'Zuid-Holland heeft meeste openbare laadpunten per huishouden'

De provincie Zuid-Holland heeft de meeste openbare laadpunten voor elektrische auto's per huishouden. Dat meldt Independer op basis van data van onder meer het RDW en de RVO. In Limburg staan de minste openbare laadpunten per huishouden.

In Zuid-Holland zijn er 9,3 openbare laadpunten per 1000 huishoudens, meldt Independer. Dat zijn er 0,2 meer dan Noord-Holland en 0,7 meer dan de provincie Utrecht. Op de vierde plaats staat de provincie Flevoland, met 7,2 laadpunten per 1000 huishoudens. De Randstad kent dus de hoogste dichtheid van openbare laadpunten, daarna komen Noord-Brabant met 5,3 en Gelderland met 4,6. Alleen in Overijssel zijn er nog meer dan 3 laadpunten per 1000 huishoudens te vinden, in de overige provincies zakt dat cijfer onder de 3.

Wat verder opvalt aan de cijfers van Independer, is dat het aantal openbare laadpunten per elektrische auto blijft dalen. In 2017 waren er nog 1,1 elektrische auto's per laadpunt, inmiddels zijn dat er 4,7. Het aantal openbare laadpunten is wel gestegen naar 70.000, bijna zes keer zoveel als in 2015, maar over dezelfde periode is het aantal EV's gestegen van 7000 naar 243.662, bijna 35 keer zo veel. Die stijging van het aantal EV's per laadpunt is wel aan het afzwakken. Op 1 januari 2021 waren er namelijk 4,6 elektrische auto's per laadpunt, schrijft de verzekeringenvergelijker.

De grote vertegenwoordiging van het aantal openbare laadpunten in de Randstad is ook te zien in het aantal boetes voor 'laadpaalklevers'. Dit zijn bijvoorbeeld EV's die bij laadpalen staan, maar niet aan het opladen zijn. Een Nederlands gerechtshof oordeelde eerder deze maand dat auto's binnen twee uur weg moeten zijn nadat ze volgeladen zijn, of anders een boete van 95 euro kunnen krijgen.

In 2021 werden bijna 9000 boetes uitgeschreven voor parkeren bij een laadpaal. Bijna de helft van deze boetes werden in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam uitgeschreven. In de hoofdstad werden er 1599 boetes hiervoor uitgeschreven. In Den Haag waren het er 1270 en in Rotterdam 1194. Ook deze cijfers lagen hoger dan in 2020 het geval was.

Door Hayte Hugo

Redacteur

25-04-2022 • 15:32

84

Lees meer

Reacties (84)

84
83
36
3
0
33
Wijzig sortering
Minder dan 10 per 1000 huishoudens. Gaat lekker.
Zet het eens af tegen de hoeveelheid EV's die rondrijden die geen eigen oprit/laadpaal hebben. Dan pas krijgt het waarde.
Tevens hoef je doorgaans, net als met een brandstof-auto, niet elke dag te laden, met de gemiddelde aantal kilometers hoeft een EV hoogstens eens per week te laden.
Laat ik zo zeggen, niet iedereen heeft ook een tankstation voor z'n deur.
ook denk ik dat buiten de randstad procentueel gezien meer mensen een eigen oprit hebben en dus daar laden.

Hier in de wijk (brabant) heeft 50% van de mensen een eigen oprit en zijn er wel een aantal openbare laadpalen. die zijn dus lang niet altijd bezet (als ik op dit moment kijk is 75% vrij om 17:00).

