Honderden ev-laadkabels konden vrijdag 2,5 uur niet loskomen van palen Allego

Door een storing bij laadpaalprovider Allego konden honderden elektrische auto's in België op vrijdagavond niet volledig losgekoppeld worden van hun laadpaal; de laadpalen ontgrendelden de laadkabels niet. In totaal duurde de storing 2,5 uur, zo schrijft HLN.

Allegro storing laadpaal
Een getroffen laadpaal en auto
in België (beeld via HLN.be)

De Allego-klantenservice meldt aan het Belgische nieuwsmedium dat de technische problemen 'honderden telefoontjes' aan ze heeft opgeleverd. Waar het precies misging, vermeldt Allego niet, maar aan het einde van het laadproces moeten gebruikers met een pasje of druppel bij de laadpaal aantonen dat zij degene zijn die de wagen oorspronkelijk aan de laadpaal hebben gehangen. Daarna laat de laadpaal de kabel los.

De auto-eigenaren kunnen de kabels aan de auto-zijde veelal nog wel losmaken en dan wegrijden, maar dan waren ze alsnog gedwongen om hun laadkabel, die nieuw al gauw een paar honderd euro kost, achter te laten. Als ze dat deden, was de kabel waarschijnlijk wel relatief veilig; de paal hoort de kabel alleen voor de juiste persoon los te laten, dus degene met de tag of Allego-servicepersoneel zelf.

Klaarblijkelijk was er in deze situatie niet een manier voor de laadpalen om volledig te functioneren als er ergens in het Allego-netwerk een storing is. Vermoedelijk vindt de verificatie van de gebruikers centraal plaats en konden de palen niet 'naar huis bellen' om te verifiëren of een kabel aan het eind van een laadsessie los mocht komen of niet. Gebruikers moeten hun pasje aan het begin en het eind van het laden bij een paal houden, om zich te identificeren als abonnementshouder en om aan te tonen dat het bij terugkomst om dezelfde persoon gaat, of in ieder geval degene met hetzelfde pasje.

Tweakers heeft contact gezocht met Allego met de vraag wat precies op technisch vlak misging. Het artikel wordt mogelijk nog bijgewerkt met deze informatie.

Update, 15:08: Tweaker Malarky laat uit ervaring weten dat een dergelijke storing waarschijnlijk opgelost wordt met een reboot van de laadpaal, waarna hij de kabel loslaat. Dat maakt de kabel achterlaten echter wel een slechte optie: iedereen kan hem dan meenemen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-11-2021 • 10:39

347

Submitter: jordy-maes

Lees meer

Reacties (347)

347
331
128
10
0
143
Wijzig sortering
Waarom zit er eigenlijk zo'n lock op? De verbinding is dan toch verbroken en elektriciteit springt niet over, het laadstation c.q. de auto kan dan prima stoppen met een spanning zetten op de laadpunten.

Ook al gebeurt het niet, het lijkt me inherent al veel veiliger dan een brandstofpomp die gewoon door pompt als deze uit de auto wordt gehaald. Waarom zit er daar geen lock op, maar wel op elektrisch laden?

Met hoe vaak communicatiestoringen voorkomen (ofwel de beheerder van de palen ofwel het netwerk dat ze gebruiken) zou loskoppelen altijd mogelijk moeten zijn.

Edit:
Ah, ongure types bestaan ook nog. Niet aan gedacht!

[Reactie gewijzigd door ikt op 23 juli 2024 09:15]

Om de simpele reden dat er anders van die leuke mensen zijn die je laadkabel uit de paal trekken. Denk je bij een volgeladen auto te komen, issie dus niet opgeladen. Dus opzich best handig zo'n lock.
Er zou een feature moeten komen dat je de kabel wel kan lostrekken als de auto vol is zodat een ander hem kan gebruiken. In drukke parkeer garages zie je geregeld auo's aan de paal staan die allang vol zijn, waarvan de rijder hem gewoon aan de paal laat hangen omdat de baas het straftarief toch wel betaald.
Graag niet, er zijn ook auto’s die geen kabel lock aan de auto kant hebben. Dan kan je dus zo de kabel jatten
Welke auto's zijn dat? Puur interesse want het lijkt me heel onpraktisch.
De oude versie van de Nissan Leaf bijvoorbeeld, met Yazaki-stekker.
Daar kon je de kabel zelf met een ouderwets mechanisch hangslotje vast zetten.

Edit: plaatje gevonden, met gaatje voor hangslot (padlock)
https://ev.bingo/img/j1772.png

Door het slot is het niet meer mogelijk de ontgrendelknop in te drukken.
Als er geen slot geplaatst is, kan iedereen de connector ontgrendelen, en uit de auto halen. Het is afhankelijk van het laadstation of de kabel aan de laadstation-zijde vrijgegeven wordt of niet. Als je geluk hebt, is alleen je voertuig niet opgeladen. Als je pech hebt, is je laadkabel verdwenen.

[Reactie gewijzigd door EmbeddedPower op 23 juli 2024 09:15]

Alleen de Leaf van 2010 tot 2013 heeft geen slot de leaf van eind 2013 (tot 2018) met type 1 (yazaki/j1772) stekker heeft wel een slot met schakelaar voor lock unlock of auto en kan via de sleutel ontgrendeld worden.
Chevrolet Volt / Opel Ampera.
Nissan leaf 1
Toyota Prius plugin v1

En zo zijn er vast meer.
Jup en hadden op me oude baan een gewoonte om te laadpoort open te laden zodat anderen wisten dat je graag ingeplugd zou worden, en dat deed men ook
Dat heb ik ook vaker gezien bij bedrijven inderdaad. losse kabel ligt er dan soms al aan ook.
Voor zover ik weet hebben alle elektriche wagens een lockmotor die de kabel vastzet tijdens het laden. Wel kun je vaak aangeven dat deze automatisch los mag komen als hij vol is maar default staat deze optie uit. Bij laadpalen worden ze ook vastgezet bij het laden en komen ze pas los na het stoppen van de laadsessie of wanneer de stroom uitvalt,
Voor zover ik weet hebben alle elektriche wagens een lockmotor die de kabel vastzet tijdens het laden. Wel kun je vaak aangeven dat deze automatisch los mag komen als hij vol is maar default staat deze optie uit. Bij laadpalen worden ze ook vastgezet bij het laden en komen ze pas los na het stoppen van de laadsessie of wanneer de stroom uitvalt,
Er zijn helaas ook auto's (oudere modellen vooral) die de kabel niet locken.
Zelf heb ik een chevrolet volt waarbij dat zo is.
Daar zou ik niet van kunnen slapen 8)7. Natuurlijk geen probleem als je kunt thuisladen op de oprit.
Bedankt voor de info!
Nou de andere kant aan de paal lockt natuurlijk wel.
Althans dat is wel mijn ervaring. En dat de paal unlockt als je hem uit de auto trekt, doet hij bij ons eigenlijk niet. Misschien ziet de paal welke kabel je hebt?? of ligt het aan de instellingen van de paal?
Wij staan meestal in Utrecht, bij laadpalen van de gemeente.

De kabel is in elk geval in de 7 jaar dat we hem hebben nog nooit gejat.
Thuis hebben we een vaste kabel, dus die kunnen ze helemaal niet jatten haha.

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 23 juli 2024 09:15]

Dat kan nu ook al, als je de kabel loskoppelt van de auto unlockt de paal.
In sommige plaatsen waar opeens een piek was van kabeldiefstal (door gewoon hard aan de kabel te trekken aan de auto-kant) heeft o.a. Vattenfall ingesteld dat je weer met de originele laadpas het slot eraf moest halen, in plaats van die automatische ontgrendeling.
nieuws: AD: politie waarschuwt voor diefstal van laadkabels van elektrische a...
Meestal wel, maar niet altijd en bij sommige types palen helemaal nooit. Het is af en toe nog een beetje buggy.
Straf tarief heb je volgens mij alleen bij snelladers. Ik heb ze niet eerder gezien bij gewone laders. Weet iemand die toevallig? Ben best benieuwd of er zoiets bestaat voor langzame publieke laders
Is er niet, naar mijn weten, en zou ook vrij onhandig zijn.
Als je een dagje naar de stad gaat wil je niet halverwege terug naar de parkeergarage moeten lopen om je auto even te verzetten.

[Reactie gewijzigd door bramgozer op 23 juli 2024 09:15]

Ik parkeer als ik een dagje naar de stad ga toch ook niet m'n auto bij een benzinepomp in het centrum om 'm vervolgens de hele dag voor een pomp te laten staan?
Als vergelijking met een snellader is het wel OK maar een benzinepomp vergelijken met een gemiddelde 11kW laadpaal is krom.

