Fastned had vorig jaar 346 laadstations, vijftig meer dan in 2023

Fastned heeft in 2024 vijftig nieuwe laadstations geopend, waarmee het totaalaantal uitkomt op 346 laadstations in zeven landen. In 2030 wil het duizend operationele laadstations hebben. Voor ruim de helft zijn in ieder geval locaties verworven.

Afgelopen jaar verwierf Fastned 139 nieuwe locaties waar laadstations gebouwd mogen worden, zegt het bedrijf in zijn jaarverslag over 2024. Daarmee heeft het nu 569 locaties die geëxploiteerd worden of in ontwikkeling zijn. De meeste al operationele locaties zitten in Nederland: 183. Hier zijn daarnaast tien nieuwe locaties verworven waar nog een laadstation gebouwd wordt. Verder komen er in Duitsland veel nieuwe stations bij: daar werden in 2024 maar liefst vijftig nieuwe locaties verworven.

De omzet van Fastned steeg afgelopen jaar met 43 procent naar 86 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg ook: van 4,6 miljoen euro in 2023 naar 7,4 miljoen euro in 2024. Onder de streep is echter nog sprake van een verlies, dat na een daling in 2023 weer verder is opgelopen. In 2024 was sprake van een nettoverlies van 26,6 miljoen euro, terwijl dat in 2023 nog 19,3 miljoen euro was.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

27-03-2025 • 12:32

94

Submitter: Heineken

Reacties (94)

94
94
68
6
0
15
Wijzig sortering
77.000 euro verlies per laadstation, 12.000 euro meer dan in 2023. Er zijn dus twee redenen waarom het verlies explodeert. Ze hebben geen schaalvoordeel blijkbaar, integendeel.

De introductie van nieuwe technologie heeft doorgaans 1 van 3 patronen: snel falen en vergeten, hype, of succes. EV lijkt een hype. Bij succes zie je een S-curve, die pas gaat afvlakken wanneer er weinig mensen overblijven die nog kunnen overstappen. Internet heeft zo'n S-curve. Hypes hebben een piek, gevolgd door een diep dal, en daarna stabilisatie op een nivo ruim onder die piek - de technologie heeft wel waarde, maar niet zoveel als gehyped.

De piek van de EV-hype lijkt wel over, maar het dal nog niet bereikt. Fastned zal dat dal moeten overleven, en vervolgens rendabel zien te worden op het stabilisatie-nivo. Dat zal nog een uitdaging worden.
EV is geen hype. Het fysieke aantal EV's stijgt jaar over jaar. Bron: https://www.eea.europa.eu...ions-of-electric-vehicles

En zelfs als de groei zou afvlakken of zelfs zou dalen, dan nog is er een toename van het aantal EV's (en daarmee een toenemende vraag naar laadpalen).

Immers, een EV gaat langer mee dan een jaar. Dus moet je dergelijke statistieken niet per kalenderjaar analyseren, maar over de levensduur van een EV binnen de regio (plaats, provincie, land, continent).
Ter relativering, het aantal nieuwe benzine autos stijgt ook nog steeds in de EU. 5.991.324 voertuigen in 2022, 6.775.363 in 2023. https://ec.europa.eu/euro...=Passenger_cars_in_the_EU, https://ec.europa.eu/euro...mot/default/table?lang=en

Het is misschien geen hype, maar de EV gaat voorlopig ook niet de wereld overnemen. In Nederland en Scandinavie ziet het er vrij rooskleurig uit, maar in Zuid en Oost Europa is het een ander verhaal.
Dat is wel heel specifiek kijken naar data, 2022 was een erg slecht jaar voor de auto markt, daardoor is de stijging in 2023 niet representatief en zie je niet terug in de 2024 data. De groei van elektrisch is nog steeds fors en zeker met de goedkopere modellen op de markt zal deze ook in zuid en oost europa doorbreken.
Waarom neem je data van drie jaar geleden?
Nieuwere data hebben ze daar niet. Heb jij nieuwere data voor zowel benzine als electrische modellen? Laat maar zien.
Leuk dat je het probeert te weerleggen, maar daar is de discussie ICE-EV veel te gepolariseerd voor. Als iemand een bepaald type auto stom vindt, blijft die maar excuses aanvoeren om het punt te verdedigen. Verspil je energie niet.
Raar eigenlijk. Terwijl dit eigenlijk niets meer is dan een ander motor-type voor een vervoermiddel wat we niet kwijt willen raken. Alle motor-types hebben zo hun voor- en nadelen.

En welk motortype je ook gebruikt; het gaat erom dat je van A naar B kan komen. Als het puur om de emotionele beleving van autorijden gaat dan zou het moeten gaan om een veel kleinere groep mensen en die hoeven dus ook niet te wisselen van motortype.
Misschien dat het dus neerkomt op: "we willen wel maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt, dus gaan we ons verzetten"?
Tsja voor mij is een auto iets dat me van A naar B brengt. Ik wil niet eens de motorkap open doen. EV of ICE het maakt me niet uit.
Daar ging het me helemaal niet om. Ik probeerde alleen te weerleggen dat EV's geen hype zijn.

Hier thuis hebben we 2 EV's, een diesel (V6 TDI Quattro) en een 1.4 benzine auto(tje). Ik rij in allemaal even graag. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, voor- en nadelen.