Ik heb zelf ook een oprit dus dat is genoeg voor 95% van de keren dat ik wil opladen. gebruik amper openbare laadpalen of ik moet meer dan 300/350 km per dag rijden wat zelden is.
Tevens hoef je doorgaans,....., niet elke dag te laden
Ik val niet in dat groepje. Ik zit veel bij klanten on-site. Dus ik zou dan wel echt elke dag dat ding aan de lader moeten hebben. Ik tank soms met mijn diesel al 2x per week. Die diesel doet 800km op een tank :P
Vorig jaar had ik ook een Diesel van 150 euro per maand en 350 euro aan brandstof kosten.
Sinds ik een ev heb, kan ik idd maar 350 km rijden. Maar ik laad bijna iedere keer zodra ik heb gereden tegen een paar tientjes in de maand. 😁
Vorig jaar had ik ook een Diesel van 150 euro per maand en 350 euro aan brandstof kosten.
Sinds ik een ev heb, kan ik idd maar 350 km rijden. Maar ik laad bijna iedere keer zodra ik heb gereden tegen een paar tientjes in de maand.
Hier een Fordje focus (nieuw model) en rijdt 1130km op een tank (50L benzine). En nog een andere autootje die 1 op 3 rijdt, V10...

Wat ik mij weleens afvraag.. Volgens mij kan Diesel/benzine allemaal nog veel zuiniger. OF is het technisch echt niet mogelijk en is het plafond bereikt?

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 21:46]

Het zou me verbazen als auto’s nog 2 keer zo zuinig worden. Het is ontzettend lastig om de efficiëntie hoger te krijgen als deze al enorm hoog ligt.
Misschien een zuinigere auto kopen als je zoveel rijdt ik haal 1100 met 50 l benzine
Alsof iedereen in een 3 cilinder 1.0 wil rondrijden. Wat een raar uitgangspunt.
De huidige generatie audis met een 1.0 zijn sneller en meer koppel dan een 2.0 van 10 jaar geleden. Met een grote turbo wil het wel
He probleem met die turbo blokkies is de enorme druk waaronder de boel moet werken. Gaat gepaard met vrij hoge onderhoudskosten en met 250.000 km zijn ze vaak gewoon op.

Geef mij maar een 2.0 zonder turbski.
Ze zijn echter wel veel duurder in onderhoud en gaan vaak beduidend minder lang mee. Die oude atmosferische blokken halen vaak zonder bijzonder onderhoud de 400.000km of meer. Dat lukt je zelden met een turbomotor.
Alsof iedereen in een 3 cilinder 1.0 wil rondrijden. Wat een raar uitgangspunt.
Beetje kort door de bocht, mijn Insight Hybrid is bepaald geen kleine auto, toch rijd ik gemiddeld ruim 1 op 25. In de stad zit ik aan de 1 op 20 en op de snelweg gaat het gauw naar de 1 op 35. En dan hoef ik niet te zielepieten dat ik geen airco of stoelverwarming wil gebruiken.

Zuinig rijden zit hem voor het grootste deel in de rechter voet.
Nah, dat ding is gelukkig van mijn werk. Ligt ook een beetje aan mijn rechter voet. Ik ben nou niet echt de kalmste rijder. Zit vaak in de auto en wil dan ook lekker door kunnen rijden.

Mijn Volvo V70 D5 deed eerst altijd 1000km op 70L. Ding was prima zuinig, maar hoe je op 1100km komt op 50L is mij een raadsel. Nog nooit zulke getallen gehaald. 1x 1185km gehaald op 70L met de Volvo, maar dat was ook 1100km op cruise control.

Die Volvo bestaat ook niet meer. Dat was mijn eigen auto voordat ik de huidige leasebak van de zaak kreeg.
Yariva Moderator internet & netwerken @SilentDecode25 april 2022 16:15
Wat dat betreft zou een EV fantastisch zijn! Heerlijk accelereren bij het stoplicht, altijd vol vermogen bij invoegen etc. etc.

Vergeet ook niet dat je geen brommend motorgeluid hebt in de auto, erg rustgevend voor jou en eventuele mede passagiers.

En als het dan toch een kl*tedag op werk was knal je hem op de rechterbaan, auto cruise control en even adem halen. Een betere rij ervaring is er niet!

