Volkswagen ID Buzz met 413km-range kost 69.990 euro en later vanaf 55.000 euro

Volkswagens elektrische ID Buzz-passagiersbus is nu te bestellen voor 69.990 euro en wordt in oktober geleverd. Het gaat in eerste instantie om duurdere uitvoeringen met extra opties. 'Later' moeten er goedkopere versies komen 'met een vanafprijs van ongeveer 55.000 euro'.

Volkswagen heeft de prijzen van drie ID Buzz-versies bekendgemaakt, waarvan twee consumentenversies. Die consumentenversies zijn vijfzitters en komen eerst in 1ST- en 1ST Max-uitvoeringen. Het eerste model heeft 20"-velgen, een verwarmd stuur, verwarmde stoelen en een 10"-infotainmentscherm. De Max-uitvoering heeft 21"-velgen, meer rijassistenten en een 12"-infotainmentscherm. De 1ST Max-uitvoering kost 74.590 euro.

De Duitse autofabrikant kondigt daarnaast de prijs aan voor de ID Buzz Cargo. Dit is de bedrijfswagenversie van de Buzz. Deze heeft twee stoelen en een laadruimtelengte van 2,21m. Hiermee heeft de auto een laadvolume van 3,9m3. Deze versie heeft een maximaal laadvermogen van 650kg en kan aanhangers van maximaal 1000kg trekken. Deze versie kost 46.200 euro, exclusief btw en bpm.

De drie versies hebben alle een 77kWh-accu en een actieradius van ruim 400km. De personenversie kan volgens de WLTP-norm 413 kilometer ver rijden, de bedrijfswagen komt 9km verder. Het accupakket zit in de bodem van de bus en kan met maximaal 170kW worden opgeladen. Daarmee moet de accu binnen een half uur van 5 tot 80 procent kunnen worden opgeladen. De goedkopere versie van 55.000 euro krijgt vermoedelijk een kleiner accupakket van 48kWh. Tweakers maakte eerder een video over de ID Buzz.

Volkswagen ID Buzz

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-05-2022 • 14:23

174

Reacties (174)

174
172
83
5
0
65
Wijzig sortering
Waarom zou je deze bus nu bestellen als er al wordt aangekondigd dat er 15k extra afschrijving aan komt?

Dat wil toch vrijwel niemand?
De titel is misleidend. Deze versie is de luxe uitvoering met 77kWH. De versie van 55.000 euro gaat minder luxe zijn en vermoedelijk slechts een 48kWh batterij krijgen. Die gaat dus ook geen 413km kunnen rijden, zoals de titel impliceert.

Wie in godsnaam een EV met een 48kWh batterij en het gewicht+luchtweerstand van een bus wil is mij onduidelijk. Misschien leuk voor de verhuur, dan kun je met de trein/het vliegtuig naar Italie en daar zo'n busje huren maar verder niet lijkt me. Daarbij heb je voor 5k minder een model Y.
Ondernemers die binnen een straal van 50km werken, daar is ie prima voor. Denk aan invalidenvervoer, loodgieter, een bloemist of bakker. Een tegelzetter komt qua gewicht wat te kort, maar de rest...
Meer en meer gemeenten stellen strenge eisen aan aannemers en busjes om uberhaupt toegelaten te worden tot een project, dus die moeten wel.
Het is ook van de zotte dat een kozijnenboer uit Venlo naar Rotterdam rijdt en eentje van Rotterdam naar Venlo, puur omdat ze voor dat project goedkoper waren ofzo.
Klopt helemaal! Ik heb een tijdje voor een hovenier gewerkt en die had al zijn klussen en groothandels binnen een straal van 20km vanaf zijn huis. Hij reed maximaal 50km per dag. Als je dan ook nog eens al je elektrische gereedschap aan kan sluiten op je wagen is dat helemaal goud. Geen aggegraat meer nodig👍 Het trekgewicht van deze wagen is net wat te krap om 2-3m3 zand of aarde te trekken, maar bijvoorbeeld een elektrische Ford Transit met een range van 150km zou voor hem meer dan zat zijn.
En anders straks die wagens van Rivian of de Ford F-150 Lighting als je daar de mogelijkheden van ziet denk ik dat er veel zzp'ers zijn die daar heel goed mee uit de voeten kunnen. En dan opladen met de zonnepanelen die op je platte dak van je bedrijfspand ligt, Prima toch.
Opladen via het bedrijfspand is voor dat soort bedrijven helemaal niet logisch: die zijn overdag met de auto’s weg naar een klus.
Accupakket er aan hangen, en s nachts overpompen naar het wagenpark.
Een shovel mee of een aanhanger met een zware lading.
Doe dan maar je bereik maar 50% halveren…
Dat valt wel mee. Bij EVs die caravans trekken zie je inderdaad aan halvering van je bereik ongeveer, maar dat is vooral omdat een caravan zo'n enorme windvanger is. Een aanhangwagen is dat niet. Als dat eenmaal rolt dan valt het wel mee hoeveel extra energie je nodig hebt. Ook mogen ze dan minder hard rijden, wat ook weer scheelt in verbruik.

Maar zelfs met een range van ~200km kan het gros van de rijders van 'witte busjes' uit de voeten.
2-3 kubiek zand weegt 3.000-4.500kg. Een aanhanger die dit kan en mag trekken weegt al snel 1.000kg.
Zitten we op 4.000-5.500kg. Geen enkele bestelwagen mag dat trekken en ik vermoed dat een elektrische versie hooguit een 2.500kg mag trekken, er zijn bitter weinig bestelwagens die zelfs 3.500 mogen trekken, enkel deze met hogere motor inhoud en degelijk chassis (Iveco, enkel de zwaarste VW en Mercedes bestelwagens etc.). Het zou me niet verwonderen dat een zware aanhangwagen het bereik 3-4x minder is dan zonder aanhangwagen.
Elektrische bussen mogen vaak max 1000kg trekken, heb zelf nog geen gezien die meer kan eigenlijk. Het rangeverlies valt mij mee met onze electrische toyota pro ace met gevulde aanhangwagen, maar ook deze mag max 1000 kg. Iveco en vw gebruiken we idd voor de shovels en het zand etc, dat gaat hem voorlopig niet worden met electrische bussen.
Hoezo is dat van de zotte? Nederland is een bijzonder klein land, waarin wij vooral snel denken dat iets (te) ver is.
Wamt loodgieters en ander bouwpersoneel gebruiken de bus natuurlijk enkel voor werk?

