Door Jeroen Horlings

Redacteur

Pionierswerk van ElaadNL

Nederland als laadland met hoogste paaldichtheid

12-11-2024 • 06:00

86

Nederland als pionier van laadinfra

ElaadNL stond aan de wieg van de uitgebreide laadinfrastructuur die we vandaag de dag hebben, evenals de standaarden van laadstekkers en -protocollen op Europees niveau. Met ruim 106.000 openbare laadpalen heeft Nederland de hoogste dichtheid ter wereld. Het kennis- en innovatiecentrum richt zich op het medeontwikkelen en -beheren van standaarden en het testen van laadinfrastructuur, zoals loadbalancing en vehicle-to-grid (v2g). Verder houdt het zich bezig met cybersecurity en methoden om de impact van EV-laden op het stroomnet te minimaliseren. ElaadNL bestaat dit jaar vijftien jaar en samen met Arjan Wargers, de figuurlijke cto, blikken we terug en vooruit.

Arjan Wargers van Elaad
Arjan Wargers van Elaad

Wat was vijftien jaar geleden de reden voor de oprichting van ElaadNL?

"ElaadNL is ontstaan uit een samenwerking tussen netbeheerders. Het idee was dat de energietransitie en elektrische mobiliteit grote impact zouden hebben op de netten. Die impact wilden we niet alleen bevorderen, maar ook beheersen, om de belasting van het elektriciteitsnet te kunnen monitoren en voorspellen. Daarom moesten we inzicht krijgen in de effecten van elektrische voertuigen, bussen en trucks op de netwerken. Nederlandse netbeheerders zijn regionaal georganiseerd, maar om de energietransitie effectief op nationaal niveau aan te pakken, was samenwerking noodzakelijk. In Nederland zijn er zes netbeheerders, terwijl in andere landen, zoals Duitsland, bijna duizend zijn. Dat maakt samenwerking nog belangrijker."

En sinds wanneer werk je bij ElaadNL?

'V2x kan een effectief wapen tegen netcongestie zijn'"ElaadNL is opgericht in september 2009 en ik ben in november of december van dat jaar betrokken geraakt, aanvankelijk vanuit de netbeheerder Coteq. Daar was ik aangenomen om te werken aan de uitrol van de slimme meter, maar dat project liep vertraging op door privacydiscussies. Toen in die periode ElaadNL werd opgericht, was dat voor mij een kans om betrokken te raken bij iets nieuws en baanbrekends. In 2009 waren er nog nauwelijks elektrische voertuigen in Nederland. De Tesla Roadster was een van de weinige modellen en verder reden er op dat moment vooral omgebouwde auto’s rond. De oprichters van ElaadNL verwachtten echter dat elektrische mobiliteit flink zou groeien, wat de jaren daarop ook gebeurde. Het plan was om een landelijk netwerk van laadpalen uit te rollen, terwijl bijna niemand nog een EV had gezien. Het was destijds echt pionierswerk. De eerste laadpalen werkten met wisselstroom, ofwel AC, en pas jaren later kwamen gelijkstroomlaadpalen, ofwel DC-laadpalen, in beeld."

Het Elaad testlab
Het ElaadNL-testlab

Ik zag op de LinkedIn-profielen dat sommige mensen bij ElaadNL ook bij een netbeheerder werken of hebben gewerkt. Hoe zit dat?

"Een groot deel van de medewerkers bij ElaadNL is gedetacheerd vanuit netbeheerders, waardoor ze soms meerdere functies hebben. Daarnaast zijn er ook een enkele medewerkers in vaste dienst en enkele zzp'ers die via bureaus zijn ingehuurd. Zo zorgen we voor een flexibele organisatie. Ik werk bij ElaadNL vanuit Enexis en houd ook vanuit mijn rollen binnen Enexis en ElaadNL oog op de verbinding tussen die twee organisaties. Bij ElaadNL kijken we vooral naar hoe nieuwe technologieën werken en hoe we innovaties kunnen toepassen, terwijl netbeheerders zich meer richten op het operationaliseren van vernieuwingen en het optimaliseren van processen."

Werken jullie volledig autonoom of bepalen de netbeheerders wat jullie doen?

“ElaadNL werkt volledig autonoom. We bepalen zelf hoe we onze werkzaamheden uitvoeren. De onderwerpen waar we aan werken, worden wel met de gezamenlijke netbeheerders afgestemd. Eens per drie tot vijf jaar maken we een strategisch plan waar de netbeheerders hun goedkeuring aan geven. Verder accorderen de netbeheerders een jaarplan en jaarverslag; wat we doen, wordt afgestemd. Hoe we het doen, is aan ElaadNL zelf.”

Elektrische vrachtwagens in het testlab van Elaad
Elektrische vrachtwagens in het testlab van Elaad

Terugkijkend op die vijftien jaar, welke technologische ontwikkelingen en doorbraken staan je het meest bij?

"Er is enorm veel gebeurd in de afgelopen vijftien jaar. Een belangrijke rode draad is standaardisatie. We waren bijvoorbeeld betrokken bij de ontwikkeling van de Type 2-stekker, ook bekend als Mennekes, die nu de standaard is in Europa. Er was ook een Italiaanse of Franse tegenhanger, maar door samen te werken met de industrie en netbeheerders, hebben we een gezamenlijke standaard kunnen ontwikkelen. Dit heeft geleid tot interoperabiliteit tussen verschillende laadpalen en laadnetwerken. Daarnaast hebben we het Open Charge Point Protocol, of OCPP, ontwikkeld, een communicatieprotocol tussen laadpalen en backoffices. Dit protocol is langzaam ontstaan en wordt nu wereldwijd gebruikt. De oprichting van de Open Charge Alliance heeft ervoor gezorgd dat het OCPP een standaard is geworden in veel landen. Inmiddels is het OCPP ook een IEC-standaard: IEC 63584. Verder zijn loadmanagement, netbewust laden en vehicle-to-grid, of v2g, ook belangrijke innovaties. Deze technologieën zorgen ervoor dat we beter kunnen inspelen op de belasting van het net. Daarnaast hebben we samen met de industrie cybersecuritystandaarden ontwikkeld voor laadpalen."

Over dat laatste heb ik zo nog een vraag. Maar eerst, netcongestie: Netbeheerder Stedin stelde recent voor om EV’s niet meer tussen 16.00 en 21.00 uur op te laden, wat tot negatieve reacties leidde van EV-rijders, maar ook van mensen die nog niet elektrisch rijden en dit als ‘gedoe’ zien. Is dat niet eenvoudig te automatiseren?

"Ja, dat is technisch gezien mogelijk, want de oplossing daarvoor bestaat al. Het OCPP kan berichten van het charge point management system, of cpms, van de charge point operator, of cpo, aan de laadpaal doorgeven en op die manier communiceren hoeveel vermogen beschikbaar is. De auto moet hiernaar luisteren en mag nooit meer vragen dan de laadpaal kan leveren. We beginnen nu met statische profielen, waarbij bijvoorbeeld tussen 17.00 en 21.00 uur de laadstroom wordt verlaagd. Maar op korte termijn wordt dit geautomatiseerd en op langere termijn zelfs dynamisch gemaakt. Dit kunnen we regelen via een api tussen het grid management system, of gms, van de netbeheerders en het cpms van de cpo, en dat doen we door middel van het OpenADR-protocol. Dynamisch laden, waarbij de netbeheerders op basis van de netbelasting de beschikbare capaciteit aangeven, is de volgende stap. Hier werken we nu aan. De laadinfrastructuur is er in principe klaar voor, maar de implementatie van de dynamische variant is ook afhankelijk van de toepassing van meetinstallaties in het laagspanningsnet en de gridmanagementsystemen van de netbeheerders."

Zouden dynamische tarieven voor publieke laadpalen ook niet een oplossing zijn? Dus dat de prijs die je betaalt lager is tijdens daluren en hoger tijdens momenten van vraagpieken, bijvoorbeeld wanneer mensen thuiskomen van hun werk. Dit wordt nu bij bepaalde snelladers ook al toegepast, onder andere bij Tesla Superchargers.

"Ja, daar zijn netbeheerders ook mee bezig. Er wordt gewerkt aan een nieuw tariefsysteem waarbij de prijzen die je betaalt voor het gebruik van het net op verschillende momenten van de dag variëren. Het doel is om verbruik te verschuiven naar momenten waarop er minder vraag naar stroom is, bijvoorbeeld in de middag of ’s nachts. De verwachting is dat dit over ongeveer vijf jaar volledig is ingevoerd. Andere landen om ons heen zijn hier al verder mee. In Luxemburg, Oostenrijk, Engeland en Duitsland zien we dat ze proactiever zijn met programma’s om overbelasting op het laagspanningsnet te voorkomen. Ze willen ervoor zorgen dat het licht blijft branden, en daar speelt flexibiliteit in de laadinfrastructuur en andere potentieel flexibele apparaten een belangrijke rol in. We zien bij thuisladers met een dynamisch leveringscontract dat dit concept werkt. En het kan zelfs volledig geautomatiseerd worden."

'Veiligheidsincidenten bij laadpalen kunnen het hele stroomnet in gevaar brengen'Bestaat er internationaal ook zoiets als ElaadNL?

"Nee, er zijn geen exacte equivalenten van ElaadNL in het buitenland. Wel werken we samen met netbeheerders in andere landen. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld negen netbeheerders en een innovatieprogramma dat wordt geleid door de toezichthouder. Ze werken samen in programma's die zich richten op innovatie en onderzoek, maar ze hebben geen organisatie zoals ElaadNL die zich richt op zowel de technische als de operationele kant van de zaak. In Duitsland en andere landen betalen netbeheerders vaak onderzoeksinstituten, zoals Fraunhofer, voor het uitvoeren van tests."

Vijftien jaar geleden was er amper laadinfrastructuur. Nu hebben we in Nederland de grootste dichtheid van laadpalen ter wereld. Hoe komt het dat we hierin vooroplopen?