De enige brandstof waar ik een afkeer van heb is LPG. Ik heb vele, vele, auto's versleten met een LPG installatie, maar het was het altijd toch allemaal net niet. Wel goedkoop, dat zeker.
Ik zie je punt en ik zie dat je genuanceert in gesprek gaat. Ik denk alleen dat dat geen zin heeft en dat @MSalters ook niet door jouw informatie van mening gaat veranderen. Als je eenmaal te stevig in een van de kampen zit, maakt het niet zo veel uit wat de data is. Je kunt altijd wel iets vinden waarom de andere partij geen goede zaak heeft.
Natuurlijk stijgt het aantal EV's op de weg. De nieuwverkoop in 2025 zal hoger zijn dan in 2005. Daar kun je dus absoluut niet concluderen dat het een hype is. Het aantal NFT's is nu ook groter dan in 2020, en toch is dat duidelijk een hype.

De initiële groei van een hype is net zoals bij een succesverhaal een exponentiële curve. Dat wil zeggen dat het marktaandeel exponentieel groeit, maar ook de groei groeit dan exponentieel. d/dx(exp x)=exp(x), wiskundig gesproken. Maar we zijn hier duidelijk voorbij die eerste initiële fase. En dan is de verandering van het aantal EV's (nieuwverkoop - sloop) een duidelijkere voorspelling dan de grootte van het EV wagenpark.

Een interessante vraag is of het aantal EV's rond 2040 gaat dalen, als de verkoop-piek van 2020-2025 inmiddels ver voorbij is. De markt zal dan gestabiliseerd zijn; de vraag is op welk nivo. Maar tot die tijd zal het aantal laadpalen ook moeten groeien, ja.
D'r komen ook steeds meer EV vrachtwagens, dus de infra is zeker niet weggegooid geld.
Voorlopig is er nog steeds een Europees akkoord dat de verkoop van ICE personenwagens vanaf 2035 verbied. Tenzij daaraan iets drastisch verandert zal het aantal EV's dus tot 100% toenemen.

Wat je nu ziet is tijdelijk, door het wegvallen van subsidies en belastingvrijstellingen, de niet ideale laadinfrastructuur, en de hoge prijs voor EVs.

Maar de EV's worden steeds beter en goedkoper en de laadinfrastructuur breid zich gestaag uit.
Natuurlijk stijgt het aantal EV's op de weg. De nieuwverkoop in 2025 zal hoger zijn dan in 2005. Daar kun je dus absoluut niet concluderen dat het een hype is.
Eerst zeg je "De piek van de EV-hype lijkt wel over, maar het dal nog niet bereikt." En nu zeg je dat je absoluut niet kan concluderen dat het een hype is. Wat is het nu? Uw vergelijk is ook gewoon absurd.

Dus het is geen hype want EV's zijn er al te lang. Maar tegelijk is het dal niet bereikt? begrijpen wie begrijpen kan.

ICE wagens zullen gewoon blijven bestaan zoals paarden of oude oldtimers nog bestaan. ICE zal een niche markt worden voor bijv racewagens. Dat is toch zo klaar als een klontje? Roeptieren dat de Piek van de hyper over is en het dal nog niet bereikt is slaat nergens op. Het klinkt zelfs wat Trumpiaans. Iets absurd zeggen, later dat feit ontkennen en dan weer iets anders zeggen.
Een interessante vraag is of het aantal EV's rond 2040 gaat dalen,
De markt groeit nog gewoon dus ja in 2040 zullen er meer EV's zijn, dat is 100% zeker.
als de verkoop-piek van 2020-2025 inmiddels ver voorbij is.
Waar heb je het over? Welke piek is over? Ik ben heel benieuwd wat je hier gaat op zeggen.
Data spreekt dit tegen. Zie deze grafiek.
Je praat over hype vs succes van producten in een soort van vacuüm.
De formules kun je prima toepassen op markten waarbij er weinig drempels zijn voor aanschaf en de producten op zichzelf staan.
De automarkt werkt zo niet, een EV automarkt al helemaal niet. Een EV heeft vele afhankelijkheden, waaronder de laad infrastructuur, hoeveel de auto en het gebruik belast wordt door de overheid, milieu regels etc. Daarnaast is de verkoop in het begin door de overheid gestimuleerd (juist door dit probleem). Ook is de auto een lange termijjn aankoop en loopt de EV tegen de limiet aan wat technische mogelijk is, dus de aantrekkelijkheid wordt hier mede door bepaald. Je kunt dan ook niet echt spreken van het floppen, succesvol zijn of hypen van "de EV", omdat "de EV" met een range van 200km niet dezelfde aantrekkelijkheid heeft als een EV met een range van 800km. Je curve wordt dus eerder een soort trappetje en die kun je dan leuk naast die van een smartphone houden, en daar wat formules op los laten maar dat zegt echt allemaal helemaal geen bal natuurlijk.
Wat probeer je nu te beargumenteren?
Juist de ontwikkeling in EV-techniek neemt de drempels weg. Een nieuwe middenklasser EV is weliswaar fors aan de prijs maar haalt op een accu 400 km. De elektrische motors worden zuiniger, dat is al duidelijk merkbaar als je de generatie EV's uit 2019/2020 vergelijkt met de generatie 2024/2025.
Daarnaast zien we ook nog steeds optimalisaties en verbeteringen in accutechniek, snellaadvermogen etc.
De markt voor EV's is dus nog lang niet uitontwikkeld.
De groei zet echt wel door. Het is inderdaad de vraag of FastNed op deze manier (lang niet de goedkoopste DC-laadboer) het op lange termijn kan volhouden. Hun praktische stations, waar je kunt langsparkeren i.p.v. achteruit inparkeren (o.a. Tesla) zijn weer een duidelijk voordeel.

