Fastned heeft voor het eerst meer dan 500.000 actieve klanten

Laadpalenaanbieder Fastned heeft voor het eerst meer dan 500.000 actieve klanten, zo laat het bedrijf weten in zijn kwartaalcijfers. Het aantal laadsessies kwam voor het eerst boven de anderhalf miljoen uit.

Fastned: aanwezigheid per land, begin 2025
Fastned: aanwezigheid per land, begin 2025

Fastned opende het afgelopen kwartaal 20 nieuwe laadstations en heeft er nu in totaal 346, zo meldt het bedrijf. Over een jaar moeten dat er 400 tot 425 zijn, zo zegt het bedrijf. Het bedrijf heeft in totaal 569 locaties in handen. Van die 346 laadstations staat ongeveer de helft in Nederland. Er zijn er nu 36 in België. De rest is verdeeld over Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn wel locaties in ontwikkeling in Italië en Spanje, maar deze zijn momenteel nog niet actief.

Afgelopen kwartaal was de omzet 26,6 miljoen. De brutowinst voor het hele jaar kwam uit op ongeveer 20 miljoen euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

16-01-2025 • 21:08

129

Reacties (129)

129
129
63
1
0
55
Wijzig sortering
Gebruik Fastned zelf alleen in NL omdat de leasemij dit betaald. In het buitenland laadt ik alleen bij Tesla en IONITY met een abbo omdat dit fors goedkoper is en meer palen hebben.
Auto van de baas? Tank bonnen kan je gewoon in leveren. Wil je werkgever ze niet aannemen? Dan bonnen bewaren en opgeven aan belastingdienst einde jaar voor bijdragen zakelijke auto.
Volgens mij is dat onzin:
https://www.forwardlease....rekbaar-van-de-bijtelling

Waar voer jij dit in op je belastingaangifte?

Je moet het declareren bij je werkgever en die kan het dan eventueel inhouden op je salaris, denk hierbij aan parkeerkosten, tol, veerpont, dakkoffer, kaartupdates, ruitenwisservloeistof etc.

[Reactie gewijzigd door HeldereM op 17 januari 2025 07:50]

Je hebt gelijk hoor. Het is gewoon niet aftrekbaar en zelf kan je het ook niet met je bijtelling verrekenen, daar heb je medewerking van je werkgever voor nodig.
De crux zit hem in 'Eigen bijdrage voor privégebruik' die aftrekbaar is van de bijtelling. De eigen bijdrage is uitsluitend aftrekbaar in zover de kosten hiervoor expliciet zijn gespecificeerd in het contract tussen werkgever en werknemer.

Vaak adviseren HR adviseurs dat als de administratie van een organisatie geen zin heeft om die bonnen zelf te verrekenen dit in de auto overeenkomst op te nemen, waaronder dat de berijder van de auto zelf zorgt draagt voor de volgende kosten en dit als 'Eigen bijdrage voor privégebruik' wordt aangemerkt:
- tankkosten / laadkosten
- tolkosten
- waskosten
- benodigde accessoires als ruitenwisservloeistof.

Maar veel werkgevers hebben dit niet opgenomen in hun contract, dus dan kan je niet zelf deze kosten als eigen bijdrage voor privégebruik aanmerken en als zodanig verrekenen met je bijtelling op je IB-aangifte.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 17 januari 2025 09:19]

Doe je dit door het bedrag uit je jaaropgave te corrigeren op je aangifte, je past dus ook het vooraf ingevulde bedrag aan? Er is namelijk geen invulvakje voor op de aangifte zover ik weet.
In dat laatste voorstel betaal je de kosten alsnog voor (globaal) de helft zelf.
Mag je het dan niet van de bijtelling aftrekken?
Dat kon je vroeger inderdaad zelf doen. Nu moet dit via werkgever lopen. Die heeft niet altijd zin in de extra administratie.
Zoals @pieterhi al aangeeft is dat iets dat je tegenwoordig niet meer zelf verwerkt.
Los daarvan: zelfs al zou je dat doen (dus op de één of andere manier verrekenen) dan verlaag je daarmee je belastbaar inkomen.
Je betaalt dus verviolgens minder belasting, maar daarmee heb je de gemaakte kosten nog niet terug.
Ik zou daar wel eens een goed artikel over willen vinden. De enige die ik vind zijn welke waarbij de werkgever moet meewerken, wat ze bij mij niet willen. Het voordeel bij de aangifte is blijkbaar niet dusdanig dat er veel artikelen over geschreven zijn.
Het wordt gewoon van je bijtelling afgetrokken maar er is 0,0 voordeel voor de werkgever dus die hebben er geen zin in
Een goede werkgever werkt mee aan (belasting) voordeeltjes voor de medewerkers. Dat is immers een stukje extra inkomsten voor de werknemer die de werkgever niets kost (behalve wat tijd van de administratie).
Als werkgever ben ik overigens gestopt met personenauto's voor medewerkers (eigenlijk alleen voor mij en mijn compagnons) en zijn we overgegaan naar kilometervergoeding, plus een vaste vergoeding per maand voor de "reclame" (bedrijfslogo) op de auto. In de praktijk is dat voordeliger voor zowel bedrijf als mijn compagnons. De buitendienst rijdt in bussen die buiten werk verkeer alleen voor woon/werk verkeer gebruikt mogen worden. Een enkele keer wat spullen bij de bouwmarkt halen is OK. Daardoor ook geen gedoe met bijtelling voor de belasting.
Je kan ook werken met een mobiliteitsbudget. Kunnen de medewerkers zelf bedenken hoe ze reizen, en heb jij verder buiten dat ene bedrag geen omkijken naar verdere kosten.
Is overwogen, maar wij compagnons zijn totaal andere gebruikers en twee van de drie hebben ook een ander bedrijf. Een mobiliteitsbudget was daardoor moeilijk (eerlijk) te bepalen. Daarom geven we een vergoeding voor de kilometers en de reclame op de auto's. De kilometervergoeding regelen we helemaal zelf. In de agenda staat waar we allemaal zijn geweest en een app rekent de kilometers uit.
Zelf zit ik nu bij mijn andere bedrijf in Nieuw Zeeland en hier betaal ik de vliegtickets, taxi's en huurauto's gewoon met de zakelijke rekening. Autoritten met de eigen auto zijn voor mijn rekening. De belastingregels zijn hier ook niet vergelijkbaar met Nederland.
Wat een houding. Tijd om te solliciteren dan denk ik dan weer. Als een beetje administratie helpt om je werknemer een paar honderd euro te besparen te veel moeite is... Meestal is het voor de werkgever ook opdracht geven aan de administratieafdeling.
Werkgever van mijn vrouw vraagt niet eens zwangerschapsverlof aan voor haar omdat hij dat teveel werk vind. Mijn vrouw krijgt wel netjes doorbetaald tijdens haar verlof….
Dat is toch erg netjes. Ons belasting stelsel is gewoon te moeilijk en wordt steeds moeilijker. Zou dat nou maar eens opgelost worden dat zou zoveel beter zijn voor iedereen. Behalve voor de belasting adviseurs...
Wow, een groot gedeelte van dat verlof wordt toch (deels) door het uwv betaald? Bij een modaal salaris toch zo richting de 10k aan loonkosten als het niet meer is. Nouja, fijn dat hij/zij het betaald, hoeft het niet uit de gezamenlijke schatkist te komen. Voor 10k kan je een consultant inhuren en het laten doen en nog geld overhouden.

