Gerechtshof: EV met volle accu moet binnen twee uur weg bij openbare laadpaal

Het Gerechtshof van Leeuwarden bevestigt dat bestuurders van een elektrische auto waarvan de accu is volgeladen, deze niet mogen laten staan bij een openbare laadpaal. Een bestuurder had zijn of haar MG twee uur op een laadpaalparkeerplek laten staan; dit was volgens het hof te lang.

De zaak draaide om de bestuurder van een MG die zijn of haar elektrische auto bij een openbare laadpaal in Noordwijk had opgeladen en daarna ruim twee uur liet staan. In de gemeente Noordwijk geldt een APV waarin staat dat parkeerplekken met een laadpaal alleen gebruikt mogen worden om een EV op te laden. "Het langdurig bezet houden van een gereserveerde parkeerplaats met een ander doel dan het opladen, dan wel het 'smart chargen', is niet toegestaan", is in de APV te lezen. Veel andere Nederlandse gemeenten hebben vergelijkbare bepalingen in hun APV's staan, merkt AutoWeek op.

Een ambtenaar van de gemeente zag dat de MG twee uur lang geparkeerd stond en met een kabel gekoppeld was aan de laadpaal, maar dat de laadpaal gedurende die twee uur aangaf dat de accu al was volgeladen. Bij het parkeervak stond een bord met de tekst 'opladen elektrische voertuigen'. De ambtenaar gaf de MG-bestuurder daarom een boete van 95 euro, die door de bestuurder werd aangevochten.

Die eerste rechtszaak verloor de MG-bestuurder, waarna hij of zij in hoger beroep ging. Ook dit hoger beroep verloor de MG-bestuurder. "Het hof stelt voorop dat geen sprake is van parkeren met het doel 'opladen elektrische voertuigen', wanneer het voertuig niet daadwerkelijk wordt opgeladen", schrijft het gerechtshof. "Dat een voertuig gedurende enige tijd wordt opgeladen nadat het op een daarvoor bestemde parkeerplaats wordt neergezet, doet er niet aan af dat het parkeren niet meer met dit doel plaatsvindt wanneer de batterij vol is."

Het gerechtshof zegt verder dat het 'tot de verantwoordelijkheid en het risico van de bestuurder' van een EV behoort om de auto te verplaatsen als deze niet meer wordt opgeladen. De MG-bestuurder zei dat dit zou betekenen dat hij of zij steeds bij de auto moet blijven om te weten wanneer deze verplaatst moet worden. Het gerechtshof stelt echter dat bij het koppelen van een auto aan een laadpaal een auto zelf ook aangeeft hoelang het duurt om de auto helemaal op te laden. De bestuurder zou zelf ook zo'n berekening kunnen maken, zegt het gerechtshof.

De bestuurder gaf daarnaast aan dat 'langdurig' in de APV vaag omschreven is en dat het daardoor niet duidelijk is hoelang je een auto wel of niet mag laten staan. Het gerechtshof gaat hier niet in mee. Hoewel het gerechtshof niet zegt hoelang 'langdurig' precies is, is twee uur dat in ieder geval wel. "Dat in de Beleidsregels niet nader is gespecificeerd wat wordt bedoeld met langdurig parkeren, doet er niet aan af dat dit hier duidelijk het geval was."

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-04-2022 • 16:43

682

Reacties (682)

682
675
277
19
0
319
Wijzig sortering
In principe ben ik voor handhaving met boetes om laadpaalkleven te voorkomen, maar er zijn praktische problemen:
  • Niet alle laadpalen geven überhaupt een indicatie van of je aan het laden bent. Hier in de buurt staan palen van Allego die exact dezelfde indicatie (blauw verlicht batterijsymbool) blijven geven als je auto al lang vol zit. (Edit 12 april: er is ook een blauw zandlopersymbool dat zou moeten branden als het laden klaar is. Maar dat werkt kennelijk niet altijd (of misschien pas na een bepaalde periode?))
  • De paal kan storing geven en te vroeg stoppen met laden. Bij veel auto's (maar lang niet alle) kun je dan een notificatie krijgen via een app, maar ik heb eergisteren nog meegemaakt dat die notificatie helaas niet kwam. Bovendien moet je dan maar net kunnen stoppen met wat je aan het doen bent, om even bij je auto te gaan kijken. Dat is extra onhandig als het 10 minuten lopen is naar de laadpaal. Soms kun je de sessie op afstand opnieuw starten, maar meestal moet de plug eerst uit de laadpaal worden getrokken.
  • Bij menig laadpas en laadapp krijg je in het transactieoverzicht alleen de begintijd en niet de eindtijd, waardoor het aanvechten van een boete erg lastig zal zijn. Bovendien is de eindtijd, wanneer überhaupt beschikbaar, vaak het moment dat je de sessie beëindigd hebt, wat veel later kan zijn dan het moment dat de auto vol was.
  • Het wordt onmogelijk om naar bed te gaan als je auto nog moet laden, en je de volgende dag wel een volle accu nodig hebt. Snelladen kost nog steeds makkelijk een uur (het is koud buiten; ik heb eergisteren vanwege voorgenoemde problemen maar opgeladen bij een snellaadstation van Fastned, maar haalde daar slechts 33 kW in plaats van de volle ~75 kW die de auto aankan. Het laden tot 80% duurde 53 minuten en dat ging af van m'n nachtrust.) Dit wordt vaak "opgelost" door bijvoorbeeld 22-8h uit te zonderen van laadpaalkleefboetes, maar daar heb je niks aan als je na een veel te lange dag om 7 uur 's ochtends thuis komt.
  • Er wordt verondersteld dat je kunt uitrekenen hoe lang het laden nog gaat duren, en dat auto's daar zelf ook een indicatie van geven. De praktijk is echter anders: door o.a. load balancing tussen meerdere aansluitingen op dezelfde laadpaal kan de snelheid behoorlijk inkakken, of juist ineens heel veel sneller gaan afhankelijk van omstandigheden waar je geen invloed op hebt en die je ook niet kunt voorspellen. Het moment dat je accu vol zit kan zomaar uren eerder of later zijn dan je bij 't inpluggen dacht.
Daarom hoop ik toch wel dat deze handhaving gepaard gaat met heel veel coulance, en dat het zich richt op de echte aso's die het duidelijk met opzet of uit laksheid doen. Als EV-rijders belaagd worden met boetes voor gedrag waar ze zelf weinig aan kunnen doen, en dan onmogelijk kunnen aantonen dat ze de beste intenties hadden, zou dat de bereidheid om elektrisch te rijden wel eens enorm kunnen schaden...

[Reactie gewijzigd door Juerd op 22 juli 2024 15:58]

Heel het artikel en de rechtzaken tonen duidelijk 1 ding aan, we hebben totaal geen idee hoe met die laadpalen om te gaan.

Waarom heb je handhavers nodig om boetes uit te schrijven? Die laadpaal kan perfect zeggen x euro per minuut dat je hier staat en die laadpaal kan perfect een extra tarief aanrekenen als je blijft staan. Die tarieven kunnen ook perfect geregeld worden afhankelijk van hoe druk een laadpaal is. Ik heb laadpalen geweten aan een pretpark in Duitsland die uitsluitend per minuut rekenen en zelfs niet geïntresseerd zijn in hoeveel kWh je opvraagt.

Heeft men het in een gemeentelijk reglementje gegoten met handhavers die ter plaatse gaan kijken welk kleur het lampje op de laadpaal aangeeft om dan ter plaatse een boete uit te schrijven. En oja, ook even apart nog bijbetalen voor parking ook want dat staat ook zo in het gemeentelijk reglement dat laden en lossen aan een laadpaal toch betalend is. Doet men in Nederland aan bezigheidstherapie of hoe zit dat juist?

Daarnaast zit je met het feit zoals je aanhaalt dat het gewoon heel onpraktisch is om continu die auto's te moeten verzetten. Iedereen roept altijd maar asociaal als je hem niet meteen verzet maar niemand denkt na over een technische oplossing zoals bijvoorbeeld een laadpaal die 4 parkeerplaatsen kan bedienen.

Praktijvoorbeeld van een Belg die eens kwam shoppen (pre-corona) in een Nederlandse stad:

30 minuten gezocht achter een laadpaal welke dan uiteraard ook 25 minuten wandelen was van waar ik moest zijn. Die laadpaal staat dan natuurlijk in een zone waar de parkeerdruk hoog is, immers daar zal het vaakst geladen worden maar dat wilt ook zeggen dat ik meteen het hoogste parkeertarief mocht betalen. 3 uur later zegt de auto ik zit vol, kan ik terug 25 minuten naar daar wandelen om vervolgens weer een half uur rond te rijden op zoek naar parking waar ik terug parkeergeld moet betalen.

Ik heb dat 1 keer gedaan en tot de conclusie gekomen dat het mij zowel tijd als geld bespaard om in het vervolg gewoon wat meer diesel te rijden als ik Nederland bezoek (diesel plug in hybride). Veel geluk om de bulk van de niet EV rijders die niet de luxe hebben van thuis te laden te overtuigen zich te wagen aan het drama van publieke laadpalen in een stad. Dan negeer ik nog de sociale onrechtvaardigheid dat publieke laadpalen veel duurder zijn dan thuis laden, iedereen die privé parking heeft mag diesel tanken aan 1.2 euro de liter, geen privé parking? Dat is dan 2.5 euro de liter.

Er is dus serieus wat werk aan de winkel en als de antwoorden enkel bestaan uit moeten, verplichten en boetes ipv daadwerkelijk na te denken hoe we het basis probleem aanpakken dan gaan we nog een leuke tijd tegemoet.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 15:58]

30 minuten zoeken naar een laadpaal in een nederlandse stad? Klinkt meer alsof je in oost-groningen was om een in willekeurig dorp zonder navigatie iets te vinden....
100% akkoord, maar in België is het nog erger hoor.

Ten eerste zijn er veel minder laadpalen dan in België. Hier heeft men ook een maximumtijd ingevoerd (4u), zelfs niet nadat je auto vol is, gewoon 4u. Komt er ook nog bij dat in België blauwe zone (parkeerkaart) anders geregeld is dan echt verkeerd parkeren: parkeerkaarten worden door GAS ambtenaars afgehaldeld, foutparkeren door politie. Politie is vaak minder actief of in het weekend zelfs niet bereikbaar, sommige mensen parkeren zich specifiek op EV plekken omdat ze dan weten dat ze geen boete kunnen krijgen van een GAS ambtenaar.

En uiteraard is zo'n reglement in elke stad of dorp anders, soms is het 2 uur, soms is er geen limiet, soms moet je apart betalen om te mogen staan, soms mag je gewoon "gratis" parkeren als je oplaadt. Ik rij ook hybride en heb toch al enkele keren een laadpaal "overgeslagen" omdat het te onduidelijk is wat de regel is en ik geen boete wilde riskeren. In andere steden (Mechelen is er een van, maar het beleid is daar helemaal krom) markeert men zelfs niet publieke laadpalen als publiek en als je die nog maar gewoon probeert te bereiken riskeer je een boeten omdat je in bepaalde straten niet in mag zonder vergunning.

x aantal euro per minuut dat je langer blijft staan is volgens mij een goede een oplossing, maar mag uiteraard niet gigantisch veel duurder zijn tegenover gewoon opladen, anders zetten mensen gewoon hun voorklimatisering aan.
Ja weet je wat het is...
een laadplek is géén parkeerplaats.
Veel mensen zien het als parkeren met de optie om de auto vol te laden, maar dat is het gewoon niet. 't is meer een tankstation en er zijn meer mensen die er gebruik van moeten/willen maken.
Je laat daar je auto ook niet naast de pomp staan om te winkelen.

Dat dit problemen oplevert voor mensen met een ev, snap ik wel...ik zou ook niet iedere keer terug willen naar de auto om 'm te verplaatsen omdat ie vol is, maar 't is helaas wel gewoon de realiteit.
Gelukkig heb ik geen EV (en hoef ik er ook geen ook, ik wacht wel op waterstof haha)...maar zo'n uitspraak vind ik wel begrijpelijk maar daarmee ook vervelend voor EV rijders...
Klinkt als goedkoop parkeren.
Van mij mag er wel wat meer duidelijkheid komen. Duidelijk aangeven of iets een oplaadplek is, of een parkeerplaats met een oplader. Beide voorzien in een iets andere behoefte ook qua locatie. Vergelijk het met de blauwe parkeerzones.
Voor wie de verkeersregels kent, is dat al duidelijk. Maar veel mensen kennen die niet, dus even een samenvatting:

Als er een P-bord staat, is het een parkeerplaats. Daaronder kan zijn aangeven of de parkeerplaats alleen voor een bepaalde doelgroep of alleen voor een bepaald doel is. Gebruikelijk is dat bij een gereserveerde laadpaal-parkeerplaats de tekst "opladen elektrische voertuigen" staat. Dan moet je dus ook opladen om daar te mogen parkeren. Kan je voertuig niet opladen of is de accu vol, dan mag je er dus niet meer staan.

Er is ook een gangbaar bord dat alleen aangeeft dat er een laadpaal is, zonder dat het een gereserveerde parkeerplaats is. Dat is herkenbaar aan het gebrek aan P-bord. In plaats daarvan staat er vaak een symbooltje van een soort benzinepomp met bliksemschicht en stekker.
Waar je aan voorbij gaat is dat de toepasselijkheid van de voorwaarde kan veranderen in korte tijd. Als ik nu mijn auto parkeer bij een laadpaal en laden start, dan voldoe ik. Maar enige uren later voldoe ik opeens niet meer.

Dan kan het gerechtshof wel zeggen dat de auto een indicatie geeft, maar het is niet meer dan dat. Als ik nu inplug en de auto berekend 4 uur, maar de auto naast mij gaat gedurende die 4 uur weg waardoor ik opeens meer vermogen krijg en het 2 uur duurt dan moet ik dat ruiken op honderden meters afstand?
Waar je aan voorbij gaat
Daar ga ik niet aan voorbij, ik ben er zelfs redelijk uitgebreid op ingegaan. Lees mijn bovenliggende reactie eens.

[Reactie gewijzigd door Juerd op 22 juli 2024 15:58]

Staan duidelijk borden bij die dat aangeven. Staan er overigens geen borden is het gewoon een parkeerplek, daar mag je ook je fossiel neer zetten dus ookal staat er wel een laadpaal.
Als de laadpaal geen indicatie geeft, kan een handhaver immers ook niet weten of de auto volgeladen is; geen probleem dus.

Als de paal een storing heeft (en dat te achterhalen is natuurlijk) kan een boete aangevochten worden; het lijkt me logisch dat die regel dat een auto moet opladen vervalt als de lader stuk is. Dan wordt het een normale parkeerplaats.

Re: transactieoverzicht, dat is iets dat degenen die de laadpalen aanbieden kunnen verbeteren. Die zullen hier immers ook wel een mening over hebben - ze zullen vòòr het opgeven van een laadplek zijn, want dan hebben ze meer laadsessies en wordt hun paal meer gebruikt. Dat is ook een argument voor dat ze bijv. apps gaan aanbieden om mensen te laten weten dat hun auto volgeladen is, en dat ze volgens de lokale wet hun auto moeten verplaatsen.

iig, ik denk wel dat er meer laadpalen komen, al waren het maar 'druppelladers' bij bestaande parkeerterreinen, en dat deze uitzonderingen danwel strenger worden - omdat er maar een handjevol laadpalen zijn maar alle auto's elektrisch zijn - danwel dat er veel meer laadpunten komen, bijv. 'druppelladers' bij elk parkeervak.
Ik heb liever 3 laadplekken waar je met 3,7 kW kunt laden (als er drie auto's aangesloten zijn), dan één waar je 11 kW haalt. Per uur laad je dan maar zo'n 12,5 km (gemiddeld) maar dat moet genoeg zijn om bij een snellader langs de snelweg uit te komen. Zeker 's nachts heb je aan 3,7 kW genoeg voor gewoon woon-werkverkeer.
Maar wil je bij een snellader langs de snelweg uitkomen? Daar betaal je zo ver ik heb begrepen de hoofdprijs. En het is niet de zuinigste manier van laden. En het zorgt voor extra slijtage van de accu's. Het idee van laden is toch dat je dat op een rustig tempo kunt doen, omdat je met iets anders bezig bent? Een gemiddelde werkdag is 8 uur en je moet na maximaal 5 uur een half uur pauze nemen. Dan heeft je auto dus 8,5 uur de tijd om op te laden.
En laten we zeggen dat je een normale nacht (van 8 uur) slaap hebt en nog twee uur extra thuis bent. Dus je auto heeft 10 uur aan de paal gestaan. Dan zou die auto dus volgens jouw berekening 125 km hebben geladen. Dat is minder dan de enkele reis die ik moet regelmatig rijden. Dan zou ik regelmatig niet op mijn bestemming komen zonder tussendoor bij te laden.
Wil je dit probleem oplossen, dan moet je gewoon veel meer palen zetten. Alleen is dat niet zo gemakkelijk, doordat we jaren geleden hadden moeten investeren in de totale infrastructuur. Lees ook het stuk over Liander van vandaag.
Als jij dagelijks meer dan 125 km enkele reis rijdt, dan moet je met mijn laatste brandstofauto (Lexus) ook om de dag tanken (elke 400 km). Ik neem aan dat als je zo lang rijdt, je ook lang op je werklocatie bent en daar weer 125 km bij kunt laden (die 8,5 uur die je noemt). De tijd die jij in dat geval aan de snellader staat zal waarschijnlijk minder zijn dan je nu met tanken kwijt bent, want voor de eerste 250 km per dag hoef je niks te doen behalve uitstappen en inpluggen, en als je een accu hebt die daar bovenop nog zo'n 100 km bereik geeft en je komt dagelijks 25 km te kort aan die 250 hoef je opeens nog maar eens in de vier dagen bij te laden ipv om de dag te tanken.

En ja je zult vast een brandstofauto hebben die meer dan 400 km kan rijden, maar er zijn ook EVs die dat kunnen. Daarnaast kan je EV in het weekend thuis helemaal vol laden wat ook weer een tripje snellader scheelt.

Dat langzame laden is alleen nodig wanneer er ook andere auto's op dezelfde paal willen laden. Kom je later thuis en zitten de andere voertuigen al vol, dan kan die van jou natuurlijk gewoon op volle snelheid.

Je kunt wel meer palen neerzetten in een of andere honderd jaar oude wijk, maar ik zeg dat je niet bij elke parkeerplaats altijd 11 kW of meer moet kunnen leveren, maar dat het bij piekgebruik ook best wel een stuk lager mag zijn om te voorkomen dat mensen de hele dag door auto's aan het verzetten omdat er maar een beperkt aantal 11 kW palen kan staan (maar drie keer zo veel 3,7 kW).
Als jij dagelijks meer dan 125 km enkele reis rijdt, dan moet je met mijn laatste brandstofauto (Lexus) ook om de dag tanken (elke 400 km).
Wat voor Lexus had je dan? 400km is extreem weinig voor een brandstofauto. Ik doe meer dan 800km met een tank van 45 liter (benzine). Ik kan me niet voorstellen dat jouw lexus een kleinere tank had, wel dan?
Inderdaad... Ik verbaas me ook altijd over de bizarre afstanden die mensen blijkbaar elke dag rijden. De gemiddelde nederlander rijd iets van 13/14K per jaar geloof ik....
Gelukkig rij ik niet iedere dag. Zeker met Corona werk ik heel veel thuis (and I'm lovin it). Ik doe voornamelijk projecten, dus dan kan ik overal zitten. Vanuit het zuiden zit je al snel op een behoorlijke reistijd en mij krijg je niet richting de Randstad al zou je me daar geld voor geven. Ik woon hier veel te mooi en lekker rustig. Ik kan gemakkelijk ruim 1200 km rijden op een tank. Als je rechtervoet maar niet te zwaar is. Ik heb overigens drie weken geleden voor het laatst de tank vol gegooid. En wat thuis laden betreft. Ik heb geen garage of oprit, dus mijn auto staat gewoon langs de weg. Ik kan thuis dus niet laden. De dichtstbijzijnde laadpaal is hier zo'n 3 km vandaan. Dat maakt het voor mij voorlopig allemaal wel een beetje moeilijk om elektrisch te rijden.
Paaltje aanvragen bij de gemeente he. De meesten hebben daar wel een aardig beleid voor tegenwoordig.
Gemeente hier heeft het beleid dat als er binnen 300m van je woning een laadpaal staat, kun je geen andere aanvragen. Dat deze laadpaal dag en nacht gebruikt wordt door 6 verschillende auto's en jij er nooit kan staan is niet hun zorg...

IMO vind ik dat er 1 elke straat 1 duo paal moet komen. Bij een lange straat 2. Of plaats 1 of 2 50kw snelladers op strategische plekken in elke gemeente. Niet alleen langs de snelweg. Dat maakt de mobiliteit een stuk beter.
Als een paal daadwerkelijk zoveel gebruikt word zal de beheerder waarschijnlijk zelf al contact zoeken om een extra paal te plaatsen. Althans, ook die zullen zien dat er grote behoefte is op die plaats.
Sinds Allego gestopt is met het leveren van publieke palen aan gemeentes is de gemeente waar ik woon overgestapt naar PARKnCHARGE en daarmee is dit beleid een stuk verbeterd: van 3 laadplekken in de wijk naar inmiddels 25 goedgekeurde laadpaallocaties; meerdere per straat.
Hier is alles van PitPoint. Op zich werken de palen goed.
hmmm...je hebt heel veel straten in NL waar al parkeerproblemen zijn.
Waarom zouden de EV rijders dan een praktisch prive parkeerplek moeten krijgen puur omdat ze een bepaald soort auto hebben gekocht?
Als je kiest voor een EV, kies je ook voor de ongemakken zoals ff een vouwfiets achterin omdat je ietsje verder weg moet gaan om 'm op te laden of een laadpaal op je (eventuele) eigen oprit te laten maken.
Als je daar niet voor wilt kiezen, dan is mss de keuze voor een EV gewoon niet de juiste voor je.

De 300 m regel waar je het over hebt, vind ik op zich wel een goede/redelijke...in een straat waar parkeerplaatsen tekort zijn. Als het een ander soort straat is (veel parkeerplaatsen of een hofje ofzo) zou je daarvan af kunnen wijken (bepaald % vd parkeerplekken doen ofzo)...
Tja, maar dan moet je je auto verplaatsen als ie vol is?
Ja, het is immers een openbare voorziening.
Ja precies, maar dan heb je effectief dus minder parkeerplaatsen.
Ik rijd gemiddeld zo'n 40k per jaar. Afhankelijk van waar ik die dag moet zijn kan de afstand makkelijk 150km zijn.
Voor Corona reed ik meer dan 60.000km per jaar.
Dagelijks op en neer vanuit Noord-Limburg naar Utrecht. 260km/dag
Heftig. Ik voel met je mee.
Dat was een tik/denkfout, ik rekende mijn situatie om waarbij ik dwars door het Groene Hart moest rijden zonder een tankstation op de route tegen te komen en per week net iets meer van 400 km reed, waarna ik in het weekend op zoek ging naar een tankstation om de week erop weer naar werk te kunnen gaan. Op een doordeweekse dag de snelweg af om bij een lokaal station te tanken en me daarna weer door stoplichten naar de snelweg te worstelen kostte doordeweeks ruim een uur extra.

Maar goed, blijft dat iemand die 125 km enkele reis rijd, prima af is met een EV en waarschijnlijk minder vaak bij een snellader staat dan bij een benzinepomp (en qua tijd scheelt tanken of laden niet eens zo veel, de keren dat ik bij een snellader sta en kijk hoe lang mensen bezig zijn met hun auto volgieten, afrekenen en nog even de benen strekken dan komt dat ook al snel op 10 minuten).
En ja je zult vast een brandstofauto hebben die meer dan 400 km kan rijden,
HE? Zowat iedere moderne auto (van na 2015 dus) kan dat toch wel?

Als ik een beetje mijn best deed (90 km/u max) deed ik 1200-1500 op 45 liter diesel (ja 30-35:1).

400 km op een tank, man dan zul je je wel helemaal kapot geschrokken zijn aan het eind van de maand met de huidige brandstofprijzen.
Als ik een beetje mijn best deed (90 km/u max) deed ik 1200-1500 op 45 liter diesel (ja 30-35:1).
Ik zou er een groot voorstander van zijn als (vooral in de spits), er in heel NL traject controle zou komen met een snelheid van 80 of 90km/u, het zou twee grote voordelen hebben.

1. Enorme brandstof besparing, boven de 80km/u gaat je verbruik enorm omhoog, het verschil bij mijn auto is +/- 25% als ik 85 rij ipv 100.

2. Veel efficiënter gebruik van de weggen, als ik 85 rij ipv 100 ben ik over een afstand van 40km, gemiddeld 3~4min later thuis, daarnaast als niemand te hard kan rijden gebeuren er veel minder ongelukken, want (vooral ernstige) ongelukken worden voornamelijk veroorzaakt door snelheidsverschillen, van de mensen die haast hebben, met traject controles kan niemand haast hebben, tenzij ze uiteraard geld te veel hebben. ;)

Ik heb liever dat we elke dag met 80 naar huis rijden, en we dan veel minder files hebben, dan dat we 2~3x in de week in de file staan, dan zijn we gemiddeld toch sneller thuis.

Mijn 2 eurocentjes.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 15:58]

Hmm, maar 80 mag rijden gaan mensen zitten bellen/Whatsappen.

De meeste ongelukken gebeuren omdat iemand niet op aan het letten is of mensen te weinig afstand houden
Met meer camera's daar op letten is dat ook redelijk snel opgelost, €350 is een goede les, en dat mag van mij zelfs nog meer zijn.

Wordt schijtziek van elke week 1~2x in de file te staan, omdat er iemand te hard gaat, of niet oplet, heb zelf de laatste 7~800.000km ook gewoon schade vrij gereden, waarvan de laatste 10j lekker rustig met muziek aan, op de snelweg met 85km/u.
Te zacht rijden is imho ook gevaalijk.

Ik heb ook alleen schade gehad omdat de iemand achterop klapte (oude man die niet op tijd remde).

Laatste tijd fiets ik vaak, maar het valt mij op dat auto's daar helemaal niet op letten...
Ik ben voor trajectcontrole maar laten we alsjeblieft weer gewoon terug naar die 120-130. Ja effiecientie is minder maar dat is dan je eigen keuze. Als je 80-90 wil rijden ga je gang, zolang je maar geen vrachtverkeer in de weg zit en ff doorgast als je ze gaat inhalen ( want met 92 een vrachtwagen inhalen terwijl de rest gewoon volt doorkart is exact waarom er in de spits vaak gevaarlijke plekken ontstaan)

Als de A2 tachtig wordt gaan we echt meer ongelukken krijgen doordat mensen gewoon niet meer op zitten te letten. Dat is zo’n saai stuk weg.

