Door Jeroen Horlings

Redacteur

De auto als mobiele energiecentrale

Vehicle-to-home/grid lijkt nu echt in zicht

21-05-2022 • 06:00

145

Singlepage-opmaak

Tot slot: wanneer is v2g of v2h beschikbaar?

V2g en v2h lijken een paar stappen dichterbij, maar 2022 is nog niet het jaar van de grote doorbraak. Off the record hoorden we van verschillende bronnen dat dit al het geval had kunnen zijn, maar dat er sprake is van enig uitstel. Mogelijk spelen de chiptekorten en de haperende producties een rol in het geheel. Verder liet de definitieve ISO 15118-20-versie langer op zich wachten dan gehoopt. Ook de complexe regelgeving op dit vlak speelt een rol. Autofabrikanten zijn al gewend aan homologatie, waarbij hun modellen aan allerlei eisen moeten voldoen, maar nu worden ze ineens actief in een nieuw segment als een soort energieproducent. Daardoor moeten ze nieuwe hordes nemen, zoals op het gebied van certificatie. Wat daarbij niet helpt, is dat het elektriciteitsnet in Europa per land sterk verschilt, evenals de eisen en regels. In bijvoorbeeld Nederland en Duitsland zijn 3-fasenhuishoudens en laadpalen heel gebruikelijk, maar veel andere landen werken met 1-fase en een hogere stroomsterkte (ampère). Dat kan betekenen dat v2x niet tegelijkertijd in alle Europese landen beschikbaar komt.

De meeste mensen die Tweakers gesproken heeft voor dit artikel, verwachten binnen nu en twee jaar een doorbraak op dit vlak: zowel 2023 als 2024 worden genoemd. Robin Berg van We Drive Solar: "Nu de 15118-20-standaard in april definitief is geworden, denk ik dat 2024 het jaar van de doorbraak wordt. Ik denk dat v2x van doorslaggevend belang wordt om de energietransitie op tijd en zonder extreme kosten te laten slagen." Ook denkt hij dat v2x zowel op basis van AC als DC zal worden gebruikt. "Het wordt AC én DC. We hebben beide nodig om aan de opslagbehoefte te voldoen. Voor de Nederlandse markt ligt AC iets meer voor de hand vanwege de dominante AC-laadinfrastructuur."

De Ioniq 5 ondersteunt officieel alleen v2l, maar in pilots ook v2x
De Ioniq 5 ondersteunt officieel alleen v2l, maar in pilots ook v2x.

Dat automakers steeds vaker hun nieuwe modellen van bidirectionele laders voorzien, is een teken aan de wand. De prijs van dergelijke omvormers zal steeds verder dalen naarmate de productie massaler wordt. De stap van v2l naar v2g en v2h is niet vanzelfsprekend, maar wel een relatieve kleine, althans, in technische zin. Nu het ISO 15118-20-protocol nagenoeg definitief is, kunnen automakers, app-ontwikkelaars en laadpaalfabrikanten deze integreren in hun producten. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om een EV te kopen die futureproof geschikt is voor v2x, maar naar verluidt zal dit nu niet meer lang duren. Dit biedt tal van nieuwe mogelijkheden, voor persoonlijk gebruik, voor het buurtgrid en de energietransitie in brede zin.

Reacties (145)

145
145
65
15
0
65
Wijzig sortering
Dit lijkt mij niet goed voor de levensduur van je accu. Is daar iets over bekend? En een leaf heeft nou niet bepaald een grote accu, dat lijkt mij ook niet handig.
Er is ook niets dat het echt slecht maakt voor de accu. Hoewel laadcycli inderdaad voor degradatie zorgen ga je bij V2G zeer hard beperken hoeveel energie er uit je batterij gehaald mag worden. Niet vergeten, het is en blijft een auto en het primaire doel is dat jij er op elk moment moet kunnen instappen en mee wegrijden. De meeste mensen zullen dus opteren om de hoeveelheid energie in de batterij niet te ver te laten dalen.

Spreken we over V2L dan ben je meestal even wat kleine elektronica aan het voorzien van stroom en niet iets dat continue heel de batterij aan het leeghalen is. Ook daar zit je dus weer beperkt in hoeveel je gaat ontladen om er gebruik van te maken.

Bij V2H kan het een ander verhaal worden. Dan ben je de batterij aan het gebruiken als UPS voor je woning, maar in tegenstelling tot vele andere landen hebben wij hier nog altijd een zeer betrouwbaar elektriciteitsnet waardoor V2H functionaliteit eigenlijk minder noodzakelijk is en we opnieuw dichter bij een situatie komen waarbij we het al sneller als V2G gaan gebruiken of als pure thuisbatterij in een poging om 0 op de meter te houden tijdens de dag/nacht.

Vergeet niet dat autobatterijen na hun tijd in de auto vaak een tweede leven krijgen net met als doel om het net te stabiliseren danwel als UPS te dienen. Het feit dat sterk gedegradeerde batterijen daarvoor gebruikt kunnen worden toont net aan dat de impact daar klein is.

Een bijkomende factor hiervoor is dat het op een relatief laag vermogen gebeurd. Een bijkomende factor die degradatie beinvloed is grote stromen trekken uit de batterij. Wanneer je het gaspedaal goed indrukt in een EV zit je al snel aan tientallen kW aan energie en ook bij het snelladen sturen we vandaag zelfs honderden kW aan energie de batterij in. Dat veroorzaakt meer degradatie dan wanneer je 3kW aan energie uit de batterij haalt.

De V2x functionaliteit van de LEAF moet je ook in context plaatsen, de CHAdeMO standaard heeft destijds deze functionaliteit gekregen omdat het in een land als Japan, met frequente aardbevingen en soms bijhorende schade aan infrastructuur een grote meerwaarde kan bieden. Daar was het echt bedoeld voor noodgevallen. En hoewel de eerste LEAF een kleine batterij had, is de huidige toch ook te krijgen met een 64kWh batterij. Dat is nou niet bepaald een kleine accu.
Persoonlijk vind ik het erg onlogisch om een peperdure accu te gebruiken wat een supergoedkope accu ook kan. En vooral omdat de mensen die zich een elektrische auto kunnen veroorloven, ook het geld hebben voor zonnepanelen én en thuisaccu. Een LiFePO4 is dermate méér geschikt hiervoor dan Li-ion. It just doesn't make any sense. Het gaat pas okay worden als de auto-accu ook een LiFePO4 accu is, maar tot die tijd vind ik het persoonlijk een zeer onlogische keus want het is gewoon niet nodig. Het is te veel gedoe voor zeer weinig winst.

Ik heb een Nissan E-NV200, slechts 24kwh, maar als ik daar een nieuwe accu onder laat hangen van 55KWh à 18.000 euro ex. btw (en dit is dan nog spotgoedkoop), dan ben ik wel gek als ik die gebruik voor thuisgebruik of 'smartgrid'. Want diezelfde 55kwh kan ik voor de helft krijgen in LiFePO4. Waarom zou ik mijn dure auto-accu onnodig belasten/degraderen als er gewoon betere en goedkopere opties zijn?
Dat de originele 24kWh batterij van Nissan een slecht ontwerp is weet iedereen, maar je mag die toch echt niet als uitgangspunt nemen in dit verhaal. Nissan heeft bij die batterij fouten gemaakt, zoals slecht thermisch beheer.

We zijn ondertussen alweer meer dan 10 jaar verder en de huidige batterijen van EVs gaan langer mee dan het voertuig zelf. Je hebt dus een prima batterij om ook bij te springen in andere taken. En waarom zou je dat niet doen?

Als het puur te doen is als noodbatterij of omdat je mee wenst te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren, waarom zou je het dan niet doen met de batterij van je wagen? Op het totaal van de laadcycli ga je dat amper merken. Zoals ik al schreef, het is niet alsof je heel de tijd de batterij volledig leeg aan trekken bent om ze daarna weer helemaal vol te gooien en dat te herhalen. Je gaat hoogstens enkele procenten per dag gebruiken.

Ik vind het net onlogisch om nog meer batterijen te gaan plaatsen wanneer je al een grote batterij hebt staan die bruikbaar is. Het is een grote investering van jouw geld, het is een grotere last op de benodigde grondstoffen en je haalt er amper extra voordeel uit. Dat batterijpakket thuis kan je ook nergens mee naar toe nemen. Als je eens in the middle of nowhere wat elektrisch gereedschap wenst te gebruiken, of op een kampeertrip eens even een waterkoker of zo wenst te gebruiken zonder vuur te maken dan is het net eenvoudig dat dit eenvoudig en efficient kan met een EV. Dat doe je niet met je thuisbatterij.
Ik heb een klein huisje met garage en heb daar straks tegen de 10.000Wp aan zonnepanelen op. Dat salderen is niet houdbaar en als had ik de dikste Tesla met de beste accu, dan nog heb ik daar niks aan. Eenmaal vol dan houdt het verhaal op. Dat is heel veel stroom weggooien. Om dat te maximaliseren ga je dus de auto accu wel meer dan 'een paar procenten' gebruiken.

Je kampeertrip voorbeeld is raar, dat kun je net zo goed gebruiken met al die zinloze zonnepanelen op je eigen dak, want die kun je ook niet meenemen.

Pas als echt een significant aandel van de mensen een verrijdbare accu voor de deur heeft staan, heeft een dergelijk smartgrid gebruik nut. Nu is het een heel leuk marketingverhaal in mijn ogen.