"Een van de redenen is de demografie van Nederland. We zijn een dichtbevolkt land met relatief weinig eigen opritten, in tegenstelling tot veel andere Europese landen. We parkeren dus veel op openbare parkeerplekken in de straat en hebben daarom een netwerk van publieke laadpalen nodig. Daarnaast zijn Nederlanders over het algemeen vrij enthousiast over nieuwe technologieën. We waren bijvoorbeeld ook een van de eerste landen waar smartphones massaal werden geadopteerd. Ook speelde subsidie een belangrijke rol, onder andere voor plug-inhybrides, of phev’s, en EV’s. Vanaf het begin werden er genoeg laadpalen geplaatst, zodat de infrastructuur nooit een bottleneck werd."

Toch zijn er soms nog steeds problemen rondom communicatie en standaardisatie, zoals laadpalen die bij bepaalde modellen minder betrouwbaar werken. Waardoor komt dat?

"Als dat voorkomt, zit het probleem meestal in de communicatie tussen de onboardcharger, of obc, van de auto en de laadpaal. Bij ElaadNL testen we dit soort situaties. Een voorbeeld hiervan is hoe vaak een laadpaal het vermogen dynamisch kan aanpassen zonder dat de auto in de war raakt. Volgens de norm is dat niet altijd goed gedefinieerd. In sommige extreme gevallen, zoals wanneer een auto zes uur geen vermogen krijgt en dan ineens weer wel, ontstaan er soms problemen. We sturen onze testbevindingen naar de fabrikanten, die er meestal blij mee zijn. Hoewel de meeste interoperabiliteitsproblemen inmiddels zijn opgelost, blijft er altijd een klein percentage van extreme usecases die problemen opleveren."

Ondanks standaardisatie op Europees niveau zijn er in het buitenland nog laadpalen die niet werken met internationale laadpassen, maar een specifieke app vereisen. Dat is erg onhandig voor een vakantieganger. Wat wordt hier op internationaal niveau aan gedaan?

'Je kunt ook op andere manieren betalen dan een laadpas, zoals een QR-code'"Dat is inderdaad een probleem. In Nederland omarmden we al in 2010 het idee dat je met één laadpas overal moest kunnen laden. Dit uitgangspunt wordt niet in alle andere landen gehanteerd. In het buitenland zie je nog laadpalen die alleen werken met specifieke apps en accounts. Dit komt deels door verschillen in regelgeving en deels door commerciële belangen. De Europese AFIR-regelgeving vereist echter dat er ad-hocbetaalmethoden beschikbaar moeten zijn, zoals QR-codes. Voor nieuwe laadpalen is dit sinds april dit jaar beschikbaar, en oudere laadpunten vanaf 50kW moeten vanaf 2027 aangepast zijn. Dit moet het laden eenvoudiger en toegankelijker maken."

Elaad testlab

Wat voor tests voeren jullie uit? En wat voor producten en voertuigen zijn er zoal in jullie lab?

"Onze tests zijn gericht op interoperabiliteit, oftewel de communicatie tussen het voertuig en de laadpaal, en achterliggende systemen. Daarnaast testen we de power quality van laadpalen en kijken we hoe goed ze bestand zijn tegen verstoringen in het net, zoals harmonische vervormingen. Dat zijn afwijkingen van de zuivere 50Hz-sinusgolf, veroorzaakt door hogere frequenties die het stroomnet verstoren. Dit soort tests zijn belangrijk omdat ze problemen kunnen opsporen die de laadcapaciteit kunnen beperken of storingen kunnen veroorzaken. We testen ook slimme laadoplossingen, zoals variabele vermogens en duurtests. Daarnaast richten we ons steeds meer op cybersecurity, vooral nu nog op het gebied van publieke laadpalen."

Wat is het risico?

“We hebben al enkele incidenten gezien waarbij hackers toegang kregen tot backendsystemen van laadpalen en grappige filmpjes afspeelden op het scherm van de laadpaal. Dit lijkt onschuldig, maar als zo’n systeem uitvalt, is het een serieus probleem. Stel je voor dat een busbedrijf bijvoorbeeld niet in staat is om alle bussen op te laden door een hack. Dat kan enorme gevolgen hebben. De laadinfrastructuur wordt steeds meer een integraal onderdeel van onze leefwereld, dus dat betekent ook dat de impact van hackers steeds groter kan worden. Stel dat ze strategisch laadpalen zouden uitschakelen of juist allemaal tegelijkertijd activeren. Als je 100.000 laadpalen ineens op maximaal vermogen laat laden, of juist stopt met laden, kun je de frequentie in het elektriciteitsnet verstoren. Dit kan netwerken zo zwaar belasten dat er zelfs black-outs kunnen ontstaan. In extreme gevallen zou een statelijke actor zo’n aanval kunnen uitvoeren om de systeembalans van een land te verstoren. Daarom is het zo belangrijk om hiervoor goede technische eisen te stellen, zoals software-updates, signed firmware, hardening, pentesten en andere beveiligingsmaatregelen zoals versleuteling en het wijzigen van standaardwachtwoorden. Daarnaast is het opleiden van installateurs en regelmatige audits essentieel om de veiligheid van deze systemen te waarborgen."

Is er al aandacht voor?

“Deels. Sinds 2016 is er bij aanbestedingen voor publieke laadinfrastructuur al aandacht voor cybersecurity. In de aanbesteding wordt een set aan eisen meegenomen met betrekking tot cybersecurity. Deze eisen hebben we samen met het European Network for Cyber Security, of ENCS, ontwikkeld en afgestemd met de markt. In het begin was het wat onwennig voor laadpaalbeheerders om eraan te voldoen, maar tegenwoordig is het gesneden koek voor ze. Thuisladers zijn een ander verhaal. Je kunt aan de muur schroeven wat je wilt en vervolgens van alles aan elkaar knopen. Daar was tot nu toe qua cybersecurity geen regelgeving voor, maar daar is wel verandering in aan het komen.”

“De Nederlandse wetgeving stelt, door een tussentijdse wetswijziging sinds oktober 2023, dat er bij incidenten bij laadpaalbeheerders met meer dan 300MW opgesteld vermogen een meldingsplicht is voor verstoringen met een potentiële impact van meer dan 100MW. Dit soort eisen worden steeds belangrijker, en het is handig dat we een goede relatie hebben met overheden en provincies om hierop voorbereid te zijn. Deze eisen ontwikkelen ook door. Het blijft niet bij deze meldingsplicht. In Engeland zijn er al regelingen voor cybersecurityeisen voor thuislaadpunten, zelfs strenger dan wat wij bij ElaadNL hebben opgesteld. Dat is ook de richting waar we naartoe moeten, zowel voor publieke als voor thuislaadpunten. Door de Europese NIS2-richtlijn, die vertaald wordt in nationale wetgeving, worden laadpaalbeheerders, of iedere partij die sturing of beheer op een laadpaal doet, aangewezen onder ‘sectors of high criticality’. Hierdoor krijgen zij naast een meldplicht ook een zorgplicht voor cybersecurity. Bij ElaadNL proberen we hieraan invulling te geven op breed niveau: we kijken naar technische vereisten, wet- en regelgeving, maar ook naar certificering. Uiteindelijk is dat allemaal nodig om te komen tot een veiligere laadinfrastructuur."

Hoe ziet ElaadNL de rol van bidirectioneel laden (v2g en v2h) in de toekomst van slimme netwerken? Er zijn inmiddels enkele auto’s die stroom terugleveren officieel ondersteunen, maar toch verloopt de uitrol traag. Wat moet er gebeuren om dit van de grond te krijgen, zowel voor openbare laadpalen als thuis?

"De auto als thuisaccu is in Nederland een idee dat veel mensen aanspreekt. De businesscase moet nog verder worden doorgerekend, maar er is veel interesse in deze technologie. Wij proberen dit mede mogelijk te maken. Maar om bidirectioneel goed van de grond te krijgen, is een goed communicatiesysteem essentieel, volgens de ISO 15118-20-standaard, tussen de auto en de laadpaal. Dit systeem is echter nog niet volledig ontwikkeld. We werken momenteel met meerdere laadpaal- en EV-fabrikanten om dit mogelijk te maken, maar de industrie moet nog overstappen naar de nieuwste versie van deze standaard. Er zijn ook nog enkele technische uitdagingen, zoals de te volgen frequentie- en voltagecurves die vastliggen in de nieuwe Europese netcode. Pas wanneer deze volledig zijn geïmplementeerd, zal het ecosysteem volwassen worden.”

“Vanuit het perspectief van netbeheerders kan dit ook een groot voordeel opleveren: vijf auto’s die bidirectioneel kunnen laden (v2x), kunnen net zoveel flexibiliteit leveren als twintig EV’s die slim laden. Dit kan enorm helpen om netcongestie te verminderen. Maar er zijn ook conflicterende belangen. Thuisaccu's worden bijvoorbeeld niet alleen gebruikt om zonnestroom op te slaan, maar ook om te handelen op de onbalansmarkt. En dat kan juist extra congestie veroorzaken. Als auto’s straks bijvoorbeeld massaal worden ingezet voor het balanceren van het net, kunnen lokaal de transformatoren overbelast raken, wat tot uitval kan leiden. Dit kan gebeuren wanneer dit geconcentreerd gebeurt in een bepaalde wijk waar congestie dreigt en de onbalans juist vraagt om extra vraag of teruglevering in dezelfde richting, levering of teruglevering, waar er al congestie is of dreigt. Daarom is het belangrijk om interventies te bedenken die piekbelasting voorkomen. Er moet een goede afstemming komen tussen balancering en netknelpunten, vooral op laagspanningsnetten.”

Er zijn al enkele EV’s die hier concreet ondersteuning voor bieden, zoals de Kia EV9 en de Renault 5. Maar het werkt momenteel nog niet. Wat is hiervoor nodig?