Overigens wordt daar de volgafstand ook veel te klein doordat er zo weinig snelheidsverschillen zijn. Mensen hebben daardoor ook niet zo goed door dat ze eigenlijk aan het bumperkleven zijn helaas.
Wow 250 km per dag woon werk?! Heb je thuis geen bank om op te zitten :+
Mwah valt wel mee. Ik doe nu ook 80km enkele rit. Dat is ongeveer een uurtje rijden.
1. Je hoeft het niet dagelijks te doen dus je slijtage zal wel meevallen

2. Tsja de hoofdprijs betalen, het is nog altijd minder dan de prijs van een litertje benzine.
Het aantal laadpunten neemt nog steeds toe in ons kikkerlandje. Op sommige plekken word het wat krap, dat geven de nieuwsberichten wel aan inderdaad. Maar niet iedereen rijd morgen EV, en over 10 jaar rijden nog steeds hele volksstammen in hun fossiel. We hebben het over een traject van vele jaren....
Dit is wel humor eigenlijk.
Zeker 's nachts heb je aan 3,7 kW genoeg voor gewoon woon-werkverkeer
Het leven gaat 24 uur per dag 7 dagen per week door. Er zijn genoeg mensen die 's avonds en 'a nachts ook gewoon moeten werken.
Dat jij vindt dat 's nachts beter uitkomt omdat jij dan ligt te slapen is puur egoïsme. Jouw werk schema is niet leidend voor openbare oplaad plekken. Dat geldt alleen voor je huis aansluiting.

Overigens ben ik wel tegen een boete voor te lang staan. Het zou gewoon moeten zijn dat je blijft betalen per minuut ongeacht of je laad of niet. Dan wordt je als eigenaar aangespoord om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen situatie i.p.v iedereen om je heen te benadelen.
Misschien tijdelijk ok. Maar als het beleid is dat iedereen electrisch moet gaan, dan zouden alle parkeerplaatsen uitgerust moeten worden met laadpalen. In mijn ogen hoort het dan gewoon bij de uitrusting van de openbare weg, net als belijning en stoplichten.

Dan is het probleem ook meteen weg, en is het weer gewoon een kwestie van te weinig plek hebben.
Als je op een openbare laadpunt je auto zet en je laad niks dan ben je toch feitelijk gewoon aan het parkeren? Dan is het toch logisch dat je parkeer geld betaalt?
Dat zal in de toekomst niet veranderen denk ik. Net als het feit dat je straks bpm, wegenbelasting en accijns voor snelladen gaat betalen.
ik weet niet waar jij woont, maar waar ik woon betaal je geen parkeergeld.
Overal waar er graag meerdere mensen willen parkeren moet er betaald worden.
En laat dat net het euvel zijn met laden.
Elke parkeerplek in Nederland voorzien van een laadpunt is niet haalbaar.
Je kan wel een paar honderd straatlampen voorzien (duizenden als led) met het stroom van 1 laadpunt.
Het stroomnetwerk moet een hele flinke boost krijgen in elke straat van Nederland om dat te bewerkstelligen.
Overal waar iedereen parkeert, hoeft niet direct geladen te worden. Als ik naar het centrum rijd, laad ik daarna thuis wel weer op. Bij grote steden parkeer ik toch al bij een transferium oid, en ga daarna met het OV verder.

En alle auto's naar EV levert slechts enkele procenten meer stroomverbruik op. Wellicht verplaats het van de raffinaarderijen naar de straat, maar dat is wat Tennet al heeft uitgezocht. Daarnaast hoeft niet iedereen tegelijk te laden. En zeker als je langzaam laadt, bv. met 3,7 kW, scheelt het heel weinig op het net.
Heb je een linkje met dat TenneT onderzoek?
Voor zover mij bekend is hebben ze de allom bekende marketing BS van blockchains en auto als netwerk balacering geopperd.
Ik zie niks over het haalbaarheid mbt het huidige stroom netwerk.
Ik zou verwachten dat we dat graag toch wel willen, veel laden.
Vandaag hebben we het probleem dat groene energie het net niet op kan, omdat er te weinig gebruik is. En 's avonds de gascentrales vol open moeten omdat iedereen zijn EV inprikken wil.

Dus je hebt gelijk, voor het individu werkt t zo en prima. Voor Nederland zou het wellicht beter zijn als het anders ging
Nee er "hoeft" niet geladen te worden. Maar iedereen die voor elektrisch rijden is lijkt daar wel van uit te gaan. Want in de voorbeelden hierboven kan iedereen "magisch" thuis en op bestemming weer bijladen om makkelijk het benodigde bereik te halen. Wat logisch is want anders durf je niet van huis te gaan als je niet minstens de beoogde heen + terug kilometers bereik hebt. Dus of je nou in het centrum of het transferium parkeert, een paal per parkeerplaats is wel gewenst.

En ik weet niet wie dat berekend heeft bij Tennet maar iedereen kan toch wel bedenken dat er pieken ontstaan rond de tijd dat iedereen op het werk aankomt en weer thuiskomt en de auto inplugt? En dan maakt het niet uit als je niet een paal bij iedere parkeerplaats hebt. Want of iedereen heeft een paal en laad langzaam weer op bij aankomst, of (bij minder palen) moet snelladen want er moeten nog meer auto's aan die paal. Maar dan krijg je dus wel de hele dag een stoelendans van mensen die hun auto willen opladen. Zal jij maar net degene zijn die geen oprit heeft en om 03:00 aan de beurt is...

Dus ik durf wel te zeggen dat er minstens 2 pieken per dag waar te nemen zijn, vlak na de 2 grote verbruik momenten op een dag (woon/werk verkeer). Om dan nog maar niet mee te rekenen dat voor velen bij thuiskomt dit ook precies het moment is dat je de was aanzet, je elektrische kookplaat gebruikt en de elektrische kachel aanzet (want straks geen gas meer hè).
Dit laatste zou je dan wel op kunnen vangen met een powerwall achtige oplossing (ik hoop nog steeds op een kruipruimte editie want waar laat je zo'n ding?) maar ik heb toch echt een gegarandeerde parkeerplek met paal nodig voordat ik denk aan elektrisch rijden.

[Reactie gewijzigd door RangerBoBNL op 22 juli 2024 15:58]

Dan is het probleem ook meteen weg, en is het weer gewoon een kwestie van te weinig plek hebben.
Klopt. Als je overal in Noordwijk kon laden, had de EV-rijder uit dit bericht geen boete opgelegd gekregen.
Zo'n probleem is het (of was het op het moment van beboeten niet): het 2e laadpunt was namelijk zowel aan het begin als het eind niet bezet. Dus een beetje flauw was het wel.
In any case: niks tegen bekeuren voor misbruik, maar zoals in de topreactie al gezegd: het moet controleerbaar zijn, en de regels moeten duidelijk en realistisch (aangepast aan tijd en locatie) zijn.
Die rekening van blijven staan komt dan bij mijn baas terecht, voel ik dus alsnog niets van. Aanpakken met boetes, en een nachtbeleid (22:00-07:00) is helemaal niet onredelijk als je mij vraagt.
Je zal wel een hele gulle of onnozele baas hebben die opeens ergens een begrotingstekort maar wegwuift.
Elektrisch rijden verbruikt zo’n 150 watt per km. Als je 3,7 KWh laadt in een uur, dan kan je dus 25km rijden. Jouw 12,5 komt uit op 300 watt per km. Dat is extreem veel. Daarvoor moet je constant 150 rijden. ;-)
150watt is wel optimistisch lente 21 graden en geen snelweg. reken 180 tot 210 met 100km op gps. Ook is een bijna vol accu niet met 3.7kwh per uur. De laatste procenten duren heeeel lang. Dus je kunt geen 3.7 per uur rekenen.

[Reactie gewijzigd door FireSheep op 22 juli 2024 15:58]

Met 3,7 kW wordt je accu redelijk "vlak" volgeladen zonder dat het vermogen opeens veel af neemt als de accu voller raakt; het is juist bij grotere vermogens dat de laatste paar kWh langzamer gaan.
@t14wo
Jouw 12,5 komt uit op 300 watt per km. Dat is extreem veel.
Ik reken graag heel conservatief in het voordeel van brandstofauto's omdat zelfs dán een EV bijna altijd nog beter uit de bus komt. Daarnaast is het verbruik zoals @FireSheep aan geeft (net als bij brandstofauto's) voor een groot deel afhankelijk van het weer, bandenspanning, overig verkeer (bij EV kom je verder in de file, met een ICE zonder) en belading.
180-210 w/km bij 100 km/h, welke auto rijdt jij?
Mijn auto heeft over 3 jaar, 110.000+ km gereden. Ik zit net onder de 200 w/km. Dat is zomer/winter, 200+ km/h stukken in Duitsland, slecht weer (regen doet veel), sportief rijgedrag, geen 100km/h, ....

En 3,7 kW laden houdt hij vol tot het eind, dat is voor een batterij van een EV, en zelfs een PHEV niet heel veel. Als je snellaad, dan gaat op het einde de laadsnelheid omlaag, bij 'langzaam' laden niet of nauwelijks.
Ik doe hard optrekken🤣, bij 100kmh doet de i3 14-15kwh per 100km
Nee hoor. Winter zit ik, met dezelfde auto als uit dit nieuwsbericht, op 180 watt per km. In de zomer daalt dit naar zo'n 130 watt. Gemengd met merendeel snelweg overigens.

De exacte laadcyclus weet ik niet, maar 3,7 KWh is weinig hè. Ik denk dat een elektrische auto to t100% met dat vermogen wel kan doorladen. Misschien iets terugzakken. Maar overall laadt mijn auto thuis altijd met 3,7KWh.
Jij rijdt vast geen EV. 3,7 kw is echt veel te traag. Niemand gaat daar gelukkig van worden én het hoeft ook helemaal niet. Dubbele 11 kw palen staan op heel veel plekken.
Weet je, 3,7 kW is best prima voor 's nachts laden. In één nachtje tandenpoetsen + slapen + douchen + ontbijten van samen 10 uur heb je dan een nette 37 kWh bijgevuld, dat is goed voor zo'n 200 à 250 km.

Voor de 8 uur op kantoor zou het ook prima zijn voor wie minder dan 80 km van huis werkt.
3,7 kW is prima als je ergens een nacht bent. Ik kan vanaf huis overal in Nederland komen met hooguit één keer snelladen. Als ik al zo ver rijd dat het nodig is te snelladen stap ik 9 van de 10 keer niet direct weer in om naar huis te rijden.

Het gaat er ook niet om dat elke laadpaal max 3,7 kW moet gaan leveren, maar dat het geen probleem hoeft te zijn als dit de snelheid wordt wanneer meerdere auto's tegelijkertijd aan dezelfde paal laden om te voorkomen dat het net overbelast raakt en om te zorgen dat er sneller meerdere laadplekken gecreëerd kunnen worden dan wanneer bij elke parkeerplaats een dedicated 11 kW lader moet komen te staan.
hangt helemaal van je persoonlijke situatie af, en veel van de dubbele palen doen aan loadsharing, dus als je met z'n 2-en laad, haal je die 11 kW misschien wel helemaal niet.
Ik had bij mijn vorige huis een 3,7 kW lader, ik had daarvoor een PHEV. Dat werkte best ok, alleen met 250 km/dag moest ik wel ook op het werk bijladen. Maar met minder kilometers prima te doen.
15kwh per 100km . bij 8-9 uur laden is dit 40kwh is 250km. kwestie van groot genoeg batterij, je komt om 7 uur thuis en vertrekt om 6 uur.
15 kWh is tegenwoordig met 100 km/h. Toen mocht je nog op veel plekken 130 km/h.
Mijn gemiddelde verbruik, met veel autosnelweg is 200 w/km, de werk kilometers zal iets minder zijn.

250 km : 200 w/km is 50 kWh, en 3,7 kW is de max. je hebt ook nog verliezen.
Ik kwam vaak om 19:00 thuis, en vertrok om 6:00, dat is 11 uur * 3,5 kW is net geen 40 kWh.

Als je dan 's avonds nog even weggaat, dan verbruik je wel, maar laad je niet.
En er zijn zat auto's die slechter verbruiken, SUV, Polestar, etc.
deed jij dan 250km per dag?, 5 dagen in de week want dat zou betekenen dat je 60k km per jaar doet. voor 95% van autorijdend nederland is 16a laden meer dan zat bij een groot batterijpakket(70-100kwh)
Ja, en die klus was dicht bij huis ;-)
Daarvoor 9 jaar lang 350 km per dag, ach leuk werk, leuke collega's.

Voor gemiddeld Nederland, 13.000 km/jaar, is 16A idd genoeg.
De overheid zegt voor electrisch rijden te zijn ivm het milieu. Dan zeker mensen niet naar de snelweg pesten omdat iedere km slecht is voor het milieu.
Als iedereen net zo lang als dat men zin heeft bij een laadpaal kan staan, heb je er een stuk meer van nodig. Wie vindt je dat die moet betalen? De belastingbetaler of degene die laadt? Die laadpalen zijn niet gratis en de laadpaalexploitanten gaan niet een veelvoud ervan neerzetten als ze niet efficiënt gebruikt worden. Als ze daartoe verplicht worden gaat de kW-prijs omhoog
Ik denk eigenlijk wel dat we daar naartoe moeten, meer laadpalen. Hoe meer laadpalen er zijn, hoe sneller het interessant wordt op Vehicle to Grid in te zetten. En ik denk dat weer het voordeel heeft dat het net minder verzwaard hoeft te worden, groene energie rendabeler wordt en tal van voordelen. Maar dat is allemaal wel in the big picture en je punt blijft staan: wie gaat er betalen voor deze grapjes
Ik mag van jou niet meer werken begrijp ik?
Die snap ik niet helemaal. Als je verder rijdt dan je auto in één nacht of één werkdag kan laden, dan zijn er snelladers waar je in een paar minuten je accu weer bij kan toppen. Als rijden je werk is en je 8 uur per dag met 130 km/uur over de snelweg rijdt zonder enige pauze te nemen, dan is elektrisch rijden voor jou nu niet geschikt.
In een paar minuten?
Ik vermoed dat je een EV uit het topsegment rijdt, met bijbehorende actieradius. Dit is echter niet representatief voor alle EV's.

Een MG ZS EV bijvoorbeeld, doet zo'n 180km met normaal Nederlands weer. Als je dan een rit maakt van 100km om vervolgens te parkeren, dan baal je enorm als de paal laadt als dikke stront. Palen in bijvoorbeeld Almere hebben dat gedrag nogal. Dan mag je dus altijd weer langs Fastned, en daar sta je eerder 40 minuten dan énkele minuten. Enige voordeel is dat je accu sneller laadt naar mate deze leger is.
Ik rij een MG ZS EV en als ik 200 km op een dag moet rijden vertrek ik met een volle accu, die dan bij aankomst nog op 45% staat. Je hoeft dan maar 10% bij te laden om weer thuis te komen, dat is twee uur aan een 3,7 kW laadpaal of "enkele minuten" aan een snellader.

Wil ik naar Zuid-Frankrijk rijden wordt het een ander verhaal, maar van Amsterdam naar Calais (365 km) doe je volgens Google Maps 4 uur en 8 minuten over terwijl dit met een MG ZS EV volgens ABRP in totaal 4 uur en 21 minuten kost (met in totaal 37 minuten laden). Op zo een rit las ik halverwege sowieso al een pauze in. Met een benzineauto zou je het overigens dus in 4 uur en 8 minuten kunnen rijden, maar met een keer tanken en een kwartier de benen strekken doe je er dus niet veel sneller over.
Elektrich rijden is zeker geschikt voor mij maar als we openbare palen gaan vertragen zeker niet meer.
Als de laadpaal geen indicatie geeft, kan een handhaver immers ook niet weten of de auto volgeladen is; geen probleem dus.
Dat vind ik wel een probleem, want in principe ben ik vóór dergelijke handhaving, en dat kan dan niet!
Als de paal een storing heeft (en dat te achterhalen is natuurlijk) kan een boete aangevochten worden
De storing die ik eergisteren ervoer is toevallig herkenbaar in het transactieoverzicht omdat er maar 2 kWh is geladen en dat valt op. Maar als ie na 18 van de ca. 38 kWh was gestopt, had ik niet aan de hand van dat transactieoverzicht kunnen laten ziet dat er een storing was. Waarom een laadsessie is beëindigd (storing of stopgezet) heb ik nog nergens kunnen terugvinden.
'druppelladers' bij elk parkeervak
Geweldig idee! Ik heb hier nog nooit wat over gelezen; zijn er al plannen voor een proef ergens? Zo nee, kan ik dan alvast mijn straat aanmelden? :P
Een beetje zoals in Scandinavië op parkeerplaatsen voor de voorverwarming in de winter? Dat zou wel een goed idee zijn op zich, maar eigenlijk heb je daarvoor een beetje interactie tussen auto en infrastructuur nodig. Dat de paar auto's die echt leeg zijn een bodempje krijgen en de rest dan netjes verdeeld wordt gedurende de nacht.
Ja, of desnoods doe je 2 of 3 tarieven. Tarief premium voor 3x de prijs oid voor als je echt haast hebt. Tarief normaal en tarief druppel dat de restjes mag opslurpen. Nadeel aan dat systeem zou dan wel zijn dat je waarschijnlijk bij het budgettarief, ook daadwerkelijk druppelt ondanks dat er meer capaciteit is. Anders zou het in de praktijk kannibaliseren met de andere tarieven.

De energieprijzen zijn soms overdag negatief. Er zijn vast genoeg mensen die vooruit plannen en een halflege accu hebben die niet per se vol hoeft, maar als het voor een appel en en ei kan dat wel willen.
Ik denk dat je het hier wel bij het rechte eind hebt, de bezwaren die je noemt zijn in mijn opinie valide.

Tegelijkertijd kun je ook zeggen dat die bezwaren op twee verschillende manieren zijn op te lossen.

Enerzijds kun je kiezen voor Een ruimere vorm van Coulance.
Anderzijds kun je ervoor kiezen om lang parkeren bij laadpalen te bestraffen,
Dan moet je, zoals jij zegt, wel voldoen aan bepaalde maatstaven en zorgvuldigheidscriteria.

Het lijkt er echter op dat de persoon in kwestie zelf ook niet verder heeft gedacht dan: ik heb geen zin om te kijken wanneer mijn auto vol is en probeer dat nu op de gemeente af te schuiven.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Als je daarentegen gesteld had dat er bepaalde technische vraagstukken beantwoord moeten zijn voordat je tot handhaving kunt overgaan zou een uitspraak in deze wel eens anders hebben kunnen uitpakken

In dit geval zou de boete wellicht nog steeds zijn toegekend maar in andere gevallen, wanneer er twijfel bestaat of de laadsessie niet helemaal is afgerond en er dus niet kan worden overgegaan tot beboeten, dan is de vraag of de accu van de auto vol is Belangrijker dan de vraag wie de sessie heeft beëindigd (een mogelijke technische fout of een handeling van de bestuurder)

dat is dan immers niet goed te bewijzen en dus niet te beboeten


edit:
spel en typfouten

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 15:58]

Je kan gewoon als handhaving bellen naar een service nummer en die kunnen prima vertellen of paal XXX in gebruik is…
ja joh fijn, nog meer druk op de servicenummers van laadpaal leveranciers.

Daar gaan de tarieven.
Dat soort diensten hebben vaak hele andere ingangen dan dat jij en ik kunnen bellen. Dat zou dus weinig kunnen doen op basis van de kosten. Die leveranciers zijn in een markt gesprongen zonder na te denken over de toekomst en dat je ook meer service moet verlenen als je meer palen plaatst. Of dat nu een betalende klant is of aan de hulpdiensten omdat bijv een laadpaal omvergereden is.
Maar nog steeds moeten daar dan ineens meer mensen zitten voor nutteloze belletjes van BOA's. Nee bedankt.
Die 'bedrijven' zullen toch naar een service center over moeten als je bedenkt dat fossiele brandstof wegvalt ooit als we de toekomst moeten geloven... In theorie kan het geheel persoonloos, FastNed heeft zijn zaken goed voor elkaar.
Ja ho ff. Die service centers zijn er nu al. Die zijn er alleen voor storingen en als er vragen zijn. Dat zijn er eens een paar op een dag? Dikke kans dat twee of drie medewerkers half nederland kunnen bedienen. Dat veranderd wel even als iedere BOA bij iedere laadpaal gaat zitten bellen of die auto er al lang staat.
Ach, dit moet met een API op te lossen zijn.

Het zou mij niets verbazen als je nu al in een app kunt zien welke paal wel/niet in gebruik is.
Dan voor de gemeentes een login voor welke paal wel al 2> uur aangesloten is maar niet meer oplaad.

In theorie zou je gewoon moeten betalen voor hoe lang je auto geparkeerd/aangesloten is (parkeren zonder aansluiten dan wel een boete), als je dan niet meer oplaadt, kun je zelf kiezen om door te betalen of niet.

Dan kan het extra parkeergeld weer geïnvesteerd worden in extra palen en kost het de gemeente geen moeite om 2u lang bij een paal te wachten om te kijken of niemand de auto komt verplaatsen.
Dat klopt dat kun je zien, maar dat gaat per sessie. Oftewel pasje aangemeld of niet. Zegt dus alleen wat over het fysiek bezet zijn.
Auto's geven zelf vaak ook een indicatie die van buiten of door het raam te zien is. Een handhaver die zijn auto's een beetje kent kan in veel gevallen alsnog een bon schrijven.
Oef, dat is wel enorm uiteenlopend. Van knipperpatronen tot kleurtjes tot accubalkjes... bij de laadplug of op het dashboard. De handhaver zou dan een catalogus met alle verschillende indicators moeten hebben. En je zou moeten verbieden hier modificaties in aan te brengen, want met 'n simpel arduino'tje laat je 'm natuurlijk knipperen zoals je zelf wilt.
Of een plakbriefje d'r voor hangen :p
Dus met alle techniek van tegenwoordig kun je niet op een app op je smartphone zien of de accu van je auto geladen is, er een storing bij het laden is oid?

Sorry, maar dat vind ik raar.
Nope. Mijn auto (toevallig dezelfde als in het artikel) heeft geen app of wat dan ook. Ik hang hem aan de lader als ik thuiskom en de volgende dag haal ik hem weg. Als ik direct na het laden moet weghalen wordt het nachtwerk om zo'n 02:00

En 2 uur laten staan is echt wel heel triest om daar voor te gaan beboeten. 3 dagen, prima, maar 2 uur? Sjees.
En 2 uur laten staan is echt wel heel triest om daar voor te gaan beboeten.
Dat zijn twee uren waarin niemand anders er gebruik van kan maken. Asociaal van de gebruiker, en asociale mening van jou.
Stel, ik rij naar de stad en ga daar op museumbezoek. Na 3u is mijn wagen geladen maar ik ben nog vol op van mijn bezoek aan het genieten en heb nog enkele uurtjes voor ik rond ben. Moet ik volgens jouw dus het museum verlaten, voorbij het bord dat aangeeft dat omkeren niet meer mogelijk is, mijn wagen gaan verplaatsen en dan voor de tweede keer die dag een kaartje kopen om mijn bezoek aan het museum af te maken.

Wie is er nu asociaal bezig?

Stel, ik ga uit eten op restaurant, leuk gezelschap, goed diner gepland. 6 gangen, goede avond. En net als men er aan komt met het hoofdgerecht krijg ik bericht dat mijn wagen geladen. Moet ik volgens jouw dus mijn eten laten staan, mijn wagen gaan verzetten, nieuwe parkeerplaats gaan zoeken om een kwartier later mijn eten koud terug te vinden terwijl de rest van het gezelschap al met lege borden zit.

Wie is er nu asociaal bezig?

Stel ik ben in de winkel, mijn winkelkar goed volgeladen en ik heb berekend dat mijn wagen rond dit tijdstip gedaan heeft met laden. Moet ik volgens jouw dus mijn winkelwagen laten staan, met alles er in om mijn wagen te gaan verzetten om 10 minuten later mijn winkelwagen niet meer terug te vinden, een nieuwe te moeten nemen, helemaal vooraan te beginnen en onderweg een sakkerende winkelbdediende tegen te komen die mijn vorige winkelwagen aan het leegladen is.

Wis is er nu asociaal bezig?

Ik begrijp als EV rijder heel goed de frustratie van laadpaalklevers. Maar ik weet ook verdomd goed uit eigen ervaring dat je alles in context moet zien en niet zomaar iedereen moet gaan beschuldigen van asociaal of onaanvaardbaar gedrag omdat jij vind dat iedereen zich aan JOUW standaarden moet houden en jij denkt dat jij je wel perfect aan dat soort regeltjes kunt houden. Want dat is pas asociaal.
De voorbeelden die je noemt zijn wel erg van de categorie "Ik maak van mijn probleem jouw probleem". Dat jij een nieuw museumkaartje moet kopen omdat je na 2 uur een auto moet weghalen is jouw probleem, niet die van de maatschappij. Dus ja, dan koop je maar lekker een nieuw kaartje als je nog niet uitgekeken was óf je zet hem vooraf gewoon op een normale betaalde parkeerplek.

Bij een normaal tankstation laat je hem ook niet voor een pomp staan als je ernaast nog even uitgebreid naar de Mac gaat.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Hij heeft toch ergens wel een punt dat bij gelegenheden waar je vaak langer dan een uurtje bent, men niet moet gaan zeuren als je de auto niet meteen weg haalt nadat die vol is. Zeker als we het hebben over dingen als pretparken/dierentuin/restaurant waar je niet even praktisch je auto kunt gaan verplaatsen halverwege.

Bij een supermarkt is het een ander verhaal, daar ben je normaal gesproken geen uren bezig dus dan lijkt het me logisch dat je auto na 2 uur weer weg moet zijn.

Het zou overigens beter zijn om vooraf een indicatie te zien van de max parkeertijd in plaats van zeggen dat je XX minuten nadat de auto vol is hem moet verplaatsen. Dan weet je tenminste vooraf waar je aan begint als je hem daar parkeert en kun je bewust de keuze maken of je op tijd terug kunt zijn.
De verwachte laadtijd indicatie is inderdaad niet altijd 100% vooraf betrouwbaar of beschikbaar en de ene auto is eerder vol dan de ander.
Pretpark: die zijn erop ingesteld, en het lijkt me sterk dat er op de parkeerplaats van een pretpark een bord staat dat je maar een paar uur mag staan. En als het dan nog zo is, is er altijd wel een regeling dat je even naar de auto kunt zonder opnieuw entree te moeten betalen. Geldt ook voor dierentuin en de meeste musea.

Maar goed. Etentje. Begrijpelijk dat dat een probleem is. Maar ga je zo vaak naar een etentje waar je niet met een volle acculading heen en weer kunt rijden?
Dan maak je gebruik van de privé parkeer gelegenheid van het park of restaurant waar je heen gaat, daar mag je vast, mogelijk tegen betaling, de hele dag staan.

Dat jij naar een museum of restaurant gaat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je dan maar een vrijbrief hebt om openbare parkeerplekken heel de dag of avond bezet te houden terwijl je niet doet waarvoor die plek bedoeld is, namelijk de auto opladen.
Maar als je de auto niet halverwege kunt weghalen is je planning toch gewoon verkeerd? Dan moet je hem er niet neerzetten en een parkeervak zoeken waar die wel de beoogde tijd mag staan.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Er zijn van die gelegenheden waar je nou eenmaal heel slecht kunt plannen. Denk aan de Efteling waar je 30-120 minuten in de rij kunt staan voor een attractie. De geschatte wachttijd vooraf klopt ook niet altijd op het kwartier nauwkeurig. Of inderdaad een restaurant waarbij je niet exact in kunt schatten wanneer de volgende gang komt. Ook niet elk theater heeft een pauze in de voorstelling waar je heel gemakkelijk even naar de laadplek op en neer kunt.