En over die dubbele investering, denk niet dat 10.000 euro veel geld is voor de mensen die in een auto van een ton rijden. Dat het veel geld is, is duidelijk, maar je moet het wel in de context zien van de rest. Huis van een half miljoen waarschijnlijk, auto van een ton en dan is 10k de druppel? Wat zich ook nog eens terugverdient.

Wat doet het er trouwens toe dat die accu zo slecht zou zijn in de Nissan? Het is niet alsof ik met 50KW ga laden thuis, die hele opmerking is compleet irrelevant. Je maakt compleet geen warmte als je rustig en normaal laadt. En als je er vanuit gaat dat iedereen thuis een snellader moet krijgen, dan is je verhaal over grondstoffen helemaal misplaatst. Enig idee wat het kost dat iedereen een snellader bij het huis heeft staan? Dat gaat gewoon niet lukken, dan gaat hele elektriciteitsnetwerk op de schop, dat is gewoon onbetaalbaar.

[Reactie gewijzigd door siggy op 22 juli 2024 17:50]

Een klein huisje en 10kWp? Wat is daar het nut van? Ik heb nog geen 5kWp op mijn dak liggen en op zomerse dagen wek ik veel meer energie op dan ik zelf gebruik. En nee, die kan je niet opslaan in batterijen om in de winter te gebruiken wanneer je veel minder opwekt dan je gebruikt. En dan maakt het ook niet uit of je batterijpakket mobiel is of niet. Eenmaal vol, is het gedaan met laden en gaat de rest het net op. En nee, dat is niet weggooien, je zal er voor betaald worden, maar dan zonder dat men ook alle belastingen vergoed.

Wat ik met procenten bedoel is dat je gaat helpen om het net te stabiliseren. Pieken op het net helpen afvangen door dan even wat energie te leveren. Dat is waar smart grids om draaien. En dat kost je slechts enkele procenten per dag. Als je wagen hele dagen thuis staat zou je in theorie ook overdag kunnen laden en 's nachts kunnen gebruiken maar ook daar ga je weer zeer beperkt zijn in hoeveel procent je uit die batterij verbruikt.

Mijn kampeertrip voorbeeld is helemaal niet vreemd. Ga maar eens opzoeken waarvoor mensen de V2L capaciteit van wagens gebruiken. Dat jij het niet snapt maakt het nog niet raar.

En de meeste EVs kosten geen ton, en we beginnen steeds meer EVs te zien aan de onderkant van de markt, voertuigen die voor steeds meer mensen beruikbaar worden. Mensen voor wie 10k echt wel veel geld is. Het kan zijn dat jij een huis hebt van een half miljoen en een wagen van een ton en je hand er niet voor omdraait om nog eens 10k extra uit te geven. Maar voor de meeste mensen is dat een utopie. Ik kan op dit moment zelfs de investering in een warmtepomp niet verantwoorden omdat die investering te groot is ten opzichte van wat het opbrengt.
Een klein huisje en 10kWp? Wat is daar het nut van? Ik heb nog geen 5kWp op mijn dak liggen en op zomerse dagen wek ik veel meer energie op dan ik zelf gebruik. En nee, die kan je niet opslaan in batterijen om in de winter te gebruiken wanneer je veel minder opwekt dan je gebruikt. En dan maakt het ook niet uit of je batterijpakket mobiel is of niet. Eenmaal vol, is het gedaan met laden en gaat de rest het net op. En nee, dat is niet weggooien, je zal er voor betaald worden, maar dan zonder dat men ook alle belastingen vergoed.
Er zijn nu al legio mensen met zonnepanlen waarvan de panelen worden uitgeschakeld danwel niks meer opleveren. De teruglevergoeding gaat op de schop, ja iets later, maar meteen met 36% omlaag. Dan gaat een accu ineens veel geld opleveren. Waarom ik zoveel wil? Ik kan straks niet alleen helpen met pieken opvangen, ik kan er geld me verdienen. Ik kan per uur de stroomprijs zien en ik lever wanneer de stroomprijs hoog is, en is die gratis dan gooi ik mijn accus vol. Dan heb ik dubbel zo veel nut aan mijn accus.
Wat ik met procenten bedoel is dat je gaat helpen om het net te stabiliseren. Pieken op het net helpen afvangen door dan even wat energie te leveren. Dat is waar smart grids om draaien. En dat kost je slechts enkele procenten per dag. Als je wagen hele dagen thuis staat zou je in theorie ook overdag kunnen laden en 's nachts kunnen gebruiken maar ook daar ga je weer zeer beperkt zijn in hoeveel procent je uit die batterij verbruikt.
Word ik dan verplicht om te helpen stabiliseren of levert me dat ook wat op? Technisch allemaal prima, maar daar verwacht ik toch een tegenprestatie voor. Ik zie eerder dat veel energiemaatschappijen overstappen op variabele prijzen dat de consument 'geactiveerd' wordt om op andere momenten bijv de washmachine te starten.
Mijn kampeertrip voorbeeld is helemaal niet vreemd. Ga maar eens opzoeken waarvoor mensen de V2L capaciteit van wagens gebruiken. Dat jij het niet snapt maakt het nog niet raar.
Prima joh, ik snap niks. Lekker beleefde discussie. We hebben het al over een zeer klein % van de bevolking die een elektrische auto hebben, en daarvan een klein deel die die kampeertripjes doen. Ik kijk naar het gemiddelde, niet naar een superklein percentage van de bevolking.
En de meeste EVs kosten geen ton, en we beginnen steeds meer EVs te zien aan de onderkant van de markt, voertuigen die voor steeds meer mensen beruikbaar worden. Mensen voor wie 10k echt wel veel geld is. Het kan zijn dat jij een huis hebt van een half miljoen en een wagen van een ton en je hand er niet voor omdraait om nog eens 10k extra uit te geven. Maar voor de meeste mensen is dat een utopie. Ik kan op dit moment zelfs de investering in een warmtepomp niet verantwoorden omdat die investering te groot is ten opzichte van wat het opbrengt.
Goedkoopste 2e hands EV begint bij 7.500 euro en kan er in totaal, inclusief lease, slechts krappe 3.000 stuks op marktplaats vinden. EV's met huuraccus uitgesloten, is de Leaf volgens mij het goedkoopste vanaf 28.800 euro. Dus wat dat betreft stuk interessanter ja.

De warmtepomp zelf krijg je nagenoeg gratis op dit moment met subsidie. Je hele huis omtoveren voor LTV, daar zit de investering in ja. Maar zeker met deze gekke energieprijzen is dat in max 10 jaar terugverdiend. En linksom of rechtsom gaan we straks allemaal aan de warmtepomp. Dan kijk ik liever naar die toekomstige situatie die er hoe dan ook aan zit te kijken, ipv naar nu.
"Er zijn nu al legio mensen met zonnepanlen waarvan de panelen worden uitgeschakeld danwel niks meer opleveren. De teruglevergoeding gaat op de schop, ja iets later, maar meteen met 36% omlaag"

Waar haal je dat nu weer vandaan?

https://www.milieucentraa...geling-voor-zonnepanelen/
Aha, ik loop achter merk ik....Sorry.
Misschien voortaan even op een normale manier vragen? Hoef je ook geen sorry te zeggen :)
Die van Tesla blijken niet veel beter:
maximum batterij niveau verminderd

Ik denk dat we beter wat zuiniger worden in ons energieverbruik in plaats van massaal in te zetten op accu’s. Zonnepanelen voor eigen verbruik overdag, en that’s it.
We zijn ondertussen alweer meer dan 10 jaar verder en de huidige batterijen van EVs gaan langer mee dan het voertuig zelf.
Dat vind ik wel een kwalijke zaak. Ik zie nog dagelijks auto's uit het jaar 2000 rond rijden en ik zelf zie het liefst nog dat mijn eerste elektrische auto ook zo lang mee kan gaan (wat hopelijk nog ver in de toekomst is, ICE + handgeschakeld is toch iets wat we in de toekomst niet meer zullen zien!).
"Als het puur te doen is als noodbatterij of omdat je mee wenst te helpen het elektriciteitsnet te stabiliseren, waarom zou je het dan niet doen met de batterij van je wagen?"

'Omdat het ding er toch al is' is ook niet perce een goede reden. Feitelijk ben je met jouw accu dan problemen aan het oplossen die toch echt primair bij iemand anders liggen (de netbeheerders en E-producenten)
En hoe klein ook, slijtage aan je accu heb je er altijd mee.

Dat de overheid maar al te graag heeft dat je dit gaat doen (dat en/of thuisaccu's plaatsen) blijk uit de plannen om het salderen af te schaffen.
Tsja, het is maar wat je goedkoop noemt.

Ik kan niet zo makkelijk prijzen vinden maar met 5000 euro voor 7,5 kWh zit ik volgens mij niet belachelijk hoog.

Voor veel mensen zal gelden: die auto hebben ze nou eenmaal toch (al dan niet geleased!) waarom daar geen gebruik van maken als hij toch al stilstaat?

(Dat is ook de filosofie van We Drive Solar)
Het klinkt in principe helemaal leuk, maar zoals Blokker_1999 al aangeeft zul je effectie maar enkele procenten ervan kunnen gebruiken, zeker voor mensen die de volgende dag de auto weer nodig hebben om te rijden, en juist in de avonduren zal er verbruik zijn, juist wanneer je terugkomt met de auto.

