
Zeker, dat is ook zo. Met 500.000km inmiddels met een EV gereden te hebben ervaar ik het snelladen gewoon niet als een probleem.

Zomervakantie, wintersport, met kinderen, ga maar door. Het gaat gewoon en elk jaar gaat het beter en beter.
Heb je een eigen laadfaciliteit thuis en of op werk?
Thuis en op het werk. Maar ik werk overal en nergens. Reis voor het werk veel rond, maar ik merk dat ik steeds minder aan de snellader sta omdat ik op mijn bestemming kan laden. Werklocatie, hotel of thuis.

Zo af en toe de snellader, maar heel weinig.
Is dat 11 jaar dezelfde EV? Dan ben ik benieuwd naar de staat van de batterij na 500.000 km.
Ik heb zelf ruim 12 jaar dezelfde auto (op LPG). Maar die wordt een keer vervangen. En dan hoop ik de stap naar elektrisch te kunnen nemen.
Nee, inmiddels 2e Tesla Model S. Mijn eerste uit 2013 rijd nog, vriend van mij heeft die nu. 360.000km op de teller en eerste accu met 12% degradatie.

Huidige Model S uit 2018 heeft 160.000km op de teller staan.
12% degradatie na 360k is echt niet slecht als je bedenkt dat de huidige accu's en BMS een stuk beter zijn dan 11 jaar geleden.

Ik heb overigens nog nooit in een auto gereden met meer dan 250k en dat waren echt hele oude auto's :D
^^ That. We zeuren wel heel veel over die potentiele degradatie van de accu, maar er rijden niet gek veel autos rond met meer dan 3 ton levenservaring. Tenzij je echt elke dag snellaadt (en dan zul je toch ook die kilometers moeten rijden, dus >200 per dag, en dat dag in dag uit) kon het wel eens heel erg meevallen. Zeker nu de technologie verder ontwikkelt, want de nieuwe NMC types kunnen nog veel meer cycli aan dan de oude LMO (die met 1500+ cycli al prima waren).
Mijn 320d uit 2013 heeft ook 360.000 km gelopen en heeft 0% degradatie; er gaat nog steeds 60 liter in de tank :+
Maar nu serieus: 360d km is een serieuze kmstand en als er slechts 12% degradatie is van de accu, dan is dat wel heel netjes. Dat is een stuk minder dan de 2% per jaar die als gemiddelde wordt aangehouden.
Het verschilt nogal per EV. De eerste Nissan Leafs hadden praktisch geen temperatuurmanagement van de accu's en degraderen vrij serieus. Moderne EV's met vloeistofkoeling degraderen vrijwel altijd minder snel dan de rest van de auto :P

Met name de Model S is een mooi voorbeeld. Er zijn heel wat taxi's die ruim over de half miljoen kilometers hebben gereden en dit regelmatig doen op de eerste drivetrain en eerste accu. Toevallig kwam ik laatst op YouTube YouTube: Range Test! How Far Can a 430,000-Mile Tesla REALLY Go? Episode 2 en YouTube: Tesla Taxi FULL HEALTH CHECK: Is The Battery RUINED After 430,000 Mi... tegen, een Model S die zo'n 7 ton heeft gereden op originele accu. Ja, uiteindelijk is de degradatie dan wel 25% - maar desondanks is de auto nog steeds prima praktisch bruikbaar.

Wat ik er vooral mee wil zeggen: zo'n gemiddelde zegt dan niet enorm veel. Die laatste Model S trekt het gemiddelde omlaag, evenals bijvoorbeeld een Leaf. Je kan sowieso het beste kijken naar het aantal gereden kilometers. En als je dan een model kiest met een goed battery management system, dan zal de de degradatie waarschijnlijk nog iets lager uitvallen.
Ik geloof er geen reet van dat jouw auto geen degradatie heeft. PK's en/of efficientie zijn na al die tijd echt wel omlaag gegaan.
En, rijd je nog net zoveel kilometers per tank als in het begin en, belangrijker bij een ICE, hoeveel vermogen heeft de auto nog, dat schijnt bij BEV’s een stuk minder te degraderen dan bij ICE’s, maar daar hoor je niemand over.
Snelladen is echt de toekomst, al dan niet met lokale buffers. Maar het gros van het laden zal op lagere vermogens plaatsvinden op de bestemming.
Dat ben ik met je eens, maar dat wil niet zeggen dat Batterij swaps en waterstof per definitie geen plek hebben in de transitie naar elektrisch rijden.

Denk bijvoorbeeld aan (deel)scooters, die rijden in Azie regelmatig op wisselbare accu's. Ik denk dat zoiets in de Nederlandse steden ook goed zou kunnen werken.
Op een vergelijkbare manier, denk in dat voertuigen die op afgesloten terreinen rijden of op vaste routes hier ook een voordeel uit kunnen halen.

Hoe groot deze voordelen zijn, hangt inderdaad af van de ontwikkelingen rondom snelladen. En hoe belangrijk het in de toekomst is om piekbelastingen te minderen. Maar zoals altijd is het goed om verschillende technieken te blijven ontwikkelen, omdat je altijd tot nieuwe inzichten kan komen en het zou zonde zijn als je dan niet kan bijsturen, omdat je de technologie niet hebt.
Denk bijvoorbeeld aan (deel)scooters, die rijden in Azie regelmatig op wisselbare accu's. Ik denk dat zoiets in de Nederlandse steden ook goed zou kunnen werken.
Die scooters en fietsen hier in de stad werken al zo, met verwisselbare accu's, dus dat is absoluut wel een plek waar je dat zou willen hebben. Vooral omdat je geen machines nodig hebt voor het kunnen verwisselen. Eruit klikken en een nieuwe erin, klaar. Bij auto's hebben we het toch echt over een paar honderd kilo minstens, dat is echt een totaal ander verhaal. Ik zie verwisselbare accu's niet echt als een optie. Na meerdere reizen van meer dan 2000 km enkele reis kan ik niet zeggen dat een verwisselbare accu een verbetering zou zijn.
Met een accu buffer heb 2x conversie verliezen, en 2x zoveel accu capaciteit te produceren. Met het swappen van accu's heb je niet heel veel meer accu's nodig. Je zal niet elke dag een accu swappen, alleen als je lange ritten maakt, dan komt het van pas. Als je normaal in de nacht voor je deur kan laden tenminste.
Met snelladen zijn de verliezen groter, en slijt je accu sneller. En wordt alle bekabeling van het net dikker.
ZIe het als de batterijen in de afstandbediening van je tv, penlite's, die wissel je ook om en zijn universeel verkrijgbaar, zo zou het ook met auto's moeten zijn.
Van accu naar accu kan direct DC, amper conversie.

Accu wissel station’s zijn fabrikant specifiek, die ga je niet generiek krijgen.

Accu’s wisselen in chemie en elke fabrikant doet het anders: cellen, pouches of blades, noem het maar op.

Leuk gimmick die accu wissel, maar niet op grote schaal.
Accu wissel station’s zijn fabrikant specifiek, die ga je niet generiek krijgen.
Daar lijkt het anders wel op, de Geely groep (Volvo, polestar, Lync&co, Zeekr) is al bezig om nieuwe auto's te ontwikkelen die binnen 2 jaar kunnen aansluiten op het platform van Nio
Tuurlijk kan je accus wel standardiseren.
Dat is met batterijen al het geval.

Waar een wil is, is een weg.
Makkelijk verwijderbare accu's zijn ook in het belang van de klant, economie en planeet.
Multinationals zijn steeds meer bezig met gatekeeping, en het onaantrekkelijk maken van reparaties en onderdelenwissels.
Helemaal in de autoindustrie waar tegenwoordig ieder onderdeel een chip met serienummer heeft daar aangemeld moet worden met een apart computersysteem dat niet voor handen is voor onafhankelijken of consumenten.

Dit is een trend die zo snel mogelijk wereldwijd gestopt moet worden.

Producten waarvan de accu niet zelf te verwisselen zijn, zijn wegwerp producten ipv duurzame producten..
Met een accu buffer heb 2x conversie verliezen, en 2x zoveel accu capaciteit te produceren. Met het swappen van accu's heb je niet heel veel meer accu's nodig. Je zal niet elke dag een accu swappen, alleen als je lange ritten maakt, dan komt het van pas. Als je normaal in de nacht voor je deur kan laden tenminste.
Met snelladen zijn de verliezen groter, en slijt je accu sneller. En wordt alle bekabeling van het net dikker.
ZIe het als de batterijen in de afstandbediening van je tv, penlite's, die wissel je ook om en zijn universeel verkrijgbaar, zo zou het ook met auto's moeten zijn.
Hierbij zie ik het net als in vroegere jaren watertorens. Met de aanvoer van een kleine waterbron druppelde of stroomde de watertoren gedurende de nacht vol met water. In de spits van de ochtend met douchen en opstartende bedrijven werd dit water in een piek verbruikt, zonder dat er gekke drukverliezen etc. ontstonden. In de loop van de dag vulde de torens weer langzaam bij zonder dat je massief grote pompen etc nodig had.

Thuis gebruik je dit meermaals per dag nog in de stortbak van je toilet.

Dus lege accu's innemen en volle uitgeven. Waarbij de lege accu's geladen kunnen worden op momenten dat er veel energie beschikbaar is (zon en wind overproductie) of juist als er weinig vraag is.

En mocht er een piek ontstaan bij de accu uitgifte, dan kunnen die accupacks alsnog snel DC-DC geladen worden om de voorraad aan te vullen.

Hoe Nio dat doet is door je een accu te verhuren. Dat je andermans accu terug krijgt is dus niet erg. En je kan zelfs een nieuwe accu halen door een swap als jouw accu minder capaciteit begint te krijgen door de jaren heen. Deze zal in het wisselstation dan niet opnieuw uitgegeven worden.

Nadeel in hun model: je betaalt een forse abonnementsprijs per maand en moet dan ook nog eens betalen per swap als je meerdere keren op 1 trip accu's wilt vervangen. Dus bijvoorbeeld bij een reis naar het zuiden voor zaken of vakantie. Juist HET moment waarop dit swappen sneller kan zijn.

Ook vond ik het in in uitrijden van wat ik tot nu toe gezien heb nogal tijdrovend. Je parkeert je auto achteruit voor de laadgarage die je auto achteruit manouvrerend naar binnen hengelt. Zeer tijdrovend.

Kies gewoon een drive in model, waarbij je je auto aan de ene kant in een "garage" binnen rijdt en aan de andere kant er weer uit kan rijden.

Dus aan de voorkant gaat de roldeur van de swap "garage"voor je open. Je rijdt via de voorkant in, en stopt voor de roldeur van de uitgang. Jij loopt weg en een plateau zorgt dat je auto goed boven de schroefpunten wordt gezet. De accu wordt onder de auto uit getrokken, gewisseld, en weer vast gezet. Jij stapt weer in, nu gaat de roldeur aan de achterzijde van het gebouwtje voor je neus open en je rijdt vooruit weg.
Waterstof zou anders een mooie buffer zijn
als je 2/3 van je energie wilt verprutsen wel ja. Dan liever een paar containers met accu's erin bij de snellaadstations
Dat is inderdaad een keuze tussen aan de ene kant gebruik van energie, en de andere kant gebruik van grondstoffen. Het is maar wat je belangrijker vindt. Ik denk dat 'we' binnen een tiental jaren wel op het punt zijn dat we een overvloed aan hernieuwbare energie hebben, maar ik hoop dat voor die tijd ook meer mensen zich realiseren dat grondstoffen net zo kostbaar zijn (en het liefst zo min mogelijk aan de natuur moeten worden onttrokken).

Voor de duidelijkheid; opwekken van waterstof en daar weer stroom van maken kost meer energie dan stroom in een accu opslaan, maar (afhankelijk van de grootte van de tank) voor een waterstoftank heb je minder materiaal nodig dan een accu van vergelijkbare capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 22 juli 2024 13:17]

Vooralsnog is het gebruik van energie het grootste probleem dat we (hier tenminste) moeten tackelen.

We zijn met hernieuwbare energie een beetje op een kantelpunt aangekomen, als alle zonnepanelen en windmolens (vol) vermogen leveren kunnen we een paar dagen per jaar hernieuwbaar de dag doorkomen (en dan is alsnog een enorm deel van het energieverbruik niet elektrisch). Nu hebben we nog 2-5 keer zo veel panelen en molens nodig om te zorgen dat we het grootste gedeelte van het jaar hernieuwbaar kunnen doorkomen.

En _dan_ moeten we nog 3 keer zo veel bijbouwen om ooit maar de hoop te hebben dat waterstof een optie wordt.

Die waterstoftank heeft allicht minder materiaal nodig, maar de achterliggende productieketen om die waterstoftank te vullen heeft gigantische hoeveelheden grondstoffen nodig.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 13:17]

Je hebt gelijk, maar het moment dat we 24/7 van 100% groene energie gebruik kunnen maken betekent het dus dan er 90% van de tijd een overschot is. Je kunt je dan afvragen of je dat op moet vangen met energiezuinige oplossingen (accu's waar veel grondstoffen voor nodig zijn) of grondstof besparende oplossingen (waterstoftanks die minder grondstoffen nodig hebben, maar waarbij je de helft van de energie die je op wilt slaan kwijt raakt).