Als ze bij gelegenheden met een dag of dagdeel vullend programma moeilijk doen over je auto niet binnen xx minuten weghalen, zet dan gewoon geen laadpaal neer. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat mensen na een uurtje weer buiten staan. Of denk na over een laadservice waarbij een medewerker of de auto verplaatst van de laad locatie naar een long term plek, of zoiets als een mobiele oplader waarbij de medewerker de oplader van de ene auto in de andere plugt. Geen idee of die al bestaan :)
Volgens mij kun je de Efteling tot op de seconde nauwkeurig plannen. Je bent er korter dan 2 uur of langer. Als je het niet zeker weet: normale parkeerplaats.

De privileges waren leuk toen er nog maar een paar EV’s waren. Nu het de norm wordt is het dalijk gewoon een normale auto.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Hoeveel mensen rijden de auto weg bij de pomp om binnen te gaan betalen?
wel in dat geval zal ik voortaan mijn auto expres op de laag mogelijkste laadstand zetten die er is.

Issie wel wat langer bezig, maar ben ik er iig van verzekerd dat ik geen boete krijg.


Dit is echt belachelijk.
Bij een normaal tankstation laat je hem ook niet voor een pomp staan als je ernaast nog even uitgebreid naar de Mac gaat.
nee, maar dat is omdat er simpelweg geen reden is om te moeten wachten bij de pomp terwijl het bij snelladers de noormaalste zaak van de wereld is om even koffie te gaan doen of een hapje te gaan eten.

Vraag maar na bij de mac in gouda. Die hebben letterlijk een dozijn superchargers voor de deur staan.
wel in dat geval zal ik voortaan mijn auto expres op de laag mogelijkste laadstand zetten die er is.
Issie wel wat langer bezig, maar ben ik er iig van verzekerd dat ik geen boete krijg.
Als maar genoeg mensen dat doen, wat vast gaat gebeuren, dan komt er vanzelf wetgeving op een maximale laadtijd van een uur of 2 ofzo.

Gratis parkeer-priveleges waren leuk om de EV wat te promoten. Maar wat als zo 30% van de auto's EV is? Laat staan meer?
Man, aan de toon van je reacties klink je net zoals de buurt toen de eerste laadpaal hier de grond in ging en ik 5 jaar geleden de eerste full EV had.

Tegenwoordig word in elke Funda advertentie geshowd met 'Appartement met eigen laadpaal voor de deur'. erhm pardon... die is gewoon openbaar.

Als EV kan je niet alles plannen, maar als jij dagelijks met je EV een openbare paal om 16:00 claimt tot 7:00 en geen rekening houdt met de buurt om je heen, ben je een aso in mijn en gok velen andere hun ogen.

Als je naar de Efteling gaat en je staat op een EV plaats vind ik het ten eerste het probleem van de Efteling dat zij voor de juiste parkeervoorzieningen moeten zorgen. Ook oplaadpunten horen daarbij, sterker nog; daar kan men gewoon aan verdienen. Tweede punt: het valt niet te plannen wanneer je auto exact vol is.

Je spreekt dan van een incidenteel iets.

https://parkerencentrumutrecht.nl/informatie/
"In totaal zijn er ca. 2000 parkeerplaatsen beschikbaar in P1, P4 en P5.
Online reserveren
Bij de parkeergarages van Hoog Catharijne reserveer je snel en makkelijk een parkeerplek. Bovendien bespaar je tot wel 50% op je parkeerkosten als je vooraf online reserveert. Bekijk de video en ontdek de 4 simpele stappen van online reserveren!
Oplaadpunten elektrische auto’s
Rijd je in een elektrische auto? Dan kun je je auto opladen bij één van de 19 beschikbare oplaadpunten."

Dat is wel echt een schokking aantal en als je kijkt merk je dat 7 van de 10 helaas geen EV's zullen zijn die dat punt echt nodig hebben. Vaak vol genoeg - te zien aan dat de paal uit staat of hybride. Ik kom vanuit Eindhoven en als ik er niet vroeg ben heb ik gewoon 0 EV plek. En waarom staat men daar? Omdat je dan vooraan staat. Als deze helemaal achterin de HC gezet worden - dan zou het een stuk minder populair zijn.

Dit bovenstaande is extreem voorbeeld van menselijk gedrag wat niet sociaal is en lichtelijk overdreven maar de beheerder van de parkeergarage mist ook het besef dat 19 op 2000 niet echt een gevalletje goed te plannen is. Terwijl dit JUIST een locatie bij uitstek is dat je prima even je auto kan verplaatsen. Doet denk ik 1 op de 10 gebruikers...

Dus deels zal die oplossing bij onszelf liggen, niet in handhaving of regels. Maar gewoon ouderwets sociaal naar elkaar zijn. Ik vind je reacties redelijk onbegripvol naar EV rijders, bijna alsof je er zelf niet mee te maken hebt of alleen met negatieve aspecten te maken hebt en dat herken ik niet van een grote groep EV bestuurders, want dat is niet alleen de 4-8% bijtelling groep... Er zijn ook gewoon sociale vriendelijke mensen in deze doelgroep die bijv wel geswitcht zijn vanwege groene redenen als primaire beweegreden.
Maar wat is jouw oplossing dan voor de toekomst? Ouderwets sociaal zijn is een lieve gedachte, maar daarvan komen er niet minder auto’s of meer laadplaatsen.

En appartementen? Ik heb een perfecte privé parkeerplaats in onze parkeergarage onder het complex. Maar van de brandweer mogen we géén laadpalen zonder de boel voor tonnen te verbouwen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Van de brandweer? Maar zeshonderd liter dinosap opslaan mag wel? 8)7

Wat denk die gasten dat er gaat gebeuren?
Bij ons mag een EV niet eens in de parkeergarage, laat staan laden. Brandweer zegt: als een elektrische auto eenmaal in brand staat heb je die niet binnen een uur geblust. Plafond van parkeergarage is 60 of max 90 minuten brandwerend, bij een normale brand. Maar een EV-brand is de temperatuur veel hoger. Dus: of sprinklers + nieuw plafond, of de ingang + indeling parkeergarage veranderen zodat ze de auto's eruit kunnen trekken. Beide oplossingen kost tonnen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

Als….

Ik begrijp het hoor, maar dit is wel ff een serieus gedoe om niks.

Dan snap ik dat je zegt houdoe en bedankt he.
Dat van de brandweer is paniek in een glas water. Alsof elke EV zichzelf opblaast.

Mijn oplossingen zijn meer 50+ laders bij plekken waar je kort bent, zoals bij de AH, in de woonwijk en daar hoeft niemand langdurig aan te staan. Overal een laadpaal is onzin en gaat niets oplossen.
Paniek in een glas water of niet, zij hebben het laatste woord. Geen discussie mogelijk daar.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 22 juli 2024 15:58]

die gratis parkeer privileges zijn al heel lang van de baan. Ik betaal iig altijd.
dan komt er vanzelf wetgeving op een maximale laadtijd van een uur of 2 ofzo.
Lijkt me een goede manier om er voor te zorgen dat er nooit meer gebruik gemaakt wordt van dit soort palen.


Als iemand die hiervan afhankelijk is voor dagelijks verkeer is 2 uur gewoon te kort. Daarmee kan ik nog niet de helft van mijn kilometers maken. Zou dus niet de meest slimme zet zijn.
Maar hoe zou je het in de toekomst willen doen dan?

Er komen dagelijks EVs bij en er gaan dagelijks parkeerplaatsen weg door lobby groene partijen. Het net is nu al overbelast dus komende 10-20 jaar gaat het aantal palen echt niet verdubbelen.
Er komen meer EV’s bij, maar er gaan dus ook fossiele brandstof wagens af. Het aantal parkeerplaatsen zal per saldo ongeveer gelijk blijven, maar er moeten dus gewoon meer palen bijkomen.


Het probleem is kennelijk niet dat je niet kunt parkeren (wat vaak al een behoorlijk probleem is), maar dat er niet voldoende laadpalen zijn om alle geparkeerde wagens van sap te moeten voorzien waardoor wij weer geacht worden om een soort van stoelendans te gaan lopen doen.

Mensen beboeten die daadwerkelijk helpen om de klimaatdoelen te behalen Ipv je shit gewoon oplossen is wmb niet de oplossing.
Mijn punt is niet voor nu, maar voor de toekomst, zeg over 5 jaar. EV zal heel snel de norm gaan worden. Dan is een uitzonderingspositie niet meer houdbaar.
Mijn punt ook. Gewoon meer palen plaatsen. Desnoods halveren in vermogen.
Natuurlijk is dat ook de enige echte oplossing op termijn. Over 30 jaar zal vast élke parkeerplaats wel een vorm van laden hebben. Maar dat gaat nog heel veel tijd en nog veel meer geld kosten om een 20kV-leiding in elke straat te leggen :)
Ik denk dat je vooral mijn laatste paragraaf nog eens moet lezen. We moeten niet elke situatie als zwart/wit beoordelen, maar meer in context zien. Wetgeving, regelgeving kent niet veel ruimte voor context maar er is uiteindelijk een zeer groot verschil tussen laadpaalkleven op een moment dat de parkeerdruk zeer hoog is en laadpaalkleven op een moment dat die druk zeer laag is. Er is een groot verschil tussen de wagen onmiddelijk verzetten als het laden gedaan is en de wagen nog een halve dag laten staan.

Alles moet in context bekeken worden.

En je wil niet weten hoeveel mensen hun wagen tanken en daarna nog even de winkel binnenlopen om rustig nog eens rond te kijken om dan een kleinigheid voor verder onderweg mee te nemen ondanks dat er andere wagens staan aan te schuiven.

Zoals je ook in de comments kunt lezen zijn er meerdere mensen die al andere oplossingen aandragen: ga de laadsnelheid afstemmen op hoe lang je denkt weg te zijn. Is dat dan een betere oplossing? Los je daar het probleem mee op?
De comment waar je op reageert valt gewoon in precies dezelfde valkuil als deze rechter blijkbaar.

Probleem is niet dat mensen “te lang” bij een paal staan, maar dat er gewoon te weinig laadpalen zijn. En dat probleem gaat alleen meer groter worden met de druk die er tegenwoordig op “verduurzaming” ligt.

Je ziet het nu ook al gebeuren met de stroomnetten die overbelast dreigen te raken (zie nieuwsartikel Liander van vandaag).
Precies dezelfde fout: Pushen op vergroening terwijl de huidige infrastructuur het niet aankan.
Voorop gesteld: ik woon in een omgeving waarin mensen vaak een eigen laadvoorziening kunnen treffen.

In mijn omgeving ken ik een aantal mensen (over het algemeen niet asociaal) die een elektrische auto hebben. Van 2 ervan weet ik dat ze de stelregel hebben: "ik laad wel op op een laadplaats, want dan kan ik daar gelijk parkeren, dat is makkelijk".

Dan heb je volgens mij de verkeerde insteek. Mijn broer is zo iemand: rijdt gewoon naar de doe-het-zelf zaak op 10 km afstand en drukt er dan z'n laadstekker in, want dan heeft-ie een parkeerplaats bij de ingang. Lekker makkelijk.

Je kunt wel zeggen dat het een infrastructuur probleem is, maar in mijn beleving is het vaak een mentaliteitsprobleem. Je zet je auto neer op een gewone parkeerplaats tenzij je echt moet laden. Niet andersom. En laden probeer je in mijn beleving altijd bij je in de buurt te doen (voorkeur eigen laadpaal).
Er zal inderdaad een soort collectief besef moeten ontstaan. Je hebt nu hersenlozen die inderdaad hun EV maar ergens aan de stekker hangen en er dagenlang niet meer naar omkijken. Daar is deze uitspraak een goede zaak voor.
Ja oke, maar dagenlang is wmb een ander verhaal dan een paar uur. Gezien de snelheid (of afwezigheid ervan) bij sommige palen is het niet te doen om binnen 5 minuten altijd je auto te kunnen verzetten.

pak de gemiddelde 11kW lader. Als ik mijn auto ff goed leegrijd (2-5%, helemaal niet zo gek) dan duurt het minstens 7 uur voordat ie met die snelheid vol is en dan heb ik de verliezen op de lijn en door temperatuur buiten bijvoorbeeld nog niet meegenomen.

Is het een enkelfase 7kW lader dan is 11-14 uur ook geen uitzondering.
Ik denk dat lokatie ook wel een belangrijk punt mag zijn op hoelang is te lang. Veel winkels zijn van 9 tot 17-18 open. Dat zijn dus 8 of 9 uur per dag. In die periode (om even makkelijk rekensommetje te houden 1 uur laden + 2 uur parkeren = 3 uur totaal) dus maar 3 mensen de paal gebruiken tijdens dezen openingstijden. Dat is uiteraard niet veel. Binnen 5 minuten is inderdaad overdreven maar 2 uur op zulke locaties is wel lang.

Potentiële oplossingen:
Mensen eerder een herinnering geven zoals de auto is al 80-90% opgeladen. Over x minuten zal de auto opgeladen zijn.

De laadpaal haalt het slotje eraf aan de paal kant wanneer die vol. De parkeerplekken ernaast links en/of rechts reserveren voor die paal zodat men daar kan staan en hoeft de auto niet zo snel verzet te worden. Je hebt alleen wel een langere oplaadkabel nodig.
Dat er te weinig laadpalen zijn, daar ga ik direct mee akkoord. In de landen in het hoge noorden zie je vandaag al parkeergarages waarbij elke parkeerplek een laadpunt heeft. Er zal, ook bij ons, nog een omslagpunt komen waarbij zoiets normaal wordt.

En nee, de stroomnetten worden niet overbelast. Dat worden ze als we niets zouden doen, maar netbeheerders blijven over het algemeen dat probleem voor. Daarom investeren ze. En het is niet de eerste keer dat technologische vooruitgang zorgt voor een sterk hoger verbruik op enkele jaren tijd. En in het verleden is dat ook altijd goed gegaan.
Stel, ik rij naar de stad en ga daar op museumbezoek.
Toppie. Je gaat naar de stad met een elektrische auto. Het plannen van laden ben je dus wel gewend. Dan denk je vooraf even na dat je na 3 uur misschien niet klaar bent en je auto dus niet op een laadplek neer kan zetten omdat je hem niet op tijd weg kan halen. Dan bedenk je wat anders of kies je ander vervoer.
Stel, ik ga uit eten op restaurant, leuk gezelschap, goed diner gepland. 6 gangen, goede avond.
Toppie, Je gaat uit eten met behulp van je elektrische auto. Het plannen van laden ben je dus wel gewend. Dan denk je vooraf even na dat het wel eens zou kunnen gebeuren dat halverwege het hoofdgerecht je auto klaar is en je de auto dus niet op een laadplek kan zetten omdat je hem niet op tijd weg kan halen. Dan bedenk je wat anders of kies je ander vervoer.
Stel ik ben in de winkel, mijn winkelkar goed volgeladen en ik heb berekend dat mijn wagen rond dit tijdstip gedaan heeft met laden.
Toppie. Je gaat naar de winkel en je hebt uitgerekend dat je wagen rond dat tijdstip klaar is met laden. Moest ook wel nadat je bij je museum en restaurant bezoek tot de conclusie kwam dat dit nodig is. Helaas, je maakt een foutje en moest je auto weghalen. Kan gebeuren, je geeft even bij de klanten service aan dat je een foutje gemaakt hebt en je auto bij de laadpaal moet weghalen en dat je je winkelkarretje zometeen komt afrekenen.

Na dit museum bezoek, restaurant bezoek en winkel ervaring gaat het de 4de keer vast helemaal goed komen met je planning. Wij rekenen op je.
Ik snap je punt, maar al jouw weerwoorden komen zo'n beetje neer op: "Neem een ander vervoersmiddel". Behalve dan bij de supermarkt, maar daar ben je (of iig ik) zelden lang genoeg om de accu vol te krijgen.

Ik dacht dat we elektrisch rijden wilden stimuleren ipv ontmoedigen?
Even dat je het weet, voor al deze antwoorden heb ik het volgende weerwoord:

Ik zal de volgende keer ervoor zorgen dat de auto nog steeds aan het laden is tot net na ik terug ben door het opgenomen vermogen te verlagen.

echt serieus, waar hebben we het over? een keer een half uurtje?

laat de gemeentes dan de tweede plek ook reserveren iets wat ze nu niet doen. De spullen liggen er de hardware is er klaar voor, maar neee. Te veel moeite.
Precies dit! We (elektrische rijders) moeten ons gedrag aanpassen aan het voorlopig nog chronisch tekort aan laadpalen. Op deze manier maken we het voor iedereen makkelijk en handelbaar. Man man, de meeste tegenargumenten die ik hier lees zijn echt eerste wereldproblemen.
Ik begrijp dat exact inplannen een probleem kan zijn, maar dat is ook zo met regulier parkeren. Dan moet je ook inschatten hoe lang je gaat winkelen.
Want? Op vrijwel alle plekken voor betaald parkeren kan ik gewoon achteraf betalen voor gebruikte tijd? Zelfs in the middle of nowhere.
Wat doe je als je midden in de stad met je winkelwagen staat en je komt erachter dat je parkeerkaartje over 1 minuut verloopt?
ACM Software Architect @stylezzz11 april 2022 21:22
Daar heeft de moderne rijder natuurlijk een parkeerapp voor, waarbij je achteraf voor de gebruikte tijd betaald ;)

't Kan dan trouwens wel een dure grap zijn als je dan een keer vergeet de parkeertijd te stoppen bij wegrijden :X

[Reactie gewijzigd door ACM op 22 juli 2024 15:58]

Dat kan, maar die parkeerapp's heb je nog lang niet overal. Veel plekken werken nog met kaartjes achter d e voorruit of met kenteken intoetsen op de parkeerautomaat aldaar. Legio verhalen overigens van falende parkeerapp's waar mensen een kapitaal moesten afrekenen omdat de app niet goed registreerde wanneer het parkeren was afgelopen. ;)
.oisyn Moderator Devschuur® @stylezzz11 april 2022 22:08
Veel plekken werken nog met kaartjes achter d e voorruit of met kenteken intoetsen op de parkeerautomaat aldaar.
Het feit dat die plekken zo werken impliceert niet dat je niet met een app kunt betalen, he. Ik ben nog nooit een betaalde parkeerplaats op de openbare weg tegengekomen waar ik niet met een algemene 3rd party app a la ParkMobile kan betalen. Afgesloten parkeergarages en -velden zijn natuurlijk een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 22 juli 2024 15:58]

Afgesloten parkeergarages en -velden zijn natuurlijk een ander verhaal.
bij afgesloten plaatsen betaal je vrijwel altijd achteraf. Dus dat is dan al niet echt een issue meer.

En ook daar kun je vaak met een app betalen, behalve Qpark want die zijn gierig ofzo.
Nou dan laadt je je auto even niet op als je het alleen asociaal kan doen.

Rij nu al een poosje ev en die voorbeelden die jij bij elkaar fantaseert zijn mij nog nooit overkomen, oftewel je bent aan het zoeken om te zeiken.

Dus om antwoord te geven op je vraag, wie is er asociaal bezig?

Jij voornamelijk...
Gewoon je auto niet aan een openbare lader hangen als je zo lang weg bent. Zo moeilijk is het niet.

En als je dat wel doet, een 20 minuten nadat hij vol zit lijkt mij ook niet zo erg. Dan kun je makkelijk naar de kassa en terug naar de auto.
Vóór dat dinetje zoek je gewoon een andere parkeerplaats, waarna je de auto aan de lader hangt als je weer thuis bent.

[Reactie gewijzigd door Rabb op 22 juli 2024 15:58]

Vóór dat dinetje zoek je gewoon een andere parkeerplaats, waarna je de auto aan de lader hangt als je weer thuis bent.
als je nog thuis kunt komen.

Ik heb zelf geen laadpaal voor de deur en ben dus afhankelijk van dit soort palen.

Heb een keer voor werk een etentje gehad in de binnenstad van rotterdam. Toevallig kwam ik op een gunstige plek een laadpaal tegen, want die had ik wel echt nodig om ergens te kunnen komen na het gebeuren. uiteindelijk was de auto net vol toen we weer terug gingen (ergens na 2 uur 's nachts oid), maar het had zomaar een uur eerder of later kunnen zijn. Gaan we dan daar moeilijk over doen omdat ik hem zsm vol wil hebben?
Dat hangt natuurlijk af van de situatie

Maar zoals die nu is

Wetende dat er te weinig laadpalen zijn is laden op momenten dat je de auto niet tijdig weg kunt halen natuurlijk best wel egocentrisch

Het feit dat gemeenten het probleem voorlopig niet kunnen of willen oplossen doet daar maar zo weinig aan af
Wat denk je van het idee om op de snelweg vlakbij je bestemming gewoon bij Fastned vol te laden? Kun je in de stad lekker je museum in zonder een plek voor andere mensen die echt moeten laden bezet te houden?

Zie het als een destination charger, niet als een prima prive parkeerplek voor jou omdat je toevallig een stekkerauto hebt.
Als mede ev gebruiker vind ik dat echt onzin. De paaldichtheid is echt wel groot genoeg om dan even een andere te pakken.
En als dat ergens nog niet zo is, dan moet die gemeente daar werk van maken ipv mensen die gewoon raktisch gebruik willen maken van hun auto boetes geven.

Dit arrest is een klap in het gezicht van de acceptatie van evs voor de transitie. Als straks alle lease autos evs moeten zijn gaat dit echt enorme problemen opleveren.

In mijn ogen moet dat label eraf en meer palen. De gemeente verdient er al aan, de ev rijder betaald zo al extra voor de parkeerbelasting.
https://www.parkncharge.n...n-laadpalen-geen-melkkoe/ Een gemeente stelt ruimte ter beschikking voor een laadpaal, waar een laadpaalexploitant die een overeenkomst met de gemeente heeft op eigen kosten een laadpaal moet neerzetten. Die verdient dat terug met de verkoop van stroom. Meer laadpalen (doordat iedereen net zo lang aan een paal mag staan als dat men wil) betekent minder opbrengsten per laadpaal, dus hogere kW-prijs. Als de overheid meebetaalt, betalen we als belastingbetalers de kosten van minder efficient laadpaalgebruik. Dat is wat je voorstelt?
Enige paal en perk aan inefficiënt gebruik van die laadpalen lijkt me toch wel handig. Of dat 2 uur moet zijn op deze manier is weer een andere vraag

[Reactie gewijzigd door Frij5fd op 22 juli 2024 15:58]

Nee, maar als je ergens staat waar je ook parkeergeld (belasting) betaald, betaal je net zo voor de parkeerruimte als de andere plaatsen in dezelfde zone.
Naast dat de laadpaal exploitant dan aan het stroom verdient.
Dus waarom is de laadpaal niet gewoon een service+ op een belasting (parkeergeld) betaalde parkeerplaats. Juist als de gemeente er ook niets aan heeft is het twijfelachtig dat we een apv gebruiken zodat de exploitant kan maximaliseren.

Laat gemeente daarnaast ook een laadplein inrichten met snelladers, die alleen tijdens het laden (voor als je anders niet kan laden ala de benzine pomo), maar de trage publieke palen moeten juist voor die nachtjes thuis zijn.
Sorry miste jouw punt. Ja zeker meer palen, deels gefinanceerd door de belasting. We hebben toch een deadline op de ICE, dan moeten we toch samen zorgen voor een goede laad infrastructuur, waar de EU milharden voor uitrekt aan subsidies (ook belastinggeld). Nogal averechts om te vinden dat er paal en perk gesteld moet worden.
Ja, misschien moet dat het wel worden, willen we zo snel mogelijk van olie import af (waarmee we dictaturen financieren) en CO2 uitstoot verminderen
Je hebt echt werkelijk waar geen isee wat voor precedent dit schept als je dit een goed idee vind. Ik kan nu dus nooit meer mijn auto aan een openbare laadpaal zetten op de klus waar ik Werkte.

Daar was het twintig minuten lopen naar de parkeerplaats. Dus op het moment dat ik een pingetje krijg dat ie vol is is de kans vrijwel 1 dat het minimaal 0,5 uur duurt voor ik er kan zijn. Zit ik net in een meeting dan jammer maar dan is het dus 1.5 uur.

Dikke doei dat ik daar de hele papiermolen voor doorga, want aanvechten kost meer dan gewoon betalen.

Het zijn dit soort onzin uitspraken die het in nederland gewoon niet meer leuk maken. Parkeerboetes zijn 2/3 van de tijd onterecht en in dit geval gaat het waarschijnlijk nog veel erger worden.

Het systeem om een boete aan te vechten is dramatisch en kost je soms meerdere dagen voordat het daadwerkelijk kan.
Het is dan ook geen parkeerplek, maar een plek om je auto op te laden.
Klopt is alleen wel erg lullig als je om 22;00 aankomt wilt gaan slapen en je de volgende dag vroeg weg moet. Dan kan je dus niet laden! Er zou na 22:00 niet meer moeilijk gedaan moeten worden tot 7:00 ofzo.
Ik denk dat er weinig boa's zijn die om 3 uur snachts een rondje langs de laadpalen in de stad gaan maken om te kijken of er iemand kleeft.
Nouja. Nu dus waarschijnlijk wel. Precedent ligt er dus is makkelijk geld scoren. Handhaving is toch onderweg in grotere steden. Dus dan maar leuk prentje uitschrijven.

En dan nog maar zwijgen over uitgesteld laden zodat je daltarief kan pakken.

Moet je dat dan ook maar iedere keer uit gaan zetten?
Nou, of iemand die nachtdiensten draait en om 3u thuis komt. Die kan dus niet voor een EV gaan en thuis laden. Om 10u is die BOA immers wel al bezig.
Ik werk bij een gemeente en de scan auto rijdt ook savonds laat.
maar die checkt alleen of dat er voldoende parkeergelden betaald zijn. niet of dat de laadpaal aan of uit staat. :)
Klopt maar zal denk ik niet lang duren?
Dan had je van te voren bij een Fastned oid even kunnen laden?
Ik ben kapot en wil naar bed op zo moment.
Zorgen dat je een laadpaal op eigen terrein hebt..
De gereserveerde plekken zijn wel voorzien van een blauw bord met een witte P (met daaronder een beperking voor het parkeerdoel), en dat maakt het erg lastig om vol te houden dat het geen parkeerplaats is. Het is wellicht paradoxaal, maar juist bij de laadpaalplekken zónder P-bord mag je in het algemeen wél een brandstofauto parkeren, omdat die borden juridisch niks betekenen.
De gereserveerde plekken zijn wel voorzien van een blauw bord met een witte P (met daaronder een beperking voor het parkeerdoel), en dat maakt het erg lastig om vol te houden dat het geen parkeerplaats is.
Ja, maar dat maakt het ook erg lastig om vol te houden dat je er mag parkeren als je niet aan het laden bent.