Het klinkt leuk, maar de praktijk is heel anders. Er is letterlijk een discrepantie tussen locatie, zonne-energie (of lage kwh prijzen) en tijd. En zonnepanelen zijn zo goedkoop dat je thuis gewoon een accu, of in de buurt, moet hebben om er efficient gebruik van te kunnen maken. Want als je accu weg is, dan moet je maar geluk hebben dat je zonnepanelen niet uigeschakeld worden omdat het net verzadigd is. Want je gaat het daar opslaan waar je zonnepanelen zijn, niet waar de auto is.

Het klinkt allemaal leuk en het gaat pas echt werken als er een nuttig aandeel rijdende accu's zijn, maar voor de komende 10 jaar is het meer een gimmick dan een praktische oplossing voor de energieproblemen.
Mijn woorden niet omdraaien aub. Het is niet omdat ik zeg dat in de praktijk men over het algemeen slechts beperkt gebruik gaat maken van die batterij, dat er daar ook effectief beperkingen zijn. Als jij 100% van je batterij ergens voor wenst te gebruiken is er NIETS dat je tegenhoudt.

En stel je voor, je wagen, net 60kWh is 100% geladen overdag, jij komt thuis en wilt gaan koken, maar omdat de energie op dat moment net zeer duur is, want iedereen wil gaan koken, schakel jij over op de energie van je EV. Hoeveel kWh ga jij effectief gebruiken terwijl je huis overgeschakeld is? 10%? 6kWh is verdomd veel voor potentieel wat verlichting, wat keukentoestellen en eventueel een airco die in de zomer even staat te verkoelen. Maar laat het alsnog 20% zijn. Niets belet je om 's nachts, wanneer de elektriciteit zeer goedkoop is omdat iedereen ligt te slapen, die batterij opnieuw bij te laden.

Er is ook geen one size fits all oplossing. Afhankelijk van je behoefte moet je gaan kijken wat de beste oplossing is. Het is niet A of B. Je zal eerst moeten gaan bepalen wat je doel is om dan te kijken wat de beste oplossing is.
6kwh is inderdaad 'veel' als je de grootste thuisverbruiker, verwarming, op gas blijft gebruiken. Zodra ja alles op elektra gaat doen, we moeten immers van het gas af, dan is 6kwh niks. En daarom vind ik het gebruik van de auto accu als buffer meer een marketing verhaal dan dat het praktisch daadwerkelijk significant want toevoegt. En ja, er zijn inefficiente situaties waarin het wél prima werkt.

Zoals je zelf al aangeeft, rijdende accu's zijn niet de one size fits all oplossing, thuisaccu's zijn wat dat betreft in mijn ogen een stuk realistischer en nu al betaalbaar tov EV's. Iemand kan nog altijd eerder een 10kwh thuisaccu aanschaffen dan een 2e hands EV. Compleet andere investeringen. Puur qua timing en investering zullen thuisaccu's eerder een plek vinden dan dat er overal EV's staan die gebruikt worden als buffer. Dat is puur een prijstechnisch verhaal.
Hoezo is er discrepantie?

‘s nachts is de stroom goedkoop (vraag laag) en dan staat de auto geparkeerd, dus dan laden

overdag is de stroom duur (vraag hoog) en dan dus lekker leveren, maakt toch niet uit waar je levert, dat lost het grid voor je op.

alleen wanneer je aan het rijden bent kun je eventjes niet meedoen.

Spitsen worden wat dat betreft interessant..

je moet vooral de batterij in je auto als dynamisch reservoir gaan zien, met een bepaalde minimumreserve

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 17:50]

's nachts is de stroom helemaal niet goedkoop. Als er overschot aan zon en wind is, dan is de stroom overdag op veel momenten gratis en soms krijg je geld toe. Dat is de nieuwe realiteit.
's nachts is stroom wel degelijk goedkoop en soms is het op een zonnige dag in het weekend nog goedkoper/negatief. Het verschilt uiteraard per dag en hoe zonnig het is

[Reactie gewijzigd door Patrickkkk op 22 juli 2024 17:50]

De APX energiemarkt is het niet met je eens......
https://www.energiemarktinformatie.nl/beurzen/elektra/

Dat de energieleveranciers er gewoon een gemiddelde van maken met dikke marge is één ding, maar de feitelijke inkoopprijs is in de piekuren lager dan in de nacht. Er zijn al energieleveranciers die de inkoopprijs direct doorberekenen aan de klant en dat gaan we binnen niet afzienbar tijd veel meer zien. Ofwel, als men al zin heeft om beetje gedrag aan te passen aan de stroomprijzen, is een enorme reductie in je energierekening mogelijk. En dat leidt automatisch tot een meer gebalanceerd net, als er meer verbruikers komen op het moment van overproductie en vice versa.
De goedkope nachtstroom is een overblijfsel van de oude situaties met alleen centrales.
Hoe meer zonne-energie we krijgen, hoe goedkoper de stroom overdag wordt.
En juist duurder in de nacht (geen zonne-aanbod)
Hmmm. Waarom zou ik een tweede accu kopen als ik toch elke 5 tot 8 jaar een nieuwe auto koop?
Het gaat pas okay worden als de auto-accu ook een LiFePO4 accu is
Ik hoop dat dat langszamerhand ook vaker gaat gebeuren. Tesla gebruikt alvast LFP batterijen voor hun standard range modellen, wat goed was voor bijna 50% van hun productie in Q1.
This is why nearly half of Tesla vehicles produced in Q1 were equipped with a lithium iron phosphate (LFP) battery, containing no nickel or cobalt. Currently, LFP batteries are used in most of our standard range vehicle products
Zie slide 8 van hun 2022 Q1 shareholder deck op ir.tesla.com
Zelfs de kleinste auto accu (van een full bev uiteraard) kan een huis meerdere dagen voorzien van stroom. Mijn maandelijks verbruik is ruim 200 kWh wat vrij veel is voor een 1 persoon huishouden. Dat komt op 7 kWh per dag. Volgens de mail van Greenchoice is gemiddeld voor 4 of 5 personen net boven de 300, dus ruim 10 kWh per dag. En het is niet de bedoeling dat je hele dagen alleen maar van de auto accu gaat werken, het is de bedoeling om pieken op te vangen. Dus dat gaat nog een stuk minder zijn.
ACM Software Architect @Finraziel21 mei 2022 09:13
Die gemiddeldes zullen vast nog wel stijgen doordat steeds meer huizen overgaan op (deels) elektrisch verwarmen en koken. Of doordat warmtepompen en airco's ook op warme dagen juist flink wat stroom verbruiken als ze aan het koelen zijn.

En natuurlijk doordat steeds meer mensen (thuis) een auto gaan opladen. Maar in de context van jouw reactie kunnen we dat buiten beschouwing laten :)
Off topic, maar koelen met een warmtepomp kost véél minder stroom dan verwarmen. Er draait dan alleen een pomp om de vloeistof te laten circuleren, de compressor doet niets. Mijn warmtepomp heeft alleen in de wintermaanden een siginificant verbruik. Niet lullig bedoeld, maar veel mensen roepen vooral over warmtepompen zonder het fijne ervan te weten. Als de warmtepomp draait voor verwarming verbruikt deze ca 16A, al heel veel minder dan de max aansluitwaarde. In tegenstelling tot een airco die staat te koelen draait de compressor op een dag dat er verwarmd moet worden meer niet dan wel. Net zoals je cv ketel ook niet de hele dag actief staat te verwarmen. Tot zover de uitstap, terug naar V2G ;)
Hangt natuurlijk wel af van wat voor soort warmtepomp je hebt... Niet dat ik er helemaal alles van weet, maar volgens mij heb je ook varianten die puur hun warmte van de buitenlucht betrekken (of andersom bij koelen). Maar als het buiten 30 graden is dan valt er weinig te koelen zonder compressie natuurlijk. Ik neem aan dat jij een warmtepomp hebt die de warmte onder de grond stopt? Dat kan inderdaad wel werken. Maar die zijn niet overal een optie helaas...
Inderdaad, het koelen werkt met een lus in de bodem. Niet geheel onbelangrijk detail.
ACM Software Architect @xxander96821 mei 2022 21:21
Het elektrisch verwarmen zat al in de eerste zin van mijn reactie ;) Het "ook" sloeg op het daarbovenop ook nog elektriciteit gebruiken voor koelen. Wat meer dan 0 stroom kost en langzaamaan steeds wat populairder wordt. Dus samen met die eerdere twee bijdraagt aan een hoger gemiddeld verbruik t.o.v. "nu".
Op het moment laad je je auto toch het goedkoopste thuis, dus waarom zou je je auto meerder dagen willen gebruiken om je huis te voeden ?
We zien in de praktijk dat auto's die een goed accumanagement hebben (zoals Tesla's) na 300.000km nog een prima accucapaciteit hebben van 85 tot 90 procent van de oorspronkelijke waarde. Een auto die nieuw met een range van 350km op de markt komt en na 300.000km nog steeds een range heeft 300km is prima bruikbaar en zal goed in de tweedehands markt liggen. Als de degradatie een paar procent meer is omdat de auto voor een dubbel doel is ingezet als thuisaccu is er nog steeds geen man over boord.

