Belgische ict-sector boekt laagste omzetgroei in tien jaar

De omzet uit de Belgische ict-sector groeide in 2024 met krap 1,9 procent. Dat is de laagste omzetgroei in tien jaar van deze sector, blijkt uit cijfers van techfederatie Agoria. Ook nam de werkgelegenheid in de ict-sector af.

Belgische ict-bedrijven waren vorig jaar goed voor 71,7 miljard euro aan omzet, stelt Agoria op zijn website. Dat komt neer op 4,8 procent van het Belgische bbp. De groei in omzet is echter lager dan in de afgelopen tien jaar, toen de omzet regelmatig met ongeveer vijf procent per jaar toenam. Zelfs in coronajaar 2020 groeide de omzet harder dan in 2024.

De werkgelegenheid in de ict-sector nam in 2024 bovendien af met 1,3 procent. Agoria-ceo Bart Steukers spreekt tegenover De Tijd dan ook van 'een zekere trendbreuk met het verleden'. "De sector werd meegetrokken door de moeilijkheden in de industrie. We zeggen al lang dat de problematiek in de maakindustrie een impact zal hebben op de digitale industrie en dat begint zich in de cijfers om te zetten."

Daarnaast spelen productiviteitsverbeteringen en de AI-impact een rol, zegt Steukers. "Als je omzet stabiliseert als je de inflatie meerekent, ga je proberen je winstmarge te behouden door het beter te doen met minder mensen." Daardoor neemt het aantal vacatures af.

Overigens is de Belgische ict-sector volgens Agoria wel de productiefste van de EU. Voor dit jaar verwacht de koepelorganisatie bovendien verbetering. Naar verwachting groeit de omzet in 2025 met 3,4 procent en blijft de werkgelegenheid ongeveer gelijk.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

30-01-2025 • 09:59

33

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (33)

33
33
22
2
0
6
Wijzig sortering
Tevens veroorzaakt door de afschaffing van fiscaal voordelige regimes.

Zo werd recent de vergoeding voor overdracht van auteursrechten m.b.t. software nog uitdrukkelijk uitgesloten van het fiscaal regime van 15%.

Vele ICT-bedrijven gebruikten dit regime om vergoedingen van hun ontwikkelaars op fiscaal gunstige wijze uit te keren. Tot er teveel gebruik van werd gemaakt en de overheid ingreep.

Daarnaast ook aanzienlijke inperking van O&O-aftrek door formalistische behandeling van aanvragen.

De correcte Belgische focus is al lang zoek.
In het artikel vermelden ze de slechte situatie van de industrie als factor en ook de invloed van AI. Er is nog een factor die meespeelt: het gebruik van auteursrecht voor de ICT is afgeschaft. Dit was gunstig om fiscaal interessant te verlonen. Door het wegvallen van auteursrecht worden manuren duurder.

Overigens bestaat de kans dat dit met de nieuwe federale regering teruggedraaid wordt.
Die IP ruling was ook een pervers misbruik van een goedbedoelde regeling om de cultuur sector een duwtje in de rug te geven.
Er moet een complete fiscale hervorming komen, geen zoveelste koterij.
Ik zie de goede bedoeling niet om Gert Verhulst of Dimitri Vegas miljoenen korting te geven op hun belastingsbrief, maar die duizenden loonslaven in IT geen 200€ extra netto per maand te gunnen.

Terwijl er geen enkele discussie is over het feit dat beide groepen auteursrechtelijk beschermd materiaal produceren.