Je kunt inderdaad niet in een vacuüm discussiëren. Ik durf wel te stellen dat de EV automarkt ook groeit door technische ontwikkelingen.
En zelfs als de groei zou afvlakken of zelfs zou dalen, dan nog is er een toename van het aantal EV's (en daarmee een toenemende vraag naar laadpalen).
Maar ook meer en meer privé laadpalen... tenzij je geen eigen oprit hebt vraag ik me af hoeveel mensen publiek (snel) laden. Persoonlijk doe ik dat enkel op vakantie (hoogstens enkele dagen per jaar dus)
Dat geldt ook voor mij. Ik heb een eigen oprit en laadstation. Mijn auto heeft een range van tussen de 300 en 400 echte kilometers (afhankelijk van seizoen), en dus hoef ik vrijwel nooit aan de snellader, want zoveel kilometers rij ik op een dag niet. Behalve de vakantie dan inderdaad.

Maar inderdaad, voor de mensen die de luxe van een eigen oplaadstation niet hebben, zullen die 'veroordeeld' zijn aan een publieke laadgelegenheid, precies zoals een ICE bezitter 'veroordeeld' is aan een publiek tankstation (en vanuitgaande dat de overgrote meerderheid geen eigen pomp op de oprit heeft).

Meer EV's = meer vraag naar zowel publieke en privé laadpalen, waarbij het aandeel publiek uiteindelijk groter zal zijn dan privé (qua vraag) als er straks meer betaalbare EV's gaan komen.
Maar dat is toch hoe dit werkt bij een snel groeiend bedrijf?

Het verlies komt vaak voor heen groot deel uit investeringen en afschrijvingen. Het feit dat het bedrijfsresultaat wel positief is is een goed teken. Deze zit bovendien met ~8,6% op een prima niveau voor een gezond bedrijf.
Eens, maar bij een bedrijf als Fastned zijn afschrijvingen en rente een heel groot deel van het resultaat, want het is heel kapitaalintensief en ze hebben relatief heel weinig personeel en variabele kosten als de locaties er eenmaal staan. Winst zonder afschrijvingen en rente is dan geen goede graadmeter.

Bij FTM volgen ze Fastned ook op de voet en als ik dat lees zie ik het toch als een moeizaam pad naar winstgevendheid. Zelfs met een goede bezettingsgraad wordt het lastig om onder de streep winst te maken, zeker omdat ze inmiddels een stevige schuldpositie hebben opgebouwd.
@Chris03 dat op de voet volgen bij FTM is niet meer volgens mij. Er is een tijd geweest dat het echt een hard opgeblazen balon was die (redelijk) terecht aandacht kreeg van FTM, maar enkele jaren is er volgens mij geen artikel meer van verschenen. Dat is naar mijn idee niet zonder reden.
Je kijkt naar de totale winst/verlies. Als je kijkt naar de operationele winst is die met 7.4MEUR best prima. Het verlies komt vooral van investeringen en afschrijvingen. Dus mij lijkt het model best prima. Daarnaast hebben ze 23% meer laadpunten maar wel 43% meer omzet. Dat betekend dat de omzet per laadpunt omhoog gaat. Die 43% komt grofweg overeen met de 40% in stijging van het aantal kWh, dus de utilization van laadpalen lijkt zelfs iets hoger te zijn.
Je hebt duidelijk een vooropgezette mening en probeert die met ieder argumentje te ondersteunen. Dat je daarbij negeert dat het marktaandeel van EVs bijna precies een S-curve volgt is tekenend.

Ik zou je adviseren om je wat beter te informeren met echte cijfers: wereldwijd groeide het aantal verkochte BEVs in 2024 met 14% tot meer dan 10 miljoen op een totaal van nog geen 75 miljoen auto's. Het marktaandeel was daarmee ongeveer 13%. Opvallende quote hieruit:
Conversely, the year-end had a negative impact on some other markets. BEV sales in the top five European markets decreased by 5% in the fourth quarter year-over-year. This decline may be attributed to OEMs delaying registrations to meet stricter CO2 emissions targets set to begin in the EU in January 2025.
Er zijn dus wel wat kleine dalingen geweest in bepaalde markten, maar die zijn toe te wijten aan 1) beëindigen van bepaalde subsidies en 2) het gedrag van fabrikanten. Die hebben heel hard hun best gedaan om precies de benodigde hoeveelheden BEVs te verkopen om boetes te voorkomen en om zoveel mogelijk EV klanten door te schuiven naar 2025.

Ook kwam er daarom een lobby in Brussel tegen de uitstootregels en een propaganda-campagne over zogenaamd tegenvallende vraag, waar veel media klakkeloos in meegingen.

Per dit jaar zijn de vereiste aantallen weer gestegen en wat blijkt... Opeens kunnen de fabrikanten weer veel meer EVs verkopen. Cijfers over jan-feb 2025 vs jan-feb 2024:
Snapshot electric vehicle sales in Jan-Feb 2025 vs Jan-Feb 2024, Year to Date (YTD) %

Global: 2.4 million, +30%
China: 1.4 million, +35%
EU & EFTA & UK: 0.5 million, +20%
USA & Canada: 0.3 million, +20%
Rest of World: 0.2 million, +35%
En moet je eens zien wat er nu allemaal wordt aangekondigd aan nieuwe EVs. Een flink deel daarvan ook met heel groot bereik en sneller laden, of juist modellen in lagere prijscategorieën. Prijzen voor batterijen bereiken steeds lagere niveaus terwijl er nog veel meer fabrieken bijkomen.

Geloof je dan nog steeds dat de hype voorbij is? Het komt nu namelijk pas goed op gang. We komen nu juist in het stijle deel van de S-curve terecht.