Denk dat dit nog een groot onderdeel is. Veel mensen in mijn omgeving zijn zzp in de bouw en gebruiken hun werkbus ook om naar de camping te gaan aan de andere kant van het land, en de welbekende zonvakanties in de zomer. Dan hebben we nog al het andere privé gebruik.
Dit is geen bus bedoeld voor bouwvakkers, daar is de (elektrische) Transporter voor.
Indien zakelijk is dat wel de hoofdbedoeling ja :P

Het is al lang bewezen dat zon-vakanties prima kunnen met een elektrische auto, volgeladen 2 kinderen achterin 300km bereik. Het vraagt wel een andere manier van reizen, niet de "16u alleen stoppen voor tanken en doorkarren uitgeput aankomen 2 dagen bijkomen".
Daarin is deze ID Buzz niet anders dan een Model 3.
Camping andere kant van het land kan toch prima met 400km bereik? In Nederland kost je dat ~200km :P
Lang leven de afdeling inkoop :+
Op dit moment is het niet eens welke kozijnenboer goedkoper is… het gaat om de tijd. Veel zitten vol tot 2023.

Van mij mag er een uit Maastricht komen hoor, als hij op een redelijke termijn kan.
Dat is nog niks. Het is erger als je een eigen collega met 45 minuten naar elkaar kan zwaaien aan de andere kant van de snelweg, terwijl ze ook allebei in hun eigen stad kunnen blijven... Het is van den zotte hoe dit nog steeds heel normaal lijkt. Meeste bedrijven doen er niks aan want ze willen niet investeren in goede AI planning. Nee want we rijden landelijk. Dat is de huidige bedrijfscultuur in heel veel bedrijven.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 20:29]

Wie in godsnaam een EV met een 48kWh batterij en het gewicht+luchtweerstand van een bus wil is mij onduidelijk.
Nou... ik, heel graag. En met die CW-waarde valt het nogal mee: 0,285. (bron: https://www.financialexpr...%20to%20a%20mere%200.285.)
Die CW waarde is weliswaar erg netjes, maar vertelt maar het halve verhaal. Voor de luchtweerstand moet je dit nog vermenigvuldigen met het frontaal oppervlak.
De titel is misleidend. Deze versie is de luxe uitvoering met 77kWH. De versie van 55.000 euro gaat minder luxe zijn en vermoedelijk slechts een 48kWh batterij krijgen. Die gaat dus ook geen 413km kunnen rijden, zoals de titel impliceert.
Denk maar niet dat de 77kWh accu wel 413 km gaat halen. Dat is WLTP, en dus volstrekte onzin. Kijk bij de ID.4 eens naar verschil tussen WLTP en echte range.

WLTP ID.4 77kWh: 510km
EVDB real range: 410km
Whattherange: 385km

Deze Buzz is qua WLTP al bijna 100km lager ingeschat. Zal mij benieuwen als je er meer dan 300km ver mee komt.
Okay, 510km voor de ID4 is een pipe dream. Maar die 385km die whattherange aan geeft slaat ook nergens op.
Ik rijd de ID4, laadt hem altijd voor 80% op en trek daar 395km uit.

De truuk is alleen wel dat de meeste mensen geen flauw idee hebben dat zuinig rijden niet betekend dat je op een slakkegangetje rijdt. Het betekend wel dat je vooruit moet kijken, niet meteen naar de rem grijpen, wel op tijd je gas los laten.

De Buzz zal wellicht geen 413km halen als er 7 man in zitten. Maar al die databases gaan vooral uit van de gemiddelde rijder en ik heb nou niet zo'n hoge pet op van de capaciteiten van de gemiddelde rijder. Iemand die gewoon relaxt een beetje range uit zijn auto wil halen komt echt wel aardig dicht bij die WLTP getallen.
Ik rijd de ID4, laadt hem altijd voor 80% op en trek daar 395km uit.
Waarom slechts 80% wanneer er 100% in past?

Met een 100% zou je dan ook op 494 kilometer bereik komen, vrijwel gelijk aan WLTP.
Ik kan niet uitleggen waarom, maar volgens had dat voordelen voor de levensduur. Of omdat de laatste 20% laden relatief gezien erg lang duurt.

[Reactie gewijzigd door Basta3 op 22 juli 2024 20:29]

Omdat het grootste risico bij li-ion cellen het vormen van dendrieten is, een soort stalagmiet die de cel kortsluit als hij ‘het plafond’ (de anode) eenmaal bereikt heeft. Die ontstaan sneller tijdens de laatste laadfase. Men past er bij snelladen ook al een mouw aan door de laadsnelheid drastisch omlaag te gooien (throttling) boven de 80%.
Plus dat er parasitaire chemische reacties zijn naarmate de spanning hoger wordt. Daarom is de spanning begrensd en daardoor gaat het laden ook langzamer op het einde.
Een dendriet die wil je niet. Dat is kortsluiting en dat loopt niet goed af.
Omdat het beter is voor een accu om niet tot 100 procent te laden. Over het algemeen wordt aangehouden dat tussen de 20 en 80 procent houden de minste slijtage geeft. Natuurlijk kan je best een keer daar buiten gaan, maar dat is voor het gros van de ritten niet nodig en dan zou het dus dom zijn als je dat doet.
Je stelt het limiet standaard in op 80 procent, dus het kost geen enkele moeite.
Bij de meeste apparaten zit er al een capaciteit marge ingebouwd zodat de accu nooit echt 100% is. Is ook een logisch ontwerp om ervoor te zorgen dat gebruikers daar geen rekening mee moeten houden.
Toch is het zo dat als je de auto consequent tot 80% (op de 'teller') laadt je accu langer mee gaat. Verwacht je een keer verder te moeten, dan zet je 'm een keer door tot 100%. In de praktijk heb je dat maar zelden nodig.

Bedenk dat de gemiddelde ICE benzinetank altijd halfvol is. Ja, dan moet je wel eens tanken. Maar als je auto elke ochtend 80% vol is en je kunt 400km rijden, dan heb je een bijzonder gebruikspatroon als je regelmatig onderweg moet bijladen.

Dan zit je zo grofweg rond de 100.000 km per jaar. (Ik reken dan 400km x 250 werkdagen)

Veel mensen vergelijken een ICE radius met een EV radius, maar vergeten dat een EV in principe elke ochtend vol kan zijn.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 22 juli 2024 20:29]

Toch is het zo dat als je de auto consequent tot 80% (op de 'teller') laadt je accu langer mee gaat. Verwacht je een keer verder te moeten, dan zet je 'm een keer door tot 100%. In de praktijk heb je dat maar zelden nodig
Dat klopt, omdat een lithum accu het langst mee gaat als je hem rond de 50% spanning houdt. Alleen is dat natuurlijk niet werkbaar. Op een gegeven moment wordt het toch ook een gebruiks artikel. Balans tussen levensduur en praktisch gebruik.
Bedenk dat de gemiddelde ICE benzinetank altijd halfvol is. Ja, dan moet je wel eens tanken. Maar als je auto elke ochtend 80% vol is en je kunt 400km rijden, dan heb je een bijzonder gebruikspatroon als je regelmatig onderweg moet bijladen.
Denk niet dat deze vergelijk helemaal op gaat. Ik tank mijn auto namelijk tjok vol. Dus ik gebruik tijdens mijn gebruik van de auto de (bijna) de volledige capaciteit van mijn benzine tank.