Voor de komende minimaal tien jaar is waterstof inderdaad geen goed medium om energie in op te slaan.
Waterstof heeft nog een hoop innovatie te gaan. Dat 2/3 is al niet meer en het word beter
Waterstof productie is niet nieuw. Er zullen vast nog wel innovaties komen, maar dat is net zo goed van toepassing voor accu's en de huidige capaciteit van het netwerk is ook een tijdelijk probleem. Het moet enorm veel innoveren om de productie en opslag zodanig te verbeteren dat het net zo goedkoop en efficient is als het inzetten van Accu's.
Tesla heeft dergelijke buffers bij een aantal Superchargers in de VS.
Vooral om demand charges (extra heffing op piekverbruik) te beperken.
Batterij swaps zijn voor transport al heel lang gangbaar. Zoek en je zult op internet foto’s vinden van batterij swapping van meer dan 100 jaar geleden. Ja, 100 jaar geleden. Niet zo geavanceerd en autonoom als nu, maar wel swapped van batterijen voor de elektrische transportbusje.

Vroeger kon je bij je Renault Zoë, en nog altijd, bij sommige auto's batterijen huren. Dan heb je nooit meer het probleem van gedegradeerde batterijen, want die ruil je weer om. Doet NIO ook, die test elke batterij die ze swappen op degradatie. Ze combineren huur van batterijen met omwisselen met een volle batterij. Hoef je niet te laden, en betaal je voor de stroom via het maandabonnement wat huur en volle batterij bevat. Voor zakelijk gebruik wel zo makkelijk.
Drogredenen. Hoe groot wil je die buffer wel niet hebben dan als de massamigratie in de zomer begint? Nu zijn accu’s nog erg vervuilend, maar er komen andere technologieën aan. Ik zou niet inzetten op slechts een manier. Accu’s swaps zijn nog steeds valide.
Als je snel accu's wilt wisselen, dan moeten die óf ook heel snel geladen worden, óf je hebt een enorme hoeveelheid extra accu's nodig. Bij het wisselstation ben je niet alleen; dat is uiteraard een komen en gaan van klanten die geen uren willen wachten. Dus het is niet zomaar gezegd dat accuwissel zou zorgen voor een veel geleidelijker gebruik van het stroomnet.

Snel laden lijkt me toch het antwoord voor de langere termijn. Het stroomnet zal sowieso enorm verzwaard moeten worden want er zijn meer dingen die met elektriciteit gaan, waar dat eerder fossiele energie was. En niet alles kan uitgespreid worden over de tijd. De netbeheerders hebben al een tandje bij gezet en dat zal nog vaker moeten. Met eventueel subsidie, de juiste regels vanuit de regering en de ACM, en dan decennia aan tijd en hard werk. Een zeer sterk stroomnet naar elk huis en bedrijf is van enorm grote waarde voor de toekomst, voor EV's, zonnepanelen, enz. Het is niet zonder nadelen en de inspanningen zullen enorm zijn, maar betere opties heb ik nog niet gehoord.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 13:17]

Je hebt sowieso een belachelijke hoeveelheid aan "accu's" nodig voor het net, als je compleet over wilt gaan naar "duurzaam" elektrisch.

Puur voor momenten dat zonne-energie (dus wind, PV, etc.) niet (voldoende) beschikbaar is en voor het opvangen van piekbelastingen (die ga je nooit voorkomen, kijk als analogie bijvoorbeeld naar files, daar wordt al jarenlang geprobeerd een oplossing voor te verzinnen en dat lukt gewoon niet. Er moeten mensen op bepaalde momenten de weg op, en die gaan ook niet voor de lol in de file staan. Analoog daarop blijven piekbelastingen ook bestaan, al kunnen die wel op slimme manieren (lees: met gebruik van meer accu's) opgevangen worden).

Regionale accu's zorgen er ook voor dat het net niet absurd verzwaard dient te worden, maar alleen daar waar het nodig is. (Nb. op sommige bedrijventerreinen regelen ze dat zelf al, uit noodzaak omdat ze niet genoeg energie kunnen afnemen.) Voordeel is wel dat stationaire accu's niet persé een hoge energiedichtheid nodig hebben, dus milieuvriendelijker samengesteld kunnen worden.
óf je hebt een enorme hoeveelheid extra accu's nodig
Stonden auto's niet >90% van de tijd stil? *checkt* Ja, 96%, dus zoveel meer accu's ga je sowieso niet tegelijkertijd nodig hebben

Stel dat we in NL een miljoen electrische auto's aanschaffen (1'000'000 accu's sowieso in omloop), dan is 4% dus 40k electrische auto's die tegelijkertijd rijden. Ik kan niet vinden hoeveel mensen dagelijks honderden kilometers afleggen, maar stel dat deze 40k auto's allemaal elke dag honderden kilometers rijden en dus hun accu tijdens elke rit een keer vervangen, dan heb je dus 40k extra accu's nodig. Je kan niet voorspellen waar die allemaal nodig gaan zijn dus een beetje marge zou je erbij moeten rekenen, maar je kan accu's ook verplaatsen als ze op beginnen te raken en het idee dat al die auto's elke dag zover rijden is sowieso ver overdreven.

Het verschil tussen 1 miljoen of 1.04 miljoen accu's fabriceren gaat niet het verschil zijn tussen een 1.5°C of een 2°C warmere wereld. Als snel accu's swappen mensen helpt om van fossiele brandstoffen af te stappen, lijkt het me ondenkbaar dat het onder de streep negatief uitpakt

---
Snel laden lijkt me toch het antwoord voor de langere termijn. Het stroomnet zal sowieso enorm verzwaard moeten worden
Een dikke kabel gaat niet helpen als de zon op dit moment niet hard genoeg schijnt en de wind niet hard genoeg blaast. Je zult een buffer nodig hebben als je spontaan veel auto's met honderden kilowatts tegelijk wil laden.

In jouw scenario zou je dus geen accu's nodig hebben om te wisselen, maar je moet er wel een stapel extra produceren om aan het net te hangen zodat die auto's dan snel kunnen laden. Linksom of rechtsom...

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 13:17]

Die 96% statistiek is natuurlijk hartstikke vertekenend. Die zegt niets over hoeveel auto's er tegelijk willen snelladen/wisselen. De meeste auto's zullen in dezelfde 1/3e van de uren rijden. Dus dan gaat het al over 12% in plaats van 4. Dan moet je nog rekening houden qua locatie aangezien gebruik ook niet netjes geografisch verspreid is.

En die kosten komen toch bovenop de prijs van de auto. En dan komt daar nog bij dat wisselstations veel kostbaarder zijn om aan te leggen en te onderhouden door bewegende onderdelen en veiligheidsoverwegingen van accu opslag. En houdt er dan nog rekening mee dat er natuurlijk goede standaarden moeten zijn zodat er uitwisselbare accu's zijn, iets waar nu in ieder geval nog geen basis voor ligt. En er eisen aan het auto ontwerp worden gesteld door de accu-wisselings techniek die veel verder gaan dan een stekker.

Door al die factoren is de belangrijke vraag of het economisch wel haalbaar is om een dekkend netwerk van wisselstations te bouwen in de komende jaren.

En dan komt er nog de definitie van 'gemak' bij. Als auto's primair thuis of op werk worden geladen, zullen alleen de tussentijdse stops door wisselstations of snelladers worden voorzien. Aangezien wisselstations veel duurder zijn (en vooralsnog merkspecifiek), zal er een minder dicht netwerk zijn. Is het dan meer gemak om vlak bij je route 10 minuten snel te laden, of om om te rijden en in 3 minuten te wisselen?

En dan het punt van het stroomnet. Ja ze verbruiken een groot vermogen. Maar gelukkig zijn meeste tussentijdse stops overdag, als de zon schijnt. En daarnaast zijn snelladers uit te spreiden doordat ze goedkoper zijn, wat weer betekent dat de last iets uitgemiddeld wordt. Ze zullen alsnog meer impact hebben dan als we volledig op wisselstations gaan. Maar ik betwijfel of het verschil zo groot is als je denkt.
Er zitten tientallen batterijen in het systeem. NIO doet ook mee in Nederland aan diensten om het net te balanceren. Bij veel stroom laden ze de batterijen op, bij tekorten (ook aan transport), kunnen ze zelfs terug leveren doordat er altijd extra batterijen in het systeem zitten.
Is het bekend dat NIO niet voldoende opgeladen accu's in hun stations op voorraad heeft? Ik heb mij daar verder niet in verdiept.

Daarnaast ben ik verbaasd dat sommige hier zweren bij snelladen en bijvoorbeeld Evanesco beweert dat 10 minuten laden geen probleem is. Dat is vooral subjectief vanuit zijn oogpunt. Ik vind dat namelijk wel een probleem. Als ik nu bij elke tankbeurt minimaal 10 minuten bij het tankstation moet zijn om wat voor reden dan ook dan gaat mij dit ook storen.

Valt mij op dat bij EV gerelateerde zaken men (ik denk vooral EV rijders) altijd zweert bij 1 ding. Waarschijnlijk hun persoonlijk ding (mooie aannames van mijn kant, dat is correct).
Waarom zou een oplossing niet kunnen bestaan uit meerdere mogelijkheden zoals opladen, accu wisselen of gewoon helemaal niet elektrisch rijden?

Er is niet 1 oplossing voor iedereen, want we hebben allemaal verschillende wensen.

Deze toevoeging van NIO lijkt mij zeer wenselijk naast andere oplossingen. Voor mij persoonlijk spreekt het mij in ieder geval veel meer aan dan opladen en aangezien NIO bewust bezig is met de netbelasting lijkt het mij vanuit dat oogpunt ook een wenselijke toevoeging aan het geheel.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 13:17]

Waarom zou een oplossing niet kunnen bestaan uit meerdere mogelijkheden zoals opladen, accu wisselen of gewoon helemaal niet elektrisch rijden?
Tuurlijk kan dat. Het probleem is alleen dat we als mensheid de aarde om zeep helpen met de klimaatverandering.

Om dat zo effectief mogelijk te stoppen zullen we ook zo effectief mogelijk om moeten gaan met onze schaarse grondstoffen en energie.

Je 3 mogelijkheden:

1. opladen: Top! Energie efficient rijden met een auto.

2. Accu wisselen: Meh. We hebben een tekort aan grondstoffen voor accu's en ze worden vaak niet heel millieuvriendelijk en arbeidsomstandigheden vriendelijk gewonnen.
Effectief 2 accu's nodig hebben voor 1 auto is flinke verspilling van grondstoffen. Liever niet.

3. helemaal niet elektrisch rijden: Nee! Fossiele brandstoffen, zie klimaatverandering. Waterstof? Heeft een efficientie van 30%, terwijl accu's rond de 90-95% gaan. Gezien we energie niet in overvloed hebben moeten we dat niet verspillen aan waterstof. Opwekken als we een overschot aan groene energie hebben klinkt top, maar bouw jij een fabriek die 3 uurtjes per dag kan draaien en in de winter helemaal stil ligt?
Je bekijkt het vanuit 1 oopgunt, klimaat. Er zijn veel meer oogpunten van waaruit gekeken kan worden.
Je hebt helemaal niet 2 accu's nodig per EV, hoe kom je daar nou weer bij?
Beetje off-topic, maar wat voor leven heb je als elke 10 minuten nuttig besteed moeten worden? Ik vind ook wel wat van mensen die eindeloos door social media scrollen om hun tijd door te komen, maar jouw reactie slaat compleet door naar de andere kant.

Overigens slaat de opmerking "heel veel accu's nodig" nergens op. Ook bij Nio kun je de accu zelf laden. In de praktijk heb je misschien 1 extra accu op 10 auto's nodig, wellicht nog minder.

Vanuit het perspectief van de gebruiker is het inderdaad snel door kunnen (wat ik dus persoonlijk een emotioneel armoedig argument vind), maar het twee argument snijdt meer hout: de restwaarde van de auto is hoger, omdat je altijd een gegarandeerde accu kwaliteit hebt.
Dat is wat mij betreft totaal niet relevant voor dit onderwerp.

Mijn punt is dat verschillende mensen, verschillende wensen hebben. Mijn ander punt is dat EV rijders voor mij oogschijnlijk vaak hun situatie brengen alsof het DE manier is voor alles en iedereen. "Ik kan thuis opladen, ik kan binnen 10 minuten opladen, Tesla heeft superchargers dus voor iedereen werkt dit, etc. etc."

Ik geef aan dat verschillende mensen verschillende wensen hebben en vanuit verschillende oogpunten kijken en daarom het prima is dat NIO deze optie beschikbaar maakt. Net zoals dat waterstof prima is. Voor veel EV rijders is eigenlijk alles slecht behalve hun situatie of de situatie waarvan zij vinden dat het goed werkt.

Dit onderwerp en hetgeen wat ik vanochtend al zag, uiteindelijk op ben gaan reageren, is voor mij heel bevestigend. Ook dit bericht van jou weer. Hoe jij het ziet zo is het schijnbaar, maar wat iemand anders vindt is armoedig. Het is zo bevestigend, maar wel heel vermoeidend.
Wat mij triggerde is dat zelfs 10 minuten voor jou al te veel lijkt te zijn. En dat geef je in andere reacties nogmaals aan. Het is inderdaad totaal niet relevant voor het onderwerp, dus waarom draag je het zelf aan? Het gaan nota bene nog geen eens om 10 minuten, maar om het verschil tussen de tijd dat je moet tanken dan dat je moet laden en die is nog minder dan 10 minuten.

Ik sta er zelf licht positief in (er is best wat voor te zeggen), maar een vervuil een zinnige reactie als "ik geef aan dat verschillende mensen verschillende wensen hebben" niet met zeer subjectieve eigen bevindingen die ronduit discutabel zijn.
Omdat het bericht waaraan ik refereerde nota bene bovenaan staat met +2 waarbij diegene aangeeft dat dit hele systeem een oplossing is voor geen probleem, want wij kunnen binnenkort met 10 minuten de accu opladen.