[Reactie gewijzigd door Yariva op 22 juli 2024 21:46]

Een betere rij ervaring is er niet!
Als petrolhead zijnde.. Geef mij dan maar een 'domme' 90's auto met een lekker V6 blok onder de kap. Cruise control heeft die van mij wel. Dat is het issue niet.
Yariva Moderator internet & netwerken @SilentDecode25 april 2022 16:21
Mwah er zit nog wel een verschilletje tussen "auto cruise control" zodat je niet eens meer zelf hoeft te file rijden en "cruise control" waarbij je je gaat irriteren aan die vervelende links rijders waardoor je weer je cruise control snelheid naar beneden moet klikken, weer naar boven bij het passeren etc. Je snapt vast wel wat ik bedoel ;)

En ondanks dat je persoonlijke voorkeur er naar uit gaat zie je het wel om je heen gebeuren... Die oude bakken die op fossiele brandstof rijden hebben over een paar jaar hun beste tijd gehad. Onderhoud is minder, beurtjes kosten minder, minder herrie in de straten. Het punt waarop EV's goedkoper worden dan ICE's ligt volgens veel bureau's al binnen de aankomende 5 jaar. Ik hoop dat je er dan opnieuw eens naar wilt kijken :)
Mwah er zit nog wel een verschilletje tussen "auto cruise control" zodat je niet eens meer zelf hoeft te file rijden en "cruise control" waarbij je je gaat irriteren aan die vervelende links rijders waardoor je weer je cruise control snelheid naar beneden moet klikken, weer naar boven bij het passeren etc. Je snapt vast wel wat ik bedoel ;)
Ik snap wat je bedoelt, maar ik ben niet zo extreem triggerhappy. Mijn huidige diesel leasebak heeft automatische afstandregeling cruise control. Werkt prima. Wel lekker gecombineerd met een handbak, zodat ik lekker zelf kan roeien door de versnellingen. Heerlijk!
Die oude bakken die op fossiele brandstof rijden hebben over een paar jaar hun beste tijd gehad. [....]
Ik hoop dat je er dan opnieuw eens naar wilt kijken :)
Retrofitten heet dat. Als EV's meer op de weg komen, komen natuurlijk ook onderdelen vrij. Retrofitten; zodat ik in een saaie EV kan rijden, maar zodat hij er tenminste mooi uit blijft zien.
Dan heb jij nog nooit na een kl*tedag in cabrio gestapt en in het zonnetje naar huis gereden ;) Dan maakt het niet meer uit hoeveel vermogen je auto heeft, wat je acceleratietijd of wat je actieradius is :P
Yariva Moderator internet & netwerken @5J0ERD25 april 2022 16:23
Haha ik ervaar op het moment de "halve" beleving van een cabrio in een EV met open dak.

Maar eerlijk: ik pas er liever voor. Al dat fijnstof dat in je longen beland, de geur van uitlaatstoffen in de file op de autosnelweg, etc. Dan zit ik liever in mijn geventileerde stoel met frisse lucht met het zonnetje op je bol door het glazen dak :)
Dit. Stampen met die hap. Heerlijk!
Beetje subjectief als je mij vraagt...

Ik kom juist lkker tot rust met een V10 :*)
Yariva Moderator internet & netwerken @Audione026 april 2022 07:54
Heb je al eens een EV geprobeerd ter vergelijking van de V10?
1100 km met polo diesel 1.2 TDI uit 2016-2017 is haalbaar. Moet je wel 90 rijden op de snelweg en de rem niet gebruiken in de stad (gewoon eerder gas los en terugschakelen). Gemiddeld 1 op 30 was mogelijk, maar 1:17 was sneller ;)
90 op de snelweg? Waarom zou je dan de snelweg nog nemen? Ik reed ongeveer 1:18 in een Mégane 1.5 DCi maar dan reed ik dus gewoon de maximumsnelheid (+een beetje…). In de Prius daarvoor was dat eerder 1:15 (maar dan benzine) en in de huidige e-208 rond de 23KWh/100km.