Daarbij gezegd ben ik het niet oneens met je methode van laden, als dit werkt voor je en het geeft je geen nadelen in gebruik, lijkt mij dat een prima manier om de accu levensduur te bevorderen.
Veel mensen vergelijken een ICE radius met een EV radius, maar vergeten dat een EV in principe elke ochtend vol kan zijn.
Mensen hebben gewoon een hekel aan rekening houden met het bereik. Wat puur bereik betreft is een EV alsnog een downgrade van een brandstof auto. Maargoed, dat is maar 1 factor, maar wel eentje die bij mensen blijkbaar zwaar weegt.
[...]
Denk niet dat deze vergelijk helemaal op gaat. Ik tank mijn auto namelijk tjok vol. Dus ik gebruik tijdens mijn gebruik van de auto de (bijna) de volledige capaciteit van mijn benzine tank.
[...]
Ik denk dat je de vergelijking verkeerd begrijpt. De meeste mensen tanken hun auto helemaal vol. Maar dat doe je niet elke dag, dus als je in je auto stapt is je tank gemiddeld gesproken halfvol.

Bij een elektrische auto, aangenomen dat je deze elke nacht kan laten laden, rijd je altijd met een volle batterij weg en is het dus een uitzondering dat je nog ergens die dag moet bijladen.
Of dus 80% vol als dat je normale gebruik prima dekt en je denkt dat dat beter is voor de accu.
Yep, geldt ook voor bijvoorbeeld de Prius. De soc-indicator die aangeeft in hoeverre de 'batterij' vol is met een aantal streepjes is eigenlijk een soort kijkglaasje dat zo'n 40 tot 70 procent van de batterijcapaciteit weergeeft. De auto zal zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat de batterij buiten dat bereik komt. Daardoor gaat het accupakket zo lang mee en dat geldt ook voor de accu's in laptops, elektrische auto's, telefoons etc.
Dat verhaal gaat al 100 jaar, maar is het ook waar?
Op deze website wordt dat mooi uitgelegd.
https://batteryuniversity.com/
Als je wil kan ik zoeken naar het exacte artikel.
Stel dat je de auto oprijdt tot een half miljoen kilometer. En dan is de auto ook echt wel op, stoelen, chassis, alles is dan al krom, vervallen en niet meer de moeite waard. En stel dat je 400km kan rijden voordat je opnieuw moet laden. Dan moet je gedurende de levensduur van de auto een 1250 keer opladen. Dat is eigenlijk maar een paar keer. Zou het dan écht significant uitmaken of je nu tot 80% of tot 100% gaat laden? In beide gevallen is je auto compleet afgeschreven en kan in beide gevallen naar de recycling.
Het punt is dat je wilt voorkomen dat de accu al vervangen moet worden voordat je de rest van de auto oprijdt. Ik kan niet helemaal volgen hoe je 1250 cycli gelijkstelt aan ‘een paar keer’. Die cellen zijn slechts rated voor 1000+ cycli bij een niet volledige lading, zoek maar een fabrikant die uitspraken wil doen voor het te verwachten cycli met elke keer tot 100% laden.
Als de auto technisch in orde is, dan is het vervangen van interieur echt niet een probleem.

Bij bijzondere auto's, zoals Campers, Auto-ambulances, Saab's, duurdere Mercedessen is het zelfs echt niet ongebruikelijk om een motor-revisie te doen. Daar gaan chassis en interieur met wat touch-ups ook gewoon lang mee.

Het hangt nogal van de gebruiker af hoe die met zijn spullen omgaat. Als iemand met 130 kilo en een petje altijd scheef onderuitgezakt rokend in zijn Civic hangt dan gaat het interieur er een stuk sneller aan.
Maar waarom zou je tot 100% laden als je die capaciteit niet nodig hebt èn je weet dat je accu sneller degradeert? Je hangt je auto toch elke dag aan de lader, dus of je van 20% naar 80% laadt of van 40% naar 100% maakt voor je dagelijks gebruik geen verschil.
Tesla zou in zijn interface tips geven aan de bestuurders als het niet waar was :)

Ik ga enkel naar 100% als ik weet dat ik tijd heb (die laatste 20% duurt lang) en op zijn minst 20% batterij zal verbruiken vlak na het laden. De batterij op 100% laten staan is ook niet gezond.

Ook op iphone is er en optie om te voorkomen dat uw batterij snachts tot 80% laad en pas tegen de ochtend naar de 100% gaat. Beetje afhankelijk van uw slaapritme.

Dus ja, die 80% is geen hoax.
100 jaar geleden had je nog geen internet om dingen op te zoeken ;)
Vraag mij af of dat verhaal nog wel relevant is voor de huidige generatie accu’s.

Mijn elektrische auto heeft bijvoorbeeld een grotere accu dan ik kan laden, laad ik tot 80% in de app dan is dat maar iets van 70% van de totale capaciteit. Het zelfde geld voor “leeg rijden”. Als ik hem tot 1% leeg rijd is de accu zelf eigenlijk nog niet leeg.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 20:29]

Of het nou wel of niet beter is voor de accu.... Ik heb over het algemeen niet meer range nodig dan dat ik met 80% haal. En als ik thuis kom steek ik toch de stekker er in. Dus waarom zou ik tot 100% opladen als er een kans is dat 80% beter is voor de auto?
Deze manier van zuinig rijden gaat bij een EV helaas niet op, vooral door het regeneratief remmen. Remmen levert bij een EV weinig energieverlies op, bij een auto op brandstof die niet regeneratief remt is dit inderdaad een bron van flink energieverlies.

Bij een EV is trager rijden effectief aangezien je dan de luchtweerstand verkleint. Ook niet te hard optrekken is gunstig voor je range, helaas draagt dit allebei wel bij aan het slakkengangetje.

De WLTP range van mijn IONIQ 2016 model is 280km, zelfs onder de meest gunstige omstandigheden kom ik niet verder dan +/- 225 km.
Onder de meest gunstige omstandigheden niet verder dan 225 km? Jeetje, dan zou ik toch de auto haast laten nakijken of je hebt wel erg agressief rijgedrag of rijdt vaak boven maximumsnelheid.