Als er ergens een P-bord staat met daaronder een beperking dat het alleen voor gehandicapten is, dan kan een niet-gehandicapt bestuurder (danwel een bestuurder die een gehandicapt persoon vervoert) niet volhouden dat hij er mag parkeren omdat het een parkeerplek is.
Ja, maar dat maakt het ook erg lastig om vol te houden dat je er mag parkeren als je niet aan het laden bent.
Dat zou ik dan ook zeker niet willen beweren. Het is evident dat P + "opladen elektrisch voertuig" betekent dat je daar alleen mag parkeren als je ook je elektrische voertuig oplaadt. (Waarbij ik overigens vermoed dat je brandstofauto parkeren terwijl je je segway oplaadt, juridisch houdbaar zou zijn :P)

Ik reageerde dan ook op wimswa die beweerde dat het geen parkeerplek is. Dat is het wel. Een parkeerplek met een heel specifiek doel, maar wel een parkeerplek.
Nope. De plek is nog altijd eerst een parkeerplek en daarna een laadplek.
Kom ik met mijn "Flinstones auto" aan en zijn alle normale plekken bezet maar een laadplek vrij, dan parkeer ik mijn auto daar.
Nee want dat zijn dedicated plekken met speciale voorzieningen voor mensen met een beperking die daar niets aan kunnen doen.
Electrisch rijden is een keuze. Daarnaast is het ook een keuze om te moeten laden (lees: je had ook van t voren kunnen inschatten hoeveel range je heen+terug nodig had)

De voornamelijkste reden is echter dat de laadplek meestal ten koste is gegaan van de normale parkeerplek. Bij mij in de straat hadden we 10 parkeerplekken wat al erg krap was. Nu zijn dat er nog maar 8 en is het altijd drama. 8 plekken in gebruik en de 2 plekken welke niet gebruikt worden, mag ik niet gebruiken? Laat me niet lachen...
Je zult als collega EV rijder maar naarstig op zoek zijn naar een laadpaal omdat je anders niet meer thuis komt en dat lukt dan niet omdat een ander staat te schijnladen. Heel fijn.
Als het op een dergelijke paal aankomt heb je sws al een probleem en ben je gewoon niet slim bezig geweest. Wil je nog een beetje degelijk kunnen rijden had je beter een snellader kunnen zoeken.
Anoniem: 715452 @Bezulba12 april 2022 00:27
Bekijk het is van een andere kant. Als ik mijn auto volgetankt heb met benzine en ik laat hem voor de pomp staan gaat iedereen (terecht) klagen.
dat hangt wel van de situatie af, maar die is lastig inschatten. Iemand met nachtdiensten slaapt overdag, en kan hem dan niet weghalen, en andersom. En elke boete aan moeten vechten is ook geen doen.

De laadpaal leverancier zou de kabel kunnen ontkoppelen bij vol, zodat iemand er in ieder geval naast kan staan, en met een voldoende lange kabel alsnog kan laden.
Als je auto voorzien is van z'n clouddienst en alles goed werkt kun je zien wat de status is en krijg je zelfs notificaties. Maar niet alle auto's hebben dat, en ik heb eergisteren voor het eerst ervaren dat ik geen notificatie kreeg. Mijn auto heeft daardoor urenlang bij een paal gestaan, en mijn accu was nog net zo leeg als toen ik 'm neerzette, geheel zonder dat ik zelf kon weten dat dat zo was.
Sorry, maar dat vind ik raar.
De laadpaal kan storing hebben, maar je auto-naar-cloud-notificatie-app-ding kan ook storing hebben. En als die tegelijk voorkomen, tast je gewoon in het duister. Ik had wellicht neurotisch zelf elke 10 minuten de status kunnen verversen maar ik heb ook wel wat beters te doen :)

En er zijn ook gewoon auto's die die functionaliteit niet hebben, of waarvan het na een paar jaar gratis ineens schreeuwend duur is geworden. Dan ga je niet even een nieuwe auto kopen, daarvoor zijn auto's toch net even te prijzig.

[Reactie gewijzigd door Juerd op 22 juli 2024 15:58]

Dat gat in de markt kan dan weer opgevuld door de laadpaal. Die kunnen jou ook een notificatie sturen. Al was het maar via (het account van) je laadpas.
De laadpaal kan mij een notificatie sturen? Vertel, hoe werkt dat? :)
Ze kunnen rekeningen sturen toch? Via je account? Dan weten ze wie je bent.
Nee, het meeste laden gaat via een gecentraliseerde infrastructuur: de laadpaaltoko (CPO) stuurt facturen naar de laadpas/laadapp-toko (MSP) en die stuurt verzamelfacturen naar jou als klant. En daar kunnen ook nog partijen tussen zitten. Dus de laadpaal weet vaak helemaal niet wie je bent.

De verrekening gaat asynchroon en kan soms weken of zelfs maanden achterlopen, dus dat traject leent zich niet voor "nu"-notificaties.
De verrekening gaat asynchroon en kan soms weken of zelfs maanden achterlopen, dus dat traject leent zich niet voor "nu"-notificaties.
Met de huidige stand van de techniek. leent dit zich prima voor 'nu'-notoficaties. Dat de betrokken bedrijven hun systemen op dit moment niet zo ingericht hebben dat het al kan (in deze tijd - het is bijna beschamend...) betekent alleen dat dat dus iets is wat ze op redelijke termijn (minder dan een jaar) makkelijk kunnen verbeteren.
> Met de huidige stand van de techniek. leent dit zich prima voor 'nu'-notoficaties. Dat de betrokken bedrijven hun systemen op dit moment niet zo ingericht hebben dat (...)

Wat is in jouw beleving het verschil tussen "de huidige stand van de techniek" en "hoe bedrijven het ingericht hebben"? In mijn beleving zijn die twee dingen exact hetzelfde.

Natuurlijk zou zoiets gebouwd kunnen worden. Maar zo ver ik weet is het er nu nog niet. Beleidsmakers en rechters kijken hopelijk naar wat er nu kan, niet naar wat er wellicht in de nabije toekomst zal kunnen.

[Reactie gewijzigd door Juerd op 22 juli 2024 15:58]

Wat is in jouw beleving het verschil tussen "de huidige stand van de techniek" en "hoe bedrijven het ingericht hebben"? In mijn beleving zijn die twee dingen exact hetzelfde.
Natuurlijk is dat niet hetzelfde. Probeer je nu te trollen ?

Als mijn oude oma nog acceptgiro's gebruikt, en enkel een vaste telefoon om met haar (klein)kinderen te communiceren, dan is dat ook niet 'de huidige stand van de techniek'.

Edit: de huidige stand van de techniek, is bijvoorbeeld dat je ergens kunt parkeren, en dan met een app de parkeertijd starten, en later met diezelfde app de tijd weer stoppen als je vertrekt. Vermoedelijk hebben de parkeercontroleurs ook een online-verbinding met het parkeersysteem, zodat ze direkt kunnen zien of iemand betaald heeft of niet. En als ze dat niet hebben, is zo'n app bijna triviaal om te maken. Grotendeels is die hetzelfde als de parkeer-app, maar met extra permissies. Dát is de huidige stand van de techniek.

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 22 juli 2024 15:58]

Natuurlijk zou zoiets gebouwd kunnen worden. Maar zo ver ik weet is het er nu nog niet. Beleidsmakers en rechters kijken hopelijk naar wat er nu kan, niet naar wat er wellicht in de nabije toekomst zal kunnen.
Volgens mij doelt RJG-223 erop dat het nou net gaat om 'kunnen'. Het kan wel, nu al, in de zin van technisch is dat prima mogelijk. Men doet het alleen niet.

En dat is wat mij betreft een paarse krokodil, want blijkbaar kan (om jouw termen te gebruiken) een CPO prima zien wat er wanneer door welke paal wordt verbruikt en die kan dat 1 op 1 doorgeven aan een MSP, ongeacht welke stappen daar nog tussen zitten. De communicatiemethode en de benodigde processen zijn er dus kennelijk al.

Trek dan die lijn even door en zorg dat de klant een notificatie krijgt als zijn auto vol is. Dat heeft alleen maar voordelen: De beschikbaarheid van laadpalen wordt zonder noemenswaardige investering vergroot en de uitbater van die palen kan meer stroom verkopen.

edit: Verderop in deze thread lees ik dingen die me doen denken dat het toch niet zo'n gesneden koek is. Wellicht een kans voor beleidmakers om deelname aan een communicatieplatform te verplichten met bovenstaande als doel.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 22 juli 2024 15:58]

De meeste openbare laadpalen die ik tegenkom kan ik netjes volgen hoe het met het laden gaat. Ofwel via de app van de laadpaalaanbieder die ze je verplichten van te gebruiken, ofwel via de app van je laadkaartaanbieder die ook near realtime kan tonen wat de status van je huidige sessie is. Heb zelfs al eens via een website een laadsessie moeten starten en kreeg een mailtje toen het laden gedaan was. Ik denk dat ik slechts 1 of 2 keer een openbare laadpaal heb gebruikt waarop ik geen status kon opvragen.
de laadpas is wellicht van firma A, de paal van firma B. Die hebben een overeenomst, en dat gebeurt allemaal achteraf, niet direct. Ik heb zelfs meegemaakt dat het 3 maanden duurde voordat een laadsessie in rekening werd gebracht. Dus na 3 maanden krijg ik dan een melding dat de accu vol is :P
Dus met alle techniek van tegenwoordig kun je niet op een app op je smartphone zien of de accu van je auto geladen is, er een storing bij het laden is oid?
Ik zou het nog verder trekken. Met alle techniek zouden ze volgens mij automatisch kunnen beboeten. Is de auto langer dan 2 uur (en bijvoorbeeld 3 minuten marge) vol. Dan krijg je automatisch een mail dat er een bericht voor je klaar staat op mijn.overheid.nl met je bekeuring en een betaallink.
Maar 2 uur is al te lang volgens het artikel? 8)7

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 22 juli 2024 15:58]

Mijn auto heeft die techniek maar daar moet je dan wel een betaalde abonnementsdienst voor afnemen. Het daadwerkelijke antwoord op je vraag is dus, nee. Je kunt niet zonder meer de voortgang van het laden zien op je smartphone.
Komt omdat er heel verschillende aanbieders van palen en passen zijn, als ik bij een ecotap punt met ecotap pas sta kan ik zien hoeveel er geladen is en of het laden gestopt is. Niet of de accu vol is, dat is een aanname als het laden gestopt. Bij palen van andere aanbieders kan ik in de ecotap app niet altijd zien of de auto aan het laden is of klaar is.

De paal geeft in ieder geval niks aan hoe ver het laden is, dat moet je dan van een app van je auto hebben (als je die hebt, die van mij heeft geen online verbinding).

Zelf inschatten is lastig: load balancing kan het nog flink langer maken (variatie tussen 3,6kW tot 22kW). Je zou kunnen kijken hoe leeg je accu is en een schatting doen van de kortste tijd plus dan een 1,5 uur om te gaan kijken hoe ver die is.

Overigens bij een pretpark of dierentuin super onhandig, je bent zo een uur aan de wandel en zoeken naar een nieuwe parkeerplek…

Op zich moeten we laadhufter gedrag inderdaad aanpakken, maar dan moet er op technologies vlak nog heel wat gebeuren.
Pretparken en dierentuinen zijn prive-terreinen. Daar zul je echt geen BOA zien om te kijken of er iemand te lang aan de paal staat te kleven. ;)
Ja is raar, toch is het zo.. wat nu? Ik stel voor dat er per paal eennindicatie staat wat de maximale standtijd is bij 100%. Dan ben je in ieder geval op de hoogte. Even los van alle mitsen en maren is 2 uur gewoon echt te kort.
De meeste plugins laden daar veel te traag voor
Je ev geeft van te voren al een indicatie hoe lang het zal duren voordat de accu vol zal zijn. 2 uur te kort? Als jij een parkeerkaartje in de stad koopt en je komt 2 uur te laat terug, redeneer je dan hetzelfde?
Keyword: indicatie... of geeft jouw horloge 'een indicatie' van de tijd? Daarnaast staat betaalde parkeertijd hier los van, als die betaald moet worden is dat hetzelfde of er nu een laadpaal staat of niet. 2 uur laadtijd verschil komt in de praktijk echt wel voor.

[Reactie gewijzigd door Rmaxx op 22 juli 2024 15:58]

Ik heb geen horloge, maar volgens mij moest ik dan ding vroeger ook wel eens bijstellen omdat ie een paar minuten achter liep als het batterijtje bijna leeg was. Your point being?
Dat er wel eens een flink verchil zit in de indicatie van het laden itt de tijd op je horloge en je parkeerticket. En zelfs dat weer los van de meeste parkeerplekken waar je achteraf betaald voor je tijd en je niet eens vastzit aan een vooraf gestelde tijd,
maargoed.. we dwalen af...
Oh zeker, maar ik geloof ook niet dat vanaf morgenochtend alle BOA's in nederland een memo onder hun neus krijgen dat ze per direct iedereen die 30 seconden idle aan de laadpaal staat een bekeuring moeten uitschrijven. Deze is uitspraak is mooi om excessen mee aan te pakken..... De soep word minder heet gegeten als...
Dat is waarschijnlijk ook helemaal waar. Maar toch wel lullig voor deze MG rijder, vind ik dan.
Niet alle details zijn bekend over deze casus. Waarschijnlijk betreft het hier een proefproces om duidelijkheid te krijgen. Wellicht kwamen er dermate veel klachten binnen bij handhaving/politie over deze MG rijder dat deze onnodig lang laadplekken bezet hield dat het tot dit heeft geleid.

Het zal echt geen passant/toerist geweest zijn die toevallig op zaterdagmiddag na een middagje shoppen 2 uur te lang aan een paal heeft gestaan.

[Reactie gewijzigd door stylezzz op 22 juli 2024 15:58]

Om te beginnen zou ik stellen dat als ergens wordt opgeladen maar de parkeer plaatsen zonder oplaad mogelijkheid een parkeer kaarjte moeten kopen, dat dan het parkeer kaartje voor de oplaad plek bij de prijs van het opladen opgeteld moet worden. Het zou dus apart op het bonnetje moeten staan en naar mijn idee net zo hoog zijn als het normale parkeer kaartje.

Aan de andere kant: als ik met een elektrische auto ergens wil parkeren en laden tegelijk en ik daar alleen maar mag staan als ik aan het laden ben, dan zou ik de laad snelheid zodanig instellen dat ik zeker nog aan het laden ben als ik klaar ben met parkeren. Dan is het geen enkel probleem dat mijn voertuig daar nu wat langer staat. Het is immers niet goed om altijd met max snelheid te laden.
Inderdaad, ik zal een 1 fase kabel in de frunk gooien en de auto op limit 6A. Dan gaat het een stuk langer duren, en ben je echt aan het laden. Ipv 11kwh zit ik dan op 1.6kwh. Met een gemiddelde behoefte van 30kw kan ik dat perfect timen.
En geen boete mogelijk
Wel opletten, vaak komen er na enkele uren laden ook weer parkeerkosten bij. Soms zitten die zelfs in je laadtarrief vervat waarbij men je een kost per kWh en per minuut aanrekent.
Ja maar dat moet je dus voor de laadsessie opzoeken, dan heb je ook geen onverwachte kosten.

Als EV rijder betaal je gewoon parkeer kosten plus kosten voor een laadsessie, kosten per minuut is dan onnodig en dan ga ik we elders parkeren. Kosten per minuut nadat de auto ‘vol’ is na bijv een half uur is best, als ik het van te voren maar weet dan houd ik er rekening mee.
Het eerste wat Elon straks gaat maken, is een feature om een "einde laadtijd" in te stellen.
Waarmee je accu zo langzaam laadt, dat hij precies om die tijd klaar is met laden.

Dan moeten de laadpaalfabrikanten weer detectiesoftware gaan maken die gaat kijken of de auto niet onterecht een te lage laadstroom aan het vragen is.

En dan gaan autofabrikanten daar weer listen op verzinnen.

Wat winnen we daar nu mee?
Dat gaat elon niet doen. Want je wil immers zo kort mogelijk laden. Toch?
Dat kan allang. Je kunt het aantal amps instellen van 5A tot 16A. Gewoon via de app, waar je ook bent, op ieder moment. Dus daarvoor hoef je geen nieuwe features te verzinnen.
Dat gebruik ik sowieso om die reden al vaak. Als ik weet dat ik ergens 5 uur bezig ben ga ik het laden maximaliseren naar die 5 uur.
Waarom zou je dat doen? Klinkt aso, en als je toch eerder klaar bent dan gedacht, sta je met een accu die nog niet vol genoeg is.
Anoniem: 63072 @Juerd11 april 2022 23:21
Mijn BMW kon ik aan een paal hangen en instellen hoe snel hij moest laden en hoe laat hij moest beginnen met laden.

Als de gemeente hier moeilijk was gaan doen 's ochtends als ik mijn auto een uurtje te laat ophaal, dan had ik door 3,7kW of 7,4kW als max in te stellen de einddtijd op kunnen rekken. Daarnaast had ik aan kunnen geven dat de auto pas later echt zou beginnen met laden, waardoor deze eerste een korte tijd (uurtje?) Niets doet.

Op het werk had ik als de auto vol was een uur om deze weg te halen, anders ging er een heel hoog tarief lopen van de laadpaal aanbieder. Dat was best lastig omdat 's ochtends als alle palen bezet waren het laden onder de 3,7kW zakte, maar zodra er accus vol raakten de snelheid voor de overige autos omhoog ging.

Daardoor moest ik soms onverwachts uit vergaderingen weg of de hoge kosten accepteren.
Tenslotte had ik in kunnen stellen dat de airco en de accuverwarming 's ochtends aan hadden moeten gaan. Op dat moment gaat de auto ook weer stroom trekken van de paal en geeft deze een laadindicatie in plaats van geladen.

Veel andere auto modellen hebben ook instellingen voor maximaal paadvermogen en laadtijden.

Met andere woorden, het slaat nergens op om die regels 's ochtends te gaan handhaven. Te veel manieren om de boel te omzeilen.
Ik lees dit soort berichten vaker, en het houd me inderdaad steeds verder weg van de aanschaf van een EV. Ik mag zo weer een auto uitkiezen, en ik zit veel op de weg, ik ga toch wel weer 95 tanken.
Veel simpeler houden.
Na 2 uur OF een volmelding moet de laadpaal de auto weer beginnen te ontladen.
Dat kan, kwestie van de airco aan zetten :) als het warm weer is ste ik de airco wel eens in om 20 minuten voor mijn geplande vertrek aan te gaan, lekker koele auto, moet ik wel aan een laadpaal staan, anders is de accu zo weer leeg.
Het enige excuus dat je geeft dat nog enigszins relevant is, is het feit dat laden soms een poosje duurt en je dus daar op zou moeten wachten. Maar dan kun je toch ook een uurtje eerder opstaan en dan eerst langs een laadpaal rijden?

Wat is het verschil tussen een elektrische auto die 8 uur lang volgeladen bij een laadpaal staat, en een gewone benzine auto die hetzelfde doet?
In principe ben ik voor handhaving met boetes om laadpaalkleven te voorkomen, maar er zijn praktische problemen:
  • [...]
  • Het wordt onmogelijk om naar bed te gaan als je auto nog moet laden, en je de volgende dag wel een volle accu nodig hebt. Snelladen kost nog steeds makkelijk een uur (het is koud buiten; ik heb eergisteren vanwege voorgenoemde problemen maar opgeladen bij een snellaadstation van Fastned, maar haalde daar slechts 33 kW in plaats van de volle ~75 kW die de auto aankan. Het laden tot 80% duurde 53 minuten en dat ging af van m'n nachtrust.) Dit wordt vaak "opgelost" door bijvoorbeeld 22-8h uit te zonderen van laadpaalkleefboetes, maar daar heb je niks aan als je na een veel te lange dag om 7 uur 's ochtends thuis komt.
  • [...]
[...]
Ik mag hopen dat je niet gaat slapen om je voertuig vervolgens de hele nacht te laten staan aan de laadpaal. Wat als iemand anders later dan jou thuis komt en ook graag even een paar uur de volgende x kilometer in hun voertuig wil stoppen om de dag er op weg te kunnen?

[Reactie gewijzigd door KrazyJay op 22 juli 2024 15:58]

Grapjas. Natuurlijk wel. Ik heb de luxe dat ik op eigen terrein kan laden maar bijna alle laadpalen in onze vinex wijk worden gebruikt door mensen die hem daar savonds neerzetten, opladen en pas de volgende ochtend weghalen. En niemand heeft daar problemen mee omdat er nooit te weinig palen zijn.
Als een laadpaal storing heeft, voor zover ik weet, wordt de ring rood. Dan is het een normale parkeer plek lijkt me want laden kan toch niet.

Gokken dat de blauwe laad ring blijft staan is een risico die je neemt

Als de auto niet laad zou dat als eind tijd moeten gelden. Is ook best logisch dat is een verbeterpunt voor de paal aanbieder, zolang de paal aanbieder dat niet heeft mag er geen boete worden uitgeschreven want je hebt een oneerlijke positie omdat je niet kunt aantonen dat je wel aan het laden was.

Uitrekenen is simpel je gaat uit van het maximum aanbod wat mogelijk is. Als je dan bedenkt dat je ergens 3 uur bent voor iets dan reken je uit benodigd/11kW en kom je eigenlijk altijd iets te kort. Maar dat is niet zo heel erg die paar procent zou niet uit moeten maken. Meeste auto’s hebben een app en dat werkt best goed. Kun je echt wel af en toe een kijken wat de status is. Tenminste als je geen boete wil.

Hier voor de deur 2 laadpunten. Zelf overweeg ik een e-auto als lease. Waarschijnlijk begin 2023. Maar zie nu al dat er heel regelmatig klevers daar staan want het is druk in de wijk. Vriend van me kan bijna nooit laden want staat weer een te kleven. Heel irritant.
Als een laadpaal storing heeft, voor zover ik weet, wordt de ring rood.
Misschien iets beter opletten buiten je eigen wijk of stad. Er zijn heel veel soorten laadpalen en heel veel hebben geen ring. Die in mijn straat heeft 4 kleine lampjes die je vanaf de gereserveerde parkeerplek niet eens kunt zien.
Even climate control met de app aanzetten en de laadpaal denkt dat er weer geladen wordt.

Voor het merendeel van de ev rijders is het niet nodig om de auto bij elke parkeer actie aan de laadpaal te zetten om 10kwh bij te laden.

Ik rij mijne tot 40% en dan zet ik hem weer aan de laadpaal. Tenzij ik plannen heb voor langere ritten.
Als je geld hebt voor een EV, heb je vast ook geld genoeg om het gratis programma libre office te downloaden en daarmee bij te houden hoe lang duren gemiddeld duurt.

Verder moet je niet zeuren als je Tesla staat op te laden in een of andere achterstandswijk, zorg gewoon dat je thuis oplaadt op je oprit / garage.

Je kan mij niet wijsmaken dat mensen met een EV in een achterwijk in een flatje wonen, zo ver zijn we nog niet als Jan Modaal geen normale EV kan betalen.

Plus je weet als je ergens heen gaat of je moet gaan laden of niet, moet je niet gaan zeuren als je ergens moet laden en er niet rekening mee houdt.
Interessante reactie:
Je hebt een auto van 30000+ euro maar een paar tientjes voor een schakeling om de stroom te verbreken zijn te duur. Dan heb je een te goedkope auto en heb je het recht om voor niets 10 minuten te lopen. ;-)

Over de eindtijd van de laderapp heb je gelijk, als de lader overgaat naar druppelladen zou je ook via die weg de melding moeten krijgen dat de laadbeurt voorbij is. Ik zou zeggen ga klagen bij de aanbieder dat moet vrij eenvoudig te realiseren zijn.
Het probleem zit veel meer in falend beleid van de overheid, provincies en gemeentes. Allemaal organen met teveel bureaucratie en te weinig communiceren (of juist over communiceren). Als ik in onze gemeente het beleid opvraag rondom de laadkabel over de openbare weg, word ik eerst vijfmaal doorverbonden, moet ik daarna een schriftelijk verzoek indienen en is de reactietijd ook nog eens 3 tot 6 weken (vaak wordt vanwege drukte gebruik gemaakt van de verzuimperiode, nog eens 4 weken). Men is bureaucratie-moe en de EV-rijder wordt daarmee een stuk asocialer. De parkeerdrukte in onze wijk is al van de zotte, maar de gemeente denkt dat het ook nog eens goed is om 3 plekken specifiek aan te wijzen voor EV-laden. Uitkomst: 90% van de tijd staat niemand er en de andere 10% door mensen met een EV die door het verschuiven van de drukte gedwongen worden daar te staan (omdat andere mensen nu voor hun deur staan). Vaak zelfs nog zonder te laden, en dan ga ik even bij ze langs om te vragen te laden of weg te gaan. Ben dit gedrag namelijk spuugzat, want voel mij gewoon gediscrimineerd als belastingbetaler dat sommige een voorrangsplek krijgen. Zolang ik geen kabel over de stoep mag zal ik de gemeente en EV-rijders in de buurt blijven wijzen op de wetten. Tijd voor verandering en dat moet komen vanuit de overheid. Tot die tijd, lekker doortuffen met mijn nieuwe 308 die echt wel zuinig is.
Juerd, je beschrijft de praktische bezwaren perfect. Dus als een rechter met de wet aan zijn hand zo'n uitspraak doet, dan deugt de wet waarschijnlijk niet.

Ten minste

Ik weet niet op welk tijdstip de boete is uitgeschreven. En waar. Ik ken mensen die hun elektrische auto in een druk centrum aan deaadpaal zetten terwijl hij al vol is. Want dan hoeven ze 100 meter minder te lopen naar waar ze zijn moeten. Ik denk dat regelgeving dat tracht aan te pakken.

Sommige mensen worden boos op elektrische rijders omdat de laadplekken ten koste gaan van parkeerplekken. Het is dubbel. Als je de plekken niet "alleen voor opladen" maakt behoud je de parkeercapaciteit, maar moet je maar hopen dat mensen het fatsoen hebben alleen op de laadplek te gaan staan als de rest bezet is.
Ik weet niet op welk tijdstip de boete is uitgeschreven. En waar.
De uitspraak is gelinkt in het artikel: https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:GHARL:2022:2105

Daarin staat dat het was op 9 juni 2020, en dat de boete is uitgeschreven na twee waarnemingen met ongeveer 2 uur daartussen: 12:41 en 14:39. De betreffende laadpaal staat aan de Boerenburgerweg in Noordwijk.
Ik hoop NIET dat dit gepaard gaat met coulance, bloedirritant als je wil opladen maar iemand staat de plek en kabel bezet te houden.... Gewoon BAM boete er op
Dan heb ik nog een punt:
Hier in Den Haag krijg ik voor de deur geen laadpaal van de gemeente. Je kan niet verwachten dat ik om de paar uur enkele straten ga lopen om te kijken of de accu wel of niet vol is.
Vindt niemand het van der zotte dat je eerste de plaatselijke APV moet kennen voordat je ergens gaat laden?
Dat het kleven bij een laadpaal een probleem is snap ik... maar simpelweg een onderbord toevoegen met daarop de melding is toch ook niet te veel gevraagd?