[Reactie gewijzigd door bilgy_no1 op 27 maart 2025 13:49]

De piek van de EV-hype lijkt wel over, maar het dal nog niet bereikt.
Wat een onzin toch allemaal. Wat is dat met die misinformatie toch? Zonde.

Even wat basiseconomie rond EV's: Wat Fastnet hier doet is laadstations verwerven en marktaandeel + geografische bezetting veroveren. Dat is een werk van lange adem. Ze willen zich dus lokaal verankeren.

De hype cycle waar jij naar verwijst bestaat maar dat is niet terug te zien in de toename van EV's. Het tegendeel beweren is dus een leugen. Je kan de cijfers eenvoudig nagaan: https://www.iea.org/reports/global-ev-outlook-2024

Het gaat ongeveer over een YoY groei van 25%. De groei is geleidelijk en afhankelijk van het politieke klimaat gaat die groei heel snel of wat trager maar de groei van EV's en het hele ecosysteem gaat gestaag, jaar op jaar.
77.000 euro verlies per laadstation, 12.000 euro meer dan in 2023. Er zijn dus twee redenen waarom het verlies explodeert. Ze hebben geen schaalvoordeel blijkbaar, integendeel.
Je kan op basis van de data in het artikel onmogelijk hier iets zinnigs over zeggen. Het kan zijn dat ze bijv duurdere locaties pas later hebben aangekocht, gekregen of ontwikkeld. Ook de mannier van verwerving kan impact hebben zoals huren vs kopen, eigen kapitaal of via een lening of leasing. Zolang je de details niet kent kan je daar niets over zeggen.
Er zijn dus twee redenen waarom het verlies explodeert.
Fastned brandt nog steeds cash, maar financiert groei via schulden. Het verlies in verhouding met de omzet daalt zelf een beetje dus de trend is positief. Maar zelfs als dat niet zo zou zijn is dat normaal als je een markt aanboord.
Ze hebben geen schaalvoordeel blijkbaar, integendeel.
Als je 100 bouwgronden koopt of huurt dan gaat dat niet plots goedkoper worden. Je koopt steeds van anderere partijen. Maar zoals ik al zei, misschien hebben ze duurdere locaties moeten kopen. Zonder de details kan je geen conclusies maken zoals jij doet.
Het is interessanter om te kijken naar hoeveel "onderweg-laders" Fastned links laten liggen en bij de concurrent gaan laden. Ze zijn al bijna 2-3x zo duur als bij Tesla laden bijvoorbeeld. Geen idee hoe de tarieven van Ionity bijv zijn.

Dat EV een hype is geloof ik niet, daarvoor zijn er nu al teveel.
Ik laad nooit mijn EV bij fastned of elke andere publieke paal, alleen thuis en bij een extreem goedkope paal op werk. Voor lange trips pakken we de PHEV.

Zeker voor directe eigenaars van EVs is fastned totaal niet interessant, alleen voor lease een optie.
En dan alleen voor lease-rijders die niet zelf hun elektriciteit hoeven te betalen. Er zijn veel niet-zakelijke privé-lease rijders.
Het is geen hype, het is een product dat met oversubsidie en overheid verplichte aankoop aan de "consument" opgedrongen wordt. Dit is nodig omdat er anders helemaal geen algemene overgang mogelijk is voor de massa. Velen zijn daarin toen ingestapt. EN je merkt dat er dus sowieso terug vertraging komt daar waar subsidies stoppen. De plaatsen van verplicht door overheid niet (BE) daar gaat dat EV aankoop nog wel even door wegens leasing.

Het probleem? De energie markt is er niet klaar voor...

Het 2e probleem? De overheid begint al terug te krabbelen met hun oversubsidie en de consument begint al te morrelen.

[Reactie gewijzigd door d3x op 27 maart 2025 19:15]

Het probleem? De energie markt is er niet klaar voor...
Die zal zich dus aanpassen.... Opschalen gaat ook vaak niet voor het gebruik uit en het kost nu eenmaal tijd.
Het 2e probleem? De overheid begint al terug te krabbelen met hun oversubsidie
Ja, maar dat zie je bij elke overgang die wordt geholpen met subsidie....die houdt gewoon een keer op en meestal juist als steeds meer mensen kiezen voor dat 'nieuwe' systeem.
en de consument begint al te morrelen.
Helaas heeft die daarvoor ook genoeg andere redenen....
Vanaf de jaren 50 werd de ICE ook 'opgedrongen' door de overheid. Vooral door middel van massale investeringen in infrastructuur.

De eerste benzinepompen stonden op de stoep voor het dorpscafé.
Ze zijn twee keer zo duur als Tesla als je een Tesla hebt. Om diezelfde prijzen met een andere EV te krijgen moet je net als bij FastNed een abbo nemen en dan is het verschil opeens een stuk kleiner.
Je kan met een niet Tesla EV (mits je de juiste aansluiting hebt) ook gewoon bij Tesla Superchargers laden voor eenzelfde tarief. Vroeger kon dit niet maar die tijden zijn al jaren achter ons.
Deze Superchargers zijn uit ervaring veel voordeliger dan de concurrentie.
Bijna drie keer zo duur zelfs. Mij zien ze met mijn privé auto niet bij FastNed. Voor dat geld kan ik beter diesel gaan rijden.
Wat is je verwachting, dat we allemaal diesel gaan / blijven rijden? Ik zou er niet op gokken.
Ik herken dit sentiment nog van mobiel bellen, online kleding kopen, e-mail, led-verlichting, windmolens, smart watches en magnetrons.
Sowieso, benzine/diesel? Wil je nog meer klimaatverandering? Als jij nu overdag je EV laadt rijd je op hartstikke groene stroom.