[Reactie gewijzigd door Nox op 17 januari 2025 12:15]

Bedoel je de persoonlijke belastingopgave? Weet jij toevallig welke aftrekpost dit is?

Mijn werkgever wilt ook geen administratie optuigen voor parkeer / wasbonnen / tol om dit te verrekenen met de bijtelling. Dus ik moet dat zelf organiseren. Als ik het zelf kan aftrekken zou dat perfect zijn.
Nederlanders willen echt voor een dubbeltje op de 1ste rang zitten.

Kun je voor een fractie van de werkelijke kosten een nieuwe auto rijden incl brandstof en dan nog het bonnetje van de parkeer/wasstraat/tol ergens willen verrekenen. :F
Ik rijd 90 procent van de meters zakelijk.

En 'een fractie'? Een ev met redelijke range voor als je 30k pj rijdt is in de bijtelling 300 euro.
Reken dan even de prijs uit als je diezelfde auto via Private Lease of volledig Privé gaat financieren?

Toevallig zelf met een EV bezig. Reclame van Skoda is startend 178 bijtelling vs. 498 Private lease bij een Elroq. En daar zit dan geen laadpas bij, dus die kun je erbij optellen.

[Reactie gewijzigd door Holzschuh op 17 januari 2025 09:06]

Die 178 is bij een salaris van 50K niet mogelijk, dat wordt al 260 ex afleveringkosten.
Dat was mijn idee bij de term "startend".

Dit is een voorbeeld om te illustreren wat het verschil is tussen privé en zakelijk rijden. Die 498 zal namelijk ook snel meebewegen, en die laadpas maakt heel veel goed . Een leasebak van de baas is onderaan de streep een hele goede deal voor het rondrijden in een nieuwe auto. En dan is 300,- bijtelling gewoon een fractie van een vergelijkbare auto.
Maar gratis is het niet, 4000eu/jr was substantieel meer dan wat ik voor mijn roestbak van 400 eu aanschaf betaalde. Maar ik ben dan ook niet de standaard burger ;-)
Nee, daar nemen een hoop mensen geen genoegen meer mee.

Is wel een appesl<>peren vergelijking, nieuw uit de fabriek vs. roestbak.
178 euro bijtelling is als je inkomen ongeveer nul is. Met een gemiddeld salaris in onze branche mag je hem vlot (vrijwel) geheel in box 3 bijtellen. En dan heb je een 'kale frikandel' van een auto, beetje opties erop zit je zo 4-5 rooitjes verder.

Ik heb gekeken, mijn eigen auto voor de privekilometers erbij houden kost gewoon 300-400 euro, dan is 300 euro bijtelling niet een dubbeltje maar praktisch gezien gewoon hetzelfde. Enige gemak is dat de auto niet meer mijn verantwoordelijkheid is en wisselen niet nodig is. 1 auto voor alles, en als ie tijdens werk kapot gereden wordt (want als je je privewagen voor werk gebruikt mogelijk is) dan is het #nietmijnprobleem, geeft niet aan dat je er onvoorzichtig mee moet doen maar ik ben gestopt met mijn privewagen voor werk te gebruiken. Regelmatig dat ik naar een bouwplaats moest, dan wil je niet een heftruck in je flank of een schroef in je band. Ik deed dat omdat het alternatief beroerd was en niet lekker reed (oud wagenpark), maar nu we nieuwe moderne wagens hebben nul reden voor. Staat ie lekker thuis en mag ie in het weekend rijden. Of op vakantie. En die km-vergoeding was al niet denderend maar nu al helemaal beroerd.
Omdat ik er toevallig mee bezig ben weet ik dat een (voor mijn gevoel) leuk uitgerust EV van Skoda ~46k kost. Bijtelling; ~420. Private lease met 15K km = 700,-. Excl stroom (~€70-€100). Als de MRB de komende jaren gaat stijgen voor EV's doet dat niets aan je bijtelling maar gaat het PL tarief wel omhoog.

Die 300,- p/m is ongeveer een auto van 35K. Toevallig een kale Elroq. Als ik die door de ANWB calculator trek voor 15K km p/j. 5 jaar in bezit kost die 823,- p/m. Voor 10 jaar 708,- p/m.