Er staan hier in de reacties al genoeg voorbeelden die het tegendeel zeggen, maar ter aanvulling: ik haal uit mijn 484 km WLTP Kona vanaf zo'n 15 graden celcius met gemak 500 km. Dat is dan 50% snelweg (100-110 km/u) en 50% andere wegen.

Ik trek daarbij sneller op dan in mijn vorige benzine-auto, maar laat de auto wel altijd rustig afremmen als ik zie dat het rood wordt of er komt een rotonde aan e.d. en heb daarbij regeneratief remmen op maximaal staan, maar dat vind ik wel prettig, hoef ik nauwelijks nog te remmen. Deed ik met die benzine-auto ook (tijdig gas los) overigens. Voor de rest houd ik me redelijk aan de snelheid, maar doe verder niets bijzonders om die 500 KM te halen.
Hij zal wel NEDC bekeken, niet WLTP. Zou voor een auto uit 2016 logisch zijn. Daar was de afwijking veel groter dan bij WLTP.
Deze manier van zuinig rijden gaat bij een EV helaas niet op, vooral door het regeneratief remmen.
Regeneratief remmen levert nogsteeds slechts zo'n 70% van de potentiele energie op. Gas los levert 100% op. Ja, bij een full ICE is het nog belangrijker maar ook bij een EV is gas los zeker wel een factor.
Bij een EV is trager rijden effectief aangezien je dan de luchtweerstand verkleint. Ook niet te hard optrekken is gunstig voor je range, helaas draagt dit allebei wel bij aan het slakkengangetje.
Vandaar dat ik ook expliciet stel dat mijn range niet komt van slakkegangetje. En ja, ik accelereer over het algemeen niet vol gas. Maar dat geeft niet. Half gas is al meer dan de meeste ICE doen.
Die 280km bij de Ioniq is NEDC en geen WLTP. NEDC is niet realistisch. WLTP is haalbaar in meest gunstige omstandigheden is mijn ervaring.
Gas los = opladen van accu maar volgens mij als je remt worden er daadwerkelijk schijfremmen gebruikt of zitten er helemaal geen remmen meer op een EV?
Tja, als ik altijd alleen maar 80 wegen rijdt, dan kom ik ook wel ongeveer op WLTP.

Een N=1 van een ID.4 doet me dus niet zoveel. 395km uit 80% met de consumptie van een SUV als de ID.4, ik hoop dat ik niet achter je aan hoef te schuiven op de rechterbaan ;)
Tja, als ik altijd alleen maar 80 wegen rijdt, dan kom ik ook wel ongeveer op WLTP.
Mijn meest gereden afstand is Weert - Utrecht. Gewoon op 100km/u en af en toe een vrachtwagen inhalen op 110. Niets raars aan, gewoon normaal rustig rijden.
Een N=1 van een ID.4 doet me dus niet zoveel. 395km uit 80% met de consumptie van een SUV als de ID.4, ik hoop dat ik niet achter je aan hoef te schuiven op de rechterbaan ;)
Schuif achter me aan, schuif voor me aan, ik zal me er niet druk om maken met m'n adaptive cruise control :-p

En ja, ik ben ook erg verbaasd. Maar dit zijn the real numbers. Als ik alleen 80 wegen rijdt ga ik hard richting de 13kWh/100km om op een bereik van bijna 600km uit te komen (uitgaande van 100% lading). En hier in de omgeving zijn ook hele stukken met een beperking op 60km/u waar de olifant richting de 11kWh/100km gaat. Uiteraard wel sterk afhankelijk van het weer en dat is wel een beetje heel ideaal geweest de afgelopen tijd.
"probleem" met electrisch rijden is dat de turning point rond de 35-40km/h ligt. alles daarboven is alleen maar lucht weerstand wat je parten speelt.

Dus in de stad, met niet al te veel stops/stoplichten is echt ideaal voor E-auto's.
https://www.wsj.com/artic...ge-hypermiler-11642517385
Ondertussen mijn xc40 elektrisch met 30kWh/100km :+
Maar dat de XC40 de slechtste range / verbruik heeft, is toch geen verrassing?

Ik heb redelijk wat auto’s proefgereden voordat ik een Tesla Y had besteld, maar qua techniek vond ik de XC40 echt de slechtste. Jammer, want de stoelen zaten wel heel comfortabel!
Je bent wel heel erg bevooroordeeld over auto-keuzes van anderen. Misschien heb ik wel die SUV genomen omdat ik de kleur leuk vond?
Ja precies dat.

Daarom haal ik met mijn Octo 1.0 DSG ook 900km op een tank. Gewoon normaal rijden en vooruit kijken. Tot mijn vrouw rijdt en is het gelijk 150km minder |:(

Hoop dat ik volgend jaar een e-auto kan nemen. Financieel ziet het er niet rooskleurig uit met de bijtelling vs prijs van e-auto's helaas.
Nou, het betekent wel degelijk dat je een slakkegangetje moet rijden in mijn ervaring. Mijn Tesla S100D (100 kWh) accu kan theoretisch ook 500km doen. Dat kan ook wel, als ik 80 km/h op de snelweg ga doen.

Toevallig net vandaag 220km gedaan, van 100% naar 36% (dus 64% verbruikt). Ik kom dan op een range van ongeveer 300km (je rijdt 'm niet helemaal leeg). Dat is met rijden op een snelheid van zo'n 140 km/h (na 19.00 uur, dus 130 km/h toegestaan).

Als jij met je ID4 395km weet te alen uit die 77 kWh dan vind ik dat heel knap, maar dan geloof ik niet dat je overal de maximum snelheid rijdt.
En dat is nog gerekend met een lege bus. Niemand koopt een bus om er leeg mee rond te rijden. Dus eerst afwachten wat de werkelijke range met lading is en daarna pas beslissen of dat voldoende is voor jou.
Gewicht heeft relatief weinig effect op verbruik. De meeste weerstand is luchtweerstand. Met meer gewicht kost met name accelereren meer energie maar dat haal je in een EV grotendeels terug met remenergie.
Mijn Mercedes EQA overtreft de WLTP opgaaf van 423 km in de dagelijkse praktijk. Maar ook in de winter viel mij de range niet tegen met zo’n 360 km. Ook fossiele brandstofauto’s rijden dan minder zuinig met vaak de verlichting aan, ruitenwissers etc.
Qua echte kilometers zou zo'n 48kwh zo'n 200km moeten halen. Dat klinkt misschien niet zoveel, maar hoeveel mensen rijden dit eigenlijk nooit op een dag? En ja ik weet dat er ook zat mensen zijn die dit wel halen, maarja een auto hoeft niet gemaakt te zijn voor iedereen.