En de extra emissies bij productie zijn ook weer niet dusdanig groot. Na 50.000km heb je al voordeel.
Het probleem is dat veel (westerse) landen niet genoeg merken van de klimaat verandering en de lobby voor fossiele alternatieve in volle toeren gaat.

Nu dat de koffie duurder wordt en daarmee hun portemonnee geraakt wordt gaan ze ineens nadenken wat de gevolgen kunnen zijn.

Dat India overstroomt door de gevolgen interesseert de meeste niet, tot dat het hun overkomt en dan: *insert pikachu face*
Je hebt hier een selection bias, natuurlijk. 3D TV's zijn zo dood als een pier.

Maar het essentiële verschil is dat de magnetron markt pas is gaan dalen toen bijna iedereen een magnetron had - mensen hebben geen twee magnetrons nodig. Dat was verzadiging. Komt de EV stijging nu tot een halt omdat mensen geen twee EV's nodig hebben? Nee, bepaald niet.
Nee, maar je hebt het over een "EV stijging die tot een halt komt nu"... maar die komt helemaal niet tot een halt.
Op basis van de cijfers is het onmogelijk om te concluderen of er sprake was of is van een EV hype. De meerjaarstrend (EU)toont nog altijd een gestage stijging. De stijging is ongeveer linear. In 2023 werd 15% bereikt, in 2024 was er een terugval naar 14% (met name door een dip in Q1), maar 2025 ytd zit al weer op 16%.
Te vroeg om te juichen of om somber te zijn.
Het is een beetje als de Gartner cycle. Hoge piek door stimulator. Daarna kakt het in want blijft duur. Dan komt de markt werking (het moet goedkoper want anders koopt niemand meer) en dan stabiliseert het.

Dat er een hype was valt niet te ontkennen. Dat was simpelweg door subsidies en voordelen met een EV. Noorwegen spande de kroon door EV's dusdanig te subsidiëren dat een 100.000k EV goedkoper was dan een midrange BMW. Zelfde hier in NL toen (PH)EV's 0% bijtelling hadden.

Dat creert een "hype" of een "run" op het voordeeltje wat nu langzaam afzwakt.

Ik vind het daarom ook heel goed dat de EU zich strak vast houd aan de doelen die gesteld zijn itt onze onbetrouwbare partner over de grote oceaan richting het westen.
De grootste onbekende voor Fastned is het aflopen van de 15 jarige concessie voor 201 laadpunten langs de Nederlandse rijkswegen. Die hebben ze in 2012 verkregen en loopt in 2027 dus af. Als ze die verliezen hebben ze een flink probleem, want dan verliezen ze al die laadpunten en zijn die investeringen niks meer waard. Het model wat de overheid hanteert is hetzelfde als voor de tankstations. Daar moet grof geld voor worden betaald om een bepaald aantal jaar op plekken de tankstations te mogen uitbaten. Dat is ook een van de redenen waarom Fastned nooit zo goedkoop laden kan aanbieden als Tesla, waar ze vaak helemaal niet te maken hebben met dure concessies, maar gewoon een dealtje hebben met een hotelketen.
Het is niet zo simpel als je het omschrijft. Een groot deel van de kosten die gemaakt worden is voor het uitbreiden van het netwerk naar een aantal nieuwe landen. De kosten gaan daar voor de baten uit. Naar verwachting worden in die landen de komende 2 jaar veel nieuwe stations geopend.
bedrijfs resultaat is verdubbled,

verlies is gewoon investering in nieuwe stations.
Ik deel dit inzicht wel. Als je kijkt naar se verkoop grafiek was er een sterke afvlakking bezig. 2024 zou een nul jaar zijn of zelfs een daling. De onverwachte stijging is deel artificieel omdat diesel bestelbussen niet meer stadscentra in mogen vanaf dit jaar. Zonder die wet zou naar verwachting er een lichte daling in EV verkopen zijn geweest.
Het is de mensen nog niet opgevallen (bijvoorbeeld in the UK) dat het extratje eraf is. De registratie is daarin zeer belangrijk. In verband dat je meer of minder hoeft te betalen. Daarbuiten zijn de meeste EV rijders mensen die een auto van de zaak hebben omdat particulier niet te doen is. Het is gewoonweg te duur plus je moet een huis met een carpoort of garage hebben om die laadpaal te gebruiken. Dat heeft lang niet iedereen.
Dus de hype is eraf, ik hoop op een andere manier van brandstof, waterstof bijvoorbeeld. Als ze daar meer geld in stoppen in onderzoek dat zou veel sneller door de mensen geaccepteerd worden. Ook het gewicht van de auto's is dan lang niet zo zwaar.
Om maar te zwijgen hoe inefficiënt batterijen zijn.
Ik wil daarmee zeggen, zodra je ze hebt opgeladen ook al rij je niet, ontlaad de batterij alweer. Dus die energie gaat meteen verloren.
Dan nog even het milieu, was het niet iets van 10jaar rijden met een EV voordat het minder belastend voor het milieu is dan de huidige brandstof auto's?
We kunnen daarna over mensenrechten hebben, maar daar stoort zich toch niemand aan. als ze maar hun autotje (EV) kunnen rijden en laten zien hoe goed zij wel niet zijn.
We gaan het zien. Als per 1 januari de 25ct korting op de benzine vervalt wordt juist elektrisch rijden relatief weer wat aantrekkelijker.