Heb je het wel allemaal gelezen? Nu denk ik dat je gewoon lukraak een bericht eruit pikt en vervolgens begint te spuien.
Hoeveel minuten heb je inmiddels verspeeld aan je berichten? De reden dat ik op jou reageer is omdat jij 10 minuten nog te veel vindt. Er zijn best argumenten aan te dragen voor dit systeem, maar 5 minuten extra niet acceptabel vinden is dat gewoon domweg niet. Want dan moet je eens even verder kijken dan je neus lang is. Nu kun je in elk boeren gat en overal langs de snelweg tanken. En op iets minder maar heel veel plekken kun je snelladen. Zolang die systeem niet net zo wijd verbreid is als snelladen, is het argument van 5 minuten extra tijd kansloos, omdat een veelvoud aan tijd kwijt bent om naar dat wisselstation te rijden. Enkel wanneer het precies op jouw route ligt, heb jij je 5 minuten tijdwinst.
Let it go, Mit-46 wil alleen maar het zinloze en triviale punt maken dat "iedereen andere wensen heeft". Onderbouwd met het n=1 argument dat iedere theoretische (want hij heeft geen EV) minuut die hij meer kwijt is aan snelladen met een EV voor hem teveel is in vergelijking met zijn benzine auto bij de onbemande pomp volgooien.

Verder 0,0 inhoudelijke bijdrage, dus ik zou zeggen: duly noted, verder geen tijd meer aan verspillen.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 13:17]

Is het bekend dat NIO niet voldoende opgeladen accu's in hun stations op voorraad heeft? Ik heb mij daar verder niet in verdiept.

Daarnaast ben ik verbaasd dat sommige hier zweren bij snelladen en bijvoorbeeld Evanesco beweert dat 10 minuten laden geen probleem is. Dat is vooral subjectief vanuit zijn oogpunt. Ik vind dat namelijk wel een probleem. Als ik nu bij elke tankbeurt minimaal 10 minuten bij het tankstation moet zijn om wat voor reden dan ook dan gaat mij dit ook storen.
Dan doe ik maar even de aanname dat je geen EV rijder bent? Ik wel, mag denk ik geen verrassing zijn. :)
Als je dat wel bent dan weet je dat snelladen de uitzondering is, en niet de regel. Auto's staan het merendeel van de tijd stil en 3x raden wat de mijne dan vaak doet? Juist, laden aan een 11kW laadpunt, thuis, op het werk, wherever. Kortom: snelladen doe je alleen als je hele lange ritten maakt. En zelfs dan is het niet nodig om naar 80% of meer te laden. Veelal is het net dat laatste "zetje" om op de bestemming te komen. Dan hebben we het over enkele minuten, met de huidige snellaadtechniek (dus niet eens 800V zoals in mijn eerdere link). Dus wat voegt swappen dan nog toe? En die mooie Nio marketing praat over netcongestie oplossen is leuke bijvangst, maar geen reden om dan maar massaal te gaan batterij swappen.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 13:17]

Ik vind dat we inmiddels in herhaling vallen dus ik zal het kort proberen te houden.

1. Correcte aanname

2. Je bevestigt net zoals vele in dit nieuwsbericht eigenlijk wederom wat ik al een aantal keren heb aangegeven en dat is dat jij vindt dat enkel jouw situatie toepasbaar is op iedereen en alle andere manieren nutteloos zijn.

Ik denk dat ik inmiddels via verschillende berichten in dit topic genoeg aan heb gegeven dat veel mensen niet in dezelfde bubbel als jij en menig ander in dit topic leven. Een bubbel met eigen laadpaal thuis, op het werk of bij de buurman waarin de huidige manier van het gebruik van een EV schijnbaar naadloos past.

Je houdt het niet voor mogelijk, maar het gros van de mensen beschikt niet over deze luxe en leeft daarom niet in diezelfde bubbel.
Waar beweer ik dat mijn ervaring toepasbaar is op iedereen? En blijkbaar leef ik in een bubbel? Hou op zeg. Ik kan hem ook omdraaien: als je niet weet waar je het over hebt, ga het eerst eens proberen en een mening vormen gebaseerd op praktijkervaring voordat je anderen die die ervaring wel hebben beticht van tunnelvisie.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 13:17]

Ik ga natuurlijk niet met iemand bekvechten op Tweakers.net.

Ik wens je alvast een hele fijne avond!
10 minuten is echt niet zo gek, want elke rijder moet toch rusten voor de eigen veiligheid en die van anderen. En kijken we naar werkelijk rijgedrag van zowat alle Nederlanders, dan zien we geen honderden gereden kilometers per dag. Dus onderweg laden kan de zeldzame uitzondering zijn; 90% of meer van de benodigde energie kan thuis uit het stopcontact komen. Alleen mensen met specifieke beroepen, en vakantiegangers, zullen af en toe eens onderweg moeten laden. En dan is het een kwestie van even een hapje of drankje halen, naar de wc gaan, de benen strekken, en weer door.

Ook gaat het wisselen van accu's niet zomaar zoveel sneller. Dat hangt af van het aantal accu's, de snelheid waarmee die geladen worden, en het aantal klanten dat langskomt. Er zijn nu nog amper voertuigen op de weg waarvan de accu kan worden verwisseld. Zou dit groot gaan worden, dan wordt dat snel anders. Zodra zo'n wisselstation een beetje druk wordt, wordt het lastig om altijd genoeg accu's beschikbaar te hebben die ook vol zijn. Volgens mij moeten die verwisselbare accu's ook op hoge snelheid geladen worden, waardoor het wisselen niet zoveel zin zal hebben. Maar goed, we gaan zien hoe het uitpakt in de praktijk.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 22 juli 2024 13:17]

Dat is toch echt jouw mening.

Ik vind het al vervelend als ik bij het tankstation aankom en er staat iemand voor mij waardoor ik xxx minuten moet wachten.
Ik tank bij onze lokale onbemande pomp en ben gewend dat ik 9 van de 10 keer meteen kan beginnen met tanken. Ben doorgaans dan ook weer binnen 5 minuten op pad.

Verder staat dit letterlijk in het artikel:
"Die lege accu's worden daarna langzaam, flexibel en adaptief opgeladen, wat volgens NIO zorgt voor lagere prijzen en een stabieler energienet."

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb mijn EV al maanden en ik besteed er zelf minder tijd aan dan toen ik nog moest tanken. Snelladen heb ik nog niet gedaan in die tijd, alleen nodig op vakantie. Met tanken ben je zelf overigens ook snel 5 minuten kwijt. Overigens moet ik toch pauze houden na een lang stuk rijden, dan kan die snellader er ook wel aan.
Rijd zelf sinds een paar maanden een EV en vanuit mijn gezichtspunt het volgende:
  • Dit voorjaar op en neer Spanje gereden, 1500 km heen en het zelfde weer terug. Zowel heen als terug 4x een half uurtje moeten opladen. Ofwel: broodje eten, even naar de WC en je zit weer op 80%. Ik heb amper verschil gemerkt in vergelijking met een ICE
  • Opladen doe ik vrijwel alleen maar thuis tijdens "daluren". Dat kan voor anderen anders liggen maar waarom zou ik een heel eind willen rondrijden om mijn accu op te laden als dat gewoon 's nachts gebeurt of in het weekend als het zonnetje schijnt? Dit is wat de meeste mensen doen.
  • De levensduur van een accu hangt af van het gebruik. Geeft NIO een oneindige levensduur garantie?

[Reactie gewijzigd door HDoc op 22 juli 2024 13:17]

Maar de nadelen van een accu-swap zijn enorm.
  • Het is geen handzaam pakketje.
  • Het is niet universeel.
  • De accu's echt in de auto integreren (dus niet als bodem uitvoeren) heeft ook voordelen.
  • Support doorloop
  • Noodzakelijke ruimte voor 'swapping' is vrij groot.
De support van accu-types bij elektrisch gereedschap is ook al een 'dingetje' - je auo weggooien omdat een nieuw type wordt geintroduceerd lijkt me heel pijnlijk.

Als de accu nu inderdaad een mooi klein pakketje was dan had het wel kans van slagen denk ik - het bewijs is daarvoor al geleverd bij elektrisch gereedschap. Al blijven vele nadelen nog bestaan - je hebt namelijk wel direct een vendor-lock-in....
Welk probleem dat niet bestaat? Ze noemen een goed probleem dat dit snelladen veroorzaakt, de last op het energie netwerk.
Ja want Nio, of auto fabrikanten in het algemeen zijn zo ontzettend begaan met de staat van het Nederlandse stroomnet. Ze pushen dit swappen echt niet om meer auto's te verkopen door in te spelen op een niet kloppende overtuiging bij consumenten dat snelladen niet snel genoeg is, of om vendor lock-in te creëren. /sarcasme

Maar serieus: leuke marketing praat van Nio, maar voor snelladen is al een fabrikant overstijgende standaard en de laadinfrastructuur ligt er al. Dus als we het probleem van een overbelast stroomnetwerk op willen lossen zijn er makkelijkere manieren dan snelladen overboord gooien en jaren bezig zijn met swappen standaardiseren en weer overal (kostbare!) swap infrastructuur bouwen.

[Reactie gewijzigd door Evanesco op 22 juli 2024 13:17]

Accu's blijven in ontwikkeling; er zijn al mogelijkheden om op minder mobiele schaal grote en zware accu's te gebruiken die wel milieuvriendelijker zijn. Bijkomend voordeel van deze snellaadbuffers is dat ze tweezijdig aangesloten zijn. Enerzijds op de DC-stekker voor de EV, anderzijds kunnen ze ook het net ontlasten door in daluren energie terug te leveren. Met accuwisselstations vermoed ik dat je vrij veel wisselingen uitvoert waardoor andere componenten slijten. Ik ken de techniek niet maar het klinkt relatief storingsgevoelig en lastig schaalbaar. Snelladen in 10 minuten is prima; even een kop koffie of een broodje scoren en anders lekker je instagram reels doorscrollen en je kan weer door.

Enige wat anders wel relatief makkelijk kan is een vloeibare energiedrager voor de batterij wisselen, al is dat ook wel relatief uitdagender dan enkel een flinke kabel/stekker ontwikkelen welke nu al in gebruik is. Overigens is 400 accuwissels per dag ook wel een dingetje, als je een flinke fastnedlocatie hebt zit je op 8-10 laders en ik ken er een paar die regelmatig 'vol' zitten, met een kwartiertje-20 minuten per auto zit je zomaar wel eens tegen de avond door je cycli heen.
Waterstof is al dood, ook voor de industrie.

https://www.nu.nl/klimaat...r-realitycheck-nodig.html

De werkelijkheid haalt de ambities t.a.v. van waterstof in.
Waterstof is al dood, ook voor de industrie.
Waar het artikel vooral op duidt is het gebrek aan een goed onderbouwde toekomstvisie.

De industrie gebruikt momenteel al heel veel waterstof. Echter wordt dit nu nog gemaakt uit methaan (aargas) d.m.v. steam methane reforming met veel CO2-uitstoot. Die waterstof nog steeds vervangen worden door "groene" waterstof aangezien veel van dit soort processen niet zomaar gaan verdwijnen; de productie van kunstmest bijvoorbeeld.
Dus waterstof is als grondstof nog steeds zeer relevant, als energiedrager steeds minder maar dat is het eigenlijk ook nooit echt geweest.
Anoniem: 345323 @t-force17 juli 2024 10:22
Ja, zoals door velen al benoemd in de afgelopen jaren. Maar de Europese politici (en zeker die in Nederland) zijn volkomen ondergedompeld in de wereld van olie- en gas. Men vindt het heel erg moeilijk om energie in andere vormen te snappen.
Dat gaat erover dat de gestelde politieke ambities niet haalbaar zijn. Wat we eigenlijk al wisten toen die uitspraken gedaan werden. Waterstof heeft zeker wel toekomst en toepassingen.
Waterstof is al dood, ook voor de industrie.

https://www.nu.nl/klimaat...r-realitycheck-nodig.html
Voor bijvoorbeeld staalproductie is het op dit moment het enige alternatief voor steenkolen anders.
> hoeveel kunnen er tegelijkertijd geswapt worden?

1, maar dat is in 3 minuten en klaar; als die grote Tesla supercharger vol staat, staat dan ook elke auto op volle kracht te laden? En volgens mij hebben we geen Tesla stations met tientallen laders, alhoewel dat er mettertijd wel zal komen (ik zie nog wel voor me dat elk parkeerterrein veel meer laadpalen krijgt dan ze nu hebben).

iig, het voordeel van deze zal inderdaad wegvallen als 10 minuten snelladen een ding wordt, maar daar zijn we nog niet. Daarnaast, snelladen heeft een zware impact op het stroomnet, tov deze die beter continu stroom kan trekken (in theorie).
En volgens mij hebben we geen Tesla stations met tientallen laders
Jawel. Zo’n beetje iedere Supercharger heeft minimaal 8 laders. Beetje populaire bestemming zit zo rond de 24.

Amersfoort en Vuren zijn er 12
Bunnik, Breukelen en meerkerk zijn er 24
Duiven/zevenaar 24+8
Apeldoorn oost 20+12 in zuid
Deventer 20.

Badhoevedorp heeft er zelfs 32 staan.