Dus of je berekening mist wat onderdelen, of een zakelijke auto privé rijden is eigenlijk niet interessant omdat je er nog geen 5K mee privé rijdt per jaar.
Mijn privewagen is een wagen die ik 4,5 jaar terug kocht en in 2018 op naam werd gezet. Het is een benzine, 25k gelopen, toentertijd kostte die 20k. Nieuwe auto's zijn fors duurder geworden. Voor mij is deze auto rijden wat goedkoper nu ivm afschrijving die wat minder hard loopt.

Als ik de PL wagen dan zelf lease maar voor werk in zet krijg ik uiteraard nog wel een km-vergoeding á 450-500 euro pm terug. Ik rijd er dan ook immers zo'n 25-30k zakelijk mee jaarlijks.

Als ik die zakelijke kilometers er niet mee maak dan zijn veel kosten goedkoper en dan is bijtelling of een eigen 2ehands benzinewagen erbij houden niet heel verschillend.
Dat is appels en peren vergelijken.
Die 498 zijn de kosten die je zelf voor de auto betaald. Maar je kunt ook kopen, langere contractduur, minder km's, wat ook invloed heeft op die kosten.
Die 178 is wat je extra aan loonbelasting moet betalen voor die auto. De kosten van de lease moeten nog ergens anders van betaald worden. En dat hangt af van je werkgever, lease-/mobiliteitsregeling, merkenbeleid, leasemaatschappij, etc. In sommige gevallen is zelfs een eigen bijdrage nodig, wat ook je totale kosten verhoogt.

Wil je het goed vergelijken, dan heb je een complexe spreadsheet nodig. Maar 1 ding is zeker: het zijn geen lage getallen.
Die bedragen zijn de bedragen die je als eindgebruiker betaald.
Dat de werkgever het leeuwendeel voor zijn rekening neemt is niet relevant voor jou/mij als werknemer. En als je dan een te dure auto uitzoekt voor je functie ook niet. Want dan stijgt die PL ook automatisch hard mee.

Mijn eerst baan als beginnend consultant was een Aygo. Bijtelling lager dan een volle tank benzine. De Fiësta die volgde enkele jaren was een nog betere deal.

De enige variabele is dat veel mensen geen nieuwe auto rijden, en dan kun je best goedkoper uit zijn.
Maar voor het geld van bijtelling rij je geen nieuwe auto privé.
Autoprijzen groeien, mijn leasebudget helaas niet.
Mijn eerste auto was ook een kleine peugootje, waarbij ik nog een deel van het resterende leasebudget uitgekeerd kreeg. Maar na 20 jaar vrijwel hetzelfde leasebudget hebben, heeft elke auto nu wel een EB nodig.
Vrijwel hetzelfde model zou nu 150 aan EB kosten en 500 aan bruto bijtelling (netto totaal 300).

Gelukkig is het een mobiliteitsbudget, wat ook uitbetaald kan worden.
Dus dan zou ik het netto budget plus de netto kosten die een potentiële leaseauto zou kosten kunnen gebruiken om (hopelijk) dezelfde auto te rijden.
Wat ook nog een verhogende factor is qua kosten is een eventueel mobiliteitsbudget.
Bij mijn vorige werkgever kreeg ik of 80% van dat bedrag bruto bij mijn salaris, of ik kreeg er niks van maar wel een auto van de zaak met bijbehorende bijtelling.

In mijn geval was de bijtelling een ruime 300 en de gemiste bruto uitkering van het mobiliteitsbudget bijna eenzelfde bedrag.
Dus in totaal al snel 600 euro per maand.
Voor dit geld reed ik een auto van 45k nieuwwaarde.

Dus, een auto van de zaak is absoluut fijn omdat je er niet veel omkijken naar hebt, maar gigantische kosten voordelen heb je niet (meer)
lol in utrecht en Denhaag kom ik bij klanten waar ik niet anders kan dan minimaal 7 euro per uur te betalen. ik kom daar meerdere dagdelen per week.. dus nee dat ga ik zelf niet betalen. heb wel eens maanden waar ik 500 euro per maand moet voorschieten wat ik al te gek vind...
Zakelijke parkeerkosten lijkt mij ook logisch. Slechte zaak dat je werkgever dat niet fatsoenlijk regelt.

Maar voorschieten betekent dus dat je het terugkrijgt, daar ging het in het voorbeeld niet om.
In voorbeeld werd wasstraat/parkeren/tol benoemt. Zeker tol lijkt mij een privéuitgave, hoeveel km daarvan hebben we hier in NL?
Het is simpel, rijd ik voor werk door een toltunnel dan wordt die gedeclareerd. Rijd ik er prive doorheen betaal ik hem zelf.

Idem voor parkeerkosten, alleen heb ik een app en parkeer ik zakelijk voor 30-40 euro pm en prive gemiddeld 1 of 2 euro, dan ga ik niet moeilijk doen. Wasstraat is ook voor de zaak, meeste tijd rijd ik er zakelijk mee ten slotte. Dat 'ie dan op zaterdag gewassen wordt in mijn tijd schrijf ik dan weer niet op, dat is gewoon de gemiddelde zaterdagbesteding. Kleine klusjes doen en dan deze er ff bij pakken, dat kwartiertje is dan weer verrekend met ander klein grut. Beetje geven en nemen.
In NL betaalt men voor mij ook de kosten bij Tesla Superchargers, alleen is dat een beetje omslachtig. Dat moet je eerst voorschieten en dan als declaratie indienen. Maar ze zijn wel lekker snel en spotgoedkoop, dus als 't even kan ga ik toch daar staan in plaats van bij Fastned. Hoef het zelf niet te betalen, maar beetje bewust ermee omgaan is een hele kleine moeite en zou ik zelf graag ook zien als werkgever. En stukjes principe; zo ga ik ook niet bij Allego staan laden voor €0,81/kWh en €3 per uur boete. ;)
Mijn werkgever heeft liever dat ik alles via de tankpas doe. Ik hou er dus wel rekening mee dat ik de goedkopere AC laadpalen pak (even kijken welke provincie bij welke partijen z’n consessies heeft lopen) en dan pak ik ook niet die dure palen van EVnet of Allego. Gemiddeld zit ik rond de 0.35 voor openbaar AC laden. (Friesland, Drenthe en Overijssel).

