Tropische hitte kan voor stroomstoringen zorgen in Friesland

Netbeheerder Liander waarschuwt inwoners van Friesland dat er de komende dagen een grotere kans is op stroomstoringen. Een specifiek verouderd onderdeel in het elektriciteitsnet zou door de tropische hitte kunnen oververhitten, wat een stroomuitval zou veroorzaken.

Oudere zogenoemde nekaldietmoffen verbinden twee kabels met elkaar en kunnen volgens Liander bij hoge temperaturen in combinatie met aanhoudende droogte voor storingen zorgen, zeker wanneer het verbindingsstuk bij graafwerkzaamheden al ooit beschadigd is. Door oververhitting kunnen deze moffen 'uitvallen', waardoor een gebied zonder stroom komt te zitten.

De netbeheerder noemt specifiek Friesland als risicogebied, omdat hier nog relatief veel van deze oude verbindingsstukken gebruikt zouden worden. Nekaldietmoffen worden volgens de netbeheerder structureel vervangen door nieuwe verbindingsstukken en daar gaat Liander 'de komende jaren' mee door in Friesland. De noordelijke provincie is al langer een van de probleemgebieden wat het Nederlandse elektriciteitsnet betreft.

Verder bouwt het bedrijf 'op steeds meer plaatsen' een Smart Cable Guard in het netwerk. Dit apparaatje kan toekomstige storingen in een vroeg stadium al herkennen, waardoor een daadwerkelijke stroomstoring kan worden voorkomen. Hiermee zouden sinds 2018 al 'meerdere stroomstoringen zijn voorkomen'.

Door Yannick Spinner

Redacteur

18-07-2022 • 17:45

258

Submitter: Technomania

Reacties (258)

258
248
80
12
2
116
Wijzig sortering
Als ik dit bericht van twee jaar geleden bekijk dan lijkt het net alsof Liander toen alle moffen aan het vervangen was:

https://www.liander.nl/ni...toringen-bij-warm-weer-te
Bart ® Moderator Spielerij @erikdenv18 juli 2022 19:49
Toen ik van 2008-2011 bij Liander werkte, was men daar al mee bezig. Het zijn er echter zo ontzettend veel, dat het simpelweg veel tijd kost om ze te vervangen. Je hebt een beperkt aantal monteurs, en die zijn al ontzettend druk met het reguliere storingswerk. Er moeten keuzes gemaakt worden waar de meeste tijd aan besteed wordt. Nekaldieten staan nu eenmaal niet bovenaan.

Daar komt nog eens bij dat ze tijdens het plaatsen van die dingen niet altijd even goed waren met de administratie. Ze staan simpelweg niet allemaal op tekening. Of ze liggen volgens tekening midden in een weiland, 34m ten oosten van een boom. Die boom is er inmiddels niet meer (zelf meegemaakt). Ga ze dan maar eens vinden. Dat lukt pas als ze stuk gaan. En dan ben je te laat...

Van binnen zijn deze moffen overigens van keihard, glasachtig materiaal. Door warmte- en koudeverschillen zet dat materiaal uit en krimpt het weer. Daardoor komen er barsten in, waar weer vocht in kan komen. Dat zorgt uiteindelijk voor kortsluiting in de mof.

[Reactie gewijzigd door Bart ® op 22 juli 2024 21:46]

Uit interesse, waarom zie je ze wel als ze stukgaan? Rookt er dan iets?
Bart ® Moderator Spielerij @j-phone18 juli 2022 21:21
Dan kun je meten op hoeveel meter afstand de storing zich bevindt vanaf een transformatorstation. Daarna is het een kwestie van uitmeten waar dat is, de loop van de kabel is doorgaans wel bekend. Ook is de storing 'hoorbaar' te maken door middel van elektrische stroomstoten, dat geeft een soort plofje op de plek van de storing, die weer met gespecialiseerde apparatuur te horen is als je in de buurt bent. Dat kan allemaal niet als de kabel nog heel is, en er dus geen storing is.
Tegenwoordig gaat dit nog iets geavanceerder, namelijk met Smart Cable Guard: https://www.dnv.com/power-renewables/services/scg/index.html

En een Alliander video: https://www.youtube.com/watch?v=wJ7y04dNW1c

Zo kunnen storingen al voorspelt worden aan de hand van "partial discharges."
Mocht er toch een storing optreden, dan wordt verteld waar de storing heeft plaatsgevonden met een 1% afwijking. (meestal op een joint)
Zo hoeft er nog maar 1 keer gegraven te worden en is je downtime dus een stuk lager. :)

edit: niet nauwkeurigheid, maar afwijking.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 21:46]

1% nauwkeurigheid haal ik ook nog wel met een wichelroede :D
edit: het land nu pas! :F

Afwijking natuurlijk. :X

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 21:46]

Klinkt als de metingen bij KPN die ik 10 jaar geleden zag. Je kon zien op waar de weerstand afweek en op basis daarvan waar de storing voor kwam. Vaak kon ik zelfs aangeven dat het probleem bij de splitter of de binnenbekabeling zat. Als ik het mij goed herinner stond er ook bij hoeveel meter van een kabelverdeelkast was.

Meetinstrumenten kunnen zeer specifiek zijn waar een probleem is. Het probleem is dat er een probleem moet zijn. Met de meting zagen we niet wat er in de infrastructuur voorkwam

Een "verzopen kabel" zagen we als een ondergrondse storing, of een kabel niet de goede isolatie had voor de toekomst was niet iets wat te zien was.
En daarna is het waarschijnlijk weer wat afgekoeld waardoor er geen of minder storingen meer voorkwamen. Reden genoeg voor zo'n semi-publieke partij om weer conform de standaard modus operandi door te gaan met het dagdagelijks geneuzel tot het probleem een of twee jaar laat vanzelf weer boven komt drijven...
Je kan dan net zo goed stellen dat er redenen kunnen zijn als gebrek aan medewerkers om het uit te (laten) voeren of gebrek aan materiaal om te kunnen vervangen. Er was de afgelopen 2 jaar ook nog zoiets als een pandemie.

Het probleem is dat niet duidelijk is waarom er kennelijk onvoldoende vervangen is. Het lijkt me redelijker om dan eerst na te vragen, in plaats van liever eerst niet onderbouwd maar wat te gaan suggereren.
Een aantal jaren geleden heb ik hier een artikel over gelezen in de Leeuwarder Courant nadat we hier in Friesland een flinke stroomstoring tijdens heet weer hebben gehad. Daarin stond dat door allerlei overnames de administratie van waar deze moffen in de grond liggen wat wazig is geworden, dus zijn er een aantal (geen idee hoeveel) die pas 'boven water' komen wanneer ze stuk gaan.
Raar aangezien er perfect archief was van het PEB naar Nuon naar Liander. In de kelderruimte van het hoofdgebouw is een gigantisch tekeningen archief. En de huisaansluitformulieren allemaal op micro film. Heb er zelf tienduizenden verwerkt. Wat bedoelt men dan met wazig?
Bij het bouwen van nieuwe appartement van mijn moeder stuitte Ballast Nedam opeens op een buis die ze niet konden achterhalen waar die voor was.
Archieven zijn niet perfect.
Een pandemie heeft hier geen grote invloed op.
Hoewel je een +0 krijgt, ben ik het er tot op zekere hoogte mee eens. Als het niet goed is bijgehouden in het verleden is het in het heden vrij moeilijk om naar boven te krijgen. Meetsystemen kunnen (in mijn ervaring 10 jaar geleden) alleen zien of het goed/fout gaat. Als alles goed is, dan zul je dit soort problemen niet zien.
Vraag is natuurlijk of je alles op moet graven voor iets wat een of twee dagen in twee jaar voorkomt. Maargoed, het zal vast een achtergrond verhaal hebben wat ongeveer overeen komt met wat jij aangeeft.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 22 juli 2024 21:46]

Harry zoekt een nieuwe baan.. Bij Liander😁
Met deze tropische warmte had ik eerder verwacht dat storingen door de grote afname van stroom (massaal airco's, koelkasten die overuren draaien) zouden ontstaan.

Bepaalde gebieden van Nederland hebben in sommige gebieden behoorlijk last van transportcapaciteit op hun net.

Bron: https://www.liander.nl/tr...eschikbaarheid-capaciteit
Vergeet terugleveren niet; al die zonnepanelen op volle kracht.
Waarbij ik me nou ineens afvraag: als ik nou in Friesland zou wonen en er is een stroomstoring bij Liander, zou de apparatuur in mijn huis dan blijven doorwerken op de zonnepanelen of heb je daarvoor toch een stabilisering nodig vanuit een wijkcentrale, een accu in huis oid?

#durftevragen
Een doorsnee systeem is grid tied, de (zonnecel)omvormer baseert zijn werkzaamheden op de bestaande spanning en frequentie van het net. spanning te hoog of frequentie te hoog betekent afschakeling (bekend probleem in veel gebieden, met name in het noorden). als er überhaupt geen netspanning is zal de omvormer niks doen. De technische reden hiervoor is dat de spanning en frequentie stabiel houden extra elektronica kost, kijk maar eens naar de afmetingen van een sinusomvormer (bedoeld om autonoom een of een paar apparaten te voeden) en een zonnecelomvormer die enkel 'meedoet' met het net. Bedenk je dan dat om een heel huis te voeden je nog eens zwaardere elektronica nodig hebt dan in die sinusomvormer zit.

