Door Jeroen Horlings

Redacteur

Wanneer is een thuisaccu interessant?

Salderen, V2X en smarthome-optimalisatie

08-01-2022 • 06:00

386

Singlepage-opmaak

Inleiding: de opmars van de thuisaccu

Voor eigenaren van zonnepanelen gaat in Nederland de komende jaren veel veranderen, doordat de salderingsregeling stapsgewijs wordt afgeschaft. In België is dat proces al eerder in gang gezet en is de terugdraaiende teller binnenkort verleden tijd. Daardoor ontvang je er een lagere vergoeding voor teruggeleverde zonnestroom, wat in Nederland dus ook gaat gebeuren. Met de salderingsregeling fungeert het net als een soort accu waar je stroom aan levert tegen hetzelfde tarief als wat je zelf betaalt voor afgenomen netstroom, inclusief alle belastingen.

Die regeling wordt, zoals het er nu naar uitziet, vanaf 2025 ieder jaar afgebouwd naar een lager percentage, waardoor de vergoeding voor de teruggeleverde stroom steeds lager wordt. Dat betekent dat het belangrijk wordt om zoveel mogelijk opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken in plaats van aan het net te leveren. Bovendien komen er variabele netwerktarieven, waarbij de elektriciteitsprijs fluctueert. Het heeft dan een sterke voorkeur de elektrische auto, de wasmachine, de warmtepomp en andere grote energiegebruikers op goedkope momenten - lees: als de zon schijnt - van stroom te voorzien in plaats van 's avonds. Dat kan best een uitdaging zijn, want lang niet iedereen is overdag thuis. Slimme domotica kan een handje helpen, maar potentieel nóg handiger is het gebruik van een thuisaccu.

Beeld: SMA Sunny
Beeld: SMA Sunny

Een thuisaccu biedt diverse voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld overdag zonnestroom mee opslaan en deze stroom 's avonds gebruiken, wanneer het donker is en de panelen niets opleveren. Dat komt goed uit, want met name tussen zes en acht 's uur avonds is het stroomgebruik relatief hoog. Zo zorg je er dus voor dat je grotendeels je eigen groene zonnestroom gebruikt in plaats van de grijze stroom van het net. Je kunt dus zonnestroom overdag opslaan en hiermee 's avonds je elektrische auto opladen. Gedeeltelijk althans, want de capaciteit van thuisaccu's is een stuk kleiner dan wat je auto-accu vraagt. Een eigen oprit met toegang van de auto tot de meterkast is daarbij uiteraard wel een voorwaarde.

Een thuisaccu voorkomt stroomuitval, zonnepanelen nietEen ander voordeel dat een thuisaccu met zich meebrengt, is dat je minder afhankelijk wordt van het net. Hoewel stroomstoringen in Nederland gelukkig zeldzaam zijn, komen ze af en toe voor. Als zich een storing voordoet, zit je met een thuisaccu niet in het donker, terwijl de rest van de buurt de kaarsen van stal moet halen. Niet iedereen weet dat zonnepanelen stroomuitval niet tegengaan, ook al schijnt de zon volop. De panelen zelf functioneren gewoon, maar de omvormer is gekoppeld aan het net. Bovendien is er een beveiliging die voorkomt dat de omvormer overbelast wordt, bijvoorbeeld wanneer hij de zonnestroom niet kwijt kan.

Op dit moment is een thuisaccu financieel vaak nog niet interessant. Het apparaat is duur en de opslagcapaciteit relatief beperkt. Mét salderingsregeling kan een thuisaccu op dit moment niet uit voor huishoudens. Voor bedrijven is dat anders: daar is een accu niet zozeer interessant als opslagsysteem, maar vooral om pieken op te vangen. Dat betekent dat de netaansluiting minder zwaar hoeft te zijn, en dat scheelt veel in kosten.
In sommige wijken en huishoudens wordt wel al geëxperimenteerd met thuisaccu's. Voor netbeheerders zijn thuisaccu's bij huishoudens nu al interessant. Ze vangen op kleinere schaal pieken op en zorgen voor een lagere netbelasting, wat belangrijk is met het oog op de toename van decentrale energieopwekking door zonnepanelen, en de opkomst van nieuwe elektriciteitsverbruikers als warmtepompen, inductiekookplaten en elektrische auto's. Netbeheerders pleiten voor subsidie om thuisaccu's interessanter te maken. Dat doen ze dus vanuit eigenbelang, want het maakt de geplande netverzwaring beter te behappen, kan veel kosten schelen en helpt bij het stabiliseren van het elektriciteitsnet.

In dit artikel bespreken we wat voor veranderingen we de komende tijd zullen zien op het gebied van prijsfluctuaties, welke rol een thuisaccu en/of een bi-directionele elektrische auto kan spelen, en vanaf welk moment de aanschaf van een thuisaccu interessant wordt.