Het heeft ook iets onkies, dat de figuren die de media bevolken cadeaus krijgen van onze regering
Indien de auteur de software heeft ontwikkeld in het kader van een arbeidsovereenkomst of statuut, verkrijgt de werkgever de vermogensrechten op het computerprogramma, behoudens andersluidende overeenkomst. De werknemer of de statutaire ambtenaar kan dus niet over de software beschikken zonder de toestemming van zijn werkgever.
https://economie.fgov.be/...ezit-de-auteursrechten-op
Gezever, voldoende bedrijven die daar geen gebruik van maakte en marktconform waren. De bedrijven die daar wel gebruik van maakte gebruikte dat puur voor optimalisatie van winst en ging in tegen de gedachte van de regeling. Waarom zou de overheid goed betaalde jobs extra subsidiëren?
Omdat de loonkost voor de werkgever in ons land te hoog is, dit maakte ons somewhat competitief.
Na het afschaffen heeft mijn werkgever ipv aan te werven in België een kantoor in Bulgarije en Portugal geopend.
De politiek als één van de grote oorzaken, maar ze beseffen het helaas zelf niet. We hebben verkiezingen gehad in 2024, zowel lokaal als federaal. Vandaag hebben we nog steeds geen federale regering, grote overheidsprojecten liggen stil, verlengingen worden geweigerd want niemand wilt tekenen vóór er een federale regering is, etc... Bij lokale besturen (steden & gemeenten) stond 2024 in het teken van pleintjes mooi maken, parkeerlijnen opnieuw schilderen, etc.. om de huidige zittende partijen extra puntjes te laten opleveren bij de verkiezingen, investeringen in IT werden weggewuifd, was geen prioriteit in een verkiezingsjaar.
Aan de andere kant zorgt de politiek ook voor de verwachte groei van dit jaar.
Belgie is het eerste land wat de NIS2 voor elkaar had en dus ook gaat handhaven over 1,5 jaar.
Bedrijven onder de NIS2 hebben nu 1,5 jaar om aan de CyFun te gaan voldoen (organisatorisch en technisch)
Ja hier is alles perfect in orde ... De meeste ondernemingen weten nog niet wat 2fa is ... Volgend jaar moet elk bedrijf hier electronisch facuteren over peppol ... Weet je wat de meeste kleine zaken gebruiken voor een factuur te maken -> excel. Echter is dit nog altijd niet officieël er is alleen een voorstel geweest. Er is sprake van X en A, maar alles is nog niet afgeklopt.
De meeste bedrijven vallen daar nog helemaal niet onder. Maar als eenmanszaak bijvoorbeeld en je levert digitale diensten ... Sorry maar dan is het gewoon belachelijk wat je allemaal moet doen. Ok je moet dan nog onder de categorie "essential" vallen, maar dan nog. Bij veel bedrijven hebben ze nog altijd geen kaas gegeten van GDPR, zelfs overheidsinstellingen houden met veel zaken geen rekening. Op papier mag het zo zijn ja, de realiteit is wel helemaal wat anders
Maar is dat de fout van de overheid, of van die ondernemingen dat ze niet meegaan met de tijd, wetgeving, en technologische voortgang?

Netzoals bedrijven die al hun boekhouding met één groot Excelsheet, of semi-databases in Excel bouwen omdat echte databases moeilijk zijn. Tja.
Een bakkerij is ook een onderneming bijvooreeld, een cafe, restaurant, schilder, loodgieter. Denk je nu echt dat die allemaal IT kennis hebben ? Of dat ze daarvoor externe bedrijven gaan inhuren ?

Ik zeg niet dat ze dit niet zouden moeten doen, maar waarom kosten maken als we het zo ook kunnen. Er zijn nog altijd mensen die word(crap)press websites maken bijvoorbeeld, en die bestempelen hun ook als IT'er omdat ze een template goedzetten en wat aanpassen. Die maken ook bijvoorbeeld een factuur in Excel. Er zijn zelfs multinationals die met Excel werken. Het zo ooit eens data moeten behandelen van een groot bedrijf dat een zeer populaire console heeft (1ntje van de 3 grote dus) en dat waren allemaal excel files .... Nu dat is ook al meer dan 10 jaar geleden maar dan nog. Mensen gebruiken graag wat ze kennen of kunnen, daarvoor iemand extern zoeken doen ze met moeite.
2fa zal conceptueel wellicht nog wel bekend zijn, maar het daadwerkelijk correct implementeren dat blijft, sterk afhankelijk van gebruikte technologie, een beestachtige moeilijk te bevatten opgave. GDPR is niet anders eigenlijk. Ik heb daar al aardig wat mee te maken gehad en het is echt een lawine van informatie wat niet altijd in Jip en Janneke taal geschreven is.