Superchargers staan eigenlijk altijd geplaatst in meervoud van 4 met een minimum van 8.
Badhoevedorp heeft er inderdaad 32 en het is altijd druk ook.
Heel veel schipholtaxies laden daar. Naast de superchargers staan ook nog een aantal andere snelladers van een ander merk (Net buiten het terrein van Corendon) en die worden ook veel gebruikt.
Stel je voor dat je dat allemaal zou moeten swappen.....
dus als er 10 auto's tegelijk aankomen dan duurt het 3 minuten per auto + 30 seconden om de autos te wisselen? ofwel 35 minuten totdat alle auto's er doorheen zijn. Dan komen de volgende 10 auto's aan. De omgewisselde Accu's moeten dan alsnog snel geladen worden omdat je anders een enorme hoeveelheid accu's nodig hebt om de vraag aan te kunnen.

Een drukke locatie heeft al vaak 16 tot 24 of meer snelladers. Daar kunnen auto's continu op aansluiten. De doorstroom bij het gebruik van snelladers zal dan vele malen hoger zijn dan bij accu swap.

Wat betreft de impact op het stroomnet, dat zal een tijdelijk probleem zijn die je tussentijds met accu containers op locatie zou kunnen oplossen. Daarmee haal je de piek ook eraf lijkt mij.
dus als er 10 auto's tegelijk aankomen dan duurt het [...] 35 minuten totdat alle auto's er doorheen zijn
Dat is niet zoveel langer dan het nu ook is, dus als de piek ongeveer gelijk is en je in alle andere gevallen wint...

Maar het echte antwoord is natuurlijk net als bij de supermarkt: daarom heb je meerdere kassa's. Ze zijn niet allemaal tegelijkertijd bemensd, maar dan kun je zodra er 4 in de rij staan wel een tweede openen.
De werknemers die op dat moment niet nodig zijn, kunnen op een hometrainer extra energie opwekken hopelijk iets anders doen zoals misschien zijn het studenten die het meeste van de tijd dan aan huiswerk besteden en alleen op piekmomenten helpen, of als je het combineert met een winkeltje (zoals bij huidige tankstations vaak ook het geval) zijn er een hoop andere taken te doen.

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 22 juli 2024 13:17]

In Duitsland (Hilden en Oberhonnefeld ) zijn er Tesla stations met 40 laadpalen. In de USA is er eentje met 98. Er worden er gewoon bijgeplaatst waar nodig.
En volgens mij hebben we geen Tesla stations met tientallen laders
Er zijn er meerdere in Nederland met dergelijke aantallen :) meerdere met >20 laders en bij Schiphol in de buurt staat er eentje met meer dan 30 laders.

Regelmatig vind je bij dergelijke locaties ook andere laadpaalaanbieders.

Ik kwam laatst op een trip uit bij een supercharger in Duitsland (Hilden). Daar staan 40 Tesla Superchargers. En dat is nog niet alles, want ook daar waren andere aanbieders actief. Al met al telde ik meer dan 60 snelladers :)
het voordeel van deze zal inderdaad wegvallen als 10 minuten snelladen een ding wordt, maar daar zijn we nog niet.
Als ik op een lange trip (>500km) net 100-150 kilometer tekort kom, dan sta ik niet langer dan 10 minuten bij de snellader. Wat mij betreft zijn we daar dus al ;)
En dat is zelfs nog met een 5 jaar oude auto. Een nieuwere Ioniq6 kan in de praktijk, in 10 minuten, 300km bijladen...
Het levert nuttige toepassingen op:
- Je dagelijkse accu swappen voor een long range vakantieaccu zodat je niet altijd met een dure zware accu rond hoeft te rijden. Maar dit werkt niet als iedereen op hetzelfde moment op vakantie gaat.
- Bij een 10 jaar oude auto heb je nog steeds een batterij met 100% state of charge en hoe je de hele auto niet af te schrijven als het accupakket een deel van zijn capaciteit verliest.

Als alternatief voor snelladen is het inderdaad niet relevant met de huidige laadsnelheden. De tijdswinst is nihil en een heel swapstation bouwen is veel complexer dan een simpele snellader.
Je zal toch meerdere typen accu's moeten gebruiken. Die enorme SUV wil graag 110kWh, maar die stadswagen heeft genoeg aan 35kWh en die hatchback of station wil graag 60kWh hebben. Als je de varianten half vult met cellen moet je nog steeds een accu van formaat SUV in een auto proppen van formaat aygo/yaris/polo.

En de hele race voor de standaard van 'welk type accu' gaan we ontwikkelen moet óók nog komen. Nee, goede energievoorzieningen voor snelladers geloof ik meer in. Die zijn eenvoudiger aan te leggen. Als we dan gaan standaardiseren waar de aansluiting moet komen (achterin, bestuurderszijde) dan kan men efficiënt die plaatsen ontwikkelen en kan je straks met 60 wagens laden langs de snelweg. Even wat rust voor bestuurders is an sich ook geen gek idee, maar met auto's die tegenwoordig 400km halen op een accu wordt dat ook minder en minder een noodzaak.
Je zit dan wel aan een huurformule vast. Hoeft niet slecht te zijn, gewoon een constatatie.
Bij een 10 jaar oude auto heb je nog steeds een batterij met 100% state of charge en hoe je de hele auto niet af te schrijven als het accupakket een deel van zijn capaciteit verliest.
Gaan we ff rekenen hoor. €169 maal 12 x 10 = €20.280. Hebben we nog niet de inflatie meegerekend (want over 5 jaar is het echt wel €200 per maand). Ik denk dat je in 10 jaar tijd ongeveer €35k kwijt bent aan accuhuur. Je hebt dan dus al de volledige auto afgeschreven. Zelfs een Model S 1st gen revisie kost je minder (€10K voor de hele accu).

Accuhuur klinkt leuk, maar ik ben er geen voorstander van.
- Je dagelijkse accu swappen voor een long range vakantieaccu zodat je niet altijd met een dure zware accu rond hoeft te rijden. Maar dit werkt niet als iedereen op hetzelfde moment op vakantie gaat.
60 kilo erbij voor tank leeg/vol is niet een groot probleem, maar 200 tot 300 kilo meer gewicht door een zwaardere accu van 50kW naar 100kW bijvoorbeeld zie ik wel als een probleem. De banden, chassis, vering enz moet wel dit allemaal aankunnen waardoor de auto alsnog duurder wordt. En dat voor die paar keer per jaar dat je op vakantie gaat....
Hoewel ik je mening wel deel, is er wel iets waarvan ik vind dat een behoorlijke nuance nodig is:

Dit staat in kinderschoenen. Zoals het nu is, is het niet heel waardevol. Maar het zou kunnen dat ze nu leren dat X inderdaad niet heel aantrekkelijk is, maar een variant Y weer wel.

Mogelijk wordt het wisselen sneller?
Misschien komen we tot een standaard waardoor meerdere automerken kunnen? (betwijfel het, maar toch)
Mogelijk is dit beter voor het netwerk omdat het laden meer continu is ipv een piek per auto
Mogelijk kunnen we de opgeslagen batterijen ook aan het net hangen als buffer voor 's avonds?
Misschien is het te automatiseren? Inrijden, machine doet wissel en weer door.

Er zijn allerlei dingen nu te experimenteren. Het is net als met EVs een beetje een kip/ei: Geen laadpalen dus niemand koopt een EV en geen laadpalen want niemand heeft een EV.

En uiteraard zou het ook prima kunnen dat dit concept weer sneuvelt. We gaan het merken :)

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 13:17]

en toch vermoed ik dat elektriciteit vervoeren, container met accu's om pieken te voorkomen enz veel betere opties zijn. Als ik bij een lange reis kan swappen dan ben ik daar 3 minuten mee bezig, vervolgens de auto parkere en dan koffie en plassen. Dan ben ik net zo lang bezig of langer.
Accutechniek gaat snel vooruit, waardoor accu's later langer meegaan dan auto's, is het dan niet nog milieuvriendelijker dat je zo'n accu optimaal benut? Tevens zijn er diverse "usecases" om accus van groter/kleiner capaciteit kan gebruiken. vb. vakantie 150kwh, woon-werk 70 kwh x kosten.
Tot heden is snelladen toch altijd afhankelijk van temperatuur, accustatus, laderstatus etc. mbt snelheid Ik denk dat swappen betrouwbaarder kan zijn.
Ik moet zeggen dat in NL de infrastructuur wel erg goed is, waardoor swapping minder van belang is.
Een NIO Power Swap-station neemt ongeveer evenveel ruimte in als vier parkeerplaatsen, maar kan daarmee meer dan 400 voertuigen per dag van een opgeladen accu voorzien. Dit is meer dan vier parkeerplaatsen met superchargers kunnen leveren. In China zijn er meer dan 2500 NIO-wisselstations en op een drukke dag worden er meer dan 80.000 batterijwissels uitgevoerd.

Met dynamic grid balancing (het opladen bij overcapaciteit van het net en terugleveren wanneer dit nodig is) kunnen de accu's in het station het elektriciteitsnet ontlasten en ondersteunen.
Snelladen heeft een enorme impact op de grid. Momenteel zijn grid providers op zoek naar accucapaciteit en hier kan zo'n wisselstation weer enorm mee helpen.

NIO heeft in China al meerdere samenwerkingsverbanden opgezet met verschillende autofabrikanten, waaronder Geely (Volvo, Polestar, Lynk & Co, Zeekr, etc.), waardoor deze fabrikanten in de toekomst ook gebruik kunnen maken van het batterijwisselnetwerk van NIO.

Wat betreft de extra accu's is het belangrijk te weten dat omdat de accu niet gebonden is aan één voertuig, NIO's auto's ook over 15 jaar nog over een nieuwe accu beschikken - hierdoor gaan de voertuigen langer mee. Ook kan, omdat NIO eigenaar blijft van de accupakketten, zorg worden gedraagd voor de volledige levenscyclus van de accu's, waardoor deze langer meegaan. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van onderpresterende cellen in plaats van het volledige accupakket.

Gebruikers kunnen ook kiezen een kleiner accupakket te nemen voor de day-to-day en voor vakantie bijvoorbeeld een groter pakket selecteren. Ook dit komt weer de duurzaamheid ten goede.

Overal zie ik best wel veel voordelen bij een batterijwisselstation.

[Reactie gewijzigd door Shoot_me507 op 22 juli 2024 13:17]

Meer als 400 voertuigen per dag is onmogelijk. Als je kijkt naar het filmpje, doen ze er al ten minste 6 minuten over (ja van moment losschroeven batterij en de nieuwe zal wel 3 minuten duren).
Neem dan nog eens een minuut erbij voor eruit te rijden en het klaarzetten van wagen, en dan zit je op MAXIMUM 205 wagens per dag. Terwijl je altijd in de auto aanwezig moet zijn.
En dan ben je nog niet eens dynamic grid aan het laden, want die lege teruggegeven batterijen moeten na 1,5 uur al opnieuw gebruikt kunnen worden.

Gemiddeld 19 minuten laden + 1 minuut klaarmaken/beindigen, geeft je 72 wagens doorloop. * 4 parkeerplaatsen, geeft je 288 wagens. En je kan gewoon terwijl rustig koffie drinken / eten / op een bankje rusten.

Dus batterijwisselstations zijn enorm nutteloos.

[Reactie gewijzigd door bottom line op 22 juli 2024 13:17]

Beetje kort door de bocht.
Een wissel duurt gemiddeld 3 minuten met de 3.0 Power Swapping Station. Die in het filmpje is een verouderde generatie.
Laten we er 4 minuten van maken.
Dat zijn dan 360 wissels per dag.
Goed om te weten - je krijg een accu mee die 90 of 100% opgeladen is terwijl we met snelladen altijd naar 10-80% kijken.

Snelladen gemiddeld 19 minuten is natuurlijk onrealistisch, je gaat ervan uit dat iedereen precies laad tot wanneer hij exact goed zit en dat iedereen altijd beschikt over een 19 minuten laadtijd. Dit is meer 30+ tot 40+ minuten als je kijkt naar de praktijk. Ook reken je 1 minuut voor het het parkeren + inpluggen + laadpas pakken + initialiseren + beeindigen, dit zal eerder 2-3 minuten zijn gemiddeld.

In China doen ze overigens al swapping terwijl je wat koffie haalt. Je parkeert de auto voor het wisselstation en loopt weg, de auto parkeert zichzelf in het wisselstation en parkeert zichzelf daarna in een parkeervak.
Net filmpje opgezocht. Een 3.0 doet er ongeveer 4:30 minuten over. Tot zover de claim dat ze meer als 400 swaps kunnen doen per dag... Het filmpje van de 4.0 trouwens ook 4:30. 'omwille dat de software van de batterij niet overeenkwam met de wagen'. Haha. Dat gaat in de toekomst nog leuk worden.

Leuk om dan verder voor geen vertraging te zorgen, want lijkt me niet dat je in 4 minuten ook je koffie hebt kunnen halen. En op de andere plaatsen waar dit niet automatisch kan, zetten ze in China gewoon goedkope slaafjes die de swaps doen. Is wel een erg hautain gedrag.

Waarom moet je altijd volladen bij een snellader?
Als 5 minuten genoeg is voor je bestemming te bereiken, dan laad je hem net zover op. Dus daarom, gemiddeld 20 minuten is echt niet onrealistisch. Die compenseren voor degene die 40 minuten laden. Wat zelden is.
Ik reken 1 minuut overdracht, want langer duurt dit niet bij de Tesla Superchargers. Fastned met automatische herkenning ook niet overigs denk ik.


Overigs neemt zo'n station niet 4 maar 5 plaatsen in.