Je kan ook hybride systemen krijgen, een Powerwall is een bekend voorbeeld, dat normaal gesproken grid-tied functioneert maar bij een stroomstoring autonoom kan werken. in wezen net als een UPS (noodstroom voor servers en andere computermeuk) maar dan voor het hele huis. Maar wat ook kan is energetisch grotendeels tot zelfs praktisch 100% zelfvoorzienend werken, dus overdag batterij bijladen en de rest van de tijd op de batterij werken. Nog steeds is het dan efficiënter om dit grid-tied te doen, simpelweg omdat het een slag neststabilisatie scheelt door er op mee te liften ipv zelf de stabiliteit te voorzien. Let wel dat die luxe wordt betaald vanuit je vastrecht, maar het is natuurlijk ook vaak wenselijk dat als de accu of de stroomproductie (panelen) niet of slecht werken je nog terug kan vallen op het net.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 22 juli 2024 21:46]

Een doorsnee systeem is grid tied, de (zonnecel)omvormer baseert zijn werkzaamheden op de bestaande spanning en frequentie van het net. spanning te hoog of frequentie te hoog betekent afschakeling (bekend probleem in veel gebieden, met name in het noorden). als er überhaupt geen netspanning is zal de omvormer niks doen. De technische reden hiervoor is dat de spanning en frequentie stabiel houden extra elektronica kost, kijk maar eens naar de afmetingen van een sinusomvormer (bedoeld om autonoom een of een paar apparaten te voeden) en een zonnecelomvormer die enkel 'meedoet' met het net. Bedenk je dan dat om een heel huis te voeden je nog eens zwaardere elektronica nodig hebt dan in die sinusomvormer zit.
Nog los van de vraag of je inverter een mooie sinus kan maken heb je meer redenen waarom een inverter stopt als het net wegvalt.

Stel dat je inverter door zou werken als het net wegvalt dan heb je meer problemen:
1. stel je bent nog verbonden met het elektriciteitsnet (waar geen spanning meer op staat) dan zal je inverter niet alleen jouw huis maar ook de rest van het net proberen van energie te voorzien, de kans dat dat gaat lukken is praktisch nul.
2. stel dat je inverter energie blijft leveren als het net wegvalt, dan zullen de inverter en het net niet meer in fase zijn op het moment dat spanning op het net terugkomt, wat zeer waarschijnlijk het einde van je inverter zal betekenen als de spanning van het net terugkomt.
Plus de veiligheid in huis, als je de boel stroomloos probeert te maken via de hoofdschakelaar kan het best verrassend zijn als de zonnepanelen alles nog van stroom blijven voorzien.
Een standaard installatie is afhankelijk van het net om correct te functioneren. Je kan dus niet 'off grid' werken op je zonnepanelen. Je omvormer moet binnen de 0,2 seconden uitschakelen als de netstroom uitvalt. Anders zouden jouw zonnepanelen het net onder stroom zetten wat gevaarlijk zou kunnen zijn bij reparatiewerkzaamheden bijvoorbeeld.
Anders zouden jouw zonnepanelen het net onder stroom spanning zetten
Nee je zonnepanelen (je omvormer eigenlijk) schakelen uit zodra je netspanning weg valt.
Zonnepanelen zijn beduidend minder efficiënt bij warm weer, dus dat is weer een klein voordeel.
Nee dat is volgens mij geen probleem. Het maximale teruglever vermogen ligt veel eerder in het jaar, met dit soort hitte produceren panelen veel minder vermogen dan op een stralende koele lentedag. Gisteren produceerde mijn installatie op de piek van de dag dik 600 watt minder dan normaal (mijn omvormer doet maximaal 3680 watt, op het dak heb ik dik 4400 wattpiek liggen).
Dat is het voordeel van airco's, ze draaien over het algemeen alleen als de zonnepanelen ook flink produceren. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die beide hebben en dan nog veel van de wijkkast vragen.
Wij hebben toevallig deze combi en we hebben er geen spijt van. De airco's zijn ook nog eens efficient met rond de 1,1 - 1,5 Kwh per unit x 3 voor 24 uurs gebruik. Als je een beetje wilt genieten en een goede nachtrust wilt hebben dan zou ik dit bijna iedereen aan willen raden!

Al moet ik ook aangeven dat wij best veel stroom terugleveren en soms het net hier er om de haverklap uit knalt (ben woonachtig in Friesland). Daarom zitten wij er ook aan te denken om een batterij aan te schaffen van rond de 10 - 15 Kwh die de pieken kan opvangen, alleen die zijn nog zo duur....
Bedenk wel dat een airco de steden alleen maar warmer maakt...
https://www.weerplaza.nl/...aken-de-stad-warmer/7222/
Gelukkig wonen wij niet in een stad maar echt aan de buitenrand in een woonwijk :) Tevens hebben wij ook een 'warmtepomp', dus het is een beetje 50/50. Als de fabrikanten slim waren geweest om op een manier warmtepompen te kunnen koppelen aan Airco's units (binnen), dan hadden we dat zeker gedaan.

Ik snap je punt en daarom zou ik het ook aanraden om in de steden, zoveel mogelijk warmtepompen en groen aan te leggen. Want dan krijg frissere lucht en ben je sneller van de warmte af. Maar dit hoor je dus nergens...
Wij hebben een op water gebaseerde airco, dus voor zover ik weet pompt die uiteindelijk alle hitte de waterafvoer in. Verplaatst op zich nog steeds alleen het probleem, maar dan wel kilometers verderop i.p.v. in de stad of dorp.

En zadelen we de buurt niet met het lawaai op, want alles blijft binnen het huis.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 22 juli 2024 21:46]

Een airco gebruikt toch elektriciteit en zodoende produceert die toch ook warmte (want niet 100% efficiënt)? Dus dan klopt de redenering toch ook dat een airco de boel netto (een beetje) opwarmt?
Dit geldt ook voor de warmtepomp.
Niet geheel... De warmtepomp althans wij hebben een lucht-lucht warmtepomp. Deze filter de warme lucht en gebruikt dit om het water bij ons op te warmen. Dit resulteert in vrij koude lucht wat de warmtepomp uitstoot naar buiten toe. Ik weet niet hoe dit met andere typen zit, overigens. Maar bij een lucht-lucht wordt de buitenlucht 'afgekoeld' omdat de warmte uit de buitenlucht wordt gehaald.

EDIT: Ik zie nu dat de meesten aangeven, dat de airco/ wamtepomp ook hitte afgeven. Dit klopt en ook logisch. Alleen een lucht - lucht warmtepomp geeft juist weer meer koelte af naar de buitenwereld. Want als wij nu voor de warmtepomp gaan staan, dan krijg je lekker koele lucht over je heen. Er zal heus wel wat warmte tussen zitten.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Een airco werkt precies hetzelfde, maar dan omgekeerd. Het haalt de warmte uit de binnenlucht, en geeft dat weer aan de buitenlucht af.
Elk toestel dat elektriciteit verbruikt genereert warmte naar de omgeving. Als jouw warmtepomp met de restwarmte zorgt voor lekker warm water, dan geef jij uiteindelijk je warmte af via de riolering. Het rendement van dit toestel is wellicht heel goed en jouw energieverbruik laag, maar ieder elektrisch toestel produceert uiteindelijk warmte die aan de omgeving wordt afgegeven.
Ben ik het mee eens! Het energieverbruik daarentegen niet... Die is juist veel hoger en dubbel zo hoog in de winter, wat we vorig jaar mee maakten met de koude winter was dat we rond de 8 - 10 KwH per uur zaten aan verbruik van die warmtepomp. Bij normaal douchen gaat het verbruik ook rond de 4 - 5 KwH zitten. Misschien is dit wel by-design hoor, want het is als nog voordeliger dan gas.

Een warmtepomp is leuk, maar in energieverbruik mag nog wel een slag geslagen worden naar onze mening. Wellicht is dit anders met zo'n grond warmtepomp.
Een airco ís een lucht/lucht warmtepomp. In ieder geval de split units die in Nederland worden verkocht.

Dit klinkt meer als een warmtepompboiler? Een groot boilervat met twee slagen eraan.
Simpele thermodynamica, jou warmtepomp is net als een omgekeerde airco. Systematiek is hetzelfde namelijk. Niets is 100% efficient, dus er is altijd warmte productie door wrijving in motor etc.
Mijn spaceheater is 100% efficient. Hij moet warmte genereren en doet dat met 100% van de toegevoerde energie.

Flauw maar waar.
En een warmtepomp is "efficiënter" ;) Want die kan met 1 kw meer dan 1kw aan energie verplaatsen. Waar een airco dat ook kan de andere kant op en dan word het ineens een energiesluper genoemd terwijl
Klopt maar hitte wordt als iets gezien waar je tegen moet kunnen terwijl kou niet.

Historisch is er ook een element want de mens kan al duizenden jaren vuur maken voor warmte maar een airco trof je niet in de grotten.

We weten tegenwoordig dat zulke hitte niet goed is voor de gezondheid maar omdat het zo zelden in het jaar gebeurt wordt het gezien als overbodige luxe om airco te hebben vooral wegens de klimaatcrisis die we tegemoet gaan.

Mijn huis heeft airco en ben er blij mee. Ik raad iedereen wel vooral Mitsubishi diamond klasse airco’s te kopen als ze een willen. Ze zijn wel VEEL duurder dan concurrentie maar zoveel beter en zuiniger. Die van mij heeft sensoren die mensen kan herkennen en pas als de mensen warm zijn gaat hij bij koelen en stuurt de lucht op de mensen af ipv een simpele airco de blijft koelen zolang de thermometer een hogere temperatuur aanwijst dan de ingestelde temperatuur.
W/W warmtepomp kan heel efficient koelen door de warmte onder de grond te stoppen.
Dat zou fantastisch zijn! Dat betekent dat je een systeem hebt met een pomp en andere apparatuur ingebouwd, lawaai maakt en je huis koel houdt en vrijwel geen energie gebruikt. Misschien handig om een link te plaatsen naar de leverancier.
Ik woon dan aan de oostkant van Friesland, tegen provincie Groningen aan. Hier nooit uitval eigenlijk. (Ja op een stop in de meterkast na). Gaat hier altijd goed.