Niet vergetende dat legacy systemen de wereld draaiende houden natuurlijk, moeilijkheid keer 100. Een tekenend voorbeeld is een stuk software wat ik mocht helpen onderhouden wat patient gegevens mocht bevragen bij derde partijen met verplichte auditing erbij wat gelogd moet worden. En dan krijg je ineens data waar een BSN in een ID verwerkt is wat zo de logging in ging. Ding dong.

Maar nee, AI dat gaat zo de wereld veroveren man. We hebben er een fantastisch fundament voor wat niet met touwtjes en tape bij elkaar gehouden wordt door drastisch onderbetaalde mensen.
Niet per se.

We hadden een erg hoge loonindex eind 2022/begin 2023. Daar bovenop kwam het einde van de auteursrechten. Daardoor is de loonkost verzwaard.

Ironisch genoeg moesten de bedrijven op hetzelfde moment hun wagenpark vernieuwen om te genieten van hoge aftrekbaarheid op hybride wagens.

Die hoge interne kosten zorgen er voor sat andere investeringen worden uitgesteld of stopgezet.

Ikzelf heb de tarieven van onze firma bewust niet verhoogd begin 2024, uit angst dat klanten zouden afhaken. Uiteindelijk deze maand dan toch een kleine verhoging doorgevoerd.

Resultaat, die indexering van de lonen verhoogt op korte en lange termijn vooral de lonen van de ambtenaren, en zal in de prive sector vooral jobs schrappen op lange termijn.
Misschien begint men in te zien dat eeuwige groei niet mogelijk is.
Wellicht de mensen wel, maar de aandeelhouders niet. 't Is nou eenmaal zo dat je je markt volledig verzadigd hebt op een gegeven moment, maar zij die enkel het slijk der aarde aanbidden geven hier geen kennis aan.
Aandeelhouders begrijpen niet dat als je oneindige groei wilt hebben, er ook meer mensen op de planeet moeten komen. Zodra dat niet gebeurt, werkt het kapitalistische systeem niet en stort het in.

Je ziet ook Elon Musk daarover klagen: mensen zouden meer kinderen moeten krijgen, terwijl door het kapitalisme en slechte overheidskeuzes, zowel hier als aan de andere kant van de wereld, de kosten van het leven en het starten van een gezin te hoog worden. Dit blijft doorgaan, terwijl iedereen in de wereld last krijgt van vergrijzing en hogere belastingen om de gepensioneerden en zorg te financieren, ten koste van de jongere generatie.
Het merendeel van de grote problemen in de wereld is nu juist dat er teveel mensen zijn.

Ik vraag mij daarnaast ook af hoe sociale structuren dit nog aankunnen.
sociale structuren hebben juist een groei van het aantal jonge mensen nodig om de rekeningen te betalen.
De eeuwige groei... iedereen weet dat dit een utopie is.

Zorg dat mensen hun eigen vergrijzing betalen... niet die van een vorige generatie.
Dat is toch wel het toppunt: een raskapitalist met dubieuze ideeen, die vindt dat er meer mensjes op aarde moeten komen, terwijl zijn eigen insteek nu juist zorgt dat mensen dat nu juist minder willen (kunnen) doen (natuurlijk discutabel...) maar.... je zou kunnen stellen dat Mars nog wel ruimte biedt..... :+
Dat is wel mogelijk, dat is zelfs de basis van onze economie.
Het gaat niet eens om groei op zich, maar om hoe groot die groei is. Als sommige bedrijven hun groei bijna niet verdubbelen jaar na jaar, dan worden ze blijkbaar als slecht presterend beschouwd. Dat is gewoon waanzin.