Laatst een week in Duitsland geweest. Daar stond over duidelijk aangegeven dat ik extra moet betalen als ik langer laad dan 2/3 uur. Dat is prima. Dan is het voor iedereen duidelijk.
Je moet de auto dus blijkbaar weghalen wanneer deze klaar is met laden. Lijkt me vrij duidelijk toch? Zal een extra bord niet veel aan toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Nopheros op 22 juli 2024 15:58]

Nee, niet echt. Je moet er iets van een tijd aanhangen, want anders is het niet duidelijk wanneer dat nou precies is. Daar ging dit verhaal ook over. Je wilt dit soort dingen echt niet aan jurisprudentie overlaten, al is het maar dat je niet naar de rechter wilt stappen voor zoiets, die hebben het wel druk genoeg.
Ik snap niet zo goed waarom mensen je moeten vertellen dat het wel zo fatsoenlijk is om je auto te verplaatsen als hij vol is...
Ik snap niet dat mensen niet begrijpen dat omstandigheden niet voor iedereen gelijk zijn... :Y)
Ik ook niet, maar daar hebben we regels voor, en regels moet je duidelijk aangeven, want anders lopen mensen de kantjes ervan af. En we hebben boetes voor de mensen die het nog steeds doen. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn.

We hebben ook regels die het verbieden is om mensen om te leggen. Lijkt me nog duidelijker dat dat niet gewenst is :)

[Reactie gewijzigd door uiltje op 22 juli 2024 15:58]

En als je hem na ‘s avonds als je uit je werk komt aan de lader hangt moet je dan midden in de nacht de auto verplaatsen?

Note 1. Niet kunnen laden op kantoor
Note 2. Bijvoorbeeld hele dag onderweg naar klanten en dus einde dag lading nodig voor dag erna.
Als je een beetje fatsoen in je porrie hebt wel.
Althans, zo doe ik het altijd. Ik kan alleen publiek laden
Als ik voor 21:30 aan een paal ga hangen zorg ik ervoor dat ik na 2,5 tot 3u weg. Dan heb ik voldoende om 90% van al mn ritten te doen. Is het na 21:30 overnacht m'n wagen aan de paal, maar zorg ik dat ik 's ochtend eerste werk een andere plek ga zoeken, meestal rond 07:30.

Daarnaast neem ik deel aan zowel social charging/needtocharge om een ieder aan een plekje te helpen mocht dat nodig zijn. Deze apps sturen de eigenaar van een auto een berichtje als iemand graag op jouw plek wil staan. Kleine moeite en de dank is groot. Heb tot nu toe 2 keer mensen blij gemaakt via Needtocharge. Het heet niets voor niets samenleving, is mijn motto daartoe.
Leuk idee. Maar wat ik ook lees is "kijk mij eens sociaal zijn met mijn nieuwe EV". Zo werkt de samenleving toch niet helemaal denk ik.
Ik wil je zeker niet aanvallen hoor. Maar Inmiddels ben ik wel een beetje averse van de instelling van bevoorrechte mensen (nogmaals: no offense) die heel makkelijk stellen dat het sociaal is om iets op een bepaalde manier te doen - maar dan wel omdat die manier ook toevallig heel toepasbaar is voor die persoon.

Bijv. iemand die 20K per maand verdient vindt het asociaal dat mensen maar 10 euro in de collectie bus doen. "Waarom geven mensen niet wat meer?"

Wat ik dus bedoel: voor jou is het blijkbaar geen probleem om de auto om 7:30 te verplaatsen. Maar mensen die nachtdienst draaien zullen daar anders over denken.

Het probleem is dus daqt we gaan oordelen over mensen die wat langer bij een laadpaal staan dan wijzelf nodig vinden... dat komt niet goed. De omstandigheden zijn niet voor iedereen gelijk.
Ergens wel gelijk, maar wat moet ik dan doen? Ik heb ook geen laadpaal dus ik parkeer de wagen aan het station om op te laden en rij dan met de trein verder (is de enige laadpaal in mijn buurt en die is al 8km van mijn deur). Moet ik dan na 5 uur laden van mijn werk terug naar die laadpaal gaan om mijn wagen te verzetten? Er is nog een andere laadpaal, maar dat is een snellader en bijna 3x zo duur.

Nogal een geluk is het een trage lader en duurt het lang voordat die vol is en het is een locatie waar je al zou verschieten als er een elektrische wagen staat.
Als dit een algemene trend zal worden stel ik mijn wagen in om zeer traag op te laden. Dan duurt het 15 uur voordat die vol is, kan niemand mij beschuldigen van voor een laadpaal te staan die ik "niet zou benutten".

Toch om al die reacties hieronder te beantwoorden:
@MrR0b3rt @unglaublich @Frappuccino Ik ben bezig met de bouw van een huis, maar de woning loopt vertraging op, de wagen ging sneller. Ik zit dus vandaag met een rijhuis zonder parking voor de deur. De nieuwe woning zal wel een laadpaal hebben.
Ik woon overigens buiten het dorpskern van een grote gemeente (België) en nadat ik aanvraag heb gedaan kreeg ik als reactie dat de gemeentes ieder jaar subsidies krijgen om 2 laadpalen te installeren. Als je dan rekening gaat houden dat die eerst op de meest typische plaats als de bibliotheek, containerpark, station en gemeentehuis komen, dan weet je het hoe laat het is als je daar niet in de buurt woont.
Ik neem overigens die trein al 12 jaar en die laadpaal staat er al 4 jaar. Nog nooit heb ik iemand die zien gebruiken, maar goed (ja soms iemand zonder elektrische wagen). En uiteraard @blissard ga ik geen 8 uur daar staan als ik bij de start nog 80% in de wagen heb. Het is overigens een trage lader van 11kW dus een batterij volladen duurt al snel bijna 6 tot 8 uur. Het station is overigens een klein station met een stoptreintje naar Brussel, praktisch iedereen in de buurt woont in een (half)open bebouwing en er is dus weinig nood aan publieke laadpalen. Tenzij je (zoals mij dus) in een rijwoning woont op een wat drukkere straat waar je niet mag parkeren.
Het aantal uur dat ik daar sta zonder dat hij aan het laden is, is beperkt tot misschien 1 à 2 uur. En uiteraard, ik gebruik die laadpaal misschien 1 keer om de 2 weken (winter) en waarschijnlijk zal de zomer al minder worden.

Parkeren op het werk gaat niet. Ik werk in het centrum van Brussel en neem net de trein om niet bij te dragen aan het file probleem. Werk biedt overigens ook geen parking aan dus is dat nog eens €20 extra per dag voor parking, nope dat gaan we niet doen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 15:58]

Je zou enerzijds kunnen redeneren dat je dit vooraf had moeten onderzoeken toen je voor een elektrische auto koos. Als je geen paal bij huis hebt en de dichtstbijzijnde is 8km verderop, is het misschien de beste optie voor jouw situatie (of misschien maakt dat niets uit, maar dat is iets wat je dan zelf moet bepalen).

Anderzijds kun je ook zeggen dat de overheid hier meer in zou moeten investeren om voor meer mensen een gunstige situatie te creëren waarbij een EV de juiste keuze is, om zo het gebruik van EVs te stimuleren. Want een beperkt aantal laadpalen, op ongunstige plekken met gecombineerd met deze APVs is nou niet heel stimulerend, als dit risico er ook nog bij komt.
Wat een slachtofferverhaal zeg.
Je neemt gewoon iemands potentiele laadplek in beslag, en zoals je zelf al aangeeft zijn er niet veel in je omgeving.
Los het probleem op: laat thuis een laadpunt aanleggen, vraag er één aan voor in je buurt, betaal voor je snellader, of neem op een andere - volwassen - manier verantwoordelijkheid.
Precies! Als je je geen huis met eigen parkeerplaats kunt veroorloven, wat doe je dan met een EV? (Had de man in Noordwijk de auto niet gewoon op de openbare laadplek het dichtst bij zijn huis staan?)
Ik zie twee opties:

- Je gaat gewoon met je EV naar je werk en laad daar.

- Je vraagt een openbare laadpaal aan. Die kan dan in een straal van ik meen 300m
van je woning komen, maar da's altijd beter dan 8km.
Dat aanvragen doe je bijvoorbeeld hier: https://www.laadpaalnodig.nl/
Check wel even bij je gemeente of je een openbare laadpaal aan kunt vragen.
Hier in de gemeente kan het momenteel om wat voor reden dan ook niet.
Met jouw voorbeeld zie je ook weer duidelijk dat niet de elektrische rijder het probleem is, maar de minimale beschikbaarheid en dat ze daarvoor nu de burger willen straffen. Ze zijn toch hard aan het uitbreiden, dus het 'probleem' zal zichzelf oplossen. Zodra er genoeg staan wil je juist niet meer dat ze gaan verplaatsen omdat er steeds minder parkeerplekken zonder laadmogelijkheden zullen zijn.
Als het werkelijk 8 km is, dan hoef je natuurlijk maar eens in de 2 weken je auto op te laden. De rest van de tijd zet je hem op een gewoon parkeervak.
Alsnog moet je niet de vertraging in de bouw van je huis bij andere mensen neerleggen en ermee leven dat keuzes consequenties hebben. Je koos voor een te bouwen huis waarbij je een risico moet accepteren op vertraging. Dit risico is dus het niet dichtbij hebben van een laadpaal, ook een geaccepteerd risico vanwege het toch gaan rijden van je nieuwe wagen (gefeliciteerd daarmee, veel veilige kilometers). Als er regels zijn dat je je wagen moet weghalen als deze vol is, slik de bittere pil en denk eraan waarom je elektrisch rijd.
Wel, nogal een geluk is die regel hier niet en zie ik het vrij onwaarschijnlijk dat die in zo'n klein stationnetje in "the middle of nowhere" waar ik precies de enige persoon ben dat die laadpaal gebruik in voegen zal komen.

In een stad of woongebied waar je om 6 uur 's avonds geen parking meer kan vinden kan ik dit perfect begrijpen maar dat is mijn situatie compleet niet.
En tegen dat zoiets er wel komt, dan zal mijn woning wel klaar zijn (we praten hier over een paar maanden vertraging).
Het aantal uur dat ik daar sta zonder dat hij aan het laden is, is beperkt tot misschien 1 à 2 uur. En uiteraard, ik gebruik die laadpaal misschien 1 keer om de 2 weken (winter) en waarschijnlijk zal de zomer al minder worden.
Lijkt me keurig. Niets meer aan doen.
Kan je dat niet instellen / kiezen om snel of traag te laden?
Eerlijk: ja dat kun je instellen en ik doe dit soms in bijvoorbeeld winkelgebied waar je gratis parkeerplek heb zolang je laadt.
Niet netjes (weet ik), maar om halverwege het winkelen terug naar de auto te lopen om hem te verzetten is ook niet logisch.
Welke gemeenten hebben dat nog dan? In Rotterdam is het gewoon betalen, laden of niet.
Ja dat kan inderdaad. Je kan kiezen voor 5kw ipv 12kw. Maar bij mijn model 3 merk ik dat de interne lader het efficiëntst is bij 12Kw.

Verder heeft Tesla bij de superchargers ook een soort boete die wordt doorberekend als je je auto na het laden aan de charger laat hangen.

Dit zouden ze ook moeten doen bij openbare laadpalen. Is het allemaal meteen opgelost ;)
Dat los het niet op als je zelf kan kiezen om op 5Kw te laden. Niet omdat dit het meest efficiënt is, maar omdat je dan pas in de ochtend je auto hoeft te verplaatsen en een boete ontloopt ;-).
Ik zeg ook niet dat dat langzaam laden de oplossing is.

Ik zeg dat Tesla een boete geeft als je na het laden de auto laat staan.

Bij de supercharger kan je overigens niet de snelheid aanpassen, je auto pakt altijd het maximale wat de combinatie auto en station aankan.

[Reactie gewijzigd door procyon op 22 juli 2024 15:58]

Ja, waarom zou je dat niet moeten doen?
Dat is hier gewoon een aangegeven uitzondering.
Uit mijn hoofd hoef je de auto niet te verplaatsen indien deze pas na 22:00 vol is.
Dus dan haal ik hem de ochtend erop weer weg.
Ja, zo zijn de regels nu eenmaal.
Die zijn al heel lang heel duidelijk (al voordat jan en allemaal aan de EV ging) dus dan had de regelgeving mee moeten wegen in de keuze EV of wat anders aan te schaffen/te leasen :)
Ik wed dat er mensen zijn die ja zeggen.
En er zijn mensen die vinden elektrisch rijden super praktisch.
Ik denk dat het dezelfde mensen zijn die toch een beetje spijt hebben.

Het is een dingetje aan het worden dat je niet kan laden.
Het laden aan de straat is ook nog duur ook.

Dus heb je geen oprit, koop een benzineauto en rijd zonder zorgen.
Dan liefst wel een hybride, die gaan gewoon een stuk efficiënter met fossiele brandstoffen om.
Als je geldt hebt voor een EV woon je toch in een huis met een eigen oprit / garage? Niet in een of andere achterwijk?
Was dat nou weer voor rare conclusie? Zat mensen met bijvoorbeeld een leasewagen die geen dure woningen met eigen oprit hebben. Of een klein elektrisch auto’tje
Een klein elektrisch autotje begint pas bij 30k. Dat is een flink bedrag, die mensen wonen niet in de achterstandsflatten hoor.

En als je dan toch zo'n auto neemt, dan weet je toch wat je je op de hals haalt?
Ehm tweede hands? En nee dat wist je dus niet tot deze uitspraak.

VInd het beetje krom en raar om te verwachten dat iemand midden in de nacht zijn auto gaat verplaatsen.

Overdag ja helemaal mee eens maar midden in de nacht nee.

Daarnaast verwachten dat je maar een eigen oprit hebt is ook raar en krom, er zijn meer dan zat buurten in steden als Amsterdam / Haarlem / Utrecht waar mensen in dure huizen wonen maar geen oprit hebben....
Ik heb voor 2e hands gekeken, die zijn nog steeds veel te duur voor de prijs, want de meeste 2e hands zijn vele malen duurder dan een zelfde type auto ICE.

In Amsterdam is de waarde van een gemiddeld rijtjes huis richting de miljoen. Dus dan heb je ook wel geld voor een oprit.
Nee een oprit is geen gemeen goed, en ja je kan een EV hebben in een rijtjes huis.

Er zijn gelukkig in Nederland zoveel huizen te koop en de keuze is reuze en de markt staat totaal niet onder druk ofzo.

Maar goed ik snap weer waarom ik nooit op de front page reageer.....
Er staan zat huizen te koop van rond de 250k met een oprit / garage.

Niet hartje Amsterdam natuurlijk, maar erbuiten wel.
Ja want iedereen kan lekker op het platteland gaan wonen in Oost Groningen waar je misschien nog een huis vind voor 250k.
Als u denkt dat daar alleen de goedkopere huizen zijn, dan heeft u een groter bord dan mij voor uw hoofd.
Ehm ok, dus een beetje fatsoenlijk huis ergens in de buurt van Amsterdam met oprit voor 250k? In welk jaar 2012?
Als jij een dure EV hebt en in Amsterdam wilt wonen, ben je geen Jan Modaaltje.
Wie zegt dat ik een dure EV in Amsterdam wil? Ik zeg alleen mar dat niet iedereen in de randstad een huis met oprit heeft maar wel een EV zou kunnen rijden. Lease via werk of private lease of tweede hands.

Jij blijft maar volhouden dat je goedkoop een huis met oprit kan hebben voor 250k in de randstad.
Ik heb het nooit over de randstad gehad, u wel. Wel even bij de les blijven.
Blijf je zelf even bij de les.

Je zegt zelf huizen van 250k misschien niet hartje Amsterdam maar erbuiten wel…..

Dit suggereert buiten Amsterdam maar wel Randstad. Daarnaast mijn opmerking over oost Groningen was ook niet waar volgens jou.

Ik denk dus dat je zelf even naar je commentaren moet kijken voor je mensen de les wil lezen….
Buiten Amsterdam heb je veel dorpen, vaak wat boerser, maar wel goedkoop.

Ik kan er niks aan doen dat jij die niet kan vinden.
Hopeloos kennelijk ben je nog nooit in de randstad geweest.

Nee er zijn geen normaal formaat huizen in de randstad voor 250k met oprit. Misschien oude opknappers maar geen fatsoenlijke huizen. Maar goed ik ga er vanuit dat je ook hier weer een weer woord op hebt dus leef je uit.
Maatje, ik woon gewoon in de omgeving hoor. Dat jij het niet mogelijk vindt, zegt meer over jou.
Maar goed ik ga er vanuit dat je ook hier weer een weer woord op hebt dus leef je uit.
Zegt de man die maar blijft reageren. Ik ben de pot, jij de ketel ok?
Ben je maat niet en hoop het ook nooit te worden meneer de pot
Dat is natuurlijk uw vrije keuze ketel.
Logisch, een volle EV kan je net zo goed ergens anders plaatsen, alleen hoe weten omstanders of jouw auto vol is? Misschien laad die van jouw wel langzaam of misschien laad de paal wel langzaam....
Elke laadpaal heeft een verlichte indicator met kleuren voor de status;

Groen: beschikbaar.
Rood: Defect of error.
Geel: Controleer laadpas.
Blauw: Bezig met opladen.
Aqua: Klaar met laden.

Bij mij in de wijk zijn er ook een aantal gebruikers die de laadplekken als parkeerplek voor hun elektrische auto zien. Kennelijk hebben die niet het verstand dat andere ook afhankelijk zijn van deze plekken om hun auto op te laden.

Ik pleit voor een landelijk systeem waarbij tussen 06:00 uur en 23:00 uur de auto maximaal 2 uur na volladen op de laadplek mag blijven staan. Na die 2 uur wordt er automatisch een bepaald bedrag (zeg, € 10,- per uur) berekend via je laadpas als je langer blijft staan. Dan zijn de meeste het snel afgeleerd. Dan zijn er alleen nog boetes nodig voor niet elektrische auto of elektrische auto die geparkeerd staan, maar niet opladen. Dat laatste gebeurt ook regelmatig...
Ok, maar dan pleit ik er voor dat tussen 23:01 en 05:59 de plekken ook beschikbaar zijn voor andere voertuigen. Als het tussen die tijden een "gewone" parkeerplaats wordt voor EV's, waarom dan niet voor de rest.
Omdat het überhaupt geen parkeerplek is, ook niet voor elektrische auto's. Het is een oplaadplek waar iedereen met een elektrische auto gebruik van moet kunnen maken. Zie het als je auto vol tanken en dan niet alleen gaan betalen bij de kassa, maar ook nog rustig koffie drinken, broodje eten en een sigaretje roken terwijl je de auto naast de pomp laat staan en het topdrukte aan de pomp is. Dat soort dingen doe je gewoon niet.

De uitzondering vind ik 's nachts. Als de auto om 03:00 uur 's nachts is volgeladen, dan verwacht ik niet dat de eigenaar zijn/haar bed uit komt om plek te maken voor iemand anders. Vandaar dat ik het straftarief tussen 06:00 uur en 23:00 uur voorstel.
De uitzondering vind ik 's nachts
Ja, daar ben ik het mee eens, 's nachts is het dus gewoon een parkeerplaats, voor elke auto..
Dus 'snachts mag ik mijn auto niet opladen?
Jawel, maar dan is het een laadplek, dus weghalen als hij opgeladen is. Je kunt niet beide hebben in mijn ogen.
Ik weet niet of al die parkeerders graag om 6:00 buiten staan om een parkeerplek te zoeken. Hier zie ik dan ook een probleem ontstaan als mensen wel op dezelfde plek moeten parkeren. Misschien is jouw werktijd van zeven tot vier ofzo, maar voor veel mensen is dat toch erg vroeg.
Ik verwacht dat je nog altijd onderscheid zou kunnen maken (vanuit een technisch oogpunt) of er een auto staat die ergens vanaf 21:00 heeft staan opladen of niet. Ik zou er voor pleiten dat het nog altijd in principe een oplaadplek is voor elektrische autos, maar dat de verplichting om 2u na einde opladen de auto te verplaatsen vervalt. Dit zou dus inhouden dat de bestuurder om stipt 6.00 (of eerder) de auto moet verplaatsen, mits de bestuurder de auto ergens tussen 21:00 en 4:00 aan de oplader heeft gelegd.
Dat klinkt natuurlijk mooi voor het grootste deel van de bevolking. Maar mijn vrouw heeft een EV en nachtdiensten. Hoe los je dit dan op?

Infrastructuur zal echt opgelost moeten worden. Had Arnhem laatst niet een experiment met lantaarnpalen met ingebouwde laadpalen? Dat zag er echt ideaal uit.
Had Arnhem laatst niet een experiment met lantaarnpalen met ingebouwde laadpalen? Dat zag er echt ideaal uit.
Ook mij lijkt dat het beste idee, al zou ik wel pleiten voor een minder lelijk ontwerp. Helaas de de partij die die test deed in zijn geheel gestopt met 'langzame' laadpalen.
nieuws: Allego is gestopt met plaatsen langzame laadpalen in Nederlandse geme...

[Reactie gewijzigd door HakanX op 22 juli 2024 15:58]

Omdat iemand in het midden van de nacht kan toestruinen met zijn EV en die dan niet opgeladen krijgt.
Omdat er andere EV's geparkeerd staan die al lang opgeladen zijn?
Omdat de meeste van die EVs ingeplugd worden en het grootste deel van de nacht wel nog staan te laden. Een plugin hybride is een grijs gebied. Die zitten snel vol en hoeven echt geen nacht aan de paal.
10 euro na 2 uur te kunnen profiteren is een beetje aan de lage kant. De persoon in kwestie van dit artikel had een boete van 95 euro gekregen.
Ik denk ook dat iemand die een Tesla kan betalen, niet gauw omkijkt over een tientje. Laat staan als je het vergelijkt met parkeerkosten in sommige steden.
Maargoed, details. Daar weet een juridisch persoon wel een betere straf voor te verzinnen.
Ik had het over € 10,- per uur. Hier staat soms gerust van vrijdagmiddag tot maandagmorgen dezelfde auto aan de paal die op vrijdagavond al klaar is. Dat gaat lekker hard dan!
De handhaving kan lang niet alle auto's controleren. Die 10 euro per uur gaat veel meer opleveren, zelfs als mensen erop letten.
Ik wens de kleurenblinde controleur veel succes. Blauw, aqua, groen en rood. Veel slechtere kleuren hadden ze niet kunnen kiezen.
Anoniem: 1439850 @r03n_d11 april 2022 20:03
Kleurenblinde hiero, ben de tel al kwijt geraakt hoe vaak ik mijn auto heb proberen op te laden bij een defecte laadpaal. Wordt totaal geen rekening mee gehouden.
Ik heb de vraag hoe kleurenblinden een GUI/UX ervaren heel eerlijk ook alleen bij militaire toepassingen voorbij zien komen, dus dat leeft volgens mij ook niet echt in IoT-land. Helaas overigens, want die groep is best groot.
Anoniem: 1439850 @Vorlon12 april 2022 06:40
Er zijn bepaalde standaard Europese richtlijnen voor waar sommige software boeren beweren aan te voldoen. Meestal worden die dan echter nageleefd door mensen die zelf niet kleurenblind zijn.

Tja, en dan krijg je dus een applicatie die voldoet aan de richtlijnen, maar ondertussen een aantal pastelkleuren uit de hel gebruikt.

Ik heb zelf bij zo een bedrijf gewerkt die dat beweerde. Bij iedere release stond ik weer bij het UX team om uit te leggen dat blauwe en groene of rode en oranje pastelkleuren gewoon niet handig zijn.
Even een belangrijk punt:
De laadpaal heeft eigenlijk geen kennis of de auto nou klaar is, of dat de auto gewoon geen behoefte heeft aan stroom.

Logischerwijs kan de conclusie getrokken worden dat een laadsessie klaar is als die van Charging naar SuspendedEV gaat. De auto kan intern te warm zijn, of voor een andere reden geen stroom willen ontvangen.

[Reactie gewijzigd door dogtagz op 22 juli 2024 15:58]

De laadpaal heeft eigenlijk geen kennis of de auto nou klaar is, of dat de auto gewoon geen behoefte heeft aan stroom
Dat komt op hetzelfde neer: de auto is niet aan het opladen. Dus geldt het parkeertarief van 10,-

Je kunt eventueel ook een eindtijd voorspellen. Dan weet de eigenaar zelfs zonder app wanneer ie z'n auto moet verplaatsen. En als de auto dan toch eerder klaar is, dan betaalt ie niets extra's tot de afgesproken eindtijd bereikt is.
Ik pleit voor een landelijk systeem waarbij tussen 06:00 uur en 23:00 uur de auto maximaal 2 uur na volladen op de laadplek mag blijven staan. Na die 2 uur wordt er automatisch een bepaald bedrag (zeg, € 10,- per uur) berekend via je laadpas als je langer blijft staan. Dan zijn de meeste het snel afgeleerd. Dan zijn er alleen nog boetes nodig voor niet elektrische auto of elektrische auto die geparkeerd staan, maar niet opladen. Dat laatste gebeurt ook regelmatig...
Zou je niet willen pleiten voor een stopcontact in iedere lantarenpaal? Dan ben je af van de speciale regels voor EV-rijders. Je zou er zelfs nog een RFID-slot op kunnen zetten, maar op lage stroomsterkte zijn voor gemeentelijke grootverbruikers de stroomkosten vergelijkbaar met de (reguliere) parkeeropbrengsten.
Ik kijk even naar buiten: lantaarnpaal, fietspad, groenstrook, parkeervakken. Dat is tegenover ons huis, gaat hier in ieder geval niet werken. Nog los van de afstand tussen de lantaarnpalen.
Wel opletten met je kleurtjes, elke laadpaal heeft zijn eigen systeem. Zijn eigen kleuren of knipperpatronen om aan te geven wat er aan het gebeuren is. Ga er dus zeker niet zomaar van uit omdat ie groen brand dat ie beschikbaar is, kan even goed betekenen dat er geladen wordt aan die paal.
Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar ik heb in 2,5 jaar opladen nog nooit kleuren met een andere betekenis gezien. Gelijktijdig heb ik ook nog nooit alle laadpalen gezien, dus ik zal er eens extra op gaan letten!
k pleit voor een landelijk systeem waarbij tussen 06:00 uur en 23:00 uur de auto maximaal 2 uur na volladen op de laadplek mag blijven staan
Nee altijd betalen vanaf het allereerste begin. Zoniet gaan mensen heel traag laden zodat je daar van 18:00 tot 06:00 op die plek kunnen staan.
De meeste laadpalen hebben een indicator waarop zichtbaar is of de auto aan het laden is of niet
Hmm, zo veel laadpalen heb ik nog niet bekeken, in mijn buurt geven ze dat niet aan maar die zijn al wat ouder denk ik.
Ik rij al een aantal jaar elektrisch maar heb nog nooit een paal gezien waarop je niet kunt zien dat er geladen wordt.

Zelfs de aller eerste hebben hier een (vaak kleine) led indicator voor.
Dat is zeker dezelfde indicator die gebruikt wordt door alle laadpaalkaartjes waarvan minimaal de helft niet klopt. 2 laadpalen beschikbaar volgens de app, allebij bezet...
maar dat de laadpaal gedurende die twee uur aangaf dat de accu al was volgeladen.
De laadpaal gaf het in dit geval dus aan... op zich maakt het ook niet uit of omstanders dat wel of niet kunnen zien, de bestuurder is verantwoordelijk voor het tijdig weghalen van de auto.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 15:58]

Hoe dan? Had hij er naast moeten blijven staan?
Vroeger moest je muntjes in de parkeermeter gooien en zelf in de gaten houden dat je op tijd weer terug was.
Minimaal twee uur langer weg zijn dan je auto nodig heeft om op te laden was echt heeeeeeeel makkelijk te voorkomen. Dit was iemand die heel bewust geen enkel moeite wil doen om een ander ook die laadplek te gunnen.
Maar dan was de 'tijd' ook geen vraag - dar gaat het nu wel om: na hoeveel tijd sta je dan te lang? Want zolang de auto aan het laden is: geen probleem en daarna dus een redelijk willekeurige tijd van niet-laden...?

