'Allego past kleeftarief aan: gaat uur later in en krijgt maximumbedrag'

Allego gaat het kleeftarief dat sinds 1 september in Nederland is ingevoerd, aanpassen. In plaats van na vier uur laden, gaat het tarief vanaf 1 oktober pas na vijf uur in. Daarnaast komt er een maximumbedrag van 48 euro. Dat zegt Maarten Hachmang van Laadpas Top 10 tegen Tweakers.

Het zou volgens Allego 'redelijker' zijn om het kleeftarief pas na vijf uur in te voeren, in plaats van vier uur. Dat zegt de laadpaalaanbieder op basis van de laadsessies sinds het tarief op 1 september werd ingevoerd. Het lijkt erop dat die vier uur niet lang genoeg was en dat een aanzienlijk deel van de auto's nog steeds aan het laden was wanneer het kleeftarief na vier uur actief werd. Het tarief blijft 5 cent per minuut, inclusief btw, ofwel 3 euro per uur.

Naast het verlengen van de periode zonder kleeftarief, komt Allego met een maximumbedrag van 48 euro. Allego schrijft dat 'een klein percentage EV-bestuurders' te maken kreeg met 'uitzonderlijk hoge bedragen' voor laadsessies, wat niet 'in lijn is met Allego's intenties' voor het kleeftarief. Met het maximumbedrag wil Allego dit vanaf 1 oktober voorkomen. Dat maximumbedrag betekent dat het kleeftarief maximaal zestien uur geldt en dat de sessie na die tijd dus niet extra gaat kosten.

Allego voerde het kleeftarief in september in om te voorkomen dat auto's onnodig lang aan een laadpaal gekoppeld blijven, terwijl ze niet meer aan het laden zijn. Zo wil het bedrijf het laadnetwerk toegankelijker maken. Het kleeftarief verving het connectietarief van 25 cent per uur dat in maart werd ingevoerd. Overigens hangt het van de laadpasaanbieder af of het kleeftarief daadwerkelijk wordt doorberekend aan de klant. Daarnaast geldt het kleeftarief niet voor Allego-laders die via een openbare aanbesteding in Groningen, Drenthe, Overijssel of Gelderland zijn geplaatst. Het tarief geldt ook niet tussen 23.00 en 07.00 uur.

Hachmang baseert zich op interne communicatie tussen laadpasaanbieders en Allego. Tweakers heeft Allego vragen gesteld over de aanpassingen van het kleeftarief, maar kreeg voor publicatie geen reactie. Toen het kleeftarief werd geïntroduceerd, kondigde Allego dit een week na Tweakers' artikel aan met een persbericht.

Update, woensdag: Allego zegt tegen Tweakers het nieuws op dit moment niet te bevestigen. Daarnaast is in het artikel toegevoegd dat het kleeftarief alleen in Nederland geldt, niet in andere landen waar Allego actief is.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-09-2024 • 16:29

243

Reacties (243)

243
242
93
5
0
135
Wijzig sortering
Kleine toevoeging: Je kunt de uren binnen de eerste 5 uur niet 'meenemen' naar de volgende dag. Dus als je op maandagavond om 21:00 gaat laden dan gaat het kleeftarief dinsdagmorgen om 07:00 in.

Zet je de auto om 17:45 aan de laadpaal dan betaal je voor het kwartiertje tussen 22:45 en 23:00 dus €0,75 kleeftarief en daarna pas weer vanaf de volgende dag 07:00 tenzij je de auto daarvoor dus hebt weggehaald. Voor mensen die veelal 's avonds of nachts opladen is het dus een kwestie van laat op de avond de auto verzetten of vroeg(er) opstaan.

Als je om 18:00 aansluit kun je in principe 13 uur lang laden zonder dit kleeftarief.

Het verlengen van je laadsessie dmv het verlagen van de laadsnelheid heeft geen zin, het kleeftarief gaat altijd na 300 minuten in, of de auto nu volgeladen is of niet.
Ik ben nu al enige jaren aan het dubben of ik over moet/wil naar elektrisch of niet. Maar ik hoor en lees dus steeds meer verhalen over de nadelen van het 'tanken'. Ik rij nu om welk tijdstip dan ook naar een benzinestation, gooi me auto vol en ben weer weg, maar als ik jouw verhaal lees komt er steeds meer bij kijken om even je auto te tanken. Om dan nog maar te zwijgen over of er wel een plekje vrij is ergens in de buurt.

Ja, dan is "ff tanken" toch wel een genot aan het worden met een benzine auto.
Tenzij je natuurlijk thuis kan laden. In een jaar tijd heb ik pas een keer of vijf onderweg geladen. Daarvoor stond ik 2 a 3 keer per maand te tanken. Wat een genot om die stations nu voorbij te rijden. :)
Meer en meer mensen werken van thuis, meer en meer mensen wonen in een woning zonder oprit.

Het wordt altijd teniet gedaan deze opmerkingen van twijfelaars. Maar het is zeer zeker een terechte opmerking. Ik ken 2 mensen met een elektrische wagen zonder oprit. Dat ging goed tot hier in België enkel elektrische wagens nog volledig fiscaal aftrekbaar zijn. Nu rijden er ineens zoveel rond dat dat laden toch lastiger wordt.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 24 september 2024 19:14]

meer en meer mensen wonen in een woning zonder oprit.
Iedereen zeurt om betaalbare woningen.

Als je nu eens fatsoenlijke woningen bouwt, komen de betaalbare woningen vanzelf vrij.
Maar ik snap niet waarom je nog iets zou bouwen zonder oprit, in een tijd waarbij gezinnen ~2-3 auto's voor de deur hebben staan.
Wellicht heeft dat er iets mee te maken dat een oprit ruimte op de grond kost, en grond duur is (en dus het huis duurder maakt). Denk niet alleen aan de eigen grond, ook de straat heeft andere eisen wanneer er wegverkeer doorheen moet kunnen. Wanneer betaalbaarheid de prioriteit is valt de oprit dus al snel af. En het probleem is nu: starters kunnen niks kopen. Starters hebben betaalbaarheid nodig, en hebben geen 2/3 auto’s. Dus bouwt men eenheidsworsten voor de laagste prijs mogelijk. Zonder oprit of garage (dat laatste vind ik zelf een gemis - waar leert de nieuwe generatie dan zelf klussen?).

Ondertussen hebben wij hier ruimte voor 2,5 auto naast het huis, en rijden we nog gewoon benzine. Heel cliché, maar we zien het niet zitten om ‘die paar keer per jaar’ door hoepels te moeten springen om de kar weer vol te gooien. Misschien is het landschap over een jaar of 5-10 wat gekalmeerd en maken we een heroverweging. Er is een reden dat fabrikanten alle prognoses terugschroeven, de adoptie gaat helemaal niet meer zo hard. En daar zijn vele redenen voor, maar het bereik versus de laadtijd (in ieder geval in de hoofden van mensen) is een groot ding. Dat, en laten we eerlijk wezen, auto’s zijn voor velen een A naar B ding. Die moet zo goedkoop mogelijk, en wanneer de baas betaalt (wat bij nieuwe auto’s VAAK zo is) merk je alleen bijtelling en hoe vaak je moet laden of tanken. Bij gelijke kosten wint de diesel/benzine dan qua gemak.

Thuis laden is leuk, maar ook niet ‘geen gedoe’. Je moet elke dag die kabel aansluiten en afkoppelen. Kleine moeite, klopt (als je een eigen oprit hebt), maar dat is wel meer. Ondertussen is het (vermeende) gedoe als je onderweg leeg raakt een factor 100 groter.

[Reactie gewijzigd door A64_Luuk op 25 september 2024 09:06]

Goede punten voor de kosten van de grond.

Maar een kleine opmerking: Elke dag die kabel aansluiten is alleen nodig als je elke dag die batterij100% vol wilt hebben. Vaak zal dat niet nodig zijn.

eg 15km naar werk. Is een redelijke afstand voor NL. x2 voor de teru weg.
2 dagen per week o kantoor, dus 60 minder dan je max range als je een week niet oplaad.

Dat verschilt uiteraard enorm per persoon, en ook met of je wel gewoon thuis kan werken.
Voor 15km spring je hoop ik op je ebike?

Wij gebruiken de auto alleen voor echt lange ritten en net daarom blijven we bij diesel.
Die heb ik idd aangeschaft en gebruik ik af en toe. (Niet als het hooikoortweer is, wat deze zomer wel erg vaak een geldig excuus was. Zeker nu je af en toe vreemd aangekeken wordt als je met een goed mond masker op aan het fietsen bent.)
Het gaat niet enkel om feiten maar ook wat in de mensen hun hoofd leeft. Zoals Luuk een paar keer aanhaalt.

Komende van een diesel met 66l tank en een verbruik van 3,5l/100km op autostrade gaat het voor mij toch een hele aanpassing zijn om over te stappen op EV.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 25 september 2024 11:15]

Ervaring met ruim 5 jaar EV rijden (Tesla Model 3):

Thuis laden is geen gedoe. Gewoon uitstappen, stekker erin, klaar. Bij wegrijden omgekeerd. Het kost mij zelfs zo weinig moeite dat ik gewoon iedere keer inplug in plaats van er over na te denken of het wel nodig is.

Onze wijk is ruimschoots voorzien van openbare laadpalen dus zelfs als ik geen oprit en eigen lader had was het nog goed te doen (getuige de grote groei aan EVs hier in de wijk die niet op een oprit staan).

Onderweg op vakantie (BE, FR, CH, UK) gewoon navigatie aan en gaan. Opladen word ingepland en met 500km range is dat zo weinig nodig dat we nog vaker stoppen voor een plaspauze. Laadsessies zijn ook sneller dan een broodje halen dus echt tijdsverlies op een lange rit heb je niet (meestal een notification op de smartphone dat we weer verder kunnen voordat we zelf klaar zijn met de pitstop).
En ook met mijn MG die niet langs laadstops plant, is het met ABRP prima te doen. Rij regelmatig naar Lotharingen en moet onderweg 3x bijladen. Ik vind dat juist relaxed omdat ik altijd uitgerust aankom.

Maar back to the topic: ik vind het van de zotte dat er een blokkeertarief is voor lang laden. Laat dat gewoon ingaan vanaf eeb bepaalde tijd nadat de auto klaar is met laden. Als ik een lege accu heb, moet er 50kWh in met een maximale laadsnelheid van 7.4kW. Maar dat is bij een 11kW-paaltje slechts 3.7kW. Staat de auto dus toch 7 uur, of zelfs 14 uur te laden op full power, hoezo blokkeertarief? Juist de goedkopere ev's die langzamer laden, worden hierdoor het meest geraakt.

Zelf laad ik thuis, dus dat scheelt voor mij persoonlijk dan wel. Heb afgelopen jaar nog geen 5x een publieke AC-paal gebruikt, als ik de laadpaal op de camping niet meereken.
Probleem is dat je bijvoorbeeld met een Tesla de laadsnelheid extra laag kan zetten en zo een paal onnodig lang kan laten laden om het blokkeertarief te vermijden als deze op daadwerkelijk laden werkt. Of je kan het laden zelfs uitstellen zodat de auto gaat laden zodat deze vol is op het moment dat je wil vertrekken. Dat zijn zaken waar een laadaanbieder geen rekening mee kan houden dus dan word het maar op tijd afrekenen.

Ik vind wel dat er (net als bij Tesla superchargers) per laadlocatie gekeken zou moeten worden of deze een hoge bezettingsgraad heeft. Als dat niet het geval is heeft een straftarief niet veel nut.
Daarom denk ik ook dat bovenstaande opmerkingen allemaal terecht zijn. Dat een elektrische auto in bepaalde gevallen onhandig is en in bepaalde gevallen juist handiger dan een auto op fossiele brandstof.
Misschien ook maar beter ook, want we hebben een probleem als heel Nederland elektrisch wil gaan rijden. Het mag ook niet té populair worden.
Plug in Hybrid, best of both worlds.
Worst of both worlds toch? Klein bereik, dus steeds aan de laadpaal moeten. Of anders alsnog dure benzine tanken. En bij beide manieren van voortbewegen weten dat je eigenlijk honderden kilo's aan onnodige onderdelen aan het rondzeulen bent. En dan een twee keer zo complexe auto om te onderhouden, wat zeker duur gaat worden naarmate hij ouder wordt. Als je leased maakt het natuurlijk allemaal niet veel uit.

[Reactie gewijzigd door Bakko op 25 september 2024 07:17]

best of both worlds inderdaad. korte ritjes doe ik electrisch. lange ritten doe ik hybride waardoor de auto lekker zuinig is maar ik bij een lege tank weer binnen 5 minuten op weg ben.

woon werkverkeer 90% electrisch. het werkverkeer in het buitenland en vakanties lekker op benzine perfect zo
Fijn dat het voor je werkt en ik snap inderdaad de praktische voordelen ook wel. Maar best of both worlds is het gewoon niet.
Het beste van elektrisch is geen uitstoot te hebben, nooit meer te hoeven tanken omdat je thuis of anders in je straat of buurt je auto vol kan laden. Altijd weg kunnen rijden met vol bereik.
Wat is het beste van ICE, tja als je echt lange ritten wil doorrijden, vooral in het buitenland, zul je er nooit over na hoeven te denken of je nog wel kan laden.
Maar goed besluit dan gewoon voor dat vol elektrisch nog niet bij je past en koop een zuinige ICE auto.
PHEV vind ik echt niet meer van deze tijd. Een type auto met enorm veel verspilling van grondstoffen en onnodige complexiteit voor mensen die niet kunnen kiezen of om van bepaalde belastingvoordelen gebruik te maken. Daarnaast verhoogt het de druk op de laadinfra op straat voor die paar kWh die PHEVs daadwerkelijk kunnen laden. Prima als je het 10 of zelfs 5 jaar geleden nog niet aandurfde om voor BEV te gaan, maar ondertussen zou je gewoon de keuze kunnen maken.
Alle elektrische auto's hebben, vergeleken met ICE, een klein bereik. Zoals Reloader ook al aangaf, als je een korte rit hebt en op je bestemming makkelijk kan opladen, kan je lekker vol elektrisch rijden. Prima voor dagelijks woon-werk verkeer. En als je langere ritten moet maken, heb je het gemak van de rank binnen 5 minuten vol gooien, terwijl je de regenerative Breaking besparing van hybride hebt.

Veel zwaarder dan vol elektrisch rijden zal het niet zijn, die hebben al dat gewicht dat "extra" is voor een ICE motor ook, om meer accu en actieradius te hebben.

Ja, je hebt twee systemen. Maar als Hybride > ICE, dan plug-in Hybride > hybride > ICE. En voor langere ritten (of als toegang tot snelladers lastig is) ICE > Elektrisch, dus dan zet ik plug-in hybride over all idd bovenaan.

Voor rond de 50k heb je een hybride die vol elektrische 100km haalt, en heb je vol elektrische auto's die 350km halen. Das volgens mij prima om woon-werk vol elektrisch te doen, en de totale actie radius kan een vol elektrische niet aan tippen.
En wanneer rij jij 350 km aan een stuk door?
Is dat wel verstandig om te doen, of is het beter om even te rusten onderweg. Even naar het toilet, benen strekken, kopje koffie (wel of niet uit de thermoskan) en weer door, waarna je weer 250km+ kunt rijden.

Tenminste, zo ging het bij mij deze zomer. En in plaats van doodmoe en gestrest, was het hele gezin gewoon ontspannen en zonder een opgejaagd gevoel op de vakantiebestemming aangekomen. En in het totaal ben ik voor die 1300km misschien 2 uur langer onderweg geweest en zat ik sneller in de vakantiemodus.

[Reactie gewijzigd door walteij op 26 september 2024 08:44]

Voor 22k heb je een tweedehands Model 3 LR met 450km range die ook nog eens met 250kW kan laden. Dat is met lange trips uitstekend te doen (auto heeft minder laadstops nodig dan de meeste mensen plaspauzes).
Ik rijd zelf met een ev en heb geen oprit. Zoals de meeste ev-rijders is het natuurlijk een leasewagen van het werk, en zij hebben omdat het verplicht is (zie https://www.vlaanderen.be...r-laadpunten-bij-parkings), 6 laadpunten geplaatst. En dat gaat dus prima.
Ook als ik thuis werk of voor een langere periode vakantie heb is dat niet echt een probleem.

Ongetwijfeld dat dat op sommige plaatsen anders kan zijn, maar ik zie het enkel maar verbeteren op termijn. Eenvoudigweg omdat de verplichting er nu eenmaal is om op meer en meer punten laadpunten te plaatsen.

Voor mij is het zelfs zonder oprit een heel pak makkelijker dan altijd te moeten omrijden om te tanken. (In mijn dorp was geen tankstation waar mijn werkgever een overeenkomst mee heeft, noch was er één op weg naar het werk, de supermarkt of naar mijn hobbies. Terwijl op al die plaatsen wel laadpalen staan.)
Aha, vandaar dat de laadinfra in Vlaanderen zo goed is! Eenmaal in Wallonië is het heel fijn dat Tesla in Verviers zit en Fastned in Baraque de Fraiture, want AC-palen zijn nauwelijks te vinden. Zo staan ze in Vlaanderen bij (vrijwel?) elk station, maar daar hebben ze in Wallonië nog niets aan gedaan... Ja, een snellader op station Vielsalm bijvoorbeeld, maar dat laat je je auto niet geparkeerd staan om met de trein verder te reizen.
Het zal ongetwijfeld meespelen, maar volgens https://www.vrt.be/vrtnws...nie-en-laadpalenwoestijn/ is het onder andere ook omdat er nu eenmaal minder ev's rondrijden daar, en de mensen die er mee rijden hebben meer kans een oprit te hebben waar hun eigen privé paal staat.

Ik verwacht daar ook wel dat het zal verbeteren, al was het maar enkel bij de plaatsen waar toeristen verblijven of doorgaan. Het is immers ook weer Europees verplicht om minstens elke 60km langs snelwegen snelladers te voorzien. Vlaanderen mikt daar ook wel hoger met elke 25km, en ik vermoed dat het in Wallonië niet zo enorm anders zal worden.
dat een elektrisch auto twee keer zo veel afschrijft als een benzine of hybride auto vergeet EV rijders altijd te melden
Ik zou een brandstofauto nou niet waardevast noemen.
Heb je daar een bron van?
De verwachting is dat de prijzen flink gaan dalen komende tijd. Heeft te maken met het vrijkomen van de 2019 bijtelling knaller en verminderde vraag.
In de praktijk kan dat erop neerkomen dat je straks tal van Tesla's Model 3 op het internet treft die nog slechts wat meer dan tien mille moeten kosten. Zeker onder de €15.000 is er straks naar verwachting heel wat aanbod
https://www.autoweek.nl/a...l-goedkoper-dan-verwacht/

Dan heb je het over een zeer serieuze en pijnlijke afschrijving, als dit uit komt.
Of deze daling puur voor de Tesla Model 3 is of ook andere merken gaat opbreken is koffiedik kijken. Lijkt mij wel dat de andere merken mee moeten zakken anders worden ze onverkoopbaar voor de handel.
@amigob2 Dat betekent dus eigenlijk vooral dat een EV uit 2019 fors afschrijft, maar dat zegt niks over een EV die je in 2024 aanschaft. Sterker nog; als je nu een Tesla uit 2019 aanschaft voor relatief weinig, heb je helemaal een lage afschrijving, omdat er al veel van de waarde af is gegaan
Ik ben bezig met een nieuwe leaseauto auto en een elektrische is goedkoper in de lease dan een benzine... Dan zal de afschrijving dus niet (veel) hoger zijn.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 25 september 2024 14:31]

ooit van wegenbelasting gehoord die zit bij de lease prijs er bij. En die betaal je niet met een EV
Dat is volgend jaar en het jaar erop al anders en al meegenomen in de calculatie. Verder is de cataloguswaarde ook hoger.
Bij mij viel de offerte de andere kant op. EV beduidend duurder terwijl het een kleinere auto is, met lagere catalogus prijs (range 55-65k).

PHEV was het meest gunstige qua lease contract (niet bijtelling), comfort en past het beste bij mijn situatie.
De helft lijkt mij niet te kloppen - ik kan daar niets over vinden althans.

Wel is het zo dat EV's sneller in waarde dalen dan benzine- en dieselauto's.

Bron
Ik vond tanken een ramp, ik moest iets omrijden voor goedkop tanken, snelweg tanken vond ik zonde, naar werk toe haast en vond ik het zonde, naar huis rijden idem, vaak avonds nog even de deur uit om de auto vol te gooien voor de volgende dag. Ik reed het liefst tot aan het reserve om het tanken uit te stellen.

Nu laad de auto in de straat als ik thuis zit te werken, dagje naar kantoor kan ik daar lekker laden, in de middag weer volle batterij goed voor de rest van de week. Kost me nu minder moeite en tijd.
Als u een week kan doen met een acculading dan kon u vroeger twee weken zonder tanken.

U klaagt dat u dan 's avonds nog even snel moest tanken voor de volgende dag maar als de accu thuis bijna leeg is, wat doet u dan 's avonds?
Inpluggen en gaan slapen. Volgende dag weer vol. In geval van @Salvatore.NL in de straat dus dat kost misschien 5 minuten (auto verzetten, inpluggen). Als je weet dat je auto bijna leeg is kan je bij thuiskomst direct inpluggen en dan kost het je helemaal nauwelijks extra tijd.
Tenzij je natuurlijk thuis kan laden.
Of op je werk..
Hangt van de grote af van de accu. Een elektrische auto die je elke dag moet in pluggen verveelt ook snel en kost mogelijk zelfs meer tijd.
Hier een auto die echt niet iedere dag hoeft op te laden. Is meer gemak, altijd vol als ik wegrijd, hoef niet over range na te denken. Inpluggen is zo weinig werk dat er geen reden is om het niet te doen.
Ik rij zelf ondertussen 3maand electrisch en ik moet zeggen dat ik echt geen idee heb waarom iedereen zo “lyrisch” doet over electrisch rijden. Auto rijdt net zoals iedere andere moderne auto, geen enkel verschil 🤷🏻‍♂️.
Hij is hooguit wat stiller , maar ik ben er nog niet uit of dat een voordeel is, want vaak rij ik te snel zonder er erg in te hebben.
Als je thuis kan laden snap ik het hele EV gebeuren wel, ‘s avonds inpluggen, ‘s ochtend fully charged maar als je net zoals ik afhankelijk ben van die paar laadpalen in de buurt ….. hmmm leuk is het niet al dat gereken en steeds gaan kijken of de paal wel vrij is en dat niemand de plek gewoon geclaimed heeft. Zeker nu de winter eraan komt. Bovendien krijg je ook nog eens de rare blikken van de buurtbewoners omdat jouw auto een plek inneemt waar zij niet “mogen” parkeren

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 september 2024 17:05]

Je uiteindelijke TCO is gewoon enorm veel lager, dat merk je niet ni 3 maanden, maar wel in 3 jaar.
Hier nu 180k km's met in totaal nog steeds maar 270e aan reparaties.
Het is een leasing dus TCO zit in de maandelijkse huurprijs, iedere 3 a 4 jaar nieuwe auto dus ja … maakt niet echt zoveel uit tenzij je de auto zou overkopen maar dat is bijna nooit een goed idee
Nouja, als je thuis kan laden, is dat flink goedkoper dan 'op straat' of bij een snellader. Als de dat kan combineren met dynamische tarieven of zonnepanelen, dan wordt laden practisch gratis.
Dat bespaart je practisch alle 'per kilometer' kosten.
Maar dat ben ik met je eens hoor. Thuisladen is de manier om optimaal van je EV te kunnen “genieten” , alleen ben ik aangewezen op het publieke netwerk. Dan blijft het zoeken naar een vrije laadpaal in slecht verlichte omgevingen, en moet je nog eens oppassen dat je, je kabel niet in een hondendrol legt 8-)

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 september 2024 20:16]

Ook als, straks, alle belastingvoordelen wegvallen?
Dan betaal ik toch net zo veel als een normale auto? Het gewicht is marginaal hoger dan een vergelijkbare auto en de uitstoot nog steeds eindeloos lager.
Met mijn brandstof auto had ik de eerste 3 jaar 0 euro aan reparatie kosten.
Het is ook niet zo moeilijk met een nieuwe auto.

Het is pas interessant als je een langere termijn noemt, bijv 15 jaar en 300.000 km veder.
180k km en 5 jaar is niet voldoende voor een eerste meting?
Elke andere auto die ik tot daar heb gereden heeft (veel) hogere reparatiekosten gehad. De volvo v60, de Toyota Auris, ja, zelfs de Toyota Aygo.
Ik vind het voordeel van elektrisch vooral dat je veel ‘performance’ krijgt voor je geld en ik vind het daarnaast makkelijker. Ik hoef niet meer wekelijks naar een tankstation toe, ik laad praktisch altijd op m’n werk of op andere bestemmingen. Alleen met een verre vakantie zo 1x per jaar moet ik onderweg snelladen, maar dan combineer ik het met lunch of diner, dus dan zit ik er ook niet op te wachten. Dus het bespaart me alleen maar tijd eigenlijk.

Qua performance: een elektrische auto die 0-100 in 3,8 seconden doet en ook nog eens bijzonder goed stuurt kost je 50k. Wil je iets vergelijkbaars op brandstof dan betaal je zomaar het dubbele. Dus deze ‘petrol head’ was snel over naar elektrisch, toen hij daar achter kwam ;)

[Reactie gewijzigd door Cybje op 24 september 2024 18:01]

Ja kijk acceleratie interesseert mij absoluut niet, dat heeft niets met ICE of EV te maken. Mijn EV zet ik steeds weer van comfort naar ECO modus , zegt genoeg zeker 8-)

Jammer dat die VW buzz zo schreeuwend duur is en een poop-range heeft. Zo’n EV busje met 450km range … ideaal ,, 700km+ zou nog beter zijn natuurlijk, een mens mag dromen

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 september 2024 22:10]

Ja leuk in 3.8 seconden naar de 100 en lekker mans doen bij het stoplicht met je instap model leaseauto. Veel mensen zullen denken daar heb je weer zo een loser met zijn standaard elektrische leaseauto die denkt dat hij tof is. Stoer hoor. Maar als je in Duitsland op de snelweg even mee wil doen met de snelle bolides dan ben je na 180KM per uur al weer klaar en daarnaast is je accu in no time leeg dus schiet je er niks mee op. Lekker bij de laadpaal hangen iedere keer voor 20-30 minuten omdat je moet laden van 20-80 procent. Leuk man als je dat 5-6x moet doen met je kids op de achterbank als je naar Italië wil en er weer geen paal beschikbaar is en je nog 30 minuten moet wachten voordat je kunt laden. En ja ik rij ook elektrisch in een Mustang-E. Het is gewoon allemaal ruk en nog niet wat het moet zijn. Niets voor niets koopt niemand een EV en stappen leaserijders over naar hybride benzine alternatieven.

[Reactie gewijzigd door Dimitri01! op 25 september 2024 13:01]

Huh? Waar heb ik deze reactie nou weer aan verdiend?

Het gaat me er niet om dat anderen mij tof vinden. Het liefst rijd ik op een lege weg waar niemand me ziet. Het is zeker niet nodig dat mensen me stoer of sneu vinden.

Ik heb geen instapmodel, ik heb de hoogste uitvoering. En daarnaast gaat het mij niet om stoplichtsprintjes. En daarnaast houdt m’n auto het in Duitsland ruimschoots meer dan 200 km vol.

Prima dat jij het allemaal ruk vindt. Ik geniet al 10 jaar met volle teugen van elektrisch rijden, zelfs al heb ik hiervoor meerdere leuke auto’s op brandstof gehad (Corvette, Ford Thunderbird, Alfa Romeo 156 GTA, Daf 33).

[Reactie gewijzigd door Cybje op 25 september 2024 13:31]

Tweedehands Model 3 performance begint nu bij ongeveer 22k. Dat is een echt absurde prijs voor die performance.
Je kan via een oplaadapp zien of de paal bezet is . Kan je heel wat tijd besparen op niet e moeten rondrijden of kijken. Wat er ook veel mensen doen is de wagen opladen/bijladen aan de supermarkten bvb
Het gaat’m vooral over mensen die wel op de plek staan maar niet verbonden zijn met de paal. App geeft dus aan dat de plek vrij is.
Dit heb ik helaas ook al mee moeten maken. Zouden ze mogen wegslepen die mensen
Hier in de wijk gebeurde dat ook. Gewoon een paar keer melding maken bij de gemeente met een foto en die hebben daarna controles opgevoerd (die BOA moet toch iets doen). Afijn, wat boetes later en de betreffende foutparkeerders hebben hun les geleerd. Laadpalen hier in de wijk worden nu keurig gebruikt.
Dat jij geen enkel verschil voelt tussen tussen het op brandstof rijden en elektrisch rijden vind ik erg vreemd.

Ik rij nu zelf 3 maand met een hybride. Ik kan dus kiezen tussen elektrisch of een brandstofmotor. In de praktijk probeer ik zo veel mogelijk elektrisch te rijden omdat ik dit veel aangenamer vind. Een elektrische motor heeft een hoger vermogen, ook bij lage snelheden, wat ideaal is in de stad en in de file. Een elektrische motor schakelt ook traploos waardoor die vloeiender rijd.
Dan heb je denk ik een redelijke budget auto ? Tesla is echt next level qua rij beleving. Meeste andere merken matig in mijn ervaring . Kia zelfs rampzalig durf ik te stellen
Wat is er nu speciaal aan een EV ivm een gelijkwaardige ICE. Gas geven , sturen, remmen … verder gebruik ik adaptive cruisecontrol en verwarmde stoelen met lendesteun en that’s it. Het voertuig brengt je van punt A naar punt B 🤷🏻‍♂️

Die KIA heeft dit vast ook allemaal

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 24 september 2024 18:18]

Het rijdt echt anders. Zeker als je one pedal driving gaat meenemen. Zelfs in de bergen viel het mij op hoe heerlijk dat reed.
Dat is niet voorbehouden aan EV's hoor, dit vind je ook terug in ICE's. Vraag mij alleen niet welke merken dit allemaal, ik heb alleen ervaring met Audi op dat vlak.

Maar echt, dat rijdt heerlijk in de bergen. Het is de eerste keren wel ontzettend wennen. Ik rij regelmatig door bergachtige gebieden (Duitsland, Polen bijvoorbeeld) en mijn hersenen hadden tijd nodig om te beseffen dat de auto afremt bij het loslaten van het gas en dit niet doet op een vlakke weg. Voelt zo raar als je dat niet kent.
Er is wel een berg verschil tussen de hoeveelheid die een automaat ICE of een EV "remt" bij one-pedal driving. Een Tesla remt zoveel dat je de rem echt niet meer nodig hebt in dagelijks verkeer en dat maakt het rijden een stuk relaxter.
De meeste electrische auto hebben "instant koppel", dat wil zeggen dat je (of de automaat) niet terug hoeft te schakelen als je het gaspedaal diep intrapt. Ik heb zelf een benzine-automaat en dat rijdt super, maar als ik het gas diep intrap, slikt de auto eerst even, schakelt dan terug, joelt als een gek en gaat er dan als een speer vandoor. Bij een EV merk je dat allemaal niet: gas intrappen en gáán, ongeacht de snelheid.

Als je benzineauto maar genoeg vermogen heeft, heb je daar minder last van. Ik merk het ook op mijn motor, een 1000cc V-Strom. Die heeft ook altijd genoeg koppel en als ik ergens op een 80-weg achter een auto rij, hoef ik ook niet terug te schakelen, maar voelt het alsof ik aan een lang elastiek langs de auto getrokken word. (overigens, als je houdt van snel optrekken, mijn V-Strom van €3500 doet 0-100 km/uur in 3,9 seconden, geen auto van 60K voor nodig.... :P )
60k is ook niet nodig, een tweedehands Model 3 performance heb je voor zo'n 22k en die is sneller weg dan die V-Strom.
Trekkracht , wegligging ( door gewicht ) , luxe qua techniek ( tesla ) etc etc .

Vloeiender is het juiste woord ( als je goede hebt )
Al de dingen die je opnoemt zijn niet exclusief voor EV’s en wat mij betreft niet echt belangrijk voor een daily driver. 99% van de auto’s staan in de file van en naar het werk en dienen in het weekend om de kinderen (en hun vriendjes) naar sport te brengen. Kofferruimte is dus ook belangrijk :9
Met trekkracht bedoel je denk ik acceleratie …. ‘t ja niks zo idioot dan de EV-rijder die snel optrekt aan het verkeerslicht om dan 50 m verder aan de maximum snelheid van 50km/u te zitten.
Het luxe-aspect is dan ook nog eens erg persoonlijk, ik verkies een een leren interieur met echt degelijke stoelen boven youtube kunnen kijken op de achterbank. Q
Je zegt het zelf al. Heel persoonlijk. Mijn argumenten waren gericht naar de post waar iemand de voordelen helemaal niet zag . Ik als oud Audi / bmw rijder zie ze zeker, was dus een ander geluid dan poster. Prima , agree to disagree
Er bij Tesla ook veel nagedacht over de hele interactie met je voertuig. Heel veel zaken die je als normaal beschouwt zoals een Startknop hebben ze weggedesigned. Het is even wennen maar na een paar weken vraag je je af waarom andere fabrikanten hun auto's zo moeilijk maken. Ik stap in, doe m'n gordel aan, trap op de rem en de auto zet m'n stoel goed en gaat gelijk in drive (voorruit of achteruit op basis van wat ik op dat moment nodig heb). Ik laat de rem los en rij weg. Bij de Zoë van mijn vrouw is het: Stoel handmatig goed zetten, instappen, rem+start, telefoon inpluggen voor Android auto, rem weer intrappen en in drive zetten en dan pas kan ik gaan rijden.

Als ik op mijn bestemming aankom is het net zo kort en bondig. Bij de tesla is het gordel los (auto gaat in park en stoel schuift in uitstapstand), deur open en weglopen. Bij de Zoë is het in rem+park, telefoon loskoppelen, startknop en dan pas gordel los en uitstappen.
Sorry hoor maar nu ben je aan het 'magisch denken'.

Trekkracht, het hangt er maar net vanaf wat voor ICE je er tegenover zet. Hetzelfde geld voor luxe (wat trouwens nogal subjectief is) en vloeiender? Wat bedoel je daarmee?

Ik heb een Audi A5 Sportback die met z'n 1500kg 'vloeiend' rijdt. De automaat in de normale stand (D) is traploos dus hoeveel vloeiender dan dat wil je het hebben? Dan kan deze nog in de sportstand en dan schakelt de bak door de versnellingen wat niet vloeiend is.

Waarom je tussen haakjes Tesla zet om luxe aan te duiden, Tesla is geen koploper op dat vlak en het is subjectief. Ik vind een grote tablet waarmee je het meeste moet instellen juist spartaans. Je kunt niet blind de knoppen vinden en voor veel zaken moet je door submenu's. Dat is heel fijn tijdens het rijden.

Ik heb vrijwel alles met hardwareknoppen. Deze zijn blind te vinden en submenu's heb ik dus niet voor de gangbare zaken en wat achter submenu's zit zijn niet de dingen die je tijdens het rijden wilt instellen. Nog even over dat luxe, hoe kun je Kia rampzalig noemen als de binnenkant van een Tesla zoveel kunststof bevat. Mijn A5 heeft binnen nog veel elementen die met leder zijn afgewerkt. De kuip van de stoelen zijn standaard ook dieper dan die van Tesla (Ja, ik heb ervaring met beide merken).

Volgens mij weet je niet waarover je praat.

En dan naar de trekkracht. Heb je het over een model X, S of Y dan geef ik je gelijk maar je noemt Tesla in het algemeen dus bedoel je ook model 3.

Drie keer raden welke ik bij een verkeerslicht achter mij laat? Niet de X, S of Y, dat is model 3. De anderen houd ik bij maar zij lopen uit.

Heb jij ooit in een snelle en luxere ICE gereden? Ik twijfel en denk van niet, je zegt dingen die niet stroken met hoe de ICE's van de wat duurdere merken zijn.

Wat ik vooral aan de EV vervelend vind is juist het laden. Op het werk kan het niet altijd, onderweg is het duur en het duurt langer dan een paar minuten t.o.v. brandstof. Thuis kan ik niet voor de deur staan en moet een paar straten verderop als ik wil laden.

En dan zeg je ook nog eens dat Tesla next level is. Sorry, maar dan zit je wel op een hele grote roze wolk als je dat serieus denkt. Ik gun je jouw Tesla hoor, prima auto maar doe niet alsof het de koning van de weg is ofzo. Niet veel auto's mogen deze titel dragen (en zeker mijn A5 niet).

En verder is hetgeen waar wij het over redelijk onzinnig. Wij praten over zaken die niet echt meetbaar en vooral op basis van gevoel zijn. Ga dan vooral niet doen of Tesla beter is dan Kia. Een tesla is niet echt een werkpaard terwijl de Kia EV3 dat bijvoorbeeld wel is.

Hoe dan ook, het blijft allemaal duur speelgoed en een ieder heeft recht op een speledingetje. :P
Volgens mij is hier prijs iets wat je even moet meenemen in je vergelijking :)
Waarom? Je vraagt aan een andere gebruiker of deze een budgetauto heeft en je vindt Kia rampzalig.

Dan is mijn vergelijking prima omdat ik ervan uitga dat jij in een dure auto met alle opties rijdt, zo praat je namelijk. Als je dat niet hebt dan vraag ik mij echt af wie je bent om zo over anderen of andere automerken te praten.

Dus waarom zou ik prijs moeten meenemen? We hebben beide prijzige auto's toch? Ik een grote benzinemotor met turbo en jij een dual motor. Kost beide meer dan een zakje snoep dus wat mij betreft is de vergelijking goed. :)
Ok ik hap. Neem een tesla model 3. Onvergelijkbare performance, wegligging, techniek etc. Je eigen auto is het dubbele qua prijs met opties.

De kia? super duur in vergelijking met wat je krijgt, minimale accu en je krijgt zombi modus er gratis bij. (als leenauto gehad).. Als je deze gaat rijden is er alleen maar teleurstelling. een model 3? ik moet nog mensen tegenkomen die teleurgesteld zijn en de meeste positieve verhalen over elektrisch rijden komen hier vandaan
Onvergelijkbare wegligging ? Het is maar net wat je gewend bent. Een Tesla is absoluut geen sport auto en weegt meer dan 1700kg. Qua performance zijn stoplicht sprintjes idd geweldig maar daar houdt het wel op. Genoeg autos die veel beter sturen.
Goedkoopste model 3 uit 2019 doet 5.3sec naar 100. Er is ook wel een model3 die rond de 3 sec zit.
Een huidig goedkoopste model Y doet 6.9 sec. Het model zegt dus vrij weinig over wie je eruit trekt bij t stoplicht.

Verder zit alles gewoon op t stuur of in de armleuning wat je nodig hebt om van a naar b te komen.
“Drie keer raden welke ik bij een verkeerslicht achter mij laat? Niet de X, S of Y, dat is model 3. De anderen houd ik bij maar zij lopen uit.”

Dan kom je waarschijnlijk toevallig meer long range Y’s tegen en meer standard range 3’s. ;) 3 en Y wint bij soortgelijke configuratie de 3 het altijd. Maar een LR Y is sneller dan een SR 3.
De nieuwe Performance 3 heeft echte kuipstoelen. Veel van die hardwareknoppen mis je in een Tesla gewoon niet omdat je niet continue dingen hoeft in te stellen. Tesla heeft best wel een gewenningsperiode omdat ze zoveel anders doen, maar eenmaal gewend wil je echt niet meer terug. Ik meet luxe niet in de hoeveelheid knopjes maar in het gebruiksgemak en daar loopt Tesla (inc telefoon app en supercharger ervaring) toch echt jaren voor op andere merken.
Ik moet zeggen, ik rijd sinds kort een elektrisch KIA en 't is by far de prettigste auto waar ik tot op heden in gereden heb (en m'n ervaringen zijn o.a. een Skoda Octavia Combi, VW Golf, Audi Q7 (oké, van m'n ouders dus niet zo vaak in gereden ;) ), Peugeot 5008, Opel Zafira, Fiat Punto, dus best wel een breed gamma aan auto's).
Voor de prijs van een Tesla kan je ook een luxe auto kopen die ook "next level" qua rij beleving is hoor :) en uit betere materialen bestaat

Maar ik denk wel dat mijn volgende auto een stekkerauto zal zijn. Maar dan wel 100% en geen hybride.
Een model 3 heb je voor 42000 euro met subsidie . Een golf start relatief kaal bij 37000 en is onvergelijkbaar bv. Welke auto zie je voor die prijs met alle opties en beleving ?
Een tweedehands Model 3 Performance heb je al voor 22k ;)
Bon bij Tedla kan je noet onderhandelen , bij veel Duitse merken hebben we gewoon 30% korting 🤷🏻‍♂️
Met een marge van 4% heb jij echt geen 30% korting op een auto haha … nu val je echt door de mand met stoere praat
Geloof wat jij wil , ik zeg dat wij als bedrijf wel dit soort kortingen hebben.
Net mijn offerte (uit 2018) van mijn vorige wagen er nog eens bijgenomen en de korting was 28% op de basisprijs en 20% op de opties.

Hierzo voorbeeldje voor 20% korting.

https://imgur.com/a/YTjgvJ6

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 30 september 2024 20:11]

Bovendien krijg je ook nog eens de rare blikken van de buurtbewoners omdat jouw auto een plek inneemt waar zij niet “mogen” parkeren
Bij mij staat een publieke laadpaal aan het einde van de straat voor het huis van de buren (erg onlogisch geplaatst). Als ik niet voor mijn huis kan parkeren en alle plekken zijn genomen, dan zet ik mijn auto gewoon bij de laadpaal. De laadpaal heeft twee plekken en één daarvan wordt vaak gebruikt. Voor die ene nacht is dat niet erg.
Volgens mij hangt het ook af wat voor bordje eronder hangt. Soms hangt er een bordje op met "Uitsluitend voor laden elektrisch voertuig" of iets dergelijks, en dan vaak ook met een pijl naar een of beide plekken.

Strikt genomen mag je er er niet parkeren als er zo'n bordje hangt en je op een plek waar de pijl naar wijst gaat parkeren. Voor een nachtje lijkt het me sowieso niet zo'n probleem, maar je kunt dus wel een boete krijgen en als je het vaak doet en er je EV-buren mee hindert loop je wel het risico dat een van hen een keer een melding doet.
Dat was hier in de wijk dus wel het geval (ICE rijder die laadplek bij laadpaal geclaimd had) en na een paar keer melden bij de gemeente zijn de BOAs af en toe rondjes hier in de wijk gaan doen. Die persoon parkeert nu twee plekken verder naar rechts (die plekken waren altijd vrij) en het probleem is opgelost.

Onze wijk heeft gelukkig zat parkeerplek, kan in een wijk met weinig plek wel erg vervelend zijn.
Ga je je toch ook wel een beetje afvragen wat zo iemand dan motiveert om z'n auto op een plek te zetten die voor sommige mensen belangrijk is, en waarmee hij deze mensen dus actief tot last is, als het hem eigenlijk geen enkele moeite kost om een plek ernaast te parkeren...
Hij parkeerde daar altijd voordat er een laadpaal was. Blijkbaar was een kleine gedragsaanpassing te veel moeite.
Hoeveel kilometer rij jij per dag? En welke auto met welke range wil je gaan kopen? Wanneer jouw auto een range van 400km heeft, wat vrij standaard is, en je rijdt 50km op een dag, is er geen reden om elke dag de auto te gaan laden. Rij de accu leeg tot een 25% of zo en zet hem dan een nachtje aan de lader.

Mijn vrouw laadt de auto elke dag, in onze garage, maar is totaal niet nodig.

Toen wij in NL woonden en ik een EV kocht, heb ik direct een lader bij de gemeente aangevraagd. Die was er eerder dan de auto. Nooit problemen gehad met beschikbaarheid van laders. Later kwamen er nog meer bij, toen buren ook EV gingen rijden en eveneens tijdig extra laders bij de gemeente gingen aanvragen.

Ps. Op heel veel parkeerlocaties kun je ook laden, dus ook op kantoor.
Geen idee hoeveel parkeerplaatsen elk bedrijf heeft in NL, maar in België hebben bedrijven meestal niet genoeg parkeerplaatsen. Het zou een uitzondering zijn dat ze genoeg parkeerplaatsen hebben. In bedrijvenparken is het een ramp, in een stad is het een ramp. Laat staan dat ze al laadpalen hebben, dat zijn er meestal niet genoeg.

Ik zie hier zelf mensen laden als ze stoppen aan school voor kinderen af te zetten, die 5 minuten aan een 11kw lader max gaat het em niet doen. Zelfde als je gaat winkelen. Hebben ze in mijn vaste supermarkt de parking opnieuw aangelegd, staan er nu 3 laadpalen, dus 6 connecties. Geen idee hoeland mensen winkelen, maar ik probeer zo snel mogelijk terug buiten te zijn. Die 30 minuten laden zal het em ook niet doen.

Het is simpel, als je niet thuis kan laden dan ben je eigenlijk gezien en betaal je een pak meer. Vorige week even naar de Belgische kust geweest. Aan een laadpaal mag ik maximaal 4u staan of ik moet parking betalen. Echter rij ik met een hybride, dus ik heb hem volgeladen voor 3,5 euro zoiets. Was evenveel als ik parking betaald heb. Maar ik mag daar maar echt 4u staan en verplicht laden of ik krijg een boete aan mijn been. Leuk hoor. Moest ik perse laden, uiteraard niet, kon gewoon op benzine terug naar huis. Was een blitsbezoek om het zo te zeggen. We zijn er geen 4u geweest, maar op 4u tijd ga je geen EV opladen aan een 11kw lader, blijf je staan krijg je het dagtarief aangesmeerd (50 euro).

Dit zorgt er wel voor dat er geen "klevers" zijn uiteraard
Geen idee hoeveel parkeerplaatsen elk bedrijf heeft in NL, maar in België hebben bedrijven meestal niet genoeg parkeerplaatsen.
Dat is een heel ander probleem, maar zijn ook oplossingen voor: De fiets of het OV.
Het zou een uitzondering zijn dat ze genoeg parkeerplaatsen hebben. In bedrijvenparken is het een ramp, in een stad is het een ramp. Laat staan dat ze al laadpalen hebben, dat zijn er meestal niet genoeg.
Dat is niet onze ervaring, al hebben we momenteel slechts 2 klanten in België.
Het is simpel, als je niet thuis kan laden dan ben je eigenlijk gezien en betaal je een pak meer.
Nogmaals, dit is niet mijn persoonlijke ervaring en ook niet de zakelijke ervaring.
Vorige week even naar de Belgische kust geweest. Aan een laadpaal mag ik maximaal 4u staan of ik moet parking betalen.
Ja, en? Waarom zou je uberhaubt moeten laden in België wanneer je vanuit België naar de Belgische kust rijdt? Maximale afstand van Oost naar West is ongeveer 200km. Stel dat je die afstand rijdt, is een uurtje bijladen wanneer je hebt geparkeerd, al voldoende. Hier in de stad (LA) mag je op veel plaatsen maximaal een uur parkeren, ongeacht of het nou EV of ICE is.
Echter rij ik met een hybride, dus ik heb hem volgeladen voor 3,5 euro zoiets. Was evenveel als ik parking betaald heb. Maar ik mag daar maar echt 4u staan en verplicht laden of ik krijg een boete aan mijn been. Leuk hoor. Moest ik perse laden, uiteraard niet, kon gewoon op benzine terug naar huis. Was een blitsbezoek om het zo te zeggen. We zijn er geen 4u geweest, maar op 4u tijd ga je geen EV opladen aan een 11kw lader, blijf je staan krijg je het dagtarief aangesmeerd (50 euro).
Dus je hoeft helemaal niet te laden en hebt helemaal geen probleem. Vanwaar dan deze klaagzang?

En in 4 uur kun je dus 44kw laden. In de praktijk iets minder. Maar dat is wel goed voor minstens 200km. En zo groot is België niet.
Ik doe wel eens meer dan 200km op een dag hoor. Vrijdag hadden wij 463 km op de teller staan. Zonder laden kom ik aan een 500km met mijn hybride. Nu dit was zeer uitzonderlijk, meestal rij ik gewoon rond de kerk.

En het OV is een regelrechte ramp hier in België en een fiets is veel te gevaarlijk. 30 jaar geleden reed ik 15 km met de fiets naar school, dit is echt niet meer doenbaar en ik vind het hier al gevaarlijk op de boerenbuiten door allerhande gekken/zwaar verkeer/wielerterroristen die denken dat ze in de tour de france rijden, etc
Hmm, met die 44kw na 4 uurtjes 11kw zou een kleine ev toch wel van 20-80% kunnen gaan lijkt me. Met een 50kwh accu zou je theoretisch prima uit moeten komen dan? Moet die wel daadwerkelijk 11kw geven, en de eerste 65-70% vd accu is die ook het snelst met laden..in theorie
Als je collega's sociaal zijn dan verplaatsen ze hun auto als deze vol is. Dan kan een andere collega ook laden.
Je gaat toch ook geen vergaderzaal voor een dag boeken als je deze 2uur nodig hebt.
In de winkel zijn wij vaak 1 uur binnen waardoor er +/-18 KW bijkomt. Dat is toch 100 km. Voor de meeste mensen voldoende voor een eindje. (Nu laden we thuis , veel goedkoper dat wel)
Net naar de winkel geweest en dat is "grote" supermarkt, waar ik denk ik alles beter weet staan dan het gemiddelde personeel. Op 31 minuten was ik al terug weg en mijn kar lag gewoon helemaal vol. En ik volg zelf niet het "geleide" winkelpatroon, want ik begin altijd eerst met brood/fruit en dan ga ik voor de niet verse verpakte dingen/drank etc. Pas dan groenten en dan vlees, dus een beetje tegen de richting van die winkel, wat eigenlijk extra tijd veroorzaakt. Maar als je inderdaad een uur gaat laden, dan is het misschien wel interessant. Maar zoals hier aan school voor 5 minuten laden, dat gaat mij echt te boven. Je bent meer tijd kwijt aan de paal/kabel/pas etc dan aan je kind af te zetten
Das is idd correct,5 min is gewoon de moeite niet. En idd als je een persoon bent die snel gaat winkelen kan ik me voorstellen dat dit niet genoeg is. Maar ik geloof er in dat die praktische problemen ooit wel gaan opgelost worden
Dat is waarom ze in Frankrijk bij bijv. de Lidl snelladers hebben. Dan kan je in 5 minuten een nuttige hoeveelheid bijladen.
Juist dit zorgt ervoor dat laadpalen niet dagen bezet blijven door een auto die allang vol is maar de eigenaar pas een paar dagen later weer op pad moet en geen zin heeft om deze te verplaatsen. Het zijn ook laadplekken, geen parkeerplekken. Na het laden zet je je auto dus op een parkeerplek, net zoals je benzine auto.
Mijn woonsituatie lijkt ideaal voor een EV; eigen oprit en zonnepanelen. De opbrengst van de panelen is net voldoende om volledig te salderen. Als ik thuis ga laden moet ik alsnog meer stroom importeren. Omdat ik zonnepanelen heb, kan ik niet uit alle aantrekkelijke energiecontracten kiezen omdat menig energieleverancier mij andere tarieven onder de streep geeft dan iemand zonder zonnepanelen. Salderen is er nog wel, maar zal waarschijnlijk per 1-1-2027 stoppen en wat een redelijke terugleververgoeding wordt is niet duidelijk. Of de terugleverkosten aan banden wordt gelegd ook niet. Tot dusver de onduidelijke situatie met thuis laden; hoe gaat het thuis laden er financieel uit zien?

Dan het laden aan een willekeurige laadpaal. De tarieven zijn overal verschillend door diverse redenen. Dan zijn er sinds een tijdje ook die kleefboetes. Oftewel: laden aan een laadpaal kan relatief goedkoop uitpakken, maar je kunt er volgens mij ook makkelijk het dubbele voor betalen voor dezelfde hoeveelheid stroom als je niet vooraf checkt en plant.

Dan de EV zelf, de MRB komt eraan, dus bezit wordt belast op basis van gewicht.

Dit zijn allemaal kostenfactoren waarbij de voorspelbaarheid minder vast ligt dan bij een ICE. Want daarbij weet je wat brandstof kost: gewoon veel. In het buitenland vaak wat goedkoper, maar de brandstofprijzen lopen minder ver uiteen in percentage dan bij openbare laadpalen. Je weet: tankstation aan de snelweg is de hoofdprijs betalen, bij een onbemand tankstation betaal je doorgaans het minste.

En dan krijg je het vervoermiddel zelf nog: aanschaf, onderhoud en verzekering. Ik ga uit van gebruikte auto’s. Bij een EV is de State of health van de accu niet makkelijk/snel te achterhalen. Er is niet zo’n marktreputatie als “alle accu’s van merk X zijn goed”, want het hangt van het laadgedrag van de vorige berijders af. Menig EV-bouwer maakt goede accu’s schijnbaar, maar een accu die vrijwel alleen snelladers heeft gezien is soms al bijna total loss als de accu vervangen moet worden. Bij ICE’s weet je dat menig Japanse auto technisch deugdelijk in elkaar steekt. Onderhoudshistorie kun je checken.

Ik heb eerder dit jaar twee oudere ICE’s vervangen door een ICE en een full hybrid van Japanse makelij waar tot 10 jaar garantie op zit. Beiden zijn behoorlijk spaarzaam met hun benzine. En hoewel mijn woning ideaal lijkt voor een thuisladen, staat deze ook dicht bij een landsgrens waardoor ik goedkoper kan tanken in het buitenland.

Ik ga graag met de auto op vakantie, ik kom ook in landen waar de laadinfrastructuur nog niet zover is ontwikkeld als in Nederland. En als ik dat ook nog eens afzet tegen de behoorlijke afschrijving van menig EV als ze eenmaal gebruikt zijn, dan vraag ik me af of ik, in mijn situatie, veel verschil merk in TCO als ik m’n huidige ICE en hybride meer dan 10 jaar blijf rijden t.o.v. een gebruikte EV. Want die afschrijving lijkt niet mals te zijn…
Als j het hebt over de TCO: onderhoud is ongeveer de helft, als je thuis oplaadt is 5 cent/km zeker te doen.
Verzekering kan beide kanten op schieten, en MRB is t.o.v. een hybride ook een beetje hit and miss: als je geluk hebt valt hij in hetzelfde staffel, als je pech hebt 2 staffels hoger.

In de loop van dit jaar wordt de tweedehands markt overspoeld met model 3's. Verwachting nu is dat die voor rond de 15k te koop zullen zijn. Die kunnen makkelijk nog een jaar of 4 mee. Wel opletten datbje de draagarmen als "slijtage onderdeel" ziet, die zijn zwak, dus je komt qua onderhoud wat hoger uit dan de helft van een ICE.

Zelf 1,5 jaar geleden onze Ioniq 6 in ontvangst genomen. Afschrijving boeit me op korte termijn niet in het opzicht dat ik verwacht minimaal 10 jaar in die auto te rijden tot hij er bij neervalt, en we ondertussen gewoon doorsparen.
Wij kunnen niet thuis laden, en zitten met de pech dat we in duur Allego gebied zitten. Met handig plannen van opladen (bij familie in de straat) en de juiste laadpas in de eigen straat blijven we gemiddeld ruimschoots onder het break-even punt t.o.v. een ICE, MRB meegerekend.
N.B. dat is maximaal 45 cent/kWh inclusief snelladen op vakantie!
Voorlopig lach ik me de ballen uit de broek als ik kijk naar wat de rit naar/van vakantie heeft gekost: iets meer dan 60 euro voor ruim 700 km, waarvan ongeveer ⅔ met streefsnelheid 150km/h.

De dure Allego gebieden kunnen grofweg samenvatten als Zeeland en de Rijn en Bollenstreek (en nog een enkele gemeente in de rest van Nederland).
Onderhoudskosten van mijn vorige twee (oude) ICE’s heb ik bijgehouden, die zijn in mijn geval over een periode van ruim 10 jaar niet de helft geweest maar amper een zesde. En ik bespaar daar nergens op. Gepland onderhoud wordt gewoon uitgevoerd. Reparaties ook en ik kies voor A-merk banden die testwinnaars zijn. Een derde van de TCO is over die 10 jaar de brandstof geweest. En dan heb ik het hier over een V6 van ruim 1500kg. De grootste kostenpost van die TCO is over 10 jaar de aanschaf + afschrijving geweest.

Dat jij een nieuwe Ioniq 6 hebt kunnen kopen is hartstikke mooi, maar zoveel geld geef ik niet uit aan iets dat vrijwel altijd behoorlijk afschrijft, tenzij je bewust koopt wat ik denk gedaan te hebben. Een relatief jong gebruikte Japanse occasion voor ongeveer de helft van de catalogusprijs. Ik steek mijn geld liever in m’n huis voor elke dag woongenot.

En zoals gezegd, onze vakanties zijn met de auto uitstekend te doen, we rijden dan heel wat meer dan 700km, eerder 3500km. Dan vraag ik aan een EV-gebruiker hoe dit aantal km’s in het zuiden van Europa net zo makkelijk te doen zijn als in Nederland.

Tot slot, als je een nieuwe auto koopt, ongeacht de aandrijflijn weet je vanaf de eerste dag hoe ermee omgegaan wordt. Dus je bepaalt zelf of je je accu veel aan de snellader hangt en daarmee de levensduur aanzienlijk beïnvloed. Lang niet iedereen is financieel in staat om een EV met een fatsoenlijke actieradius nieuw te kopen. Ben je daartoe niet in staat, dan is een gebruikte full hybrid of zuinige B-segmenter helemaal zo gek nog niet. Want dat de onderhoudskosten de helft van de TCO zijn is bij mij zeker niet het geval. Bij beide (vorige) auto’s over meer dan 10 jaar in elk geval niet.
Die helft was de helft van een ICE niet van de totale TCO......

Maar mijn belangrijkste punt was: brandstofkosten kun je met thuis opladen halveren t.o.v. een zuinige hybride, met openbaar laden zit je op ongeveer ⅔ tot ¾. Ook de MRB kan heel erg meevallen t.o.v. een hybride, helemaal afhankelijk of die uitkomt met de staffels. ANWB deed laatst een berekening met de Astra hybride dacht ik, zat de EV in dezelfde staffel als de hybride, maar dat zeggen ze van de ANWB niet maar alleen maar dat je €xxx gaat betalen.

Maar als het klopt dat die bak 4 a 5 jaar oude model 3's €15k gaan kosten, dan is het t.o.v. een gebruikte ICE/hybride financieel gezien een goede optie, zeker als je meeneemt hoeveel ruimte je er voor terug krijgt.

En ik ga wel wat verder dan 700km weg op vakantie hoor, was alleen het voorbeeld van deze zomer waar ik toevallig de kosten van had opgeteld eerder. Vorig jaar lagen de kosten per km naar Oostenrijk trouwens nog lager omdat ik toen een mooie aanbieding op een laadpas had en ook omdat de snelheid een stuk lager lag door de giga hoeveelheid baustelles. De reis heeft er trouwens beide jaren geen minuut langer om geduurd met 2 kinderen die er regelmatig even uit moeten. En wat betreft Zuid Europa: Frankrijk is heel sterk verbeterd als ik de berichten mag geloven. In Duitsland tegen de Tsjechische grens waren de laadpalen dun gezaaid, maar daar viel prima mee te werken met een klein beetje opletten.

Wat betreft het nieuw kopen van de Ioniq 6: dat was 25 jaar spaargeld dat vrijkwam. De keuze was toen om de hypotheek het laatste stukje af te lossen of een nieuwe auto te kopen en door te gaan met (de duurder geworden) private lease of iets daartussenin. Veel rekenwerk later voor de eerste optie gekozen, ook omdat we toch wel verhuis plannen hebben, en wat ik nu aan woning verbeteren investeer ik eigenlijk nauwelijks terugzie bij verkoop.
Ah, zo is voor iedereen de situatie anders. In 2021 ben ik verhuisd naar de huidige woning waar naar verwachting we blijven wonen tot na onze pensionering. In 2022 boven en beneden voorzien van lucht-lucht warmtepomp (lees: airco’s) en ook in dat jaar de start gemaakt met zonnepanelen die begin 2023 zijn geplaatst. Voor de auto’s hadden we een spaarpotje al gevuld voordat we gingen verhuizen. Private lease heb ik vaker naar gekeken en rekensommen op los gelaten maar onder de streep vond ik dat te duur t.o.v. een jong gebruikte occasion kopen.

Het ligt er ook aan waar in Zuid Europa je reist; Frankrijk zal ik niet snel komen, Italië daarentegen wel. Oostenrijk ook, maar Kroatië heb ik ook veel gereden (via Slovenië). Volgend jaar staat echter Noorwegen op de planning en daar is de laadinfrastructuur gewoon goed. Maar wanneer het op gebruikte auto’s kopen aankomt, dan is de state of health van de accu erg afhankelijk van hoe de vorige berijder(s) ermee omgaat. En dat is niet eenvoudig te achterhalen. Ik heb een PHEV overwogen van een Zweeds merk maar als de PHEV als EV is gebruikt voor de korte ritjes heeft die accu doorgaans veel laadcycli gehad waardoor die minder lang mee gaat. En daarbij zijn er bij dat merk de nodige reparaties bekend van de accu, on board lader en de elektromotor dat bij een vervanging daarvan een financieel voordeel t.o.v de bespaarde brandstof teniet zou zijn gedaan. En dan neem ik het gedoe dat ik ermee zou hebben maar voor lief want zo’n ding zal maar eens stuk gaan op het moment dat het niet uit komt. Van m’n huidige full hybrid is tot 15 jaar de accu onder garantie te houden. Ik heb met die auto de nodige zekerheid gekocht.

Maar, ik ben het met je eens; als ik in de markt zou zijn voor een volledig nieuwe auto, dan zou ik een EV zeker overwegen omdat ik een eigen oprit en zonnepanelen heb. Maar ik kan niet alles nieuw kopen dus maak ik keuzes wat dan het beste alternatief is voor me.

Overigens, als je op een EV op 700km ongeveer €60 kwijt bent, dan ben ik met 3550km voor €351 niet heel veel duurder uit. Nou is in Oostenrijk, Slovenië en Kroatië de brandstof fors goedkoper dan in Nederland dus dat helpt. In Noorwegen is de brandstof daarentegen duurder maar dat is een duurder vakantieland.
Onze eerste private lease (van 2) waren we bijna 10 jaar geleden gestart. Net eerste huis gekocht dus het spaargeld was ook op (voor zo ver dat niet vast zat in een spaarplan). Private lease was toen alle kosten meegerekend goedkoper dan geld lenen voor een nette tweedehands van hetzelfde type 4 jaar oud.
Toen gekozen voor private lease, en doorsparen in extra aflossing hypotheek.
PV ligt hier al 8 jaar, maar de badkamer en keuken zijn nog functioneel, dus die gaan we niet vervangen. Warmtepomp zitten we nog net iets te vroeg voor in de cyclus, en is meer iets voor het volgende huis.

Die 730km was dus 450 km autobahn, met 90% 150 rijden. Verbruik gaat dan richting dubbel van normaal, dus met normalere snelheden waren we richting 45 euro gegaan.

Noord Italië schijnt goed te gaan qua opladen, wel duur. Oostenrijk is geen probleem, Slovenië en Kroatië schijnen ook te doen te zijn met wat plannen hoorde ik in de Ioniq 6 app groep. Soms zelfs op locatie gratis laden!

Tweedehands PHEV moet je niet doen, zeker als er netjes mee gestekkerd is is die accu te ver heen. Tesla heeft het accu management prima op orde (net als Hyundai/Kia), en die gaan zelfs met alleen snelladen heel lang mee. 300000 km moet makkelijk kunnen voordat je ook maar in de buurt gaat komen van 80% health. En dan nog is de range zeker voor onze manier van reizen goed genoeg.
Ik ben bij de aanschaf van m'n vorige ICE's alle kosten gaan bijhouden in Spritmonitor. Er is ook een app beschikbaar waardoor ik het laagdrempelig vind om snel wat kosten op te voeren. Echt alle kosten heb ik opgevoerd. Daarmee heb ik inzicht gekregen in de daadwerkelijke kosten. Ook het wisselen van de zomer- met winterset heb ik genoteerd met km-standen om ook een beeld te krijgen hoe lang ik met een set banden doe. Achteraf gezien is het steeds een kleine moeite en ben ik blij dat ik dit gedaan heb.

Ik verwacht met de huidige nieuwe auto's (ICE en full hybrid) de komende 10 jaar zonder spannende kosten te kunnen gebruiken. De keuken in deze woning is wel aan vervanging toe. Daar wordt nu flink voor gespaard, want de volledige vloer zal er dan uit moeten. En dan wil ik eigenlijk ook vloerverwarming omdat ik dit comfortabeler vind. De vorige bewoner heeft in 2019 nog een nieuwe CV-ketel laten plaatsen dus die kan nog wel even mee, maar de woning bereid ik met vloerverwarming wel voor voor een warmtepomp. En die komt er pas wanneer de CV-ketel vervangen moet worden. Ik ben misschien ouderwets, maar ik heb maar 1 lening en die is voor de woning. Al het andere koop ik. Maar dit zeg ik nu, misschien is er over 10 jaar door allerlei geopolitieke ontwikkelingen/onrust maar een betaalbare vorm van mobiliteit; een EV in private lease. Maar dat ga ik dan wel meemaken.
Alle rekeningen van onderhoud worden bewaard. Ook voor de kleine auto er bij (Fiat 500 twinair turbo). Grofweg blijven de kosten per jaar in de zelfde orde, alleen verschuift het van afschrijving naar onderhoud.
Verbruik kijk ik wel altijd even naar, maar houd ik niet meer bij. Ik werd er wat treurig van. Kon wel duidelijk de overgang naar e5 en e10 merken, verbruik ging omhoog. Tank nu alleen nog maar premium van Esso of bp, dat is e0.

Onze keuze voor EV was ook ingegeven door de verwachting dat brandstof alleen maar duurder zou worden, en stroom dat maar ten dele gaat volgen. Nu we twee auto's in eigen bezit hebben verwacht ik geen private lease meer te doen. Het is sinds de invoering van het keurmerk private lease echt flink duurder geworden. Wel makkelijker om van het contract af te komen, maar daar betaal je ook voor. Goed voor de mensen zonder financieel benul, maar slecht voor mij.
Ja, die onzekerheid met zonnepanelen is echt crap. Ik heb 27x320Wp liggen en twee EVs maar weet momenteel nog niet of ik moet investeren in een thuisaccu, meer panelen (winter) of juist moet kijken naar een nieuwe lader die ik meer aanbodgestuurd kan maken.

Qua auto: Alle Tesla's hebben in het service menu een accutest. Daar kan je gewoon bij als eindgebruiker en dan weet je exact wat de staat van de accu is.

Vakantie: wij hebben de UK, BE, DE, FR en CH gedaan en dat was echt supermakkelijk. Wederom maakt Tesla het met superchargers een stuk makkelijker, maar deze zijn nu ook toegankelijk voor andere merken. Collega heeft met een oudere X zelfs Roemenië en Turkije gedaan en ik ken mensen die ook zonder problemen Polen of Finland met de Tesla hebben gedaan.
Ik zou elektrisch zelf alleen overwegen als ik thuis een eigen laadpaal had (nog los van dit ik er het geld niet voor heb qua aanschaf). Helaas niet mogelijk met mijn woning.

De oplaad palen het meest dichtbij (2 van Allego) zijn 10 minuten lopen, en er zijn in totaal 5 openbare palen in de hele wijk. Ook op het werk zijn weinig openbare laadpunten beschikbaar. Dus openbaar laden was hem toch al niet voor mij, met of zonder kleeftarief.

Zou ik echter thuis kunnen laden op mijn eigen oprit, waarbij ik kan laden wanneer ik wil en tegen een veel lager tarief dan de openbare palen, zou ik er nog voor gaan als het financieel uit kwam. Op en neer naar het werk kan prima op 1 lading dan, dat is ~50 km heen en terug met een korte omweg voor boodschappen die ik soms doe. Voor die spaarzame keer dat ik naar de andere kant van het land zou rijden en onderweg zou willen laden maakt een kleeftarief ook geen verschil meer.

Dus lang verhaal kort, kijk vooral eens of je wel zo vaak aan een openbare laadpaal zou hangen of niet.
Wanneer er te weinig laadpalen zijn, kun je die aanvragen bij de gemeente. En dat kun je doen zodra je de auto hebt gekocht, je hoeft niet te wachten op de levering van de auto.

Heb zelf nooit problemen gehad met openbaar laden en dat was in Nederland in 2018 tot begin 2020 toen er nog aanzienlijk minder laders beschikbaar waren.

Ps. Tegenwoordig wonen we niet meer in NL en hebben een lader in de garage

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 24 september 2024 17:54]

Ooit z'n aanvraag gedaan?
Ik wel :D

Het heeft anderhalve jaar geduurd van moment van aanvragen tot plaatsen.
Dan denk je ah... valt te overzien.

Maar het heeft nog 4 maanden geduurd voordat werkend en actief was.
Dus bijna 2 jaar verder.

En ik heb hetzelfde gehad. 1 publieke laadpaal op 7 min afstand en eerst volgende is 15 min lopen.
Dus echt niet te doen en was 2x duurder uit dan tanken op benzine.
Omdat gemeente niet wilt meewerken zodat ik thuis kan laden (geen oprit) en dus mijn zonnepanelen de net belasten overdag terwijl ik juist overdag kan laden ivm onregelmatig werk.

Ik ben dus 100% eens met svenk91. Elektrische rijden is en blijft alleen (voordelig) voor de rijke nederlander met een eigen oprit. Voor de doorsnee burger zonder oprit, is het echt een en al ellende.
Dat hangt dan erg af van de gemeente. Mijn schoonvader ook 3/4 jaar geleden een aanvraag gedaan. Binnen 1 maand was alles geregeld en stond hij er klaar voor gebruik. Dus het is kan zeker makkelijk en snel gaan.
Heb die aanvraag inderdaad gedaan en de laapdpaal stond er met negen maanden tijdens corona en bijkomend chip tekort.
Aanvraag kon pas de deur uit na levering auto omdat ik geen kopie contract kon krijgen van de lease maatschappij want daar doen ze niet aan en ik dus een kentekenbewijs nodig had als bewijs dat ik EV ging rijden. Aangevraagd in februari en werkend in november, dat is inclusief chip en laadpalen tekort, inclusief bezwaarperiode en behandeling ingediend bezwaar door buren van een aantal huizen verderop.
Binnen zeven minuten heb ik ongeveer tien laadpalen in de buurt en op twee a drie minuten lopen gaat een dubbele snellader komen op een parkeerplaats omdat de gemeente van mening is dat die er nog te weinig zijn.
Dat kan, maar jou situatie doet mijn situatie niet teniet.
Ik heb in die periode 6x een bezwaar ingediend bij de gemeente.
Ik kan ze allemaal uploaden maar voel weinig voor om een vreemde te overtuigen op tweakers.net
Dan moet je niet op een forum vragen of ze zo'n aanvraag wel eens gedaan hebben, dan kun je er immers op wachten dat er mensen zijn met inderdaad andere ervaringen. Mij hoef je ook niet te overtuigen, ik weet dat het bij mij een stuk minder lang geduurd heeft maar geloof meteen dat het in andere situaties/gemeentes weer langer kan duren.
In België mag je dat ook aanvragen maar in "landelijk" gebied bijvoorbeeld bij mij in de buurt wilt dat zeggen dat er onteigening aan te pas zal komen, er is geen plaats om een paal te zetten. MAW not going to happen. De dichtsbijzijnde paal is 12 minuten stappen. En betaal je "top dollar" tov thuis laden. Ik kan thuis laden dus dat is niet echt het probleem, maar voor andere mensen is dit niet altijd mogelijk. Denk maar aan appartement. Zelfs appartementsblokken hier weigeren EV/Hybrides in ondergronds garages omdat de verzekering het dikwijls niet wil. En daar sta je dan
Er is volgens mij geen enkele verzekering die dat weigert. Dat is meestal gewoon rare fantasie van de syndic/VME. Vaak oudjes die dat runnen en daar gewoon schrik van hebben. Het is dringend tijd dat weigering van dat soort zaken verboden wordt.

Waarom zouden er onteigeningen moeten gebeuren? Die palen staan op openbare weg hé. Het stukje tussen jouw poort en de weg is van de gemeente (op een paar uitzonderingen na).
Van aan de rooilijn is van de gemeente, de rest is privé eigendom. Maar op de rooilijn kan in vele straten niet omdat dit het fietspad en/of voetpad is. Dus onteigening. Op de baan is ook geen plaats of je moet versmallen of versmallingen maken, wat ook dikwijls al helemaal niet mogelijk is. Hier in de straat zijn nog 3 velden van boeren. Dat is de enige plaats, maar ook weer privé eigendom. Tevens zal die paal dan over het fietspad moeten. In mijn straat zijn ook parkeervakken bijvoorbeeld. Het is allemaal niet zo simpel. Dus het is oftewel geen fiets/voetpad meer of serieuze onderbreking of helemaal niks.

Veel is ook afhankelijk van de ondegrondse garage zelf, maar in vele gevallen mag het niet. Ik kan het weten want aan de kust is het bij ons in het gebouw ook zo. Niet veilig volgens de brandweer en heeft dus niet te maken met syndicus etc
Er zijn natuurlijk wel meerdere aanbieders dan Allego, afhankelijk van je regio natuurlijk. Maar een groot gedeelte van Nederland hebben consessies met partijen zoals Vattenfall of TotalEnergies, waar je deze absurde tarieven en constructies niet hebt.

Zo zijn de Vattenfall palen in Gelderland en Overijssel afgerond 0.29 cent per kwh, En in Friesland bij Total +- 34 cent. En zo zijn er in andere regio's ook nog wel voordeligere opties.

Uiteraard verschilt dit per gebied, maar dat is met tanken niet anders (kilometers omrijden naar Duitsland voor een paar cent per liter korting was hier gek genoeg heel gewoon).
Helaas is dat ook geen garantie voor de lange termijn. De Samenwerkende Gemeenten Zuid-Holland sloten een concessie (met Engie/Equans meen ik) met een prijs van €0,39 (slechts een paar cent duurder dan omliggend). Echter dat gold maar voor de eerste 3 jaar, toen werd het ineens €0,583 per kWh. En dat is een behoorlijk hoog tarief voor AC laden. Vanwege de concessie worden er (vrijwel) alleen palen van deze aanbieder geplaatst en is er nauwelijks alternatief binnen dit gebied.
Ik heb een parkeergarage (en dus geen parkeervergunning of laadpaal) bij het appartementencomplex.

Ik "tank"/laad alleen als er toevallig paal beschikbaar is waar ik wil parkeren, de rest tank ik net zoals een normale auto bij een "tankstation" (fastned of tesla supercharger) langs de snelweg. In de tijd dat ik m'n vorige benzineauto zou voltanken (en afrekenen) zit m'n auto alweer op 60%. Genoeg voor 1.5x naar kantoor.

Het aantal snelladers is echt enorm tegenwoordig. zonder laadpaal kun je prima zonder enkele vorm van stress elektrisch rijden.

Ja, netto zal je iets meer tijd kwijt zijn, maar we staan ook met z'n alle in de file, dus die paar minuutjes meer of minder maakt voor mij niet uit.
En de degradatie van de batterij bij snelladen ? Uiteraard zal een lease rijder zich daar niks van aantrekken want het is toch zijn wagen niet, maar een privé persoon meestal wel. Snelladen is alleen maar goed als het echt nodig is. Tenzij de batterijen echt gewijzigd zijn
Uiteraard zal een lease rijder zich daar niks van aantrekken want het is toch zijn wagen niet
Laat ik vooropstellen dat ik in deze categorie val. Maar toch heb ik hier wel een idee over.

Degradatie vindt vooral plaats bij het laden tot hoge percentages (80-100%) of vaak tot helemaal leeg rijden, vandaar dat bij de meeste auto's wordt aangeraden tot 80% te laden bij dagelijks gebruik (en alleen tot 100 als je een lange rit moet maken). Een snellaadcurve neemt ook nog eens flink af zodra je bij de hogere procenten komt, dus tot hoge percentages laden bij snelladen doe ik eigenlijk nooit, vandaar de 60% die ik eerder noemde, dat is voor mij en ik denk de meeste mensen een mooie balans.

Er is ook wel eens wat onderzoek naar gedaan, maar hoe grondig dat is weet ik niet. Daarbij komt ook dat als je het gaspedaal eens flink intrapt, je ook zo 100+ Kw uit de accu trekt, dat zou dan ook voor meer degradatie zorgen.

Wat mij vooral opvalt is dat we met EV's heel erg pieterpeuterig zijn op de cijfertjes, procentje efficientie hier, batterij degradatie daar. Dit omdat de data beschikbaar is, misschien is je ICE ook wel minder zuinig na 100k km omdat de motor vies is, maar dat hebben we nooit echt zo zichtbaar gemaakt dus maakt men zich er minder druk om.

[Reactie gewijzigd door LigeTRy op 25 september 2024 11:37]

Als je nog een paar jaar wacht krijgen de auto’s solid state accu’s. Dan is het waarschijnlijk ook een kwestie van even laden en weer verder.

Toyota heeft het over 10 minuten snelladen voor 1000 kilometer rijden.
We hebben het hier over 11Kw laders, die 10 min gaat echt niet lukken. Daarnaast roept Toyota dit al jaren maar is niet in staat om dit daadwerkelijk te realiseren.
Ik rijdt elektrisch en heb nergens last van, laden doe ik op kantoor en afgelopen zomer naar Hamburg geweest 550 km en tussenstop gemaakt om even de benen te streken en meteen aan de lader gehangen en heb er eigenlijk geen omkijken naar gehad. Heb wel een long range MB maar dat het allemaal lastig is vindt ik pure onzin.
als je een eigen paal kunt zetten is het heerlijk,

ben nu zelf 1 maand eigenaar van een EX30 en de rule = auto thuis dan stekker er in. (kost nog geen 10 sec,)

Grootste voordeel is dat ik altijd capaciteit heb als batterij om mijn PV overproductie kwijt te kunnen door via EVCC alleen te zonne laden. Moet het echt nood zijn kan ik in het plan altijd aangeven morgen vroeg 90% zijn en doet hij 11KWH en rekent hij zelf uit hoelaat hij die moet starten.

Ik Laad nu met 50% solar dus lekker goedkoop tanken en ik lever bijna niet meer terug dus ook geen boetes.

Auto is telkens tussen de 30-80% geladen.
Anoniem: 345323 @Yzord24 september 2024 23:09
Het hangt er een beetje vanaf hoe jouw gemeente het laden heeft georganiseerd. In mijn gemeente zijn er gestaag palen bijgeplaatst zodat ik nooit hoef te zoeken. Het laden is als het doen van de was, die stop je in de machine, je gaat wat anders doen en na een paar uur haal je de was uit de machine.

Ik woon in een appartement in een jaren 30 wijk in een van de grote steden en het laden is juist alleen maar gemakkelijk geworden de laatste 5 jaar. Als ik nu ergens heen rij, weet ik echt zeker dat ik er kan laden. En je laadt gewoon even als je ergens een uur geparkeerd staat. Daardoor is het uiteindelijk gewoon een non-issue geworden.
Als je een oprit hebt is dat een non issue.
Ook het snelladen onderweg, als je een keer verder moet is (in elk geval in Nederland) prima geregeld.
(Ik heb zelf geen ervaring zonder eigen laadpaal, dus daar durf ik geen uitspraak over te doen. Lijkt me op zn minst lastiger).

Vaak hoef je bij een snellader onderweg alleen maar wat bij te laden zodat je thuis kunt komen. Ik hang hem dan aan de lader, binnen ff koffie halen, en als ik weer bij de auto ben heb ik meestal alweer genoeg lading om thuis te komen.

Vakantie met de Ev ben ik nog wat minder fan van. Blijft toch wat gedoe. Laadpalen die niet werken of weg zijn, Lange rij bij laadstations, beetje door willen rijden maar dan kakt je range in, enz

Ik rijd al dik 10 jaar Ev, nog steeds fan, maar het is niet altijd rozegeur en maneschijn. Maar ik kan ook genoeg voordelen tegenover een brandstof wagen opnoemen (heb er nog wel een voor de hobby).

[Reactie gewijzigd door Mud.Starrr op 25 september 2024 00:40]

Op reis gaan met een app ABRP en betalen voor die periode. Werkt perfect voor m'n reis. Stoppen langs de autosnelweg om te laden deed de app bijna nooit. Enkel afrijden paar 100 meter verderop telkens enorme stations . Geen problemen daar gehad. De autostrade is voorzien voor benzine en diesel en door bepaalde wetgeving mogen er niet altijd palen staan enz. Daarom dat er vaak word afgeweken van de autosnelweg om op te laden (ook goedkoper)
Tja ik heb zo’n app. En in bepaalde landen /gebieden werkt dat prima.

Ga je in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje wat dieper het land in van de snelwegen af, klopt het lang niet altijd met die apps.
En dan kun je echt in de problemen komen. Maar zelfs langs de snelwegen wel eens last gehad van dat soort gezeur (geen werkende palen bijv)
Een EV kan zo’n 8-12u nemen om vol te laden (en dan heb je het equivalent van ongeveer een halve tank afhankelijk van de temperatuur buiten). Dus de eerste 5 uur is 15 euro, elk uur erna is 15 euro, hoeveel kost een tank vol? Als je de auto vergeet te verzetten, 200 euro erdoor gedraaid. Nu zeggen ze na voldoende klachten een maximum van 48 euro, schakelen ze je dan af na 7 uur, kun je dan 2 of 3 dagen parkeren? Wat als je niet volgeladen hebt tegen dan, mag je ‘‘s morgens nog eens een paar uur ergens anders gaan staan.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 september 2024 04:48]

Normale laders zijn toch 11a22 KW. Normale ev's hebben een batterij van 60 KW. En die is nooit helemaal leeg. Dus op die 5 uur is deze zeker vol.
Een batterij kan niet continu aan 22kW opladen en met 11kW zit je ook al krap en de omvorming geeft ook een verlies van 30%+ tussen wat in de paal gaat tov wat in de batterij gaat. 11kW is wat ze aangeboden wordt van de straat op 380-415/30A, de meeste laders gaan dit omhoog krikken naar 480VDC (Tesla’s voorstel is 1.2kV voor de volgende generaties) om de bedrading relatief dun te houden en dan moet de auto dat weer omlaag brengen.

En snelladers moeten dit ook beschikbaar hebben, in veel gevallen is het 11kW (22kW is een luxe) gedeeld met 4 of 6 laders want het net is er gewoon niet om 400A laagspanning in de straat naar 1 plaats te brengen. En Tesla’s hebben grotere batterijen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 september 2024 14:05]

AC en DC lopen volledig door elkaar in je verhaal en wat moet de auto omlaag brengen? AC zijn de laders in de straat en in de auto zie ik die gewoon zo goed als 11kW tot aan 100% Alle palen hier in de buurt hebben ook maar twee aansluitingen, nergens hier in de buurt staan er vier of zes die 11 of 22Kw moeten delen?
Op DC bij snelladers (en die zijn geen 11 of 22kW maar heel wat meer) hoeft de auto helemaal niks omlaag te brengen, lader en auto communiceren met elkaar waarna de lader levert wat de auto graag wil/kan hebben.
Nee, ik weet wel degelijk waar ik het over heb, de laders sluiten aan op het net (~400VAC) en moeten dit omzetten naar (afhankelijk van het systeem) naar voor Type 2 bijvoorbeeld 480VDC, maar zoals ik zei, in de toekomst gaat dit hoger moeten voor grotere batterijen / sneller laden (je wilt echt geen 15kg aan kabel verslepen), eenmaal in de auto moet dit terug omlaag gebracht worden (DC-DC) naar de cel afhankelijk van opnieuw de fabrikant naar de laadvoltage van de volledige batterij, daarnaast zit er nog op celgroep en in Tesla op cel niveau ook nog DC-DC omvormers.

De 11kW is wat in de paal binnenkomt, wat er uiteindelijk in de batterij komt is niet 11kW/u zoals hierboven beweert wordt, eerder 8-10kW/u afhankelijk van de kwaliteit van de omvorming en hoe 'vol' de batterij is, en hoe warm het buiten is (bijna alle systemen doen aan actieve koeling tijdens het laden) de rest is omgezet in hitte.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 september 2024 19:14]

De 11kW laders aan de straat in woonwijken en dergelijke doen AC en geen DC. Dat is ook de type 2 stekker en voor DC bij snelladers hebben we de CCS type 2 stekker. Het is met AC laden ook niet de lader die het omzet, dat omzetten gebeurt in de auto. Bij DC laden zit de omvormer in de laadpaal.
Voor de batterij in mijn EV maakt het geen fluit uit hoe warm/koud het is met AC laden en ook niet hoe vol de batterij is. Van begin tot eind is dat zo goed als 11kW (10,8 uit m'n hoofd), DC laden is een heel ander verhaal en daar speelt hoe vol de batterij is en de temperatuur wel een grote rol.

Dit bericht en het kleeftarief gaan ook niet over DC snelladers maar over AC laders.
ik ben begin deze maand elektrisch gaan rijden. actieradius van pak'm'beet 290km op 20-80% en 380km 100%-0% is ongeveer. Naar duitsland gereden en terug. 3x langs de snelweg moeten laden aan een snellader(max 175KWh). Telkens max 15-20 minuten laden en weer weg. Prima te doen, als je dan ook gelijk ff koffie drinkt en je benen strekt. Je went er gewoon aan, mensen denken poah 15 minuten wachten, maar eigenlijk gaan die 15 minuten zo voorbij als je een beetje op je telefoon zit te scrollen.
Gisterochtend in weer terug vanuit Belgie naar Nederland om 05:30u en snel om 06:00u even aan een snellader gehangen voor 15 minuten(koffie en een peuk gedaan) zodat ik voor de echte spits antwerpen voorbij was. Meer dan prima te doen imho. Eigenlijk ga je er meer relaxt van rijden/stoppen dan een brandstof auto.
er zijn nog veel meer na delen.
Laad tarieven iedereen kan vragen wat ze willen. sommige palen zijn 2 keer zo duur dan andere.mensen
laatst in het nieuws 350 euro voor opladen bij hotel .
Mensen die ploegen diensten werken of laat op de avond thuis komen hebben vaak gewoon pech! want als je thuis komt staat er vaak iemand op die plek of je moet vroeg op staan om je auto te verplaatsen wat gewoon KL@@te is.
tevens mensen met lease contracten maakt een kleef tarief geen T uit . want dat is een rekening die de werkgever betaald

ik ben veel onder weg rij zeker 5.000 kilometer per maand dat zijn 5-6 tank beurten per maand zonder stress doe het veel in belgie :)
De werkgever is gekke Henkie niet, die gaat echt geen kleef tarief betalen en stuurt je eerst een vriendelijke en daarna een minder vriendelijke reminder dat dat echt de bedoeling niet is. Wij zijn onlangs nog gewaarschuwd door de lease maatschappij om goed op te letten ivm kleef tarief en ik ken mensen met lease auto's waar gecontroleerd wordt of men niet te vaak duur(der) aan een snellader hangt.
Voor de werkgever zijn het gewoon kosten en net als je niet zomaar even een stuk meer salaris krijgt gaat de gemiddelde werkgever ook niet zomaar even geld over de balk smijten door kleef tarieven.
Dat verschilt dus per werkgever. die van mij maakt het niet uit of ik goedkoop diesel tank of duur . of ik een duur hotel boek of goedkoop . wat ik op de CC zet voor de lunch of avond eten. het verschilt gewoon per werkgever. die van mij klaagt niet let niet op de centen als klussen goed gebeuren. als die van jouw op kleine centjes let zou ik maar eens om je heen gaan kijken.
Dat wat jij bij de pomp erin gooit heb ik m’n hele EV leven lang nog niet aan stroom betaald en ik laad alleen openbaar op.

Kwestie van even kijken. Nadat Allego dit ingevoerd had ben ik naar een Vattenfall paal verplaatst als ik ‘s nachts moest laden.

Ik vind vooral het rijden in een elektrische auto niet meer te vergelijken met een benzine auto, puur comfort - zal een kwestie van aanpassingsvermogen zijn. Je kan tegenwoordig al bijna geen auto meer kopen die de eerste zoveel kilometers elektrisch kan rijden of met hulp van een elektrische motor rijdt.

Als je dagelijks 400+ km rijdt dan is een EV wellicht geen goede keuze als je geen eigen laadvoorziening hebt. Buiten dit zou ieder ermee prima mee uit de voeten moeten kunnen.
Beter. Ik ben voorstander voor een dergelijk blokkeer tarief. Het blokkeren van de palen remt alleen maar de energietransitie.
Ideetje. In plaats van blokkeertarief inregelen dat na 5 uur je auto gaat terugleveren als het net dat nodig heeft. Laten we zeggen tot 80% van je accu. Kost de gebruiker geen geld, alleen extra 'batterij slijtage'
Probleem is dat het terugleveren (als het al ondersteund wordt door de auto) vanuit de auto geregeld wordt. Generieke laadpalen weten niet hoe vol je auto is. Alleen dat de aangesloten auto niets meer vraagt.
Het niet meenemen klopt (helaas) zo heb ik gemerkt. Ik nam aan dat de tijd ‘stilstond’ tussen 23-7 maar je moet altijd voor 7 uur ‘s ochtends je auto weghalen, want hij telt wel door maar je betaalt het ‘overstay’ tarief niet. Heeft me al 18 euro gekost.

