Door Luke van Drie en Jeroen Horlings

BMW i4 eDrive 40 - Vlotte EV met mooi bereik en gemiste kansen

02-03-2022 • 06:00

238

Hoewel BMW al in 2013 met een elektrische auto kwam, heeft het deze markt daarna jarenlang links laten liggen. Tot in 2021 ineens drie elektrische modellen achter elkaar verschenen: de iX3, iX en deze i4. Van die drie is de iX het enige model dat vanaf het begin als elektrisch ontworpen is; de iX3 en i4 worden op dezelfde lijn gebouwd als de X4 en 4 Serie Gran Coupé met verbrandingsmotor. Dat heeft productietechnisch voordelen, maar ook nadelen. Zo zijn er aan alle kanten nog 'fossiele restanten' te zien, die in de uitvoering van de i4 geen nut hebben of zelfs een significant nadeel vormen, zoals de middentunnel, de draaicirkel en de onbenutte ruimte onder de motorkap. Tegelijkertijd zit de i4 verder wel goed in elkaar. De interface is fraai en werkt prettig en bovendien rijdt de wagen erg comfortabel. Zelfs deze uitvoering met alleen achterwielaandrijving heeft voldoende pit en snelheid en tegelijkertijd kun je een flink eind komen als je zuinig rijdt en het weer goed is: circa 350 tot 480km. Al deze zaken komen aan bod in deze video.

Reacties (238)

238
227
110
12
1
66
Wijzig sortering
Als we dan over auto's gaan praten hier denk ik dat de nadruk zou moeten liggen op de techniek? Dit is een techniek IT site.

Zoals de motoren, BMW gebruikt weer koolstof borstels waar de rest van de industrie gewoon brushless is (want koolstof borstels slijten)

Zelfs wasmachines en accu boormachines zijn tegenwoordig brushless, dus waarom heeft BMW hiervoor gekozen?

Permanente magneten zijn tegenwoordig duur en de aandrijving electronica is ook veel simpeler / goedkoper.

De koolstof borstels worden wel een onderhoud item, net zoals de waterpomp en duistributieketting nu.

Bron:

https://www.google.com/am...motor-tech-deep-dive/amp/

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 19:27]

Misschien een idee voor Tweakers om een Tweakers-car benchmark te ontwikkelen? Iets wat meer spreekt richting mensen die technisch onderlegd zijn? Op die manier kan Tweakers zich ook beter differentieren van de reguliere auto reviews waar toch al honderden van zijn, die vaak eigenlijk "beter" zijn in diens vlak.

Anders zie ik het nut niet van in om een reguliere auto-review hier op Tweakers te bekijken.
Zoiets als de testen van @TeslaBjorn op youtube :) Hoeveel bananendozen passen er in.

Maar inderdaad, de laadcurve is iets wat belangrijk is voor een EV en zeker leuk is om te onderzoeken als tech site. Want in de brochure staat natuurlijk laden tot 200 KW (BMW hanteert daarbij de ernstig domme eenheid van kWh/h), maar als dat slechts van 10-30% is heb je er niet zo heel veel aan. Daarnaast is het handig om te weten of de accu cold-gate (dus trager oplaadt wanneer deze koud is) en of de auto de accu voorverwarmt als je naar een snellader navigeert (om cold-gating te voorkomen). daarnaast zijn de verbruikcijfers/bereik cijfers van de fabrikant wel leuk, maar praktijk testen is leuker.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 22 juli 2024 19:27]

BMW hanteert daarbij de ernstig domme eenheid van kWh/h
Ik denk dat een behoorlijk deel van de bevolking niet direct door zal hebben dat als je constant 100 kWh laad je dus 100 kWh per uur laadt, dus aan de ene kant inderdaad een hele kromme eenheid, maar ik snap dat ze het zo neerzetten.

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 22 juli 2024 19:27]

Eigenlijk is een laadsnelheid in km/h veel logischer. Bijvoorbeeld er zijn auto's met een lagere laadsnelheid in kW, maar omdat het accupakket of de range anders is kan de laadsnelheid in km/h hoger uitpakken dan bij deze wagen.
Klopt maar je hebt nog steeds het probleem dat het piekvermogens zijn. Je kan maar in bepaalde omstandigheden laden op dat vermelde maximale vermogen.

Voorwaarden zijn vaak:
- batterij moet voorverwarmd zijn. (Enkel mogelijk als je in uw gps instelt dat je onderweg bent naar zo’n snel laadpunt)
- batterij moet tussen de 20% en de 50% zijn, daarna vlakte de curve af.
- Het vermogen van de DC laadpaal zelf
- De bezetting van de laadzone.

Op de autosnelweg heb je ook weinig aan een laadpaal die km range per uur aangeeft want uw verbruik over 1u is sowieso hoger dan het optimale opgegeven verbruik van een een EV.
Zou handig zijn, maar hoeveel km je met een kW kan rijden hangt enorm van rijstijl en snelheid af. Hoeveel snelweg-kilometer je per uur kan laden vs hoeveel dorps-kilometer je per uur kan laden, is een groot verschil. Zelfs 100km/u snelwegkilometers vs 130km/u snelwegkilometers is een groot verschil.
Maar dan raken velen weer in de war: laden in kilometers per uur, snelheid ook in kilometers per uur. Ik snap het verschil, maar niet iedereen snapt het denk ik.
Op energielabels voor elektronica staat het verbruik tegenwoordig niet in W maar in kWh/1000h 8)7
@Marebito which makes sense, want hoe druk je het verbruik van een frigo uit? Die draait, stopt, draait, stopt, ... Een momentopname (W) geeft geen goed beeld.
In de meeste gevallen zijn een piek- en gemiddeld verbruik relevant. De eerste voor de stroomvoorziening en de tweede voor de energierekening.
Watt of kWh/1000h hebben niks met wel of geen momentopname te maken in principe.
Deel kWh/1000h door een constante en je hebt Watt

Dat Watt is gedefinieerd als 1 joule per seconde wil niet zeggen dat je ook persee een meting over een seconde moet doen, je kan prima het aantal Watt gemiddeld over 100 uur op de energielabels zetten.
Het punt is dat kWh = 1000W * h. Als je dan door 1000h deelt (want dat is 'per 1000 uur') hou je gewoon W over. Het is gewoon een domme notatie voor W.
dat als je constant 100 kWh laad
100 kW dus, voor de duidelijkheid
Ja, er zijn best mooie grafieken te maken. Fastned heeft nog niet de i4, maar wel bijv de Ioniq 5 met een overzichtelijke laadcurve: https://support.fastned.n...5_Chargecurve_Fastned.png
Ik vind het prima dat Tweakers zich richt op de EVs. Ik zie twee dingen graag terug in de reviews. Ten eerste hoe zuinig de auto is, en ten tweede een wat uitgebreidere behandeling van het scherm en de mogelijkheden.

Fabrikanten geven een mooi bereik op, maar de hoeveelheid stroom per 100 km maakt voor mij wel uit. Die moet je namelijk ook weer bijladen.
Of juist een samenwerking, dat men mag verwijzen naar een goede review, of mag gebruiken, en dat tweakers de technische kant doet? :)
Wel grappig dat de link die je erbij zet, uitlegt waarom ze voor de koolborstels zijn gegaan...
(...) But the rare-earth materials that make permanent magnets are getting hard to find, so BMW is getting away from them by using electromagnets in both the stationary stator and the spinning rotor. It's relying on an old technology—brushed motors—to make this possible.
En
BMW is answering a key criticism frequently leveled against EVs: relying on rare, sometimes unethically mined materials makes EVs worse for the planet.

[Reactie gewijzigd door curkey op 22 juli 2024 19:27]

Feit is dat ze het dus kennelijk "moeilijk" te vinden vonden (voor een geschikte prijs) en dat dat een no-go is voor de rest van de fabrikanten. Dus het gaat over geld zoals ik vermelde in mijn post ;)
Voor zover ik weet gebruikt alleen Renault koolstofborstels in hun Zoe.

Sterker nog, BMW verkoopt dit zelf als "wij willen geen rare earth materialen meer gebruiken".
Terwijl hun accu kilo's kobalt bevat. Iets dat niet perse hoeft (als dat echt je visie is).

Kijk maar naar de Tesla Model 3 met LFP batterijen. Punt is alleen dat het minder energie per KG bevat en je auto zelf daarom enorm efficiënt moet zijn. Iets wat geen optie was voor deze I4 op een ICE platform.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 19:27]

Ik wil hier even op inhaken om wat onjuistheden (of onduidelijkheden) recht te zetten. De koolborstels voor deze motoren (zogenaamde separaat bekrachtigde synchone motoren) bekrachtigen een elektromagneet op de rotor, waar normaal neodymium permanente magneten gebruikt worden (zogenaamde permanent magneet synchrone motoren). De commutatie geschiedt bij de separaat bekrachtigde synchrone motoren hetzelfde als bij ieder ander type synchrone motor: door middel van een inverter welke een wikkelpakket van 3 fasen bekrachtigd. Dus hetzelfde als bij de motoren in een Tesla. Het verschil met de motor in een Tesla is dat de koolborstels in zo'n separaat bekrachtigde motor de stroom verzorgen voor een spoel op de rotor, die het magneetveld maakt. Dit magneetveld wordt bij een permanent-magneet motor door de (neodymium) magneten gemaakt, en nu dus door een spoel. Belangrijk te weten is dat door deze spoel een DC stroom loopt, dus géén AC stroom zoals bij de bekende goedkope borstelmotortjes.

Voor de rotorbekrachtiging van het type motor in deze BMW worden doorgaans twee sleepringen gebruikt, een voor + en een voor -, welke ononderbroken zijn en dus nauwelijks aan slijtage onderhevig (in tegenstelling tot de commutatieverzorging bij reguliere borstelmotoren, dat zijn onderbroken vlakken welke altijd vonken en dus slijtage zien). Deze koolborstels kunnen bij een deugdelijk ontwerp gemakkelijk een autoleven meegaan. Ik kan niet inschatten of dat ook geldt voor deze specifieke motor.