Die ene keer per 2 maand echt moeten snelladen is dan niet zo heel erg. Tesla is inderdaad goedkoper, maar het gedoe om de declaraties dan vergoed te krijgen heeft m’n baas/administratie ook weinig zin in. Dat is zijn verhaal tenminste.
Als Financial snap ik die baas/administratie van jou wel.
Zo'n laadpas komt 1* per maand op factuur binnen in een regulier proces. Ik ken het declaratieproces niet maar dat is niet overal even vloeiend. En dan komen de kosten misschien weer op de verkeerde plek in de boekhouding. Verschillen, uitzoeken, omboeken.

Personeel is duur en dan zou ik hier ook voor het gemak gaan zolang de verschillen niet enorm zijn.
Dan voeg je die pas/druppel toch toe aan je account in de Tesla en Fastned app.? Dat werk hier prima, ik heb nog niets hoeven voorschieten aan laadkosten.

En anders regelen ze een creditcard voor je waarmee je kunt laden op die plekken. Dan is het geen gedoe meer.
Multitankcard biedt die optie niet.

Je ziet inderdaad die mogelijkheden in de tesla app, alleen staat mijn laadpasaanbieder er dus niet tussen.
En zoals ik al aangaf; het aantal keren dat ik daadwerkelijk moet snelladen is op 2 handen te tellen in een jaar; die paar tientjes op jaarbasis zijn de problemen dan ook niet voor m'n werkgever.

MTC laadpas werkt overigens prima bij fastned, dus dat gaat gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door krakendmodem op 17 januari 2025 09:27]

Mijn werkgever zegt gewoon doe wat het snelste is. Wat jij per uur kost is meer dan die paar rotcenten die ik bespaar als je ergens naar gaat zoeken. En eerlijk gezegd zit ik er zelf ook zo in.
Zo denk ik er ook over. Al vind ik het zelf ook wel leuk om te kijken naar de verschillen per laadpaal, puur als interesse.
Je kunt tegenwoordig ook een handvol laadpassen koppelen aan de tesla app, waaronder travelcard, chargemap en die van joulz. Werkt dikke prima! Zit alleen nog te wachten op de toevoeging van MTC :(
Ja 99% leaserijders op mtc
Helaas staan bij mij thuis alleen maar palen van Allego en ik heb geen eigen mogelijkheid voor een laadpaal. Het is dus bijna goedkoper om naar een snellader te gaan dan moeite te doen bij een AC laadpaal.En dan moet ik ook nog opletten dat ik niet te lang sta te laden (= met een bijna lege accu) want dan betaal je een boete terwijl je nog aan het laden bent.

Dus ik laad vaker bij een snellader dan bij mijn thuis of indien mogelijk op kantoor.
Bij een Tesla supercharger laad mijn auto te langzaam (max 96kW) dus dat schiet niet op.
Ik kan mijn laaddruppel gewoon toevoegen in de Tesla en Fastned app. Dan gaat de rekening direct die kant op.
Ik vind het gemak (als niet Tesla rijder) dat je de laadpas kunt koppelen aan je account en automatisch start met laden. Dat dit ook in het buitenland werkt vind ik wel een plus. Maar eens, daar betaal je voor want Tesla is snel 40% goedkoper. Die hebben dan wel vaak wat korte kabels waardoor je de auto echt strak moet parkeren. Desalniettemin is het een fijne ontwikkeling dat er meer (goed toegankelijke) laadstations in Europa bij komen.
Het verbaasde mij enorm dat het automatisch starten van laadsessies bij alle buitenlandse Fastned locaties ook zomaar werkt, terwijl ik de app alleen gekoppeld heb aan mijn NL lease pas.

De lease pas kan ik verder nergens in het buitenland gebruiken, dus dat dit wel goed gaat met "autocharging" is een leuke bonus.

Scheelt weer een boel declareren 😅
Nee, dit betaald je werkgever.
(al staan de Tesla palen in Nederland ook op prima locaties, kun je tenminste vaak op een gratis goed toilet bij oa. van der Valk.).
Tesla laadpalen staan altijd te ver van de snelweg vind ik. Beetje het Duitse autohof idee. Fastned zitten gewoon op betere locaties. Logisch dat dat wat duurder is.

[Reactie gewijzigd door Zeekr001 op 17 januari 2025 09:23]

Als ik op de kaart kijk dan is het vaak 1 tot 2 minuten van de snelweg af. Ja dat is iets lastiger dan direct naast een pompstation, maar voor zo'n groot tijdverschil maken mij die 2 minuten niet uit. Plus een gratis schoontoilet ipv 80cent tot een euro per persoon in een krap en druk tankstation.
2*2 minuten kost mijn werkgever met mijn uurtarief € 11,- min jouw €0,80 is nog steeds goedkoper om bij fastnet te gaan. ;)
Het is natuurlijk niet alleen het toilet, maar ook de laadkosten die een stuk lager zijn.
En niet iedereen rijdt een lease auto met laadpas.
Daarnaast, die 4 minuten zijn gewoon verwaarloosbaar op een werkdag. Die tijd zit je nu ook op Tweakers.