Daarom vond ik het bijzonder dat andere plaatsen in Friesland zo vaak stroomstoring hebben.
Ja laatst hadden we ook ineens midden in de nacht stroomuitval. Nog steeds de oorzaak niet bekend... Daarom lijkt een batterij een goede uitkomst, want dan overbrug je dit soort periodes dus ook.
Hoeft trouwens niet per se zo te zijn. De meeste systemen blijven afhankelijk van de aangeleverde netstroom (om de sinus te kunnen blijven volgen). Bij het wegvallen van de netspanning gaat het hele systeem uit, net zoals de inverter van zonnepanelen...
Het is niet zozeer om “de sinus” te kunnen volgen, maar verplichte veiligheid. Een thuisinstallatie mag niet zomaar blijven leveren als het net dat niet doet: je kunt ongewild het net onder stroom zetten terwijl de netbeheerder denkt dat het net spanningsloos is en dus safe for work. Is niet zo fijn voor monteurs zeg maar.
Daarvoor zou je de hoofdschakelaar kunnen afschakelen, alleen: waar komt dan die spanning van die batterij vandaan..

En wat is dan de veiligheidsfunctie om ervoor te zorgen dat er niet per ongeluk toch teruggeleverd wordt, een relais?
Met een powerwall installatie schakelt die inderdaad met een flink groot relais de netstroom af zodat de accu onafhankelijk stroom mag gaan leveren.
Ah, dat is de clou. Thanks :)
Ja alleen als je zo'n installatie gebruikt waarbij je zonnepanelen direct leveren aan de batterij waaraan ook het stroomnet is gekoppeld. Dan denk ik dat het als een soort 'APC' kan dienen voor je huis (heel zwart wit). Zal wellicht niet zo makkelijk zijn, maar ben wel benieuwd hoe zoiets dan in elkaar steekt. Als je een batterij hebt, waaraan je het netstroom koppelt en je zonnepanelen. Wanneer 1 of beide uitvallen je alsnog de capaciteit kan gebruiken die als nog in de batterij zit.
Nog steeds de oorzaak niet bekend...
De oorzaak is dat je geen spanning hebt. Simpel vast te stellen met een multimeter. Zonder spanning ook geen stroom.

[Reactie gewijzigd door detrukurke op 22 juli 2024 21:46]

Ik bedoel de oorzaak van de stroomuitval....
Nogmaals:
De oorzaak is dat je geen spanning hebt.
Ik begrijp het niet waar je op doelt? Dat de spanning er af is dat weet ik, daarom hebben wij geen stroom.
Alleen de oorzaak dat de spanning er af is, die is nog onbekend.
Als je dat nou gewoon meteen zegt. Dat scheelt een hoop verwarring.
Dat geef ik aan, al meermaals aan zoals hier: ' Ik bedoel de oorzaak van de stroomuitval.... '
Maar discussie eindigt, ik vind dit een onnodige reactie... En is niet on-topic.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

En nu is het ineens weer stroom. Je moet niet boos worden op anderen omdat jij je probleem niet juist omschrijft.
Ik ben niet boos? Alleen lichtelijk geïrriteerd dat iemand de context niet goed leest in hoe een bericht wordt geschreven. De oorzaak van de stroomuitval, is toch niet moeilijk te begrijpen dat de achterliggende gedachte is 'wat heeft de onverwachte stroomuitval veroorzaakt?'. Als jij dan pietje precies moet wezen met 'omdat de spanning eraf valt' (wat echt een kul opmerking is en totaal niet bij de context horende) en onnodige een topic gaat lopen vervuilen omdat jij een zin niet goed begrijpt en vervolgens jezelf gaat doordrammen over hoe jij vindt dat het moet en niet anders.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Ja, nou wordt ie mooi. Jij maakt er een potje van en dan moet ik maar gaan gokken wat je bedoelt.
Ja ik vind het al mooi dat jij een probleem van iets maakt wat niet bestaat.
Ik weet in ieder geval dat als ik jou vraag of een wcd spanningsvrij is, de kans groot is dat jij er een ampèremeter tegenaan hangt en vervolgens ja zegt. Dat is best wel een probleem.
En dit vind ik dus een kwalijke zaak. U loopt hier
jargon te roepen en dan een ander de schuld geven van iets wat hij/zij niet weet. Ik heb nooit gezegd dat ik een elektricien of een vakgebied uitoefen wat te maken heeft met electriciteit. Ik ben zelf een IT'er en ga een ander ook geen vak jargon lopen forceren zoals u nu doet.

Toevallig heb ik u dit eerder zien doen in een andere post. Ik zou hiermee stoppen, want dit wekt irritaties op. En overigens in plaats van dat u dingen op een ander loopt te forceren kunt u het ook op een normale manier uitleggen Zoals een WCD kan ook gewoon stopcontact worden genoemd onder de normale man (ik ga ook niet eens als non-elektricien naar iemand roepen: welke WCD moet ik hebben?). Dus weer vak jargon en dan een aanname doen dat een ander dit weet ..
Ik neem aan dat u wel een elektricien bent?

Het probleem ligt bij u en niet bij een ander.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

nooit gezegd dat ik een vakgebied uitoefen wat te maken heeft met electriciteit.
Ik ben zelf een IT'er
Die moet je even uitleggen.

We hebben het hier overigens over natuurkunde op middelbare schoolniveau, dus vakjargon zou ik het niet durven noemen.
Ik ga geen dingen meer uitleggen daar vind ik het te warm voor. Dit heeft niks met een middelbare schoolniveau te maken, op middelbare school niveau. Je wilt gewoon even iemand op iets pietluttigs wijzen, waar je dan een opgeblazen probleem van maakt. Want dit is niet de eerste keer dat iemand zo loopt te wijzen op een andere woordkeuze dan dat jij gewend bent en vervolgens doordramt.

Dus bij deze, fijne dag verder :)

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Juist, het zal de warmte wel zijn.
Een it-er die beweert dat zijn vakgebied niet te maken heeft met electriciteit is op zijn zachtst gezegd opvallend.
Draaien jullie systemen op sterrenstof, of hebben jullie spul van babbage staan?
Ik neem aan dat u wel een elektricien bent?
Nee.
Het probleem ligt bij u en niet bij een ander.
Nee hoor. Het probleem
ligt bij uw netbeheerder.

[Reactie gewijzigd door detrukurke op 22 juli 2024 21:46]

Hoe vind je deze discussie gaan?
Waarom maak jij hier een probleem van?
Ik ben blij dat je er nog wat van hebt opgestoken.
Nou eigenlijk niet, want het heeft met in zijn geheel niks bijgebracht...
En dat ik hier mijn tijd aan heb lopen verdoen eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Nou eigenlijk niet,
En 2 uur geleden had je nog geen idee wat een WCD is. Komt toch mooi van pas als je nog een keer meer-/minderwerk voor een nieuwbouwwoning moet uitzoeken.
Graag gedaan.
Ik heb niet gezegd dat ik niet wist wat een WCD is? Wat doe je voor rare aannames.. En maar doordrammen om je gelijk te krijgen ook. Hoe oud ben je?
Juist, want daarom schreef je eerder nog dat je het via google had opgezocht, maar die tegel heb je ondertussen alweer aangepast.
Ja je kant het ook gewoon WandContactDoos noemen of iets dergelijks, want dat is wat in de volksmond meer wordt gebruikt dan 'WCD'. Ik heb dit werkelijk waar nog nooit iemand zo horen zeggen.

Maar goed jij je zin joh, hé dan kan jij weer verder met je dag en ik ook. Ik hoop alleen niet weer met jou in zo'n knullige discussie te komen om helemaal niks.
Nee, inderdaad. Neem nou zo’n Hornbach, met die rare afkortingen van ze. Gelukkig komt daar nooit iemand, toch?
Ik hoop alleen niet weer met jou in zo'n knullige discussie te komen om helemaal niks.
Dat heb je helemaal zelf in de hand.
Een WCD is een WandContactDoos, dat hoeft niet per sé elektra te zijn..
offtopic:
En bedankt hé :+
Begin ik me wel af te vragen; heb je alleen airco of heb je ook nagedacht over zonwering? Goede zonwering voorkomt dat warmte het huis in komt, warmte die je ook niet hoeft te koelen. Ik lees verhalen waar een airco overbodig word als er goede zonwering gebruikt word. Echter installeren steeds meer mensen gelijk airco zonder na te denken over alternatieven.

Thuisaccus worden gelukkig wel goedkoper - je betaalde eerst zo’n 1000€ per kWh, tegenwoordig heb je voor zo’n 10k€ een 14kwh tesla powerwall.
Wij hebben inderdaad zonwering in de vorm van screens die we 2 jaar terug hebben laten plaatsen, dit was al een verademing op zich. Geen direct zonlicht en dat scheelt al!
Toen kwam het volgende probleem... Het huis van ons is in 2018 gebouwd en voldoet ook aan al die leuke isolatie normen wat resulteert in dat de warmte wel buiten gehouden wordt maar na 2 - 4 gaat de warmte toch in je huis zitten. Probeer dit er dan nog maar eens uit halen... Dit duurde 1 - 3 weken aan koel weer om weer een temp van rond de 20 graden in de lente/zomer te hebben.