Typische ambtenaren oplossing... en typische reactie van veel mensen die het asociaal noemen. Terwijl we de omstandigheden niet kennen.
De omstandigheden kennen we wel degelijk, want die staan in de gerechtelijke uitspraak. Die kun je gewoon zelf bekijken, net zoals ik heb gedaan. De link staat zelfs in het artikel, dus wat heeft je tegen gehouden?

Als je een EV hebt, dan weet je ook hoe snel een laadpaal oplaadt.
Dat kan hoogstens langer duren als er een andere auto aan dezelfde paal gaat laden, maar nooit korter.
Dus je weet als je je auto aan de lader hangt dat het minimaal x aantal uren duurt voordat ie volledig geladen is.

We weten dat ie minimaal met 2 uur met een volle accu aan de laadpaal heeft gestaan, want de ambtenaar kwam de auto om 12:40 tegen toen die al volledig geladen was en heeft om 14:39 die bon geschreven.
Ik hang 'm hier in de straat ook aan een publieke paal als ik thuis kom 's avonds maar... Stel hij is vol om 0000 's avonds (dan lig is vaak al te slapen), dan kan ik nergens een andere plek vinden om te parkeren vanwege de parkeerdruk. Lees: Ik kom ook wel eens rond middernacht thuis en dan ben ik zeker 10 minuten aan het zoeken naar een parkeerplek en dat is vaak niet dicht bij huis.
Wat als iemand dan om 00:30 de auto op wil laden? Geldt dit besluit dan niet meer?
Het is meer dat het in sommige plaatsen niet een kwestie is van onwil maar meer van onmogelijk vanwege de parkeerdruk. Nou zijn hier de meeste laadplekken ook tussen 2200 en 0800 een "gewone" parkeerplaats.
Waar op jij wel mag staan met je electrische auto en een eigenaar met een ICE auto niet? Die plekken zijn om te laden, dus ook voor iemand die om 3:00 's nachts thuis komt. Dat je er 2 uur langer mag staan vind ik in principe al te gek eerlijk gezegd.
Of dit is een rechter die gewoon gezond verstand gebruikt en bij een nachtelijke bon een andere uitspraak had gedaan.
Maarja, 'langdurig' vind ik toch wel echt te vaag, men moet gewoon echt een tijdsaanduiding geven. En op dat punt vind ik de rechter dus belachelijk want ik vind 2 uur helemaal niet langdurig, daar kan ik vaak nog niet eventjes snel het centrum in om te shoppen.
Twee uur nadat deze volgeladen was. Dat is dus laadtijd plus twee uur extra.
ja, maar daar sloeg 'langdurig' niet op, dat sloeg op de tijd NA het opladen.
Klopt maar waarom benoem je zelf dan alleen de twee uur waarin je niet even het centrum in kan om te shoppen? Je kunt laadtijd PLUS twee uur het centrum in en twee uur nadat laden voltooid is valt volgens de rechter (en mij) onder langdurig. Dat er (nog) geen tijdsaanduiding is is wat mij betreft niet zo spannend omdat het in dit geval overduidelijk is.
Of het is een rechter die gewoon kijkt naar wat de wet voorschrijft en dat toepast.
Alleen hij legt dus zelf een eigen betekenis aan 'langdurig', ik vind 2 uur ook echt niet langdurig, 6-8 uur tja, dan begin je pas over langdurig te praten. Nu zou een boa namelijk ook kunnen zeggen dat langer dan 15 minuten lamgdurig is. Kijk naar parkeerterrein bij vliegveld, daar slaat langdurig op meerdere dagen, niet meerdere uren.
Vaak zit er wel een gekleurde lamp op de laadpaal die aangeeft dat er niet meer geladen wordt.
Tja.... je houd altijd asociale mensen.... de meeste EV's hebben ook apps, en sturen notifications wanneer ze vol zijn (en als de auto dat niet zelf doet, doet de CPO (Chargepoint Operator) of laadpas-leverancier dat wel.

Maar misschien veel makkelijker op te lossen met een parkeertarief of een idle-tarief.
Ik kan ook alleen op straat laden, en er is overal betaald parkeren, dus ik betaal hier uiteindelijk meer voor het parkeren dan het laden (in mijn eigen parkeergarage kan ik niet laden helaas).

Dus laden doe ik ook maar op tijden met gratis parkeren, of in een wijk verderop, waar 't parkeren nog wel gratis is ;) (En ik haal mijn auto altijd op als deze >90% is)

[Reactie gewijzigd door markjanssen op 22 juli 2024 15:58]

Anoniem: 1533372 @markjanssen11 april 2022 17:00
Vraagje: Is 's avonds laat thuis komen en je auto aan de lader hangen om vervolgens naar bed te gaan ook asociaal?

Want dat is hoe mijn vader het doet, en hoe ik het ook zou doen.

En als dat toch niet asociaal is, staat die toch wel van 3AM tot 8AM aan de lader niks te doen. Is dat dan ook strafbaar?
( en/of moet dat dan ook betariefeerd worden?)

Gewoon een aantal vraagjes als denkvoer. :)
Nog meer denkvoer: Wat als je 's nachts werkt, 's ochtends thuiskomt, je auto aan de laadpaal hangt en naar bed gaat? Ben je dan ook asociaal?

Wat is rechtvaardig? En als je daaruit bent, hoe ga je het controleren en handhaven?

En er is nog veel meer om ons druk over te maken. Dus dat worden nog leuke discussies, ruzies en rechtszaken de komende jaren.
Tja, ik denk dat we ons vooral druk moeten maken om de instelling waarom deze auto's er blijven staan: het ikke ikke ikke en de rest kan de tering krijgen. Het is natuurlijk puur een kwestie van onwil, jij hebt een EV en daar horen verantwoordelijkheden bij.
Ook vanuit overheid/gemeente. Eerlijk is eerlijk meer palen is minder gezeur. Er staan hier genoeg palen alleen veel.hybride auto's. Dus dan kan jij als ev rondjes rijden. Of rijden naar fastned ow wacht die heeft vaak ook een que 😅 het is niet alleen die aso die de hele dag op die ene parkeer plaats staat. Is alles erom heen waar iedereen zich aan ergert. En met deze uitspraak denken mensen wel 2x na over een ev. Goed gedaan overheid!
Probleem van de hybrides is dat ze niet zo snel laden als een EV, vaak laden ze maar op 1 fase. De Passat GTE die ik had stond ruim 3 uur aan de lader voor zijn 11kWh accu. Kansloos. De realiteit is dat je met een EV eigenlijk zelfvoorzienend moet zijn in een laadplek in dit soort gezeik te voorkomen. En die luxe heeft lang niet iedereen, laat staan als je twee EV's thuis hebt staan.

Dat wordt trouwens wel wat op Schiphol bij lang parkeren :Y) Even heen en weer met het vliegtuig om je auto van de lader te halen. Daar gaat je milieu effect :+
Ik zou helemaal geen EV kopen als ik niet zelfvoorzienend zou zijn met een eigen laadpaal op de oprit, aan de eigen zonnepanelen. Dat is toch geen doen?
Precies dit houd mij ook tegen een volledig electrische auto te kopen: geen eigen oprit (dus geen eigen laadpaal mogelijk) en geen zonnepanelen.
Schiphol heeft een perfect valet dienst die je auto opgeladen voor kan rijden als je terugkomt.
Per minuut betalen. Opgelost.
Ach, straks heeft iedereen een EV volgens de milieulobby en wordt het een feestje om bij mooi weer in een stadscentrum op een stoeltje te kijken hoe de leaserijders die al jaren opladen de strijd aangaan met Jan Modaal die net een EV heeft. Biertje erbij, BBQ aan.
Ik maar denken dat ik de verantwoordelijkheid afgekocht is met een EV. Kijk mij eens groen zijn met m'n stekkerauto op kolen. /Sarcasme verpakt in een stukje waarheid ;)
Totaal non-argument wat vaak nagepraat wordt, al genoeg besproken en waarvan jaren geleden al het tegendeel bewezen is met cijfers (TNO, 2015, R10386) dus geen enkel stukje waarheid ;)
Je bepaalt zelf de hoeveelheid grijze stroom die je gebruikt om je EV te laden, zelfs al doe je het met 100% grijze stroom is het alsnog stukken beter dan een ICE.

[Reactie gewijzigd door drocona op 22 juli 2024 15:58]

Nog meer denkvoer: Wat als je 's nachts werkt, 's ochtends thuiskomt, je auto aan de laadpaal hangt en naar bed gaat? Ben je dan ook asociaal?
Deze vraag hield mij enorm bezig toen ik op m'n bestemming niet had kunnen laden vanwege laadpaalstoringen en dus met een lege accu thuis zou komen, diep in de vroege uurtjes. Ik vind het zelf asociaal om te lang een laadpaal bezet te houden. maar was ook echt niet van plan om na 4 uur slapen weer uit bed te komen om m'n auto te verplaatsen. Uiteindelijk heb ik maar een uur slaaptijd ingeleverd om bij een snellader te gaan staan.

Kan wel een briefje bij m'n auto plaatsen "sorry, ik slaap tot 13:00" en hopen op begrip, maar de buur met lege accu wil ook gewoon kunnen laden en een agent of boa heeft er waarschijnlijk ook weinig boodschap aan.
Kon je er niet voor kiezen om niet te laden tijdens het slapen, maar erna?
Nee, ik had ca. 8 uur beschikbaar om te slapen, waarna ik weer een redelijk gevulde accu nodig had voor de volgende dag. Zou ik bij een normale laadpaal hebben moeten laden (wat ik eerder had geprobeerd, maar wat door storing niet lukte), dan had het laden ruim 3 uur geduurd, en zou ik maar 5 uur over hebben gehouden om te slapen. Of ik nou voor of na het slapen zou hebben geladen, 5 uur slaap vind ik gewoon te weinig. Nu ben ik naar een snellader langs de snelweg gedaan, die er bijna 1 uur over deed om de auto tot 80% op te laden. Uiteindelijk had ik daardoor nog maar 7 uur over om te slapen: eigenlijk ook te weinig, maar significant beter dan 5!

Ik had ook laadpaalklever kunnen zijn, en gewoon thuis kunnen laden terwijl ik sliep. Maar dan had ik van de 8 uur slaaptijd zo'n 4 uur ladend en 4 uur met een volle accu aan de paal gestaan, en dat vind ik weer niet sociaal naar de andere mensen die deze drukbezochte laadpaal nodig hebben.
Anoniem: 454358 @locke96011 april 2022 21:57
Aja dat is ook asociaal. Want er zal altijd iemand zijn die thuiskomt na een dag, nacht, ochtend etc werken die dan zijn auto wil laden.
Nog meer denkvoer: Wat als je 's nachts werkt, 's ochtends thuiskomt, je auto aan de laadpaal hangt en naar bed gaat? Ben je dan ook asociaal?
Ja, het overgrote deel van de mensen die 's nachts werken kan hem gewoon ná het slapen opladen. In een ideale wereld kan iedereen opladen wanneer hij wil, maar dat is niet zo. In de praktijk ga je voor een heleboel méér mensen problemen veroorzaken als je dit ook 's nachts gaat handhaven.
Er zijn bepaalde tijden waarop parkeren in in betaalde parkeer gebieden gratis is, meestal ‘s avonds laat tot ‘s nachts en zondag. Mij lijkt dat je tijdens die gratis parkeren periode ook je EV volgeladen mag laten staan (maar dat is voor de zondag overdag wel asociaal). Ben benieuwd wat een rechter daar van vindt als je dat aanvoert, maar ik laat het liever aan anderen over om dat te ontdekken. Hoezo boete? Het is gratis parkeren!
Dat vraag ik me af, het gaat immers niet om het parkeren maar om het feit dat jij een laadplek bezet houdt. Als er een functie in zit dat iemand jouw laadkabel er gewoon uit kan trekken zodra deze vol is (en ja, ik snap dat daar proberen aan zitten) dan zou het kunnen, maar anders is het ook met gratis parkeren gewoon een schaarse voorziening die jij de hele nacht bezet houdt.

Als we allemaal naar een EV willen moeten we ook accepteren dat daar leefregels bij horen, en het kan niet zo zijn dat iemand die nachtdienst heeft maar pech heeft en nooit een oplaadpaal heeft omdat snachts uitgezonderd is van de sociale regels.
Tja, maar om nu iets te gaan baseren op een kleine minderheid die nachtwerk verricht. Wie gaat er nu om 1u 's nachts de auto van de lader halen?

In dat geval gaat de laad snelheid via de app naar 5A, en kan de auto de hele nacht laden.
Niemand, er gaat ook geen BOA om 2 uur 'snachts langs de laadpalen om te kijken of er ergens nog een klever te betrappen is. Deze uitspraak is vooral handig als er veel klachten binnen komen over auto X die dagen of weekenden lang een bepaalde laadpaal bezet houd.
Maar dat kan dus wel voor gewoon parkeren? Denk immers niet dat iemand die nachtdienst heeft hier in de straat überhaupt een plek gaat vinden (met of zonder laadpaal). Zondag gratis parkeren, dus same story: alles vol (behalve soms de laadplekken).

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 15:58]

Nee, je mag niet langer dan 2 uur parkeren op een oplaadplaats nadat je lading voltooid is.
Simpel.
Ook midden in de nacht? Dat is wat bij betreft niet redelijk en het lijkt mij ook niet werkbaar, al was het maar omdat er ‘s nachts niet gecontroleerd wordt.
Wat bedoel je trouwens met “simpel”? Denk je dat dit vraagstuk simpel is of denk je er simpel over na?

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 22 juli 2024 15:58]

Ja, ook midden in de nacht.
Regels zijn simpel als er geen uitzonderingen zijn.
Je denkt er dus te simpel over na. Er zijn immers altijd uitzonderingen.

Je hoeft ‘s nachts voor het parkeren ook niet te betalen. Staat in de regels. Waarom zou de (onduidelijke) regel rondom ‘s nachts bij een laadpaal staan niet ook aangepast kunnen worden?

Hoe moeten we omgaan met gevaarlijke buurten, waar ‘s nachts je auto verplaatsen helemaal niet veilig is?

En hoe moeten we omgaan met gebruikers die de laadsnelheid omlaag bijstellen om daardoor langer te kunnen parkeren laden? De simpele regels voorzien daar niet in.

Ik kan simpelweg niet inzien hoe dit vraagstuk simpel is. Deze uitspraak van de rechter roept bij mij meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Is twee uur nu de maximumduur voor niet-laden bij een laadpaal? Twee uur is in deze uitspraak ‘langdurig’, maar is anderhalf uur dan ook al ‘langdurig?’ Dit is nu slechter gedefinieerd dan ooit. Dus nee, niet simpel. En als het dan inderdaad 2 uur is. Betekent dat dat ik met een EV 2 uur mag staan op een laadplek zonder te laden? Ook als ik al begin met een volle batterij? Moet ik de eerste twee uur überhaupt wel een kabel aansluiten of is dat met deze uitspraak pas na 2 uur nodig? Of moet er aantoonbare intentie tot laden zijn? Ook hier voorziet de simpele regel niet in. Maar misschien zijn er wel meer regels die hier antwoord op geven. Allemaal regels die onderling aan elkaar gelinkt zijn dus. Nogmaals: niet simpel.
Als ik dit zo lees ben ik zo blij dat ik in een dorp woon.
Betaalt parkeren kennen wij niet, ik zou er doodziek van worden ook.
Parkeerplekken zat in de hele straat en opladen kan gewoon op de oprit.
In steden heeft lang niet elk huis een eigen oprit.
In dorpen ook niet. Alleen boerendorpen met erven en in wijken waar mensen hun auto in de betegelde 'tuin' parkeren. Hier staat iedereen gewoon op straat of op 'de parkeerplaats' (30 plekken).
Ik kan wel 5 auto's parkeren hier als ik zou moeten maar kan er maar in 1 zitten.. dus heb er maar 1 :)
Zorg dan voor je eigen laadpaal. En ja dat is dus gewoon asociaal. Want de persoon die uit de nachtdienst komt wil ook gewoon laden.

Maar zie hier het probleem met die autoluwe wijken. Bewust te weinig parkeerplaatsen, dus niet genoeg laadplekken.
Kan nog leuk worden als straks EV de norm is. Krijg je straks hetzelfde als met parkeren, abbo alleen in je eigen straat/wijk geldig.
De gemeente heeft alvast dollar tekens in de ogen.
“Zorg voor een eigen laadpaal”

A dat kan niet als je geen eigen grond hebt waar dit mogelijk is.
B een EV heeft een accu opslag dus die hoeft niet 24/7 aan een laadpaal

Als we nu eens stoppen met half Nederland doorrijden om naar ons werk te gaan.. prima maar ik ken mensen die gaan in Drenthe wonen om tegen de grens van Zeeland te blijven werken…

Leuk dat je het super naar je zin hebt op je werk maar hoe realistisch is het dat je zo ver van je werk woont? Regel dan iets met meer thuiswerken ofzo, kan me zelf persoonlijk niet voorstellen dat je voor de fun of it 12 uur per week en 5 volle dagen wilt werken. Ik leef graag naast m’n werk.

Ik vind dat je als ev rijder ook een verantwoordelijkheid hebt dat heet sociaal zijn. Helaas is 20% van de verhalen die we allemaal kennen de aso leasebak rijder die alleen voor de 4/8%s norm dit type rijdt en niet vanwege de milieubewuste keuzes.

Het gaat geen oplossing zijn om van elke parkeerplaats een P te maken. Maak er s nachts een ontheffing voor. Heel vervelend voor de nachtwerkers maar ook dat hoort bij je werk dat je s ochtends om half 9 je auto kan aansluiten.

Binnen “kantooruren vind ik laadpaal kleven” op openbare gelegenheden lastig, zeker als hybride…

Als alle EV rijders nu eens de app (of soortgelijk) NeedToCharge zouden gebruiken of de auto leveranciers een soort systeem dat je eigenaars kunt berichten van Hey, als je auto vol is, mag ik dan ruilen?

Maar dat is een veel te sociale oplossing.. hoe het ook zij, dit “luxe” probleem zal meer en meer gaan spelen. Maar er zijn genoeg mensen gelukkig die niet elke dag de auto leeg rijden of moeten opladen.
12u per dag bedoel je? 5 dagen in de week? Welkom in het transport, waar chauffeur zijn geen baan is, maar een manier van leven.
Vraagje: Is 's avonds laat thuis komen en je auto aan de lader hangen om vervolgens naar bed te gaan ook asociaal?
Wat als je als buurman net iets later thuiskomt, ziet dat er een auto staat, toch graag wil opladen, de wekker om 2 uur 's nachts zet, en dan 's morgens niet naar je werk kunt omdat iemand z'n auto de plek de hele nacht bezet hield.
Da's een ongeveer een net zo realistisch scenario als verwachten dat die parkeerplekken 's nachts nog gebruikt gaan worden als er géén ontheffing is voor 's nachts laten staan. In het grootste deel van de gevallen staat er 's nachts gewoon niemand.

En de buurman van nummer vier met z'n dieseltje is ook de sjaak, want die staat helemaal niet meer in de buurt. Hij komt altijd net even later thuis dan de rest, en omdat er door die laadplekken waar nu 's nachts geen auto meer kan staan een parkeerprobleem is ontstaan moet hij zijn heil drie straten verderop zoeken.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 22 juli 2024 15:58]

Het heeft niets te maken met aso gedrag of niet, dat zijn woorden van iemand anders. Feit is dat er een bord staat dat je toestaat om te parkeren voor het opladen van een voertuig. Als het voertuig vol is, voldoe je daar niet meer aan en dus zal je de auto weg moeten halen. Dat heeft niets te maken of je wel of niet moet betalen, maar alles met het bord dat op die plek staat.
Je mag de auto toch ook niet op een gehandicaptenplaats zetten, als er niet betaald wordt?
In het geval van je vader zal hij dus later naar bed moeten of eerder opstaan en dan zijn auto voor vertrek aan de oplader handen.
Anoniem: 1533372 @Peatsmoke12 april 2022 10:18
Je zegt dus dat mijn vader om 3 uur 's nachts het bed uit moet om de auto te verplaatsen?
(Met een grote kans dat alle andere parkeerplekken al vol zijn!)

Gewoon verder dromen, iedereen.
Ik zeg niet wat je vader moet doen, maar hoe de regelgeving in elkaar zit en wat er nu door het hof bekrachtigd is.
Als je vader niet wil opstaan kan hij op een gewone parkeerplaats parkeren en zijn auto opladen bij een snellaadstation.
Er zijn nog zat laadpassen die geen directe koppeling hebben. Sommigen worden zelfs pas maanden later gefactureerd op mijn laadpas
Ja, helaas wel.... helpt ook niet met de prijs-transparantie, denken dat je lekker goedkoop uit was, en na maanden verrast worden met de facuur.
Leuk als je auto je een notificatie stuurt maar dat betekend niet dat je in een positie ben om je auto te verplaatsen. Totaal niet uitvoerbaar deze ideologische meuk. Als je het wel kan doe je dat natuurlijk maar ik denk dat de realiteit gewoon is dat velen tijdens het laden en dus een tijd erna wat anders aan het doen zijn.

Een auto is er uiteindelijk voor jouw gemak of broodnodige transport niet om jouw leven omheen te breien.
Eens;
We moeten dit probleem ook helemaal niet bij het gedrag van de mens neerleggen maar bij de infrastructuur. Het is allang duidelijk dat de elektrische auto de toekomst is, laat de gemeentes maar met spoed het tienvoudige aan laadpalen bijplaatsen en/of met andere oplossingen komen.

Ik kom savonds laat thuis, ik kan en wil helemaal niet om 4 uur snachts mijn auto van de laadpaal afhalen.
En zo zijn er voor anderen misschien ook tal van redenen waarom deze op dat moment niet in staat zijn.
Als ik dit topic zo lees ;) zou ik bijna de conclusie trekken, dat elektrische auto's niet de toekomst zijn.
Er wordt namelijk nog geen enkele oplossing genoemd, hoe we straks kunnen opladen, als in de toekomst 80+ percent elektrisch zou wezen.
Dat kan dan gewoon. Omdat we dan het collectief besef hebben dat het asociaal is om een laadplek onnodig bezet te houden.
En waarom zorg jij niet gewoon zelf voor een laadmogelijkheid thuis?
Jij wilt een EV, zorg dan ook dat je hem kunt opladen thuis. Ik vind dat echt geen taak voor de overheid om te bekostigen.
Want iedereen die een EV wilt heeft die mogelijkheden?

Zonder dollen; ik heb die mogelijkheden bekeken echter woon ik nog in een appartement. Ik heb het geprobeerd en heb ook de gemeente hierover gemaild maar de conclusie is dat ik gewoon pech heb.
Gelukkig kan ik ook laden op werk maar soms komt het even niet uit en moet ik wel een keertje in de straat.
Uiteraard ga ik die mogelijkheden weer bekijken bij het volgende huis en als het kan ga ik ook zeker zonnepanelen plaatsen en accupakket en de hele mikmak maar ervaring leert dat qua aanbod van huizen maar 1 op de 10 een oprit heeft. En niet alle gemeentes staan toe dat je de kabel over de stoep legt als er uberhaupt parkeergelegenheid is voor het huis.

Dit is niet een probleem die je bij de burger moet leggen want dan komen wij als mensheid nooit van de fossiele brandstoffen af. Dit is iets wat wij samen moeten oplossen, gemeentes, regering, en uiteraard ook de burger. (en bedrijven) Iedereen heeft daar zijn aandeel in, wij als burger kopen braaf een EV en de regering helpt ons daarin met subsidie e.d. en de gemeentes moeten zorgen dat er genoeg laadgelenheid is voor de burger die helaas niet thuis kan laden of op werk.

Zoals @bangkirai terecht zegt lijkt het erop dat nog niet iedereen zijn aandeel serieus neemt. Daar moet wel bij gezegd worden dat wij als Nederland het al super doen in vergelijking met onze buurlanden en wij EV rijders hebben het echt niet slecht hebben t.o.v. buurlanden qua aanbod e.d. maar wij lijken echt nog niet klaar voor de toekomst. En dit soort knullige regeltjes van gemeentes is alleen het probleem proberen tijdelijk te sussen.
Daar aan toegevoegd: Ik begrijp de regels uiteraard en ze moeten ergens een lijn trekken, ik wil ook niet dat iemand 12 uur zijn auto aan de lader laat staan.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 22 juli 2024 15:58]

Niet om vervelend te zijn maar hoe groot is jouw accu dat je denkt binnen 2 uur weg te kunnen zijn? Die van mij trekt het niet.

De oplossing zit hem in goedkoper kunnen snelladen want als ik 62 kWh aan de laadpaal hang dan is die na 12 uur wel vol… compleet leeg naar vol dat dan weer wel. Vervolgens kan ik er minimaal 450 km tegenaan.

Ik kan gewoon een weekje rijden zonder issues. Probleem zit hem in mensen die elke dag 200 km heen en terug rijden en s avonds dan verwachten een vrije “gratis” parkeerplaats te “claimen” middels een laadpaal. Zo werkt dat imho niet - auto’s zijn luxe artikelen. Ik zou liever zien dat de gemeentes toestaan snellere laad infra dichterbij huis te zetten dan overal maar palen neergooien of lantaarnpalen ombouwen.

Als ik met 50kw laad dan is die na 30 minuten vol genoeg dat ik prima mijn auto kan verplaatsen. Mij boeit het niet zo erg dat ik daar dan ook wat meer voor betaal. Verschil vs benzine heb ik er al snel uit - ik hoop oprecht iets tegen de uitstoot te kunnen doen anders had ik nooit 5 jaar geleden de overstap naar EV gemaakt.

Zo’n openbare paal is gewoon een probleem dat die alleen eigenlijk voor hybride techniek prima werkt maar full Evs staan hier gewoon praktisch een volle nacht aan om s ochtends volledig operationeel te zijn. Dus al zou verplicht worden dat je er 2 uur mag staan dat is s zeker in de nacht gewoon niet haalbaar. Met grotere accu’s gaat dat probleem alleen maar erger worden ipv makkelijker.

Wel vind ik het als EV bestuurder ronduit aso als je de openbare paal niet deelt met je buurt. Dat meld ik mensen die van mening zijn dat mijn EV altijd op de laadplek moet staan ipv op “hun” parkeerplaats. In de gemeente Den Bosch bijv zit je als gast van buiten vaak tegen parkeerzones te kijken, laadpaal vrij? yes! Oh krap… zonekaart houder… uiteindelijk eindigt die dan op een openbare plek zonder stekker.