De stilstandsverliezen bij regelmatig gebruik van een EV zijn echt minimaal. Daarnaast zijn EV's juist heel efficiënt met energie, veel efficiënter dan een benzinemotor die slechts 40-50% rendement haalt.
Een nettoverlies van 26,6 miljoen euro op een omzet van 86 miljoen euro is flink. Hoe lang gaan ze dat nog volhouden?

Als electrische rijder heb ik nooit bij hun geladen omdat hun tarieven erg hoog zijn. € 0,74 per kWh.
Een nettoverlies van 26,6 miljoen euro op een omzet van 86 miljoen euro is flink. Hoe lang gaan ze dat nog volhouden?
Zolang de investeerders het nog leuk vinden. Merk op dat volgens het jaarverslag de "network expansion costs" bijna net zo hoog zijn als het totale verlies. Dus het is vooral de uitbreiding van het netwerk waar het geld in gaat zitten. Maar op een bepaald moment is het netwerk gewoon klaar en zullen er vrijwel geen nieuwe stations bijgebouwd worden. Dan valt die forse kostenpost grotendeels weg.
Een nettoverlies van 26,6 miljoen euro op een omzet van 86 miljoen euro is flink. Hoe lang gaan ze dat nog volhouden?

Als electrische rijder heb ik nooit bij hun geladen omdat hun tarieven erg hoog zijn. € 0,74 per kWh.
Waar laad je dan? Thuis? Dat is niet te vergelijken. Andere snelladers zijn al snel even duur of zelfs duurder, behalve Tesla.
Hier raak je precies het juiste punt. Zolang Tesla zelfs zonder abonnement tussen de 30 en 40 cent per kw zit plan ik de routes wel via Tesla laders. Daar zijn er ook meer dan genoeg van in Europa.

Als we de keus hebben tussen benzine tanken van 3,60 per liter of ergens anders 1,80 per liter dan gaan we ook niet tanken bij die van 3,60. Ik begrijp niet waarom die prijs zo hoog is bij de overige snelladers of beter gezegd hoe Tesla het zo laag kan houden.
Het is bij mij helaas niet mogelijk om thuis te laden. Op straat voor 40 a 50 cent per kWh (max 11 kW) afhankelijk van locatie, op het werk voor 30 cent per kWh (max 22 kW) en snelladen bij Tesla, dat toegangkelijk is voor alle merken voor 39 cent per kWh of voor Tesla auto's voor 29 cent per kWh (max 250 kW).

Allemaal flink goedkoper dan Fastned.
Maar volgens mij komt dit verlies (vrijwel) uitsluitend door afschrijvingen en de snelle expansie. Het bedrijfsresultaat is wel degelijk positief.
En al een paar keer gebruik van mogen maken :) Ideaal die fastned, auto bijna vol op een klein half uur. Helaas voor de werkgever wel duurder dan mijn thuislaad sessies
Alleen onhoudbaar business model, ze draaien zwaar verlies. En de stroom is al zo duur. De laadprijzen zullen alleen nog maar stijgen, zeker zodra ze meer marktaandeel krijgen.
Leg mij eens uit hoe je verlies kunt draaien op het aanbieden van een onbemande stekkerdoos waar de afnemer meer dan 70 cent per Kwh betaald? Steken de managers dan al het geld in hun zakken?
De grond moet gekocht/gehuurd worden, de stekkerdoos kan kapot gaan, etc.
Grond naast de snelweg is peperduur.
Ze maken verlies vanwege de investeringen die ze doen, omdat ze snel hun netwerk willen uitbreiden.
Waarom is het precies onhoudbaar? Stroom zal niet veel duurder worden, zeker met het afschaffen van de saldering.

Fastned zet zichzelf heel goed in de markt met een leidende positie. Kwaliteit van de stations is erg goed, app werkt goed en ze zijn goed herkenbaar en voorspelbaar. Gebruikers krijgen een merkvoorkeur, ik voorzie een positieve toekomst voor ze.

[Reactie gewijzigd door Heineken op 27 maart 2025 12:50]

Eens, ik denk dat de consistentie, het gemak, de goede plaatsing van voldoende stations langs drukke routes, en de top-notch "branding" die ze daarbij maken, uiteindelijk goed gaan uitpakken.

De meeste mensen zullen best proberen zoveel mogelijk thuis te laden, maar als je dan eens onderweg bent en je moet snelladen (of je hebt een laadpas van de zaak waarbij kosten zakelijk geschreven kunnen worden en een prijsverschil toch al wat minder hard aankomt), dan wil je gewoon geen gedoe met alternatieve apps of passen of laadstations met verschillende schermpjes. En dan is de consequente branding en werking van Fastned snel gekozen ondanks die paar euro verschil, zeker als zij dan ook nog degenen zijn die hebben geïnvesteerd in de A-locaties waar je langskomt.