Maar blijf er vooral bij weg, meer plek voor mij als het nodig is 8-) . Ik zie bij de Tesla laders ook voornamelijk Tesla's staan omdat die navigatie standaard hun laders meeneemt.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 17 januari 2025 09:32]

jezus, misschien kun je tijdens het opladen wat tijd besteden aan het beter leren omgaan met onze mooie Nederlandse taal.. Dit slaadt nergens op
Een van de grote voordelen van Fastned is dat je er bij de meeste stations prima met een auto met aanhanger terecht kan, dit in tegenstelling tot vele anderen (Ionity/Tesla/Aral/Shell/etc) waar je de aanhanger moet afkoppelen om achteruit in te parkeren om te kunnen laden.
Wat een onzin. Ik zie zelden of nooit een aanhanger achter een EV. En 90%van de EV's hebben niet eens een trekhaak.
Euh... Dat jij ze zelden of nooit ziet, wil niet zeggen dat er geen wens voor is. En als je dan beter terecht kan bij Fastned i.v.m. de ruimte in plaats van bijvoorbeeld bij Ionity: dan is dat toch een prima reden om een voorkeur te hebben voor Fastned? Of mag die, volgens jouw berekening, 10% geen voorkeur hebben voor het niet hoeven afkoppelen van hun aanhanger? :+
Veel auto’s hebben tegenwoordig een elektrisch inklapbare trekhaak, zoals mijn iX3.
sorry? ik rij zeker wel met aanhanger achter mijn MG4. en juist bij die trips kom ik langs snelladers. ik kies zelfs in ABRP voor laadstop welke aanhanger vriendelijk zijn.
Ik ga op vakantie naar Spanje met mijn Tesla en grote (1400kg) caravan en ik pak zowel Fastned als Ionity. Beide hebben uitstekende trailerplaatsen. Superchargers zijn minder geschikt omdat je de snelweg (in Frankrijk tolweg) af moet en ze vaak bij hotels en winkelcentra zitten. Daarnaast werkt Fastned altijd.
Tegenwoordig als je met een Tesla + aanhanger rijdt in de aanhanger modus navigeert hij je in eerste instantie naar SuCs die een plek voor aanhangers hebben waar je zegmaar doorheen kan rijden. Super nuttige update!
Van die 346 laadstations staat ongeveer de helft in Nederland. De rest is verdeeld over Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn wel locaties in ontwikkeling in Italië en Spanje, maar deze zijn momenteel nog niet actief.
Jullie zuiderburen vergeten? ;(
Ze zitten helaas ook niet in oostenrijk, daarom dus toch weer geen fastned abbo genomen voor de wintersport rit dit jaar. (EnBW, Tesla en Tiwag dan maar).
Vraag me af wat ze als 'actieve gebruikers' tellen, want ik heb de app, maar heb al 3 jaar niet meer bij fastned geladen. (Veel te duur)
Idd Tesla superchargers zijn soms de helft goedkoper. Mijn laatste reis was 3600km naar Oostenrijk, Slovenie, Kroatie en ging erg vlot. De trip zou even uit het hoofd €250-300 duurder geweest zijn met een duurder alternatief.

Ik gebruik Fastnet enkel als ik niet anders kan. Dat is dan ook hun verdienmodel. Mensen die het niet zelf moeten betalen en mensen die snel wat moeten bijladen en geen tijd, zin of de simpelweg geen goedkopere Tesla lader op hun traject zien binnen hun range.

Heb trouwens een Chargemap pas voor alles buiten de Tesla superchargers.
Je begrijpt me verkeerd, ze zitten wel in België, het artikel vermeldt het gewoon niet (of ik heb het nieuws gemist en we zijn gekoloniseerd)
Het plaatje bij het artikel laat wel degelijk het aantal laders zien in België. Maar in dit geval wordt denk ik gewoon de grote landen genoemd en wordt België weer eens vergeten te benoemen.
Precies! In België staat zelfs een speciale met Fastned-shop en -restaurant! https://www.fastnedchargi...tussen-antwerpen-en-breda
Waarom ik fastned gebruik (en vooral in het buitenland), is omdat het altijd werkt, het is een super betrouwbaar netwerk de app is erg goed en daar wil ik best een paar euro voor betalen.
FastNed, Ionity, EnbW zijn voor mij allemaal betrouwbaar.
Ik laad vooral bij FastNed omdat zij, in de pionierstijd, vooral stations bouwen op de witte vlekken op de kaart. Shell plaatste alleen snelladers waar al een FastNed station was.. Ionity net zo...

En FastNed is rete betrouwbaar. Werkte het eens niet, belde ik en kreeg zowaar iemand aan de lijn
Idem! Goede locaties en werkt altijd. Als ik dan al eens moet snelladen neem ik de prijs voor lief
Wat mij altijd opvalt aan de fastned stations is dat ze vrij veel m2 per oplader nodig hebben. Is hier een reden voor? Als je de total stations in Frankrijk ziet of de tesla plekken zie je dat die veel meer opladers plaatsen op hun snelweg stations.
De indeling lijkt op die van een tankstation.
Voordeel, je hoeft niet achteruit in te parkeren en je kunt ook laden met een aanhanger.
Dat hangt dan van de locatie af. Ik heb op een plek geladen waar je gewoon achteruit moest inparkeren...
https://www.google.nl/map...JLDEwMjExMjM0SAFQAw%3D%3D
Ik ga met mijn elektrische auto niet met een caravan op vakantie (dan had ik ook niet voor elektrisch gekozen). Dus zulke plekken vind ik prima.
N=1. Natuurlijk is dat voor iedereen verschillend. Maar er zijn genoeg mensen die dat wel doen, of mensen die een aanhanger gebruiken. Dan is zo'n plek toch niet echt heel handig.

Bovendien kost achteruit inparkeren ook onnodig tijd. Er is een reden waarom benzinestations dat niet gebruiken. Het is gewoon niet efficient.