Er worden vaak zorgen geuit over de milieubelasting van accuproductie. V2G lijkt me een uitstekende oplossing om de accu in een auto meer te laten renderen gedurende de levenscyclus van de auto. Het is zonde om een accupakket van 60 kWh op straat te hebben staan dat 95 procent van de tijd niet wordt ingezet voor mobiliteit.
Moet je wel een oprit hebben.
Denk je dat in Noorwegen iedereen een eigen oprit heeft? Toch zien we bijv. in Oslo dat meer dan 85% van alle nieuw verkochte voertuigen EVs zijn. Waarom? Omdat laadmogelijkheden daar alomtegenwoordig zijn.
Nee, vanwege subsidies en omdat ICE daar 3x harder belast wordt. Plus alle perks, gratis parkeren, busbaan gebruiken etc. Je MOET daar bijna wel elektrisch rijden. Je wordt nog net niet gedwongen.
Wat totaal de bal weer misslaan is. Jij zegt dat je een eigen oprit moet hebben, daarmee doelend op het feit dat mensen zonder eigen oprit geen EV zouden kunnen rijden. Ik geef je een vorrbeeld van een locatie waar men aantoont dat het perfect kan en dan haal jij weer andere redenen boven waarom mensen daar voor EVs kiezen. Maar dat neemt niet weg dat die mensen wel degelijk hun dagelijkse verplaatsing kunnen maken met een EV zonder dat zij problemen hebben met laden bijvoorbeeld. Zo moet elke nieuwe parkeergarage daar verplicht zijn uitgerust met laadpalen of op zijn minst reeds voorzien zijn van de mogelijkheid om deze later te plaatsen.
Zie @amigob2 zijn reactie. Zonder eigen oprit is een EV gewoon veel lastiger. Hoe goed de laadinfra ook is. Het thuisaccu voordeel kun je dan ook vergeten. Ik denk dat jij zwaar onderschat hoeveel mensen EV rijden puur vanwege het kostenplaatje.

Als ik honderden euros per maand kan besparen met een EV ga ik ook graag 4 straten verderop laden, geen probleem.

Electric cars are exempt from value added tax (VAT) and purchase tax, which on average in Norway add 50% to the cost of a vehicle. They are also exempt from road tolls, tunnel-use charges, and ferry charges. And they get free parking, free charging, and the freedom to use bus lanes.

Hier, dat wil ik ook wel. Koop ik direct een EV! De vraag is wie dat allemaal moet betalen. Ook de niet autobezitter moet dat mee ophoesten.

Nee hosana zoals jij doet voorkomen is het allerminst.

[Reactie gewijzigd door Marve79 op 22 juli 2024 17:50]

Je bent gewoon aan het draaien.

Eerste post in dit draadje van no_way_today ging over dat ie EV's eng vind omdat accudegradatie. Tweede post van Femme legt uit dat dit onzin is.
Vervolgens post je eigenlijk al offtopic daarop 'maar je hebt een oprit nodig'. Je definieert niet waarom dit 'nodig' is.

Is dit 'nodig' omdat de accu dan minder degradeert? Dan was het ontopic, maar dat lijkt me sterk. Volgens mij probeer je een nieuw anti-ev argument te opperen? Maar je geeft bijzonder weinig info waarom die oprit nou 'nodig' is. Is het 'nodig' omdat je dan elke ochtend gegarandeerd een volle accu hebt?

Dat is waar blokker_1999 van uit ging volgens mij. Hij legt uit dat dat niet zo is, omdat er landen zijn waar mensen hun mobiliteitsbehoefte kunnen vervullen zonder oprit, met enkel publieke laders.

Maar nee, nu blijkt dat je het 'nodig' vind omdat V2G niet goed genoeg is voor de energietransitie, nee: je wil die accu natuurlijk zelf gebruiken en enkel en alleen voor je eigen huis. Want dat levert de meeste knaken op. Je hebt 'nodig' nu verbogen naar 'levert het meeste geld op voor mijzelf'.

Begrijp me goed he, dat klopt :) een oprit voor je huis biedt icm deze auto's verschillende kansen die financieel rendabel kunnen zijn of worden. Ja, er zijn mensen die een EV rijden omdat het goedkoper is. Ja, op een huurwoning mag je ook niet zomaar zelf zonnepanelen plaatsen en dat is behoorlijk vervelend voor huurders in deze tijd. Ja, dat is allemaal best oneerlijk.

Maar wat is nu eigenlijk het punt wat je wil maken? Dat bepaalde woningtypen meer euro's waard zijn geworden door deze innovaties? Of dat alle EV's stom zijn omdat jij persoonlijk er niet zoveel geld aan kan verdienen dan iemand met een oprit?
Ik word gewoon moe van die pro-EV mensen die hosana roepen bij alles EV daarbij niet rekening houdend dat het merendeel van de bevolking geen oprit heeft en dus amper iets heeft aan een EV laat staan een thuisbatterij. Een EV als thuisbatterij zijn vooral de mensen met grote huizen met oprit en zonnepanelen en eigen lader die daar weer maximaal van kan profiteren. De straatlader is de lul. Die moet maar aan de EV want milieu maar krijgt er amper iets voor terug en betaalt ook nog eens dubbel voor zijn stroom.

Vervolgens krijg ik het argument ja maar in Noorwegen lukt het ook. Dan laat ik zien dat in Noorwegen bijna iedereen EV rijdt vanwege het kostenplaatje. En dat is ook gewoon zo.

Ik word zo moe van die mensen die EV rijden en een oprit hebben en zonnepanelen en dan mij in een stadswoning gaan opdringen om ook EV te rijden want het heeft enkel voordelen. Dat vind ik ook het irritante aan dit soort artikels, die gaan er maar vanuit dat iedereen wel thuis kan laden, gemakshalve. Het getuigt allemaal van weinig realiteitszin bij de EV lobby.
Dat ben ik ook wel met je eens hè, een zeer groot deel van Nederland kan er niet optimaal gebruik van maken inderdaad.
Maar je doet net alsof 'pro-ev mensen' daar geen rekening mee houden. Dat is een aanname.

Uiteindelijk ben jij de enige die het 'geld' argument oppert in dit draadje, lees maar terug. Een EV heeft meer voordelen. We hoeven door V2X-upgrades waar dit artikel over gaat, minder belastinggeld in het upgraden van ons elektriciteitsnet te stoppen, dat is collectieve winst. We krijgen minder vervelende gassen in de steden, dat is collectieve winst, want er zullen minder doden vallen.

Het kan best zijn dat deze voordelen de primaire reden van posts zijn in dit topic. En sommige mensen vinden techniek ook gewoon boeiend. Uiteindelijk ben jij de enige die boos en gefrustreerd is dat je er minder geld aan kan verdienen. Dat anderen besluiten een EV te rijden enkel en alleen vanwege geld, daar heb je helemaal geen idee van. "Dat is gewoon zo" is geen argument. Nergens in dit artikel staat dat iedereen thuis kan laden.

Ik vind het iig allemaal behoorlijk egocentrisch wat je post. Wat is nu je oplossing? "Weg met de energietransitie, want andere mensen kunnen nu op een bepaalde manier geld besparen wat ik niet kan"?

Er zijn in Nederland talloze oneerlijke constructies waar de een wel en de ander geen gebruik van kan maken. En dan gaat het zelfs regelmatig nog om aanpasbare regelgeving, ipv dat we het hier over een nuttige innovatie hebben.

Zelf kan ik heel moe worden van mensen die iets niet willen begrijpen, en merken dat wanneer ze een discussie dreigen te verliezen, maar gewoon andere (ongefundeerde) dingen gaan roepen ;)

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 17:50]

Grappig eerst zeg je 'Dat is gewoon zo' is geen argument. Vervolgens zeg je er zijn talloze oneerlijke constructies en dat is nou eenmaal zo. Hoe kun je jezelf nog harder tegen spreken?

Maar vind jij dat eerlijk dan? Dat een zakenman in een Tesla rijdt van 120K en met allerlei subsidies en constructies vrijwel gratis in dat ding rijdt? En Jan de arbeider met z'n rijtjeshuis betaalt het volle pond voor zijn ICE en die betaalt via de belasting ook nog eens mee aan die Tesla en alle laadinfra die daar voor nodig is. Dus die wordt dubbel genaaid.

