Chinese fabrikant NIO wil elektrische suv dit jaar in massaproductie nemen

Autofabrikant NIO, onderdeel van de Chinese start-up NextEV, heeft op de autobeurs van Sjanghai de ES8 onthuld. De elektrische suv heeft zeven zitplaatsen en moet dit jaar in massaproductie gaan, om volgend jaar op de Chinese markt te verschijnen.

Naast het feit dat de ES8 op de voor- en achterwielen wordt aangedreven met elektromotoren, heeft NIO nog niet veel details gegeven over de aandrijving. Evenmin is bekendgemaakt welke afstand de auto kan afleggen op zijn accu's. Eind dit jaar vindt de officiële onthulling van de auto plaats.

De NIO ES8 is zo'n vijf meter lang en heeft een wielbasis van meer dan drie meter. De body en het chassis zijn gemaakt van aluminium en de auto maakt gebruik van luchtvering. Aan de binnenkant zijn grote, tablet-achtige schermen te zien voor het weergeven van informatie.

NIO zegt al duizenden kilometers met het model getest te hebben, onder andere in extreme kou in Mongolië en in de hitte in Australië. Volgens de fabrikant is de fabricagelijn voor het maken van de ES8 al gereed en is ook de aanlevering van alle benodigde onderdelen rond. De autofabrikant wil nog dit jaar van start gaan met de massaproductie, om de auto begin volgend jaar te kunnen leveren in China. Hoeveel exemplaren het bedrijf kan maken en wat de auto gaat kosten, is niet bekendgemaakt.

NIO ES8NIO ES8NIO ES8NIO ES8

Ook neemt NIO bestellingen aan voor zijn supercar, de EP9, die in november vorig jaar werd onthuld. De Chinese fabrikant gaat tien nieuwe exemplaren maken van het 1,4 miljoen euro kostende model. Tot op heden zijn er zes exemplaren gemaakt, voor investeerders van het bedrijf.

De EP9 heeft een chassis en body van koolstofvezel en is uitgerust met vier motoren die samen een megawatt aan vermogen kunnen leveren, wat gelijk staat aan 1360pk. Dat is goed voor een acceleratie van 0 naar 200km/u in 7,1 seconden en een topsnelheid van 313km/u. De accu kan in 45 minuten volgeladen worden en het bereik is volgens NIO maximaal 427 kilometer.

Volgens de makers is de EP9 de snelste elektrische auto van dit moment. De supercar klokte een rondetijd van zeven minuten en vijf seconden op de Nordschliefe. Ook heeft de auto techniek voor autonoom rijden aan boord. Daarmee zette de EP9 de snelste tijd neer voor zelfrijdende auto's op het Circuit of the Americas.

NIO EP9

NIO EP9 zelfrijdend in actie op het Circuit of the Americas

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-04-2017 • 10:31

92

Lees meer

Reacties (92)

92
88
45
10
0
36
Wijzig sortering
Ik hoop dat dit een succes mag worden. Enkel en alleen omdat de Europese autolobby zo sterk is dat ze konden voorkomen dat Europa een onafhankelijke instantie voor de uitstoot van wagens kon opstarten. Als je op deze manier je economie 'beschermt', moet de innovatie van andere markten komen. De Chinese autoindrustrie is ooit een enorme copy paste van de Europese geweest, maar dit soort initiatieven kan ik enkel toejuichen. Ik hoop dat ze de gevestigde waarden een pak slaag kunnen geven, ook al is die kans op slagen te beperkt.
Wat stelt Europa momenteel voor...
Renault heeft zijn Zoé en doet het zo als Europeaan het best. Al had ik op het salon van Génève iets meer verwacht dan een sport Zoé, liever een volgende stap in hun elektrische avontuur.
VW heeft een e-Up en e-Golf, beide veel te duur. Ze bezitten ook enkele GTE's, fijn voor je belastingen, maar een snelle omwenteling naar elektrisch rijden haal je er niet mee. Ze toonden een elektrische concept die tegen 2020 op de markt komt... Sja... Dat is nog steeds 3 jaar wachten...
Ford moddert aan mijn zijn electrische Focus waar het er op een jaar een paar van verkoopt. Om te lachen.
BMW heeft nog steeds geen deftig alternatief voor het aanstormende Tesla geweld. De i3 is leuk maar niet wat de markt vraagt. Waar blijft die i5?
Mercedes heeft de elektrische B... Iemand bekend...?
Fiat veegt totaal zijn gat eraan en ontmoedigt in Amerika de kopers om zeker géén elektrische Fiat 500 te kopen (ze maken er verlies op) omdat ze die in hun assortiment moéten hebben (hiep hoi voor Obama).
Komaan Europese, leme reuzen. Wees eens niet enkel bezig met je eigen centjes te tellen... :(
De e-golf is toch in prijs behoorlijk vergelijkbaar met de model 3, als die eindelijk komt? Ik weet niet hoe het qua opties zich verhoudt tot elkaar, maar ik vermoed ook zo dat deze SUV niet veel goedkoper is.