Tweakers met technische kennis van zaken, die het leuk vinden om de goedkoopste optie te vinden tussen alle apps/aanbieders zijn in de minderheid. Goedkoop laden doen mensen thuis wel; onderweg moet het voor de meesten "gewoon werken". Fastned is daarbij dan wel een go-to A-merk. En ik denk dat zeker voor atechnische mensen zoiets als Autocharge echt wel een groot pluspunt is (waarbij ook de kWh prijs minder snel opvalt dan bij direct afrekenen met pinpas, wat denk ik de meeste atechnische mensen zullen doen die zich geen weg weten in het oerwoud van laadpasaanbieders).
Waarom is het precies onhoudbaar? Stroom zal niet veel duurder worden, zeker met het afschaffen van de saldering.
Daar denkt PWC anders over:
Elektriciteit en gas zijn in 2030 bijna twee keer zo duur dan in 2020, heeft PwC berekend. Naar verwachting stijgen die kosten van 22 miljard euro in 2020 naar 43 miljard euro tien jaar later. In 2040 wordt energie weer 30 procent duurder. Dan kosten stroom en gas 56 miljard euro, denkt PwC. Mogelijk blijven de kosten volgens Nillesen ook na 2040 zo hoog. 'Veel kosten zijn investeringen voor de lange termijn en moeten worden terugverdiend.' Na 2040 worden volgens hem ook nog kosten gemaakt voor bijvoorbeeld het opslaan van waterstof.


https://www.bnr.nl/nieuws...kosten-gaan-sterk-stijgen

[Reactie gewijzigd door B Tender op 27 maart 2025 13:46]

Maar zijn die verliezen niet te verklaren door de groei die ze elk jaar hebben? Want ik meen gelezen te hebben dat per laadstation wel winst geboekt wordt maar dat ze sneller groeien als dat er binnen komt en dat is mogelijk als investeerders vertrouwen in je product hebben.
50 nieuwe locaties en slechts 23 miljoen verlies plus een groot aantal opties.
Alleen onhoudbaar business model, ze draaien zwaar verlies.
Zeg dat maar tegen Amazon, Netflix, google etc. Die draaiden in het begin ook gewoon verlies.

Fastned is nu bezig om de dominante speler te worden, dat kost altijd geld in het begin. Zodra ze de markt in handen hebben kunnen ze de prijzen omhoog gooien en winst draaien. Zoals bij vrijwel alle grote bedrijven tegenwoordig gebeurt.
Dat denk ik al 10jaar maar ze vinden nog steeds voldoende idioten die er geld in stoppen.....
10 jaar verlies draaien in een emerging market is niet uitzonderlijk. Als voorbeeldje, Tesla is in 2003 opgericht, en publiceert sinds 2010 jaarcijfers. Van 2010 t/m 2019 hebben ze verlies gedraaid.
De "idioten" die daar geld in gestoken hebben, hebben vast geen spijt.
10 jaar verlies draaien in een emerging market is niet uitzonderlijk. Als voorbeeldje, Tesla is in 2003 opgericht, en publiceert sinds 2010 jaarcijfers. Van 2010 t/m 2019 hebben ze verlies gedraaid.
De "idioten" die daar geld in gestoken hebben, hebben vast geen spijt.
Tot vorig jaar zomer misschien niet, maar laatste paar maand is het toch flink achteruit gegaan. Vooral omdat het sentiment over de belangrijkste investeerder flink negatief is, en in het verlengde daarvan over het merk.
Gelukkig is daar niets van te zien in de verkoopcijfers. De dip aan het begin van dit jaar lijkt voornamelijk door de aanstaande release van de nieuwe Y te komen. Nu de leveringen daarvan op gang komen gaat het als vanouds lekker door bij Tesla.
Gelukkig is daar niets van te zien in de verkoopcijfers.
Het nieuws lijkt daar toch anders over te denken.
40% lagere verkopen, zelfs 70% lager in Duitsland. En record hoge inruil van oude tesla's voor andere auto's.
Even los van de kosten vind ik de stations van FastNed ook fijn. Ze werken meestal prima, alleen moet je wat verder lopen naar de faciliteiten.

Overigens weet ik niet of FastNed echt wel duurder is dan bijvoorbeeld de laadpalen van de grote tankstations zelf.
Volgens mijn werkgever ( In Belgie) althans zegt van wel, thuislaad sessies kosten voor mij en de werkgever een 30 tot 33 cent aan de Fastned een 79 cent. Maar je staat er inieder geval overdekt, dat vind ik er prettig aan.
@Marve79 Tja daar kan ik natuurlijk niets aan doen, Andere optie is max 11kW thuisladen.
Ik bedoel meer dat je als je bij een tankstation staat, en kan kiezen tussen de laadpaal van BP/Total/Shell of FastNed je in de zelfde orde van grote zit qua kosten (en v.g.m. bij FastNed vaak net iets goedkoper). Uiteraard is dat een enorm verschil met de kosten om thuis te laden.

Bij FastNed en Ionity heb je in ieder geval wel de keuze om een abonnement te nemen en op die manier de kosten van snelladen te drukken. Als je vaak aan de laadpaal staat en zelf de kosten betaalt heb je die abonnementskosten er vaak zo uit. Tesla is in de basis al wat goedkoper, en heeft ook een abonnement, maar Tesla zit ook niet op zulke "goede" locaties en de kabel is voor mijn auto te kort waardoor ik naast het vak moet parkeren en dus soms twee laadpalen bezet houd. Daarnaast zijn er ook andere redenen om Tesla voor nu even rechts te laten liggen.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 27 maart 2025 14:42]

Tja ik kan natuurlijk mijn werkgever niet dwingen, en Fastned is 1 van de (snel) laders die ik mag gebruiken, Liefst zo min mogelijk en indien mogelijk thuis of op/bij (klant)kantoor laden, Fastned zit nu eenmaal vaak langs een snelweg en onderweg naar mijn werk (via snelweg) is dit dus eenvoudiger voor mij dan eerst 10 tot 15 KM omrijden om te laden, wat dan meestal ook een tragere laadsnelheid heeft. Maar ja haal ik het die dag niet qua KM/Lading is Fastned voor mij een verademing, zeker omdat ik er langs kom met woon-werk verkeer.
Tesla laders zijn een bak goedkoper dan Fastned.