Het maakt daarbij overigens veel uit dat ik minder dan 5km van de snelweg woon en dus voor veruit de meeste ritten de snelweg op moet. Zelfs naar het dorp verderop (want de snelweg is over de oude enkelbaansweg heen gelegd). Dat helpt niet qua verbruik. Niet als je net als ik geen snelheid onder de 110 kent op de snelweg :+
Omdat het de kortste weg is en deze bovendien niet wordt onderbroken door stoplichten of rotondes. Soms is een hogere gemiddelde snelheid zuiniger dan een lagere.
90 op de snelweg? Waarom zou je dan de snelweg nog nemen?
Nou met die 100 km/h max momenteel boeit die 10km/h nou niet echt heel veel.

Rijd overigens heel relaxed hoor. Niemand hoeven inhalen en lekker op veilige afstand kunnen rijden omdat er geen duwende Audi/BMW tussen wil.

Ik moet overigens altijd over de A12 en A2. Reken maar dat ik daar een snelheid onder de 110kpu ken. T geld komt me niet uit de luitlaat rollen.
Ja, in de trajectcontrole te hard rijden lijkt me inderdaad niet zo handig. Toch rijd ik ook dan 105, na correctie is dat geen boete. Hier in het zuiden echter wordt toch wel wat steviger doorgereden; als je hier onder de 100 rijdt hoef je niet eens te proberen een vrachtwagen in te halen. Je komt er gewoon niet tussen. 110/115 rijdt wat dat betreft heel prettig; er zijn nog een paar snellere bliksemafleiders onderweg voor de videosurveillance en je haalt tenminste nog wat verkeer in. De afwisseling vind ik fijner dan continue op 1 strook rijden. Dezelfde vrachtwagen 50 of 100 kilometer lang voor je neus lijkt me niet bevorderlijk voor m'n aandacht op de weg.

In de nacht rijd ik dan ook 130/140. Anders zie je helemaal nooit iemand op de weg, met die snelheid kom ik tenminste nog eens een vrachtauto tegen. Dat reed ik voorheen trouwens ook overdag toen we nog wat vlotter mochten. Echt hard vind ik dat ook niet. Op een lege afsluitdijk voelt dat zelfs traag.
1100 km met polo diesel 1.2 TDI uit 2016-2017 is haalbaar.
Dat red mijn 2018 1.5 TDI totaaaaal niet. Het maximale wat ik haal is 1:25. En dan rijd ik de hele tank weg op de snelweg op 100km/h. En dat is érg saai.. Vaak haal ik 650km op 1 tank, omdat ik gewoon niet van dat 100-gezeur houd. Ik klap er gewoon met 130 langs.

Noem mij een aso, maar ik ben tenminste dan wel lekker vroeg thuis. Ik doe ook alleen 130 als het overige verkeer het toe laat. Dus dit is extreem situatie afhankelijk. Ik rijd wel verantwoord 130.
Mwah ligt echt aan je rijstijl. Ik heb stukken woonwerkverkeer gedaan met 1:38 voor die rit.

Ik hou ook niet van dat 100 kpu gezeur, maar kan wel fatsoenlijk zuinig rijden als dat “moet”.
Welke auto is dat dan?
Klopt. Als je uitgaat dat er per laadstation 2 kabels aangesloten kan worden. En bij een tankstation gemiddeld 4 slangen hangen (alle brandstoffen). Zijn er al meer laadpunten dan brandstofslangen.

4150 tankstation * 4 slangen = 16000 slangen (bron)
Volgens diverse bronnen op ons eigen forum zijn we voorbij aan de 100.000 publieke laadpunten.

Deze vergelijking is vrij krom en bedoeld als knipoog. Want niemand staat zolang bij een brandstofslang als bij een laadpunt. Maar het brengt mensen wel aan het denken. Immers. laadpunten zijn vaak veel meer onzichtbaar (in een woonwijk, aan huis) en hebben geen grote uithangborden met de brandstofprijs erop. Maar ze zijn er wèl!