Dan vind ik de 'reguliere' opstelling van vastend een stuk praktischer.
Dat maakt makkelijker om te laden voor verschillende type auto's op dezelfde plek.
Sommige laadpoorten zitten voor in de grill, andere aan de zijkant en weer andere zitten achteraan.
Laatst een keer met onze ZOE bij fastned geladen tussen Meppel en Zwolle. Zeer positief. Snel en gemakkelijk. Je kon zelfs met je bankpas voor 0,68 per kW laden met max 300kWh. Terwijl Shell ernaast voor 0,76 vraagt met max 150kWh.
300kW bedoel je, niet kWh. kWh is de capaciteit van je accu ;-)
Misschien mag je "maar" max 300kWh laden :+
Nou kan een ZOE helaas nog geen 50kW laden op DC (46kW max). Op AC dan wel weer 22kW, dat kunnen de meeste EV's dan weer niet. Dus supersnel? Sja, een 150kW of 300kW paal maakt dus niks uit, behalve de kosten.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 16 januari 2025 23:56]

Jammer dat bij deze mooie mijlpaal wel de jaar cijfers voor 2025 naar benende bijstelt. Omdat de verkopen van elektrische auto’s in daalt.

Reden negatieve meldingen over onder andere rij bereik in oa in media en Wegvallen van subsidies. Waardoor mensen toch minder voor elektrische auto’s gaan.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 16 januari 2025 21:13]

Minder elektrische auto’s erbij wil niet zeggen dat er minder elektrische auto’s in totaal zijn.
Ze geven zelf in het rapport een winst waarschuwing af. Mede door dalende verkoop.

Dat zal betekenen dat ze minder gaan inversteren dus ipv 10 nieuwe laad stations 8.

Wat dus ook weer de snelheid uit het laad circuit haalt. En dus mensen niet zo snel een ice zullen inruilen.
Of met die "maar" 8 erbij van fastned en de concurrenten die ook gewoon blijven bij bouwen is er volgens mij genoeg capaciteit. Als ik op de kaarten kijk van bijv chargemap zijn er langs de snelweg heel veel plekken om al te laden. Daarnaast zie ik bij alle BP tankstations midden in de stad ook snelladers verschijnen. Op die manier wordt het laadnetwerk natuurlijk ook al dichter.
Kan ook zo zijn dat mensen minder snel bij Fastned laden omdat ze naar een andere aanbieder gaan die op een gunstigere plek zit. Vaak zitten er meerdere snelladers vlak naast de snelweg, dan moet je je eigen laadpunten aantrekkelijk(er) maken dan de concurrent met (gratis)toilet, koffieautomaat, (overdekte)picknick plek etc.
Het gaat er om dat fastnet zelf aangeeft zijn jaarcijfers over 2025 moet bijstellen.

Hiermee kan je uitmaken dat ze verwachten, dat de groei van EV daalt. Er zullen EV’s bijkomen en er is nog steeds groei. Alleen de groei is lager dan eerste instantie hebben verwacht.

Je ziet ook bij tesla. Die heeft vorig jaar minder auto’s verkocht dan de jaren ervoor. Goed er zijn merken bijgekomen. Maar de Chinese merken hebben te maken met sancties.

Al met al zie je dat de groei een beetje inzakt. En volgens mij is dat iets wat veel mensen jammer vinden.
Ik denk dat volgend jaar (2026) de EV verkopen nog veel meer gaan inzakken. Bijtelling is dit jaar van 16 naar 17procent gegaan voor de eerste 30k cataloguswaarde (daarboven 22procent). Volgend jaar is de bijtelling voor elke auto gelijk. Dan is er voor de zakelijke rijder nog minder stimulans om ipv voor een benzine wagen voor een elektrische te gaan. Voor mij is dit afgelopen jaar wel een laatste zetje geweest om toch voor elektrisch te gaan in de lease.
Ik wacht gewoon op duidelijkheid omtrent de prijzen, wat ik begreep van mijn zwager heeft elke laadpas zijn eigen prijzen bij verschillende laadstations en is het het beste om verschillende laadpassen te hebben en via de verschillende apps te checken wat je bij welke paal met welke pas betaalt.
Hoezo wacht je daarop? Je kunt bij de snelladers toch zien wat de kosten zijn? Dat staat gewoon op het scherm wat die dingen hebben (bij Tesla in de app waarmee je de sessie start).
Geen idee, ik rijd geen EV, maar mijn zwager wel.
Voor iedere pas heb je vaak wel ook een standaard fee zelfs als je het niet gebruikt, de meeste mensen houden het bij 1 volgens mij welke voor hun het goedkoopst is in standaard gebruik.
Daarnaast is micromanagen met meerdere kaarten sonde van je tijd
Dat uitvinden welke het goedkoopste is (uiteraard is thuisladen het goedkoopst wanneer de zon op je zonnepanelen schijnt) zal vast eenmalig zijn, maar nooit zo eenvoudig als de ledborden bij tankstations in de huidige vorm waarop je het direct kunt zien. Gelukkig kan ik met mijn huidige auto nog lang genoeg vooruit om te wachten omdat ik weinig rijd maar niet zonder auto kan(/wil, want kanniet ligt op het kerkhof en wilniet ernaast zei mijn opa altijd)
Ik rijdt intussen al een jaar of 8 elektrisch. De keren dat ik onderweg het moeten laden zijn op een hand te tellen. Het gros laadt gewoon thuis. Dus het aantal auto's is niet direct gelinkt aan het aantal gebruikers aangezien er ook in steden steeds meer openbare palen bij komen.
Wij hebben hier privé plekken en daar zie je idd veel ev’s staan elders in de wijk zijn per straat ongeveer 2 laadplekken. En daar zie je huis veel minder ev’s staan.

Je zou dus kunnen zeggen ook uit m’n duim. Dat de meeste ev’s zijn van mensen met privé parkeer plaatsen. En een kleiner deel daarvan in straten staan met publieke laadpalen.

En wat ook @jongetje aangeeft als een ev gelijke bijtelling heeft tov een ice. Keuze voor leaseauto een ice auto interessanter worden gezien de bijtelling lager is dan een ev.
De bijtelling is niet lager dan een EV, hij wordt gelijk getrokken aan EV. Wel snap ik dat EV's over het algemeen wat duurder zijn (al kun je je afvragen of dat zo is, een Model 3 is tegenwoordig de prijs van een Golf, dus dat verschil zal meevallen) dan blijft nog het verschil in wegenbelasting, onderhoud, afschrijving en prijs voor 'brandstof' over.