Typisch iets Nederlands een “eigen stukje openbare grond toe-eigenen voor de heilige koe op wielen” vermoed ik want nergens anders op de wereld heb ik iemand moeilijk zien doen dat ik mijn auto ergens liet staan. In begin was opladen nog best sociaal, maakte je een praatje bij FN, tegenwoordig lijkt het meer afgunst dat iemand een “betere/duurdere” wagen kan rijden. We mogen best wat socialer naar die P kijken waar we onze koets stallen.
Je halve verhaal gaat teniet omdat je het niet helemaal goed gelezen hebt :)
Het gaat erover dat je NAdat je auto vol is je 2 uur de tijd hebt om je auto te verplaatsen, niemand en ook ik niet zegt dat je auto in 2 uur vol moet zijn of 2 uur mag laden. De voorbeeld van 12 uur die ik aanhaal is dan ook nadat die persoon zijn auto vol is.

Verder ben ik het met je eens en bevestig je mijn punt volgens mij dat de gemeente met betere oplossingen mogen komen.
Ik bedoel meer hoe die BOA gaat kunnen checken dat ik er 2 uur sta vs de 12 uur in het voorbeeld ;-)

meeste mensen 'claimen' laadpaal kleven, maar dat is eigenlijk alleen maar zo als je een hybride eraan hangt want dit is praktisch de enige vorm van elektrisch rijden waarbij je auto snel vol is en dus 'zinloos' aan een laadpaal hangt, maar dit 2 uurs handhaving zie ik wel onterechte boetes opleveren.
Dan snap ik deze vraag niet:
Niet om vervelend te zijn maar hoe groot is jouw accu dat je denkt binnen 2 uur weg te kunnen zijn? Die van mij trekt het niet.
Dan hoef ik toch niet binnen 2 uur weg want mijn auto laad gewoon en dat kan de BOA op zowel mijn auto als de paal toch zien?
Er is momenteel weinig aan middelen om een BOA goed kan vaststellen of een EV 2 uur stil staat - nadat het laadtraject is afgerond.

A) de paal geeft het niet aan. Gebrek aan een display - die discussie dat je ook geen tarief kan zien bijv.
B) De backend is nog niet dusdanig ingericht dat middels een app bijv een laadpaal door handhaving uitgelezen kan worden - zodat ze ook daadwerkelijk technisch kunnen handhaven ipv op lampjes en indicatoren die niet altijd 100% de juiste waardes aangeven. In mijn auto kan ik bijv de laad indicators uitzetten - als je het led licht bijv te fel vind (vond mijn buurvrouw vervelend, kan ik me voorstellen).

Daarnaast is dit zeker geen oplossing voor het probleem. Snelladers zou deels een oplossing zijn, alleen ontbreekt bij de handhavers en regelgeving het aan kennis over dit onderwerp. Die zijn beheer van minder valide plaatsen hooguit gewend.

De gemeente Eindhoven heeft bijv bij het Centraal Station 2 snelladers staan. Deze zijn door Allego geplaatst. Je kan hier laden met elke laadpas totdat stadshandhaving langskomt want dan heb je een bon te pakken voor illegaal parkeren.

De definitie van parkeren daargelaten, als ik daar sta om mijn auto even snel bij te tanken, ben ik binnen 10-20 minuten weg. Ik mag 5 meter verder gewoon staan om te wachten om iemand op te halen dus als ik OOK nog zo gemeentelijk bezig ben om een kaartje te kopen omdat ik bewust stil sta. Tja - mijn bezwaar heeft uiteindelijk tot het antwoord geleid dat men niet wil dat je hier als niet taxi oplaadt - men is bang dat er dan gekleefd gaat worden terwijl dit meer leeg dan vol staat.

Ook deze uitspraak, lijkt me een gevalletje buren praat eens de boel uit, lijkt me gegeven door iemand die niet geheel de materie kent. Ik zie tussen 22:00 en 7:00 bijv wel problemen komen als je dit zo toe gaat passen.

Idealiter komt er gewoon een systeem dat je via de laadpaal kan communiceren met de ladende auto eigenaar middels een soort QR code oid.

Ik wil laden, plek bezet, QR scannen, berichtje sturen: Hey, kan je mij laten als je weggaat? Die van mij is 20% Bedankt. - Eigenaar andere auto: Oh, berichtje terug > Ik ben om 14:00 weg.

Zoiets simpels word via NeedToCharge wel gefixt, maar dat is niet via de laadpaal aanbieder en niet verplicht te hebben. Het zou enorm veel 'irritatie' problemen fixen en dat besef heeft niet elke eigenaar van een stekker auto - dat die plek niet alleen gewild is om de plek zelf, maar feit dat je anders gewoon niet verder komt zonder energie. Mogelijkheden zat denk ik.
Ik ben het met je eens dat het niet de oplossing is, dat stel ik zelf ook.

Echter mag ik toch hopen dat als de gemeente deze regels gaat naleven dat ze het ook alleen bij de palen doen waarbij het duidelijk af te lezen is. Deze palen zijn er namelijk wel, die zie ik genoeg.
En de paal geeft eerder onterecht aan dat hij wel laad dan niet, een paal die wel laad en aangeeft dat hij niet laad moet ik nog meemaken, maar goed de markt is nog jong :)
Mocht je namelijk onterecht een boete krijgen dan kun je deze aanvechten, dan moeten hun kunnen bewijzen dat je auto niet aan het laden was. Jij kunt dit aantonen met logs van je laden. (althans ik kan dit)
Als je die mogelijkheid niet hebt, dan is EV geen optie voor jou.
Als jij niet met onderbouwing kan reageren, dan is reageren geen optie voor jou.
Je bedoelt diezelfde overheid die iedereen in een elektrische auto wil hebben?
het tienvoudige aan laadpalen bijplaatsen

Owja?
Tennet en Liander zien je aankomen.

Dieselgeneratoren bijplaatsen dan maar?
Die elektrische auto’s worden hoe dan ook volgeladen. Of nou iedereen een laadpaaldans moet doen, of gewoon normaal kan parkeren en laden. Het aantal geladen kWh gat er niet door veranderen.
Hey aantal geladen kWh interesseert Tennet en Liander dan ook helemaal niets. Het aantal ladende kW des te meer en dat is wel afhankelijk van het aantal palen.
Dat laadvermogen wordt gemiddeld over alle voertuigen dus ook niet hoger van meer palen, tenzij mensen de auto laten staan omdat ze niet hebben kunnen laden. Maar dan zijn denk ik de eersten al met een spandoek op weg naar het malieveld.

En je mag inmiddels wel verwachten dat het laadvermogen van nieuwe palen gestuurd kan worden.
Het is leuk om het vermogen te verdelen over alle palen. Dat werkt als je thuis 2 palen neer zet die 11kW moeten verdelen. Maar als je praat over massale aantallen dan gaat die vlieger niet meer op.

Zet in een parkeergarage 1 paal op 11kW, geen probleem. Zet er 2 neer op diezelfde 11kW en nogsteeds geen probleem. Zet er nu 10 neer en opladen is zinloos geworden. Zet er 100 neer en je kunt nog net je telefoon opladen.

Het vermogen is dus wel degelijk afhankelijk van het aantal palen wat er staat. Als je in die parkeergarage 100 palen neer wilt zetten zul je toch echt zo'n 550kW moeten neerzetten wil ieder voertuig zinnig kunnen laden. En nog heel wat meer als het om kort parkeren gaat.

Vandaar dat Tennet en Liander aan het werk zullen moeten als het aantal laadpalen serieus omhoog moet.
Leuk als je auto je een notificatie stuurt maar dat betekend niet dat je in een positie ben om je auto te verplaatsen
Een kwestie van plannen. Of je auto eerder weghalen. Of zo.

Je moet een kijken hoe zeer mensen ineens wel in de gelegenheid zijn om hun auto te verplaatsen als er bijv vanaf een half uur na het einde van het opladen, of eventueel vanaf een half uur na de vooraf voorspelde en aangegeven eindtijd van het opladen, een tarief van 5 euro per kwartier gaat gelden.
Een auto is er uiteindelijk voor jouw gemak of broodnodige transport niet om jouw leven omheen te breien
En de laadpaal is er voor iedereen, niet voor jouw uitsluitende gemak. Als jij zozeer op je gemak gesteld bent, dan ben je waarschijnlijk ook in een positie om je dat te veroorloven. Dus dan neem je maar een chauffeur in dienst die de auto kan wegzetten als het opladen klaar is. Kun je onderweg ook nog nuttig werk doen. Jouw tijd is waarschijnlijk veel kostbaarder dan die chauffeur.
Je gaat er vanuit dat mensen de optie hebben. Hebben ze die niet dan gaat de ev dus de deur uit en komt er een benzine auto en stagneert de overgang. Dat is wat maatregelen als dit betekenen. Dan heb je deze irritatie dis niet en hoef je je niet aan te passen aan je auto of risico te lopen dat je niet kan laden zonder boete.
Als je je kinderen naar school brengt ga je ook andere dingen doen. Toch zijn de meeste ouders in staat om hun kinderen ook weer van school af te halen. Een beetje raar dat die "ideologische meuk" wel mogelijk is maar het niet mogelijk is je auto te verplaatsen op een vooraf bekend tijdstip.

Als je niet in staat bent om zo iets simpels te regelen moet je mischien gewoon gaan fietsen.
Bij huis parkeren is makkelijk maar als je niet weg kan van je werkplek en bij een garage geparkeerd staat
De meeste mensen kunnen daarover vast wel met hun baas afspraken maken. En anders zoek je een andere oplossing voor het opladen. Doe je dat bijvoorbeeld elke avond thuis. En als jouw afstand 40km is, kun je met één lading makkelijk een paar dagen toe.

En als dat allemaal niet kan, dan is het behoorlijk dom om een electrische auto te kopen. Je koopt ook geen waterstofauto als je normaal niet op een handige manier en/of tijdstip kunt tanken.
Moet je wel thuis kunnen laden. Het gros kan dat dus niet. En lang niet alle bazen zijn flexibel. En of je met 1 lading een paar dagen kan doen hangt van je auto af. Als je al 2x zo veel betaald voor een ev met een gehandicapt bereik dan kan het dus maar zo zijn dat je dagelijks moet laden in de winter omdat je werkelijke radius maar 100 km of minder is pas bij de peperdure balken is dat anders. En dan nog moet je dus een keer lang laden als je dat thuis niet kan.

En het is niet dom het is een keuze en gezien steeds meer steden ice in de ban willen doen is het soms helemaal geen keuze meer maar een geforceerde overweging. Velen doen net alsof het een vrije keuze is en blijft maar daar ben ik echt niet van overtuigd.
Ik voel een hack/jailbreak aankomen waarmee je de auto kan koppelen maar het laden uitstelt tot de gewenst 100% accu vol status tijd. Netzo als je iPhone die je accu pas 1 uur voor dat je weker af gaat tot 100 % gaat laden
Je kunt bij de meeste electro wagens wel preheat/cooling aanzetten, dan kun je oneindig blijven laden bij 99/100%.. vind het een rare uitspraak van de rechter, voornamelijk omdat 2 uur bij sommige traag ladende autos echt niet zon heel groot window is. Daarnaast kan de laadsnelheid varieren afhankelijk van andere laders, en een goedwerkende notificatie systeem of laadapp is er ook niet altijd. Dat onnodig lang 'zeker' gelijk staat aan 2 uur vind ik dus erg kort door de bocht. Even los van het feit dat wegzetten wel netter is, staat het ook niet duidelijk op zon paal oid, maw open voor discussie ,en zuur om dan op 2 uur gepakt te worden.. Stond hij er nu een heel weekend, of van s'ochtends tot s'avonds laat, ja dan was het voor iedereen duidelijk.
Precies ook mijn idee. Hier willen ze ook een van regel Max van 8 uur laden bij de publieke laders in de straat in voeren. (Eigen palen mag niet want winkel gebied) inplaats van meer laadpalen plaatsen. Dus eerst moet je vijf straten verder een vrije lader zoeken en dan moet je ook nog 3 smachts je bed uit om de auto te gaan verplaatsen. Plus ze willen de stad benzine en diesel vrij.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 15:58]

Leuk maar zo werkt het in de praktijk nou eenmaal niet. Als laden tijdens afwezigheid is hoe een ev werkt kan je moeilijk verwachten dat een auto weg gehaald word als je naar je werk gaat de auto bij een paal parkeert en dan halverwege je werk even je auto gaat verplaatsen.


De oplossing is besef dat er dus veeeeeeeel meer palen nodig zijn wil je dut concept ooit de standaard maken.

Geeft dus meer ruimte voor je auto in de tuin parkeren. Ik zou daar bijvoorbeeld best een deel van de tuin aan op willen offeren als ik dan ook het stuk met bloed irritante schenen openhalende bosjes voor mijn hek verdwijnt en ik dat erbij krijg.

Er word constant gesproken over compromissen maken maar blijkbaar moeten die aslleen van de burgers komen en zijn corporaties en gemeentes vrijgesteld en mogen ze zelfs actief tegen werken...
Dit in eigen tuin parkeren verlaagd ook de kosten van het laden, het rendement van zonnepanelen na salderen, hoe netjes je auto blijft en daarmee de bereidheid van mensen om IETS meer te betalen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 15:58]

Als laden tijdens afwezigheid is hoe een ev werkt kan je moeilijk verwachten dat een auto weg gehaald word als je naar je werk gaat de auto bij een paal parkeert en dan halverwege je werk even je auto gaat verplaatsen.
Die verwachting is er dus wel. Sterker nog, nu de rechter uitspraak heeft gedaan is het meer dan alleen een verwachting, het is een verplichting.
En zo lang er een tekort is aan laadpalen zullen de EV rijders solidair moeten zijn en hun EV verplaatsen zodra de accu vol zit.
Leuk maar ik parkeer vaak de auto en ga dan een paar km lopen naar het centrum (ivm ver opgerekte blauwe zones als cashcow) waar vrienden wonen en/of ik ga boodschappen doen.
Als ze dan denken dat ik dus mijn shoppen/visite onderbreek en een paar kilometer of meer afhankelijk van de huidige locatie naar de auto loop hem verplaats en terug loop en later nog een keer terug loop naar de auto zijn ze gestoord of mogen ze me per uur gaan betalen voor lopen.
Moeten ze parkeren in het centrum maar gratis maken ipv 5 euro per uur en laadpalen toevoegen of al die blauwe zones die tot kilometers buiten het centrum opgerekt worden.

Een ondoordacht en totaal onuitvoerbaar besluit van iemand met zeer waarschijnlijk een vrijstaand huis en private parkeerplekken.
Het is je eigen (ondoordachte) keuze om je zo afhankelijk van een auto te maken voor de basic dingen. Waarom moet inefficiëntre transportmiddelen zo zwaar gesubsidieerd worden.
Dan zet je je auto toch op een normale parkeerplek ipv een laadplek? Het is niet verplicht om te laden, hè?
En dat je de pijn voelt met blauwe zone’s en duur parkeren in het centrum is toch precies de bedoeling van al die maatregelen; ontmoedigen dat mensen met de auto naar het centrum komen?
Je auto moet toch laden he dat gaat niet draadloos met een gebedje.
Je auto hoeft toch niet op te laden als je even in het centrum boodschappen gaat doen. Dan heb heel weinig bereik in je EV. Of je hebt het over een dagje funshoppen aan de andere kant van het land, maar dat zijn natuurlijk uitzonderingen en dan heb je zelf de keuze om even een snellader te pakken onderweg of de onhandige methode te gebruiken die jij als voorbeeld geeft.
Dat is dus maar net welke ev je hebt idd. Je heb ze met 80km radius maar ook met 500 daar waar een benzine auto eigen begint bij 500 voor een kwart van de prijs.

Het is gewoon weer een extra drempel.

Er is vast wel wat voor uit te vinden waardoor een rechter dit soort uitspraken niet hoeft te doen. Misschien gestapeld laden met een opzij vouwende parkeeplek zodat op 1 plaats 2 auto's kunnen parkeren of iets in die trend.
Nee hoor, het neemt juist een drempel weg. Als altijd dezelfde auto's de plekken aan de laadpaal bezet houden dan is dat eerder een drempel voor anderen om ook een EV te nemen. De gedachte is dan immers dat er niet geladen kan worden. Terwijl dit wel zou kunnen als de paal niet onnodig bezet zou zijn....
Leuk maar ik parkeer vaak de auto en ga dan een paar km lopen naar het centrum (ivm ver opgerekte blauwe zones als cashcow) waar vrienden wonen en/of ik ga boodschappen doen.
Als ze dan denken dat ik dus mijn shoppen/visite onderbreek en een paar kilometer of meer afhankelijk van de huidige locatie naar de auto loop hem verplaats en terug loop en later nog een keer terug loop naar de auto zijn ze gestoord of mogen ze me per uur gaan betalen voor lopen.
Moeten ze parkeren in het centrum maar gratis maken ipv 5 euro per uur en laadpalen toevoegen of al die blauwe zones die tot kilometers buiten het centrum opgerekt worden.

Het heeft dan ook niets met solidair zijn te maken maar met uitvoerbaarheid. Ik zou thuis niet eens kunnen laden en dus moet ik elders laden. Daarnaast kunnen met wat straten verbouwen veel mensen hun voortuin als parkeerplek gebruiken. Maar alle wil ontbreekt bij de gemeentes en woningcorporaties. Laat de rechter daar wat aan doen.

Een ondoordacht en totaal onuitvoerbaar besluit van iemand met zeer waarschijnlijk een vrijstaand huis en private parkeerplekken.

Edit: dubbele reactie doordat tweakers er even uit lag bij mij.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 15:58]

Leuk maar ik parkeer vaak de auto en ga dan een paar km lopen naar het centrum (ivm ver opgerekte blauwe zones als cashcow) waar vrienden wonen en/of ik ga boodschappen doen.
Makkelijk op te lossen met plooifietsje of step (zoals ik ;))
Aan de andere kant, we kunnen gewoon niet doen alsof iedere plek een laadpaal moet krijgen want dat is niet realistisch. Dus alles afschuiven op de gemeente, nee dat is de instelling van een slechte EV rijder.

We moeten meer accepteren dat je niet met z'n allen in een flat kan wonen en daar je auto op kan laden. Ik zou per definitie bezwaar aantekenen als er openbaar groen wordt weggehaald zodat een of andere omhooggevallen manager zijn Elonmobiel kan opladen.
Laten we vooral niet in de zoektocht naar een milieuvriendelijk alternatief voor auto's dan maar al het groen weghalen en laadpalen neerzetten, dan werk je het net zo hard tegen als je er voor bent (en mogelijk nog wel meer, alles van steen maken vernietigt flink wat biodiversiteit)

[Reactie gewijzigd door Globber op 22 juli 2024 15:58]

Leuk je auto in je tuin parkeren. Maar met de huiscrisis die wij nu hebben wil je juist nu veel woningen bouwen. Waarbij wij ook veel de hoogte in moeten.

Wij moeten gewoon anders gaan kijken naar het laden van een EV. Kom je thuis en je hebt voor je woon-werk verkeer 30% nodig. Je auto heeft nog 50% kan je makkelijk nog een dagje mee. Niet aan de lader naar elke rit.
Incoming; software update om laden uit te smeren over een gewenste tijdsperiode of de duur tussentijds aan te passen. Of laden stoppen op 90% om de schijn van laden op te houden..
Waarom zou een autoproducent zo'n functie toevoegen?
Omdat langzaam laden beter is voor de accu.... je kan vaak ook aangeven dat je wil dat je accu vol is op een bepaald (vertrek) moment... en dus het laden pas later laten starten (is bedoeld voor de thuisladers en nacht-tarieven of juist gebruik maken van (gratis) zonne-energie.
Maar dat soort features zit dus al in veel auto's
Langzaam laden op een openbare laadpaal heeft geen zin. Die 12KW kan het accu pack met twee vingers in de neus aan. (250kw is de max)
Ga je nog langzamer, bijvoorbeeld 5 Kw Je dan heb je simpelweg meer verliezen.
In de winter helemaal omdat het accupakket dan amper op temperatuur kan komen.

Met zoals een computer voeding met 800 watt en platinum rating, als je daar maar 200 watt van vraagt is hij helemaal niet zo efficiënt meer.
Dat verlies is te overzien als dat voorkomt dat ik wekker moet gaan zetten om 's nachts 3 uur om de auto te verplaatsen (snachts zijn hier iig alle parkeerplekken vol overigens, dus je kan niet eens verplaatsen) tegen overijverige boa's die boetes gaan uitdelen. En ja in Rotterdam zijn ze ook snachts bezig.
Onder het mom van om de accu te besparen, en indirect dus onder deze regelgeving uit te komen voor de gebruikers.
Bijv. Opel heeft een "bergstand" (bergen als in: hoge bergen, Alpen bijv). Je kan dan instellen dat je tot 80% oplaadt. Voordeel hiervan is: minder gebruik, en zodra je gaat rijden en bergafwaarts gaat, de accu alsnog door regeneratie oplaadt tot 100% ..

Het is dus niet zozeer de 'schijn van opladen' maar een feature die ervoor zorgt dat je in die situaties niet onnodig teveel laadt terwijl je bij de volgende trip vanzelf tóch wel gaat bijladen tijdens het rijden.
Die functie is geïntroduceerd in de Leaf II als ik mij niet vergis (en toen snel gekopieerd door de concurrentie).
Voor zover ik op Wikipedia kan zien is de Leaf II van 2017, maar mijn VW GTE van 2015 heeft de optie ook om maximale oplaadpercentage te kiezen. Al is het slechts een software optie, dus zou ook later toegevoegd kunnen zijn.
De enigste reden waarom ik dit kan bedenken waarom ze het willen is als de Autoproducent ook de laadplekken bezit, en je een Parkeertarief moet betalen bovenop je Laadtijd/stroom kosten
Anoniem: 1248692 @Patrick_Wolf11 april 2022 22:16
Een autofabrikant gaat dat daarvoor niet perse maken maar er zullen altijd wel bedrijven zijn die geld ruiken en daar een app voor ontwikkelen.. Er zijn voorbeelden legio zoals die toestellen om snelheidsradars te ver klikken, die toestellen, app die signaal geven wanneer er zo een wagen rond rijd die parkeerkontrole doet.. Enz..
Ik heb het al sinds het begin, aantal ampère waarmee je maximaal wel laden. Ik heb daar gebruik van gemaakt tijdens de vakantie, bij het laden met een standaard schuko stekker. Die zou dan iets van 3.7kw/u kunnen leveren, maar die stekkers zijn meestal niet gemaakt om 10 uur lang maximaal vermogen te leveren. Het kan dan heel warm worden en je loopt het risico op brand. Door het beperken in de auto kon ik ervoor zorgen dat het risico verlaagd werd een dat ik gerust kon gaan slapen terwijl de auto aan het opladen was.

Het heeft dus zeker wel voordelen. Nooit gebruikt om mijn "parkeer tijd" kunstmatig te verkennen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik in anderhalf jaar tijd op een hand kan tellen hoe vaak ik bij een publieke paal geladen heb (eigen opritlaan)
Netbeheerders willen dat heel graag, dat auto's niet direct zo snel mogelijk opladen, maar juist wanneer het aanbod van energie groot is en de vraag laag. Auto's die zo snel mogelijk opladen en dan een paar uur stil staan aan diezelfde kabel is totaal niet efficient.
Aanbod van energie interesseert netbeheerders helemaal niets. Er gaat echt niet meer stroom over het net dan er vraag is.
Om onbalans op het net te voorkomen is er de onbalansmarkt. Energie kan dan zelfs een negatieve kostprijs hebben. Als je die in een auto kan proppen verdien je dus geld. Lees eens meer op https://www.anwb.nl/huis/energie/energiemarkt (niet de beste maar wel één van de eerste hits die ik vond).
Klopt. Maar daar verkopen de producenten hun stroom, soms inderdaad zelfs negatief, omdat het proces door moet gaan. Dat zijn echter andere partijen dan de netbeheerder.

Netbeheerders spelen indirect een rol, omdat grote verbruikers worden belast op hun piek vermogen. Maar dat is weer de vraag kant en ook niet de aanbod kant.

[Reactie gewijzigd door pegagus op 22 juli 2024 15:58]

Dan ga je laadpalen krijgen die aangeven dat er niet meer voldoende geladen wordt bijv door 3 kleuren:
Groen, er wordt flink opgeladen
Oranje, grensgeval (na x minuten oranje springt ie vanzelf over op rood)
Rood, er wordt niet meer geladen

Tevens zou je dan een bezethoudtarief kunnen gaan instellen, denk aan 50 cent per minuut oid.

Dan zijn de laadpaalklevers snel verdwenen.
Ik ben zelf ook een EV-rijder en kan me wel vinden in dit voorstel. Een bezethoudtarief is er nu al bij veel snelladers. Dat kan je ook introduceren bij gewone laders.

En dan preek ik even voor mijn eigen parochie: 60 minuten nadat het laden is gestopt, moet het bezethoudtarief in gaan voor elke minuut dat de auto nog verbonden is tussen 8:00 uur - 23:00 uur.

Zoiets?
Dit is niet echt een oplossing voor diegene die niet kan laden omdat jij er staat. Welk probleem los je op met het voorgestelde tarief?
Dat geeft iemand die vol is een extra reden om de auto te verplaatsen. EUR 0,75 per minuut dat je er staat, of iets in die richting.
Daarmee is het probleem opgelost dat je je auto moet verzetten, maar dat was niet het probleem wat we wilde oplossen.
Waarom niet? Als je boetes gaat uitdelen omdat mensen ergens te lang staan gaan mensen hun auto verplaatsen, en dus kan iemand anders laden
Een boete is wat anders dan parkeergeld betalen. Er word voorgesteld een soort parkeertarief in te stellen waardoor je gaat betalen als de auto vol is.

Dat is iets anders als een boete. Een boete zou ik een prima stuurmiddel vinden om aan te geven dat het niet de bedoeling is. Een boete is vaak ook een flink stuk hoger dan een parkeertarief.
Een boete voor te lang parkeren dus. Tomato tomato
Anoniem: 1248692 @NuEffeNiet11 april 2022 22:21
En wat als de paal zelf minder vermogen geeft omdat het verbruik id buurt te hoog is.. Versta me niet verkeerd, ik ben tegen die laadpaalklevers en het zijn meestal altijd dezelfde die dat doen maar het laadprocess is niet bepaald een constante.. Ik heb een plugin hybride wagen, de ene keer laad die aan een laadpaal op iets meer dan een uur en de andere keer heeft die aan dezelfde paal meer dan 2 uur nodig om van nul tot vol te gaan.. Helaas heeft nog mijn wagen nog mijn laadpas app de optie om een signaal te geven dat de batterij vol is.. En alle 30min op de gsm gaan checken vind ik er ook wel even over als je met iets bezig bent..

Maar nogmaals, ik ben tegen laadpaalklevers maar er gaat nog wat water naar de zee vloeien voor er een degelijke werkende oplossing is..

Kris
Die optie zit al sinds 2019 op mijn Kia e-Niro. Je kan een max instellen tot hoever die laad, maar je kan ook de laadsnelheid beperken.
Een volgende stap zou zijn dat men een minimaal vermogen instelt waarmee men moet laden om van de laadplaats gebruik te mogen maken.