Dergelijke techniek heeft een aantal grote voordelen:
1) Geen rare earth nodig, dus beter voor het milieu en goedkoper (ook voor de klant!). De milieu impact ervan moet naar mijn idee veel meer ruchtbaarheid krijgen, dus bij dezen wat leesvoer: https://hir.harvard.edu/n...acy-of-rare-earth-mining/ https://www.bbc.com/futur...-the-worst-place-on-earth https://www.theguardian.c...e-earth-village-pollution
2) De grondstoffen in deze motoren komen niet of in beperkte mate uit Azië, in het bijzonder China. Neodymium voor de permanent magneet motoren (in bijvoorbeeld Teslas) wordt voor het grootste deel gewonnen in China, wat naast bovengenoemde milieuproblemen ook een geopolitieke afhankelijkheid met zich meebrengt.
3) Demagnetisatie is geen issue. Neodymium magneten demagnetiseren al bij vrij lage temperaturen, en demagnetisatie is een onomkeerbaar proces wat de motor permanent aantast, en dat is een serieus punt van zorg bij motoren met neodymium magneten, zeker onder zware belasting. (Denk aan een Tesla welke bij intensief belasten behoorlijk moet knijpen om overtemperatuur tegen te gaan.) Daar hebben separaat bekrachtigde motoren geen last van.
4) Het toerenbereik is veel groter en kan veel efficienter bereikt worden. Door simpelweg de rotorstroom (welke door deze koolborstels loopt) te regelen, kan de magnetische veldsterkte veranderd worden. Dat is equivalent aan de koppel-toerencurve on-the-fly aanpassen, waardoor veel minder blindvermogen benodigd is op hogere motortoerentallen dan met permanent-magneetmotoren. Zie het systeem als een CVT versnellingsbak, maar dan elektrisch uitgevoerd.

Het enige noemenswaardige nadeel van dergelijke motoren is dat er meer koper nodig is, en dat de vermogensdichtheid lager is (dus de motor wordt groter).

Al met al ben ik van mening dat dergelijke motoren juist een zeer interessante ontwikkeling zijn voor EVs door de eigenschappen die ze hebben.

Nog een leuke toevoeging wellicht om mijn verhaal te onderstrepen: de TGV treinstellen gebruiken exact dit motorprincipe. En dat is dus om dat het (a) een lange levensduur heeft, (b) goedkoop is, en (c) in een zeer groot snelheidsbereik kan voorzien met een hoge efficiëntie.

Edit: voordeel toegevoegd en wat kleine aanvullingen/verbeteringen.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 22 juli 2024 19:27]

Slip ring brushes gaan inderdaad langer mee. Maar motoren in EV's draaien op enorme motortoerentallen. (veel meer dan wasmachines). Ze gaan slijten dat is een feit. BMW kan momenteel niet aangeven wat de onderhoudsinterval zal worden.
Demagnetisatie is geen issue meer (denk aan een Tesla welke behoorlijk moet knijpen om overtemperatuur tegen te gaan - neodymium magneten demagnetiseren al bij vrij lage temperaturen).
Ze hoeven niet geknepen te worden bij Tesla. Als Tesla een motor wil bouwen voor performance doen ze dat gewoon door goed design. Kijk naar de Model S plaid. Deze motor heeft geen koelingsproblemen en gebruikt geen borstels, levert meer vermogen en draait hogere motortoerentallen.
Het toerenbereik is veel groter en kan veel efficiënter bereikt worden.
Ook hier, dit is geen exclusief gegeven voor een motor met borstels, misschien wel gemakkelijker om hoge motortoerentallen te bereiken maar geen voorwaarde. Kijk naar de Plaid motoren.

Je voorbeeld van de TGV is een leuk weetje maar het onderstreept je verhaal natuurlijk niet; de TGV rijdt al rond sinds 1981 en wellicht nemen ze periodieke vervanging van borstels op de koop toe om het eea goedkoop te houden.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 19:27]

Uiteraard kun je PM motoren ontwerpen die hoge toerentallen kunnen draaien. Dat gaat dan echter ten koste van het koppel (ook bij lage toerentallen), en/of van de efficiëntie (indien field weakening gebruikt wordt om het toerental te halen). Dat is een inherente eigenschap van een motor met een vaste veldsterkte in de rotor. Tesla kan daar niets aan wijzigen.

Het argument dat je een PM motor met de de benodigde eigenschappen kunt ontwikkelen is ook geen argument waarom dat type gelijkwaardig of beter zou zijn. Je moet het altijd in verhouding tot elkaar zien. De door mij genoemde voordelen zijn zeker van toepassing, wat wil zeggen dat de motor van Tesla waarschijnlijk duurder is, een minder gunstig compromis moet sluiten tussen koppel en toerenbereik, en een grotere milieuimpact heeft door de rare earth. Daarnaast is het argument van de langere levensduur wat hier ook genoemd wordt in potentie onwaar gezien mijn verhaal hierboven. Dat laatste kan ik niet met zekerheid beoordelen uiteraard, maar het hoeft zeker geen issue te zijn :-)
De door mij genoemde voordelen zijn zeker van toepassing, wat wil zeggen dat de motor van Tesla waarschijnlijk duurder is, een minder gunstig compromis moet sluiten tussen koppel en toerenbereik, en een grotere milieu impact heeft door de rare earth.
De motor van Tesla is wellicht duurder. Maar deze BMW kost 60.000 euro. Het is geen Renault Zoe (die ook brushes gebruikt).

En wat is meer 'sustainable' ; een motor ontwerp dat geen onderhoud nodig heeft of een ontwerp dat periodiek nieuwe onderdelen nodig heeft, daarbij zwaarder is (wat over de levensduur van de auto meer CO2 uitstoot betekend) en meer koper nodig heeft?

"Rare Earth" metalen zijn niet slecht voor het milieu, ze moeten worden gedelft waarbij het vooral gaat over de arbeidsomstandigheden (en zijn iig zeker niet 'rare'). Zelfde gaat op voor koper.

Iets ontwerpen dat geen onderhoud nodig heeft is altijd beter. The best part is no part.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 19:27]

[...]
En wat is meer 'sustainable' ; een motor ontwerp dat geen onderhoud nodig heeft of een ontwerp dat periodiek nieuwe onderdelen nodig heeft, daarbij zwaarder is (wat over de levensduur van de auto meer CO2 uitstoot betekend) en meer koper nodig heeft?
Dit is een onjuiste retorische vraag. Alle vorm van substantiële kwantificatie ontbreekt. Koolborstels kosten geen drol en hebben 0 milieuimpact. Is een zeer eenvoudig onderdeel.
"Rare Earth" metalen zijn niet slecht voor het milieu, ze moeten worden gedelft waarbij het vooral gaat vooral over de arbeidsomstandigheden (en zijn iig zeker niet 'rare'). Zelfde gaat op voor koper.
Dit is echt de grootste onzin. Voor het mijnen van rare earth worden grote chemische baden, soms met de omvang van grote meren, aangelegd (in de open lucht, in de vrije natuur!!!), welke de chemicaliën bevatten die gebruikt worden om het rare earth materiaal uit het gedelfde materiaal te extraheren. Dat heeft een extreem grote impact op het lokale milieu (o.a. omdat er geen regelgeving is). Daarnaast zijn de arbeidsvoorwaarden inderdaad abominabel slecht. Maar het zijn zeker niet alleen de arbeidsvoorwaarden die rare earth zo dramatisch maken. (Heb even wat leesvoer gegoogled voor je: https://hir.harvard.edu/n...acy-of-rare-earth-mining/ https://www.theguardian.c...e-earth-village-pollution https://www.bbc.com/futur...-the-worst-place-on-earth)
Iets ontwerpen dat geen onderhoud nodig heeft is altijd beter. The best part is no part.
Onzin. Als het onderdeel daardoor duurder wordt of materialen nodig heeft die erg belastend zijn is dat onwenselijk. En dat is hier het geval.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 22 juli 2024 19:27]

Dit is een onjuiste retorische vraag. Alle vorm van substantiële kwantificatie ontbreekt. Koolborstels kosten geen drol en hebben 0 milieuimpact. Is een zeer eenvoudig onderdeel.
Deze vraag vind je onjuist gesteld? Dat vind ik gek omdat je zelf beweerd dat de motor van BMW door gebruik van koolstofborstels juist beter voor het milieu vind? Als ik je vraag verder te kijken dan naar alleen het koolstofborsteltje zelf (dat inderdaad goedkoop is) ga je er niet op in.

Het gaat namelijk niet alleen over het koolstofborsteltje, je moet verder kijken.

Het gaat erom dat onderhoud en vervanging van onderdelen ook milieu impact heeft. Ook een hoger gewicht in een transportmiddel heeft een hogere milieu impact gedurende de gehele levensduur van het product.
Voor het mijnen van rare earth worden grote chemische baden, soms met de omvang van grote meren, aangelegd (in de open lucht, in de vrije natuur!!!), welke de chemicaliën bevatten die gebruikt worden om het rare earth materiaal uit het gedelfde materiaal te extraheren. Dat heeft een extreem grote impact op het lokale milieu (o.a. omdat er geen regelgeving is)
Deze praktijken zijn er inderdaad. Maar als OEM kan je afspraken maken met de producenten waardoor je waarborgt dat de milieu en sociale impact beperkt blijft.