Daar waren we een beetje klaar mee, want hier door heb je zoveel slapeloze nachten en andere narigheden. Dus dit jaar ervoor gekozen om een multi-split te laten installeren. Dit in combinatie met de zonwering, is een ultieme combinatie. De warmte blijft meerendeels buiten, wij hebben onze nachtrust, het stroomverbruik is nihil, de lucht is ook 'schoner' dus al met al een goede aankoop geweest...
Mensen denken tegenwoordig dat een airco slecht is voor het milieu en veel stroom slurpt (dit dachten wij eerst ook). Als je een airco in combinatie met zonwering doet dan valt dit reuze mee en kan het een ieder nog wel verrassen.

Gelukkig worden de prijzen van de batterijen goedkoper, want wij willen er graag 1 aanschaffen :)

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Als je een 1fase omvormer hebt. Probeer deze dan eerst eens op één van de andere fases aan te sluiten in de meterkast. Als je je slimme meter logt met een dsmr reader kun je de voltages per fase zien.

Ander oplossing is de dc kabel van de zonnepanelen verlengen en je omovormer (evt met een dikke ac kabel)dichter in de buurt van de meterkast hangen. Hierdoor heb je minder voltageverlies en gaat de omvormer langer door / minder snel uit.
Dit hebben we geprobeerd, alleen bied geen resultaat... We hebben sindskort een plug-in hybrid en die gaat grotendeels van de 'haaientanden' (zo lijkt het in P1Monitor wanneer de omvormer constant uitschakelt) tegen. Maar je bent in de stroomlus waarin wij zitten ook afhankelijk van andere mensen die ook allemaal zonnepanelen hebben. Dus je kan er in feite in mijn geval ook maar vrij weinig aan doen, wat ik wel jammer vind. Wel dank voor het meedenken overigens :)
Dan kun je klagen bij Liander dat het netvoltage te hoog is. Zal niet geljk helpen, maar wel op termijn.

Zelf woon ik ook in Friesland, en weet dat het in een aantal wijken in Leeuwarden ook speelt.

Alle 3 de fases komen daar boven de 253 V uit overdag?
Onderschat trouwens niet hoeveel effect een dikkere AC kabel van meterkast naar omvormer heeft.
Dat is op wel meer plaatsen in Fryslân (ja, dat is inmiddels al ruim 25 jaar de correcte benaming voor deze provincie) het geval. Zelf heb ik op momenten ook last van een te hoog voltage in Damwâld, waardoor bepaalde apparatuur begint uit te vallen. Met een eigen omvormer ertussen is het probleem opgelost, maar het zou natuurlijk niet nodig moeten zijn. Van complete stroomuitval heb ik niet vaak last.
Ja dat hebben we reeds nog gedaan, want tegenwoordig moet je ook de hoeveelheid zonnepanele die je hebt opgeven. Ik had al wel vernomen dat ze in Lemmer een nieuwe trafo (schrijf je dat zo?) hebben neergezet die in december in gebruik kan worden genomen.

Wij proberen zoveel mogelijk de batterij van de hybride op te laden vanaf 12:00 s'middags t/m 16:00 daarna is het haaientanden al wat minder. Maar dit scheelt ook enorm in oplevering en je kan zowat gratis rijden.
Geen last van in dit deel van Lwd
Als jouw installatie vaak afschakelen (de haaientanden) dan loopt de spanning op de kabel naar de omvormer te hoog op. Dat kan komen door teveel aanbod in combinatie met te weinig capaciteit in de wijk. Maar het kan ook slechte bekabeling tussen je omvormer en je meterkast zijn. Bij mij gebeurde het het eerste jaar ook veel, maar op mijn P1 monitor in Domoticz was duidelijk te zien dat het een netwerk probleem was (het voltage daar liep al enorm op).

Overigens is er een richtlijn van de netbeheerder die bepaalt op welke fase jouw omvormer moet zitten, waarin je huisnummer een rol speelt. Mijn installateur had doodleuk de omvormer op L1 gezet terwijl de richtlijn duidelijk aangaf dat ik op L3 moest zitten. Omgezet en sindsdien vrijwel geen afschakelingen meer gehad. Nou moet ik ook zeggen dat ik zie dat het voltage in de wijk structureel wat is gezakt het afgelopen jaar dus ik gok dat de netbeheerder daar ook iets aan gedaan heeft.
Bij ons in de wijk deed de wijktrafo op een gegeven moment gewoon plof door teveel teruglevering (spanning zat ook vaak boven de 250v). Nu met de nieuwe wijktrafo zitten we zelfs op een zonnige dag gewoon weer op 230v.

https://www.bd.nl/home/ho...sformatorhuisje~a3d902c4/
Ik heb ramen en deuren gesloten gehouden vandaag en de gordijnen dicht gedaan als de zon er op stond. 22 graden in huis nu.

Vannacht wordt het weer 15 graden dus lekker doorluchten vannacht.
Ik zou u ook screens willen aanraden (mocht u deze nog niet hebben/de middelen ervoor hebben), dan hou je de zon namelijk buiten en dat scheelt ook een hoop.
Dan zou ik voor rolluiken gaan.
Ja alleen die zijn een stuk duurder en bakken aan de buitenkant hangen is ook niet echt mooi als je het achteraf laat inbouwen. Dan zijn de cassettes van een screen wel kleiner. Het is ook maar in welke situatie je zit, maar zeker weten gaan wij in het volgende huis ook weer rolluiken nemen (vooral omdat het lekker donker wordt), die hadden we in het vorige huis ook.
Rolluiken zijn volgens mij goedkoper dan screens
Hmm ja ik weet de huidige prijzen zo niet, maar voor ons huis waren we rond de 25.000 euro kwijt aan screens.
Idd, ik voor 13 ramen (vrijstaand huis) 7000 euro aan rolluiken
Het hangt er vanaf wanneer je ze hebt gekocht, hoe groot in mijn geval dan de screens zijn, type screens en dat soort dingen.
Bij ons was voornamelijk de breedte de boosdoener omdat wij (ook vrijstaand) vrij brede ramen hebben. Dus ik denk dat het allemaal wel meevalt in de prijs screens of rolluiken. Al denk ik dat wij met rolluiken fors duurder uit zouden zijn geweest.

Rolluiken vonden wij niet mooi om achteraf te laten bijzetten. De bakken zijn vrij 'fors' terwijl die van de screens vrij klein en smal zijn. Het is maar wat je wilt :)

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 21:46]

Een oud nat wit laken werkt ook :P
Of een nieuw droog laken. Wij hebben er dit weekend een paar gekocht bij de zeeman voor de lichtstraat. Er moet nog eens permanent een screen aan de buitenkant op maar nu houden we veel warmte buiten met 12 euro aan lakens.
Wat ik van mijn maatje die sinds vorig jaar zonnepanelen heeft zit er een beveiliging op die oververhitting voorkomt (uitschakelen paneel) dus dan pak je nog steeds stroom van de wijkkast.
Zou je dit kunnen toelichten? Ik ken geen zonnepanelen die een thermische beveiliging hebben. Wel omvormers maar die treden doorgaans nooit in. Tenzij je omvormer te veel hebt ingebouwd of mogelijk in de volle zon hangt.
Sorry dat kan ik niet. Misschien zijn het wel de omvormers wel. Zoveel verstand heb ik er niet van.
Ik heb hem er over gehoord en vol in de zon zou goed mogelijk kunnen zijn in een stad met bijna de meeste zonne uren van Nederland.
Ik denk dat je refereert naar dat het redement / de opbrengst van zonnepanelen enorm inzakt boven bepaalde temperaturen (zo'n 40°C). En een zwart paneel in de volle zon wordt al snel flink warmer dan de temperatuur in de schaduw. natuurlijk.
Het rendement zakt al in vanaf 25 graden hoor, mijn panelen produceren in het voorjaar ook aanmerkelijk meer dan in de zomer.
Je zou denken dat dat juist gebeurt als je ze uitschakelt.
Zonnepanelen kunnen slecht tegen warmte. Hoe harder je een airco nodig hebt, hoe minder panelen opbrengen.
Een airco met een koelvermogen van 5 kW gebruikt in de praktijk gemiddeld pakweg 0,3 kW per uur. Als hij overdag aangestaan heeft, kan hij 's nachts uit / verbruikt hij bijna niks dus zeg dat hij 12 uur aan staat x 0,3 kW = 4 kWh per dag.

Als je twee à drie zonnepanelen hebt, wek je dat al zelf op, ook met 'te heet' weer.

Dus ja, het is waar dat zonnepanelen minder goed gaan presteren bij hoge temperaturen, maar dat doet er niets aan af dat je het elektriciteitsnet (en dus ook de wijkkast) MINDER belast zodra je zelf zonnepanelen hebt naast je airco.
Zal wel combinatie zijn zeker?
Bij te grote afname verwarmen de kabels ook.
https://app.electricityma...bsite&utm_campaign=banner

Een stevig percentage (40% tijdens de drukke uren) van de opgewekte energie kwam vandaag van zonnestroom.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 21:46]

Ik zie daar maar een veel lager percentage voor terug. Overigens is 60% nog steeds opgewekt door gas.
Hoe is dat eigenlijk geregeld? Hoe vaak en hoe lang moet je stroom uitvallen om recht te hebben op een vergoeding of compensatie voor de gelede schade? Ik vind het nogal wat om een paar uur zonder stroom te zitten met 30 graden..... Lijkt mij ook dat bejaardentehuizen ook rekenen op airco?
U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding.
https://www.consuwijzer.n.../stroomstoring-vergoeding

Ik kan het zo snel niet vinden, maar in de ‘elektra wet en regelgeving’ staat dat een ieder die afhankelijk is van levering voor een eigen backup moet zorgen. Netbeheerders mogen klanten niet discrimineren (onderscheid maken), dus ook geen bejaardentehuizen. In praktijk zou het kunnen dat men dat toch doet, maar het mag in beginsel niet.