[Reactie gewijzigd door _Apache_ op 22 juli 2024 21:46]

En bij een tankstation gemiddeld 4 slangen hangen (alle brandstoffen)
Tanken gaat ook ongeveer 10x sneller met een ICE. Dus dan is het probleem niet zo heel groot. De meeste elektrische auto's staan er toch vaak wel minstens een uur aan, als het niet langer is.

Ik begrijp je vergelijking, maar het is toch net even wat anders.

Edit:
Deze vergelijking is vrij krom en bedoeld als knipoog.
Ah..

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 22 juli 2024 21:46]

Een uur voor een beetje gemiddelde AC paal geeft je slechts 15-30 km oid. Dat is bijna niks in vergelijking met een DC fastcharger die dat in een minuut doet, maar prima voor nachtelijke sessies.
Dat hangt volledig af van je perceptie. Met ICE moet je er speciaal heen/langs rijden, erbij staan wachten, etc.

Die stekker gooi je, bij menige woning, net als je mobieltje er thuis in terwijl je slaapt oid. Daardoor staan veel EV's ook in perceptie zo lang bij een laadpaal stil. Erin voor de nacht, of na aankomst bij het werk, en 8 uur later weer ophalen.
Effectief besteed jij, persoonlijk, dan 10x minder tijd aan het tanken. Alleen de tijd om een stekker erin te duwen.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 21:46]

erbij staan wachten
Twee minutjes wachten is te extreem voor je?
Zet het eens af tegen de hoeveelheid EV's die rondrijden die geen eigen oprit/laadpaal hebben. Dan pas krijgt het waarde.
Tevens hoef je doorgaans, net als met een brandstof-auto, niet elke dag te laden, met de gemiddelde aantal kilometers hoeft een EV hoogstens eens per week te laden.
Laat ik zo zeggen, niet iedereen heeft ook een tankstation voor z'n deur.
Ik doe al jaren aan ABC, oftewel Always Be Charging. Altijd je elektrische auto laden zodat je in ieder geval vol weg kunt. Onderweg laden is toch altijd wat meer gedoe dan ouderwets tanken dus dan kan je maar beter zorgen dat je zo vol mogelijk bent. Zeker nu veel palen nog maar 11Kw zijn en 2 pluggen hebben.

Nu laad ik niet vaak openbaar vanwege een oprit met laadpaal maar toch.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 21:46]

Dat niet hoeven laden is natuurlijk geldig, tot het moment dat je wel moet laden en er geen paal beschikbaar is en je midden in de nacht de halve stad door moet om een paal te vinden... Een benzinepomp is dan tenminste betrouwbaar/beschikbaar en snel.

Ev Bezitten zonder oprit zou ik niet aanraden.. wat een stress voor niks... met oprit prima natuurlijk!
Ik woon in Den Haag, maar ik moet meerdere straten verder gaan zoeken om een vrij laadpaal te vinden als ik uit met werk kom. In de 17 maanden dat ik deze auto heb is dat nog niet gelukt.
Meestal staat er een normale auto geparkeerd of iemand heeft zijn auto asociaal neergezet dat de tweede auto er niet bij kan.
Leuk al die dingen voor mensen met eigen oprit of parkeerplek, maar ik heb toch de indruk dat er enorm veel mensen zijn die hun auto "gewoon" op de openbare weg moeten parkeren. Ik vind het prima dat iedereen straks in een ev moeten rijden, het schijnt een stuk fijner te rijden. Top. Maar, zijn we niet een wereld aan het maken waar je alleen een auto kunt bezitten met eigen parkeer plek?
We hebben een nieuwe technologie nodig om te parkeren. Waar je parkeer, laad, en geen ruimte in neemt op de gewone weg.