Ik kan het overigens niet zo snel vinden, maar ik had recent gelezen dat problemen voor de gevestigde fabrikanten om over te schakelen naar elektrisch niet puur onwil zijn (sowieso natuurlijk niet, ze willen geld verdienen). Een gedeelte is natuurlijk dat ze al hun kennis over verbrandingsmotoren dan kunnen weggooien, waar ze niet op zitten te wachten. Maar ook de vakbonden zijn een probleem, want die willen niet dat de productielijnen van die verbrandingsmotoren verdwijnen. En natuurlijk komen daar elektrische motoren voor in de plaats, maar dat betekend niet dat je 1 op 1 iedereen die nu verbrandingsmotoren in elkaar schroeft daarop kan zetten.
De E-Golf heeft een accu van minder dan 40 kwh voor een radius van maximaal 300 kilometer. De Model 3 moet een 1,5x zo grote accu krijgen geloof ik. Voor een paar duizend euro minder :)
De Model 3 moet een 1,5x zo grote accu krijgen geloof ik. Voor een paar duizend euro minder :)
Maak daar maar 10.000 meer van. Autobild verwacht dat de Model 3 in Duitsland zo'n €50.000 gaat kosten (nog altijd een goede prijs). Telsa heeft vanaf $35000 geroepen maar dat is een VS prijs, waar auto's veel goedkoper zijn dan in Europa.
Auto's zijn in de VS veel goedkoper omdat zij onder andere geen BPM hoeven te betalen (een Ford Mustang kost over de grens al snel enkele tienduizenden euro's minder omdat daar minder streng op uitstoot wordt belast).
Tesla's stoten echter niks uit en hoeven daardoor niet langs de BPM. De BTW blijft natuurlijk wel gewoon.

Reken het maar uit op teslamotors.com; een Model S in NL is vrijwel exact even duur als een Model S in de USA: als je de dollar omrekent en er 21% bij optelt.

Mocht de Model 3 exact 35.000 euro gaan kosten, dan zal dat rond de 42k worden in Nederland. Oke, dat is iets meer dan de E-Golf... maar daar staat wel een andere, grotere accu tegenover :P
Maar ook de vakbonden zijn een probleem, want die willen niet dat de productielijnen van die verbrandingsmotoren verdwijnen. En natuurlijk komen daar elektrische motoren voor in de plaats, maar dat betekend niet dat je 1 op 1 iedereen die nu verbrandingsmotoren in elkaar schroeft daarop kan zetten.
De vakbonden hoeven helemaal niets te doen.
De nationale overheden beschermen hun auto-industrie, omdat er anders duizenden werklozen erbij komen. Elektrische auto's bouwen vergt veel minder personeel. "Even" omschakelen naar motoren die wel aan wetgeving voldoet schaadt ook de export.
Een gedeelte is natuurlijk dat ze al hun kennis over verbrandingsmotoren dan kunnen weggooien, waar ze niet op zitten te wachten

Als ze efficienter zijn dan de concurentie waarom niet?

Hét probleem van electrische auto's is anno 2017 nog steeds de prijs van accu's. Het is niet mogelijk een auto van laten we zeggen een Ford Focus klasse te maken met een actieradius die ook maar in de buurt komt van de bezine variant, zonder een prijskaartje wat normaal bij voertuigen van een klasse of twee hoger hoort.

Dat is niet het enige probleem, maar veel andere problemen zijn mensen bereid voor lief te nemen.

Natuurlijk is er wel enige waarheid in protectionisme, maar de kern van het probleem is gewoonweg dat de techniek er nog niet klaar voor is. Dat heeft gewoonweg tijd nodig, en de meeste autofabrikanten zjin amper 10 jaar serieus bezig.
Als een wagen niet verkoopt, is hij niet wat de markt wil. Hoeveel E-Golfjes heb jij al zien rijden? Ik kan ze op 1 hand tellen. Dat in tegenstelling tot de model 3 die al 100 000'den keren is voorbesteld. Is ie gehyped? Jazeker. Gaat iedereen die er 1000 dollar voor overhad ook écht eentje kopen? Misschien. Maar zelfs als slechts enkele tienduizenden er eentje aankopen de eerste maanden zorgt dit voor een enorme boost (procentueel tov wat er nu reeds elektrisch rondrijdt) qua elektrische rijden.
Los daarvan zie ik de e-Golf niet als concurrent van de Tesla 3. De afmetingen zijn me nog onduidelijk, maar het lijkt me logische dat hij zich richt op de Mercedes C en BMW 3 reeks.
Autobezit was tot de jaren 70 echt voorbehouden aan elite. Daarna hebben ze een enorme inhaalslag gedaan. De eerste jaren vooral met kopieëren inderdaad, maar ook veelal dmv licenties. Er zijn auto's die opgebouwd zijn uit licenties van 3 of 4 verschillende merken en dan krijg je dus een sedan met de neus van Renault, body van Rover, achterkant van Nissan etc omdat er verschillende licenties zijn afgenomen.

Maar al jaren loopt de Chinese auto industrie zeker op gebied van EV's eigenlijk voor op Europa. Hele steden gebruiken elektrische bussen van BYD (die ook bijv in London rondrijden), Europese fabrikanten zoals Daimler Benz halen grote delen van hun EV techniek uit China.
Veel steden verbieden motoren in het centrum en dus zie je eigenlijk alleen maar elektrische scooters. (je hoort ze alleen niet aankomen wat soms er k*t is).

Het mist in China alleen nog in het hogere segment EV's. BYD etc zitten toch voor in de middenklasse. Dus dit is een leuke ontwikkeling.
De meeste van die auto's zijn zonder licentie gebouwd, in de meeste gevallen hebben ze enkel wat licenties genomen op onderstellen of merken gekocht (Rover) voor de kennis.