[Reactie gewijzigd door bottom line op 22 juli 2024 13:17]

Laten we er 4 minuten van maken.
Dat zijn dan 360 wissels per dag.
je gaat uit van een dag met 24 uur. Ik zou rekenen met een piek in de ochtend van 6 tot 9 en in de avond van 15 tot 19. tussen 23 in de avond en 6 in de ochtend zal het vrijwel niet gebruikt worden. Dus 24 uur per dag - 7 uren = 17 uur. 4 minuten per swap kom je uit op 255 voertuigen bij 100% bezetting, ofwel maximaal 15 auto's per uur bij 1 swaplane. Dit moet je dus behoorlijk gaan opschalen als je dit wil uitrollen zonder dat je bij een swaplane staat te wachten.

Ik zie het niet echt rooskleurig in. Liever gebruik ik een snellader waar ik na 25 minuten weer door kan voor de momenten waarop ik het echt nodig heb (alleen tijdens vakanties eigenlijk)
Die piek heb je met snelladen ook. Dan kom je in je vergelijking op hetzelfde uit. Met het voordeel dat je bij het batterijwisselen ook even langs kan rijden waardoor je op bestemming weer niet hoeft te laden.

[Reactie gewijzigd door Shoot_me507 op 22 juli 2024 13:17]

In Nederland gebruik ik misschien 2 keer per jaar een snellader, dus ik weet niks van pieken in de ochtend en avond ;)
Het probleem dat ze proberen op te lossen is de personen die graag op benzine rijden toch over de streep te kunnen trekken om over te stappen naar elektrisch rijden. Ik ben het met je eens dat snelladen vele voordelen biedt ten opzichte van battery swap. Echter, niet iedereen ziet die voordelen, dus vandaar dat ze dit proberen. En zolang dit gebruikt wordt, is er blijkbaar een markt voor.
Supercharger is prima, sta er vaak. Maar tot 100% en kalibreren sta je al gauw 30 min stil.
Nee we hebben de eerstvolgende generatie aan CPU's en GPU's ook niet nodig, want de generatie daarna is immers weer sneller 8)7
Een batterij swap lost zeker een aantal problemen op.
Het maakt ten eerste het vervangen van een versleten batterij goedkoop, waardoor een auto in principe langer mee kan.
Bij Tesla superchargers staan er meestal 10 of meer laadpunten. Dat is helaas niet bepaald standaard. Op veel plaatsen staan er één tot hooguit zes snelladers. Een snellader is ook lang niet altijd even snel. In Frankrijk kwam ik vorige week nog berst vaak "snelladers" van 50 kwh tegen.
In het rapport voor snelladers langs het Europees hoofdwegen netwerk staat ook de aanbeveling om snelladen beperkt te houden tot 300 KWh en op het moment zijn er nog niet eens zoveel modellen op de markt die die snelheid werkelijk aankunnen. Snelladen in 10 minuten kan altijd, het is echter de vraag hoever je daarmee kunt komen. In de praktijk zal je rekening moeten houden met laadtijden van ongeveer 20 minuten. Dan moet je wel direct een vrij oplaadpunt kunnen vinden. Een laadstation met 6 300 KWh oplaadpunten zal nu in de praktijk een capaciteit van 8 tot 10 oplaadbeurten per uur hebben. In drie minuten verwisselen van een accu toch heel wat sneller. Met één swap-station kan je ook 10 auto's per uur bedienen.

Opladen vraagt veel energie in korte tijd en wordt volledig vraag gestuurd. Door accu's los op te laden kan je ook op het aanbod van energie reageren en wat meer in de goedkope uren laden en minder of niet als er tekorten zijn.

Het aantal accu's wat in totaal nodig is, zal niet heel veel groter worden. Het is niet dat er voor elke auto ergens een andere accu in voorraad moet zijn. Een lege accu kan een uurtje later weer aan de volgende klant worden doorgegeven, terwijl jij misschien nog wel twee dagen met die volgeladen accu door kon rijden.

De accu's kunnen ook op een gunstig moment uit de roulatie worden gehaald. Bijvoorbeeld als ze voor energie maatschappijen nog goed bruikbaar zijn in een net-balancing systeem.

Een verwissel systeem (naast snelladen) heeft dus wel degelijk voordelen.
Het maakt ten eerste het vervangen van een versleten batterij goedkoop, waardoor een auto in principe langer mee kan.
omdat een auto met meer dan 350.000 kilometer (en 12% accu degradatie) gemeengoed is? Let wel dat een versleten accu alleen betekent dat de degradatie rond de 85% zit. Je kan dus met een initieel bereik van bijvoorbeeld 400km nog steeds 340km rijden bij 15% degradatie. Niet optimaal, maar om dan meteen de auto/accu af te schrijven....nee.
Degradatie houdt meer in dan alleen een kleiner bereik. Het laden gaat trager en de zelfontlading sneller, zeker in koude omstandigheden. Het is bovendien aan te raden vaker traag te laden. De slijtage is namelijk niet bij alle cellen gelijk en bij snelladen werkt het netjes verdelen van de energie over de verschillende cellen minder goed dan bij traag laden. Bij snelladen gaan de slechte cellen juist sneller "achteruit", terwijl die bij traag laden juist weer wat recht getrokken worden.

Een accu met een degradatie tot 85% is in je auto is die twee jaar later afgeschreven. In andere toepassingen zou zo'n accu nog best 10 jaar mee kunnen, maar als de degradatie tot onder de 75/80% zakt is er geen noemenswaardige toepassing meer.
Het zou voor de auto bezitter ook mooi zijn als een batterij gemakkelijk, snel en goedkoop verwisseld kan worden. Nu is dat vaak zo lastig dat met de batterij gelijk de hele auto wordt afgeschreven.
Heb je daar bronnen voor? Het is niet dat ik je niet geloof maar ben juist geïnteresseerd in dit soort "problemen" van EVs met een hoge degradatie.

Een batterij makkelijk kunnen verwijderen omdat die na 400.000 kilometers de 85% degradatie heeft gehaald lijkt me niet echt een zinnige usecase. Maar gevoelsmatig zou ik dat ook liever hebben. Een beetje hetzelfde met de accus in oortjes, telefoons, tandenborstels enz, die kun je niet makkelijk vervangen terwijl het apparaat nog prima werkt.
Ik heb wel wat bronnen voor degradatie van accu's, maar dat is eigenlijk allemaal gebaseerd op speculatie.
De allereerste EV (zoals de Nissan Leaf) gebruikte een heel andere accu. Die ging na 85% echt hard achteruit. In de Arena hebben een paar honderd Leaf-accu's nog een jaar of zeven als net-stabilisator gewerkt.
Verder zijn er nog niet op grote schaal batterijen afgedankt. De Tesla model S is al 12 jaar op de markt. Die hebben een heel andere batterij en die degradeert minder snel. Pas de laatste twee jaar komen die afgedankte accu's in wat grotere aantallen op de markt. Nu zijn er nog te weinig oude EV's om iets zinnigs te kunnen berekenen over accudegradatie. Bovendien zijn de accu's steeds verbeterd en kunnen ze steeds meer laadcycli mee.

Ik rij in Nieuw Zeeland (waar ik drie maanden in het jaar woon) een Tesla S van 2014. Daar is de batterij degradatie nu 92%. Nu doet die dienst als thuis batterij om wat basis dingen gedurende najaar en winter aan de praat te houden (ik heb er geen stroom aansluiting). Ik reken erop dat de accu nog zeker een jaar of vijf mee kan. Als thuis batterij misschien nog wel langer.
De allereerste EV (zoals de Nissan Leaf) gebruikte een heel andere accu. Die ging na 85% echt hard achteruit.
Die auto was een ramp, geen BMS, dus inderdaad na een aantal jaar amper meer te gebruiken.
Ik rij in Nieuw Zeeland (waar ik drie maanden in het jaar woon) een Tesla S van 2014. Daar is de batterij degradatie nu 92%. Nu doet die dienst als thuis batterij om wat basis dingen gedurende najaar en winter aan de praat te houden
Dit begrijp ik niet helemaal. Een 10 jaar oude Tesla met 92%, wat is de km stand? Dat is veel belangrijker dan de jaren. Maar wordt die accu van de Tesla nu als thuis accu gebruikt of die van de leaf? Want een Tesla accu met 92% afdanken om als thuis accu te gebruiken lijkt me niet een oplossing.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:17]

Ik gebruik de Tesla in Nieuw Zeeland als ik daar ben gewoon als auto. Ik heb daar geen stroomaansluiting, wel 32 zonnepanelen en een 10 KWh thuisbatterij. Als de Tesla niet gebruikt wordt hangt hij achter de thuisbatterij en wordt het gewoon een uitbreiding op de thuisbatterij.
Als ik er niet ben wordt het huis vaak verhuurd, maar de Tesla niet. Nu het daar winter is, is de accu van de Tesla echt nodig om (als het huis bewoond is) de donkere dagen door te komen. In de zomer laad ik de Tesla op met zonne-energie.

De Tesla heeft afgelopen zomer (NZ) nog zo'n 6000 km gereden en is dus zeker nog niet afgedankt.

De Leaf accu's hebben in de Johan Cruyf Arena gestaan om korte piekvragen op te vangen. De leaf accu's hebben een veel te sterke zelfontlading en zijn eigenlijk niet geschikt om als thuis-accu te gebruiken.
Ik ben benieuwd waar dit op gebaseerd is?

Er is best een breed aanbod van Model S'en te vinden met honderdduizenden kilometers 'ervaring', degradatie die regelmatig de 15% overstijgt. Dergelijke auto's behalen gewoon nog de maximale, geadverteerde, snellaadsnelheid. Ook de laadcurve komt nog altijd overeen.
Hoe kan dat dan?

En waarop baseer je vervolgens dat de auto 'afgeschreven' is? Bij Hier rijden ze momenteel letterlijk rond in een Model S met een degradatie >25% (en 700k km ervaring). Wat jij 'geen noemenswaardige toepassing' noemt, is daar nog altijd 300km praktijkbereik :P

De zelfontlading van een gedegradeerde accu gaat natuurlijk sneller omdat er überhaupt minder inhoud is, desondanks is de snelheid van ontlading (voor zover ik weet) gelijk. Zelfontlading is afhankelijk van temperatuur, maar volgens mij heeft degradatie daar geen verdere impact op. Waar baseer je dat op? Ik kon hier online geen bronnen over vinden.

Afhankelijk van de auto en het accupack zelf, zijn er wel degelijk revisiebedrijven. Het is te verwachten dat deze niet eerder zullen opkomen, dan dat accu's uit de fabrieksgarantie gaan. Gezien dit regelmatig 8 jaar is en het gros van de EV's nog jonger is dan dat, is het niet gek dat het op dit moment een weinig lucratieve markt is. Desondanks worden accu's wel degelijk gereviseerd.
Ik zal eerder een EV kopen met mogelijk battery swap van 10+ jaar oud, dan een EV van 10+ jaar oud met een 10+ oude accu. Een nieuw accupakket kost dan meer dan de auto waard is namelijk, dus niet interesant meer om te kopen. Ik zie hier zeker meer toekomst in.
De vraag is, waarom zou je de accu na 10+ jaar willen vervangen? het gaat niet om het aantal jaar maar om het aantal gereden kilometers, ofwel het aantal laadcicly.

Ik koop liever een 10+ jaar oude EV met 35k op de teller dan een 2 jaar oude EV met 350k op de teller, als je snapt wat ik bedoel.
Ja zeker, maar wat als de kilometers niet meer uitmaakt voor je accu, daar deze toch geswapt wordt. Heb je hooguit onderhoud aan andere onderdelen, en deze meest dure mogelijke kostenpost valt weg.
Maar die mogelijke kostenpost heb je waarschijnlijk pas na 370k gereden te hebben, als je die al hebt. Want een accu met nog 85% capaciteit is ook prima afhankelijk van je gebruik. Een auto met zoveel kilometers op de teller is ook al enigszins afgeschreven, daar ga je geen nieuwe accu in plaatsen. Dan heb je het over een auto die ouder is dan 10 jaar of meer waarschijnlijk.

Maar goed. Stel dat je dat zou doen, dan betaal je iets van €16.000 voor een nieuwe accu.

Nu de batterij swaps. Dat kost je €169 per maand. Na 10 jaar heb je al €16.900 aan kosten. Elke swap kost je ook nog eens €10. Het is dus veel duurder dan een nieuwe accu, bovendien vraag ik me af of je de 350k gaat halen en of je dan niet gewoon genoegen neemt met de 85% capaciteit.
Als ik een auto koop van 10 jaar oud, dan heb ik niet voor de eerste 10 jaar aan battery swaps betaald.
Maar meeste autos van ongeveer 10 jaar oud hebben ca 100k tot 150k op de teller.
Gemiddeld ongeveer 450 laad cycli. Als er dan nog maar 85% over is van de capaciteit, blijft er dus ook minder range over, dus waarschijnlijk zit je dan al aan de 500+ laad cycli. Snelladen zal hem nog sneller verder degenereren. Ik heb niet echt genoeg vertrouwen in de accu techniek, dat ik komende 10 jaar een auto koop met een 10 jaar oude accu. Behalve dat de capaciteit verminderd, veranderd ook het gedrag van de accu. Dus best kans dat de laatste 15% bijvoorbeeld 2 keer zo hard gaat of dat deze langzamer laad, omdat hij sneller warm wordt.
Eerst zien dan geloven, heb alleen gehoord dat tesla's het opzich goed doen kwa accu van 10 jaar, maar ook genoeg gelezen dat ze soms al binnen 8 jaar niet meer correct werken.
Dus best kans dat de laatste 15% bijvoorbeeld 2 keer zo hard gaat of dat deze langzamer laad, omdat hij sneller warm wordt.
Ik snap waar deze gedachte vandaan komt (had ik ook met mijn mobieltje na 3 jaar) maar je moet niet de accu van je telefoon vergelijken met een accupakket en BMS van een auto. Dat is echt totaal iets anders.

