Atlante, Electra, Fastned en Ionity maken laadapps onderling te gebruiken

De snellaadbedrijven Atlante, Electra, Fastned en Ionity kondigen een samenwerking aan waarbij de apps van de bedrijven bij laadpalen van alle vier de partijen te gebruiken zijn. De samenwerking maakt 11.000 oplaadpunten in 25 Europese landen bruikbaar via een van de vier laadapps.

Het samenwerkingsverband heet Spark Alliance en omvat 1700 laadstations in heel Europa. Dankzij de alliantie kunnen klanten van een van de bedrijven met de bijbehorende app snelladen bij de laadpalen van de overige drie bedrijven. Atlante, Electra, Fastned en Ionity tonen daarbij in de routeplanner van hun respectievelijke apps ook niet meer alleen de eigen laadstations, maar ook die van de andere bedrijven.

De bedrijven bundelen hun netwerk- en appinfrastructuur naar eigen zeggen omdat ze de 'missie delen om de overgang naar elektrische mobiliteit te versnellen en te werken aan een fossielvrije toekomst'. De vier apps ondersteunen standaard de nieuwe functie; gebruikers hoeven niets in te stellen voordat laden en betalen met een van de apps bij de laadpalen van alle vier de bedrijven mogelijk is.

Spark Aliance

Door Yannick Spinner

Redacteur

02-04-2025 • 19:52

59

Submitter: timovd

Reacties (59)

59
59
28
3
0
29
Wijzig sortering
Nee maar zeg... het zou niet gekker moeten worden, dat je, net zoals ik met mijn pinpas bij elk tankstation in West-Europa kan betalen, je dit ook zou kunnen bij een laadpaal met hetzelfde pasje. Top jongens, echt top.
Je kunt natuurlijk al met je laadpas bij elk laadstation betalen. De reden dat deze geen pinpas accepteren is omdat een pinautomaat veel meer kosten met zich mee brengt qua apparatuur, abonnement en transactietarieven. Door gebruik te maken van een eigen passysteem omzeilen ze deze kosten.
Een QR code naar een iDEAL betaling zou voor mij goed genoeg zijn...
Het is lastig voor te stellen dat een eigen systeem goedkoper is dan een bestaand systeem te gebruiken. Mijn indruk is dat het voor een groot deel om een voort vendor lock-in gaat.
Daarnaast is het gebrek aan transparantie (of in ieder geval visuele bevestiging aan de paal) m.b.t. de laadkosten bizar. Dat zou een wettelijke verplichting moeten zijn.

AH update zijn prijzen voor duizenden producten elke dag enkele malen. Dan kan zo'n paal vast ook wel iets laten zien.

Ja, dit is puur voor extra marge, ook het laadpassensysteem draagt hier aan bij.

[Reactie gewijzigd door Martinez- op 3 april 2025 17:32]

Daarnaast is het gebrek aan transparantie (of in ieder geval visuele bevestiging aan de paal) m.b.t. de laadkosten bizar. Dat zou een wettelijke verplichting moeten zijn.

AH update zijn prijzen voor duizenden producten elke dag enkele malen. Dan kan zo'n paal vast ook wel iets laten zien.

Ja, dit is puur voor extra marge, ook het laarpassensysteem draagt hier aan bij.
Probleem is de huidige opzet, de aanbieders tonen tegenwoordig vaak een prijs, maar de aanbieder van je laadpas kan nog extra kosten aanrekenen...

Zie het zo je betaalt bij de AH met je ING bankpasaar ING heeft ruzie met AH en rekent daarom extra kosten aan zonder dat AH hiervan op de hoogte is...
Dat is natuurlijk vrij fraudegevoelig (denk aan iemand die er een sticker met een andere QR-code overheen plakt). Het fijnste zou het zijn als je auto zichzelf gewoon via de laadkabel kan identificeren bij de laadpaal (doordat je in je auto aan hebt gegeven wie je "laadpasprovider" is en je accountnummer aldaar) en het laden gewoon direct start. Dat werkt helaas alleen als zoiets als nieuwe standaard geforceerd wordt in nieuwe auto's (en er een oplossing wordt gevonden zodat oude auto's hier ook op aan kunnen haken).
Voor DC laders bestaat er een vergelijkbaar iets doordat het VIN nummer wordt doorgegeven en elke auto die kan snelladen zou dat moeten ondersteunen. Je kan bijvoorbeeld je laadpas koppelen aan de Fastned app en aangeven dat je automatisch wilt laden. 1x instellen en daarna gewoon inpluggen en het laden begint. Bij Tesla Superchargers werkt het ook op die manier.