Als je ergens een volgeplande dag heen gaat en je moet laten om thuis te komen dan lijkt het me volstrekt normaal om hem te laten staan. Dat is ook precies waarom het handig zou zijn als anderen de kabel uit de lader zouden kunnen halen als je auto vol is. Als je verplicht steeds terug naar je auto zou moeten is dat een uitstekend argument om maar weer brandstof te gaan verstoken.
Daar heb je dan weer apps en timers voor zodat je weet wanneer de auto klaar is met laden en je terug kunt naar je auto.
Lijkt me dan gewoon handiger om de kabel automatisch te laten ontgrendelen, geef desnoods de keuze om het wel of niet te doen. Ikzelf vind het geen fijne gedachte (aso) om mijn auto aan de laadpaal te laten hangen wanneer hij vol is, maar zonder dat ik mijn pasje er langs haal zal deze niet ontgrendelen. Het is vervelend om dan met gezin en spullen vanuit waar ik ben terug te moeten naar de auto om alleen dat pasje er langs te halen (en evt verplaatsen) terwijl bijvoorbeeld 6 parkeerplekken bediend zouden kunnen worden door 1 laadpaal met 2 aansluitingen, als deze de kabel maar loslaat.
Ik vind het wel een goed idee eigenlijk :)
Maar dan kom je op het punt dat iedereen dan ook een kabel mee moet hebben die lang genoeg is, en krijg je een enorme bende aan losliggende lange kabels op de grond waar een auto per ongeluk op geparkeerd kan worden.
Heb bij mijn auto een kabel van 3-4 meter gekregen, die niet eens lang genoeg is om de auto in te pluggen bij een openbare laadpaal als ik verkeerd om in parkeer.
Ik snap dat het in eerste instantie een goed idee lijkt, maar ik zie teveel praktische bezwaren. Laat ze maar meer laadpalen plaatsen.
Alternatief zou kunnen zijn, een paal met meerdere aansluitingen (bijv. 4, dan kan de paal in het midden staan en aan weerskanten 2 auto’s), maar waarvan er dan 1tje tegelijk kan (snel)laden.
Dan heb je niet direct heel veel palen maar vooral ook niet heel veel stroom.
Een paar ‘stopcontacten’ extra zal niet zoveel kosten en dan heb je feitelijk dat jouw kabel losgekoppeld wordt zonder dat je ‘m fysiek loskoppelt :-)
Als dan maar wel duidelijk is op welke plek in de rij je staat, zodat je weer wanneer je auto gaat laden. Maar daar heb je vast wel een app voor.
Het is nu soms al vervelend als er twee tegelijk laden, dat het een stuk langzamer gaat.
Als de kabel automatisch ontgrendeld wordt dan betekent dat nog niet dat de auto ook weggehaald wordt.
@SiGNe Als dat hetgene is wat je uit mijn bericht haalt dan heb je het vast niet goed gelezen.
Elke parkeerplaats een laadpaal, probleem opgelost.
De gedeelte waar je tankt bij de pomp is dan ook geen parkeerplaats. Ook ben je geen uren aan het tanken.
Als je dan toch niet aan t laden bent, waarom mag er dan geen verbrandingsmotor voertuig staan.

Je bezet anders gewoon een parkeerplaats. Lekker sociaal 😄
Ook voor @RevellNL. Als de auto langdurig stil staat valt het gewoon onder parkeren. Meeste laadplekken hebben een (parkeer)vak waar je in moet staan. Gewone parkeer locaties hebben ook een beperking dat je er maar tijdelijk mag staan doordat je kaartje verloopt of parkeerschijf moet neerleggen dus dat ern auto niet over lang mag staan heeft een normale auto ook.

Een niet elektrische auto mag trouwens ook niet parkeren op een plek met laadpaal. Staat een boete op van 95 euro (al verschilt de regel per gemeente nog een beetje).
Dat moet aangegeven zijn met een bord, er zijn zat laadplekken waar ook niet electrische auto's mogen parkeren.
Ik vind het eigenlijk niet eens een slecht idee om een blauw kaart voor laadplekken te gaan gebruiken.

Als EV gebruiker hoef je daar niet te parkeren als je een dag de stad in wilt en te lui bent of geen zin hebt om ondertussen de auto te verplaatsen. Dat kan ook prima thuis waarna je de auto makkelijk kan verplaatsen als deze vol is.

Ook lossen we door een blauwe kaart het probleem op dat ice auto's die voor slechts 5 minuten een parkeerplaats nodig hebben niet op een laadplaats kunnen parkeren. Hoe vaak ik in mijn buurt wel niet zie dat alle plekken in gebruik zijn maar 5 van de 6 laadplekken onbezet. Het resultaat? Mensen parkeren op de meest onlogische en onhandige plekken voor een paar minuten terwijl ze best die paar minuten op een laadplek hadden kunnen staan.
Omdat er nog iemand kan komen die die laadpaal nodig heeft.

Hier hebben we laadpalen staan, waarbij 1 van de 2 parkeerplaatsen gereserveerd is voor elektrische voertuigen met een bord. Er staan altijd auto's geparkeerd op de andere plek, terwijl de verdere plekken vrijwel leeg zijn. Super frustrerend als je thuiskomt met een lege accu en je moet een hele rits aan laadpalen af, omdat er zo nodig niet-elektrische auto's bij de laadpaal parkeren. Kan je daarna nog eens 10 minuten naar huis wandelen ook. Nee, dat is lekker sociaal.
Naar mijn weten is een laadplek over het algemeen ook geen parkeerplek en dien je je auto te verplaatsen wanneer deze niet (meer) oplaadt.
Alleen op parkeerplekken waar dat is aangegeven, als het een parkeerplek is naast een lader dan mag je daar ook zonder laden aan parkeren. Bij mij in de buurt staat een paal waar 1 plek een kruis is met uitzondering van "zichtbaar opladen" en de "laadplek" ernaast is een gewone parkeerplek
Dat is het verschil tussen een parkeerplaats en een laadplaats. Parkeren doe je niet op een laadplaats, alleen laden. Auto vol = auto weg. Helaas houdt bijna niemand zich daar aan, wat ronduit asociaal is, vind ik.
Dan kan je eisen indien het een snellader zou zijn. Bijvoorbeeld max 20min per auto. Zo kan de snelladen meerdere mensen per dag voorthelpen. Mss elektriciteit ook goedkoper maken voor de eerste minuten.

Dan kan je dat eisen. Maar als het een trager lader is kan het uuuren duren. Dat krijg je toch niet georganiseerd?

Mss dat ze per type laadpaal een definitie kunnen uitwerken met regels. Sommige laders 20min, sommige 2u en andere 24u en voor garages die op elke parkeerplaats een stekker hebben mag je zolang staan zolang uw parkeersessie loopt.
Op zich begrijp ik je opmerking. De praktijk kan ik niet helemaal plaatsen... Wanneer m'n auto redelijk bleef is duurt het vier uur voordat hij vol is. Wanneer er in de avond iemand een plekje vrij zou maken of ik kom zelf rond een uur of 10 thuis... Moet ik de auto voor het slapengaan dan verplaatsen of moet ik de wekker zetten? Naar mijn ziens niet logisch voor een gewone woonwijk. Wanneer je dit zo beschrijft moet je ook handhaven... Dus om een uur of 6 in de ochtend de woonwijk in en bonnen schrijven 😂
Dit soort regels zijn overigens plaats en locatie afhankelijk...
Het gaat mij niet om de mensen die 's nachts tijdens' t laden een parkeerplek bezet houden, maar vooral overdag, tijdens bijv 't winkelen, of erger nog: tijdens een heel weekend.
Het hele weekend laten staan is inderdaad aso, maar als ik een dagje ga shoppen ben ik echt niet van plan om tussendoor een half uur te spenderen om m'n auto te verrijden.
Het is geen parkeerplek maar laadplek de meeste ev rijders zijn gewoon lamzakken plek bezet houden zou gewoon boete op moeten staan van 250 euro 1ste keer 2e keer 500 en bij de 3e keer 2500 euro boete.
En niet elektrische auto op een laadplek dan direct de pers in?
Niet erg praktisch als je na een avonddienst thuiskomt en de auto is halverwege de nacht klaar met opladen. Moet ik dan in mijn pyjama naar het einde van de straat gaan lopen om een nieuw parkeerplekje te gaan zoeken (meestal nog verder weg)? In dat geval annuleer ik mijn bestelling van een EV.

Ik vind de mensen die gewoon na elk klein ritje de auto aan de laadpaal zetten en daar gewoon geparkeerd laten staan pas irritant. Een EV hoeft echt niet na elke rit opgeladen te worden. Zelf rij ik voornamelijk lange ritten en een EV komt dan nagenoeg leeg thuis. Mijn vrouw rijdt zo'n 150 km (retour) en kan vaak op het werk opladen. Dan gaan we echt nog geen laadpaal opzoeken, tenzij er voor de volgende dag een lange rit staat gepland. Laden op het werk kost mijn vrouw niets, dus ook uit financieel oogpunt is het thuis (inde buurt) opladen niet heel verstandig.
Kan je niet beter de auto zodra je opstaat aan de laadpaal hangen? Ik neem aan dat je niet anders doet als alle laadplekken bezet blijken te zijn.
Nee, want als mijn vrouw 's avonds laat thuis komt en ik moet de volgende ochtend weg, dan wil ik niet na 100 km al naar een snellader. Als ik op pad ga moet ik waarschijnlijk toch al een keer onderweg laden. Twee keer op een dag 40 minuten moeten wachten totdat de accu's weer vol genoeg zijn is me een beetje te veel. Voor mijn vrouw is 100 km genoeg om op het werk te komen. Dan kan ze daar gewoon laden.

Ik ga mijn auto echt geen dagen onnodig aan een laadpaal hangen, maar ik wil ook geen slaaf zijn van de auto. Als de auto vol geladen is zal ik hem wel verplaatsen, maar pas als het mij uit komt.
Ah het is dus je vrouw die laat thuis komt en jij die in de ochtend met dezelfde auto weg moet.

In dat geval snap ik het nog ergens. Toch zal het door de groei van het aantal ev's steeds vaker voorkomen dat er meer mensen zijn in een soortgelijke situatie en je vrouw s'avonds geen plek kan vinden.
Het kan ook dat ik in het begin van de avond thuis kom. Gezien de kilometers die ik maak zal de accu dan nagenoeg leeg zijn. Ik heb geen idee hoelang het opladen gaat duren (de auto komt pas over ca 2 maanden), maar ook dan zal de auto ergens in de nacht volgeladen zijn.
Ik hoop dat iedereen in de buurt de palen niet standaard elke avond gaat gebruiken om telkens de accu van 80 tot 100% vol te laden, maar alleen gaat laden als dat nodig is.

De palen in de buurt worden nu niet continu gebruikt en ik heb er zelf ook nog één aangevraagd, maar er zullen er vermoedelijk twee worden geplaatst. Dan zijn er vier laadplekken op totaal 28 parkeervlakken. Ik weet hoeveel de potentiële gebruikers rijden. De helft rijd nog geen 100 km per week! Als de range van de auto's voldoende is (zeker van de veel-rijders) is dat 's avonds krap, maar zonder onnodig laden moet het genoeg zijn. Als de mensen die zo nu en dan een klein stukje rijden de palen overdag gebruiken is 4 laadpunten voldoende, zelfs als auto's anderhalf keer de laadtijd aan een paal blijven hangen.
Mijn auto wordt overigens voorzien van een "verhicle to load" voorziening. In geval van nood kan daar dus een andere auto gebruik van maken om op te laden.
Dus jij zou in het midden van de nacht je bed uitgaan om je auto lost te koppelen?
De palen van noon tekenen 23 cent per uur dat je niet aan het laden bent maar wel aan de paal staat

Die van vattenfall doen hetzelfde. Dit zijn wel de openbare varianten hier in de buurt.