Edit:
De netbeheerder onthoudt zich van iedere vorm van discriminatie tussen degenen jegens wie de verplichting, bedoeld in het eerste lid, geldt.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0009755/2021-07-01

[Reactie gewijzigd door Tweakert99 op 22 juli 2024 21:46]

Staat in je contract van je energieleverancier. Ik heb laatst zo'n 50 euro gekregen na een stroomstoring van 9,8uur (wel heel specifiek zo benoemd in de brief, zal wel iets zijn dat het bij 10uur ineens een veel groter bedrag zijn).
Zij moeten voor een eigen noodstroomvoorziening zorgen. Bedrijven en instellingen (ziekenhuis, gemeentehuizen, e.d.) die echt afhankelijk zijn of een vitale functie hebben dat wel aanwezig. Meestal een dieselaggregaat of andere oplossing. Meestal worden deze systemen één of meerdere keren per jaar getest. Bij sommige instellingen zaten er verschillende kleuren wandcontactdozen waar aan je kon zien of deze op noodstroomvoorziening zat of niet. Of een bejaardentehuis een nooodstroomvoorziening heeft is een beetje afhankelijk van de directie van de instelling.
Die paar tientjes die je achteraf krijgt zullen niet helpen de temperatuur omlaag te brengen :)
En Liander is bezig de oude moffen te vervangen, ook dat ga je niet echt versnellen door schadevergoeding te claimen.
Er is een stroomstoring geweest. Krijg ik nu een vergoeding?

U krijgt een vergoeding voor een stroomstoring als deze langer heeft geduurd dan 4 uur. Duurde de stroomstoring korter dan 4 uur? Dan krijgt u geen vergoeding.

Hoe hoog het bedrag is dat u krijgt, hangt af van de aansluiting die u hebt. En hoeveel uur u geen stroom hebt gekregen. Weet u niet wat voor aansluiting u hebt? Kijk op uw energierekening of vraag dit na bij uw energieleverancier.

Hebt u een aansluiting van maximaal 3x25 ampère? Dan is de vergoeding als volgt:

De storing duurt korter dan 4 uur: u krijgt geen vergoeding.
De storing duurt 4 tot 8 uur: u krijgt 35 euro.
De storing duurt langer dan 8 uur: u krijgt 20 euro extra voor elke 4 uur die u daarna zonder stroom zit.

bron en meer info en rekenvoorbeelden :
https://www.consuwijzer.n.../stroomstoring-vergoeding

[Reactie gewijzigd door carpcatcher op 22 juli 2024 21:46]

We hadden vandaag al een stroomstoring hier in Almere. Ben benieuwd of het door de hitte komt.
Mogelijk dat veel wijken met zonnepanelen enorm veel stroom terugleveren en dat het net overbelast raakt.
Dan gaat de spanning op het net omhoog en schakelen de omvormers uit (of regelen ze terug). Daarnaast stond er bijna geen wind dus het was alleen maar zonne-energie en niet zowel wind- als zonne-energie.

[Reactie gewijzigd door Groentjuh op 22 juli 2024 21:46]

Stroom lever je per definitie terug. Dat heeft helemaal niets met zonnepanelen te maken.
Hoezo? Als je verbruik hetzelfde is als je opbrengst dan lever je niets terug.
Welke opbrengst? Dat heeft hier helemaal niets mee te maken.
Als je voor je verbruiker (aan de fase) 1A meet, heb je aan de andere kant (aan de nul) ook 1A. De stroom “lever” je dus netjes terug.
Das een hele andere discussie.
Dat is juist de discussie. Je begint zelf over het “terugleveren” van stroom.
Terugleveren in de context van zonnepanelen doen we over de fase en niet over de nul dat zijn dus inderdaad verschillende discussies.
Die fase zegt vrij weinig als je daar geen nul tegenover zet.
Die nul kan natuurlijk heel ergens anders zitten ;)

Als ik teruglever aan het net dan doe ik dat over de fase mijn nul is daarbij niet van belang.
Ongeacht waar je nul zit. Zonder referentie heb je geen fase.
Je levert geen stroom “terug”, je levert arbeid/vermogen. Er lopen geen electronen vanuit jouw inverter helemaal terug door alle draadjes, maar volgens mij weet jij dat ook wel. De werking van elektrische installaties is in hoge mate geabstraheerd en er zijn zelfs in een ver verleden foute aannames gedaan die we heden ten dage nog steeds gebruiken (ook al weten we beter, zoals: bij gelijkstroom loopt de stroom van + naar -, het is juist andersom).

Ik zag laatst nog een hele interessante verhandeling die zegt dat stroom niet eens via de geleiders loopt!

https://youtu.be/bHIhgxav9LY
Interessant filmpje. Maar de stroom loopt nog steeds via de geleiders, maar niet door de geleiders. De resulterende vector is een rechte streep van bron naar verbruiker, maar het zijn de geleiders die het noodzakelijke elektrische veld genereren. Uit de comments maakt ik op dat dat over het algemeen mm werk is. Als is het bij hoogspanning blijkbaar wel in de orde van meters. De nieuwe (foeilelijke) wintrack masten verkleinen dit probleem.
Je reageert op de verkeerde.
Je moet krakendmodem hebben.
Mogelijk dat veel wijken met zonnepanelen enorm veel stroom terugleveren en dat het net overbelast raakt.
Las dat er een wijkstation in brand stond
Hier kwam een stroomstoring wel door de hitte...

https://dvhn.nl/groningen...citeitskast-27823608.html
Zolang Liander en moederbedrijf Alliander managers en consultants aannemen belangrijker blijven vinden dan elektriciens opleiden zal dit probleem nog wel even duren :X
Ik kan je verzekeren dat opleiding een heel belangrijk doel van (al)Liander is.
Nu nog mensen die opgeleid willen worden.
inderdaad. Technische profielen vind je amper op de arbeidsmarkt. En zeker mensen die niet de technische bagage hebben en alsnog een opleiding nodig hebben, zijn enorm schaars.
die mensen zijn er wel, als je bereid bent om te betalen, en dat is men gewoon niet bereid voor. dat geld voor elke sector waar men zit te janken om personeel.
Als je 8 mensen hebt om 10 plaatsen op te vullen dan kan je niet zeggen dat die mensen er zijn als je maar bereid bent te betalen. Wat je dan krijgt is dat werkgever A bovengemiddeld betaald en werknemers van B gaan overstappen naar A waarna B nieuwe vacatures uitschrijft met hogere lonen en tegelijkertijd ook de prijzen van de producten omhoog doet.

Nu gaan mensen van bedrijf C overstappen naar B en moet C opzoek gaan naar nieuwe arbeidskrachten en moet daardoor nog meer gaan bieden alsook de prijzen nog verder verhogen. Hierdoor stappen mensen van A over naar C en kan heel dat spelletje opnieuw beginnen.

Er is krapte op de arbeidsmarkt. Ga dan niet zeggen dat er voldoende mensen zijn, als je maar betaald.

Want als de loonkosten zo blijven stijgen, dan gaat de inflatie ook alleen maar omhoog gaan. Wat win je dan op het einde van de rit?
Dit is gewoon een overschot aan werk, wil je dan concurreren moet het bedrijf de lonen verhogen. Zo werkt het nu eenmaal in de vrije markt.

En de kosten van een product zijn echt niet 1:1 afhankelijk van de lonen
Precies. Blokker denkt dat het met fatsoenlijk salaris niet op te lossen is, maar dat is het weldegelijk. Als er in de techniek goede salarissen worden betaald, dan is het voor mensen aantrekkelijker om in dat vakgebied te gaan werken of desnoods omscholen. Vraag en aanbod, zo werkt dat.

Ik verbaas me erover de laatste jaren. Overal krapte, economie was tot voor kort booming, en toch nam iedereen maar genoegen met een procentje of 2 a 3 loonsverhoging. Dat ging in de jaren 70 en 80 wel anders. Maar goed, ik dwaal af.

Al met al: heb je mensen nodig? Trek de portemonnee. Dan komen ze vanzelf.
Hoe zit het met Kruidvat en Hema?
Die hebben hier geen account (denk ik). :+
Als mensen zich laten omscholen dan zorg je weer voor tekorten in een ander vakgebied en zit je weer met exact hetzelfde probleem, alleen niet meer tussen bedrijven, maar tussen vakgebieden. Daarnaast lost omscholen het accute tekort ook niet op want het duurt soms jaren voor zulke mensen volledig inzetbaar zijn.

Ik ontken ook niet dat je geen mensen kunt trekken door de lonen te verhogen, maar ik blijf bij mijn punt dat zolang er veel meer vacatures openstaan dan dat er mensen zijn om ze in te vullen ga je puur met loonsverhogingen alleen het probleem niet oplossen.
Je kunt niet eindeloos lonen blijven verhogen. Als jij tien procent erbij geeft dan doet je concurrent dat in no time ook. En dan ben je weer terug bij af, want de schaarste blijft. Het leidt alleen maar tot hogere inflatie.