Als een accu binnen 8 jaar niet goed werkt val je overigens in de garantie. Je krijgt namelijk 8 jaar garantie.

Maar ik begrijp je volkomen als je op zoek gaat naar een tweedehands EV en je niet weet wat de staat is van de accu. Daarom denk ik dat je certificeringen gaat krijgen van accus waardoor je bij aanschaf van een tweedehands ev een uitdraai kan krijgen van de huidige status van de accu. Dat geeft je gewoon een bepaalde zekerheid bij aanschaf.

Bovendien vermoed ik dat de komende jaren de overstap naar LFP accus flink zal toenemen. Deze accus hebben een veel lagere degradatie dan de huidige accus.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:17]

Ja die LFP accu's lijken wel de toekomst. Maar die zijn dus pas over ca 5 tot 10 beschikbaar op de 2de hands markt.
Certificeringen en/of uitdraaien van een accu status is nog geen slecht idee.
Het enige minder prettige van het systeem is dat je slechts 2x per maand kan wisselen.
Als je gewoon zou betalen voor een batterij swap en dat ongelimiteerd zou mogen doen heeft elektrisch rijden geen enkel nadeel meer met een gewone wagen.

uitbater van de swap stations kan ook kijken welke batterijen aan onderhoud toe zijn waardoor ze net langer zullen werken met als gevolg beter zijn voor het milieu.
Je mag zo vaak je wilt swappen, maar als je geen coupons hebt (voor gratis swappen) betaal je 10 euro per swap. Je kan ze 2 jaar opsparen. Je krijgt per maand 2 coupons, na 2 jaar krijg je 4 coupons per maand. En soms geven ze gratis coupons weg, zo ook na aanleiding van deze 50ste swap station :)
Genoeg swap stations met voldoende voorraad en je hebt mooie energiebuffers.

Als het dan toch zo 'slecht' is , vreemd toch dat zowat alle luxemerken komen kijken bij NIO hoe dit loopt..
Er zitten meer voordelen aan dan alleen snel accu wisselen. Het stroom netwerk wordt minder belast omdat de swap accu’s niet op piekmomenten hoeven te laadde. De accu zal ook voller zijn snel tot 100% duurt veel langer dan tot 70 %.
Nou, ik vind eigenlijk dat dit een verrekt goed idee is en eigenlijk gewoon verplicht moet worden dat de auto dit kan. Waarom? Omdat er dan een standaard komt wat betreft formaat, aansluiting, en het dus ook veel makkelijker maakt om de accu te vervangen als die kapot gaat, ook door een ander merk of zelfs met veel betere capaciteit. Dus met je huidige accu kun je dan bv 500km rijden, maar door verbeteringen in de technologie/energystorage kun je dan over 5 jaar gewoon simpel de accu vervangen door een splinternieuwe waar je ineens 1500km mee kunt rijden.
Los van hoeveel autos je in parallel kan swappen (volgens mij maar 1) loop je dus bij hoge toeloop ook aan tegen het fysiek opladen. Er kunnen 21 accu's opgeslagen worden (lees: opgeladen worden). Er kunnen 408 swaps worden uitgevoerd, maar dat is fysieke swap capaciteit (1440 minuten gedeeld door 3.5 minuten per swap). Na 21 swaps van 3.5 minuten ben je 73 minuten verder en zijn je resterende accu's in stock gemiddeld half leeg (aangenomen dat helemaal vol laden een uur duurt). De uren daarna (als je door blijft swappen, elke 3.5 minuut een) zit je dus vrij snel met een inventory van lege accu's.

Kortom: de echte nuttige swap capaciteit van zo'n station ligt vele malen lager.
Ik ga wel ff aanschuiven bij de swapline (niet nodig 😂)
Dus jij denkt dat je nooit hoeft te wachten op een swapline omdat er wat.....10 swaplines beschikbaar zijn? op drukke locaties komen vaker auto's aan dan één auto per 3 minuten om te laden. Dus net zoals bij het tanken van benzine of het laden van je auto zal je op drukke momenten moeten wachten. Wat moet overigens een kleine auto met een 150kW accu. Dat weegt momenteel iets van 500 kilo, dus blijkbaar is dat alleen nuttig voor grotere auto's?
en een tesla vergelijken met een nio...
tesla is (and always has been) a joke.
Duidelijk nooit in een Tesla gereden ;)
Maar zijn dat dan huuraccu's? Of koop je een nieuwe Nio, rijdt naar een wissel station, en vertrekt daar weer met iemand anders' afgeragde accu? Voor een onderdeel wat zomaar 20k kost zou ik niet graag roulette spelen.
Je kunt bij NIO een batterij huren via hun BaaS-service (Battery-as-a-Service):
Nio kun je nu ook kopen waarbij je de accu huurt via Nio's Battery-as-a-service-constructie (BaaS). Reken dan voor de huur van de accu vanaf €169 per maand voor een 75 kWh-batterij met een actieradius van 445 km WLTP. Het voordeel van huren is ook dat je een (lege) accu in enkele minuten bij een Nio accuwisselstation kunt wisselen voor een nieuw exemplaar. Bovendien zou je de 75 kWh-huuraccu (tijdelijk) kunnen vervangen door één van 100 kWh (of andersom).
Zie https://www.autoweek.nl/e...o-kopen-en-de-accu-huren/
Zou mooi zijn als ze kleine accu van bijvoorbeeld 30-40kWh hadden. Dat is waarschijnlijk voor 95% van personen genoeg voor dagelijkse ritten en woon-werkverkeer. Zou op de maandelijkse kosten voor accu besparen en auto is klap efficiënter doordat die accu stuk lichter is. De 100kWh versie kost bijna 300 euro per maand dus dat is flink.
Koopprijs van standard accu is 12k, voor longrange accu 21k euro. Na 73 maanden betaal je meer voor de huuraccu dan de koopaccu bij de longrange versie.

[Reactie gewijzigd door kr4t0s op 22 juli 2024 13:17]

Je kan een 100kWh variant voor de helft of een derde vullen. Maar dan heb je nog steeds het volume van een 100kWh accu in je A-segment wagentje.
Helaas weegt een 30% gevulde 100kWh accu net zoveel als een volle, en dus sleep je dan onnodig veel gewicht mee.
Ik doelde op vullen met cellen :) Dus behuizing van de 100kWh, maar enkel in het midden 1/3e van de cellen zodat je effectief een 30kWh accu hebt.
Helaas weegt een 30% gevulde 100kWh accu net zoveel als een volle
Is niet helemaal correct, maar het verschil in gewicht is alleen theoretisch te verklaren omdat we het niet daadwerkelijk kunnen wegen.
According to Albert Einstein’s theory of special relativity, energy has mass. Through his equation E = mc2, we can deduce the mass of energy put into batteries.

The battery of a large Tesla holds 100 kilowatt hours, or 3.6 × 108 joules, hence the extra mass from charging it would be 4 × 10-9 kilograms. This is small compared with the mass of the car, which is typically more than 2000kg for a large Tesla.
:+
Zeker een volle harde schijf is ook zwaarder dan een lege iets van 0,0000000001 gram.
Als 169 euro per maand onbeperkt wisselen met een volle accu betekent klinkt het niet zo slecht als je veel rijdt. 3 minuten doe je ook over het vullen van je benzine/diesel tank (heb alleen bij BP express gemerkt dat vullen een stuk sneller gaat vergeleken met shell, tango, makro, etc).
Sterker nog, je kunt alleen de accuwissel uitvoeren als je BaaS hebt, bij accu-koop ben je uitgesloten.
Daarom erg interessant voor de verkopers van dergelijke auto's.... je moet blijven huren....
Alleen is de nieuwprijs met BaaS al hoger dan de concurrentie, inclusief accu. Renault heeft dit in het verleden ook geprobeerd en dat is een fiasco bij export en handel met statijden, overdracht van contract etc.
Heeft iemand ooit een accu wissel hier echt gebruikt?

Zelf begrijp ik het scenario niet helemaal, de enige reden die ik mij zou kunnen bedenken is dat je voor de vakantie zou willen swappen van een 50-75 KWh naar een 100+ KWh accu en als je terug bent weer een lichtere accu wilt hebben.

Maar een accu swap omdat het wisselen dan 5 min duurt ipv in 20 minuten opladen begrijp ik zelf niet helemaal. Na 3 uur rijden wil je toch ook even een plasje doen of wat eten, dan heb je die 20-30 min pause toch sowieso nodig?
De actie duurt zelf maar kort. Maar mijn reis naar Franrkijk met de EV was waardeloos, omdat er in eerste instantie veel minder laadpunten zijn en bovendien een massa wachtrij stond van mensen die hun EV moesten opladen. Niet elke auto laadt even snel op. Battery swap is dan m.i. de oplossing. Duurt bij elke auto evenlang. Zelfs als er 10 auto's staan in de rij ben je veel sneller geholpen
Dat is wel interessant, dan snap ik inderdaad dat een accuwisselstation handig is. Of anders in elk geval een mooie toevoeging is op de snelladers (want elke accuwissel is natuurlijk ook weer iemand minder aan de snellader).

Maar ik moet zeggen dat dit helemaal niet mijn ervaring is in Frankrijk. Ik zie er sowieso zelden EV's, maar vaak ben ik of de enige, of sta ik met 1 iemand anders aan de snellader. Heb nooit begrepen waarom er Tesla Superchargers staan met 8 tot 16 laders, terwijl het altijd zo rustig is. En ook op plekken van andere merken snelladers, waar maar een paar laders staan, zie ik altijd dat het leeg is. Maar blijkbaar zijn er dan dus wel momenten dat het heel druk is, als ik jouw ervaring lees.
@Rhinosaur:
Maar mijn reis naar Franrkijk met de EV was waardeloos,
@Cybje:
Maar ik moet zeggen dat dit helemaal niet mijn ervaring is in Frankrijk.
Zie hier twee (N=1) anekdotes die niets zeggen zonder verdere informatie. Wanneer werd waarheen afgereisd in wat voor soort auto en waar werd opgeladen op welk moment?
Tesla Model S en Tesla Model 3, diverse keren in de afgelopen 10 jaar. Diverse locaties in Frankrijk. Het is een beetje lastig om te zeggen waar allemaal, maar wel voornamelijk bij Tesla Superchargers (zeker met de Model S toentertijd, omdat die geen CCS had). Vaak ga ik ergens in de periode dat er een beetje kans is op zon, dus mei tot september.

Ik denk op zich dat het ook niet om de details gaat, of iemand moet specifiek willen weten wanneer diegene het best door Frankrijk kan reizen. Maar als ik er zo over nadenk zal dat niet anders zijn dan met de brandstofauto. De momenten dat er files staan voor de tankstations, zullen vermoedelijk ook de momenten zijn dat er files staan bij de snelladers. Ik vond het alleen een opvallende reactie, omdat ik zelf nog nooit files voor snelladers heb meegemaakt, behalve 1x bij Supercharger Amsterdam (die inmiddels weg is). Daar heb ik een keer 5 minuten in de file gestaan.
Ik denk op zich dat het ook niet om de details gaat, of iemand moet specifiek willen weten wanneer diegene het best door Frankrijk kan reizen.
Het gaat er bijvoorbeeld om of een reis in het hoogseizoen is (zoals een eerste dag voor/van een landelijke schoolvakantie) of laagseizoen. Alleen dat is al een variabel die een wereld van verschil kan maken op dezelfde route.

Een N=1 perspectief kan zeer beperkt zijn. Je spreekt over "diverse keren in de afgelopen 10 jaar, rond mei-september". Jouw ervaring kan daarom zoveel verschillen van de enkele genoemde ervaring van @Rhinosaur. Als die een enkele ervaring heeft op een langeafstandsrit, dan is dat waarop die zijn mening vormt. Wellicht zijn er andere momenten die beter zouden zijn om te reizen, maar dat doet niets af aan zijn ervaring uit het verleden. Mogelijk helpt het ook niet voor de toekomst, wanneer hij bijvoorbeeld gebonden is aan bepaalde momenten/locaties om heen af te reizen.

Even twee extreme scenarios:
Als je 's nachts om 03:00 in de middle of nowhere laadt, is het onwaarschijnlijk dat je moet wachten.
Als je overdag op de 1e dag voor/van een schoolvakantie op een populaire route wilt laden, dan kan het wel eens zo zijn dat je moet wachten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb inderdaad wel een paar keer in het hoogseizoen (juli/augustus) gereden inderdaad, maar ik ga dan niet op de typische zwarte zaterdag. Dat geeft qua files op de weg een grotere vertraging dan eventuele files bij snelladers, vermoed ik.