Helaas schrikt dat bedrag niet af
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Splitinfinitive21 november 2021 13:48
Dat bedrag maakt het een spotgoedkope parkeerplaats in een stedelijk gebied.
Je mag er niet meer staan zodra je auto volledig opgeladen is volgens de wet.
Weet je dat zeker? Naar mijn weten is het afhankelijk van de algemene plaatselijke verordening...
Zo zijn er ook plekken waar je niet betaalt voor parkeren zolang je aan het laden bent. Zodra dat klaar is, geldt er een tarief per minuut...
Daar komt normaliter nog gewoon een parkeertarief overheen lijkt mij, in Utrecht in ieder geval.
Sinds 2 jaar, daarvoor was in Utrecht: laden = geen parkeergeld betalen.
Maar omdat mensen dan de laadpaal misbruiken als goedkoop parkeren hebben ze dat beleid teurgedraaid (zoals de meeste steden waar deze regel geldig was).
Beter het bedrag flink opschroeven misschien werkt dat beter bij dat ev volk want sommige hebben schijt aan alles.
23ct voelen ze niet 250 euro voor de 1ste keer wel.
Er komen steeds meer laadplekken en steeds minder gewone parkeerplekken zie meer in een combi want met laden betalen ze alleen de stroom geen parkeerkosten is goedkoop dagje naar de stad zo.
Naast het laden betaal je ook gewoon parkeren tho.

Althans in venlo en eindhoven
In een parkeergarage misschien wel maar op straat toch echt niet.
Toch echt wel hier ben ik achter gekomen door 120 euro aan 2 boetes te moeten betalen ;)
Wel raar want standaard boete is hier 95 euro ex 9 euro administratiekosten
Dat was vroeger op veel plekken zo.
Ik zou nu geen stad meer kunnen bedenken die dat nog zo geregeld heeft, intussen moet je volgens mij overal ook gewoon parkeergeld betalen tijdens het laden. Er zouden nog enkele uitzonderingen kunnen zijn, maar niet in de grote steden in elk geval.
Ik zit net een artikel daarover te lezen van vattenfall. Wist ik niet dat ze dit al deden. Blijkbaar doen ze dat in bepaalde regio's. 23 cent per uur is ook niet heel hoog, dus ik kan me voorstellen dat mensen dat wel voor lief nemen. Er moet een betere oplossing komen naast deze straf tarief. Eentje waarbij je niet halsoverkop naar je auto moet om de stekker eruit te halen na een laadsessie van 3 of 4 uur.
Kan je het artikel hier zetten? Ik laad vaak bij vattenfall en heb een kleine accu. Ben benieuwd welke regio’s dat zijn.
Ik heb dit artikel gelezen, daarin wordt dit onderwerp besproken en geven ze aan dat het soms wel gebeurd. Ze geven alleen niet aan op welke plekken dat wel of niet is. Geen idee of er ergens een lijst staat, maar ik kan me voorstellen dat je dat bij de app van vattenfall wel kan zien als je ergens wil laden.
Op elke lader kan dat ingested worden in de backend. Je kan ook insteken dat na een bepaalde tijd het tarief omhoog gaat of er een tarief per minuut in werking treed (of een x aantal minuten nadat je vol zit).
Liever zie ik een oplossing waarbij elke parkeerplaats een stekker heeft en dat het recht voor laadplekken vervalt. Dus dat ook autos op peut kunnen parkeren

Dit is moeilijk te realiseren tho en puur wensdenken
Nee hoor, hier zijn al initiatieven en oplossingen voor. Het is namelijk onmogelijk om een parkeergarage te voorzien van laadplekken die allemaal gelijktijdig kunnen laden. Een probleem wat je ziet bij appartementcomplexen. Wanneer je nu een appartementencomplex gaat bouwen kan je dus het beste elke plek voorzien van mogelijke laadmogelijkheid maar waarbij de gelijktijdigheid factor laag. Ik weet niet alle -in's en outs maar bij projecten waar ik bij betrokken was heb ik deze oplossingen gezien. Ik ben geen e-man vandaar dat ik niet alle details ken.
Werk zelf in de bouw en toevallig hebben wij deze discussie dit jaar nog gevoerd het probleem is dat men allemaal mee 11kw wil laden en hier ook rekening mee gehouden. De infrastructuur van het appartement is hier op afgestemd helaas de infrastructuur in de grond niet. Nu hebben wij het probleem niet omdat er maar 2 man een laadpaal bijgekocht hebben. Maar de man enexis gaf ons al aan dat wanneer er van de 32 appartementen 15 voor een laadpaal hadden gekozen dan was het net in de grond niet toereikend geweest.

Als alternatief hebben wij nu een aantal loze leidingen vanuit de hoofdmeterkast gelegd voor eventueel uitbreiding van de laadvoorzieningen in de toekomst als het net misschien vernieuwd wordt (wij achter het gebouw gaat ook helemaal plat)

Wat ik meer bedoelde is kijken naar wat de cappiciteit is en dit centraal op een laadpunt binnen laten komen en dan via loadbalancing verdelen naargelang de vraag. Wel de voorziening voor de stekker aanleggen bij elke parkeerplaats zodat men de auto overal kan neerzetten. Maar als bijvoorbeeld 20 auto's staan te laden dat het hoofdpunt de capaciteit verdeeld bijvoorbeeld 1 auto laad met 20kw en zodra er 10 staan nog maar met 2kw.

Maar deze oplossing kost natuurlijk ook klauwen met geld helaas
Daarnaast willen niet alle appartementscomplexen dat. M'n zus heeft geprobeerd een laadpaal in de garage onderin het appartement te krijgen, maar de bewoners hebben collectief tegen gestemd, omdat ze de gecombineerde factor van het risico op en de gevolgen van brand te groot vinden.
Een beetje serieuze laadpaal heeft ondersteuning voor load management, ofwel door laadpalen onderling te load balancen of door aansturing vanuit een energiemanagementsysteem. Om een appartementencomplex van bijvoorbeeld 40 laadpalen met een maximum vermogen van 11 kW te voorzien heb je echt geen aansluiting nodig die dat vermogen gelijktijdig kan leveren.

Neem als voorbeeld het volgende scenario:
- Het appartementencomplex heeft 40 EV's met ieder een eigen socket via welke een aanwezige auto op elk moment geladen kan worden.
- De gemiddelde dagelijks gereden afstand per auto is 35km (dat is ongeveer wat de gemiddelde Nederlander per dag aflegt).
- Het gemiddelde verbruik per 100km is 17,5 kWh.
- De bewoners zijn thuis van 18.00u tot 8.00u en willen binnen die tijd hun auto opgeladen hebben.

Totaal nodig in dit voorbeeld 245 kWh in 14 uur is een gemiddeld vermogen van slechts 17,5 kW. Op een goedkope aansluiting van 3x 25A kun je 17.250 W doen. In dit scenario hou je nog tien uur overdag over waarin pensionado's en thuiswerkers maximaal 172 kWh op die goedkope aansluiting kunnen laden. Er zit dus best wel veel ruimte in.

[Reactie gewijzigd door Femme op 23 juli 2024 09:15]

Je hebt het natuurlijk hier maar over 1 scenario. Dat iedereen alleen maar moet opladen terwijl je thuis ben. Maar je hebt natuurlijk ook in de stad waar mensen tegelijk willen opladen en de paal niet van te voren kan zien hoe lang je weg ben. Of dat mensen een uurtje op 3 op visite ben in de avond. Dan wil je wel een opgeladen auto hebben als je weer naar huis gaat. Zou misschien iets beter werken als je bijvoorbeeld zou kunnen instellen dat je kort verblijft en dus voorrang wil (met extra kosten). Maar dan heb je het probleem dat of iedereen dit gaat instellen of vergeet in te stellen en dus mogelijk nog niet opgeladen is.
Ik denk niet dat dat heel fijn is. Als je naar de stad gaat, of naar een film, en je moet dan na ander half uur al naar je auto gaan omdat je anders gestraft wordt, dan ga je daar juist irritatie kweken bij ev rijders. Bij snel laden is dat nog wel te overzien, dat gaat echt heel snel, maar bij langzaam laden, zou er een betere oplossing moeten zijn dan straffen denk ik.
Niet op zo’n plek inderdaad. Ik bedoelde meer dat het wel mogelijk is (in Maastricht eens in een parkeergarage na een paar uur de auto maar verzet, je betaalde daar naast het aantal kWh ook nog eens per minuut, plus het parkeergeld…), het meeste nut is inderdaad bij een snel lader. Maar ook op een plek waar een laadpalen tekort is zou dit kunnen helpen.

[Reactie gewijzigd door mjl op 23 juli 2024 09:15]

Nee, de meeste laders hebben een starttarief, maar als je een abonnement hebt meestal niet. Soms heb je ook een lokale kaart die geen starttarief rekent. Of een kaart is van dezelfde aanbieder als de laadpaal.
Vrij weinig hebben een start tarief, meestal alleen per kWh. De laadpas is vaak wel weer een tarief per sessie of een tarief extra per kWh, of beide.
Ja bestaat: parking Groenplaats in Antwerpen. Naast laden kost deze naast de stroom nog 0,9ct/minuut om aangesloten te staan.
Ik betaal altijd een starttarief, Shell en Vattenfall, dit omdat een abonnement mij geld kost i.p.v. bespaart.
Ik heb het over een straf tarief als je de auto bij een langzame lader niet ontkoppelt als je auto klaar is met laden ;)
Bij de vd valk in zwolle en qpark Galgewaard Utrecht.
Ja bestaat zeker, niet veel maar gebeurd in steden.