De kwaliteit van Chinese auto's is nog steeds niet op een acceptabel niveau. Misschien dat deze auto daar verandering in brengt, maar dat lijkt me niet heel waarschijnlijk. Er is een goede reden, waarom er zo ontzettend veel europese auto's naar China verscheept worden.
De kwaliteit van Chinese auto's is nog steeds niet op een acceptabel niveau
Merken zoals BYD, Geely, Changan, Dongfeng zijn gewoon van acceptabel niveau.
DS modellen gemaakt in China, waaronder exclusieve modellen zijn gewoon van dezelfde kwaliteit als de Europese.

En er worden vrijwel geen europese auto's verscheept naar China. Die worden gewoon hier gemaakt. Veelal door Chinese fabrikanten.
Vrijwel alle Audi's bijvoorbeeld die je hier tegenkomt zijn L-modellen, die niet in Europa verkocht worden.
Ze zijn hard op weg om de kwaliteit on par te krijgen. De europese auto's gemaakt in china worden nog altijd volgens de europese standaarden en designs gebouwd dus.....
En er worden vrijwel geen europese auto's verscheept naar China. Die worden gewoon hier gemaakt. Veelal door Chinese fabrikanten.
Geimporteerde wagens zijn dan ook extra duur door importheffingen. Die fabrikanten die de Europese wagens in China bouwen zijn vaak joint ventures tussen Europese en Chinese fabrikanten (de Chinese overheid eist dat zo). Dat zorgt er voor dat de Chinezen heel goed de kans krijgen om de kunst van het auto bouwen af te kijken. Ze zijn dus al heel erg snel erg goed geworden. Volvo heeft al gezegd modellen die in China gebouwd worden naar Europa te gaan verschepen.
Vergeet niet dat een bedrijf als NEVS, wat de oude Saab fabriek en wat IP en technologie heeft overgekocht, "gewoon" het oude, dus 15 jaar oude, 9-3 platform hebben geëlektrificeerd. dat is nou niet echt voorlopen in mijn ogen.
Veel steden verbieden motoren in het centrum en dus zie je eigenlijk alleen maar elektrische scooters. (je hoort ze alleen niet aankomen wat soms er k*t is).
Lijkt wel een fiets!
Ik rijd zelf een electrische scooter, en de enige mensen die klagen over dat het geen geluid maakt is de mensen die er over nadenken hoe het zou zijn om er een te hebben.
Zelf heb ik na een jaar nog nooit (bijna) iemand aangereden.

[Reactie gewijzigd door pim op 27 juli 2024 09:51]

Mijn enkel is het niet met je eens. Elektrische scooters zijn een stuk zwaarder en komen harder aan :'( (en dan doen ze vaak ook het licht niet aan 's nachts).
Ik vind dat toch een beetje kort door de bocht. Toyota was met zijn Prius de katalysator voor het idee van elektrisch rijden, maar zelf hebben zij nooit geloofd in het volledig elektrisch rijden. Maakt dat dan de Japanners minder innovatief?

De strijd op het toneel van het elektrisch rijden is nog helemaal niet gestreden. In Azië lijkt men meer toekomst te zien in waterstof technologie (tenminste, tot voor kort). En dat is wat mij betreft helemaal niet zo'n gek alternatief.

Meerdere studies hebben aangetoond dat het elektrisch rijden zijn succes voornamelijk te danken heeft aan overheidssubsidies. En omdat deze subsidies onvoorspelbaar zijn, is het voor een bedrijf gevaarlijk om op één paard te wedden. Dus het feit dat (traditionele) Europese autofabrikanten iets meer afwachten, vind ik niet zo raar. Zodra het industriële landschap eenmaal zijn uiteindelijke vorm heeft aangenomen, weet ik zeker dat elke R&D afdeling in Europa zich zal inzetten voor de overwinnende technologie (elektrisch via traditionele accu's, waterstof, supercondensatoren, of een andere technologie).
Toyota is Japans, niet Europees. De Prius en Toyota in het algemeen verdienen veel lof. Ze zetten niet in op elektrisch rijden maar hebben ook hun motivatie én tonen in hun line up dat ze bewust zijn met de veranderingen die er aan (moeten) komen.
Waterstof heeft zijn voor- en nadelen, hier al vaak uitgebreid omschreven. Maar de technologie van waterstof heeft nog grotere uitdagingen dan elektrisch rijden vandaag.
Het feit dat Europese merken op hun gat blijven zitten ligt vooral aan de wet van de remmende voorsprong. Alles is oké, alles gaat goed. Er is niet echt vraag naar een elektrische wagen dus waarom zouden we ons best doen. Een beetje zoals in de politiek: Tegen 2030 moeten we xx% minder uitstoten, maar wat gaan we de komende jaren doen? Niets... We tonen een concept, dat zal wel volstaan zeker?
Het laatste wat we willen is een situatie zoals toendertijd tussen de VHS versus Beta standaard. De helft van de bedrijven gokte op VHS, en de ander op Beta. Met vele (onnodige) faillissementen tot gevolg. De industrie had zijn lesje geleerd, en de strijd tussen Blu-ray en HD-DVD was daarom ook een stuk passiever. Hetzelfde is nu gaande binnen de auto industrie.