Ik pas niet in een Picanto (iig niet als bestuurder), is het daarom een slechte auto?
Dat zegt ook niemand. Er is nu een 70k versie die veel meer vermogen en batterijcapaciteit heeft. En er komen later modellen die dat minder hebben, voor minder geld.
Het zijn niet dezelfde modellen zo te zien
Omdat die 15k een kleiner accupakket en minder opties heeft.
Met extra afschrijving bedoel je dat goedkopere model?
Waarom zou je deze bus nu bestellen als er al wordt aangekondigd dat er 15k extra afschrijving aan komt?

Dat wil toch vrijwel niemand?
Als jij een bus wilt vol opties dan is het interessant. Wil je die opties niet, dan kan je beter wachten.
Waarom zou je deze bus nu bestellen als er al wordt aangekondigd dat er 15k extra afschrijving aan komt?
Lezen, dat willen we graag ;)
Het gaat in eerste instantie om duurdere uitvoeringen met extra opties. 'Later' moeten er goedkopere versies komen 'met een vanafprijs van ongeveer 55.000 euro'.
Dat staat in het artikel: Het gaat in eerste instantie om duurdere uitvoeringen met extra opties. 'Later' moeten er goedkopere versies komen 'met een vanafprijs van ongeveer 55.000 euro'.
Dit slaat niet op dezelfde uitvoering die nu duur, later goedkoper is, maar op een luxere uitvoering die men als launch edition gebruikt om later aan te vullen met de reguliere, goedkopere uitvoeringen. Net als bij de ID.3 trouwens maar misschien heb je dat destijds gemist.
Omdat enkel luxe versies hun prijs behouden.
Als je 20 jaar vooruit kijkt, is een basic nix meer waard, terwijl de meest luxe uitvoering "onbetaalbaar" is.

Point in case: Probeer maar eens een BMW E30 M3 te vinden. En dan een reguliere E30. Die laatste is gemakkelijk te vinden voor een appel en een ei. Die M3 niet.

Natuurlijk is dit enigszins beside the point; de 55K-versie is gewoon gestript van alle luxe.
Echter; die 55K-versie schrijft waarschijnlijk harder af dan de 70K-versie. Misschien niet in de eerste 3-5 jaar, maar waardebehoud bij auto's zit vrijwel altijd in de top-versies.

[Reactie gewijzigd door Timoo.vanEsch op 22 juli 2024 20:29]

Lekker prijsje zal er meteen een stuk of drie bestellen 8)7
Met een opgegeven trek-vermogen van 1000KG zal deze nog niet direct aanslaan in de de bouwwereld verwacht ik.
En waarom geen drie stoelen voorin? Zeker bij de T5(?) weet ik uit ervaring dat dat best handig kan zijn. :)

Iemand enig idee waardoor het trekvermogen wordt beperkt, en of we op termijn gaan zien dat EV-busjes de volle 4500KG mogen/kunnen trekken?
Bus weegt 2200 kg leeg dus 1000 kg trekgewicht is het maximale wat je mag doen om het nog onder rijbewijs B te laten vallen. (met een B mag je totaal gewicht niet de 3500kg overschrijden inclusief aanhanger)

4500kg trekken zit je ver buiten met wat je met een gewoon rijbewijs mag doen met als bijkomend probleem dat die markt niet geïntresseerd is in EV. Niet enkel trekt het je batterij leeg maar 4500 kg aanhangwagen gebruik je niet om iets te leveren in een stad, dan zit je op een werf of ergens anders waar je doorgaans al blij mag zijn als er stromend water is, laat staan een laadpaal.
Dat klopt niet. Die 1.000Kg op B gaat niet lukken, want je moet ook het laadvermogen van de bus rekenen en dat is 650Kg

B is max 750Kg (eigen gewicht+laadvermogen) op de trekhaak. waarbij je boven de 3500Kg mag uitkomen voor de combinatie. Alleen als de aanhanger meer weegt dan 750Kg is de grens voor de combinatie 3500Kg

B+ is een max combinatie van 4250Kg (eigen gewicht+laadvermogen) Gewichtsverdeling maakt hier niet uit zolang de aanhanger niet boven de 3.500Kg uitkomt.

E is Een aanhanger tot 3500Kg (eigen gewicht+laadvermogen) of zwaarder indien je aan een stel voorwaarden voldoet.

Oftewel bus is 2.200Kg, laadvermogen 650Kg = 2.850Kg, dus een aanhanger tot max 750Kg mag en dan is de combinatie 3.600Kg, wil je 1.000Kg op de haak dan moet je minimaal B+ hebben.
zijn uitzonderingen natuurlijk, veel wegenbouwers zie je vaak in de stad met een klein kraantje achter hun bus, of zelf tijd in de telecom sector gewerkt waar we vaak complete sites vervoerde op een aanhanger die bijna altijd wel boven de 1,5t uit kwam.
Dat kan nu ook, maar dan gaat de range naar 80km of zo, en dat is geen reclame. Iets moet het werk verzetten om die massa mee te slepen.
Wat een prijzen. Zelfs met inflatiecorrectie is dit model met de 77KWh accu, 3 keer duurder dan het 1966 Volkswagen Type 2 model waar het ontwerp op gebaseerd is.
Het ontwerp is er niet eens op gebaseerd |:( of denk je dat een jaren ‘60 bus geschikt zou zijn als EV platform? Dit is gewoon een MEB wagen net als de ID.3/4/5, Enyaq, Cupra maar dan met een bestelbus koets erop. Ze gebruiken alleen de type 2 in de marketing om het hip te maken maar er zijn 0 overeenkomsten met dat model. Je prijsvergelijking slaat dan dus ook nergens op.
Het design is er natuurlijk wel op gebaseerd/geinspireerd..
Technish design is natuurlijk heel anders (hoewel motor achterin en een ladder/skateboard chassis hetzelfde is.
Dan zou ik nog eerder aan de T4 denken, kijk maar naar de vorm van de koets. De twee-kleurenstelling is eerlijk gezegd het enige wat ik met de T2 zou associëren. Ik zie hier gewoon een marketingtruc in werking, niet een designteam dat de T2 na heeft proberen te maken.
Je hebt gelijk, de T1 bedoelde ik. Dat het toen al naast elkaar werd neergezet weet ik natuurlijk ook , maar dat is niet mijn punt. Ik zie nog steeds nauwelijks daadwerkelijke overenkomsten behalve de 'paint job'. De vorm van de Buzz heeft de moderne bestelbus vorm die we kennen sinds de T4. De voorgangers hadden allemaal een 'bolle' vorm, waarbij ook de A-stijl-lijn in een flauwe boog doorloopt tot aan de bodem. Bij de T4 loopt de A-stijl tot aan de motorkap waarna de neus begint met een andere lijn. De T3 had dit ook al in iets mindere mate, daar eindigde de A-stijl-lijn bij de grille. Dus waar nou precies het daadwerkelijke ontwerp van de T1 in de Buzz is toegepast, ik zie het niet. Eigenlijk is het voor mij hetzelfde als hoe je soms retromods ziet van moderne auto's en busjes om ze op een oud model te laten lijken, zoals ook van HYtjes wel eens voorbij komt. Dat ziet er dan grappig uit, meer niet.