“V2x gaat hoe dan ook komen, maar voordat EV’s concreet voor bijvoorbeeld v2h kunnen worden ingezet, zijn er nog enkele voorwaarden. Allereerst is een bidirectionele lader nodig, die de stroom van de accu van de auto kan omzetten naar wisselstroom die compatibel is met de elektrische infrastructuur van het huis, dus 50Hz. Verder moet er een energiebeheersysteem zijn dat de stroomuitwisseling tussen de auto en het huis kan monitoren en beheren. Dit systeem zorgt ervoor dat de energie-invoer wordt afgestemd op de behoeften van het huis en kan indien gewenst de energievoorziening terugschakelen naar het net wanneer de accucapaciteit van de auto een vooraf ingestelde drempel bereikt.”

Er zijn twee varianten voor v2x: AC en DC. De AC-variant werkt met Type 2-laadpalen en biedt ook v2l, met volwaardige 3680W-stopcontacten in de auto. Maar de DC-variant lijkt aantrekkelijker voor autofabrikanten, omdat zij dan minder hoeven te regelen en bekostigen: alles wordt dan door een DC-laadpaal, met eigen omvormer, afgehandeld. Hoe kijkt ElaadNL hiernaar?

"AC gaat op dit moment veel sneller vooruit, zeker in Nederland. Voor AC-laden is wel een aanpassing van de omvormer in de auto nodig en de software moet specifiek worden geprogrammeerd om bidirectioneel te kunnen werken. Dat brengt zeker een bepaalde mate van complexiteit met zich mee, maar ik denk dat AC de komende jaren het meest gebruikt zal worden. Een DC-laadpaal, waarbij de omvormer in de laadpaal zit, is een stuk duurder en groter en is daardoor minder interessant voor huishoudens, maar eventueel wel voor bedrijven. De Nissan Leaf kan het al sinds 2013, via een CHAdeMO-stekker en een DC-laadpaal, maar dat is nooit goed van de grond gekomen. En CHAdeMO wordt nu uitgefaseerd in Europa.”

Autofabrikanten zijn ook nog wat huiverig omdat zij verantwoordelijk zijn voor de garantie van de auto. De levensduur van de accu is weliswaar veel langer dan aanvankelijk gedacht, maar intensief gebruik kan wel een impact hebben op de degradatie van de cellen. Hoewel Nissan voor de Leaf geen limiet stelde, doen autofabrikanten dat op dit moment wel. Zou dat het gebruik van deze functionaliteit kunnen afremmen?

"Dit is inderdaad een dilemma. Autofabrikanten stellen momenteel limieten aan hoeveel energie je via v2x mag gebruiken, zoals 10.000kWh, om de impact op de garantie van de accu te beperken. Dit kan de businesscase en het praktische gebruik remmen, zeker op langere termijn, bijvoorbeeld wanneer een auto wordt doorverkocht en dan bijvoorbeeld geen teruglever-kWh’s meer beschikbaar heeft doordat de limiet bereikt is. Hoe dit zich verder ontwikkelt, moeten we nog zien. Het kan zijn dat sommige autofabrikanten deze limieten gaan herzien en dat de rest uiteindelijk volgt. Degradatie van de accu lijkt minder problematisch te zijn zolang je bidirectioneel laden doet met beperkte vermogens, zoals 10kW. Ook valt degradatie in de praktijk erg mee.”

Een V2X-test in het lab van Elaad
Een V2X-test in het lab van Elaad

Welke technische trends zien jullie op het gebied van AC-laadpalen voor thuisgebruik?

"Een van de belangrijkste trends bij AC-laadpalen voor thuisgebruik is loadbalancing. De laadpaal past het laadvermogen dan automatisch aan op basis van het actuele stroomverbruik van de woning. Daarvoor is een koppeling met de meterkast nodig. Als het verbruik van andere apparaten hoog is, bijvoorbeeld doordat een warmtepomp en keukenapparaten tegelijkertijd actief zijn, wordt laadvermogen tijdelijk verlaagd zodat overbelasting van de aansluiting wordt voorkomen. Laadpalen kunnen steeds vaker communiceren met een lokaal energiemanagementsysteem om optimaal gebruik te maken van de beschikbare stroom. Zo’n systeem wordt ook wel een home energy management system, ofwel hems, genoemd. Ook de integratie van v2h en v2g wordt daar een onderdeel van.“

Consumenten worden geacht hun zonnestroom in de toekomst slimmer te gebruiken, bijvoorbeeld laden op het moment dat de zon schijnt. In hoeverre kan dat worden geautomatiseerd?

"Dat kan prima. We gaan toe naar een situatie waarbij allerlei apparaten idealiter met elkaar verbonden moeten zijn. Denk aan de laadpaal, zonnepanelen, thuisaccu en warmtepomp. Dat is nu zelden nog het geval, tenzij je alles bij dezelfde aanbieder koopt. Wij denken dat de eerdergenoemde hems de 'orkestrator' wordt van al die apparaten en kan ervoor zorgen dat energie en capaciteit slim worden verdeeld en benut, bijvoorbeeld door de auto automatisch op te laden op momenten dat er veel zonne-energie beschikbaar is of wanneer de stroom goedkoop is. Maar bijvoorbeeld ook om het vermogen van de zonnepanelen dynamisch te verminderen op het moment dat de elektriciteitsprijs negatief is en de auto niet beschikbaar is.”

“Maar er zijn nog een paar dingen die ontbreken. We hebben meer duidelijkheid nodig over toekomstig beleid, zoals terugleververgoedingen en variabele netwerktarieven. Deze prikkels kunnen consumenten ertoe aanzetten hun eigen consumptie te optimaliseren. Als dat goed werkt, dan ontlast dat ook het net zonder daadwerkelijk te sturen. Maar niet alle interfaces voor deze systemen en apparaten zijn al beschikbaar om met elkaar te communiceren. Er is nog veel werk te doen op het gebied van standaardisatie. We willen naar een plug-and-playsysteem, waarbij alle apparaten eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. De komende twee jaar wordt dit een belangrijk aspect, vooral omdat de noodzaak voor flexibiliteit en hems steeds groter wordt. Services zoals energieaggregatie kunnen hier deel van uitmaken.”

Veel tweakers gebruiken Home Assistant om apparaten virtueel aan elkaar te knopen. Hebben jullie daar ook wel eens naar gekeken? In hoeverre zou die de rol van hems (deels) kunnen vervullen?

“We kijken binnen ElaadNL zeker naar Home Assistant. Je ziet tegenwoordig veel integraties van apparaten zoals laadpalen en warmtepompen in Home Assistant; dat is een mooie ontwikkeling. We zien echter ook nog veel uitdagingen voor een gemiddelde consument om alles werkend te krijgen en aan elkaar te knopen. Voor een tweaker is het de uitdaging om de algoritmes zelf te maken en te zorgen dat alles zo goed mogelijk werkt. Als het een keer niet werkt, dan los je het zelf op. Een gemiddelde consument wil gewoon dat het werkt, out of the box, en zich niet bezighouden met integraties, algoritmes of geavanceerde instellingen.”

'Home Assistant kan in de toekomst een rol spelen als energiemanagementsysteem'“Ik denk dat Home Assistant een rol kan spelen in de toekomst als hems; voor sommige tweakers is dat nu al het geval. De toevoeging van Energy Management in Home Assistant is een mooi voorbeeld van hoe ook dit soort systemen zich naast domotica steeds meer bezig gaan houden met energiemanagement. Als apparaten integreren steeds makkelijker wordt, en er standaard algoritmes komen die de auto of thuisbatterij kunnen laden op eigen zonnestroom of goedkope dynamische tarieven, dan kan het zeker een vlucht nemen. Uiteindelijk helpt het hierbij denk ik ook als protocollen gestandaardiseerd gaan worden voor aansturing van al deze apparaten. Vooral deze protocollen en standaarden is iets waar we als ElaadNL nu naar kijken. Daarnaast open sourcen we veel integraties die we zelf bouwen, niet per se voor Home Assistant, om apparaten aan te sturen. We bouwen eigenlijk alles in Python, dus dat is voor adoptie in Home Assistant natuurlijk ook weer makkelijker.”

Welke rol zien jullie voor thuis- en buurtaccu’s?

“Daar is veel discussie over, zeker nu het salderen per 2027 wordt afgeschaft. Thuis- en buurtaccu’s, al dan niet in combinatie met v2x, kunnen complementair zijn, maar de businesscase voor thuisaccu’s wordt ingewikkelder zodra v2x volledig beschikbaar is. Buurtaccu's kunnen zeker een rol spelen in het balanceren van de energievraag en het energieaanbod in wijken, maar de toekomst zal uitwijzen hoe deze technologieën zich naast elkaar ontwikkelen."

Denken jullie ook na over energyhubs, centrale locaties waar verschillende energiebronnen, zoals zonne- en windenergie en opslag, samenkomen en worden beheerd om aan de energiebehoefte van een bepaalde regio of gebouw te voldoen?

"Ja, energyhubs zijn een interessant concept, vooral nu nog op bedrijventerreinen. Die kunnen ook een rol spelen op laagspanningsnetten door zoveel mogelijk energie lokaal te balanceren. Dit is nog een behoorlijk complexe uitdaging, maar we zien al dat partijen zoals Heijmans en andere bouwbedrijven werken aan wijken van de toekomst. Misschien worden deze gebieden zelfs wel hun eigen netbeheerders. Vanuit ElaadNL kijken wij vooral naar hoe we de assets binnen deze hubs beter, en dus meer plug-and-play, met energiemanagementsystemen kunnen laten communiceren. Hiervoor hebben we dan ook een focus op standaardisatie.”

Een laadtest met elektrische werkvoertuigen
Een laadtest met elektrische werkvoertuigen

Kijken jullie ook naar andere innovaties zoals draadloos laden?

