Het is leuk om het concept te lezen en hoe goed men het ziet zitten.
Men spreekt over massaal overboeking van Wind & zon + 1,232 GWh batterij capaciteit.
Ik wil best meegaan in dat verhaal maar dan wil ik wel weten hoe men exact 1,232 GWh aan batterij capaciteit wilt bouwen. Ter referentie, een Tesla Megapack, het grootste batterijpack dat we hebben momenteel heeft 3 MWh capaciteit ofwel je zou 410 667 Megapacks nodig hebben als je het op klassieke batterijen wilt doen. Ik neem aan dat je met V2G & home batterijen redelijk ver kunt geraken als iedereen ze heeft, dat je op bepaalde plaatsen met hydrodams kunt werken maar als je dat soort getallen aan batterij opslag vereist wil ik wel iets concreter zien dan marketing term "Superpower" om ergens in de kant lijn te laten vallen dat je maar liefst 1,232 GWh nodig hebt om 89 gemiddelde vraaguren te kunnen overbruggen.
When we studied this, we did not start with the idea of how can we bolt on solar, wind and batteries to the existing grid. What we wanted to study is first, is it possible?
Uiteraard is dat mogelijk, leg zonnepannelen op je dak, zet een windmolen in de tuin en zet de hoofdschakelaar naar het net af. Met genoeg batterijen en voldoende overcapaciteit kan je dan offgrid leven, uiteraard kan het in theorie maar niemand doet het want dan heb je gigantisch veel batterijen nodig. Met name om de worst case scenario's af te dekken moet die batterij capaciteit gigantisch omhoog. Dat het in theorie wel mogelijk moet zijn is niets nieuws onder de zon, haalbaarheid is de vraag.
Keep in mind that it is only an assumption from the incumbent perspective that these changes will require a new additional, very costly infrastructure investments for transmission and distribution
We are not looking at a sequence, one step and then another step and another step. We don’t have to do electric power first and then transportation and then industry, and then residential and commercial heating. We’re going to do it all at once.
That’s why the disruption is going to affect all energy all at once
Ik hoor héél weinig "het is haalbaar", ik hoor vooral theorie,
-als je het huidige net volledig afstoot
-een volledig nieuw net begint te bouwen (met volledig bedoelen we inclusief jou meterkast thuis, zelfs je verwarming thuis is inbegrepen onder de noemer residential heating)
-dat volledig nieuw net in 1 ruk bouwt
-de en ik citeer "very costly infrastructure investments" overbrugt
-ergens 1,232 GWh aan batterij capaciteit neerplant (hoe of wat spreekt men niet over)
Als je dat allemaal klaar speelt, dan is de stroom daarna die we marketing technisch even superpower gaan noemen héél goedkoop. Echter in het woord "als" is niet bepaald mals.
" We don’t see any reason to expect that there will be large differences or major problems for a region like Europe that we did not already encounter and cover in our analysis with New England."
Ook hier weer val ik van mijn stoel, New England heeft een bevolkingsdichtheid van 87.7 inwoners per vierkante km met Boston als grootste stad met 14,4 miljoen inwoners.
Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van 517 inwoners per vierkante km met als grootste stad Amsterdam met 821 752 inwoners.
US zit met een 110V net wat hedendaags al niet kan volgen, heel normaal om in de US je eigen noodgenerator in huis te hebben. De wil van de bevolking om een heel nieuw net te leggen zal dus veel groter zijn.
Het is ook veel gemakkelijker om kabels te trekken in niemandsland terwijl je in NL nergens nog een kabel kan trekken zonder protest, laat staan een heel nieuw net waarbij je heel het land openlegt. Maar ook stedelijk kan je het niet vergelijken, US steden zijn vrij eentonig opgebouwd in rechte brede straten waar je gemakkelijk kabels kan leggen, in de EU zit je met steden die sinds de middeleeuwen bestaan met gigantisch veel historisch erfgoed en smalle straten waar je bijna geen ruimte hebt. Effe een heel nieuw net in Amsterdam leggen, ik wil het je wel eens zien doen.
Als je dan uitspraken doet als we hebben er nog niet naar gekeken maar zoveel moeilijker kan het toch niet zijn in Europa, tjah, ik wil wel in hun verhaal geloven maar ik blijf ook graag met mijn voeten op de grond.