Seagate introduceert PCIe 4.0-ssd's met snelheid tot 7GB/s en capaciteit tot 4TB

Seagate introduceert een serie van PCIe 4.0-ssd's met een high-end controller van Phision. De FireCuda 530-ssd's komen op de markt in capaciteiten van 500GB tot 4TB en halen lees- en schrijfsnelheden tot 7300MB/s en 6900MB/s voor de grootste varianten.

De FireCuda 530-ssd's zijn de snelste ssd's van Seagate tot nu toe en de fabrikant mikt met de serie op gamers. De ssd's bestaan uit tlc-nandgeheugen van Micron dat is opgebouwd uit 176 lagen. Er zijn uitvoeringen van 500GB en 1TB met geheugenchips aan één kant. De varianten met een opslagcapaciteit van 2TB en 4TB hebben nandgeheugen aan twee zijden van de M.2-2280-ssd.

In combinatie met de Phison PS5018-E18-controller levert dat sequentiële lees- en schrijfsnelheden op rond 7GB/s voor de uitvoeringen van 2TB en 4TB. De kleinere varianten halen ook die leessnelheid, maar hebben een lagere schrijfsnelheid. Seagate geeft vijf jaar garantie en zet de levensduur op 0,7 drive writes per day, wat gangbaar is voor consumenten-ssd's.

De Seagate FireCuda 530-ssd's zijn vanaf eind juli te koop voor prijzen vanaf 151,90 euro voor de 500GB-versie. Het 4TB-topmodel kost 1109,90 euro. Seagate biedt ook varianten met een heatsink aan tegen een meerprijs.

Seagate FireCuda 530
Capaciteit 500GB 1TB 2TB 4TB
Controller Phison PS5018-E18 (PCIe 4.0 x4)
Flashgeheugen 176-laags 3d-tlc-nand (Micron B47R)
Formfactor en interface Single-Sided M.2-2280,
PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4
Double-Sided M.2-2280,
PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4
Sequential Read 7000MB/s 7300MB/s
Sequential Write 3000MB/s 6000MB/s 6900MB/s
Random Read IOPS 400.000 800.000 1.000.000
Random Write IOPS 700.000 1.000.000
Pseudo-slc-caching Ondersteund
TCG Opal-encryptie Nee
Garantie 5 jaar
Write Endurance
(drive writes per day)
640TB
0,7 dwpd
1275TB
0,7 dwpd
2550TB
0,7 dwpd
5100TB
0,7 dwpd
Adviesprijs 151,90 euro 269,90 euro 567,90 euro 1109,90 euro
Adviesprijs met heatsink 179,90 euro 304,90 euro 639,90 euro 1179,90 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2021 • 15:08

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Die endurance vind ik eigenlijk erg tegenvallen. 1200x vol schrijven en hij is kapot. Voor iets dat high-end moet zijn vind ik dat niet genoeg.
Ja, die cijfers klinken slecht. Maar toch, de praktijk is anders. Ik heb al 5 jaar een Samsung 2TB SSD in mijn laptop die ik dagelijks gebruik. De ruimte wordt vooral gebruikt voor foto's en video's, maar ook mijn OS en software staan erop (ik speel nauwelijks games). Na 5 jaar blijk ik in totaal 25TB naar de SSD te hebben geschreven. Ik heb de SSD dus 12,5 keer beschreven. Dan klinkt 1200x eigenlijk als best veel...
Leuk om in de PS5 te bouwen. Voor 499 + 567,90 extra heb je een leuk apparaat met in totaal 2,6 of 2,8 TB SSD.
Forse investering, hoe betaalt zich dat noemenswaardig uit?
Veel plezier en geen gedoe met opslagcapaciteit voor jaren.
Een investering in gaming hardware betaald zich toch nooit terug? Je moet er altijd geld in blijven stoppen.
Betaald zich wel terug.
Elke keer je aan het gamen bent is dat geld bespaard wanneer je anders naar buiten gaat, karten/op cafe/ paintballen/ airsoften/ etc etc etc... dure hobbies allemaal uitbespaard door een PS5 in huis.

trust me, mijn broer ging altijd uit en ik speelde altijd Playstation ( eind 90's) ik hield altijd zakgeld over mijn broer niet. En games kon ik ruilen of lenen op school :Y) Goeie ouwe tijden...