Misschien moet je je als werkgever op andere vlakken onderscheiden.
Er is geen overschot aan werk. Er is een overschot aan kapitaal/geld dat nog niet een marktconforme waarde heeft gekregen. Valuta kun je zo bijdrukken, personeel niet. Daarom speelt het ook in alle branches. Hoge inflatie hoort daarbij. De volgende stap is hyperinflatie en massa ontslagenen. We zijn bijna een herhaling van Weimar van begin vorive eeuw.
Nergens schrijf ik dat ze 1:1 afhankelijk zijn, maar de prijs van een product is nog altijd alle kosten die er in gegaan zijn om het te maken, en dat is dus inclusief loonkost, plus een marge er bovenop. Als je al de rest gelijk houdt dan betekend een stijging van de loonkost toch echt gewoon een stijging van de productprijs.

En voor een overschot aan werk heb je een overschot aan personeel nodig, wat er dus net niet is. Er is meer werk dan dat er personeel is. Dat los je niet op met de lonen te verhogen.
De lonen in technische beroepen verhogen helpt mensen overstappen vanuit flauwekulberoepen, zoals nagelstyliste, verkoper,..
Het us niet iets van de laatste paar jaar. Men investeert al veel langer niet in goed personeel.
Het plaatje is breder dan de huidige poel van mensen. Als de lonen stijgen wordt het voor studenten interessanter om in die richting te gaan studeren en heb je na een aantal jaar dus meer arbeidskrachten.
En dan heb je in andere vakgebieden weer minder studenten waardoor de tekorten daar weer oplopen en je nu dus niet meer tussen bedrijven bezig bent, maar tussen vakgebieden.
Klopt. Men vergeet in een vrije markt maar al te vaak dat arbeid ook onderdeel is van vraag en aanbod. Biedt de sector weinig (beloning+waardering) voor wat het vraagt (arbeid)? Waarschijnlijk is het elders beter en comfortabeler werken.

Een valkuil is dat men vervolgens alleen zwaar gaat investeren in het binnenhalen, maar niet het behouden van mensen. Een andere valkuil is denken dat een manager altijd meer moet verdienen dan de mensen die het werk uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:46]

Heb tot m'n 28ste in de techniek gewerkt. Daarna ben de financiële markt ingegaan.
Als ik mijn huidige salaris in de techniek zou kunnen verdienen zou ik misschien wel overwegen om terug te gaan. Het verschil in salaris is momenteel echter zo groot dat ik er geen seconde over nadenk.
Kan me iets bij voorstellen. Sinds ik in de wereld van Bitcoin ben getrokken ging het opbouwen van vermogen nog nooit zo makkelijk. Opletten en verstandige keuzes maken verdubbelen of verviervoudigen je vermogen. Uiteindelijk draait alles om geld.
Zeg dat eens tegen de mensen die op het hoogtepunt van de hype zijn ingestapt en meer dan de helft van hun kapitaal hebben zien verdampen.
Welke hype bedoelt u? 2013, 2017 of 2021? And the answer is HODL

De volgende gaan zeer waarschijnlijk ook komen 2025, 2029 en 3033 ;)
Ik kom uit de lab wereld, waar ik regelmatig diensten draaide van 60 uur (ipv40) omdat het allemaal zo slecht geregeld was, de werkdruk leide tot een hoop stres en uitval. Ook kwam je er zeer veel fraude en gevaarlijke situaties tegen tijdens avond/nacht diensten. Je wekte je daar destijds kapot voor een of 2 jaar contracten en dan hadden ze op eens geen werk meer. Na een X aantal maanden kreeg je weer een belletje of mailtje waarin ze je bijna smeekte om weer voor ze te gaan werken (een jaar contract met hongerloontje).
Ik ben zelf 6 jaar lang achtervolgd, elke 3 maanden nam men contact op.
Ik heb eens gevraagd waarom het hoog geschoolde personeel wel vaste contracten kreeg en het mbo&(90%) van de hbo personeel geen vast contract kreeg. De reactie van het management: die mensen moeten we vasthouden anders vertrekken ze binnen no time voor meer geld naar een ander. 8)7 alsof het lager geschoolde personeel dat niet doet....
Dit leide tot 10 afdelingen met 45-60 laboranten op een jaarcontract met een +-6 ervaren "senioren" op vast contract basis.
Een laborant deed 1 dezelfde test voor 1 a 2 jaar, je leerde zelden andere testen of technieken.
Het verloop was hierdoor erg hoog en vaak was men zij/haar eigen vervanger aan het inwerken.


Tijdens de covid periode zaten de managers lekker thuis en de productiviteit schoot enorm omhoog 8)7 omdat het personeel niet onnodig in allerlei vergaderingen zat of constant gestoord werd met werk of rooster wijzigingen.
Ook werd er veel strenger gelet op de aantal gewerkte uren.
Je zou toch zeggen dat een bedrijf hier leering uit zou trekken (minder nutteloze managers en andere mooi praters)

Maar nee, na de covid ellende ging alles weer als van ouds verder.

Ik ben van cariere gewisseld, meer naar de ondersteunende sector en verdien bijna het dubbele in 32 uur ten opzichte van de 40 tot 60 uur die ik voorheen werkte.

Mijn passie zal altijd bij techniek en labwerk blijven maar ik zou er nooit meer kunnen werken voor die uren en dat loon.
Dat is niet altijd waar. Ik ben afgestudeerd van HBO elektrotechniek, een opleiding waar bedrijven om zitten te schreeuwen en hier ook hele goede lonen tegenover zetten (de beste van welke HBO opleiding dan ook), en toch studeren er maar bar weinig mensen van de opleiding af. Het gevolg is dat de grote bedrijven, die dat kunnen, massaal techneuten uit het buitenland halen, en de kleine bedrijven niet door kunnen groeien door een veel te klein aanbod. Er zijn simpelweg te weinig mensen geïnteresseerd in een technische opleiding, daar gaat een hoger loon echt niet veel aan veranderen.
Je moet het omkeren. Door de lage lonen is men niet meer geïnteresseerd in deze opleidingen.
Doordat projectmanagers, aannemers, ceo's etc. veel meer verdienen dan degene die echt werken is daar inderdaad geen interesse meer in.
Anoniem: 1028301 @flippy18 juli 2022 19:33
De te lage beloning uit het verleden, zorgt nu voor schaarste aan bekwaam technisch personeel.
Nu er schaarste is kunnen ze plots wel fatsoenlijke lonen betalen.
De sectoren hebben de probleemen waar ze nu mee te kampen hebben ze mee veroorzaakt.
Een ander deel heeft de samenleving zelf veroorzaakt,
op iemand die mbo doet wordt neer gekeken, onlangs nog hier op Twaekers in het topic over de zelf scan kassa waarvoor een gemeente een belasting ging op tuigen.
Het speelt overal. Dat alleen toont aan dat, dat niet de oorzaak is. Het komt door giga bijdrukken van valuta, vooral tijdens Corona. Deze valuta heeft nog niet de marktconforme waarde, vandaar de giga inflatie. Valuta kun je eenvoudig bijdrukken, personeel niet.
Anoniem: 1028301 @gepebril19 juli 2022 11:38
Inderdaad, doordat de lonen voor technische beroepen altijd al laag waren, ging de jeugd die nog de keuze kon maken, voor banen op hbo, vwo niveau.
Plus dat er niet op je neer gekeken wordt, zoals op werknemers die de laag betaalde banen hebben.
Was de bedoeling van het korter werken juist niet dat er meer mensen binnen de sector konden gaan werken, ADV anyone? Uiteindelijk is daar weinig van terecht gekomen maar dat terzijde.
Lijkt me prachtig! Waarom blijft iedereen zo hangen in 40u?! We kunnen best veel automatiseren, dus is er minder werk, waarom moeten we perse bezig blijven met 40u werken? Ik werk idd maar 32 en wat een verbetering is dat zeg! Ik heb tijd voor een hobby, kan eens wat doordeweeks regelen, een dag minder werkdruk en een dag meer rust (28% rust -> 42% rust!). Ik kan op m'n werk letterlijk net zoveel werk verzetten als 5 dagen, al kan ik me voorstellen dat dat afhankelijk is van t soort werk.

Bovendien betekent dat als 4 mensen van 40u->32u gaan, we spontaan nog een 32u over hebben voor iemand anders! Bij ons werkt dat keurig, 5 mensen goed in de energie ipv 4 mensen laag in energie.

Ik ben zeker van mening dat je kritisch moet zijn over het nemen van een lening. En dat je een beetje werkt ipv "lekker makkelijk" van de bank leent vind ik niet het beste plan. Maar je helemaal kapot werken slaat dan ook nergens op :) We werken om te leven, we leven niet om te werken.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 22 juli 2024 21:46]

Ik werk 40 uur en zit echt niet laag in energie hoor. Maar wat ik bedoel te zeggen is als iedereen 32 uur werkt, dan scheelt dat 8 uur per week aan werkuur. Dat moet ergens wel weer aangevuld worden als er werk in overvloed is.
Moet ik dan 40uur werken en 40 uur studeren?
Genoeg boeren die dat wel doen, vervang dan studeren door thuis het bedrijf draaiende houden terwijl ze ergens 4-5 dagen in de week ook nog werken.