“Jazeker. Draadloos laden kan in bepaalde situaties interessant zijn. Siemens werkt aan een electric road system, of ers, met leidingen boven snelwegen, en dat kan ook een oplossing zijn voor de actieradius van elektrische vrachtwagens. Ook inductieladen kan handig zijn in bepaalde situaties, zoals toekomstige (robot)taxi’s. Het is vooral handig in gebieden zoals de Randstad, maar het afzetbereik in buitengebieden is voorlopig nog beperkt. Er zijn veel oplossingen in ontwikkeling, maar we moeten goed afwegen welke het meest geschikt zijn voor de Nederlandse infrastructuur."

Jullie zijn opgericht met een bepaald doel: de laadinfrastructuur. Is de rol van ElaadNL ooit uitgespeeld?

"Dat is een gewetensvraag. Ik denk dat we de komende tien jaar nog veel uitdagingen hebben. Er zijn voortdurend nieuwe ontwikkelingen, zoals congesties in wijken, de integratie van flexibele laadinfrastructuur met verschillende vermogens en bidirectioneel laden. We zijn belangrijk voor de netbeheerders omdat we zorgen voor interoperabiliteit en standaardisatie, waardoor alles schaalbaar wordt. In theorie klinkt alles misschien logisch, maar de praktijk is vaak weerbarstig. Dus nee, het werk van ElaadNL is voorlopig nog niet klaar.”

Reacties (86)

86
85
36
3
0
41
Wijzig sortering
Even uit nieuwsgierigheid over het Vehicle-2-grid mechanisme. Is dit niet belastend voor de auto-accu's? Ik snap dat het misschien in maatschappelijk belang is. En dan even los van hoe dit financieel geregeld moet worden. (je levert tenslotte stroom terug op het net met je auto, enzovoorts).

Maar doordat je accu stroom teruglevert en later dus weer een stukje opgeladen wordt, is dat dan niet een (lichte) extra belasting? Of is dit in de praktijk verloosbaar?
Als we uitgaan van V2G op AC, dan hebben we het over een vermogen van 11kw (of 22kw).
Die manier van ontladen en opladen is totaal niet belastend. dat is 5x langzamer ontladen dan gewoon met de auto op de snelweg rijden, het gaat dus beter met de accu om dan gewoon rijden

Dan heb je het nog over het op en ontladen zelf en dat is een beetje afhankelijk van het accu type en tot hoever je laad.
Ik pak even 2 accu's eruit als voorbeeld met elk ander gedrag:
NMC en LFP.

NMC slijt vrij hard met op en ontladen, maar wel op volledige cycles. als je in het bereik blijft van 20 tot 80%. liever nog tussen 30 en 70%, dan heeft de accu relatief weinig te leiden hieronder.

LFP is een stuk slijtvaster, maar om de cellen te balanceren moet de batterij wel regelmatig boven de 90% komen. immers het systeem kan niet meten of een batterij 11% vol is of 89% vol. dat moet berekend worden per cel. als je dus continue tussen de 20 en 80% met deze batterijen dan zijn de cellen uiteindelijk niet meer in balans. en dan kan je dus niet meer tot 0 of 100% op en ontladen omdat er altijd een cel is die er het eerste is, en de rest wordt daarmee onbruikbaar.

NMC heeft zo'n 5000 laad cycles (gemeten van 0 tot 100%). en LFP zo'n 10.000 (gemeten van 0 tot 100%). bronnen variëren hierin, getallen van 1000 en 3000 laad cycles komen ook voor in de documentatie.

met 3000 laad cycles kan je dus ruim 8 jaar de batterij volledig op en ontladen elke dag.
En daarna zakt de capaciteit van de batterij zelf pas onder de 80%. (de batterij is dan dus nog niet stuk).

Ik zou daarmee tot de conclusie komen dat het een lichte extra belasting is, maar dat de auto nogsteeds eerder is afgeschreven wegens andere redenen dan de accu. (stel je gebruikt de accu elke dag voor minimaal 50%, dan zit je dus op een levensduur van minimaal 16 jaar, of veel meer bij moderne accu's).

Ja de accu slijt, maar de rest van de auto slijt nogsteeds harder. dus in de praktijk geen issue.
Er zullen maar heel weinig e-rijders de accu iedere dag van 100>0>100 laden.
De meeste e-autos hebben iets meer capaciteit als geadverteerd.
Zodat je nooit helemaal 0-100 gaat, maar eerder 10 tot 90%
Helder verhaal :)
Bedankt voor je inzicht.
Ik zag laatst een goede YT filmpje hierover: How To Ruin Your Electric Car's Battery - LFP Edition! van Engineering Explained.
Die gaat diep over de NMC en LFP accusoorten in, de verschillen en hoe je met opladen moet omgaan en waarom.
Daaruit komt dat LFP die 0-100 laadcycles goed aankan, maar meer (relatieve) belasting heeft voor de kortere varianten (50-100). Dus als je met V2X vaker in die cycles zit, belast je je batterij meer. Dus kom je sneller naar het einde van de levensduur.
Ik zou vooral graag zien dat het beschikbaar wordt.

Ik denk zelf dat de techniek prima bruikbaar is hiervoor, dat we onszelf helemaal geen zorgen hoeven te maken om excessieve degradatie. Sterker nog, al zou iedereen die hem thuis inplugt maar 10kWh beschikbaar stellen. Dat zou al gigantische pieken in het stroomnet kunnen schelen.

En je zou er (in theorie) een mooi centje mee kunnen verdienen.

Maar waar zijn auto's met V2G AC? Ik wil er graag een kopen. Ik wil namelijk dat die accu in mijn EV (die ook slijt bij stilstand) de 95% van de tijd dat ik hem niet gebruik, gebruikt wordt om de energietransitie verder te helpen.
Maar waar zijn auto's met V2G AC?
Op https://ev-database.org/nl/ kan je onder Meer Opties onder andere Vehicle-2-Grid selecteren.
Het is inderdaad wel een extra belasting, maar die is gering. Slijtage van batterij heeft als belangrijkste oorzaak laden tot 100% en dan langdurig op 100% laten staan. Tussen de 20 en 80% hebben de laadcycli veel minder invloed op de slijtage. Daarnaast heb je ook nog slijtage door veroudering. Uit data blijkt dat EV's gemiddeld 1,6% per jaar aan capaciteit verliezen. Dit is dus een combinatie van vooral veroudering en 100% laden. Het is allemaal nogal nieuw, dus erg veel studies zijn er niet te vinden on-line, en de resultaten verschillen enorm. Dat heeft dan ook weer te maken met welke aannames er gedaan worden. Als je VtG zou toepassen tussen de 80 en 100% is dat natuurlijk dramatisch slecht voor de accu.
Ik vond de volgende studie die gedegen lijkt VtG studie
Daaruit volgt dat van de totale degradatie over 10 jaar, 9~14% (relatieve percentages) toegewezen kan worden aan VtG. Dus als een accu in 10 jaar 15% verliest zonder VtG, dan wordt dat ongeveer 16,5% met VtG.
Maar 100% laden bestaat toch niet.

Als joj 100% laad dan zit de battrij toch maar 90 vol.

Dat doet de auto toch zelf al. Staat toch altij op de flyer 55kwh pack met 49kwh usable charge
Op de flyer staat niet vermeld of die 6kWh aan de onderkant of aan de bovenkant ongebruikt blijft: is het 0-90% en wordt de batterij dus maar tot 90% geladen of is het 10-100% en gaat hij dus nooit leger dan 10? Dat laatste is veel waarschijnlijker lijkt me.

Of 5-95%, etc.

In ieder geval klopt het dat de fabrikant er al voor heeft gezorgd dat de State of Charge (SoC) met het grootste risico al wordt vermeden. En voor de rest is het een balans tussen de grootte van de bruikbare capaciteit, de slijtage, de laadsnelheid bij verschillende SoCs en het restrisico op problemen of gevaar.

Voor maar 1,5 procentpunt extra slijtage in 10 jaar zou ik wel tekenen voor V2G.
Ondertussen wilde mijn gemeente eerst beoordelen of ze in mijn blok wel een laadpaal wilde plaatsen, want de parkeerdrukte speelde een grote rol volgens hun. Laat die parkeerdrukte echt bizar zijn hier. Toen ik ook nog een kopie van de factuur van mijn EV moest toevoegen bij de aanvraag was ik helemaal om. Mijn nieuwe auto werd een ICE. Mijn buurman heeft een hoekhuis en doet het middels een kabel over de schutting.
De laatste jaren is steeds vaker niet meer het geval dat een laadpaal een auto volgt. De gemeentes plaatsen proactief in wijken om de 250 meter een laadpaal en aan de hand van het verbruik van de bestaande laadpalen wordt er gekeken of er meer nodig zijn. Er wordt proactief een kaart gemaakt waar laadpalen kunnen komen, verkeersbesluiten alvast genomen en zodra het nodig is kan de paal direct geplaatst worden. Bij nieuwe straten worden er steeds vaker lantaarnpalen gebruikt als laadpalen.
Proactief laadpalen plaatsen: waarom en hoe - Nationale Agenda Laadinfrastructuur
Beleidsregels oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen - Overheid.nl
Dat is dus precies de reden waarom je een bewijs van de aankoop of lease van de auto moet meesturen. Anders staan er straks laadpalen op plekken waar mensen (zoals jij nu ook) toch besluiten om een ICE te kopen. En dan wordt de parkeerdruk nog hoger als er dus niemand staat te laden en die plek leeg blijft.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 12 november 2024 07:32]

Neej, je ziet het verkeerd. Als ik dan een EV gekocht heb en vervolgens er geen laadpaal komt. Dat is de reden.
Zei de gemeente dat? Dat je alles moet opsturen en ze vervolgens geen laadpaal gingen plaatsen?