Iedereen een eigen parkeerplek kan niet, en het is fijn voor de mensen met een eigen oprit, begrijp me niet verkeerd. Maar realistisch is het niet. Vooral niet in de randstad.
We hebben een nieuwe technologie nodig om te parkeren. Waar je parkeer, laad, en geen ruimte in neemt op de gewone weg.
Daar is geen nieuwe technologie voor nodig, daar is ruimte voor nodig, en die is schaars in delen van het land.
s
Cue de intro van Fast & Furious: Tokyo Drift.
/s
Als je het een beetje handig indeeld kun je 4-6 parkeerplekken rond 1 paal kwijt. Alleen wordt daar nog altijd geen rekening meegehouden in de nieuwbouw. Ik denk omdat de meeste mensen toch het liefst een plek voor de deur hebben, ook al is die niet prive.
Dit is een "tijdelijk" probleem tot je zelf rijdende autos gaat krijgen. dan hoeft die auto niet voor je deur te staan om op te laden. hij kan gewoon ergens heen gaan.

We gaan dan zelfs nog een stap verder verwacht ik dat weinig mensen een auto meer gaan hebben en dat alles "on demand" gebeurd. wil je ergens heen. komt een auto voorrijden die je ergens heen brengt en je betaald per rit. Dit is het model wat bijvoorbeeld Uber en Tesla al lang zien aankomen en daar nu alle data voor aan het verzamelen zijn.

genoeg voordelen: geen parkeerplaatsen overal in de stad/wijk. veel efficienter gebruik van autos. (kijk eens hoe veel een auto stil staat in zijn leven)

maar ja hoe lang is dit "tijdelijk" nog.. 10 jaar? 20?

[Reactie gewijzigd door Crysania op 22 juli 2024 21:46]

Geld voor mensen die een auto niet dagelijks nodig hebben misschien.. ik gebruik mijn auto vaak 2 keer of 3 per dag.. (en ook de spullen die ik mee kan nemen)... hond er in etc.. Ik denk dat er zat mensen zijn die hun auto liever op de oprit hebben staan.. tuurlijk kan je straks ipv een taxi een deelauto pakken.. (over 20-40 jaar ofzo)...
Ik zie in die tijdspanne 10, 20, 40? Jaar inderdaad een soort combi tussen taxi/leenauto.

Het zal inderdaad beginnen met leenautos ofzo voor sporadische gebruik denk ik maar als je gewoon een auto kan oproepen die niet van jou is maar wel betaalbaar en altijd beschikbaar ook al is het 5x per dag dan kan het snel gaan (zodra wet en regelgeving er door is wat grootste bottleneck is)
Buiten het vacuüm van een hoop EV bezitters is er helaas nog een hoop te sleutelen inderdaad. Het is fantastisch wat er al kan, maar we zijn echt nog niet zo heel ver. Misschien moeten we ook af van het idee dat we zo'n ding thuis moeten laden, iets wat alleen kan als elke KM wat minder gaat tellen (en het bereik dus omhoog gaat voor de betaalbare EV's)
Gemeentes moeten de APV moderniseren en bijvoorbeeld tegels met een rubberen rand aanleggen, zodat als je voor de deur kan parkeren (zoals in mijn straat) je de auto kan opladen. Het is openbare weg, maar omdat ik geen laadkabel op de stoep mag leggen kan ik hier niet laden - maar als ik de laadkabel in de stoep kan leggen kan ik hier wel laden.
Dit is sowieso het probleem nu. Hele nieuwbouw woningen waarin alleen de vrijstaande woningen en twee-onder-een-kappers een oprit krijgen. En dat terwijl er vaak genoeg ruimte is bij de rij en zeker de hoekwoningen. We moeten stedenbouwkundig anders gaan nadenken over wat er nodig is.
In heerenveen hebben ze net een woning of 60 neergezet.. ze gaan daar uit van .6 parkeerplaatsen per woning (niet vrijstaand) en vrijstaande woningen kunnen in principe 2 auto's op de oprit plaatsen en nog 1 er voor...(maar dit zijn maar 10 huizen van de 60 ofzo).. van de losse 30 parkeerplekken hebben ze er 4 voor ev's gemaakt, schiet nog niet echt op.
Maar, zijn we niet een wereld aan het maken waar je alleen een auto kunt bezitten met eigen parkeer plek?
Ik denk eerder dat we een wereld aan het creëren zijn waar er langs alle straten een hoop kabels uit lichtmasten komen.
Maar, zijn we niet een wereld aan het maken waar je alleen een auto kunt bezitten met eigen parkeer plek?
Denk het niet, dit artikel gaat juist over openbare laadpunten. En die zullen vast ergens staan waar je de auto mag parkeren want laden en gelijktijdig rijden is nog geen gemeengoed. Al doet de trolleybus dat natuurlijk al vele decennia...
Wat is een laadpunt in deze statistiek?
Is dat 'één stopcontact'? Of een 'paal' (De meeste palen die ik om me heen zie hebben twee stopcontacten voor twee auto's tegelijk.) of is het een 'plek', dus een setje van één of meer palen. Daar zit natuurlijk wel een heel groot verschil in.
Dat is inderdaad een vrij logische vraag. Nog buiten de vraag welk vermogen die laadpunten kunnen leveren. Het merendeel zit op 11kV, en zoveel tijd heb ik nu ook weer niet om dat ding vol te harken. Op 22kV ben ik al een uurtje of 7 aan het wachten, 11kV haal ik het amper om de accu de volgende dag weer vol te hebben. Dan kunnen we leuk heel Nederland vol gooien met laadpunten, maar met 11kV'tjes schiet dat allemaal nog steeds niets op.