Zelfde gebeurd nu bij Kobalt. Deze kan je kopen bij de goedkoopste aanbieder of je kan ervoor kiezen je vroeg in de keten in te kopen en daarmee af te dringen dat de impact op het milieu zo laag mogelijk blijft. Dit doet BMW overigens wel.
Dit zijn inderdaad interessante vraagstukken, maar die gaan wij niet kunnen beantwoorden. Dat je de vraag stelt betekent nog niet dat het een beter is dan het ander. Ja, het gewicht zal toenemen met een paar kilogram. Ja, de koolborstels moeten heel misschien vervangen worden binnen een autoleven. Maar ook: de motor is milieuvriendelijker, de motor is goedkoper, de motor biedt prestatievoordelen, en de grondstoffen zijn niet afhankelijk van China. Maakt dit het een interessant alternatief? Ja. Is het de aller-aller-beste optie? Dat ligt eraan.

Wel beschouwd, zonder verdere modellering er op los te laten, is een paar kilogram gewichtstoename totaal niet significant op een auto van >2 ton, maar de efficiëntie van de motor wel. Ook lijkt mij een setje koolborstels met minder milieuimpact te produceren dan een het permanentmagneetpakket van een PM motor (wat echt om serieus grote hoeveelheden rare earth gaat per motor). Dat zijn wat mij betreft voldoende argumenten om een separately excited synchrone motor te overwegen.

PS: linkjes hierboven gezien mbt milieuimpact? Mag wel wat meer ruchtbaarheid aan gegeven worden naar mijn idee.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 22 juli 2024 19:27]

maar de efficiëntie van de motor wel
Dat ben ik met je eens. Waaruit blijkt dit dan?
Wat ik zie is dat het verbruik van de I4 40 vrij hoog is (160 Wh/km) WLTP en 172 Wh/km van userbase. (EV-database.org)
Je hele argument valt of staat met het daadwerkelijk onderhoud nodig hebben van die brushed motor. En ik heb geen enkele reden gezien waarom dit het geval zou zijn. Het is in wezen niet anders dan de oliefilter op de transmissieunit van een Tesla, daar vielen mensen ook in het begin over maar bij het normaal functioneren van de transmissie vindt er niet genoeg slijtage plaats om die filter te vervuilen en dus gaat die een autoleven lang mee. En bij een ononderbroken sleepring voor een brush is dat net zo, dus waarom zou dat periodiek nieuewe onderdelen nodig hebben? Ik krijg toch sterk het idee dat je de eigenschappen van bijvoorbeeld een wasmachinemotor nu projecteert op dit type alleen maar omdat ze allebei brushed zijn, terwijl het de onderbreking in de sleepring is die de slijtage en dus onderhoudsinterval bepaalt.
Ik weet inderdaad niet hoe snel de slijtage plaats zal vinden. Maar ik vind dat hier wel over gesproken moet worden. Zelfs BMW weet dit 'niet'.
We asked BMW about the life expectancy of those brushes and commutators, and what happens to the dust as they wear. While they couldn't give us a lifetime estimate for the brushes, they did reassure us that the brush modules are "in an enclosed and sealed compartment, eliminating dust contamination inside the stator/rotor wiring."
Tesla bouwt de motoren om 1 miljoen mijl mee te gaan. Ze doen dat niet omdat ze het simpelweg een goed idee vinden hun producten te over engineeren maar ze hebben geen dealer schap waar ze op terug kunnen vallen voor periodieke service.

BMW daarentegen heeft een prima systeem van dealers, maar deze moeten dan ook wel een bestaansrecht behouden. Een mooi voorbeeld hiervan is distributieriemen. Deze zijn gemaakt voor vervanging. Een Distributieketting is al beter maar ook deze worden soms gemaakt van materialen die niet sterk genoeg zijn en uitrekken. Een distributieketting van hoogwaardig metaal zou nooit problemen geven maar is niet de standaard. En vraag je je dan maar eens af waarom dat niet de standaard is..
Tesla bouwt de motoren om 1 miljoen mijl mee te gaan. Ze doen dat niet omdat ze het simpelweg een goed idee vinden hun producten te over engineeren maar ze hebben geen dealer schap waar ze op terug kunnen vallen voor periodieke service.
Tesla bied ook service op centrale locaties of zelfs aan huis/kantoor als dat kan. Het zijn juist de auto’s buiten garantie die een grote cashcow zijn voor de producenten en daarom zie je (uitgezonderd Tesla) ook geen nieuwe auto fabrikanten op schaal erbij komen. De eerste jaren is er namelijk geen hoog marge uit de vloot van oudere voertuigen.
@Yero , het gesprek tussen @Bazz0847 en @procyon (en anderen) is volgens mij mega interessant. Dit is het type info wat ik graag op tweakers over auto's zou lezen!
Hoe het interieur aanvoelt etc lees ik wel op autoweek :) !

Kunnen jullie je focus in autoreviews meer op deze aspecten leggen?
AuteurYero Redacteur @Smobbo2 maart 2022 13:04
@Yero , het gesprek tussen @Bazz0847 en @procyon (en anderen) is volgens mij mega interessant. Dit is het type info wat ik graag op tweakers over auto's zou lezen!
Ja, dat was inderdaad een mooie aanvulling geweest. Ik heb er hier wat uitgebreider op gereageerd. :)
Hoe het interieur aanvoelt etc lees ik wel op autoweek :) !
Dat vind ik dan weer een beetje flauw, want we hebben het niet gehad over hoe de stoelen zitten etc. Wel de zitpositie door de accu's (=technieklink). En dus de gekke keuzes/gevolgen zoals de onnodige middentunnel en de onbenutte ruimte onder de motorkap (juist dat soort zaken zie je volgens mij bij reguliere autoreviews niet echt terug). De techniek is steeds het uitgangspunt. Maar inderdaad, de elektromotoren waren een prima aanvulling daarop geweest.
Dank voor je reactie!
Mooi om te lezen dat jullie hier ook meer mee willen doen.

De opmerking over het interieur was niet flauw bedoelt. Het ging me er meer algemeen om dat een specifieke invalshoek een review/verhaal interessant maakt, de tijd die 'verspilt' wordt met zaken die ook door generieke autobladen/sites besproken worden zouden wat mij betreft zoveel mogelijk aan de technische / IT inhoud besteedt moeten worden :)
Ze zoeken natuurlijk ook een manier om voor EV's toch onderhoud en reparaties uit te kunnen voeren. Dat is echt iets van de oude autofabrikanten, zoals bijv. het zeer gesloten boordsysteem van mijn audi van 3 jaar oud, waar je letterlijk niks kunt zonder een hoop geld aan Audi uit te geven.

BWM zal het niet erg vinden als je met je EV even langsmoet voor een motorrevisie...

Ze zouden ook een open systeem kunnen leveren gebaseerd op google (maps etc) maar daar verdien je niks aan bovenop de overpriced auto. Je moet ook nog kaartupdates kunnen verkopen voor honderden euro's en je moet ook nog een data-abonnementje van 15 eur/mnd en de auto koppelen aan je telefoonhotspot gaat niet; wel kun je je telefoon koppelen aan de wifi van je auto, maar alleen als je dus betaalt. Waarom zou ik dat willen?
Ik heb een app bij mijn auto maar zelfs de meest basic functies, zoals het doorsturen van een adres naar je navigatie, zit verstopt achter een paywall van een belachelijk maandbedrag en waar dan vervolgens ook nog eens de meest nuttige functies na enkele jaren stopgezet worden.
Koper is anders ook niet meer zo goedkoop tegenwoordig, en een inductiemotor gebruikt dus wel 2x zo veel koper als een elektromotor met magneten. Ook is de aandrijving van de motor complexer en gebruikt meer elektronica.

Dus ik denk echt niet dat kostprijs de grote overweging geweest is in deze beslissing.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 19:27]

Interessant. Kan je dat staven met een bron?

Reactie op je toevoeging/edit:
Ook gebruikt de aandrijving van de motor meer elektronica.
Nee het is juist andersom. zie een quote uit de bron die ik eerder vermelde:
The biggest takeaway from this is that brushless motors are preferred over brushed because they do away with the maintenance and dust that come with brushes rubbing a wearing surface (the commutator), both of which increase the lifespan of the motor. Disadvantages are higher initial cost and more complicated motor speed controllers that typically require three Hall-effect sensors to properly measure the positioning of the stator and rotor (although some modern controllers have found clever ways to do without these sensors).

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 19:27]

Dat is zo voor een brushed motor met permanent mageneten ja, dat is echter niet wat dit is.

Een inductiemotor aandrijven (als deze niet gewoon aan 3 fase 50/60Hz hangt, is net zo complex als een brushless. Natuurlijk kan het ook op de bonnefooi met een frequentieregelaar zoals dat in de industriesector vaak gedaan wordt, maar vergeet het maar dat je dan ook maar een enigzins acceptabele efficientie gaat halen.

Hoogstwaarschijnlijk heeft BMW hier gewoon een "Brushless motor met HAL sensoren" gemaakt waarbij de magneten in de rotor vervangen zijn door spoelen (die via de koolborstels van energie worden voorzien) en de HAL sensoren zijn vervangen door een encoder en eenmalige calibratie. Deze spoelen zullen in ieder geval in/uitgeschakeld moeten worden voor energiebesparing, maar misschien worden ze zelf tijdens bedrijven nog actief geschakeld om een nog iets hogere effiecientie te behalen.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 19:27]

Koper kost nu € 6,80 per kg
Anoniem: 425306 @procyon2 maart 2022 09:52
Het ergste is nog dat deze BMW I4 2400kg ledig gewicht heeft, waarin een Model 3 LR weg komt met circa 1900KG...
@Anoniem: 425306 Onzin, ledig gewicht is 2025kg en rijklaar 2125kg. Desalniettemin een zware auto, heb in januari proefgereden in de i4 en vond hem vrij zwaar in de bochten.
Anoniem: 425306 @crzier2 maart 2022 10:08
Heb mij vergist met de IX 8)7
Volgens Wikipedia weegt de BMW i4 tussen de 19252125 en 2290 kg. Nu ben ik wel benieuwd waar dat van afhangt want 300kg is nog steeds een hoop, maar dat is wel de worst case.