[Reactie gewijzigd door Osxy op 23 juli 2024 09:15]

Ik weet dat Gemeente Almere bij weinig plaats en langdurige bezet houden een brief krijgt dat je daar op moet letten. En daarna een boete zou krijgen. Alleen ze zeggen dat je het dan wel bond moet maken. En enkele dagen geparkeerd laat.
Nou volgens mij past Vattenfall InCharge dat wel toe in sommige regio's. Ik kan het niet zo terugvinden, maar volgens mij was het dat je per uur dat je er staat met een volgeladen auto 1 kWh betaalt (dus minimaal 23 cent of meer) na 7.00 's ochtends.
En extra handig voor de gelegenheidskabeldief.
de kabel locked ook aan de auto kant
Niet op alle auto's en niet altijd.
Denk niet dat er veel auto's zijn waarop de kabel niet vergrendeld zal worden tijdens het laden. Dat is gewoon uit veiligheid dat dat wordt toegepast. 32A en dan gewoon even lostrekken ... veel plezier met de vonken.
Vonken spelen geen rol, de type 2 connector is zo ontworpen dat de PP en CP pinnen als eerste het contact verbreken en dan stopt het laden dus voordat je het contact van de andere pinnen verbreekt, en wordt ook binnen 100ms de spanning afgeschakeld.
Toch vergrendelen (vrijwel) alle auto's de kabel, met name om diefstal te voorkomen.
Vooral diefstal van stroom lijkt me interessant. Kabel er aan de autokant uit bij mijn auto erin en laden maar (ervan uitgaand dat de paal dit niet doorheeft).
Zodra het laadproces stopt moet je opnieuw je pas aanbieden om het te activeren, dus dat is in ieder geval niet mogelijk
waar @Erasmo op doelt zijn de auto's met een type 1 aansluiting (dus de nissan leaf voor de facelift, de fiat 500e california imports, de mitsubishi i-miev /ion/c-zero). die kabels moet je met een schakelaar op de kabel lostrekken. dit kan iedereen doen in feite, ook wanneer er een lading gaande is met 32A.

en wanneer de kabel eenmaal los is getrokken aan de autozijde eindigt de sessie bij de meeste palen en is het ook niet meer vergrendeld aan de paalzijde.
Mijn Leaf 62 kWh heeft wel een lock op de auto. Geen type 1 dus.
zoals ik al zei, de nissan leaf voor de facelift, dus 24/30kwh. de 40kwh+++ zijn type 2.
Hoeveel km rij je met een volle laadbeurt als ik vragen mag?Wou altijd al een elektrische wagen maar heb juist een nieuwe benzine dus het zal nog een paar jaar duren.Ik wil zonnepanelen plaatsen en een batterij dus dan rij ik volledig gratis of is het niet zo simpel :)?
uw vraag kunt u het beste even stellen in Elektrische auto's - deel 5 of de overige ev gerelateerde threads zoals het laden van je ev Het grote "thuis laden van je EV" topic. :)
Hoeveel km je kan rijden met een volle accu hangt ten eerste van de auto af. Bijv. een Dacia heeft een max bereik van 170 km, terwijl een Mercedes EQE ruim 500 km kan doorkarren. Ten tweede zijn er een aantal factoren die invloed hebben op het bereik: zomer/winter, stad/snelweg. Bij bijv. de Kia e-Niro 64 kWh is het bereik in de minst ideale situatie (snelweg + winter) slechts 265 km, terwijl dit in de meest ideale situatie (stad + zomer) bijna 300 km meer is (550 km).

Op o.a. deze site kun je elektrische auto's opzoeken en het bereik in elke situatie bekijken:

https://ev-database.nl
De vergrendeling kan vastvriezen, dus Tesla vergrendelde niet als het vriest. Nieuwere Tesla's hebben sindsdien laadpoortverwarming en kunnen dus weer gewoon vergrendelen. Ik weet niet of er inmiddels voor de 'oudere' Tesla's een oplossing bedacht is.

Edit: tijdens het laden was de poort wel vergrendeld, de vergrendeling ging er pas vanaf als het laden klaar was.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 09:15]

Bij vorst wordt de vergrendeling uitgeschakeld om die reden, veel auto,s hebben dat.
Bij welke auto's is dat niet het geval? Ik zou het wel heel vreemd vinden als dat niet gebeurde namelijk.
O.a. Tesla als het vriest dus.
Ja, dat is wel een goeie ja. Daar had ik nog niet aan gedacht. Als je dan een reset krijgt op de laadpaal en deze ook automatisch ontgrendeld dan kan je zo de kabel meenemen. Ik zie het al helemaal voor me, van die mensen die dan midden in de nacht als het vriest langs laadpalen gaan, om te kijken of ze de kabel los krijgen aan beide kanten.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 09:15]

Dat is dus precies wat er afgelopen winter gebeurde:
https://www.ad.nl/auto/la...-nachts-koud-is~ae80e433/

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 23 juli 2024 09:15]

En wat vervolgens werd opgelost door o.a. Vattenfall.
Een slimmere oplossing zou dan zijn om meerdere outlets op een laadpaal te maken (zoveel als dat er auto's rondom die paal kunnen staan), en dat de laadpaal automatisch het laden omschakelt naar de volgende auto als een accu vol is.
Idee is leuk alleen biedt. het geen garantie dus dat je bij terugkomst dus je auto al überhaupt begonnen is met laden.
Dat valt prima op te lossen met een display die aangeeft wat de verwachte laad/wacht tijden zijn. Kun je zelf beoordelen of het voor jou uitkomt. En anders een andere paal zoeken.
En wat als er dan ineens al die aansluitingen ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden, maar de paal kan dat niet aan?
Dan zal er weer een beveiliging op moeten die alleen toe laat dat andere aanlsuitingen gebruikt kunnen worden als de andere niet meer opladen.
Dan deel je het vermogen. Dat gebeurd nu ook bij Tesla snelladers. Ipv 3 uur om je auto vol te laden duurt het 6 uur als je allemaal tegelijk begint met laden. Uiteindelijk zal dat minder tijd zijn omdat je niet allemaal tegelijk begint met laden en je langzamer gaat laden naarmate je accu voller is. Dus ipv 3 uur duurt het 4.5 uur. Dat is nog te overzien.
Dat gaat niet werken, De eerst gekoppelde gebruiker verwacht nou eenmaal een bepaalde oplaadduur. Dan moet niet bij terugkomst blijken dat de accu maar een tiende van dat heeft geladen omdat er nog 6 auto's naast zijn gaan staan.

Er zou dan beter met een wachtrij gewerkt kunnen worden. Tezamen met een display waarop je de wachttijden kunt zien. Wie het eerst komt, wie heet eerst maalt zeg maar. Duurt het te lang, zoek je een volgende laadpaal.
Het vermogen delen met 6 andere auto's is ook niet echt de bedoeling, dat gaat inderdaad niet werken. Maar een laadpaal waar nu twee stekkers aanwezig zijn voorzien van twee extra stekkers is prima te doen., Al ben ik het met je eens dat het lastiger is om dan in te plannen wanneer de auto klaar moet zijn met laden. Je wilt dan niet pas bij vertrek genoeg capaciteit hebben, maar zo vroeg mogelijk na het aansluiten, zodat je je beoogde capaciteit wel op tijd haalt.

Of dat je kan kiezen voor 2 tarieven, een exclusieve waarbij je wel meer betaald maar gegarandeerd een bepaald vermogen krijgt, of een verlaagd tarief als je het geen probleem vindt om met een lagere vermogen te laden en dus langer aan de kabel moet hangen. Dat laatste kan bijvoorbeeld in de nachtelijke uren prima.
Waarom niet tegelijkertijd laden? Tesla doet dit zelf ook. Elke laadpaal heeft maar zoveel kW aan vermogen, maar verdeelt het over twee auto's. Je laadt dan sneller als je een "eigen" laadpaal kan kiezen.
Als er echter twee aangesloten zijn en de ene auto richting een volle batterij gaat, vermindert de laadstroom daar en kan de andere automatisch ook weer sneller.

Wat is daar mis mee?
ik begrijp je gedachte, maar waar ik tegenaan loop is dat m'n i3 zeg om 00:00 vol is maar op 5:00 begint met het conditioneren van de accu en om 7:00 de cabine gaat verwarmen ..

om dit niet vanuit de accu te laten komen is het fijn als ie dat gewoon uit de stekker kan halen. Dus laat mijn stekker er maar gewoon inzitten en opnieuw actief laten worden.
Bij een privé laadpaal geen probleem, maar bij een publieke laadpaal is dat minder. Het conditioneren van de accu en voorverwarmen verlaagd je bereik met misschien 5km.

Maar iemand anders opperde al het idee om meerdere stekkers bij een laadpaal te plaatsen die dan het vermogen delen. Dat is nog beter want dan heb jij het voordeel dat voorconditionering en voorverwarmen niet ten koste gaat van je lading en weinig vermogen vraagt, terwijl iemand anders de rest van het vermogen gebruikt om te laden. Je kabel blijft netjes in de laadpaal, het vermogen gaat naar de andere stekker.
Er zou een feature moeten komen dat je de kabel wel kan lostrekken als de auto vol is zodat een ander hem kan gebruiken.
Inderdaad. Of dat de kabel automatisch loslaat als het opladen voltooid is, zeg maar net als dat een geldautomaat je bankpasje ‘uitspuugt’ als je klaar bent.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 09:15]

Het lijkt me beter om dit te regelen met een aantal extra contactdozen per laadpaal, als de ene auto vol is kan hij automatisch de andere op gaan laden. Dit maakt het gebruik ook een stuk relaxter, nu ,pet een EV eigenaar altijd denken aan het loshalen van de EV kabel.
Ik mag toch hopen dat een betere oplossing veel meer van die laadpunten is? Sta je je auto op te laden, is die vol, mag je in je koffiepauze naar een andere parkeergarage waar nog wel een plekje vrij is...
Doe maar gelijk een wegsleepregeling. Dan hebben de BOA's weer wat te doen en heeft de gemeente weer een leuke inkomstenbron.
:P
Het is een beetje als een jaren 50/60 woning in het heden. Één stopcontact in een ruimte. Hier zouden de laadpaal leveranciers op den duur een oplossing voor moeten bieden. Meerdere aansluitingen waarbij, om wellicht overbelasting te voorkomen maar één voertuig per keer kan laden. Is de één vol, gaat ie vanzelf over op het volgende voertuig. Just a thought :9
Liever gewoon een 'idle fee' om het onnodig bezet houden van de plaatsen te ontmoedigen.
Op zich geen goed idee, omdat de kabel dan gewoon op de grond kan belanden en de parkeerplaats nog steeds niet vrijgegeven wordt.