Oh ja PS5 games kan je niet ruilen of lenen... damn.... eermmm ja hey dure hobbies komen ook wel boven de 60 euro uit soms hoor.. lol
Met de PS5 Disc-versie kan je alsnog de Blu-Ray's gewoon verkopen/ruilen/etc hoor ;)
Zo was ik en ben ik nu ook weer, altijd gamen. Erg leuk, maar als ik zou mogen kiezen om met goede vrienden ieder weekend een club te kunnen pakken en geld uit te geven of thuis te gamen en geld te besparen, dan kies ik toch voor het eerste.
Dan kun je er beter een 5400rpm harddisk in zetten. Dan moet je namelijk nog langer wachten tot je game geladen is, zodat je nog minder tijd over hebt om te gaan karten, naar het cafe te gaan of ergens anders geld uit te geven!
de 870gb is verassend veel nog uiteindelijk. Tegen de tijd dat die vol zit, zijn deze hopelijk rond de 200.
Een SSD die duurder is dan de console zelf hahaha
Tja mijn oude pc van 5 jaar terug is ook goedkoper dan een nieuwe videokaart. How the world works.
Tenzij je call of duty installeert, maar zelfs een 4 TB SSD lijkt klein na een installatie van COD }>
Ja oke COD uitgesloten, dan heb je onderhand een supercomputer nodig voor al die updates.
Zijn deze compatible met PS5?
Is PS(5) dan kieskeurig met ssd's?
De ps5 gaat idd enkel specifieke modellen/specs toelaten om ‘echte’ ps5 spellen van te kunnen draaien, moet minstens de interne kunnen matchen :)

Voor enkel opslag komt het niet zo nauw, waarschijnlijk.
Je kunt nu al PS5 games op een externe harde schijf zetten. Ik heb er zo ook een aantal op een T7 externe SSD van Samsung staan.

Dat is namelijk gewijzigd met de laatste grote update, dat je dus niet alleen PS4 games extern kunt plaatsen.
Daar gaat het hier niet om.. je kunt geen PS5 games (echte/only) spelen vanaf je externe..

En voor de expansion slot, daar is het dus de vraag of je daar straks een 'minder snelle' in kan stoppen voor enkel opslag, en niet om vanaf te gamen.. maar dat is nog niet bekend. Misschien slikt het slot alleen maar SSD's, matchende aan de interne SSD :/
Het lukt mij anders gewoon om Ratchet and Clank A RIft Apart vanaf mijn externe SSD af te spelen.
Dat vind ik dan heel apart, zover ik weet zet ie een kopie op de interne om vanaf te spelen.
Ja, die kun je daarna verplaatsen naar de externe en vanaf daar afspelen.
Als het de nieuwe is (rift apart) zal ie dat toch gewoon vanaf je interne spelen hoor.. Op de externe staat gewoon de opslag.

Verwijder anders de interne kopie en probeer dan nog eens, kijken wat ie doet ;)

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 25 juni 2021 10:55]

Dit is niet mogelijk, je kan geen PS5 games afspelen via een externe SSD. Bedoel je niet de oude R&C (ps4)?

Zie ook: https://www.playstation.c...are/ps5-extended-storage/

Als je PS5-games wilt spelen, moet je gamegegevens van je USB-station voor uitgebreide opslag naar de interne SSD-opslag van je PS5-console kopiëren. Het is veel sneller om een PS5-game van een USB-station voor uitgebreide opslag te kopiëren dan om deze opnieuw te downloaden.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 25 juni 2021 11:08]

Sony heeft daar nog niks bekend over gemaakt.
Hebben ze inderdaad nog niets over vrijgegeven. Komt vanzelf duidelijkheid over. Maar denk wel dat deze geschikt zijn.
Digital foundery heeft een goede video op hun youtube kanaal staan, daarin worden verschillende opties besproken, waaronder de m.2 modules. (VOOR PS5)
Wat er uit die video naar voren komt, is dat je op dit moment beter af bent met een ssd met aparte bridge die usb-c is of usb 3.1(gen2)
Ik heb hun advies opgevolgd, aangezien ik in de markt was ,voor wat extra geheugen.
de M.2 module werk nog niet op de ps5.