Men is tegenwoordig gewoon lui, je word van kinds af aan al geleerd dat 40 uur werken al niet meer van deze tijd is. Ik werk zelf full time, en run thuis ook een agrarisch bedrijf.....
Anoniem: 91634 @sn33ky18 juli 2022 19:59
Zolang ze in de ICT en andere banen meer salaris bieden dan is dat niet zo raar dat er maar weinig mensen voor dit van kiezen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 91634 op 22 juli 2024 21:46]

Dat laatste vooral. Je kan nog zoveel vacatures hebben maar als er niemand komt of iedereen manager of consultant wil worden houdt het wel een keer op…
als je meer kan verdienen met vakkenvullen bij de AH zal je niet veel kandizie krijgen
Een gemiddeld monteur hoogspanning verdient tussen de 2600 en 3500 bruto. Dat is toch heel wat meer dan minium loon ;)


Helaas verdienen die managers en adviesbureaus en "consultants" nog meer
Anoniem: 1028301 @aadje9318 juli 2022 19:36
Dat is niet veel, zeker met het risico dat aan die job zit,
een automonteur van 22 jaar heeft 2400 netto.
Dat is niet veel, zeker met het risico dat aan die job zit,
een automonteur van 22 jaar heeft 2400 netto.
Ik vindt dat veel. Een MBO'er ICT van 54 heeft ook zoiets netto.
Minimum maandloon (fulltime) is ongeveer 1750 bruto. Dat is een stuk lager. Maar wat hou je er netto aan over?
1750 => 1630
2600 => 2170
3500 => 2670
Dubbel zoveel bruto levert je ~40% meer netto op. Lang leve progressief inkomstenbeleid.
En dan denk ik dat het wegvallen van toeslagen nog even verder helpen met nivelleren.
Voor dat geld zal je dan redelijk zwaar en bij tijden gevaarlijk werk moeten uitvoeren.
Dat is de keerzijde van "sterkste schouders, zwaarste lasten". Als je iedereen voor een gelijk percentage zou belasten, zou dat weer onevenredig zwaar uitpakken voor mensen met een lager inkomen, dus een echt alternatief zie ik zo ook niet
Iedereen heeft recht op voldoende inkomen om van te leven. De wetgever kan 2 dingen doen: minimum loon sterk verhogen of minder belasting innen bij de laagst betaalden.

In jouw redenatie draai je de werkelijkheid om en maak je ook nog een rekenkundige fout*. Je betaalt bij 3500 een normale beperkte hoeveelheid inkomstenbelasting en bij 1750 betaal je heel weinig inkomstenbelasting. Als je denkt dat je recht hebt op zo weinig belasting bij een salaris dat 2 keer zo hoog ligt, dan zul je koning moeten worden, bij een internationale organisatie gaan werken of vertrekken naar het buitenland. Uiteraard zal er iemand moeten betalen voor allerlei voorzieningen, daarom bestaan belastingen.

Je mag op een rechtse partij stemmen en de belastingkortingen voor lage salarissen opheffen, maar doe dat dan s.v.p. in een ander land, zoals in de VS. Daar mag je genieten van 3 banen om rond te kunnen komen, geen medische verzekering en een piepklein sociaal vangnet. Het is maar waar je voorkeur ligt. Gelukkig zijn we hier in de NL niet zo gecorrumpeerd en ik zie graag dat dat zo blijft.

* De rekenkundige fout is dat 2670 ruim 63% meer is dan 1630. Dus niet 40%.
Iedereen heeft recht op voldoende inkomen om van te leven.
In welke wet staat dat? En wat is 'voldoende'?
We moeten de (voedsel)bronnen delen met steeds meer mensen. Het houdt een keer op. Dat krijg je, als je het krijgen van kinderen aanmoedigt...
63%
Dan moet je wel goed afronden. Het is 64%. Of als je op 1 decimaal afrondt, is het 63,8%.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 22 juli 2024 21:46]

@kimborntobewild
UVRM artikel 25. EU en Nederlandse wetgeving, o.a. de grondwet. Er is voldoende voedsel in Nederland.

Je kwoot met opzet selectief. Ik schreef meer dan 63%, het is geen afronding en het is geen 64%. Als je de juiste cijfers gebruikt (@scsirob heeft ze afgerond), kom je overigens op een iets lager getal uit dan jij noemt.
Ik schreef meer dan 63%, het is geen afronding en het is geen 64%.
Ja, hallo... dan kan je ook zeggen: méér dan 1%. Of meer dan 50%. Dat klopt ook allemaal.
Wat je netto overhoudt, ligt aan heel veel zaken, denk aan hypotheek, scheiding, opleiding die je volgt, etc. Niemand is gemiddeld
Minimum maandloon (fulltime) is ongeveer 1750 bruto. Dat is een stuk lager. Maar wat hou je er netto aan over?
1750 => 1630
3500 => 2670
Maar het kan zijn dat die persoon van €1630 10 euro per maand overhoudt na aftrek van vaste kosten. En dat die persoon van €2670 1050 euro per maand overhoudt na aftrek van vaste kosten (met zelfde uitgavenpatroon). Het verschil waar het om gaat is dan heel wat groter dan 63,8%.
Gelukkig betalen we wel flink meer en hele leuke secundaire voorwaarden, maar dan nog.. 😑
De jongere generaties hebben geen idee van het belang van secundaire zaken. Dat moet men beter overbrengen.
Als je die mensen fatsoenlijk betaald dan komen de kandidaten vanzelf.
Die dooddoener is allang achterhaald. In de techniek verdien je gewoon heel goed in relatie tot het opleidingsniveau.
Als je alleen basisschool hebt afgerond en je kan 2000 bruto verdienen per maand dan verdien je ook zeer goed kijkend naar je “opleiding” echter wil dat niet zeggen dat het een leefbaar salaris terwijl je met vakken vullen of zelfs in de ziektewet meer overhoudt.
Als je alleen basisschool hebt afgerond en je kan 2000 bruto verdienen per maand dan verdien je ook zeer goed kijkend naar je “opleiding” echter wil dat niet zeggen dat het een leefbaar salaris terwijl je met vakken vullen of zelfs in de ziektewet meer overhoudt.
Wat je bruto verdient, doet er niet toe. Het gaat er om wat je netto verdient.
Als je die mensen fatsoenlijk betaald dan komen de kandidaten vanzelf.
Daar gaat wel wat meer tijd overheen denk ik. We hebben generaties lang verkondigd dat het beter is niet met je handen te werken, muis/toetsenbord uitgesloten. Met techniek zou geen droog brood te verdienen zijn.
Het gekke is dat sinds mijn middelbare school ('90) al geroepen werd dat er een tekort zal komen aan technische mensen. Het heeft even geduurd, maar nu is het zover.

Ben wel blij met mijn technische opleiding. Ik kan nu makkelijker ander werk vinden dan een woning.
Sterker nog vanaf eind 80er jaren zijn de meeste mbo scholen mts opgeheven. Nu schreeuwen ze moord en brand.
Hier in de buurt zijn er veel verdwenen door fusies met andere scholen in de buurt. Ondertussen is er nog maar 1 locatie waar alle mbo opleidingen wordt gegeven binnen een straal van 40 km.
tja de jeugd van tegenwoordig heeft gewoon weinig technisch inzicht een lekke band plakken is ze al een hele expeditie
Ik heb ooit één keer een band geplakt. Dat is voor mij ook inderdaad een hele expeditie. Ben er uren mee bezig geweest. Wanneer worden luchtloze banden nu eens gemeengoed...
Band plakken, als 13-jarige deed ik dat albinnen een kwartier...
If you pay peanuts you get monkeys.
When you hire monkeys you better pay them peanuts.
When you hire monkeys, your company is a zoo.
When you hire monkeys you are a circus director.
Was het maar zo’n feest… we hebben veel te veel opperhoofden en veel te weinig indianen.

Als iedere nozem van 20 vers van de MBO tegenwoordig consultant mag heten, wie gaat dan het échte werk nog doen?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 21:46]

Was het maar zo’n feest… we hebben veel te veel opperhoofden en veel te weinig indianen.

Als iedere nozem van 20 vers van de MBO tegenwoordig consultant mag heten, wie gaat dan het échte werk nog doen?
Robots.
Precies. Weg met de consultants, betaal de mensen die het echte werk doen echt goed.
Nou ja, niet allemáál, maar er moet wel eens goed gekeken worden naar vraag en aanbod. Meer inzetten op daadwerkelijke technische beroepen en wat minder op managementopleidingen.
*kuch*

Consultant bij Alliander hier ;)

Een IT-consultant, dat wel, dus hopelijk wel het nuttige soort consultant :)

Maar je hebt helemaal gelijk; er is een aantal functies waar ik me afvraag of die nu echt nuttig zijn. Soms zeg ik dat ook wel eens hardop (dat is altijd leuk).

Tegelijk hebben we de grootste moeite om technisch personeel te vinden. Het technisch personeel dat we hebben, wordt bestookt met vleierijen van andere bedrijven om vooral bij hun te komen werken. Sommigen stappen ook over.

Technisch personeel wordt overal gezocht: van statushouders tot scholieren die met hun laatste jaar bezig zijn, tot vissen in de vijvers van andere beroepsgroepen. Met omscholing op kosten van het bedrijf (en loon vanaf dag 1, dus ook tijdens de opleiding) en met baangarantie. En nog is het moeilijk.

Dus: als meelezers een leuk baan bij een leuke werkgever met een goed loon en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden zoeken, kijk dan eens op https://werkenbij.alliander.com. We zoeken ook een sloot aan IT-ers trouwens.

*Heroic_Nonsense is wel benieuwd of hij DigitalExorcist stiekem kent
Als het resultaat van je consult is dat (Al)Liander haast moet moeten zodat mijn zonnepanelen meer kunnen gaan terugleveren midden op de dag is het een zéér succesvol consult geweest ;)

Nee gekheid. (Wij vallen onder Enexis hier.. haha). Maar inderdaad, technisch personeel is er niet genoeg. Bedrijven gaan tegenwoordig bij potentiele werknemers solliciteren in plaats van andersom. Het is net de IT rond het jaar 2000, de 'bubbel' was eindeloos groot en je kon al een contract tekenen voordat je uberhaupt op gesprek was geweest..