Soms kan dat wel even duren ivm vergunningen e.d. maar hier in Den Haag zijn er er enorm voortvarend in. Ik ken een aantal laadpalen die bijna nooit worden gebruikt maar er puur al staan vanwege het kip-ei probleem (zonder laadpalen kopen mensen minder snel een EV).
Zei de gemeente dat? Dat je alles moet opsturen en ze vervolgens geen laadpaal gingen plaatsen?
Nee, maar ook niet dat ze het wel gingen doen. De gemeente gaf aan dat ze zouden beoordelen of de parkeerdrukte het toelaat. De parkeerdrukte in mijn blok is extreem hoog. Mensen parkeren hier buiten de vakken, op stoepen, maar gewoon op de straat zelf. Na 17:00 is de kans redelijk dat je zelfs in een ander stuk van de wijk moet parkeren vanwege gebrek aan plek. De kans is dus aanwezig dat het daarom niet gedaan wordt.

Gezien dat een onzekere factor is heb ik van een EV afgezien. Zeker als ik eerst die EV moet kopen.
Er zal waarschijnlijk geen grotere gemeente meer te vinden zijn die een laadpaal weigert neer te zetten ivm parkeerdruk. Ze zullen terughoudend zijn, en inderdaad eerst om bewijs van aanschaf vragen.

Maar:

Om te borgen dat een elektrische rijder (zonder mogelijkheid op eigen terrein te laden) kan laden, wordt deze categorie toegepast. Inwoners kunnen zelf een laadpaal aanvragen als er geen publieke laadmogelijkheden binnen de reële loopafstand van 300 meter tot het woon- of werkadres zijn. De CPO dient dan mee te werken aan het plaatsen van een publieke laadpaal met maximaal deze loopafstand. Dit geldt ook wanneer er wel een bestaande publieke laadpaal aanwezig is, maar deze intensief gebruikt wordt. Plaatsing van een dergelijke laadpaal vindt kosteloos plaats.

Zie onder andere hier: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR713696/

Er is dus een zekerheid dat je altijd kunt laden, het zal niet binnen 2 weken gerealiseerd zijn, maar net als bij @jongetje in Den Haag is Rotterdam hier net zo voortvarend in. In mijn wijk is het aantal palen de afgelopen 10 jaar van 2 naar 40 gegaan. En ieder jaar komen er nog laadpunten bij.
Andere mensen mogen er best parkeren. Alleen als de gemeente er bewust voor kiest om expliciet een bordje neer te zetten dat er alleen EV’s mogen staan, of alleen auto’s mogen staan die aan het opladen zijn, alleen dan wordt die plek uit de openbare parkeergelegenheid onttrokken.

Vaak zijn gemeenten dat verplicht, een bordje te plaatsen, omdat ze dat zo afgesproken hebben met de partij die de aanbesteding voor het plaatsen van palen won. Maar niettemin heeft de gemeente er voor gekozen die afspraak aan te gaan. De korting die ze daarvoor krijgen is maar minimaal.
Het zou wel een hele rare situatie worden als je een laadpaal neerzet omdat die hard nodig is en vervolgens die laadpaal niet gebruikt kan worden omdat de plek eigenlijk altijd bezet is door mensen die die laadpaal niet gebruiken.....

Zeker in gebieden waar de parkeerdruk al hoog is, is het zinloos een laadpaal neer te zetten en die plek níet te beperken tot ladende autos. Dan kun je net zo goed geen paal neerzetten.....
Het is ook een rare situatie als mensen niet meer kunnen parkeren terwijl er nog plekken leeg staan.

Ook zorgen die bordjes ervoor dat er op minder plekken uberhaupt laadpalen komen gezien er vaak vereisten zijn aan het aantal beschikbare parkeerplekken en er met een laad/ev beperking een plek ontnomen wordt uit dat aanbod. Veel gebieden zitten al op het minimum aantal parkeerplekken ;)
Dit is heel gebruikelijk. Laadpalen moeten op strategische plekken worden gezet. Ik moest dat process ook doen, toen ik mijn lease auto had besteld: plek aanwijzen, getekende offerte aanleveren en 6 maanden wachten. Met jouw aanvraag zoekt de gemeente een logische plek weinig graafwerkzaamheden voor nodig zijn en weinig buurt overlast creëert, dan maken ze kenbaar zodat de buurt de kans krijgt om bezwaar in te dienen. Is die periode voorbij doen ze een aanbesteding. En wie de aanbesteding wint, plant dan de werkzaamheden.

Nederland is enorm langzaam als het gaat om vergunningen. Hier zijn ze al tientallen jaren belegen om een hoogspanning net aan te leggen, maar elk dorpje is erop tegen etc. Ik denk dat vergunningstelsel echt op de schop moet. Nationale belang moet meer mee gewogen worden.

[Reactie gewijzigd door Xieoxer op 12 november 2024 07:25]

Jammer dat je op zoiets bent afgehaakt, je had bijna die laadpaal te pakken.

Wel bijzonder natuurlijk dat elke gemeente het anders doet.
Ben eigenlijk best tevreden met de methode bij mij in het dorp.
Er is bij elke parkeerplek waar 6 of meer parkeervakken zijn een dubbele laadpaal geplaatst. waarbij er 1 vak voor alleen elektrisch laden beschikbaar is en de andere nog voor iedereen.
Parkeerdruk is minimaal toegenomen, en sinds de palen er staan wordt er in de straat ook naar mijn idee veel vaker voor elektrisch gekozen.

Zodra een paal (met beide aansluitingen) een bepaald jaar verbruik haalt (ik dacht 5000kwh / 13,7 kwh per dag gemiddeld). dan wordt de andere helft ook verplicht elektrisch laden. halen die ook een drempel dan wordt er automatisch een paal bij gepland (hoeft niemand in de wijk een aanvraag voor te doen). Op die manier groeien de laadpalen hier vrij organisch mee met de vraag. heb nu 2 laadpalen (4 aansluitingen), die ik als voor de deur kan interpreteren. en heb er nog eens 3 (6 aansluitingen) op acceptabele loopafstand.

Uiteindelijk laad ik zelf op mijn eigen oprit, goedkoper en altijd 2 laadpalen beschikbaar :)
Vanuit mijn positie, wordt er in Nederland op hoog niveau geklaagd over de laadinfrastructuur. In het stadsdeel in het midden van Duitsland, waar ik woon, zijn er welgeteld 5 laadpalen (voor 10 voertuigen) voor 12,000 inwoners. Prijzen beginnen bij 50 ct/kWh, maximaal 3 uur laden en dan per minuut boete betalen, bij die ene 50kW paal is het vanaf 1 €/kWh. Er is een wachtlijst voor private laadpalen van meer dan 9 maanden voor huiseigenaren, als je überhaupt al toestemming krijgt, maar verhuurders krijgen een wallbox binnen drie maanden hier in de omgeving. Tot slot, ik mag mijn auto niet bij mijn huis parkeren omdat we aan de rand van een bos wonen... Echt bizar. Daarmee ben ik aangewezen op openbare laadpalen. Mijn partner zag het helemaal niet zitten...
Dus, ik kan meegaan in JeroenNietDoen's argumentatie. Mijn volgende auto is een full-hybrid.
Wat mij het meest stoort is dat de tarieven zo uit elkaar lopen. Soms kan ik laden aan €0,26 cent en de volgende publieke (trage)paal vraagt plots €0,55 cent. Zelfde stroom, zelfde vermogen, gewoon een andere publieke parking, dubbel zo duur. En dat niet is alles.

Het toppunt was een Hotel die €120 aanrekende via Visa. Ze lapten er nog wat standgeld bij aan €10/uur +- 2x 6u, 70kwh geladen zo uit mijn hoofd. Absurd.

Om verassingen te vermijden laat ik publieke laders links liggen en ben ik dus gestopt met het zogenaamde ‘upportunity charging’. Ook op campings moet je opletten.

Benzinestations zijn op dat vlak veel beter gereguleerd. Doorgaans liggen de prijzen dicht bij elkaar en betaal je niet plots €5 per liter.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 november 2024 06:19]

Precies dit. Je kunt aan de paal zelf niet zien wat je uiteindelijk gaat betalen. Nergens zie je een bord, een meter of kleine lettertjes op de paal zelf. Je moet maar in de app kijken wat je uiteindelijk gaat betalen. Terwijl de benzinestations allemaal transparant zijn, voordat je het terrein oprijdt weet je al wat de literprijs is.

Ik ben gelukkig nog geen extremen tegengekomen omdat ik op vrijwel altijd dezelfde locaties kan laden. Ik vermijd expres locaties zoals hotels of Schiphol omdat ik vaker verhalen hoor over extreem duur laden. Plus het zogenaamde’plaktarief’.

Nu de wegenbelasting geleidelijk terugkomt is het nog eens goed achter de oren krabben of elektrisch rijden wel zo handig is. Ik ga de acceleratie missen, maar niet het gezeur.
Nu de wegenbelasting geleidelijk terugkomt is het nog eens goed achter de oren krabben of elektrisch rijden wel zo handig is. Ik ga de acceleratie missen, maar niet het gezeur.
En dat is dan weer fatalistisch zwart-wit denken. Je kan ook gewoon publieke palen die je niet kent mijden. Klaar.

De overheid moet op zijn beurt de palen wel gana reguleren, stel bijv een max tarief in. Zo vermijd je die woekerpalen.

EV’s zijn sowieso al goedkoper geworden, er is minder onderhoud aan en ook oude modellen zoals BMW i3 bewijzen dat technologie matuur is, ook bij langdurig en veelvuldig gebruik. Met een verbrandingsmotor haal je tegenwoordig geen 300.000 km meer. Na 200.000km springt deTurbo, zit uw roetfilter vol, scheuren de motorsteunen enz. Te veel bewegende onderdelen om in de lucht te houden. Ook voldoen oude wagens vaak niet meer aan de emissienormen waardoor die naar de export moeten.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 november 2024 19:54]

[...]