En als je zegt dat het wel moet of vraagt waar de grens ligt, word je blijkbaar als pro "degrowth" aangezien.

Alleen vraag ik me af of je in dat geval mensen blijft dumpen of groepen verarmt omdat die grote groei heilig is, waar ooit dat punt zal liggen dat ze zelf geen klanten meer gaan hebben om hun producten of diensten aan te verkopen.
Ach, zolang de winststijging niet afneemt...
Job advertenties die eeuwig openstaan voor de perfecte match die niet bestaat - helpt ook niet. Ze nemen gewoon niemand aan dus het is te verwachten dat ze minder winst draaien.
We zitten gewoon in een bear markt en waar vroeger de it een manier was om die te trotseren, zijn er tegenwoordig ook nice to have it-projecten die nu kunnen worden uitgesteld of geschrapt. Nu goed, er is nog steeds meer dan genoeg werk en naar mijn gevoel ook tekorten van (goed) it personeel.
Tjah, Europe is de AI boot wel een beetje aan het missen...
Sorry, maar zo zwart-wit is het allemaal niet. Ook in Europa wordt volop aan AI gewerkt. Paar voorbeelden:

- review: ChatGPT, maar dan uit Nederland - Nederlandse taalmodellen
- nieuws: Franse AI-start-up Mistral introduceert AI-model met 12 miljard param...

En zo zijn er wel meer.

Wel doet Europa iets meer aan regulering. En dat lijkt me juist positief. Beter problemen in de toekomst voorkomen, dan achteraf moeten proberen te herstellen, wat veel lastiger is.
Oud nieuws want dat Nederlandse taalmodel is de nek omgedraaid door brein wegens auteursrecht schendingen.
Als dat betekend dat we ons niet volledig moeten overlaten aan ultra kapitalisten die maar al te graag geld verkiezen boven mensen, is dat niet zo slecht.
Sorry, maar ik was enkele jaren geleden Lead AI bij een Belgisch bedrijf, en volgens enkele hoge VOKA-leden - een invloedrijke lobbygroep die veel bedrijven volgen - was mijn werk in AI pure tijdsverspilling, want de doorbraak van AI zou nog decennia (!) op zich laten wachten...

Blockchain integreren in toepassingen, dát was pas de toekomst - oftewel, daar waren flinke subsidies voor te rapen. Nu zie je rond AI weer dezelfde zever: "We lopen achter op AI"... Geef ons subsidies, of laat de R&D-aftrek groeien tot 1,5 miljard per jaar, en laat AI-"R&D" ook gelden als aftrekbaar.

Moest subsidies verzamelen een innovatie zijn, we zijn wereldtop. Denk dat we nu al op papier relatief meer investeren in R&D van ons nationaal binnenlands product dan onze buurlanden waaronder Nederland en enkel nog minder relatief investeren dan de VS :+

Het grappige (en eigenlijk frustrerende) is dat ik een van die mensen twee weken geleden nog zag posten op linkedin of iemand ervaring had met OpenCV, YOLO-modellen kon aanpassen voor custom objecten en kennis had van TensorFlow. Ze verschijnen ook voortdurend bij mijn LinkedIn-profielbezoekers en kennen mijn werk, maar het feit dat ze me met rust laten, toont toch een klein beetje zelfbewustzijn.
Dankzij AI zou je toch meer ICT functies krijgen? En die zorgen dan wellicht voor vermindering van functies in andere afdelingen.
Of vervangt men wellicht helpdesk medewerkers die onder de ICT noemer vallen?
Voor mijn job werk ik veel met software van de Belgische overheid, die zijn zooooo oud zeg.. dringend aan vernieuwing toe !

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.