(ps. ik denk niet dat we elkaar daadwerkelijk kennen trouwens, ik heb geen mensen in m'n directe omgeving die voor Alliander werken voor zover ik weet)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 21:46]

offtopic:
Ik heb meegebouwd aan de CERES-integratie met SAP ECC en SAP CRM, dus in zoverre heb ik me wel tegen zonnepanelen aanbemoeid. Maar jij zit in Enexis-gebied, dus je kunt niet genieten van mijn IT-consultant-ju-jitsu ben ik bang.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 juli 2024 21:46]

En dan even een hele persoonlijke vraag zo over het internet slingeren, hoeveel verdien jij meer dan een monteur buiten die "het echte werk" doet met dezelfde werkjaren-ervaring (scrable?) Want daar zit vaak het probleem, veel te veel managment en advies rollen waardoor dat al 10 tal jaar gestimuleerd word in NL en techniek dus niet interessant is, je moet manager worden en heel de dag voor een computer scherm zitten om goed te verdienen. Waardoor we nu dus een chronisch tekort aan technisch personeel hebben.
Dat is niet de oorzaak van een tekort aan technisch personeel.
De oorzaak is dat we meer willen (produceren) dan dat de mensheid aan kan.
Hi Aadje93,

Bij Alliander ben je al snel "consultant'; bij een ander bedrijf zou mijn functie "Functioneel Beheerder" of "Applicatiebeheerder" heten. Alliander plakt er echter een stuk procesconsulting aan vast (we mogen dus meepraten over de inrichting van processen als er een IT-change wordt aangevraagd).

Dat gezegd hebbende, Technicus D, Technisch Beheerder B en Technisch Specialist B zitten in dezelfde loonschaal waar ik ook in zit.

De hoogste monteursfunctie (laarzen in de modder) is monteur C; die functie zit twee schalen onder mijn functie.
Kwestie van vraag-en-aanbod, net als in de horeca, zorg, etc..
Degelijk contract en salaris, en ze komen.
If you pay peanuts, you get monkeys.
Dat laatste vooral. Je kan nog zoveel vacatures hebben maar als er niemand komt of iedereen manager of consultant wil worden houdt het wel een keer op…
Waarom zou iedereen dat toch willen? Een kleine blik op de vacatures van Alliander vertelt genoeg:

Monteur GAS: tot wel € 2.847- bruto per maand in schaal 3 (op basis van ervaring en opleiding is schaal 4 mogelijk max. € 3.076,- En dan moet je een afgemaakt opleiding hebben, een rijbewijs en bereid zijn om storingsdiensten te draaien.

Financieel traineeship: Als financieel trainee krijg je gelijk een vast contract en een salaris van € 2.921 (schaal 7) bruto per maand. Vooropleiding: Goede beheersing van de Nederlandse taal.

Business Controller: salaris tot € 6.001,- (schaal 10) per maand. Vereisten: Minimaal 3 - 5 jaar ervaring op een vergelijkbaar niveau in een financiële functie

Je zal gek zijn om monteur gas te worden als je het dubbele kan verdienen door als controller mee te doen met het "bepalen van doelen". Niet dat die controller geen nuttig werk doet ofzo maar als de verwarming hier niet werkt is het toch echt de monteur die shit komt repareren.
Iemand die alleen MBO techniek gedaan heeft zal het wellicht prima vinden. Niet iedereen wil/kan een HBO opleiding doen / afronden. Maar dat het salaris niet hoog ligt snap ik ook.

Helaas is het beeld tegenwoordig dat je als MBO’er niks bent en je minimaal HBO afgerond moet hebben, anders tel je niet meer mee in de maatschappij. Zolang je dat vanaf het voorgezet onderwijs al meekrijgt zal dat ook niet snel veranderen.
En het beeld klopt ook helemaal als je naar de salarissen kijkt. MBO = hard werken voor weinig geld. HBO minder hard werken en een hoger salaris.

Ik zou zeggen beging er eens met de praktische mensen beter te betalen dan de genen die alleen een controlerende functie hebben.
Denk zo dat het aantal monteurs wat ze zoeken of in dienst hebben groter is dan het aantal controllers.
Het zou in méér bedrijfstakken zo moeten zijn dat je, voordat je manager wordt ergens, eerst op de werkvloer relevante ervaring opgedaan moet hebben. Hoezo ga je over planningen en inzet van medewerkers als je zelf nooit ingepland bent geweest en met alle logistiek eromheen te maken hebt gehad. Hoezo wordt je leraar Duits als je alleen maar Duits vanuit boeken, school en vakanties kent,

Dat gaat natuurlijk niet overal op ("hoezo wordt je politieagent als je nooit inbreker geweest bent") maar ik vind iemand die vanaf onderaan begint en zich opwerkt tot directeur veel indrukwekkender dan een baantjescarrousel van CEO's of iemand die nét van de HBO komt en gelijk een hoge(re) managementfunctie krijgt.
Tja, iemand met een HBO/WO opleiding zal inderdaad niet snel monteur worden.
Touche, zelfs in mijn eigen vakgebied in de lab omgeving merk ik dit. HBO - WO die amper praktisch kunnen nadenken als er spoed dingen tussendoor komen, en niet even een planning kunnen wijzigen.

Ja theoretisch echt enorme kennisbank. Maar in praktische zaken lach je je soms rot....
Je zegt het wel heel erg lomp, maar in de praktijk is dat wel een dingetje in zekere zin ja. In m'n begintijd in de IT (jaar 2001 ongeveer?) ben ik met een paar collega's overgenomen door een bedrijf dat ons detacheerde bij een grote multinational. Ik deed zelf al járen "dingen met computers" en had net 2 jaar systeembeheer-ervaring opgedaan (ik was 20...). Die 2 collega's liepen te pochen dat ze hun MCSE gehaald hadden en alle kennis hadden die je maar nodig had in die tijd.

Ze konden letterlijk nog geen werkplek installeren. Backups maken van gegevens van eindgebruikers? Euh oh ja misschien was dat ook wel handig geweest voordat we die laptop formatteerden..?? Drivers voor printers? Haha dat was toch helemaal niet nodig, zo'n DesignJet deed het toch vanze--.... oh wacht..

Ze hielden het nog geen jaar vol. Onze gezamelijke vorige werkgever had namelijk enorm veel geld uitgegeven om honderden mensen snel op te leiden tot MCSA/MCSE. 2 maanden in een soort bootcamp, "wonen" in een hotel en alles. Maar praktische kennis? Nul-komma-nul. Dus leuk dat je de papieren gehaald hebt, laat eerst maar eens zien wat je kán.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 21:46]

Zodra ze voldoende betalen zijn er ook voldoende mensen die opgeleid willen worden ;)
Dat is wle heel simpel geredeneerd. Ook een goede elektricien zal een kosten-baten analyse maken om te kijken waar je het best tijd, geld en materialen kunt investeren. Natuurlijk kan je je netwerk zodanig maken dat het nooit kapot gaat, maar je moet altijd kijken naar de kans, de impact en de mitigatiekosten. En ik denk dat goede elektriciens op iets vergelijkbaars uitkomen dan wat we nu hebben.

Vraagje aan jou: hoeveel mag het kosten om een risico dat misschien eens in de 5 of 10 jaar voorkomt te mitigeren?
Ach, het feit dat dit nieuws is, is een goed iets. Er zijn landen waar een week geen stroomonderbreking pas nieuws is. Neem lui als binnen LTT die het vaak over de must van een UPS in huis hebben, hebben wij geen last van gelukkig.

Ik heb misschien 1x een stroomstoring in 2 a 3 jaar. Behalve een keer een brand in een transformator huis die de hele wijk plat legde, maar dat is een andere oorzaak.

(Omgeving Friesland)
Door oververhitting kunnen deze moffen 'uitvallen', waardoor een gebied zonder stroom komt te zitten.
Als die aansluitingen doorfikken, heb je dus feitelijk een weerstandstoring. Het grootste probleem is dan de gebieden geen spanning hebben. Logischerwijs is er dan inderdaad ook geen stroom mogelijk, maar laten we de zaken niet omdraaien.
We gaan het meemaken morgen. Ik moet zeggen dat ik in vergelijking met Enschede niet meer of minder stroomstoringen ervaar. Als er al wat gebeurd is Liander er hier in de omgeving van Heerenveen altijd wel snel bij.

Volgens mij is er een aantal jaren geleden ook al begonnen om de oude moffen deels te vervangen, dus het zal uiteindelijk wel meevallen.
Ik heb het nooit gemerkt, nu zat ik al sinds een jaar of 10 op een eigen trafohokje vlakbij, waarbij de aansluiting richting dat nieuwe trafohokje ook opnieuw gelegd is, een stroomstoring of 2 per jaar, gepland, was dan ook zo'n beetje alles. Ik woon nu in gemeente Heerenveen en heb laatst op een willekeurige avond ook een stroomstoring gehad, en dan woon ik hier pas enkele weken.
Titel had ook kunnen zijn: Moffen saboteren Fries electriciteitsnet. :+
Hahaha dat dacht ik ook, maar ja over fietsen en kuilen mag je ook geen grappen meer maken...
Ik zoek een grap over een elektrische fiets, maar er komt niets :D
Ah, jullie hebben de Wiedergutmachungschnitzel al wel gehad?
Wat een niveautje weer. Geef mijn portie maar aan Schnautzi
Ik mis een optie bij de moderatie.
‘Compleet fout, maar grappig!’

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.