Maar ik ben helemaal voor de energietransitie verder he, want ik wil ook schone steden en minder vervuiling (wie niet) maar wat ik met EV vooral zie is dat een kleine groep wat meer vermogende mensen daar weer maximaal van profiteert ten koste van de rest want die zit weer met meer belasting, milieuzones, dure brandstof etc. en dat is vooral de laag van de bevolking die minder heeft te besteden en zich absoluut geen EV kan veroorloven.
Grappig eerst zeg je 'Dat is gewoon zo' is geen argument. Vervolgens zeg je er zijn talloze oneerlijke constructies en dat is nou eenmaal zo. Hoe kun je jezelf nog harder tegen spreken?
Huh? Wou je beweren dat er in Nederland geen talloze oneerlijke systemen bestaan? Waar zeg ik dat dat 'gewoon zo is'?
Ik snap oprecht niet waar ik mezelf tegenspreekt.
Maar vind jij dat eerlijk dan? Dat een zakenman in een Tesla rijdt van 120K en met allerlei subsidies en constructies vrijwel gratis in dat ding rijdt?
Nee. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook niet meer.
En Jan de arbeider met z'n rijtjeshuis betaalt het volle pond voor zijn ICE
Dat is inderdaad niet eerlijk.
en die betaalt via de belasting ook nog eens mee aan die Tesla en alle laadinfra die daar voor nodig is.
Maar is dat echt zo? Zou die zakenman überhaupt niet enige inkomensbelasting betalen? Wie zou defacto iedere maand meer belasting betalen, zelfs als je de 0% mrb (wat voorlopig de enige vergelijkbare belasting is) meerekent?
Maar ik ben helemaal voor de energietransitie verder he, want ik wil ook schone steden en minder vervuiling (wie niet) maar wat ik met EV vooral zie is dat een kleine groep wat meer vermogende mensen daar weer maximaal van profiteert ten koste van de rest want die zit weer met meer belasting, milieuzones, dure brandstof etc. en dat is vooral de laag van de bevolking die minder heeft te besteden en zich absoluut geen EV kan veroorloven.
Ik zie juist heel wat anders eigenlijk. Ik zie mijn vriendin en ik als een modaal jong stel (qua jaarinkomen gekeken naar het cbs klopt dat redelijk) en wij hebben begin dit jaar een 2ehands EV gekocht. Wij hebben in onze huizenzoektocht (die overigens 2 jaar heeft geduurd, ruim 40 bezichtigingen, telkens overboden - als we het over oneerlijke systemen hebben) uiteindelijk een rijwoning bemachtigd. Echt geen bijzondere woning, we hebben er ontiegelijk veel geld aan besteed en er moet heel wat aan verbouwd worden. Maar: we hebben wel een oprit. Doelbewust, onder andere omdat ik geloof dat dit de toekomst gaat worden.

Ik zie juist dat het overduidelijk verschuift. Waar je eerst de directeuren in een Model S zag rijden, zit nu het lagere management in een Model 3. En onder het management stappen steeds meer mensen in een ID3 of een e-208. Wie geen leaseauto van de zaak heeft, ziet de prijzen van EV's nu langzaam dalen op de occasionmarkt.
Wie ook geen spaargeld heeft, kan zelf eens achterop een bierviltje gaan berekenen hoe duur een e-208 nou echt is in de private lease (€300) bij 15.000km per jaar, bij publiek laden bij Allego voor €0.32/kwh. Ten opzichte van de benzine of diesel die hij nu rijdt.

De wereld is groter dan Nederland. De innovaties waar dit artikel over gaan, hebben we nodig, en gaan er komen. Dat een dichtbevolkt land als Nederland daar niet geheel geschikt voor is, is erg jammer, en dat heeft (onbedoeld!!!) het gevolg dat er nu vaak al rijkere mensen meer van profiteren van deze ontwikkeling dan Jan met de Pet. En dat is jammer, maar dat is nou eenmaal een (onbedoeld) gevolg van deze broodnodige ontwikkeling.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 17:50]

Heel verhaal en inderdaad, je hebt een oprit zoals ik al vermoedde. Ik durf echt te zweren dat vrijwel iedereen hier met een EV een eigen oprit/laadmogelijkheid heeft.

Ik zie liever een toekomst met zo min mogelijk auto's. Met zelfrijdende deelauto's op afroepbasis maar vooral mensen die zoveel mogelijk thuiswerken of andere, schonere manieren van vervoer gebruiken. Want hoe je het ook went of keert auto's zijn zeer vervuilend of het nu een EV of ICE is.
Haha, van alle beschuldigingen in je vorige post is niks meer over, dus nu ga je het persoonlijk maken omdat ik toevallig een oprit heb. Netjes hoor _/-\o_

Ik ken er ruim voldoende zonder :) en ook dan had ik het gedaan. Ik heb hierboven echter nooit ontkend dat een oprit wel degelijk veel voordelen biedt icm een EV. Je kan niet van alle voordelen genieten zonder oprit, maar dat betekent niet dat er helemaal niks overblijft.
Ik snap gewoon niet hoe je zo 'anti' kan zijn omdat je nu maar 75% van de voordelen kan genieten. Dat is nog steeds heel veel voordeel :P

Uiteindelijk is het nogal afhankelijk van je mobiliteitsbehoefte (hoeveel km maak je per rit, hoeveel ritten per week) of deelauto's echt de oplossing zijn. "Pro-thuiswerk mensen vergeten wel eens dat niet iedereen kan thuiswerken". Op het aanbod van deelauto's in je wijk heb je helaas erg weinig invloed.

Zelfrijdende auto's die zonder bemanning naar locatie kunnen rijden, dat zou inderdaad mooi zijn. Maar ik denk dat dat toekomstbeeld nog te ver weg is.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 17:50]

Anoniem: 1733082 @Marve7924 mei 2022 06:00
Je mag met al dit chagrijn nog blij zijn dat mensen met je in gesprek blijven. Ik heb het idee dat je vooral vast zit in je eigen denkpatronen en dus niet openstaat voor andere ideeën. Ik gok dat je in een typische arbeiderswijk woont met een laag gemiddeld inkomen. Als mijn vermoeden klopt dan wil ik je vooral aanraden je horizon eens te verbreden door meer contact met mensen die meer succes boeken in het leven. Dan kun je het patroon doorbreken waarbij je continu zoekt naar externe oorzaken van je beperkingen in het leven die je danig in de weg zitten. In welvarende landen als Nederland heeft iedereen kansen om het leven zoals het is te veranderen naar iets anders of beters. Je moet die kansen alleen leren zien. Contact met mensen die successen hebben geboekt kunnen daarin bijzonder waardevol zijn en helpen je veel meer dan lekker samen klagen met de buurman over hoe oneerlijk het leven wel niet is.

Neem ook zeker het advies eens ter harte omtrent het kopen van een tweedehands EV. Ook gewoon aan de publieke lader kun je daarmee op termijn veel geld besparen. Je hoeft niet meer voor absurde prijzen je tank vol te gooien. De uitstoot per gereden kilometer gaat drastisch omlaag, ook als je met volledig grijze stroom laadt. En je wijk wordt een stukje leefbaarder omdat je lokaal geen uitlaatgassen meer produceert. Je hebt ook plots geen last meer van milieuzones want met je EV ben je overal van harte welkom. Tot slot is het rijgenot volgens vrijwel alle eigenaren van een EV opeens veel groter.

Het leven is een stuk leuker als je op de positieve zaken focust. Ik snap dat dat moeilijk is met alle doom and gloom in de media. Het helpt enorm als je daar zelf actief tegenwicht ik brengt in het leven.
lol ik ben zaakvoerder en zet 2 ton per jaar om. Ik woon in de grote stad. Goed geraden! Not. :')

En ik heb niks tegen arbeiders met een laag inkomen, jij blijkbaar wel. Waarom zijn die minderwaardig? Die hebben we ook hard nodig.

Ik rijd zelf overigens plugin hybride.
Anoniem: 1733082 @Marve7924 mei 2022 14:29
Probleem is dat jij overal een waardeoordeel in lijkt te leggen en te lezen. Niemand hier behalve jij laat dat zien. Dat blijkt ook wel uit deze reactie. Je bent een erg verbeten persoon en dat is geen goede karaktereigenschap. Ik hoop dat je geen personeel hebt.
Je hebt ook helemaal geen oprit nodog, dat is een BS-argument van het meest onzuivere water.

Elke auto in Nederland heeft meer dan 2 parkeerplaatsen voor handen. Een laadpaal is niet groter dan een schoenendoos met kabel er aan en kan overal in die openbare ruimte die geclaimd wordt door de auto geplaatst worden. Zelfs voor onze oude binnensteden waar parkeren wellicht een probleem is, waar allerhande boxen met trendy lampen aan historische gevels geen gezicht is en waar je verrommeling in de publieke ruimte wil tegengaan zijn al relatief eenvoudige oplossingen beschikbaar, zoals verzinkbare paaltje. Punt is ook dat daar veel bewoners uberhaupt geen auto hebben, want daar is vaak andere mobiliteit voor handen, wonen veel mensen in een andere levensfase (studenten, jong-werkenden). Nee, het gros van de automobilisten parkeert zijn auto de helft van de dag op een o groot bedrijfsterrein, waar een paal niet opvalt om vervolgens huiswaarts te keren naar zijn saaie bloemkoolwijk met voldoende ruimte op het woonerf en waar afspraken om laadpaalgebruik ook eenvoudig te maken is. Als de auto tussendoor nog gebruikt wordt, staat deze op de parkeerplaats bij de AH of een sporthal. Op al die terreinen is de beschikbaarheid van palen geen enkel probleem en groei die infrastructuur vanzelf met de vraag mee, want de investering in een laadpaal is ook niet al te groot.
Daarmee blijf je aan het feit voorbij gaan dat laden aan een paal veel duurder is dan thuis laden en je geen eigen opgewekte energie kunt inzetten.

Voor mij met een rijtjeshuis is een EV daarom momenteel totaal niet interessant. Ik ga die meerprijs wat zo'n ding kost er never nooit uit kunnen halen met laadpaal-laden en ik ben helemaal voor het milieu maar ik ga er niet krom voor liggen en ook niet elke avond na het werk 30 min rondrijden om een laadplek te zoeken. Nee dank je,

Je kunt afspraken maken, dat is een utopie. Je ziet nu al laadpaalgekleef en alle frustraties die daarbij komen.