Edit: Update n.a.v. info onder.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 19:27]

Ik weet niet precies waar je die 1925 ziet, zowel DE, NL en EN artikelen over de i4 laten 2125 en 2290 kg zien voor respectievelijk de eDrive40 en de M50. En dat zit logischerwijze in de extra motor.
Zoals gezegd, volgens Wikipedia. Ik zie inderdaad dat de officiële brochure (heb deze er op nageslagen), de door jou genoemde gewichten noemt. Alsnog geen 2400kg echter.
Ja en ik zeg dat ik op de Duitse, Nederlandse en Engelse Wikipedia gekeken heb en daar de 1925 kg niet zie staan. Dus vraag ik me af waar jij dat wel ziet.
https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_i4
  • Dimensions
  • Wheelbase: 2,856 mm (112.4 in)
  • Length: 4,785 mm (188.4 in)
  • Width: 1,852 mm (72.9 in)
  • Height: 1,448 mm (57.0 in)
  • Curb weight: 2,125–2,290 kg (4,685–5,049 lb)
Goede vraag ja, zal nog even kijken maar I stand corrected.

[Reactie gewijzigd door Cid Highwind op 22 juli 2024 19:27]

En dan toch nog zo zuinig... eigenlijk heel knap dus. Wat zou BMW aan efficiency halen als de auto ook een stuk lichter zou zijn? Nu zit er natuurlijk wel meer in de BMW qua bediening en gemak dus 1900 zal lastig worden.
Het zal voor een deel afhangen van het gewicht van de batterij die gebruikt wordt. Vaak zijn EV heel zwaar door het gewicht van de batterij:

The Hummer EV’s battery weighs more than a Honda Civic https://www.theverge.com/...attery-weight-truck-bloat
Dat lees ik niet per se uit het stukje. Tesla gebruikt inderdaad andere technieken, met weer eigen nadelen. BMW baant een andere weg en dat kun je positief en negatief uitleggen. Het kan er m.i. toe leiden dat ze verder innoveren en op een gegeven moment iets nieuws bedenken.
Wat zijn precies de nadelen van de Tesla technieken dan ten opzichte van deze BMW?

Ik zie namelijk geen enkel nadeel in het gebruik van brushless motoren.
Anoniem: 425306 @GeoBeo2 maart 2022 09:55
Edit: Aannames zijn een slechte gewoonte :X
Dit is ook wel terug te zien in de efficiëntie: https://youtu.be/MntP654A4vk?t=1092

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425306 op 22 juli 2024 19:27]

Ik wil niet spammen hier, maar dit is een misvatting. Het betreft hier geen reguliere borstelmotor waar de commutatie met de koolborstels verzorgd wordt, meer informatie kun je vinden in mijn andere post.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 22 juli 2024 19:27]

Dat is nogal een drogredenatie, de efficiëntie van de i4 is niet anders dan de actuele modellen van de niet-Tesla-concurrentie die brushless gebruiken. In het linkje zie je zelfs dat de i4 efficiënter is dan de Mach-E... Dat geeft dus al aan dat de brush/brushless hier niet het verschil maakt. Het gat met de Model 3 zit in het totaalplaatje van o.a. andere batterijtechniek, SynRM motor achter, betere batterijconditionering, efficenter gecombineerd koelsysteem (octavalve voorop), lagere Cw-waade, lager gewicht en ga zo maar door.
Misschien even dit filmpje kijken waar bizarre loss wordt aangetoond puur omdat Tesla onwillekeurig van je DC-snellaadsnelheid enorme accuverwarming aanzet. Wat is efficiëntie tijdens het rijden dan waard?
Het rijbereik misschien? Zie ook de 1000km-challenge resultaten.
Oja want de gemiddelde Nederlandse familiewagen is vaak 's nachts door Noorwegen onderweg in de winter met het idee om zo hard mogelijk 1000 km af te leggen in de mooiste omgeving op aarde...
Redeneren is niet je sterkste kant lijkt het. De 1000km resultaten geven het gemiddelde verbruik over een langere afstand weer, dus hebben minder last van lokale effecten op het verbruikcijfer. Het is dus niet bedoeld om te testen voor het geval je daadwerkelijk 1000km in Noorwegen wilt afleggen, het is om een wat nuttigere gemiddelde meetwaarde te verkrijgen dan andere tests. En simpelweg is een substantieel lager verbruik relateert direct aan een substantieel groter rijbereik, of je nou 100 km in Nederland rijdt of 1000 km in Noorwegen.
Ach als ik om me heen kijk bij veel grote bedrijven dan doen ze allemaal aan green washing op de ene of andere manier.

Probleem is dat de doorsnee consument er totaal geen idee van heeft en meegaat in de mooie groene marketing.
Lees aub even mijn stukje hieronder ter verduidelijking. Het is wel degelijk een interessant alternatief op PM motoren.
Rare earth zou niet gepromoot moeten worden, het materiaal en de mijnbouw eromheen is erg slecht voor onze planeet. Ze zijn alleen te mijnen met intensieve chemische industrie die extreem milieubelastend is (met letterlijk meren vol giftige chemicaliën als bijproduct), en de mensen die werken in de mijnen werken daar onder zeer slechte omstandigheden. Meer info in mijn post hierboven.
Meen dat BMW de enige is die een kobaltmijn zelf in beheer heeft.
Maar die borsteltjes hebben meer onderhoud nodig en ook iets groter risico ivm kool afzet.

Dat vraagt al sws om een diepte onderzoek en review van fixit.com
Nou ja, het is vooral denk ik wat ook @Bazz0847 stelt. Het loont de moeite om te zoeken naar alternatieven voor de rare earth materials. Koolborstels zijn wellicht minder onderhoudsvriendelijk, maar ze zijn wel goedkoop en simpel om te maken. Daar valt wel wat voor te zeggen vanuit een bepaald perspectief.
Wellicht leidt verder ontwikkelen in deze richting tot een nieuwe doorbraak. Want dat is wel wat we nodig hebben om de keten beter te krijgen. Minder vervuiling en minder politiek/ethisch gevoelige kwesties.

[Reactie gewijzigd door curkey op 22 juli 2024 19:27]

Ik denk persoonlijk dat EV's meer vervuiling gaan veroorzaken. Enkele redenen waarom ik dit denk:

1) Meer gewicht van een wagen betekent meer microplastic emissies van banden/wegdek/remmen, die stoffen blijven toenemen en worden steeds problematischer in het milieu.
2) Je moet ook denken aan het gegeven dat zonnepanelen niet efficiënt zijn in West en Noord Europa. Dus je gaat extreem veel zonnepanelen nodig hebben, waar je met bvb Hydrogen misschien zelfs evenveel panelen zou nodig hebben omdat je de energie kunt halen op de plekken waar zonnepanelen en windenergie het meeste rendement halen. Maar hydrogen auto's kunnen de lucht zuiveren en zijn lichter, dus je hebt minder band/wegdek emissies.
3) Ondanks dat veel gemeenten specifieke inzameling aanbieden voor oude batterijen (ik bedoel uw AA & AAA-variëteiten), belanden velen nog steeds op stortplaatsen waar corrosie leidt tot verontreiniging van bodem en grondwater.
4) Tesla's hebben de laagste ratings in kwaliteit evaluaties, wat kan betekenen dat de meeste Tesla's na minder dan 10 jaar gebruik volledig deffect zullen zijn.
De koolstof borstels worden wel een onderhoud item, net zoals de waterpomp en duistributieketting nu.
Daar heb je een prachtige reden toch? Rij al 8 jaar een EV en ik kom nooit meer bij een dealer voor regulier onderhoud anders dan banden, ruitenwissers, en periodiek (elke X jaar) eens de remolie o.i.d. Zelfs de remmen zijn na 100k km (!) nog in prima staat, haast ongebruikt volgens de keurmeester.

Olie, oliefilters, bougies, distributie, het hele spul, het is er gewoon niet meer. Zou het niet mooi zijn als ze op deze manier toch wat onderhoud kunnen introduceren? Hebben de garages ook wat te doen..
Ik wou het niet zo specifiek benoemen maar ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat.
Dit is een misvatting. Het is geen reguliere borstelmotor. Meer informatie kun je vinden in mijn post hierboven.
Misvatting?

BMW heeft zelf aangegeven dat dit onderdeel een serviceonderdeel is.
Ze praten dit enigszins goed door erbij te vermelden dat de slijtage van de borstels plaatsvind in een afgesloten compartiment (waardoor er geen vervuiling op zou moeten treden in de rest van de motor) en dat de borstels gemakkelijk te vervangen zouden moeten zijn.

Heb je het artikel wel gelezen?
Daargelaten dat ik niet weet hoe de levensduur van de borstels voor deze auto is geldt dat borstels een FRU moeten zijn, want het is een slijtagedeel. Net als een distributieketting of uitlaat bij een ICE. Beiden kunnen echter prima zeer lang of zelfs een autoleven meegaan.
Je snapt het punt niet.

Het gaat niet om de levensduur van het slijtageonderdeel.
Het gaat erom dat er een slijtageonderdeel is gebruikt waar dat niet hoeft.

Wie draait er voor de kosten op? De klant.

Dat het een field replacable unit is snappen we, net zoals een distributieriem. Deze zijn zelf niet duur, de reparatie wel.
Ik snap het punt goed, maar dat is een op zijn minst enigszins overdreven punt. Voor dit motortype ontkom je er niet aan om de koolborstels een FRU te maken, maar dat wil zeker niet zeggen dat je ze ook daadwerkelijk moet vervangen in een autoleven. Dat is bij een goed motorontwerp namelijk helemaal niet nodig. Maar je moet er wel bij kunnen als monteur zijnde, en het is mooi dat de koolborstels vervangbaar zijn, zodat niet de hele motor vervangen hoeft te worden in geval van problemen.
op zijn minst enigszins overdreven punt
Tsja, wat jij persoonlijk overdreven vind, vind een ander niet overdreven.