Er is een omweg ,zoals men het doet in de video,Echter wint gek genoeg de duurste M.2 maar op een gebied, op elk ander gebied is de ssd met bridge even snel, of soms wat sneller.
Interessante video...
Ik heb nu 1 tb samsung 870 qvo ssd met aparte bridge aan de ps5 hangen en doet niet onder voor interne ssd, ja t klinkt gek, maar t is toch echt zo...(op bijna alle gebieden)
Check de video: https://youtu.be/dBteyaSCTfU
(Was nu voor 110 euro klaar!) (Ssd + aparte bridge)🤔😉

[Reactie gewijzigd door Julio_perez op 25 juni 2021 02:15]

Dit geldt alleen voor ps4 spellen. Deze maken geen goed gebruik van de interne ssd. Ps5 spellen kan jij niet spelen vanaf je 870 qvo. De reden daarvan is dat de 870qvo/usb daarvoor veel te traag is.

De m.2 in jouw video wordt getest over usb en niet intern in de ps5. Dan is de usb de limiterende factor en scoren de m.2 en 870 idd gelijk.
Je vergeet 1 heel erg belangrijk punt: Alleen wanneer je vergelijkt met Ps4 games is het geen verschil.
Als het Ps5 games zijn is het een wereld van verschil: hij speelt namelijk geen ps5 games van de externe af, daarnaast zijn de ps5 games gemaakt adhv de kracht van de interne ssd en zien wel degelijk verschil in booting times.
Goede endurance for TLC.
sommige moderne controllers gebruiken de geheugencellen in SLC modus totdat ze vol beginnen te raken en dan pas gaan ze in TLC over. dat verlengt de levensduur aanzienlijk.
En dan zakt de performance ook behoorlijk in.

Persoonlijk vind ik de maximale doorvoer waarmee ge-adverteerd wordt ook niet zo heel interessant.
Ik kijk zelf eigenlijk altijd meer naar de random io. Kan de disk ook nog wat als er meerdere processen tegelijk mee bezig zijn want dat is wat in de praktijk toch meer voorkomt.
dat valt relatief gezien nog wel mee. niet op een nivo dat de gebruiker het zal merken.
hoelang gaat zo een ding nou mee ik heb zelf door deze website de goedgekeurde kingston m2 1tb schijf gekocht,hij kon petabites aan geheugen verslinden wanneer hij kapot gaat.Er zitten geen bewegende delen in in tegenstelling tot de magneet schijven.Een normale seagate harde schijf magneet schijf die gaat ongeveer 5 jaar mee hoelang gaat zo een m2 harde schijf mee?
een reguliere gebruiker zal NOOIT een reguliere ssd verslijten. je kan heel diep in de materie duiken maar dat is gewoon de realiteit.

je moet letterlijk honderd+ gigabijten per DAG naar de ssd schrijven om een ssd dood te krijgen in een jaar of 5. (als de garantie verloopt)

lezen maakt niks uit, we praten puur over schrijfhandelingen.

[Reactie gewijzigd door flippy op 24 juni 2021 17:59]

bedankt flippy.Dus alleen door schrijven.
Nieuwe PS5 kandidaat.
M.2 blijft een hele mooie form factor, zeker als je houd van simpele cable management of compacte PC cases. Hoop alleen zelf dat er ook meerdere M.2 aansluitingen komen zodat je er een stuk of 6 aan kunt sluiten op een moederbord, zodat je evenveel poorten hebt als de huidige SATA poorten op de meeste moederborden. Of een soort enclosure om ze te stacken zodat je er mooie (software) RAID opstellingen mee zal kunnen maken.
je kan gewoon pci-e kaarten kopen waar je er 4 op kan drukken, en deftige moederborden hebben 7 pcie slots. dus als je moederbord niet genoeg heeft kan je nog altijd uitbreiden met 24 extra m.2 slots via de pci-e. al is spul zoals een honey badger dan een zinvollere investering als je zoiets nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door flippy op 24 juni 2021 15:53]

Auch, wat een prijs. Zou dit komen door die redelijk nieuwe Phison PS5018-E18 controller?
Zat daar ook al naar te kijken: ze vallen inderdaad duur uit.
Jeetje... Met 6.9GB/s schrijf je de 4TB in iets meer dan 10 minuten vol ofzo! :o
Denk het niet, die 6,9GB/s zal ie niet sustained 4TB kunnen schrijven.
Dat is tenminste niet zo langzaam als de PS5 :)
Wordt nou wel een keer tijd dat Sony duidelijkheid geeft over die interne SSD aansluiting en deze via update vrij gaat geven met een lijst van compatible SSD's. Of is het slechts een placebo aansluiting ;)
Check mijn bericht,misschien heb je wat eraan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee