Het aantal Nederlandse laadpunten is in 2024 met 25 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de NAL. Dat is 5 procentpunt minder dan een jaar eerder, terwijl de NAL destijds zei dat de groei juist moet toenemen. De organisatie vreest nu voor 'stagnatie op den duur'.
Nederland heeft nu 183.704 publieke laadpunten, meldt de Nationale Agenda Laadinfrastructuur, een samenwerkingsverband van verschillende overheidsorganen en netbeheerders. Het plaatsingstempo neemt onder meer af doordat er de afgelopen jaren een aantal grote aanbestedingen is gestart. Hierbij worden er in het begin 'aanzienlijk minder laadpalen' geplaatst, schrijft de NAL. Ook wordt er verwezen naar netcongestie in enkele regio's en een tijdelijk personeelstekort in Noord-Nederland. "Daarnaast wordt er nu vooral datagestuurd gewerkt, wat soms tot een lagere plaatsingsbehoefte leidt."
Dat overvolle stroomnet en een tekort aan installateurs kunnen 'op den duur' zorgen voor stagnatie, zegt de NAL, naast een gebrek aan transparantie bij de verschillen in laadprijzen van publieke laadpalen. Met name in Utrecht, Gelderland en Flevoland loopt het energienet tegen de grenzen aan. De NAL zegt dat door slimmer te sturen op de plaatsing, het gebruik en tijdstip van laden, laadpunten juist kunnen bijdragen aan het afvlakken van piekbelasting en efficiënter gebruik van het huidige energienet. "Overheden hebben hierin een belangrijke sturende rol, door gericht te plannen, data-gedreven keuzes te maken en samen te werken met netbeheerders en marktpartijen aan integrale oplossingen."
Het gros van de 183.704 laadpunten is volledig publiek. Met laadpunten bedoelt de NAL een aansluiting voor een elektrische auto. Een laadpaal heeft bijvoorbeeld vaak twee laadpunten. Minder dan de helft van de laadpunten zijn semi-publiek. De rest bestaat uit snelladers met een vermogen van 50kW of meer. Hierbij gaat het om 1200 laadstations met 5800 laadpunten, 'waaronder steeds meer krachtige laders van 350kW of meer'.
Het is voor het eerst sinds de NAL in 2019 werd opgericht dat de groei van het aantal publieke laadpunten afneemt. Dit terwijl de Nationale Agenda vorig jaar juist zei dat er een verdere versnelling nodig is. "Het tempo moet de komende jaren fors omhoog om de verwachte groei van elektrisch vervoer de komende periode bij te houden", zei NAL-voorzitter Gerben-Jan Gerbrandy destijds. In 2023 werden er per maand ruim 1900 nieuwe laadpunten geplaatst; dit is vorig jaar gedaald tot maandelijks 1600 nieuwe publieke laadpunten.