Maar het gaat mij eigenlijk niet om de vergelijking. Ik wilde alleen mijn ervaring delen, om aan te geven waarom ik niet het nut van accuwisselstations in zag. En door de reactie van Rhinosaur zag ik er nu wel meer nut van in. Alleen al omdat het simpelweg een toevoeging is.
Maar het gaat mij eigenlijk niet om de vergelijking. Ik wilde alleen mijn ervaring delen, om aan te geven waarom ik niet het nut van accuwisselstations in zag. En door de reactie van Rhinosaur zag ik er nu wel meer nut van in. Alleen al omdat het simpelweg een toevoeging is.
That makes sense. Bedankt voor die verduidelijking. :)

Ik ben benieuwd of beide soorten infrastructuur en verdienmodellen (laadstations en accuwisselstations) naast elkaar kunnen blijven bestaan. Accuwisselstations betreffen fysieke (duurdere, voertuigspecifieke) processen en dat lijkt mij complexer, maar het voegt zeker een stuk flexibiliteit toe.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Een ander voordeel is dat de accu niet even lang hoeft mee te gaan als de auto. Je zit dus nooit met het probleem dat de accu versleten is maar de auto nog niet, of andersom, en je hoeft je dus niet af te vragen of je een nieuwe auto wil kopen of de accu vervangen.
Wanneer is een accu versleten? bij 85% (ergens bij 350k) of bij 75% (ergens bij 700k). Ik weet niet wat eerder naar de schroot moet, de accu of de auto na zoveel kilometers :D

Een accu test of certificaat bij een tweedehands auto lijkt me wel prettig/verplicht. Dan weet je wat je koopt.
Misschien alvast een voorschotje op dit. Dan ligt de infrastructuur er al en heb je een extra omzetstroom gegenereerd.

https://www.consumerrepor...what-to-know-a9262067544/
In Europa is dit inmiddels al een tijdje het geval. In Europa hebben we CCS als standaard geadopteerd. De Tesla Superchargers hebben CCS stekkers sinds een aantal jaar (inmiddels al 5 jaar denk ik?). Sinds begin 2022 zijn de eerste Superchargers opengegaan voor andere merken en dat is vrij snel uitgebreid. Er zijn nog wel een paar uitzonderingen, maar op de gangbare routes kun je met elke EV met CCS stekker bij een Tesla Supercharger laden.
Let ook dat EVs nog in opkomst zijn; de komende 5-10 jaar zijn er een aantal mijlpalen waardoor er meer EVs op de weg zullen komen. Er was een wijziging waardoor vanaf 2025 elke nieuwe leaseauto een EV zou moeten zijn, maar dat lijkt van de baan te zijn vooralsnog. Maar ook nu electrische auto's steeds goedkoper worden en sowieso goedkoper in onderhoud zijn, zullen er over 10 jaar veel meer electrische auto's op de weg zijn die ook allemaal moeten laden (of batterij swap moeten hebben).
Dat klopt, maar om eerlijk te zijn hoor ik dit verhaal al 10 jaar lang aan. De groei van EV's is de afgelopen jaren al groot geweest, maar het aantal laadpalen en snelladers groeit tot nu toe meestal net zo hard mee. Er zal ongetwijfeld kortstondig een moment ontstaan dat er teveel EV's voor het aantal laders zijn, maar dat is voor partijen als Shell, Ionity, Fastned en Tesla meteen een mooie prikkel om snelladers bij te plaatsen, want die leveren dan vrij direct geld op.

Het is eigenlijk bijna ongelofelijk hoeveel er is gebouwd in 10 jaar tijd. Exact 10 jaar terug hadden we 2 Tesla Supercharger locaties in Nederland. De eerste in België werd nog gebouwd. Fastned had dacht ik 1 locatie (Palmpol) met alleen een 50 kW lader. Ionity bestond nog niet, Shell had nog geen enkele lader neergezet en was er nog niet eens mee bezig.

De laadstandaarden waren nog erg verdeeld in die tijd trouwens. Tesla had natuurlijk de beste papieren om ver te rijden, maar had een eigen standaard qua snellaadstekker (geen CCS of CHAdeMO), dus met een Tesla kon je in eerste instantie alleen bij de Superchargers terecht (tot ze met een CHAdeMO adapter kwamen). De Nissan Leaf reed volop rond en had CHAdeMO. En verder waren er wat CCS auto's zoals de BMW i3. Maar waar Tesla in die tijd al 120 kW deed, deden de overige snelladers nog maar 50 kW. Het feit dat nu praktisch alles CCS is geworden, maakt het ook al veel eenvoudiger om snelladers bij te bouwen.
Dan ben ik echt heel erg benieuwd welke route je genomen hebt. Ik ben vorig jaar via de Route du solei naar Spanje gereden en het was een Walhalla wat betreft laadstations en laadplekken. Nooit hoeven wachten, 14 van 18 palen beschikbaar (bij wijze van spreken) en na 20 minuten weer door.
Wat mij tegenstond was het beperkte bereik van mijn E208. Elk 1,5 uur moest ik verplicht laden. De rit duurde daardoor absurd lang. Maar dat zal met een accu swap voor mij net zo'n dooddoener zijn.
Geef mij maar 10 laadpalen ipv 1 battery swap station. Ik weet waar ik sneller weg ben.
De battery swap station?
Met een ICE bij een tankstation.
Ben jij wel eens op drukke vakantiedagen op reis geweest? Op tolwegen of bij files kan je ook niet altijd 'even' een tankstation van de snelweg af vinden. Ook met ICE heb ik meermalig in een tankfile gestaan. Overigens ook wel eens in een klein lullig dorpje, omdat mensen rustig een praatje maken of zelfs iets eten, nadat ze getankt hebben en hun auto gewoon laten staan.
Op dezelfde dagen zal je waarschijnlijk met een ICE bij een tankstation sneller wegrijden dan met een EEV bij een laad-/wisselstation.
Batterijwissel: 3 minuten
Snelladen: 20 minuten a 40 minuten (minimaal vaak)

Tanken:
3 minuten (met pistool in je hand)
1 minuut (naar binnen lopen)
2 minuten (rij om af te rekenen)
Total: 6 minuten

[Reactie gewijzigd door Shoot_me507 op 22 juli 2024 13:17]

Snelladen doe je bij lange reizen. Dus na de batterij wissel of tanken ga je alsnog even wat drinken halen, naar de WC, misschien wat eten. Daar ben je 20+ minuten mee bezig....ergo, je schiet er niks mee op. Behalve de doorrijders die in de auto eten en een liter fles naast zich hebben voor bepaalde behoeftes ;)
Battery swap is dan m.i. de oplossing.
Voor de eerste 20 a 30 autos, daarna zijn de volle accus op en moet je nog langer wachten omdat ze niet snelladen. Al de Hollanders die tegelijk op vakantie gaan is natuurlijk niet zo slim icm het laadsysteem in Frankrijk. Je kan ook in tijd spreiden.
Battery swap is dan m.i. de oplossing. Duurt bij elke auto evenlang. Zelfs als er 10 auto's staan in de rij ben je veel sneller geholpen
Zou je op piek uren dan geen probleem hebben dat alle 'verse' batterijen snel op zijn?
Of gaan we dan dieseltrucks vol met batterijen rond laten rijden om aan de vraag te voldoen?
Mee eens, maar is dat nu ook nog zo?
De actie duurt zelf maar kort. Maar mijn reis naar Franrkijk met de EV was waardeloos
Wanneer heb je de reis gemaakt? ik ben een paar weken geleden langs Frankrijk gereden en het staat tegenwoordig bomvol laders bij de tankstations op de snelweg. Ik hoefde nergens te wachten. De beste/meeste laders staan bij de tankstations van totalenergies is mijn ervaring. 2 jaar geleden was het wel een drama overigens, maar in de tussentijd is het enorm verbeterd.

[Reactie gewijzigd door david-v op 22 juli 2024 13:17]

Sneller is altijd beter, tijd is geld! :+

Maar ik snap je verhaal, tegelijkertijd zou ik graag zelf willen bepalen waar ik pauze houd. En dat is bij voorkeur niet bij een laadstation. Liever bij een mooi uitzicht punt.
Dat kan je ook niet bepalen bij een benzine auto, die moeten ook op een station tanken en dan kan je net zo goed even pauze houden.
Bij dat mooie uitzichtpunt kan je niet plassen, of een koffie/broodje halen tijdens de pauze. De meeste mensen stoppen onderweg bij de verzorgingsplaatsen waar die voorzieningen zijn. Maar er zijn natuurlijk altijd een paar mensen die het net anders willen. En dan is het simpel: dan koop je een Nio met duur accuwisselabonnement.
Die pauze is aan de persoon (of het verstandig is een andere vraag) en sowieso als je met zijn 2en bent kan je gewoon doorrijden. Dat heeft met lange reizen sowieso mijn voorkeur, dus ik zie wel een usecase.
Dat half uur pauze is niet alleen voor je hersenen, maar ook voor je bloedcirculatie en het voorkomen van bloedproppen. Als je jonger bent misschien nog niet zo belangrijk, maar we komt een moment dat je er serieus rekening mee moet houden.
Na 3 uur rijden wil je toch ook even een plasje doen of wat eten, dan heb je die 20-30 min pause toch sowieso nodig?
Je maakt nu de aanname dat je per definitie met een volle accu bent vertrokken 😊

Voor mij persoonlijk:
Ik rijd eigenlijk maar een paar keer per jaar meer dan een uur. Dat is voornamelijk relevant als ik naar een vakantiebestemming ga.
Voor mij persoonlijk vind ik het fijner om na 3-4 uur even de benen te strekken en na 4-5 minuten weer door te gaan. (De ANWB en consorten adviseren anders natuurlijk, maar dit is wat ik als prettig ervaar.)

Rond etenstijd vind ik het fijn om rustig te kunnen zitten, maar als iedereen dat doet zijn de laadstations natuurlijk wel vol en dan is 3 minuten tanken tegen 20 minuten laden wel een groot verschil (gevoelsmatig).

Dus het is puur persoonlijk.

Ik haal met mijn brandstofauto ongeveer 1000km op een tank. Op dit moment hoef ik (in theorie) dan ook niet te tanken voordat ik op m’n bestemming ben. Maar ik stop wel een paar keer gedurende dit soort ritten, maar dan dus zoals bovenstaande). Ik kies dan wel m’n plekjes, waar ik denk dat ik een comfortabele stop heb.

Wanneer ik mettertijd elektrisch ga rijden zal ik dit dus anders moeten doen. Ik verwacht het echter niet zo fijn te ervaren als jij het beschrijft.
Is niet erg natuurlijk. Is gewoon anders, en het gaat om een paar ritten per jaar. Dus ik ga daar zeker niet over zeuren of klagen, en al helemaal niet voordat ik het persoonlijk heb ervaren 😊.
Het is ook gewoon een state of mind. Voordat ik een EV auto reed moest ik er niet aan denken om op de lange ritten 45 minuten te wachten tot de accu gevuld is. Nu rij ik een EV en eigenlijk vind ik het wel lekker. Nu hoef ik alleen maar extern te laden als ik lange reizen ga maken, dat scheelt denk ik best veel. Een laadpaal aan huis maakt het dragelijk.
Absoluut!! Ik heb zelf dus geen elektrische auto. Ik heb ook geen oprit, dus dat lijkt me mettertijd wel lastig/vervelend, zeker nu m’n zonnestroom straks geen pepernoot meer waard is, maar dat is weer een andere discussie.

Ik zie elektrisch rijden ook wel echt als een positief iets, maar dat het voor met vakantie wat lastiger is. Maar goed. Dat is een paar dagen per jaar en dus een kwestie van je er bij neerleggen.
Het is een dure oplossing voor een niet bestaand probleem. Range axienty of geen zin om te snelladen. Doelgroep lijkt me de ICE rijder die niets is gewend. Let wel dat je vaak moet omrijden om een batterij wissel uit te voeren als het station al werkt. Je moet ook een abonnement hebben en moet met reizen toch eens rust nemen dus kan je net zo goed snelladen.

Ik ben laatst een dag in Apeldoorn geweest en woon in De Meern vlakbij het NIO swap station maar nog nooit iemand gebruik van zien maken.

Daarnaast vrees ik dat NIO failliet gaat want bedrijf staat er heel slecht voor, ook door de grote investeringen in deze swap stations.

Kortom het is een kansloze oplossing. Het enige wat positief is dat deze stations ook worden ingezet om het net te balanceren daar verdienen ze geld mee niet met het verwisselen van accu's.
Heb je daar cijfers van dat NIO slecht gaat?
Als je thuis niet kan laden maar wel elke dag naar werk moet
Zoveel pauzeer ik niet hoor tijdens het rijden. Plassen duurt maar 2 minuten en na een paar minuten zijn de benen wel weer los. Eten kan ook onderweg. Ik probeer ook altijd de spits te vermijden dus zeker met langere ritten wil ik op tijd op mijn bestemming zijn en hik je dus tijdens het rijden tegen een soort deadline aan. Een iets langere stop kan daardoor zomaar een uur extra reistijd betekenen.

20 minuten wachten op een volle accu lijkt mij dus vrij irritant. Dat neemt niet weg dat dat scenario niet vaak voorkomt. Laden gaat steeds sneller en er komen steeds meer laadpunten dus ik zie de business case van een verwisselbare accu zijn hoogtepunt al voorbij schieten voordat dit systeem van Nio goed en wel is ingeburgerd.
Nog niet zolang geleden was die 20 minuten laden volgens velen (vooral mensen die niet elektrisch reden) een onoverkomelijk probleem, "want je tank gooide je in 5 minuten vol en je kon weer door". Met de accuwissel is dat probleem opgelost.
Na 3 uur rijden wil je toch ook even een plasje doen of wat eten, dan heb je die 20-30 min pause toch sowieso nodig?
Ik maak wel eens lange ritten in mijn uppie. 10 minuten per 4 uur rijden is voor een uitgeruste bestuurder meer dan genoeg voor een (ICE) tankbeurt + sanitaire stop. Met een goede voorbereiding eet je onderweg. Dat is goedkoper, lichter (als bestuurder zit je langdurig, dus de calorie-intake mag wat minder) en kan een stuk gezonder zijn.
Maar een accu swap omdat het wisselen dan 5 min duurt ipv in 20 minuten opladen begrijp ik zelf niet helemaal.
Je staat in een rij met twee auto's voor je. Dan maakt 15 minuten of 60 minuten wachttijd nogal een verschil.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Als mensen ergens heel goed in zijn, is het in zichzelf overschatten. Iedere chauffeur vindt zich beter dan de rest en denkt dat hij veel meer aan kan. En toch vallen er nog heel veel doden in het verkeer omdat mensen even wat minder alert zijn. 4 uur achter elkaar geconcentreerd iets doen kunnen hoogstens topsporters, en zelfs die missen dan nog wel eens wat.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 22 juli 2024 13:17]

4 uurtjes autorijden vergelijken met topsport is dan ook wel het andere uiterste hoor. Ja, je moet heus opletten, maar 100% focus op een lege tolweg door de uienvelden in Frankrijk is ook weer niet nodig.
Ja, je moet heus opletten, maar 100% focus op een lege tolweg door de uienvelden in Frankrijk is ook weer niet nodig.
Eens. Maar puur en alleen op het focus vlak. Als het drukke spits is en je moet steeds inhalen is het natuurlijk anders energie verdelen dan rustig 130 op de rechterbaan en af en toe een vrachtwagen voorbij.