Dat ze het in de promotie naast elkaar zetten overtuigt mij verder niet dat het de inspiratie is geweest van de ontwerpers, het is naar mijn idee een marketingconcept after-the-fact om dat moderne witte plastic-fantastic van de ID-lijn aantrekkelijk neer te zetten. Dan kies je logischerwijze voor het hippiebusje, want retro is helemaal hip tegenwoordig, maar het is naar mijn idee slechts schijn. Helaas zie ik dan zowat iedereen het als waarheid overnemen, want de fabrikant wekt die indruk in z'n press kits en op de beurs etc... tja.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 20:29]

Want hij zou even duur moeten zijn als de bus uit 1966 omdat ze het ontwerp hebben geleend? Dit is toch iets heel anders dat de bus uit dat jaar? 8)7
Waar tegenover staat dat je met dit model wél kans hebt een frontale botsing met een boom te overleven. ;)
En is ook een stuk ruimer, comfortabeler, veiliger, schoner (maar ook duurder en zwaarder).

In 1966 riepen men dat ten opzichte van de handkar en bakfiets.....
Een prikje voor een busje.
Oh, en als je er GPS bij wilt mag je nog eens €880 bijbetalen. 8)7
Ja dat is toch wel “oude fabrikanten” geneuzel he. Ik zelf moet m’n model 3 inleveren en ben aan het kijken wat ik eventueel (moet nog even doorsparen) zelf wil kopen. Ritje met EV6 gemaakt, was redelijk maar er is op de website gewoon niet te zien wat de range is en wat nou echt de verschillen zijn tussen al die uitvoeringen en opties.

Dan Mercedes, de EQS lijkt me echt een pracht auto (lange termijn droom haha), maar ik ben gewoon nog nooit door de configurator heen gekomen. “Ik wil graag een trekhaak, oh dan moet dit licht pakket eraf en een ander pakket erop, a 9000 euro” was letterlijk wat er gebeurde. Leuk al die opties en shit maar het is met name bedoeld om te verdienen. Nee dan liever Tesla, die de opties zo min mogelijk houdt om geld te verdienen door massa productie van hetzelfde apparaat.

Ben echt elke keer weer teleurgesteld als ik weer eens naar die websites ga. Bizar.
Dat zijn een paar innovaties van Tesla die vaak over het hoofd worden gezien.
- Het koop process wordt een stuk makkelijker omdat je niet met dealers zit en geen miljoen opties hebt.
- Software kan (gratis) over the air worden bijgewerkt, waardoor je auto uit 2020 nu zomaar software features uit het 2022 model kan hebben.
Dat zijn een paar innovaties van Tesla die vaak over het hoofd worden gezien.
- Het koop process wordt een stuk makkelijker omdat je niet met dealers zit en geen miljoen opties hebt.
Oftewel: je betaalt altijd voor de duurste versie.
- Software kan (gratis) over the air worden bijgewerkt, waardoor je auto uit 2020 nu zomaar software features uit het 2022 model kan hebben.
Lees ook: er wordt geschermd met beloftes van features die misschien ooit nog komen. Sinds 2015 roepen dat full self driving "volgend jaar" komt...
Oftewel: je betaalt altijd voor de duurste versie.
Je kan opties op 3 manieren implementeren:
1) De auto rolt van de band met de exacte opties die jij wilt.
2) De fabriek bouwt een standaard model en deze wordt later met de hand (bij de dealer) aangepast.
3) Alle modellen krijgen de optie ingebouwd, maar als je de optie niet koopt zit er een software lock op.

(1) maakt de hele productie duurder en trager. (2) is erg arbeidsintensief. (3) betekent een hoop hardware leveren waar niet voor betaald wordt.

Helemaal geen opties, dus altijd de "duurste" versie, is soms goedkoper dan de goedkoopste versie van een auto met 1000 opties. Zie bijvoorbeeld de Ford Model T.
Uit ervaring: het wordt helemaal handig als klanten allemaal customized bestellen en dan massaal de bestelling annuleren omdat alle auto’s buiten op de parkeerplaats bij de fabriek te lang staan te wachten op het laatste chippie.
Weinig opties is niet nieuw. Japanse auto's doen dat al jaren. Wat wel nieuw is, is achter software features afschermen en daar dik voor laten betalen. Maar of dat nou zo'n verbetering is...
Vooral Duitse auto's kunnen inderdaad erg kaal zijn. Maat van mij had een lease a3 1.6 tdi. Heel tof hoor, die audi badge, maar het ding had niet eens navigatie, of multilink wielophanging. Ik heb nog een 1993 Mitsubishi galant staan die die ophanging zelfs heeft. Later kreeg ie een ford focus, geen 'premium' badge, maar het is volgens hem een veel fijnere auto. Die was tenminste wel behoorlijk compleet.
Dat jouw maat zo skeer was dat hij geen enkele optie kiest ligt natuurlijk ook beetje aan hemzelf ;). Maar even serieus, er is ook een andere kant van de medaille.
Eerder hadden wij een Renault (lease), die was heel compleet aangekleed en dat was ook de reden om niet weer voor een Audi te gaan (te dure opties). Die Renault viel stiekem toch wel erg tegen ondanks alle gadgets. Daarna een tweedehands Mercedes van een paar jaar oud en het is toch echt een wereld van verschil. Ja die Renault was veel goedkoper als je dezelfde complete uitvoering wilt maar in de duitse auto's werken die opties ten minste ook echt zoals ze bedoeld zijn.
Je levert ergens op in als je een auto koopt die meer opties heeft voor minder geld. Meestal is dat op kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 22 juli 2024 20:29]

Ligt een beetje aan het segment, maar binnen hetzelfde segment zijn dure auto's vaak met luxere onderdelen gebouwd ja, als ze duurder zijn, niet naar de opties kijkend. Een betere gewichtsverdeling, beter vliegwiel of versnellingsbak ga je natuurlijk absoluut merken.