Het kent misschien een langzamere start, maar als de strijd is gestreden, dan leven (hopelijk) alle grote partijen nog en zal de technologie zich sneller ontwikkelen.
Anoniem: 388974 @maarte99719 april 2017 13:28
Alleen al +1 vanwege je eerste 2 zinnen! :)
Ik sluit mij volledig bij je bericht aan. De cijfers van VW waren bijzonder goed. Het verbaast mij dat deze bijzonder grote autofabrikanten zo goed kunnen teren op het vernietigen van zijn eigen toekomst. Maximaal uitmelken van de fossiele brandstofmarkt lijkt het motto. Innovatie bijna nihil. Ze zijn er al jaren mee bezig, maar echte innovatie gericht op de toekomst: ho maar. Erg treurig om te zien dat de echte innovatie op dit gebied nu uit China (nooit gedacht) en de VS moet komen.
Daarnaast ook erg treurig om te zien dat de VW groep het zo goed doet op deze eigenlijk al verloren markt.
Ps: ik wilde zelf altijd graag een Audi station, maar heb besloten ze te boycotten.

[Reactie gewijzigd door eerdepeer op 27 juli 2024 09:51]

Ik hoop dat dit een succes mag worden. Enkel en alleen omdat de Europese autolobby zo sterk is dat ze konden voorkomen dat Europa een onafhankelijke instantie voor de uitstoot van wagens kon opstarten. Als je op deze manier je economie 'beschermt', moet de innovatie van andere markten komen.
De Europese autosector heeft de afgelopen paar decennia reeds vele miljarden euro's geïnvesteerd om hun motoren milieuvriendelijker te maken (van Euro-1 in 1992 tot Euro-6 vanaf 2015). Dat het nog beter kan trek ik niet in twijfel en dat de autolobby erin geslaagd is het gemiddeld CO2 plafond (en andere waardes) wat hoger te leggen hoeven we ook niet aan te twijfelen.
Maar schiet vooral niet al je pijlen af op de autosector. De grote oliereuzen of bij uitbreiding de hele brandstofsector blijft vooralsnog buiten schot en gaat lekker door met wat ze bezig zijn. Waarom maakt de Europese overheid geen werk van een beleid die de brandstofsector dwingt om nieuwe koolstofarme en hernieuwbare brandstoffen te ontwikkelen?
Want vergeet niet dat ook elektrisch rijden CO2 uitstoot. Het Europese gemiddelde ligt momenteel op 92 gr/km. Met de nieuwe (al dan niet afgezwakte) normen zullen binnen enkele jaren de verbrandingsmotoren dus toch dicht bij hun elektrische broeders komen. Als wind-, zonne-, en andere natuurlijke energiebronnen voorlopig niet volstaan hebben dus ook elektrische wagens baat bij schonere brandstoffen.

P.S. In België is de gemiddelde uitstoot voor een elektrische wagen 57 gr/km. Al heeft dit vooral te maken met onze hoeveelheid nucleaire centrales. Blijft dus maar de vraag wat beter is voor het milieu...
Ik vind dit altijd een vreemde redenering. Een elektrische wagen heeft géén CO2 uitstoot tijdens het rijden. De voordelen voor steden en buurtbewoners van drukke wegen zijn immens. Enkel in ons lekker diesellandje België vallen 11 000 doden per jaar als gevolg van luchtvervuling.
Als je elektriciteit van de bron tot de auto wil tellen, moet je dat ook bij diesel doen. Aan hoeveel gram zit een diesel dan? Reken ook maar al die boringen die men in noordpoolgebied wil doen mee. Dat kan je niet vatten in een grammetje CO2 (al is dat off topic).
Rijden op benzine, hybride of CNG is al een grote stap vooruit, maar elektrisch is de beste oplossing. Enkele jaren geleden durfde nog een 'studie' aan te nemen dat de banden van elektrische auto's evenveel fijn stof veroorzaakte als een gemiddelde benzinewagen, maar dat werd gelukkig snel tegengesproken.
Wat ik maar wil zeggen: het gaat verder dan uitstoot aan de bron. Het gaat over de kwaliteit van de levens van burgers, over het aantal jaren dat je wint of verliest, over een nieuwe groene economie, ...
Het klopt dat niet enkel naar de auto gekeken moet worden. Ook tuinbrandjes en het verwarmen van huizen zijn grote boosdoeners. Maar hier gaat het over de auto.
Ik ben het helemaal met je eens. Het is in mijn ogen echt vreemd dat er nog amper concurrenten zijn voor bijvoorbeeld een Tesla. Welke al jaren op de markt is en zelfs patenten heeft vrijgegegen. BMW, Mercedes en Audi, en natuurlijk de rest, waar blijven die elektrische knallers!! Het lijkt net alsof de Europese automerken het vertikken. De enige auto die naar mijn weet een nette actieradius gaat krijgen is de Opel Ampera-E, met een opgegeven actieradius van 500km, zeg dat dat 400km is in real life. Deze staat bijna bij de dealers en gaat naar mijn weten een nette prijs krijgen.

Ik zie steeds meer interessante elektrische autos voorbij komen:
LeEco
Faraday Future
Lucid motors

[Reactie gewijzigd door bartheijt op 27 juli 2024 09:51]

Het is een kwestie van vraag een aanbod. Wie kopen de electrische wagens, gemeenten en bedrijven om hun maatschappelijk verantwoord ondernemen doelstellingen vorm te geven.? En de Model S is door ondernemers veel gekocht omdat die door allerlei regelingen erg goedkoop te rijden was. De markt is (helaas) nog te klein voor Europese fabrikanten om vol in te stappen.
Dan is je politiek beleid fout afgesteld. En dan komen we in het verhaaltje van lobby, verkiezingen, korte termijn planning, de oudere generatie die zeer conservatief stemt, ...
Dat conservatief stemmen is niet echt een issue. Wat stemt een conservatief in Nederland eigenlijk? CDA, CU, SGP? De grooste groep stemt VVD, een partij die er heilig in gelooft dat je zulke dingen aan de vrije markt moet overlaten.
NIO is ook onderdeel van NextEV NIO Formula E Team met Nelson Piquet Jr, welke wereldkampioen was in het eerste jaar van Formula E.
Ook zitten er grote namen achter NextEV NIO, zoals voormalige topmannen van Ford Europe, Cisco en een stel zwaargewichten aan (vooral Chinese) investeerders

Wat dat betreft is dit project een stuk realistischer dan LeEco's LeSEE waarvan de funding compleet weggevallen is.
Anoniem: 636203 @Kenzi19 april 2017 11:41
LeEco is zowat failliet.