De Allego helpdesk weet nog niets van deze 5 uur trouwens, ik sprak ze net.
Ik heb toch wel eens gehad dat wanneer er 2 autos tegelijk laden de snelheid vertraagt; dan heb je aan 5 uur niet genoeg en betaal je dus extra veel terwijl je gewoon aan het laden bent en zelf die snelheid niet kunt beïnvloeden. :? (Daarnaast is thuis laden vaak nog goedkoper ook)

[Reactie gewijzigd door Rmaxx op 25 september 2024 23:19]

Dat klopt sommige laadpalen geven dan niet 11 maar 5,6 - dan haal je die tijd niet. Ik vind zo’n blokkeer tarief hoe het nu gebruikt word ook puur zaken vullen voor de laadpaalboer. Allego moet winst gaan maken en dat merk je aan dit soort praktijken. Daar zou de Tweede Kamer eens met een voorstel voor moeten komen dat blokkeertarieven alleen zou moeten gelden als je daadwerkelijk blokkeert.

Kortom: auto vol (lees) trekt geen stroom uit de laadpaal > buiten 23:00-8:00 > zet dan de kraan maar open. Elke EV kan melden wanneer die vol is en buiten 11 uur ‘s avonds tot 8 uur ‘s ochtends vind ik het niet onredelijk m’n auto te moeten verzetten als die laadpaal vrij moet zijn.

In onze buurt app zitten nu 23 EV auto’s op 2 openbare laadpalen en dat gaat steeds beter nadat ik de groep gestart ben 4 jaar geleden. Er is altijd wel iemand die ‘s nachts kan laden en zo de auto wil ruilen op onze toch al volle parkeerplaats.

Ik heb gewoon een QR code aan de paal gehangen: plek vol toch laden? Stuur ons een berichtje.

Werkt prima en aangezien ik binnenkort ga verhuizen ga ik maar kijken of in m’n volgende buurt zoiets daar ook nodig is.
Allego is al duurste van alle laadpalen meeste zijn 40-max50 cent. Daarnaast wordt je vaak extra genaaid omdat als je bv om 18 uur hem inplugt de paal terugschaleld naar max 8kw en je dus dubbel genaaid wordt. Ipv 5 uur 55kw krijg je dan 40kw en dus extra 2 uur nodig wat je dus 6 euro extra kost.
Dus voor 55 kw ben je 57-45 cent gemiddeld = 6,50+6 euro = 12,50 extra kwijt
55kw bij 45 c gemiddeld is 24.75 dus allego is 50% duurder.
Ik stel voor allego te boycotten totdat zij wel reele prijzen rekenen
Zeker gezien de energieprijzen van ong. 17 cent zakelijk incl btw.
Oh man, alleen al hierom ga ik nog een hele tijd in mijn non plugin hybride blijven rijden. Geen absurde prijsverschillen aan de pomp (prijsverschil snelweg en goedkoopste ca 20%), geen lege laadpaal zoeken en binnen minuten weer verder rijden, zonder er een logistiek puzzelstuk van te maken.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 24 september 2024 16:54]

Tsja... Zelfs met snellaadtarieven is electrisch per kilometer goedkoper dan brandstof. Gewoon thuis en op het werk laden en nooit meer "binnen minuten weer vertrekken" nodig omdat de auto altijd geladen is zonder er een logistiek puzzelstuk van te maken.

Bij ons is zojuist de tweede electrische auto gekomen. Maximum range: 350km. Nog nooit zorgen gemaakt over de range omdat er iedere ochtend gewoon 350km beschikbaar is. Nooit meer hoeven na te denken "Zou ik moeten tanken?" is vele malen belangrijker dan die ene vakantie per jaar een beetje rond te moeten kijken.
Mwah, als je ICEauto 1 op 18 of zuiniger rijd dan zijn benzine en diesel al goedkoper dan de openbare laadpalen toch? Met prijzen onder de 1,90 per liter die we nu hebben.

Aangenomen dat een EV iets van 7km doet op 1kWh (dat zijn alleen de meeste zuinige EV’s), en openbare snellaadpalen rond de 60 cent per kWh vragen.

Openbaar aan een normale paal kan al niet uit tegenover de meer economische ICE’s. Thuisladen kan wel een stuk goedkoper met een EV (en brengt ook veel meer gemak).
Snelladers worden weinig gebruikt. Wij hebben 70 EV's rondrijden, en hooguit 1 a 2 snellaadsessies per week. De rest van de ladingen komen gewoon via een AC lader.
Moet je de juiste snellader nemen, afgelopen zondag was het voor mij bij de tesla supercharger in Bunnik 24 cent per kWh. Ik heb een tesla, voor anderen zonder abonnement is het dan volgens mij 34 cent, nog steeds veel minder dan de genoemde 61 cent.

Qua gebruiksgemak is het voor tesla rijders ook optimaal. Inpluggen en klaar, geen gedoe met pasjes of apps.
Beetje vreemde reactie natuurlijk. U gaat uit van slechtste scenario. Als ik thuis een tankstation begin waar alleen ik mijn auto vol gooi is het ook erg duur.
Ik heb nu een dynamisch contract dus is het wat lastiger om aan te geven , maar voor heen betaalde ik 3,50 per 100 Km.
Alles hangt af van waar je woont en wat de tarieven zijn.... Ik zit 5 minuten van de Tesla supercharger dus doe al 4 jaar snelladen...tarief zit rond de 0,26€ per kWh....(was uiteraard een paar maanden duurder met de energiecrisis).. heb nog nooit zo goedkoop gereden.
Daar heb je zeker een punt. Maar er is een reden dat er zoveel tesla model 3 zijn verkocht in Nederland....het was "relatief"goedkoop rijden en helemaal door de wegenbelasting korting en een volwaardige gezinsauto (je kan er met 5 personen in als je niet te groot bent en 5 carry on koffers en 5 rugtassen)
Inderdaad, rijke mensen krijgen toeslag van de overheid om dure auto's te kopen, vind ik echt niet normaal. Ik ga wel een VW'tje 2de hands voor 15k kopen en moet ik dan extra belasting betalen om rijke mensen hun dure auto's af te betalen, die stukken meer wegen en de wegen dus sneller verslijten.

Volgens Tesla hebben ze maar 46,800 autos in Nederland verkocht over nu al 12 jaar, en zo'n 3500 auto's vorig jaar is echt niet zo veel, vergeleken met Mercedes die zo'n 20k per jaar verkoopt, BMW met 14k om maar een 'paar' luxe merken te noemen.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 september 2024 16:25]

Dat gevoel hebben meer mensen ja... Maar het zijn meer lease autos en heeft gewoon te maken met totale kosten plaatje...een hoop mensen mochten kiezen tussen een vw golf of een model 3..was voor de lease bijna even duur...die lease maatschappijen hebben wel een probleem met die model 3 die nu ineens 7000€ minder waard is....als ze voor 15k op de markt komen met redelijke km stand is het een vd betere deals kwa auto.. mits je natuurlijk een soortgelijk formaat (en pk) auto zoekt... Een golfje voor 15 k is dan vaak al 10jaar oud en een stuk kleiner, minder vermogen maar vergelijkbaar kwa kosten.
Als je een beetje rondkijkt kun je wel een Passat of iets vergelijkbaar krijgen voor 15-20k wat evengoed een 'gezinswagen' is.
Yup passat is groot...alleen jammer dat die dsg bakken echt troep zijn van Volkswagen/audi...en zelf schakelen is echt niks anno 2024....mensen zouden echt ff een zf automaat bak gereden moeten hebben van bmw of sommige nieuwere audi om te beseffen hoeveel beter en relaxter dat is...
Ik heb een automaat in mijn VW Passat, echt heerlijk. 10 jaar geleden 2de hands gekocht (voor 15k euro), toen 2 jaar oude huurauto, al wat werk aan gehad (nog net de uitlaat, tweede set banden in 10 jaar, kogelgewrichten moeten vervangen) en begint te roesten, maar ik probeer het nog een jaar of 3 in leven te houden zodat mijn dochter haar 'eerste' wagen kan krijgen, de motor zal er in ieder geval niet mee stoppen en het is relatief zuinig.
Euhhh goedkoper dan brandstof … dat hangt toch echt van je auto af. Nauwelijks verschil als je publiek moet laden.

100km = 5,5L diesel of 17KW
5,5L x 1,69 = 9,30€
17KW cx 0,61 = 10,98€
Dat is ook wel afhankelijk van de laadpaal.
Hier in de buurt bijv. genoeg met een tarief van 0,347. 17 kW kost dan 5,90.
Dan is EV wel bijna de helft goedkoper dan diesel, laat staan benzine.
Hopelijk staan ze snel toe dat je met je kabeltje de stoep oversteekt. Zonder eigen laadplek wordt het electrisch rijden wel iets meer tricky.
Ik ben het 100% met je eens, maar ik snap ook dat het niet mag. Als er 's nachts iemand struikelt over jouw kabel, ben jij aansprakelijk. Als de gemeente zegt dat het zomaar mag, zijn zij medeaansprakelijk. Zoiets moet geregeld worden, en het moet veilig zijn voor iedereen.

Maar ik ben het er volkomen mee eens dat er wel meegedacht moet worden naar passende oplossingen. Een kabelgoot is de mooiste imho, maar ook weer voor de gemeente een kostenpost, als ze dit massaal moeten gaan plaatsen. Een kabelmat lijkt mij erg praktisch, en ziet er ook degelijk en veilig uit.
Hier in mijn gemeente worden kabelgootjes geplaatst die je tegen een vast tarief kan aanschaffen. Nadeel is natuurlijk dat je je auto niet gegarandeerd op die plek kan parkeren. Het blijft een publieke plaats.
Het gaat niet alleen om goedkoper. Het gaat om transparantie en eenvoud.

Transparantie is ver te zoeken met ondoorzichtige laadtarieven die meer dan 100% kunnen fluctueren. Bovendien heeft lang niet iedereen de mogelijkheid een eigen laadpaal (met zonnepanelen) uit te kunnen rollen. Mensen in appartementen en drukke straten zonder eigen oprit... nope.

Eenvoud is dan ook ver te zoeken. Meerdere laadpassen zodat je overal kunt laden onderweg. Zoeken naar en paal die leeg is en in de buurt staat van waar je bent de komende uren (en dan weer bedenken wat het tarief is). Kortom, je moet er veel meer over nadenken. Nee dank je.

Goedkoper? Ik betwijfel of elektrisch rijden echt aanzienlijk (dat is het sleutelwoord) goedkoper is als je vaak aan dure palen moet hangen met allerlei extra tarieven en niet op eigen grond (of die van het bedrijf waarvoor je werkt of waarvan je eigenaar bent) met 'gratis' energie uit gesubsidieerde zonnepanelen kunt laden.
Je kan het zo moeilijk maken als je wil natuurlijk. Mijn laadpas heeft overal ongeveer hetzelfde tarief. In het verleden was dat beduidend lager . Bijvoorbeeld als je bij Fastned ging laden, maar nu net zo duur.
Precies wat ik ook heb. Ik heb gedacht om als volgende stap elektrisch te gaan rijden ipv benzine.

Echter, bij ons is thuisladen niet mogelijk en zonnepanelen ook niet (oud appartementencomplex)

Ik zou pas overgaan tot elektrisch als ik minstens thuis kan laden elke dag. Mijn auto staat soms een paar dagen stil, dat is nou eenmaal zou. Ik ga toch niet om 03:00 de wekker zetten om de auto te verzetten?


Verder prima regel natuurlijk als het problemen oplost. Want meer kans op een plek voor elektrische rijders. Maar daarna ben je zelf ook weer aan de beurt...

Zijn er hier tweakers die afhankelijk zijn van openbare laadplekken en dus thuis niet kunnen laden?
Ja, hier een. Eigenlijk nooit zo'n probleem. Zoals je zegt; auto's staan het grootste gedeelte van de tijd toch stil. Af en toe, als je ergens heenrijdt, gewoon even aankoppelen. ABC=Always Be Charging.

En één keer in de zoveel tijd helemaal naar 100% om de cellen te laten balanceren.

Er wordt echt een heleboel drukte gemaakt om niks.
Ik laad puur openbaar en ik heb ‘s ochtends nul stress als ik even 20 minuten snellaad omdat er ‘s avonds niemand de auto kon verzetten of er geen plekken te vinden zijn.

In m’n auto heb ik internet en op m’n scherm ene Remote Desktop dus dan stuur ik alvast wat mailtjes, werk een paar tickets weg. Kwestie van op tijd vertrekken.
5 uur is ook behoorlijk kort als je met een 11kw auto zit.
Grotere accu's worden over het algemeen met grotere vermogens geladen. Accu's die met deze snelheid laden zijn meestal voor motoren die het ICE gedeelte ondersteunen, de (plug-in) hybrides dus.
Voor bijna alle EV's is 11kW het maximum op de AC lader. Of het is de lader zelf die niet hoger gaat. Ik rijd een Megane die kan 22kW laden op AC, maar nog nergens een lader gevonden die dat haalt.
Ik rijdt tegenwoordig ook een Renault EV, die 22 kW (3 fasen AC van 32A) kan laden. En constateer hetzelfde, 22 kW laden lijkt te worden uitgefaseerd. Er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Ik weet nog ergens een laadpunt van 14 kW, maar dat is ook niet altijd vrij.
Dat was wel één van de tegenvallers, waar ik na aankoop pas achter kwam.
In het Megane topic hier op Tweakers heb ik wel reacties gezien van rijders die wél een 22kW lader in hun omgeving hebben, maar ik ben ze nog niet tegengekomen.
De meeste publiekr palen kunnen maar 11kw aan, maakt iet uit dat je auto een hoger vermogen aankan 🤷🏻‍♂️
Maar degene waar ik op reageer, heeft het over de auto, niet de laadpaal. Ik had misschien mijn bericht wat anders moeten verwoorden.

CC: @Megalodon86
E-golf en E-up! doen maar iets van 7kW en daar gaat toch een KWh of 30 in vanaf leeg.
Mijn auto haalt om en nabij 3kW, en heeft ruim 20 uur nodig om op dat tempo vol te geraken (62 kWh). Fijn, dat kleeftarief. Als ik om 18:00 bij zo'n laadpaal ga laden, en dus vanaf 7:00 dit tarief ga betalen (best-case-scenario), heb ik pas 70-75% geladen. Als ik laat thuis komt omdat ik ver weg geweest ben, laten we zeggen rond middernacht, en een vrij lege accu heb (20%), kost me deze laadsessie (9 uur vanaf 07:00) 27 euro bovenop de laadkosten.

Hij kan wel sneller laden, maar dat is dan wel uitsluitend aan een snellader, en niet langs de weg.