Inmiddels wordt dit opgelost d.m.v. zogenaamde idle tarieven die soms hoog kunnen oplopen tot €1 per minuut (na 5 minuten niet laden). Zo zorg je ervoor dat de paal niet langer dan nodig bezet gehouden wordt én dat de auto de betreffende parkeerplaats vrijgeeft voor de volgende.
Dat zou pas mogelijk moeten zijn als de auto al geladen is. Dan is er toch niks aan de hand? Het zou juist beter zijn omdat je dan anderen de mogelijkheid geeft om de laadpaal te gebruiken. Ik zou het geen enkel probleem vinden als mijn kabel na ontkoppeld wordt als mijn auto geladen is en netjes in een houder aan de laadpaal wordt gehangen (lezen jullie mee laadpaal mensen?) zodat iemand anders de laadpaal kan gebruiken
Het probleem is dat we helaas in een samenleving leven waar het jezelf als volwassene volwassen gedragen niet vanzelfsprekend is. Mensen trekken je stekker los en flikkeren deze op je motorkap of gewoon op de stoep, in het gras of op een naastgelegen fietspad met alle gevolgen van dien.
Als de kabel al los is aan de auto kant is er toch geen reden om de kabel niet los te laten?
Is gewoon slecht bedacht. Zou heel simpel slot kunnen zijn door op slot te gaan als de auto het zegt en los als de auto zegt los. Geen rare backend logica nodig.
Dan moeten alle autofabrikanten wel hetzelfde protocol voor communicatie met alle merken en types laadpalen implementeren. Succes daarmee.
Dat is er al in ccs, dus waarom niet voor type 2 socket?
Nou, kan de EU zich eens nuttig maken. Daar zijn ze voor toch ?
Bij fastned meegemaakt, niet de kabel die los was (snellader), maar daar kon je op stop drukken zonder pasje. Leuke verassing wanneer je na een uur terug komt. Maargoed, het heeft duidelijk dus ook nadelen zoals hier.
Zou lekker worden als iemand jouw stekker uit de laadpaal trekt omdat hij van mening is dat hij op dat moment meer recht heeft op stroom....
Maar wat te doen als ze op jouw laadpaal aan het laden zijn en jij komt thuis? Want dát is wat ze in Belgie willen verplichten, dat iedereen op ieders laadpaal zijn auto aan kan hangen. Dat is wel een fraaie bak.
Dus ook je eigen privé laadpaal?!
Lijkt mij een vreemde bedoeling, dat is gewoon stelen!!

Dan zullen mensen wel creatief hun laadpaal vergrendelen…
Hoezo stelen? Daar zal dan heus wel een betaalsysteem voor komen.
Dus mensen moeten hun laadpaal ook nog vervangen/aanpassen… Wie gaat dat betalen?!

+ ik sta er niet op te wachten dat iemand mijn privé laadpaal gebruikt op mijn eigen terrein… Met ook nog de kans dat iemand misschien per ongeluk naar binnen rijdt.
Volgens mij kan niemand verplicht worden zijn laadpaal beschikbaar te stellen op privéterrein. Het is tenslotte jouw eigendom. Zou toch raar zijn. Kom je thuis, staat er een vreemde auto op jouw oprit, het hele weekend lang.
Op eigen terrein??? Klinkt straf, overigens is dat prima op te lossen met een paaltje, met een hek, met een parkeertarief van €10 per uur óf zet een hoofdschakelaar voor de laadpaal want bij een paal die niets doet daar zal niemand zijn auto opladen...
Mijn dochter woont in Belgie en vertelde me dat gisteren. Natuurlijk niet op eigen terrein, omdat ze dat niet heeft. Ze parkeert haar auto op straat, en aan de voordeur moet een paal komen. En daar mag iedereen gebruik van maken, als het aan de regering daar ligt. Ik stond er ook van te kijken.

Overigens is Laden op privé terrein zonder vragen ook een leuk onderwerp om door te spitten.
Dat zal dan wel een verlengde private aansluiting zijn; een laadpaal op publiek terrein welke gevoed wordt met stroom uit een woning/ bedrijfspand.
Terecht dat iedereen hier gebruik van mag maken en voor de stroom wordt netjes betaald.
Eerste dat ik daar van hoor (al zou het me niet verbazen met onze regering). Je kan als particulier wel gratis een openbare paal aanvragen als je een elektrische wagen hebt en geen eigen terrein hebt. Die is dan uiteraard publiek bruikbaar. Voor bedrijven is (of komt) die regel er wel om de palen meer dan 100% te mogen aftrekken, dan moet de paal (semi) - publiek toegankelijk zijn.


Ik denk dat het probleem van in het artikel gemakkelijk vermeden had kunnen worden, als de paal geen signaal heeft moet hij gewoon het slot los zetten. De paal moet dan onthouden om hoe laat de kabel word los getrokken en vanaf er weer verbinding is dit gewoon naar de centrale sturen.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 23 juli 2024 09:15]

Het heeft ermee te maken dat als je je huis verbouwt, dat dán die plicht om de hoek komt kijken.
interessant. is deze link voor Belgie of Nederland?

wel spijtig dat "Binnen een straal van 500 meter van mijn woning is geen publiek toegankelijk oplaadpunt (gepland)." ook van toepassing moet zijn. In een stadskern is een straal van 500 meter gewoon enorm, er zal waarschijnlijk wel al 1 staan, maar als je die 1ne dan moet delen met alle andere mensen in de straal van 500 meter is dat ondoenbaar...
Voor België. Die perimeter zal wel verkleinen in de toekomst, maar gezien ze nu versneld bedrijfswagens elektrisch willen denk ik dat ze liever gaan wachten op die investeringen en dan pas zien waar ze nog moeten bijsturen met extra palen. Je weet wel, achter de feiten aanlopen zoals we hier gewoon zijn.
Bij Nederlandse gemeenten kun je een openbare laadpaal aanvragen. Die kan dan in het parkeervak voor je huis komen. Volgens mij plaatsen ze meestal gelijk een dubbele. Op dat vlak mag je alleen staan als je aan het laden bent. Anders mag je elders parkeren. Het is wel zo dat iedereen daar electrisch mag opladen.

Je zou wel een eigen lader kunnen hebben op je eigen terrein, terwijl de auto op straat staat. Dan moet de laadkabel over de stoep. Wat wettelijk verboden is. Daar is wel een oplossing voor bedacht: De ChargeArm. In grootstedelijk gebied zijn parkeerplekken echter vaak schaars en kan het zomaar zo zijn dat je geen parkeerplek voor de deur vind.

Publieke laadplekken zijn dan nog geeneens zo een gek idee.
Er zijn toch zat palen die niet werken, als je zelf de spanning eraf haalt valt er weinig te laden.
Die beheer je dan toch zelf? Daar werkt een sleutel prima voor.

Groter probleem lijkt mij dat iemand op de plek staat waar jij je auto wil parkeren.
Tenzij je het pad los kan trekken als de laadsessie al voorbij is, ofwel je auto is al geladen.
Er zijn verschillende laadprotocollen en het ontgrendelen vanaf de auto is een onderdeel van de nieuwere protocollen. In de eerste laadstandaard werden alleen connect/ disconnect en laadstroom gecommuniceerd.
Ik heb het over het ontgrendelen van de stekker die in de auto zit. Dat kan je altijd initiëren vanuit de auto, onafhankelijk van de laadpaal. De auto stopt dan het laden, en de kabel bij de auto ontgrendeld.
Dan nog zou ik liever hebben dat anderen niet aan mijn laadkabel gaan zitten rommelen. Sommige mensen willen nog wel eens een beetje lomp met spullen om gaan.
Laadkabels kunnen best wel tegen een stootje, maar ik snap wat je bedoeld. Het laatste wat je wilt is je laadkabel in een plas water/modder.
Jij denkt te netjes :) De lock is er om te voorkomen dat jan en alleman jouw stekker uit het stopcontact kan trekken terwijl je auto staat te laden. Voor de lol, of omdat ze zelf willen laden, noem maar op. Bij brandstof is dat geen punt; je blijft ernaast staan en het duurt maar eventjes. Maar bij publiek laden staan auto's soms uren op te laden op openbare plaatsen terwijl de eigenaar ergens anders is.

[Reactie gewijzigd door jsiegmund op 23 juli 2024 09:15]

Ik denk dat de lock er (ook) is om te voorkomen dat je tijdens het laden de stekker ineens eruit trekt. Lijkt me geen prettige ervaring als dat zou kunnen.
Wat zou het verschil zijn met de oplaadkabel van je telefoon? Of die van je laptop?
Die laders werken toch op 380V op 8 amp ofzo? Daar trek je een redelijke vonk mee als je de stekker er niet heel snel uittrekt (en gezien het formaat van die stekkers lijkt mij dat best lastig)
230/400V is wisselspanning en dat vonkt slecht, zelfs bij 32ampere.
De stekkers zijn zo ontworpen dat er een test-pinnetje verbreek voor de daadwerkelijke pinnen met flink stroom erop. Dus tenzij je de kabel er echt met een rotvaart uittrekt is de stroom er waarschijnlijk al vanaf.
Bij hoge laadstromen krijg je echt wel flinke inductie pieken en deze corroderen de contactpunten relatief snel. Dit betekent veel sneller alle contacten en kabels vervangen. Ook met het oog op duurzaamheid is dit niet wat je wil.
nm. dacht dat je brandstofpomp in de auto bedoelde, die zijn beter voorzien van veiligheid.

[Reactie gewijzigd door CEx op 23 juli 2024 09:15]

Om meerdere redenen:

Iemand kan jou laadsessie overnemen door er een andere kabel in te stoppen en dus op jou kosten gaan laden.
De kabel kan dan gestolen worden (auto’s met een type 1 stekker vergrendelen alleen aan de laadpaal kant, en de vergrendeling bij een type 2 kabel van de auto is relatief makkelijk kapot te trekken).