Ik ben wel benieuwd of dit wat gaat worden. De kwaliteit van Chinese auto's is over het algemeen belabberd. Een elektrische auto is wel mechanisch veel eenvoudiger, maar ik zou het niet zo snel kopen. Laat ze zich eerst maar twintig jaar bewijzen.
Ben je ooit wel eens in London geweest en de taxi genomen? Grote kans dat je in een Chinese auto zat.

Ik zit dagelijk in verschillende auto's (yeah for Didi) en de kwaliteit van de meeste auto's is niks anders dan wat ik in Europa gewend ben van middenklassers.
Mensen geven altijd graag af op dingen zonder het zelf te ervaren.
De Landwind zal vast geen goed gedaan hebben voor het beeld van Chinese auto's:
  • Het Chinese Landwind deed eerder een poging de westerse markt te veroveren met een SUV, die sterk deed denken aan de Opel Frontera. Aan die poging kwam een einde toen bleek dat de auto nul sterren scoorde bij de crashtests.
    Bron: NU.nl
  • Chinese manufacturer Landwind failed to get a rating for its SUV in its first independent crash test in 2005 when the vehicle scored the worst results in 30 years of crash testing, even at low speeds.
    Bron: CarsGuide.com.au
Ik sluit me wat dat betreft bij ArtGod aan: "Laat ze zich eerst maar twintig jaar bewijzen."
dan heb je het over 1 merk uit een test van 12 jaar geleden.
Begin dit jaar nog in een vrij nieuwe Landwind (pick-up) gereden, de kwaliteit is nog steeds niks.
Die bovendien flink geflest was door de Duitse ADAG en door haar vazal ANWB blind overgenomen. ADAG had stiekem een auto direct geimporteerd vanuit China en zonder medeweten of notificatie van de importeur en het merk zelf uitgevoerd. Niet echt netjes, en gaf ruimte tot speculatie betreft of het model wel in goede staat was. Het hele voorval rook naar invloed van de Duitse auto-lobby waar de ANWB zich voor het karretje liet spannen.

Die Landwind was bovendien in feite geen Chinese auto, maar een rebrand Opel/Isuzu Frontera en qua veiligheid niet veel anders dan die auto. Alleen was dat een toen al verouderde auto. Maar de prijs was dan ook niet veel anders dan een tweede hands Frontera toen.

Dat wil niet zeggen dat er geen kritiek mogelijk was op Landwind. De eerste mjdellen hadden geen dwarsversteviging van het motorcompartiment, zoals gebruikelijk is bij de Frontera hetgeen mede debet was aan de slechte score. Als reactie op de test, is die versteviging alsnog aangebracht. Zonder die test was die versteviging waarschijnlijk nooit aangebracht.

Veel kwalijker vond ik dat men via een truc de euro 3 normen qua uitstoot kon gebruiken, terwijl euro 4 gangbaar was.

In absolute zin was die Landwind geen geweldige auto, maar in prijs-kwaliteit wel. En de vraag is dan of het wel zo eerlijk is het te vergelijken met voortuigen die bijna 2x zo duur zijn. Er is ook een groot verschil of jij met een Ford Ka of Ford Mondeo tegen een muur knalt, maar niemand stelt dat die Ka daarom 'onveilig' is. En ook niemand die zeurde dat een oude Landrover Defender qua veiligheid een totaal drama is/was. Immers dat is een 'oude auto' ook al kocht je hem datzelfde jaar nieuw van de band.
Anoniem: 636203 @Kenzi19 april 2017 12:06
Ja, als je er vijf minuten in zit zal het best wel ongeveer hetzelfde zijn. Maar als je zo'n ding bezit zal je zien dat hij vaak stuk gaat en er van alles af valt. Ook rijdt hij als een Europese of Japanse auto uit de jaren 90.

Een naam voor kwaliteit moet je verdienen. Dat kost tijd. Alleen omdat het er op het eerste gezicht goed uitziet wil niet zeggen dat het een goede auto is.
want je spreekt uit ervaring?
Mee eens, de kwaliteit van de Chinezen gaat er hard op vooruit. De Japanners koste het x jaar (± 20 jaar) om op "Europees" kwaliteitsniveau te komen. De Koreanen deden het later al aanzienlijk sneller. En de Chinezen kunnen het nog weer sneller. Met een jaar of 10 zullen er denk ik wel volwaardige Chinese auto's op de Europese markt worden verkocht.