Dus niet helemaal zoals jij voorstelt maar de vergelijkbare functionaliteit is er al wel.

[Reactie gewijzigd door Myrdhin op 3 april 2025 07:45]

Zie ook de reactie van @iFre4ked; het kan zeker, maar er is geen landelijke/Europese standaard die het ook verplicht. Daarnaast wil je ook het liefst niet met het VIN-nummer werken want die is niet aan te passen en altijd te volgen. De optie om zelf in je auto een "laadpas" te koppelen is privacyvriendelijker, zeker omdat "laadpasaanbieders" dan op een gegeven moment ook zo ver kunnen gaan om je bij elke laadsessie van een nieuw nummer te voorzien zodat de laadpaalbeheerder helemaal niet kan achterhalen welk auto's er exact zijn geweest.

Zou je bij een tankstation alleen nog maar benzine kunnen krijgen door je rijbewijs te tonen bij de kassa, zou de wereld te klein zijn.
Dat volgen kunnen ze ook met de nummerplaat en de camera's die toch al daar hangen. Dus zelfs met wat jij voorstelt is het nog steeds mogelijk om te achterhalen welke auto's er geweest zijn.
Alleen bestaan er regels over hoe lang deze beelden bewaard mogen blijven en wie deze (en voor welke doeleinden) in mag zien.

Gegevens van laadsessies worden in principe tot in het oneindige opgeslagen. Als dit dan met jouw VIN-nummer in het systeem staat, is voor altijd terug te halen dat het jouw auto was, terwijl het voldoende is om enkel op te slaan wie jouw laadpasaanbieder is, en je (willekeurige en veranderbare) accountnummer daar.
Mijn BMW heeft ook de 'plug n charge'-functionaliteit die hetzelfde zou moeten kunnen, maar ik heb nog geen enkele aanbieder gevonden die hier compatibel mee is. De fragmentatie is hier volgens mij enorm..
IONITY ondersteunt het sinds oktober 2023.
Heb je plug&charge wel geactiveerd?
Ionity en Fastned ondersteunen een 'plug 'n charge' via het VIN van mijn auto. Dat werkt, maar dat vereist een registratie via de apps en voor elke laadpaalaanbieder opnieuw mijn betaalgegevens instellen. De 'plug 'n charge' van BMW zou een systeem zijn waarmee ik een laadkaart/contract in mijn auto kan registeren, en zonder voorregistratie naar een nieuwe aanbieder kan gaan die dat contract dan herkent en alles automagisch zou moeten werken. Dus een laadpas/-druppel ingebouwd in de auto, zegmaar.

[Reactie gewijzigd door iFre4ked op 8 april 2025 15:34]

Een QR code naar een iDEAL betaling zou voor mij goed genoeg zijn...
Het is lastig voor te stellen dat een eigen systeem goedkoper is dan een bestaand systeem te gebruiken. Mijn indruk is dat het voor een groot deel om een voort vendor lock-in gaat.
Dir QR-codes zijn al misbruikt voor phishing en dus ook niet zaligmakend.

On topic: juist dat gehannes met pasjes en de ondoorzichtigheid van de kosten zijn voor mij als particulier een reden om (nog) geen EV aan te schaffen. Maar goed, dit initiatief is een (eerste) stap in de goede richting.
QR codes op laadpalen openen de deur naar scams. Al meermaals gebeurd in België.
Duurder natuurlijk, maar je kan een scherm op de paal zetten zodat de code niet zomaar te overplakken is. Colruyt doet dit bijvoorbeeld met zijn DATS laadpalen.
Hoe ga je dat met ideal doen? Dat werkt alleen voor Nederlandse bankpassen, en dan moeten ze eerst 50 euro afschrijven en dat dan na het laden weer verrekenen? Dat zijn ook 2 keer kosten voor het bedrijf. Plus een hele administratie.
De omzet van één kWh is een veelvoud van de kosten van een pintransactie.
Sterker nog: ik gok dat het aanbieden van regulier pinnen goedkoper is dan het instandhouden van het eigen systeem.
Maar dat eigen systeem zorgt voor een vorm van klantenbinding en zolang ze daarmee wegkomen zullen ze dat blijven doen.
Er zijn nu helemaal geen kosten aan verbonden totdat ze hun klant een rekening sturen (waarbij alle transacties opgeteld zijn). Eigenaren van laadpalen en laadpassen kunnen onderlinge transacties ook nog eens kosteloos tegen elkaar wegstrepen.