En dat bedoel ik met die arrogantie van EV rijders. Mensen met een oprit lekker thuisladen voor de deur, ja en die mensen zonder oprit hebben geen excuus die moeten maar een paar straten verderop laden en meer voor stroom betalen, geen probleem toch? :') :') :')
Ga eens rekenen met de kosten van een Allego laadpaal in de wijk en het energieverbruik van een E208, Corsa-e, Leaf2, Zoe of Ioniq (de oude) (ongeveer 140w per km). Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar die Allego palen zijn hier vaak gewoon beschikbaar.

Het zal je verbazen wat je dan per maand aan 'brandstof' kwijt bent tov die €2,10 die je nu per liter betaalt voor 14km.
ja en die mensen zonder oprit hebben geen excuus die moeten maar een paar straten verderop laden en meer voor stroom betalen, geen probleem toch?
Je weet dat als je nu net een nieuw energiecontract zou afsluiten, je daar meer per kwh (€0,49) voor moet betalen dan dat laden bij fastchargers van Fastned kost met een abonnement (€0,45)? Ik heb een buurman die doelbewust bij de openbare laadpaal staat van €0,32 per kwh, omdat dit kwartaal de stroom uit die publieke paal goedkoper is dan zijn thuiscontract. (en dan heb ik het nog niet over buitenlandse laadpassen)

Zo groot zijn de prijsverschillen helemaal niet tussen thuis en publiek, en dat zijn ze ook nooit geweest. De prijsverschillen bij de pomp zijn groter verspreid door Nederland.

[Reactie gewijzigd door Richh op 22 juli 2024 17:50]

In de stad is emissievrij rijden volgens mij nóg noodzakelijker dan er buiten. Dus het OV lijkt me daar sowieso een prima start. Daarnaast misschien een emissieverbod.

Maar als ik je goed begrijp is een emissieverbod in de stad dan perfect, want dan biedt de elektrische auto je in ieder geval veel voordelen voor jou (wél de stad in mogen) :+
EV heeft ook emissie, fijnstof van de banden.
Als je de auto wilt gebruiken als accu, zul je dus aangesloten moeten zitten aan het net, dat betekend dat er dus voor iedere auto een aansluiting moet zijn. Daar naast als jij je zonne enegie wilt opslaan, je toch echt een oprit moeten hebben. Want het salderen blijft hier niet voor altijd, en als dat weg is krijg jij 5 tot 7 euro cent per kwh terug leveren aan het net, en betaal je 30 of meer euro cent voor het opladen.
Nou als je daarom drukt maakt is snel laden ook niet gewenst,
Helemaal waar
Een li-ion batterij kan je 1000x volledig opladen of 2000x half.
Bij een Tesla ligt dat wat hoger en bij de eerste 2 generaties Leaf dramatisch lager. (Bij de huidige generatie weet ik het niet). De kwaliteit van de accu bepaalt levensduur en range comfort van mijn dure auto en zal ik dus niet opofferen als home-accu. Het lijkt me economisch en milieu technisch beter om daar een speciale accu voor aan te schaffen. Als deze versleten is hoef ik de auto die er niet om heen zit ook niet weg te gooien.
De meeste EV makers gaan al uit van minimaal 1.500 volledige cycli voordat de batterij zijn nut in de auto (vaak op ca. 70% van de capaciteit) verliest en enkele fabrikanten hebben al aangekondigd er vanuit te gaan dat nieuwe generaties batterijen met gemak 2.500 cycli aan kunnen. Dat is meer dan genoeg voor zowel de levenscyclus van de gemiddelde auto die in het meerendeel van de gevallen niet meer dan 300.000 km of ca. 1.000 - 1.200 volledige cycli, maar ook dan blijft er voldoende over om ook aan je auto te verdienen voor bijspringen op het net.
Ik mag hopen dat de duurdere elektrische auto’s meer dan 300.000km aankunnen. Mijn 2e hands benzine/lpg auto’s gaan daar sowieso altijd overheen en de slijtage van een EV is toch echt minder, li-ion in de auto LiFePO in de hone accu.
Voor de duurdere is dat geen enkel probleem, neem een Tesla of de duurdere Audi's, BMW en Mercedes die er reeds zijn. Die gaan allemaal uit van een accucapaciteit van minimaal 70 kwh of te wel een bereik van ca. 350 km, bij 1.200 cycli heb je het dan over > 400.000 km.

Maar let wel de gemiddelde auto is 18 jaar als deze op de slooo beland en bij ca. 14.000 km per jaar heeft de gemiddelde auto dus een levensduur van ca. 250.000 km. Er zit natuurlijk verschil tussen prijsklasse, type en brandstof, immers een duurdere BMW 3 Touring zal meer gereden worden dan een Aygo, maar niet per se heel veel meer ouder worden. Na een jaar of 12 - 15 verouderen tal van dingen dusdanig in de auto dat deze voor veelrijders minder interessant wordt.

Bovendien dan is de auto niet kapot he en als er al iets kapot is dan is niet de batterij, maar de stoelbekleding, de audio (wat ik een twijfelachtiger punt voor levensduur vind in de modernste auto's met al die mooie, grote maar ook kwetsbare schermen) of iets anders dat
Ik heb een paar jaar geleden een e-nv200 evalia aangeschaft in de hoop dat v2h snel beschikbaar zou komen. Ik had blijkbaar een enthousiaste verkoper die er zelf ook in geïnteresseerd was.
Na een jaar bleek men bij Nissan een stuk terughoudender en niet bekend met een werkend systeem.
Vooral het stukje garantie als hij ook ingezet gaat worden als thuisaccu hield e.e.a. tegen.....

Tot nu toe is slechts enkel op de japanse versie een 110volt stopcontact beschikbaar in de bus , maar hier niks....
Ben wel benieuwd hoe dat gaat werken met oa lease contracten. Hang ik mijn auto aan de snellader (op kosten werkgever) om er thuis op inductie mee te koken en de wasjes te draaien.

Die zal dat wellicht wat minder leuk gaan vinden 🙈 Of je moet het gaan afmeten aan de jaarlijkse kilometerregistratie ofzo.

[Reactie gewijzigd door MagniArtistique op 22 juli 2024 17:50]

Het idee om je auto accu als UPS / backup te gebruiken bij stroomuitval hoef je ook niet teveel van te verwachten. Daar is een belangrijke aanpassing aan de meterkast voor nodig, dat die de aanvoer kan afsluiten zodra het uitvalt. Je mag namelijk niet leveren aan de grid als er een stroomuitval is. Daarom schakelen omvormers ook gelijk af als er geen spanning is. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand nu al zijn aansluiting heeft aangepast om bij stroomuitval nog lekker door te kunnen gaan op de zonnepanelen. Dat zal dus ook niet gebeuren met v2x
Die aanpassing hoeft echter niet super complex te zijn toch? In het buitenland doen ze dit met een fysieke schakelaar waarmee je je accus/zonnepanelen/generator kan gebruiken door jezelf te ontkoppelen van het netwerk.

In USA hebben huizen gewoon een 2-3 fasen stopcontact als stroom ingang. Met een schakelaar in de meterkast kan je dan wisselen tussen stroom van buitenaf en stroom van dat stopcontact, en daar hang je dan weer je generator aan bijv

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 17:50]

Maar in NL, hoeveel hebben de moeite genomen om hun meterkast geschikt te maken om offgrid te kunnen schakelen ?
Niemand, maar dat neemt niet weg dat het niet relatief simpel kan (in theorie dan)
Als het er maandelijks uit tetst dan zullen er wel mensen het gaan doen, maar daar is (nu) geen sprake van. Dat men het nu met panelen die moeite niet nemen zegt genoeg, dat ze het met een v2h ook niet zullen doen
Ik ken er wel 1, mijn neef.
Maar die zit dan ook in de batterij omvormers en nood aggregaten handel.
Voor de normale mens is het totale nonsens op dit moment.
Ik kan mij in geen 12,5jaar heugen dat ik stroomuitval in mijn woning heb gehad.
Een aangepaste meterkast voor afschakelen van de grid voor mijn SMA installatie is €1650,-.
Nog niet interessant zolang ik geen accu heb en er überhaupt noodzaak is.
Dit artikel gaat over de EV en de techniek in de EV en laadpaal. Waar ik benieuwd naar ben is de zijde van de netbeheerder. Hoe gaat die een stuursignaal naar de laadpalen sturen om te zeggen dat de EV moeten laden of juist gaan ontladen. Op basis waarvan doe je dat en op welk niveau van het stroomnet?
Er zijn voor zover ik weet geen directe stuursignalen voorzien tussen netbeheerders en eindgebruikers. Er worden wel incentives ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de capaciteit van het netwerk efficiënter wordt benut en lokale vraag en aanbod van energie beter met elkaar in balans zijn. Met een thuisaccu of bidirectioneel laden kun je er op verschillende manieren aan bijdragen:

- Verhogen van zelfconsumptie van zelf opgewekte energie. In Nederland er vooralsnog geen financiële incentive voor kleinverbruikersaansluitingen (tot 3x 80A) vanwege de salderingsregeling. Het plan is wel om de salderingsregeling af te bouwen. De politiek wil dit over een lange periode doen van een jaar of acht doen. De netbeheerders zien 'm liever sneller verdwijnen. De salderingsregeling is weliswaar een enorme aanjager van PV-adoptie maar leidt ook tot dom gebruik van het net. Optimaliseren van zelfconsumptie (met name door het slimmer aansturen van laadpalen) zal helpen om de piekbelasting in het lokale netwerk te beperken op momenten dat er veel energie wordt opgewekt.