Maar de Chinezen moeten voor het zover is wel met iets komen dat voldoende aansluit bij de Europese (en Noord-Amerikaanse) standaarden en/of verwachtingen van consumenten.
Dat heeft de Landwind wel aangetoond maar dat model staat inmiddels niet meer voor de gemiddelde kwaliteit van Chinese auto's. Das war einmal.
Anoniem: 636203 @ariekanari20 april 2017 10:08
Ik denk dus van niet. De Chinezen hebben niet de kwaliteitsmentaliteit die de Japanners en Koreanen wel bezitten. Bij de Chinezen gaat het er gewoon om om zo snel mogelijk zo veel mogelijk geld te verdienen, en daarna wegwezen naar het Westen. Ook heb ik vaak het idee dat ze rommel opzettelijk produceren om hun fabrieken draaiende te houden.

Het goede spul wat uit China komt wordt voornamelijk gemaakt door westerse fabrikanten. Spullen van Chinese merken zijn vaak rommel. Ik vermoed zelfs dat de slechte economische prestaties van China komen doordat veel consumenten producten uit het land beu zijn en niets meer uit het land willen hebben.

In de krant van vandaag staat ook een artikel over een NL fabrikant van elektrische tuk-tuks,waarbij de fabrikant zegt dat de Chinese concurrentie maar 6 tot 15 maanden lang meegaat en dat daarom niemand in Azië meer Chinese versies wil kopen, omdat die uiteindelijk duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 27 juli 2024 09:51]

Interessant. Dat verklaart een hoop.

Die auto is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Gaaf product is er voortgevloeid uit deze samenwerking.
Het enige wat mis is met dit soort concepten is dat het een doodnormale auto is met een elektrische aandrijving. Dus aan energieverspilling doe je nog steeds niet veel.

Waarom bewegen we ons, in de spits, in ons eentje, voort in botsauto's van minimaal 1200 kg, vaak meer! Ja het gemiddelde in Nederland is 1000 maar zelfs dat is in principe al veel. Als hetzelfde zou kunnen met een voertuigje voor 1 persoon van ongeveer 500 kg?

Dan zet je pas stappen, want zoals we weten is de kracht benodigd de massa maal de versnelling. Verlaag de massa, en met dezelfde versnelling heb je minder kracht nodig. Incl. rendement, verbrandings of energiewaarde kun je zo zien dat gewicht alles stuk maakt.

Ja leuk concept, maar het is niet de oplossing voor onze wereldwijde energievraag.
Waarom bewegen we ons, in de spits, in ons eentje, voort in botsauto's van minimaal 1200 kg,
Omdat de meeste van die eenlingen slechts 1 auto hebben. De auto waarin ook regelmatig partner, hond en kinderen meerijden.
[...]

Omdat de meeste van die eenlingen slechts 1 auto hebben. De auto waarin ook regelmatig partner, hond en kinderen meerijden.
Wat is er dan mis met een klein goedkoop alternatief om jezelf mee naar je werk te krijgen? Je ziet het grotere plaatje niet das mij wel duidelijk.

Naast het hok wat je gebruikt voor rondsleuren van kids, iets wat je binnen redelijkheid van afstand ook met een elektrische bakfiets kunt. Heb je voor jezelf een licht, klein vervoersmiddel waarmee je dagelijks naar je werk gaat.
1/4 van een auto is immers maar 250 kg, ga even uit van 500 voor alle luxe en airco die er nog in moet om te zorgen dat je niet zwetend en stinkend aankomt op kantoor. Maar dan maak je pas de grote klap die nodig is.......stukken beter dan GL stemmen in ieder geval.
Wat is er dan mis met een klein goedkoop alternatief om jezelf mee naar je werk te krijgen? Je ziet het grotere plaatje niet das mij wel duidelijk.
Meer auto's kosten meer geld en meer parkeerplaats. Dan is ineffiecient in je eentje in een grote wagen zitten toch goedkoper.
Maar dan maak je pas de grote klap die nodig is.
Welke grote klap is nodig? Ik kan me niet voorstellen dat nog meer auto's voor welk probleem dan ook een oplossing gaat vormen.
Welke grote klap is nodig? Ik kan me niet voorstellen dat nog meer auto's voor welk probleem dan ook een oplossing gaat vormen.
Het verlagen van onze maandelijkse energiebehoefte. Iets dat je niet doet door in je eentje in een Outlander PHEV te rijden.
Maar dat doe je al helemaal niet door een 2e auto te kopen. De productiekosten van die wagen komen ook op jouw energiebalans.
Wat is er dan mis met een klein goedkoop alternatief om jezelf mee naar je werk te krijgen? Je ziet het grotere plaatje niet das mij wel duidelijk.
Ik zie een heel groot plaatje: Ik heb bewust geen auto en geen kinderen.
Ik heb wel drie fietsen.
[...]

Ik zie een heel groot plaatje: Ik heb bewust geen auto en geen kinderen.
Ik heb wel drie fietsen.
_/-\o_ goed bezig!
Plus dat als ik in een crash kom, ik liever veel kilo's en dik plaatmetaal om mij heen heb. En al helemaal meer als partner en minderen ook meerijden.
Zo is het. In een Renault Twizy ben je gelijk dood.
Ik vind het elektrisch rijden echt mega interessant. Alleen voor mijn main use case lijkt het nog steeds niet geschikt.

Ik gebruik de auto vooral om onze caravan naar het zuiden van europa te trekken. (tja in huize NKR heeft de burgerlijkheid toegeslagen... Maar wat wil je met twee kleine kinderen waarvan er 1 inmiddels de leerplichtige leeftijd heeft bereikt). Voor de rest rijd ik alleen maar korte stukken in de buurt, naar mijn werk als het geen weer is om op de fiets te gaan en naar bijvoorbeeld de zwemles, maar de meeste kilometers dus op vakantie, met een grote aanhanger.