Zo een kabel kost al snel 180-300 euro en er is een gewilde 2e hands markt waar ze voor 120-180 euro zo verkocht zijn.

Overigens is het niet waar dat de laadkabel blijft zitten tot de druppel of pas er langs gehouden wordt, als de eigenaar van de laadpaal het lokaal reset komen alle kabels los (was in het begin bij ons op het werk regelmatig het geval, iets met een lokale controller/server die dan vast liep en men de stekker van de server er dan even uit haalde om het snel op te lossen).
Waarom kan zo'n paal de transponder-id bij het koppelen niet lokaal onthouden, zodat bij een netwerkstoring in ieder geval nog ontkoppeld kan worden? Dat die paal daarna in storing gaat totdat de netwerk-verbinding hersteld is, lijkt me minder problematisch.
Anoniem: 58485 @ikt21 november 2021 22:36
Ook laadkabels, vallen net zoals in de categorie airbags en autoradio's onder geliefde onderdelen te jatten.
gewoon doorrijden en laadpaal en alles mee sleuren.
Waarom zit er een slot op dat snap ik niet goed?
Hoezo gestrand? (Heb zelf geen EV) maar je kan de kabel toch altijd uit je eigen auto halen lijkt mij?
Dan hangt alleen je kabel nog aan de oplader maar die zit dus vast door de storing. Kom je toch gewoon later terug om je kabel te halen aangezien deze vast blijft zitten tot je verificatie met de rfid-tag?
Goed punt. Nog steeds problematisch als je kabel daar gestrand is, maar ik heb het artikel aangevuld. Dank!
Het artikel is niet helemaal juist. Ik rij 6 jaar veeel elektrisch en heb nog nooit eigen laadpaal gehad dus weet alles van Allego support en al de anderen.

Als de paal on storing hangt (rood lampje) gaan ze de palen uiteindelijk rebooten en als dat lukt ontkoppelt de kabel automatisch (groen lampje).

Ik heb al een paar keer mijn kabel achter willen laten maar er is mij altijd verteld dat na enige tijd de paal wel zou rebooten en dan was mijn kabel vrij om mee te nemen.

In ieder geval: na een storinh handmatig ontgrendelen gaat niet meer
Ik heb al een paar keer mijn kabel achter willen laten maar er is mij altijd verteld dat na enige tijd de paal wel zou rebooten en dan was mijn kabel vrij om mee te nemen.
Vrij om mee te nemen na het scannen van je pasje, of vrij om mee te nemen door letterlijk iedereen?
Door iedereen. Als een paal herstart wordt dan worden alle sessies verbroken. Zonder sessie zit de kabel gewoon los in de paal. Alsof je hem er net had ingestopt.
Dank, ik heb je toevoeging in een update gestopt!
Problemen met de beheerportal zorgen ervoor dat de laadpalen niet meer bereikbaar zijn en dan kunnen ze remote niets anders doen dan jouw telefoonnummer noteren.
Pas als de laadpaal weer online komt kan deze op afstand worden gereset en na een reset kan iedereen de kabel meenemen.
Ik heb geen idee of het kan hè dat is mijn vraag :P
Ja, dat kan zeker. Niet zeker of het bij iedere auto kan, maar het is ook wel logisch dat de auto zichzelf op dit vlak kan 'redden'. Hier een duidelijk, doch Chinees filmpje van deze functie bij een BMW i3: https://www.youtube.com/watch?v=1lIO8D3vruc
Deze release koordjes zijn bedacht om de solenoid vergrendeling een handje te helpen want het komt nogal eens voor dat vorst zand stof en regen de laadpoort blokkeren.
Nee, beide kanten zitten gelocked.
Ja maar als autobezitter heb je altijd de mogelijkheid om 'jouw kant' los te koppelen (tenzij het batterijtje van je autosleutel leeg is). Hier zit wat tijd tussen de knop en de ontkoppeling: de auto stuurt een stopsignaal naar de paal en gooit pas los als er geen stroom meer loopt/spanning op staat.
Geen idee, ik zou zelf niet weten hoe, maar heb me er niet in verdiept.
Bij een tesla bijvoorbeeld niet, die kan je losmaken aan de auto kant. Bij de meeste laadpalen laat dan ook automatisch de andere kant los. Alleen bij een paar moet je dan nog steeds identificeren bij de paal. Is per leverancier verschillend.
Klopt, in geval van nood kan je de kabel aan de kant van de auto ontkoppelen. De laadpaal laat pas los na verificatie. Niet heel fijn, maar zeker een oplossing bij nood.
Nee. Kabel wordt automatisch ontkoppelt als Allego de palen succesvol herstart heeft.

Dus het is niet veilig de kabel achter te laten. Hij komt automatisch vrij. Dit weet ik uit ruime ervaring van 6 jaar dagelijks publiek laden
Oh, dat is wel heel slecht dan. Er zal wel een reden zijn om het zo te doen, maar dan zou ik eerder ervoor zorgen dat een laadpaal ook lokaal kan ontgrendelen als er een communicatie storing is met de centrale, mits je de juiste pas gebruikt bij de laadpaal.
Misschien dat ze af en toe een kabel vergoeden op de koop toe nemen, aangezien ze anders een permanente storage moeten maken die ook een volledige reset overleeft en nog steeds de oorspronkelijke kabeleigenaar herkent.
Technisch is jouw voorstel niet heel ingewikkeld. Dit is niet anders dan bij huidige hardware en software. Om kunnen gaan met uitval van electra of communicatie is een must, zeker bij een laadpaal. Alleen heb je daar wel standaarden voor nodig. Dit zou het beste een internationaal standaard moeten zijn voor laadpalen.
Technisch is jouw voorstel niet heel ingewikkeld. Dit is niet anders dan bij huidige hardware en software. Om kunnen gaan met uitval van electra of communicatie is een must, zeker bij een laadpaal. Alleen heb je daar wel standaarden voor nodig. Dit zou het beste een internationaal standaard moeten zijn voor laadpalen.
Het is niet héél ingewikkeld, maar kost wel geld. Zeker als de systemen er al staan. Hetzelfde met bankpas fraude, soms is het ‘t gewoon niet waard en kan je beter af en toe skimming vergoeden in plaats van een veel complexer systeem opzetten.
Eens dat het kostbaarder is, maar het zou niet erg zijn als dit een standaard voorziening zou worden voor nieuwe palen. De extra kosten hoeven dan niet heel hoog te zijn als er standaard componenten worden gebruikt in de industrie.
Anoniem: 58485 @HKLM_21 november 2021 22:37
Mooi. En de volgende die met een totaal onbruikbare laadpaal komt te zitten of zelfs het ding eraf sloopt.
Hoeveel kost zo’n kabel dan? Anders laat je die toch gewoon hangen en ga je naar huis?
Een kabel loskoppelen als er live tientallen Ampére overheen loopt lijkt me geen heel erg gezond idee, eerlijk gezegd. Als het al kan, technisch gezien (geen idee).

Daarnaast kost een beetje goede laadkabel een paar honderd euro, dat wil je ook niet zomaar laten liggen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 09:15]

Op het moment dat je de laadkabel er uit trekt. Ongeacht of er wel/niet geladen wordt, zal er eerst de communicatie lijnen verbroken worden. Dit zijn kortere contactpennen dan de spanningvoerende contacten.
Zodra de communicatie verbroken wordt schakelen beide zijde de spanning op de connector af.
Er zal dus nooit (tenzij er een technische storing in het beveiligingssysteem optreed) spanning op de connector staan op het moment dat daadwerkelijk het contact verliezen.
Ik had gelezen dat laadkabels ook nog wel eens gestolen worden.
Dus of alleen de kabels worden gestolen van auto's die opgeladen zijn of dieven weten een trucje om de vergrendeling eraf te halen. Verwacht dat je de stekker er dan wel gewoon uit kan trekken anders zouden ze niet gestolen worden. Een doorgeknipte kabel kan niet meer doorverkocht worden en je zet er ook niet snel een kroonsteentje tussen met wat isolatietape. :P
Ik dacht dat het om de Tesla kabels ging. Na het laden werd de mechanische vergrendeling los gekoppeld waardoor de kabel zonder problemen mee te nemen was. Dit gebeurde alleen bij temperaturen rond het vriespunt. link
Anoniem: 1302638 @MaxiTitan21 november 2021 11:35
Ik heb de filmpjes gezien. Het "trucje" is dat ze een schoen tegen je auto zetten en met hun volle gewicht aan de kabel gaan hangen. Dan gaat-ie wel los.
Het is simpel op te lossen 1 laadkabel voor alle EV's.
Die laadkabel blijft aan de lader zitten gewoon vaste aansluiting die er niet af kan.
Na het laden ontkoppelt het systeem de auto en kan de andere gewoon laden met die kabel dan kan je best een plek maken waar 4 of 6 ev' s kunnen staan.

Technisch moet dat mogelijk zijn maar ja ze willen allemaal hun eigen kabel
Een paar honderd ampère? Een publieke laadpaal laadt doorgaans hooguit met 11kW op 3 fases, dat is maximaal 16A.
22kW kan ook nog wel, is dan 43A bij 400V .. iets meer, maar ok.
Jullie vergeten beide even dat je met het doorknippen de accu`s kortsluit en de voedende kant.
Jij vergeet dat er nog een omvormer tussen zit.
Bij AC sluit je de paal en de laders in de auto kort, niet de accu. Bij DC sluit je de accu ook kort inderdaad, die zullen afgezekerd zijn op zo’n 200A en zal dus nog een flinke klap geven.