Voor een vaste inbouwbetaalterminal ben je (per laadpaal) een paar honderd euro kwijt. Daar komen nog abonnementskosten en transactiekosten boven op, én de terminal is maar een beperkt aantal jaar gecertificeerd waarna je 'm moet vervangen. Ik denk dat aanbieders na twee of drie jaar op die manier al meer neer moet leggen voor de betaalmethode dan de laadpaal zelf.
Kosten van de app ontwikkelen en in de lucht houden zijn ook niet nul. Elke laadpaal van een internetverbindng voorzien zodat je je app kan activeren lijkt me ook niet gratis, maar die kosten kan je hergebruiken met een terminal. Als het al bij zo'n snoepautomaat op het station uit kan, of een parkeerautomaat, moet dat al helemaal bij een laadstation kunnen.
die internet verbinding is er toch wel, anders kunnen ze de auto niet ontgrendelen als een paal vastslaat.

ik hoor vooral meningen van mensen die zoals ik het lees geen enkele ev ervaring zelf hebben meegemaakt. Ik rij al enkele jaren elektrisch en start bijvoorbeeld bij mijn eerste auto de lader met de officiële app. Tegenwoordig kan ik alweer een jaar gewoon plug n charge - geen app opstarten, gewoon kabel erin, vast tarief in m’n app en opladen maar.

Straat laden is een heel ander verhaal…
Bij een laadsessie van 15 kWh bij een AC-lader voor 5 euro (waarvan je er maar 1 of 2 op een dag hebt) is 19 cent transactiekosten een flinke hap uit je omzet.

Bij een snoepautomaat op het station verkopen ze een reepje Mars die inkoop 20 cent is, voor 2 euro. Als ze dan 19 cent transactiekosten op de koop toe moeten nemen (8%), valt dat redelijk weg zeker omdat je direct daarna wéér een Mars kunt verkopen. Eén zo'n machine kan dus een omzet van honderden euro's per dag hebben, terwijl je laadpaal blijft steken op maximaal 20 of 30 euro.
Maar we hadden het hier over DC laders. Daar kan het makkelijk uit..
Da's dan te laat, want per heden moeten nieuw geplaatste DC laders ook betaling per pin accepteren.
Dat wist ik niet, maar bij DC-laders speelt het probleem sowieso minder omdat de prijs per kWh daar over het algemeen hoger ligt én de tijd dat de paal bezet is een stuk korter is. Die moeten het hebben van zo veel mogelijk auto's per dag op weg helpen, terwijl de meeste AC-laders hooguit een of twee auto's per dag zien (die er dan gelijk 8 uur of langer blijven staan). Als je dan 19 cent per transactie af moet dragen op een totaal van 5 euro aan stroom (15 kWh) is het best veel (4%), terwijl bij een snellader de bedragen per laadsessie al snel richting de 20 of 30 euro lopen (voor 50 kWh) wat neer komt op 1% of minder.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 3 april 2025 09:19]

Bij Fastned kan je ook met PIN betalen dus je klacht is in ieder geval deels ongegrond.
Helaas kun je niet bij alle Fastned plekken met een pin pas betalen. Het was irritant om dit te ondekken toen ik al wel de elektrische lease auto had.
Maar nog niet de laadpas.

Dit was wel bij een oud Fastned punt van iets van 50 kW.
Via de app kan het werk gewoon een account koppelen op voorhand, kwestie van regelen… Je laadpas pas aanvragen als de koe er staat is luiheid - ik trek gewoon eerder aan de bel. Dat ligt niet echt aan de aanbieder van de paal.
Bij Fastned kun je zonder app/pinpas/creditcard/laadpas laden. Gewoon stekker erin en laden maar. Veel handiger dan pinnen.
Betalen met creditcard kan bijna altijd wel, maar meestal ben je dan duurder uit dan met een laadpas. Ik gebruik in Nederland Fastcharge van Fastned. Ben benieuwd of dat straks ook bij de andere aanbieders ondersteund wordt. En of je bijvoorbeeld ook 1 abonnement kunt afsluiten en dan bij alle 4 aanbieders gereduceerde tarieven krijgt.
Terecht punt en de EU was het hier ook mee eens. Voor nieuwe laadpalen geldt sinds afgelopen jaar al dat ze verplicht voorzien moeten zijn van bankkaart lezers. En vanaf 1-1-2027 geldt dat ook voor alle bestaande laadpalen met een vermogen van 50kW of hoger. Dus over een jaar is dit probleem de wereld uit bij snelladers. Bij nieuwe Tesla superchargers zijn de kaartlezers ook al te vinden.