Ik denk dat het all in een kleiner verschil zal zijn, maar ik vraag me af of een EV op de lange termijn niet goedkoper is. Laden is (nog steeds) goedkoper dan tanken. Onderhoud is zéker goedkoper


Wegenbelasting
Golf: 200 per kwartaal -> € 4000,- over 5 jaar
Model 3: 270 per kwartaal -> € 5400,- over 5 jaar

Onderhoud: (volgens chatGPT)
Volkswagen Golf: €3.500 - €6.000 aan onderhoudskosten over 5 jaar.
Tesla Model 3: €1.500 - €3.500 aan onderhoudskosten over 5 jaar.

Brandstof: (voor Tesla alleen SC's gebruikt, again chatGPT data)
Tesla Model 3: €7.200 over 5 jaar voor alleen snelladen.
Volkswagen Golf: €13.650 over 5 jaar voor brandstofkosten.

Afschrijving: (ik denk dat deze data geflatteerd is tov de tesla en de startbedragen kloppen niet meer, maar goed het geeft een indicatie:

Model Nieuwprijs Restwaarde (na 5 jaar) Totale afschrijving Afschrijving per jaar
Volkswagen Golf €35.000 €14.000 - €17.500 €17.500 - €21.000 €3.850 - €4.200
Tesla Model 3 €45.000 €24.750 - €29.250 €15.750 - €20.250 €3.600 - €4.050


Dus totale kosten:
Golf: 17.500+13.500+3500+4000=38.500
Model 3: 15.750+7.200+1500+5.400=29.850

Nogmaals ik heb veelvuldig gebruik gemaakt van ChatGPT data. Maar het geeft denk ik een relatief betrouwbaar beeld.


Disclaimer ik heb zelf privé een Golf ;)

[Reactie gewijzigd door Zeekr001 op 17 januari 2025 10:15]

Jij hebt als leaser bij de baas niets te maken met onderhoudt brandstof en afschrijvingen.

Je kijkt onderaan de streep wat je overhoudt. Voor zzp’ers en eigenaren is het misschien een ander verhaal. Maar gros van de zakelijke rijders zijn toch echt werknemers.

Dat tesla nu 45k is en golf bij 38k is, dat is dan mooi meegenomen.
Tesla is niet 45K maar nog geen 41K dus dat verschil is minder dan een kop koffie per maand.
Tja dan nog men kijkt onderaan de streep en echt niet naar onderhoud kosten.

Als de auto’s dus in aanschaf gelijk zijn dus bijtelling is gelijk. Dan is tanken voor veel mensen makkelijker. Dan thuis komen lader zoeken. En paar uur later de auto te moeten verplaatsen omdat andere hinderd om te laden mogelijk een boete (dacht ik?).
Je probeert steeds een punt onderuit te halen waarop je ICE in een beter daglicht wil stellen, terwijl ik juist probeer uit te leggen dat het meer is dan een punt. Minder onderhoud is voor de leaserijder net zo interessant want die wordt direct doorgerekend in de leaseprijs. Denk je dat leasemaatschappijen liever een auto hebben met weinig en voorspelbaar onderhoud of een complex onderhoudsschema wat ook nog is sterk afhankelijk is van de manier waarop de gebruiker ermee om gaat.

Verder kun je in de wijk zo lang blijven staan als je wil. Daarnaast staan op loopafstand hier 7 laadplekken van 3 leveranciers. Er hoeft echt niet meer gezocht te worden tegenwoordig.

Bovendien vind ik het makkelijker om in te pluggen als ik uit de auto stap dan separaat ergens heen te rijden om 5 minuten te gaan staan wachten om brandstof te tanken.
Ik probeer de ice voertuigen niet positiever neer te zetten.

Laten we stellen dat er 1 type auto is met twee uitvoeringen.

Ev en ice.

Zoals ik al eerder aangaf. De lease kosten interesseert een lease rijder niet. Net als wat onderhoudt kost. Net als de beziene en elektriciteit wordt dat allemaal door de baas betaald. Jij betaald alleen bijtelling.

Beide auto’s zijn even duur, beide auto’s hebben dezelfde bijtelling.

Waar zou een persoon naar kijken?
Als ik in de wijk vier rondjes moet rijden om een laad paal te vinden en na 5 uurtjes de auto weer moet verplaatsen. Kies ik voor ice. Eens per week of soms 2 weken tanken en klaar.

En ja, op de laadpalen hier kan je boete krijgen als je onnodig blijft staan omdat er niet veel palen staan.

Dan nog onderhoudt. Beide even makkelijk heb auto’s van leaseplan gehad. Belde leaseplan op voor een afspraak. Ze halende auto om 9:00 op van het werk en zorgen ervoor dat de auto weer terug is voor 17:00. In de tussen tijd stond er een leen autootje geparkeerd. Dat zal bij ev niet anders zijn.

Kwa onderhoud. Mijn huidige auto moet na 35k of 2 jaar onderhoudt hebben hij is nu net 3 geworden z’n 2e beurt moet hij nog krijgen. Waarschijnlijk ergens juni.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 18 januari 2025 00:29]

Er is maar een hele kleine tweedehands markt voor oude auto's die naar vijf jaar nog 25.000 euro moeten kosten. Dus stellen dat de restwaarde van een vijf jaar oude model 3 25K is, is grote onzin. Ja als er weinig op de markt zijn wel, maar niet straks als er heel veel EV's op de markt zijn. Zeker nu nieuwe EV's steeds goedkoper worden.

Ondehoudskosten zijn ook veel te hoog genomen op de ICE. Tegenwoordig hoeft een ICE auto maar om de twee jaar een beurt te hebben en die zijn een paar honderd euro per keer. Geen duizenden euro's.