En dat is dan weer fatalistisch zwart-wit denken. Je kan ook gewoon publieke palen die je kent mijden. Klaar.
Nee, want; de situatie van onduidelijkheid over prijzen is (precies vanwege; onduidelijk) niet gelimiteerd. Met andere woorden, wat jij vandaag 'denkt te weten' kan morgen al helemaal anders zijn.
De overheid moet op zijn beurt de palen wel gana reguleren, stel bijv een max tarief in. Zo vermijd je die woekerpalen.
Echter heeft de overheid helemaal geen concrete plannen in die richting.
EV’s zijn sowieso al goedkoper geworden, er is minder onderhoud aan en ook oude modellen zoals BMW i3 bewijzen dat technologie matuur is, ook bij langdurig en veelvuldig gebruik. Met een verbrandingsmotor haal je tegenwoordig geen 300.000 km meer. Na 200.000km springt deTurbo, zit uw roetfilter vol, scheuren de motorsteunen enz. Te veel bewegende onderdelen om in de lucht te houden. Ook voldoen oude wagens vaak niet meer aan de emissienormen waardoor die naar de export moeten.
Geen compleet beeld, en dus een scheve uitkomst...
Belangrijk; (CBS cijfers over 2023) gemiddeld rijden we maar 11.200 kilometer per jaar.
Zelfs als je inderdaad 'maar 200.000 km' met zo'n 'ellendige ICE' zou kunnen doen is dat dus wel alsnog gemiddeld bijna 18 jaar.
Ook emissienormen en de daaruit volgende 'uitsluiting van deelneming aan het verkeer' zijn altijd zeer ruim genomen. Voor de regeling 'gebieden voor verkeer zonder uitstoot vanaf 2025' in Amsterdam is de uitzondering (je raad het al) de personenauto!

Conclusie, het is echt helemaal niet zo raar of ondoordacht dat er mensen zijn die weer een ICE of hybride overwegen als opvolger voor hun EV als jij het wil doen laten voorkomen.
Waarmee uiteraard niet is gezegd dat de keuze voor ICE/hybride dan altijd en voor iedereen gunstig zou gaan uitpakken! Ook dat zou zeer ongenuanceerd zijn, en is een compleet andere discussie...
Het komt erop neer dat je niet verder kan kijken dan naar de info die je als 'zeker of met enige zekerheid' kan bestempelen, alles daarbuiten is weinig relevant.
En dat is dan weer fatalistisch zwart-wit denken. Je kan ook gewoon publieke palen die je kent mijden. Klaar.
En wat met publieke palen die je niet kent? En je toch moet laden? Bijvoorbeeld tijdens vakantie in het buitenland? :?
Zelfs nu het redelijk ingeburgerd is, waren er afgelopen zomer alsnog veel meldingen over onverwachte hoge kosten bij laden. En niet enkele tientjes, maar honderden euro's extra.
Dat kun je niet enkel in NL oplossen, dat moet Europees gedaan worden. Zeker nu we van Europa ook elektrisch moeten gaan rijden, moeten ze die onverwachte kosten voorkomen of blokkeren.
Tijdens vakantie in het buitenland laad je gewoon bij superchargers of ionity.
Of je kijkt ff in je laadapp wat de kosten bij trage laadpalen in de buurt zijn incl tijd-tarieven, vóórdat je in de auto stapt.
Een beetje hetzelfde als een app met benzineprijzen voor gebieden die je niet kent.
Met een verbrandingsmotor haal je tegenwoordig geen 300.000 km meer.
Klokje rond: Citroën BX 14E – 1988 – 1.167.645 km
YouTube: Citroën BX 14E – 1988 – 1.167.645 km - Klokje Rond
Maar die moderne motoren (zeker die 'eco' motortjes) moet ik dat inderdaad nog zien doen.
Idd oude motoren moeten niet voldoen aan uitstootnormen dus je hebt al die extra’s niet nodig om lucht te zuiveren en zoveel mogelijk energie uit uw benzine te halen.

Uiteindelijk komt het ook op aan dat je het aan lage werkuren kan oplossen. Ik ken iemand met een bmw 116i, nokkenas stelsysteem stuk.Offerte = €3000. 5 jaar oud en 45.000km. Mss blijft het erbij, misschien niet. Maar het wordt steeds moeilijker om die complexe wagens in leven te houden na de garantieperiode. Zeker in het officiële circuit. Laat staan een moderne hybride die het toppunt zijn van complexiteit.

Een EV is gewoon simpeler in onderhoud en voldoet met zekerheid aan de nieuwe uitstootnormen van morgen.
Een EV is gewoon simpeler in onderhoud en voldoet met zekerheid aan de nieuwe uitstootnormen van morgen.
Uitstootnormen bij de uitlaat.
Maar hoe dat dan zit met de uitstroomnormen bij de (kolen)centrale (op windstille nachten) blijft de vraag. ;)
Vergeet niet dat de productie van benzine iets van 6kWh per liter kost, ook afkomstig van diezelfde kolencentrale op die windstille nacht.
Draaien die geen generatoren op eigen gemaakte stookolie? ;)

Je weet wel, zoals die mobiele oplaadpunten waar een dikke Diesel aggregaat staat te draaien. }>
Dus niet laden op windstille nachten. :)
Je hoeft doorgaans ook niet elke dag te laden, dus de kans dat dat dan precies in een dunkelflaute valt is erg klein.
En als dat dan eens een keer gebeurt, dan is het beter die enkele keer van fossiel te laden dan iedere keer fossiel.
Nog los van de tank to well discussie.
Totdat de batterij op is. Die ev's zijn leuk maar een 10 jaar oude leaf of i3 heb je niks meer aan en een vervangend batterij pakket kost zoveel geld dat dat ook niet rendabel is. Overigens geldt hetzelfde voor de hybrides want een defect batterij pakket is apk afkeur dus maakt zo'n auto hier ook direct waardeloos en onbruikbaar.
Totdat de batterij op is. Die ev's zijn leuk maar een 10 jaar oude leaf of i3 heb je niks meer aan [..]
Mijn i3 is over twee maanden 10 jaar oud en heeft 176.526 km gereden. Rijdt nog prima.
En hoeveel procent van je orginele bereik heb je nog over?
En hoeveel procent van je orginele bereik heb je nog over?
Dat vind ik lastig in te schatten omdat het bereik sterk weersafhankelijk is. Ik schat 90%.
Totdat de batterij op is. Die ev's zijn leuk maar een 10 jaar oude leaf of i3 heb je niks meer aan en een vervangend batterij pakket kost zoveel geld dat dat ook niet rendabel is.
Sorry waar haal je dat. Ik heb weet van een I3, 10 jaar oud en een degradatie van 11% met een batterij van 22kwh! Een andere I3 met een grotere accu pakket heeft zelfs na 152.000 km minder dan 5% degradatie. I3's staan bekend om batterijen te hebben die 2000-2500 cycles mee kunnen alvorens ze meer dan 20% degradatie vertonen.

Een nieuwe batterij zal altijd goedkoper dan een nieuwe auto aanschaffen. Zeker als je er weer 200-300k Km met kan bollen.
Dat de prijzen uiteen lopen is één ding. Het probleem wordt nog een stuk groter doordat je vaak de prijs pas weet als je de rekening krijgt. Ik zie dat ook als de grootste drempel voor variabele tarieven; dan heb je al helemaal geen flauw idee meer en is de regulerende werking van het tarief dus ook meteen verdwenen....

Naar mijn mening zou op de laadpaal zelf op ieder moment duidelijk moeten zijn wat je laadsessie gaat kosten. Dat is de enige manier om de gebruiker te beïnvloeden met de prijzen.
Je ziet toch in de app van je pas wat het tarief is vóór je een sessie start?
Zelfs voor je erheen rijdt, want dat is onderdeel van je selectie.
Deed ik vroeger met LPG ook altijd. :)
Ik heb een MTC pas. De app daarvan is zowieso al bagger maar geeft zeker geen informatie over prijs.
Daarnaast; voorheen hoefde je alleen maar te kijken naast de nozzle en wist je wat de prijs was. Nu moet je plots allerlei apps gaan raadplegen? Geen hond die dat doet.

Transparantie is de enige manier om te zorgen dat prijs als stuurmechanisme gebruikt kan worden. Een move van "prijs staat naast de nozzle" naar "Zoek maar uit welke app je dit keer nodig hebt" is geen transparantie. En laadpaal leveranciers zitten ook helemaal niet op die transparantie te wachten; stel je voor dat iemand een straat verderop gaat omdat het daar een cent goedkoper is......
Ik heb een MTC pas. De app daarvan is zowieso al bagger maar geeft zeker geen informatie over prijs.
Is die pas inbegrepen bij een zakelijke leaseauto?
Daarnaast; voorheen hoefde je alleen maar te kijken naast de nozzle en wist je wat de prijs was. Nu moet je plots allerlei apps gaan raadplegen? Geen hond die dat doet.
De paaltjes hebben geen display, dus je moet idd kijken op een app. Je hoeft niet allerlei apps te raadplegen, maar gewoon een goede met dito pas. ;)
Je hebt zo ook apps voor tankstations. Daarin kan je zien dat LPG bij het ene station €0,72 is en een paar kilometer verderop €1,02. Ook dat zijn forse verschillen die je aan de pomp uiteraard niet ziet.
Transparantie is de enige manier om te zorgen dat prijs als stuurmechanisme gebruikt kan worden.
Eens
Een move van "prijs staat naast de nozzle" naar "Zoek maar uit welke app je dit keer nodig hebt" is geen transparantie. En laadpaal leveranciers zitten ook helemaal niet op die transparantie te wachten; stel je voor dat iemand een straat verderop gaat omdat het daar een cent goedkoper is......
de prijstransparantie is er al.
Je kan gewoon in je ene app zien wat de tarieven zijn, wat daar evt aan tijdstarief bijkomt. Je kan ook zien of de paal 100m verderop goedkoper is, daarvoor hoef je niet “met allerlei apps” aan de slag. Dat is gewoon chargeren van de situatie.
de prijstransparantie is er al.
Je kan gewoon in je ene app zien wat de tarieven zijn, wat daar evt aan tijdstarief bijkomt. Je kan ook zien of de paal 100m verderop goedkoper is, daarvoor hoef je niet “met allerlei apps” aan de slag. Dat is gewoon chargeren van de situatie.
De flow was:
Ik weet wat de prijs ongeveer is. Ik zie de prijs hier. Ik weet of ik hier wil tanken.
Tijd: Een paar seconden.
Inspanning: Nagenoeg nul.

