hoi,
Toch komt dit op mij wat hap-snap over. Ik ben echter onvoldoende bekend waar Tennet en de netwerkbeheerders in opdracht van onze overheid mee bezig zijn. Mogelijk mis ik dus informatie.
Netbeheerders dienen zich te houden aan
de Netcodes vanuit de overheid. Het elektriciteitsnet is opgedeeld in een "hoogspanningsdeel" (Voornamelijk TenneT), een middenspanningsdeel (Netbeheerders zoals Qirion, Alliander, Enexis, Stedin, Delta, e.d.) en een laagspanningsdeel door Nntbeheerders zoals Qirion, Alliander, Enexis, Stedin, Delta e.d.). Vaak zijn het gesplitste werkmaatschappijen. Kijk maar eens bij
Alliander organisatie structuur.
Wat mij alleen opviel is de afwezigheid van informatie over fundamenteel onderzoek naar opslag en regeltechniek (en dan vooral op wijkniveau, microgrid niveau heet dat volgens mij). Enkele jaren terug is TU Twente bezig geweest met opslag. Andere Technische universiteiten moeten ook wel projecten hebben gestart, de energiedistributie is al jaren als een potentieel risico aangewezen.
Die informatie is inderdaad niet bij dit stuk. Dat is een heel ander onderwerp. Dit stuk gaat vooral over de beschikbare transportcapaciteit.
Of dit onderzoek dan op eigen initiatief is aangevangen of dat dit in opdracht van de overheid heeft plaatsgevonden is voor mij een vraag. Ik vermoed het eerste.
Wie had opdrachtgever moeten zijn voor dit onderzoek?
Het is geen onderzoek. Het is een monitoring van hun eigen netwerk. Liander (en nadere netbeheerders) krijgt aanvragen binnen voor het realiseren van een aansluiting met een bepaalde capaciteit. Of ze krijgen te horen dat er bepaalde ontwikkelingen gaan plaatsen vinden zoals de ontwikkeling van een nieuwbouwwijk of een bedrijventerrein. Dan wordt gekeken of het past binnen het bestaande netwerk of dat er aanpassingen gedaan moet worden. Aanpassingen zoals bijplaatsen van trafo's en verdeelstations. Dat gaat eigenlijk zo de hele keten door. TenneT kijkt ook waar komt naar verwachting de meeste vraag en waar moeten we dus een extra onderverdeelstation bij plaatsen.
Andere netbeheerders hebben ook dit soort kaartjes:
Enexis: Gebieden met schaarste en
Enduris Capaciteit transport prognose (zeeland). Het is alleen dat het nu "Amsterdam" betreft en niet Drenthe en Noordoost Groningen waar het zelfde probleem is en dan komt het in het nieuws.

Het netwerk is uitgelegd voor het eenrichtingverkeer van energie van centrales naar consumenten. Nu consumenten ook producenten worden en het netwerk op laag niveau ook bi-directioneel wordt is er meer nodig dan alleen capaciteitsvergroting.
Klopt. Het netwerk bestaat dan ook al meer dan 100 jaar. In die 100 jaar zijn veel ontwikkelingen geweest. De laatst 20 - 30 jaar is het hard gegaan met bepaalde ontwikkelingen waar men vroeger nooit aan gedacht had.
Onze (landelijke) overheid schittert echter van afwezigheid, en heeft denk ik nooit de repercussies overzien van de vele nieuwe toepassingen op dat netwerk.
Het ligt allemaal wat ingewikkelder. Een overheid wil graag meewerken aan bepaalde oplossingen. Maar in dit land zijn afspraken (lees wetten) gemaakt op het gebied van hoe te handelen op het gebied van ruimtelijke ordening. Daardoor zijn er vele opties voor inspraak en mogelijkheden tot verzet van alle partijen (burgers en andere belanghebbenden) bij de aanleg van alle voorzieningen. Dat hoort bij een democratisch land. Dat maakt het niet gemakkelijker op om bepaalde ontwikkelingen sneller te laten gaan.
Nu vraagt een plaatselijke bestuurder om capaciteit, want ze heeft een urgent probleem. Het gevolg laat zich verzinnen. Een reactieve landelijke overheid zal het netbeheer vragen dit probleem met de grootste prioriteit op te lossen, zonder ook van dit verzoek de repercussies te overzien.
Die zelfde plaatselijke bestuurder is vaak zelf ook onderdeel van het probleem

Want vaak moet de oplossing ook door zijn gemeente. Moet er een tracé bepaald worden. Moet er ruimte gemaakt worden voor een trafo of verdeelstation. Extra trafo of verdeelstation betekent minder uitgeefbare grond. Wie gaat de grond voor het trafostation betalen? Gemeente? Netbeheerder? Zo ja tegen welke kosten wordt de grond gekocht / verkocht? Breder nutsstracé? Betekent minder uitgeefbare grond. Groen of verharding op het nutstracé? Betekent meer onderhoud voor de gemeente. De gemeentelijke grondexploitatie van het project gaat dan omhoog. Is het dan nog wel haalbaar? Draait de gemeente dan geen "verlies" op het project?
Ik hoop dat dit keer onze landelijke overheid eerst een stap naar achteren zet om de vraag achter de vraag te analyseren. En dat issue in Amsterdam is vast heel urgent, daar niets aan afgedaan.
Wat ik al aangaf: In heel Nederland speelt dit probleem. Alle netbeheerders hebben in meer of mindere mate problemen met de transportcapaciteit. Het is vaak zo geweest dat een probleem in de "Randstad / Amsterdam" eerder op het vizier van "Den Haag" ligt dan als het in de "provincie" ligt.
De vraag achter de vraag is vrij simpel
"Geef ons de gereedschappen om het netwerk sneller aan te pakken". Dat is ook al eerder aangegeven in een stuk op de webzijde van NOS:
We willen allemaal stroom maar kan het netwerk dit nog wel aan? van 18 augustus 2019
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de huidige wet- en regelgeving niet ontworpen is op de schaarste die er nu is op ons elektriciteitsnetwerk. Ook Netbeheer Nederland, de overkoepelende organisatie van netbeheerders, vindt dat er meer ruimte moet komen in de wet voor alternatieve oplossingen om de energietransitie mogelijk te maken.
Daarom zijn er plannen om de Energiewet aan te passen, zodat netbeheerders flexibeler om kunnen gaan met het netwerk. Zo krijgen netbeheerders waarschijnlijk meer ruimte om bijvoorbeeld te experimenteren met de reservecapaciteit, zoals bij dat ene verdeelstation in Noord-Holland.
[Reactie gewijzigd door RonnieKo op 23 juli 2024 03:59]