- Peak shaving. Hiervoor zijn er als iets meer financiële incentives voor kleinverbruikers, maar dan vooral bedrijven die door elektrisch laden tegen de grenzen van hun (piek)capaciteit lopen. Consumenten kunnen momenteel nagenoeg kosteloos gebruikmaken van een aansluiting tot 3 x 25A die relatief veel vermogen (17 kW) biedt. Een huisaansluiting in Nederland is berekend op een continu vermogen van 1,6 kW. Huishoudens die regelmatig voor lange tijd hoge vermogens afnemen of terugleveren met 3-fase laders en grote PV-installaties bezorgen de netbeheerders meer kosten dan ze aan inkomsten opleveren. Netbeheerders pleiten voor een omschakeling naar een bandbreedtemodel waarbij een huishouden standaard 4 tot 5 kW bandbreedte krijgen. Om structureel meer te kunnen overnemen moet je meer bandbreedte afnemen en voor incidenteel gebruiken buiten je bandbreedte betaal je extra kosten. Met slimme aansturen van je laadpunt, warmtepomp en accu zou je de pieken uit je opwek en verbruik kunnen wegnemen om de netwerkkosten te verlagen.

Het bandbreedtemodel (en de veel lagere bandbreedte die je zult krijgen dan met het huidige instapcapaciteitstarief voor een aansluiting tot 3x 25A aansluiting) zou effectief kunnen zijn om netcongestie te beperken omdat het aanmoedigt om je verbruik over de tijd uit te smeren.

- Dynamische energieprijzen. Met een accu kun je inspelen op fluctuaties in energieprijzen die het gevolg zijn van een onbalans in de vraag en aanbod van energie. Als consument kun je niet direct actief zijn op de onbalans markt maar wel indirect via een aggregaten zoals een energiebedrijf. De dynamische energieprijs zal niet altijd gerelateerd zijn aan de lokale belasting van het energienet (als er een overaanbod van windenergie op zee is zou het lokale laagspanningsnet overbelast kunnen raken door EV's die massaal gaan laden op windenergie) maar ik gok wel dat er een sterk verband is. De pieken in de afname zitten in de ochtend het avonduur, die in de opwek van zonne-energie rond het middaguur en dan wil je juist door middel van dynamische tarieven vraag creëren in een wijk waar op dat moment veel energie wordt geproduceerd.

Op een hoger niveau dan waar je als consument in kunt deelnemen zijn er marktmechanismen die ervoor moeten zorgen dat het aanbod en de vraag van energie met elkaar in evenwicht zijn en de transportcapaciteit op het hoogspanningsnet niet wordt overschreden. Er is een congestiemarkt voor bijv. exploitanten van windturbines kunnen aanbieden om vermogen af te schakelen als er een gebrek aan transportcapaciteit dreigt.

In het laagspanningsnet heeft de netbeheerder op dit moment maar de accepteren wat de eindgebruiker doet binnen de capaciteit van zijn aansluiting. Er zit voor wat betreft het aanbod van energie een automatische rem op door de maximale spanning tot waar omvormers mogen terugleveren. Voor grootverbruikers op het middenspanningsnet wordt capaciteit gereserveerd op basis van hun gecontracteerde vermogen. Die gereserveerde capaciteit wordt in werkelijkheid natuurlijk niet gelijktijdig benut. Met een lokale capaciteitsmarkt zou er meer uit zo'n net gehaald kunnen worden.
Laadpalen hebben (optioneel) een modem dat op het draadloze 4G/5G netwerk kan.
Even een voorbeeld scenario hoe dit door de weeks gaat werken, vanuit mijn beeld:

1. ‘s nachts draai je de wasjes op het accupakket van de auto en in de ochtend de verwarming (lucht/lucht pomp bijv.)
2. In de ochtend ga je naar je werk en je laad de auto op.
3. Je komt thuis en je accu is nog op 50%
4. Je accu wordt daarna eerst volledig opgeladen en simultaan gebruikt voor verbruik
5. Rond de avond wanneer de zonkracht afneemt gaat het verbruik toenemen van de accu in de auto

Heb ik nu bij punt 2 een uitdaging in de ochtend een uitdaging aan het einde van de week?

In de weekend zie ik dit goed werken.

Thuiswerken is semi-interessant bij dit idee, want de vraag wordt dan al snel of zo’n auto te grootte investering vraagt.

[Reactie gewijzigd door Falcon op 22 juli 2024 17:50]

En hoe doen mensen in een flat dat, of zonder eigen oprit? Ik kan op zich best regelmatig voor de deur parkeren, maar mag van de boa’s geen kabel naar de auto trekken.

Voor 90% + van Nederland is dit in de huidige situatie niet bruikbaar…
Als je het op basis van ‘verrekenen’ aanpakt wordt al meer mogelijk. Dus of je nou thuis aankoppelt of ergens anders, dat wat je of gebruikt of levert wordt bijgehouden .
Niet iedereen hoeft perse zijn auto v2l aan te sluiten.

Als 10% van nederland dat doet zoals jij suggreert
Dan zijn dat grofweg een miljoen accupakketten (wanneer iedereen overgestapt is, gebaseerd op grofweg 8.9 miljoen auto’s in nederland)

1 miljoen accupakketten welke hun halve capaciteit leveren als 80kwh is dus 40kwh*1 miljoen
Das dus 40 gigawatt uur
Verbruik van stroom in nederland is grofweg 120 gwh dus dit is een derde ervan, maar de nacht is ook grofweg een derde van de tijd, en verbruik is lager snachts dus we zouden zelfs met de helft wss grofweg genoeg hebben.

Kortom met 10% participatie zouden we de nacht door kunnen komen met huidige energie verbruik.
(Die gaat stijgen natuurlijk minder gas meer electriciteit etc, masr punt is een kleine groep kan hier al een hoop betekeenen)
Persoonlijk denk ik dat je dan al snel moet denken aan een thuisaccu ipv de auto te zien als oplossing hiervoor.
Meer dan 40% van autobezitters in Nederland heeft een eigen oprit. Het gaat dus om iets minder dan 60% maar het blijft zeker een uitdaging. Ik zie hier dan ook mogelijkheden voor de gemeente en huiseigenaren om aansluitingen te regelen op publieke parkeerplaatsen bij woningen zonder eigen oprit, waarbij zonnepanelen in die huizen direct stroom zouden kunnen leveren aan de straatpalen. De laadpalen mogen wat mij betreft wel iets minder aanwezig zijn in het straatbeeld, bijvoorbeeld integreren in straatverlichting.

Er moet nog heel wat uitgedacht worden. Spannend hoe het allemaal gaat uitpakken.
Volgens mij klopt vooral punt 4 niet. Eind van de middag/begin van de avond is een piek moment, net op dat moment zou een slimme auto niet op moeten gaan laden (behalve misschien als hij echt ver leeg is of wanneer de eigenaar op een knop drukt om het systeem te overrulen en zo snel mogelijk naar 100% te laden). Eerder zou je dan denk ik zien dat je auto, mits deze nog vol genoeg is, helpt om die piek op te vangen en dan later in de nacht als er minder vraag is zichzelf op gaat laden.

Maar je moet het ook wat breder bekijken. Niet alleen jouw auto maar alle auto's doen mee. Misschien dat jouw auto te weinig lading heeft maar andere auto's nog meer dan genoeg hebben. Dan zullen die meer helpen dan jouw auto. Ook liggen die tijden niet vast... Het is meer dat het net dynamisch bekijkt wat de vraag en het aanbod is en zo de boel aanstuurt (of de prijs betaalt waarna aangesloten systemen aan de hand daarvan kunnen bepalen of ze willen leveren of afnemen).
Ik denk dat weinig zo breed gaan kijken, het gaat voornamelijk voor eigen huishouden en hoe je uiteindelijk kan zorgen dat je zoveel mogelijk energie die jezelf opwekt kunt behouden ipv het stroomnet op te sturen.
Als je accu 50% van zijn capaciteit gebruikt voor je morning commute dan rijdt je elke dag 150 KM, dat geldt natuurlijk niet voor het gros van de mensen. Als je dagelijks zo'n rit maakt ben je niet geschikt om deel te nemen aan en sluit je de uitgaande poort, waarschijnlijk via de app, af en datzelfde doe je als je eens sporadisch op zaterdagochtend naar de andere kant van het land wil.

Ik zie zelfs mogelijkheden dat de auto communiceert met het net op basis van gebruikshistorie of bijv. door middel van synchroniseren met de agenda van zijn eigenaar waarbij je al naar gelang meer of minder aan het net levert of van het net trekt en altijd met meer dan voldoende reserve.
True, 22,6km's is de gemiddelde afstand lees ik net vanuit het CBS.

Toch blijft een auto geen statisch object die ten alle tijde verbonden zit aan de woning. Juist op de momenten dat er overgeproduceerde energie ontstaat wil je dat opvangen ipv naar het stroomnet.

Met ik-maatschappij mindset en buiten de weekenden (als je gezin thuis is) om zie ik dit gewoon in NL niet gaan werken.