Zelf heb ik begin dit jaar met mijn ouders proefritten gemaakt in 5 auto's, zelfde qua grote allemaal, maar op verschillende prijsniveaus. Dit waren een suzuki sx4, lexus ux250h, mazda cx30, bmw x1, en audi q2. Was wel grappig vergelijken, de lexus, viel eigenlijk best tegen qua rijden en ruimte. De bmw was saai en kwam vermogen tekort. De audi was spuuglelijk en net als de bmw super kaal voor wat mijn ouders wilden besteden (+-45k, minder mag altijd) de suzuki was super compleet, maar de stoelen zaten niet lekker, en was duidelijk een goedkopere auto. De mazda cx-30 was by far de beste. Full option, 180pk, mild hybrid. Ook verreweg de mooiste van de 3, en deed qua rijervaring heel weinig onder voor de BMW en Audi. Juist door de kale oplevering en dure optiepakketten vielen de duiters af. Want omdat de cx-30 full option kon, had je een veel mooier interieur, meer vermogen, schuifdakje, adaptive cruise control. Eigenlijk snapte ik niet zo goed waardoor die x1 en Q2 instap 10k duurder zijn dan de cx-30.
Gekeken naar BMW X3 en Mazda CX5, nu al de 2e CX5, volgende waarschijnlijk CX60
Vergeet de standaard wieldoppen ook niet :)
@Djerro123 In de prijslijst van de EV6 is te zien wat de verschillen zijn tussen de uitvoeringen.
Mede dankzij de Tweakers review was ik behoorlijk enthousiast geworden van deze auto (en ik heb helemaal niets met auto's!), m'n spaarpot puilt uit met geld waar ik wel lol van wil hebben, maar toch zijn dit prijzen die ik moeilijk aan mezelf te verantwoorden vind. Wie is hier de doelgroep van? Puissant rijke boomers die hun kleinkinderen mee willen nemen?
De doelgroep is mensen die deze ruimte nodig hebben en veel rijden.....

<vergeet mijn eerdere berekening, die sloeg nergens op :-p >
6.5km/kWh komt neer op (bij een beetje een redelijk contract, 32 cent per kWh) grofweg 5 cent per kilometer aan "brandstof".
Als je een gemiddeld busje op benzine neemt (aangezien je met een diesel busje niet meer mag komen waar je moet zijn) praat je over zo'n 20 cent per kilometer.
Doe je 200km op een dag dan praat je dus over een verschil van 30 euro per dag of zo'n 7500 euro per jaar (uitgaande van 250 werkbare dagen; prive ritten dus niet mee gerekend).
Rijdt dit ding een jaar of 9 en je hebt de hele bus terug verdient, zelfs als we onderhoud (wat op een EV goedkoper is), wegenbelasting en de aanschaf van een ICE-versie niet mee rekenen.

Ik wilde ook niet aan de EV. Maar nu ik er één heb ben ik compleet flabbergasted van de besparing.

[Reactie gewijzigd door Croga op 22 juli 2024 20:29]

Een 77 kWh accu en een bereik van 400 km komt op 5,2 km/kWh. Of, andersom: 0,19 kWh/km. Dat is omgerekend (bij ongeveer 60 cent/kWh) 11 cent per km.
Goedkoper dan een brandstofauto, dat dan weer wel.
Maar ook weer niet zoveel. Een benzine auto die 1 op 17 rijdt kost ook (2.30/17) 13 cent momenteel. Het voordeel zit hem dan nog wel in onderhoud (is minder bij EV) en wegenbelasting (is nul nu nog toch voor EV?)
Het verschil is met de stijgende elektriciteitsprijzen inderdaad minder geworden. Ik rekende met de huidige prijs en van wat ik hier en daar lees gaat die nog wel zakken. Ik ga er dus van uit dat mijn conclusie voorlopig nog wel blijft staan.
Het probleem met dit soort berekeningen is dat er erg veel variatie zit in de elektriciteitsprijs. Als je bijvoorbeeld zelf zonnepanelen hebt, dan kun je die prijs aardig drukken. Laadt je voornamelijk op de snellader, dan loopt de prijs op.
Onderhoud is minder bij een EV, hoewel garagebedrijven die lagere omzet lijken te compenseren door voor onderhoudsbeurten op de één of andere manier op ongeveer hetzelfde bedrag uit te komen. Wegenbelasting zal uiteindelijk voor elektrische auto's weer op het "normale" niveau komen. Hij was laag om elektrisch rijden te stimuleren, dat is straks niet meer nodig.
De doelgroep die je in het plaatje verwacht, zorgeloze surfdudes op slippers zullen het niet snel kunnen/willen betalen. Ik denk dat de markt vooral promotie zal zijn. Het is als bedrijf erg hip om CO2 te besparen en dit is een rijdend reclamebord. Of verhuur aan hipsters op Ibiza.
De doelgroep die je in het plaatje verwacht, zorgeloze surfdudes op slippers zullen het niet snel kunnen/willen betalen.
Kelly Slater is goed voor een 25 miljoen USD, die kan er z'n garage wel vol mee zetten.

En een beetje surfer woont naast/op het strand
Ik ben een zorgenloze surfdude op slippers blote voeten, die toevallig ook programmeur/ontwerper is en deze zou kunnen betalen.

O.a. Portugal en Spanje zitten vol met dat soort dudes :P


PS: ik ga echter voor de Cybertruck :P Goedkoper en leuker.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 20:29]

Daarom ook mijn nuance kunnen óf willen kopen 😁. Kan me voorstellen dat de “doelgroep volgens het plaatje” wel leukere dingen weet te doen met die centen….
De 7-seater komt later uit en zou een optie kunnen zijn voor gezinnen. Range valt teveel tegen wat mij betreft.
De doelgroep is wellicht mensen die een grote minivan nodig hebben (Chrysler Pacifica, Honda Odyssey) maar die geen zin hebben in het imago van een minivan. Dus de mensen die een SUV kopen en dan teleurgesteld zijn over de binnenruimte. Dit is de enige minivan die enigszins cool is en niet het imago van de soccer mom oproept.
Qua pricing is het verre van een Volks wagen nog he
Goedkoop is die niet, maar het is ook best om naar de totale cost of ownership te kijken en niet enkel de aankoop prijs. Dan kom je tot een betere vergelijking met een "normale" Volkswagen. Dus ook verbruik, onderhoud, verzekering, wegentax en andere tax voor(na)delen mee in het verhaal en dan wordt het in de meeste gevallen al iets interessanter. En dat bekijk je dan ineens over 5 of 10 jaar ofzo... De restwaarde speelt dan ook mee etc...
Je vergeet alle zaken aan de andere kant van het spectrum die de normale VW heeft:

Geen BPM geen BTW heel lage wegenbelasting vrijwel geen onderhoud de eerste jaren, lagere verzekering. Maar ik vermoed dat je een Belg bent en de berekening voor jou anders is. In Nederland is die TCO van de reguliere bus zakelijk veel lager dan particulier. Zakelijk betaal je minder dan de helft aan TCO.
1. Hoe geen BTW? Zakelijk zeker, maar als particulier mag je gewoon 21% aftikken hoor.