Ik (als niet Tesla rijder) ga regelmatig bij Tesla laden. Rustige tijden kan je snelladen voor 32 cent per kWh.
Dat is goedkoper dan bij mij in de straat laden en veel goedkoper dan Fastned.

Weet niet hoe de prijzen van Tesla zijn in België, in Duitsland was het ongeveer 50 cent per kWh. Nog steeds goedkoper dan Fastned maar duurder dan Tesla in NL.

Met een abo van 10 euro per maand, laad je trouwens nog goedkoper bij Tesla. Dus als je veel gebruik maakt van snelladers is het best een prima keuze om die erbij te nemen.
Sowiezo een van de weinigen zo niet de enige waarbij je met een aanhanger kan laden.
En al een paar keer gebruik van mogen maken :) Ideaal die fastned, auto bijna vol op een klein half uur. Helaas voor de werkgever wel duurder dan mijn thuislaad sessies
Vooral het gemak van inpluggen en automatisch laden.
Geen gefrummel met laadpassen en apps.
Ik hoef nooit aan de Fastnedladers te laden, maar als ik er langs rij valt het me op dat ik steeds vaker veel auto’s zie staan. Moet je nu vaak wachten voor een laadsessie bij Fastned?
Het is wel een stuk drukker dan zeg 5 jaar geleden toen ik begon met elektrich rijden. Dan was je vaak de enige auto bij een Fastned station. Nu sta je eigenlijk nooit alleen en zeker in de randstad zijn de stations langs de A4, A2, A12, A20 etc. in de ochtend en avondspits wel echt druk.

Maar ik heb nog niet vaak moeten wachten. Ik denk 1 op de 20 sessies afgelopen jaar dat ik moest wachten en dan vaak <10 minuten. Stations worden ook steeds groter, vroeger maximaal 2 aansluitpunten nu al minimaal 8 of nog meer.
Een paar laadstations langs de A7, is het meestal uitgestorven. Heb er tot op de dag van vandaag zelden een auto gezien. Kan me niet voorstellen dat die hun geld opbrengen.
De A7 is een rustige snelweg. Kijk eens bij de Tesla supercharger bij de witte bergen op de A1. Dat gaat af en aan.
Ik gebruik regelmatig een electrische deel auto en heb nog nooit moeten wachten bij fastned. Maar ik plan dan ook om de files heen :)
Goed van ze. Jammer dat ze niet meer Nederlands zijn
Ik heb even zitten zoeken, maar kan niet vinden welke buitenlandse eigenaar ze dan overgenomen zou hebben?
Grote voordeel van de Fastneds is dat ze net als traditionele tankstations gemaakt zijn om er langs te rijden. Een groot voordeel als je een caravan of een karretje trekt.
Dat is absoluut waar, alleen jammer dat mijn boot niet elektrisch is. Dus heb ik weinig aan die tweede lader waar ik mijn boot dan voor parkeer.

Toen ik nog ICE reed, kon ik op boven aan de Brenner zowel mijn boot als auto tanken voordat we de afdaling richting Gardameer inzetten. 250 liter tanken voor 2/3 van de literprijs in de haven van Peschiera Del Garda. :)
De kWh prijs is voor mij te hoog. Ik gebruik liever Ionity, die half van de prijs kost met een abonnement die ik ook buitenland kan gebruiken (te weinig laadstations van Fastned in het buitenland).

[Reactie gewijzigd door iceman314 op 27 maart 2025 13:17]

Grote kans dat EV'S gaan dalen. Motorrijtuigen belasting gaat van 25 naar 75% voor particulieren. Dit geldt ook voor de zakelijke rijder, die momenteel nieuw rijdt maar daarna gaan deze autos richting de markt en zijn ze betaalbaarder. Zakelijke lease zal dus omhoog gaan want de lease maatschappijen zijn geen liefdadigheid. Dus minder kiezen voor een EV. Daarnaast gaat de bijtelling omhoog naar 22% wat EV's die toch al duurder zijn dan ICE nog duurder maken.

Dus de garantie is dat EV's gaan afvlakken en in de showroom blijven staan. Daarnaast zijn de accus nog steeds te klein voor mensen die geen eigen laad mogelijkheid hebben.

Er zal een nieuwe impuls moeten komen maar gezien de dramatische staat van overheid gaat dat niet gebeuren. We gaan allemaal terug naar hybride of benzine.
Privé Tesla rijder hier, ik verbaas me altijd dat mensen bij Fastned opladen.

Zelfs als niet Tesla EV rijder, kan je een abonnement nemen en dan voordelig laden bij de Tesla Superchargers.

Ook zijn de voorzieningen en faciliteiten vaak 10x beter dan bij een tankstation. Denk aan een Van der Valk Hotel/Restaurant en/of diverse fastfood ketens.

Waarom dan toch meer voor Fastned betalen?

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 27 maart 2025 14:06]

Omdat je direct aan de snelweg zit. Ik ben leaserijder, dus gemak > prijs, maar ook privé zou ik in veel situaties sneller "even" een Fastned of Shell Recharge pakken in Nederland, omdat het puur is om thuis te komen. Voorbeeld: ik moet om thuis te komen even 10-15% bijladen. Dan heb je het dus over 5 tot 10 kWh. Voor die paar euro ga ik niet de snelweg af, zéker niet in de spits in de randstad. Decadent misschien, maar voor die paar keer per jaar boeit me dat weinig en is mijn tijd me meer waard.

Op doorreis ben ik het volledig met je eens.
(verkeerde invoervak...)

[Reactie gewijzigd door OCU-Macs op 27 maart 2025 13:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.