Wel i.c.m. thuiswerken, maar dan zit je al gauw met de uitdaging of een EV met V2G niet te grote investering vraagt.
Ik blijf het een raar idee vinden dat particulieren de onderinvestering door de overheid moeten oplossen.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 22 juli 2024 17:50]

Zo kan je alles wel beredeneren. Vind je het ook stom dat we afval scheiden? De overheid kan ook dat oplossen door fors te investeren.
Ik zie dit meer als een slimmigheid waar we als maatschappij kosten en milieu besparen door een bepaalde overcapaciteit slim in te zetten.
Waarschijnlijk kan je er straks nog wat aan verdienen ook.
Dus overal een batterij neerzetten is beter voor het milieu. Bekijk dit nu een keer op wereldschaal.
en ik blijf het een raar idee vinden dat we meer dan 3x consumeren (gem. in NL) dan de aarde kan verdragen en daar willens en wetens gewoon mee doorgaan. Ook naar de overheid wijzen?
Ben wel met je eens, maar goed en daarom moeten we net niet inzetten op batteryen gemaakt van zeldzame materialen.
Natuurlijk wil je die overproductie opvangen, maar dat kan op geaggregeerd niveau. De zonne-energie op uw dak wordt gebruikt voor de wasmachine van de buurvrouw, terwijl ondertussen jouw auto wordt opgeladen op een bedrijfsterrein door de paneeltjes op het dak van het distributiecentrum waar je op bezoek bent. DIe accu is dan lekker leeg, maar natuurlijk niet op niveaus dat je met paniekzweet je meters moet controleren, na je ochtendrit en nadat die de vorige avond je vaatwasser en een avond netflix-bingen met de kat op schoot van stroom heeft voorzien. Hoe leeg dat bepalen natuurlijk veel factoren, de historie, de agenda, de dag van de week, het weer, etc.

Misschien dat ik een andere visie op de ik-maatschappij heb, maar we hebben ons, ondanks veel geschreeuw, moeiteloos geconformeerd aan thuiswerken, mondkapjes, etc. Ik denk best dat de Nederlander hier aan mee wil werken, mits het financieel aantrekkelijk en relatief gemakkelijk is. Er zal ook heus een noodzaak/eco. vraag zijn naar thuisbatterijen, maar ik zie niet in waarom mensen 50% van de reeds aanwezige capaciteit in hun auto (zie een eerdere reactie van mij alhier voor die 50%) pas na 20 jaar willen gebruiken.
Verwacht niet dat als je savonds thuis komt dat er nog genoeg zonkracht is om serieus je accu op te laden. Misschien in mei/juni/juli dat je nog enig serieuze kWhs over hebt om in je auto te stoppen, maar doorgaans zal je als je thuiskomt eerder vragen dan leveren. Je moet juist laden op de piek( 1100 - 1600) en juist terugleveren als men met de auto thuiskomt.
Hoezo 'energiecentrale'? Het is een batterij...
Ja dacht ik ook toen ik het zag, maar het woord centrale zegt natuurlijk niet dat er energie opgewekt wordt.
Echter ook om andere redenen is het geen goed woord, je maakt de energie levering namelijk meer decentraal.
woordenboeken hebben een ander mening

https://www.woorden.org/w...le&from=energiecentraleso
https://nl.wikipedia.org/...%20zon%20en%20delfstoffen.

maar tweakers geeft er gewoon een nieuwe definitie aan, het orakel heeft gesproken
Je stopt er energie in en komt energie uit.
Je stopt er kolen in en er komt energie uit.
Je stopt er benzine in er komt energie in meerdere formen uit.
Helemaal mee eens, mijn eerste reactie op de titel was "Nee, nee, nee, het is energieopslag, geen energieopwekking.

En zoals Finraziel ook zegt, het is juist decentraal in plaats van centraal.
Daar is een topic voor om te melden
De mogelijke impact van V2x op de levensduur van het accupakket van de auto is wel de grote onbekende in dit verhaal. Wat is hierover bekend geworden tijdens de diverse pilots?
De motor aandrijving 50 tot enkele 100den kw
Het gaat hier om 5Kw iets wat in lichte motorfiets ev belasting is.
De gegevens die op dit moment bekend zijn, geven aan de dat impact beperkt is. Degradatie wordt niet alleen bepaald door het aantal cycli, maar ook door tijd en temperatuur evenals de snelheid waarmee ontladen wordt. Een accu moet tijdens het rijden een stuk harder werken dan als v2g- of thuisaccu. Maar de vele pilots die nu lopen moeten hier meer inzicht in geven, dus de autofabrikanten die ik hiernaar vroeg wilden dat nog even afwachten. Nissan heeft voor de Leaf destijds wel bepaald dat v2x gewoon onder de reguliere garantie viel, dus met behoud van de volledige garantie op de accu. En de accu's van nu zijn een stuk beter qua chemie en koeling.
Volgens mij lijkt in alle onderzoeken dat batterijen het prima houden. Met de grote packs die we nu zien (en die nog gaan komen) zullen kleine ontlaad cycli niet zo veel impact hebben lijkt me.
Heb je met dit geen gigantisch verlies in rendement? Van 220V naar wat auto accu's kunnen verdragen om dan vervolgens weer terug te gaan naar 220V?

Daarnaast lijkt me dat dan ook het gratis laden bij je baas snel aan z'n eind komt als dit zo eenvoudig wordt.
Dat valt vrij goed mee. Elektriciteit is redeijk efficient te converteren tussen spanningen.
Nou er zullen altijd verliezen zijn door parasitaire inductie en capaciteit en interne weerstand. Elke omzetting heeft rendement en is dat voor heen en terug dus dubbel op. Fiktief heen 97% en 96% terug is dus 0,97 x 0,96
Maar doel is hier elec.net belasting pieken afvlakken.
Maar ja als de huidige tech bijvoorbeeld op 75% blijft steken ipv 90% .
De noodzaak hier is powernet te ontlasten bij pieken. Dat wil je uiteraard zo optimaal doen, maar als 80% is is dat genoeg om er voor te gaan. Want alternatief is brown out of kolen energie centrales laten mee draaien.
Waarbij het ook de bedoeling is om exces groene stroom van bijvoor wind energie op te slaan.
Qua eerste statement: de omvorming van ac-dc en dc-ac is wat het verlies geeft. Zonnepanelen zijn DC, evenals accu's. Je wilt dus dat gegenereerde stroom rechtstreeks de accu in gaat. Zo heb je maar 1x de conversie. Hetzelfde verlies als wanneer je enkel zonnepanelen hebt.

Het 2e statement zou zomaar eens waar kunnen zijn, of zal moeten worden verantwoord. Net als nu je kilometerregistratie
Dat klopt, maar je wil ook dat opgewekte stroom direct opgebruikt kan worden in huis(AC) zónder dat dat daar een laad/ontlaadproces aan vooraf gaat.
Nee het verlies is van af de cel in de zonnecel. Al daar heeft energiectraject verlies in Resistance, inductie en capaciteit tot aan de accu cel electrode.
En de algehele bedrading en electronica er tussen.

Accu kan niet zomaar op power uitgang direct op aangesloten worden.
Daar heb je regel electronica voor nodig om de accu constant current aan de hand van spanning en accu capaciteit settings.
Dat is dus een regelsysteem als geavanceerde form van wat bijvoorbeeld buck boost switching met batterij protect en max stroom begrenzing in en uit.
Semiconductor hebben daar speciale chips voor.
En daar zal altijd wat verlies zijn.
Een indicatie van rendement kan je zien aan de hand hoe groot de power switches gekoeld worden. Aan de hand van mosfet H-bridge. Afhankelijk wat voor techniek ze gebruiken voor conversie.

[Reactie gewijzigd door SG op 22 juli 2024 17:50]

Misschien een toevoeging voor dit artikel: de beschikbaarheid van bidirectionele laders.
We staan op het punt een V2G/V2H geschikte auto te kopen, maar er zijn volgens mij nog geen thuisladers die bidirectioneel kunnen werken.
Wallbox heeft (op papier) een lader, maar deze blijkt hier niet te koop. Er is een Duitse leverancier die nog bezig is met de toelatingstests voor NL. VW heeft het ook over een eigen lader, maar de verkoper bij de dealer weet daar niets van. Dus voorlopig niet erg overtuigend.
Bidirectionele laders zijn inderdaad nog niet beschikbaar vanwege de net uitgerolde ISO norm. Daarbij is het nog niet duidelijk hoe de HLC (High Level Communication) moet gaan werken tussen laadpaal en EV.
In het begin van het artikel werd het scenario als noodstroomvoorziening nog genoemd maar ik lees er weinig over terug. Ik begreep dat bij een uitval van het grid je auto niet als bron kan functioneren omdat het een "fase-kloksignaal" mist dat het grid levert. Kan een V2x auto (met bijpassende laadinfrastructuur) bij een volledige stroomstoring je huis van stroom voorzien?
Lijkt me dat je dan wel je huis van het grid moet ontkoppelen, anders dan is het snel gedaan met de accu van een enkel autootje.

Wat natuurlijk altijd kan, is om je auto als bruikbaar stopcontact te zien. Dus een verlengkabel van buiten naar binnen rollen en daar een stekkerblokje aan hangen.

Voor mensen met kampeerbusjes ook geen ongebruikelijke situatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.