2. Nee geen belg, TCO zakelijk interesseert me niet, ik kijk naar het persoonsbusje. Ik heb geen bedrijf.

3. Lage of geen wegenbelasting, klopt, maar voor hoelang nog? Zie @Burning zijn remark

4. Met een normale ICE heb je als je een nieuwe wagen koopt de eerste jaren ook haast geen onderhoud.

Ben het zeker met je eens dat je qua verbruikskosten over de langere termijn zeker goedkoper uit kan zijn, maar hiervoor moet je dus wel het nodige investeren. Zeker als je het alleen over het mogelijke onderhoud van slijtage onderdelen smeert en de benzinekosten.
Ik heb het over wegenbelasting van een bestelbus, die blijft lekker laag en die van een electrische bus gaat omhoog. Inrage had het over tco en ik stel dus dat die bij een diesel bestelbus om meerdere redenen lager uitvallen dan je zou denken waardoor electrisch voordeel veel minder is en het enorme prijsverschil niet waard is.

Alleen hield ik er geen rekening mee dat het hier om een personenbus gaat dus alsnog my bad. Mijn hele verhaal ging uit van Diesel bedrijfsauto vs electrische bedrijfsauto. Foutje

Als die electrisch veel duurder zijn dan kom je er echt niet uit met 'goedkoop laden' en alle andere voordelen bij de tco die door inrage genoemd werden omdat een diesel bestelauto ook veel voordelen heeft. Maargoed dit is geen bestelbus. De Buzz cargo wel. Als die 70k kost dan is de TCO echt hoog.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 20:29]

Als toevoeging hier op.
Wegenbelasting voordeel gaat er af, 2025 al, daar haal je dus 3 jaar voordeel uit. Het is nog maar de vraag hoe dat systeem er uit gaat zien voor elektische autos na 2025. Als die op gewicht worden belast zoals brandstof auto's dat nu worden kan dat nog wel eens een pijnlijke klap worden. Lijkt mij niet als je elektrisch wil bevorderen maargoed.

Kwa verzekering zal het niet veel schelen.De auto kost immers veel, 70k versus zoiets als een Multivan leek mij wel vergelijkbaar. Die kost nou zeg eens 10k minder. Als je dit artikel moet geloven is het zelfs gemiddeld duurder om een elektrische auto te verzekeren.

Niet perse een voor of tegen. Denk dat je over de lijn wel voordeliger uit bent met de Buzz, zeker als je brandstof kosten en onderhoud mee neemt. Maar een aantal van de genoemde factoren maken weinig uit en zijn zeker moeilijk te voorspellen over 5 of 10 jaar.

[Reactie gewijzigd door Burning op 22 juli 2024 20:29]

Persoonlijk stel ik mij voor dat de prijs voor het gewicht lager zal worden en dat de toeslagen voor brandstofsoort en uitstoot omhoog zullen gaan. Voor elektrische auto's kun je nog een factor toevoegen met WLTP verbruik.
Maar wat zijn de kosten, de TCO? Dat wordt hier nergens vermeld, je ziet alleen de aanschafprijs.
Wel lastig te berekenen. De levensduur / afschrijving is denk ik een groot onderdeel en die is nog onbekend. Ga je uit van 300.000 of 500.000 km?
Dat is altijd lastig, maar dat is/was met een ICE precies hetzelfde. Ga uit van 5 jaar dat je er mee rijdt, je kunt aardig inschatten hoeveel km per jaar je rijdt, dan weet je ook ongeveer hoeveel setjes banden je nodig hebt, onderhoud 1x per jaar, etc. etc. Meeste afschrijving zit in de eerste jaren, meeste onderhoud juist in de latere jaren. Ik denk dat je op basis van de onderhoudskosten van een Tesla redelijk kunt inschatten wat een EV in het onderhoud kost.

En je weet nu al dat je boven de 200.000 kilometer meer gaat uitgeven aan onderhoud, al verwacht ik dat het minder zal toenemen dan met een ICE.

Wij hebben in NL een aantal I-Pace's rondrijden, dat zijn vooral de banden (zomer/winter) waar de kosten zitten en uiteraard stroom. Verder is het onderhoud tot nu toe vrijwel nihil. Maar ook nog niemand die meer dan 100.000km er mee heeft gereden.
Qua pricing is het verre van een Volks wagen nog he
Gelukkig wel, ik zit er als “volk” helemaal niet op te wachten in een bus te moeten rijden :P
Ik denk dat je even in de historiek van het merk moet kijken naar welk "Volk" er bedoeld werd.
Vooral de bestelbus variant klinkt interessant. Het huidige aanbod in dat segment moet het met ongeveer de helft van de range doen. Die zijn dan ook wel de helft van de prijs...
Geen flexibel interieur, niet de looks vd concept buzz.. Dit is gewoon een saai busje imho, wel elektrisch dan. Het had zo mooi kunnen zijn. Wellicht komt dat nog bij de volgende generatie.
Bizar duur, snap het wel ze moeten ontwikkelings kosten van 20 jaar eruit halen. ;)

En er staat niet eens wat hij mag trekken zal zeker geen 2ton zijn, als je kijkt naar de andere ID modellen.
Bizar duur, snap het wel ze moeten ontwikkelings kosten van 20 jaar eruit halen. ;)
Hoezo duur? De TCO wordt nergens gemeld, kun je er ook geen oordeel over hebben.
Dat hangt af van je use case. Veel rijden = veel banden
TCO betreft de totale kosten, niet alleen de aanschaf en de banden. Afschrijving, verzekering, belastingen, elektriciteit, banden (lees: onderhoud) tellen allemaal mee. En natuurlijk hoeveel jaar je er in rijdt, want in het begin heb je veel afschrijving, later juist minder.
Jawel ik rijd al bev en wil andere auto's ook elektrische rijden. Maar deze prijzen zijn absurd.
Accu kost minder dan 7700 euro dus dat argument is ook l... waar die andere 60k in zit muv btw kan ik niet verklaren behalve wat een gek er voor geeft.
Jawel ik rijd al bev en wil andere auto's ook elektrische rijden. Maar deze prijzen zijn absurd.
Accu kost minder dan 7700 euro dus dat argument is ook l... waar die andere 60k in zit muv btw kan ik niet verklaren behalve wat een gek er voor geeft.
Groothandel bij de Chinees?
Bizar, dat zijn ongeveer 2 jaarsalarissen voor de gemiddelde nederlander. Ik wacht wel tot EV mainstream is. Dat je er voor 10k een kunt kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.