[Reactie gewijzigd door jeffrey-nl op 2 april 2025 22:20]

Sarcasme 🤯 _/-\o_ _/-\o_
Tja nu nog wat aan die idiote laadprijzen doen. Zou goed zijn voor de adoptie van elektrische auto’s…
Ik ben eigenlijk wel eens benieuwd wat voor een inkoopprijzen dergelijke stations betalen om de energie in te kopen. Zou de zeer hoge capaciteit die ze vragen het merendeel van de prijs bepalen?
Initiële investering van de laadpalen plus bijbehorende infra is ook niet misselijk.
Is de vraag wat voor investering horizon je hebt. Gegeven dat die idioot kort schijnt te moeten zijn en de klant de kip EN het gouden ei is…. Schijnt dat veel EV bezitters nu allemaal gewoon op 1 schuco stekkertje hun auto thuis laden. Veel goedkoper… thuistarief en minder met zonnepanelen…

[Reactie gewijzigd door oks op 2 april 2025 20:12]

Wat ook niet mee helpt is dat de techniek niet stilstaat. 5 jaar geleden was een 50 kW DC lader niet ongewoon. We gaan nu richting de 500 kW. Zijn geswitched van CHAdeMO naar CCS en wie weet wat voor connector we over 5 jaar weer hebben.

Terwijl zo'n dompelpomp in een bak vloeistof dat we een benzinepomp noemen al 100 jaar niet echt gewijzigd is.
Misschien te maken met het feit dat veel A locaties periodiek worden aanbesteed en ook binnen die periode winstgevend moeten zijn?
dat zal rond de 9 cent liggen.
lastig te zeggen zonder inzichten van wat ze nu gebruiken en hoe ze aangesloten zijn en hoeveel gebruik er van gemaakt word.
dus grofweg bierviltje berekening:

voor jouw kost 1 kWh : +/- 0,25-0,32€kWh.
allen als je meer als 10.000 of 50.000 of 100.000kWh per jaar gebruikt dan valt de belasting flink omlaag.
bron: https://www.belastingdien...arieven_milieubelastingen
een prijs van 0,12€/kWh vind ik dan geen vreemd bedrag. (zoals @1234567y ook al zegt)

maar jij thuis hebt een 8kW (35A) of 17kW(3x25A) aansluiting.
en die kost je maar 250-300€ per jaar.
een enkel snelladen "tank" punt die is al snel 150kW tot soms 300kW.
en vaak zijn er 4 of zelf 8 "tank"punten.
en dan betaal je een flink bedrag aan aansluiting kosten.
en dat moet ook terug verdiend worden, en kan aardig aantikken.
bron: https://www.enexis.nl/zak.../jaarlijkse-netwerkkosten

de investering voor aanleg, tja die kun je delen door meerdere jaren.
dus dat doet iets maar niet heel veel. (gok ik een beetje)

simpel gesteld: de meer er geladen word op de locatie de goedkoper het word voor de leverancier.
meer kWh verkopen per locatie de lager de kWh inkoop word.
de meer kWh verkopen per locatie, de meer je de aansluitkosten kunt verdelen en goedkoper kunt zijn per geleverde kWh inkoop.
(dus ik verwacht in de toekomst een aardige concurrentie slag tussen de bedrijven.
de meer klanten de goedkoper de inkoop, en meer klanten krijg je door goedkoper te zijn.
ben alleen bang dat dit best nog wel een aantal jaar kan duren voordat dit echt los gaat barsten.)

edit:
bronnen opgezocht.

[Reactie gewijzigd door migjes op 3 april 2025 09:39]

Vind dat op zich nog best meevallen. Al gebruik ik ze alleen op lange reizen (wintersport/zomervakantie); dan is een abonnementje van €3,99 afsluiten voor één maand genoeg om slechts 0,49 ct/kWh te betalen bij alle Ionity's onderweg. Of €7,99 voor €0,39.
Damn, daar heb ik nog nooit aan gedacht. |:( Ga ik deze zomer doen als ik naar mijn familie in Zwitserland ga!
Vind het qua snelladen nog wel te verantwoorden. Schrik meer van langzame laders in woonwijken die vrolijk 60ct per kWh rekenen.
Veel van deze laders worden zelfs met subsidies van gemeenten geplaatst, waarbij de enige investering die gedaan moet worden de laadpaal zelf is (waarbij onder de 500 euro genoeg hufterproof-versies te vinden zijn) en het vastschroeven op de door de gemeente geplaatste paal.
Hier in Amstelveen 68 cent per kWh bij Allego. Bezopen. Terwijl er een 100 meter verder een paal staat van Totalenergies/Greenflux 38-42 cent per kWh…..
De vraag is nu of dat echt zo'n rare prijs is. Als je uit gaat van 30 ct/kWh kostprijs, dan moet daar nog in verrekend worden:

- Levensduur van een paal 7 jaar
- De kosten van de paal zelf. Ik schat die op zo'n 5000,- voor een straat-versie (hufterproof)
- Traject om de paal ergens geplaatst te krijgen (vergunning, overleg gemeente, aanbesteding, plaatsing, etc)
Laat dat ook eens 5000,- zijn
- De kosten voor de energieaansluiting (vastrecht). Dit is zo'n 30,- per maand.
- De beheerskosten (reparatie, monitoring, helpdesk, afrekening, etc). Zeg 10,- per maand

is EUR 12.530,-

Ik denk dat 30 cent per kWh dan nog best mee valt. Dan moet je ~42.000 kWh verkopen om break-even te spelen ofwel 6000 kWh per jaar. Dat is 16 kWh per dag.

Ik denk dat dat voor een aantal laadpalen best haalbaar is, maar er zullen er ook genoeg zijn waar vrijwel nooit iemand aan hangt. In mijn gemeente zijn gewoon 'lukraak' laadpalen uitgerold op basis van 1 laadpaal per zoveel vierkante meter, daar zitten ook de wat armere wijken tussen waar niemand EVs heeft.
Vooral dit ja.
Fastned (zonder abonnement): 74 cent per KWh
Tesla supercharger (zonder abonnement): gemiddeld 32 cent per KWh

Verschil is zo bizar groot dat ik niet meer een Fastned (of enig ander snellader) bezoek..
Snap sowieso niet waarom Diesel, Benzine en LPG altijd weergegeven wordt bij een tankstation (de grote borden heb ik het dan over, ook bij nieuwbouw tankstations) en voor elektriciteit moet je maar een app downloaden. Het is net alsof ze het bewust vaag houden zodat je maar te duur laad.
Je ziet het ook.
Dit zijn bedrijven die vooral actief zijn met snelladers langs de snelwegen. Ik hoop dat er meer partijen bij het initiatief aansluiten en het aantal snelladers langs het Europese snelwegennet wordt uitgebreid. In Nederland is dat redelijk tot goed, maar andere landen hebben nog een flinke slag te maken.
Electra kondigde 1 jaar geleden aan in 2030 100 snellaadlocaties in Nederland te willen hebben. Inmiddels is er 1 voltooid (Sliedrecht) en 1 in aanbouw. Schiet niet echt op.

nieuws: Laadpaalbedrijf Electra komt naar Nederland, wil 100 snellaadlocaties...

[Reactie gewijzigd door Carfanatic op 2 april 2025 20:26]

Electra wil later dit jaar het eerste snellaadstation openen. Waar en wanneer wil het bedrijf nog niet zeggen. Het sluit niet uit dit jaar verscheidene locaties te openen, maar geeft aan de eerste jaren voornamelijk nog te zoeken naar nieuwe locaties en het tekenen van huurovereenkomsten. Electra verwacht in de laatste drie jaar van dit decennium de meeste van de 600 snellaadpunten te openen.
Dus het klopt dat het 'niet op schiet'. Er zit heel veel rompslomp aan om uberhaupt te kunnn beginnen met bouwen. Ze hebben zelf dus al aangegeven het meerendeel van de palen tussen 2027 en 2030 te zullen gaan bouwen.
Leuk, maar juist in Nederland kan ik mijn auto altijd wel ergens langs mijn route opladen. In de rest van Europa moet je nog vaak de snelweg af of echt vooraf een planning maken van een route waarbij je binnen redelijke afstanden kan opladen.
Mooi dat concurrenten elkaar niet alleen als concurrent zien en ook samenwerken. Zou in meer sectoren de norm moeten zijn…
Er staat helaas nergens of je met een lopend abonnement bij Ionity bij Fastnet of Elektra etc. dezelfde afgesproken prijs van jouw abonnement aanbieder betaald.
Idd daar heb ik ook naar gezocht maar nergens ook maar iets van terug gevonden.
Prima. Maar ik ken er twee niet. In welke land(en) zijn de verschillende laad netwerken sterk?
Kun je hierdoor ook de auto charge van Fastned bij Ionity gebruiken?
Dit vroeg ik mij dus ook af. Tot nu toe zie ik in de apps van Ionity of Fastned ook nog niet de palen van de andere aanbieders terug en kan ik daardoor dus ook via bijvoorbeeld de Fastned app niet betalen bij een Ionity paal.
Maar als Auto Charge van Fastned ook op de andere palen gaat werken dan wordt dat tijdens de vakantie naar Frankrijk deze zomer helemaal makkelijk met laden onderweg.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.