Ik rij nu een half jaartje elektrisch, maar als het aan mij ligt wordt de volgende auto weer gewoon zo'n brandstof verstokend monstertje. Het is toch niet uit te leggen dat je niet in staat bent om even Amsterdam Maastricht op 1 dag op en neer te kunnen zonder dat je minimaal een uur aan de snellader moet hangen, terwijl we jarenlang binnen pakweg 60 seconden weer onderweg waren? Dit is een schattig idee, maar totaal onpraktisch in gebruik naar mijn mening en niet meer dan een tussen-oplossing op weg naar waterstof, maar meer ook niet.
Op 22kW 7 uur laden? In welke auto weet je die 154kWh dan te persen?
een paal met 2 stopcontacten wordt overal gezien als 2 laadpunten. bijvoorbeeld in de laad apps etc zie je dan staan: 1 van 2 bezet. Overal zie je dus hoeveel "stopcontacten" er nog vrij zijn.

of dat nu 1 paal is met 1 stopcontact of 1 paal met 100 stopcontacten dat maakt niet uit.
onhandige statistiek, omdat tegelijkertijd ook het aantal eenpersoonshuishoudens toeneemt.

ze hadden ook "eigen oprit-dichtheid" kunnen pakken, net zo zuiver...

https://opendata.cbs.nl/s...1486NED/table?fromstatweb
Maar staan deze laadpalen ook daadwerkelijk bij huishoudens? Kun je er als consument gebruik van maken?
Veel laadpalen staan namelijk op bedrijfsterreinen. Dan kun je ze mooi meetellen maar toch heeft de burger daar niet veel aan.
En sinds wanneer komt een burger niet op een bedrijfsterrein? Of is een bedrijfsterrein alleen toegankelijk voor niet-burgers? Tijdens je werk de auto opladen, dat is toch wel zo handig?

Een openbare laadpunt is een openbare laadpunt, ongeacht waar deze staat. De kans dat deze ergens wordt geplaatst waar niemand er gebruik van kan maken, is vrij klein.
En sinds wanneer komt een burger niet op een bedrijfsterrein? Of is een bedrijfsterrein alleen toegankelijk voor niet-burgers? Tijdens je werk de auto opladen, dat is toch wel zo handig?
Als werknemer van bedrijf X kun je niet laden op het parkeerterrein van bedrijf Y
[...]
Als werknemer van bedrijf X kun je niet laden op het parkeerterrein van bedrijf Y
Dus wanneer je de chip die in de laadpas zit, voor een laadpaal houdt om deze te activeren, wordt er eerst gecontroleerd bij welke werkgever jij op de loonlijst staat?