Niet elke EV is gelijk, niet elke situatie is gelijk, niet iedereen heeft alternatieven (eigen oprit/laadpaal), en niet iedereen kleeft om het kleven / gemakzucht..
Mijn auto haalt om en nabij 3kW, en heeft ruim 20 uur nodig om op dat tempo vol te geraken (62 kWh).
Maximaal 3kW laden en 62kWh accu? Dat is wel een hele vreemde combinatie. Mag ik vragen welke auto dat is?
Daar hebben meer types last van, en het gaat niet alleen om de auto, maar ook om de laadpaal.
Sommige auto’s kunnen maar een fase laden, en dan moet die paal hoog afgezekerd zijn. Dan heb je natuurlijk wel drie fase wat vaker in de nieuwe auto ‘s zit maar ook dan moet de paal wel genoeg prik krijgen. Volgens mij gaat het met twee auto’s aan een paal al snel berg afwaarts.
ik zou dan toch echt willen weten welke autos met een 62kWh accu rondrijden en die alleen maar 1 fase laden ondersteunen of snelladen. Even los van de laadpaal. Drie fase laden zit toch al redelijk lang in EVs en niet alleen in nieuwe modellen. Tenzij je EVs vanaf 5 jaar geleden als "nieuw" ziet.
Ik had een Kona en die heb ik volgens mij nooit boven de 7 zien laden. Daarvoor een hybride die kon misschien niet meer dan 3. Mijn vrouw heeft dan een Nissan en die komt ook niet hoog.
Naast de paal en de auto, heb je ook nog de laadcurve van de accu.
Maar de nieuwe kunnen vaak wel drie fase laden, maar dan zit je nog steeds met de laadpaal.
Zo hebben we de theorie en de praktijk.
Ah, eindelijk dankzij jouw bericht gevonden om welke auto het gaat. De eerste Kona die in 2018 - 2919 uitkwam die kon inderdaad maar max 3.7kWh laden bij een 3 fase 11kW lader. Alle andere kona modellen erna hadden hier geen probleem mee. Mysterie opgelost.

Dan snap ik wel dat 5 uur echt te kort is als je die versie auto hebt.
Het gaat niet alleen om dit type maar goed. Je kan bijvoorbeeld bij Alfen kijken wat een semi professionele laadpaal voor aansluit waarden heeft. Dat is dan een paal met twee aansluitingen. Je moet als bedrijf of instelling die dan zeer zwaar af te zekeren .
Maar je kan hem bijvoorbeeld ook achter 1 of 3 x 16A gebruiken.
Voorbeeldje. Jaguar I Pace van de 1e generatie. Maximaal laden op 1 fase met 16 ampere is het dan maximaal 3,7KWH. En die accu is 85kwh. Dan sta je dik 12 uur aan de lader om een beetje stroom in die accu te krijgen.
Nissan Leaf. Heeft maar een 1 fase lader erin zitten. Ook nog een CHAdeMO voor de snellader ipv CCS.

Meestal geen probleem, maar ik moet er wel op letten bij welke aanbieder ik ga laden.
Je kunt natuurlijk om 7uur je auto loskoppelen en daarna een nieuwe sessie starten. Maar je accu rijdt je ook niet helemaal leeg. Dus als je gaat laden als je op 40 of 50 procent zit lukt wel.
Dat maximum bedrag (die 48 euro dus), is dat per laadsessie, of is dat per tijdseenheid (week, maand, jaar etc)?

Zo'n kleeftarief op zich is een uitstekend idee. Het is ronduit asociaal dat zo'n auto soms dagenlang , en hier in deze buurt zie ik het soms wel een hele week, continue aan zo'n laadpaal hangt, terwijl andere mensen geen laadplek kunnen vinden.

Het is een laadplek, geen parkeerplek (tenzij de gemeente hem specifiek ook als zodanig markeert uiteraard, maar meestal gebeurt dat niet).

Alleen is 4 uur imho wel erg kort, die 5 uur lijkt me ook aan de korte kant, met name als je hem 's avonds in prikt. Maak er dan 8 uur van, dat lijkt me weer een heel stuk redelijker/realistischer.
Dan bekijk je het van de gebruikerskant. Vanuit de laadpaalaanbieder gezien is elke minuut dat een paal bezet is, zonder dat er energie afgenomen wordt, verlies.

Dus 8 uur is redelijk, maar 4 uur brengt meer geld op. Dus dan snap ik wel dat de aanbieder geen 8 uur doet.
Ook vanuit de gebruikerskant valt er wat voor te zeggen. Liever twee auto's met 70% SoC dan eentje met 100% en de ander met 10% omdat die het nakijken had, terwijl persoon 1 ook met 50% SoC uit had gekund die volgende dag.

Een veelgehoord argument is immers "je hoeft hem niet leeg te rijden voordat je weer gaat laden", daar sluit een soft-limiet van 4 uur wel netjes op aan. En als je de range echt nodig hebt, staat het ook vrij de sessie gewoon opnieuw te starten lijkt me? Of wordt dat geblokkeerd door zulke diensten?
Tussen 23.00 en 7.00 telt niet mee he. Dus als jij om 18.00 uur van je werk komt en hem inplugt en je gaat een beetje op tijd weer weg 's ochtends, heb je niet of nauwelijks extra kosten (in dit voorbeeld betaal je dan vanaf 7.00 uur).
Of 4u kort is hangt echt van de situatie af. Als ik de statistieken van onze laadpalen op onze eigen parking bekijk, dan is 4u weer net zeer lang. De meeste van die palen staan heel de dag niets te doen, zelfs al is er een wagen aangesloten.
Waarom zetten ze dan geen laadpaal voor elke parkeerplaats, zoals de oude parkeermeters, de meer moderne hadden ook stroom nodig, dus de infrastructuur is er al, gewoon een heel dikke kabel doortrekken voor 200+ mensen in een buurt tegelijk op te laden, dit kun je ‘s nachts doen met de zonnepanelen die op je dak liggen toch, is dat niet waarom we die allemaal gelegd hebben? Was dit niet de belofte van groene stroom, goedkoop, altijd beschikbaar, stabiel, en de regering ging ons betalen om energie op te wekken.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 25 september 2024 05:00]

"dit kun je ‘s nachts doen met de zonnepanelen die op je dak liggen toch" :+
Ik laadde regelmatig hier in de straat bij Allego. Feitelijk zijn ze de enige aanbieder hier in de stad. Ik vertik het om nog een cent aan die club uit te geven. Ten eerste omdat ze zonder enige aankondiging op de kWh prijs ook nog eens een uurprijs hadden ingevoerd, dat zogenaamde 'connectietarief'. Nu dan weer die kleeftarieven. Het is dat ik geheel toevallig eens een keer in m'n app keek (doe ik eigenlijk nooit) en daar de forse facturen zag. Het had me lelijk veel geld kunnen kosten.

Erger vind ik de semi-monopolie positie die ze hebben: na het terugvallen van de stroomprijzen na Oekraïne- en gascrisis heeft Allego nog lang de te hoge prijzen gehanteerd, rond de 59 cent per kWh. Bezoek ik eens een andere stad, betaal ik 34 cent. Bij Tesla zelf: rond de 25.

Het is inmiddels wel iets gezakt zie ik, 53 cent per kWh. + 5 cent blokkeringskosten. Ik laad er niet meer, als ik een Allego paal zie rijd ik er voorbij, heb er een principekwestie van gemaakt.

[Reactie gewijzigd door EvaluationCopy op 24 september 2024 16:50]

Helaas gaan zo langzamerhand alle laadaanbieders die kleeftarieven invoeren. Het is niet alleen Allego.
Het is handig tegen kleven, maar ergens zie ik er ook een businessmodel in.
Ik vind het jammer dat gelijk alle palen dit blokkeertarieven hebben en niet de drukke palen. Een voorbeeld is de enige laadpaal hier in het dorp die (61 cent per kWh rekent!). Ik ben naar een andere eigenaar van dezelfde type Kuga PHEV de enige die de paal in heel het dorp gebruikt en zelfs die heeft volgende week een eigen laadpaal. Dan zou ik de enige zijn in het hele dorp die de paal gebruikt. Wie blokkeer ik dan?

Ik vertrek pas rond 8 waardoor ik ook niet meer mijn accu zou kunnen precondiitoneren zonder dat blokkeertarief.

Gelukkig/gekgenoeg word via je telefoon de laadsessie stoppen maar wel de auto in het infuus houden niet als blokkeren gezien.
Ik zit ook te denken als de auto er staat en er zijn 2 laadplekken, en eentje bezet ik, en de andere is vrij, dan vind ik een blokkeertarief ook wel vreemd.

Ik heb een Niro EV, en ik vind het laden toch wel storend, want ik kan niet thuis laden en niet op het werk. Ik heb wel 6 laadpalen in de buurt die ik kan gebruiken. Twee daarvan geven vaak storingen dus die negeer ik altijd. Die andere staan vaak vol waardoor ik een rondje rond de wijk moet. En dan is het al gauw 5 tot 10 minuten wandelen voor ik thuis ben.

En de afgelopen maanden hebben meer mensen in de wijk EV gekocht en nu wordt het nog drukker. We kunnen geen palen meer aanvragen want de wijk heeft er al teveel volgens de gemeente.

Dit gaat nog leuk worden in de toekomst, ik zit te denken aan een goeie hybrid als volgende auto. Maar ik heb deze auto nog 3 jaar, dus we zullen zien wat er gebeurt.
Gelukkig/gekgenoeg word via je telefoon de laadsessie stoppen maar wel de auto in het infuus houden niet als blokkeren gezien.
Toch wel, vanaf de 300e minuut is het blokkeren, ongeacht of je aan het laden bent of niet.. (buiten 23h-07h dan). Het heeft geen zin om je auto naar beneden te schroeven of je laadsessie te pauzeren. Enige wat je kan doen is op 295 minuten even naar je auto lopen, stekker eruit, opnieuw erin en je bent weer voor 300 minuten goed.

Hoewel ook dat binnenkort niet meer kan gezien wij nu aan het testen zijn met parkeersensoren, dus zo lang je auto er staat blijft het doorlopen, of je je kabel er nu uit trekt of niet.

[Reactie gewijzigd door seer op 24 september 2024 17:17]

Toch niet, einde laad sessie is steeds wanneer ik die stop via de app, niet wanneer ik weg rijd
Een voorbeeld is de enige laadpaal hier in het dorp die (61 cent per kWh rekent!).
Dan word je mooi opgelicht.

Net even gekeken wat de tarieven zijn in het dorp waar wij hebben gewoond, net buiten Den Haag, daar betaal je nu EUR 0,347 per kWh.
Klopt ja, bij mijn vader is het 29 cent
Ik vind die verschillen erg bizar aangezien elektriciteit op de internationale markt wordt ingekocht.

Hier in de buurt, in België weliswaar, hebben nagenoeg alle laadpalen dezelfde “hoge” prijs (0,50euro en meer) er is niet echt concurrentie.
Als ik het nakijk bij mij in de buurt in het Waasland merk ik toch wel eerder verschillende prijzen op rond de 0,4 euro. Zeker bij de punten bij overheidsinfrastructuur.
En bij het shopping center waar ze 50 laadpalen, en dus in totaal 100 punten hebbe, is het zelfs maar 0.36. Wat mij toch een bewuste keuze lijkt om mensen naar hen te lokken om te komen laden en tegelijk boodschappen te doen.
61 cent per kW! Dat is echt bizar hoog. Heb je geen mogelijkheden om een eigen laadpaal te plaatsen?
Misschien bezoekers van bewoners in dat dorp?
Ik krijg meldingen zodra de laadpaal bezet is, die krijg ik dus alleen zodra een van de twee KUGA’s aangekoppeld word
Allego voerde het kleeftarief in september in om te voorkomen dat auto's onnodig lang aan een laadpaal gekoppeld blijven, terwijl ze niet meer aan het laden zijn.
Is het dan niet eerlijker pas een kleeftarief te gaan rekenen op het moment dat de wagen nog aan de lader hangt maar niet daadwerkelijk meer aan het laden is?

Met een 90kWh accu en een 11kW laadpaal gaat de wagen niet altijd in vijf uurtjes vol zijn. Nu gaat het gelukkig om een wagen van de zaak dus om de kosten hoef ik me persoonlijk niet druk te maken, maar ik vind het toch allemaal maar wat vreemd.

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 24 september 2024 23:06]

Dit kan je vanuit de auto regelen, dus is het te makkelijk om de auto gewoon op vol over 24h te zetten
Totdat, zoals volgens de plannen, bij overvraag de laadsnelheid geknepen wordt, wat dan nog maar een van de afgesproken/verwachtbare factoren is, maar zo zijn er meer mogelijke (externe) factoren die daar op van invloed zouden kunnen zijn.
@Hayte Ik ga er vanuit dat dit enkel in Nederland geldig is? In België (waar ook een gedeelte van het Tweakers doelpubliek woont) en de rest van Europa heb ik geen weet dat Allego zulke tarieven hanteert.
Excuus, dat had ik inderdaad in het artikel moeten plaatsen. Het geldt voor zover bekend alleen voor Nederland, inderdaad.
Ik denk dat het niet slecht zou zijn om de limiet iets korter te zetten maar met een curve te werken op het tarief van €0.00 - €0.10. Hoe langer je blijft staan hoe kostelijker sowieso, maar na verloop van tijd gaat het ook veel harder optellen wat toch iets meer incentive geeft om je auto tijdig te verzetten.

0 - 2h: €0.00/min
2 - 3h: €0.01/min
3 - 4h: €0.02/min
[..]
11 - 12h: €0.10/min
Ik kan in 2 uur m'n auto niet opladen, dus dat levert extra kosten op.
En een halve auto opladen kost weer onnodig starttarief.

Maar op zich: als de auto vol zit, mag na een uur best een oplopend tarief gaan gelden.
Moet er wel geen storing zijn opgetreden (heb al eens gehad dat ik na 3 uur aankom en de auto blijkbaar na paar minuten was gestopt met laden). Dus de paal moet wel communiceren dat het laden is gestopt aan de betaler.

Maar wat het ook wordt: laat al die palen vooral hetzelfde doen, na goed overleg met de consumentenorganisaties. Want van al die verschillen wordt het een grote chaos.

[Reactie gewijzigd door willyb op 24 september 2024 17:56]

Grote irritatie bij elektrisch rijden is de slechte transparantie over kosten.
Waarom moet een tankstation wel aangeven wat een liter kost, maar ben je bij elektrisch rijden aan allerlei apps met regelmatig tegenstrijdige informatie overgeleverd?

Hoe moeilijk is het omdat op een display te laten zien? Er is communicatie met een server. Het lijkt bijna bewuste onwil om geen display op die laadpunten te hebben en de kosten te laten zien.
Omdat hier nog geen wetgeving voor bestaat heb je nog slechte berichtgeving. Zodra de eerste gebruiker een zaak wint van een laadpaal exploitant dat die onrechtmatig dit tarief hanteert omdat A) sommige laadpalen geen 11kwh kunnen leveren dus je automatisch die boete krijgt, redelijk oneerlijk als je gewoon vol wilt zijn B ) blokkeren in de regel vooral geldt voor volle auto’s die niet verplaatsen.

Ik wil wel eens zien hoe lang iemand zijn auto op zwarte zaterdag bij een benzine pomp vol naast een pomp mag laten staan.

In theorie, is dat exact hetzelfde concept als je volle EV heel de dag maar aan de openbare laadpaal laten hangen. Je bent niet aan het laden en als jouw gemeente daar geen parkeerplaats van gemaakt heeft moet je de auto verplaatsen. Bij ons in de wijk staat er dat je op 1 plek mag “parkeren” de andere is “Charge & Go” dus daar is het idee zsm verplaatsen. Door onze eigen buurt app lukt dat verplaatsen ook vrijwel altijd.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 25 september 2024 21:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.