Ik zeg je nogmaals. Een distributieriem kost 20 euro. De reparatie kost vaak tussen de 400 en de 600 euro omdat het gedaan moet worden door een monteur.

De koolstofborstels zijn niet zelf vervangbaar zoals een ruitenwisser dus je auto staat straks gewoon bij de dealer voor dit klusje. Koop je de duurdere I4 m50, dan wordt het een dubbele reparatie daar deze twee motoren heeft (voor en achter).
Hier ben ik het mee eens. De vraag is of de klant BMW vertrouwt op een deugdelijk ontwerp en redelijke reparatiekosten... En of BMW zijn huiswerk eerlijk en netjes gedaan heeft met de koolborstels.

[Reactie gewijzigd door Bazz0847 op 22 juli 2024 19:27]

Ik denk dat de auto inmiddels zo oud is op het moment dat die borstels vervangen moeten worden dat je wel gek bent dan nog naar de dealer te gaan voor onderhoud.. BMW's gaan alleen naar de dealer als ze nog in de garantie (of lease) zitten, daarna is het financieel veel slimmer om naar een goede universele garage of specialist te gaan.. Zal met dit niet anders zijn vermoed ik..
Het is minder ideaal, maar over welke levensduur praat je? De oude Miele wasmachine van mijn ouders had klassieke koolborstels. De eerste set ging een kleine tien jaar mee, na dagelijks gebruik that is.
Dit soort verdiepingen zijn daadwerkelijk interessant en passend te noemen op een site als deze.

Een glittermagische review (oh nee. Reportage) met 13-in-een-dozijn auto informatie zijn andere sites voor.
Als je dan EV artikelen doet. Vergelijk dan auto's op dieper liggende tech niveau.

Accu capaciteit en range kan ik ook in de brochure vinden.

Maar detailinfo over de verschillende technieken en gevolgen hiervan is best passend hier imo
Helemaal eens met je post. Maar liever zie ik hier gewoon geen auto reviews voorbij komen.
Dat autos nu electrisch zijn heeft namelijk niks met de Tweakers te maken. ICE auto's zijn ook al jaren rijdende computers. Sterker nog; deze zijn computertechnisch veel complexer dan een volledig electrische auto i.v.m. de aansturing van de mechaniek. Waarom dan geen reviews van ICE auto's?

[Reactie gewijzigd door B4llistic op 22 juli 2024 19:27]

Ben het helemaal met je eens, is ook kritiek die ik hier al vaker heb gegeven. Er zijn veel ICE / hybrid auto's die veel interessantere techniek bevatten dan een basale EV, terwijl die basale EV wel aandacht krijgt op Tweakers. Waar worden de keuzes op gebaseerd? Alleen op het feit dat een auto een grotere accu heeft?
AuteurYero Redacteur @procyon2 maart 2022 11:50
Ja, goed punt @procyon. Er stond een onderdeel over de elektromotoren met koolstofborstels in de planning voor dit item, maar dat is helaas blijven liggen. Onder andere het gebrek aan beeld was een issue, maar idealiter wil je dan ook wat duiding verschaffen over de voor- en nadelen en daarvoor ontbrak het aan concrete en onafhankelijke input. Eerlijk gezegd is dit deel daardoor ondergesneeuwd en hadden we er meer mee moeten en kunnen doen inderdaad.
Leuk! Ik en de vakgroep aan de TU Eindhoven waarin ik werkzaam ben houden ons aanbevolen voor het aanleveren van input ;) Hierboven staat ook al een stukje om wat opvattingen omtrent motoren met koolborstels te verhelderen.
Hele mooie bron vermelding. Daar staat ook precies in waarom permanent magneten niet gebruikt worden i.p.v. koolborstels. Je vergelijkt daarnaast een boormachine en wasmachine met een auto. Hier zitten compleet andere eisen aan, denk alleen al eens na over de scalability van een compleet EV platform. De hoeveelheid benodigde materialen voor een permanent magneet zijn niet oneindig. Deze koolborstels zijn dat in principe wel.

Ik weet toevallig iets over de ontwikkeling van deze koolborstel modules en BMW is niet de enige die dit concept gebruikt. Betreffende slijtage, worden deze koolborstels zo uitgerust dat ze drie maal zo veel kunnen slijten als wat getest wordt.
Ik blijf me verbazen over de leugens die autofabrikanten vertellen over het bereik. BMW claimt dat de i4 een WLTP range heeft van 590 km maar in de praktijk is dat, afhankelijk van verschillende factoren, niet meer dan 350 tot 450 km. Dat is 41 tot 24% minder. |:(
Dat zou ik bij de dealer van de prijs afhalen. Zoiets accepteer je toch niet? In een restaurant betaal je toch ook niet voor een 3-gangenmenu als je enkel een hoofdgerecht eet? 8)7
Niemand rijd WLTP en niemand om te testen moet je nu eenmaal herhaalbare settings gebruiken.
Hoezo niemand om te testen? Autofabrikanten testen maanden lang. Rij 100x een acculading leeg verspreid over 10 auto's en je weet het gemiddelde. Gooi daar niet bijna 250 km. bovenop maar ben gewoon eerlijk.
Het antwoord hierop is al even simpel als het frustrerend is: Fabrikanten zijn verplicht deze waarde te hanteren en mogen geen andere cijfers hierover publiceren. WLTP is de norm waarmee het verbruik gemeten wordt, waarmee geadverteerd wordt en waarop uiteindelijk zowel de fabrikanten als consumenten worden afgerekend.

Voor realistische cijfers moet je dus gewoon elders zijn, de fabrikant mag ze niet eens noemen.
De dealer mag je deze getallen wel gewoon vragen.
Daarnaast gelden er in de Duitsland/Oostenrijk nog andere regels.
Hier is de dealer zelfs verplicht een opgave te doen over het normale verbruik.

Ik vraag me altijd af hoe we hier altijd weer verbaasd over zijn, ik heb nog nooit in een auto het aangegeven verbruik gehaald. (Behalve met 80km/h op de snelweg achter een vrachtauto)
Mij is enkel bewust dat men destijds vrijwillig de WLTP waarde mocht communiceren toen NEFZ nog de norm was. WLTP werd destijds als realistisch gezien/verkocht.

Omdat het werkelijk verbruik, zoals je zelf ook al aangeeft, afhangt van rijstijl is het gewoon extreem lastig hier zinvolle uitspraken over te doen, ook als dealer. Dat men in Duitsland verplicht zou zijn er daarom toch een uitspraak over te moeten doen verbaast me en is nieuw voor mij.

En inderdaad. Als je hier nu nog steeds van opkijkt heb je echt onder een steen geleefd. Je krijgt in feite hypermiling waarden bij 20 graden Celcius zonder wind voorgeschoteld.
Je wil een exact herhaalbare test zodat je auto's van verschillende merken eerlijk kunt vergelijken. VW en BMW moeten zich aan dezelfde WLTP-regels houden. En omdat die regels objectief zijn, kan iedere test-instantie een onafhankelijke test herhalen.

Natuurlijk, we herinneren ons de VW sjoemel-software nog. Maar hoe hard dacht je dat er gesjoemeld zou worden als de regels niet meer waren dan "100x leeg rijden" ?!
Dat is niet anders dan bij gewone brandstofauto's, waar het door de fabrikant opgegeven verbruik ook vrijwel altijd alleen haalbaar is onder ideale omstandigheden. Consumentensites gaan vervolgens testen en daaruit komt een normaal verbruikscijfer, waarna niemand meer roept: "ja maar, dat is liegen!"
Exact hetzelfde zie je nu gebeuren bij de EV's, niemand gaat nog af op de door de fabrikant opgegeven actieradius, als je verstandig bent zoek je die praktijkcijfers op als je de aanschaf van een EV overweegt 8)7 |:(

Overigens claimt BMW een bereik "tot aan" 590 km. En dat zou zo maar kunnen.
WLTP moet je lezen als een 'optimale' range. Ik heb hier eerder discussie over gevoerd in deze draadjes... Tesla rijders die heel hard blijven roepen dat het echt wel klopt. Dat zal best in je woon-werk situatie op de snelweg met elke dag een vrij ideale route. Maar ik ervaar het anders.

Op mijn 424 KM WLTP ID3 heb ik nu 275KM berekend staan, met winterbanden erop en normale weersomstandigheden. Gaat het onderweg flink waaien (tegenwind)... dan kun je nog rustig 50KM kwijt raken onderweg. Ben je ook nog zwaar beladen voor de skivakantie? Dan zak je met slecht weer zo naar de 200KM range op een volle accu. Daar rijd je niet mee Oostenrijk zonder heel veel flinke pauzes. Ik ga die uitdaging iig niet aan voor de komende skivakantie ;) FF auto geleend.
Daarbij moet wel worden aangetekend dat ik stevig rijd, als in standaard 130 op de snelweg.

https://www.autoreview.nl...emeten-bij-130-en-100-kmh

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 19:27]

130 Is op de autobahn naar Oostenwijk niet stevig.
BMW is echt een karikatuur van zichzelf geworden qua design. 20 jaar geleden was het subtiel en prachtig, nu zijn het duizenden lijntjes, overal functieloze luchthappers, en een enorme neppe grill. En dan overal die M badges, welke totaal geen waarde hebben. Valt mij mee dat er geen neppe uitlaten zijn geplaatst, zoals je bij vrijwel elke nieuwe benzine auto ziet tegenwoordig. O.a. Volvo, Mercedes, Audi en VW geven je af fabriek 4 neppe auto anussen mee, alsof je en ricer uit de hoogtijdagen van the fast and the furious bent.
Geloof het of niet; dat heet design! ;)

Mensen zijn helemaal verknocht aan het design van ‘hun’ merk. Zo zorgt BMW steeds dat de typische kenmerken terugkomen. De grill is bij dit model een referentie naar de allereerste BMW modellen.

En de M-badges, dat hangt samen met een bredere trend die je ook terugziet bij andere merken. Zo heeft Ford de ST-line en Volkswagen de R-uitvoering. Mensen willen in de regel graag een auto die er luxe en iets sportiever uitziet. Als je er niet van houdt of om geeft, is dat natuurlijk je goed recht. Maar de super prestaties van een echte ‘dikke’ uitvoering zijn voor velen overbodig of niet betaalbaar.

Mijns inziens zet BMW hier een mooie stap op de elektrische markt. Ook al is een BMW in de regel altijd een stukje kleiner qua binnenruimte dan de competitie. Zo is een 3-serie minder ruim qua zit dan een even oude VW Golf. BMW rijders zijn vaak liefhebbers of mensen die gaan voor het rijplezier dat BMW sinds jaar en dag weet te bieden.
Klassieke bmws hadden een bescheiden formaat nieren. Dit opzichtige formaat heeft vooral te maken met de wensen van de Chinezen. Een belangrijke afzetmarkt voor luxewagens.
Ik denk dat jouw definitie van klassiek iets verschilt van de algehele definitie. Als je doelt op de oudere modellen, van de moderne tijd, heb je gelijk. Sinds de modellen van de laatste 20 jaar ofzo, worden de grills per generatie weer een slagje groter.

Echter... dit zijn echt klassieke BMW's:
Voorbeeld 1
Voorbeeld 2
Voorbeeld 3
Voorbeeld 4
Voorbeeld 5

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 22 juli 2024 19:27]

Sinds wanneer is een concept car een klassieker?
Op media zie je veel de modellen met hoge grill en de modellen met M-spoilers. Het design van bijvoorbeeld de populaire 3-serie en 5-serie zonder M-spoilers is relatief traditioneel.

Het M-logo krijg je bij BMW alleen als je ook M-pakket delen afneemt. Er zijn merken die voor minder met hun sport logo strooien.

BMW doet inderdaad niet mee met nep uitlaten.

Deze 3 design keuzes zijn a) algemeen en niet alleen bij BMW, en b) niet over het hele gamma zo sterk.

[Reactie gewijzigd door Foxhill op 22 juli 2024 19:27]

Het M-logo krijg je bij BMW alleen als je ook M-pakket delen afneemt. Er zijn merken die voor minder met hun sport logo strooien.
Ja en nee.

Als een BMW een M in de typeaanduiding heeft dan gaat het inderdaad echt om een sportief model en niet enkel om wat optische kenmerken. (bijvoorbeeld de echte M-modellen, M3,M4,M5 etc. en de hieronder gepositioneerde M340i M440I, M550i etc.)

Je kunt echter ook een 318 kopen (met een niet echt sportieve 122 156PK) met een M sport pakket, wat eigenlijk niks sportiefs biedt behalve sportstoelen en wat aanpassingen aan het onderstel.
Hier zijn dan wel aan alle kanten M-logos op geplakt, maar het heeft naar mijn idee weinig met een sportieve auto te maken.

[Reactie gewijzigd door Zoidberg_AvG op 22 juli 2024 19:27]

Kweenie, een 318 heeft toch achterwielaandrijving, 156pK en zit in 8.4 seconde op de 100. Top van 223. Daarmee rijd je toch het grootste deel van het niet-electrische wagenpark in NL het snot voor de ogen weg hoor.
Als je die specs combineert met die sportstoelen die je noemt en een sportonderstel, dan heb je echt wel een auto die sportief aanvoelt en rijdt. Volgens mij moet je je idee van een sportieve auto (itt een sportauto) een beetje calibreren en het even vergelijken met de gemiddelde Golf of Renault }>
De discussie ging over de vraag een een M-batch op een BMW veel betekenis heeft, en ondanks dat een M-sport pakket wel iets toevoegd zegt het naar mijn mening dus niet zo heel veel. Die 156 PK en achterwiel aandrijving heb je ook zonder M sport pack.

Met een meerprijs van 4k voor een M sport pack krijg je ook nog een hele lading upgrades die niks met sportiviteit te maken hebben zoals o.a. park distance control, gescheide klimaatregeling, Led mistlampen. Ik verwacht dus niet dat het onderstel echt veel anders is dan de normale 318.

Ter vergelijking:
Je kunt ook een 330i kopen zonder M-sport pakket en dus zonder M-logo's op de auto, die in 5,6 seconden naar de 100 sprint.
Je kunt echter ook een 318 kopen (met een niet echt sportieve 122 PK) met een M sport pakket, wat eigenlijk niks sportiefs biedt behalve sportstoelen en wat aanpassingen aan het onderstel.
Hier zijn dan wel aan alle kanten M-logos op geplakt, maar het heeft naar mijn idee weinig met een sportieve auto te maken.
En een zwarte hemel... maar goed, als iemand dat leuk vindt, maar met een 318i nog net binnen het budget van de lease kan blijven, let him. Anderen weten wel beter.
Het is heel netjes aangegeven. Boven de voorwielen als je een M onderstel neemt, op de velgen als je M velgen neemt, op het stuur als je een M stuur neemt en alleen op de typeaanduiding als je een M motor hebt. Dat je sport batches kunt krijgen zonder een dikke motor is gebruikelijk. Zie bijvoorbeeld OPC en watniet.
De verkoopaantallen spreken je tegen en tonen aan dat jouw mening weinig waarde heeft.
Ja en nee. Ze verkopen prima, maar ze verliezen hun core audience. Nu gaat het nog leuk, maar het is zien of ze dit volhouden, als een nieuwe aanwas mensen bmw enkel kent van een rare grill en spuuglelijke krappe crossovers met aflopende daklijn, ipv van een 6 in lijn, achterwielaandrijving, en beeldschoon design. Doug Demuro heeft er een leuke video over gemaakt.
https://m.youtube.com/wat...=617s&pp=2AHpBJACAQ%3D%3D
Maar is hun core audience niet de mensen die hun auto's kopen?

Als bedrijf met winstoogmerk zou het hun een moer kunnen schelen of iemand die een 6 series 30 jaar geleden een prachtige auto vond en maar tegenwoordig hun aanbod, maar niks vind... zolang zij in plaats van hen, 20 auto's aan nieuwe klanten kunnen verkopen die het huidige aanbod wel prima vind.

Sentiment is leuk, maar daarmee run je geen bedrijf, vooral als het gaat om verkopen! Verkopen! Verkopen!

De huidige grille ziet er ook niet uit, maar genoeg mensen die er toch een kopen om de status. Ik denk ook dat de meeste mensen een BMW kopen voor de status en niet omdat het zo een fijne, duurzame, zuinige, goedkope auto is :)
Nope, ik heb vorig jaar weer een BMW gekocht omdat de vorige na 17 jaar en >450.000 km het nog prima deed, mar de cylinderkoppen begonnen te lekken, dat werd me te duur. Ik had die indertijd gekocht omdat die 5l/100 km deed (model 2004) en bij mij over het jaar, woon-werk ong. 30 km 6l/100 km in de praktijk. De huidige (model 2017) met een 2.0 l motor en gereden in ECO mode,haalt in de winter 5l/100 km, in de zomer 4l/100 km, officieel 3.5 l /100 km, maar dat heb ik nooit gehaald, hoop dat hij ook weer betrouwbaar is, al zit er wel 10x zoveel electronica in.
Oh ja, het statusplaatje. Natuurlijk. Sorry hoor, maar ik wil helemaal niet met de status van BMW geassocieerd worden. En met mij veel mensen in mijn omgeving (die er toch graag een zouden willen rijden). En op 1 punt heb je gelijk, goedkoop zijn ze niet. Maar fijn zeker wel en het valt me op dat veel mensen wel wat aan te merken hebben maar er zelf nooit in gereden hebben. Over aannames gesproken.

Best jammer dat je best een punt hebt in je verhaal en dan toch weer af moet sluiten met een vaag en niet onderbouwd verhaal over status.
Dit soort langlopende merken richten zich beter op een demografie van een vaste groep gebruikers die met je merkt mee groeien, want die gaan uiteindelijk dood. De smaak van de demografie van BWM is blijkbaar over de jaren heen veranderd. En om eerlijk te zijn is het nog echt onmiskenbaar een BMW. Ik heb niets met auto's en kan geen model naam na de jaren 80 noemen maar ik zie direct dat het een BMW is. Zo groot zijn de verschillen dus niet voor de gemiddelde consument.
Nou als ik moet kiezen tussen een Tesla of een BMW iX dan 10x liever de BMW. Als er iets synoniem is voor lelijkheid is het Tesla wel, vooral de model 3.
Over smaakt valt niet te twisten. En daarbij hebben ze vorig jaar bijna een miljoen auto's geleverd. Blijkbaar zijn veel mensen het niet met jou eens.
Over smaak valt niet te twisten vind ik zo'n onzin. Als je 10k mensen vraagt wie knapper is, brad pit of jan peter balkenende, dan zegt de overgrote meerderheid brad pit. Dus dan is het voor mij vrij feitelijk.
En toch blijft het subjectief. Het kan dat BMW afdwaalt voor jou, verkoopcijfers zeggen iets anders.
https://www.autoweek.nl/verkoopcijfers/bmw/

Ook moet je begrijpen dat wat wij Europeanen mooi vinden, de bevolking van een ander continent niet mooi vind.
Waar de Model S meer schittert in Amerika, is dat hier minder. Zelfde geld voor de iX in China en de i4 voor in Europa.

Ook is het BMW karakter nog volop terug de vinden in de Mperformance modellen. Kijk maar hoe de i4 M50i zich differentieert van de i4 40i. Laat staan de M reeks.

Ps Ik werk voor 2 BMW dealers, rij dagelijks heen en weer in alle vormen en maten van BMW, kortom, mij hoef je niet te vertellen dat BMW laatste jaren "karakterloos" is.
De Verkoopcijfers van de i4 daarentegen spreken wel boekdelen:
https://www.kentekenradar.nl/auto/bmw/i4/
En de aantallen i3 lopen ook terug:
https://www.kentekenradar.nl/auto/bmw/i3/
https://www.kentekenradar.nl/registraties-elektrisch/

Zie totaal verkopen en zie i3 / i4 maandelijks steeds hoger op de lijst komen te staan..
Tesla is de hype van dit moment. Dat en andere fabrikanten zijn laat ingestapt. Plus de subsidies die langzaam verdwijnen. Ik denk dat Audi, BMW etc straks de vloer aanveegt met Tesla. Puur vanwege de betere afwerking en ook het feit dat het dealernetwerk veel uitgebreider is.
Tesla is dan al een langdurende hype. De afwerking is iets minder tot slecht, maar het totaalplaatje is tot nu toe nog steeds ongeëvenaard. Autotechnisch + afwerking schieten ze op bepaalde punten te kort, maar de software en het internationale fast-charge netwerk is iets waar andere automerken nog van dromen. Ja ik heb zelf een Tesla, en ja de afwerking had beter gekund, maar sinds ik hem rij (26 mnd) heb ik geen garage meer van binnen gezien. Volkswagen heeft al zijn ID's terug moeten roepen voor een software update. Polestar (een prachtbak) is op de markt gebracht met 80%-af software en elektra die vaak stuk gaat, Hyundai ook al een grootse terugroepactie. Op en over elk merk is wat aan te merken en te zeggen, maar om een uitgebreid dealernetwerp een groot pluspunt te noemen is gek. Als ik een auto eenmaal bezit en rij, hoop ik daar zo weinig mogelijk te hoeven zijn.
Softwarematig heeft Tesla zeker een streepje voor al zijn ze ook beperkter omdat ze bijv geen carplay of android auto bieden. Je bent dus volledig afhankelijk van Tesla, een redelijk nieuw bedrijf. Ze zijn zeer innovatief maar soms ook zeker controversieel.

En hoe goed de software ook is en dat onderken ik zeker niet, mensen kopen toch wat ze mooi vinden (in de regel). Ik vind alleen de Model X nog wel enigszins 'ok' om aan te zien eigenlijk. Maar de rest, oef. En als ik dan die cybertruck zie, dat belooft weinig goeds voor de toekomst.

Maar zolang ze verkopen als nu zal Musk het weinig interesseren. Maar dat kan ook snel veranderen. Er zijn zoveel grote autobedrijven die nu vol op EV inzetten. Kijk wat Mercedes doet dat is toch wel echt indrukwekkend en toch wel een Tesla killer in de maak. Ik geloof dat die qua autonomiteit zelfs al beter scoort dan Tesla momenteel. Ik moet de zakelijke rijder nog zien kiezen tussen die en een Model S. Denk dat ze toch snel voor de Mercedes zullen gaan zeker hier in Europa.

Overigens, 26 maanden niet in de garage is niks. Dat is iets meer dan 2 jaar. Voor een nieuwe auto stelt dat weinig voor natuurlijk. Ik heb een hybride Audi al 2 jaar en ook nog geen garage gezien dus dat zegt niet zoveel. Je zal ook niet zoveel rijden door corona denk ik anders had je al wel langs moeten gaan voor een nieuw setje banden.

Maargoed de toekomst zal het wijzen, maar als ik nu een auto moest kopen voor de komende vijf jaar kies ik toch BMW of Audi. Puur vanwege het design, de betere afwerking en de toekomstbestendigheid. Het voelt wat als een veiligere keuze ook.
Het SuC netwerk is geen USP meer want ze stellen het steeds meer open voor niet-Tesla, zoals nu al in NL.
Tesla heeft al 10 jaar niets meer aan design gedaan. Alle modellen zijn gewoon platgeslagen of opgeklopte versies van de Model S. Van binnen is het nog steeds Amerikaans plastic en de afwerking (alhoewel beter geworden) valt nog steeds in het niet bij Europesche en Aziatische merken.

De 1000pk+ versies zijn hartstikke leuk hoor, maar trekken niet het grote volk en die kiezen steeds vaker voor een Kia, een Volkswagen of een BMW, in plaats van een Tesla, simpelweg vanwege de rampzalige service en oubollig ontwerp.
Je bedoelt diezelfde core audience die Saab failliet heeft laten gaan? Die mensen die alleen maar kopieën van oude modellen willen zien en de innovatie tegenhouden?
Je komt zoals altijd met baude stellingen die allemaal voortkomen uit je persoonlijke voorkeur (of afkeur, kies zelf maar).
Ja, 6 in ljin waren mooie motoren maar al jaren te duur en niet zuinig genoeg. Achterwielaandrijving is fijn hoor, maar heeft een heleboel nadelen. Die ken je niet gok ik, ik vermoed dat je weinig ervaring hebt met RWD.
Zo zijn er wel meer overwegingen die BMW de afgelopen jaren heeft gemaakt die vanuit nostalgisch oogpunt jammer zijn, maar we leven nu eenmaal niet meer in 1998.
De markt voor crossovers is groot, heel groot en jij mag er van vinden wat je wil, BMW (en ook Mercedes) hebben ingezien dat daar geld valt te verdienen. Blijkbaar meer dan hun zogenaamde, maar hoogst fictieve, core audience. En guess what, er zijn nog meer modellen, zoals de oneven X-serie en de klassieke 3 en 5 met daartussen nog wat (grand) coupe varianten die bijzonder fraai ontworpen zijn.
Ach, en het beeldschone design. Ik weet niet hoor, maar er zijn een aantal 5- en 7 series in het verleden uitgebracht die ronduit lelijk waren (en dat werd toen ook al in de reviews gezegd, ik kan me de omschrijving "a lump of car" herinneren). Dat is namelijk ook BMW, dat ze aan de ene kant tijdloze klassiekers maken, en af en toe een compleet misbaksel.
Gezien de structurele stijging in verkopen maak ik me niet zo'n zorgen of ze dit vol gaan houden. Ze hebben de electrificatie ook al prima onder de knie dus BMW is echt wel "here to stay".
Ik zie bmw ook niet zomaar weg gaan, maar ik verwacht niet dat ze een groei door kunnen zetten, of zelfs de huidige verkopen vasthouden. Een BMW was echt iets wat je vroeger nastreefde, nu wordt het eenheidsworst met de rest. Neem mijn neef, die is alleen, en had een compacte fijne diesel nodig. Hij wilde een sportief model met achterwielaandrijving, want zijn vorige auto, een golf GTI, die had moeite met het vermogen kwijt kunnen, want fwd. Dus hij heeft een 1 serie met 190pk oid. Want welke keuze had hij? Er zijn geen andere rappe compacte diesels, behalve een bmw. Zijn volgende auto wordt geen bmw, want, geen achterwielaandrijving meer te krijgen, design staat hem niet aan. Verloren klant, welke nu super tevreden is.

En ja ik weet dat rwd nadelen heeft. Awd en fwd hebben ook nadelen. En voordelen. Ik zie bmw in ieder geval niet meer als iets dat je nastreeft. Want waarom zou je veel uitgeven aan een 3 cilinder met fwd, voor minder geld heb je meer luxe in een aziatisch model, of een Ford. En je rijdt niet met een veel te grote grill die vrijwel helemaal dicht zit.

De x5 kan zo'n grill hebben, maar als je naar de nieuwste 1 serie of 7 serie kijkt, of deze 4 serie, is toch geen porem dit.
Ik zie bmw ook niet zomaar weg gaan, maar ik verwacht niet dat ze een groei door kunnen zetten, of zelfs de huidige verkopen vasthouden. Een BMW was echt iets wat je vroeger nastreefde, nu wordt het eenheidsworst met de rest.
Jouw mening, ook makkelijk praten als je niet in de markt ben voor die prijsklasse auto.
Neem mijn neef, die is alleen, en had een compacte fijne diesel nodig. Hij wilde een sportief model met achterwielaandrijving, want zijn vorige auto, een golf GTI, die had moeite met het vermogen kwijt kunnen, want fwd. Dus hij heeft een 1 serie met 190pk oid. Want welke keuze had hij? Er zijn geen andere rappe compacte diesels, behalve een bmw. Zijn volgende auto wordt geen bmw, want, geen achterwielaandrijving meer te krijgen, design staat hem niet aan. Verloren klant, welke nu super tevreden is.
Kom je weer met een of andere anekdotische neef of oom? Of recycle je ze? Prachtig verhaal hoor, maar natuurlijk niet representatief voor hoe de gemiddelde persoon een auto koopt. Alsof je RWD MOET hebben. Nee. ook de FWD BMW's rijden gewoon goed. En ze hebben nog minder last van zijwind ook.
En ja ik weet dat rwd nadelen heeft. Awd en fwd hebben ook nadelen. En voordelen. Ik zie bmw in ieder geval niet meer als iets dat je nastreeft. Want waarom zou je veel uitgeven aan een 3 cilinder met fwd, voor minder geld heb je meer luxe in een aziatisch model, of een Ford. En je rijdt niet met een veel te grote grill die vrijwel helemaal dicht zit.
Ja goed idee, ga een BMW met een Ford vergelijken _/-\o_ Of beter nog, een Hyundai }> Je snapt toch wel dat er niet voor niks meerdere marktsegmenten en automerken met andere filosofieen zijn he? Of moet iedereen maar Ruw ER als adviseur inhuren, die vanaf zijn zolderkamertje bij papa en mama thuis wel een stuk beter weet hoe je auto's moet verkopen dan de grote merken?
Heb je uberhaupt al eens in een 3 cilinder BMW gereden? Ik vraag me af of je het verschil met een 3 cilinder zou kunnen herkennen. Ik heb met redenen lekker de 4 cilinder 2 liter gekozen (nota bene met vierwielaandrijving, ook dat kan nog!), en dat is nog het leuke ook, die keuze kun je nog steeds maken. Dus blijf lekker zoeken naar problemen die er in werkelijkheid niet zijn.
De x5 kan zo'n grill hebben, maar als je naar de nieuwste 1 serie of 7 serie kijkt, of deze 4 serie, is toch geen porem dit.
Je raakt niet uitgepraat over die grille he? Wake up, niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren als jij.
Gast doe eens normaal wat ben jij voor idioot. Ja mijn neef woont in leeuwarden en rijdt iedere dag met zijn bmw 1 serie richting groningen naar de militaire kazerne. Je sterkt je eigen argumenten met loze aannames over anderen.

Overigens, heb met mijn ouders een hoop auto's proefgereden. Onder andere een BMW x1, audi Q3, lexus ux250h. Weet je welke by far het beste reed, het snelst was, en het meest luxe/aangekleed voor een budget van rond de 45k? Een full option mazda CX30 met 180pk mild hybrid. Kon zelfs een dakje in voor die prijs, stukken beter dan een vrijwel kale x1 of Q3 met een stuk minder vermogen. En langer garantie. En straks makkelijker inruilen door de vele opties. En zuiniger door de cilinderuitschakeling en mild hybrid techniek. En schijnbaar veiliger volgens de testresultaten. Dusja, alweer een klant weg bij de te dure, te lelijke, te ondergemoteriseerde duitse 'premium' merken.

[Reactie gewijzigd door Ruw ER op 22 juli 2024 19:27]

Zie je, dat papa en mama had ik goed ingeschat. Geeft niks hoor, maar ga eerst eens even levenservaring opdoen voordat je doet alsof je alle wijsheid van de wereld hebt.
Wat voel jij je verheven boven anderen, je moet vast een gezellig persoon zijn op verjaardagen.
Maar sterk tegenargument, schijnbaar ben je het met mij eens dat een mazda cx30 op het moment veel meer biedt dan de duitse concurrentie.

Overigens rij ik zelf een nep bmw, heb een paar jaar geleden een mitsubishi galant v6 station uit oostenrijk geïmporteerd. Qua design overduidelijk afgekeken van bmw, de hoogtijdagen in de jaren 90, welke doorliepen in de jaren 0. Als het huis straks af is hoop ik als laatste benzine auto een bmw 5 serie met 6 pitter te kunnen bemachtigen als laatste benzine auto. Dus het is geen afgunst ofzo, ik was enorm fan van het merk, anders zou ik er geen willen, en nu in een japanse kopie rijden (welke overigens heerlijk stuurt door de multilink ophanging). Het huidige bmw, daar is naar mijn mening veel mis mee. 45k uitgeven voor een kale x1 met 136pk 3 cilinder. Belachelijk.
Je bedoelt diezelfde core audience die Saab failliet heeft laten gaan? Die mensen die alleen maar kopieën van oude modellen willen zien en de innovatie tegenhouden?
Ik denk dat je op de verkeerde persoon reageert :) Ik heb verder geen idee wie de core audience van BMW is, of die iets te zeggen heeft over de ontwerpbeslissingen bij BMW en of die groep te vergelijken is met Saabliefhebbers :) ik denk overigens dat dat voor iedereen geldt die hier reageert ;)
Inderdaad...het was die reactie erboven. Excuus...
Geeft niks hoor, voor de verandering was ik het met je eens ;)
Die hoge verkoopaantallen worden grotendeels nog steeds door subsidies en vrijstelling op motorrijtuigenbelasting in stant gehouden. Ik ben benieuwd als alle voertuigen... zowel ICE als EV hetzelfde belast worden waarbij EV zelfs nog hoger belast worden, omdat er net als bij auto's met gas minder inkomsten zijn per genoten volume 'brandstof' ;)
Ja ik vind ze ook ontieglijk lelijk geworden. Idd een karikatuur. De SUVs zijn helemaal erg. De achterkant doet doorgaans denken aan de drie opeen gestapelde vetkwabben van de gemiddelde bestuurder geloof ik zodat men zich kan identificeren met de auto?
Ja, we kunnen er een discussie over opzetten maar dat is niet nodig.
Je hebt namelijk gelijk.
Deze i4 vind ik afzichtelijk.
Mooie auto, ik vind de grille een leuke knipoog naar vroeger. Hoop dat hij wel wat ronder wordt maar qua grootte is het prima voor mij.

Gek hoe snel hij eigenlijk kan opladen, dit is een auto die voor velen toch wel de drempel weg neemt om elektrisch te rijden. Helaas is de prijs van 75k nog wel echt veel te hoog maar we kunnen enkel hopen dat er binnenkort een elektrische 3 serie is van rond de 40k met deze technologie.
Haha dat kan je hopen maar dat bmw met een 3 serie in die prijsklasse gaat zitten lijkt me tamelijk onwaarschijnlijk.
Op dit moment koop ik een 318d touring in belgie voor 36k met opties zoals pano dak en sensatec leer. Ik vind het niet geheel onrealistisch om te denken dat 40k mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 22 juli 2024 19:27]

Op dit moment koop ik een 318d touring in belgie voor 36k met opties zoals pano dak en sensatec leer. Ik vind het niet geheel onrealistisch om te denken dat 40k mogelijk is.
Elektrisch?
Ja, 4k duurder dan diesel. Lijkt me gezien de batterij aannemelijk.

EV fanaten schermen altijd met TCO, maar voor een particulier maakt TCO geen hol uit natuurlijk als je eerst 50-60k moet betalen.
TCO is voor particulieren net zo belangrijk als elke andere partij, alleen de initiële investering is wel lastiger voor sommigen.
TCO is belangrijk als het verschil een maandsalaris is, maar niet 10-15k.
TCO is JUIST belangrijk als het om grote bedragen gaat.

Als een auto van 40K mij 5K per jaar kost en een auto van 60K me 3K per jaar kost en ik kan die 60K aftikken zonder dat ik er iets anders voor hoef te laten dan zou ik toch dom zijn die auto van 40K te kopen?

Ik heb dan EN een fijnere auto EN lagere kosten.

Waarom zou dat in hemelsnaam alleen opgaan als het prijsverschil kleiner is?
Voor een bedrijf absoluut, maar Kees gaat die 10k extra niet ophoesten omdat dat bedrag initieel te hoog is. Beetje hetzelfde verhaal als toen Zonnepanelen opeens onder de 5k gingen voor een gemiddelde installatie. Opeens wilde iedereen ze, en was TCO veel makkelijker te behappen.
Ik denk dat wanneer je dit uitzet in een mooie excel brekening je deze 60k wanneer je die niet in je nachtkastje ligt deze wel kan verkrijgen op een andere legale manier en nog goedkoper uit bent.
Ik denk dat je een beetje te ver staat van de realiteit van de gemiddelde Nederlander, maar dat wilt waarschijnlijk zeggen dat je het goed hebt gedaan in je leven dus good on you ;)
Zodra de subsidies worden stopgezet zal men vast de prijs moeten laten zakken om de modellen interessant te houden. Zolang de Duitse staat in het thuisland duizenden euro's tegen iedere verkochte EV gooit om een i4 daadwerkelijk op prijs te kunnen laten concurreren met een 318d is er natuurlijk geen reden om de prijs te laten zakken.
Oh ja België. Andere belastingen en prijzen voor ICE.

In Nederland begint de 3 serie bij 46K en dan heb je nog wel minstens 5K aan vinkjes te zetten voor je een beetje auto hebt.
Wat een ongelooflijk lelijke gril, notabene op een elektrische auto.
Toen ik de eerste foto's van de nieuwe modellen zag dacht ik dat het een meme was.
Maar helaas is het de bittere werkelijkheid.
Ze hebben de richtingaanwijzers er gewoon in gelaten.
Je scoort nogal wat 'ongewenst'-moderaties, maar je hebt mij een grote glimlach bezorgd.
Tuurlijk, hoe parkeer je anders om een Amsterdamse gracht?
Beter hadden ze die ruimte gebruikt voor nog meer groot licht zodat ik mensen op de linkerbaan duidelijk kan maken dat ik er voorbij moet :+
Ik heb het een tijdje niet meer gevolgd, maar werkt Android Auto ondertussen al in BMW's ?
heb begin december een half dagje kunnen testrijden in de i4 M50, AA werkt(e) vlekkeloos en draadloos met mijn Samsung S20 :)
weet niet of dit specifiek aan OS8 ligt. Met een beetje geluk staat er hier medio april een i4 M50 voor de deur ... O-)

[Reactie gewijzigd door Marcher op 22 juli 2024 19:27]

Ik heb zelf een 330e uit 2020, en als je GSM Android 11 of hoger heeft (of bij Samsungs Android 10) dan werkt het vlekkeloos. hou er wel rekening mee dat je GSM accu redelijk snel leeg loopt als hij niet aan de lader hangt.
Soms is het ook wel een beetje zoeken ook... Het uitrijden met deze auto is een nadeel omdat je het stuur niet zo ver kunt draaien?? Dat betekent dat alle benzine versies ook dit nadeel hebben toch? En álle andere auto's?
Verder zou het juist mooi zijn om als tech site ook meer de tech kant op te zoeken. Deze auto was bijv voorzien van Laser koplampen, laat dan zien 's avonds wat dat een verschil maakt met normale led koplampen of hoe de technische werking hiervan is. Dat maakt het iets minder een 'normale' reportage.
Wat ik mis in de review is de auto pilot of advanced lane assist functies.
is Tweakers nu een soort "Autoblog" geworden? Enkel omdat er een "accu" in een auto zit?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.