Daar heb ik mijn werknemers in NL nog nooit over gehoord, die laden echt overal en nergens hun auto's op. Ook op bedrijfsterreinen waar openbare laadpunten staan.

En ja, een laadpunt die niet openbaar is, waar dit artikel dus niet over gaat, die is niet openbaar.
Wat verder opvalt aan de cijfers van Independer, is dat het aantal openbare laadpunten per elektrische auto blijft dalen. In 2017 waren er nog 1,1 elektrische auto's per laadpunt, inmiddels zijn dat er 4,7.
Beetje verwarrend in het artikel: de beschrijving geeft het aantal laadpunten/elektrisch auto, terwijl de cijfers het aantal elektrisch auto's/laadpunt is.

Dus de cijfers zal logischer zijn als volgd: (1/1.1 =) 0.91 het aantal laadpunten/elektrisch auto en (1/4.7) = 0.21 het aantal laadpunten/elektrisch auto.
Waarom niet gewoon een tabelletje zodat iedereen snel kan aflezen welk percentage in welke provincie?
Statistics are like bikinis, it is not interesting what they show, but what they hide.

Het hangt enorm af van de groei van EV's bij mensen zonder laadmogelijkheden op de oprit / werk.
Dus het aantal auto's dat volledig afhankelijk is van die laadpalen.
Daarbij speelt ook de range mee, hoe verhoudt het aantal laadpalen zich tot de afgelegde afstanden en de behoefte aan deze laadpalen.

Is er een toename van het aantal kansen op laden?
Er lijkt hoe dan ook een probleem dat kennelijk niemand verantwoordelijk is of voldoende inzicht laat merken in de verhoudingen. Als het werkelijk de bedoeling is dat we elektrisch gaan rijden, dan kan dat niet zonder onderbouwing dat er een goed evenwicht in vraag en aanbod voor laden is. Zonder dat inzicht valt anders niet makkelijk verantwoordelijkheid te nemen voor te langzame of te snelle verandering.
Helemaal eens, dus er wordt met cijfers gegooid. Maar wat is de bedoeling.
Waar moeten we als maatschappij naartoe voor een wenselijk resultaat?

Mijn EV komt eind dit jaar en halverwege volgend jaar is mijn nieuwe woning (hopelijk af) en dan komt er een laadbox aan de gevel.
Statistics are like bikinis, it is not interesting what they show, but what they hide.
Ik kende deze variant nog niet, maar hij is goed.
Kleine kanttekening; Bij ons in Den Haag in een straal van 100m 1 laadpaal, en die was afgelopen 7 maanden (!) buiten werking.
Die hier doet het wel maar die heeft 1 aansluiting en staat altijd vol.

Als je geen eigen oprit hebt zoals de meeste in de stad wordt het sappelen.
In 2021 werden bijna 9000 boetes uitgeschreven voor parkeren bij een laadpaal
De cijfers over het aantal bekeuringen geven een beetje een vertekend beeld, aangezien dit alle bekeuringen betreft met feitcode R397EA (Parkeren op een parkeergelegenheid met ander doel dan aangegeven wijze). Dit zijn alle overtredingen waarbij niet aan het onderbord wordt voldaan. Dus dat kan ook op andere plekken zijn geweest dan bij een laadpaal.
Ik woon in Zuid Holland in een straat waar niemand een oprit of garage heeft en ook (nog) niemand elektrisch rijdt. De publieke parkeerruimte was al beperkt en sinds een paar jaar worden daar steeds meer plekken vanaf gesnoept door laadpalen. Die dus gebruikt worden door laadpaalklevers die hier niet eens wonen. Maar een kabeltje over de stoep en 's nachts thuis opladen mag niet dus ze moeten wat.. Ik ben niet helemaal enthousiast over de ontwikkeling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.