2650 euro aan brandstof er jaar voor een ICE? Mijn ICE rijdt 1 op 20. Dan moet ik 53.000 km per jaar rijden en dat vijf jaar lang. Kom op zeg, ik rij maar 12.000 km per jaar.

Je totale kosten berekening slaat nergens op. Je kan ChatGPT hier niet voor gebruiken.
Zeg dat gemiddeld 50% van de EV rijders een eigen plek heeft om op te laden of dat nou in de straat is of aan huis, als er dan 10 autos bij komen kan je gemiddeld nog steeds rekenen op 5 nieuwe potentiële klanten. Dit zijn maar getallen die ik uit mijn duim zuig maar het is niet dat als nu 50% thuis laad voornamelijk dat dat komend jaar ineens 90% wordt. Voor heel veel mensen is het op een termijn van 10 jaar niet echt mogelijk om überhaupt of veel thuis of in de straat te laden.
Wat is de echte nieuwswaarde van dit bericht en waarom staat dit op tweakers ? Ik vind fastned een bedrijf dat meer weg heeft van een pyramidespel dan van een serieuze onderneming. Alles draait om groei maar er wordt nog steeds niets verdiend en de omzet staat in geen enkele verhouding tot het geleende kapitaal.
Alles draait om groei maar er wordt nog steeds niets verdiend
Het lijkt erop dat alle grote tech ondernemingen tegenwoordig jarenlang verlies draaien, totdat er winst wordt gepakt.
Spotify heeft blijkbaar 10 jaar verlies gedraaid. Uber zelfde verhaal. Tesla ook.

Eerst onmisbaar worden, dan de prijzen enorm omhoog duwen.
Bij dit bedrijf gaat het om een ander verdienmodel: Investeerders zoeken. Eerst via een aandelenuitgifte die op een omzet van nog geen miljoen euro een verlies van een paar miljoen noteerde, met een emissie van een nominaal aandeel van een dubbeltje tegen een prijs van zo'n €9,-- aan de man probeerde te slijten en toen dit niet werkte overging op zeer risicovolle obligaties. Zolang er genoeg idioten instappen kan het bedrijf de rente betalen maar hier komt onherroepelijk een eind aan.Dan heb je een juridisch prima ingedekte constructie maar de investeerders zijn trekken aan het kortste eind en kunnen fluiten naar hun geld. Echt een pyramideconstructie.
Hoe denk je dat Spotify, uber of tesla hun verliezen hebben betaald dan? Ook gewoon door investeringen op te halen.
Het gaat erom bij wie ze het geld halen. Dat is bij particulieren die denken dat dit een goede zet is (niet!).

Ook, wat denk je dat er nog te halen is aan extra omzet? Worden ze monopolist, kunnen de prijzen nog veel omhoog? Hier ook nee.

Tweakers zou hier kritisch op mogen zijn, en zeker niet deze reclame van ze doorzetten.
Volledig mee eens !
Hoe leid je dat af uit de gepubliceerde cijfers?
De rente op mijn Fastned obligaties wordt al jaren keurig op tijd betaald, dus ik ben benieuwd waar ik op moet letten. :)

[Reactie gewijzigd door BBBvB op 20 januari 2025 12:42]

Over dit onderwerp zijn best wat stukken geschreven, is verstandig daar eens naar te kijken.
Het gaat erom dat jouw rendement alleen betaald kan worden door obligaties uit te geven. Als die lijn een keer niet lukt ben je de pineut.
Madoff heeft het ook een aardige tijd uitgehouden.
Succes met de obligaties.
Ah, ik dacht dat ze ook nog wat inkomsten hadden uit hun laadpalen. Maar dat is dus niet zo?
Kijk, het is niet mijn geld, dus hoef je niet te overtuigen.
Jaarcijfers 2023, omzet 60M, winst - 20M. Met financieringskosten van 10M, dus 16%. (totaal uitstaande obligaties 160M).
Ze verwachten meer te gaan verdienen, en dan wel uit de kosten te komen (en obligaties terugbetalen?) . Terwijl de prijs bij hun al redelijk hoog is.

Maar goed, niet mijn geld. Maar beter als ze dit soort nieuws met wat meer analyse delen ipv het persbericht.
Dan begrijp ik het toch goed.
Ik was al bang dat ze, zoals je schreef, alleen maar mijn rendement konden betalen door de uitgifte van nieuwe obligaties.
Gelukkig, ik kan weer rustig slapen(d rijk worden). :) Nee hoor; gaat maar om een paar duizend euro. :)
Inderdaad, vanuit Fastnet regelmatig post en emails gehad of ik niet ook wilde investeren... Maar dat gaat niet gebeuren.
Zo werkt het opbouwen van een groeibedrijf nu eenmaal, je hebt niet vanaf dag één een winstgevende multinational, je moet eerst investeren en geduld hebben.
Sinds 2024 draaien ze operationeel ongeveer neutraal. Onder de streep nog een nettoverlies wegens financieringskosten en afschrijvingen.
Als er niet teveel onverwachts gebeurd draaien ze volgend jaar nettowinst en wordt verdere groei uit gemaakte winsten betaald.
Wat is de echte nieuwswaarde van dit bericht en waarom staat dit op tweakers ?
Mij verbaast vooral de toon van het artikel, het lijkt wel door de PR-afdeling geschreven. Zelfs een medium als nu.nl geeft een betere duiding aan de kwartaalcijfers: https://www.nu.nl/economi...bedrijf-fastned-pijn.html
Dat is heel normaal. Dit is een markt die veel kapitaal vereist voor de uitbouw. Je hebt veel locaties nodig voor omzet en bekendheid. Dat vereist durf investeringen.

De kosten gaan voor de baten uit
En op NU.nl zijn ze juist negatief over de groei. Zo zie je maar hoeveel invloed media heeft.
Wat zijn actieve klanten? Hoe vaak moet je daarvoor laden per maand/jaar om een actieve klant te zijn?

Of bedoelen ze unieke klanten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.