Het onnodig bezet houden van dure, zeldzame plaatsen die met voornamelijk gemeenschapsgeld zijn gerealiseerd is tamelijk asociaal. Wil niet zeggen dat dit opzettelijk is gedaan, maar sommige mensen proberen de regels nu éénmaal zoveel mogelijk in het eigen voordeel op te rekken.
Jammer, maar smart-charging mag dus niet :)
Hoe wil je dat als boa controlen?
Laadsnelheid vs accucapaciteit :Y
Volgens mij schat je ze iets te hoog in 😂 zouden ze ook nog een berekening maken van de verhoogde weerstand afhankelijk van de ouderdom van de accupack? :Y)
Juist - heel deze discussie is vrij apart - precies waarom die MG-rijder het heeft aangevochten.
Dat is er nu al, op Kia / Hyundai kun je je laadsnelheid aanpassen in 3 stappen. Op Tesla zelfs per ampere geloof ik?

Ik vind dit persoonlijk ook onzin, als ik om 17:00 thuis kom, moet eten en de kids naar bed moet doen en m’n auto is toevallig al om 22:00 klaar ofzo dan ga ik echt niet m’n auto nog verplaatsen.

Gelukkig heeft deze aso een eigen oprit.
Anoniem: 1248692 @_eLMo_11 april 2022 22:23
Liet je je ICE wagen dan ook aan de pomp staan als je binnen in het loket ging betalen.. Hoe frustrerend is dat niet voor diegene die na u komen...
Jazeker staat mij ICE aan de pomp als ik ga betalen, daar zijn te tankstations op ingericht. De volgende persoon kan sowieso niet beginnen voor er betaald is en er is bij veel pompen niet eens meer plek om je auto naar voren te zetten.

En als je verder weg op de parkeerplaats gaatvstaan hebben ze je al gemeld als wegrijder.

Heb je ubehaupt wel een ICE gehad, kan me haast niet voorstellen dat een ICE bestuurder met zon onzinnige analogie komt.
Te gek voor woorden.. Hoe frustrerend is dit niet voor de wachtenden achter u.. Dat is echt aso gedrag... Heb zo is 10min staan wachten aan een pomp omdat mr nog sigaretten en een lotto wou en toch even naar toilet gaan... Die parkeerplaatsen daar dienen ook voor iets.. Waar haalt u het trouwens vandaan dat de pompstations daar voor voorzien zijn...
Ik weet echt niet waar je je druk over maakt?

Geen enkele pomp waar ik hier in Nederland, Duitsland en Oostenrijk - de landen waar ik vaak kom - heb getankt staat tanken toe voordat de voorgaande persoon heeft betaald.

De sigaretten snoep e.d. afrekenen doe je bij dezelfde kassa en levert geen enkele vertraging op en als ik naar de toilet moet dan reken ik eerst af en zet de auto weg.

Ik vraag mij nu serieus af waar jij vandaan komt dat je weg komt met zonder te betalen bij de pomp wegrijden, want waar ik kom heb je dan een schreeuwende medewerker achter je aan!
Euh voor elk pompstation zijn er parkeerplaatsen.. Waarom moet je de plaats aan de pomp dan behouden denk je.. Hoe moeilijk is het je wagen 10m verder te zetten...
Die parkeerplaatsen staan aan de Autobahn altijd vol met mensen die het toilet gebruiken. Het is een utopie te denken dat je daar kan gaan staan. Plus dat mensen best een minuutje kunnen wachten die het kost om van de kassa naar de auto terug te lopen. Alles voor de kassa staan ze sowieso te wachten.

De tankstations in Nederland en Oostenrijk waar ik kom, hebben die parkeerplekken niet eens. Dan moet je minimaal 50 meter verderop op een parkeerplaats een plekje zoeken. Dan heb je panische pomphouders. En waar denk je heen te gaan als die parkeerplaats vol is? Daar sta je dan met je auto en onbetaalde benzine.

Overigens is dat wat iedereen die ik ken doet, iedereen die ik de afgelopen decennia bij het tankstation heb gezien doet. Jij bent hier de vreemde eend in de bijt, dus lijkt mij niet op zijn plaats dat jij mensen aso noemt.
Wat een onzin, straatlaadpalen zijn veel te langzaam hiervoor.

Bij snellaad palen haal ik hem graag even weg op 80-90% omdat hij dan toch te langzaam gaat laden. Mijn benzine motor zet ik ook gewoon even aan de kant als er mensen staan te wachten. Dat is 10 meter en plek genoeg.
Maar de straatlaadpalen waar ik meestal met 3.6kW laad (1-fase onboard charger), ga ik echt niet om 22:00 's avonds (wanneer ik naar bed ga) nog de auto verplaatsen hoor en een nieuwe plek zoeken. Dat heeft weinig te maken met tanken en je auto laten staan.
Anoniem: 1248692 @_eLMo_12 april 2022 13:41
Is net hetzelfde.. Als er om 2230 iemand langs komt die wilt laden en jij hebt net die paal in gepakt om je gewoon te parkeren... Trouwens 22.00 is nu toch echt geen probleem om je wagen te verplaatsen..
Je praat voor jezelf, met onze twee jonge kids thuis en een drukke baan lig ik om 22:00 in bed :D
Anoniem: 1248692 @_eLMo_12 april 2022 13:46
Ja mogelijk dan is het 2130 he.. Het vraagt gewoon wat organisatie..ik laat mijn wagen ook niet aan een benzinepomp staan omdat ik elders geen parkeerplaats vind.. Die laadpaal is niets anders dan een benzinepomp...
De rechter is het met je eens dat de wet zo werkt.

Imho moet de wet aangepast worden. Prima dat je laadpaalklevers die 2 dagen of langer blijven staan.
Imho mag je max 24h staan ofzo. Je moet dat ding gewoon in kunnen pluggen en hem de volgende dag weg halen / mee nemen. Als jij dan een keer wil uitslapen tot 10:00 krijg je een boete om 09:00 anders ofzo?

Totaal niet te handhaven dit, totale onzin.
Als dit zo'n probleem is moeten er gewoon als de donder wat laadpalen bijgezet worden, zo moeilijk is dat niet, laadpalen zijn veredelde stopcontacten met een betaalmethode eraan en een relais dat schakelt.
Dat was ook exact mijn idee, gewoon dan langzamer laten laden.
Mooi, zie vaak genoeg EV/Hybrids de hele nacht aan zo`n ding hangen omdat ze anders geen parkeerplekje hebben.
Tja. Wat moet je doen in het geval dat je accu ondertussen vol is en alle andere parkeerplekken bezet zijn zoals in bijvoorbeeld een woonwijk?
zie hier een van de grote problemen van EV. Wil niet weten hoe dat aan toe gaat als we er 2keer zo veel hebben. Wordt het vechten om de laadpalen
Waarom? Het is geen parkeerplaats, elke nieuwe laadpaal is een parkeerplaats minder.
Als je dagelijks niet heel Nederland doorkruist hoef je niet elke dag je auto op te laden en zeker niet de hele avond/nacht. 1 zo een openbare laad plek zou een hele stapel auto's van energie moeten kunnen voorzien.
Er staat bij mij in de straat toch echt een vierkant, blauw bord met een grote, witte P boven een bordje met de tekst ‘Opladen elektrische voertuigen’. Dus nog steeds een parkeerplaats waar je ook nog je auto kunt opladen. Geen idee wat de APV in Rotterdam hier over zegt trouwens.
Het onderbord geeft dus duidelijk aan dat je er mag parkeren tijdens het opladen van de EV. :P
Er staat ook een grote P boven de invalide parkeerplaats, dat is toch ook geen parkeerplaats meer voor de rest van de bevolking. Het oplaad verhaal gaat nog verder, daar mag je dus kennelijk alleen staan als je aan het opladen bent. Heb je (nog) geen auto die je kan opladen of is je auto al vol, dan is het geen parkeer plaats voor jou.
Vraag me dan wel af hoe een parkeerplaats met mogelijkheid tot elektrisch opladen er uit zou moeten zien. Ik denk dat een duidelijke tijd dat je er mag staan als de auto vol is wel belangrijk is.

Oh, jeetje, ik bedenk me net dat mensen misschien ook kunnen gaan spelen met de laadtijd. Misschien is een standaard parkeertijd wel het makkelijkste. Die bordjes zijn er ook al.
Zou het wellicht zo kunnen zijn dat het aantal laadpalen meegroeit met het aantal EV’s? Of blijft altijd alles hetzelfde totdat we door veranderingen worden overvallen?
Zou het wellicht zo kunnen zijn dat het aantal laadpalen meegroeit met het aantal EV’s?
Nee... Onmogelijk!
Meer laadpalen installeren. Dat grote probleem is helemaal niet zo groot. Als er meer elektrificatie komt komen er vanzelf meer oplaadpunten.
Tot we zoveel laadpalen hebben dat je om de 2u naar buiten moet om bij een andere laadpaal (geen parkeerplek ;-)) te gaan staan omdat er een gebrek is aan parkeerplaatsen :+ . Hierbij komt weer het probleem kijken dat de regelgeving vaak achterloopt op de werkelijkheid (waarbij deze nieuwe regel tegen laadpaalklevers te laat ongedaan wordt gemaakt).
Vraag is het net dat aankan als daar zoveel palen bij komen.
Eenvoudig op te lossen met meer laadpalen. Gewoon elke lantaarnpaal uitrusten met laadmogelijkheid. Zou nu eigenlijk al de standaard moeten zijn voor elke nieuwe lantaarnpaal die in een woonwijk geplaatst wordt.

Maar ik ben het met je eens dat elektrisch rijden nu vooral ideaal is voor mensen met een parkeermogelijkheid op eigen terrein. Je eigen laadpaal is het makkelijkste.
Gewoon opschuiven. Het is geen parkeerplek, maar een oplaadplek.
Als een parkeerplek wordt verrijkt met een laadpaal is het geen parkeerplek meer?
Als ik het artikel goed interpreteer moet er ook een bord bij staan dat het een plek is voor het laden van voertuigen. Mogelijk zou je de regel dus niet toe hoeven te passen als een dergelijk bord er niet staan (dan is het een parkeerplaats met extra faciliteiten).
Dat ligt aan de borden die erbij staan. Je vind parkeerplekken met “Parkeren elektrische voertuigen” en “opladen elektrische voertuigen”.

Het laatste lijkt het geval in deze zaak maar kan ook aan de orde zijn als een parkeerplek “verrijkt” wordt.
Over hoeveel jaar gaan we deze definitie veranderen aangezien er alleen maar meer EV's en laadmogelijkheden gaan komen?
Binnen 2 uur ergens anders parkeren dus
Waar? "alle andere parkeerplekken bezet zijn"

Je zit al met krapte in de woonwijk, vervolgens ga je van een aantal parkeerplaatsen laadplekken maken. (Helemaal prima, er zijn meer laadplekken nodig.) De auto's die daar mogen staan moeten vervolgens ook nog een gewone parkeerplaats hebben.
Tja, dat zijn nu eenmaal de nadelen van EV's. Allemaal goed voor het milieu, maar mensen moeten zich ook realiseren dat ze soms even moeten inleveren. Daarnaast moeten ze zich vooral realiseren dat zij niet de enige zijn met een EV, dus die laadpaal bezet houden is in principe hetzelfde als je auto bij de pomp parkeren: onbeschoft en op geen enkele manier goed te praten.

Veel vroege vogels hebben het niet echt ervaren omdat er dan veel laadplekken waren voor weinig EV's, dat is nu aan het veranderen. De EV is geen luxeproduct meer, en daarbij hoort een stukje inleveren op de luxepositie. Geen automatische parkeerplek meer, maar ook met je Tesla van 80k gewoon parkeerplekken delen met de rest.
Mee eens. Alleen zie ik dan liever dat de laadplek gebruikt wordt als parkeerplaats dan dat hij leeg staat.
Tja, dat zijn nu eenmaal de nadelen van EV's.
Nou ja, het na het laden moeten verzetten van de auto is een probleem van EV's. Het parkeerprobleem dat kan ontstaan is voor iedereen. Het valt nu nog wel mee, maar op den duur is dit nog best wel een balanceer-act waar zomaar iedereen last van heeft als het spaak loopt.

Kan het wel asociaal zijn om op een laadplek te staan als je EV al vol is, maar het is ook niet echt in het algemeen belang als 's nachts 90% van de plekken waar prima een auto zou kunnen overnachten leeg is.
Nou nee, dat zou volgens de kop moeten, maar in het artikel staat:
Hoewel het gerechtshof niet zegt hoelang 'langdurig' precies is, is twee uur dat in ieder geval wel. "Dat in de Beleidsregels niet nader is gespecificeerd wat wordt bedoeld met langdurig parkeren, doet er niet aan af dat dit hier duidelijk het geval was."
Het Hof laat hier de ruimte om 'langdurig' korter te interpreteren. Een uur zal ook al als langdurig aangemerkt kunnen worden.
Tja. Wat moet je doen in het geval dat je accu ondertussen vol is en alle andere parkeerplekken bezet zijn zoals in bijvoorbeeld een woonwijk?
Ik heb geen auto dus misschien is dit een stomme vraag, maar hoe doe je dat met een benzine auto? Daar heb je toch ook niet altijd een plek voor? Mag jij die van jou soms bij het tankstation laten staan? ;)
Je kan het altijd proberen ;)

Het ding nu is dus dat je voor een EV meer dan één parkeerplek moet hebben. Eentje om te laden en eentje om gewoon te staan. Uiteraard is het niet 1:2, je deelt alles immers.
Je kan het altijd proberen ;)

Het ding nu is dus dat je voor een EV meer dan één parkeerplek moet hebben. Eentje om te laden en eentje om gewoon te staan. Uiteraard is het niet 1:2, je deelt alles immers.
Ah zo, ik zie het probleem. Dat zal zich op termijn dus wel oplossen als er meer plekken met paal zijn en/of mensen thuis laden, maar op dit moment snoept het parkeerplekken weg.

Als ik het zo bekijk vind ik deze uitspraak zo gek nog niet. Je hoeft geen gebruik te maken van zo'n openbare paal maar je kan (bijvoorbeeld) ook naar een snellader toe. Als je het gemak wil van opladen op locatie dan moet je er maar voor over hebben dat je de auto na een tijdje moet verplaatsen. Met een benzine auto was het ook nooit een probleem dat mensen niet kunnen tanken terwijl hun auto geparkeerd was. Ik snap dat het anders is omdat benzine tanken snel is maar alleen bij tankstations verkrijgbaar. Terwijl elektrisch laden langzaam is maar wel "overal" kan.
Nee, je hebt maar één parkeerplek nodig, de andere is een laadplek. Als dat ook een parkeerplek is zouden er ook niet-ev's kunnen staan.
Dan is een laadplek niet ineens een parkeerplek, op dezelfde manier dat een tankstation niet ineens een parkeergarage kan worden.
Echter waren de meeste laadplekken in woonwijken gewoon parkeerplaatsen. Je vergelijking met een tankstation gaat dan ook niet helemaal op.
Natuurlijk wel: het waren parkeerplaatsen, en nu niet meer.

Wat het vroeger was is niet zo belangrijk. Als je vind dat er te weinig parkeerplaatsen zijn ga je daar over klagen, niet iemand z'n rijbereik verzieken omdat dat wel makkelijk is.
Wanneer jij al schaarse parkeerplekken wegneemt is dat wel belangrijk.

Begrijp mij niet verkeerd ik ben voorstander van elektrisch rijden en meer laadplekken.
Gaan fietsen, of met de bus...
Anoniem: 334725 @Caayn11 april 2022 17:01
Verder lopen.
Zelfde als iemand die geen EV heeft en in die woonwijk wil parkeren?
Een dikke diesel kopen.
Gaan fietsen, of met het OV
Een parkingplaats/garage kopen?
Wat moeten benzinerijders doen als alle andere parkeerplekken bezet zijn zoals in bijvoorbeeld een woonwijk?
Anoniem: 1248692 @Caayn11 april 2022 22:26
Wat moet je doen als je daar met een ICE voertuig aan komt, wat moet je doen als je daar met een ev aankomt en je batterij moet geladen worden maar aan alle palen in de buurt hangen dergelijke wagens goedkoop te parkeren...
Anoniem: 1248692 @Caayn12 april 2022 13:48
Wat moet een ICE doen als die terug komt van het tanken en er is geen parkeerplaats... Mag die dan de plaats voor die laadpaal innemen.. Op dat ogenblik is er in weze niks verschil tussen de laadpaalklever en een ICE die de plaats in neemt.. Ze zijn er geen van beide nodig..
De vraag is natuurlijk wel, je koppelt hem s 'avond om 23:00, en na 4 uur is hij vol..
mag je verwachten dat je hem dan om 05:00 even gaat verzetten of mag ik wachten tot s'morgens 08:00 en naar werk rijden?.
Ik begrijp dat als je hem om 17:00 aankoppelt iemand anders nog een keer kan laden, maar wat is reëel.
Persoonlijk verwacht ik dat deze auto er langer dan 2 uur stond.
dan had je beter moeten inplannen? dat hij niet om 5 uur wakker wilt worden, is niet die ander EV gebruikers probleem.
als je zoiets gaat toelaten krijg je straks dat iedereen zijn auto om 23:00 plaatsten en met argument van 5 uur wakker worden is te vroeg dus gewoon laten staan mag wel.
Er moet ergens een streep getrokken worden en tot 2 uur max is een mooie maar ook best veel.
als je zoiets gaat toelaten krijg je straks dat iedereen zijn auto om 23:00 plaatsten en met argument van 5 uur wakker worden is te vroeg dus gewoon laten staan mag wel.
Maar dan hebben die auto's er in de tussentijd toch niet gestaan? Volgens mij schiet het zijn doel voorbij om de regel ook 's nachts toe te passen. Er zijn ongetwijfeld een paar nachtwerkers die heel erg blij zijn, maar volgens mij kun je verwachten dat het in het overgrote deel van de gevallen alleen maar tot meer problemen zal leiden. Effectief maak je het namelijk zo moeilijk om 's nachts te laden, dat vrijwel hetzelfde aantal EV's in minder tijd moeten laden.
Het is een oplaadplek, geen parkeerplek... In feite vraag je of je bij een benzinestation bij de pomp mag blijven staan nadat je hebt getankt totdat je de volgende dag wegrijdt. Ik snap wel dat de periode van tanken langer is, maar aan de andere kant is het een openbare voorziening zo een laadpaal-niet-aan-huis en moet je je ook zodanig gedragen.
Je moet toch ook wel oppassen dat je je doel niet voorbij schiet. Het parkeerbeleid is hier in de gemeente vrij restrictief, maar 's nachts gelden de meeste regels niet. Dat komt omdat je er in de praktijk eigenlijk maar heel weinig profijt van hebt om plekken vrij te maken om die tijd, maar onevenredig veel ongemak. Er zijn hier relatief veel blauwe zones (max 2u parkeren), waar ook regelmatig mensen moeten staan die wel een vergunning hebben om buiten blauwe zones te parkeren. Als je 's nachts ook de blauwe zones gaat handhaven dan zadel je dus ineens 90% van de parkeerders in de stad op met problemen, omdat die enorm moeten gaan vechten om de resterende parkeerplekken.
Maar dit is niet parkeer beleid maar tank beleid.
Klopt, maar het is goed te vergelijken. In beide gevallen schiet je jezelf in de voet door het ook 's nachts toe te passen; dan hebben nog veel meer mensen een probleem. Bovendien los je het originele probleem er niet tot nauwelijks mee op, want andere EV-bezitters hebben er geen zak aan dat die plekken 's nachts praktisch niet gebruikt kunnen worden.
Niet iedereen werkt van 9 tot 5.
Dan ga je dus stimuleren dan men de laadsnelheid simpelweg naar beneden schroeft via de app. Niet meer op 16A laden, maar op 5A. Dan kun je de auto er gerust de hele nacht laten staan, want met 5A hebben de meeste EV's wel even nodig.

Typisch een probleem waarbij de uitkomst wordt bestraft in plaats van de kern. Meer laadplekken, liefst op plekken zonder een nu al hoge parkeerdruk. Dus vooral stimuleren in openbare parkeergarages, pleintjes waar iedere plek wel een laadconnector heeft, maar waar ook normale auto's kunnen parkeren etc.
's Nachts vind ik persoonlijk nog wel redelijk, zolang diegene dan z'n auto 's ochtends vroeg weer weghaalt. Ik verwacht niet dat iemand z'n auto midden in de nacht op gaat halen.

Bij mij in de straat is de laaddruk niet heel hoog, maar ik zie wel regelmatig een PHEV eraan hangen en diegene laat hem soms de hele dag staan 'laden', soms zelfs twee dagen. Dat vind ik wel erg asociaal, want er zijn regelmatig dagen dat beide bezet zijn en een ander dan een stuk zou moeten lopen voor een andere paal. ;(
De persoon in kwestie aanspreken? Met de melding top je een auto insteekt dat is je goed recht. Maar vol = vol daarna even de stekker eruit en een meter of 10 verzetten? Dan kan ik hem ook gebruiken.
Zeker in het geval van Hybrids is dat ook bloedirritant. Hoe vaak rij ik naar een electrisch plekje waar dan een Outlander oid op staat die met zijn range van 18 kilometer de hele dag een plekje bezet houdt.
Een gemiddelde PHEV is met 3-5 uur ook vol, dus dan kan die weg.
Wat een zeikert, hij had zelf ook wel kunnen bedenken dat dat een laadplek een tijdelijke parkeerplek is, tot zijn batterij vol is.
Hoe moeten andere EV rijders hun accu laden als zo 'n druif daar blijft staan?
Meer laadpalen neerkwakken, en ophouden met (noodzakelijke) parkeerplekken ombouwen tot tijdelijke laadplaatsen maar gewoon parkeerplaats laten zijn.

Hier in de straat is het al druk zat zonder die onzin. Zorg er gewoon voor dat iedere parkeerplaats kan laden, en beide problemen zijn opgelost.
Anoniem: 1248692 @Raventhorn11 april 2022 22:28
En hoeveel palen ga je neerkwakken... Voor elke auto eentje? Wanneer is genoeg genoeg want als al die auto's uit de randstad in het weekend naar de stad rijden om gaan te shoppen, moet je daar dan 1000 palen zetten...
Er is toch ook voor iedere auto al een parkeerplek gebouwd? De hele infrastructuur voor autorijden met ICE's is ook geen natuurproduct. Het antwoord op de vraag "wie gaat dat betalen" is zoals wel vaker: Wij allemaal. We hebben er namelijk ook allemaal baat bij, ook al zien we dat niet altijd direct.
En hoeveel palen ga je neerkwakken... Voor elke auto eentje?
Dat zeg ik toch al? Net zoveel als dat er parkeerplaatsen zijn. Dus per parkeerplaats, 1 laadpunt (eventueel met een gedeelde paal) zoals nu ook al overal gebeurd waar ze neergezet worden.
Wanneer is genoeg genoeg
Als iedere parkeerplaats óók een laadpunt heeft. Want we moeten naar elektrisch rijden (iets met milieu en zo), niet iedereen gebruikt de auto even vaak, maar niemand zit te wachten op een situatie zoals met het artikel geschetst kan worden: iemand die onnodig een laadpunt bezet houdt terwijl jouw accu bijna leeg is en je morgen weer naar kantoor moet.
Dus: overal kunnen laden lost beide problemen op; geen gehannes om een laadpaal, en parkeerplaatsen zijn weer gewoon parkeerplaatsen dus je kan ieder parkeervak gewoon weer gebruiken. (wat hier daadwerkelijk problemen oplost)
want als al die auto's uit de randstad in het weekend naar de stad rijden om gaan te shoppen, moet je daar dan 1000 palen zetten...
Dat zal wel loslopen; tenzij daar in het centrum natuurlijk al 2000 parkeerplaatsen zijn. Maar goed, dan is de fysieke infra ook al voorbereid op zoveel Randstadtoeristen, en is het voornamelijk het uitbreiden en verzwaren van het elektriciteitsnet dat nog moet gebeuren ;)
Tja - maar toch ben ik het wel een beetje met hem (en anderen hier) eens. Wat is langdurig? Blijkbaar is dat dus langer dan 2 uur. Beetje willekeurig...
En 's nachts dan? Moet je dan je bed uit om de auto te verplaatsen? Let wel: 's nachts gelden soms ook andere regels qua parkeren.

En wat dan als je een laadpaal hebt die niet continue laadt? Of de paal staat naast andere palen en doet aan load-balancing. Dan is de eindtijd onduidelijk

Dit juridische gezeur is allemaal omdat er dus 'laadpaal schaarste' is. En omdat dit er is zijn we al snel geneigd te zeggen 'asociaal' om langdurig daar te staan. Maar dat is toch een beetje met 2 maten meten. Als het een ander overkomt is het vaak niet zo'n probleem - totdat jezelf in die situatie zit.
Nouja, op veel parkeerterreinen is het gewoon een parkeervak voor EV.
Waarom is er niet zoiets als een site / app waar je een kenteken kan invoeren en contact kan opnemen met de eigenaar. Mits de eigenaar zijn kenteken heeft geregistreerd. Misschien is dit geen oplossing en geen relatie met deze post, maar ik blijf het altijd opvallend vinden dat een kenteken uniek is maar toch prive. Op zich goed natuurlijk, maar er kan zoveel mee mee, met goede een slechte bedoelingen.
- Bericht over associaal rjiden
- Inzage bij koop auto
- Bericht over te lang aan laadpaal
- Slaat slecht geparkeerd
- Voor een ander bericht
NeedtoCharge en Social Charging vullen dit iig op voor laadpalen
Anoniem: 1248692 @Blonde Tux12 april 2022 13:23
Daarnaast gaan de laadpaal klevers hun echt niet registreren daar. Als ze nu al niet de moeite doen om hun wagen gaan te verzetten, waarom zouden ze dan zo een app installeren...
Dat probleem gaat zich trouwens vanzelf oplossen bij de laadpalen in handen van een bedrijf.. Die palen staan daar niet om een ev te laten parkeren maar om eentje op te laden. Als blijkt dat de efficiëntie van zo een paal maar 10% of 20% is door dit fenomeen zullen die dat wel aanpassen.. Met rede trouwens want zo een paal kost geld, die aansluiting of verzwaring van het net moet betaald worden en die parkeerplek zal ook wel niet gratis zijn dus achter elk van die palen zit een verdienmodel.. Maw die zullen wel organiseren dat je een berichtje krijgt wanneer die vol is en dan in hun algemene voorwaarden vastleggen wat je extra gaat betalen als je langer dan x tijd blijft staan.. Diegene die denken dat die daar staan voor het milieu of liefdadigheid zijn stevig mis..
Je zegt het goed - privacy.... Dat we met een oormerk rondrijden is niet bedoeld om iedereen tegen je aan te laten trappen. Daar hebben we 'social' media voor... :9

Want wat jij asociaal of slecht vindt is toch ook niet universeel?
Als die app zou bestaan dan weet ik vrij zeker dat 99% van alle berichten een negatieve strekking hebben richting het betreffende voertuig. Dus nee, doe maar niet. Laten we gefrustreerde weggebruikers vooral geen middel geven om hun frustraties te uiten (al dan niet tijdens het rijden).
Je mag bij de paal gewoon je nummer achter de voorruit leggen oid.
Heb ik in het verleden ivm mijn werk ook regelmatig gedaan, niet bij een laadpaal.
En het werd vaak als heel positief ervaren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.