Al is het wel zo dat het gewapende kabels zijn (bij DC), en deze volcontinu gemonitord worden op weerstand en temperatuur en dus gelijk zullen afslaan als er iets afwijkt.
Dan nog krijg je een behoorlijke klap… Zekeringen grijpen betreft kortsluiting gelijk na de klap in.
Bart ® Moderator Spielerij @arbraxas21 november 2021 12:06
Er zit geen accu aan de voedende kant.
Bij de meesten niet maar ik dacht Amsterdam begint op bepaalde locaties met het plaatsen van accu's om de pieken beter op te kunnen vangen. Dan zit er alsnog een load balancer tussen en waarschijnlijk nog wel meer apparatuur.
Bart ® Moderator Spielerij @Xm0ur3r21 november 2021 15:40
Dat zijn pilots en nog geen 0,1% van alle laadpalen. Daarnaast zit er nog weer een omvormer tussen de accu's en de laadpalen, dus je sluit nooit een accu kort.
? 22KW is 3 * 230V * 32A
Ouch. Ik haal snelladen en 'normaal' laden door elkaar denk ik.
√3

22kW geeft een laadstroom van 32ampere (3f/400V)
11kW is 3x 16A = 48A (afgerond)
Dat kan bij een DC stroom niet nee, die stroom loopt dan als een vlamboog door de lucht.
Uiteraard is dit een 'iets' hogere spanning maar voor het idee:
https://www.youtube.com/watch?v=frHs-PwRUZ0
Hoeveel kost zo’n kabel dan? Anders laat je die toch gewoon hangen en ga je naar huis?
Zolang er nog vermogen wordt geleverd kan je een kabel nooit loskoppelen aan beide kanten.

Dat is een stuk veiligheid dat elke paal en auto heeft.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 23 juli 2024 09:15]

Dat lijkt me zeer onveilig, als één van beide partners wil ontkoppelen dat dit niet gaat... stel dat een van beide in brand staat ... leuk zo :D
Wat is daar onveilig aan? Je doet alsof dat spul regelmatig spontaan in brand vliegt. Die enkele keer dat het gebeurt stap je uit, gaat op veilige afstand staan en je belt de brandweer en daarna de verzekering. Probleem opgelost.
We steken toch ook airbags in de auto, niet in de hoop ze nodig te hebben ?
Maar de auto kan hem prima van zijn kant stoppen en ontkoppelen. Helaas zal de laadpaal kant bij sommige laadpalen dan niet ontkoppelen.
Oh ik kan 'm gewoon eenzijdig (auto kant) loskoppelen, altijd.
Oké, dacht te lezen dat het laden al klaar was. Maar goed begrijp dat de kabel €100+ kost, dat is idd voldoende om even op te wachten.
Een betonschaar doet niet aan veiligheidsprotocollen. O-)
Hopelijk heb je dan wel schoenen met dikke zolen aan O-)
Het is gewoon POEF en je bent weg !! :+

[Reactie gewijzigd door DutchWing op 23 juli 2024 09:15]

En denk aan de stankoverlast voor de omgeving.
Met 400V en 43A? Succes dáármee ;) Denk dat je niet meer door zal hebben dat je betonschaar vastsmelt aan de kabel.
400V gaat nooit door jouw betonschaar lopen. Stel in het meest ongelukkige geval dat je eerst 1 van de 3 fasedraden raakt, dan staat er 230V/16A op je betonschaar. Veelal zijn die voorzien van rubberen handvatten en is er niet zoveel aan de hand. Wanneer je doorknipt en de 2e fase gaat raken maak je kortsluiting en zal de hele 3-faseschakelaar uitklappen en kun je rustig doorknippen. Het zal wat vonken en je betonschaar zal hooguit wat beschadigen, maar die kabel is wel doormidden.
Dat zal wel loslopen.
150 - 300 euro… (bron: Google VW Id3 laad kabel)

Niet echt een bedrag wat je zomaar laat liggen.
Zijn laadkabel niet interessant voor koperdieven ?
Ja, maar 50% van het bedrag zijn de connectors en die krijg je niet mee (slotpal).
En dan relatief veel tijd kwijt zijn voor 5 meter aan 3 aders van 2,5 tot 4mm kwadraat? Lijkt me het niet waard.
Ze zijn vooral interessant voor normale dieven. Omdat ze zo duur zijn worden ze regelmatig uit auto's gestolen en verkocht.
Compleet idioot dat de paal niet gewoon (ook) lokaal bijhoudt wie er op dat moment aanhangt. Op zijn minst val je terug op een lokale controle als het niet lukt om dat centraal na te kijken? Of nog beter... vergrendeling loslaten als failsafe?

Niemand daar die er blijkbaar aan gedacht heeft om hun paal is een uur, dag, week van het netwerk te laten om te kijken wat er gebeurt met het OS, netwerk en laden 8)7
Dat werkt ook zo, misschien is er een update gepushed? De whitelist verificatie is een online proces en de vergrendeling aan laadpaalzijde wordt door de controller in de laadpaal afgehandeld.
Ik heb in 2012/2013 een keer of 4 een kabel achter moeten laten en deze is altijd keurig terugbezorgd.
Klinkt inderdaad als een de opnieuw uitgevonden deurbel Ring die niet afgaat als het internet down is 8)7.
Rond 200 euro dacht ik.
Kabeltje is zo'n 250-400 euro. Hangt een beetje van af wat je verdient of het handig is om naar huis te rijden.

#Laadkabelgijzelsoftwaremafia
Geestige nieuwe ransomware, ja.

De beveiliging van uw laadoplossing gaat ons aan het hart. We hebben als service uw laadkabel beveiligd tegen ongeautoriseerde verwijdering. Betaal nu btc zodat wij deze van uw kabel zullen verwijderen. Dit kan heel makkelijk via onze service website, en de ontgrendeling gebeurd in slechts enkele ogenblikken.

Met vriendelijke groet,
Uw EV bedrijf
Je zegt het wel gekscherend, maar ik vind dit geen ondenkbaar scenario. Op digitaal gebied is alles mogelijk :|

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 23 juli 2024 09:15]

Sterker, ik denk dat dit flink onderschat wordt. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar de oorzaak van de storing.

En, ook al zullen de opbrengsten per succes klein zijn, met alle electrisch rijden die eraan komt en de mate waarin dit te automatiseren zou zijn, denk ik nog best interessant.

Ook lol wanneer ons leger electrisch zou gaan. Even de palen hacken, en al onze voertuigen rijden geen meter meer. Een stuk makkelijker mikken voor drones....
Google is veel sneller 8)7

Om niet al te flauw te doe, grofweg 200 euro.
[q] hun laadkabel, die nieuw al gauw een paar honderd euro kost, achter te laten.
Tussen de tweehonderd en driehonderd euro als je hem 3rd party koopt. Vanuit de merken zelf wellicht duurder.
Volgens het artikel, een paar 100 euro.
Toch gemakkelijk 150-400€ afhankelijk van de lengte.
Dat staat er toch, een paar honderd euro
Laadkabels zijn ook een verdienmodel een gewone CEE 5 polige verlengkabel die iedere marktkoopman gebruikt is niet zo vreselijk duur maar als het laadkabels zijn gaat de prijs keer 10.
Dat daar geen nood ontkoppeling op zit. Er zou maar eens bv brand kunnen uitbreken, wat doe je dan?
Dat systeem is er voor gemaakt om diefstal te voorkomen, een noodontkoppeling vanuit de auto zou kunnen. Anderzijds is het de bedoeling dat de zaak eerst stroomloos is en daarna de stekker eruit.
De auto kan prima aan de paal aangeven dat hij los wil.

Dus ook dat kan gewoon vanuit de auto-kant gebeuren.

Het zou zo moeten zijn dat je normaliter de laad-kant unlockt met je card en als het niet werkt gewoon via de autokant een soort van override kunt doen.

Wat zijn daar de nadelen van?

Het klinkt mij als een nogal gebrekkige implementatie in de oren, volledig afhankelijk van een internetverbinding.
Waarschijnlijk ontkoppeld hij wel automatisch (van het slot af) wanneer stroom eraf gaat (door brand) aan de paalzijde.

Tenminste dat zou verstandig ontwerp zijn.
Gaat lekker met die stekkerbakken. Eerst de Tesla's die niet ontgrendeld konden worden met de telefoon vanwege een serverstoring, en nu dit weer door... een serverstoring.
Het Tesla-nieuws zag ik voorbijkomen, en dat klonk inderdaad behoorlijk slecht, maar die wagens worden ook geleverd met twee pasjes waarmee je de auto kan ontgrendelen. Getroffen gebruikers hadden die klaarblijkelijk niet op zak. Een serverstoring overkomt ieder bedrijf en Tesla had er een failsafe voor, dus die situatie was eigenlijk een beetje non-nieuws.
Om heel eerlijk te zijn vind ik dat minstens even belangrijk nieuws als dit en ben ik erover verbaasd dat jij er zo over denkt.

Tesla heeft zijn wagens net verkocht met de mogelijkheid om je telefoon te gebruiken als sleutel van de wagen en heeft dit ook zo in de markt gezet. De sleutel die je erbij krijgt moet je volgens Tesla's eigen marketing afdeling niet op zak hebben maar kan je rustig thuislaten en dient volgens Tesla voor wanneer je bijvoorbeeld de wagen eens even wenst uit te lenen.

Daarnaast heeft Tesla het ook verkocht als dat de wagen en je telefoon met elkaar communiceren. Het bericht dat een storing bij de servers van Tesla ervoor zorgde dat mensen niet meer in hun wagen konden was voor mij, en ik denk velen, een verrassing van formaat omdat er dus vele van uit gingen dat er helemaal geen externe communicatie voor noodzakelijk was.

En heel leuk dat je een reservesleutel kunt gebruiken, maar waardeloos als je niet thuis bent natuurlijk.
Een pasje is een fallback of backup, niet een failsafe.

Een failsafe zou zijn dat bij een storing automatisch ontgrendeld wordt.
Dat is juist geen failsafe, zou wat zijn dat er bij een server storing alle Tesla's ontgrendeld worden.
Je hebt toch ook het pasje bij je? Daar kun je ook mee ontgrendelen. Ik heb die altijd bij me als back-up, mocht mijn telefoon leeg raken, verliezen of gestolen worden.
Gelukkig hadden de ICE voertuigen in het begin nooit last van problemen, ontwerpfouten of recall acties

Ontopic:
Eigenlijk is het vreemd dat de paal zelf niet bij houdt welke tag er is aangemeld. Ik snap de phone home functie bij het aanmelden (abonnement verifiëren, afrekenen etc) maar het ontgrendelen zou volgens mij prima door de evse controller kunnen.
Ontopic: dat gebeurd al, maar blijkbaar ging er iets groters mis bij Allego… Firmware update?
Dit is een faal die losstaat van de aandrijflijn. Als tesla ICE’s op deze manier had laten werken qua slot was het net zo stom als nu.
Hah, ik kan me prima voorstellen hoe zoiets mis gaat doordat simpelweg de ‘verificatie-server’ niet bereikbaar is, of verlopen certificaat heeft oid.