Maar nog steeds is 4 uur echt lang. Ik ga over het algemeen uit van een ritduur van 2 uur maximaal. Dan kan ik ongeveer 300Km rijden afhankelijk van de max snelheid en dat is vaak voldoende om een volgende paal te vinden (en dat je niet 50 minuten moet wachten om naar 100% te gaan).

Afhankelijk van de afstand zou je initieel nog wel een burst van 4 uur kunnen doen.
Als ik in 10 minuten moet toiletteren en eten, zelfs al heb ik dat eten voorbereid en van huis meegenomen, dan moet ik wel echt flink schrokken. En zelfs dan denk ik niet dat ik het red. Maar meestal neem ik met m'n EV inderdaad ook eten van huis mee. Tankstation eten is duur en kwalitatief vaak echt matig (en dus niet heel lekker). En dan eet ik het gewoon op als ik sta te laden.

Daarnaast zegt de wetenschap dat het beter is iets langer pauze te houden. Het helpt je focussen en daarmee ook ongevallen voorkomen.
Als ik in 10 minuten moet toiletteren en eten, zelfs al heb ik dat eten voorbereid en van huis meegenomen, dan moet ik wel echt flink schrokken.
Met een goede voorbereiding eet je onderweg.
Wat bedoel je met onderweg? Bedoel je daarmee dat je op de parkeerplaats wat eet, of bedoel je echt tijdens het rijden? Want in veel landen waar ik kom mag je niet rijdend eten, zoals Belgie en Frankrijk (daar staat een boete op).
Want in veel landen waar ik kom mag je niet rijdend eten, zoals Belgie en Frankrijk (daar staat een boete op).
Ah, dan is dat inderdaad niet mogelijk (toegestaan).

In zulke gevallen ga ik voor iets dat tijdens het tanken/parkeren zo weg is, zoals een kleine wrap (zelf meegenomen, dus kan die overal geparkeerd opeten). Gezien ik licht eet en drink, kost dat niet veel tijd. Een bonus: minder plaspauzes, en met climate control hoef je niet veel te zweten. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:17]

Maar een accu swap omdat het wisselen dan 5 min duurt ipv in 20 minuten opladen begrijp ik zelf niet helemaal.
Snelladen wordt eigenlijk altijd tot 80% vol gerekend. Van 80-100% kost verhoudinggewijs veel extra tijd. Met een accuswap kan je wel direct naar 100% gaan. Dat scheelt ook weer.
Maar dat zelf opladen kan natuurlijk ook nog steeds. Dus zo'n swap is zeker handig als je haast hebt, maar vooral het kunnen wisselen van capaciteit is dan verrekte handig.
Kan iemand me uitleggen hoe ze met 21 opgeslagen accu's 408 swap uit kunnen voeren, je krijgt die 21 toch nooit op tijd opgeladen om 408 swaps uit te voeren? Je zal hier ook piek en dal momenten hebben lijkt me. Klanten leveren geen volledig lege in natuurlijk maar dan nog. Vooral als je ze ook nog eens langzaam oplaad. Of laden ze tot 80% bv? Dat scheelt nogal in de tijd.

[Reactie gewijzigd door Svennie op 22 juli 2024 13:17]

Een wissel duurt 3 minuten, er zitten 21 opgeslagen. Ik neem aan dat er dus 20 aan het laden zijn tijdens het wisselen. Dus 20x 3 minuten = 60 minuten per accu om op te laden.
Als zo'n accu met iets van 150 kW kan laden, dan moet dat in 60 minuten wel lukken.
dan staat dat toch beetje haaks op dit
Die lege accu's worden daarna langzaam, flexibel en adaptief opgeladen
Een batterij laden aan 150kW lijkt niet echt langzaam. En niet helemaal flexibel als je aan je aantal swaps per dag wilt geraken
3mW als alles tegelijk laadt. Succes met de aanvraag voor zo'n aansluiting
Ik neem aan dat deze accu's snel kunnen opladen als ze leeg zijn en langzamer gaan opladen als ze bijna vol zijn. In zo'n oplaadstation zul je nooit 20 lege batterijen tegelijk hebben, zo snel kunnen ze niet wisselen. Er is dus waarschijnlijk een klein aantal accu's dat op vol vermogen wordt volgeladen terwijl een veel groter aantal aan de druppellader hangt.
1x150kW vrij constant, of tussen de 100 en 250 kW afhankelijk van het net, is wel een stuk voorspelbaarder dan een snellaadstation dat wrs 50% van de tijd 0W verbruikt, 30% van de tijd 250 kW en 20% van de tijd tot 2500 kW (schat ik zo even, als je tien 300kW laders hebt staan en niet aan elke laadpaal altijd iemand staat die met de volle snelheid kan laden)
Een wissel 3 minuten? Neen, je bent in totaal iets langer bezig. Er is een throughput voorzien per wisselstation van 6 wagens per uur. Per wagen wordt dus 10 minuten gerekend.

En met 6 wagens per uur heb je in essentie 3,5h om een batterij opnieuw op te laden.

Het cijfer van 3 minuten wordt gerekend vanaf het moment de wagen stilstaat in het laadstation en het station kan beginnen met de demontage van de accu totdat men net klaar is met de batterij te installeren maar je moet dan nog wel wegrijden.

En vergeet niet dat als je 20 batterijen aan het laden bent met gemiddeld 100kW per batterij, zou je 2MW aan het verbruiken zijn.
Ik rekende met 3 minuten om dat het zo in het artikel stond.
Maar als er meer tijd is dan is her ook een stuk minder laadvermogen nodig natuurlijk.
Een wissel duurt 6 minuten in de realiteit.
Stel 350 accu's op een dag opladen van elk 50kWh groot, en je laadt ze op van 20% tot 80% (dus eigenlijk 60% van die 50 kWh), dan heb je een vermogen nodig van iets minder dan 440 kW. Wat je verspreidt over de 18 accu's die je tegelijkertijd oplaadt (want die andere 3 zijn waarschijnlijk bezig met verwisseld te worden). Dan laadt je elke batterij op met 30 kW ofzo. Dat klinkt prima haalbaar eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door fruitbakje op 22 juli 2024 13:17]

Sowieso weet je niet hoe vol de accu’s ‘echt/chemisch’ zijn als ze 100% vol zijn. Als ze de marge groter nemen, dan hoef je daar niet tegen aan te lopen, ten koste van een kortere rijd-afstand. (Dit geldt ook voor telefoons en zo.)

Er wordt gesproken over ‘opslaan’. Er is een goede kans dat er accu’s direct van de lader naar de volgende auto gaan. Is een accu die aan het opladen is ‘opgeslagen’, of is die 21 meer een soort buffer om accu’s die niet meer aan de eisen voldoen te kunnen vervangen of als er ineens een piek is voor als de laders vol zijn met niet-volle accu’s.
Kan ik ook zo'n swap station beginnen thuis als de saldering vervalt? :+
Wellicht, hoe groot is je oprit en hoeveel zonnepanelen heb je?
En als je het laden op de goede momenten doet krijg je misschien nog wel geld toe op gebruikte kilowatt.
Heel realistisch zal het waarschijnlijk niet zijn (nog los van dat je wellicht een vergunning moet hebben en gevonden moet worden/op een goede route moet liggen).
Maar gezien je gebruikte emoji snap je dat ook allemaal wel.
Zou mooi zijn als je een auto kon kopen met 2 accusets en dan die elke dag wisselen, dan kan je overdag mooi thuis bijladen terwijl je met je auto niet eens thuis bent :)

En dan kan je in de nacht ook nog stroom gebruiken uit de accu die op dat moment niet in de auto zit.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:17]

Kun je hiermee lekker op 100% volle bak opladen zonder je druk te maken over eventuele vervolgschade. Even naar een accu swap station en je reis vervolgen. Of zit er een controle mechanisme ingebouwd?
Persoonlijk heb ik altijd een afkeer van deze manier van denken. Want als jij iets doet waardoor de levensduur korter is, heeft dat invloed op hoevaak zij een accu kunnen hergebruiken. Dus wat doet zo'n bedrijf dan? Juist de prijs omhoog gooien. Dus dan betaal je per wissel meer. En dan gaan ook de mensen die verantwoord(er) ermee omgaan meer betalen.

Ik zie dit gedrag vaker voorbij komen met gedeelde voorzieningen. Zoals in de VvE, het water zit op een meter dus zolang ik maar meer gebruik dan andere dan 'heb ik winst'. Of met verwarmingen zonder metertjes. Of als iets 'all in' is. Uiteindelijk zit het allemaal verwerkt in de prijs. Ook buitensporig gedrag.

Maar terugkomend op de accu op 100% laden, daar is niet per definitie iets mis mee. Het is vooral slecht als je hem lange tijd 'maximaal vol hebt'. Maar als je een lange rit hebt en hem even helemaal vol laadt, geen probleem.
En dan kan het ook nog zo zijn dat 100% vol bijvoorbeeld maar 90% van de maximale capaciteit is om dit soort cowboy acties te voorkomen. Er zit overal software tussen die bepaald wat wordt gemeld.
"NIO zegt de wisselstations strategisch te plaatsen om lange reizen mogelijk te maken, zoals een route van 1323km van Rotterdam naar München."

Dan rij je behoorlijk om, gezien dat normaal rond de 800km is.

Per ongeluk gedacht dat de afstand in mijl was en dat omgerekend naar kilometer?

[Reactie gewijzigd door Tokus op 22 juli 2024 13:17]

"NIO zegt de wisselstations strategisch te plaatsen om lange reizen mogelijk te maken, zoals een route van 1323km van Rotterdam naar München."

Dan rij je behoorlijk om, gezien dat normaal rond de 800km is.

Per ongeluk gedacht dat de afstand in mijl was en dat omgerekend naar kilometer?
In de bron hebben ze het over een ‘Canals and Castles’-route van Rotterdam naar München.

Ik kan daar zo snel niks over vinden, maar het klinkt als een toeristische route met veel omwegen en kleine weggetjes, geen snelweg rijden.
Iedereen hier hamert op de laadtijden maar ik denk dat NIO een groter voordeel heeft: je huurt namelijk de batterij. Als je een auto koopt is deze zonder batterij en moet je deze erbij huren. Je hoeft je dus minder druk te maken over degradatie van de batterij, iets wat bij veel niet-EV rijders een struikelblok is. Hier spelen ze dus slim op in.

Een klein voordeel is dat je het gros van het jaar met een kleinere batterij rijden en alleen voor de vakantie een grotere batterij kiezen. Je kan nog steeds thuis laden, iets wat volgens mij bijna iedereen doet die een EV rijdt.

Omdat NIO met deze systemen kan bepalen hoe snel en wanneer ze accu's gaan opladen kan ik mij voorstellen dat dit ook erg interessant is voor netbeheerders.

Hoe het daadwerkelijk uitpakt moet nog blijken maar ik vind dat NIO hier op z'n minst een interessant experiment heeft opgezet.

[Reactie gewijzigd door bakhuisdennis op 22 juli 2024 13:17]

Alleen is de prijs van de auto zonder accu, hoger dan een vergelijkbare Tesla mét accu.. en daar komt de batterijhuur nog bij.
Anoniem: 454358 17 juli 2024 08:14
Zou fijn zijn als elke auto een standaard batterij zou hebben, die je bij elk tankstation zo zou kunnen wisselen. Zoals een penlite bij een rc auto bijv. Dan zit je ook niet met degradatie problemen bij een gebruikte auto, etc
Dit is natuurlijk een interessant concept, dat inspeelt op het sentiment van de "onacceptabel lange laadtijden". Maar de uitvoering is natuurlijk bagger. Je hebt in de auto een extra complexe constructie nodig die de batterij vasthoudt en loslaat op commando. Je hebt aansluitingen nodig die dus bij elke wissel los- en weer vastgemaakt moeten worden. De auto wordt daarmee per definitie zwaarder en complexer.
Dan heb je een wisselstation nodig, dat geheel automatisch de accu eruit haalt, verplaatst naar een oplaadpunt, aansluit, een volle accu uit het oplaadstation haalt, verplaatst en in de auto hijst.
Zo'n wisselstation is dus een nogal complexe aangelegenheid die ook nog eens bestand moet zijn tegen de elementen en verkeerd gebruik.
Ik zeg "COMPLEX" met hoofdletters en daarmee waarschijnlijk nog duur ook.
Om maar niet te spreken van de vereiste om standaardisatie af te spreken met andere fabrikanten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.