De flow is nu:
Ik heb geen flauw idee wat de prijs ongeveer is. Ik moet m'n telefoon pakken, op een hele berg laadpalen klikken om te zien wat de prijs hier en op andere plekken is.
Tijd: Een paar minuten
Inspanning: Hoog.

De transparantie is slechter geworden. Plain and simple. En dus zal het gebruik van prijs om gedrag te sturen een stuk minder goed werken. Het gebrek aan transparantie maakt de wereld slechter.
Netzoals je bij de benzine pomp kijkt wat het bedrag per liter is moet je dit ook doen als je ergens gaat laden via de app.

Maar ben met je eens dat een schermpje (bij dynamische tarieven) of minimaal een sticker als er vaste prijzen zijn verplicht moet worden. Alleen maakt het het nog lastiger omdat elke pasaanbieder weer eigen prijzen kan rekenen, los van wat de paal aanbieder rekent. Maar dat zijn vaak percentages of starttarieven bovenop het tarief van de paal.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 12 november 2024 07:30]

Je mag de kosten van de betaalmethode toch alleen doorberekenen voor zakelijke tankpassen? Dat benoemt de ACM expliciet als uitzondering namelijk.
Er zijn laadpas aanbieders die zeer transparant zijn over de prijzen. Mijn favoriet is toch wel https://electroverse.octopus.energy

Goede app, duidelijke kosten. per KWH, per minuut of beide. Alles staat erbij. Maar ik ben het met je eens. we zijn er zeker nog niet, nog niet elke laadpaal wordt gesupport en je kan helaas nog niet filteren op het belangrijkste, de prijs.

Voor vertrek moet je dus meerdere laadpalen in de omgeving selecteren om te bepalen welke het goedkoopste is.

Helaas geen aandeelhouder van Electroverse :+
Natuurlijk heb ik ook zo’n laadpas waar je de taieven kan zien. (Enkel bij het hotel kwamen de tarieven er niet door, nu weet ik waarom) Daar draait het bij mij niet echt om. Het gaat er om dat opportunity chargen (dus laten wanneer je een paal ziet op plaats van bestemming ) gewoon niet kan zonder ofwel om te rijden ofwel gewoon het duurdere tarief voor lief te nemen.

Ik zorg er gewoon voor dat ik genoeg geladen om elke ongeplande trip heen en weer te rijden. Al de rest lukt het superchargers en als het dan toch eens niet uitkomt zal ik bijladen op een onbekende bestemming, duurder of niet.
Het gaat er om dat opportunity chargen (dus laten wanneer je een paal ziet op plaats van bestemming ) gewoon niet kan zonder ofwel om te rijden ofwel gewoon het duurdere tarief voor lief te nemen.
Waarom zou je gaan opportunity chargen, als je ook dit kan?
Ik zorg er gewoon voor dat ik genoeg geladen om elke ongeplande trip heen en weer te rijden. Al de rest lukt het superchargers en als het dan toch eens niet uitkomt zal ik bijladen op een onbekende bestemming, duurder of niet.
En als het dan perse een keer moet bij een onbekende traaglader, dan kies je weer diegene die het meest gunstige tarief heeft (inc bijzaken).
Prijs bij de paal op loopafstand in dorp waar ik woon varieert tussen 65 en 77 cent.

Heb geen oprijlaan, dus vorige week een benzine auto gekocht.

Heb de mening dat een EV veel meer milieu belastend is dan ons wordt voorgespiegeld maar was er een bereikbare laadpaal met redelijk tarief dan had ik toch elektrisch gereden.
Ik vind het dus zo bizar dat je een mening kunt hebben (je zegt het nota bene zelf) over feiten. Je kunt een mening hebben over je kleur auto, maar een gelijkwaardige auto is in EV vorm toch echt in alle gevallen minder milieubelastend dan de benzine variant.
Prijs bij de paal op loopafstand in dorp waar ik woon varieert tussen 65 en 77 cent.
Ja zoiets moeten ze echt aan banden leggen. Tesla Supercharger in Breda kan je bijvoorbeeld snelladen aan 26 cent per kWh. En dat is snelladen met DC conversie. Iedereen zou aan de zelfde tarieven moeten kunnen laden.
Heb de mening dat een EV veel meer milieu belastend is dan ons wordt voorgespiegeld maar was er een bereikbare laadpaal met redelijk tarief dan had ik toch elektrisch gereden.
Ik begrijp uw keuze omdat er een gebrek is aan goedkope elektriciteit dat is gewoon spijtig dat ano 2024 dit nog zo hoeft te zijn. Wat ook spijtig is, is dat je denkt dat EV's belastender zijn voor het milieu. Ik vermoed dat je klimaat bedoelt? Een elektrische auto stoot over zijn hele leven 40-60 procent minder CO2 uit dan een gewone wagen. Ook stoot een EV geen roet of stikstoffen uit in zijn directe omgeving en je maakt een volk of land minder afhankelijk van olieproducerende landen.
Misschien zinvol om de uitgebreide toelichting van de ANWB hierover eens door te nemen: https://www.anwb.nl/auto/...am-zijn-elektrische-autos
je kan ook bij Tesla fastchargers laden maar ik weet alleen niet wat de prijzen zijn voor niet Tesla's
Hetzelfde als voor Tesla's, prijzen staan gewoon in de Tesla app.
Niet helemaal.
Met een abo betaal je hetzelfde als met je tesla, zonder betaal je wat meer maar nog steeds erg scherpe tarieven. Het verschil kan je ook zien in de tesla app, toen ik gisteren keek was het bij mijn locatie €0,33/kWh zonder abo en €0,26 met.
Dat is ook zonder abo goedkoper dan traaglaadpalen bij mij in de buurt…
Afhankelijk van hoeveel je laadt kan je snel berekenen of een abo (bijv voor vakantie) uitkan. Het is per maand aan en uit te zetten. :)
De prijzen bij Tesla zijn afhankelijk van het tijdstip, en eventueel een kleeftarief bij drukte. Voor zover ik weet is de prijs niet afhankelijk van het merk auto. Ook zonder Tesla kun je een abo afsluiten voor nog lagere tarieven idd, maar dat was niet waar mijn opmerking over ging.
Klopt, tesla ziet binair alleen Tesla’s en non-Tesla’s.
Tesla’s hebben altijd een abo (default), non-Tesla’s kunnen laden maar hebben standaard geen abo.
Tja, hier in mijn stad zou ik eerlijk gezegd al zeker hier bij mij in de buurt geen enkele laadpaal weten te vinden. In elk geval zeker in een cirkel van misschien pak weg 100 tot 200 meter weet ik bijna wel zeker dat er geen laadpaal staat. Dus voor mij zou het buiten dan het financiele deel ook qua laden van een EV bijna onmogelijk zijn.

Zeker kan je dan de EV op een andere plek op laden maar het punt is gewoon dat je dan best wel een tijd kwijt bent ermee. Even snel de auto tanken is zo gebeurd maar even snel je EV laden, tja, ja als je misschien een laatste nieuwe Tesla hebt met snelladen.

En tja de hele straatinrichting van mijn straat laat het ook niet toe dat er laadpalen geplaatst zouden kunnen worden. Stoepen aan de kant waar parkerplaatsen zijn zijn te smal en ook het aantal parkeerplaatsen zijn er gewoonweg te weinig. Die paar plaatsen wat er nog maar zijn zouden dan bezet worden door EV's als er dan laadpalen geplaatst zouden worden.
Dit is precies hoe ik dacht voordat ik een EV kreeg.

Nee, je gaat niet "even snel je auto laden". Je zorgt dat iedere keer dat je stil staat die kabel er in steekt. Het resultaat is dat je dan 99.9% van de tijd helemaal niet na hoeft te denken over het laden van je auto.

De richtlijnen zeggen dat iedereen binnen 300 meter moet kunnen laden. Dus nee, binnen 100 tot 200 meter zal er wellicht geen paal staan. In ons vorige huis moest ik inderdaad 3 minuten lopen naar de paal. En dat is geen enkel probleem.

Ergo: Je komt thuis, hangt je auto aan de paal, loopt 3 minuten en de volgende ochtend is de accu gewoon vol. Je hoeft dus nooit "Even snel de auto te tanken".

Maar dat vereist wel een hele andere manier van omgaan met je auto. Dat is absoluut waar.

Realiseer je daarnaast ook goed dat we hier in een grote verandering zitten. En nee, niet iedere plek in Nederland is al geschikt voor die verandering. Als het bij jullie nog niet past dan komt het later wel. Waar het wél past kunnen we nu gewoon door.
De richtlijnen zeggen dat iedereen binnen 300 meter moet kunnen laden. Dus nee, binnen 100 tot 200 meter zal er wellicht geen paal staan.
Op ongeveer 300 meter afstand staan er geloof ik wel 1 of 2 laadpalen maar je raad het al, die zijn dus ook al constant bezet door het gebrek aan laadpalen. Voor zover mij bekend dan is dan het dichtsbijzijnde laadstation met dan meerdere palen zeker wel op 1 a 2 km van mij af.
Ergo: Je komt thuis, hangt je auto aan de paal, loopt 3 minuten en de volgende ochtend is de accu gewoon vol. Je hoeft dus nooit "Even snel de auto te tanken".
Helaas, zoals ik hierboven al schreef kan ik dus niet binnen een 'redelijke' afstand de auto parkeren en een nacht laten staan laden. Dus in mijn situatie zou ik altijd gedwongen zijn naar een laadstation te rijden en daar dan maar de tijd proberen door te brengen tijdens het laden.