Pure speculatie, uiteraard.

Maar daarom is het belangrijk om ook goed na te denken over fail-safe en ‘graceful degradation’. Als je (als paal) niet kunt verifiëren dat het pasje *niet* de goeie is, gewoon kabel loslaten, in plaats van per se te moeten verifiëren dat het *wel* het juiste pasje is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:15]

Dat was in verleden ook zo. Paar jaar terug toen ik bij Allego palen vaak laadde, was het vaak genoeg raak dat de laadsessie stopte vanwege een server storing en de laadkabel aan paal kant ontgrendeld was. Ook vaak genoeg gehad dat je kon laden zonder ooit een afrekening te krijgen.

Denk dat ze de mogelijk de fail-saves wat beperkt hebben vanwege misbruik.
Hah, dat klinkt dan weer alsof ze niet de Root Cause hebben aangepakt.

De beschikbaarheid van deze dienst echt High Available krijgen lijkt mij eerlijk gezegd niet heel ingewikkeld. Is niet per se goedkoop, maar ook verre van onbetaalbaar, helemaal niet als dit onderdeel is van je ‘kritieke pad’. Wel een kwestie van serieus investeren in je IT, in plaats van het alleen als kostenpost zien.

Want, door geintjes zoals dit worden je klanten behoorlijk ontevreden. En dat is snel een stuk duurder, dan investeren.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 09:15]

In principe kunnen ze bij de aanbieder ook de kabel loskoppelen maar ja met een storing is het wel raak, sta je letterlijk geplakt. Om je kabel achter te laten is belachelijk, daardoor is de kabel veel te duur en ook als deze in water terecht komt.
Betreft vergrendelen en ontgrendelen is wel een ding bij die palen, dat gezeik heb ik heel vaak meegemaakt en dan stond je in weer, wind, regen etc om de kabel vast te krijgen of de paal deed het weer niet, nee dat was echt een fijne ervaring hoe het niet moet. Sorry, maar ben zo blij dat ik van al dat gezeur met elektrisch rijden af ben, werd er echt chagrijnig van een was zo blij met hybride, kon ik tenminste doorrijden. Zoveel palen deden het niet of voor de helft, was altijd vier keer aan het checken of alles wel werkte want anders stond je letterlijk voor iemand met een korte achternaam bij zo'n paal.
Tesla lijkt dat beter voor elkaar te hebben. Sowieso is het snelladen fijn en waarschuwt de auto en vind voor jou een snellaadstation op de route in NL. In het buitenland is het nog flink plannen qua snelladen.

Qua regen, de FastNed laadstations zijn net als tankstations overdekt en duurder, net als tanken langs de snelweg. Qua ontgrendelen ben ik het met je eens, zie mijn post hierboven dat het mijns inziens niet zo hoeft te zijn.
Tesla, oh ja, die Tesla's gingen gister massaal niet open omdat Elon Musk een computerstoring had.....

Er moet nog e.e.a. veranderen wil ik overgaan. Dat je als eigenaar geen baas bent over auto kabel soort laadpaal enzovoort is eigenlijk verbazingwekkend! Mijn wagen tankt overal en is niet verbonden of afhankelijk van internet.
Als jij gewoon het pasje dat Tesla ook bij de auto levert en altijd als backup nog werkt in je portemonee stopt is er niets aan de hand. De media struikelt weer bij dit soort berichten om de eerste te zijn om onvolledige informatie te verspreiden.

Er zijn ook benzine auto's die met een app opengaan en starten. Denk je dat daar iets van in het nieuws komt omdat de eigenaren hun "normale" sleutel verzuimen mee te nemen?
Oh, dat is inderdaad anders dan als het gebracht is. Excuus....

Blijft onverlet dat hoe meer van dit soort slimmigheden worden toegevoegd, hoe groter de kans dat het eens niet werkt. Ergens vertrouw je toch op techniek die als add-on wel werkt....
Ik zou liever zien dat als een auto geladen is, dat je de stekker aan de kant van de lader zou kunnen loskoppelen. Dan kan iemand anders gaan laden. De kabel blijft dan nog steeds gelocked aan de auto.

Connectiviteit problemen bij snelladers (niet Tesla, daar heb ik het nog niet meegemaakt) waren voor mij een bron van irritatie. Soms was de paal dagen in onderhoud door het probleem, soms moest je contact opnemen met de klantenservice om de paal weer aan de praat te krijgen. Er is genoeg te verbeteren aan de techniek en de software van een laadpaal, dat is een feit.

Oplossing voor bovenstaand probleem zou kunnen zijn dat je de verificatie van laadpas voor het ontkoppelen ook lokaal kan doen als er geen verbinding is. Zodra de verbinding hersteld is, worden de logs doorgegeven aan het centrale systeem.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 09:15]

Ik zou liever zien dat als een auto geladen is, dat je de stekker aan de kant van de lader zou kunnen loskoppelen. Dan kan iemand anders gaan laden. De kabel blijft dan nog steeds gelocked aan de auto.
Ook dan is er een proces nodig dat de stekker op basis van een status in het laadsysteem loslaat. Dat is precies wat er nu ook mis ging. Zolang je die stekker elektronisch vergrendelt kan het fout gaan.
Maar dat kan toch ook lokaal? Dit kan je lokaal loggen en bij herstelde communicatie doorgeven aan de centrale voor de verwerking van het laadproces. Na het ontkoppelen kun je de laadpaal wel in onderhoud moge zetten. Dus alleen voor degene die tijdens de storing hier mee te maken heeft zou dit gaan gelden. Je kan dus zonder connectiviteit niet en nieuwe laadsessie starten, alleen beëindigen.
Ja, daar zit wat in alleen denk ik dat het hele principe van de huidige providers gebaseerd is op een verbinding met een server. Men zal het systeem vanuit de basis opnieuw moeten gaan inrichten.
Dat is absoluut waar, geen verbinding bij een laadpaal is een probleem. Voor het starten van een laadsessie kan ik me voorstellen dat het absoluut een vereiste is. Voor het beëindigen is de noodzaak minder lijkt mij, behalve een administratieve berekening voor de gemaakte kosten. Daar kun je best wel iets slims voor bedenken.

Ik hoop de komende jaren verbeteringen te zien bij laadpalen en bijbehorende processen voor de problemen die we nu zien, zoals:

Onnodig bezet houden van een langzame lader (bij snellader heb je een straf tarief). De oplossing moet wel gebruiksvriendelijk zijn.

Connectiviteit problemen. Ontkoppelen van je kabel moet altijd mogelijk zijn.

Mogelijkheid bieden om ook met een pinpas (Maestro) of credit card te kunnen betalen. Zeker als je gaat rondreizen in Europa is dat ook een doorn in het hoog met allerlei verschillende pasjes én apps.

Voorkomen van bezet houden van een laad parkeerplaats door een ICE. Deze is lastig, want zelfs een invalide parkeerplek wordt wel eens misbruikt. Enige oplossing die werkbaar is is om de parkeer plekken voor een ev zo ver mogelijk te houden van de ingang van de locatie die je bezoekt. De asos zijn over het algemeen ook mensen die het liefst zo dicht mogelijk bij de ingang parkeren is mij opgevallen. En laat dat nou ook vaak plekken zijn waar je een ev kan laden. Niet doen dus. Ik heb liever een vrije laadplek en meer lopen.

Laadkabels over stoep. Misschien een gleuf in de stoep waar je kabel precies in kan vallen oid. Beter nog is om de laadpaal (beschermd) naast parkeerplaatsen neerzetten in plaats van aan de kop bij de stoep.

Een zo zullen er vast nog wel meer dingen zijn die nog opgelost moeten worden. We hebben nog wel wat jaartjes te gaan om het te verbeteren.
In de nieuwe laadstandaard kan de laadpaalzijde indien opgeladen worden vrijgegeven, de eerste generatie J1772 stekkers hadden (aan de autozijde) geen vergrendeling en daarvoor was de lock functie noodzakelijk.
Ja dat snap ik maar dat vrijgeven moet dan wel lokaal geregeld worden zoals David-v hierboven beschrijft. Als je daarvoor afhankelijk bent van een verbinding met een remote server schiet je er nog niets mee op. Dan kan de huidige situatie nog steeds ontstaan.
Dit zijn kinderziektes maar wel slecht omdat je er zo afhankelijk van bent. Daar iedereen zich van tevoren moet identificeren en de betaling al is geregeld, lijkt het me dat het alleen is om het stelen van de laadkabel te voorkomen want laadkabels zijn niet goedkoop (±€200) .

Het zal ook vaker voorkomen omdat internet niet gegarandeerd is. Heb je een servercontact nodig? Misschien voor een eindafrekening, maar als je regelmatig update zal het nooit om enorme bedragen gaan en vind ik de ellende waar gebruikers mee te maken krijgen als het fout gaat niet opwegen tegen de mogelijke verliezen. Daarbij kunnen ze ook lokaal loggen en dat later alsnog doorsturen.

Ook kan je, net als met gewoon tanken, een maximaal laadbedrag afspreken. Dat wordt voorlopig afgeschreven en bij de afkoppelupdate weer bijgeschreven. Is die update er niet kan je wel wegrijden maar krijg jij je geld terug zodra de verbinding er weer is.

Tesla heeft dat goed geregeld door de auto de laadkabel ook te laten vergrendelen en ik verwacht de andere merken ook. Dan is de andere kant vasthouden niet nodig dan wel geef je die altijd vrij als de auto daarom vraagt.
Nu maar wachten op gijzel software voor auto en laadpaal.
Dat je de auto en/of kabel pas kunt meenemen na het betalen van xxx Btc :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.