Ik heb nog geen elektrische auto gezien die dat kan, als combinatie 500 km rijden aan een stuk en snel opgeladen zijn om weer verder te kunnen.

Nogmaals, ik wil heel graag elektrisch rijden, maar dat lijkt nu nog onmogelijk.
Juist al die 'kleine' ritjes vervuilen het meeste, die ene rit naar het zuiden is veel efficiënter. Dus een kleine elektrische auto waar je het hele jaar in rijdt, en dan voor de vakantie huur je een trekauto.

De meeste mensen hebben een rijpatroon als jij, veel kleine ritjes en een enkele verre vakantie per jaar. Voor de meeste mensen volstaat een elektrische auto dan ook prima voor alle dagelijkse ritten, op termijn komen er vast ook wel elektrische auto's die wel de caravan naar het zuiden kunnen trekken.
Ik geloof niet zo in het huur en time-share model. Toegegeven voor heel veel mensen is dat een goede oplossing, als je in een grote, drukke stad woont en werkt. Voor heel veel andere mensen is dat dus geen oplossing.

Er spelen een aantal dingen. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar in mijn auto liggen/zitten een heleboel dingen. Om wat dingen te noemen: Kabeltjes voor mijn telefoon, lader voor de ipads van de kinderen, boekjes, speelgoed, wat zonnebrillen, reserve-deo, reserve-zonnebrand, instellingen van de radio en ga zo maar even door. Oh en de kinderstoelen.

Daarbij is het natuurlijk ook zo dat ik de caravan niet het hele jaar voor de deur heb staan. Een paar dagen voor we op vakantie gaan moeten we de sleurhut op gaan halen bij de stalling, om hem in te ruimen. Bij thuiskomst het zelfde maar dan omgekeerd. Hoe ga je dat managen om ook nog even de auto om te ruilen etc.

Het is geen onwil hoor, maar ik hoop dat de technologie nog wel even snel wat stappen maakt om zo een echt haalbare oplossing te zijn zonder dat ik moet inleveren op flexibiliteit en comfort. Ik kan niet wachten tot het zover is, want olie opstoken is niet duurzaam.
Inderdaad. Hier nog zo-eentje. Voor woon-werk verkeer KAN elektrisch rijden een oplossing betekenen. Maar voor vrachtwagens, sleurhutten, boten, ... is dit toch nog steeds niet de wonderoplossing.
Naar mijn gevoel moet de toekomst bij aardgas liggen. Aardgas is ook reeds overal aanwezig en multi-inzetbaar.
Voor vervoer: tankt snel, grote radius, goedkoop en eenvoudig aan te maken. Zowel via bio-gas, elektrisch, nucleair, ...
Verwarming: ook in de toekomst hebben we nog verwarming nodig
Aardgas? Het aardgas is in Groningen bijna op. En daarna moeten we importeren. Een nieuwe woning al hoeft niet meer op het aardgas net te worden aangesloten. Ik denk dat aardgas de weg van LPG gaat, het wordt langzaam uitgefaseerd. Ik zeg niet of dat goed of slecht is.
Inderdaad. Maar het voordeel van aardgas (methaan) is dat het ook betrekkelijk eenvoudig kunstmatig aangemaakt kan worden...
Btw, hier in België moeten we sowieso importeren ;-)

[Reactie gewijzigd door woutervh op 27 juli 2024 09:51]

"wielbasis van meer dan drie meter." Oei dat is wel breed voor Nederland. Ach de RDW zal deze auto's toch zeer moeilijk toelaten. :(

Ik ben benieuwd of we de wet van de remmende voorsprong gaan zien bij elektrische auto's. In China rijden ze ook al jaar en dag op elektrische scooters, veel eerder dan wij hier in NL. Ik heb het idee dat in Europa complexe wetgeving toch de verandering in de weg zit.

[Reactie gewijzigd door Daan1510 op 27 juli 2024 09:51]

niet de complexe wetgeving, maar de blubberdikke lobby van de autoindustrie houdt zeer veel tegen.
Toen ik 5 jaar geleden elektrische scooters naar Nederland vanuit China wilde importeren, kreeg de RWD sowat een hartverzakking... Is dit de auto lobby hun werk?
Bijv in Israël rijdt men ook al jaren electrisch op steps, scooters, fietsen, etc. Hadden we in Nederland ook niet.
De wielbasis is de afstand tussen voor- en achteras. Zegt niets over de breedte
"wielbasis van meer dan drie meter." Oei dat is wel breed voor Nederland. Ach de RDW zal deze auto's toch zeer moeilijk toelaten. :(
:? Wielbasis is de afstand tussen de assen. Jij bent in de war met spoorbreedte :)

Edit: Ah, je hebt het zelf ook door :)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 27 juli 2024 09:51]