Daarnaast zit ik zelf binnen de raad van onze gemeenten en ben dus goed bekend met plannen m.b.t. laadpalen en dergelijke. Dit staat dus in onze gemeene niet als hoogse prioriteit om meerdere redes waaronder ook de straatinrichting.

Mede ook om die rede rijden wij een hybride waarmee we dan toch een klein steentje bijdragen.
Kunnen consumenten ook gebruik maken van de data uit het cpms?
Ik vind het interessant hoe Nederland zich ontwikkelt als koploper op het gebied van laadinfrastructuur, maar de batterijtechnologie speelt daar natuurlijk ook een belangrijke rol in.

Verschillende batterijtypen, zoals NMC en LFP, hebben hun eigen laadbehoeften en prestatieprofielen.
Vooral met de opkomst van nieuwe technologieën zoals solid-state batterijen, wordt een slimme aanpak in batterijmanagement steeds belangrijker om de laadprofielen goed af te stemmen op het type batterij. Dat zou onze infrastructuur echt toekomstbestendig maken.

Zie ook: https://watis.eu/wat-is-d...ij-voor-elektrische-autos
Ik snap niet waarom we zo hard aan de auto blijven trekken. Met een elektrische auto sta je net zo goed in de file en moet je ook knokken om een parkeerplaats. En als extraatje krijg je laadpaalstress. Waar zit de winst?

We hebben alternatieven nodig die ons uit de auto halen. Dan kunnen de mensen die echt een auto nodig hebben doorrijden. Waar zijn die alternatieven?!
Vindt je dit nou niet een klein beetje Whataboutism?

Het feit dat we aan electrische autos blijven trekken betekend niet dat we niet pogen om andere vormen van vervoer te stimuleren. Daar gaat dit bericht niet over en dat kun je hier dus niet lezen.

In ander nieuws kun je, bijvoorbeeld, lezen dat Nederlanders meer zijn gaan fietsen. https://www.bicycling.com...-1065-kilometer-per-jaar/ Er wordt dus wel degelijk wat gedaan om mensen uit de auto te krijgen maar dat betekend niet dat we niet óók moeten zorgen dat de auto kilometers minder druk op het millieu geven.
Naar mijn ervaring zit het hier op Tweakers vol met autoliefhebbers, De comment van @Bose321 is daar een mooi voorbeeld van, alles vanuit het perspectief van de automobilist. Een tegengeluid is dus nodig.

Het aantal auto's in Nederland neemt toe en daarmee ook de drukte op de weg. Leggen we meer capaciteit aan voor de auto dan krijgen we nog meer auto's. Dan zijn we weer terug bij af. Induced Demand is geen fabeltje.

Het artikel schetst een beeld waarin we massaal auto (blijven) rijden. Ze willen de EV zelfs aantrekkelijker maken door het ding als thuisaccu te gebruiken! In de realiteit is het al overvol. Bij mij in de stad in foutparkeren de norm geworden. En vanaf een uur of 15:00 staat het vast.

https://www.bnr.nl/nieuws...tos-nederland-stijgt-hard
https://www.bnr.nl/nieuws...023-het-langst-in-de-file
Wikipedia: Induced demand

PS, De helft van alle autoritten zijn korter dan 7.5 km, dat is een half uurtje fietsen. Er is nog een hoop winst te boeken.
https://www.rijksoverheid...ort-ritje-das-zo-gefietst
Ik vind het heel dubbel. Wij hebben een auto voor de verdere afstanden (lees meer dan 40km), de rest doen we eigenlijk altijd op de fiets, en met mooi weer is 120km fietsen ook heerlijk. Maargoed soms 'moet' je toch wel met de auto, of het is in ieder geval heel makkelijk. Wij gebruiken hem eigenlijk alleen voor vakantie en familie die ver weg woont. Dan is het wel zo lekker als je schoner, comfortabeler, relaxter kan rijden.

Ik denk dat het ook zou schelen als we niet altijd maar perse naar kantoor rijden elke dag en in de file staan en weer zeuren 'wat is het druk op de weg he'. Er zijn ook eenmaal veel mensen op dit stuk land waardoor het al snel druk is. OV is vaak ook veel duurder dan zelf met de auto rijden, dan is de keuze ook al snel gemaakt.

Maar alsnog denk ik wel dat het goed is als ze het EV rijden stimuleren. Ze willen naar een vergoening toe, dan mogen ze dat best stimuleren, maar dan moeten ze het wel echt interessant maken, anders krijgen ze mensen niet uit hun ICE.

Maargoed, punt blijft dat de mens een lui wezen is geworden de afgelopen jaren, ik zie om mij heen ook inderdaad iedereen alles maar met de auto doen. 500 meter lopen is al te veel moeite soms als er een auto voor de deur staat.
Leuk verhaal maar dat doet niets af aan het feit dat die whataboutism is. Het artikel gaat niet over het stimuleren van autogebruik maar over het veranderen daarvan. Dat is hard nodig. Ja, ook het stimuleren van ander vervoer is nodig maar dat doet niets af aan de kern van het verhaal.

Ergo: Je bericht is zowel volledig off topic als een whataboutism. Deze verdieping van je statement verandert dat niet.
Iedere voorziening voor de auto zet aan tot meer autogebruik. Zonder laadpalen gaat de EV geen succes worden. Dus die laadpalen moeten er kosten wat het kost komen. Dit is niet de eerste keer dat we hemel en aarde verzetten voor de auto.

Wikipedia: Plan Jokinen
YouTube: How Highways Almost Destroyed Amsterdam - Plan Jokinen

Gelukkig zijn er ook succesverhalen.
Wikipedia: Stichting Kinderen Voorrang
https://geografie.nl/artikel/utrecht-heeft-de-singel-terug

[Reactie gewijzigd door CyberFly op 18 november 2024 16:49]

Iedere voorziening voor de auto zet aan tot meer autogebruik.
Het wel of niet van laadpalen heeft daar echter weinig effect op. Laadpalen bepalen alleen of we ICE autos of electrische autos rijden, niet of we autos of fietsen rijden.
Die worden helaas nog sneller duurder dan autorijden. En die zijn minder betrouwbaar.
Winst? Meer comfort, minder onderhoudskosten, goedkoper laden in verhouding tot benzine tanken. Beter voor milieu. Is genoeg winst.
Ja, en woonwijken en industrie moet wachten om op het net aangesloten te kunnen worden.
Waar je trots op kan zijn als een klein landje waar de energie het duurst is van Europa.
Qua stroomprijzen zijn we verre van het duurste van Europa. We staan in de middenmoot. Er zijn diverse landen waar stroom aanzienlijk duurder is dan hier.

Sowieso zijn uit mijn hoofd Ierland, Duitsland, België, Zwitserland, Denemarken en Italië een stukje duurder dan ons, daar betaal je voor je stroom een flink stukje meer. Mogelijk nog meer landen, dat weet ik even niet uit mijn hoofd.

Dat er een netcongestie is heeft ook niet zozeer met de laadpalen an sich te maken, maar met fout beleid van de regering in het verleden, die het niet nodig vonden om het net (tijdig) uit te breiden, terwijl ook toen al bekend was dat het net te krap bemeten was.
Wat heeft de regering daar mee te maken?

Het is voornamelijk het lokale net wat een serieus probleem vormt. Dat is in handen van private partijen.
Het probleem is niet zozeer dat de regering niets gedaan heeft om uit te breiden; dat kan de regering helemaal niet. Het probleem is de privatisering van defacto monopolies waardoor er geen enkele incentive is voor deze private partijen om geld uit te geven aan uitbreiding....
Die ‘private’ partijen, de netbeheerders, zijn in overheidshanden. Het is de overheid die daar beslist wat er moet gebeuren en aan de overheid om daarin te investeren. De netbeheerders duiden hun aandeelhouders, de overheden, al jaren op de problematiek die er aan zat te komen.
Het probleem is niet zozeer dat de regering niets gedaan heeft om uit te breiden; dat kan de regering helemaal niet.
Klopt, daar hebben ze de ACM voor.
En DIE verbood het om uit te breiden. Want dan zou de energie te duur worden.
De techneuten lopen al jaren te waarschuwen dat het net 'een upgrade' nodig heeft.
https://nos.nl/nieuwsuur/...rbelast-elektriciteitsnet
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft jarenlang waarschuwingen genegeerd dat het elektriciteitsnet overbelast zou raken. De toezichthouder lette vooral op zo laag mogelijke kosten, waardoor het net onvoldoende werd uitgebreid.

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 13 november 2024 17:08]

https://www.energievergel...gasprijs-bij-hoogste-drie


Stroom staan we niet eens in de top 3.

Gas staan we wel in de top 3.

[Reactie gewijzigd door onecht op 12 november 2024 06:42]

Komt hier een video reportage van Tweakers redactie?
Ik ben niet goed met begrijpend lezen van lappen en video begrijp ik beter.
Komt hier een video reportage van Tweakers redactie?
Ik ben niet goed met begrijpend lezen van lappen en video begrijp ik beter.
Jeugdjournaal begint om 7 uur.
Het gaat een aantal keer over beveiliging in dit artikel.
Mijn grote zorg aldaar zijn de software updates van autos en laadpalen.
Reden, slimme apparatuur wordt door fabrikanten 5 tot 7 jaar geupdate, maar daarna? Een auto van 15 jaar oud zie je regelmatig rijden. En laadpalen uit 2013 staan ook nog gewoon langs de weg.
Wie garandeert gedurende de hele technische levensduur de software updates?

En hoe blijft dat veilig werken, nu bijvoorbeeld een fabrikant als EVbox gaat sluiten? Of automerken die onder druk staan en mogelijk van de markt verdwijnen?

Ik snap alle slimme meters en op elkaar aansluitende systemen wel, maar daar zit ook een enorm risico.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.