Overheid is 1 van de factoren ja.
Als een overheid kan zeggen "vanaf volgende maand moeten alle taxi's in de binnenstad elektrisch zijn" dan geeft je dat heel veel voordelen tov een overheid die daar jaren over moet gaan discussieren en alle partijen hun woordje moet laten doen.
Dat geeft helemaal geen voordelen. Dat geeft juist nadelen. Ondernemers die investeringen versneld moeten afschrijven vanwege een onbetrouwbare overheid is geen voordeel voor de samenleving. Dat polderen wat wij doen, lang overleggen zodat alle belangen afgewogen zijn, is op de lange termijn de beste optie met de minste slachtoffers.
Vooral in China is het belangrijk dat ze overstappen op electrische auto's. voordeel bij hun is wel dat ze nog steeds behoorlijk achterlopen wat betreft infrastructuur en dat ze daar dus meteen bij de aanleg ervan goed rekening kunnen houden met electrische voertuigen.
Ik moet eerlijk zeggen de chinezen komen steeds meer op met nieuwe technieken. Uiteindelijk heel fijn, want hoe meer elektrische auto's die beter zijn dan de huidige benzine auto's des te meer er wordt geconcureerd en daardoor we nog sneller straks allemaal elektrisch gaan rijden.
China heeft als land natuurlijk een direct belang bij elektrische auto's... Ze moeten immers veel olie importeren momenteel om de economie draaiend te houden. Door meer op elektrisch in te zetten zou die import omlaag kunnen.
Maar dit is natuurlijk wel een geweldige boost voor de gehele auto industrie waardoor de verdere invoering van elektrisch rijden enkel sneller gaat. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg... Zelf helaas paar maanden terug gewoon weer een vieze (maar verder wel erg fijne) Diesel moeten bestellen :/
Klopt, maar China heeft in grote steden ook een aardig vervuilingsprobleem. Vooral in Peking was de smog niet te harden toen ik er was. En als je dan ziet hoe tijdens de spits de auto's rijen dik (~8 banen naast elkaar in 1 richting had ik nog nooit meegemaakt) de stad in komen rijden, snap je meteen waarom smog in zo'n, door de bergen omgeven, metropool een heel groot probleem is :)
Klopt, daar zit China ook nog mee in de maag (of beter gezegd, in de longen...). Dus niet meer dan logisch dat ze daar flink inzetten op elektrisch rijden. Zal wel stevig ook geïnvesteerd worden vanuit de overheid.
In China rijdt de gemiddelde auto minder dan 10 km/dag. Woon-werk verkeer duurt dan waarschijnlijk nog steeds 30 min per richting door de drukte. De huidige generatie PHEV is echt ideaal voor de Chinese consument. Ze zijn alleen nog te duur in vergelijking met hun normale benzine tegenhangers.
Zou fijn zijn als het betaalbaar word.
Laatst nog een gekocht op lpg betaal wel 7,55 aan verzekering en voor 15 euro weer een volle tank.
Dat vooral. Ik lease zelf. Maar elektrisch is gewoon geen optie bij veel kilometers, voor de lease maatschappij en/of werkgever te duur. Bovendien is de infrastructuur er nog niet klaar voor.... Kan bij mij thuis niet gemakkelijk opladen (eigen parkeerplaats in een garage, zonder stroompunt) en bij menig opdrachtgever ook geen mogelijkheid tot opladen (al wordt dat wel rap beter... Maar goed - ook steeds meer elektrische auto's, dus risico is groot dat die plekken dan allemaal bezet zijn!)
Precies, zou hem eventueel. In de tuin kunnen zetten en opladen.
Maar daar komt mijn mg B gt al te staan als ik een afdak gemaakt heb.

Buiten dat de el wagens 3x zo duur zijn als mijn kleine goedkope auto nieuw.
Is een optie. Maar ik krijg mijn auto niet op mijn balkon geparkeerd ;)
Niet alleen dat, maar er is nog iets anders opmerkelijks aan de hand: Chinese auto's stonden tot nu toe nog niet echt bekend om hun uiterlijk of originaliteit. Het waren veelal óf lelijke ("functionele") auto's, samenwerkingen met buitenlandse fabrikanten of zelfs goedkope knock-offs. Deze auto's zijn gewoon mooi om te zien en qua ontwerp en bedrijfsvisie niet minder origineel dan de gemiddelde westerse fabrikant!
Oh dit is toch nieuws om blij van te worden.

Leuk om ook te lezen over die supercar die ze dus al aan het bouwen zijn.
Dat is een beste supercar zeg!

Die specificaties liegen er niet om (ook het bereik niet!). Zelfs het design spreekt mij aan.

7.05 min op de Nordschleife is een 6e tijd in de top 100 van de productie auto's. Dat is serieus geen kattepis! Dat is dan niet alleen de snelste electrische auto, maar die laat het overgrote deel van de auto's met verbrandigsmotor (of hybride) ook achter zich op deze baan (waar die uiteindelijk voor bedoelt is daar het een race auto is).

Indrukwekkend nieuws uit China!
Inderdaad geen kattepis. Mooie auto ook, die supercar.
Voor de geinteresseerden: http://fastestlaps.com/tracks/nordschleife
Grappig dat onze Hollandse Donkervoort daar nu op plaats 13 staat!
Lijkt een beetje op een Mitsubishi Outlander plug-in-hybrid. Alleen deze is 10x mooier :P
Wat mij nog steeds verbaast is waarom al die full electric auto's nog steeds (iets wat lijkt op) een luchtinlaat moeten hebben. Die zijn er echt niet voor een beetje interieurventilatie, en voor koeling van de accu's zijn deze afmetingen ook overkill.
Kijk, die dingen in massa productie, laat de leuke prijzen maar komen, doen dan ook wat kleinere sedans en hatchbacks erbij :) Maarja, EU en consorten zullen lage prijzen wel weer niet toestaan, zie zonnepanelen, dus uiteindelijk prijs hier zal wel factor 2-3 worden met extra heffingen.

Vette wagen, die EP9 en nog behoorlijk rap over de nordschleife ook, afaik doet de model s daar tegen de 9 minuten over.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 27 juli 2024 09:51]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.